Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • [02] ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [03] ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ "17Ν"
  • [04] ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΥ
  • [05] ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ
  • [06] ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  • [08] THN ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ
  • [09] ΕNNEA AΠANTHΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  • [10] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΟΚΤΩ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [11] ΕΠΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΣΙΟΥΦΑ
  • [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008
  • [13] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΛΕΞΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ Δ.Σ. ΕΧΑΕ- Χ.Α.
  • [14] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [15] ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [17] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΥΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ
  • [18] ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ PVC
  • [19] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ Ο Φ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ
  • [20] ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΝ ΜΕΣΑΡΙΑΚΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ
  • [23] ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΓΓΛΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [24] ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [25] ΑΧΕΡΝ: Η ΕΕ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [26] Σ.ΑΡΑΒΙΑ: ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΑΝ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ
  • [27] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [28] ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΔΥΟ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΑΔΕΡΦΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ «PRINCE - ΠΛΑΪ ΣΤΟ ΚΥΜΑ»
  • [30] SANI FESTIVAL 2004
  • [31] "ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΤΗ ΓΚΙΟΤΖΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
  • [32] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2004 ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
  • [33] ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε σήμερα για όλα τα τρέχοντα εξωτερικά θέματα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, διαπιστώνοντας συναίνεση των κομμάτων επί των στρατηγικών στόχων της χώρας.

    Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Ανδρέας Λοβέρδος), ο Μολυβιάτης αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποσύνδεσε με την πολιτική που ακολουθεί, το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι πήρε απόφαση να ταχθεί τον Δεκέμβριο υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας και ΕΕ.

    "Εμείς υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά ουδέποτε, ούτε εγώ ούτε ο πρωθυπουργός είπαμε ότι αποσυνδέουμε τίποτα" τόνισε ο κ Μολυβιάτης ενώ επιφυλάχθηκε να απαντήσει στον κ. Βενιζέλο που ζήτησε να μάθει αν έχει καταλήξει η κυβέρνηση ότι η Τουρκία τηρεί πλήρως τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ. "Ας περιμένουμε πρώτα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Μολυβιάτης.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι δεν συμφέρει τους τουρκοκύπριους να αναγνωριστούν ως ξεχωριστή οντότητα ενώ σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν με την προσθήκη όμως "λαμβανομένου υπόψιν του πλαισίου της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου".

    Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στη στρατηγική της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής κάνοντας λόγο για μονόδρομο που θα οδηγήσει στο να πάψουν τα Βαλκάνια να είναι πυριτιδαποθήκη.

    Τέλος απαντώντας στο θέμα σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης στην υποψηφιότητα του Κρις Πάτεν για την προεδρία της Κομισιόν, διέψευσε ότι η ΝΔ συντάχθηκε με την επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σημειώνοντας ότι στην πρόσφατη Σύνοδο δεν έγιναν αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα ενώ πρόσθεσε ότι "σημασία έχει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα".

    Νατάσα Θωμά

    [02] ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 23 Ιουνίου 2004 (09:37 UTC+2)

    Την κρίση στα Ίμια θυμάται στην αυτοβιογραφία του ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Μπιλ Κλίντον καταγράφει τις ολονύκτιες τηλεφωνικές του προσπάθειες για να αποτραπεί η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για μερικά εκτάρια βραχονησίδων, στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά γράφει, κατοικούσαν μια ντουζίνα πρόβατα.

    Ο πρώην Πρόεδρος ομολογεί με αυτοσαρκασμό ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα γέλια του στη σκέψη ότι ανεξάρτητα αν θα κατάφερνε να πετύχει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ή τη Βοσνία, ή τη βόρεια Ιρλανδία, είχε σώσει μερικά πρόβατα στο Αιγαίο.

    Σε άλλο σημείο της 1.000 σελίδων αυτοβιογραφίας του, ο Κλίντον σημειώνει ότι προσπάθησε να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας, ωστόσο έφυγε απογοητευμένος από το Λευκό Οίκο, διότι απέτυχε.

    Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου ο Μπιλ Κλίντον περιγράφει ότι ενώ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό Τσερνομίρντιν, δέχθηκε τηλεφώνημα του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, οι οποίοι του είπαν ότι Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονταν στα πρόθυρα πολέμου και του ζήτησαν να παρέμβει.

    Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ επισημαίνει ότι η κρίση είχε δημιουργηθεί για δύο πολύ μικρές βραχονησίδες στο Αιγαίο, τις οποίες οι Έλληνες αποκαλούσαν Ίμια και οι Τούρκοι Καρντάκ. Τις βραχονησίδες διεκδικούσαν και οι δύο χώρες, αν και σύμφωνα με μια Συνθήκη, που δεν αναγνώριζε η Τουρκία, ανήκαν στην Ελλάδα.

    Ο Κλίντον συνεχίζει με την επισήμανση ότι η κρίση δημιουργήθηκε όταν Τούρκοι δημοσιογράφοι κατέβασαν την ελληνική σημαία από τις βραχονησίδες και ανήρτησαν μια τουρκική.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», εκφράζοντας την εκτίμησή του ο Αμερικανός τέως πρόεδρος υπογραμμίζει: «Μου ήταν αδιανόητο πως δύο μεγάλες χώρες με μια πραγματική διαφορά γύρω από την Κύπρο θα κατέληγαν τελικά σε πόλεμο για δέκα εκτάρια βραχονησίδων στα οποία ζούσαν μόνο μερικά πρόβατα».

    «Όμως αντιλήφθηκα ότι η Τσιλέρ ανησυχούσε ειλικρινά ότι αυτό μπορούσε να συμβεί. Διέκοψα τη συνάντησή μου με τον Ρώσο πρωθυπουργό για να ενημερωθώ. Στη συνέχεια έκανα μια σειρά τηλεφωνημάτων, πρώτα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και μετά στον Ντεμιρέλ και πάλι στην Τσιλέρ. Ύστερα από όλες αυτές τις συζητήσεις οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην ανοίξουν πυρ και ο Ντικ Χόλμπρουκ που εργαζόταν ήδη στο Κυπριακό, έμεινε όρθιος όλο το βράδυ για να ζητήσει από τα δύο μέρη να συμφωνήσουν να λύσουν το πρόβλημα με διπλωματικά μέσα» περιγράφει ο Κλίντον.

    Επιπλέον, ο Μπιλ Κλίντον υπογραμμίζει ότι στην εκπνοή της θητείας του ένιωθε απογοήτευση από το γεγονός ότι το Κυπριακό πρόβλημα παρέμεινε άλυτο, ωστόσο ήταν ικανοποιημένος για την προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να προσεγγίσει την Τουρκία, για την οποία -όπως σημειώνει- οι ΗΠΑ υποστήριξαν σθεναρά την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς θεωρούσαν ότι πρόκειται για μια από τις λίγες χώρες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία του 21ου αιώνα.

    Το βιβλίο εξελίσσεται σε μπεστ σέλερ και ήδη έχουν τυπωθεί 1.500.000 αντίτυπα, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση του κοινού.

    [03] ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ "17Ν"

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2004 (17:13 UTC+2)

    Περίεργη εμπλοκή, στη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης που εξέδωσε το Δικαστήριο για την καταδίκη των μελών της 17 Ν.

    Το σκεπτικό, το οποίο επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί σήμερα, δεν δόθηκε τελικώς στους εκπροσώπους του τύπου καθώς ο πρόεδρος του εφετείου Χαρίδημος Παπαδάκης αρνήθηκε να το δώσει με το πρόσχημα ότι μια τέτοια κίνηση αντίκειται στο νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

    Νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να επικαλεστεί ο πρόεδρος του εφετείου προκειμένου να μη δώσει το σκεπτικό στη δημοσιότητα θα ήταν ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν έννομο συμφέρον.

    Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η παράδοση του σκεπτικού στους δημοσιογράφους σε καμία περίπτωση δεν αντίκειται στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

    Μάλιστα, σημειώνεται, ότι όταν μία δημοσιογράφος εφημερίδας ζήτησε εξηγήσεις για το σκεπτικό του προέδρου του Εφετείου εκείνος αντέδρασε έντονα.

    Για το περιστατικό αυτό και εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους, οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι ενημέρωσαν εγγράφως τόσο την ένωση Συντακτών όσο και το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, ζητώντας να πάρουν θέση για το θέμα που ανέκυψε.

    Τις 6.000 σελίδες αναμένεται να φτάσει η απόφαση για τη «17Ν», η δημοσίευση της οποίας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

    Μετά από έξι μήνες από την απαγγελία της απόφασης επί των ποινών, η υπόθεση της «17Ν» κλείνει και επισήμως καθώς ολοκληρώθηκε η καθαρογραφή του σκεπτικού της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που εκδίκασε την υπόθεση.

    Σύμφωνα με την απόφαση καταδικάστηκαν 10 άτομα, ενώ απαλλάχθηκαν η Αγγελική Σωτηροπούλου, ο Γιάννης Σερίφης, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης και ο Ανέστης Παπαναστασίου. Συνολικά στους 11 από τους 17 ενόχους επιβλήθηκαν ποινές 54 ισόβια, 10.912 έτη κάθειρξης και χρηματικά πρόστιμα 244.500 ευρώ.

    [04] ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ''ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ'' ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος, δέχτηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο της αρχιεπισκοπής την ελληνική αποστολή, που τον περασμένο μήνα, κατόρθωσε να ''κατακτήσει'' την κορυφή των Ιμαλαΐων, το Έβερεστ.

