Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ Ο Ν.
  • [02] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [03] ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ
  • [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΡΟΝ ΕΠΕΖΗΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΟΜΦΗΣ
  • [05] ΠΟΣΕΣ ΕΔΡΕΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
  • [06] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΝΔ
  • [08] ΘΕΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [10] Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003
  • [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ - ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [12] Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ: ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Ο ΠΗΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ-ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΣΤΑΝΤΑΡΣ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [13] Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Η ΑΓΟΡΑ ΘΕΛΕΙ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ
  • [14] Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΕΒΕΑ
  • [15] ΠANEΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
  • [16] Η ΠΡΩΤΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [17] Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ: ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΗΚΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ
  • [19] Ο Ν. ΚΟΥΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
  • [20] ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ PETROM
  • [21] ΧΩΛΑΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [22] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [23] 2η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Β.ΚΟΚΚΑΛΑΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ
  • [24] Η Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ Νo32 ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
  • [25] 17 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ
  • [26] ΣΤ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ
  • [27] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
  • [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ
  • [29] ΣΟΚ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [30] ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [31] ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΑΝΤΗΔΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ
  • [32] ΤΟ ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [33] ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [34] ΤΟ ΜΑΝΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΑΝΕΥΡΕΥΣΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [35] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

  • [01] ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (15:05 UTC+2)

    Την πρόθεσή του να μην θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία του Συνασπισμού ανακοίνωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος διευκρίνισε ότι η απόφασή του αυτή δεν σχετίζεται με τις πληροφορίες περί υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σημείωσε εξάλλου ότι μετά το συνέδριο θα παραμείνει στο κόμμα από θέση μάχης. «Παίρνουμε τα μηνύματα και τα αξιολογούμε. Ο Συνασπισμός έχει εδραιώσει τη θέση του. Χρειάζεται όμως παραπέρα αποσαφήνιση της στρατηγικής του» είπε χαρακτηριστικά.

    Η Πολιτική Γραμματεία αξιολόγησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και αποφάσισε τις περαιτέρω κινήσεις της. Το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με θέμα την αποτίμηση και τον ορισμό της ακριβούς ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου.

    Aκολουθούν οι δηλώσεις του κ. Κωνσταντόπουλου:

    "Συζητήσαμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όπως και χθες είπαμε, δεν μας ικανοποιεί και αποφασίσαμε μια σειρά ενεργειών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, θα συνέλθει η ΚΠΕ του ΣΥΝ. Θέμα θα είναι η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και η προκήρυξη του Τακτικού μας Συνεδρίου, καθώς επίσης και ο ορισμός Οργανωτικής Επιτροπής και Επιτροπής Θέσεων.

    Συζητήσαμε, επίσης, σειρά σχεδιασμών για άμεσες πρωτοβουλίες με τις οποίες θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πολιτική, τους Ολυμπιακούς αγώνες και την αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες περίοδο, τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, τα σχετικά με το Κοινωνικό Φόρουμ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και, επίσης, τα σχετικά με την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς.

    Η θέση μας, ότι μας ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της ευρύτερης Αριστεράς, από την αριστερά της Αριστεράς μέχρι τους αριστερούς πολίτες που δεν συμφωνούν με την πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, είναι στρατηγική μας επιλογή.

    Εκτιμήσαμε, όπως σας είπα, τα εκλογικά αποτελέσματα, παίρνουμε τα μηνύματα και από τις εθνικές εκλογές και από τις ευρωεκλογές και θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, αυτά τα μηνύματα ενόψει της συγκυρίας που διαμορφώνεται.

    Ο ΣΥΝ έχει εδραιώσει την παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου, χρειάζεται, όμως, παραπέρα αποσαφήνιση της στρατηγικής και της πολιτικής του. Χρειάζεται παραπέρα αποσαφήνιση της στρατηγικής και της πολιτικής του, σε συνδυασμό με ριζικές τομές στον τρόπο λειτουργίας του. Χρειάζεται σε βάθος οργανωτική ανασυγκρότηση και ανανέωση σε όλα τα επίπεδα.

    Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανακοίνωσα στην Π.Γ. ότι στο επόμενο Συνέδριο δεν θα θέσω υποψηφιότητα για την επανεκλογή μου στη θέση του Προέδρου. Είμαι Πρόεδρος 11 χρόνια. Μέχρι το Συνέδριο και μετά το Συνέδριο θα συνεχίσω την προσφορά μου στον ΣΥΝ από άλλες θέσεις και σε όποια καθήκοντα μου αναθέσει ο ΣΥΝ.

    Ερώτηση: Το γεγονός ότι δεν θα θέσετε ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, υποθέτω ότι έχετε σκεφτεί ότι θα πυροδοτήσει ξανά τα σενάρια, τα οποία εσείς θέλατε να κλείσετε πριν από τις εκλογές για την προεδρική εκλογή

    N.K. Καμία σχέση με σενάρια και σεναριολογίες. Σας είπα ότι, μετά από 3 θητείες, δεν θέλω να διεκδικήσω και για τέταρτη φορά τη θέση του Προέδρου του ΣΥΝ. Αποσαφηνίζοντας την πορεία μας προς το Συνέδριο, θέλω να συμβάλω όσο γίνεται καλύτερα, ξεκαθαρίζοντας το από τώρα. Και σας είπα ότι θα είμαι ενεργός πολιτικός στον ΣΥΝ και από θέσεις ΣΥΝ για να βοηθήσω και εγώ προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχει σημαντικό ρόλο να παίξει ο ΣΥΝ, πρέπει να αλλάξει πολλά στο εσωτερικό του. Και θέλω να δώσω αυτό το δείγμα πολιτικής στάσης.

    Ερώτηση:: Έπαιξε ρόλο το αποτέλεσμα;

    N.K. Όχι, σε καμία περίπτωση. Αφού αυτά τα ξέρετε, ήταν από πριν που το είχα υπαινιχθεί, ότι στο Τακτικό Συνέδριο θα κριθεί και το θέμα του Προέδρου, που δεν πρέπει να είναι ισόβιος ή να γίνεται προσωποπαγής παράγων".

    [02] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (11:05 UTC+2)

    Tα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αποτιμούν τα επιτελεία των κομμάτων.

    Στην κυβέρνηση η ικανοποίηση είναι παραπάνω από έκδηλη. Το κόμμα της Ν.Δ. πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκέντρωσε ποτέ πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, αύξησε τη διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ (από 5 σε 9 ποσοστιαίες μονάδες), σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου, και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές περισσότερους (11 από 9 που είχε στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο).

    Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έδειξαν νέα εμπιστοσύνη στη Ν.Δ. κι έδωσαν εντολή να προχωρήσει δυναμικά μπροστά, να συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια ικανοποίηση γιατί το ποσοστό του είναι κατά τι μεγαλύτερο από το 32,9% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 1999 και ορισμένα στελέχη είχαν θέσει ως βάση λέγοντας πως αν έπεφτε κάτω από αυτό θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει, όμως, και σοβαρός προβληματισμός για τη διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. όπως και για τη στάση ενός μέρους των ψηφοφόρων του στις εκλογές του Μαρτίου, που τώρα προτίμησαν την αποχή ή στράφηκαν προς άλλα κόμματα, εκδηλώνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια τους. Στελέχη του επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στις εξελίξεις πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στις κινήσεις που θα κάνει ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης, οι ευρωβουλευτές του μειώθηκαν από 9 σε 8.

    Στη χτεσινοβραδινή δήλωση του ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε κι ένας νέος ανοίγει. Το ποσοστό που πήρε δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει δυναμικά την ανασυγκρότηση του για μια νικηφόρα πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, χαρακτήρισε "συντηρητική παρένθεση" τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. και είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει "λευκή επιταγή".

    Στο ΚΚΕ επικρατεί ικανοποίηση για την αύξηση του πσοοστού του από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Διατηρεί τις τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Η γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα αναγνώρισε ότι ψήφισαν το ΚΚΕ και άνθρωποι από άλλα κόμματα και τόνισε ότι το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια γενικότερη τάση ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα.

    Το αποτέλεσμα για τον ΣΥΝ δεν είναι ικανοποιητικό, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, καθώς ο στόχος που είχε τεθεί ήταν για τουλάχιστον δύο ευρωβουλευτές και τελικά εξέλεξε μόνο ένα από δύο που είχε, ενώ μειώθηκε το ποσοστό του σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1999.

