Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ
  • [02] ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
  • [04] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΓΙΑ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ν/Σ
  • [06] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΕΓΓΟΥ Ο Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ
  • [07] ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΥ
  • [09] Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΓΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [11] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΝΕΑ ΔΙΕΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • [12] ΧΚΘ:ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΛΕΞΑΚΗ
  • [13] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 0,43% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΜΕ ΓΟΡΓΟ ΡΥΘΜΟ ΕΤΡΕΞΕ ΤΟΝ ΜΑΪΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
  • [15] ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ
  • [16] ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ 69 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [18] ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ
  • [20] ΠΓΔΜ: ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ
  • [21] TA ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ
  • [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΟΥΕΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΤΟΥ EURO 2004
  • [23] ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΟΙ ΤΣΕΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ
  • [24] Γ. ΓΙΑΣΕΜΗΣ: Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
  • [26] ΑΘΛΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
  • [27] ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΝ
  • [28] ΕΛΑΦΡΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [29] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΑΕΠ
  • [30] ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [31] ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΑΚΙΝ ΚΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΗΣ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΑΛΑΜΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [33] ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [34] "ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ" ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΜΟΥΛΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

  • [01] ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (10:15 UTC+2)

    Αύριο είναι η κρίσιμη ημέρα για την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι με τη Τσεχία είναι αυτό που προβληματίζει και κανείς δεν μπορεί να κάνει προγνωστικά. Ωστόσο το κλίμα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι καλό και όλοι είναι αισιόδοξοι. Ο παίκτης της Μπόλτον Στέλιος Γιαννακόπουλος δίνει με τον καλύτερο τρόπο το στίγμα της αυριανής αναμέτρησης. «Ο καλύτερος θα φανεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο το βράδυ της Πέμπτης. Εμείς έχουμε ήδη πετύχει πάρα πολλά μέχρι τώρα και είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πάρουμε και την πρόκριση», αναφέρει ο Γιαννακόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις των υπολοίπων παικτών.

    Το δεύτερο ημιτελικό θα διευθύνει ο Ιταλός Πιερλουίτζι Κολίνα, ο οποίος τα έχει πάει περίφημα μέχρι στιγμής και κράτησε τις ισορροπίες, χωρίς να αδικήσει κάποια ομάδα. Οσο για τα εισιτήρια; Ηδη έχει ξεκινήσει η διάθεση των εισιτηρίων με την ΕΠΟ να παίρνει 7350, αλλά και να ζητά άλλα 2000 προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις των Ελλήνων που σπεύδουν μέσω πολλών ταξιδιωτικών γραφείων να βρεθούν στην Πορτογαλία για να παρακολουθήσουν ζωντανά την αναμέτρηση της εθνικής με την Τσεχία.

    [02] ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004 (12:24 UTC+2)

    Σε κατ' αρχήν απόφαση για την τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη στη θέση του συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος προχώρησαν οι 25 ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής, χθες το βράδυ.

    Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, ο τέως πρωθυπουργός θα τεθεί επικεφαλής τριμελούς επιτροπής Σοφών της Ευρώπης, με αντικείμενο την προσπάθεια υιοθέτησης του Συντάγματος της Ε.Ε. από τις χώρες - μέλη της Ένωσης. Τις δύο άλλες θέσεις θα αναλάβουν αξιωματούχοι που προέρχονται από το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, τα ονόματα των οποίων είναι άγνωστα μέχρι στιγμής.

    Το πόστο αυτό αναμένεται να αποτελέσει «προάγγελο» για τον πρώην πρωθυπουργό για την τοποθέτησή του στο επόμενο διάστημα στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέση που θεσμοθετείται, από το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Η απόφαση των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Ιουλίου, επί ολλανδικής προεδρίας.

    [03] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Τέσσερις στους επτά υποψηφίους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έγραψαν κάτω από τη βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

    Το υψηλό ποσοστό αποτυχιών - ιδιαίτερα στους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης - προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αφού κάθε χρόνο εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας τελειόφοιτοι που συγκέντρωσαν βαθμούς κάτω από τη βάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μελετάται ακόμη και η επιβολή "πλαφόν", ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Πάντως, ο γ.γ. του υπουργείου, Ανδρέας Καραμάνος, που παρουσίασε τα στοιχεία, τόνισε ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί τέτοιο θέμα.

    Από τα στοιχεία του ΥΠΕΠΘ, προκύπτει ότι το 49% στα Μαθηματικά και το 42% στη Φυσική της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης έγραψε κάτω από 5.

    Επίσης ένας στους δύο υποψήφιους έγραψε κάτω από τη βάση σε Φυσική, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά, ενώ κάτω από τη βάση έγραψε το 35% των μαθητών στα Μαθηματικά.

    Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε στη Δευτέρα Λυκείου, όπου κάτω από 10 έγραψε το 74% στα Μαθηματικά της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, το 61,7% στην Ιστορία και το 64,3% στην Αλγεβρα.

    Στον αντίποδα, τα μαθήματα στα οποία οι μαθητές αρίστευσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι τα Μαθηματικά γενικής κατεύθυνσης, η Βιολογία, καθώς και τα Μαθηματικά και η Χημεία θετικής κατεύθυνσης.

    Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος στις βάσεις εισαγωγής, κυρίως της θετικής κατεύθυνσης,

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία από τις 8 έως τις 20 Ιουλίου.

    [04] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΓΙΑ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Βαγδάτη, 30 Ιουνίου 2004 (15:37 UTC+2)

    Στη δικαιοδοσία της νέας ιρακινής ηγεσίας βρίσκονται επίσημα πια ο πρώην ηγέτης της χώρας Σαντάμ Χουσεϊν και τα υπόλοιπα 11 στελέχη του πρώην πολιτικού καθεστώτος, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικάνικου στρατού.

    Αύριο αναμένεται να απαγγελθούν οι κατηγορίες στον πρώην ιρακινό ηγέτη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία, και χρήση χημικών όπλων. Ωστόσο, θα εξακολουθεί να κρατείται από τις αμερικάνικες δυνάμεις.

    Πάντως, σύμφωνα με τον ιρακινό υπουργό Δικαιοσύνης Μαλεκ αλ Χασαν, τυχόν απόδειξη της ενοχής του Σαντάμ Χουσείν θα σημαίνει και τη θανατική του καταδίκη του.

