Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ
  • [04] ANAΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ
  • [05] ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ν.
  • [07] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΚΑΙ "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ" ΜΠΑΡ
  • [08] Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [09] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
  • [10] ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [11] ΕΛΓΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 9.413.414 ΕΥΡΩ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
  • [12] ΑΥΡΙΟ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΑ 5 ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΔΕΘ ΑΕ
  • [13] ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΝΑΡΚΗΣ
  • [14] Ο ΝΙΚΟΛΙΤΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [15] ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ
  • [16] ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΝΑΤΟ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [17] ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΤΣΑΝΑΚ
  • [19] ΜΕ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [20] O Μ. ΜΠΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [21] Δ. ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΔΕΟΣ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [23] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΒΕΙΤ-ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ-Σ.ΑΡΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  • [24] ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ
  • [25] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
  • [26] Ο ΑΛΑΟΥΙ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΞΕΝΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΣΤΟ
  • [27] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 9,58 ΤΗΣ ΕΡΤ3
  • [28] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [29] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΣΚΑΡΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ"
  • [30] ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ "ΓΚΟΛΦΩ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [31] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

  • [01] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Κωνσταντινούπολη, 28 Ιουνίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Εάν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να εφαρμόσει την απόφαση για ΝΑΤΟϊκή συνδρομή στην εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων μπορεί να το κάνει σε ελληνικό έδαφος, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    «Ζητήθηκε από τους Ιρακινούς να υπάρξει τεχνική εκπαίδευση προσωπικού, εντός ή εκτός Ιράκ. Σε κάθε περίπτωση εάν το αποφασίσουμε μας δίνεται η επιλογή οποιαδήποτε εφαρμογή αυτής της απόφασης από ελληνικής πλευράς να γίνει εντός ελληνικών συνόρων», υπογράμμισε.

    Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παρουσία της Ελλάδας είναι «υπέρ επαρκής».

    «Στο Αφγανιστάν έχουμε μια παρουσία από περίπου 150 ανθρώπους, ένα C-130 και νομίζουμε είναι υπέρ επαρκής η παρουσία μας, ειδικά όταν μιλούμε για μια χώρα όπως η δική μας, που αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές της για να παράσχει το μέγιστο δυνατό δείχτη ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν θέτω ως ορόσημο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απλώς κρατώ μια επιφύλαξη σε περίπτωση που η Συμμαχία αποφασίσει και εκτιμούμε και εμείς ότι πρέπει να το κάνουμε μπορεί να υπάρξει κάποια μορφή συμμετοχής. Πάντως πρέπει να πω ότι και αν υπάρξει, ασχέτως Ολυμπιακών Αγώνων ή όχι η δική μου επιλογή θα ήταν να είναι σε κατευθύνσεις που έχουν σχέση με ανθρωπιστικές υπηρεσίες», τόνισε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι δεν είναι προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε, δε, ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει βελτιωμένη ατμόσφαιρα.

    Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο να διαδέχεται τον Ρομάνο Πρόντι, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «ως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι δεδομένο», αλλά πρόσθεσε ότι «θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη».

    Σχετικά, τέλος, με το θέμα που δημιουργήθηκε από την απόδοση της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «το θέμα έχει κλείσει με τη δήλωση διάψευσης του κ.Σπηλιωτόπουλου».

    Aναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Μ .ΣΠΥΡΑΚΗ: Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να συνδράμει στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράκ;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα ιρακινή κυβέρνηση, η οποία έχει και τη δέσμευση, μέχρι τον Ιανουάριο του 2005, να προχωρήσει σε εκλογές, κάτι που σημαίνει πορεία προς τον εκδημοκρατισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε από τους Ιρακινούς να υπάρξει τεχνική εκπαίδευση προσωπικού, εντός ή εκτός Ιράκ. Στο συγκεκριμένο ερώτημα που μου θέσατε δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν το αποφασίσουμε, μας δίδεται η επιλογή οποιαδήποτε εφαρμογή αυτής της απόφασης από ελληνικής πλευράς να γίνει εντός ελληνικών συνόρων.

    Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός στρατιωτών που αποφασίστηκε να σταλεί σαν πρόσθετη δύναμη στο Αφγανιστάν. Και η δεύτερη ερώτηση αφορά ένα θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει ότι το δικαίωμα υπάρχει και διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια, εάν και με ποιους όρους θα συζητούσε η ελληνική κυβέρνηση αλλαγή του εύρους του εναέριου χώρου.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το δικαίωμα παραμένει. Δεν συζητείται, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα που θέσατε, νομίζω ότι ήδη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει κάνει τη διάψευση ότι παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του. Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμένουμε σ΄ αυτό. Τώρα, ως προς το πρώτο που θέσατε, όχι, δεν αποφασίστηκε συγκεκριμένος αριθμός. Υπάρχει μια τάση να υπάρξει ενίσχυση της παρουσίας στο Αφγανιστάν. Όμως θέλω να σπεύσω να πω ότι η Ελλάδα, τουλάχιστον σ΄ αυτή τη φάση, δεν θα συμμετάσχει.

    Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η γαλλική πλευρά ερμήνευσε την απόφαση του ΝΑΤΟ για το Ιράκ ως δουλειά των συμμάχων και όχι της Συμμαχίας. Η εκπαίδευση δηλαδή των Ιρακινών στρατιωτών και η κα Κολονά είπε συγκεκριμένα ότι δεν θα υπάρχει η σημαία του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Ήθελα να σας ρωτήσω, πρώτον αν συμμερίζεστε και εσείς αυτή την ερμηνεία της απόφασης και δεύτερον, ο κ. Πρόντι συνεχάρη προκαταβολικά τον κ. Μπαρόζο. Τον συγχαρήκατε κι εσείς;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο, εγώ ξέρω ότι υπήρξε μια απόφαση η οποία αφορά ολόκληρη την συμμαχία. Από εκεί και πέρα, ποιές χώρες θα δεχθούν, ποιές θα το εφαρμόσουν και με ποιό τρόπο, εντός ή εκτός, όπως σας είπα και πρίν - και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό - είναι στην διακριτική τους ευχέρεια. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, όχι δεν έχω συγχαρεί κανέναν ακόμα, διότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Ακούγεται, πράγματι, ότι υπάρχει μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα. Το γεγονός ότι η Ιρλανδική Προεδρία μας καλεί την Τρίτη κατά κάποιο τρόπο εσπευσμένως, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, σημαίνει ότι μάλλον υπάρχει καπνός, αλλά θα περιμένουμε να επιβεβαιωθεί. Εάν επιβεβαιωθεί θέλω προκαταβολικά να πω ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη.

    Β. ΧΙΩΤΗΣ: Είναι η πρώτη επίσκεψή σας στην Τουρκία με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Θέλω να ρωτήσω αν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντησή σας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν και αν στις επαφές που έχουν οι δύο αντιπροσωπείες, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, διαπιστώνεται κάποια πρόοδος από τις συνομιλίες στην Αθήνα.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν υπάρχει επίσημη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Άλλωστε, η επίσκεψη είναι καθαρά στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλή σχέση, η οποία επιβεβαιώνεται και στις ανεπίσημες συναντήσεις αυτές τις ημέρες. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, μπορεί να υπάρχουν επαφές, αλλά δεν αγγίζουν, ούτε άπτονται των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται, με τη γνωστή, κλασική μέθοδο.

    Κ. ΑΔΑΜ: Θέλετε να μου πείτε σε ποιό σημείο ακριβώς έχει παραποιηθεί η συνέντευξη του κ. Σπηλιωτόπουλου και, δεύτερον, εάν τα σημεία τα οποία δεν έχει παραποιηθεί η συνέντευξη, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός, η Κυβέρνηση συμφωνεί απολύτως με τα λεχθέντα; Και, πιο συγκεκριμένα, εάν βλέπετε μια λύση πακέτο στο Αιγαίο, εάν θεωρείτε ότι τα τρία μίλια είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, εάν θεωρείτε ότι το casus belli δεν υφίσταται πλέον και αν θεωρείτε ότι η Τουρκία δεν έχει και μεγάλη σημασία αν θα υπογράψει ή όχι το Δίκαιο της Θάλασσας.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο πρώτο δεν θα επανέλθω. Νομίζω ότι διευκρινίστηκε. Ξεκαθάρισε τα πράγματα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης. Παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του. Σε ό,τι αφορά το γενικότερο που θέσατε, να σας ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μας. Είναι γνωστές, είναι οι πάγιες ελληνικές θέσεις. Υπάρχει η διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Δεν υπάρχει κάτι σημαντικό εκεί. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, που να έχει προκύψει. Εκείνο που υπάρχει αυτή την στιγμή μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι μια βελτιωμένη ατμόσφαιρα, την οποία τη ζούμε όλοι και αυτό είναι θετικό. Αλλά απ΄ αυτό μέχρι να πηγαίνουμε στη εξαγωγή συμπερασμάτων, ή έστω εικασιών, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση.

    Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Είπατε ότι, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα ενίσχυσης της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Το ''προς το παρόν'' μέχρι πότε το προσδιορίζετε; Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Διότι ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι, πριν από τις εθνικές εκλογές, το ΓΕΕΘΑ, υλοποιώντας ένα αίτημα του ΝΑΤΟ, έχει ήδη ένα σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής δύναμης, με δύο επιθετικά ελικόπτερα στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και τη διάθεση μιας κινητής υγειονομικής μονάδας στο Ιράκ. Αυτό το σχέδιο υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν γνωρίζω την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι στο Αφγανιστάν έχουμε μια παρουσία με περίπου 150 αν θυμάμαι καλά, ανθρώπους κι ένα C 130. Νομίζουμε ότι είναι υπερεπαρκής η παρουσία μας. Και ειδικά όταν μιλούμε για μια χώρα, όπως ή δική μας, που αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές της για να παράσχει το μέγιστο δυνατό δίκτυο ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν θέτω ως ορόσημο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι αυτό υπονοεί η ερώτησή σας. Απλώς κρατώ μια επιφύλαξη. Σε περίπτωση που η συμμαχία αποφασίσει και εκτιμούμε κι εμείς ότι πρέπει να το κάνουμε, μπορεί να υπάρξει μια μορφή συμμετοχής. Πάντως, θα ήθελα να πω ότι και αν υπάρξει, ασχέτως Ολυμπιακών Αγώνων ή όχι, η δική μου επιλογή θα ήταν να είναι σε κατευθύνσεις που έχουν σχέση με ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

    Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Από ό,τι κατάλαβα η Προεδρία Μπαρόζο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να έκλεισε στο τελευταίο της στάδιο εδώ, στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Έγινε στα πλαίσια αυτής της συζήτησης, που θα είχατε οπωσδήποτε και εσείς με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, συζήτηση για τα υπόλοιπα αξιώματα που ενδέχεται να τεθούν στο τραπέζι, στην ΕΕ; Υπάρχουν κάποιες προτάσεις; Έγινε συζήτηση για άλλα αξιώματα Επιτρόπων; Ευχαριστώ.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζήτηση περί Επιτρόπων δεν έγινε. Πολλές συζητήσεις έγιναν για το θέμα του Προέδρου. Όπως ξέρετε, όχι τώρα, αλλά τον τελευταίο ενάμισι μήνα αφθονούν αυτές οι συζητήσεις. Μακρά συζήτηση για άλλα αξιώματα δεν έγινε, διότι η εκτίμηση που μπορώ να σας κάνω είναι ότι, τουλάχιστον για το πρόσωπο του κ. Σολάνα για τη συγκεκριμένη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, υπάρχει μια ευρύτερη αποδοχή. Επειδή μου επαναφέρετε το ζήτημα του Πορτογάλου Πρωθυπουργού, σας επαναλαμβάνω, γιατί θέλω να είμαι εντάξει απέναντί σας, δεν υπάρχει τίποτα επισήμως. Υπάρχει μια αίσθηση, ανεπισήμως, ότι είναι μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα, αλλά ακόμα επισήμως δεν υπάρχει τίποτα.

    Π. ΚΑΚΑΛΗΣ: Η παράνομη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ έγινε για τα όπλα μαζικής καταστροφής και για την τρομοκρατία. Αποδείχθηκε ότι ούτε όπλα υπήρχαν, ούτε τρομοκράτες. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται η κατοχή και τώρα γίνεται υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Πιστεύετε ότι στην πρόσφατη λαϊκή εντολή περιλαμβάνεται και η εκ μέρους σας πολιτική και ηθική κάλυψη σ΄ αυτή την κατοχή ενός ολόκληρου λαού, μιας χώρας και πολύ περισσότερο η αποστολή στρατευμάτων;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω βλέπουμε το ζήτημα από μια τελείως διαφορετική βάση. Σέβομαι απόλυτα την άποψη που εκφράζετε, αλλά να σας πω το εξής: Όπως ξέρετε, μέσα στην Συμμαχία, αλλά και ευρύτερα, υπήρχαν πολλές διαφορετικές γνώμες για το ζήτημα του Ιράκ. Εν πάση περιπτώσει, εκείνο που προέχει σήμερα - και νομίζω εκεί μπορεί να συμφωνούμε όλοι - είναι ότι πρέπει να ευνοήσουμε την ταχύτερη δυνατή πρόοδο στο Ιράκ. Και σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση της χώρας και σε ό,τι αφορά την μεταβίβαση της εξουσίας. Βεβαίως μια εξουσία, η οποία θα πρέπει να περιβληθεί και με τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Με αυτή την έννοια λοιπόν, εμείς συμμετέχουμε, όχι τώρα, αλλά από την αρχή που προέκυψε το πρόβλημα, στην οικονομική βοήθεια για την ανασυγκρότηση του Ιράκ. Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν τα δύο πράγματα. Είναι θεμιτό να έχει κανείς την οποιαδήποτε άποψη. Να συμφωνεί ή διαφωνεί για τον τρόπο που έγινε η στρατιωτική επέμβαση στη συγκεκριμένη χώρα. Άλλο αυτό όμως, και άλλο η προτεραιότητα η χώρα αυτή να βρει το δρόμο της, τον ομαλό δρόμο στην ειρήνη, στη σταθερότητα, στη δημοκρατία και τελικά στην ανασυγκρότησή της, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ίδιου του πληθυσμού. Και εκεί ναι πιστεύω ότι συνδράμουμε και πρέπει να συνδράμουμε. Το κάνουμε ήδη άλλωστε.

    Σ. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ: Το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται, απ΄ ό,τι λέει το ανακοινωθέν του, για την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, της Μεσογείου και των γεωγραφικώς απομακρυσμένων μερών. Αυτό το έχουμε ακούσει και άλλη φορά. Τί συγκεκριμένο μπορεί να περιμένουμε από μια τέτοια εκδήλωση ενδιαφέροντος;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σαφές σε όλους μας, εδώ και χρόνια, ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ έχει αλλάξει πολύ. Και αλλάζει, σε σχέση με τί ήταν πριν από 50,40 ή ακόμα και 20 χρόνια. Και, αναμφισβήτητα, μια από τις βασικές προτεραιότητες που προκύπτουν ως απειλή για όλο τον κόσμο σήμερα είναι η τρομοκρατία. Αυτό το λέω σε σχέση με την διαφοροποίησης της φύσης της αποστολής της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Δεύτερον, επειδή αναφερθήκατε σε μια σειρά από περιοχές μεσογειακός διάλογος, για παράδειγμα - δεν θεωρώ ότι αυτό προσανατολίζει, ή ακόμα υποκρύπτει κάποια λογική παρέμβασης ή επέμβασης. Η δική μου η άποψη είναι ότι κατανοώ το ζήτημα ως προσπάθεια του ΝΑΤΟ να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και με χώρες, ή λαούς, που μέχρι τώρα δεν είχε. Και με αυτή την έννοια είναι θετικό. Βεβαίως, αυτό, από μόνο του, δεν επαρκεί. Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να χτιστεί η αξιοπιστία στη συνομιλία με αυτούς τους λαούς. Θα χρειαστεί κι αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκην μέλημα του ΝΑΤΟ, ή μόνο του ΝΑΤΟ - ένας αποτελεσματικότερος τρόπος εποικοδομητικής παρέμβασης στην κρίση του μεσανατολικού. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, για να μείνω στο αρχικό, θεωρώ ότι κατ΄ αρχήν είναι θετική η διάθεση του ΝΑΤΟ να δει προβλήματα, οπτικές γωνίες, να ανοίξει διάλογο και διαύλους επικοινωνίας και με χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στον παραδοσιακό, αν θέλετε, κορμό του ή στην ευρωπαϊκή σύνθεσή του».