    Παρά τα προβλήματα ο ΣΥΝ κατέγραψε μια σημαντική παρουσία που του επιτρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νέα περίοδο των πολιτικών εξελίξεων, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Μετά και από αυτό το αποτέλεσμα συνεχίζονται οι προβληματισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΝ που είχαν ξεκινήσει με τη στάση του κόμματος απέναντι στο σχέδιο Ανάν και το ναυάγιο με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

    Σκεπτικισμό σε όλους τους πολιτικούς χώρους προκάλεσε η εκλογή για πρώτη φορά του Γιώργου Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ) στο Ευρωκοινοβούλιο.

    [03] ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

    Κωνσταντινούπολη, 14 Ιουνίου 2004 (12:53 UTC+2)

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Φανάρι η συνάντηση των τριών νεοεκλεγέντων μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Ελευθερούπολης και Κοζάνης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

    Οι τρεις μητροπολίτες υπέβαλαν τα σέβη τους στον κ.Βαρθολομαίο, προκειμένου να τους δοθεί η ευλογία για καλή ποιμαντορία. Μετά τη συνάντηση, ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως, Χρυσόστομος, μίλησε για την αγάπη με την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιβάλλει τους νέους μητροπολίτες.

    Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη έγινε με πρωτοβουλία των μητροπολιτών των λεγόμενων Νέων Χωρών, λίγες μέρες πριν τις ενθρονίσεις τους, που θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά στις 18, 19 και 20 Ιουνίου.

    [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΡΟΝ ΕΠΕΖΗΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΟΜΦΗΣ

    Τελ Αβιβ, 14 Ιουνίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν επέζησε σήμερα τριών προτάσεων μομφής που υποβλήθηκαν από βουλευτές που τάσσονται υπέρ των εποίκων, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Είκοσι δύο βουλευτές στους 120 ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής που καταδίκαζε το σχέδιο αποχώρησης, ενώ 37 ψήφισαν κατά και 31 απείχαν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [05] ΠΟΣΕΣ ΕΔΡΕΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

    Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2004 (11:05 UTC+2)

    Οδυνηρές ήττες υπέστησαν οι κυβερνώντες, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ισπανία, κατά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που διεξάγονταν επί 4 μέρες στις 25 χώρες μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ειδησεογραφικών ευρωπαϊκών ιστοσελίδων και πρακτορειών.

    Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές του 2004, είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 44,2% (αποχή 55,8%!), που είναι η χαμηλότερη από το 1979, όταν διεξήχθησαν για πρώτη φορά ευρωεκλογές. Μάλιστα, τη χαμηλότερη συμμετοχή είχε ένα νέο κράτος μέλος, η Σλοβακία, όπου μόνον το 16,6% των πολιτών, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα, προσήλθε στις κάλπες.

    Πάντως, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα «BerlinOnline», σε όλες τις χώρες μέλη, τα συντηρητικά κόμματα είχαν μια δυναμική παρουσία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (χριστιανοδημοκράτες) και οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες (EVP/PPE) να παραμείνουν, με διαφορά, η πρώτη σε έδρες παράταξη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς εξέλεξαν 262 αντιπροσώπους (294 το 1999 σε σύνολο 786 εδρών).

    ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ

    Στο νέο Κοινοβούλιο των συνολικά 732 εδρών, δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε και πάλι η ομάδα των σοσιαλδημοκρατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων (SPE), με 199 έδρες (232 το 1999) και τρίτη είναι οι φιλελεύθεροι δημοκράτες και μεταρρυθμιστές (ELDR), που ανέδειξαν 62 αντιπροσώπους (67 το 1999).

    Ακολουθεί η ομάδα των Πράσινων-Οικολόγων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (GR/EFA), που εξέλεξε 44 βουλευτές (55 το 1999) και εκείνη της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Αριστερά των Πράσινων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL), που συγκέντρωσε 35 εκπροσώπους (47 το 1999).

    Στην επόμενη θέση βρίσκεται η ομάδα Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών (UEN), στην οποία συμμετέχουν κυρίως ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα, που εξέλεξε 26 βουλευτές (30 το 1999), ενώ τη μικρότερη ομάδα συγκροτεί εκ νέου ο Συνασπισμός για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Διαφοράς (EDU), που συγκροτείται κυρίως από κεντρώα κόμματα και ο οποίος εξέλεξε 19 έδρες (17 το 1999).

    Σημαντική αύξηση, όμως, παρουσιάζει ο αριθμός των μη εγγεγραμμένων σε ομάδες ευρωβουλευτών οι αποκαλούμενοι και ανεξάρτητοι οι οποίοι προέρχονται κυρίως από πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα, σε εθνικό επίπεδο, που κατήλθαν στις εκλογές με συνθήματα κατά της ΕΕ (ευρωσκεπτικιστές). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανεξάρτητων αναμένεται να ανέλθει στους 85, ενώ το 1999 ήταν μόλις 44.

    [06] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Aθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του μήνα θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση για τα πανωτόκια. Αυτό αποφασίστηκε, όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (20:43 UTC+2)

    «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια μεγάλη νίκη εμπιστοσύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή μας. Μας έδωσαν καθαρή εντολή να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεών μας. Μας έδωσαν την εντολή να προχωρήσουμε δυναμικά, αποφασιστικά, αποτελεσματικά. Να προχωρήσουμε με νέους ρυθμούς, με νέα ταχύτητα, με νέα οπτική, στο δρόμο που ανοίξαμε στις 7 Μαρτίου», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κομβικό σημείο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μια νέα σχέση πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. «Σημαίνει ισχυροποίηση και διεύρυνση της πλατειάς κοινωνικής συμμαχίας, που οδηγεί την Ελλάδα στη Νέα Εποχή. Σημαίνει επικύρωση και επαναβεβαίωση της συμφωνίας τιμής, που κάναμε με τους πολίτες, στις εθνικές εκλογές:

    · Να προχωρήσουμε με νέους ρυθμούς και κοινωνική ευθύνη στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο Τόπος.

    · Να προωθήσουμε αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα.

    · Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών», σημείωσε.

    «Οι πολίτες αποδοκίμασαν τις προσπάθειες πόλωσης και τις απόπειρες δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών. Οι πολίτες αποδοκίμασαν το διχαστικό λόγο, τις προσωπικές επιθέσεις, τις απόπειρες πολιτικής έντασης, την αμετροέπεια. Οι πολίτες έδειξαν ξεκάθαρα, ότι απαιτούν ένα νέο πολιτικό πολιτισμό. Υιοθετούν και επιβραβεύουν τις αρχές και τις αξίες της Νέας Διακυβέρνησης. Υιοθετούν τον κώδικα αξιών της Παράταξής μας και απαιτούν σεβασμό απ' όλους», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση «ότι στη Νέα Διακυβέρνηση δεν χωρούν φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας. Είναι αταλάντευτες και δεσμευτικές για όλους οι αρχές της Παράταξής μας. Είναι ξεκάθαρη η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες. Είναι απόφασή μας να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν. Είναι δέσμευσή μας να ασκούμε τα καθήκοντά μας με τη μετριοπάθεια, την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που ταιριάζει στην Παράταξή μας», πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους 11 ευρωβουλευτές της ΝΔ και τους ζήτησε να διεκδικήσουν για την Ευρώπη ακόμη ισχυρότερη θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και για την Ελλάδα, πολιτικές για τον άνθρωπο, για την κοινωνική συνοχή, για την ποιότητα ζωής.

    [08] ΘΕΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Θετικό έκρινε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΚΚΕ η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε σήμερα.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής, η ψήφος στο ΚΚΕ το 2004 εκφράζει μεγαλύτερο πολιτικό βάθος από την ψήφο του 1999, αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη γνησιότητα τις πραγματικές τάσεις στο εκλογικό σώμα που δεν εκδηλώνονται στις εθνικές εκλογές, κάτω και από την πίεση των γνωστών εκβιαστικών διλημμάτων.