    Ο Μακαριότατος δέχθηκε τα μέλη της αποστολής, τιμώντας ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας την επιτυχή προσπάθειά τους, να αναρριχηθούν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, ενώ τους επέδωσε και αναμνηστικό βραβείο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι το εγχείρημα της ελληνικής αποστολής έχει ιστορική σημασία και αποδεικνύει τι μπορεί να καταφέρει όποιος έχει πίστη και κάλεσε τους νέους να παραδειγματιστούν από την επιτυχία αυτή και να ανακαλύψουν νέες διεξόδους στην ζωή τους.

    Στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορειβατικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Γεωργούλης, ο σύμβουλος της αποστολής Νίκος Παπαδόπουλος, καθώς και τα μέλη της αποστολής Κώστας Τζιβελέκας, Πέτρος Καψομενάκης και Τασία Ηλιοπούλου.

    Ο αρχηγός της αποστολής Κ. Τζιβελέκας αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν τα μέλη της για να κατακτήσουν τελικά στις 18 Μαίου το Εβερεστ και πρόσθεσε ότι τα κατάφεραν με τη πίστη στο Θεό.

    [05] ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Ενωτικό προεδρείο, απέκτησε η Ένωση Συντακτών ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, μετά την απόφαση και των τριών παρατάξεων που εξέλεξαν μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο, να συνδιαμορφώσουν πλαίσιο προτεραιοτήτων και να δεσμευτούν για την υλοποίησή του.

    Μετά από αυτό, πρόεδρος επανεκλέχθηκε ο Δημήτρης Γουσίδης και το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

    Πρόεδρος: Δημήτριος Γουσίδης

    Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Νεστορίδης

    Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος Αδάμ

    Ταμίας: Χαράλαμπος Γιαννακίδης

    Έφορος Κτιρίου: Δημήτριος Ασπροπούλης

    Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας: Χριστίνα Χαλεπλίδου

    Αναπληρωτής Ταμίας: Δημήτριος Πέτροβιτς

    Μέλη: Μόσχος Βοϊτσίδης, Βασίλειος Παπαδημούλης

    Σημειώνεται ότι όλα τα μέλη του Προεδρείου εξελέγησαν ομόφωνα.

    [06] ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Κατασκηνωτικά προγράμματα για μαθητές διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής. Οι αποστολές των μαθητών θα γίνουν στις περιόδους από 31 Ιουλίου ως 11 Αυγούστου και από 11 ως 22 Αυγούστου.

    Εξάλλου καλοκαιρινά προγράμματα για παιδιά διοργανώνει και ο δήμος Πυλαίας από τις 28 Ιουνίου ως και τις 26 Αυγούστου. Αυτά περιλαμβάνουν κατασκηνώσεις και συμμετοχές σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις στη Χαλκιδική.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

    Aθήνα, 23 Ιουνίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας με τον Συνήγορο του Πολίτη θα έχει αύριο στις 11 το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ θα καταθέσουν τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης πριν την ολοκλήρωση από τον Συνήγορο του Πολίτη Ειδικής Έκθεσης με θέμα «Εξώδικη αποζημίωση θετικής ζημίας από κακοτεχνίες οδοστρώματος», η οποία αναμένεται να κατατεθεί στον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό.

    Σε ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ σημειώνεται πως "η αναγκαιότητα σύνταξης της Έκθεσης προκύπτει από το γεγονός ότι, εκτός των πολλών δικαστικών διαφορών μεταξύ πολιτών και δήμων, έχουν κατατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη 160 και πλέον αναφορές, στις οποίες ζητείται η διαμεσολάβηση της Αρχής προκειμένου οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού να προβούν σε χρηματική ικανοποίηση πολιτών για βλάβες που υπέστησαν οι ίδιοι ή τα οχήματά τους από κακοτεχνίες, έλλειψη συντήρησης ή αδυναμία διατήρησης δημοτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σε κατάσταση που να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό του προορισμό".

    [08] THN ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 23 Ιουνίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επισκέφτηκε ο νέος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, Ανδρέα Λεούδη.

    «Πέρα από τις υποχρεώσεις μας ως πολιτεία πρέπει να αναδείξουμε τα θρησκευτικά μνημεία της Δ. Μακεδονίας που θα προάγουν τον θρησκευτικό τουρισμό στην περιοχή, ενώ χρειάζεται η αμοιβαία συνεργασία για την υλοποίηση ενός οράματος, αυτού της ανάδειξης και της καταγραφής της πορείας του Απ. Παύλου, μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος με την συμβολή και της Ιταλικής Κυβέρνησης», είπε ο κ. Λεούδης.

    Από την πλευρά του ο νέος Μητροπολίτης υπογράμμισε την ανάγκη έκδοσης θρησκευτικού χάρτη που να περιλαμβάνει τα Μοναστήρια και τους Ιερούς Ναούς όλης της χώρας και να καταδεικνύει τα μέρη όπου περπάτησαν, δίδαξαν και μετέφεραν την ευλογία τους ανά τους αιώνες όλοι οι Άγιοι Πατέρες.

    O Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ανδρέας Λεούδης πρόσφερε στον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, αναμνηστική πλακέτα όπως επίσης και ένα χειροποίητο βιβλίο επισκεπτών.

    [09] ΕNNEA AΠANTHΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Στις 17 Ιουνίου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έγινε συζήτηση με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη, για την κατάσταση της οικονομίας και ειδικότερα για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών».

    Κάποιοι ομιλητές της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν και σε δήθεν «κρυφό» δανεισμό και αδιαφανείς διαδικασίες στην υλοποίηση του δανεισμού του Δημοσίου.

    Όλα τα θέματα συζητήθηκαν και απαντήθηκαν αναλυτικά, αλλά υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι να μην ενημερώθηκαν πλήρως. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομίας κ. Π. Δούκας, σε δηλώσεις δίνει απαντήσεις σε εννέα ερωτήματα σχετικά με το δανεισμό του Δημοσίου και το δημόσιο χρέος:

    1. Ποιος σχεδιάζει το δανειακό πρόγραμμα; Ποιος αναζητεί τις φθηνότερες πηγές δανεισμού; Ποιος διαπραγματεύεται τα δάνεια;

    Για το σχεδιασμό του δανειακού προγράμματος του Δημοσίου, τη διαχείριση του Δημοσίου Χρέους και την εξεύρεση των πιο αποτελεσματικών (φθηνών) πηγών δανεισμού, αρμόδιος είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), του οποίου θεσμοθετημένες αρμοδιότητες είναι οι εν λόγω ενέργειες. Αυτός αναζητεί και συγκρίνει τις εναλλακτικές προσφορές και προκρίνει την πλέον πρόσφορη. Ο αρμόδιος Υφυπουργός εποπτεύει τη σωστή λειτουργία του ΟΔΔΗΧ και όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται, αλλά ούτε καν υπογράφει τα δάνεια αυτά. Ο ΟΔΔΗΧ ιδρύθηκε το 1998 και λειτουργεί από το 1999, σύμφωνα με νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Ν.2628/1998). Τα στελέχη του δε τα οποία δραστηριοποιούνται και ασκούν τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί, είναι ακριβώς αυτά που όρισε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

    2. Είναι κρυφά τα δάνεια αυτά;

    Ο δανεισμός που έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ούτε κρυφός είναι, ούτε έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες.

    Τα συγκεκριμένα δάνεια υλοποιήθηκαν μέσω της ομάδας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), που συμμετέχουν επίσημα στις δημοπρασίες του Δημοσίου (αποκτούν και προωθούν στην αγορά του τίτλους του Δημοσίου). Πρόκειται για τα 19 μεγαλύτερα Πιστωτικά Ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Τα δάνεια τίτλοι, είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και έχουν καταχωρηθεί στις οθόνες του Bloomberg και του Reuters.

    Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν δημοσιοποίησε ποτέ κάτι σχετικό με το δανεισμό που πραγματοποίησε, αλλά και συστηματικά απέκρυπτε χρέη και υποχρεώσεις που δημιουργούσε.

    3. Γιατί χρησιμοποιεί το Δημόσιο τις λεγόμενες «στρατηγικές εκδόσεις»;

    Το δανειακό πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου το 2004, όπως και το 2003, αλλά και κατά τα παρελθόντα χρόνια, περιελάμβανε, πέραν των δημοπρασιών, και στρατηγικές εκδόσεις. Το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση διενήργησε ανάλογες ιδιωτικές τοποθετήσεις τόσο κατά το 2003, όσο και παλαιότερα (GBP 225 εκατ., CHF 500 εκατ. και EUR 400 εκατ.), χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει κανένα στοιχείο από τα δάνεια αυτά!

    Η διενέργεια αυτών των στρατηγικών εκδόσεων, που έχουν τον χαρακτήρα και τον ρόλο συμπληρωματικού δανεισμού στο κύριο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, έγινε σε χρονική στιγμή, που επελέγη από τον ΟΔΔΗΧ, ως κατάλληλη λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων τους: να εξυπηρετούν τους στόχους του εκδότη, δηλαδή τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, την προσέλκυση νέων αγορών κλπ.