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 28 Ιουνίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Συνάντηση μιας ώρας είχαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος, και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Μεχμέτ Βεχντί Γκιονούλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία διεξήχθη μέσα σε θετικό κλίμα, τέθηκε μία σειρά θεμάτων σχετικών με την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής σε συνέχεια των όσων είχαν συζητήσει οι δύο άνδρες μεταξύ τους στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα από την πλευρά του κ. Σπηλιωτόπουλου, τέθηκε το θέμα της αναβάθμισης της γραμμής άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των δύο Υπουργείων, κάτι που ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας αποδέχθηκε άμεσα. Επίσης τέθηκε το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των δύο χωρών.

    Ειδικότερα από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας τονίσθηκε ότι θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται αμιγώς επιθετικοί μηχανισμοί στο τουρκικό οπλοστάσιο, ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία φιλοδοξεί να εισέλθει ως εταίρος της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2004 (16:39 UTC+2)

    Έντονα ανοδική πορεία ακολούθησε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να διαχέεται σε όλο το φάσμα των μετοχών, ενώ θετικά στην τελική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), επέδρασε και η ενίσχυση που παρουσιάζουν οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, διαψεύδοντας όσους έβλεπαν περαιτέρω διόρθωση, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,26 % και αναρριχήθηκε στις 2.342,72 μονάδες, έχοντας σκαρφαλώσει ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.344,99 μονάδων, ενώ το ναδίρ του συνάντησε στις 2.304,83 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ - ΜΕΤΟΧΕΣ

    Βελτιωμένος έναντι των προηγούμενων ημερών εμφανίστηκε σήμερα και ο τζίρος στο ΧΑ, ο οποίος και ανήλθε στα 128,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 33.607.921,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν εκείνα των εταιριών της FOLLI-FOLLIE ύψους 7.710.000,00 ευρώ στα 25,70 ευρώ και του ΟΤΕ προϋπολογισμού 5.200.000,00 ευρώ, στα 10,40 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 222 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 76 πτωτικών και 96 αμετάβλητων. Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΒΙΣ (+11,82%), ΚΛΩΝΑΤΕΞ (+11,81%), ΚΡΕΚΑ (+11,61%), ΝΕΩΡΙΟΝ (+11,43%) και της ΕΛΦΙΚΟ (+11,40%).

    Στον αντίποδα, σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στους τίτλους των VETERIN (13,82%), INFORMATICS (13,21%), ΝΙΚΑΣ (12,41%), ΔΕΛΤΑ PROJECT (10,39%) και της Κεραμείας Αλλατίνης (10%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Θετικό πρόσημο έφεραν στη λήξη της συνεδρίασης και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,57%, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών για τις τράπεζες και παρά τη συντηρητική ανοδική πορεία για τις τηλεπικοινωνίες.

    Συγκεκριμένα, ο κλάδος των τραπεζών έτρεξε με ρυθμό της τάξης του 2,10%, αντλώντας τα κέρδη του από τις μετοχές των ALPHA BANK (4,19%), ΚΥΠΡΟΥ (2,55%), ΑΤΤΙΚΗΣ (2,31%), ΕΤΕ (1,93%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,53%) και της EFG (1,16%).

    Η ήπια ανοδική πορεία των τηλεπικοινωνιών (+0,46%), είναι απόρροια των έντονων κερδών σε ΛΑΝ-ΝΕΤ (+10,83%) και ΟΤΕ (+2,15%), που ωστόσο επισκιάστηκαν από τις ισχυρές πιέσεις στις Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ (-4,12%) και της Cosmote (-1,68%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,53%, έναντι κερδών 1,37% για τον Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και 1,41% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν οι περισσότεροι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση δύο από αυτούς που σημείωσαν σημαντική πτώση. Πρόκειται για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,34%, ως απόρροια των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών NIKAS (12,41%) και της ΞΙΦΙΑΣ (9,09%) και το δείκτη των κατασκευών, που σημείωσε κάμψη κατά 1,71%, με τις ρευστοποιήσεις να παρατηρούνται στους τίτλους των ΜΗΧΑΝΙΚΗ (5,26%), ΑΚΤΩΡ (4,46%) και της ΕΡΓΑΣ (4%).

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο κατά 4,23% εμφάνισε και ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας, με αιχμή του δόρατος τις τοποθετήσεις τω επενδυτών στις μετοχές των εταιριών ΕΛΦΙΚΟ (+11,40%), Κλωστηρια Ναουσης (+11,19%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (+7,69%) και της ΦΙΕΡΑΤΕΞ (+5,81%).

    Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 4,18% σημείωσε ο δείκτης των εκδόσεων και εκτυπώσεων, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις μετοχές των εταιριών ΧΑΪΔΕΜΈΝΟΣ (+10,66%) και του ΔΟΛ (+7,09%).

    Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ (+2,77%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+2,43%) και των διυλιστηρίων (+2,29%).

    Ενίσχυση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας εμφάνισαν οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (1,78%), της πληροφορικής (1,71%), των ασφαλειών (1,58%), των βασικών μετάλλων (1,50%), των συμμετοχών (1,10%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,20%).

    Κατά 0,67% ενισχύθηκε ο δείκτης των βιομηχανιών, ενώ άνοδο μικρότερη της μίας εκατοστιαίας μονάδας κατέγραψαν και οι κλάδοι της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,31%), του λιανικού εμπορίου (0,65%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,70%) και του χονδρικού εμπορίου (0,22%).

    [04] ANAΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Αναστάτωση στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να προκαλέσει η τετράωρη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει για αύριο, από τις 12 το μεσημέρι, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Διαμαρτύρονται για παράνομες παρεμβολές ραδιοφωνικών σταθμών στις συχνότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που, όπως αναφέρουν, καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την επικοινωνία των πιλότων με τον πύργο ελέγχου.

    Από την πλευρά της, η ΥΠΑ χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη και εθνικά επιζήμια», εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, τη στάση εργασίας και τονίζει αναφέρει ότι δημιουργούνται ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τους στόχους της κινητοποίησης.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προβάλλουν σήμερα και άλλα αιτήματα για την αυριανή στάση εργασίας, απάντησε τα εξής:

    « Εγώ ξέρω ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προβάλουν επισήμως ένα συγκεκριμένο αίτημα: Την ασφάλεια των πτήσεων, λόγω των παρεμβολών στις συχνότητές τους.

    Νομίζω ότι έχουν ακόμη ορισμένες ώρες για να σκεφθούν σοβαρά ότι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, πρέπει τέτοιου είδους αιτήματα να προβάλλονται με μεγάλη περίσκεψη και πολύ προσοχή. Ελπίζω στο μεσοδιάστημα αυτού του 24ώρου να πρυτανεύσει η φρόνηση και το εθνικό συμφέρον και να υποχωρήσουν από αυτό το αίτημα. Διότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας των πτήσεων».

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι αύριο ματαιώνονται επτά προγραμματισμένες πτήσεις και συγκεκριμένα η 269 για Λονδίνο, η 337 για Λάρνακα, οι 906 και 908 για Θεσσαλονίκη, οι 504 και 506 για Ηράκλειο και η 602 για Κέρκυρα. Οι επιβάτες των συγκεκριμένων πτήσεων έχουν ειδοποιηθεί τηλεφωνικώς και θα ταξιδέψουν με άλλες πτήσεις της εταιρίας.

    Από την πλευρά της, η AEGEAN AIRLINES ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις πτήσεις 110/113, ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ, 336/337, ΑΘΗΝΑ-ΧΑΝΙΑ-ΑΘΗΝΑ, 312/313, ΑΘΗΝΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΑΘΗΝΑ, 404/405, ΑΘΗΝΑ-ΚΕΡΚΥΡΑ -ΑΘΗΝΑ και 356/357, ΑΘΗΝΑ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ-ΑΘΗΝΑ

    Παράλληλα, έχει προβεί στην αλλαγή της ώρας αναχώρησης ορισμένων πτήσεων.

    [05] ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 28 Ιουνίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαιρέτισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στην ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση, που έγινε δυο ημέρες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες, δήλωσε εκπρόσωπος του Μπλερ.

