Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ 9 ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [02] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΝΙΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [03] Η ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
  • [04] ΣΤΟ 2,9% ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ
  • [05] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [06] ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [07] ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [08] ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ
  • [11] ΟΟΣΑ: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ-ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ
  • [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΗ-ΓΕΝΟΠ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΕΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [13] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
  • [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΕΕ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ Γ΄ ΚΠΣ
  • [16] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΑΓΩΓΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΔ
  • [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ
  • [18] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΑΡΛΙ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [20] ΑΠΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [21] ΧΩΡΙΣ ΡΟΝΑΛΝΤΟ, ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ ΚΑΙ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΡΛΟΣ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ
  • [22] Ο ΡΑΝΙΕΡΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΔΙΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΚΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ "ΣΠΙΤΙ
  • [23] EURO 2004: ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΙΡΝΤΟΦ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [24] EURO 2004: "ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΙΚΣΟΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
  • [25] ΜΕ ΦΙΓΚΟ "ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ" ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [26] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗΣ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [27] ΑΓΦΑΝΙΣΤΑΝ: 21 ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [28] ΣΤΡΟ: ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [29] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΒΙΑΣ
  • [30] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ
  • [31] "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [32] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [33] ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΜΣΤ"
  • [34] ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [35] 6ο ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • [01] ΣΤΙΣ 9 ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2004 (09:43 UTC+2)

    Στον απόηχο της σύγκρουσης κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μεγάλα έργα θα μεταδοθεί στις 9 απόψε, σε διακαναλικό δίκτυο, η τηλεοπτική αναμέτρηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση υπολογίζεται να κρατήσει γύρω στα 110 λεπτά της ώρας και τόσο στα επιτελεία των κομμάτων όσο και στους δημοσιογράφους που θα πάρουν μέρος υπάρχει προβληματισμός για το μειωμένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σχετικά με τις ευρωεκλογές.

    Ερωτήσεις στους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς θα υποβάλουν οι δημοσιογράφοι Ελλη Στάη, Σταύρος Θεοδωράκης, Παύλος Τσίμας, Μανόλης Καψής, Νίκος Ευαγγελάτος και τον συντονισμό θα έχει ο Γιάννης Πρετεντέρης.

    [02] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΝΙΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2004 (11:58 UTC+2)

    «Ολόκληρη η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ενιαία ολυμπιακή εγκατάσταση», υπογράμμισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης σήμερα από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας σε περισσότερους από χίλιους πεντακόσιους αστυνομικούς οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο γιγαντιαίο σχέδιο ολυμπιακής ασφάλειας.

    Στη διάρκεια ημερίδας , που πραγματοποιήθηκε στο «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο» με θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Βουλγαράκης υπενθύμισε στους αστυνομικούς ότι το σχέδιο ολυμπιακής ασφάλειας, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου με την ολοκλήρωση των Παραολυμπιακών Αγώνων, δεν θα περιοριστεί μόνο στην Αθήνα, αλλά θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. «Επεκτείνεται στα λιμάνια, στα τελωνεία, σ΄ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, στα αεροδρόμια. Ολόκληρη η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ενιαία ολυμπιακή εγκατάσταση. Αυτή είναι η φιλοσοφία του σχεδίου», είπε ο υπουργός που κάλεσε τους αστυνομικούς να δείξουν ετοιμότητα και να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.

    Ο κ. Βουλγαράκης επισήμανε ότι η περίοδος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι αποφασιστική για την Ελλάδα γιατί τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στη χώρα μας και υπενθύμισε ότι αναμένεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες περισσότερα από 5 δις τηλεθεατές. Όπως είπε, δίνεται στην Ελλάδα μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι μπορεί να διοργανώσει ασφαλείς αγώνες και να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. «Δώσαμε στον κόσμο την αξία των Ολυμπιακών Αγώνων, σήμερα καλούμαστε να δώσουμε μια νέα διάσταση», τόνισε.

    Στο μεταξύ, απαντώντας στα επικριτικά ξένα δημοσιεύματα για την ασφάλεια των αγώνων ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι καμία χώρα, που διοργάνωσε μέχρι σήμερα αγώνες δεν ξόδεψε τόσα πολλά χρήματα και κάλεσε δημόσια αυτούς που κατηγορούν την Ελλάδα να υποδείξουν ποια μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε να λάβει η χώρα και δεν τα έλαβε.

    Αναφερόμενος εξάλλου, στα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα, σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, μετά την ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας τα χαρακτήρισε τεράστια και υπενθύμισε μεγάλος αριθμός αξιωματικών εκπαιδεύτηκε σε χώρες του εξωτερικού με τον καλύτερο τρόπο. «Εκτός όμως άρτια εκαπιδευμένα στελέχη θα έχουμε στη διάθεσή μας μοναδικά συστήματα ασφαλείας», είπε ο υπουργός.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ακόμα στους αστυνομικούς ότι θα τους καταβληθεί επίδομα ολυμπιακών αγώνων, που θα κυμαίνεται από 2.300 έως 2.500 ευρώ, ενώ για τις ευρωεκλογές θα εισπράξουν επίδομα, ύψους 750 ευρώ. Ακόμα, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε γνωμοδοτική επιτροπή την εξέταση του χρόνιου αιτήματός για ένταξή τους στα επικίνδυνα επαγγέλματα και τους ζήτησε να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

    [03] Η ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Ένα φαντασμαγορικό θέαμα παρακολούθησαν την Τρίτη οι λάτρεις των ουράνιων φαινομένων. Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον ήλιο διεκδίκησε την προσοχή των γήινων για έξι συνεχείς ώρες, από τις 8.20 το πρωί έως και 23 λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι. Το ραντεβού με τη θεά της φύσης και του έρωτα, το λαμπρότερο και ομορφότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό, ορίστηκε για τις 8 Ιουνίου, μετά από περίπου 122 χρόνια, αφού για τελευταία φορά το φαινόμενο παρατηρήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1882.

    Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών η παρατήρηση έγινε με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και βιντεοκάμερας, ενώ ψηφιακές φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από το διαδίκτυο. Τη διάβαση παρακολούθησε 20μελής ομάδα Αμερικανών επιστημόνων προκειμένου να βιντεοσκοπήσει το φαινόμενο και να διανείμει το υλικό σε περισσότερες από 35 χώρες.

    Στην Θεσσαλονίκη το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την περίφημη διάβαση, μέσα από τα τηλεσκόπια που είχαν εγκατασταθεί έξω από το κτίριο του Αστεροσκοπείου στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά και στο νέο Πλανητάριο της πόλης. Οι εραστές του ουρανού, επαγγελματίες και ερασιτέχνες έστησαν τηλεσκόπια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να απολαύσουν το παιχνίδι της Αφροδίτης με τον Ήλιο. Ένα παιχνίδι ευθυγράμμισης που έχει παρατηρηθεί μόλις 5 φορές καθ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Το πέρασμα πραγματοποιείται έτσι, όταν Γη και Αφροδίτη, οι οποίες έχουν τροχιά ελλειπτική υπό διαφορετική γωνία γύρω από τον Ήλιο, ευθυγραμμίζονται ακριβώς την στιγμή που περνούν από μπροστά του.

    Το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο, ήταν εξ ολοκλήρου ορατό από την Ελλάδα. Το επόμενο πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο θα γίνει στις 6 Ιουνίου του 2012, και θα είναι ορατό μόνο άπω την Βρετανία. Η ανθρωπότητα θα χρειαστεί να περιμένει πολύ, καθώς το φαινόμενο θα είναι και πάλι ορατό σε πολλά σημεία της Γης το 2117.