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ν/Σ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Ψηφίστηκε επί της αρχής και χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το ολυμπιακό ν/σ.

    Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΝ. Οι αντιρρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης εστιάστηκαν κυρίως στις διατάξεις που αφορούν την υπαίθρια διαφήμιση, τις προσλήψεις και την Ανώνυμη Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα.

    Προβληματισμός ωστόσο υπήρξε για την πώληση των αδιάθετων εισιτηρίων και τον κίνδυνο που εγκυμονεί να παρουσιαστεί άδειο το ολυμπιακό στάδιο κατά την έναρξη των ολυμπιακών Αγώνων.

    "Δεν πιστεύω ότι σε 40 μέρες πριν τους ολυμπιακούς αγώνες μπορεί να προωθηθούν το ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες αδιάθετα περίπου εισιτήρια" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης.

    Την ίδια επισήμανση είχε κάνει νωρίτερα και ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχει μείνει αδιάθετο το 35% των εισιτηρίων.

    Απαντώντας η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά αφού διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση η διάθεση των εισιτηρίων είναι μείζον θέμα παρέπεμψε στην διαβεβαίωση της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

    "Η Αθήνα 2004 μας διαβεβαίωσε ότι τα εισιτήρια που έχουν απομείνει είναι φθηνά και αφορούν τα προκριματικά ποδοσφαίρου καθώς και μη δημοφιλή αθλήματα και ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Πάντως για την κυβέρνηση είναι μείζον θέμα και το παρακολουθούμε συνεχώς", υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ Πετραλιά.

    Κατά τη συζήτηση του ν/σ, έγιναν όμως και εγκωμιαστικές αναφορές στις επιτυχίες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου αλλά και προτάσεις για κινητοποίηση της χώρας μας ώστε να προβληθούν οι ολυμπιακοί αγώνες κατά τη διάρκεια του αυριανού ποδοσφαιρικό μάτς μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.

    Η κ Πετραλιά απάντησε ότι ήδη υπάρχει σχετική συζήτηση με την ΟΥΕΦΑ για το θέμα αυτό. "Είναι ευτυχής συγκυρία η επιτυχία αυτή της Εθνικής μας, σε σχέση με τους ολυμπιακούς αγώνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρα μας,

    την Εθνική Ομάδα " επεσήμανε η κ Πετραλιά.

    Τέλος ο κ Λιάνης πρότεινε να καθιερωθούν θεσμικά τα προνόμια των ολυμπιονικών αθλητών, όπως για παράδειγμα άδειες προ-πο και πριμ και για τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου. Η συζήτηση συνεχίζεται το απόγευμα επί των άρθρων του ν/σ.

    Νατάσα Θωμά

    [06] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΕΓΓΟΥ Ο Μ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (20:42 UTC+2)

      Στην ανακρίτρια παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη, ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και κατέθεσε υπόμνημα με τις απόψεις του πάνω στην μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας» που κατάθεσε σε βάρος του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της "Τεχνικής Ολυμπιακής" Κωνσταντίνος Στέγγος.

    Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κατηγορείται γιατί στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είχε πει μεταξύ άλλων για το θέμα της τροπολογίας για το Πόρτο Καρράς : «Πρόκειται για ένα ζήτημα διακομματικής εμπλοκής. Υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια του ιδιοκτήτη να εξαγοράσει συνειδήσεις και η φιλοξενία είναι το πιο απλό που λέτε, υπάρχουν και άλλοι τρόποι».

    Ο κ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι η μήνυση έχει ως στόχο «την τρομοκράτηση και τη φίμωση όσων υπερασπίζονται τα συλλογικά αγαθά και το κοινό συμφέρον».

    Τη συμπαράσταση του στον Μιχάλη Τρεμόπουλο εξέφρασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

    [07] ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Το Εφετείο Θεσσαλονίκης, με την 1976/2004 απόφασή του, δικαιώνει απόλυτα την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, και κρίνει νόμιμη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, να κηρύξει στις 13 Μαΐου 2003 απεργία στην εφημερίδα "Μακεδονία", ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση δημοσιογράφου μετά από την έγγραφη καταγγελία του για λογοκρισία των ανταποκρίσεών του που έστελνε από την Βαγδάτη.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., με ανακοίνωση του, χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι "το αίτημα περί επαναπρόσληψης του προαναφερθέντος δημοσιογράφου, που κατ' επέκταση αναφέρεται στο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας και της δημοσιεύσεως των κειμένων ανταποκρίσεων των δημοσιογράφων στα έντυπα που απασχολούνται χωρίς λογοκρισία", έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα από όλα τα άλλα. Και συνεχίζει: "το δε πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την προσβολή του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας αφορά το σύνολο των δημοσιογράφων που απασχολούνται στις ομοειδείς επιχειρήσεις ολόκληρης της επικράτειας". Το Δικαστήριο αναγνώρισε επίσης ότι η απεργία σε καμιά περίπτωση δεν κηρύχθηκε για να βλάψει την εφημερίδα.

    Πέραν των ανωτέρω, το Δικαστήριο έκρινε, ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις, έχουν από τον νόμο το δικαίωμα κήρυξης απεργίας με απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου, πράγμα που αμφισβητήθηκε από την διεύθυνσή της εφημερίδας "Μακεδονία".

    Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, αισθανόμενη ιδιαίτερα ικανοποιημένη που τέθηκε επικεφαλής μιας απεργίας που στόχευε στην προάσπιση του ιερότερου δικαιώματος της δημοσιογραφίας, δηλαδή της καταδίκης της λογοκρισίας, καλεί τους δημοσιογράφους να τηρούν τους χρυσούς κανόνες της δημοσίευσης, έχοντας επιπλέον τη βεβαιότητα ότι προασπίζουν και το νόμο και τη δεοντολογία.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Την γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκαν σήμερα στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό οι Νικηφόρος Διαμαντούρος Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Καμίνη, Συνήγορο του Πολίτη στην Ελλάδα και από τους δύο νομικούς συμβούλους τους.

    Οι κύριοι Διαμαντούρος και Καμίνης ενημέρωσαν την Αλέκα Παπαρήγα για το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη.

    [09] Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Σε μάστιγα, έχει εξελιχθεί η παιδική εργασία στην Ελλάδα, καθώς περίπου ογδόντα χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας, ηλικίας 14 έως 19 εργάζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου.