    Χαιρετίζουμε τη μεταβίβαση της εξουσίας διότι είναι η απόφαση των Ιρακινών το σημαντικό τώρα είναι ο ιρακινός λαός να δεί ότι οι ιρακινοί ηγέτες ασκούν τον έλεγχο στην Βαγδάτη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπλερ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ, χαιρέτισε την μεταβίβαση της κυριαρχίας στην Βαγδάτη εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα "σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στον κύκλο των ανεξάρτητων εθνών".

    Από την Καμπέρα ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ "συνεχάρη" τον ιρακινό λαό "μετά τη μεταβίβαση της κυριαρχίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Χίλ επαναβεβαίωσε τη διατήρηση 850 αυστραλιανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    [06] ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Δυναμική στήριξη από μέλη του προξενικού σώματος προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, στην τελική ψηφοφορία των μελών του ΒΙΕ για την EXPO 2008, τον προσεχή Δεκέμβριο, ζήτησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Μιλώντας στο γεύμα που οργάνωσαν προς τιμή του, τα μέλη του προξενικού σώματος της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι η ελληνική παρουσίαση, έτυχε της επιδοκιμασίας και της ικανοποίησης από τα μέλη κράτη του ΒΙΕ.

    Διευκρίνισε ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια για την ανάληψη του εγχειρήματος από την Ελλάδα, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα θα στηρίξει με 15 εκατ. Ευρώ τη συμμετοχή οικονομικά ασθενέστερων χωρών, προκειμένου αυτές να συμμετάσχουν στην ΕΧΡΟ 2008.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει το ΥΜΑΘ, σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει στη Βόρειο Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, σε όποιο σημείο της χώρας και εάν βρίσκονται, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και προκαταλήψεις.

    Σημείωσε ότι η Μακεδονία ιστορικά αποτέλεσε και αποτελεί την "ατμομηχανή" της οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την Επικράτεια, παραθέτοντας συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία: Παράγεται το 1/4 του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, απασχολείται το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, παράγεται το 35% του αγροτικού προϊόντος και το 30% του βιομηχανικού προϊόντος.

    Σχετικά με το ρόλο του ΥΜΑΘ, είπε ότι θα αποτελέσει το στρατηγείο ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος με άξονες:

    1. Την τόνωση της επιχειρηματικότητας, με ισχυρά κίνητρα για τις Μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, με εξαγωγική δραστηριότητα, που θα βοηθηθεί από το νέο αναπτυξιακό νόμο και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

    2. Την προώθηση των πολιτικών της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων και τη δημιουργία κέντρου πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων.

    3. Την οργάνωση και την ενίσχυση του τουριστικού τομέα, πάνω σε σύγχρονα πρότυπα και την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την αξιοποίηση του φυσικού κάλους της Βόρειας Ελλάδας.

    4. Τέλος την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με γνώμονα την κοινή προκοπή και ανάπτυξη όλων των λαών της Βαλκανικής.

    [07] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΚΑΙ "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ" ΜΠΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης με την κατηγορία ότι παρείχαν προστασία σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στο Κιλκίς, με αντάλλαγμα δωρεάν ερωτικές περιπτύξεις με αλλοδαπές, ενώ ένας εξ΄αυτών καταδικάστηκε για βιασμό νεαρής.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η υπόθεση αποκαλύφτηκε το 2001 ύστερα από καταγγελία ιδιοκτήτη μπαρ στην αστυνομία που είχε ως αποτέλεσμα να διενεργηθεί δικαστική έρευνα. Όπως προέκυψε οι τρεις κατηγορούμενοι αστυνομικοί φέρονται ότι απαιτούσαν από ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων να τους κλείνει ερωτικά ραντεβού με αλλοδαπές σερβιτόρες για να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι τις απασχολούσε παράνομα.

    Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον ανθυπαστυνόμο Χρήστο Καραδημάκη σε φυλάκιση 3 χρόνων και έξι μηνών για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος και τον ανθυπαστυνόμο Θεόδωρο Μυρωνίδη σε φυλάκιση 3 χρόνων για κατάχρηση εξουσίας. Επίσης, στον αρχιφύλακα Γιώργο Τουλούμη επιβλήθηκε φυλάκιση 4 χρόνων και έξι μηνών για βιασμό μίας αλλοδαπής και παράβαση καθήκοντος.

    Στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ η νεαρή αλλοδαπή κατέθεσε

    στο δικαστήριο ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον αρχιφύλακα. Αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς η έφεσή τους έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ενώ και οι τρεις επανήλθαν και υπηρετούν και πάλι κανονικά στις υπηρεσίες τους ύστερα από αργία που τους επιβλήθηκε.

    [08] Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Δριμεία κριτική στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο.

    Όπως επισήμανε η κ. Παπαρήγα, η κύρια αποστολή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι «να πάρει μέτρα ώστε το ΝΑΤΟ να γίνει ένα πιο αποφασιστικό εργαλείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, της νέας τάξης πραγμάτων, όπως ευρύτερα λέγεται».

    Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για τις διαγραφόμενες εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας και κάλεσε το λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

    «Το «σχέδιο εκδημοκρατισμού» της Μέσης Ανατολής έχει γίνει αποδεκτό και από την ΕΕ και η εφαρμογή του θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και πολέμους», εκτίμησε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «στο σχέδιο αυτό εντάσσεται και η «διευθέτηση» των ελληνοτουρκικών διαφορών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και οι δύο χώρες από την Ατλαντική Συμμαχία».

    «Σήμερα το ΝΑΤΟ δεσμεύει 40.000 έλληνες στρατιώτες εκ των οποίων οι 5000 βρίσκονται εκτός Ελλάδας, σκεφθείτε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, ενώ η 6μηνη θητεία είναι το άλλοθι για να αυξηθούν οι μισθοφόροι», υπογράμμισε.

    «Δεν πειθόμαστε από τις διαψεύσεις του υπουργού Αμυνας για την συνέντευξη σε τουρκική εφημερίδα, σχετικά με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, καθώς πρώτα-πρώτα υπάρχει η απόφαση του Ελσίνκι για λύση-πακέτο στα ελληνοτουρκικά», ανέφερε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «ζητάμε να γυρίσουν οι έλληνες στρατιώτες, λέμε όχι στους μισθοφόρους και θέλουμε την Ελλάδα να αντιτίθεται στον ιμπεριαλισμό».

    Επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν είναι απλώς αντίθετο στο συγκεκριμένο Ευρωσύνταγμα, αλλά στην ίδια την έννοια του Ευρωσυντάγματος

    «Η Ευρώπη είναι ενοποιημένη πολιτικά, υπάρχει παντού καπιταλισμός και το Ευρωσύνταγμα θωρακίζει το κεφάλαιο απέναντι στους λαούς, υπηρετώντας τους στόχους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου τόσο στην ήπειρο όσο και παγκοσμίως», τόνισε.

    Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο με το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί που το ζητάνε «δεν παίζουν με καθαρά χαρτιά». «Κάποιοι το θέλουν για να νομιμοποιηθεί, ενώ κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι θα βελτιωθεί», τόνισε.

    «Το Ευρωσύνταγμα δεν είναι νομοσχέδιο για να βελτιωθεί με κάποιες παρεμβάσεις, το δημοψήφισμα είναι ένα πεδίο πάλης, εμείς θα πούμε «όχι» στο Ευρωσύνταγμα, και ο λαός πρέπει να κατανοήσει γιατί πρέπει να είναι εναντίον της ιδέας του Ευρωσυντάγματος, γιατί πρέπει να είναι εναντίον της ΕΕ, ενώ πρέπει να γίνει σεβαστή η θέλησή του και να μην έχουμε επανάληψη δημοψηφισμάτων και βέβαια να είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει μετά το «όχι»», σημείωσε η κ. Παπαρήγα.

    Σε ότι αφορά τον «τρομονόμο», υπογράμμισε ότι ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης.

    «Μια από τις σοβαρότερες διατάξεις του είναι εκείνη που αναφέρει πως δικαίωμα του λαού είναι να παλεύει για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας την οποία ταυτίζει με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου», συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι «στόχος είναι η εδραίωση του ΝΑΤΟ, αυτού του φορέα ανασφάλειας και πολέμου, και ως παγκόσμιου χωροφύλακα που με ψέματα και προβοκάτσιες προσπαθεί να υπηρετήσει τα γενικότερα σχέδια του ιμπεριαλισμού».