    Σε όλα τα κράτη ο δανεισμός με ιδιωτικές τοποθετήσεις θεωρείται καθημερινή και συνήθης διαδικασία. Σημειώνεται ότι καμιά Κυβέρνηση δεν ανακοινώνει εκ των προτέρων, μέσω δελτίων Τύπου, την πρόθεσή της για στρατηγικές εκδόσεις, πέραν των δημοπρασιών τους και φυσικά καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν το έπραττε στο παρελθόν. Ο λόγος που δεν υπάρχουν εκ των προτέρων ανακοινώσεις σε περιπτώσεις ιδιωτικών τοποθετήσεων-στρατηγικών εκδόσεων, αφορά στο γεγονός ότι, όταν η χώρα διαπραγματεύεται δύο ή τρία δάνεια ταυτόχρονα δεν πρέπει ο ένας όμιλος τραπεζών να γνωρίζει τους όρους δανεισμού της χώρας με κάποιον άλλον όμιλο τραπεζών. Η εκ των προτέρων γνωστοποίηση θα απέβαινε σε βάρος του κόστους του δανεισμού του Δημοσίου.

    Να μας πουν από το ΠΑΣΟΚ ποια ιδιωτική τοποθέτηση γνωστοποίησαν είτε πριν είτε μετά την έκδοση (ακόμα περιμένουμε απάντηση!)

    4. Πόσα δάνεια με ιδιωτική τοποθέτηση είχε συνάψει το 2003 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ τώρα κάποιοι βουλευτές του κόμματος αυτού δήθεν διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρακτική;

    Συνολικά έξι δάνεια με ιδιωτική τοποθέτηση, ύψους 12,1 δις: Τρία κοινοπρακτικά και τρία με μία Τράπεζα για το κάθε ένα (ένα με τη HSBC, ένα με τη CSFB και ένα με τη Merrill Lynch) χωρίς να δημοσιοποιήσει έστω και ένα στοιχείο για τα συγκεκριμένα δάνεια.

    Αλλά και μέσα στο α΄ δίμηνο του 2004, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δανείσθηκε 11,75 δις. Ευρώ με τη μορφή των ιδιωτικών τοποθετήσεων!

    5. Το κόστος των δανείων αυτών ήταν υψηλό ή χαμηλό;

    Το κόστος έκδοσης (επιτόκιο) των συγκεκριμένων τίτλων και ιδιαίτερα των τίτλων 30ετούς διάρκειας, θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αφού η χώρα μας δανείσθηκε μόνο με 0,04% ακριβότερα σε σύγκριση με την Ιταλία, η οποία είναι κατά 2 βαθμίδες υψηλότερα από εμάς στην πιστοληπτική κατάταξη και τους δείκτες φερεγγυότητας.

    Ειδικά η έκδοση τίτλων 30ετούς διάρκειας είχε συζητηθεί και επιδιωχθεί από το ΠΑΣΟΚ για τον προγραμματισμό του 2004, αλλά δεν τελεσφόρησε αφού οι τότε επικρατούσες συνθήκες της αγοράς δεν το επέτρεπαν.

    6. Γιατί δανειζόμαστε τόσα πολλά;

    Η Κυβέρνηση προέβη στο δανεισμό αυτό διότι καλείται να καλύψει πολύ μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες και επιπλέον δαπάνες από εκείνες που αναφέρονται στον Προϋπολογισμό. Οι οποίες ή είχαν υποεκτιμηθεί ή ήταν κρυφές υποχρεώσεις, που τώρα εμφανίζονται. Τα δικά τους τεράστια ανοίγματα καλύπτουμε και ζητούν και τα ρέστα.

    7. Τι γίνονται τα χρήματα που δανειζόμαστε;

    Αυτά κατατίθενται στους λογαριασμούς του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου. Μέρος επίσης των διαθεσίμων, όταν οι χρηματοροές του Δημοσίου το επιτρέπουν, τοποθετείται μέσω ανταγωνιστικών προσφορών σε πιστωτικά ιδρύματα, για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής απόδοσης.

    8. Γίνεται τακτική ενημέρωση για την πορεία του Προϋπολογισμού;

    Επειδή αναφέρθηκε ότι δεν γίνεται ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, πρέπει να τονισθεί ότι έχουν δημοσιοποιηθεί όλα τα στοιχεία με ημερομηνία 30.4.2004, ενώ στο τέλος του μηνός θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία του μηνός Μαΐου 2004.

    9. Ιδιωτικές Τοποθετήσεις και «Κοινοπρακτικά Δάνεια»:

    Είναι γνωστό ότι στην πράξη τα Κοινοπρακτικά Δάνεια αποτελούν το «εργαλείο», το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και πολλές άλλες χώρες σήμερα, χρησιμοποιεί και αξιοποιεί για την εγκαθίδρυση των ομολόγων αναφοράς του (Benchmarks), ενώ στη συνέχεια, γίνεται εμπλουτισμός αυτών των εκδόσεων μέσω δημοπρασιών (re-openings).

    Ο συμπληρωματικός, όμως, ρόλος των στρατηγικών εκδόσεων ιδιωτικών τοποθετήσεων είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικός (μάλιστα όταν γίνεται σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς με ευνοϊκούς όρους). Οι εν λόγω εκδόσεις είναι και αποτελεσματικές, διότι δίνουν το μήνυμα στην αγορά (market signal) ότι η χώρα αποκτά ρευστό φθηνά και γρήγορα, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε πολλές τράπεζες (syndication). Καθώς, είναι γνωστό ότι το κόστος ενός κοινοπρακτικού δανείου είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος δανείου που συνάπτεται με ένα ή 2-3 πιστωτικά ιδρύματα.

    Είναι λογικό να προτιμά κάποιος σε παρόμοιες περιπτώσεις έναν αντισυμβαλλόμενο, αντί των 5-10 πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού το κόστος δανεισμού θα ήταν πολύ μεγαλύτερο (δικηγορικά έξοδα, arrangement fees, κλπ) στη δεύτερη περίπτωση. Οι 5-10 «δανειστές» ίσως ακόμη και να συνασπίζονται για τη μεγιστοποίηση του δικού τους συμφέροντος και όχι του δανειζόμενου.

    Εν κατακλείδι, κάθε μορφή δανεισμού και κάθε τεχνική, αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με στόχο πάντα τη μεγιστοποίηση του οφέλους, από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά, και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

    [10] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΟΚΤΩ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 23 Ιουνίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Οκτώ σχέδια για την ανάπτυξη του Νομού Έβρου υπέβαλε προς συζήτηση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κατά την ομιλία του στην επίσημη έναρξη του προγράμματος «Επιταχυντές Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στη Νέα Οικονομική και Αναπτυξιακή Πολιτική της Νέας Διακυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάπτυξη της περιφέρειας, για «μια Άνοιξη Επιχειρηματικότητας», για τόνωση της απασχόλησης και για διασφάλιση μιας νέας καλύτερης προοπτικής.

    «Τα περιθώρια ανάπτυξης του Νομού Έβρου, τόνισε ο κ. Σιούφας, είναι σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα. Η τοπική κοινωνία μπορεί να επιδοθεί στη γόνιμη και δημιουργική αξιοποίησή τους. Η Κυβέρνησή μας και το υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε δίπλα σας. Για μας ο Έβρος είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Δίνουμε βάρος και προτεραιότητα στην περιφέρεια και, βεβαίως, στις ακριτικές περιοχές, όπου χτυπά η καρδιά της Ελλάδος. Αυτή είναι η πεποίθηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Αυτή είναι η πεποίθηση της Νέας Διακυβέρνησης».

    Οι οκτώ προτάσεις του κ. Σιούφα είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

    -Διεκδίκηση μεγαλύτερης συμμετοχής στα κοινοτικά προγράμματα.

    -Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διαδίκτυο (Ιντερνέτ) για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    -Αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προσφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το νέο αναπτυξιακό νόμο και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    -Τουριστική αξιοποίηση της Σαμοθράκης.

    -Χωροταξική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης και ανάδειξή της σε συμπληρωματικό προς τη Θεσσαλονίκη περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών για όλη τη Βαλκανική.

    -Αξιοποίηση της Εγνατίας οδού για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών εμπορικών σχέσεων.

    -Ενοικίαση γης μικρών αγροτικών κλήρων σε ιδιώτες επιχειρηματίες για τη μαζική καλλιέργεια εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων και την προώθησή τους σε ξένες αγορές.

    -Δημιουργία περιφερειακού venture capital σε συνδυασμό με το ΤΕΜΠΜΕ και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών ιδεών και επενδύσεων.

    «Η Κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Σιούφας «προωθεί μια δυναμική αναπτυξιακή πολιτική που εγγυάται μια νέα προοπτική για ολόκληρη τη χώρα. Υπογραμμίζω το νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο φορολογικό σύστημα, που θα διακρίνεται από σταθερότητα, διαφάνεια, απλότητα και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Υπογραμμίζω και το σχέδιό μας για μια ομπρέλα ανταγωνιστικότητας, που θα καλύπτει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα».

    [11] ΕΠΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΣΙΟΥΦΑ

    Αλεξανδρούπολη, 23 Ιουνίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας στην ομιλία του κατά την επίσημη έναρξη του προγράμματος «Επιταχυντές Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας», η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, υπέβαλε για συζήτηση επτά συν ένα σχέδια για την ανάπτυξη του Νομού Έβρου, ενώ αναφέρθηκε στη Νέα Οικονομική και Αναπτυξιακή Πολιτική της Νέας Διακυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάπτυξη της περιφέρειας, για «μια Άνοιξη Επιχειρηματικότητας», για τόνωση της απασχόλησης και για διασφάλιση μιας νέας καλύτερης προοπτικής.

