Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ME 2-1 ΣΤΟ EURO
  • [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ"
  • [03] "ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΒΕΤΟ ΖΑΚ ΡΟΓΚ
  • [04] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΖΟΛΩΤΑ
  • [05] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ "ΕΚΣΤΑΣΗ"
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ CD
  • [07] 50ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΕΙΧΕ 3 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ
  • [08] 37ΧΡΟΝΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ
  • [09] ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΑΛΑΜΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [13] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΡΩΗΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • [14] ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;
  • [15] Ο Χ.ΜΕΛΕΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ
  • [16] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΠΗΡΕ Η Π.ΟΥΖΟΥΝΗ
  • [17] Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1ος ΣΤΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4X400 ΑΝΔΡΩΝ
  • [18] ΠΡΩΤΟΣ Ο Τ.ΓΚΟΥΣΗΣ ΣΤΑ 200Μ ΑΝΔΡΩΝ
  • [19] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ Α΄ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ
  • [20] 80 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • [21] 4 ΝΕΚΡΟΙ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [22] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [23] KAZANI ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [24] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ 23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [25] ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
  • [26] ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ME 2-1 ΣΤΟ EURO

    Οπόρτο, 12 Ιουνίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Μαγικές στιγμές ζει η Ελλάδα στο Euro 2004. Η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών, στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, επικράτησε επί της διοργανώτριας Πορτογαλίας με σκορ 2-1, σε ένα συγκλονιστικό ματς που διεξήχθη στο γήπεδο "Ντραγκάο" του Οπόρτο. Οι έλληνες διεθνείς απέδειξαν πως έχουν διάθεση και πάθος για πρόκριση στα προημιτελικά και βρίσκονται πλέον στην πρώτη θέση του Α' ομίλου με 3 βαθμούς. Απομένουν δύο ακόμη παιχνίδια που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες- με αντιπάλους την Ισπανία και τη Ρωσία.

    Όλα σήμερα ξεκίνησαν με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς για την Ελλάδα. Ο Οτο Ρεχάγκελ παρέταξε την Εθνική ομάδα με επιθετικό δίδυμο τους Άγγελο Χαριστέα και Ζήση Βρύζα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός προτίμησε να αφήσει εκτός 11αδας τον Ντέμη Νικολαίδη, που το προηγούμενο διάστημα ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό. Αντίθετα, από την πλευρά της Πορτογαλίας, ο Σκολάρι άφησε στον πάγκο τον Ντέκο.

    Από τα πρώτα λεπτά οι έλληνες διεθνείς εμφανίστηκαν αποφασισμένοι για το θετικό αποτέλεσμα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε πολύ δυνατά στο γήπεδο και κατάφερε να ανοίξει αρκετά γρήγορα το σκορ. Μόλις στο 7' λεπτό -μετά από λάθος των πορτογάλων- ο Γιώργος Καραγκούνης με δυνατό βολέ έξω από τη μεγάλη περιοχή έγραψε το 1-0. Το γκολ έδωσε το έναυσμα στις κερκίδες για ξέφρενα πανηγύρια από την πλευρά των ελλήνων φιλάθλων.

    Η Εθνική μας ομάδα παρά το προβάδισμα δεν σταμάτησε να πιέζει τους πορτογάλους. Στο 9' λεπτό ήρθε μια νέα καλή ευκαιρία. Ο Βρύζας πάσαρε στον Χαριστέα, όμως ο τελευταίος σούταρε άουτ. Οι διοργανωτές "πάγωσαν" ενώ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχισε να τους ...πυροβολεί. Στο 13' και πάλι μετά από πάσα του Βρύζα, ο Καραγκούνης έπιασε στην κίνηση το σουτ όμως αυτό έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Ρικάρντο. Δέκα λεπτά αργότερα χάθηκε νέα μεγάλη ευκαιρία για το 2-0. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος εκτέλεσε το κόρνερ όμως η κεφαλιά του Αγγελου Χαριστέα πέρασε λίγο άουτ από το τέρμα της Πορτογαλίας.

    Η πρώτη φορά που απείλησαν οι πορτογάλοι την εστία του Νικοπολίδη ήταν στο 25' με την κεφαλιά του Ρουί Κόστα, που κατέληξε άουτ. Οι διοργανωτές προσπάθησαν μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου να ελέγξουν το παιχνίδι και να ισοφαρίσουν, όμως η Εθνική μας ομάδα κράτησε στο τέλος του ημιχρόνου το προβάδισμα και πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με 1-0.

    Στην επανάληψη οι διεθνείς ποδοσφαιριστές μπήκαν ακόμη πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στους πορτογάλους. Στο 51' λεπτό η Εθνική μας ομάδα κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Σεϊταρίδη από τον Ρονάλντο, μετά από υποδειγματική αντεπίθεση που ξεδίπλωσαν ο Γιούρκας Σεϊταρίδης με τον Άγγελο Χαριστέα. Ο Άγγελος Μπασινάς εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι, έστειλε τη μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Ρικάρντο και έγραψε το 2-0.