    «Κριτήριο ψήφου στις φετινές εκλογές δεν ήταν μόνο η συνεπής στάση του ΚΚΕ στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και οι θέσεις και η πρακτική του σε μια σειρά κοινωνικά, δημοκρατικά και γενικότερα πολιτικά ζητήματα, όσον αφορά στην πορεία της ΕΕ και στις συνέπειες της στρατηγικής της στην ζωή του ελληνικού λαού, γενικότερα των λαών της Ευρώπης. Είναι η στάση του στο Κυπριακό πρόβλημα και στο σχέδιο Ανάν, οι θέσεις του για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας γενικά και στο Αιγαίο. Είναι η δράση και η προσπάθειά του να βρίσκεται κοντά στο λαό, να οργανώνει την πάλη για τα καθημερινά προβλήματά του. Πολλοί περισσότεροι από πριν κατανοούν ότι η αντίθεση του ΚΚΕ προς την ΕΕ, τα συνθήματα της ανυπακοής και απειθαρχίας, της αποδέσμευσης, που εξέφρασε το ΚΚΕ, ισοδυναμούν με θέσεις και αιτήματα πάλης για την δημιουργία προϋποθέσεων υπέρ μιας Ευρώπης των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, υπέρ της Ευρώπης του σοσιαλισμού. Ότι οι θέσεις του ΚΚΕ ανταποκρίνονται στον γνήσιο πατριωτισμό και στον διεθνισμό. Αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει στην έκταση που ήθελαν τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου η αντίληψη ότι τάχα το αδύνατο σημείο του ΚΚΕ είναι η θέση του για την ΕΕ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Η Κεντρική Επιτροπή εκτίμησε ότι «το υψηλό εκλογικό ποσοστό στη ΝΔ δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δίνει πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, δεν έχει αποσαφηνίσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του προγράμματος και της πολιτικής της», καθώς και ότι «απαιτείται δράση, ώστε τα λαϊκά στρώματα, που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, να κατανοήσουν ότι αυτό δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του λαϊκού υπερασπιστή απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ». « Η σκόπιμη αντιΚΚΕ προπαγάνδα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ , σύμφωνα με την οποία εγκαλείται το ΚΚΕ για ακροδεξιές θέσεις, δεν απηχεί τους προβληματισμούς της βάσης του. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να ορθώσει διαχωριστικά τείχη ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα που επηρεάζει και το ΚΚΕ. Η τέτοια επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρόσθετη απόδειξη για το είδος και την κατεύθυνση της λεγόμενης ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημειώνεται.

    Σε ότι αφορά τον Συνασπισμό επισημαίνεται: «Αποδείχθηκε ότι η προπαγάνδα που καλλιεργείται με ιδιαίτερη έμφαση από την ηγεσία του ΣΥΝ περί του «απομονωμένου και αντιευρωπαϊκού» ΚΚΕ δεν πιάνει τόπο, ανάλογα με τις προσπάθειες που κάνουν οι εφευρέτες και εμπνευστές της. Η πολιτική του ΣΥΝ, να εξαγνίζει και να μακιγιάρει τον χαρακτήρα και την πολιτική της ΕΕ, είναι επιζήμια για την άνοδο της πολιτικής συνείδησης και τη ριζοσπαστικοποίηση στις σύγχρονες συνθήκες».

    Το φαινόμενο της μεγάλης αποχής, τονίζει η Κεντρική Επιτροπή, δεν εκφράζει στο σύνολό του τάση απάθειας και αδιαφορίας, αλλά ένα σημαντικό μέρος του εκφράζει αμφισβήτηση της πολιτικής της ΕΕ, δυσφορία, έλλειψη εμπιστοσύνης στις αποφάσεις και ανησυχία.

    [09] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών σηματοδοτεί για το ΠΑΣΟΚ, μια νέα αφετηρία, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    «Η επόμενη μέρα είναι μέρα μιας νέας αφετηρίας, ενός νέου κύκλου με βάση την εμπιστοσύνη την οποία οι ψηφοφόροι μας έχουν δώσει να χτίσουμε το κόμμα μας, το κίνημά μας με ανοιχτές διαδικασίες, δημοκρατικές διαδικασίες. Θα υπάρξει δυνατότητα όλοι οι πολίτες της χώρας να συμμετέχουν σε αυτόν το διάλογο που θα κάνουμε για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε το δυναμισμό ακριβώς να προχωρήσει η χώρα, να υπάρχει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα και ήδη από σήμερα αρχίζει η δουλειά», τόνισε.

    Ερωτηθείς αν το ποσοστό των ευρωεκλογών μπορεί να σημάνει νέο κύκλο εσωστρέφειας, σημείωσε: «Είναι μέρα δουλειάς και αγώνα. Είναι μια μέρα δημιουργική. Μια πολύ δημιουργική περίοδος νομίζω αρχίζει για το ΠΑΣΟΚ».

    Τέλος, σε ερώτηση αν περίμενε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. θα μπει στην ευρωβουλή, υπογράμμισε: «Αυτά θα τα δούμε και θα τα αξιολογήσουμε».

    [10] Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (18:58 UTC+2)

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ: 20.00

    Τον απολογισμό του έργου και των δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατά το 2003, παρουσίασε ο Δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Βασιλικό Θέατρο.

    «Οι προσπάθειές μας αποδεικνύουν ότι, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες της νέας εποχής για να πετύχουμε το όραμά μας: να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας κάθε μέρα και καλύτερη, με τις αξίες που υπηρετούμε και το έργο που παράγουμε, με την εμπειρία της δράσης μας και τη φρεσκάδα των ιδεών μας, με συναίνεση και ενότητα, με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις του μέλλοντος και στις γενιές των Θεσσαλονικέων που έρχονται», σημείωσε ο κ.Παπαγεωργόπουλος στην αρχή της παρουσίασης.

    Υπογράμμισε ότι «το 2003 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ήταν η χρονιά που έφτασε στα όρια του μαρασμού εξαιτίας της υπεξαίρεσης από την κεντρική εξουσία των θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων, αλλά και της άδικης κατανομής των διετιθέμενων πόρων, με αποτέλεσμα περισσότεροι από τους μισούς Δήμους να οδηγηθούν στη χρεωκοπία. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του προβλήματος και στις προσπάθειες αναστροφής της πορείας υποβάθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα σ' αυτό το οικονομικό περιβάλλον συνεχίσαμε το νοικοκύρεμα των οικονομικών και των υπηρεσιών μας με αποτέλεσμα όχι μόνο να αντέξουμε, αλλά και να δρομολογήσουμε μεγάλες παρεμβάσεις που τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και θα αναδείξουν το διεθνή μητροπολιτικό ρόλο της στην πράξη.»

    Ο κ.Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για την οκταετία 2003-2010, στις μεγάλες διεκδικήσεις της πόλης καθώς και στη νέα προοπτική για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. «Διεκδικούμε χωρίς συμβιβασμούς αυτό που στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια: την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από τις μητροπολιτικές λειτουργίες και την θεσμική και οικονομική της αυτοτέλεια και τη συμμετοχή της στους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς πυλώνες. Από την πλευρά μας προωθούμε τη διαδημοτική συνεργασία, αξιοποιούμε τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και δημιουργούμε μια πόλη με ποιότητα, λειτουργικότητα, ασφάλεια, μια πόλη που να δίνει ευκαιρίες μόρφωσης και δουλειάς σε όλα της τα παιδιά, μια πόλη οικονομικά εύρωστη, πολιτισμικά ακτινοβόλα, τεχνολογικά πρωτοπόρα, περιβαλλοντικά ευαίσθητη και κοινωνικά περήφανη, μια πόλη με διεθνείς συνεργασίες, διοργανώσεις και επιτυχίες, μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη».

    Ο κ.Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι οι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιδεικνύουν έμπρακτο ενδιαφέρον για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τη Θεσσαλονίκη και την προώθηση των μεγάλων έργων, καθώς και του διεθνούς χαρακτήρα της πόλης, σημειώνοντας τη συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008. Σημείωσε ωστόσο ότι «θα σηκώσουμε και πάλι μαύρες σημαίες αν επαναληφθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα της κυβερνητικής αναξιοπιστίας και αδιαφορίας, που οδήγησαν τους Δήμους στο αδιέξοδο. Ωστόσο οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι ξεκίνησε ήδη μια καινούρια μέρα για το θεσμό που υπηρετούμε, μια νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της».