    Η διάβαση της Αφροδίτης αποζημίωσε ιδιαίτερα τους αστρονόμους, οι οποίοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες συσκευές υψηλής τεχνολογίας με στόχο τη διαλεύκανση του μυστηρίου: Είμαστε ή όχι μόνοι στο σύμπαν;

    [04] ΣΤΟ 2,9% ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (13:34 UTC+2)

    Αμετάβλητος στο 2,9% παρέμεινε τον Μαϊο ο τιμάριθμος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), όταν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι έφθανε το 3,8%. Σταθερός στο 3,1% παρέμεινε τον Μάιο και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός.

    Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παρουσίασαν αύξηση 0,4%, έναντι ενίσχυσης επίσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    [05] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 8 Ιουνίου 2004 (16:27 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο ανακοίνωσε τη σύλληψη "πολλών ατόμων" στο Βέλγιο και επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν στο Μιλάνο ο ένας είχε "σημαντική σχέση" με την οργάνωση των πολύνεκρων επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Λουξεμβούργο, ο Ισπανός αξιωματούχος έκανε λόγο για "συλλήψεις στο Βέλγιο πολλών προσώπων που έχουν σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία" και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και στη Γαλλία, "βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη".

    [06] ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις νομικές και ουσιαστικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, «προκειμένου ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος να είναι συγχρόνως ελεύθερη και ασφαλής και μάλιστα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων», έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος μετείχε, σήμερα, στο συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στο Λουξεμβούργο.

    Στο Συμβούλιο τονίστηκε, επίσης, η επιμονή των 25 κρατών-μελών της Ενωσης στην εφαρμογή της δήλωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου του 2004.

    Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο κ. Παπαληγούρας αντέκρουσε την κριτική που είδε χθες το φως της δημοσιότητας για την επί πολύ καιρό καθυστέρηση από την Ελλάδα ενσωμάτωσης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων-πλαισίων στο ελληνικό δίκαιο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξετάζει με την απαραίτητη προσοχή το θέμα.

    Ο κ. Παπαληγούρας εξήγησε ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να εξεύρει τη χρυσή τομή μεταξύ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του απόλυτου, απαρέγκλιτου σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου επισημαίνοντας παράλληλα ότι με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στις πρωτεύουσες των 25 κρατών- μελών ο νέος Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τρομοκρατία Γκις Ντε Φρις θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 17 Ιουνίου.

    [07] ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Είκοσι τέσσερις χιλιάδες, τετρακόσια τριάντα κιλά ακατάλληλα τρόφιμα (κυρίως τυρί φέτα και κετεψυγμένα κρέατα) κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων κλιμακίων της νομαρχίας Πειραιά σε καταστήματα, εργαστήρια, ψυγεία, φυλακές της περιοχής Πειραιά στην ΚΑΑ Ρέντη και στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά.

    Παράλληλα μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, καταστράφηκαν 4.000 κιλά παγωτό παρουσία εκπροσώπου του ΑΤ Ρέντη, 8.555 κιλά διάφορα προϊόντα ζωικής προέλευσης παρουσία εκπροσώπου του ΑΤ Ρέντη και 9.300 κιλά νωπά αλιεύματα στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά παρουσία εκπροσώπου του Β' Λιμενικού Τμήματος Κερατσινίου.

    Εξάλλου υποβλήθηκαν 5 μηνυτήριες αναφορές για υγειονομικές παραβάσεις σε εμπόρους της Ιχθυόσκαλας.

    Σημειώνεται ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργούν η θερινή περίοδος και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι διευθύνσεις της Νομαρχίας Πειραιά σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Πειραιά έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους σε επιβατικά πλοία των εσωτερικών γραμμών, κατά τους οποίους διενεργήθηκαν ήδη 30 δειγματοληψίες σε διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

    Επιπλέον, κλιμάκια της Νομαρχίας διενήργησαν διερευνητικές δειγματοληψίες σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, κατά τις οποίες βρέθηκε μη κανονικό από μικροβιολογική άποψη δείγμα νωπού κιμά.

    [08] ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Kαβάλα, 8 Ιουνίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Τις προτεραιότητες που υπάρχουν στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Καβάλας παρουσίασε ο νομάρχης Καβάλας Θεόδωρος Καλλιοντζής στον υφυπουργό Τουρισμού, Αναστάσιο Λιάσκο κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καλλιοντζής αναφέρθηκε στην αξιοποίηση και ανάπτυξη των Ιαματικών Λουτρών των Ελευθερών, στην ανάδειξη και ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Παγγαίου και στην παροχή διευκολύνσεων για την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων που υπάρχουν στην προσπάθεια υλοποίησης του Θαλάσσιου Πάρκου της Ν. Ηρακλείτσας.

    Ειδικότερα ο κ. Καλλιοντζής τόνισε πως στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας και των υπολοίπων εμπλεκομένων φορέων δεν είναι η δημιουργία ενός μεγάλου και ανταγωνιστικού προς το αντίστοιχο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, χιονοδρομικού κέντρου στο Παγγαίο, αλλά ενός μικρού με υποδομές τέτοιες που να το καθιστούν ελκυστικό και λειτουργικό. Εξάλλου γνωστοποίησε ότι έχει ήδη υπογραφεί η σχετική σύμβαση ανάθεσης σε μελετητικό γραφείο της αναγκαίας μελέτης για την αξιοποίηση του Χιονοδρομικού κέντρου και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

    Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια βρίσκει ως εμπόδιο την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του υπουργείου Γεωργίας όσον αφορά την παραχώρηση της επίμαχης έκτασης (300 στρεμμάτων περίπου) στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα (προκειμένου να παραχωρηθεί η οικοπεδική έκταση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει προηγουμένως το Υπουργείο Γεωργίας να την παραχωρήσει στον ΕΟΤ και στη συνέχεια ο Οργανισμός στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση).

    Για το ενυδρείο της Ν. Ηρακλείτσας υπογράμμισε πως αποτελεί έργο ζωής για τον ίδιο, παρατήρησε πως από το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν εγκριθεί να διατεθούν οι αναλογούσες πιστώσεις, συνολικού ύψους 500.000 ευρώ για την σύνταξη της απαιτούμενης μελέτης. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς τα 45 στρέμματα ανήκουν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τα υπόλοιπα στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων και κατ΄ επέκταση τον ΕΟΤ.

    Ακολούθησε σύσκεψη των κ. κ. Λιάσκου και Καλλιοντζή με τους δημάρχους του νομού Καβάλας και εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κυκλώματος. Σε αυτήν εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και εν γένει τουριστικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

    Ο κ. Λιάσκος αναφέρθηκε στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα είναι η διαρκής αναβάθμιση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, ο παράλληλος εμπλουτισμός του με νέες μορφές εναλλακτικού και ειδικού τουρισμού και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για το σύνολο του έτους.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Στρατιωτικές μονάδες στο νομό Ροδόπης επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Βασίλειος Μιχαλολιάκος. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός επισκέφθηκε την 29η Ταξιαρχία, την 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και την 2η ΜΣΕΠ., όπου επιθεώρησε το στρατιωτικό προσωπικό και τις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε από τους διοικητές για τη λειτουργία των μονάδων.

    Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου είχε θερμή και εγκάρδια συνομιλία με τον Αντιπρύτανη, Αθανάσιο Καραμπίνη. Μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις προοπτικές του πανεπιστημίου, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο κ. Μιχαλολιάκος υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει θετικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το αίτημα του πανεπιστημίου για την παραχώρηση φυλακίων που αποδεσμεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, κατά μήκος τις μεθορίου, για την πρακτική άσκηση φοιτητών του ιδρύματος.

    Ο κ. Μιχαλολιάκος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις Ευρωεκλογές, στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη δέσμευση της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή να εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα ζωής και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους μουσουλμάνους και χριστιανούς της Θράκης.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

    Έδεσσα, 8 Ιουνίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Τις πληγείσες αγροτικές περιοχές, από την πρόσφατη κακοκαιρία στο νομό Πέλλας, επισκέφθηκε το πρωί ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, συνοδευόμενος από τον Νομάρχη Πέλλας, Προκόπη Σιβένα και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων.

