Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΞΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ"
  • [02] ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [03] ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΗΡΩΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ ΖΗΤΑ Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
  • [04] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΗΛΕΚΟΥΪΖ
  • [05] ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [06] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
  • [07] Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ
  • [08] ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ
  • [09] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ
  • [10] Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
  • [11] ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΚτΠ ΑΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α. ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ
  • [12] ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
  • [13] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [14] ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [15] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
  • [16] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ THN ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [17] ΜΕ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ
  • [18] ΤΑΪ ΜΠΟΞΙΓΚ: ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΓΕΪΤΣΙΔΟΥ
  • [19] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΟΚΚΑΣ
  • [20] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ "ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΕΙΑ"
  • [21] ΗΜΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ
  • [22] ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [23] Ο ΒΑΛΕΣΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [24] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΗΤΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [25] ΗΠΑ: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
  • [26] ΤΟ SPACE SHIP ONE ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
  • [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ-ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [28] "ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΓΚΙΟΤΖΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
  • [29] 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
  • [30] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [31] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

  • [01] "ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΞΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ"

    Λονδίνο, 21 Ιουνίου 2004 (10:21 UTC+2)

    «Να σταματήσει η εξορία των γλυπτών του Παρθενώνα», ζητά ο γνωστός Σκωτσέζος δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νιλ Άστσερσον, ολοσέλιδο άρθρο του στη Βρετανική εφημερίδα «Ομπσέρβερ». Υπογραμμίζοντας ότι πλέον η Βρετανία δεν έχει επιχειρήματα να αντιπαραθέσει απέναντι στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Σε ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, γίνεται αναφορά στην εκτίμηση μιας Βρετανίδας αρχαιολόγου, της δρ. Ντόροθι Κινγκ, η οποία σε ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του BBC, είπε ότι «εάν οι Έλληνες θέλουν πίσω τα γλυπτά, θα πρέπει πρώτα να δείξουν σεβασμό για τις συλλογές που ήδη έχουν».

    Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το ερχόμενο Σάββατο, αφορά στην «πιο μακρόχρονη διαμάχη περί πολιτιστικής κληρονομιάς», όπως σημειώνει η συντάκτρια.

    Όπως σημειώνει η ρεπόρτερ, η τοποθέτηση της αρχαιολόγου προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής παροικίας στη Βρετανία, καθώς η Ντόροθι Κινγκ παρομοίασε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές με γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους, αφού «δε φροντίζουν όπως πρέπει τα γλυπτά που έχουν».

    Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι η κα. Κινγκ εκφράζει προσωπική γνώμη, η οποία δε συμπεριλαμβάνεται στα επιχειρήματα των υπευθύνων του μουσείου.

    Στις σελίδες που αφορούν στον καλλιτεχνικό χώρο, η Ομπζέρβερ φιλοξενεί ολοσέλιδο άρθρο του Σκωτσέζου δημοσιογράφου και συγγραφέα, Νιλ Άστσερσον, ο οποίος ζητά «τη λήξη της εξορίας των γλυπτών».

    Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι πλέον η Βρετανία δεν έχει επιχειρήματα να αντιπαραθέσει απέναντι στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Ο κ. Άστσερσον, μάλιστα, αναφέρεται και στην τοποθέτηση της Ντόροθι Κινγκ στο ντοκιμαντέρ του BBC, χαρακτηρίζοντάς την «αμίμητη έκφραση βρετανικής αγένειας».

    Ο συντάκτης καταλήγει λέγοντας πως τα γλυπτά δεν αποτελούν πλέον τόσο μεγάλο κομμάτι του βρετανικού πολιτισμού, όσο ίσως αποτελούσαν πριν από κάποια χρόνια.

    «Η Ελλάδα», σημειώνει ο αρθρογράφος, «υπήρξε πολύ υπομονετική, αλλά τώρα είναι η ώρα να υποδεχθεί τα εξόριστα γλυπτά της».

     

    [02] ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (10:34 UTC+2)

    Οι αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ακόμη και για την ακραία πιθανότητα βιοχημικού πολέμου με τη χρήση ιών και βακτηρίων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ, όπως είναι ήδη γνωστό, στη διάρκεια των Αγώνων θα βρίσκεται στην Ελλάδα το Ειδικό Τάγμα του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση βιοχημικού πολέμου.

    Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι υπεύθυνοι έχουν καταγράψει 30 ιούς, βακτήρια και τοξίνες. Μιλώντας η κ. Όλγα Πανιάρα, υπεύθυνη του σχετικού εργαστηρίου που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", εξηγεί ότι οι μικροοργανισμοί που θεωρούνται επικίνδυνοι για τέτοιου είδους χτυπήματα είναι άοσμοι, δρουν ύστερα από λίγες ημέρες και μπορούν εύκολα να ανακατευτούν με άλλα υλικά.

    Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο άνθρακας που υπάρχει παντού στη φύση, ακόμα και στο χώμα της κάθε αυλής. "Μπορεί να παραχθεί εύκολα σε κάθε εργαστήριο και να συντηρηθεί σε σκόνη για αιώνες" εξηγεί η Όλγα Πανιάρα. Πάντως, για ένα μαζικό χτύπημα απαιτείται μεγάλη ποσότητα, τουλάχιστον 20 σπόροι.

    Ο ιός της ευλογίας μπορεί να διασκορπιστεί μαζικά αν ανακατευτεί με σκόνη, ενώ το βακτήριο της πανώλης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο, αν διασπαρεί με σκόνη ή σπρέι.

    Ήδη, άνδρες των ειδικών δυνάμεων και της Πυροσβεστικής έχουν εκπαιδευθεί για την αντιμετώπιση ανάλογων χτυπημάτων, ενώ για την παροχή βοήθειας ήδη έχουν εκπαιδευθεί στην Αγγλία γιατροί του "Ευαγγελισμού".

    [03] ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΗΡΩΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ ΖΗΤΑ Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Να μην καταστραφεί το Ηρώο της παλιάς Κοινότητας Ασβεστοχωρίου και το αλσύλλιο που έχει δημιουργηθεί γύρω του ζητά ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη Συνασπισμός των πολιτών».

    Με αφορμή τις πληροφορίες για καταστροφή του ηρώου προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή νέο νηπιαγωγείο η παράταξη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται πως «το Ηρώο έχει κατασκευαστεί στη μνήμη των πεσόντων του πολέμου του 1940 ενώ το δασάκι, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του χωριού, προσφέρει ηρεμία στο τοπίο, αισθητική και περιβαλλοντική ανακούφιση. Αυτοί ήταν οι λόγοι που, ενώ ήταν βακούφικη περιουσία, η εκκλησία το παρεχώρησε στην Κοινότητα».

    Παράλληλα αναφέρεται ότι η αρμόδια Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Νομαρχίας δεν είχε μέχρι τώρα ενημερωθεί για το τι σημασία έχει ο συγκεκριμένος χώρος αλλά και για την ύπαρξη των δέντρων (16 πεύκα, 2 ακακίες και 2 πλατάνια), με αποτέλεσμα να προγραμματίσει να ξεκινήσει γεωτρήσεις για γεωλογική μελέτη του εδάφους.

    «Πρόκειται σαφώς για μια άστοχη ενέργεια», δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος, προσθέτοντας ότι εναλλακτική λύση υπάρχει και το Ασβεστοχώρι μπορεί να αποκτήσει νέο νηπιαγωγείο, χωρίς να καταστρέφει τη μνήμη και το περιβάλλον του.

    [04] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΗΛΕΚΟΥΪΖ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Σύντομα η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει αυστηρά, το θέμα των παράνομων τηλεκουίζ.

    Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι μέχρι τότε θα παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στο ΕΣΡ ώστε να μπορεί να ελέγχει και να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς που παρανομούν.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Γεωργακόπουλου, που έκανε λόγο "για σύγχρονη έκδοση φρουτάκια", ο υπουργός Επικρατείας συμφώνησε μαζί του ότι το πρόβλημα με τα παράνομα τηλεκουίζ είναι πράγματι μεγάλο και υπαρκτό.

    Τόσο ο κ Ρουσόπουλος όσο και ο κ Γεωργακόπουλος περιγράφοντας τα παιχνίδια αυτά επεσήμαναν ότι κύριο χαρακτηριστικό τους είναι οι εύκολες ερωτήσεις με αυτονόητες απαντήσεις, για να προσελκύσουν αφελείς τηλεθεατές, αλλά και η υψηλή τηλεφωνική χρέωση που αναγράφεται με δυσδιάκριτα ψηλά γράμματα. Όταν οι τηλεθεατές τηλεφωνήσουν τότε τους κρατάνε στην αναμονή για αρκετές ώρες ενώ την ίδια ώρα βγάζουν στον αέρα στημένους τηλεθεατές που απαντούν λάθος.

