Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
  • [02] ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
  • [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ
  • [06] ΤΑ ''ΘΑΥΜΑΤΑ'' ΤΩΝ ΝΟΡΒΗΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
  • [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
  • [09] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [11] ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ
  • [12] ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ TVX ΕΛΛΑΣ
  • [13] ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΗΡΥΞΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [14] ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ Χ.Α. ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [15] ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [16] ΕΠΑΦΕΣ ΤΑΛΑΤ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [17] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ
  • [18] ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [19] ΣΒΙΜΕΡ ΓΙΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΑΛΛΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΙ ΑΛΛΟ
  • [20] ΤΟΥΡΚΙΚΗ "ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [21] ΠΡΩΤΗ Η ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗ ΣΤΑ 400Μ
  • [22] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: Ο ΓΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΑ 400Μ
  • [23] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: Η ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΦΕΤΖΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟ ΜΗΚΟΣ
  • [24] ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΚΩΝΣΤΑΣ ΣΤΗ ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ
  • [25] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΠΡΩΤΙΑ ΤΣΑΤΟΥΜΑ ΣΤΟ ΜΗΚΟΣ
  • [26] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ G8 ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [27] ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΠΟΥΣ - ΣΙΡΑΚ
  • [28] ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥΣ
  • [29] Η G8 ΖΗΤΑΕΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [30] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [31] ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΕΛΑΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ"
  • [32] ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ
  • [33] ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - ΠΑΝΔΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ ΜΕ ΤΟ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΕΞΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΓΛΥΠΤΕΣ
  • [35] «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

  • [01] ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Σε θέση μάχης βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς απομένουν τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος την Παρασκευή θα μιλήσει στο Ζάππειο, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ, επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο τού κόμματος, στην οδό Σανταρόζα και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε τη σημασία των ευρωεκλογών και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να τιμήσει τη συμφωνία που συνυπέγραψε προεκλογικά με τους πολίτες.

    «Κλείνουμε οριστικά το κύκλο των χαμένων ευκαιριών, δεν εξωραΐζουμε τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά και μιλώντας για βάρη του παρελθόντος δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες για ανάπτυξη παντού».

    Την ίδια ώρα τα ξίφη τους διασταυρώνουν και την Πέμπτη ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Σπύρος Βούγιας. Αγενή και με στόχο τη διασκέδαση των εντυπώσεων από τις απαντήσεις του Κώστα Καραμανλή στην τηλεοπτική αναμέτρηση χαρακτήρισε τον τρόπο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Σπύρος Βούγιας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Εκλογών του ΠΑΣΟΚ. «Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου για συσπείρωση των οπαδών του ΠΑΣΟΚ ωστόσο οφείλει να θυμάται τι άφησε πίσω η κυβέρνηση του», σχολίασε ο κ. Ρουσόπουλος. Μάλιστα όσον αφορά τα μεταλλαγμένα θύμισε ότι η κυβέρνηση καταψήφισε το θέμα ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπέρ.

    Στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, ο Γιώργος Παπανδρέου επρόκειτο να μιλήσει στην πλατεία Καλογήρων στην Δάφνη, ενώ όπως ξεκαθάρισε ο Σπύρος Βουγιας δεν τίθενται αριθμητικά δεδομένα στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους επαγγελματίες να υπερψηφίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε την Πέμπτη στα καταστήματα της Νέας Ιωνίας. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα μιλήσει στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

    [02] ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Aθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (15:58 UTC+2)

    Τη σημασία των ευρωεκλογών για την πορεία της Ελλάδας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Σανταρόζα.

    "Οι εκλογές της Κυριακής έχουν μεγάλη σημασία για την πορεία της Ελλάδας, για την πορεία της Ευρώπης, για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα. Γιατί η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κομμάτι της ζωής μας. Είναι δική μας υπόθεση", είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για την Ευρώπη του μέλλοντος.

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε όλους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης τους τρεις μήνες που πέρασαν, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην αυριανή ανοιχτή συγκέντρωση της ΝΔ στο Ζάππειο.

    Κατά το χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

    "Φίλες και φίλοι,

        Σας ευχαριστώ γιατί και σήμερα δίνετε το παρόν σας. Σας ευχαριστώ για τους αγώνες σας. Για την πίστη σας στις αρχές και τις αξίες της Παράταξής μας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνετε σ' εμένα και τους συνεργάτες μου.

        Στον ίδιο χώρο, πριν τρεις μήνες, δεσμευτήκαμε για μια Νέα Διακυβέρνηση. Για μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Για μια πολιτική, που θα έχει στο κέντρο της την ελληνική οικογένεια, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Για μια νέα πολιτική ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης.

            Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο. Τιμούμε τη συμφωνία τιμής που συνυπογράψαμε με τους πολίτες. Προχωρούμε μπροστά με συνέπεια, με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα. Σε αυτό το διάστημα χειριστήκαμε με ευθύνη τις εθνικές υποθέσεις. Αντιμετωπίζουμε με ευαισθησία τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Εντατικοποιήσαμε τους ρυθμούς προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Εργαζόμαστε ώστε όλα τα έργα να είναι έτοιμα στην ώρα τους.

        Είναι πραγματικότητα ότι η Κυβέρνησή μας έκανε πολλά σ' αυτούς τους τρεις μήνες. Οι πολίτες συνειδητοποιούν πως όσα λέμε τα εννοούμε στο ακέραιο. Δουλεύουμε σκληρά για το σήμερα. Σχεδιάζουμε με ευθύνη το αύριο. Κτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αποδεικνύουμε κάθε ημέρα ότι τιμούμε την επιλογή των Ελλήνων. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Διαμορφώνουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό στον τόπο μας.

        Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, που δημιουργούν τα βάρη του παρελθόντος. Αναλάβαμε όμως την ευθύνη της διακυβέρνησης του Τόπου με βαθιά πίστη στις δυνατότητες όλων των Ελλήνων. Δεν αγνοούμε τα συσσωρευμένα προβλήματα. Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες, που μας κληροδότησε το χθες. Δεν ωραιοποιούμε τα πράγματα.

        Οι Έλληνες θέλουμε και μπορούμε να πάμε μπροστά. Οι νέες και οι νέοι μας οραματίζονται, διεκδικούν και είναι έτοιμοι να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο.

        Κλείνουμε οριστικά τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών τους χθες. Απελευθερώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο αυτού του τόπου. Στη νέα γενιά, στην παιδεία και τον πολιτισμό. Διαμορφώνουμε, με εντατική προσπάθεια, συνθήκες για ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και ευημερία για όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς. Θέσεις δουλειάς για όλους και κυρίως για τη νέα γενιά, για τους νέους ανθρώπους στη χώρα μας.