    Η Πορτογαλία μετά τη νέα «ψυχρολουσία» προσπάθησε να ανατρέψει την κατάσταση, δίχως όμως αποτέλεσμα. Στο 73' το ψηλοκρεμαστό σουτ του Φίγκο κατέληξε ψηλά άουτ. Στο 78' ο Ντέκο μπήκε στην ελληνική περιοχή, σούταρε με το αριστερό και αστόχησε, ενώ στο 83' το σουτ του Ρονάλντο κόντραρε στον Σεϊταρίδη και έφυγε λίγα εκατοστά έξω από το δοκάρι του Νικοπολίδη. Στις καθυστερήσεις η Πορτογαλία κατάφερε απλά να πετύχει το γκολ της τιμής με τον Ρονάλντο στο 93' και διαμορφώθηκε το τελικό 2-1.

    Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους έλληνες ποδοσφαιριστές να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά στο γήπεδο και τον Οτο Ρεχάγκελ να μοιράζει συγχαρητήρια. Σημειώνεται πως αρκετές φορές σήμερα στο γήπεδο «Ντραγκάο» ακούστηκε από τους έλληνες φιλάθλους ο εθνικός μας ύμνος. Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του ιταλού Πιερλουίτζι Κολίνα.

    ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Λ.Φ. Σκολάρι): Ρικάρντο, Π.Φερέιρα, Ρ.Ζόρζε, Φ.Κόουτο, Ζ.Αντράντε, Μανίσε, Κοστίνια (65' Ν.Γκόμεζ), Σιμάο (46' Ρονάλντο), Φίγκο, Ρ.Κόστα (46' Ντέκο) και Παουλέτα.

    ΕΛΛΑΔΑ (Ο.Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Καψής, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67' Νικολαίδης), Καραγκούνης (46' Κατσουράνης), Βρύζας και Χαριστέας (72' Λάκης).

    Κίτρινες κάρτες: Κοστίνια, Καραγκούνης, Παουλέτα, Σεϊταρίδης

    [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΞΗ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ"

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2004 (21:41 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, στο Ζάππειο.

    «Κλείνουμε οριστικά τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών τους χθες. Προχωρούμε μπροστά, σταθερά προσανατολισμένοι στο όραμά μας, για μια ισχυρή Ελλάδα, με ισχυρούς Έλληνες. Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε τη συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Ο λόγος που δώσαμε ισχύει στο ακέραιο», υπογράμμισε.

    Σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε μια πλατειά κοινωνική συμμαχία. «Προχωρούμε μαζί γιατί πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε μαζί γιατί αρνηθήκαμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Αρνηθήκαμε να συμβιβαστούμε με συμφέροντα που ακυρώνουν τα οράματα ενός ολόκληρου λαού. Είμαστε μαζί, για να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα και τις προσδοκίες των πολλών ανθρώπων γύρω μας», σημείωσε.

    «Αφήνουμε οριστικά στο παρελθόν τα φαινόμενα της διαφθοράς, της αλαζονείας, της ασυδοσίας των λίγων σε βάρος των πολλών. Στη Νέα Διακυβέρνηση δεν χωρούν οι νοοτροπίες του χτες. Η Νέα Διακυβέρνηση σημαίνει αξιοσύνη, υπευθυνότητα, σεμνότητα. Σημαίνει κώδικα αρχών και αξιών. Σημαίνει σεβασμό στον πολίτη», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε αποφασιστικά τις εκκρεμότητες της Ολυμπιακής Προετοιμασίας και δημιούργησε άλμα προόδου.

    «Ανταποκρινόμαστε, με υπευθυνότητα, στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί το διεθνές κλίμα ανασφάλειας. Εξασφαλίσαμε τη συνδρομή συμμάχων και φίλων χωρών. Δημιουργήσαμε ένα άρτιο δίκτυ ασφάλειας. Προχωρούμε, με αυτοπεποίθηση, για να κάνουμε, όλοι μαζί οι Έλληνες, τους Αγώνες που ταιριάζουν στη Χώρα που τους γέννησε. Προετοιμαζόμαστε, ταυτόχρονα για την επόμενη ημέρα. Να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική: Υπεραξία στους Αγώνες. Όφελος για την καθημερινότητα του πολίτη», τόνισε.

    Αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης και ειδικότερα στο νόμο για την πάταξη της γραφειοκρατία, στα πανωτόκια, στην κατάργηση του ΛΑΦΚΑ και στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τους συμβασιούχους. «Μειώσαμε τους υπέρογκους μισθούς στις διοικήσεις οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου. Βάζουμε φραγμό στην κακοδιαχείριση και τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος. Αντιμετωπίζουμε τα παρακμιακά φαινόμενα που είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», ανέφερε.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στην οικονομική πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά, εντατικά και υπεύθυνα, για τη διαμόρφωση ενός γόνιμου αναπτυξιακού περιβάλλοντος, με στόχο:

    - την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας,

    - την προσέκλυση άμεσων ξένων επενδύσεων,

    - την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,

    - τη διάχυση της ανάπτυξης σ' ολόκληρη τη Χώρα,

    - την τόνωση της απασχόλησης.