    Ο ΥΜΑ-Θ μετέβη στις αγροτικές περιοχές και τα χωριά του κάμπου Έδεσσας, όπου είδε από κοντά το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν οι γεωργικές δενδροκαλλιέργειες, αλλά και οι περιουσίες των κατοίκων από το χαλάζι και τη νεροποντή, που έπληξαν το νομό Πέλλας, το περασμένο Σάββατο.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης συνομίλησε με αγρότες και κατοίκους στα χωριά Δάφνη, Καλύβια, Πλατάνι, Φλαμουριά και Μεσημέρι.

    Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωρεί άμεσα στην πρόσληψη 300 έκτακτων γεωπόνων, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αποτίμηση της ζημιάς και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, εντός τριμήνου.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στο εξής, κάτω από την "ομπρέλα" του ΕΛΓΑ μπαίνουν: το κεράσι, το αχλάδι, το μήλο και το σπαράγγι, προϊόντα που καλλιεργούνται στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Πιερίας. «Θέλουμε να καταδείξουμε ότι η κυβέρνηση σέβεται και τιμά τον κόπο και το μόχθο των αγροτών μας», επισήμανε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού:

    "Επισκεφθήκαμε το νομό Πέλλας εκτάκτως, λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι αγροτικές δενδροκαλλιέργειες.

    Είναι εκτεταμένες οι ζημιές στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα κεράσια. Έχει επιληφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την άμεση προκήρυξη πρόσληψης 300 εκτάκτων γεωπόνων, προκειμένου να εκτιμήσουν, σε γρήγορο χρόνο, το μέγεθος της καταστροφής, ώστε η κυβέρνηση να είναι συνεπής στην προεκλογική της εξαγγελία για καταβολή των αποζημιώσεων εντός τριμήνου από τη στιγμή της αποτίμησης.

    Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, εντάσσονται πλέον σε αυτές: το κεράσι, το αχλάδι, το μήλο και το σπαράγγι. Είναι καλλιέργειες που αφορούν κυρίως τους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Πιερίας και καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ σημαντικό να καλύπτονται αυτά τα προϊόντα. Έτσι, θα μπορεί ο αγρότης να αισθάνεται σιγουριά και να προγραμματίζει καλύτερα τη ζωή και τη δουλειά του.

    Πρέπει βεβαίως, να εξετάσουμε και ένα πλέγμα προληπτικών μέτρων σε ό,τι αφορά το χαλάζι, το οποίο ιδιαίτερα αυτή την εποχή, έχει δημιουργήσει πολλές καταστροφές.

    Είμαστε κοντά στους αγρότες, είμαστε κοντά στο μόχθο του αγρότη και θέλουμε να καταδείξουμε ότι κάποια εποχή έχει τελειώσει και κάποια καινούργια εποχή έρχεται".

    [11] ΟΟΣΑ: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ-ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Διακήρυξη για την προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμων και διεθνώς ανταγωνιστικών ΜΜΕ υιοθέτησαν οι υπουργοί και εκπρόσωποι 74 κρατών - μελών και μη μελών του του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κατά τη 2η Υπουργική Διάσκεψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από 3 έως 5 Ιουνίου 2004 και στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Η Διακήρυξη αυτή είναι αποτέλεσμα προπαρασκευαστικών εργασιών του ΟΟΣΑ και αποτελεί ένα πολιτικό κείμενο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για την ενίσχυση της ίδρυσης και ανάπτυξης των ΜΜΕ.

    Η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στις προπαρασκευαστικές εργασίες του ΟΟΣΑ, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην προώθηση του θέματος της πρόσβασης των ΜΜΕ στις διεθνείς αγορές, θέμα που προσκλήθηκε να παρουσιάσει ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Η Διακήρυξη αναγνωρίζει ότι οι ΜΜΕ είναι η επικρατέστερη μορφή επιχείρησης σε όλες τις χώρες, αποτελούν δυναμικό παράγοντα όλων των οικονομιών και παίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ενώ αποτελούν σημαντικό κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κεφάλαιο των εθνών.

    Η Διακήρυξη επαναβεβαιώνει την ανάγκη να υποστηριχθεί η διαμόρφωση ενός συνόλου καλύτερων πολιτικών που θα προωθήσει τη δημιουργία και ταχεία ανάπτυξη καινοτόμων ΜΜΕ.

    Όπως επισημάνθηκε, για το σκοπό αυτό απαιτούνται πολιτικές και ένα θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και διευκολύνει την είσοδο, την ανάπτυξη, τη μεταβίβαση κυριότητας και την ομαλή έξοδο των επιχειρήσεων.

    Οι πολιτικές αυτές πρέπει να είναι συνεκτικές και να περιλαμβάνουν:

    -σταθερές μακροοικονομικές πολιτικές

    -ικανά σχεδιασμένες διαρθρωτικές πολιτικές σε τομείς που επηρεάζουν τις ΜΜΕ

    -κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια, νόμους και συστήματα διακυβέρνησης που στηρίζουν την ανάπτυξη και τη διάδοση των νέων τεχνολογιών.

    -Προγράμματα βοήθειας και ανάπτυξης των ΜΜΕ που να βασίζονται σε εμπεριστατωμένη έρευνα και διάλογο μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, να αξιολογούνται τακτικά ως προς την αποτελεσματικότητά τους και να έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν υποστήριξη σε μεγάλες ομάδες ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

    Επίσης, η Διακήρυξη αναγνωρίζει ως ιδιαίτερης σημασίας τα ακόλουθα θέματα :

    -Την ανάγκη περιορισμού των εμποδίων για την πρόσβαση των ΜΜΕ. στις παγκόσμιες αγορές.

    -Την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση με λογικούς όρους.

    -Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής «νοοτροπίας αξιολόγησης» στα υπουργεία και στους φορείς που είναι αρμόδια για τις πολιτικές και τα προγράμματα υπέρ των ΜΜΕ.

    -Την ανάγκη ενίσχυσης της τεκμηρίωσης και ανάλυσης πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι πολιτικές, ώστε οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής να λαμβάνουν αποφάσεις με εμπεριστατωμένο τρόπο και με βάση εμπειρικά στοιχεία.

    [12] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΗ-ΓΕΝΟΠ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΕΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Συνθήκες εργασιακής ειρήνης για τα επόμενα δύο έτη δημιουργούνται στη ΔΕΗ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) και στη διοίκηση της επιχείρησης, για το περιεχόμενο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Ειδικότερα η σύμβαση είναι διετής, αφορά δηλαδή τα έτη 2004 και 2005 και παρέχει αύξηση 3,3% αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2004, και 3,2% από 1 Σεπτεμβρίου 2004. Για το έτος 2005 θα δοθεί αύξηση 3% από 1 Ιανουαρίου και 3,2% από 1 Σεπτεμβρίου.

    Σε ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι θα διεκδικήσει την επίλυση των θεμάτων που αφορούν τον ΟΑΠ-ΔΕΗ, ενώ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο διορισμό προέδρου, καθώς «η κωλυσιεργία δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού».

    [13] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Aθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (18:46 UTC+2)

    O υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης στο πλαίσιο επιτάχυνσης των διαδικασιών ενεργοποίησης και εφαρμογής του Νόμου 317503 για την υιοθέτηση του Κώδικα Συναλλαγών και Διαχείρισης του Συστήματος (ο οποίος εκδίδεται κατ΄ εξουσιοδότηση του Νόμου και εκκρεμεί από το Νοέμβριο 2003), συγκάλεσε σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των υποψήφιων επενδυτών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

    H υιοθέτηση του Κώδικα Συναλλαγών και Διαχείρισης του Συστήματος, τον οποίο έχει θέσει η ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της Oδηγίας 2003 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η έναρξη εφαρμογής της οποίας προβλέπεται την 1η Ιουλίου 2004) για την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την ανάπτυξη ανταγωνισμού, με την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και την είσοδο ιδιωτών προμηθευτών στην αγορά.

    Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε τις γενικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Σαλαγκούδης έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στη διαμόρφωση ανταγωνιστικού πλαισίου το οποίο θα εξασφαλίσει επαρκή ισχύ για την κάλυψη των αναγκών της χώρας και θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. H δραστηριοποίηση νέων παραγωγών και προμηθευτών θα συντελέσει στη δημιουργία χονδρεμπορικής αγοράς εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και στην ανάπτυξη ανταγωνισμού στο επίπεδο των λιανικών πωλήσεων ηλεκτρισμού, προς όφελος των καταναλωτών, πράγμα που είναι και το τελικό ζητούμενο.

    Κατά την πολύωρη σύσκεψη όλοι οι εκπρόσωποι των επενδυτών και προμηθευτών εξέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους καθώς και την ανάγκη να γνωρίσουν με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ζήτησε να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη βελτιστοποίηση και αποσαφήνιση των τεχνικών θεμάτων που αφορούν στον Κώδικα Συναλλαγών και Διαχείρισης του Συστήματος, τις οποίες θα μελετήσουν η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ που έχουν αναλάβει ως το τέλος Ιουνίου να καταθέσουν το τελικό κείμενο του Κώδικα.

    Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανάλογες συσκέψεις μεταξύ ΡΑΕ,ΔΕΣΜΗΕ, και ΔΕΗ Α.Ε, ενώ τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να κληθούν να ενημερωθούν και να υποβάλουν τις προτάσεις τους και οι τράπεζες οι οποίες ενδιαφέρονται για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

    Aθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεώργιο Σαλαγκούδη επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλίας (Τομέας Ενέργειας) Τζιοβάνι ντελ Έλτσε και συζήτησε μαζί του διμερή θέματα των δυο χωρών στον Τομέα της Ενέργειας.

    Η επίσκεψη του ιταλού αξιωματούχου είναι συνέχεια της συνάντησης που είχε ο κ. Σαλαγκούδης με τον υπουργό Ενέργειας της Ιταλίας, Aντόνιο Mαρτσάνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στο Άμστερνταμ.

    Μετά από την κατ' ιδίαν συνάντηση των δυο υφυπουργών οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε επίπεδο ανωτέρων στελεχών της ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ Α.Ε. και ΔΕΠΑ.

    Ο κ. ντελ Έτσε διαβεβαίωσε τον κ. Σαλαγκούδη ότι η Ιταλία θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως δήλωσε «αυτή είναι μια δέσμευση την οποία αναλάβαμε και την οποία πρόκειται να τηρήσουμε».

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ταχύτερη δυνατόν προώθηση του σχεδίου για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου, που αποτελεί έργο υψηλής προτεραιότητας και για τις δύο χώρες.

    Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των δικτύων μεταφοράς και ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δύο χωρών προς εξυπηρέτηση των αμοιβαίων συμφερόντων στα πλαίσια της ισότιμης συνεργασίας.

    Για το σκοπό αυτό η ιταλική πλευρά πρόκειται να υποβάλει σχετική πρόταση, η οποία καταρχήν θα εξεταστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και τους αρμόδιους φορείς, ώστε αν υπάρξουν θετικά συμπεράσματα να προωθηθεί σε κοινή Επιτροπή τεχνοκρατών από τις δύο χώρες.

    [15] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΕΕ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ Γ΄ ΚΠΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθεί το εμπόριο στη χρηματοδότηση του Γ΄ ΚΠΣ, στο πλαίσιο της αναθεώρησής του, θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση για τις εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, διατύπωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Γεώργιος Κασιμάτης.

    Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Κασιμάτης, η απόφαση για χρηματοδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 80 εκατ. ευρώ, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του εμπορικού τομέα και θα βοηθήσουν το εμπόριο να ανταποκριθεί και να αντεπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις.

    Τα μέτρα αυτά, όπως διευκρίνισε, έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία η αγορά και κυρίως η εμπορική τάξη αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού, της έλλειψης επενδύσεων και της οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι με την ενίσχυση των ΜΜΕ προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τη δραστηριοποίηση μεγάλων ξένων εμπορικών ομίλων στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως τόνισε, έχουν τα πλεονεκτήματα της χρηματοδότησης από τις μητρικές εταιρίες και της προώθησης των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

    [16] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΑΓΩΓΗ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΔ

    Αγκυρα, 8 Ιουνίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Αύριο θα εξεταστεί στο Στρασβούργο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η αγωγή του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν κατά της Τουρκίας, που αφορά τόσο στις συνθήκες κράτησής του, όσο και για τις συνθήκες μεταφοράς του από την Κένυα στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Άγκυρα το 2003 κρίνοντας πως το ότι «επιβλήθηκε στον Οτσαλάν η θανατική ποινή κατά τη διάρκεια μιας άδικης δίκης αποτελεί απάνθρωπη μεταχείριση».

    Η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Οτζαλάν μετατράπηκε σε ισόβια, μετά την κατάργηση της εσχάτης των ποινών στην Τουρκία.

    [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Αγκυρα, 8 Ιουνίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δίνει με σημερινά του δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος.

    Όπως γράφει ο διπλωματικός συντάκτης της Hurriyet, Ουγούρ Εργκάν, σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Φόρμουλα 'έδρας' για τη Θεολογική Σχολή», γράφει ότι πραγματοποιούνται εργασίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

    Ως βασικό σημείο για την επαναλειτουργία της εν λόγω Σχολής, λαμβάνεται ²η φόρμουλα έδρας² που θα υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, κάτι που είχε έρθει στην επικαιρότητα και κατά την περίοδο της προεδρίας του 9ου Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Για την έδρα που σχεδιάζεται να συσταθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, συζητείται η ονομασία ²Έδρα πολιτισμών που υπάρχουν στην Τουρκία², σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

    Στην επιτάχυνση των εργασιών για την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, επέδρασε το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διόρισε στις θέσεις έξι Μητροπολιτών τουρκικής υπηκοότητας στην Ιερά Σύνοδο, ξένους Μητροπολίτες, με την αιτιολογία πως δεν μπορούν να εκπαιδεύονται θρησκευτικοί παράγοντες φέροντες την τουρκική υπηκοότητα, λόγω της μη λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ ζήτησε άποψη από διάφορα σχετικά ιδρύματα και πρώτα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Οι ισχύοντες νόμοι δεν δίδουν τη δυνατότητα για την επαναλειτουργία της Σχολής με τον τρόπο που λειτουργούσε πριν από το 1971. Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση μελετά την περίπτωση σχεδίου νομικών τροποποιήσεων, εξηγεί ο συντάκτης της Hurriyet.

    Η Milliyet σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων και με τον τίτλο «Σχέδιο για τη Θεολογική Σχολή», γράφει ότι έγινε γνωστό πως η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου το οποίο, πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπους στην Κωνσταντινούπολη, θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971 μέχρι σήμερα.

    Η Aksam αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ειδικός νόμος για τη Θεολογική Σχολή» και γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση που δίνει προτεραιότητα στην εφαρμογή των νόμων προσαρμογής στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ετοιμάζει σχέδιο νόμου για να δοθεί δυνατότητα επαναλειτουργίας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    [18] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΜΠΑΡΛΙ

    Αγκυρα, 8 Ιουνίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Εντονα ενοχλημένη φέρεται η Αίγυπτος από τον τρόπο παρουσίασης από τις τουρκικές Αρχές των πολεμοφοδίων που βρέθηκαν σε πλοίο που προέρχονταν από την Ουκρανία με προορισμό την Αίγυπτο, όταν αυτό σταμάτησε για ανεφοδιασμό στο λιμάνι Αμπαρλί, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

    Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Sabah, ενώ συνεχίζεται η ανάκριση σχετικά με τους πυραύλους που βρέθηκαν σε κοντέινερς στο τελωνείο του Αμπαρλί, Αιγύπτιος αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα τόνισε πως ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι το υλικό που βρέθηκε χαρακτηρίσθηκε ως ²όπλα².