        Φίλες και φίλοι,

            Την Κυριακή αποφασίζουμε για την εκπροσώπησή μας στην Ευρώπη. Εκλέγουμε αυτούς που θέλουμε να μιλούν για μας, να μάχονται για μας, να διεκδικούν για μας. Να προωθούν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Να διεκδικούν και να προωθούν τους όρους για αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα καθημερινά μας προβλήματα.

        Οι εκλογές της Κυριακής έχουν μεγάλη σημασία για την πορεία της Ελλάδας, για την πορεία της Ευρώπης, για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα. Γιατί η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κομμάτι της ζωής μας. Είναι δική μας υπόθεση. Είναι η πραγματικότητα που μας αφορά όλους. Οι Εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορούν άμεσα τον καθένα από μας. Γι΄ αυτό λέμε ένα μεγάλο ''ναι'' στη συμμετοχή.

        Οι εκπρόσωποί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για την Ευρώπη του μέλλοντός μας. Μια Ευρώπη δυνατή, με ενιαία και καθαρή φωνή. Μια Ευρώπη παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας. Μια Ευρώπη που προστατεύει τα σύνορά της. Μια Ευρώπη που γκρεμίζει διαχωριστικά τείχη και κτίζει γέφυρες συνεργασίας και προσέγγισης. Μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο πολιτική, πιο κοινωνική. Μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες της.

       

        Είμαστε η Παράταξη που άνοιξε για τους Έλληνες το δρόμο της Ευρώπης. Είμαστε οι πρωτοπόροι και οι αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην πατρίδα μας. Είμαστε εμείς που δεν επαναπαυόμαστε, αλλά τολμούμε να κοιτάζουμε και να προχωρούμε πάλι - όπως πάντα - μπροστά.

        Σήμερα το βράδυ η νεολαία μας κάνει μια εκδήλωση γεμάτη ζωντάνια. Αύριο έχουμε την τελευταία μας ανοικτή συγκέντρωση στο Ζάππειο. Σας καλώ να δώσετε όλοι το παρόν. Να ακούγεται παντού η φωνή μας. Με την παρουσία σας να ενδυναμώνουμε το μήνυμά μας. Εσείς είστε οι πολλαπλασιαστές της δύναμής μας. Να είμαστε όλοι παρόντες.

            Στις 7 Μαρτίου ανοίξαμε ένα κεφάλαιο για την Πατρίδα μας. Είναι το κεφάλαιο μιας νέας Ελλάδας. Μιας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση. Μιας Ελλάδας που είναι δύναμη, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Μιας Ελλάδας περισσότερων ευκαιριών για τους πολίτες της.   

        Από τις 13 Ιουνίου συνεχίζουμε δυναμικά την πορεία μας. Μια πορεία για μια πραγματικά ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα, στην καρδιά, στην πρωτοπορία της νέας μεγάλης Ευρώπης. Μια πορεία για πραγματικά ισχυρούς Έλληνες. Αυτό είναι το νέο ελληνικό όραμα. Και αυτό το όραμα το κάνουμε πράξη όλες και όλοι μαζί.

        Να΄ στε καλά και καλή δύναμη".

    [03] ΑΝΟΙΞΑΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

    Λονδίνο, 10 Ιουνίου 2004 (10:10 UTC+2)

    Τμηματικά και σε δόσεις, διεξάγονται οι Ευρωεκλογές, καθώς άνοιξαν από σήμερα οι κάλπες για τους ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να αναδείξουν 732 εκπροσώπους στην ευρωβουλή

    Το εκλογικό τους δικαίωμα καλούνται να ασκήσουν σήμερα Βρετανοί και Ολλανδοί, ακολουθούν αύριο Ιρλανδοί και Τσέχοι ενώ το Σάββατο Ιταλοί, Μαλτέζοι και Λετονοί. Οι πολίτες των υπολοίπων χωρών θα ψηφίσουν την Κυριακή. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων θα αρχίσει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες όταν θα έχει κλείσει και η τελευταία κάλπη.

    Παρά το ότι οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου αυξάνονται διαρκώς τα ευρωπαϊκά ζητήματα δύσκολα περιλαμβάνονται στον προεκλογικό διάλογο, ενώ όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι «ως συνήθως σε όλες τις χώρες, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υπέρ ή εναντίον της εθνικής τους κυβέρνησης».

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντως η κεντροδεξιά διατηρεί το προβάδισμα έναντι των σοσιαλιστών ενώ προβληματισμός υπάρχει για την αύξηση των ευρωσκεπτικιστών αλλά και για τη δύναμη των ακροδεξιών στη διευρυμένη Ευρώπη.

    Μεγάλος αντίπαλος θεωρείται η αποχή κυρίως στις νεοεισερχόμενες χώρες, όπως Πολωνία και Τσεχία, που αναμένεται να φθάσει στο 70%.

    [04] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Κοζάνη, 10 Ιουνίου 2004 (13:42 UTC+2)

    Στην Κοζάνη βρέθηκε το πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις του σε αστυνομικές υπηρεσίες της ελληνικής επικράτειας. Τον υπουργό συνόδευσαν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιάκος και ο διευθυντής ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, Βασίλης Κωνσταντινίδης.

    Το μήνυμα που έστειλε από την Κοζάνη ο υπουργός είναι πως η ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί υπόθεση όλων. «Για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων χρειάζεται συστράτευση και συστηματική δουλειά, επαγρύπνηση και ετοιμότητα, καθώς το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων θα κριθεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα», υποστήριξε ο κ.Βουλγαράκης.

    Εξάλλου, η θωράκιση των ελληνοαλβανικών συνόρων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, απασχόλησε τον κ.Βουλγαράκη και τον αλβανό υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ιλι Τόσκα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες βράδυ στην Κακαβιά.

    «Η συνεισφορά της Αλβανίας στον έλεγχο των συνόρων και στην αξιοποίηση των πληροφοριών είναι πολύ σημαντική για εμάς, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε ο κ.Βουλγαράκης.

    [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2004 (14:40 UTC+2)

    Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Αμπελοκήπων πραγματοποίησαν το πρωί 17 συμβασιούχοι οι οποίοι απολύθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν έληξαν οι συμβάσεις τους. Οι συμβασιούχοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα αμέσως μετά τη λήξη των συμβάσεών τους και το δικαστήριο έκρινε την απόφαση του δήμου παράνομη.

    Από την πλευρά του ο δήμος Αμπελοκήπων επικαλείται έγγραφο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο μετά τη λήξη της σύμβασης οι υπάλληλοι πρέπει να απολυθούν. Ο δήμος άσκησε έφεση κατά της απόφασης που θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Οι συμβασιούχοι ζητούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι μετά τη λήξη των συμβάσεών τους ο δήμος προσέλαβε άλλα 17 άτομα με οκτάμηνες συμβάσεις.