    «Επιδίωξή μας είναι να υπάρχει ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Να διασφαλιστεί μια διαρκής αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολλών. Να επιταχυνθεί η πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με τους εταίρους μας».

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι προωθούνται ουσιαστικά μέτρα για να μπει φραγμός στην ακρίβεια. «Στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εργαζόμαστε εντατικά για την προστασία του καταναλωτή. Είμαστε δίπλα στον πολίτη».

    Κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής. «Την Κυριακή ψηφίζουμε για το συλλογικό μας μέλλον στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε την Παράταξη που, με συνέπεια και πίστη, αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να εδραιώσουμε ένα νέο ρόλο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Σας ζητώ να διεκδικήσουμε μαζί αυτά που θέλουμε για την Χώρα μας. Την Κυριακή στις κάλπες, να είμαστε όλοι παρόντες», σημείωσε.

    [03] "ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΒΕΤΟ ΖΑΚ ΡΟΓΚ

    Λοζάνη, 12 Ιουνίου 2004 (10:23 UTC+2)

    Έκτακτη υποχώρηση από τον πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, που να αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις απίστευτες δηλώσεις του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δύο μόλις μήνες πριν την πραγματοποίησή τους. Ο Ζ. Ρογκ, προέβη σε «Ισπανική υποχώρηση», παίρνοντας πίσω τις νέες αρνητικές του δηλώσεις, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης, της Οργανωτικής Επιτροπής και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά το βράδυ της Παρασκευής με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου, υπογράμμισε ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για τη επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων της Αθήνας.

    Νωρίτερα πάντως, οι νέες αρνητικές δηλώσεις του Ελβετού "αθάνατου" προκάλεσαν ερωτηματικά και αντιδράσεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αυστραλιανή εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ υποστήριξε ότι δεν προτίθεται να ξαναπεί, όπως ο προκάτοχός του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ότι ήταν οι καλύτεροι Αγώνες που έγιναν ποτέ, υπενθυμίζοντας τη δύσκολή θέση στην οποία βρέθηκε ο κ. Σάμαραγκ στην Ατλάντα.

    Μάλιστα, συνεχίζοντας, εκφράζει την άποψή του πως η υποψηφιότητα της Ρώμης για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ίσως να ήταν πιο εύκολη επιλογή, αλλά το 1997 η ΔΟΕ επέλεξε την Αθήνα.

    Οι νέες δηλώσεις του προέδρου της ΔΟΕ ήρθαν μόλις λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή του σχετικά με το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Οργανωτικής Επιτροπής και της κυβέρνησης.

    "Οι Αγώνες κρίνονται από το τι συμβαίνει μεταξύ της τελετής έναρξης και της τελετής λήξης. Εργαζόμαστε νυχθημερόν και όποιος παρακολουθεί την προετοιμασία μπορεί να καταλάβει γιατί θα διοργανώσουμε εξαιρετικούς Αγώνες", δήλωσε με νόημα η πρόεδρος της "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου.

    "Σημασία δεν έχει τι λέει τώρα ή τι υποθέτει ότι μπορεί να πει ο κ. Ρογκ. Σημασία έχει τι θα πει μετά την τελετή λήξης των Αγώνων της Αθήνας, που θα είναι εξαίρετοι και απολύτως ασφαλείς", υπογράμμισε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός τόνισε πως ο πρόεδρος της ΔΟΕ "δικαιούται να έχει τις απόψεις του, αλλά και εμείς τις δικές μας. Τι υποκρύπτεται κάτω από τις δηλώσεις του θα το ανακαλύψουμε.

    "Κυριακή κοντή γιορτή", σχολίασε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Νάσος Αλευράς,

    [04] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΖΟΛΩΤΑ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο η κηδεία του Ξενοφώντα Ζολώτα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Πλήρης ημερών άφησε χθες την τελευταία του πνοή.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου και πλήθος προσωπικοτήτων του πνεύματος παραβρέθηκαν στην κηδεία του.

    Ο Ξενοφών Ζολώτας υπηρέτησε επί σειρά ετών ως καθηγητής πανεπιστημίου, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και κορυφαίος οικονομολόγος.

    Το 1952 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως Υπουργός Συντονισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Δημητρίου Κιουσόπουλου. Από τις 23 Νοεμβρίου 1989 έως τις 11 Απριλίου του 1990 ο Ξ. Ζολώτας διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας ως πρόεδρος της Οικουμενικής κυβέρνησης.

    [05] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ "ΕΚΣΤΑΣΗ"

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2004 (15:05 UTC+2)

    Περισσότερα από χίλια ναρκωτικά δισκία «έκσταση» κατείχαν δύο άτομα, μεταξύ των οποίων 37χρονος αλλοδαπός έμπορος, τα οποία συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με την αστυνομία άνδρες του τμήματος δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας συνέλαβαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 48χρονο άεργο ο οποίος κατείχε 304 δισκία και χρηματικό ποσό που προερχόταν από πωλήσεις ναρκωτικών.