    «Προχωράμε με μεγάλα έργα, καινοτόμες υπηρεσίες, πρωτοποριακά προγράμματα, φροντίδα για τον πολίτη που δοκιμάζεται. Ανοίγουμε τα φτερά μιας πόλης ελεύθερης, ασφαλούς, όμορφης, φιλικής, λειτουργικής. Διεκδικούμε το αύριο χωρίς συμβιβασμούς. Μπαίνουμε στη νέα εποχή με δυνατότητες και πλεονεκτήματα, με ετοιμότητα και αξιοπιστία, με δύναμη και ευαισθησία. Ενωμένοι κερδίζουμε το μέλλον με σιγουριά», κατέληξε ο κ.Παπαγεωργόπουλος την ομιλία του.

    [11] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ - ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον Πρύτανη κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλο και τον Αντιπρύτανη κ. Παναγιώτη Κωττή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συζήτησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε θέματα Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας.

    Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάληψη μέρους των Μεταπτυχιακών Σπουδών των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τις Σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, μέσω της ίδρυσης Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

    Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις έργων σε τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τέλος η δυνατότητα οργάνωσης ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, συνεχούς επεξεργασίας, επιτήρησης των ελληνικών θαλασσών με δεδομένα σε πραγματικούς χρόνους.

    [12] Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ: ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Ο ΠΗΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ-ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΣΤΑΝΤΑΡΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Στην πληρέστερη ανάπτυξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αλλά και στην προσπάθεια για να διαπραγματεύονται «καλές» εισηγμένες αναμένεται να συμβάλει η μεταφορά αρμοδιοτήτων διοικητικού χαρακτήρα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) Παναγιώτης Αλεξάκης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνάντησης που είχε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους της αγοράς της Βόρειας Ελλάδας, από το νέο κανονισμό λειτουργίας του Χρηματιστηρίου προσδοκάται ότι, «αφού τεθεί σε λειτουργία, θα συνδυαστεί και με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων διοικητικού χαρακτήρα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

    Σύμφωνα με τον κ.Αλεξάκη ο νέος κανονισμός έχει πολλά νέα στοιχεία σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών, στις αιτήσεις νέων εταιριών προς εισαγωγή, την πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, τη διασπορά, ενώ υπάρχουν στοιχεία όπου πολλά κανονιστικά θέματα εκλογικεύονται.

    Εντός των προσεχών δύο- τριών μηνών, άλλωστε, θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας η εισήγηση του κ. Αλεξάκη να ψηλώσει ο πήχης όσον αφορά στα ποιοτικά και ποσοτικά στάνταρς για τη διαπραγμάτευση των μετοχών και τις προς εισαγωγή εταιρίες.

    Όσον αφορά στα μηνύματα από την ΕΕ, το θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι εφάμιλλο των άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Χ.Α. υπάρχουν πλέον τέσσερις οδηγίες που είναι σχεδόν έτοιμες. Πρόκειται για την οδηγία για τα ενημερωτικά δελτία, για την κατάχρηση της αγοράς και για τις επενδυτικές υπηρεσίες. Επίσης υπάρχει πολιτική συμφωνία για την οδηγία για τη διαφάνεια, ενώ ξεκινάει ένα νέος γύρος αλλαγών που συνδέεται με τον διακανονισμό και την εκκαθάριση των συναλλαγών. «Έχουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει η Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2006 σε οδηγία για την εκκαθάριση και το διακανονισμό», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά δίνουν ένα μήνυμα στην αγορά ότι χρηματιστήρια, αποθετήρια, εταιρίες εκκαθάρισης, χρηματιστηριακές εταιρίες, Τράπεζες, ΕΠΕΥ, εκκαθαριστικά μέλη, έχουν το ίδιο διαβατήριο, δηλαδή την παροχή των υπηρεσιών από ένα σημείο εισόδου, όπου έχουν εγκριθεί στη χώρα καταγωγής τους, για όλη την Ε.Ε.».

    Σύμφωνα με τον κ.Αλεξάκη η ορθή υλοποίηση αυτού του νέου κανονιστικού πλαισίου περνάει μέσα από την έκλειψη των πρακτικών και εμποδίων που υπάρχουν στην κάθε χώρα και την εγκαθίδρυση επί της ουσίας του ενιαίου διαβατηρίου. Καθοριστικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συντελεστές της αγοράς ώστε να επιβληθούν τα μέτρα αυτά σε όλες τις επιμέρους αγορές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τα μηνύματα είναι ένταση του ανταγωνισμού και κατεύθυνση σε μια ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών που θα είναι γνήσια, ουσιαστική πλέον».

    Σ.Α.

    [13] Π. ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Η ΑΓΟΡΑ ΘΕΛΕΙ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού, η οποία κλονίστηκε μετά τη ''φούσκα'' του 1999, βρίσκεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) Παναγιώτη Αλεξάκη, το «κλειδί» για την αύξηση της ρευστότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τη βελτίωση της αξίας και της προσελκυστικότητας της αγοράς.

    «Η αγορά θέλει ηρεμία, χαμηλούς τόνους και ακόμη κι αν υπάρχουν κάποια θέματα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όσο γίνεται πιο διακριτικά και πιο αποτελεσματικά γιατί ο στόχος είναι η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού και εκεί έχουν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουν και οι επαγγελματίες της αγοράς», τόνισε ο κ.Αλεξάκης σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνάντησης που είχε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους της αγοράς της Βόρειας Ελλάδας.

    Κληθείς να σχολιάσει τον ισχνό τζίρο κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, που δεν ξεπέρασε τα 62,6 εκατ. ευρώ ανέφερε ότι στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η χαμηλή συμμετοχή των ξένων επενδυτών «που κάνουν κάθε μέρα περίπου το 45%-50% της αγοράς», προσθέτοντας ότι «υπήρξε επιρροή λόγω θανάτου Ρέιγκαν, ενώ υπάρχει μια αναμονή στις διεθνείς αγορές ενόψει των οικονομικών στοιχείων αύριο από τις ΗΠΑ (στοιχεία πληθωρισμού κ.α.) και επομένως τουλάχιστον οι ξένοι επενδυτές κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

    Πραγματικά σήμερα ο τζίρος της αγοράς ήταν χαμηλός, χαμηλότερος από αυτό που θέλουμε να έχουμε κάθε μέρα, ο τζίρος της αγοράς είναι το πιο σημαντικό στοιχείο», είπε και επέστησε την προσοχή όλων των συντελεστών της αγοράς προκειμένου «να επικεντρώσουν την προσοχή τους και την προσπάθεια σε αυτό ειδικά το θέμα».

    [14] Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΕΒΕΑ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (18:22 UTC+2)

    Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Δημήτρης Σιούφας και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ.κ. Γιάννης Παπαθανασίου και Γιώργος Σαλαγκούδης, συνοδευόμενοι από τους γενικούς γραμματείς και τον ειδικό γραμματέα, έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στην έδρα της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) την Τετάρτη 16 Ιουνίου και ώρα 11 π.μ. .

    Πρόκειται για τη συνέχιση ενός ουσιαστικού, επίμονου και εξαντλητικού διαλόγου, με σύνθεση των εκατέρωθεν απόψεων, που εγκαινίασε ο κ. Σιούφας στις 30 Μαρτίου με επισκέψεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο διάλογος αυτός συνεχίστηκε με αντίστοιχες συναντήσεις εργασίας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κ. Σιούφα να επισκέπτεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τις έδρες των φορέων της επιχειρηματικής και επαγγελματικής κοινότητας «για να έχει διάλογο μαζί τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους».

    [15] ΠANEΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Το Σάββατο 19 Ιουνίου 2004 θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα του Πόρτο Καρράς», στη Σιθωνία Χαλκιδικής, το 7ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος που διοργανώνει η εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών Η/Υ Μέγαsoft Πληροφορική Α.Ε.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στον τομέα του Βάμβακος.

    Επίσης θα παρουσιαστούν τα καινούρια προϊόντα και οι νέες μηχανογραφικές λύσεις που προτείνει η διοργανώτρια εταιρία

    Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν στελέχη όλων των Εκκοκκιστηρίων Βάμβακος που λειτουργούν στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων εμπλεκόμενοι με το βαμβάκι.