    [06] ΤΑ ''ΘΑΥΜΑΤΑ'' ΤΩΝ ΝΟΡΒΗΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Την αλματώδη πρόοδο που πέτυχαν στον τομέα της ανακύκλωσης παρουσίασαν σήμερα νορβηγοί επιχειρηματίες σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, υποδεικνύοντας το δρόμο για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών και παρουσιάζοντας τα οφέλη που προκύπτουν για το περιβάλλον.

    Απτό παράδειγμα για την πρόοδο που επετεύχθη στη σκανδιναβική χώρα στον τομέα της ανακύκλωσης είναι για παράδειγμα η παραγωγή των γνωστών «φλις» πουλόβερ από ανακυκλώσιμες πλαστικές φιάλες.

    Στη Νορβηγία ο κόσμος αγκάλιασε την εθνική προσπάθεια για ανακύκλωση υλικών. Όπως τονίστηκε, το 85% των πολιτών αντιμετωπίζει θετικά το συγκεκριμένο θέμα, ενώ, όπως επισήμανε η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν διευθύντρια της Ομοσπονδίας νορβηγικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, Σίρι Μπγιέρκε, σήμερα το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα της ανέρχεται σε 50%. Μάλιστα, ο ρυθμός ανακύκλωσης είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό παραγωγής απορριμμάτων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Νορβηγοί ανακυκλώνουν το 75% των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό), το 100% των μπαταριών και ηλεκτρονικών υπολογιστών και το 80% των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών.

    Η κα Μπγιέρκε εξήγησε ότι η ανακύκλωση ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να αναπτύξουν πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων και με την απειλή να επιβληθούν νέοι φόροι στις βιομηχανίες.

    Οι σύνεδροι υπογράμμισαν ότι το πλαστικό είναι το υλικό του μέλλοντος και τεκμηριώνοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδουν στο εν λόγω προϊόν, σημείωσαν ότι η χώρα τους ανακυκλώνει ετησίως 30.000 τόνους πλαστικό.

    Επίσης, το 2003 ανακυκλώθηκαν 49.000 τόνοι ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αριθμός που αναλογεί σε 11,1 κιλά ανά κάτοικο, τη στιγμή που σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι έως το 2008 η σχετική αναλογία για καθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. πρέπει να είναι τα 4 κιλά.

    Σημειώνεται ότι το συνέδριο με τίτλο "Περιβαλλοντικές Προκλήσεις" διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους της Νορβηγίας στη χώρα μας.

    [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι «θα είμαστε πανέτοιμοι» στις 13 Αυγούστου και «θα διοργανώσουμε εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, σε συνθήκες μέγιστης ασφάλειας» έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αποχωρώντας από το Ολυμπιακό Στάδιο, όπου παρακολούθησε το απόγευμα αγωνίσματα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Στίβου, που αποτελεί δοκιμαστική διοργάνωση (test event) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Με την ολοκλήρωση, με την παράδοση των έργων και τους δοκιμαστικούς αγώνες -τα test events- η ολυμπιακή προετοιμασία μπαίνει στην τελική της φάση. Εργαζόμαστε εντατικά για να είμαστε έτοιμοι - και θα είμαστε πανέτοιμοι - στις 13 Αυγούστου. Κάθε μέρα που περνά, ακόμη και οι πιο δύσπιστοι πείθονται ότι, όλοι μαζί οι Έλληνες, θα διοργανώσουμε εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, σε συνθήκες μέγιστης ασφάλειας. Αγώνες, που με βάση και τις επιδόσεις των πρωταγωνιστών, δηλαδή των αθλητών, φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε ότι θα μας προσφέρουν μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα «Περιφερειακές Δομές και Αναπτυξιακές Προοπτικές. Οι Ευρωπαϊκές Εμπειρίες- Η Ελληνική Πραγματικότητα» συνδιοργανώνουν η Ε.Ν.Α.Ε. και το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 17&18 Ιουνίου, στον Ο.Λ. Πειραιά.

    Kατά την παρουσίαση του συνεδρίου η Πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φώφη Γεννηματά επισήμανε πως το συνέδριο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που θα επιτρέψει στην ΕΝΑΕ να καταλήξει στην ολοκληρωμένη πρότασή της που θα παρουσιαστεί στο Τακτικό Συνέδριό της το Φθινόπωρο.

    Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τις περιφερειακές δομές της Ευρώπης, με την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων Πολιτών, ελάχιστα έχουν συζητηθεί ενόψει των Ευρωεκλογών.

    "Η αυτοδιοίκηση μέσα στο νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα , η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ περιφερειακών αρχών, η ενίσχυση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, το σχέδιο της χάρτας για την περιφερειακή αυτονομία, είναι μόνο μερικά από αυτά, τα οποία θα συζητηθούν στο συνέδριο" είπε και πρόσθεσε πως η Ε.Ν.Α.Ε επιχειρεί να αλλάξει τα πράγματα και να συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικών.

    "Η συζήτηση που ξεκίνησε με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία πρέπει να συνεχιστεί και με τη νέα Κυβέρνηση και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει" τόνισε και υπογράμμισε πως η ΕΝΑΕ διεκδικεί και διοικητικό και αναπτυξιακό ρόλο για τον Β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

    "Γι αυτό το λόγο επεξεργαζόμαστε προτάσεις για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την ανακατανομή των πόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης, ώστε να διαχειρίζεται δικούς της επαρκείς πόρους. Γι αυτό τον λόγο ζητούμε θεσμοθέτηση του αναπτυξιακού πόρου. Γιατί πιστεύουμε ότι οι όποιες θεσμικές αλλαγές απαιτούνται, προϋποθέτουν την ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης" πρόσθεσε.

    Οι προτάσεις νομοθετικής πολιτικής της ΕΝΑΕ υποβλήθηκαν στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Βεζυργιάννη και αφορουν θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ε.Ν.Α.Ε., Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας ανέφερε ότι το Συνέδριο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και ασχολείται με το θέμα της "περιφερειοποίησης" σε συνεργασία με ένα τόσο σημαντικό ευρωπαϊκό όργανο, όπως το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [09] ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Οι προσπάθειες Αθήνας και Λευκωσίας με στόχο να απαλυνθούν οι όποιες αρνητικές αναφορές γύρω από το θέμα της αναβάθμισης των κατεχομένων εδαφών στην Κύπρο, από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης δεν θα σταματήσουν. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να εκτιμήσει πού θα καταλήξει η προσπάθεια της Τουρκίας και των κατεχομένων να αξιοποιηθεί η Σύνοδος της Ισλαμικής Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τις ισλαμικές χώρες.