    Ειδικότερα, το φαινόμενο όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις, με δεδομένο το γεγονός ότι για ηλικίες κάτω των δεκατεσσάρων ετών, δεν υπάρχουν στοιχεία για την εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παιδιά που εργάζονται αποτελούν το 30% του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας.

    Ωστόσο, σε ολόκληρο τον κόσμο τα παιδιά που εργάζονται και μάλιστα σε σκληρές εργασίες, ανέρχονται σε 260 εκατομμύρια.

    [10] ΓΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Για άρνηση της κυβέρνησης να ενημερώσει τη Βουλή για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής κάνει λόγο με ανακοίνωση του ο ΚΤΕ Αμυνας του ΠΑΣΟΚ.

    «Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες με ψυχραιμία και προσοχή την αντιφατική, χωρίς προσανατολισμό, και επικίνδυνα συγκεχυμένη θέση της Κυβέρνησης σε μείζονα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    «Ως Αντιπολίτευση ζητήσαμε από την ημέρα της δημοσίευσης της επίμαχης συνέντευξης του ΥΕΘΑ το αυτονόητο: Ενημέρωση της Βουλής. Ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα και πάγιες θέσεις όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων και επί προσθέτως για τη στάση της στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σχετικά με την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτών μέχρι σήμερα», αναφέρεται.

    « Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε την ενημέρωση της Βουλής, δεν έδωσε μέχρι στιγμής το κείμενο της συνέντευξης το οποίο ανταποκρίνεται στην κατ΄ αυτόν πραγματικότητα και προέβη σε παραληρηματικές δηλώσεις κατά του ΠΑΣΟΚ», τονίζεται.

    «Καταγγέλλουμε την άρνηση της Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην μείζονα υποχρέωσή της να ενημερώσει και να διευκρινίσει τις θέσεις της και τις δεσμεύσεις της στο Κοινοβούλιο. Η στάση αυτή σηματοδοτεί ή στροφή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής η οποία δεν ομολογείται ή απαξίωση των διαδικασιών του Κοινοβουλίου ή και τα δύο. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Κυβέρνησης 4 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας δίνει το νόημα που αυτή εννοεί στη νέα διακυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    [11] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΝΕΑ ΔΙΕΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα η νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων που δίνει αυξήσεις 6% για το 2004 και 5,85% για το 2005.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) το περιεχόμενο της σύμβασης σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των εργαζομένων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε από καλύτερες θέσεις στο μέλλον να π[προχωρήσουν και σε άλλες ρυθμίσεις θετικές για το κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Το συνδικαλιστικό όργανο των τραπεζοϋπαλλήλων χαρακτηρίζει σημαντική τη ρύθμιση για τη μείωση των στεγαστικών δανείων από 4% σε 3% καθώς επίσης και άλλα θέματα που αφορούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις κατασκηνώσεις, στις σπουδαστικές άδειες και την ενίσχυση των επιδομάτων κατά 5%.

    [12] ΧΚΘ:ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΛΕΞΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, 30 Ιουνίου 2004, του Διοικητικού Συμβουλίου του

    Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έγινε δεκτή η παραίτηση του Προέδρου

    και Διευθύνοντος Συμβούλου του Χ.Κ.Θ. Παναγιώτη Αλεξάκη.

    Τα μέλη του Δ.Σ. του Χ.Κ.Θ. ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο για τη μέχρι σήμερα συνεργασία καθώς και για την προσφορά του στο έργο και τις δράσεις του Κέντρου.

    Στη συνέχεια έκαναν ομόφωνα δεκτή την απόφαση για την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου από τον κύριο Ιάκωβο Γεωργάνα. Ως εκ τούτου, το νέο Δ.Σ. του Χ.Κ.Θ. αποτελείται από τους: Γεωργάνα Ιάκωβο- Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Λαζαρίδη Παύλο- Αντιπρόεδρο, Αντωνιάδη Χριστόδουλο- Μέλος, Μπακατσέλο Δημήτριο- Μέλος, Περβανά Γεώργιο- Μέλος, Τακά Βασίλειο- Μέλος και Τρικούκη Εμμανουήλ- Μέλος.

    [13] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 0,43% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Σε ανοδικό κανάλι κινήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των τοποθετήσεων στα βαριά χαρτιά, που αντιστάθμισαν και τις πιέσεις που δέχθηκε εκ νέου η περιφέρεια.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,43% και διαμορφώθηκε στις 2.349,16 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 2.335,75 και των 2.354,97 μονάδων.

    Επισημαίνεται ότι ενδοσυνεδριακά ο βασικός δείκτης τιμών γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο, κατά το χρονικό διάστημα που είχαν ενταθεί οι πιέσεις σε τίτλους της περιφέρειας γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των αρχικών κερδών των μετοχών που συγκαταλέγονται στους δεικτοβαρείς κλάδους.

    Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πάντως, επικρατούσε και αστάθεια στις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Ωστόσο, ο γενικός δείκτης του ΧΑ γρήγορα επανέκαμψε και τέθηκε και πάλι σε ανοδική τροχιά, γυρίζοντας την πλάτη στην πορεία των χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σχετικά υποτονικός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, αφού παρά το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στο ποσό των 241,6 εκατ. ευρώ, είναι χαρακτηριστικό ότι ποσό ύψους 118.296.400,36 ευρώ, αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν αυτά των εταιριών της ΕΛΕΧΑ ύψους 37.856.076,54 ευρώ, στα 2,46 ευρώ, της Πειραιώς Leasing προϋπολογισμού 12.380.143,50 ευρώ, στα 7,25 ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς, αξίας 11.600.643,60 ευρώ, στα 9,36 ευρώ.

    Ισορροπημένο ως ένα σημείο εμφανίστηκε το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 115 να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 178 πτωτικών και 108 αμετάβλητων.

    Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΚΕΚΡΟΨ (+13,29%), PAPAERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (+11,76%) και της Alpha Trust MNGR (+10%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των ΣΑΡΑΝΤΗΣ (16,33%), Medicon (11,76%) και της Κτήμα Λαζαρίδης (11,30%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με την περιφέρει και σήμερα να αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή. Συγκεκριμένα, ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,15%, έναντι απωλειών 0,16% για τον Mid 40 της μέσης, ενώ σε ανοδική τροχιά τέθηκαν ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (+0,87%) και ο FTSE/ASE 140 (+0,66%).

    Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται κατά 1,53% και τον δε δεύτερο να τρέχει με γοργότερο ρυθμό, της τάξης του 2,21%.

    Τα κέρδη στις τηλεπικοινωνίες αντανακλώνται στην ένταση των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Cosmote (+3,92%) και του ΟΤΕ (+1,35%). Η άνοδος στις τράπεζες οφείλεται στην ενίσχυση των μετοχών των ΠΕΙΡΑΙΩΣ (3,23%), ΑΤΤΙΚΗΣ (3,21%), ALPHA BANK (2,85%), ASPIS και EFG (αμφότερες 2,40%) και της ΤτΕ (1,34%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν και οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με τους εννέα από αυτούς να ακολουθούν ανοδική πορεία.

    Της ανόδου ηγήθηκε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου (+1,26%), με αιχμή του δόρατος τις μετοχές των εταιριών ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (+8,70%) και της ΣΙΔΕΝΟΡ (4,28%) και ακολούθησε εκείνος των βασικών μετάλλων (1,06%), με πρωταγωνιστή τους τίτλους των Microland (6,25%) και της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ (4,45%).

    Κατά 0,98% ενισχύθηκε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 0,80% των τροφίμων και ποτών, κατά 0,34% των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,22% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,19% της πληροφορικής, κατά 0,14% των συμμετοχών και κατά 0,03% του χονδρικού εμπορίου.

    Αντιθέτως, επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε δείκτης της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (3,12%) και ακολούθησε ο κλάδος των διυλιστηρίων (2,48%), ως αποτέλεσμα των πιέσεων στη μετοχή των ΕΛΠΕ (3,92%). Αισθητή πτώση της τάξης του 2,10% σημείωσε ο δείκτης των κατασκευών και ακολούθησε εκείνος των βιομηχανιών (1,48%).

    Κάμψη κατά 0,73% σημείωσε ο δείκτης των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,53% υποχώρησε της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,37% των επενδύσεων, κατά 0,29% της παράλληλης αγοράς και κατά 0,09% των ασφαλειών.

    [14] ΜΕ ΓΟΡΓΟ ΡΥΘΜΟ ΕΤΡΕΞΕ ΤΟΝ ΜΑΪΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2004 (16:22 UTC+2)

    Με ρυθμό της τάξης του 3,1% έτρεξε τον Μαϊο ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2003, έναντι αύξησης 2,4% και 1,2% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2003 προς 2002 και 2002 προς 2001.

    Η άνοδος του δείκτη πάνω από το 3%, προοιωνίζει δυσάρεστες ειδήσεις για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του οποίου θα δημοσιοποιηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Ο γενικός δείκτης του Μαΐου, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2004 παρέμεινε αμετάβλητος έναντι μειώσεων 0,3% και 1,7% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2003 και 2002.

    Αναφορικά με το μέσο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2003- Μαΐου 2004, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, δηλαδή του Ιουνίου 2002- Μαΐου 2003 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2,3%, έναντι ενίσχυσης 1,6% και 2,3% που σημειώθηκαν τα αντίστοιχα δύο προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    [15] ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

    Λονδίνο, 30 Ιουνίου 2004 (15:49 UTC+2)

    Σε ανοδική τροχιά βρισκόταν το μεσημέρι στη χρηματαγορά του Λονδίνου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, έναντι του δολαρίου, αλλά και του ιαπωνικού νομίσματος, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της FED, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων του USD κατά 0,25%.

    Ειδικότερα, το μεσημέρι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφωνόταν στα 1,2152 δολάρια, έναντι 1,2080 δολαρίων χθες το βράδυ.

    Την ίδια ώρα η ισοτιμία του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό κυμαινόταν στα 132,28 γεν ανά ευρώ έναντι 131,590 γεν ανά ευρώ νωρίτερα το πρωί και 130,730 γεν ανά ευρώ αργά χθες το βράδυ. Στις 2:49 το μεσημέρι, το δολάριο ισοδυναμούσε με 108,99 γεν, έναντι 108,180 γεν χθες.

    [16] ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ 69 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 30 Ιουνίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Η δίκη 69 ατόμων, που κατηγορούνται ότι σχετίζονται με τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πόλη, πέρυσι, και συνδέονται με την Αλ Κάιντα, άρχισε την Τετάρτη σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

    Λόγω περιορισμένου χώρου, 13 κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στο Δικαστήριο για τα Μεγάλα Εγκλήματα που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφαλείας.

    Το τουρκικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα ψήφισε υπέρ της κατάργησης των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφάλειας στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Οι 69 κατηγορούνται για ανάμειξη στις επιθέσεις, που σημειώθηκαν στις 15 και 20 Νοεμβρίου του 2003 σε δύο συναγωγές, στο βρετανικό προξενείο και στα γραφεία της βρετανικής τράπεζας HSΒC στην Κωνσταντινούπολη, από τις οποίες 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 600 τραυματίστηκαν.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπιν Λάντεν πρότεινε τις επιθέσεις σε τουρκικούς στόχους και έδωσε 150.000 δολάρια σε τούρκους ισλαμιστές εξτρεμιστές για να τις πραγματοποιήσουν. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει ποινές ισοβίων και πέντε από τους κατηγορούμενους που θεωρούνται «εγκέφαλοι», ενώ για τους άλλους από τέσσερα έως 22 χρόνια εφόσον κριθούν ένοχοι για ηπιότερα αδικήματα.

    Από τους 69, οι 50 κρατούνται ενώ οι 19 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους.

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Βουκουρέστι, 30 Ιουνίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών στην οποία εμπλέκονται και πρόσωπα γνωστά στη Ρουμανία ερευνά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

    Μεταξύ αυτών που κατηγορούνται είναι ο Ιον Ιον Τιριάτς, γιος του διάσημου πρώην παίχτη του τένις και νυν πρόεδρου της Ρουμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ιον Τιριάτς. Ο Ιον Ιον Τιριάτς κατηγορείται για χρήση και διακίνηση και ναρκωτικών και εάν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 15 χρόνων.

    Επίσης κατηγορούμενη είναι η σύντροφος του, μοντέλο και τραγουδίστρια Ιλεάνα Λαζάριουτς, η οποία κατηγορείται για χρήση ναρκωτικών.