    "Ένα τέτοιο τηλεφωνικό κέντρο τηλεοπτικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη που εγκαταστάθηκε μόνο για τρεις μέρες και κόστισε πέντε εκατομμύρια δρχ. ξέρετε ποιο ήταν το κέρδος του; Εβδομήντα εκατομμύρια δρχ. μέσα σε αυτές τις τρεις μέρες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Γεωργακόπουλος.

    Ο κ Ρουσόπουλος, τόνισε ότι οι υπάρχουσες διατάξεις δεν αντιμετωπίζουν ευθέως το θέμα αυτό και η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι μέσω του ΕΣΡ που επιβάλει, στα νομοθετικά πλαίσια που του επιτρέπονται, κυρώσεις και ποινές.

    "Δεν θα αφήσουμε το ΕΣΡ να βγάλει μόνο του τα κάστανα από τη φωτιά. Εμείς θα του παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια και σύντομα θα φέρουμε νόμο που θα αντιμετωπίζει πολύ αυστηρά όσους παρανομούν", επεσήμανε.

    "Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα και να απαγορευθούν τα παιχνίδια αυτά. Πρέπει να προστατεύσουμε τους αφελείς τηλεθεατές που καταλαβαίνουν την απάτη μόλις τους έρχεται ο λογαριασμός του τηλεφώνου τους", υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Κλείνοντας ο κ Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στο θέμα των αδειοδοτήσεων.

    Όπως είπε η κυβέρνηση αναζητά νέους τρόπους επίλυσης του προβλήματος και για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ήταν τα βασικά θέματα του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη βιολογική γεωργία ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μας επιτρέπει να ενσωματώσουμε στην αγροτική δραστηριότητα πολλαπλές παραμέτρους για την ποιότητα και το περιβάλλον, θέτοντας μεταξύ άλλων, σαφείς και με μακροχρόνιο ορίζοντα στόχους για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι κύριος συντελεστής στην αλυσίδα της βιολογικής παραγωγής είναι αναμφισβήτητα ο γεωργός ο οποίος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ώστε να προχωρήσει στη μετατροπή των εκμεταλλεύσεών του σε βιολογικές, διασφαλίζοντας όλες τις εγγυήσεις για την οικονομική βιωσιμότητα της δραστηριότητάς του. Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε, θα πρέπει να αναζητηθούν και να διασφαλισθούν όλα τα χρηματοδοτικά, διαρθρωτικά, εμπορικά και διοικητικά μέσα, που θα ενθαρρύνουν τους παραγωγούς όχι μόνο να ξεκινήσουν αλλά και να παραμείνουν στον κλάδο της βιολογικής παραγωγής ενώ θα πρέπει να προωθηθούν ακόμη μέσα για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή. Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει με εναρμονισμένους μηχανισμούς, με ενιαίο τρόπο έγκρισης, πιστοποίησης και αναγνώρισης των οργανισμών που φέρουν την ευθύνη της παρακολούθησης της βιολογικής παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

    Όπως είπε, έμφαση θα πρέπει να δοθεί επίσης στην αξιοποίηση κάθε κοινοτικού και εθνικού μέσου για την προώθηση και την προβολή τόσο των προϊόντων όσο και των προτύπων, στην εσωτερική και στη διεθνή αγορά, έτσι ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αλλά και των εμπορικών μας εταίρων, διευκολύνοντας την ανάπτυξη της αγοράς.

    Ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι επιθυμούμε βιολογικά προϊόντα γνήσια και απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς τονίζοντας ότι για την Ελλάδα βιολογική γεωργία σημαίνει μηδενική παρουσία γενετικής τροποποίησης. Στο σημείο αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε καμία παραχώρηση, είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε τις εμπορικές σε καθαρά γεωργικές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι αναμένουμε από τους εταίρους μας μια έκφραση ευελιξίας, μια αναγνώριση ότι στο διεθνές πεδίο οι κανόνες υπαγορεύουν αμοιβαιότητα στα οφέλη και στις υποχρεώσεις τονίζοντας ότι η επίτευξη της όποιας συμφωνίας απαιτεί ισότιμες κινήσεις των εταίρων μας, το περιεχόμενο των οποίων θα πρέπει να διασφαλίζει τα συμφέροντά μας και ότι η συμφωνία πλαίσιο δεν είναι αυτοσκοπός. Ο σεβασμός μιας παράλληλης και ισόρροπης μεταχείρισης όχι μόνο μεταξύ των πυλώνων της γεωργίας, αλλά και μεταξύ της γεωργίας και των λοιπών πτυχών του Γύρου, αποτελεί αρχή μη διαπραγματεύσιμη, κατέληξε.

    Εξάλλου, μετά από αίτημα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συζητήθηκε στο Συμβούλιο το θέμα της δασμολογικής προστασίας στο ρύζι. Ο κ. Τσιτουρίδης επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εμπορικών εταίρων για τον καθορισμό της αναγκαίας προστασίας. Όπως είπε, η μη έγκαιρη συμφωνία για παγιωμένους δασμούς και η συνέχιση από την νέα περίοδο του υφιστάμενου συστήματος θα οδηγήσει σε καθορισμό μηδενικού δασμού. Αυτό θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την κοινοτική παραγωγή, έμμεσα δε θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στις βιομηχανίες των παραγωγικών περιοχών τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει για ένα σταθερό και προβλέψιμο δασμολογικό καθεστώς του ρυζιού που θα λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στην ισχύουσα δασμολογική προστασία, από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

    Σχετικά με την προτεινόμενη σύσταση κοινοτικής υπηρεσίας ελέγχου της κοινής αλιευτικής πολιτικής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί, αξιόπιστοι και ισότιμοι υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί περιφερειακή προσέγγιση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Όπως ανέφερε δεν θα πρέπει να υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ κοινοτικών και εθνικών ελέγχων, αλλά ούτε και ελλείψεις ελέγχων, στο μέτρο που οι εθνικές υπηρεσίες είναι επιφορτισμένες και με άλλα καθήκοντα. Στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων, κατέληξε ο κ. Μπασιάκος.

    [06] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας παραβρέθηκε σήμερα στην πρώτη συνάντηση διευθυντών των ερευνητικών κέντρων του υπουργείου, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή, Γιάννη Τσουκαλά στο Ινστιτούτο Παστέρ.

    Στη σχετική εισήγησή του ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση "έχει τα θέματα έρευνας και τεχνολογίας σε πρώτη προτεραιότητα". "Μαζί θα εκλογικεύσουμε και θα εξορθολογίσουμε τον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και θα διασυνδέσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την ερευνητική, την πανεπιστημιακή και την επιχειρηματική κοινότητα, ώστε τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας να φθάνουν στην κοινωνία", τόνισε.

    Επίσης, ο υπουργός συζήτησε με τους διευθυντές σχετικά με δύο δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, την ίδρυση της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, ύστερα από εκτεταμένο διάλογο για τη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής στο χώρο αυτό, καθώς και την απογραφή και την αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που ζει και διακρίνεται στο εξωτερικό, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αφού υπογράμμισε ότι το Ινστιτούτο Παστέρ έχει να επιδείξει σοβαρότατο επιστημονικό και κοινωνικό έργο με διεθνή αναγνώριση και αποτελεί πρότυπο αρμονικής διακρατικής συνεργασίας Ελλάδος - Γαλλίας, ανέλυσε τις προτεραιότητες του υπουργείου στον τομέα της έρευνας οι εξής:

    · Εξορθολογισμός και βελτίωση των επιστημονικών και διοικητικών λειτουργιών των Ερευνητικών Κέντρων.

    · Απελευθέρωση και αξιοκρατία στο σύστημα διοίκησης (ΓΓΕΤ) και στις εξελίξεις και διορισμούς προσωπικού και διευθύνσεις στα ερευνητικά κέντρα.

    · Θέσπιση ομοιόμορφου, διαφανούς, αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων και του ανθρώπινου δυναμικού.

    · Ενίσχυση της «αριστείας» της ερευνητικής προσπάθειάς τους, για να μπορέσει η χώρα ν' αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 6ου και 7ου Πλαισίων για Έρευνα και Τεχνολογία της Ε.Ε.

    · Σύνδεση των ερευνητικών κέντρων με το συνολικό ερευνητικό πλέγμα της χώρας (ΑΕΙ, παραγωγικά υπουργεία, ιδιωτικός τομέας).

    · Αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της βιωσιμότητας τους, ώστε το κράτος να μην υποχρεώνεται να στηρίζει μη βιώσιμες ερευνητικές προσπάθειες.

    [07] Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ

    Aθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται στις εθνικές οδούς και σε ορισμένους δρόμους της Αττικής, όπου γίνονται έργα ζήτησε σήμερα ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργος Σουφλιάς, με αφορμή τα κυκλοφοριακά προβλήματα που υπάρχουν σε δρόμους της Αττικής και στις εθνικές οδούς λόγω των έργων.

    Ο υπουργός τόνισε ότι τα έργα είναι απαραίτητα για την επιτυχία της Ολυμπιάδας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας μετά τους αγώνες. Κάλεσε δε τους πολίτες να κάνουν υπομονή και τους κατασκευαστές να επιταχύνουν τις εργασίες.

    Ο κ. Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρούνται στις εθνικές οδούς και σε ορισμένους δρόμους της Αττικής, όπου γίνονται έργα. Όμως τα έργα πρέπει να τελειώσουν. Είναι απαραίτητα και για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και για την καλύτερη ποιότητα ζωής όλων μας, μετά τους Αγώνες. Μακάρι, βέβαια, να είχαν τελειώσει νωρίτερα. Τώρα, αυτό που ζητώ από τους πολίτες είναι να κάνουν υπομονή για έναν περίπου μήνα ακόμα. Όσο για τους κατασκευαστές, έχω ήδη ζητήσει να επιταχύνουν τις εργασίες.

    Ειδικότερα για το έργο της Κακιάς Σκάλας, θέλω να επισημάνω ότι από καιρό έχω δώσει εντολή να γίνουν προσωρινές επεμβάσεις, ώστε να αποδοθεί σε κυκλοφορία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τρεις λωρίδες και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση».

    [08] ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Καυσίμων και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Medjid Kerimov και τον Πρόεδρο της εταιρίας υδρογονανθράκων της χώρας, Natig Aliyev, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Ραφαήλ Μωυσής συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού, Βασίλειο Τσομπανόπουλο και ύστερα από σχετική οδηγία του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτριου Σιούφα και του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Σαλαγκούδη.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, έγινε επισκόπηση της προόδου των έργων ανάπτυξης του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, και επιβεβαιώθηκε η προοπτική ν' αποτελέσουν τα αναπτυσσόμενα πλούσια κοιτάσματα Φυσικού Αερίου του Αζερμπαϊτζάν σημαντικές εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου, το οποίο, θα διακινηθεί μέσα από τους σχεδιαζόμενους διακασπιακούς αγωγούς προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου διασχίζοντας την Ελλάδα.

    Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Bakou, με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογραμμίσθηκε η βούληση των δύο χωρών να αναπτύξουν τις εμπορικές τους σχέσεις, κυρίαρχο στοιχείο των οποίων αποτελεί η συνεργασία στον τομέα του Φυσικού Αερίου.

    [09] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Διευρύνθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), καθώς αυξήθηκαν οι πιέσεις σε όλο το φάσμα των μετοχών, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παρέμεινε ιδιαίτερα αναιμικός.

    Αρνητικά, πάντως, στην πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, επέδρασε και η αναστροφή της ανοδικής τάσης, η οποία επικρατούσε το πρωί στα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους έκοψε το νήμα της συνεδρίασης, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,96% και διαμορφώθηκε στις 2.337,65 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.325,05 μονάδων, ενώ το υψηλότερό του σημείο συνάντησε στην περιοχή των 2.378,55 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Πολύ χαμηλός, όπως προαναφέρθηκε, ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος μετά βίας ανήλθε στο επίπεδο των 84,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4.506.686,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της ΔΕΗ, ύψους 1.912.000,00 ευρώ, στα 19,12 ευρώ.

    Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και η πλειοψηφία των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 228, έναντι 76 ανοδικών και 84 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση τιμής κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών VIVERE (33,33%), ΒΙΟΣΩΛ (11,54%) και της ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ (11,06%). Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο τιμής σημείωσαν κατά σειρά οι τίτλοι των ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (+11,54%), ALPHA TRUST (+9,94%) και της Microland (+9,52%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη της συνεδρίασης και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Mid 40 της μέσης να υποχωρεί κατά 1,44%, έναντι απωλειών 1,19% για τον Small Cap 80 της μικρής, 1,11% για τον FTSE/ASE 140 και 1,05% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να πραγματοποιεί βουτιά κατά 1,66% και τον δε δεύτερο να σημειώνει μιρκότερη ποσοστιαία πτώση της τάξης του 0,46%.

    Οι μεγάλες απώλειες του τραπεζικού κλάδου, οφείλονται στις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές των ΕΤΥΕ (2,57%), ΕΓΝΑΤΙΑ (2,18%), ALPHA BANK (2,05%), ΓΕΝΙΚΗ (1,73%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,63%), ΤτΕ (1,55%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (1,16%), ΑΤΤΙΚΗΣ (1,07%) και της EFG (1,02%).

    Η ήπια πτωτική πορεία του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, είναι απόρροια της απορρόφησης των σημαντικών πιέσεων στις μετοχές των εταιριών που τον απαρτίζουν. Η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε τελικά σε ποσοστό της τάξης του 0,78% και της Cosmote (0,15%). Αντίθετα, ο τίτλος της Forthnet σημέιωσε άνοδο της τάξης του 2,79%.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Κάμψη σημείωσαν οι περισσότεροι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση εκείνον των ειδών λύσεων πληροφορικής, ο οποίος και ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό της τάξης του 0,17%.

    Επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, υποχωρώντας κατά 2%, με αιχμή του δόρατος τις πιέσεις, στις μετοχές των εταιριών ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (7,35%), ΚΑΡΑΤΖΗ (6,20%), ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (5,885), ΚΟΡ-ΦΙΛ (5,77%), ΕΛΥΦ (5,73%) και της Κλωστήρια Ναούσης (5,41%).

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι κλάδοι της πληροφορικής (1,68%), των επενδύσεων (1,63%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,61%), του χονδρικού εμπορίου (1,59%), των βασικών μετάλλων (1,46%), των συμμετοχών (1,39%), των ασφαλειών (1,17%), της παράλληλης αγοράς (1,04%) και της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,03%).

    Κάμψη κατά 0,99% σημείωσε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών και ακολούθησαν οι δείκτες του λιανικού εμπορίου (0,62%), των κατασκευαστικών (0,56%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,34%). Οριακή υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,03%), των διυλιστηρίων (0,08%) και των βιομηχανιών (0,18%).

    [10] Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (15:47 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία η επέκταση της Γραμμής 3 από την Εθνική Άμυνα προς τους Σταθμούς ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ και το Αεροδρόμιο (5,9χλμ. + 20,7χλμ. γραμμής προαστιακού), έδωσε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, Γιώργος Σουφλιάς, κατά τη σημειρνή του επίσκεψη στα εργοτάξια των νέων σταθμών ΜΕΤΡΟ Χαλανδρίου και Δ.Πλακεντίας. Το έργο αυτό, όπως τόνισε, αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες επεκτάσεις του δικτύου, καθώς θα συνδέσει το κέντρο της πόλης (Σύνταγμα) με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Παράλληλα, όπως προανήγγειλε ο ίδιος, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η επέκταση της Γραμμής 2 προς τον Σταθμό ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (Περιστέρι), συνολικού μήκους 1,4 χλμ. Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας επέκταση του Μετρό, καθώς ενώνει το κέντρο της πόλης με τα πυκνοκατοικημένα δυτικά προάστια.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα (5 Ιουνίου 2004) τέθηκε σε εμπορική λειτουργία η επέκταση της Γραμμής 2 από την Δάφνη προς τον Σταθμό ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ (1,2χλμ.), που ήδη εξυπηρετεί καθημερινά 50.000 επιβάτες από τα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

    ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ

      Η δεύτερη φάση του προγράμματος των επεκτάσεων του έργου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όπως δήλωσε ο κ. Σουφλιάς. Η επέκταση της Γραμμής 3 από το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ προς το ΑΙΓΑΛΕΩ, συνολικού μήκους 4,3 χλμ. με 3 νέους Σταθμούς, είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής.