    Όπως προέκυψε στην προανάκριση ο 48χρονος παρέλαβε τα ναρκωτικά από 48χρονο αλλοδαπό ο οποίος είναι ιδιοκτήτης καταστήματος χρυσοχοϊας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας ο αλλοδαπός είχε στην κατοχή του συνολικά 691 δισκία «έκσταση», ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 283 γραμμάρια χασίς και τρία δενδρύλλια ινδικής κάναβης.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ CD

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Σε αποθήκη πλαστών ψηφιακών δίσκων είχε μετατρέψει το διαμέρισμά του, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, 20χρονος αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλα δύο νεαρά άτομα κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου «περί πνευματικής ιδιοκτησίας».

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία αρχικά συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ηλικίας 29 και 31 ετών, με την κατηγορία ότι μετέβησαν να αγοράσουν από τον 20χρονο κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους. Ακολούθησε έρευνα στο διαμέρισμα του 20χρονου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 4.749 πλαστά CD.

    [07] 50ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΕΙΧΕ 3 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ

    Ξάνθη, 12 Ιουνίου 2004 (14:14 UTC+2)

    Πενηντάχρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της ασφάλειας στην Ξάνθη με την κατηγορία ότι κατείχε και σκόπευε να διακινήσει τρία κιλά περίπου χασίς. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και ανακρίνουν και τη 17χρονη ανεψιά του η οποία βρισκόταν στο αυτοκίνητό του την ώρα που πραγματοποιούσαν τον έλεγχο.

    Ο 50χρονος ισχυρίζεται ότι αγόρασε το χασίς από άγνωστο άτομο, αλλά δεν πρόλαβε να το διακινήσει σε χρήστες, ενώ η ανήλικη ισχυρίζεται ότι επέβαινε στο αυτοκίνητο χωρίς να γνωρίζει ότι ο θείος της μετέφερε ναρκωτικά.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [08] 37ΧΡΟΝΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ

    Λαμία, 12 Ιουνίου 2004 (14:05 UTC+2)

    Στον ανακριτή Λαμίας παραπέμπεται την Τρίτη 37χρονη καθηγήτρια Αγγλικών η οποία σκότωσε τον ηλικίας 40 ετών σύζυγό της, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σττο σπίτι τους στη Λαμία , ύστερα από έντονη λογομαχία.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία η 37χρονη Ουρανία Δροσίνη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, στη διάρκεια του καβγά πήρε από την κουζίνα ένα μαχαίρι και χτύπησε στο θώρακα το σύζυγό της Βασίλη Ζιάκα και στη συνέχεια παραδόθηκε στους αστυνομικούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η 37χρονη είπε στους αστυνομικούς ότι σκότωσε το σύζυγό της επειδή την υποχρέωσε να παίρνει τα φάρμακα, που της είχαν δώσει οι γιατροί, για την ασθένειά της.

    Ο εισαγγελέας Λαμίας άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία και την παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή.

       

    [09] ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Κοινή πρωτοβουλία για να μην ισχύσουν οι τροποποιήσεις που προωθεί το Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και ιδιαίτερα στη διαδικασία περί υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ανέλαβαν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

    Σε κοινή επιστολή τους προς τον Ιρλανδό προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Μπράιαν Κάουεν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και της Πολωνίας Βλοντζιμιέρζ Τσιμόσεβιτς ζητούν ουσιαστικά να διατηρηθεί η ισχύουσα σήμερα διαδικασία με βάση την οποία οι «συστάσεις» της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη που εμφανίζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, να μπορούν να τροποποιούνται ή να απορρίπτονται από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας με ειδική πλειοψηφία.

    Οι τέσσερις χώρες απορρίπτουν δηλαδή την πρόταση σχετικού άρθρου του σχεδίου Συντάγματος με το οποίο οι «προτάσεις» της Επιτροπής περί δημοσιονομικού ελλείμματος σε κάποιο κράτος μέλος θα μπορούν να τροποποιούνται ή να απορρίπτονται με ομοφωνία στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας.

    Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι «4» επισημαίνουν τη σημασία να διατηρήσει η Επιτροπή το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις προς το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θεωρούν ότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα γίνονται σεβαστές οι διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Καταλήγοντας, οι «4» αναφέρουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου το Συμβούλιο να διατηρήσει την απαραίτητη ευελιξία στην εκπόνηση συστάσεων προς τα κράτη μέλη.

    Ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια πήρε αποστάσεις από την πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών, τονίζοντας ότι για την Επιτροπή πρόκειται για ένα θέμα συνοχής. Εκτιμούμε, είπε, ότι η Επιτροπή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις ώστε το τελικό κείμενο που υιοθετείται από το Συμβούλιο να διασφαλίζει το κοινοτικό συμφέρον. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, στη διευρυμένη Ευρώπη η εξουσία που δίνεται στους υπουργούς να τροποποιούν τις συστάσεις της Επιτροπής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, θα οδηγήσει σε αποφάσεις όπου η κοινοτική διάσταση θα παραμερίζεται.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΑΛΑΜΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 12 Ιουνίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίικτυο NTV, ο αρχηγός του κουρδικού κόμματος "Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν", Τζελάλ Ταλαμπανί, πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία στις 22 Ιουνίου.