    Οι αρχές ερευνούν, επίσης, εάν εμπλέκεται στην υπόθεση η Ραλούτσα Σάντου, κόρη του πρόεδρου της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Μιρτσέα Σάντου και ο ξάδερφος της Ρόμπερτ Σάντου.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σκόπια, 30 Ιουνίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Παρουσία εκπροσώπων του σκοπιανού υπουργείου Αμυνας και της τουρκικής πρεσβείας στα Σκόπια παραδόθηκε σήμερα στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει η Τουρκία στον στρατό της ΠΓΔΜ.

    Πρόκειται για τεχνική βοήθεια, μηχανές και μεταφορικά μέσα αξίας 500 χιλιάδων δολαρίων. Αυτή είναι η τρίτη δόση στρατιωτικής βοήθειας της Τουρκίας προς την ΠΓΔΜ, συνολικού ύψους 9 εκ. δολαρίων.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 30 Ιουνίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ Ντάγκλας Μπιρόιτερ

    Σήμερα είχε συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας Βλάντο Μπούτσκοφσκι με τον οποίο συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις του σκοπιανού στρατού, με την υπουργό Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα και τον πρόεδρο της Σκοπιανής Βουλής, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι.

    Στη συνάντηση αυτή, δήλωσε ο κ. Γιορντάνοφσκι, συζητήθηκε το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

    Ο ίδιος υπογράμμισε πως η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ προχώρησε στον προθάλαμο στης Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ότι πολύ σύντομα θα γίνει ισότιμο μέλος της.

    [20] ΠΓΔΜ: ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    Σκόπια, 30 Ιουνίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της ΠΓΔΜ Στάβρε Τζίκοφ υπέβαλε μήνυση εναντίον του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Λόρενς Μπάτλερ για συκοφαντία και ζητάει αποζημίωση 1 εκ. ευρώ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Τζίκοφ πριν ένα μήνα σε επίσημη συγκέντρωση δικαστικών στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε για δήθεν παράνομες δραστηριότητες που ανέπτυξε ο πρώην εισαγγελέας.

    «Περίμενα πάνω από ένα μήνα να δώσει εξηγήσεις και να επανορθώσει το λάθος του αλλά αυτό δεν το έπραξε», τόνισε ο κ. Τζίκοφ.

    [21] TA ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ

    Πόρτο, 30 Ιουνίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Τα βλέμματα όλων των Ελλήνων, είναι στραμμένα στο Πόρτο της Πορτογαλίας, στον κρίσιμο και καθοριστικό αγώνα που δίνει στις 9,45 της Πέμπτης η Εθνικής Ελλάδος, απέναντι στη φορμαρισμένη Τσεχία, σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία. Και αυτές τις λίγες ώρες που απομένουν πριν από τον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όλη η Ελλάδα κινείται στους ρυθμούς του αγώνα στο "Ντραγκάο".

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνεχίζει απερίσπαστο την προετοιμασία του με τον Ότο Ρεχάγκελ να μην αντιμετωπίζει το παραμικρό αγωνιστικό πρόβλημα, δεδομένου ότι έχει όλους τους παίκτες του ετοιμοπόλεμους.

    Απαντες έδωσαν το παρόν στην προπόνηση της Τρίτης, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα.

    Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ξεπέρασε οριστικά τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε από το ματς με την Ισπανία για τη φάση των ομίλων και εκτιμάται ότι την Πέμπτη θα επιστρέψει στο βασικό σχήμα της Εθνικής.

    Και ενώ οι διεθνείς ετοιμάζονται για τη μάχη, στις εξέδρες του "Ντραγκάο" αναμένεται "γαλανόλευκη" λαοθάλασσα. Μάλιστα, λόγω της αυξημένης ζήτησης, η ΕΠΟ εξασφάλισε 1.900, πλέον των 7.500 "μαγικά" χαρτάκια, τα οποία διατίθενται ήδη από την Τρίτη από το εκδοτήριο που λειτουργεί στο Οπόρτο και συγκεκριμένα στο πάρκο "De San Roke".

    Στο στρατόπεδο της Τσεχίας τώρα, ο τεχνικός ηγέτης των αντιπάλων της Εθνικής δεν θα έχει στη διάθεσή του, την Πέμπτη, τον Μάρτιν Γίρανεκ, που τέθηκε νοκ άουτ λόγω προβλήματος τραυματισμού. Ο Τσέχος εκλέκτορας, Κάρελ Μπρούκνερ, σε δηλώσεις του σχετικά με την ελληνική ομάδα εκτίμησε πως το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ δεν στηρίζεται μόνο στην άμυνα αλλά "έχει δείξει καλά στοιχεία και στον επιθετικό τομέα".

    "Η Ελλάδα νίκησε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης την Πορτογαλία και στη συνέχεια απέκλεισε την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι βασίζονται κυρίως στις αμυντικές τους ικανότητες. Έδειξαν πολύ καλά στοιχεία στον επιθετικό τομέα, στο παιχνίδι απέναντι στην Πορτογαλία και θα είναι πιο ξεκούραστοι από εμάς στο ματς της Πέμπτης, καθώς είχαν περισσότερο χρόνο για να ξεκουραστούν από μας", επεσήμανε ο προπονητής της Τσεχίας και έκρινε πως αυτό είναι "σημαντικό πλεονέκτημα για τους Έλληνες".

    Κατά τα άλλα ο Τσέχος δεν έκανε καμία αναφορά στην τακτική που θα ακολουθήσει ή στην ενδεκάδα που θα παρατάξει εναντίον της Εθνικής μας.

    [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΟΥΕΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΤΟΥ EURO 2004

    Λισσαβόνα, 30 Ιουνίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Όπως ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στη Λισαβόνα, η τηλεθέαση των αγώνων στη φάση των ομίλων, στις έξι σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης, αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που είχε διεξαχθεί το 2000 σε Βέλγιο και Ολλανδία.