    Στόχος είναι η επέκταση αυτή να τεθεί σε λειτουργία το 2007, προκειμένου να εξυπηρετηθούν περιοχές με υψηλή κυκλοφοριακή κίνηση (Ιερά Οδός, Θηβών) και σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

    Παράλληλα, βρίσκεται σε φάση μελέτης η πρόσθετη επέκταση της Γραμμής αυτής κατά 1,5χλμ., με την προσθήκη ενός ακόμα Σταθμού στο ΧΑΙΔΑΡΙ. Το έργο εντάχθηκε οριστικά στο Γ΄ ΚΠΣ με την αναθεώρηση που γίνεται τώρα.

      Επίσης εντάσσεται οριστικά στα έργα του Ταμείου Συνοχής με την αναθεώρηση η επέκταση της Γραμμής 2 προς το ΕΛΛΗΝΙΚΟ, η οποία θα προσθέσει στο δίκτυο 5,5χλμ. Γραμμής και 4 νέους Σταθμούς. Ο Ανάδοχος του έργου αναμένεται να ανακηρυχθεί την Άνοιξη του 2005. Η επέκταση αυτή προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2008 και αναμένεται να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των νοτίων προαστίων.

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 5 ΝΕΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

    Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα γίνει η δημοπράτηση της κατασκευής των Σταθμών ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΘΗΒΩΝ, ενώ η ολοκλήρωση της επέκτασης με την προσθήκη των δύο αυτών Σταθμών αναμένεται εντός του 2007.

    Επίσης το Φθινόπωρο του 2004 προγραμματίζεται η δημοπράτηση των αναγκαίων εργασιών των Σταθμών ΧΟΛΑΡΓΟΣ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ. Στόχος είναι οι δύο αυτοί Σταθμοί να παραδοθούν στο επιβατικό κοινό μέσα στο 2006, ώστε να αναπτυχθεί η επέκταση της Γραμμής 3 από την Εθνική Άμυνα προς Δουκ.Πλακεντίας/Αεροδρόμιο.

    ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 2007

    Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, σχεδιάζεται και μελετάται η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου προκειμένου να εξυπηρετηθούν ολοένα και περισσότερα προάστια της πρωτεύουσας. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για τις επεκτάσεις του Μετρό προς τον Πειραιά, το Γαλάτσι και το Μαρούσι, που θα συμπληρώσουν το δίκτυο των Γραμμών 2 και 3.

    Για τις επεκτάσεις αυτές αναζητούνται οι απαραίτητοι πόροι και εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης. H γεωγραφική αυτή επέκταση του δικτύου, η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης Ι.Χ για μετεπιβίβαση στο Μετρό, η συνδυασμένη λειτουργία του Μετρό με τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα αυξήσουν τη συνολική ελκυστικότητα των ΜΜΜ και θα διασφαλίσουν τη βέλτιστη εξυπηρέτηση αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

    2 ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

    1.Τέσσερις χώροι στάθμευσης Ι.Χ θα παραδοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου. Συγκεκριμένα:

    - Δουκίσσσης Πλακεντίας - 270 θέσεις (και άλλες 270 θέσεις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες),

    - Χαλάνδρι - 240 θέσεις (προβλέπεται διπλασιασμός θέσεων μελλονικά),

    - Εθνική Άμυνα - 300 θέσεις,

    - Κατεχάκη - 250 θέσεις.

    - Ο χώρος στάθμευσης στον Σταθμό Συγγρού- Φίξ, με 660 θέσεις, θα παραδοθεί στις αρχές του 2005.

    2.Εκπονείται πρόγραμμα κατασκευής νέων χώρων στάθμευσης ως εξής:

    - Νομισματοκοπείο

    - Χαϊδάρι

    - Ελληνικό

    - Θηβών (Περιστέρι)

    - Άγιος Σάββας (Ιερά Οδός)

    Όλοι οι χώροι στάθμευσης αυτοί θα παραδίδονται ταυτόχρονα με την παράδοση των αντίστοιχων σταθμών Μετρό.

    ΝΕΟΙ ΣΥΡΜΟΙ

    Το δίκτυο των επεκτάσεων του έργου θα υποστηριχθεί από 21 νέους συρμούς, σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίοι δοκιμάζονται καθημερινά τόσο στο Αμαξοστάσιο Σεπολίων όσο και στις Γραμμές του Μετρό.

    Επτά από αυτούς τους συρμούς θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της επιβατικής κίνησης στην επέκταση της Γραμμής 3 προς το Αεροδρόμιο και σήμερα δοκιμάζονται τις βραδινές ώρες στις γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου.

    Οι επτά αυτοί συρμοί είναι πλήρως κλιματιζόμενοι, αναπτύσσουν ταχύτητα έως 120 χλμ./ώρα, διαθέτουν ειδικούς χώρους αποσκευών και θα καλύπτουν τη διαδρομή από το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ έως το ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ σε 30 λεπτά.

    [11] ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΚτΠ ΑΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α. ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (15:26 UTC+2)

    Την ταχεία διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε (ΚτΠ Α.Ε), ζήτησε από το νέο διοικητικό συμβούλιό της ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απόστολος Ανδρεουλάκος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν σήμερα. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την προώθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" (ΕΠ ΚτΠ).

    Στο μεταξύ, με βάση απόφαση του κ. Ανδρεουλάκου, δρομολογούνται

    η διενέργεια πέντε ανοιχτών διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού 8.098.557,00 ευρώ, και δύο πρόχειρων διαγωνισμών, αξίας 236.000,00 ευρώ, η αποδοχή των Πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών που αφορούν στον έλεγχο και την αξιολόγηση των στοιχείων των φακέλων των δικαιολογητικών, τα οποία υποβλήθηκαν από τους υποψήφιους αναδόχους για 15 έργα και η έγκριση υπογραφής συμβάσεων για τέσσερα έργα, συμβατικού τιμήματος 1.152.920,09 ευρώ.

    Παράλληλα, ο κ. Ανδρεουλάκος, που εποπτεύει το συνολικό έργο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΕΠ ΚτΠ), ανέλυσε διεξοδικά τους στρατηγικούς στόχους, ενώ αξίωσε την ύπαρξη διαφανών διαδικασιών ώστε να έχουν πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρίες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Ανδρεουλάκος αναφέρθηκε στα ακόλουθα θέματα στρατηγικής:

    · Τροποποίηση του Κανονισμού Επιτροπών Αξιολόγησης Προσφορών που υποβάλλονται σε Διαγωνισμούς που διενεργεί η ΚτΠ Α.Ε

    · Διερεύνηση του Μητρώου Αξιολογητών Διαγωνισμών που διενεργεί η ΚτΠ Α.Ε και επαναξιολόγησή του βάσει προτάσεων της αρμόδιας Επιτροπής για την επεξεργασία των αιτήσεων που κατατίθενται στο Μητρώο Αξιολογητών.

    · Μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας διενέργειας διαγωνισμών, όπως η δημιουργία Αποθετηρίου Δικαιολογητικών.

    [12] ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (14:29 UTC+2)

    Εβδομαδιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλα τα μέσα μαζικής μεταφορών της πρωτεύουσας (λεωφορεία τρόλεϊ ηλεκτρικός τραμ μετρό), προτίθεται να καθιερώσει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με το κόστος της να ανέρχεται σε 10 ευρώ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, η έκδοση της εβδομαδιαίας κάρτας, παράλληλα με την ημερήσια και τη μηνιαία κάρτα, σκοπεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού αλλά και των επισκεπτών της πρωτεύουσας.

    Η διάθεση της εβδομαδιαία κάρτας, αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα του επόμενου μήνα, ενώ σημειώνεται ότι θα ισχύει μία εβδομάδα από την ακύρωσή της σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για αστικές μετακινήσεις.

    "Πιστεύουμε ότι όλοι οι Αθηναίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται με άνεση, ασφάλεια, αξιοπιστία και μεγαλύτερη οικονομία", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης.