    Στις συνομιλίες που θα γίνουν, θα δοθούν τα τελευταία μηνύματα πριν από τις 30 Ιουνίου που πρόκειται η Προσωρινή Κυβέρνηση του Ιράκ να αναλάβει την πλήρη κυριαρχία της χώρας.

    Οι Τούρκοι αρμόδιοι αναμένεται να διαβιβάσουν στον Ταλαμπανί τις ευαισθησίες τους όσον αφορά την ενότητα του Ιράκ, τα δικαιώματα των Τουρκομάνων και τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης KONGRA-GEL.

    Προχθές, ο ειδικός εκπρόσωπος της Τουρκίας στο Ιράκ, Πρέσβης Οσμάν Κορουτούρκ, συναντήθηκε στο Βόρειο Ιράκ με τον αρχηγό του ²Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος², Μεσούτ Μπαρζανί.

    [11] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ

    Άγκυρα, 12 Ιουνίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σουίμερ, που επισκέπτεται την Τουρκία, τόνισε ότι είναι άκρως σημαντική η απελευθέρωση των πρώην βουλευτών του DEP και είπε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα βγει από το χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης στις 22 Ιουνίου».

    Ο κ. Σουίμερ προέβη, όπως γράφει η εφημερίδα «Χουριέτ», σε ιστορική έκκληση προς τον τουρκικό λαό και είπε: «Εσείς είστε ευρωπαίοι. Γι' αυτό να πιστεύετε στην Ευρώπη και να υποστηρίζετε εκείνους τους οποίους λένε ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία στα πλαίσια του ²ευρωπαϊκού πνεύματος². Μαζί με την Τουρκία θα δημιουργήσουμε μία καλύτερη και ασφαλέστερη Ευρώπη».

    Συνεχίζοντας ο κ. Σουίμερ είπε: «Χαιρετίζω εγκάρδια την απόφαση σχετικά με την απελευθέρωση της Λεϋλά Ζανά και των συναδέλφων της. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε εκτιμήσει και την απόφαση σχετικά με την κατάργηση των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας πριν λίγο καιρό. Το Συμβούλιο της Ευρώπης τον περασμένο Απρίλιο συζήτησε για το θέμα του τερματισμού του χρονοδιαγράμματος παρακολούθησης για την Τουρκία. Το θέμα αυτό θα ξανασυζητηθεί στις 22 Ιουνίου. Πιστεύω πως το Συμβούλιο της Ευρώπης θα βγάλει την Τουρκία από το χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης. Θεωρώ σημαντικό το ξεκίνημα εκπομπών στην μητρική γλώσσα στην κρατική TRT. Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα της Τουρκίας στο δρόμο προς την Ε.Ε. Η δική μου άποψη είναι η εξής: Η Ε.Ε., μετά τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να αποφασίσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στην Τουρκία, πράγματι είναι ουσιαστικές και το Συμβούλιο της Ευρώπης χαιρέτησε πολύ εγκάρδια τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Θα ήθελα να δώσω το εξής ανοικτό μήνυμα σε όσους αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.: Θα πρέπει να ξεκινήσουν, χωρίς χρονοτριβή, οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Θα πρέπει να τερματισθούν οι περιορισμοί κατά της ΤΔΒΚ».

    Ο Γεν. Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και η συνάντηση αυτή κράτησε μία ώρα. Βγαίνοντας από τη συνάντηση, είπε στους δημοσιογράφους: «Η απόφαση του ανεξάρτητου Δικαστηρίου δείχνει την αξία των μεταρρυθμίσεων που έγιναν και ότι αυτές εφαρμόζονται».

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Άγκυρα, 12 Ιουνίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους είπε ότι περιμένουν συγκεκριμένη εφαρμογή μέτρων από τις Η.Π.Α. όσον αφορά το θέμα του ΡΚΚ.

    Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, ²οι Η.Π.Α. δείχνουν ευαισθησία στο θέμα αυτό, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα δράσης².

    Ο κ. Ερντογάν σε σύντομη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζορτζ Μπους, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής G-8, τόνισε ότι διαβίβασε το αίτημα της Τουρκίας να γίνουν βήματα από την Ουάσιγκτον όσον αφορά την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ.

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, που μετέβη στην Ουάσιγκτον για να λάβει μέρος στην κηδεία του πρώην Προέδρου Ρίγκαν, δήλωσε: «Στο εξής θα πρέπει οι Η.Π.Α. να προβούν σε συγκεκριμένη εφαρμογή» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει υποστήριξη σχετικά με την κατάργηση της απομόνωσης της ''Βορείου Κύπρου''.

    [13] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΡΩΗΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 12 Ιουνίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του φιλοκουρδικού κόμματος DEHAP, Τζελαλετίν Μπιρτάν, διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία έδωσε πληροφορίες για την περιοδεία που αναμένεται να κάνουν στη Νοτιοανατολική Τουρκία τις επόμενες ημέρες οι αποφυλακισθέντες πρώην βουλευτές του DEP, με επικεφαλής τη Λεϊλά Ζάνα.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μπορτάν χαρακτήρισε την απόφαση για την αποφυλάκισή τους καθυστερημένη αλλά θετική και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα σημάνει την απαρχή μιας μόνιμης ειρήνης. Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι πρώην βουλευτές θα τύχουν υποδοχής στο αεροδρόμιο του Ντιάρμπεκιρ, ενώ αργότερα θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση που θα έχει τον τίτλο «Ειρήνη και Δημοκρατία».