    «Τα περιθώρια ανάπτυξης του Νομού Έβρου, τόνισε ο κ. Σιούφας, είναι σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα. Η τοπική κοινωνία μπορεί να επιδοθεί στη γόνιμη και δημιουργική αξιοποίησή τους. Η Κυβέρνησή μας και το υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε δίπλα σας. Για μας ο Έβρος είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Δίνουμε βάρος και προτεραιότητα στην περιφέρεια και, βεβαίως, στις ακριτικές περιοχές, όπου χτυπά η καρδιά της Ελλάδος. Αυτή είναι η πεποίθηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Αυτή είναι η πεποίθηση της Νέας Διακυβέρνησης».

    Οι επτά συν μια προτάσεις του κ. Σιούφα είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:

    Διεκδίκηση μεγαλύτερης συμμετοχής στα κοινοτικά προγράμματα.

    Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διαδίκτυο (Ιντερνέτ) για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προσφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το νέο αναπτυξιακό νόμο και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Τουριστική αξιοποίηση της Σαμοθράκης.

    Χωροταξική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης και ανάδειξή της σε συμπληρωματικό προς τη Θεσσαλονίκη περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών για όλη τη Βαλκανική.

    Αξιοποίηση της Εγνατίας οδού για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών εμπορικών σχέσεων.

    Ενοικίαση γης μικρών αγροτικών κλήρων σε ιδιώτες επιχειρηματίες για τη μαζική καλλιέργεια εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων και την προώθησή τους σε ξένες αγορές.

    Δημιουργία περιφερειακού venture capital σε συνδυασμό με το ΤΕΜΠΜΕ και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών ιδεών και επενδύσεων.

    «Η Κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σιούφας «προωθεί μια δυναμική αναπτυξιακή πολιτική που εγγυάται μια νέα προοπτική για ολόκληρη τη χώρα. Υπογραμμίζω το νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο φορολογικό σύστημα, που θα διακρίνεται από σταθερότητα, διαφάνεια, απλότητα και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Υπογραμμίζω και το σχέδιό μας για μια ομπρέλα ανταγωνιστικότητας, που θα καλύπτει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα».

    [12] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008

    Παρίσι, 23 Ιουνίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της Ελληνικής υποψηφιότητας για την EXPO του 2008 στο Παρίσι, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης από την γαλλική πρωτεύουσα δήλωσε τα εξής: «Αισθάνομαι αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της διεκδίκησης της EXPO του 2008, ιδιαίτερα μετά από τη σημερινή άψογη παρουσίαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης. Θα ήθελα να επισημάνω τέσσερις παράγοντες που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για την ανάληψη της EXPO του 2008 από τη Θεσσαλονίκη:

    1.Η στήριξη και η συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, που έχει αναδείξει σε εθνικό στόχο την ανάληψη της Έκθεσης. Η δεδηλωμένη απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σε συνδυασμό με τη συμπαράσταση τόσο του κ. Παπανδρέου, όσο και της κα Παπαρήγα και του κ. Κωνσταντόπουλου αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα που συνυπολογίζεται πολύ σοβαρά, από αυτούς που θα ψηφίσουν και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

    2.Η πολύ προσεκτική και συστηματική προεργασία που γίνεται και πρέπει να ενταθεί τους επόμενους μήνες στο επίπεδο της διαμόρφωσης ευνοϊκών διεθνών συσχετισμών, με τις κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών.

    3. Ο ιδιαίτερα κρίσιμος ρόλος, που καλείται να παίξει τόσο η Αυτοδιοίκηση, όσο και οι φορείς στο σύνολό τους, για την πάνδημη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της πόλης και του Νομού, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ουσιαστική στήριξη της Έκθεσης.

    4. Στο διάστημα των τριών ετών, που μεσολαβούν μέχρι το 2008, θα πρέπει να υπάρξουν άλματα στην παραγωγή έργων, τα οποία θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της, με ένα αξιόπιστο σύστημα αξιοπρεπούς λειτουργίας της πόλης, με στόχο την άριστη φιλοξενία και την άνετη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών, στην πόλη και στο Νομό».

    [13] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΛΕΞΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ Δ.Σ. ΕΧΑΕ- Χ.Α.

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Την παραίτησή του από όλες τις θέσεις που κατείχε στον όμιλο της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. υπέβαλε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Παναγιώτης Αλεξάκης, μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης της εταιρίας.

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει γενική συνέλευση των μετόχων για την αντικατάσταση του παραιτηθέντος προέδρου τόσο από τη θέση του στην ΕΧΑΕ όσο και από την διοίκηση του χρηματιστηρίου.

    Στη διάρκεια της συνέλευσης ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας αναφέρθηκε στην έναρξη δικαστικού ελέγχου για το θέμα της αγοράς από την εταιρία του ακινήτου στη Λεωφόρο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι η πρώτη πληροφόρηση που έχει από το νέο Δ.Σ. είναι ότι για την απόκτηση του κτιρίου υιοθετήθηκαν διαφανείς διαδικασίες, απέφυγε πάντως να πει περισσότερα, καθώς όπως ανέφερε, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα.

    Για το ίδιο θέμα ο κ.Αλεξάκης σημείωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και ότι η διαδικασία αγοράς του οικοπέδου είχε συζητηθεί σε προηγούμενη γενική συνέλευση.

    Η ΕΧΑΕ δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2003, καθώς το αποτέλεσμά της ήταν αρνητικό, μετά από συμψηφισμό ζημιών άλλων χρήσεων.

    [14] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 23 Ιουνίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Η Ρουμανία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτή σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της χώρας, στο Βουκουρέστι. Η ρουμανική προεδρία δεν έχει διευκρινίσει ωστόσο ποια θα είναι η συνεισφορά της Ρουμανίας σε μία τέτοια αποστολή του ΝΑΤΟ. Το Βουκουρέστι έχει στείλει ήδη στρατιώτες στο Ιράκ.

    Η κα Κορίνα Κρέτου, σύμβουλος του Ρουμάνου προέδρου Ιον Ιλιέσκου δήλωσε ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Ιράκ πρέπει να βασίζεται σε αίτημα των ιρακινών αρχών και να είναι ανάλογη της παρουσίας της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και στα Βαλκάνια.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 23 Ιουνίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής σύμβουλος επί εξωτερικών υποθέσεων της Πρωθυπουργίας, πραγματοποίησε ομιλία στον Ανεξάρτητο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (Σ.Γ.Τ.: MάSέAD, πρόκειται για τον Σύνδεσμο των Μουσουλμάνων Επιχειρηματιών, αντίπαλο δέος του TάSέAD) με θέμα «Νέα Ανοίγματα και Νέοι Ορίζοντες στην Τουρκική Εξωτερική Πολιτική».

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η νέα «ρυθμική διπλωματία» όπως τη χαρακτήρισε, της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ορίζεται από δύο άξονες :

    1.      Η Τουρκία δεν είναι χώρα της περιφέρειας είναι χώρα-κέντρο. Δεν βρίσκεται στην περιφέρεια ούτε της ΕΕ, ούτε της Μέσης Ανατολής.

    2.      Η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να ορίζεται ως «περιφερειακή δύναμη», όρος που χαρακτήριζε τη ρητορεία της ψυχροπολεμικής περιόδου. Είναι μια χώρα-κέντρο και προχωρεί προς την κατεύθυνση του να γίνει παγκόσμια δύναμη.

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν μια χώρα με συνολικό δημόσιο και εξωτερικό χρέος 280 δις δολαρίων μπορεί να έχει τέτοιες αξιώσεις, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε : «Αν και μας έχουν φορτώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος στην πλάτη μας πρέπει να τρέξουμε στο μαραθώνιο. Σε αντίθετη περίπτωση το φορτίο στην πλάτη μας θα βαρύνει κι άλλο και θα μας αναγκάσει να μείνουμε στην αφετηρία.

    Σε κάθε φόρουμ χρησιμοποιούμε διαφορετική γλώσσα για να εξηγήσουμε τις θέσεις μας. Δεν αξιολογούμε αποσπασματικά τα γεγονότα, αλλά βλέπουμε την εικόνα συνολικά. Οι πολιτικές της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε από αυτή την οπτική γωνία, όπως άλλωστε συνέβη και με το Ιρακινό, καθώς και με τις σχέσεις με τις ισλαμικές χώρες. Στόχος ήταν, πρόσθεσε, από τη μια μεριά να επιλύσουμε τα προβλήματα με τις χώρες, στις σχέσεις με τις οποίες αυτά παρουσιάζονταν ως εμπόδια, και από την άλλη μεριά να καταστήσουμε τους Τούρκους που ζούνε σε περιοχές όπως η Δυτική Θράκη, το Ναχτσεβάν, η Ελλάδα (sic) ή η Γεωργία ένα θετικό στοιχείο που ενισχύει τις σχέσεις μας, και το οποίο παύει πλέον να αποτελεί προβληματικό σημείο μεταξύ μας.