    «Έχουμε τη γνώμη ότι η Τουρκία, η οποία οργανώνει τη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάνει σόου για να δώσει θετικό μήνυμα όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας» είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

    «Στα κομμάτια των πυραύλων που δεν εκρήγνυνται και δεν μπορούν να πυροδοτηθούν θα πρέπει να δίδεται η ονομασία πολεμοφόδια και όχι όπλα», εξήγησε.

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 8 Ιουνίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Η Τουρκία θα εκπλαγεί εάν εξακολουθούν να υπάρχουν χώρες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που σκέφτονται να φέρουν αντιρρήσεις στην προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε αργά χθες το βράδυ στους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ενωσης, στην Αγκυρα.

    Η Τουρκία, τόνισε ο κ.Ερντογάν, έχει ήδη εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που ορισμένες χώρες έκαναν μετά ακόμη και από την ένταξή τους στην Ενωση.

    Στην ερώτηση του Ισπανού πρέσβη στην Αγκυρα εάν η Τουρκία προτίθεται να επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις σε περίπτωση που λάβει τελικά ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων κατά τη σύνοδο του προσεχούς Δεκεμβρίου, ο κ.Ερντογάν είπε ότι η Αγκυρα προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις όχι για να πάρει μια ημερομηνία από την Ενωση, αλλά για να καλύψει τις ανάγκες του τουρκικού λαού. Όπως, μάλιστα, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του προτίθεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

    Στην ερώτηση του πρέσβη της Σουηδίας για την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, ο κ.Ερντογάν επεσήμανε ότι υπήρξαν πρόσφατα ορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ορισμένες φορές οι γυναίκες είναι διστακτικές ως προς το να αναλάβουν κάποιο ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή και σημείωσε πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έδωσε περισσότερο «χώρο» στις γυναίκες στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να τους δώσει πιο ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.

    Στην ερώτηση του Βρετανού πρέσβη εάν η Τουρκία προτίθεται να λάβει «σοκαριστικά» μέτρα προκειμένου να πείσει τυχόν κράτη μέλη της ΕΕ που ενδεχομένως φέρουν αντίρρηση στην προοπτική να της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ.Ερντογάν απάντησε ως εξής: «Θα εκπλαγούμε εάν εξακολουθούν να υπάρχουν χώρες που σκέφτονται κατ' αυτόν τον τρόπο. Εχουμε υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Αυτοί που σκέφτονται να φέρουν αντιρρήσεις στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε εκπληρώσει κριτήρια που ορισμένες χώρες εκπληρώνουν μετά την ένταξή τους στην ΕΕ. Γι' αυτόν τον λόγο δεν χρειάζεται να σοκάρουμε κανέναν. Είναι η σειρά σας να κάνετε βήματα».

    [20] ΑΠΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 8 Ιουνίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Δυο Τούρκοι που εργάζονταν για μια τουρκική κατασκευαστική εταιρεία καθώς και ο τουρκομάνος οδηγός τους, απήχθησαν απο αγνώστους κοντά στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές, πρόκειται για τους Αντνάν Αζιζόγλου και ο Ταρκάν Αρικόγλου, στελέχη της εταιρείας "Serka", με έδρα τα Αδανα.

    Οι δυο Τούρκοι και ο οδηγός τους απήχθησαν, όταν άγνωστοι, υπό την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν το τζιπ στο οποίο επέβαιναν, στον δρόμο της επιστροφής από τη Βαγδάτη στη Φαλούτζα.

    [21] ΧΩΡΙΣ ΡΟΝΑΛΝΤΟ, ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ ΚΑΙ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΡΛΟΣ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

    Μαδρίτη, 8 Ιουνίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Ξεκούραστο προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι για τρία από τα μεγαλύτερα ονόματα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, τον Ρονάλντο, τον Ροναλντίνιο και τον Ρομπέρτο Κάρλος, αφού ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κάρλος Αμπέρτο Παρέιρα, αποφάσισε να μην τους συμπεριλάβει στην αποστολή του αγώνα με το Περού για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, τον Ιούλιο.

    «Είχαν μια δύσκολη χρονιά στην Ευρώπη και έχουν το δικαίωμα να ξεκουραστούν», δήλωσε ο τεχνικός της «σελεσάο», ο οποίος ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία για ξεκούραση και σε άλλους παίκτες που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, όπως ο Ζε Ρομπέρτο και ο Κακά.

    [22] Ο ΡΑΝΙΕΡΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΔΙΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΚΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ"

    Μαδρίτη, 8 Ιουνίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Διετές συμβόλαιο με την πρωταθλήτρια Ισπανίας Βαλένθια υπέγραψε, σήμερα, ο πρώην προπονητής της Τσέλσι, Κλαούντιο Ρανιέρι.

    «Ο Ρανιέρι υπέγραψε για δυο σεζόν με προοπτική επέκτασης της συμφωνίας για ακόμη μία» δήλωσε εκπρόσωπος του ισπανικού συλλόγου.

    Ο Ιταλός προπονητής έχει ακόμη μια «θητεία» στη Βαλένθια, την περίοδο 1997-1999. «Επιτέλους, επιστρέφω στο σπίτι μου. Είμαι πολύ χαρούμενος και ανυπομονώ να κοουτσάρω τη Βαλένθια ακόμη μια φορά» δήλωσε ο Ρανιέρι, ο οποίος αντικαθιστά στον πάγκο της ισπανικής ομάδας τον Ραφαέλ Μπενίτεζ.

    «Όταν ο Μανουέλ Λιορέντε (γενικός διευθυντής της Βαλένθια) με ρώτησε αν θα ήθελα να επιστρέψω, του είπα "θα έρθω κολυμπώντας, από το Λονδίνο ή από τη Ρώμη"», είπε ο Ρανιέρι, με έκδηλο ενθουσιασμό για την επιστροφή του στον ισπανικό σύλλογο. «Η καρδιά μου ήταν πάντα εδώ και ήλπιζα πως θα επιστρέψω. Αυτό είναι το σπίτι μου» πρόσθεσε.

    [23] EURO 2004: ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΙΡΝΤΟΦ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αμστερνταμ, 8 Ιουνίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Χωρίς τον Σίρντοφ θα αγωνιστεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ολλανδίας στον πρώτο αγώνα της στο Euro 2004 κόντρα στη Γερμανία, την προσεχή Τρίτη.

    Ο Σίρντοφ, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα της Ολλανδίας με την Ιρλανδία, την περασμένη Κυριακή, δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο προπονητής της εθνικής Ολλανδίας, Ντικ Αντβοκάτ.

    Αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι ο μέσος της εθνικής Ολλανδίας θα χάσει όλους τους αγώνες της ομάδας του στο Euro 2004, αλλά στη συνέχεια το ιατρικό «τιμ» της ομάδας επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου προκειμένου να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να αγωνιστεί κατά της Τσεχίας, στις 19 Ιουνίου, και κατά της Λετονίας, στις 23 Ιουνίου.

    [24] EURO 2004: "ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΙΚΣΟΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ

    Λονδίνο, 8 Ιουνίου 2004 (17:25 UTC+2)

    «Πονοκέφαλο» προκαλεί στον προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, Σβεν-Γκόραν Ερικσον, η προοπτική να μην αγωνιστεί ο αμυντικός Τζον Τέρι στον αγώνα της Κυριακής κόντρα στη Γαλλία, με τον οποίο η βρετανική ομάδα ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο Euro 2004.