    [13] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 21 Ιουνίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Ο συνασπισμός Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών «Δικαιοσύνη και Αλήθεια» είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Ρουμανία. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης επικράτησε του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), κερδίζοντας τις τέσσερις από τις έξι περιφερειακές διοικήσεις στο Βουκουρέστι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη χθες. Σημειώνεται ότι στον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών ο υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης Τράιαν Μπασέσκου κέρδισε τη δημαρχία του Βουκουρεστίου. Συνολικά η αντιπολίτευση πήρε τις πέντε από τις έξι περιφερειακές διοικήσεις στη ρουμανική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή στην 1η περιφερειακή διοίκηση Βουκουρεστίου, νέος δήμαρχος είναι ο Αντρέι Κιλιμαν (συμμαχία «Δικαιοσύνη και Αλήθεια») με 58.23% των ψήφων έναντι του υποψήφιου του PSD, Βασίλε Γκεράσιμ, με 41.77%. Στην 2η περιφερειακή διοίκηση ο υποψήφιος του PSD, Νεκουλάι Οκτάνου παραμένει στη δημαρχία αφού έλαβε 52.8% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του Ανκα Μποαγκιου με 47.2%. Στην 3η διοίκηση ο υποψήφιος της συμμαχίας Λίβιου Νεγκόιτα κέρδισε τον αντίπαλο του του PSD Εβγεν Πλέσκα αφού έλαβε 66.02% και ο δεύτερος 33.98%. Στην 4η διοίκηση νικητής αναδείχθηκε ο Αντριαν Ινιμαρόγιου με 61.99% των ψήφων έναντι του υποψηφίου του PSD Βασίλε Μιχαλάκε με 38.01%. Στην 5η διοίκηση ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μάριαν Βαγκέλιε κέρδισε από τον α΄γύρο. Στην 6η διοίκηση νικητής είναι ο Κρίστιαν Ποτέρας της συμμαχίας με 59.79% έναντι του Νταν Νταραμποντ με 40.21%.

    Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Βουκουρέστι ψήφισε το 42% των ψηφοφόρων.

    Ο συνασπισμός Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών «Δικαιοσύνη και Αλήθεια» κέρδισε και στην πόλη Κλουζ όπου ο υποψήφιος του Εμιλ Μποκ είναι ο νέος δήμαρχος με 56.25% των ψήφων. Ο αντίπαλος του του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ιοαν Ρους πήρε 43.75%.

    Ιωάννα Ράντου

    [14] ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 21 Ιουνίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Συνοριακός φρουρός στη Ρουμανία πυροβόλησε και σκότωσε δύο άτομα ενώ τραυμάτισε άλλα τρία. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής στην πόλη Σουλίνα στην ανατολική Ρουμανία. Ο φρουρός Ρόμπερτ Μπουλγκάρου, 26 ετών, έφθασε μεθυσμένος στον τόπο εργασίας του και οι συνάδερφοι του δεν τον άφησαν να αναλάβει καθήκοντα αλλά του είπαν να επιστρέψει σπίτι του. Στη συνέχεια ο Μπουλγκάρου δυσανασχέτησε και έβγαλε το όπλο του πυροβολώντας κατά των συναδέρφων του, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλον έναν. Μετά άρχισε να πυροβολεί κατά περαστικών σκοτώνοντας μία 22χρονη γυναίκα και τραυματίζοντας δύο ακόμη άνδρες.

    Ο Μπουλγκάρου ξέφυγε αρχικά αλλά μετά από δύο ώρες παραδόθηκε στην αστυνομία και ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν να έχει σκοτώσει κανέναν. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα και αναμένεται να απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες για δολοφονία.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

    Βουκουρέστι, 21 Ιουνίου 2004 (17:36 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουις Ροντρίγκεζ Θαπατέρο θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι στις 29 Ιουνίου μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του Αντριαν Ναστάσε.

    Οι κκ Θαπατέρο και Ναστάσε θα έχουν συνομιλίες με κύρια θέματα την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους, τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Κωνσταντινούπολη και την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την 1η Ιουλίου από τη Ρουμανία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Θαπατέρο στη Ρουμανία.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ THN ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 21 Ιουνίου 2004 (17:15 UTC+2)

    Τα συντονισμένα μέτρα καταπολέμησης της παραχάραξης του ευρώ θα συζητήσουν εμπειρογνώμονες από δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, κορυφαίοι παράγοντες των Ιντερπόλ και της Ευρωπόλ, σε διεθνές συνέδριο στη Σόφια, μετέδωσε το ΒΤΑ.

    Είκοσι τέσσερα εργαστήρια παραχάραξης ευρώ, δολαρίων, διαβατηρίων και άλλων εγγράφων ανακάλυψαν οι Βούλγαροι αστυνομικοί στους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μπόικο Μπορίσοφ.

    [17] ΜΕ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 21 Ιουνίου 2004 (15:54 UTC+2)

    Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποίησε μάνικες νερού, δακρυγόνα αέρια και θωρακισμένα αυτοκίνητα για να διαλύσει χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την προσεχή εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    Ένας αριθμός κουκουλοφόρων διαδηλωτών ύψωσε οδοφράγματα σε αρκετούς δρόμους και λεωφόρους της Γκαζιοσμάνπασά, λαϊκής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, πριν πετάξει πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο. Η αστυνομία δεν έκανε συλλήψεις.

    [18] ΤΑΪ ΜΠΟΞΙΓΚ: ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΓΕΪΤΣΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Για αγώνα Ταϊ Μπόξιγκ, πέντε γύρων των δύο λεπτών(5χ2'), θα μεταβεί την προσεχή Κυριακή η Καλλιόπη Γεϊτσίδου στο Τόκιο.

    Είναι η τρίτη στη σειρά πρόσκληση των Γιαπωνέζων και στην περίπτωση της νίκης θα ακολουθήσει σύντομα νέο ταξίδι στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

    Αντίπαλος της Γεϊτσίδου θα είναι η Γιαπωνέζα Τ. Νορίκο. Ο αγώνας αυτός θα είναι δεύτερος μεταξύ τους και επαναληπτικός. Ο πρώτος διεξήχθη στις 28 Φεβρουαρίου 2004 στη Γένοβα της Ιταλίας και κρίθηκε Ισόπαλος.

    [19] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΟΚΚΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (16:06 UTC+2)

    Μόλις ένα χρόνο διήρκεσε η συνεργασία ανάμεσα στο Γιαννάκη Οκκα και την ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο Κύπριος διεθνής αποτελεί παρελθόν από το «Δικέφαλο», καθώς έμεινε ελεύθερος και μπορεί να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του σε όποια ομάδα επιθυμεί ο ίδιος.

    Το περασμένο Σάββατο ο μάνατζερ του παίκτη, Κώστας Μπότος, ενημέρωσε την «κιτρινόμαυρη» διοίκηση ότι προτίθεται να προσφύγει στη Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) για τις οφειλές προς τον παίκτη.

    Η κίνηση αυτή απεδείχθη «ματ» στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων, αφού ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Παναγιώτη Βαλασόπουλο, να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση του ποδοσφαιριστή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παίκτης βρίσκεται στο «στόχαστρο» του Ολυμπιακού και μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία συνεργασίας.

    [20] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ "ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΕΙΑ"

    Αθήνα, 21 Ιουνίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Συναρπαστικούς αγώνες επεφύλαξε η αθλητική ημερίδα σε ανοικτό χώρο, που έγινε στην Μεταμόρφωση και είχε την επωνυμία "Πολυκανδριώτεια", στη μνήμη του Παναγιώτη Πολυκανδριώτη που έχασε τη ζωή του στους σεισμούς της Αθήνας, το 1999.

    Το τουρνουά, που τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας και του Δήμου της Μεταμορφώσεως, τράβηξε τα βλέμματα αρκετών φίλων της πυγμαχίας, οι οποίοι παρακολούθησαν από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών.

    Πριν τους αγώνες έγινε μία ωραία τελετή με την Δημοτική Αρχή και παρουσία

    ανθρώπων της πυγμαχίας, βετεράνων αθλητών και προπονητών, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος του Παναγιώτη Πολυκανδριώτη.

    Τα αποτελέσματα, που σημειώθηκαν ήταν τα εξής:

    - 51κ.: Παλαμίδης Σωκράτης (Ολυμπιακός) - Σμιθ Γιούρι (Αλέξανδρος Αχαρνών) 0-3 στα σημεία

    - 54κ.: Λαζάρου Παρασκευή (Ηρα Νικαίας Κορυδαλλού) - Σολδάτου Μαρία (Αλέξανδρος Κορυδαλλού Νικαίας): 3-0 στα σημεία

    - 60κ.: Σύρος Αλέξανδρος (Ηρα Νικαίας Κορυδαλλού) - Σιλίδης Γιώργος (Ηρα Νικαίας Κορυδαλλού): 0-3 στα σημεία

    - 75κ.: Παπουτσάκης Βαγγέλης (Ολυμπιακός) - Αζαρένκο Βλαδίμηρος (Ηρακλής Αγίων Αναργύρων): 3-0 στα σημεία

    - 75κ.: Πετρόπουλος Κώστας (Ολυμπιακός) - Κατσώνης Γρηγόρης (Πανελλήνιος ΓΣ): νίκη του Πετρόπουλου με εγκατάλειψη στο 2ο γύρο

    - 81κ.: Θεοχάρης Δημοσθένης (Ηρα Νικαίας Κορυδαλλού) - Κυρίνης Παναγιώτης (Ολυμπιακός): 3-0 στα σημεία

    Στο πλαίσιο των αγώνων έγινε και αγώνας επίδειξης όπου δεν κρατήθηκε αποτέλεσμα, ανάμεσα στον Δημήτρη Μιχαλεάκο του Ολυμπιακού και τον Γρηγόρη Μπεκάκο του Λεωνίδα Πειραιά στην κατηγορία των 81κ.