    «Οι προσπάθειες είναι συνεχείς και δεν θα σταματήσουν έως την τελευταία στιγμή από δικής μας πλευράς, από Αθήνα και Λευκωσία, προς αυτήν την κατεύθυνση για να απαλυνθούν τα όποια αρνητικά, ή όποιες αρνητικές, κατά την εκτίμησή μας, αναφορές» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Aθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η τετραήμερη περιοδεία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, σε Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ελληνικής Επικράτειας, στην οποία συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Φώτη Νασιάκο και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, Υποστράτηγο Βασίλη Κωνσταντινίδη.

    Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της ολοκλήρωσης του Σχεδιασμού της Ολυμπιακής Ασφάλειας, που καλύπτει ολόκληρη την Επικράτεια και όχι μόνο τις Ολυμπιακές Πόλεις και σκοπό είχε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του αστυνομικού προσωπικού σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και τη διασφάλιση του υψηλότερου βαθμού επαγρύπνησης και ετοιμότητας.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, στις πόλεις που επισκέφθηκαν, συμμετείχαν σε ημερίδες, στις οποίες αναπτύχθηκαν από αρμόδιους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, θέματα ασφάλειας εγκαταστάσεων, επισήμων και μελών αθλητικών αποστολών, μεταφορών, αεροδρομίων και αστικής περιοχής καθώς και ζητήματα διαχείρισης πληροφοριών και εκτίμησης απειλών, προστασίας συνόρων και διοικητικής μέριμνας.

    Ημερίδες για τα παραπάνω θέματα πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο, την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο, τον Πύργο, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και την Κοζάνη.

    Ο Υπουργός επισκέφθηκε εξάλλου χθες το Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς, όπου συναντήθηκε με το προσωπικό του Σταθμού, ενώ πραγματοποίησε και συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, Υγκλί Τόσκα, σε συνέχεια της επίσκεψής του στην Αλβανία και της επίσκεψης του κ. Τόσκα στην Ελλάδα.

    Στη μεταξύ τους συζήτηση, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η καλή συνεργασία των δύο χωρών, τόσο στο θέμα της θωράκισης των ελληνοαλβανικών συνόρων, όσο και σε γενικότερα θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο Υπουργός μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας δήλωσε: «Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στις Ολυμπιακές Πόλεις, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Δόθηκε η ευκαιρία με την περιοδεία που μόλις ολοκληρώθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την εφαρμογή του Σχεδιασμού της Ολυμπιακής Ασφάλειας ανά περιοχή. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο Έλληνας αστυνομικός έχει πλήρη επίγνωση της αποστολής και των καθηκόντων του και θα ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατό, ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν σε ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον».

    [11] ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Προβληματισμό για το γεγονός ότι η υπόθεση υπεξαίρεσης στη ΔΕΘ είναι το τρίτο ανάλογο μέσα σε λίγα χρόνια εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δημιουργούνται «ερωτηματικά όσον αφορά στους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα έπρεπε να λειτουργούσαν προληπτικά από την προηγούμενη διοίκηση».

    Ο κ.Τσιαρτσιώνης είπε ότι η δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, θα πρέπει να αφεθεί να πράξει το έργο της απερίσπαστη, υπογραμμίζοντας ότι «η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμηνύουν σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά τους για την πάταξη της διαφθοράς και την εξάλειψη φαινομένων κακοδιαχείρισης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Θέλουμε να ενισχύσουμε τη δομή και λειτουργία τόσο της Helexpo όσο και της ΔΕΘ. Θέλουμε και τους δύο οργανισμούς να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο», κατέληξε ο υπουργός.

    [12] ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ TVX ΕΛΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας δεν συνδέονται με την εταιρία TVX Hellas ΑΕ, η οποία με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου κηρύχθηκε σε πτώχευση καθώς οι υπεύθυνοί της υπέβαλαν δήλωση ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, διευκρινίζει η Ελληνικός Χρυσός.

    Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, με το νόμο 3220/2004 απέκτησε από το Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού της TVX Hellas ΑΕ που περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει συμβιβασμού, η οποία κυρώθηκε με τον ίδιο νόμο.Περαιτέρω επισημαίνει, ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός δεν συνδέονται με την TVX Hellas, σύμφωνα με το νόμο και τους ρητούς όρους που τα απέκτησε από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός τονίζει ότι σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος, την εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου για την ανάπτυξη των μεταλλείων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Καταλήγει δε ότι οι αποφάσεις που αφορούν χρέη της εταιρίας TVX Hellas δεν έχουν ουδεμία σχέση με την τύχη της επένδυσης που καλείται να προωθήσει για το συμφέρον των μεταλλείων και των κατοίκων της περιοχής.

    [13] ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΗΡΥΞΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Πολύγυρος, 10 Ιουνίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Πτώχευση, κήρυξε η εταιρία «ΤVX ΕΛΛΑΣ», που μέχρι τώρα λειτουργούσε τα μεταλλεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής καθώς οι υπεύθυνοι της δήλωσαν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.

    Κατόπιν αυτού, σφραγίστηκαν τα Μεταλλεία, για να απογραφούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας «ΤVX ΕΛΛΑΣ».

    [14] ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ Χ.Α. ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Τους κανονισμούς που αφορούν στη δραστηριότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της αγοράς παραγώγων ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή ενέκρινε τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τον Κανονισμό εκκαθάρισης χρηματιστηριακών συναλλαγών επί άυλων τίτλων, τον Κανονισμό λειτουργίας του Συστήματος ’υλων Τίτλων, καθώς και τον κανονισμό εκκαθάρισης συναλλαγών επί παραγώγων.

    Επίσης αποφάσισε το διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις εταιρείες DF Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

    [15] ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Στη σφράγιση των εγκαταστάσεων των μεταλλείων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής προχώρησε ο σύνδικος πτώχευσης, προκειμένου να απογραφούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας TVX Hellas.

    Η εταιρία με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου (553/6.5.2004) κηρύχθηκε σε πτώχευση, καθώς οι υπεύθυνοί της υπέβαλαν δήλωση ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.

    Σύμφωνα με την απόφαση όσοι έχουν οικονομικές απαιτήσεις από την TVX Hellas και την περιουσία των μεταλλείων καλούνται να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 22 Ιουνίου.