    Ο Τζον Τέρι δεν προπονήθηκε, σήμερα, με την υπόλοιπη ομάδα, αλλά ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα με τον φυσιοθεραπευτή της ομάδας, Γκάρι Λιούιν, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί και να μπορέσει να αγωνιστεί στον κρίσιμο αγώνα κόντρα στους Γάλλους.

    Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν τα καταφέρει, θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Ερικσον, ο οποίος βλέπει τον έναν μετά τον άλλο τους αμυντικούς του να μην μπορούν να αγωνιστούν. Σημειώνεται ότι όλη σχεδόν η αμυντική γραμμή της ομάδας είναι κληνήρης (Τζόναθαν Γούντγκεϊτ, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και Τέρι), ενώ ο Φέρντιναντ είναι τιμωρημένος.

    Οι οιωνοί, ωστόσο, για τα "λιοντάρια" δεν είναι όλοι κακοί, αφού σήμερα επέστρεψε στις προπονήσεις ο αρχηγός Ντέιβιντ Μπέκαμ.

    [25] ΜΕ ΦΙΓΚΟ "ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ" ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Αλκοσέτε, 8 Ιουνίου 2004 (17:15 UTC+2)

    Με τον Λουίς Φίγκο στη σύνθεσή της θα παραταχθεί η εθνική ομάδα της Πορτογαλίας στον αγώνα του Σαββάτου κόντρα στην εθνική μας, με τον οποίο ανοίγει η αυλαία του Euro 2004.

    Το μυϊκό πρόβλημα στο πόδι που άφησε εκτός της χθεσινής προπόνησης- πρωινής και απογευματινής- τον σταρ της πορτογαλικής ομάδας ξεπεράστηκε και ο Φίγκο επέστρεψε κανονικά, σήμερα, στις προπονήσεις και το Σάββατο θα δώσει το «παρών» στην ελληνο-πορτογαλική αναμέτρηση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή προπόνηση της εθνικής Πορτογαλίας έγινε κεκλεισμένων των θυρών, για πρώτη φορά τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

    [26] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗΣ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 8 Ιουνίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Αυτοκινητοπομπή πεζοναυτών δέχθηκε επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα σε δρόμο που οδηγεί στη σουνιτική πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου. Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν θύματα ή ζημιές.

    Η αυτοκινητοπομπή εννέα οχημάτων εκινείτο στο δρόμο που οδηγεί στη Φαλούτζα και σταμάτησε γύρω στις 17:30 τοπική ώρα όταν οι πεζοναύτες εντόπισαν ένα ύποπτο πακέτο στο δρόμο και κάποιοι έρριξαν αντιαρματική ρουκέτα, η οποία εξερράγη σε μικρή απόσταση από την αμερικανική βάση στην περιοχή.

    [27] ΑΓΦΑΝΙΣΤΑΝ: 21 ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Καμπούλ, 8 Ιουνίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από μαχητικά αεροσκάφη σκότωσαν σήμερα 21 μαχητές στο νότιο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της εκστρατείας που στόχο έχει την επικράτηση συνθηκών ασφαλείας ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ανέφερε ανώτερος αφγανός αξιωματούχος.

    Τουλάχιστον δύο αμερικανοί στρατιώτες και αρκετοί αφγανοί μαχητές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή Ντάι Τσοπάν, στην επαρχία Ζαμπούλ, δήλωσε ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Ουρουζγκάν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Αξιωματούχος των Ταλιμπάν διέψευσε τον απολογισμό του κυβερνήτη.

    [28] ΣΤΡΟ: ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Λονδίνο, 8 Ιουνίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Η Βρετανία αναμένει να υποστηριχθεί ομόφωνα από τα Ηνωμένα Εθνη η απόφαση για την μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    "Μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τους εννέα ψήφους που κατ'ελάχιστον είναι απαραίτητοι.Κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο.Αυτό που επιθυμούσαμε είναι μία ομόφωνη ψηφοφορία και αυτό είναι που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα γίνει αργότερα σήμερα", τόνισε ο Στρο προς το ραδιόφωνο του BBC.

    [29] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΒΙΑΣ

    Τελ Αβιβ, 8 Ιουνίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ επιβεβαίωσε σήμερα ότι αποδέχθηκε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου που αποσκοπεί στον τερματισμό της βίας και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διστάζει να εφαρμόσει το σχέδιο αποχώρησης από την Γάζα ύστερα από την κατ'αρχήν έγκρισή του από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Αποδεχθήκαμε τις προτάσεις των αιγυπτίων αδελφών μας", είπε στους δημοσιογράφους ο Αραφάτ, επιβεβαιώνοντας παρόμοια σχόλια που έκαναν χθες παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Όμως η έκταση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν δεν έγινε γνωστή.

    Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε ότι αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την επίσημη απάντηση του Αραφάτ στο Κάϊρο, η οποία περιέχεται σε επιστολή που απέστειλε το Σάββατο στον Αιγύπτιο πρόεδρο ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    [30] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Ριάντ, 8 Ιουνίου 2004 (17:33 UTC+2)

    Ενας αμερικανός σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων σήμερα στο Ριάντ, ανακοινώθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το αλ Τζαζίρα ο Αμερικανός δέχτηκε επίθεση στη συνοικία Αλ-Χαλιζ στο ανατολικό Ριάντ, την ώρα που έβγαινε από μια κλινική, χωρίς να μεταδώσει άλλες λεπτομέρειες για την επίθεση.

    [31] "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Θεσσαλονικείς, εμφανίζονται στις πολυάριθμες εκδηλώσεις, που θα γίνουν σε 7 διαφορετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, στις 9 και 10 Αυγούστου, με την ευκαιρία της διοργάνωσης στην πόλη του Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου.

    Εξάλλου, στις 23 Ιουλίου, με την ευκαιρία της άφιξης στην πόλη της Ολυμπιακής Φλόγας θα δώσουν συναυλία στο Λευκό Πύργο, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολιτισμός, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Τόνισε, δε, ότι «εάν δεν πετύχει η διοργάνωση δεν θα πετύχουμε όλοι μας», ενώ ειδικότερα για το Ολυμπιακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη είπε ότι «πρέπει να πάρει το χρυσό μετάλλιο».

    Ο σύμβουλος Πολιτισμού της «Αθήνα 2004», Θάνος Μικρούτσικος, επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις, ενόψει του Ολυμπιακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου, θα γίνουν σε 7 διαφορετικούς χώρους (Φράγμα Θέρμης, Μονή Λαζαριστών, Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Θέατρο Κήπου, Λιμάνι, Επταπύργιο, Στρατόπεδο Κόδρα), με στόχο να αναδειχθεί η πόλη. Επιλέχθηκαν 7 διαφορετικά είδη μουσικής που να ταιριάζουν σε κάθε χώρο.

    Ο κ. Μικρούτσικος τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 150 καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν «είναι ότι δυναμικότερο υπάρχει στη Θεσσαλονίκη».

    Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται από την «Αθήνα 2004» και το κόστος τους ανέρχεται σε 670.000 ευρώ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Σάκης Παπαδημητρίου και την παραγωγή η εταιρία «Πολιτισμός και Επικοινωνία Σάκης Μαναφής και Νόρα Χριστοδούλου».

    Ο κ. Μικρούτσικος σημείωσε ότι για τις εκδηλώσεις που γίνονται σε κάθε πόλη που υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα επιλέχθηκαν καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού που ακουμπάνε στον ελληνικό πολιτισμό, «γιατί στις ημέρες μας υπάρχουν πολλά πράγματα του κάνουν Shake it».