    [09] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου και την επαναφορά του συστήματος του μειοδοτικού διαγωνισμού στην ανάθεση των έργων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σουφλιάς.

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σουφλιάς, θα αποσταλεί στο τεχνικό επιμελητήριο,στους εμπλεκόμενους φορείς και τα κόμματα,σχέδιο νόμου που θα αντικαθιστά το σημερινό σύστημα του μαθηματικού τύπου με το σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών για όλα ανεξαρτήτως τα έργα.

    Οι φορείς και τα κόμματα, όπως διευκρίνισε, θα έχουν προθεσμία 10 εώς 12 μέρες να υποβάλλουν τις παρατηρησεις τους και προς το τέλος Ιουλίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με πρόθεση να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.Χαρακτηριστικά του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως τα παρουσίασε ο κ.Σουφλιάς, είναι η απλοποίηση,η επιτάχυνση και η αντικειμενικοποίηση της διαδικασίας του διαγωνισμού.

    Οι δύο επιτροπές (η επιτροπή διαγωνισμού και η επιτροπή εισηγήσης - ανάθεσης του έργου) καταργούνται και θα υπάρχει μία μόνο επιτροπή.Ενα στάδιο διαδικασίας. Θα κατατίθενται μέσα σε μία μέρα όλα τα δικαιολογητικά και θα ανοίγονται οι οικονομικές προσφορές την ίδια μέρα ενώπιων όλων των ενδιαφερομένων.

    Ολα τα δικαιολογητικά θα θεωρούνται ουσιώδη και αν παραλείπεται ένα , ο υποψήφιος θα τίθεται εκτός διαγωνισμού.Ουσιαστικά η επιτροπή θα ελέγχει μόνο την πληρότητα των δικαιολογητικών και ουδέν έτερον,όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.Ανάδοχος του έργου θα αναδεικνύεται αυτός που έχεις δώσει την πιο συμφέρουσα προσφορά με αντικειμενικό προσδιορισμό.

    Παράλληλα το νέο σύστημα προβλεπει ορισμένα φίλτρα - εμπόδια ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και παρεκκλίσεις.Μεταξύ άλλων διπλασιάζονται οι χρηματικές ρήτρες όταν παραβιάζονται οι προθεσμίες κατασκευής του έργου( ακόμή και οι ενδιαμεσες προθεσμίες,τα ενδιάμεσα στάδια κατασκευής).

    Οι εγγυητικές επιστολές που δίνουν οι πιθανοί ανάδοχοι ενός έργου και σήμερα ανέρχονται στο 5% θα αυξάνονται αναλογικά με την εκπτωση που δίνουν,δηλ. Όσο μεγαλύτερη έκπτωση δίνει κάποιος για ένα έργο τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό της εγγυητικής επιστολής και σε περίπτωση που κυρηχτεί εκπτωτος θα καπίπτει πλήρως το ποσό της εγγυητικής επιστολής. Η επίβλεψη των έργων θα ειναι πλέον πολύ αυστηρή ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί δυνατότητα επίβλεψης έργων και σε ιδιωτικές εταιρίες.

    Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σουφλιάς, το σύστημα πλέον θα είναι αντικειμενικό αφού δεν θα παρεμβαίνει η επιτροπή εισήγησης- ανάθεσης και θα αποφεύγονται οι προσφυγες στο ΣτΕ.Θα είναι ένα σύστημα αντικειμενικά διαφανές και με τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουμε θα αποφεύγονται οι μεγάλες εκπτώσεις.

    Βασικό στοιχείο της επιτυχίας του νέου συστήματος είπε ο τιμονιέρης του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη κοστολόγηση των έργων για αυτό είπε χρειάζεται η εναρμόνηση των τιμολογίων.

    Ανακοίνωσε δε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου η αρμόδια επιτροπή θα έχει καταρτίσει τα τιμολογια που αφορούν τα έργα οδοποιϊας,τα φράγματα και τις σηραγγές και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα υδραυλικά έργα και τα κτιριακά.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε παράλληλα ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεμπλοκαριστούν πολλά έργα που σήμερα είναι μπλοκαρισμένα,ενώ διευκρίνησε ότι το υπουργείο θα μελετήσει με την δέουσα προσοχη τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των φορέων επί του νομοσχεδίου.Επέμεινε δε με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της επίβλεψης των έργων λέγοντας ότι ο επιβλέπων θα λογοδοτεί ακόμη και αν ένα έργο δεν πάει καλά στα ενδιάμεσα στάδια ενώ έκανε λόγο και για την σύσταση ομάδας επιβλεπόντων για κάθε εργο ώστε να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η διαφάνεια.

    Στην ερώτηση αν θα υπάρχει και ιδιωτική επίβλεψη στα έργα απάντησε «Όλα είναι πιθανά».Σε ότι αφορά τις μελέτες ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να πάμε σε σωστές και καλές μελετες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα έργα του Δ' ΚΠΣ , ενώ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει χωριστό νομοσχεδιο το φθινόπωρο για τον τομέα των ερευνών.

    Σε ό,τι αφορά τη λεωφόρο Βαρής-Κορωπίου, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι είναι έτοιμη εκτός από ορισμένες λεπτομέρειες ενώ η μαραθώνια διαδρομή θα είναι έτοιμη στις 15 με 20 Ιουλίου.Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα καθιέρωσης συστήματος μονών-ζυγών στην κυκλοφορία των ΙΧ στην Αθήνα από τις 20 Ιουλίου είπε ότι αυτό είναι εισηγηση ενός συγκοινωνιολόγου. Το εάν θα εφαρμοστεί ή οχί είναι θέμα συναπόφασης των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ , Μεταφορών και Δημόσιας τάξης και «εμείς ώς αρμοδιοι υπουργοί δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο".

    [10] ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2004 (16:19 UTC+2)

    Στη μάχη κατά της ολυμπιακής και καλοκαιρινής αισχροκέρδειας, ρίχνεται το Κέντρο Εποπτείας Τιμών ΙΝΚΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή με την κινητοποίηση των οργανώσεων-μελών, αλλά και ειδικού σώματος τιμοληπτών, οι οποίοι θα καταγράφουν και αναφέρουν, σε ημερήσια βάση, τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα.

    Οι κατάφωρες περιπτώσεις αισχροκέρδειας θα ανακοινώνονται για τα μεν προϊόντα και υπηρεσίες πανελλήνιας κυκλοφορίας στα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα ενημερώνονται και οι αρμόδιες αρχές. Προϊόντα και υπηρεσίες τοπικού ενδιαφέροντος θα ανακοινώνονται στα νομαρχιακά μέσα ενημέρωσης και στις αντίστοιχες αρχές. Το σύνολο των περιπτώσεων θα καταχωρείται στην ειδική πύλη του ΙΝΚΑ στο Διαδίκτυο (www.inka.gr).

    Όπως ανακοίνωσε το ΙΝΚΑ, οι εξουσιοδοτημένοι τιμολήπτες του ΙΝΚΑ θα είναι εφοδιασμένοι με ειδική ταυτότητα, η οποία θα πιστοποιεί αυτήν τους την ιδιότητα και θα εξασφαλίζει την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών.

    Οι καταγγελίες των πολιτών θα επιβεβαιώνονται από τους τιμολήπτες, προκειμένου να αποφευχθούν επίσης μη επιθυμητές καταστάσεις.

    Συνοπτικά, το δυναμικό υποδοχής παραπόνων, καταγραφής προβλημάτων, τιμοληψιών και νομικής ή άλλης βοήθειας στους Έλληνες και ξένους τουρίστες της Υπηρεσίας Προστασίας Τουριστών ΙΝΚΑ περιλαμβάνει 66 σημεία επαφής σε όλη την Ελλάδα, κέντρα πληροφοριών-καταγγελιών, δύο κινητές μονάδες πληροφοριών-καταγγελιών, πενταψήφια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή (11721) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (και με υπεραστική κλήση για την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και δύο πύλες στο Διαδίκτυο (www.inka.gr, www.ecca.gr ).