    Αναφερόμενος περαιτέρω στο Κυπριακό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εφάρμοσαν την τακτική που είχε υιοθετήσει ο Χαϋρεντίν Μπαρμπαρόσα στην Ναυμαχία της Πρέβεζας [1538], και η προσπάθεια τους στέφθηκε από επιτυχία : «Ο Αντρέα Ντόρια λίγο πριν την ναυμαχία ανέλυσε στους διοικητές του την τακτική του πολέμου λέγοντας 'Ο Μπαρμπαρόσα είναι πράγματι πολύ καλός αρχηγός και οι τακτικές που εφαρμόζει είναι αξιοπρόσεκτες. Μελέτησα όλες αυτές τις τακτικές που έχει εφαρμόσει προκειμένου να νικήσει τους εχθρούς του. Αποκόμισα την εντύπωση ότι και αύριο θα εφαρμόσει τις ίδιες, έτσι κι εμείς θα εφαρμόσουμε την εξής τακτική'. Την ίδια ώρα ο Μπαρμπαρόσα έλεγε στους επιτελείς του 'Αυτός ο Αντρέα Ντόρια δεν μοιάζει με τους προηγούμενους αντιπάλους μου. Είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Κατά πάσα πιθανότητα έχει μελετήσει τις πολεμικές μου τακτικές και ξέρει πώς αντιμετωπίζω μια μάχη. Κατά συνέπεια, αύριο θα αναπτύξει μια αντίστοιχη τακτική για να με αντιμετωπίσει. Εγώ όμως θα εφαρμόσω της εξής τακτική εναντίον του'».

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διαβάσανε σαν τον Μπαρμπαρόσα τις σκέψεις της αντίπαλης πλευράς, είπε : «Ο Παπαδόπουλος είχε μελετήσει πολύ καλά όλες τις τακτικές που εφάρμοζε η Τουρκία μέχρι εκείνη τη μέρα και θεώρησε ότι θα κινηθεί και πάλι με βάση τις ίδιες τακτικές. Δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος για κάποια άλλη, αντίθετη τακτική. Η Ελλάδα και οι Ε/Κ δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να ερμηνεύσουν αυτή τη στάση».

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ακόμη ότι χάρη στη πολιτική που εφάρμοσε η Τουρκία στο Κυπριακό, ο Ρώσος ΥΠΕΞ συμμετείχε στη Σύνοδο του Ο.Ι.Δ. και υπέγραψε το τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρεται ως «πρωθυπουργός» του «Τ/Κ Κράτους».    

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει μια ανεξάρτητη στάση αναφορικά με το σχέδιο για την Ευρύτερη Μέση Ανατολή και ότι πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της με πνεύμα ανεξαρτησίας.

    Για την ΕΕ επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο (σχέδιο Β) για την περίπτωση κατά την οποία η πρώτη δεν της δώσει ημερομηνία διαπραγματεύσεων στα τέλη του χρόνου, και πρόσθεσε : «Εάν η ΕΕ δεν μας υποστηρίξει, δεν μπορεί να υπάρξει μια προσέγγιση του τύπου να στραφούμε προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση. Δεν μπορεί να γίνει ένα σχέδιο Β με την έννοια του να φύγουμε από την μια πλευρά να καταφύγουμε σε μια άλλη».

    Τέλος, για το Κουρδικό, ανέφερε τα εξής : «Κατά μια έννοια πρέπει να εξασφαλιστεί ότι αυτό που τίθεται ως το Κουρδικό ζήτημα στη Μέση Ανατολή πρέπει να πάψει να αποτελεί διαλυτικό παράγοντα στο εσωτερικό της Τουρκίας και να αντιμετωπιστεί ως στοιχείο μεταξύ εκείνων που εξασφαλίζουν την ομοιογενοποιήση της χώρας. Ελπίζουμε ότι πρόσφατες αποφυλακίσεις θα οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτιμώ τις εξελίξεις αυτές ως υγιείς».

    [16] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 23 Ιουνίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Μικρά κέρδη παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και το οποίο καθήλωσε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο δεύτερο χαμηλότερο του επίπεδο από την επίσημη λειτουργία του ΧΑΚ, τον Μάρτιο του 1996. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 128 χιλιάδες λίρες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,32%, κλείνοντας στις 74,81 μονάδες.

    Αντίθετα, αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 331,35 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΥΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Σόφια, 23 Ιουνίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Τη δέσμευση της Βουλγαρίας να θέσει εκτός λειτουργίας τους αντιδραστήρες τρία και τέσσερα στον πυρηνικό σταθμό "Κοζλοντούι" επιβεβαίωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος επισκέπτεται τη Βουλγαρία.

    Το οριστικό κλείσιμο των δύο μονάδων θα γίνει γεγονός με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της βουλγάρικης Βουλής, διευκρίνισε ο κ. Σαξκομπουργκότσκι, συμπληρώνοντας ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να αναπτύσσει την πυρηνική ενεργειακή και μετά την προσχώρηση της στην ΕΕ, μετέδωσε το ΒΤΑ.

    Η Βουλγαρία θα εκπληρώσει τη δέσμευση της να κλείσει τις μονάδες τρία και τέσσερα έως το τέλος του 2006, αφού αναμένεται η χώρα να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ το 2007.

    Η εκμετάλλευση των πυρηνικών σταθμών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι κυρίαρχη επιλογή της κάθε ευρωπαϊκής χώρας είπε από την πλευρά του ο κ. Σιούσελ, επισημαίνοντας ότι μόνο το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ έχουν σταθμούς.

    [18] ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ PVC

    Βουδαπέστη, 23 Ιουνίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Πολλά ευρωπαϊκά νοσοκομεία χρησιμοποιούν υλικά από πλαστικό PVC, το οποίο είναι ιδιαίτερα τοξικό, ειδικά στις μονάδες των νεογνών και των προώρων, επισημαίνεται σε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Health care without harm", που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βουδαπέστη, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η έκθεση απαριθμεί 48 υλικά τα οποία η οργάνωση δοκίμασε σε νοσοκομείο επτά ευρωπαϊκών χωρών-Αυστρία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία. Τα περισσότερα από τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται στις νεογνολογικές και παιδιατρικές μονάδες. Πρόκειται για καθετήρες και σωλήνάκια για τα πρόωρα.

    Τα 39 από τα 48 υλικά ήταν από PVC και περιείχαν φθαλάτες, ουσίες που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και θεωρούνται ότι είναι τοξικές για την αναπαραγωγή ή ότι προκαλούν δυσπλασίες.

    [19] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ Ο Φ. ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Στο Λουτράκι βρίσκεται ο Φώντας Κουτσιούμπας, όπου μαζί με τους υπόλοιπους παλαιστές συνεχίζει με αμείωτη ένταση την Ολυμπιακή προετοιμασία του.

    Το πρόγραμμα που ακολουθεί ο χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής του 2001 είναι αρκετά βαρύ, καθώς περιλαμβάνει καθημερινές τριπλές προπονήσεις, αλλά ο ίδιος δεν φαίνεται να... πτοείται από την κούραση: «Αυτό που με ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο είναι η Ολυμπιακή προετοιμασία μου και για αυτό μένω προσηλωμένος σε αυτόν τον στόχο μου. Δεν θέλω να χάσω ούτε λεπτό από τις προπονήσεις, καθώς πλέον δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, αφού βρισκόμαστε μια... ανάσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας» κατέληξε ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού στα 120κ.

    Ο αδελφός του Φώντα, ο Γιώργος Κουτσιούμπας βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς υποβάλλεται σε θεραπεία, για να ξεπεράσει τον πρόσφατο τραυματισμό του στο πόδι. Ο νεαρός παλαιστής αναμένεται να επιστρέψει στις προπονήσεις σε μια περίπου εβδομάδα.

    [20] ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Ο προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου, Στράτος Αποστολάκης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την πορεία της εθνικής ομάδας των ανδρών στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

    «Μετά την άσχημη εμπειρία, που είχα από το Μουντιάλ της Αμερικής ήθελα, η Εθνική μας ομάδα, να δείξει ένα καλό πρόσωπο. Ήθελα να είχαμε μια καλή παρουσία. Ήταν αρκετό στην αρχή. Τελικά η αρχική προσδοκία ξεπεράστηκε. Τα παιδιά έχουν ήδη οδηγήσει την ομάδα ψηλά, αν και εύχομαι να την πάνε ακόμα ψηλότερα. Αυτή η πορεία ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έχει πολλά προβλήματα», τόνισε ο κ. Αποστολάκης και συνέχισε: «Η ομάδα είχε μια καλή παρουσία, ως τώρα στο τουρνουά. Σχεδόν για 2,5 παιχνίδια, ήμασταν αρκετά καλοί. Μόνο στο πρώτο ημίχρονο, του αγώνα με την Ρωσία δεν ήμασταν καλοί. Δεν νομίζω να παίξουμε χειρότερα, στο παιχνίδι με την Γαλλία. Με την Γαλλία, δεν θα έχουμε άγχος. Με την Ρωσία ήμασταν αγχωμένοι. Σκεφτόμασταν και το άλλο παιχνίδι, του ομίλου. Το αποτέλεσμά του μπορεί να είχε επιπτώσεις σε μας. Για αυτό υπήρχε αυτό το άγχος στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Όμως με την Γαλλία, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ποδοσφαιριστές θα είναι απαλλαγμένοι από το άγχος. Ακόμη και αν αποκλειστούμε, πράγμα που το απεύχομαι, θα ξέρουμε ότι τα παιδιά έχουν κάνει την δουλειά τους.

    Η Γαλλία είναι μια μεγάλη δύναμη στο ποδόσφαιρο. Μια παγκόσμια δύναμη. Διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν σε οποιαδήποτε στιγμή την ζημιά. Οι παίκτες αυτοί έχουν απεριόριστο ταλέντο. Πάντως νομίζω ότι το ταλέντο τους, ήταν ο λόγος της κακής πορείας στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής. Θεώρησαν ότι μόνο με το ταλέντο τους, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια καλή πορεία. Όμως αυτό τους έγινε μάθημα. Έτσι το ταλέντο τους, είναι καθοριστικός παράγοντας για την συνέχεια και τον μεταξύ μας αγώνα. Παιχνίδι με παιχνίδι με αγώνα, η Γαλλία βελτιώνεται. Μας υπολογίζει σαν ομάδα. Ξέρουν ότι δεν φθάσαμε τυχαία στο προημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος».