    Εξαιρετικά είναι όμως και τα αποτελέσματα, που αφορούν την επισκεψιμότητα στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Όπως ανακοινώθηκε, μόνο τις τρεις πρώτες μέρες της διοργάνωσης, ο δικτυακός τόπος του EURO 2004 δέχθηκε πάνω από 12 εκ. επισκέψεις. Τα συνολικά στοιχεία θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο εκτελεστικός διευθυντής της UEFA, Λαρς Κρίστερ Όλσον υπογράμμισε: "Έχουμε βέβαια ακόμη τρία παιχνίδια πριν το τέλος της διοργάνωσης, αλλά ως τώρα είχαμε ένα πραγματικά φανταστικό τουρνουά, με την εξαιρετική συνεργασία τον Πορτογάλων διοργανωτών, σπουδαία παιχνίδια, καλή συμπεριφορά των οπαδών και κορυφαίο ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος ότι, όταν συγκεντρώσουμε τα τελικά στοιχεία, θα έχουν ξεπεράσει όλα τα νούμερα του EURO 2000".

    Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε τη σύνθεση των επιτροπών για τη διετία, ως το 2006, κατάρτισε την ατζέντα για το 13ο συνέδριο προέδρων και γενικών γραμματέων, που θα γίνει στις 3 Ιουλίου, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με το σύστημα αδειοδότησης των συλλόγων, που αρχίζει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και συμφώνησε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ένωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFPro), ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο οργανισμών.

    [23] ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΟΙ ΤΣΕΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ

    Λισσαβόνα, 30 Ιουνίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Κλειστά, κρατά τα χαρτιά του για τον αυριανό ημιτελικό του EURO 2004, ανάμεσα στην Τσεχία και την Ελλάδα, που θα γίνει στο στάδιο "Ντραγκάο" του Πόρτο, ο προπονητής της Εθνικής Τσεχίας, Κάρελ Μπρούκνερ, ο οποίος εμφανίστηκε χαμογελαστός στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και αρνήθηκε να μιλήσει για θέματα τακτικής ή για τις επιλογές του σε σχέση με την ενδεκάδα που θα παρατάξει αύριο, λέγοντας μόνο ότι η συμμετοχή του τραυματία Μάρτιν Γίρανεκ παραμένει ερωτηματικό, ενώ ο Ρενέ Μπολφ είναι έτοιμος να αγωνιστεί.

    Ο Κάρελ Μπρούκνερ προτίμησε επίσης να μείνει μακριά από προγνωστικά, τονίζοντας ότι "η γραμμή μεταξύ νίκης και ήττας είναι πολύ λεπτή", ενώ, όταν ρωτήθηκε για το πόσο μεγάλη επιτυχία θα είναι η πρόκριση στον τελικό και ενδεχομένως η κατάκτηση του τροπαίου, επεσήμανε ότι, για να φτάσει στον τελικό, η ομάδα του πρέπει πρώτα να περάσει από τον ημιτελικό.Τόνισε ακόμη ότι τα παιχνίδια αυτά έχουν πάντα ιδιαιτερότητες.

    Για την ελληνική ομάδα, ο προπονητής της Τσεχίας δεν είπε πολλά πράγματα. Σε ερώτηση για τον Οτο Ρεχάγκελ δήλωσε πως "τον θεωρώ πολύ καλό προπονητή και τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας το αποδεικνύουν", ενώ υπενθύμισε ότι η εθνική μας κατάφερε να προκριθεί από έναν ιδιαίτερα δύσκολο όμιλο, αφήνοντας εκτός την Ισπανία. Προέβλεψε πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις στην αυριανή αναμέτρηση, επειδή "οι παίκτες γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Όταν ρωτήθηκε για τους τρεις παίκτες που έχουν κίτρινη κάρτα (Νέντβεντ, Γιανκουλόφσκι, Ουιφαλούσι) και, αν δεχθούν δεύτερη, θα χάσουν τον τελικό (αν βέβαια η Τσεχία προκριθεί) είπε ότι τους έχει επιστήσει την προσοχή ώστε να το έχουν στο μυαλό τους, ενώ άφησε αιχμές για την κάρτα που δέχθηκε ο Πάβελ Νέντβεντ στον προημιτελικό με τη Δανία, κάνοντας λόγο για "κάρτες που είναι κάπως άδικες".

    Τέλος, σε ερώτηση για την απόδοση του Μίλαν Μπάρος, είπε ότι δεν υπάρχει μυστικό και χαρακτήρισε "φυσιολογικό" το γεγονός ότι βρίσκεται επικεφαλής των σκόρερ της διοργάνωσης, με πέντε γκολ.

    "Οι Έλληνες παίκτες είναι πολύ καλοί στον αμυντικό τομέα, και γι αυτό εμείς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί", επεσήμανε από την πλευρά του ο Μάρεκ Γιανκουλόφσκι. Ο παίκτης της Ουντινέζε δεν θέλησε να ξεχωρίσει παίκτες της εθνικής μας από το σύνολο, παρότι ρωτήθηκε για τους Έλληνες που αγωνίζονται στη Serie A. Σε ό,τι αφορά το θέμα των καρτών πάντως (είναι ένας από τους τρεις που κινδυνεύουν), μάλλον διαφώνησε με τον προπονητή του, λέγοντας πως "δεν θα το έχω στο μυαλό μου, γιατί όταν παίζεις είσαι συγκεντρωμένος στον αγώνα και είναι αδύνατον να συγκεντρωθείς σε κάτι άλλο".

    [24] Γ. ΓΙΑΣΕΜΗΣ: Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (16:58 UTC+2)

    Ο Κύπριος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Γιασεμάκης Γιασεμή, μιλώντας στο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στους πανηγυρισμούς των Κυπρίων που προκάλεσε η επιτυχημένη πορεία της εθνικής στο EURO 2004 και στον αυριανό ημιτελικό με αντίπαλο τη Τσεχία.

    «Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία δικαιολογημένα πανηγύρισαν τόσο έντονα Ελληνες και Κύπριοι. Ηταν και για την Κύπρο γιορτή αυτή η επιτυχία της ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και σ΄ εκείνους που στάθηκαν αρωγοί σ΄ αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο παίκτης του ΠΑΟΚ και συνέχισε: «Πιστεύω ότι μπορούν να τα καταφέρουν και με την Τσεχία. Θα χρειαστεί αυτοσυγκέντρωση και αποφασιστικότητα, που έτσι κι αλλιώς έδειξαν ότι διαθέτουν οι Ελληνες ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι το πάθος θα χαρακτηρίζει τις προσπάθειές τους και στον ημιτελικό, απέναντι σε μια τόσο δυνατή ομάδα. Καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου».

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτη Κόκκαλη. Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο κ. Ορφανός με τους προέδρους και τους επικεφαλής των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών.