    Το παρών στη διοργάνωση έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΟΠ, Γιώργος Μακρυνός, ο Γενικός Γραμματέας, Μιχάλης Αρτόπουλος, μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΠ, ο Δήμαρχος Δημήτρης Τζίτζιφας και δημοτικοί σύμβουλοι.

    Η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας βράβευσε τον Δήμαρχο της Μεταμόρφωσης, Δημήτρη Τζίτζιφα, ενώ βραβεύτηκε και ο Παναγιώτης Κωσταρέλος που ήταν από τους συντελεστές της διοργάνωσης του τουρνουά.

    [21] ΗΜΕΡΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ

    Λισσαβόνα, 21 Ιουνίου 2004 (15:33 UTC+2)

    Ημέρα ξεκούρασης είναι η σημερινή για τους διεθνείς μας, οι οποίοι χθες έγραψαν τη πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την πρόκρισή τους στην προημιτελική φάση του EURO2004.

    Οι ποδοσφαιριστές θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ το βράδυ θα παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον τους δυο αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής του β' ομίλου (Αγγλία-Κροατία και Γαλλία-Ελβετία), καθώς από τα αποτελέσματα αυτών των ζευγαριών θα προκύψει ο αντίπαλος της εθνικής μας στη φάση των «8» (σ.σ. ο αγώνας θα γίνει την Παρασκευή). Κατά τα φαινόμενα, στο δρόμο της Ελλάδας θα βρεθεί η κάτοχος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Γαλλία, η οποία ηγείται του ομίλου με τέσσερις βαθμούς και αντιμετωπίζει την αδιάφορα βαθμολογικά Ελβετία.

    Στο μεταξύ, στη μεγάλη επιτυχία των διεθνών μας, στο κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής ομάδας, αλλά και στις επόμενες κινήσεις της εθνικής, αναφέρθηκε σήμερα ο βοηθός του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιάννης Τοπαλίδης.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό, SuperΣΠΟΡ FM, ο κ. Τοπαλίδης τόνισε: «Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Πετύχαμε το στόχο μας και αυτό έγινε σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο, όπως ήταν ο δικός μας. Χάρηκα για τους Έλληνες που πανηγύρισαν αυτή την επιτυχία. Είδα κάποιες εικόνες από την τηλεόραση που με έκαναν πολύ ευτυχισμένο. Αυτό το γεγονός είναι ευτυχία».

    Ερωτηθείς για το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα δήλωσε: "Ο κ.Ρεχάγκελ είναι ευτυχισμένος. Είμαστε σε ένταση, κάτι που είναι πολύ λογικό. Μέσα σε τέσσερις μέρες παίζουμε ματς, δεν μπορούμε να γιορτάσουμε την επιτυχία, ίσως τώρα που έχουμε λίγο καιρό να το χαρούμε περισσότερο. Πρέπει να κάνουμε συνέχεια προπονήσεις να παρακολουθούμε τους αντιπάλους. Είμαστε σε ένα ρυθμό και δεν μπορούμε να χαρούμε με τον τρόπο που το χαίρονται αυτοί που είναι απ' έξω".

    Όσον αφορά στον επόμενο αντίπαλο της εθνικής μας δήλωσε: «Σήμερα θα μεταβούμε στη Λισσαβόνα να δούμε τους αντιπάλους μας. Ο κ Ρεχάγκελ θα παρακολουθήσει το παιχνίδι της Αγγλίας κι εγώ το Γαλλία - Ελβετία. Θα προετοιμαστούμε κατάλληλα. Έχουμε πετύχει το στόχο μας και νομίζω ότι όλα είναι πιθανά. Η Γαλλία είναι πάρα πολύ καλή, αλλά νομίζω ότι κι εμείς εναντίον τέτοιων ομάδων έχουμε παρά πολύ καλή απόδοση. Το ποδόσφαιρο είναι πάντα απρόβλεπτο. Κάνεις πάντα τα πλάνα σου και μπαίνεις μέσα στο γήπεδο, χωρίς να περιμένεις ότι στο 17ο λεπτό θα χάνεις με 2-0, όπως έγινε στο χθεσινό ματς. Βλέπεις παντού, στον πάγκο στην κερκίδα στους παίκτες ότι υπάρχει η περίπτωση αποκλεισμού. Μπράβο στα παιδιά που έκαναν το 2-1".

    [22] ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2004 (15:30 UTC+2)

    Αποκλειστική συνέντευξη στην ιστοσελίδα του μεγάλης κυκλοφορίας, γερμανικού αθλητικού περιοδικού «Κίκερ», παραχώρησε ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου Ότο Ρέχαγκελ, αμέσως μετά την πρόκριση της ομάδας του στους οκτώ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Euro 2004, χαρακτηρίζοντας την επιτυχία των παικτών ως «πολύ μεγάλη ανατροπή».

    Στην ερώτηση του ρεπόρτερ του περιοδικού Ράινερ Φράντσκε, «ποια ομάδα επιθυμείτε ως αντίπαλο στον προημιτελικό;», ο Ρέχαγκελ τόνισε χαρακτηριστικά: «Την Αγγλία. Όχι τη Γαλλία, διότι οι Γάλλοι έχουν την καλύτερη ομάδα σ' αυτό το Euro». Αναφερόμενος δε στις μεθόδους του, που οδήγησαν στην επιτυχία, χαρακτήρισε τον εαυτό ως τον πλέον δημοκρατικό δικτάτορα στη χώρα της Δημοκρατίας!

    Μάλιστα, ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη συνέχεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας, απαντώντας στην ερώτηση «τι μπορεί να πετύχει ακόμη η Ελλάδα;», ότι τίποτε δεν είναι πλέον αδύνατο.

    Στην ερώτηση, «ποια ομάδα θέλετε περισσότερο να κερδίσει το Euro 2004. Η Γερμανία ή η Ελλάδα;», ο Ότο Ρέχαγκελ έδωσε μια σαφή, πλην αρκετά διπλωματική για τους συμπατριώτες του απάντηση. «Στο στήθος μου χτυπούν 3 καρδιές. Οι 2 για τη Γερμανία και η μία για την Ελλάδα. Ως προπονητής της Ελλάδας, όμως, θέλω να γνωρίζω μόνον τη νίκη».

    Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση του Ότο Ρεχάγκελ στην ερώτηση, «τι σημαίνει για σας, προσωπικά, αυτή η επιτυχία;». Ο Γερμανός προπονητής, αφού τόνισε ότι το γεγονός πως παραμένει επί 3 χρόνια στο τιμόνι της εθνικής μας μπορεί να χαρακτηριστεί «σχεδόν ως θαύμα», αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε την ομάδα.

    «ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ»

    «Είναι περήφανος για όλα όσα πέτυχε αυτή η ομάδα. Πίσω από την επιτυχία αυτή, όμως, βρίσκονται αμέτρητες ώρες, μέρες και νύχτες, χαμαλοδουλειάς. Στην αρχή, πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι βρίσκομαι ελάχιστα στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν συχνά στη γύρα, ώστε να συναντώ τους παίκτες που αγωνίζονται στους συλλόγους του εξωτερικού.

    »Ήθελα να τους πείσω να τα δώσουν όλα για την Εθνική Ομάδα, η οποία, παλαιότερα βρισκόταν στη σκιά των συλλόγων. Επίσης, έκανα πράγματα, τα οποία δεν είναι άσχετα με την επιτυχία. Όλοι εκείνοι οι παράγοντες, οι οποίοι, στο παρελθόν, γέμιζαν τις αίθουσες των ξενοδοχείων, έχοντας δίπλα τους τις γυναίκες τους κι από ένα δημοσιογράφο, δεν μπορούν πλέον να πλησιάσουν το χώρο όπου κατέλυσαν οι παίκτες.