    Ο κ. Μπιρτάν πρόσθεσε ότι κατόπιν οι τέσσερις θα επισκεφθούν τα γραφεία της νομαρχιακής οργάνωσης του DEHAP, το Δημαρχείο και θα διανυκτερεύσουν στην πόλη. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθούν τις πόλεις Μπάτμαν, Μαρντίν, Σιρνάκ και Βαν.

    Εξάλλου, ο υποδιευθυντής γενικής Ασφάλειας Ραμαζάν Ερ ανέφερε ότι έως τώρα οι τέσσερις πρώην βουλευτές δεν έχουν ζητήσει την έκδοση διαβατηρίου και πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

    [14] ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

    Άγκυρα, 12 Ιουνίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χουριέτ», η Τουρκία με το Κοινό Σχέδιο Εθνικών Πλοίων του Αρχηγείου των Ναυτικών Δυνάμεων και του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας θα αρχίσει να κατασκευάζει τα δικά της πολεμικά πλοία.

    Υπολογίζεται πως ο σχεδιασμός και η κατασκευή στο Αρχηγείο των Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης του πρωτολείου πλοίου του Σχεδίου θα διαρκέσει 7 χρόνια και η κατασκευή του επόμενου πλοίου υπολογίζεται ότι θα κρατήσει 7,5 - 12 χρόνια.

    [15] Ο Χ.ΜΕΛΕΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ο Χρήστος Μελέτογλου ήταν σήμερα ο νικητής στο τριπλούν ανδρών, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Στον πρώτο του φετινό αγώνα είχε άλμα στα 16.69 μέτρα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

    Τη δεύτερη θέση πήρε ο Κώστας Ζαλαγκίτης με 16.31μ και τρίτος ήταν ο Δημήτρης Τσιάμης με 15.98μ.

    [16] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΠΗΡΕ Η Π.ΟΥΖΟΥΝΗ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα κατέκτησε σήμερα η Πόπη Ουζούνη. Η αθλήτρια χωρίς να δυσκολευτεί πήρε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών γυναικών, στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, με βολή 18.63 μέτρα.

    Στη 2η θέση ήταν η Χρυσή Μωϋσίδου με βολή 15.54 και στην 3η η Φωτεινή Κυριακίδου με 14.85μ.

    [17] Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1ος ΣΤΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4X400 ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος κέρδισε σήμερα στη σκυταλοδρομία 4x400 ανδρών στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στο ΟΑΚΑ της Αθήνας. Ο Πανελλήνιος, με τους Βεϊσάκη, Παμπόρη, Παπαδόπουλο και Σαρρή, πήρε την πρώτη θέση με χρόνο 3.12.62.

    Στη 2η θέση ήταν ο ΟΦΚΑ Οδυσσέας με 3.14.36 και στην 3η ο Αίολος Μακεδονίας με 3.14.61.

    [18] ΠΡΩΤΟΣ Ο Τ.ΓΚΟΥΣΗΣ ΣΤΑ 200Μ ΑΝΔΡΩΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Ο Τάσος Γκούσης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων ανδρών στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών - γυναικών που διεξάγεται στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και παράλληλα επιβεβαίωσε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο Γκούσης με χρόνο 20.51 τερμάτισε στην πρώτη θέση και σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ. Τη δεύτερη θέση στα 200 μέτρα ανδρών πήρε ο Παναγιώτης Σαρρής με 20.66 και τρίτος ήταν ο Χρήστος Βάσσου με 21.18.

    [19] ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ Α΄ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Οπορτο, 12 Ιουνίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο στο πρώτο ημίχρονο, η Εθνική Ελλάδος κατάφερε να προηγείται με 1-0 της Πορτογαλίας στο γήπεδο «Ντραγκάο» του Οπόρτο, με ένα υπέροχο γκολ που πέτυχε στο 6΄ λεπτό του αγώνα ο Καραγκούνης.

    Κάνοντας ένα μεστό και οργανωμένο παιχνίδι, η εθνική μας έχασε αρκετές ακόμη ευκαιρίες με σημαντικότερες αυτές του Χαριστέα εις τριπλούν στο 1ο, στο 9ο και στο 22ο λεπτό του αγώνα. Μία πολύ δύσκολη στιγμή, πέρασε η Ελληνική άμυνα στο 26ο λεπτό, όταν δυνατό σουτ του Ρούϊ Κόστα έφυγε μόλις άουτ πάνω από τα δοκάρια του Αντώνη Νικοπολίδη, ενώ στο 31ο λεπτό ο Νικοπολίδης έπεσε πάνω στα πόδια του Σιμάλο σώζοντας την εστία του από σίγουρη παραβίαση. Όλα αυτά στην πρεμιέρα του 12ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Πορτογαλίας..