    Επιπλέον, έπλεξε το εγκώμιο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλο τονίζοντας ότι στην συγκυρία των Ολυμπιακών είναι τυχερή η πόλη της Θεσσαλονίκης που τον έχει δήμαρχο, γιατί ως αθλητής κατανοεί τη σημασία της διοργάνωσης. Επισήμανε, χαριτολογώντας, ότι προσπαθεί να πείσει τον κ. Παπαγεωργόπουλο να τρέξει στη λαμπαδηδρομία, ενώ ο δήμαρχος απάντησε στον ίδιο τόνο ότι προπονείται και αν είναι έτοιμος, θα τρέξει.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στις 9 και 10 Αυγούστου έχει ως εξής:

    Δευτέρα 9 Αυγούστου 2004

    ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ

    «Ελληνικό σύγχρονο τραγούδι»

    α) Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής με πολυπρόσωπο σχήμα 10 μουσικών, την τραγουδίστρια Λιζέτα Καλημέρη και τον τραγουδιστή Παντελή Θεοχαρίδη, θα παρουσιάσει μια αναδρομή στο έργο του με τραγούδια και συνθέσεις του.

    β) Στη συνέχεια το εξαμελές συγκρότημα Mode Plagal, το οποίο δημιούργησε ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα, με αναφορές κατά κύριο λόγο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική αλλά και σε βυζαντινούς ήχους, βαλκανικούς, αφρικάνικους και με στοιχεία της τζαζ.

    γ) και τέλος η ΄Ελλη Πασπαλά, ο Ντέιβιν Λιντς, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Παναγιώτης Κιουρτσόγλου θα παρουσιάσουν γνωστές τους επιτυχίες από την πλούσια δισκογραφία τους.

    ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    «Ελληνικό και ιταλικό σύγχρονο τραγούδι»

    α) Ο Χρήστος Θηβαίος και η ιταλίδα τραγουδίστρια Emilia Otaviano , μαζί με τέσσερις ακόμα μουσικούς θα παρουσιάσουν προσωπικές, και όχι μόνο, συνθέσεις του έλληνα καλλιτέχνη και ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας.

    β) και από την Απουλία της Ιταλίας ο ΜικέλεMichele Vurchio με το σύνολο Etno Drums, αποτελούμενο από 7 μουσικούς και έναν χορευτή θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα από το έργο τους, με ήχους βασισμένους σε κρουστά και ηλεκτροακουστικά όργανα και με χρώματα από την Αφρική, την Καραϊβική και φυσικά από την πατρίδα τους.

    ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    «Κλασική και σύγχρονη μουσική»

    α) Στην πρώτη ενότητα η πιανίστα Λόλα Τότσιου με δύο διαφορετικά σχήματα. Το «Nada Trio» με τον Κώστα Θεοδώρου και τον Τάκη Μπάρμπα παρουσιάζουν ινδικά μπάτζανς. (Τα Bhajans είναι απλά τραγούδια της ψυχής που εκφράζουν τα αισθήματα του ανθρώπου προς το Θεό με τη μορφή της ευχαριστίας, της επίκλησης, της προσευχής, βαθιά ριζωμένα στην Ινδική παράδοση). Το «πιανιστικό τρίο» με τις Θάνα Πασχαλίδου και Στέλλα Παλαιολόγου θα παρουσιάσει το νέο έργο της Λόλας Τότσιου «Dance With Me».

    β) Στη δεύτερη ενότητα «Έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του Νίκου Αστρινίδη και του Δημήτρη Θέμελη καθώς και νεότερων συνθετών, ερμηνευμένα από 14 μουσικούς μεταξύ των οποίων συμμετέχουν με συνθέσεις τους ο Αναστάσης Βασιλειάδης, ο Κώστας Τσούγκρας και ο Αντώνης Ανισέγκος. Θα παρουσιαστεί σε Α΄ εκτέλεση το "Τυπαίο", έργο του Αντώνη Ανισέγκου, γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση για όλους τους μουσικούς της παράστασης. Συμμετέχουν επίσης η πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου, το «Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων», κα.

    ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    «Μουσική τζαζ»

    α) Στο πρώτο μέρος το συγκρότημα Five Winds και ο σαξοφωνίστας Τάκης Πατερέλης. Στο πρόγραμμα τους συναντώνται η πολυμετρία της Βαλκανικής μουσικής και οι ανατολικοί μουσικοί τρόποι με τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ και την ρυθμική ένταση της αφροαμερικανικής μουσικής. Οι συνθέσεις ανήκουν στον σαξοφωνίστα Δήμο Δημητριάδη και τον ντράμερ Γιώργο Δημητριάδη.

    β) Στο δεύτερο μέρος το κουιντέτο του σαξοφωνίστα και συνθέτη Carlo Actis Dato από το Τορίνο. Είναι η ιταλική, και γενικότερα η μεσογειακή, απάντηση στη «νέα σκηνή» της Νέας Υόρκης.

    γ) Στο τρίτο μέρος το «κουαρτέτο Λάκη Τζήμκα και Oleg Chaly» με προσωπικές τους συνθέσεις και στο τέλος της βραδιάς jam session στο οποίο συμμετέχουν και άλλοι 4 μουσικοί της Θεσσαλονίκης.

    Τρίτη 10 Αυγούστου 2004

    ΛΙΜΑΝΙ

    «Κινηματογράφος και Μουσική»

    α) «Οπτική Συμφωνία», με την Ορχήστρα «Συγχρονία», αποτελούμενη από 22 μουσικούς, με ενορχηστρώσεις και διεύθυνση του Ηρακλή Καζάκη και παράλληλη προβολή αποσπασμάτων κινηματογραφικών ταινιών που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Άκης Κερσανίδης. Στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνονται μουσικά θέματα και τραγούδια από τον παγκόσμιο κινηματογράφο των συνθετών: Bernard Herrmann, Henry Mancini, Astor Piazzolla, Ennio Morricone, Nino Rota, Francis Lai κ.α.

    β) «Visual Sounds». Οι κινηματογραφιστές Νίκος Τζαφερίδης (Vinski), Χρύσα Τζελέπη, Χάρης Μάρτης, συνεργάζονται με τους μουσικούς Δημήτρη Αδάμ, Παναγιώτη «Νάνο» Βένδρα και Γιώργο «Μπαντούκ» Αποστολάκη, οι οποίοι θα συνοδεύουν την προβολή επί σκηνής. Η συνεργασία έχει στόχο να δημιουργηθούν, ειδικά για την εκδήλωση, τρία πρωτότυπα οπτικοακουστικά έργα, πειραματικού χαρακτήρα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

    ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ

    «Ποίηση και Μουσική»

    α) Στο πρώτο μέρος μία παράσταση με θέμα «Ποιήματα για την Θεσσαλονίκη». Επιλογή κειμένων και μεταφράσεις Σάκης Σερέφας, σκηνοθεσία Γιάννης Μήτρου. Ποιήματα Μανώλη Αναγνωστάκη, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Ζωής Καρέλη, Μάρκου Μέσκου, Διονύση Σαββόπουλου, Francis King, Heiner Mόller, E. Thomas κ.α.

    Την λεκτική αφήγηση συμπληρώνει η σωματική αφήγηση από 6 performers του Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών "Alma Kalma".

    β) Στο δεύτερο μέρος, ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη και Γιάννη Ρίτσου, σύνθεση Θάνος Μικρούτσικος, ερμηνεία Γεωργία Συλλαίου και Κώστας Θωμαϊδης, πιάνο Θόδωρος Οικονόμου.

    γ) Στο τρίτο μέρος το κουαρτέτο «Musica Lontana». Συναυλία με τίτλο «Από τον Σείκιλο στον Tom Waits» Εκτός από τον Επιτάφιο του Σεικίλου, μία μουσική διαδρομή στην Αρμενία και στα μακρινά Νησιά των Εβρίδων. Συνθέσεις του Ιταλού συνθέτη Vincenzo Mastropirro, σε ποίηση του Vittorino Curci, στη διάλεκτο της Απουλίας και αποσπάσματα από το θεατρικό έργο Vita Breve του Paul Willems σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Δύο ποιήματα του Bertolt Brecht, μουσικοί αυτοσχεδιασμοί των τεσσάρων μουσικών, κείμενα της Γεωργίας Συλλαίου και τέλος ένα μικρό αφιέρωμα στον Tom Waits.