    [16] ΕΠΑΦΕΣ ΤΑΛΑΤ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 10 Ιουνίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Χωρίς να πάρει καμιά διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, ολοκλήρωσε σήμερα το μεσημέρι τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες και αναχώρησε για το Στρασβούργο για επαφές με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

    Στη βελγική πρωτεύουσα ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε διαδοχικά με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ολλανδίας (αναλαμβάνει την κοινοτική προεδρία την 1η Ιουλίου), Πρέσβη Τομ ντε Μπρούιν, τον Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής, αρμόδιο για τη διεύρυνση Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο και τον Γερμανό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αγκυρα, 10 Ιουνίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Δεκτό έκανε η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το σχέδιο νόμου σχετικά με την τροποποίηση του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα και για την κατάργηση των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Τζεμίλ Τσιτσέκ, διευκρίνισε πως το γεγονός ότι καταργήθηκαν τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας δεν έχει την έννοια ότι εξαλείφθηκαν τα αδικήματα για τα οποία αποφάσιζαν για Δικαστήρια αυτά.

    Αφού σημείωσε πως μετά την τροποποίηση του Συντάγματος, τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας πέρασαν στην ιστορία της Δικαιοσύνης, είπε χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να συζητήσουμε για τα Δικαστήρια αυτά και για τις αποφάσεις τους, αλλά τα εν λόγω Δικαστήρια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους ανέλαβαν σημαντικά καθήκοντα και λειτούργησαν κανονικά, με αυτοθυσία».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της γείτονος τόνισε πως τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας καταργούνται λόγω των αιτημάτων της κοινής γνώμης της Τουρκίας και όχι εξ' αιτίας των εξωτερικών αιτημάτων και επεσήμανε: «Το σχέδιο αυτό είναι ένα βήμα των προσπαθειών του Κοινοβουλίου για εκδημοκρατισμό».

    Ο κ. Τσιτσέκ υπογράμμισε πως στα 8 Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας υπάρχουν 18.469 φάκελοι ανακρίσεων και 6.270 φάκελοι για δίκες «Στις χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν παρόμοια Ειδικά Δικαστήρια. Πέραν αυτού, στην Τουρκία υπήρχαν και παλαιότερα Ειδικά Δικαστήρια» πρόσθεσε.

    Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι οι φάκελοι παρόμοιων αδικημάτων στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. είναι αριθμητικά λιγότεροι κατά το 1/10 από τον αριθμό αυτών στην Τουρκία.

    [18] ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Λεμεσός, 10 Ιουνίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Θετικό βήμα για την αντιμετώπιση του θέματος των αγνοουμένων, θεωρεί η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ και του λεγόμενου ''πρωθυπουργού'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όσον αφορά την επαναλειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για έρευνες, εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων με τη μέθοδο του DNA.

    Σε σημερινή της ανακοίνωση η Οργάνωση αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, νοουμένου ότι αυτή τη φορά η τουρκική πλευρά έχει πάρει την πολιτική απόφαση και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν αποτελούν διπλωματικό παιχνίδι λόγω της συζήτησης της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΒΙΜΕΡ ΓΙΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΑΛΛΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    Αγκυρα, 10 Ιουνίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Την ανάγκη να μην γίνεται σύγχυση μεταξύ του τερματισμού της απομόνωσης της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», δηλαδή του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, και της αναγνώρισης αυτής, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί σε λειτουργία Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης στα Κατεχόμενα.

    «Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τον τερματισμό της απομόνωσης με την αναγνώριση. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στο δρόμο που έδειξε η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Εκείνοι ζήτησαν την ενοποίηση του νησιού. Εάν κριθεί κατάλληλο, το Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να μελετήσει την περίπτωση να τεθεί σε λειτουργία Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης» είπε χαρακτηριστικά.

    [20] ΤΟΥΡΚΙΚΗ "ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αγκυρα, 10 Ιουνίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Υποστήριξη στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη χρήση αεροδρομίων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας προσέφερε ο Τούρκος υπουργός Συγκοινωνιών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Milliyet, ο κ.Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ.Λιάπη, τόνισε ότι προτάθηκε από την τουρκική πλευρά υποστήριξη στην Ελλάδα σχετικά με τα αεροδρόμια, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βάσει της συγκεκριμένης πρότασης, πέντε αεροδρόμια μεταξύ αυτών της Αλικαρνασσού [Μπόντρουμ], της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και του Ντάλαμαν, κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση ενδεχόμενου προβλήματος στάθμευσης αεροπλάνων στην Ελλάδα.

    [21] ΠΡΩΤΗ Η ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗ ΣΤΑ 400Μ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Η Χρυσούλα Γκουντενούδη συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις της στα 400μ και με 52.13 κέρδισε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Στη δεύτερη θέση κατετάγη η Χαρούλα Μπουντά με 52.76 και στην τρίτη η Παρασκευή Τσαπάρα με 54.29.

    Αναλυτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    1. Χρυσούλα Γκουντενούδη (Πανελλήνιος) 52.13

    2. Χαρούλα Μπουντά (ΟΠ. Πρωταθλητών) 52.76

    3. Παρασκευή Τσαπάρα (Πίνδαρος Θηβών) 54.29

    4. ’ννα Μωυσιάδου (Αίολος Μακεδονίας) 54.66

    5. Κατερίνα Σύρου (Πίνδαρος Θηβών) 54.73

    6. Μαρία Παχατουρίδου (ΑΣΕ Δούκα) 55.19

    7. Μαρία Γκουμπλιά (Πίνδαρος Θηβών) 56.38

    [22] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: Ο ΓΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΑ 400Μ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Υπόθεση του Ολυμπιακού ήταν τα 400μ ανδρών στον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου Ανδρών-Γυναικών που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ, αφού δυο αθλητές του, ο Τάσος Γκούσης και ο Γιώργος Ντούπης κατέκτησαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα.

    Ο Γκούσης ήταν πρώτος με 45.97, ενώ δεύτερος ήταν ο Ντούπης, με 46.35. Την τρίτη θέση πήρε ο Γιώργος Οικονομίδης του Πειραϊκού με 46.59.

    Αναλυτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    1. Τάσος Γκούσης (Ολυπιακός) 45.97

    2. Γιώργος Ντούπης (Ολυμπιακός) 46.35

    3. Γιώργος Οικονομίδης (Πειραϊκός) 46.59

    4. Δημητρης Γράβαλος (Απόλλων Καλαμαριάς) 46.80

    5. Ευάγγελος Ασαργιωτάκης (ΟΦΗ) 46.81

    6. Δημήτρης Τσώμος (Ηρακλής) 46.86

    7. Στυλιανός Κοπάνου (ΓΑΣ Λέσβου) 47.21

    8. Γιώργος Θρήσκος (ΠΑΟ Διαγόρας Ρόδου)47.47

    [23] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: Η ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΚΑΦΕΤΖΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟ ΜΗΚΟΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Η Γιαννούλα Καφετζή βελτίωσε κατά ένα εκατοστό το ατομικό της ρεκόρ και με άλμα στα 6.65μ, κατέκτησε την πρώτη θέση στο μήκος, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών -γυναικών, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

    Στη δεύτερη θέση κατετάγη η Ασημίνα Βανακάρα του Πελασγού Λάρισας με 6.50μ, και στην τρίτη η Βασιλική Δεληνικόλα με 6.43μ.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    1. Γιαννούλα Καφετζή (Αίολος Μακεδονία) 6.65μ

    2. Ασημίνα Βανακάρα (ΑΣ Πελασγός Λάρισας) 6.50μ

    3. Βασιλική Δεληνικόλα (ΑΣ Νέστος Χρυσούπολη) 6.43μ

    4. Δέσποινα Παπαβασιλάκη (ΜΕΑΣ Τρίτων Θεσσαλονίκης) 6.31μ

    5. Παναγιώτα Αλεξάνδρου (ΑΣΕ Δούκα) 6.25μ

    6. Παναγιώτα Κουτσιουμάρη (Πανελλήνιος) 6.05μ

    7. Ελένη Μασλίγκα (ΓΣ Έδεσσας) 5.98μ

    8. Σοφία Γεροκώστα (Όμιλος Πρωταθλητών Θεσσαλονίκης) 5.89μ

    [24] ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΚΩΝΣΤΑΣ ΣΤΗ ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ο Στέφανος Κώνστας του Παναθηναϊκού με βολή στα 58.68μ κατέκτησε την πρώτη θέση στην δισκοβολία, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

    Τη δεύτερη θέση πήρε ο Σπύρος Αραμπατζής του Πανελληνίου με βολή στα 58.43 ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε η Ευάγγελος Ορφανιώτης του ΓΣ Καρδίτσας με 56.84μ.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

    1. Στέφανος Κώνστας (Παναθηναϊκός) 58.68μ

    2. Σπύρος Αραμπατζής (Πανελλήνιος) 58.43μ

    3. Ευάγγελος Ορφανιώτης (ΓΣ Καρδίτσας) 56.84μ

    4. Γεώργιος Τσολακίδης (ΓΣ Μάνδρων) 53.99μ

    5. Γεώργιος Αρέστης (Παναθηναϊκός) 51.31μ

    6. Αλέξανδρος Γανωτάκης (Πανελλήνιος) 49.98μ

    7. Νικόλαος Βίτσος (ΑΣ Κόροιβος Αμαλ.) 48.91μ

    8. Χριστόδουλος Κωστάκης (Αλέξ. ΑΣ Ξηρ.) 47.47μ

    9. Παναγιώτης Κυριάκου (ΑΠΣ Ολυμπ. Λέσβου.) 47.28μ

    10. Πέτρος Ακριβάκης (Πανελλήνιος ΓΣ) 46.45μ

    11. Παρασκευάς Δημητριάδης (Ηρακλής) 44.82μ

    12. Αθανάσιος Κουκουζίκης (Πολυδάμας Καρδ.) 43.58μ

    [25] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΠΡΩΤΙΑ ΤΣΑΤΟΥΜΑ ΣΤΟ ΜΗΚΟΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Μπορεί να έκανε μόνο ένα έγκυρο άλμα (7.94μ.) ο Λούης Τσάτουμας στον τελικό του μήκους, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, αλλά αυτό δεν του στέρησε την ικανοποίηση να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

    Ο αθλητής του Μεσσηνιακού, στην πρώτη φετινή του εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους, «πέταξε» στα 7.94μ., στη δεύτερή του προσπάθεια, αφήνοντας δεύτερο, με άλμα 7.78μ. τον Κώστα Βασιλειάδη του Ολυμπιακού και τρίτο τον Δημήτρη Φιλίνδρα του Πελασγού Λάρισας με 7.75μ.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα του μήκους έχουν ως εξής:

    1. Λούης Τσάτουμας (Μεσσηνιακός) 7.94μ.

    2. Κώστας Βασιλειάδης (Ολυμπιακός) 7.78μ.

    3. Δημήτρης Φιλίνδρας (Πελασγός Λάρισας ) 7.75μ.

    4. Δημήτρης Τζιμαγιώργης (Ολυμπιακός) 7.75μ.

    5. Θοδωρής Μουρατίδης (Αίολος Μακεδονίας) 7.73μ.

    6. Παναγιώτης Παπάζογλου (Ηρακλής) 7.67μ.

    7. Χρήστος Κυρίτσης (ΑΕΚ) 7.60μ.

    8. Χρήστος Χατζηβασιλείου (Πανελλήνιος) 7.58μ.

    9. Δημήτρης Διαμαντάρας (ΓΣ Κιφησιάς) 7.43μ.

    10. Κώστας Παπαδόπουλος (ΓΟ Καστοριάς) 7.33μ.

    11. Κωνσταντίνος Προεστός (Παναθηναϊκός) 7.06μ.

    [26] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ G8 ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Ουάσιγκτον, 10 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Η Ομάδα των Οκτώ (Επτά πλέον ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου και η Ρωσία, G8) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προοπτική της αποχώρησης των Ισραηλινών από όλους τους οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και από ορισμένους στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν.

    Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη σύνοδο κορυφής της G8 που πραγματοποιείται στο Σι ’ιλαντ, στη Τζόρτζια, αναφέρεται ότι "αναμένεται με ανυπομονησία η εφαρμογή της απόφασης αυτής το 2005", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η G8 εκφράζει την ελπίδα ότι η αποχώρηση αυτή "θα οδηγήσει σε πρόοδο για την ειρήνευση στην περιοχή, την υλοποίηση των παλαιστινιακών εθνικών φιλοδοξιών και την επίτευξη του κοινού μας στόχου για δύο κράτη, το Ισραήλ και μια βιώσιμη, δημοκρατική, κυρίαρχη Παλαιστίνη, τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο σε συνθήκες ειρήνης".

    [27] ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΠΟΥΣ - ΣΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 10 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, κ.κ. Μπους και Σιράκ αναφέρθηκαν στο ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, σε συνομιλία που είχαν σήμερα στο περιθώριο της συνόδου της G8 στο Σι Αιλαντ (Τζόρτζια ΗΠΑ), χωρίς όμως να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν ή προσέγγισαν οι απόψεις τους στο ζήτημα αυτό.

    "Μιλήσαμε πολύ για διάφορα θέματα ένα εκ των οποίων ήταν και το ΝΑΤΟ και πρέπει να δούμε αν θα υπάρξει ένας ρόλος για το ΝΑΤΟ στο Ιράκ", τόνισε ο Μπους ενώπιον του Τύπου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σημειώνεται ότι χθες ο Μπους εξέφρασε την ελπίδα όπως το ΝΑΤΟ εμπλακεί στο Ιράκ, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος διατήρησε "σοβαρές επιφυλάξεις" στο ζήτημα αυτό.