    [16] Η ΠΡΩΤΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (18:17 UTC+2)

    Κατάστημα τράπεζας αλβανικών συμφερόντων, της AMERICAN BANK OF ALBANIA, άρχισε τη Δευτέρα τη λειτουργία της στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο πρόεδρος της AMERICAN BANK OF ALBANIA, Μίκαελ Γκράνοφ, μιλώντας στη διάρκεια των εγκαινίων της τράπεζας, είπε ότι στόχος του νέου καταστήματος είναι η παροχή ποιοτικών τραπεζικών υπηρεσιών στους χιλιάδες Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

    Πρόσθεσε πως υπάρχει μία δυναμική σχέση μεταξύ των Αλβανών στην Ελλάδα και των οικογενειών τους στην Αλβανία, και γι αυτό η τράπεζα θέλει να τους παρέχει αποτελεσματικές, διαφανείς και νόμιμες κινήσεις κεφαλαίων και εμβασμάτων.

    [17] Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Η Ιρλανδική Προεδρία διαβεβαίωσε σήμερα στο Λουξεμβούργο τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου ότι εάν η Τουρκία δεν δώσει μέχρι την Τετάρτη τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωση και προς την Κύπρο, τότε θα υπάρξει δήλωση των «25» για το θέμα αυτό στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17-18 Ιουνίου).

    Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχεδίου Συμπερασμάτων της Προεδρίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών. Στο σχέδιο αυτό υπάρχουν και παράγραφοι που αφορούν στην Τουρκία.

    Την περασμένη Πέμπτη οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι συμφώνησαν κατ' αρχήν σε ένα σχέδιο κειμένου, στο οποίο η παράγραφος 26 καλεί την Αγκυρα να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση προς την Κύπρο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ: ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΗΚΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Στην πρωινή συνεδρία της ηγεσίας του ΔΗΚΟ με τα ηγετικά στελέχη των πολιτικών δυνάμεων που υποστήριξαν το ψηφοδέλτιο του στις χθεσινές Ευρωεκλογές, κυριάρχησε η αίσθηση ότι οι χρονικές στιγμές και οι συγκυρίες δικαιολογούν τη σοβαρή εξέταση συνένωσης των δυνάμεων αυτών με το ΔΗΚΟ, δήλωσε το απόγευμα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Πρόσθεσε ότι ακριβολογώντας θα πρέπει να γίνεται λόγος για επανένταξή τους στο ΔΗΚΟ, επειδή, ανέφερε, ''οι πλείστες από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις προήλθαν από πολιτικά πρόσωπα που ανήκαν στο ΔΗΚΟ''. Στη συνεδρία πήραν μέρος το ΑΔΗΚ, το ΚΕΑ και η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ο Ν. ΚΟΥΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

    Λευκωσία, 14 Ιουνίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Έτοιμος να αναλάβει οποιεσδήποτε ευθύνες του αναλογούν ύστερα από το χθεσινό χαμηλό ποσοστό του 1,65% που έλαβε ο Συνδυασμός ''Ευρωπαϊκή Συνεργασία-Νέοι Ορίζοντες'' στις ευρωεκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κουτσού είπε πως ''δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναλάβω οποιεσδήποτε ευθύνες τελικά προκύψουν''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ PETROM

    Βουκουρέστι, 14 Ιουνίου 2004 (19:02 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του αυστριακού ομίλου OMV, Βόλφγκανγκ Ρουτενστόρφερ βρίσκεται στο Βουκουρέστι όπου θα έχει συνομιλίες με τις ρουμανικές αρχές για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας Petrom, δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Νταν Ιοαν Ποπέσκου.

    Ο αυστριακός όμιλος επελέγη στα τέλη Μαΐου για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη ρουμανική κυβέρνηση για την εξαγορά μετοχών της πετρελαϊκής εταιρίας Petrom, που θα στοιχίσει ένα δις δολάρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] ΧΩΛΑΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Άγκυρα, 14 Ιουνίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Χωλαίνει η Τουρκία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι πολλά που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ».

    Μεταξύ άλλων, και υπό τον τίτλο «μειονότητες», γράφει και τα εξής:

    «Η κατάσταση των ευαγών ιδρυμάτων των κοινοτήτων [μειονοτήτων] είναι γνωστή σε όλους. Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, τα προσκόμματα που ορθώνονται στην έκδοση κανονισμού σχετικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας, την απόκτηση περιουσίας και τη διάθεση αυτής, κρατούν δεμένα χειροπόδαρα τα ευαγή ιδρύματα των μειονοτήτων.

     

    Το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ, στην Τουρκία υπάρχει μία συγκεκαλυμμένη σοβαρή διάκριση στο θέμα της [ανάληψης] δημόσιας υπηρεσίας. Για τους Τούρκους πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες υπάρχει ''απόρρητη απαγόρευση'' να γίνονται στρατιωτικοί, εισαγγελείς, δικαστές, μέλη του υπουργείου των Εξωτερικών, και μάλιστα σε ορισμένους τομείς ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι! Για τις μειονότητες εφαρμόζεται το καθεστώς που εφαρμόζεται στους ξένους. Για επαγγέλματα όπως του γιατρού, του δικηγόρου, του εκπαιδευτικού το πεδίο είναι ανοιχτό. Για τα υπόλοιπα είναι κλειστό.

    Πρόβλημα αποτελεί επίσης το ότι στην Τουρκία δεν γίνεται δεκτή η ύπαρξη νομικής προσωπικότητας για τις εκκλησίες και τα θρησκευτικά ιδρύματα. Οι θρησκευτικές δραστηριότητες, οι οποίες δρομολογούνται με κόπο και προσπάθεια μέσω συλλόγων και ευαγών ιδρυμάτων, μπλοκάρεται από τη νομοθεσία είτε για τις δωρεές, είτε για την απόκτηση περιουσίας. Ούτε καν τίθεται το ζήτημα να αποκτήσει η εκκλησία νομική προσωπικότητα, ώστε να αντιμετωπίζει τις ανάγκες της συγκεντρώνοντάς τις κάτω από μία στέγη.

    Ακόμη και οι εκπομπές που ξεκίνησαν σε διάφορες μειονοτικές γλώσσες, στην πραγματικότητα δεν συνάδουν με τον ορισμό της ''μειονότητας'' όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Στην Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται ότι μειονότητες είναι οι μη μουσουλμάνοι, αλλά δεν γίνεται κάποια ιεράρχησή τους. Το Συνταγματικό και το Ανώτατο Δικαστήριο στις αποφάσεις τους που μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί αναφέρουν ως μη μουσουλμάνους μόνο τους Ρωμιούς, τους Αρμένιους και τους Εβραίους. Ωστόσο, ας αφήσουμε κατά μέρος τις εθνοτικές, ούτε καν οι θρησκευτικές μειονότητες δεν είναι τόσες. Η Τουρκία έχει ανάγκη από έναν νομοθετικό ορισμό και ρύθμιση των μειονοτικών ζητημάτων», καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.

    [22] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (17:32 UTC+2)

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη βρίσκεται στο Παρίσι, όπου αύριο το πρωί θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ.

    Ακολούθως, η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 θα συναντηθεί στις 12:00 με τον Δήμαρχο Παρισιού, Μπερτράντ Ντελανοέ, με τον οποίο στις 12:30 θα δώσει Συνέντευξη Τύπου και θα αναφερθούν στις εκδηλώσεις και τους Λαμπαδηδρόμους της Γαλλικής πρωτεύουσας.

    Υπενθυμίζουμε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα, κατά την παγκόσμια διαδρομή της, θα βρεθεί στο Παρίσι στις 25 Ιουνίου.

    [23] 2η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Β.ΚΟΚΚΑΛΑΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (14:58 UTC+2)

    Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Βύρων Κοκκαλάνης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας mistral νέων ανδρών, που ολοκληρώθηκε στην Πολωνία.

    Ο νεαρός σερφίστας ήταν κοντά στην πρώτη θέση σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, όμως οι δύο τελευταίες κακές κούρσες του (8η και 7η θέση), τον οδήγησαν στο ασημένιο μετάλλιο. Νικητής αναδείχτηκε ο ισραηλινός Τζουμπαρί, ενώ την 3η θέση πήρε ο ολλανδός Μπάουμαν.