    (Σάκης Παπαδημητρίου, πιάνο, Γεωργία Συλλαίου, φωνή, Λάκης Τζήμκας, κοντραμπάσο

    Χρήστος Γερμένογλου, κρουστά)

    ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ

    «Μουσική ροκ»

    Πέντε μουσικά συγκροτήματα της νέας ροκ σκηνής της Θεσσαλονίκης σε μία δυναμική και πρωτότυπη συναυλία.

    Universal Trilogy (τετραμελές συγκρότημα), πρωτοπόροι της εγχώριας αγγλόφωνης ηλεκτρονικής σκηνής, με 6 δισκογραφικές δουλειές και με πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό εδώ και μία δεκαετία,

    Σεμέλη Ταγαρά τρίο. Στίχοι και μουσική της Σεμέλης Ταγαρά που εκφράζουν προσωπικές ιστορίες , και κινούνται σε ρυθμούς και ήχους από την σύγχρονη ποπ και ροκ σκηνή,

    Broken Seals (πενταμελές συγκρότημα). Ρομαντισμός , μελωδικά ξεσπάσματα , αναφορές στους Bad Seeds και στην ψυχεδέλεια , μουσικοί με μεγάλη ιστορία και συμμετοχές στα μουσικά δρώμενα της πόλης,

    Boomstate (επταμελές συγκρότημα) Μουσικό σχήμα ποικίλων επιρροών και τάσεων από την ηλεκτρονική μουσική έως το industrial και την τζαζ. Οι επτά μουσικοί μέσα από εξεζητημένες δυτικές και άλλοτε σαγηνευτικές ανατολικές μελωδίες δίνουν ένα ιδιαίτερο στίγμα που δεν θυμίζει κανένα άλλο ανάλογο σχήμα της χώρας μας,

    Frantic V (πενταμελές συγκρότημα). Ο ήχος τους έχει σαφείς αναφορές στο rock n' roll της περιόδου 1964-1966 και είναι επηρεασμένοι από συγκροτήματα όπως οι Music Machine, Standells, Yardbirds, Kinks κ.α. καθώς και από τα συγκροτήματα της εγχώριας αγγλόφωνης σκηνής. Η δισκογραφία των Frantic V είναι αρκετά πλούσια και η μουσική τους έχει κυκλοφορήσει από εταιρίες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

    [32] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2004 (15:05 UTC+2)

    Τέσσερα νέα μέλη ορίστηκαν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του οποίου από σήμερα ηγείται ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μακραντωνάκης.

    Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο κριτικός θεάτρου, Σπύρος Παγιατάκης, και τα άλλα δύο νέα μέλη είναι ο Θανάσης Μπίντας και η Ρούλα Αλαβέρα. Παραμένουν ως εκπρόσωποι φορέων τα μέλη: Ρήγας Αξελός, Τιτίκα Βλαχοπούλου και Γιάννης Χρυσούλης.

    [33] ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΜΣΤ"

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2004 (14:34 UTC+2)

    Η ενίσχυση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με άξονα την περίφημη Συλλογή Κωστάκη, είναι ο βασικός σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου «Φίλων του ΚΜΣΤ» από μέλη της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

    Επιδίωξη του συλλόγου θα είναι η συνεισφορά, μέσω της ατομικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στην ενίσχυση της εικόνας του μουσείου ως ιδρύματος με κοινωνικό, πνευματικό, πολιτικό και εκπαιδευτικό προορισμό.

    Ο σύλλογος, ύστερα από αρχαιρεσίες συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον Δημήτρη Μπακατσέλο (επιχειρηματία), Α΄ Αντιπρόεδρο την Εφη Κουνουγέρη Μανωλεδάκη (καθηγήτρια ΑΠΘ), Β΄ Αντιπρόεδρο τον Κώστα Μαρίνο (δημοσιογράφο), Γενική Γραμματέα την Ελένη Γιαννέλου (ιδιωτική υπάλληλο), ταμία την Ειρήνη Μωσαϊδου - Καμπαδάκη (εκπαιδευτικό) και μέλη τους: Λέανδρο Βατάκα (οφθαλμίατρο), Ισμήνη Ιωαννίδου - Βασιλακάκη (εκπαιδευτικό), Αργυρώ Καββαδία - Συμεωνίδου (πανεπιστημιακό), Κώστα Λαχά (συγγραφέα ζωγράφο), Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου (σκηνοθέτη), Ελισάβετ Σουλτάνη Γυιόκα (πανεπιστημιακό).

    [34] ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Ο μαέστρος Γιώργος Θυμής, μαθητής και διάδοχος του Σ. Μιχαηλίδη στην θέση του γενικού διευθυντή της Κ.Ο.Θ., και η Νόρα Λουκίδου, η πρώτη σολίστρια που συνέπραξε με την ορχήστρα και στην συνέχεια διορίστηκε ως μόνιμη πιανίστρια, αφήνοντας πολύτιμη δισκογραφική κληρονομιά, θα εμφανιστούν σε μια κοινή συναυλία με τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 11 Ιουνίου, στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορταστικών εκδηλώσεων «45 χρόνια Κ.Ο.Θ.».

    Η συναυλία θα περιλαμβάνει τα έργα των Johannes Brahms: «Τραγική εισαγωγή», σε ρε ελάσσονα, έργο 81 και Edvard Grieg: «Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα», έργο 16 σε λα ελάσσονα ενώ στο δεύτερο μέρος το έργο του Antonin Dvorak: Συμφωνία nο. 4 (8) σε σολ μείζονα, έργο 88.

    Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. : Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00 & 17:00-20:00, Παρασκευή 10.00 13.00 και το απόγευμα της συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 19:00-21:00. Τιμές εισιτηρίων: 20- 12 - 9 και 6 ευρώ (φοιτητικά-μαθητικά).

    [35] 6ο ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2004 (13:13 UTC+2)

    Το 6ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ 2004 ξεκίνησε στο χώρο της Εκθεσης Βιβλίου 2004 του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά στο Πασαλιμάνι και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου. Στο χώρο του θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με μουσική, χορό, θεατρικά, δρώμενα, ομιλίες, διαλέξεις, προβολές, βίντεο, εκθέσεις λαϊκής τέχνης, ζωγραφική, γαστρονομικές βραδιές και πολλές εκπλήξεις από 35 χώρες.

    Η διοργάνωσή του γίνεται από τον Ομιλο Unesco νομού Πειραιά και Νήσων και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18.30 22.30, σε συνεργασία με πρεσβείες και πολιτιστικούς φορείς από τις χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία Αιθιοπία, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βουλγαρία, Γκάνα, Δημοκρατία του Malawi, Εκουαδόρ, Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Κολομβία, Κούβα, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαρόκο, Νιγηρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβενία, Ταϊλάνδη, Τσεχία, Τυνησία, Φιλιππίνες, Χιλή και ο Εκπολιτιστικός Σύνδεσμος Λατινοαμερικάνων και Ισπανών στην Ελλάδα Asclaye.

    Το 6ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Ολυμπιακή Εκεχειρία. Η πανηγυρική έναρξη θα γίνει τη Κυριακή 6 Ιουνίου 2004, στις 7.30μμ, με πολιτιστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη πρεσβεία της Βουλγαρίας, παραδοσιακά Ινδιάνικα τραγούδια και μουσικές από το περουβιανό συγκρότημα COLOR IDIO. Θα κλείσει με Ελληνική Παραδοσιακή Βραδιά με τη συμμετοχή συγκροτημάτων.

    Στους χώρους του φεστιβάλ λειτουργούν περίπτερα των χωρών που συμμετέχουν καθώς και περίπτερα των Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 8 June 2004 - 18:13:57 UTC