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Η Κωνσταντινούπολη θα είναι η τελευταία στάση της εθνικής ομάδας παίδων στο μπάσκετ. Στην Πόλη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο ενός τουρνουά τη Βουλγαρία (28/6, 4μ.μ.), την Ουκρανία (29/6, 4μ.μ.) και την Τουρκία (30/6, 6μ.μ.).

    Το σαββατοκύριακο η εθνική ομάδα των νέων ανδρών θα μεταβεί στο Μπρνο της Τσεχίας, για να συνεχίσει την προετοιμασία της εν όψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα φιλοξενηθεί στην ίδια πόλη (23/7-1/8). Πρώτος αντίπαλος θα είναι η οικοδέσποινα χώρα (29/6, 9μ.μ.), δεύτερος (στις 30/6) η Γαλλία (5μ.μ.) και τρίτος η Τουρκία (1/7, 7μ.μ.).

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΝ ΜΕΣΑΡΙΑΚΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Μια ακόμη μεταγραφή πραγματοποίησε ο Αρης. Απέκτησε για τα επόμενα δύο χρόνια τον Γιεγκόρ Μεσαριάκου μετά το υπογεγραμμένο συμβόλαιο που έστειλε ο παίκτης στα γραφεία της ομάδας. Ο Λευκορώσος φόργουορντ κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου αγωνίζονταν στον Μακεδονικό και η παρουσία του κρίθηκε από την τεχνική ηγεσία του κίτρινου συλλόγου πάρα πολύ καλή.

    [23] ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΓΓΛΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Άλλος ένας Αγγλος φίλαθλος τραυματίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Πορτογαλία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Πορτιμάο. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή, αφού τραυματίστηκε στο λαιμό από αιχμηρό αντικείμενο. Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης, ενώ το άσχημο είναι ότι δεν έχει αφήσει ίχνη προκειμένου να τον εντοπίσουν.

    Είναι το δεύτερο περιστατικό που συμβαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα, καθώς μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ένας Αγγλος φίλαθλος υπέκυψε στα τραύματά του, μετά από επίθεση που δέχθηκε από ληστή ο οποίος τον μαχαίρωσε πολλές φορές στο κέντρο της Λισσαβόνας.

    [24] ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Τελ Αβιβ, 23 Ιουνίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Ο αρχηγός του αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών ο στρατηγός Ομαρ Σουλεϊμάν πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στη Ραμάλα και το Ισραήλ με θέμα τον ρόλο της Αιγύπτου στην εφαρμογή του ισραηλινού σχεδίου αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο στρατηγός Σουλεϊμάν, αρμόδιος για το παλαιστινο-ισραηλινό ζήτημα, έφθασε στη Ραμάλα και επισκέφθηκε αμέσως τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ στο αρχηγείο του συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του παλαιστίνιου ηγέτη για θέματα ασφαλείας Τζιμπρίλ Ρατζούμπ. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, στις συνομιλίες θα συμμετάσχει και ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι.

    Το ισραηλινό σχέδιο προβλέπει την εκκένωση μέχρι το τέλος του 2005 21 εβραϊκών οικισμών της Λωρίδας της Γάζας και τεσσάρων απομονωμένων εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης.

    Πηγή του περιβάλλοντος του παλαιστίνιου πρωθυπουργού δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης του αιγύπτιου στρατηγού είναι να εξασφαλίσει την επίσημη αποδοχή από την παλαιστινιακή πλευρά ενός ρόλου της Αιγύπτου στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ισραηλινή αποχώρηση.

    [25] ΑΧΕΡΝ: Η ΕΕ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Δουβλίνο, 23 Ιουνίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μεγάλο συμφέρον να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ερφημερίδα "Irish Times". "Η Ιρλανδία και η Ευρώπη έχουν μεγάλο οικονομικό συμφέρον να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ", τονίζει και προσθέτει πως και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν επίσης κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν πως οι οικονομικές τους σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από "γεωπολιτικές ανησυχίες".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής στην Ιρλανδία για να συμμετάσχει το Σάββατο το πρωί στη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο κάστρο Ντρόμολαντ, στις δυτικές ακτές της χώρας.

    Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις ενόψει της επίσκεψης Μπους, διαμαρτυρόμενοι για την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ. Οι ιρλανδικές αρχές έχουν ήδη κινητοποιήσει 6.000 αστυνομικούς και στρατιώτες που θα αναλάβουν την προστασία του Μπους και των ηγετών της ΕΕ.

    Ο Μπους θα έχει συναντήσεις με τον Αχέρν, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, πριν αναχωρήσει αργά το Σάββατο για την Κωνσταντινούπολη, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    [26] Σ.ΑΡΑΒΙΑ: ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΑΝ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

    Ριάντ, 23 Ιουνίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας προσέφερε σήμερα αμνηστία στους μαχητές ισλαμιστές αν παραδοθούν στις αρχές ασφαλείας της χώρας μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, μετά από τη θανάτωση του ηγέτη τμήματος της Αλ Κάιντα στο βασίλειο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Αυτοί που θα παραδοθούν οικειοθελώς από τώρα μέσα σε ένα μήνα θα τύχουν συμπεριφοράς σύμφωνα με τους νόμους του Θεού" δήλωσε ο εκτελών χρέη αρχηγού του κράτους, πρίγκιπας του θρόνου Αμπντάλα, σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση.

    Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φάισαλ δήλωσε ότι η απειλή από τους ένοπλους ισλαμιστές μαχητές για τη χώρα παραμένει.

    Υπενθυμίζεται ότι οι σαουδαραβικές δυνάμεις σκότωσαν την Παρασκευή τον ηγέτη του τμήματος της Αλ Κάιντα που δρούσε στο βασίλειο, Αμπντουλαζίζ αλ-Μούκριν.

    [27] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 23 Ιουνίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Η ισπανική κυβέρνηση θα διοργανώσει δημοψήφισμα στο θέμα του ευρωπαϊκού Συντάγματος, δήλωσε στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουϊθ Ροντρίγκες Θαπατέρο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η πρόθεσή μας είναι ο ισπανικός λαός να κληθεί να αποφανθεί για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα", δήλωσε μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ισπανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και συναφή ζητήματα θα έλθει σε συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα.

    [28] ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΔΥΟ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΑΔΕΡΦΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

    Βαγδάτη, 23 Ιουνίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Δύο ιρακινές αδελφές που εργάζονταν σε μεγάλη αμερικανική εταιρία σκοτώθηκαν χθες όταν πυροβολήθηκαν από ενόπλους μέσα από διερχόμενο αυτοκίνητο, κοντά στο σπίτι τους στην Βασόρα στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσαν συγγενείς τους σήμερα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο πατέρας τους, Σάνταχ Αουντίσοου, δήλωσε ότι περίμενε τις κόρες του να επιστρέψουν κοιτώντας από το παράθυρο όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε ένα λευκό φορτηγάκι να αναπτύσσει ταχύτητα και να απομακρύνεται.

    Η Ζάνετ και Σάθα, 38 και 25 ετών, εργάζονταν στην αμερικανική εταιρία Bechel, δήλωσε ο πατέρας τους. Η εταιρία έχει αναλάβει μεγάλα έργα υποδομής στο Ιράκ.

    [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ «PRINCE - ΠΛΑΪ ΣΤΟ ΚΥΜΑ»

    Καβάλα, 23 Ιουνίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Tην ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά στο Δημοτικό Κάμπινγκ Κεραμωτής το Φεστιβάλ του Δήμου «PRINCE - Πλάι στο Κύμα» υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

    Καλλιτέχνες καταξιωμένοι στο χώρο τους, καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το προσωπικό τους ίχνος στην παραλία της ελληνικής μουσικής σκηνής, θα ενώσουν τις μουσικές τους, τις μελωδίες και τις φωνές τους στη γιορτή αυτή του καλοκαιριού.

    Την Παρασκευή το βράδυ συναυλία θα δώσουν τα "Ημισκούμπρια" και ο Γιώργος Μαζωνάκης, το Σάββατο ο Γιώργος Τσαλίκης και την Κυριακή οι "Μπλε" και η Ελευθερία Αρβανιτάκη".

    [30] SANI FESTIVAL 2004

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (16:23 UTC+2)

    Με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, την Ελλη Πασπαλά, και την Ντιλέτς Κοτς, που θα παρουσιάσουν τη μουσική για την ταινία "Πολίτικη Κουζίνα" και άλλες γνωστές μελωδίες, ξεκινά φέτος, για 12η συνεχή χρονιά, το Sani Festival, καλύπτοντας με συνολικά 15 εκδηλώσεις ένα πλούσιο πολιτισμικό πρόγραμμα, με αγαπημένους και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

    Στο τρίμηνο Ιούλιος - Σεπτέμβριος θα φιλοξενηθούν στο Sani Festival τέσσερις μεγάλες συναυλίες (Cuban's Grammys, Dulce Pontes και Στέφανος Κορκολής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Χρήστος Θηβαίος, Ευανθία Ρεμπούτσικα με την Ελλη Πασπαλά και την Dilec Koc), πέντε συναυλίες μουσικής δωματίου ("sani classic" από την 1η μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου), μία παράσταση χορού (Τango Flamenco), τριήμερο τζαζ ("jazz on the hill" με το τρίο Lynne Arriale, Esdjorn Svensson Trio και Jacques Loussier Trio), καθώς επίσης και δυο εικαστικές εκθέσεις (Μπάμπης Βεκρής και Γιώργος Κουβάκις).