    "Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Εκτιμήσαμε την κατάσταση που βρίσκεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη χώρα μας και συμφωνήσαμε, σε πάρα πολλά σημεία, για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων", τόνισε ο κ. Ορφανός και συνέχισε: "Κυρίαρχο στη συζήτηση μας, ήταν το θέμα, της βίας, με κοινό στόχο να έρθουν οι πολλοί στα γήπεδα και να εκλείψουν οι λίγοι κακοί οπαδοί. Αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα. Συμφωνήσαμε βέβαια και στα μερίδια των ευθυνών, που πρέπει να έχει η Πολιτεία, και αυτά τα οποία πρέπει να έχουν οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες.

    Ένα σημαντικό κομμάτι της συζητήσεως μας, ιδιαίτερα σοβαρό, αφορά στην οικονομική εξυγίανση των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών και γενικότερα των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών, καθώς και την αναγκαιότητα να αποκτήσουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που επιβάλλει το συμφέρον όλων όσοι βρίσκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου".

    Οσο για το θέμα της ΑΕΚ; "Είχα μία συνάντηση με την ομάδα, που αποτελεί την «Ένωση 1924». Ζήτησαν να με δουν. Ο υφυπουργός έχει υποχρέωση να τους βλέπει όλους. Άλλωστε, η αναγκαιότητα ήταν εμφανής. Το πρόβλημα της ΑΕΚ έχει μεγαλώσει, έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου. Έχουμε συναντήσεις, όταν υπάρχουν θέματα. Εμείς, εκτός από την αρχική πρόθεση της Πολιτείας, την οποία έχουμε εξηγήσει παντοιοτρόπως, δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Όμως, η αρχική πρόθεση μπορεί να συμπεριλάβει τις προθέσεις αυτών που θέλουν να διοικήσουν την ΑΕΚ".

    [26] ΑΘΛΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλα, 30 Ιουνίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, κατήγγειλε τις συνθήκες διαβίωσης του Γιάσερ Αραφάτ. Ο κ. Μπαρνιέ επισκέφθηκε τον Αραφάτ μέσα στο μισογκρεμισμένο αρχηγείο του στη Ραμάλα και κάλεσε το Ισραήλ και τη σύμμαχό του Ουάσινγκτον, να θέσουν τέρμα στην απομόνωση του παλαιστίνιου ηγέτη.

    «Χθες (σ.σ. Τρίτη) είχα μία συνάντηση με τον πρόεδρο Αραφάτ και είδα άμεσα και προσωπικά τις συνθήκες διαβίωσής του που είναι ακατάλληλες γι' αυτόν, λαμβανομένου υπόψη τι εκπροσωπεί», δήλωσε ο Μπαρνιέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ραμάλα.

    «Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματισθεί, διότι είναι ο νόμιμος και εκλεγμένος πρόεδρος του παλαιστινιακού λαού και αυτός είναι ένας ακόμα σκοπός της επίσκεψής μου», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπαρνιέ κάλεσε το Ισραήλ να κάνει μία «χειρονομία» για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων, οι οποίοι υποφέρουν από τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιθέσεις και αποκλεισμούς και τόνισε ότι το σχέδιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» για την ειρήνευση της περιοχής.

    Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του Αραφάτ υπήρξε ένα από τα θέματα που δημιούργησαν εντάσεις στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είπε ότι η απομόνωση του παλαιστίνιου προέδρου αποτελεί τροχοπέδη για τις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες.

    [27] ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΣΥΛΟ

    Πεκίνο, 30 Ιουνίου 2004 (15:46 UTC+2)

    Τέσσερις Βορειοκορεάτες εισήλθαν σήμερα στο χώρο όπου λειτουργεί η Γερμανική Σχολή του Πεκίνου και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, όπως μεταδίδει από την κινεζική πρωτεύουσα η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Μπιλντ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται ανταπόκριση του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, οι 4 υποστηρίζουν πως πριν φτάσουν στο Πεκίνο είχαν διαφύγει από τη χώρα τους. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα δεν έχουν γίνει γνωστές, ούτε από τη γερμανική πρεσβεία.

    Στην Κίνα ζουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες, οι οποίοι κατέφυγαν στη χώρα, η οποία είναι η μοναδική με την οποία η Βόρειος Κορέα διατηρεί αγαστές διπλωματικές σχέσεις, εξαιτίας της πείνας και των διώξεων που υφίστανται στην πατρίδα τους.

    [28] ΕΛΑΦΡΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2004 (15:27 UTC+2)

    Ο πληθωρισμός στις 12 χώρες μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησε ελαφρά τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο, εξακολουθεί, όμως, να παραμένει αισθητά πάνω από το όριο του 2%, που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ως πλαφόν για τη νομισματική σταθερότητα.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, ο πληθωρισμός των χωρών μελών της Ευρωζώνης υποχώρησε, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, στο 2,4%, έναντι του 2,5% που ήταν τον περασμένο Μάιο.

    [29] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΑΕΠ

    Παρίσι, 30 Ιουνίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στο χώρο της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε ακόμη να δώσει ώθηση και στην αγορά εργασίας αλλά ούτε και να βελτιώσει το καταναλωτικό κλίμα στη χώρα.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Παρίσι το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε το Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, κατά 14.000 άτομα ή κατά 0,5% και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον στα 2,678 εκατομμύρια, ενώ το συνολικό ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 9,8%.

    Λίγο χειρότερα απ' ό,τι αναμενόταν κινήθηκε και ο δείκτης που αποτυπώνει το καταναλωτικό κλίμα στη Γαλλία, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η στατιστική υπηρεσία INSEE, παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τα οριστικά στοιχεία του Μαΐου, που τον έφερναν στις -23 μονάδες.

    Οι ειδικοί αναλυτές της αγοράς είχαν αναφέρει στο πρακτορείο Ρόιτερς πως ανέμεναν πτώση του συγκεκριμένου δείκτη στο -22%. Σύμφωνα, εξάλλου με τα οριστικά στοιχεία της INSEE, που επίσης κοινοποιήθηκαν σήμερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γαλλίας αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2004 κατά 0,8%.