    Μετά από 24 χρόνια, η Εθνική Ελλάδας επέστρεψε σε μια μεγάλη διοργάνωση και ρίχτηκε στη μάχη του EURO 2004 αντιμετωπίζοντας στο «Ντραγκάο» την Πορτογαλία στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης.

    Με εκπλήξεις η σύνθεση της Εθνικής την οποία αποτελούν οι Νικοπολίδης, Σειταρίδης, Φύσσας, Καψής, Δέλλας, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Βρύζας, Χαριστέας.

    Για την γηπεδούχο και διοργανώτρια Πορτογαλία αγωνίζονται οι: Ρικάρντο, Φερέϊρα, Αντράντε, Κόουτο, Ρουι Ζόρζε, Μανίς, Κοστίνια, Φίγκο, Ρουί Κόστα, Σιμάο, Παουλέτα. Την αναμέτρηση διευθύνει ο Ιταλός Πιερλουίτζι Κολίνα.

    Στις 21:45 η Ισπανία αντιμετωπίζει την Ρωσία στο άλλο ματς του πρώτου ομίλου.

    [20] 80 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Καμπούλ, 12 Ιουνίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Περισσότερους από 80 αντάρτες σκότωσαν αμερικάνοι πεζοναύτες κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε οχυρό των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός. Μόνο δύο πεζοναύτες τραυματίστηκαν.

    Την Παρασκευή σε άλλη επιχείρηση αμερικάνοι στρατιώτες συνέλαβαν έναν ειδικό κατασκευαστή βομβών περίπου 40 μίλια νότια της Καμπούλ.

    [21] 4 ΝΕΚΡΟΙ, ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 12 Ιουνίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 ακόμη τραυματίστηκαν στην υπό ινδικής διοίκησης περιοχή του Κασμίρ σε εστιατόριο ξενοδοχείου από επίθεση με χειροβομβίδα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία η χειροβομβίδα προκάλεσε έκρηξη σε παροχή υγραερίου στην κουζίνα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες. Ανάμεσα στα θύματα είναι δύο τουρίστες εκ των οποίων ένα εξάχρονο κορίτσι. Οι άλλοι δύο που έχασαν τη ζωή τους ήταν μάγειρες του εστιατορίου. Την ευθύνη ανέλαβε μια μικρή οργάνωση γνωστή ως αλ Ναζιριν . Το Παχαλγκραμ όπου σημειώθηκε η επίθεση απέχει περίπου 60 μίλια από τη Στριναγκάρ.

    [22] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Βαγδάτη, 12 Ιουνίου 2004 (16:23 UTC+2)

    Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον αναπληρωτή γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του. Ο Μπασαμ Σαλιχ Κουμπα τραυματίστηκε θανάσιμα στην περιοχή Ατζιμίγια της Βαγδάτης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ταμιρ αλ Αντχαμι. Η επίθεση σημειώθηκε σε συνοικία μουσουλμάνων σουνιτών υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν. Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ανώτερου πολιτικού προσώπου που σημειώνεται τον τελευταίο μήνα.

    Στις 17 Μαίου είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο ο πρόεδρος του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου Εζεντίν Σαλίμ.

    Στο μεταξύ οι ισορροπίες στο Ιράκ είναι εύθραστες εν αναμονή της μετάβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς με τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου.

    [23] KAZANI ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 12 Ιουνίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Δύο ξεχωριστές επιδρομές πραγματοποίησε, χθες, ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη, αναζητώντας, όπως υποστήριξε επισήμως, «καταζητούμενους Παλαιστινίους». Στην πρώτη, λίγο μετά τα ξημερώματα, στην παλιά πόλη της Νάμπλους, Παλαιστίνιοι λιθοβόλησαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι απάντησαν με αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, από σφαίρα στο κεφάλι, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος.

    Λίγες ώρες αργότερα, ανάλογη επιδομή πραγματοποιήθηκε στη Βηθλεέμ, όπου, υπό παρόμοιες συνθήκες, σκοτώθηκε 1 22χρονος Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι 3 συμπατριώτες του. Παράλληλα, στη Ραμάλα, Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε αίθουσα όπου λάμβανε χώρα γαμήλια τελετή και συνέλαβαν το γαμπρό και 2 από τους καλεσμένους, ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για «καταζητούμενα μέλη της "Χαμάς"».

    Επεισόδια, χωρίς νεκρούς, όμως, σημειώθηκαν και αργά την Πέμπτη, στην περίμετρο του χωριού αλ Ζαουίγιεχ, της Δυτικής Οχθης. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ πραγματοποιούσαν διαδήλωση κατά των εργασιών ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους, που άρχισαν στην περιοχή. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν, καθώς οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες.