    »Μόνον ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο Βασίλης Γκαγκάτσης βρίσκεται πλέον μαζί μας κι αυτός τηρεί απαρέγκλιτα τις αποφάσεις μας. Στην αρχή είχε προκληθεί αναστάτωση από τις μεθόδους μου. Σήμερα, οι παίκτες μου λένε: 'Ο προπονητής είναι δίκαιος'. Και όλα τρέχουν, όπως την εποχή που ήμουν προπονητής στη Γερμανία: Είμαι ο πιο δημοκρατικός δικτάτορας στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία».

    [23] Ο ΒΑΛΕΣΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Βαρσοβία, 21 Ιουνίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου "Αλληλεγγύη" Λεχ Βαλέσα δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2005, αρκεί και άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι να εστιάσουν την προεκλογική εκστρατεία τους στην προσπάθεια αποχώρησης της Πολωνίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μικρή λαϊκή δυσφορία, δημαγωγία και λαϊκισμός θα υπαγορεύουν αυτό το αίτημα, της αποχώρησης μας από την ΕΕ και προβλέπω ότι η Πολωνία θα θέλει του χρόνου να εξέλθει από την Ενωση" τόνισε ο Βαλέσα.

    Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα "Πολωνική Λίγκα των Οικογενειών της Πολωνίας" εξέλεξε ευρωβουλευτές συγκεντρώνοντας ποσοστό ψήφων 16% του συνόλου.

    [24] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΗΤΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αβάνα, 21 Ιουνίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο προειδοποίησε τον Αμερκανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι οι Κουβανοί της πολιτείας της Φλόριντα θα τον καταψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Κάστρο, που μίλησε σήμερα σε ακροατήριο διακοσίων χιλιάδων με θέμα την σκλήρυνση του αμερικανκού πολυετούς εμπάργκο σε βάρος της Αβάνας, προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να χαρίσει σε τρεις χιλιάδες φτωχούς Αμερικανούς μία καλύτερη καθημερινή ζωή, στέλνοντάς τους να ζήσουν καλεσμένοι του δωρεάν στην Κούβα.

    Ο Κάστρο μίλησε μπροστά από μία αφίσα μεγάλων διαστάσεων, όπου η φωτογραφία απεικόνιζε τον Μπους σαν τον Αδόλφο Χίτλερ αλλά χωρίς το μουστάκι του γερμανού δικτάτορα.

    "Η εξάρτηση του Μπους από την ψήφο των ολοένα και πιο παραμελημένων Κουβανών της Φλόριντα μπορεί να του κοστίσει την μη-επανεκλογή του" πρόσθεσε ο Κάστρο.

    [25] ΗΠΑ: ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 21 Ιουνίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Η ιδιωτική εταιρία Scaled Composites είναι από σήμερα η πρώτη που έχει επιτυχώς αποστείλει επανδρωμένο διαστημόπλοιο στο Διάστημα. Αεροσκάφος της εταιρίας, ο "Λευκός Ιππότης", έφερε σε υψόμετρο το διαστημόπλοιο Space Ship One, που από το υψόμετρο αυτό κατάφερε να κάνει ολιγόλεπτη διαστημική πτήση και ήδη επανήλθε στη Γη.

    Οι διαστημικές πτήσεις μπορεί να αρχίσουν να είναι λιγότερο δαπανηρές μετά τη σημερινή που κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια. Ολόκληρο το εγχείρημα διήρκεσε 90 λεπτά και παρακολουθήθηκε με ενθουσιασμό από χιλιάδες λάτρεις των διαστημικών εγχειρημάτων, μετέδωσε το Ρόυτερς. Κυβερνήτης ήταν ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής Αμερικανός Μάικ Μέλβιλ, 62 ετών.

    [26] ΤΟ SPACE SHIP ONE ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

    Ουάσιγκτον, 21 Ιουνίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Το διαστημόπλοιο Space Ship One ξεκίνησε την παρθενική πτήση του με σκοπό να κατακτήσει το όριο του Διαστήματος, τα 100 χλμ.υψόμετρο αφού προηγούμενα το αεροσκάφος "Λευκός Ιππότης" της ιδιωτικής εταιρίας Scaled Composites το έφερε στο υψόμετρο των 15 χιλιομέτρων. Ο "Λευκός Ιππότης" απογειώθηκε από την έρημο του Μοχάβι στην Καλιφόρνια (βόρεια του Λος Αντζελες) στις 16.46 ώρα Ελλάδας.

    Κυβερνήτης είναι ο 62χρονος Αμερικανός πιλότος Μάικ Μέλβιλ, που πυροδότησε τον προωθητικό πύραυλο του Space Ship One λίγα λεπτά πριν τις 18 ώρα Ελλάδας.

    [27] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΡΑΚ-ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 21 Ιουνίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συναντηθούν στις 2 Ιουλίου στο Παρίσι για την καθιερωμένη ετήσια γαλλο-ιταλική σύνοδο, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Η συνάντηση όπου θα μετάσχουν πολλοί υπουργοί και των δύο χωρών, θα γίνει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, πρόσθεσε η ίδια πηγή, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Η τελευταία συνάντηση έγινε το Νοέμβριο του 2002 στη Ρώμη.

    [28] "ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΓΚΙΟΤΖΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Καυγάδες στη Γκιότζα» ανεβάζει φέτος το καλοκαίρι το Δημοτικό Θέατρο Συκεών, υποσχόμενο μια παράσταση γεμάτη μουσική, τραγούδι και έρωτα.

    Μια πρώτη γεύση δίνει η σκηνοθέτης Έβη Δημητροπούλου: «Στα περίχωρα της Βενετίας, στην περιοχή της Γκιότζα, ζουν οι ψαράδες με τις γυναίκες τους. Άνθρωποι απλοί και ζεστοί που παλεύουν για μια θέση στον ήλιο. Γελάνε και κλαίνε χωρίς ντροπή, σαν τα παιδιά. Θυμώνουν και φοβούνται, σαν τα παιδιά. Ανέμελοι, σαν το δροσερό αεράκι του καλοκαιριού. Εκρηκτικοί, σαν τη θερινή μπόρα. Έτοιμοι να ζωντανέψουν μπροστά μας το χαρούμενο μυστικό της ζωής, που είναι η συνεχής αλλαγή με την ελπίδα της καινούργιας μέρας...».

    Η πρεμιέρα θα γίνει στις 28 Ιουνίου στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στις 29 και 30 Ιουνίου, στις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

    [29] 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

    Αλεξανδρούπολη, 21 Ιουνίου 2004 (17:25 UTC+2)

    Μήνυμα συνύπαρξης και συμφιλίωσης έστειλαν από την Αλεξανδρούπολη Τούρκοι και Έλληνες διανοούμενοι στη διάρκεια λογοτεχνικής συζήτησης με θέμα «Γέφυρες και τείχη» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής φιλίας που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Πολιτισμού της Νομαρχίας Έβρου και η μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΔΑΦΝΗ».

    Στην ομιλία του ο συγγραφέας και βουλευτής Κεμάλ Αναντούλ, έθεσε τον προβληματισμό αν η Ιστορία είναι επιστήμη ή μέσο προπαγάνδας.

    «Ας αναρωτηθούμε», είπε, «τι είναι Ιστορία? Είναι μια επιστήμη η Ιστορία? Είναι μέσο προπαγάνδας? Το πρώτο ή το δεύτερο? Αν λέγαμε ότι το δεύτερο είναι σωστό,