    «Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, όπως ήταν φυσικό. Είχα τη δυνατότητα και μια μοναδική ευκαιρία να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Δυστυχώς όμως δεν είχα κάποιον άνθρωπο δίπλα μου για να με συμβουλέψει σε θέματα τακτικής και να με εμψυχώσει, με αποτέλεσμα να χάσω την τελευταία στιγμή την πρώτη θέση. Τώρα πλέον στρέφω όλη την προσοχή μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων ανδρών, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Βουλγαρία» τόνισε ο Βύρων Κοκκαλάνης.

    [24] Η Λ.ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ Νo32 ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Η ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου έπεσε στο Νο32 της παγκόσμιας κατάταξης, αυτή την εβδομάδα, μετά τις πρόσφατες μέτριες εμφανίσεις της. Σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν, η Χριστίνα Ζαχαριάδου Νο564 και η Νικόλ Κυπριτίδου Νο729.

    Στο διπλό, η Δανιηλίδου βελτίωσε τη θέση της αισθητά, καθώς φιγουράρει στο Νο58 από Νο64. Ακολουθούν οι Ζαχαριάδου Νο261, Κουμάντου Νο716, Κυπριτίδου Νο822. Αξιοσημείωτη είναι η δυναμική είσοδος της νεαρής Άννας Κουμάντου που ξεπέρασε την Κυπριτίδου.

    [25] 17 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (13:46 UTC+2)

    Δεκαεφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας κόντρα στη Σοβιετική Ένωση και έγραψε μια «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του αθλήματος.

    Ήταν 14 Ιουνίου του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Αργύρης Καμπούρης με δύο εύστοχες βολές διαμόρφωσε το τελικό 103-101 στην παράταση, και οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην κορυφή της Ευρώπης. Ηταν μια ανεπανάληπτη επιτυχία καθώς ο αντίπαλος ήταν υπερδύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είχε αναδειχτεί 14 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, 3 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και μία φορά είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Όμως ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Πολίτης, και οι έλληνες καλαθοσφαιριστές δεν πτοήθηκαν και κέρδισαν στον μεγάλο τελικό. Χαρακτηριστικό πως ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 40 πόντους. Ο συγκεκριμένος θρίαμβος αποτέλεσε την απαρχή και γι άλλες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού τα επόμενα χρόνια.

    [26] ΣΤ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (13:08 UTC+2)

    Σε όλους τους έλληνες φιλάθλους αφιέρωσε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος τη σπουδαία νίκη της Εθνικής ομάδας μας επί της Πορτογαλίας με σκορ 2-1 στο Οπόρτο και υποστήριξε πως τα ποσοστά πρόκρισης στα προημιτελικά του Euro2004 έχουν πλέον αυξηθεί.

    Με δηλώσεις που έκανε ο διεθνής ποδοσφαιριστής στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθλητικό Μετρόπολις» αναφέρθηκε στο κρίσιμο παιχνίδι της Τετάρτης με αντίπαλο την Ισπανία: «Δεν μπορούμε να χαρούμε για πολύ τη νίκη, αφού ακολουθεί το επόμενο ματς με την Ισπανία. Πρόκειται για ένα δύσκολο παιχνίδι, καθώς οι ισπανοί θα θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω μετά την ήττα στη Σαραγόσα».

    Ο Στέλιος Γιαννακόπολος υποστήριξε πως «όπλο» της ομάδας είναι η ενότητα: «Μεγάλο μας όπλο είναι ότι είμαστε μια γροθιά. Κοιτάμε όλους στα μάτια, σεβόμαστε τα ονόματα, όμως έχουμε κι εμείς έντονες προσωπικότητες».

    Τέλος, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Οτο Ρεχάγκελ, ενώ για τις πιθανότητες πρόκρισης στους «8» του Euro είπε: «Τα ποσοστά μας έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Με τη νίκη επί της Πορτογαλίας κάναμε ένα βήμα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι περάσαμε κιόλας. Όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα και δεν πετάμε στα σύννεφα».

    [27] ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΜΠΟΥ ΓΡΑΙΜΠ

    Ουάσιγκτον, 14 Ιουνίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν σε προκαταρκτική εξέταση τρεις αμερικανοί στρατιώτες που κατηγορούνται για βασανιστήρια σε ιρακινούς κρατούμενους στη φυλακή Αμπού Γράιμπ στο Ιράκ, δήλωσε ένας αξιωματούχος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι λοχίες Τζάβαλ Ντέιβις και Ιβαν Φρέντερικ και ο δεκανέας Τσαρλς Γκράνερ θα παρουσιαστούν ενώπιον στρατοδικείου μετά την προκαταρκτική αυτή εξέταση που θα διεξαχθεί από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου.

    Στον Ντέιβις έχουν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή για κακομεταχείριση κρατουμένων και ο Φρέντερικ αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες.

    Ο αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε σήμερα πολλούς Ιρακινούς από τη φυλακή Αμπού Γράιμπ.

    [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ

    Λονδίνο, 14 Ιουνίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Τέσσερις βρετανοί στρατιώτες που ανήκουν στο βασιλικό τάγμα τυφεκιοφόρων θα παρουσιαστούν ενώπιον του βρετανικού Στρατοδικείου με την κατηγορία ότι κακομεταχειρίστηκαν κρατουμένους στο Ιράκ, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας. Στους τέσσερις στρατιώτες απαγγέλθηκαν οι εξής κατηγορίες: επίθεση, άδικη επίθεση, παραβίαση της στρατιωτικής τάξης και της στρατιωτικής πειθαρχίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] ΣΟΚ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΣΡΕΝΤΕΡ

    Βερολίνο, 14 Ιουνίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Σοκ, προκάλεσε στη Γερμανία η δραματική και για πολλούς ταπεινωτική ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και προσωπικά του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και η αύξηση της δύναμης των μικρών κομμάτων, στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

    Οι Γερμανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Σρέντερ: Το SPD συγκέντρωσε μόλις το 21,5 % των ψήφων, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ σε πανγερμανικές εκλογές μεταπολεμικά. Σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές του 1999 το χθεσινό αποτέλεσμα συνιστά για τους Σοσιαλδημοκράτες μείωση του ποσοστού της τάξης του 10% περίπου. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα « πικρή ήττα» τονίζοντας ωστόσο ότι η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποχή:

    «Εμεινα έκπληκτος, περίμενα μεγαλύτερη συμμετοχή. Είναι εμφανές ότι τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώσαμε έχουν σχέση με την χαμηλή συμμετοχή».

    Απώλειες είχε όμως και η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη: Τα κόμματα CDU και CSU συγκέντρωσαν το 44,5 % των ψήφων καταγράφοντας μία μείωση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές. Οπως είπε και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Χανς Γκερντ Πέτερινγκ:

    «Τα εθνικά θέματα έπαιξαν φυσικά έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Οταν έχουμε 50 έδρες και όταν γινόμαστε η μεγαλύτερη γερμανική κοινοβουλετική ομάδα, τότε αυτό είναι αναμφίβολα ένα υπέροχο αποτέλεσμα».

    Μεγάλοι νικητές των εκλογών στη Γερμανία ήταν τα μικρά κόμματα. Οι Πράσινοι, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, κατάφεραν σχεδόν να διπλασιάσουν το ποσοστό τους και άγγιξαν αυτή τη φορά το 12 %. Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς τόνισε ότι το κόμμα της εργάσθηκε σκληρά για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα:

    «Πιστεύω ότι καταφέραμε να ενώσαμε με επιτυχία δύο σημαντικές παραμέτρους: Από τη μία είχαμε ένα αξιόπιστο ψηφοδέλτιο, παρουσιάσαμε δηλαδή στους ψηφοφόρους ένα αξιόπιστο πολιτικό προσωπικό. Από την άλλη πλευρά επενδύσαμε στα ευρωπαϊκά θέματα στον προεκλογικό μας αγώνα».

    Σημαντική αύξηση του ποσοστού του σημείωσε και το μετακομμουνιστικό κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), καθώς κατάφερε να αποσπάσει γύρω στο 6% των ψήφων. Νικητές αναδείχθηκαν επίσης οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι κατάφεραν να διπλασιάσουν τη δύναμή τους και έτσι επανέρχονται δυναμικά έπειτα από απουσία 10 ετών στο ευρωκοινοβούλιο. Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Σιλβάνα Μερίν-Κοχ, σε μία έκρηξη μετριοφροσύνης, αξιολόγησε το αποτέλεσμα ως δική της επιτυχία: «Ηταν μία απόφαση στρατηγικής να επικεντρωθεί ο προεκλογικός αγώνας στο πρόσωπό μου και να πρωτοστατώ σε όλες τις αφίσες. Είναι φυσικά υπέροχο που η απόφαση αυτή έφερε τέτοια αποτελέσματα».