    Επίσης παρέχεται δυνατότητα αποστολής αναφορών-καταγγελιών με email, φαξ, τηλεφώνημα, επιστολή, επίσκεψη ή επί τόπου σε μόνιμα και έκτακτα κέντρα πληροφοριών.

    Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικευμένο προσωπικό στα κέντρα πληροφοριών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, συνεργασία με τους κεντρικούς ΟΤΑ για τη λειτουργία ειδικών περιπτέρων στις κεντρικές πλατείες για το σκοπό αυτό, ενημερωτική εκστρατεία στις Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με ραδιοτηλεοπτικά σποτ, καταχωρήσεις και αρθρογραφία καθώς και έκδοση και διανομή ειδικών εντύπων. Επίσης, απευθείας σύνδεση με τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ (των 15) μέσω του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ΕΚΚ) για την επίλυση διασυνοριακών καταναλωτικών προβλημάτων. Το Δίκτυο ΕΚΚ, oi καταναλωτικές οργανώσεις της Ευρώπης και του υπολοίπου κόσμου καθώς και τα διεθνή πρακτορεία τουρισμού και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν ήδη ενημερωθεί για τη δράση του ΙΝΚΑ και με τη σειρά τους έχουν ενημερώσει τους πολίτες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας.

    [11] ΕΛΓΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 9.413.414 ΕΥΡΩ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2004 (15:54 UTC+2)

    Αποζημιώσεις ύψους 9.413.414 ευρώ, σε βαμβακοπαραγωγούς 24 νομών της χώρας θα χορηγηθούν από τον ΕΛΓΑ την 1η Ιουλίου του 2004, για ζημιές στο βαμβάκι, που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις, χαλάζι, ανεμοθύελλα και πλημμύρα κατά την καλλιεργητική περίοδο 2003, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του φορέα,

    Νίκος Κατσαρός.

    Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε αγρότες των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτης, Βοιωτίας, Δράμας, 'Εβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κιλκίς, Λαρίσης, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Χαλκιδικής. Ολες οι παραπάνω αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω λογαριασμών της Α.Τ.Ε στους δικαιούχους παραγωγούς.

    Από τη διαδικασία αυτή έχουν εξαιρεθεί περίπου 500 βαμβακοπαραγωγοί, των οποίων τα στοιχεία δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθούν με τα στοιχεία παράδοσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ή με τις δηλώσεις καλλιέργειας που υπέβαλαν στον Οργανισμό. Οι παραγωγοί αυτοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια υποκαταστήματα των ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να διευκρινιστούν εκκρεμότητες και να μπορέσουν να αποζημιωθούν και αυτοί.

    [12] ΑΥΡΙΟ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΑ 5 ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΔΕΘ ΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (15:50 UTC+2)

    Πραγματοποιείται αύριο στις 12 το μεσημέρι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ΔΕΘ ΑΕ, για την εκλογή των πέντε μελών διοικητικού συμβουλίου σε αντικατάσταση ισάριθμων παραιτηθέντων.

    Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου διοίκησης και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει η ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση της εταιρίας και η πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου για τη συγκρότησή του σε σώμα.

    [13] ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΝΑΡΚΗΣ

    Αγκυρα, 28 Ιουνίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Τρεις τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη νάρκης που είχε τοποθετηθεί κοντά στα σύνορα με το Ιράν μάλλον από κούρδους αντάρτες σε δρόμο κοντά στην πόλη Γκουρπινάρ στην ανατολική Τουρκία, έγινε γνωστό από πηγές στο Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η νάρκη που ενεργοποιήθηκε από μακριά μόλις περνούσε από εκεί ένα τουρκικό στρατιωτικό όχημα, τοποθετήθηκε από μέλη του πρώην Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ) που έχει μετονομαστεί σε Kongra-Gel έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

    [14] Ο ΝΙΚΟΛΙΤΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, Τόμισλαβ Νίκολιτς, υποσχέθηκε σήμερα στους ψηφοφόρους του σε συνέντευξη Τύπου τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν από το τέλος του 2004.

    Αντιθέτως ο νικητής των εκλογών Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι αντιτίθεται στην διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Νίκολιτς συγκέντρωσε περίπου 1,4 εκατομμύρια ψήφους και σε ποσοστό 45,10% του συνόλου των ψήφων, ενώ 1,67 εκατομμύριο ψήφους έλαβε ο κ. Τάντιτς (53,53%).

    [15] ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Αγκυρα, 28 Ιουνίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Νέα εποχή, αρχίζει για τον τουρκικό Τύπο, μετά την επικύρωση από τον Πρόεδρο Σεζέρ του Νόμου περί Τύπου ο οποίος είχε υπερψηφιστεί στο κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2004.

    Μετά την επικύρωση από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, καταργείται ο υπ αριθμόν 5680 νόμος περί Τύπου, που ίσχυε επί 53 χρόνια, ενώ με το νέο νόμο διευρύνονται τα όρια της ελευθεροτυπίας και θεσπίζονται βαριές ποινές σε περιπτώσεις κατά τις οποίες εμποδίζεται η άσκηση του δικαιώματος της δημοσίευσης απαντήσεων σε δημοσιεύματα και ανασκευής αυτών.

    [16] ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΝΑΤΟ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Κωνσταντινούπολη, 28 Ιουνίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί αποφάσισαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη να συσφιχθούν οι σχέσεις της Συμμαχίας με τις μεσογειακές χώρες και να προσφερθεί συνεργασία σε όσες απ' αυτές επιθυμούν να ενταχθούν στην "Ευρύτερη Μέση Ανατολή" με σκοπό την παγίωση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας.

    Αποφασίστηκε, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΝΑΤΟ, "η εμβάθυνση του μεσογειακού διαλόγου με επτά κράτη, δηλαδή την Ιορδανία, την Μαυριτανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ας σημειωθεί ότι με την ονομασία "Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης" προσφέρθηκε συνεργασία στους τομείς άμυνας και ασφάλειας και στα κράτη του Κόλπου.

    [17] ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Υγείας της Κύπρου, Ντίνα Ακκελίδου, τα 12 έτη είναι η ηλικία από την οποία αρχίζει η χρήση εισπνεομένων εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο. Η χρήση της κάνναβης αρχίζει από τα 17, της ηρωίνης από τα 21 και του χαπιού έκσταση από τα 18. Η ηρωίνη, μάλιστα, αναφέρεται στις περισσότερες περιπτώσεις ως η κύρια ουσία κατάχρησης.

    Η αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών είχε ως αποτέλεσμα τον πρόσφατο θάνατο εννέα νέων ανθρώπων.

    Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι αποτάθηκαν για βοήθεια στα θεραπευτικά κέντρα τον περασμένο χρόνο.

    [18] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΤΣΑΝΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Παίκτης του Μακεδονικού από το απόγευμα και για τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι ο Νέναντ Τσάνακ. Ο 27χρονος Σέρβος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας, χωρίς να γίνουν γνωστές οι οικονομικές απολαβές του.

    [19] ΜΕ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Με διοικούντες των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Αρη συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας στα γήπεδα, καθώς και διάφορα οργανωτικά ζητήματα.

    Ο κ. Ορφανός είχε προγραμματισμένο ραντεβού και με παράγοντες του Ηρακλή, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, αφού ο πρόεδρος της ΠΑΕ μόλις το πρωί πήρε εξιτήριο από το Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο και ο α' αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Χρυσάφης, βρίσκονταν εκτός Θεσσαλονίκης. Αύριο ο υπουργός Αθλητισμού θα έχει συνάντηση με παράγοντες του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

    [20] O Μ. ΜΠΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Στην αθλητική ιστοσελίδα skysports.com δημοσιεύτηκαν δηλώσεις που έκανε ο ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας της Τσεχίας, Μίλαν Μπάρος (βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κατάταξη των σκόρερς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος) μετά τον αγώνα με τη Δανία, και αναφέρθηκε στον αγώνα της ερχόμενης Πέμπτης με την Ελλάδα.

    «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ο ημιτελικός με την Ελλάδα. Θα κάνουμε προετοιμασία γι αυτόν γιατί είναι μια καλή ομάδα που θα κρατήσει δυνατή άμυνα και θα είναι ένας πολύ διαφορετικός αγώνας από αυτόν με τη Δανία», τόνισε ο Μίλαν Μπάρος.