    αν δεχόμασταν την ιστορία σαν μέσο προπαγάνδας τα τείχη που έχουμε μέσα στο μυαλό μας δεν μπορούν να γκρεμισθούν, αντιθέτως γίνονται πιο γερά και αξεπέραστα. Δεν μπορούμε έτσι να γκρεμίσουμε τα τείχη και να περάσουμε τη γέφυρα».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στην αλήθεια της Ιστορίας, είπε «Η Ιστορία είναι μια επιστήμη. Αυτό είναι η αλήθεια. Η επιστήμη της Ιστορίας εμπεριέχει την αμφιβολία από μόνη της. Δεν πρέπει να πιστεύουμε αυτά που γράφονται στα επίσημα βιβλία της Ιστορίας. Αν κοιτούσαμε την Ιστορία έτσι απλά, θα μπορούσαμε να γκρεμίσουμε τα τείχη που έχουμε μέσα στο μυαλό μας. Όταν τα τείχη πέσουν οι Τούρκοι στην Ανατολή θα σταματήσουν να λένε επανάσταση-εξέγερση της Πελοποννήσου γι' αυτό που έγινε το 1821. Δεν πρέπει να το λέμε έτσι. Το 1821 ήταν ο απελευθερωτικός πόλεμος που έκανε το ελληνικό έθνος για να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το ίδιο και οι Έλληνες δεν θα πρέπει να λένε το 1922 για την Μικρασιατική καταστροφή. Το 1922 είναι η απελευθέρωση της Τουρκίας και δόθηκε όχι ενάντια στην Ελλάδα, αλλά ενάντια στον Ιμπεριαλισμό» είπε και επεσήμανε «Πρέπει να γκρεμίσουμε τα τείχη που χτίζονται μέσω των σχολικών βιβλίων. Να τα γκρεμίσουμε έτσι ώστε να μην μπορούν να ανοικοδομηθούν και να ανακτήσουμε μετά την αλήθεια. Δεν είναι δύσκολο να πει κανείς την αλήθεια. Η αλήθεια είναι η φιλία, είναι η ελευθερία. Ας μην αφήσουμε να συνεχιστεί το λάθος. Η πιο όμορφη θάλασσα του Αιγαίου φτάνει και στους δυο λαούς. Οι γλάροι δεν ξέρουν τίποτε για σύνορα, για βίζα, ούτε για τορπιλάκατο. Πάνε κι έρχονται στις δυο ακτές ελεύθεροι. Αν οι άνθρωποι στις δυο ακτές του Αιγαίου, αυτό είναι σίγουρο, αν δεν μπορέσουν να γίνουν ελεύθεροι όσο οι γλάροι, θα δυστυχήσουν».

    Από την πλευρά του ο συγγραφέας Αδαμόπουλος Αλέξανδρος φάνηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι έχουν δρομολογηθεί αρκετές δράσεις και πρωτοβουλίες μεταξύ των δυο πλευρών προκειμένου να εδραιωθεί η φιλία και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ τους. «Έχουμε ουσιαστικά πολλές κοινές καταβολές. Επομένως όσο και αν υπάρχουν κάποια εμπόδια, δεν είναι σε καμία περίπτωση ανυπέρβλητα και φυσικά οι γέφυρες ήδη έχουν αρχίσει να χτίζονται και ελπίζω να γίνονται όσο περνά ο καιρός και πιο σημαντικές».

    Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής φιλίας πραγματοποιήθηκε κοινή έκθεση ζωγραφικής Τούρκων και Ελλήνων και συναυλία με τον Μανόλη Μητσιά και τη διάσημη τραγουδίστρια Ayla Algan.

    Όλγα Ορφανίδου

    [30] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 21 Ιουνίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που προετοιμάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας για το φετινό καλοκαίρι, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο  Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας, Γιώργος Τσαλουχίδης.

    «Πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα εκδηλώσεων που στόχο έχει την διάχυση του πολιτιστικού γίγνεσθαι σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Καβάλας για το λόγο αυτό φέτος ξεκινούμε ένα κύκλο συναυλιών με γνωστό μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής, τους «Καφέ Αμάν», τα μέλη του οποίου κατά κύριο λόγο ασχολούνται συστηματικά με την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, ενώ σε αυτό συμμετέχει και μία γνωστή τραγουδίστρια από την Τουρκία, η Ντιλέκ, η οποία ερμηνεύει, με μοναδικό τρόπο, γνωστό και αγαπημένα μικρασιάτικα τραγούδια» είπε ο κ. Τσαλουχίδης.

    Οι συναυλίες θα δοθούν εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου, ενώ λίγες ημέρες πριν θα έχουν ξεκινήσει η εκδηλώσεις με τα ξένα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Τουρκία, Κροατία, Τσεχία, και Ιταλία.

    Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τσαλουχίδης, για πρώτη φορά φέτος η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας θα συνδράμει οικονομικά και θα συνδιοργανώσει το Κοσμόπολις και το Φεστιβάλ Ήλιος και Πέτρα. Τέλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου ανέφερε πως στο τέλος του μήνα , πρόκειται στο πλαίσίο της τουριστικής προβολής του νομού, να φιλοξενηθούν στην πόλη της Καβάλας 80 Τούρκοι δημοσιογράφοι και καθηγητές πανεπιστημίων, οι οποίοι θα έχουν επαφές με εκπροσώπους του τουρισμού και τον Νομάρχη Καβάλας Θεόδωρο Καλλιοντζή.

    [31] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2004 (14:40 UTC+2)

    Εργαστήρια παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων για παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διοργανώνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Σταυρούπολης.

    Στόχος των εργαστηρίων είναι η εμπέδωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που απέκτησαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

    Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εργαστηρίων καταρτίζεται ως εξής:

    - «Ελάτε να παίξουμε»: Απευθύνεται σε νήπια και παιδιά α΄ και β΄ τάξης δημοτικού.

    Διάρκεια:14/06/2004-25/06/2004. Στόχοι: ανάπτυξη γνωστικών κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω του παιχνιδιού, ανάπτυξη της συλλογικότητας και της συνεργασίας, ενίσχυση της δημιουργικής έκφρασης, μεταφορά της σχολικής εμπειρίας και μάθησης σε ένα ευρύτερο χώρο ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

    - «Μαθαίνουμε παίζοντας για τις προσωπικές στάσεις και αξίες»: Aπευθύνεται σε παιδιά γ΄, δ΄ και ε΄ τάξης δημοτικού. Διάρκεια:28/06/2004-09/07/2004. Στόχοι: δυνατότητα απόκτησης νέων δεξιοτήτων έκφρασης και επικοινωνίας, Διεύρυνση κριτικής σκέψης, Ανάπτυξη κοινωνικού και προσωπικού προβληματισμού, Κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών, Εμπέδωση των μηχανισμών γραπτής και προφορικής έκφρασης

    - «Καλωσορίζοντας το Γυμνάσιο»: Απευθύνεται σε παιδιά στ΄ τάξης δημοτικού.

    Διάρκεια:01/09/2004-10/09/2004 Στόχοι: ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτενέργειας, Επανάληψη και εμπέδωση όλων των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του γραπτού και προφορικού λόγου, συμπεριλαμβανομένης της γραμματικής, του συντακτικού, της ορθογραφίας, του λεξιλογίου και της υφολογίας, Ενεργοποίηση και ανάπτυξη της γνωστικής και συναισθηματικής αντίληψης.

    Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εργαστηρίων θα συνοδεύουν ανοικτές συζητήσεις για γονείς παιδιών που φοιτούν στο δημοτικό.

    Θεματικές ενότητες:

    - «Μεγαλώνοντας ένα ευτυχισμένο παιδί», Τετάρτη 23/06/2004,

    ώρα 19:00-21:00

    - «Μαθαίνοντας τα παιδιά να συνεργάζονται», Τετάρτη 7/07/2004,

    ώρα 19:00-21:00

    - «Αναμένοντας την εφηβεία», Τετάρτη 8/09/2004, ώρα 19:00-21:00

    Στην ενημέρωση των γονέων το Κέντρο θα συνεργαστεί με την Ένωση Γονέων των Μαθητών του Δήμου Σταυρούπολης και στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν φοιτητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.

    Παράλληλα τους καλοκαιρινούς μήνες, θα λειτουργήσουν τμήματα ενισχυτικής και διορθωτικής αγωγής της ανάγνωσης και της ορθογραφίας, για παιδιά δημοτικού.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουνίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Εκθεση των μελών του Συλλόγου Aποφοίτων της Σχολής Kαλών Tεχνών του A.Π.Θ. φιλοξενείται μέχρι τις 27 Ιουνίου στους 2 εκθεσιακούς χώρους του Bαφοπούλειου Πνευματικού Kέντρου.

    Στην έκθεση συμμετέχουν 37 καλλιτέχνες, οι οποίοι εκφράζουν με το δικό τους τρόπο τις προσλαμβάνουσες από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες σχέσεις, το αστικό και φυσικό περιβάλλον.

    O Σύλλογος ιδρύθηκε το 1996 και παρά τα μόλις 8 χρόνια λειτουργίας του αριθμεί ήδη 20 ομαδικές εκθέσεις, οι οποίες έχουν αποσπάσει ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από το κοινό αλλά και από τους κριτικούς τέχνης.

    Στα πλαίσια διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στους χώρους: Aποθήκες του O.Λ.Θ., Λουτρά Παράδεισος, Eμπορικό Eπιμελητήριο Bέροιας, Art Show του Σάνυ, Φουαγιέ θεατρικής σκηνής του K.Θ.B.E., Mονή Λαζαριστών, Φεστιβάλ βιβλίου στα πλαίσια του Πολιτιστικού Mάιου Θεσσαλονίκης, HILTON στην Kωνσταντινούπολη, Kρατικό Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης κ.α.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 June 2004 - 18:13:53 UTC