    Ο κ. Σιράκ τόνισε ότι η σύνοδος της G8 και οι διμερείς επαφές του με τον κ. Μπους επέτρεψαν στις δύο πλευρές να αντιληφθούν καλύτερα η μία της απόψεις της άλλης.

    [28] ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥΣ

    Βαγδάτη, 10 Ιουνίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, είπε ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς πετρελαίου έχουν κοστίσει στη χώρα πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα εισοδήματα.

    Ο Αλάουι είπε ότι τους τελευταίους επτά μήνες, οι πετρελαιαγωγοί δέχτηκαν 130 επιθέσεις.

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός είπε ότι αυτοί που κάνουν τις επιθέσεις είναι ξένοι μαχητές, προδότες και τρομοκράτες που αντιτίθενται στην επιβίωση του Ιράκ ως ελεύθερου κράτους.

    Σε πολλές περιπτώσεις, είπε, οι σαμποτέρ επέλεξαν στόχους κοντά σε κανάλια ή σε κύριους αγωγούς νερού, με αποτέλεσμα οι ενέργειές τους να μολύνουν το πόσιμο νερό των απλών Ιρακινών πολιτών.

    Σε επίθεση πριν λίγες μέρες, ανατινάχτηκε αγωγός που μεταφέρει πετρέλαιο από το Κιρκούκ στα βόρεια, στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ.

    Ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη μεταδίδει πως υπάρχουν σχέδια να ενισχυθεί η δύναμη των 14 χιλιάδων φρουρών που περιφρουρούν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

    Έξω οι Αμερικανοί;

    Ο νεοδιορισθείς υπουργός πετρελαίου, Ταμίρ Γκαντμπάν, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) εξήγγειλε την άμεση απομάκρυνση των Αμερικανών συμβούλων από την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ.

    Όπως αναφέρει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα, ο νέος υπουργός πετρελαίου του Ιράκ υπόσχεται να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς συμβούλους από το υπουργείο του, μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στα τέλη του μήνα.

    Αλλά ο ιρακινός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ανάπτυξης του Ιράκ, αμιγές δημιούργημα του Αμερικανού κατοχικού διοικητή, Πολ Μπρέμερ.

    Συντάκτης του BBC επισημαίνει πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο νομιμοποιεί την μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ, είναι αρκετά ασαφές ως προς τη διαχείριση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου.

    [29] Η G8 ΖΗΤΑΕΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ουάσιγκτον, 10 Ιουνίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Οι ηγέτες της G8 ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή πριν από το τέλος Ιουνίου για την προώθηση εκ νέου του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου στην περιοχή, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η G8 θεωρεί ότι ο 'οδικός χάρτης' είναι το μέσο για να υπάρξει μια ρύθμιση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό ζητεί μια σύνοδο του Κουαρτέτου στην περιοχή πριν από το τέλος του μήνα", αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G8 στο Σι ’ιλαντ στη Τζόρτζια.

    Το Κουαρτέτο, το οποίο απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ έχει συντάξει τον "οδικό χάρτη", το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

    [30] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Παρίσι, 10 Ιουνίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Η Γερμανία και η Γαλλία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία με την οποία προωθείται η συνεργασία τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές οργανώσεις, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι και ο Γάλλος ομόλογός του Ντομινικ ντε Βιλπέν υπέγραψαν τη συμφωνία ύστερα από συνομιλίες μίας ημέρας στην πόλη Κελ της νοτιοδυτικής Γεμανίας.

    Σε κοινή ανακοίνωση οι δύο υπουργοί αναφέρουν ότι "δεν μπορούμε να περιμένουμε πρώτα για το έγκλημα πριν ενεργήσουμε"."Πρέπει να γνωρίζουμε το συντομότερο δυνατό για τις οργανώσεις και για τα σχέδιά τους για πιθανές επιθέσεις",είπε ο Σίλι. Ο Ντε Βιλπέν ανέφερε ότι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται διεθνώς από την ισλαμική τρομοκρατία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω κοινής δράσης.

    [31] ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΕΛΑΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ"

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Η άρρηκτη σχέση της ελιάς με την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού είναι το θέμα της έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιον», τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στις 15 Ιουνίου, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών.

    Η έκθεση πραγματοποιείται από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού και παρουσιάζει τη μακρά διαδρομή του ιερού δέντρου της ελιάς από την προϊστορική περίοδο, τους ιστορικούς χρόνους, - με τη μυθική παρουσία του ιερού δέντρου και τη σύνδεσή του με τους Ολυμπιακούς Αγώνες - μέχρι τις μέρες μας.

    «Επιδιώκουμε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να μην συνδεθούν μόνο με τα μεγάλα τεχνικά έργα, που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της χώρας, αλλά να αποτελέσουν την ευκαιρία για την ανάδειξη της ιστορίας μας και την εμπέδωση της σχέσης του πολιτισμού με τον αθλητισμό στη συνείδηση όλων. Η έκθεση "Ελαίας Εγκώμιον" του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών αποτελεί μία εξαίρετη συνεισφορά στην προβολή και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και του Ολυμπισμού», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρος Καπράλος στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης.

    «Η έκθεση συνοδεύεται και από την ανάλογη έκδοση με τίτλο "Ωδή στην Ελιά". Και οι δύο προβάλλουν την ελιά ως δέντρο αντιπροσωπευτικό του ελληνικού χώρου, ως σύμβολο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της καθημερινής ελληνικής ζωής, της τέχνης, της ειρήνης και συνδέουν άρρηκτα την ιστορία της με τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ως Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού θα ήθελα να τονίσω ότι θα στηρίζουμε πάντα αξιόλογες προσπάθειες σαν και αυτή», πρόσθεσε.

    Η πρόεδρος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη υπογράμμισε ότι το Κέντρο επέλεξε την ελιά ως θέμα για να γιορτάσει μαζί με το έθνος τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Η ελιά είναι σύμβολο για τον ελληνισμό, για το τοπίο το ελληνικό, είναι ένα πολυσήμαντο ιερό θέμα, το οποίο έχουν αγκαλιάσει ποιητές, λογοτέχνες αλλά και απλοί άνθρωποι. Η έκθεση αντανακλά την άποψη του Κέντρου ότι θα πρέπει να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν και να εκμεταλλευθούμε τη "βαριά βιομηχανία" του ελληνικού πολιτισμού», σημείωσε.