    [21] Δ. ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΔΕΟΣ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ και βασικό στέλεχος της εθνικής ολυμπιακής ομάδας που θα εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, μίλησε σήμερα για την πορεία της Εθνικής Ομάδας στο EURO 2004.

    «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σ΄ εκείνους που μας έκαναν υπερήφανους. Η Ελλάδα παρακολουθεί με συγκίνηση και όλος ο κόσμος με δέος τα επιτεύγματα της εθνικής ομάδας», τόνισε ο επιθετικός του ΠΑΟΚ και συνέχισε: «Η προσφορά της μέχρι τώρα πορείας είναι τεράστια και αποτελεί παράδειγμα για εμάς τους νεότερους, που οφείλουμε να συνεχίσουμε με στόχο να διατηρήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο ψηλά. Η προσπάθεια που θα καταβληθεί και στον αγώνα με την Τσεχία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα μας δώσει την ευκαιρία να συγκινηθούμε άλλη μια φορά, να νιώσουμε υπερήφανοι που είμαστε Ελληνες. Ολα αυτά τα πέτυχαν οι ποδοσφαιριστές, ο προπονητής και η Ομοσπονδία».

    [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Με αφορμή την επιτυχημένη πορεία της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004 στην Πορτογαλία, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε την ακόλουθη συγχαρητήρια επιστολή στον αρχηγό της ελληνικής ομάδας κ. Θοδωρή Ζαγοράκη.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η οποία αποτελεί το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του ελληνικού εμπορίου και εγώ προσωπικά, με τη βεβαιότητα ότι μεταφέρουμε τα συναισθήματα όλου του εμπορικού επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, εκφράζουμε σε σας, τους εκλεκτούς συναδέλφους σας και τον προπονητή σας τα πιο θερμά συγχαρητήρια, τη βαθύτατη εκτίμησή μας και την ευγνωμοσύνη μας.

    Εκτίμηση και ευγνωμοσύνη, διότι πέραν της νικηφόρας πορείας σας και την άνοδο της Εθνικής Ομάδας στους ισχυρούς της Ευρώπης, εσείς προσωπικά, όλοι οι παίκτες μας και ο θαυμάσιος προπονητής σας Otto Rehhagel, μας αποδείξατε ότι η ενότητα, η ομαδικότητα και η συλλογικότητα είναι προαπαιτούμενα σταθερότητας και επιτυχιών, κάτι που λείπει από τη συνείδηση του μεγαλύτερου μέρους των συμπατριωτών μας. Συγχρόνως, μας δείξατε σπάνιες αρετές όπως είναι η μετριοφροσύνη και η ταπεινότητα, που αναδεικνύουν μεγαλείο ψυχής, υψηλό ήθος και ύφος, που και αυτές τις αρετές δεν τις αναδεικνύουμε ως Λαός.

    Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για ό,τι κάνατε για εμάς και σας παρακαλούμε να το μεταφέρετε στους συναδέλφους σας και τον προπονητή σας.

    Σας ευχόμαστε νέες επιτυχίες στη συνέχεια και θα συμπαριστάμεθα στην υπέροχη προσπάθειά σας, όπως πιστεύουμε ότι θα κάνουν και όλοι οι Έλληνες του κόσμου».

    [23] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΒΕΙΤ-ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ-Σ.ΑΡΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ριάντ, 28 Ιουνίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση για την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Και ελπίζουμε ότι ο λαός αυτός θα εκτιμήσει σωστά την ευθύνη αυτή γιατί πλέον η εξουσία είναι εθνική και όχι ξένη" δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ, σείχης Σαμπάχ αλ-Αχμαντ αλ- Σαμπάχ.

    Το υπουργικό συμβούλιο των Εμιράτων χαιρέτισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς "ως ένα νέο σημαντικό βήμα προς το δρόμο της σταθερότητας του Ιράκ".

    Στο Ριάντ, το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση και ζήτησε να διαδραματίσει ο ΟΗΕ ένα σημαντικό ρόλο στη χώρα αυτή κυρίως στον τομέα της ανοικοδόμησης.

    [24] ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βιένη, 28 Ιουνίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που εγκατέλειψαν το Ιράκ πριν από τον πόλεμο την περασμένη χρονιά, είναι έτοιμοι να συζητήσουν την επιστροφή τους στην Βαγδάτη με την νέα ιρακινή κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ελ Μπαραντέι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι συμφώνησαν ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να επιστρέψουν για να τελειώσουν τις έρευνες τους σχετικά με το αν ο Σαντάμ Χουσέιν είχε καταστρέψει ή όχι τα προγράμματα απαγορευμένων όπλων πριν από τον πόλεμο.

    [25] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

    Βαρσοβία, 28 Ιουνίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Β. Ι. Μιχαλολιάκος, στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως του στην Πολωνία, συναντήθηκε σήμερα στην Βαρσοβία, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, κ. G. Truszczynski. Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Υφυπουργοί συζήτησαν θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων συμφώνησαν στην ανάγκη προωθήσεως της διμερούς συνεργασίας σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές σε αρκετές περιοχές του πλανήτη καθώς και στη σημασία της αναπτύξεως της προληπτικής διπλωματίας η οποία προωθεί την σταθερότητα και την ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στη συνέχεια ο κ. Μιχαλολιάκος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας, κ. G. Zemke. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Άμυνας και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας, καθώς και πιθανής συνεργασίας στην συντήρηση των Πολωνικών αεροσκαφών C-130 και F-16 Block 52+ λόγω μακρόχρονης εμπειρίας της ελληνικής πλευράς στον τομέα αυτό. Ο κ. Υφυπουργός έκανε αναφορά στην θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Ν. Α. Ευρώπη ως ισχυρής δυνάμεως ειρήνης και στην θέση της Πολωνίας ως ηγέτιδας δυνάμεως στη Βαλτική. Επίσης πρότεινε την στενότερη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών η οποία είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει τα υπάρχοντα ευρύτατα περιθώρια διμερούς συνεργασίας και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στο εμπόριο και αλλού. Η Πολωνική πλευρά δήλωσε ότι θα εξετάσει θετικά την ελληνική πρόταση.

    [26] Ο ΑΛΑΟΥΙ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΞΕΝΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Ιουνίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουϊ δεσμεύθηκε σήμερα να παραπέμψει στην δικαιοσύνη όλους τους ξένους μαχητές στο Ιράκ κατά την διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας του, λίγες ώρες μετά την παράδοση της εξουσίας από τις συμμαχικές δυνάμεις στην κυβέρνησή του, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αλάουϊ κάλεσε τα πρώην μέλη του κόμματος Μπάαθ να μην ενταχθούν στις τάξεις των ανταρτών. "Προειδοποιώ τα μέλη του κόμματος Μπάαθ που δεν διέπραξαν εγκλήματα στο παρελθόν να παραμείνουν μακριά από τους μισθοφόρους του Σαντάμ Χουσέιν",τόνισε και ζήτησε από τους Ιρακινούς να αναφέρουν στις αρχές της χώρας τις ύποπτες δραστηριότητες.

    [27] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 9,58 ΤΗΣ ΕΡΤ3

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ζητά να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα της λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού 9,58 fm μετά την απόπειρα διακοπής της λειτουργίας του από τη διοίκηση της ΕΡΤ 3.

    Όπως αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Βενιζέλου: "Είναι ακατανόητο και αδιανόητο η πρώτη σχεδόν πρωτοβουλία της νέας διοίκησης της ΕΡΤ 3 να είναι η διακοπή λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού 9,58 FM που είναι γνωστό ως το ραδιόφωνα του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν σταθμό που από την ίδρυση του -κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε. -μέχρι σήμερα συγκεντρώνει μόνο θετικά σχόλια για το επίπεδο του προγράμματος του και των άλλων πολιτιστικών του πρωτοβουλιών. Θέλω να ελπίζω ότι η πρωτοβουλία αυτή που απετράπη χάρις την αντίδραση των στελεχών του σταθμού και την ΕΣΗΕΜΘ κινείται έξω από το πλαίσιο τόσο της πολιτιστικής όσο και της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης".