    "Μέλημα του προγράμματός μας αποτελούν οι ξεχωριστές καλλιτεχνικές προτάσεις για το καλοκαίρι. Αυτό αντανακλάται και φέτος, σε ένα 'διαπολιτισμικό' πρόγραμμα, με διαφορετικές κουλτούρες και ερεθίσματα που μερικές φορές συναντώνται με τη δική μας" δήλωσε στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ της Σάνης, Ολγα Καμπουρίδου.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    - Σάββατο 10 Ιουλίου: Ευανθία Ρεμπούτσικα

    Παρασκευή 16 Ιουλίου: Λιν Αριαλ τρίο. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες αμερικανίδες πιανίστριες. Μαζί της οι μόνιμοι συνεργάτες της τα τελευταία χρόνια Jay Anderson και Steve Davis.

    - Σάββατο 17 Ιουλίου: Οι Esbjorn Svensson, Dan Berglund και Magnus Ostrom αποτελούν ότι πιο hot κυκλοφορεί στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Συνδυάζουν τη τζαζ με ηλεκτρονικά στοιχεία, με φανκ ρυθμούς, ροκ, αλλά και κλασική μουσική. Εχουν βραβευτεί τόσο από τη γαλλική όσο και από τη Γερμανική Ακαδημία Τζαζ Μουσικής.

    - Κυριακή 18 Ιουλίου: Jacques Loussier Trio. Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουν τη μουσική Μπαχ είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς συνδυασμούς κλασικής μουσικής και τζαζ.

    - Παρασκευή 23 Ιουλίου: Cuban's Grammys. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τέσσερα μεγάλα ονόματα της κουβανέζικης μουσικής θα μοιραστούν την ίδια σκηνή. ο Eliades Ochoa, ήρωας του Buena Vista Social Club, ο Changuito, ο άσσος των κρουστών Tata Guines και η νέα γυναικεία φωνή της Κούβας Haila, όλοι τους βραβευμένοι με Grammy, και συνοδευόμενοι από ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς.

    - Σάββατο 24 Ιουλίου: εγκαίνια έκθεσης του Μπάμπη Βεκρή. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει έργα του από το 1983 - 1987, εκφράζοντας τον προβληματισμό του σχετικά με την επίδραση που έχει η επιστήμη στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και στην αισθητική μας εμπειρία.

    - Σάββατο 31 Ιουλίου: Tango Flamenco. Μια παράσταση που συνδυάζει το πάθος του αργεντίνικου ταγκό με αυτό του ισπανικού φλαμέγκο, με 24 καλλιτέχνες, χορευτές και μουσικούς, υπό τους ήχους της μουσικής των Astor Piazzola, Daniel Yagoe και Jarcamora.

    - Παρασκευή 6 Αυγούστου: Εγκαίνια έκθεσης Γιώργου Κουβάκι. Στοιχειώδης σύνθεση με έντονα χρώματα, μία ήπια καλλιτεχνική δημιουργία, στα πλαίσια της αφαίρεσης.

    - Σάββατο 7 Αυγούστου: Dulce Pontes και Στέφανος Κορκολής. Μία συναυλία με τα παραδοσιακά πορτογαλικά fados.

    - Σάββατο 14 Αυγούστου: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Χρήστος Θηβαίος

    SANI CLASSIC

    - Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου: Uwe Matschke και Δανάη Παπαματθαίου - Matschke. Συναυλία για βιολί και πιάνο

    - Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου: Εκτορ Λάππας, Κώστας Μακρυγιαννάκης και Χρήστος Γρίμπας. Συναυλία για βιολί, κιθάρα και βιολοντσέλο

    - Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου: Μπεάτα Πίντσετις και Χρήστος Σακελλαρίδης. Συναυλία πιάνου για τέσσερα χέρια

    - Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου: Ελενα Χριστοδούλου. Ρεσιτάλ πιάνου

    - Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου: Αθανασία Θωμοπούλου, Θεόδωρος Παπαδημητρίου και Παναγιώτης Κουντούρης. Συναυλία για φωνή, βιολοντσέλο και electone.

    [31] "ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΤΗ ΓΚΙΟΤΖΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Καβγάδες στη Γκιότζα» ανεβάζει φέτος το καλοκαίρι το Δημοτικό Θέατρο Συκεών (οδός Καρόλου Κουν), για τρεις παραστάσεις, στις 28, 29 και 30 Ιουνίου, στις 21.30, με ελεύθερη είσοδο, υποσχόμενο μια παράσταση γεμάτη μουσική, τραγούδι και έρωτα.

    Στα περίχωρα της Βενετίας, στην περιοχή της Γκιότζα, ζουν οι ψαράδες με τις γυναίκες τους. Άνθρωποι απλοί και ζεστοί που παλεύουν για μια θέση στον ήλιο. Γελάνε και κλαίνε χωρίς ντροπή, θυμώνουν και φοβούνται. Ανέμελοι, σαν το δροσερό αεράκι του καλοκαιριού, εκρηκτικοί, σαν τη θερινή μπόρα. Έτοιμοι να ζωντανέψουν το χαρούμενο μυστικό της ζωής, που είναι η συνεχής αλλαγή με την ελπίδα της καινούργιας μέρας....

    Συντελεστές της παράστασης

    Μετάφραση: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Σκηνοθεσία: Έβη Δημητροπούλου, Παίζουν: Βαγγέλης Ηλιάδης, Εμμανουέλα Ζαφειρέλη, Ζωή Στερικλή, Αναστασία Τσακίρη, Νικολέτα Μιχαηλίδου, Σταμάτης Στάμογλου, Σπύρος Αθηναίου, Μίλτος Βαρύτης, Λίτσα Ανδριανοπούλου, Εβίτα Χατζηνικολάου, Κατερίνα Αθανασάκου, Δήμητρα Τζήκα, Τέτα Δουμπάρατζη, Φωτεινή Νέτσικα, Καίτη Λάζου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Σωτήρης Γκουντσούδης.

    [32] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2004 ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

    Λευκάδα, 23 Ιουνίου 2004 (12:06 UTC+2)

    Πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι ο δήμος Λευκάδας, μέσα από δύο διοργανώσεις, τις «Γιορτές λόγου και τέχνης» που θα πραγματοποιηθούν από τις 24-31 Ιουλίου, και το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ» από 1-8 Αυγούστου. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν επιμέρους εκδηλώσεις με εκθέσεις, χορό, θέατρο, μουσική κ.α.

    Αναλυτικά το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    ΙΟΥΝΙΟΣ 2004

    24: Βραδιά Μπαλέτου με το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ Λευκάδας, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός»

    26: Παραδοσιακοί χοροί με το Παιδικό ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ «ΟΡΦΕΑ» Λευκάδας, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός»

    28: Εγκαίνια Έκθεσης Ξυλογλυπτικής-Αγιογραφίας του Ηλία Σκοντράνη, στην αίθουσα Εκθέσεων Πολιτιστικού Κέντρου. Διάρκεια: 28 Ιουνίου μέχρι 10 Ιουλίου

    28: Βραδιά Μπαλέτου από τη ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ ΕΥΡΙΔΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗ, στις 21.00, στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός»

    30: Παιδική θεατρική παράσταση «Τρελή Περιπέτεια στο παραμυθένιο δάσος» από το ΠΑΛΕΣΤΡΙΝΕΙΟ ΩΔΕΙΟ, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός».

    ΙΟΥΛΙΟΣ 2004

    1: Βραδιά αργεντίνικου Τάνκγο, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός»

    2: Παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ«ΝΕΑΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ», στις 21.30, στο Κηποθέατρο«Αγγελος Σικελιανός»

    3: Βραδιά τζαζ μουσικής «JAZZ TRIO», στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός». Συμμετέχουν: Αλέξης Γράψας πιάνο,Keyboards,Αρωνίδης Κοσμάς μπάσο, Azizai Klod, τύμπανα Martha Moreleon τραγούδι

    4: Χορωδιακή βραδιά από τη Χορωδία Ιταλίας CORO COLOMBATI CITTA DI PERCOLA, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «ΑγγελοςΣικελιανός»

    8: Παιδική θεατρική παράσταση «Τα Γουρουνάκια Κουμπαράδες» του Ευγ. Τριβιζά

    από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός»

    9: Μουσική βραδιά «Η αθέατη όψη του φεγγαριού», στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός». Συμμετέχει το γκρούπ ΣΕΛΑΝΑ: Φωνή 1-Γιούλα Μιχαήλ, Φωνή 2-Άλκης Κόλλιας, Πιάνο-Δέσποινα Στεφανίδη, Ακκορντεόν-Αναστασία Γεωργάκη, Μπάσο-Βαγγέλης Ζωγράφος

    10: Βραδιά έντεχνης ελληνικής μουσικής από τη ΧΟΡΩΔΙΑ και ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ «ΟΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ», στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός»

    11: Θεατρική παράσταση «ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ» του Γ. Βιζυηνού, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός» από το ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

    12: Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής της ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΨΑΡΡΗ, στις 20.00, στην Αίθουσα Εκθέσεων Πολιτιστικού Κέντρου. Διάρκεια Έκθεσης: 12 μέχρι 24 Ιουλίου

    14: Βραδιά τζαζ μουσικής, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός». Συμμετέχουν: Ανδρέας Θερμός-Τενόρο, Σοπράνο,Σαξόφωνο,Τάκης Φαραζής-πιάνο, Ειρηναίος Κουλουράς-Κοντραμπάσο, Αλέξανδρος Κτιστάκης-Ντράμς

    15: Οι «BLUES WIRE» με τους Ηλίας Ζάίκος-κιθάρα, φωνή, Γιώργος Μπαντούκ-Φυσαρμόνικα, κιθάρα, φωνή,keyboards, Σωτήρης Ζήσης-Μπάσο, Αλέξανδρος Αποστολάκης-Ντράμς, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός».