    Η αύξηση αυτή ήταν η ισχυρότερη από τα τέλη του 2000. Τα οριστικά στοιχεία της INSEE δείχνουν, όμως, επίσης ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν το 1ο τρίμηνο μόνον κατά 0,7% και όχι κατά 1,2%, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αλλά και η αύξηση των εξαγωγών περιορίστηκε στο 0,6%, αντί της αρχικής εκτίμησης της υπηρεσίας που έκανε λόγο για άνοδο 1,6%.

    [30] ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (14:24 UTC+2)

    Την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο 1η Ιουλίου παράστασης Καραγκιόζη με τον Ευγένιο Σπαθάρη, ανακοίνωσε το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών.

    Η παράσταση αναβάλλεται λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Τσεχία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, και θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, ενώ η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

    Επίσης, ματαιώνεται η προγραμματισμένη για τις 19 Ιουλίου συναυλία του Παντελή Θαλασσινού.

    [31] ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΑΚΙΝ ΚΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (11:54 UTC+2)

    Σε δύο μοναδικές παραστάσεις φλαμένκο, υπό τον τίτλο Live, θα εμφανιστεί ο διάσημος Ισπανός χορευτής και χορογράφος, Χοακίν Κορτές, στις 5 Ιουλίου στο θέατρο Λυκαβηττού της Αθήνας και στις 7 Ιουλίου στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης, στις 21.30.

    Η παράσταση της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από τη διεύθυνση πολιτισμού του δήμου. Η μουσική, που εκτός από το φλαμένκο κινείται στους ήχους της κλασικής, άφρο, τζαζ και γκόσπελ, είναι των Χεσούς Μπόλα, Ντιέγο Καράσκο, Χουάν Παρίγια και ο Χοακίν Κορτές, ενώ δέκα μουσικοί θα συνοδεύουν με τη μουσική τους ζωντανά τον χορευτή. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Ευρώπη, στη Νότια και Κεντρική Αμερική.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΑΛΑΜΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (11:36 UTC+2)

    Επιλογές από όλη τη δουλειά του, συμπληρώνοντας 15 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία, θα παρουσιάσει ο Σωκράτης Μάλαμας σε μία συναυλία την Παρασκευή 2 Ιουλίου, στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, στις 21.30.

    Τραγούδια από τον πρώτο μέχρι και το πρόσφατο άλμπουμ του "Ενα" δένουν με τραγούδια άλλων δημιουργών που ο Σωκράτης Μάλαμας αγαπά και λέει στις συναυλίες του.

    Μαζί του στο τραγούδι θα είναι η Μαρία Λούκα και οι μουσικοί: Damlan Dudi: βιολί, Θάνος Μιχαηλίδης: τύμπανα, Γιάννης Παπατριανταφύλλου: ακουστικό μπάσο, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος: μπουζούκι, Νίκος Παραουλάκης: νέι, φλογέρες, Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά.

    Εισιτήρια προπωλούνται σε εκδοτήρια στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Καμάρα και στο καφέ Εντεχνον.

    [33] ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (10:19 UTC+2)

    Μία παράσταση Καραγκιόζη θα δώσει ο Ευγένιος Σπαθάρης στη Μονή Λαζαριστών, αύριο Πέμπτη 1 Ιουλίου, στις 21.00, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

    Ο Ευγένιος Σπαθάρης που διανύει το 81 έτος της ηλικίας του εξακολουθεί να δίνει παραστάσεις με τους γνωστούς του ήρωες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους. Πρόσφατα έδωσε μία παράσταση στην έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Καραγκιοζοπαίχτη Σωτήρη Σπαθάρη, διδάχτηκε από μικρός την τέχνη του πατέρα του στα χρόνια της κατοχής, οπότε άρχισε να δίνει τις πρώτες παραστάσεις του. Τον συνέδεσε στενή φιλία με τον Γιάννη Τσαρούχη, ο οποίος και τον έπεισε να ασχοληθεί με τον Καραγκιόζη, εγκαταλείποντας το όνειρό του να γίνει αρχιτέκτονας.

    Εχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία και έχει δώσει παραστάσεις σε θέατρα και φεστιβάλ. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις όπως "Το Ταξίδι" του Γ. Θέμελη και "Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

    Η φωνή του Ευγένιου Σπαθάρη ταυτισμένη πλέον με τον αγαπημένο ήρωα Καραγκιόζη, ωστόσο, ο Ευγένιος Σπαθάρης είναι και ζωγράφος και στα έργα του εκφράζεται η λαϊκή ψυχή. Διατηρεί σε ένα επίπεδο τη συχνή χρήση προφίλ των προσώπων, την καθαρή γραμμή των μορφών και την απλότητα του σχεδίου. Αντλεί τα θέματά του από τις καθημερινές εικόνες της αθηναϊκής ζωής, από ιστορικά γεγονότα με επίκεντρο ήρωες της επανάστασης, ελληνικά λαϊκά πορτραίτα, δημοτικά τραγούδια και σκηνές από τον κόσμο της μυθολογίας και του παραμυθιού.

    [34] "ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ" ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΜΟΥΛΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2004 (10:02 UTC+2)

    Το έργο του Αισχύλου "Επτά επί Θήβας" ανεβάζει για τρεις παραστάσεις από σήμερα στο δημοτικό θέατρο Κήπου, στις 21.15, το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, με τον Γιώργο Κιμούλη στο ρόλο του Ετεοκλή, στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου που διοργανώνει η διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Η τραγωδία είναι το τρίτο έργο μίας τριλογίας που διδάχτηκε το 467 π.Χ. όταν οι Αθηναίοι είχαν ακόμη νωπή στη μνήμη τους την επίθεση των Περσών εναντίον της Ελλάδας και μπορούσαν να ταυτίσουν τη Θήβα με την πατρίδα τους.

    Στην παράσταση αυτή γίνεται η προσπάθεια "θεατρικής συνάντησης" του Αισχύλου με τον Μπέκετ, της τραγωδίας "Επτά επί Θήβας" με το "Τέλος του παιχνιδιού".

    Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κιμούλη, σε μετάφραση Κωστή Κολώτα και σκηνικά Pawel Dobrzyncki. Παίζουν: Ετεοκλής ο Γιώργος Κιμούλης, Αγγελιοφόρος ο Γιώργος Ζιόβας, ενώ ο χορός αποτελείται από 10 ηθοποιούς. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 18 και 15 ευρώ (φοιτητικό).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 30 June 2004 - 18:13:56 UTC