    [28] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Το βιβλίο «Τα Ενωτικά Δημοψηφίσματα του 1921 και 1930» των εκδόσεων Επιφανίου (Κύπρος) που εκδόθηκαν με επιμέλεια και προλεγόμενα του Θεόδωρου Παπαδόπουλου, παρουσιάστηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Για το βιβλίο μίλησαν οι επίκουροι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Γιώργης και ο Πέτρος Παπαπολυβίου ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Ανδρέας Γρερμανός.

    Το βιβλίο «Τα Ενωτικά Δημοψηφίσματα του 1921 και 1930» κυκλοφόρησε πρόσφατα, από τις εκδόσεις Επιφανίου (Κύπρος), σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Πρόκειται για δύο ογκώδεις τόμους σε ειδικό κουτί για τα Ενωτικά Ψηφίσματα του 1921 και 1930, με τα οποία ο Κυπριακός Ελληνισμός εξέφρασε ευθέως και ανεπιφυλάκτως τη θέλησή του να χειραφετηθεί από το αποικιοκρατικό καθεστώς και να ενωθεί με την Ελλάδα.

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απογραφές των μελών των χωριτικών αρχών (κοινοταρχών και αζάδων), των ιερέων, των εκκλησιαστικών επιτρόπων και των δασκάλων όλων των πόλεων και κοινοτήτων της Κύπρου.

    Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Χαρ. Μπαρμπουνάκης .

    Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Κων/νος Γκιουλέκας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Κυρίζογλου, ο Γ. Πρόξενος Κύπρου κ. Αντώνης Θεοχάρους, ο διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου κ. Κρίτων Κουσουλίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων κ. Κώστας Σταματέρης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Β.Ε κ. Χαράλαμπος Ζανέτης, ο πρόεδρος Ιδιοκτητών Περιοδικών Κύπρου κ. Διονύσης Βουλγαρόπουλος, η πρόεδρος Κυπρίων Β. Ε κ. Κατερίνα Μελισσινού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Δράμας κ. Ζαχαρίας Γκίζας, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας Κύπρου κ. Άννα Θεοφυλάκτου και πλήθος κόσμου.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ΙΔ' Πνευματικού Μαΐου σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο Κύπρου Θεσσαλονίκης και τις εκδόσεις Γερμανός.

    [29] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΣΚΑΡΙ ΑΠΟ ΞΥΛΟ"

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2004 η έκθεση ζωγραφικής του «Lucio Mu?oz», «Σκαρί από Ξύλο», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

    Η έκθεση ζωγραφικής του Lucio Mu?oz, «Σκαρί από Ξύλο», η οποία εγκαινιάστηκε στις 14 Μαΐου 2004, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ισπανική Τέχνη για το Εξωτερικό». Η έκθεση περιλαμβάνει 34 αντιπροσωπευτικά έργα του Lucio Mu?oz, δείγματα της εικαστικής του πορείας από το 1953 και μέχρι το 1997. Τα έργα αυτά, στα οποία ο καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει μικτή τεχνική πάνω σε ξύλο, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή της οικογένειάς του.

    Η έκθεση φιλοξενείται στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

    [30] ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ "ΓΚΟΛΦΩ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Τo Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το καλοκαίρι 2004, παρουσιάζει μια παράστασή του που σημείωσε τεράστια επιτυχία, τη «GΟΛFΩ!» το κλασικό βουκολικό έργο του Σπ. Περεσιάδη, σε μια εκδοχή σύγχρονη, πρωτοποριακή, ανατρεπτική, ελληνικότατη και καλοκαιρινή.

    Η «GΟΛFΩ!» summer mix, είναι μια παράσταση που βασίζεται στη γνωστή σε όλους ιστορία αγάπης και προδοσίας της Γκόλφως. Αν και είναι μια πολύ σύγχρονη παράσταση δεν υποβιβάζει καθόλου το κλασσικό κείμενο, αντίθετα βασίζεται σ' αυτό για να ισορροπήσει τις κωμικές και δραματικές στιγμές της ιστορίας. Δοσμένη με έναν τρόπο πρωτοποριακό, απευθύνεται σε ένα σύγχρονο κοινό, χωρίς όμως να αποκλείει και τον πιο συντηρητικό θεατή. Η παράσταση χρησιμοποιεί πολυμέσα, όπως οθόνη, βίντεο και surround ήχο, δίνοντας έντονη την αίσθηση του βίντεο κλιπ. Μέσα από εντυπωσιακά σκηνοθετικά ευρήματα, προσφέρει γέλια, δάκρυα, πάθη, χορούς και πανηγύρια, ξύλο, δολοπλοκίες, κλόουν, διάφορων ειδικών εφέ, video προβολές, εθνικές παρελάσεις και αμέτρητα κοπάδια από πρόβατα.

    Το έργο, διάρκειας 60 περίπου λεπτών, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της χειμερινής θεατρικής περιόδου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών από τη νέα γενιά των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε.

    Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας, μουσική: Γιώργος Μπαντούκ Αποστολάκης, video: Χρήστος Καλός, φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Πειραλής, βοηθός σκηνογράφου: Καλλιρρόη Λυμπεροπούλου.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Σύρμω Κεκέ, Απόστολος Μπαχαρίδης, Θεόδωρος Οικονομίδης, Έλενα Μαυρίδου, Μαρία Καραμήτρη, Γιάννης Τσιακμάκης.

    Τιμή εισιτηρίου: 12 (γενική είσοδος).

    [31] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Με πολύ μεγάλη προσέλευση του βιβλιόφιλου κοινού έκλεισε τις πύλες του το23ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 27 Ιουλίου 2004, στην όμορφη παραλία του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης.

    Το Φεστιβάλ Βιβλίου ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης.

    Τους χώρους του Φεστιβάλ, όπου συμμετείχαν 300 εκδότες από όλη τη χώρα, οι οποίοι σε 151 εκθετήρια παρουσίασαν περισσότερους από 40.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη εκδοτική παραγωγή, επισκέφθηκαν βιβλιόφιλοι κάθε ηλικίας και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

    «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε το φεστιβάλ βιβλίου επισκέφθηκαν περισσότεροι από 500.000 βιβλιόφιλοι κάθε ηλικίας απ΄ όλη τη χώρα. Θα μπορούσα να πω ότι: Φεστιβάλ Βιβλίου - Εθνική Ελλάδας σημειώσατε Χ. Οι βιβλιόφιλοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω στην ελληνική και ξένη εκδοτική παραγωγή αλλά και να προμηθευτούν το βιβλίο της αρεσκείας τους. Τα βιβλία στα οποία επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του βιβλιόφιλου κοινού ήταν αυτά που αφορούσαν ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, λευκώματα και παιδικά βιβλία.», τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Και συνεχίζει:

    «Η φετινή διοργάνωση , όπως γνωρίζετε, έγινε στο 2ο και 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου. Τα μπουρίνια όμως το ακολούθησαν. Το Φεστιβάλ Βιβλίου έχει πλέον τη δική του ιστορία, ξέρει να σχεδιάζει, διαθέτει τις υποδομές, την εμπειρία και τη γνώση για να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις νέες συνθήκες. Τα νέα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες μας όπως η «Εγνατία του Πολιτισμού και του Βιβλίου», τα νέα Περιφερειακά Φεστιβάλ, οι καινούργιες διαδρομές του «Τρένου του Βιβλίου και του Πολιτισμού», οι νέες δράσεις για το «Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Ν.Α. Ευρώπης», δημιουργούν νέες προοπτικές στο χώρο του πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα ».

    Τα εκθετήρια του Φεστιβάλ επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας , ο Πρωτοσύγκελος Πατήρ Ιωάννης Τασιάς, και ο Υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης , ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε το 23ο Φεστιβάλ Βιβλίου, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρύσα Αράπογλου, Ασημίνα Ξηροτύρη οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Αθανάσαρος, Νίκος Μακραντωνάκης, Κάτια Ζελομοσίδου, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εκδοτών Γιώργος Μπίμπης, Φωτεινή Γερμανού, Δημήτρης Τζιαμπίρης, Γιάννης Λιαρμακόπουλος, Ελένη Μπουσνάκη, η πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Β.Ε Πόπη Σφαλαγκάκου, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της εκκλησίας και άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης

    Σε ειδικά εκθετήρια - αφιερώματα συμμετέχουν στο φετινό 23ο Φεστιβάλ Βιβλίου φορείς και Οργανισμοί προβάλλοντας το έργο τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 28 June 2004 - 18:14:00 UTC