    Νέα όπλα, νέες συμφωνίες

    Η ισραηλινή κρατική πολεμική βιομηχανία κατασκεύασε ένα νέο πύραυλο εδάφους - εδάφους, του οποίου το βεληνεκές μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 300 χιλιόμετρα. Αυτό υποστηρίζει, με εκτενές άρθρο της, η στρατιωτική επιθεώρηση Jane's Defence Weekly, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα. Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται πηγές εντός της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας και συμπληρώνει ότι ο νέος πύραυλος, που φέρει την ονομασία Delilah-Gl, θα έχει τη δυνατότητα να έχει κεφαλή 30 κιλών, να εντοπίζει στόχο από απόσταση 16 χιλιομέτρων και να τηλεκατευθύνεται.

    Επίσης, χθες, έγινε γνωστό, διά μέσου δημοσιογραφικών πληροφοριών, ότι το Ισραήλ έκλεισε συμφωνία ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, προκειμένου να του προμηθεύσει ειδικά «αντι-τρομοκρατικά» συστήματα, που χρησιμεύουν στην αποτροπή των επιθέσεων αυτοκτονίας από θαλάσσης.

    [24] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ 23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Ανοίγει σήμερα «τις πύλες του» το 23ο Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, του υπουργείου Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης. Τα επίσημα εγκαίνια θα τελέσει σήμερα Σάββατο, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο της εξέδρας (στάση Στρατηγείο) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο θεσμός που λειτουργεί εδώ και 22 χρόνια υπό τη διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΚΒΕ), είναι φέτος αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα. Στους εκθετήριους χώρους του φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 300 εκδότες από όλη τη χώρα που θα παρουσιάσουν πάνω από 40.000 τίτλους βιβλίων, ελληνικής και ξένης παραγωγής, εκ των οποίων οι 8.000 θα είναι νέες εκδόσεις. Επιπλέον θα συμμετάσχουν φορείς της πόλης με ειδικά περίπτερα αφιερωμάτων (νομαρχία, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ΙΜΧΑ, Ιδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη του ΑΠΘ, Αγιορείτικη Εστία, Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου της ΝΑ Ευρώπης κ.α.).

    Το Φεστιβάλ βιβλίου εντάσσεται στο πλαίσιο του «Πνευματικού Μαϊου» που διοργανώνει ο ΣΕΚΒΕ, και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 18.30 23.30, ενώ το Σαββατοκύριακο από τις 10.30 13.30 και από τις 18.30 23.30.

    [25] ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου εικαστικού δημιουργού Δημοσθένη Κοκκινίδη διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Η έκθεση, που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη (Βασ. Ολγας 108), περιλαμβάνει την ενότητα «Πόλεμος - Βία». Πρόκειται για μια ομάδα θαρραλέων θεματολογικά έργων, τα οποία συνδυάζουν με τρόπο ανεπιτήδευτο όσο και νεωτεριστικό την τέχνη με την πολιτική διαμαρτυρία, την ελλειπτική, πρωτοποριακή γραφή με το δυναμικό περιεχόμενο, τη χρωματική τόλμη με το πολιτικό θάρρος. Ο «Πόλεμος» αναφέρεται στο Βιετνάμ, ενώ η «Βία» στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

    Οπως σχολιάζει ο Δ. Κοκκινίδης, προλογίζοντας τον κατάλογο που συνοδεύει την παρουσίαση, «η έκθεση αποτελεί μνημειακή αναφορά στην κρίσιμη πολιτικά δεκαετία του '60 για την Ελλάδα και στο οδυνηρό τέλος της με το απριλιανό πραξικόπημα». Σχετικά με την παρουσίαση μεγάλου τμήματος της ενότητας αυτής πριν από σαράντα χρόνια, ο ίδιος γράφει: «Η εικαστική συγκυρία της εποχής εκείνης - εννοώ τη δεκτικότητα του φιλότεχνου κοινού, το τολμηρό εκφραστικό ύφος των καλλιτεχνών τα χρόνια εκείνα, αλλά και το δυσάρεστο θέμα της έκθεσης - μου επέτρεψε να έχω στη διάθεσή μου όλα σχεδόν τα έργα που παρουσιάστηκαν τότε, καθώς και άλλα πιο απεικονιστικά και αδημοσίευτα».

    Την έκθεση συμπληρώνει μια μικρότερη ενότητα έργων του ζωγράφου, με θέμα τη μητρότητα, που τα ζωγράφισε στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, με αφορμή τη γέννηση της κόρης του, τον Αύγουστο του 1967.

    [26] ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Μια μεγάλη συναυλία θα δώσει η Μαριώ στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Αγίου Παύλου θα πραγματοποιήσει συναυλία τη Δευτέρα (9.30μ.μ.), στο «Θέατρο Δάσους» (τηλ. 2310 218092), συντροφιά με τον Πασχάλη Τερζή και την Μελίνα Κανά. Μετά την ολοκλήρωση των εμφανίσεών της στο «Χάραμα», η Μαριώ ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή της περιοδεία, που θα έχει ως κεντρική εκδήλωση τη συναυλία της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα, που παρουσιάζει με την ανεπανάληπτη ερμηνεία και το αστείρευτο κέφι της και το οποίο θα μοιραστεί με τους δύο αξιόλογους τραγουδιστές, περιλαμβάνει αγαπημένα ρεμπέτικα, λαϊκά και σμυρναίικα. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 12 June 2004 - 18:13:43 UTC