    [30] ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 14 Ιουνίου 2004 (18:46 UTC+2)

    «Η επέλαση των ευρωσκεπτικιστών», είναι ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς, η οποία αναφέρεται στο αναπάντεχα υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει το Κόμμα για την Ανεξαρτησία, το οποίο υποστηρίζει την απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Μάικλ Χάουαρντ των Συντηρητικών και ο Τόνι Μπλέρ «βρίσκονται υπό πίεση καθώς το άλλοτε περιθωριοποιημένο κόμμα» φαίνεται να αυξάνει το ποσοστό του λαμβάνοντας ψήφους από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στη Βρετανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    «Πολλοί από τους υποψήφιους που υποσχέθηκαν να αντισταθούν στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήγαν καλά στις ευρωεκλογές, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα του ευρωσκεπτικισμού και της απάθειας που επικρατεί σε ολόκληρη την ήπειρο», γράφουν οι Τάιμς.

    Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Πέμπτη και δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερες απώλειες στο κόμμα των Συντηρητικών, συγκεντρώνοντας το ένα τέταρτο των πιθανών ψήφων του.

    «Αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για το Μάικλ Χάουαρντ στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση στη θέση του αρχηγού των Τόριδων», εκτιμά η εφημερίδα.

    «Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα για ένα περιθωριοποιημένο κόμμα, το οποίο οι Συντηρητικοί περιέγραφαν σαν μία 'ομάδα εκκεντρικών και ενοχλητικών πολιτικών'», σχολιάζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

    Μετά από αυτό το αποτέλεσμα ο Μάικλ Χάουαρντ θα δεχθεί πιέσεις προκειμένου να υιοθετήσει μια στάση ευρωσκεπτικισμού, εκτιμά η εφημερίδα.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη από το 1983, γράφει η Γκάρντιαν.

    Πέρα όμως από το στοιχείο της έκπληξης, η δυνατή παρουσία του Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας στις ευρωεκλογές λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ σε ορισμένα θέματα, σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις του με τις Βρυξέλλες.

    «Θα είναι πιο εύκολο για εκείνον να υπερασπιστεί τις θέσεις της Βρετανίας που θέλει να διατηρήσει το εθνικό βέτο σε σημαντικά ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική.»

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί απλά να ισχυριστεί ότι θα χάσει το δημοψήφισμα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της χώρας του, γράφει η Γκάρντιαν.

    [31] ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΑΝΤΗΔΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Μια παράσταση μουσικού θεάτρου για παιδιά, εμπλουτισμένη με τεχνικές εμψύχωσης, ενεργητικής συμμετοχής τους και δημιουργικής απασχόλησης ετοιμάζει το εργαστήρι κρουστών "Κρουστόφωνο", με τον τίτλο "Οι φίλοι μας οι Μουζικάντηδες".

    Πρόκειται για μία διαφορετική πρόταση για παιδιά, από ειδικούς μουσικοπαιδαγωγούς με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, που στόχο έχει να εμψυχώσει τους νεαρούς καλλιτέχνες να συμμετάσχουν με τον δικό τους τρόπο στην παράσταση. Βασίζεται σε γνωστά λαϊκά παραμύθια της ελληνικής παράδοσης ("Οι μουζικάντες"), αλλά και των αδελφών Γκριμ ("Οι μουζικάντηδες της Βρέμης"), που αποτελούν αφορμή για να περάσει στα παιδιά το μήνυμα της αισιοδοξίας, της φιλίας και της πίστης στον εαυτό τους και στην αξία της δημιουργίας.

    Μέσα από την παράσταση και τις παράλληλες δραστηριότητες επιδιώκεται η επαφή των παιδιών με λαϊκά παραμύθια και από την παγκόσμια παράδοση, ενώ δίνονται ερεθίσματα για την ευαισθητοποίησή τους σε σχέση με την αξία της μουσικής και των τεχνών, την ποιότητα ζωής, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη για το περιβάλλον και τα ζώα.

    Η παράσταση έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με το θέμα της εκάστοτε εκδήλωσης, όπως για παράδειγμα την αγάπη για το βιβλίο και τη χαρά της ανάγνωσης ή τις γιορτές υποδοχής και αποχαιρετισμού κ.α.

    Η παράσταση, πριν πάρει την τελική της μορφή - με τον χαρακτήρα προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης - έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία σε μεγάλους δήμους της χώρας. Η γενική της πρόβα στη Θεσσαλονική, πριν ξεκινήσει την παρουσίασή της στην πόλη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 15 Ιουνίου, στις 21.00 στο "Θέατρο Ολυμπιάδος" (οδός Ολυμπιάδος 99) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με στόχο την τελική διαμόρφωση της παράστασης, η οποία θα απευθύνεται σε δήμους, σχολεία και λοιπούς φορείς.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Κείμενο: Αριάν Κότση, Νίκος Θεοδωρίδης

    Σκηνοθεσία: Αριάν Κότση

    Σκηνικά - κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα

    Κατασκευές: Γιώργος Σλαυκίδης

    Εικαστικές παιδαγωγικές προτάσεις: Ηρακλής Κάλτσος

    Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Σκεπαρνιά

    Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Θεοδωρίδης

    Γενική Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Χρήστος Ερκέκογλου, Νίκος Θεοδωρίδης

    Παίζουν, εμψυχώνουν και τραγουδούν: Ασημίνα Χαρά, Ερκέκογλου Χρήστος, Θεοδωρίδης Νίκος, Καλανταρίδου Δέσποινα, Λιάσκου Νεκταρία, Μπαντελά Βάσω, Ρουβόλη Νατάσα, Σκεπαρνιά Μαρία, Σλαυκίδης Γιώργος.

    ΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ

    Είναι μία δημιουργική μουσική ομάδα που σχηματίστηκε την άνοιξη του 1996 από μουσικούς και μουσικοπαιδαγωγούς που επιζητούν να εκφραστούν δημιουργικά με απλά μέσα. Αφετηρία της ομάδας είναι η πεποίθηση ότι τα απλά και προσιτά μέσα και υλικά (κρουστά όργανα, σώμα, φωνή, παιχνίδι, παραμύθι) κρύβουν πρωτογενή ενέργεια ικανή να συγκινήσει όλες τις ηλικίες.

    Στόχος της είναι η συμβολή στη γενικότερη καλλιέργεια πάνω σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η συμβολή στην προώθηση της διαλλακτικής σχέσης και της διαδραστικότητας ανάμεσα στους διάφορους τομείς και προϊόντα του πολιτισμού.

    Μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων του αφορούν παραστάσεις και συναυλίες, με την ονομασία "μουσικό παιχνιδοθέαμα", για όλες τις περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό τους είναι η διαδραστικότητα ανάμεσα στους συντελεστές και το κοινό, καθώς και η ενεργός συμμετοχή των θεατών στα δρώμενα και την εξέλιξη της παράστασης.

    [32] ΤΟ ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 14 Ιουνίου 2004 (13:11 UTC+2)

    Το νέο του μυθιστόρημα θα δημοσιεύσει σύντομα ο καθηγητής Σημειολογίας στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια, δημοφιλής μυθιστοριογράφος Ουμπέρτο Έκο.

    Το «Mysterious Flame of Queen Loana» («Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα»), όπως είναι ο τίτλος του, θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών στην Ιταλία, από τον «Bompiani», τον εκδοτικό οίκο του Ουμπέρτο Έκο.

    Η έκδοση στη χώρα μας αναμένεται αργότερα, από τα «Ελληνικά Γράμματα», σε μετάφραση Έφης Καλλιφατίδη.

    Στο πέμπτο μυθιστόρημά του, ο Ιταλός διανοούμενος και από τους πιο πολυδιαβασμένους μυθιστοριογράφους στον κόσμο («Το όνομα του Ρόδου», «Το Εκκρεμές του Φουκώ», «Το νησί της προηγούμενης μέρας», «Μπαουντολίνο») ξεφεύγει από την αγαπημένη του εποχή, τον Μεσαίωνα, και έρχεται στο σήμερα.