    [32] ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ

    Καστοριά, 10 Ιουνίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Το 13ο Διεθνές και 4ο Διαβαλκανικό χορωδιακό Φεστιβάλ ’ργους Ορεστικού διοργανώνουν στις 19 και 20 Ιουνίου η νομαρχία Καστοριάς και ο Δήμος Ορεστίδος σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύλλογο «Η Ορεστίς». Η διοργάνωση εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Leader+.

    Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διάδοση της χορωδιακής μουσικής, η προβολή του τόπου, η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας μεταξύ των χορωδιών που συμμετέχουν, η επικοινωνία με άλλους λαούς με τη γλώσσα της μουσικής και η διάδοση μηνυμάτων ειρήνης, σε αρμονία με το πνεύμα του Ολυμπιακού ιδεώδους.

    Στο φεστιβάλ θα μετέχουν χορωδιακά συγκροτήματα από την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Τσεχία, τη Λευκάδα, την Πρέβεζα, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλονίκη, το ’ργος Ορεστικό και τη Φλώρινα.

    [33] ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - ΠΑΝΔΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ FORUM ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ ΜΕ ΤΟ CANTO GENERAL

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (15:08 UTC+2)

    Το "Canto General", τον ύμνο προς την ελευθερία των λαών και την ειρήνη, που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, βασισμένος στην ποίηση του Πάμπλο Νερούδα, θα παρουσιάσει η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής, οι οποίοι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο 1ο διεθνές forum των πολιτισμών, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη από τις 8 Μαϊου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

    Η συναυλία θα διεξαχθεί στις 14 Ιουνίου στο Palai de la musica Catalana της Βαρκελώνης και στις 18 Ιουνίου στο Auditorium National del Musica της Μαδρίτης, υπό τη συνοδεία της ορχήστρας Percussions de Barcelona, το Enseble Barcelona "Ad Libitum" και τη χορωδία "Lieder Cumera", που θα διευθύνει ο Joseph Vila Casapas.

    Η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής είναι οι πρώτοι - και μοναδικοί στη δισκογραφία - ερμηνευτές αυτού του έργου και η πρόσκλησή τους από το διεθνές forum πολιτισμών και το δήμο Βαρκελώνης τιμά την Ελλάδα και ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι το συγκεκριμένο έργο των Θεοδωράκη και Νερούδα αποτελεί πλέον μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΕΞΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΓΛΥΠΤΕΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2004 (14:59 UTC+2)

    Έξι μεγάλοι γλύπτες, οι Ογκίστ Ροντέν, Εμίλ - Αντουάν Μπουρντέλ, Αριστίντ Μαγιόλ, Κονσταντίν Μπρανκούζι, Αλμπέρτο Τζακομέτι και Χένρι Μουρ, συναντώνται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην έκθεση «Εξι κορυφαίοι γλύπτες συνομιλούν με τον άνθρωπο». Πρόκειται για σημαντική εικαστική διοργάνωση, η οποία περιλαμβάνει 184 γλυπτά, σχέδια και πλούσιο συμπληρωματικό υλικό. Συγκεκριμένα, εκτίθενται 62 έργα του Ροντέν, 45 του Μπουρντέλ, 13 του Μαγιόλ, 12 του Μπρανκούζι, 13 του Τζακομέτι και 39 έργα του Χένρι Μουρ.

    Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, «οι έξι Ευρωπαίοι γλύπτες επιλέγησαν με κριτήριο την προσήλωσή τους στην ουμανιστική παράδοση, που θεμελίωσε η αρχαία ελληνική γλυπτική, αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισαν στη ριζική αλλαγή αυτής της παράδοσης. Οι έξι αυτές ηγετικές μορφές της νεότερης και μοντέρνας τέχνης μάς επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε τους αναθβαμούς της πορείας από την παραδοσιακή, αλλά ριζοσπαστικά ανανεωμένη και εμψυχωμένη γλυπτική μορφή της πρώτης τριάδας (Ροντέν, Μπουρντέλ, Μαγιόλ), στις τρεις εκδοχές της μοντέρνας πλαστικής που αντιπροσωπεύουν οι καλλιτέχνες της δεύτερης ομάδας (Μπρανκούζι, Τζακομέτι, Μουρ)».

    Αξονες κίνησης της ιστορικής αυτής πρώτης συνάντησης είναι το ανθρώπινο σώμα, η αισθητική της κλασικής αρχαιότητας (σημείο αναφοράς που αποκωδικοποιήθηκε διαφορετικά από τον καθένα), η μεταξύ τους σχέση που καθορίστηκε παραδοσιακά σχεδόν μέσω της μαθητείας του ενός με τον άλλο (εκτός από τον Μουρ που ήταν κληρονόμος αυτής της παράδοσης) και ασφαλώς, η γλυπτική. Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Τόνια Γιαννουδάκη, θα διαρκέσει έως το τέλος του Σεπτέμβρη.

    [35] «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 10 Ιουνίου 2004 (14:58 UTC+2)

    Τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες», με σύγχρονη ματιά θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου -Βασίλη Μυριανθόπουλου. Η μετάφραση είναι του Μίνου Βολανάκη, τα σκηνικά της Χριστίνας Κωστέα, τα κοστούμια της Αννας Μαχαιριανάκη, η μουσική και τα τραγούδια είναι από τα «Χάλκινα» της Μακεδονίας και των Βαλκανίων, οι στίχοι της Νανάς Νικολάου, η ενορχήστρωση και διασκευές του Κώστα Χαριτάτου και οι χορογραφίες του Βασίλη Μυριανθόπουλου. Παίζουν: Μάρθα Καραγιάννη, Τάσος Χαλκιάς, Ελένη Γερασιμίδου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης, Μαρίνα Καλογήρου, κ.ά.

    Μια απόλυτα σύγχρονη πολιτική σάτιρα, έξυπνη, γεμάτη κωμικά επινοήματα και διάχυτο χιούμορ, με κυρίαρχο το «μελίσσι» των γυναικών που αποφασίζει, με αρχηγό την Πραξαγόρα, να αναλάβει τα ηνία. Μια χαρούμενη «ουτοπία», που κάτω από την ξεγνοιασιά της κρύβει την έγνοια για τον άνθρωπο και θέλει πάνω από όλα «να διαλύσει την ένταση της καθημερινής ζωής μ' ένα πανίσχυρο παλλαϊκό γέλιο», όπως έγραφε ο Τάσος Λιγνάδης.

    Οι «Εκκλησιάζουσες» κάνουν πρεμιέρα, στις 30 Ιουνίου, στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ, στην Κοζάνη, όπου θα παίζονται μέχρι τις 4 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ. Στις 4 Αυγούστου θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 10 June 2004 - 18:15:09 UTC