    16: Συμπόσιο της εταιρίας Λευκαδικών Μελετών «Οδυσσέας Ελύτης»,στις 18.30, στην Αίθουσα Συνεδρίων Πολιτιστικού Κέντρου.

    16: Μουσικό σύνολο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ ΔΟΞΑΡΙΑ» με ρεπερτόριο από την προκλασική,κλασική περίοδο και έργα ελλήνων συνθετών. Συμμετέχει: Ιωάννα Βρακατσέλη. Στις 21.30 στο Κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός»

    17: Συμπόσιο της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών «Βιολογία Βιοηθική», στις 18.30, στην Αίθουσα Συνεδρίων Πολιτιστικού Κέντρου. Διάρκεια μέχρι τις 18 Ιουλίου.

    17: Μουσικό Σχήμα «SEYRAN», στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός». Συμμετέχουν: Κλεοπάτρα Βάγια-σάζι, Λουκία Κωνσταντάτου-κανονάκι, τραγούδι, Μαρία Κατελανάκη-ούτι, τραγούδι, Μαρία Παπαπετροπούλου-΄σαζι, Μαρία Σταύρακα κρουστά, λάφτα, τραγούδι, JaimeSmith-βιολί.

    19: Παιδική θεατρική παράσταση «Οι γαλαζόπετρες του Ιονίου» της Κλαίρης Γαζή, από το ΠΑΛΕΣΤΡΙΝΕΙΟ ΩΔΕΙΟ, στις 21.30, στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός».

    21: Θεατρική παράσταση «ΕΡΩΦΙΛΗ» του Χορτάτση, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο Κηποθέατρο «Αγγ.Σικελιανός».

    ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

    ΙΟΥΛΙΟΣ

    24: ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜ. ΓΟΛΕΜΗ (ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ), στις 21.30, στην αίθουσα Συνεδρίων Πολιτιστικού Κέντρου. Ομιλητές: Δρ. Βρεττός Σπύρος-Επιτ. Σχ. Σύμβουλος Κατηφόρης Νίκος-Δικηγόρος Δρ. Κοψιδά Παρασκευή- Σχολ. Σύμβουλος Δρ. Ροντογιάννης Γιώργος-Καθηγ. Παν/μιου Θεσσαλίας

    24: Θεατρική βραδιά «Η Καλλιπάτειρα στο Φώς τηςΟλυμπίας», με την Αλεξάνδρα Λαδικού, στις 21.30, στο ανοιχτό Θέατρο

    25: Βραδιά μπαλέτου «ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» από την Καλλιτεχνική Ομάδα «MATERIA», στις 21.30, στο Ανοιχτό Θέατρο

    26: Συναυλία από τη ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ «ΟΡΦΕΥΣ» στις 21.30 στο Ανοιχτό Θέατρο

    27: Εγκαίνια Εκθεσης ιαπωνικής ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ & ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑΣ, στις 19.00, στην αίθουσα Εκθέσεων Πολιτιστικού Κέντρου. Διάρκεια 28/7 μέχρι 2/8/2004

    28: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ στις 21.30 στο Ανοιχτό Θέατρο

    28: ΤΕΛΕΤΗ ΤΕΪΟΠΟΣΙΑΣ από τον Ιάπωνα KENICHI HIROTA, 20.00-21.00, στην Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου

    28: «Ο ΑΣΥΛΟΓΙΣΤΟΣ» του Μολιέρου από το «Θεατρικό Σανίδι» με τον Βασίλη Τσιβιλίκα, στις 21.30 στο Ανοιχτό Θέατρο

    29: ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ, στις 19.00, στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ μέχρι τις 30 Ιουλίου

    29: ΣΥΜΠΟΣΙΟ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ στα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Λ.ΧΕΡΝ, στις 19.00, στην αίθουσα Συνεδρίων Πολιστικού Κέντρου

    29: Ιαπωνικό Χοροθέατρο «HARUNA», Χορόδραμα «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», στις 21.30, στο ανοιχτό Θέατρο

    30: «ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝ» υπό τη Δ/νση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΓΟΥΡΖΗ, στις 21.30, στο Ανοιχτό Θέατρο, εμπνευσμένη από την Ομώνυμη Ιστορία του ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ. Παρουσίαση Σχεδίων ταινίας «Η πηγή της Νιότης»

    31: ΤΕΛΕΤΗ ΤΕΪΟΠΟΣΙΑΣ από τον Ιάπωνα KENICHI HIROTA, 20.00-21.00, στην αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου

    31: Μουσική Βραδυά με τον Ito Tetsua σε έργο του Λευκάδιου Χέρν «ΜΙΜΙ ΝΑΣΙ ΧΟΪΤΣΙ» με το παραδοσιακό όργανο Μπίβα , στις 21.00, στην αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου

    31: ΒΡΑΔΙΑ ΒΑΡΚΑΡΟΛΑΣ, στις 22.00, Κανάλι Δυτικής Παραλίας

    ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - 42Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΛΚΛΟΡ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    1 - 5: Παραδοσιακοί Χοροί και τραγούδια των Λαών του κόσμου, στις 21.00, στο Ανοιχτό Θέατρο

    5: ΑΦΙΞΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ, στις 15.30, στην Πλατεία Παραλίας. Η Διεθνούς Φήμης Μέτζο Σοπράνο ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ θα ανάψει τον βωμό της Φλόγας.1.500 Ελληνες και ξένοι χορευτές από όλες τις γωνιές της Γης θα χορέψουν τον Χορό της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

    6 - 8: Παραδοσιακοί Χοροί και Τραγούδια των Λαών του κόσμου, στις 21.00 στο ανοιχτό θέατρο (8 Αυγούστου στις 23.00 η μεγάλη τελετή λήξης του 42ου Φεστιβάλ με τον ομαδικό χορό της φιλίας και την ανταλλαγή ενθυμημάτων)

    8: Εγκαίνια Ομαδικής Έκθεσης ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ και Έκθεση Γλυπτικής του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΛΕΥΡΑ, στις 20.00, στην αίθουσα Εκθέσεων Πολιτιστικού Κέντρου. Διάρκεια Έκθεσης: 8 μέχρι 31 Αυγούστου

    Στους παραδοσιακούς χορούς των λαών του κόσμου συμμετέχουν: Αλγερία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία, Ισπανία, Κορέα, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Συρία, Τουρκία, Πολωνία κ.α. Από την Ελλάδα συμμετέχουν: «Εξωραϊστική-Μορφωτική Λέσχη Φιλιπποπόλεως», «Ενωση Ποντίων Πολύχνης», «Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης», «Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών Η Πίνδος», «Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κυψέλης και Μακροχωρίου Ημαθίας», ενώ από τη Λευκάδα οι: «ΟΡΦΕΥΣ» , «ΝΕΑ ΧΟΡΩΔΙΑ», «ΠΗΓΑΣΟΣ», «ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΡΥΑΣ», «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΥΔΡΙΟΥ» ,«Χορευτικό Τμήμα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σφακιωτών».

    Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας συνεχίζει και εφέτος για δεύτερη χρονιά το νέο θεσμό: ΤΟ ΒΗΜΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο και θα έχει τη μορφή διημερίδας.

    [33] ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 2004 (11:17 UTC+2)

    ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ Η ομάδα «Θεατρική διαδρομή» παρουσιάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη. Τελευταία παράσταση σήμερα 23 Ιούνη. Το διήμερο 25 και 26 Ιούνη εμφανίζεται το «Netherlands Dance Theatre» (συγκρότημα σύγχρονου χορού). Στις 28 και 29 Ιούνη, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανεβάζει την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» ανεβάζει την παράσταση «Λαϊκό πανηγύρι - Μισός αιώνας Αριστοφάνης», μια διαδρομή σε όλα τα έργα του. Παραστάσεις: 4, 5 και 6 Ιούλη. Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή. Παραστάσεις: 19, 20 και 21 Ιούλη. Το θέατρο «Μικρή Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου παίζει τον «Ελαφοβασιλιά» των Ξένιας Καλογεροπούλου - Θωμά Μοσχόπουλου. Παραστάσεις: 28, 29 και 30 Ιούλη.

    ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ.: 2310652020) Ο Michael Flatley χορογραφεί και παρουσιάζει ο ίδιος την παράσταση «Lord of the dance». Παραστάσεις 28, 29 και 30 Ιούνη.

    ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΟΙΤΩΝΕΣ (πρώην στρατόπεδο Κόδρα). Η ομάδα «Κενός χώρος» ανεβάζει την παράσταση «Η φωνή των απόντων», μια σύνθεση κειμένων του Σοφοκλή και του Ελύτη. Παραστάσεις: 27, 28 και 29 Ιούνη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 June 2004 - 18:14:41 UTC