    Ο ήρωάς του, ένας άνδρας γύρω στα 60, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ατύχημα και την απώλεια της μνήμης του. Όταν συνέρχεται, τα μόνα που θυμάται είναι τα διαβάσματά του. Έτσι, η αφήγηση, σε πρώτο πρόσωπο, προχωρά μέσα από αποσπάσματα κλασικών λογοτεχνικών κειμένων (Προυστ, Τζόις, Κάφκα, κ.ά.) και μέσα από εικονογραφημένα Μίκυ Μάους.

    Ο Ουμπέρτο Έκο κάνει ένα παιχνίδι με τον αναγνώστη, κλείνοντάς του το μάτι για θέματα κλασικής παιδείας και υποκουλτούρας τις δύο μεγάλες εμμονές του.

    [33] ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (12:55 UTC+2)

    Γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, χορευτικές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, μπαζαάρ, καραγκιόζης του Ευγένιου Σπαθάρη, κινηματογράφος και γαστριμαργία περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, που ξεκινά αύριο Τρίτη 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

    Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Ελλη Πασπαλά, η Ελένη Βιτάλη, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Νίκος Παπάζογλου είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

    ΤΡΙΤΗ 15 έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/6: Θεατρική παράσταση GOLFΩ από το ΚΘΒΕ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 21/6: Συναυλία ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ με την ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ και την ΝΤΙΛΕΤ ΚΟΤΣ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 23/6: Εκδήλωση του συλλόγου «ΑΡΓΩ» με τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΜΠΑ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 28 έως ΤΕΤΑΡΤΗ 30/6: Χορευτική παράσταση με τους «LORD OF DANCE»

    ΠΕΜΠΤΗ 1/7: Παράσταση ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ με τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 5/7: Συναυλία ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΓΟΥΡΟΥ με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΠΕΜΠΤΗ 8/7: Συναυλία ΕΛΕΝΗΣ ΒΙΤΑΛΗ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 14/7: Συναυλία ΜΙΛΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 12/7 και ΤΡΙΤΗ 13/7: Παράσταση με «ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΚΙΝΟΥ»

    ΔΕΥΤΕΡΑ 19/7: Συναυλία ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ

    ΤΡΙΤΗ 20/7 έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/9: ART BAZAAR & ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 26/7 έως ΠΕΜΠΤΗ 29/7: «ΜΙΚΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ»ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΣΟΥΛΗΣ (26/7), ΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΑΤΣΙΝΑΚΗ (27/7), ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ (28/7), ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑΣ (29/7)

    ΔΕΥΤΕΡΑ 2/8 έως ΚΥΡΙΑΚΗ 29/8: ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ»

    ΔΕΥΤΕΡΑ 9/8: Συναυλία ΟΕΟΑ 2004, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ με τους: Χρήστο Θηβαίο, Emilia Ottaviano και τους Etno Drums

    ΣΑΒΒΑΤΟ 4/9: Συναυλία ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 6/9: Συναυλία ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με τον ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 8/9 και ΠΕΜΠΤΗ 9/9: Μουσική παράσταση με τους «TIGER LILLIES»

    ΔΕΥΤΕΡΑ 13/9: «Η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ» - Γαστριμαργική παράσταση με τον ΗΛΙΑ ΜΑΜΑΛΑΚΗ

    ΔΕΥΤΕΡΑ 20/9: Συναυλία ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

    [34] ΤΟ ΜΑΝΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΑΝΕΥΡΕΥΣΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουνίου 2004 (12:24 UTC+2)

    Ενα μαντικό έθιμο "ανεύρεσης συζύγου" για τις νεαρές ανύπαντρες κοπέλες, που προέρχεται από την αρχαιότητα, σε συνδυασμό με πρωτότυπα μουσικά και χορευτικά δρώμενα, που παραπέμπουν στις χαμένες πατρίδες, θα αναβιώσουν την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, στην πλατεία δημαρχείου Ευόσμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Κλήδονας 2004".

    Το διήμερο αυτό διοργανώνουν ο σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου, σε συνεργασία με το δήμο, τιμώντας τη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, πολιούχοι του Κουκλουτζά της Σμύρνης (όπως ονομαζόταν παλαιότερα ο Εύοσμος).

    Οι εκδηλώσεις του "Κλήδονα" θα κορυφωθούν με τη συναυλία της 13μελούς ορχήστρας Νέας Ιωνίας Μαγνησίας "Εστουδιαντίνα" που θα πραγματοποιηθεί τη Δεύτερα 28 Ιουνίου, στις 9.00 μ.μ. στην πλατεία δημαρχείου Ευόσμου.

    ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

    Πρόκειται για μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα των μελλοντικών τους συζύγων. Η αναβίωση του εθίμου, την οποία θα παρουσιάσουν μέλη του συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου, την Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ. στη πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου, θα εξελιχθεί ως εξής:

    Μια ανύπαντρη κοπέλα με τη συνοδεία της μεταφέρει το αμίλητο νερό από βρύση ή από πηγάδι, δίχως να μιλήσει. Όταν επιστρέψει στο σπίτι, αδειάζει το νερό σε ένα δοχείο στο οποίο κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό αντικείμενο, δαχτυλίδι, σκουλαρίκι, ή κοκαλάκι, το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά (κλειδώνεται) με ένα κορδόνι και τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να «ξαστριστεί». Λέγεται ότι τη συγκεκριμένη εκείνη νύχτα, οι κοπέλες θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

    Την επόμενη μέρα ο «κλήδονας» ανοίγεται από ηλικιωμένη γυναίκα, ανασύροντας από το δοχείο διαδοχικά τα αντικείμενα που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας, απαγγέλλοντας ταυτόχρονα στιχάκια με μορφή πειράγματος.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ανοίγει την Κυριακή 27 Ιουνίου με την καθιερωμένη μουσικοχορευτική παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 8:00 μ.μ. από το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου, θα διασχίσει τις οδούς Κανάρη και Μαιάνδρου και μέσω της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου θα καταλήξει στη πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου.

    Στην παρέλαση θα συμμετέχουν τα μουσικοχορευτικά σχήματα πολιτιστικών συλλόγων του Ευόσμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 9:00 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου, όπου θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα», ενώ στη συνέχεια θα χορέψει το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου.

    Η βραδιά ολοκληρώνεται με την συναυλία της «Εστουδιαντίνα», με τραγούδια και μελωδίες από την Μικρά Ασία.

    Η «Εστουδιαντίνα» Νέας Ιωνίας Μαγνησίας αποτελεί την πιο σοβαρή έως τώρα προσπάθεια ανασύστασης αυτού του είδους ορχήστρας, που άκμασε στα παράλια της Μικράς Ασίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, διαδίδοντας το σμυρναίικο τραγούδι ακόμη και έξω από τα όρια του Ελληνισμού.

    [35] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 14 Ιουνίου 2004 (12:23 UTC+2)

    Το πρώτο μέρος του 3ου Φεστιβάλ της μη κυβερνητικής οργάνωσης ελληνοτουρκικής φιλίας «Δάφνη-Defne» θα φιλοξενήσει 19-20 Ιουνίου η Αλεξανδρούπολη. Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου και το δήμο Αλεξανδρούπολης και συγχρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών. Συμμετέχουν επίσης οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροί του Κόσμου», «Δρόμοι του Κρασιού της Β. Ελλάδας» και η VEN της Τουρκίας.

    Το Φεστιβάλ που διοργανώθηκε τα δύο προηγούμενα έθνη από τη «Δάφνη» στο Τσανάκκαλε και την Τένεδο μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Φέρει τον τίτλο «Γέφυρες και Τείχη» και ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και μεταφέρεται στη Μυτιλήνη στις 7-8 Ιουλίου, στην Άσσο 9-10 Ιουλίου και τελειώνει στην Κωνσταντινούπολη 11-12 Ιουλίου. Στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, χορευτικές εκδηλώσεις, λογοτεχνική συζήτηση με Έλληνες και Τούρκους συγγραφείς, έκθεση ζωγραφικής, προβολή ταινιών και γευσιγνωσία κρασιών από αμπελώνες της Μακεδονίας και της Θράκης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 14 June 2004 - 18:13:55 UTC