Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [02] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ
  • [03] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
  • [04] ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ
  • [05] O ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 59η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ
  • [06] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ
  • [07] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
  • [08] ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [09] ΚΑΡΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ
  • [10] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ
  • [11] ''ΒΟΥΤΙΑ'' ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [12] ΓΓΠΣ: ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ TAXIS- ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Θ' ΔΟΥ
  • [13] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΟ- ΕΘΕΛ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Μ. ΛΙΑΠΗΣ-Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
  • [15] ΣΤΟ 3,7% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2003
  • [16] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΩΝ
  • [17] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΤΑΛΑΤ
  • [19] ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ
  • [21] ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [22] ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ...
  • [23] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΦΗΣΕ Ο ΜΟΥΡΑΦΣΚΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [24] ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [25] ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 18 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [26] ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [27] ΑΠΑΓΩΓΗ 4 ΛΙΒΑΝΕΖΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] Ο ΜΠΟΜΠΙ ΦΙΣΕΡ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ
  • [29] Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ MTV ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ VIVA ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ
  • [30] ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [31] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ
  • [32] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΟ "ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [34] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ
  • [35] ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ FADOS ΤΗΣ Α. ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (19:41 UTC+2)

    Η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης μετά τη λήξη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και των εμπλεκόμενων φορέων.

    « Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από το σύνολο των δράσεων σε όλα τα Υπουργεία και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το συντονισμό και την διακλαδικότητα και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η ακριβής περιγραφή Υπουργείο ανά Υπουργείο του έργου ασφάλειας αλλά και των διορθωτικών παρεμβάσεων που έπρεπε να γίνουν, κλείνει πάρα πολύ θετικά. Θέλω λοιπόν να πω ότι από πλευράς ασφάλειας έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να γίνουν στην Ελλάδα ασφαλείς και πάρα πολύ καλοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Ένα από τα ζητήματα τα οποία θέσαμε και στα οποία λήφθηκε επίσης απόφαση είναι οι Ολυμπιακές λωρίδες οι οποίες χρησιμοποιούνται. Θα πρέπει η χρήση των λωρίδων αυτών να τηρεί τους κανόνες της κυκλοφορίας, δηλαδή θα πρέπει αυτοί που μπαίνουν στον Ολυμπιακό δακτύλιο, διότι έχουν τη διαπίστευση να μπουν, να τηρούν το όριο ταχύτητας διότι διαφορετικά οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταφύγουν στην εφαρμογή του Κ.Ο.Κ. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα», σημείωσε.

    «Σε αυτούς τους μήνες έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη συνάντησή μας εδώ είχε διαρκέσει πάνω από δυόμιση ώρες σήμερα χρειάστηκε μόλις μία ώρα. Έχουν λυθεί πάρα πολλά προβλήματα με συνεργασία όλων των Υπουργείων, με συνεργασία με τον Αθήνα 2004 και τον Δήμο Αθηναίων», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά όλους τους Έλληνες πολίτες και ειδικά τους Αθηναίους πολίτες οι οποίοι βοηθούν με πολύ δραστικό τρόπο στην τήρηση των κανόνων αυτών που είμαι και εγώ βέβαιος ότι θα βοηθήσουν, θα οδηγήσουν στην ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε.

    Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Aμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτριος Σιούφας, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτας Κακλαμάνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Aμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Παναγιώτης Φούρλας, ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρος Καπράλος, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος, Φώτιος Νασιάκος, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π., Παύλος Αποστολίδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Δελημιχάλης, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Σμέτης, ο Διευθυντής Κλάδου Ολυμπιακών Αγώνων του ΓΕ.Ε.Θ.Α., Αντιστράτηγος Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, Υποστράτηγος Βασίλειος Κωνσταντινίδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004», Μάρτον Σίμιτσεκ, ο Εισαγγελέας, Δημήτριος Ασπρογέρακας.

    [02] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Aθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (18:54 UTC+2)

    Σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου προέβησαν σήμερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, για τρίτη συνεχή μέρα.

    'Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πέντε σχηματισμοί αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν σε 28 περιπτώσεις τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Είκοσι πέντε παραβιάσεις σημειώθηκαν μεταξύ Χίου και Κώ, δύο πάνω από το Αγαθονήσι και μία στην περιοχή Νότια της Σαμοθράκης. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αντίστοιχα και εγκλωβίσθηκαν από ραντάρ επίγειων αντιαεροπορικών όπλων.

    [03] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟΥΣ Ε/Κ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2004 (06:07 UTC+2)

    Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι το θέμα του λιμανιού της Αμμοχώστου συνδέεται απόλυτα με την απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''για το θέμα της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποβάλει εισηγήσεις κατά την τελευταία του συνάντηση με τον κ. Φερχόιγκεν'' και ''ενόψει του γεγονότος ότι διαφαίνεται κάποιο ενδιαφέρον σε σχέση με τις προτάσεις αυτές η Κυβέρνηση μελετά όλες τις τεχνικές πτυχές και όλες τις άλλες πτυχές που συνδέονται με το θέμα της Αμμοχώστου και αφορούν θέματα καλής λειτουργίας της όλης διευθέτησης όταν και εάν επιτευχθεί και της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από ένα νόμιμο μανδύα''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''όταν είναι σκόπιμο θα ανακοινωθούν και θα υποβληθούν και όλες οι τεχνικές και άλλες προτάσεις της Κυβέρνησης''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ

    Ουάσιγκτον, 6 Αυγούστου 2004 (06:50 UTC+2)

    Ομάδα βετεράνων του Βιετνάμ κατηγορεί τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζον Κέρι ότι «ψεύδεται χωρίς ντροπή για τις πράξεις του στο Βιετνάμ, αλλά για τα τραύματά του σε μάχες».

    Η «Swift Boat Veterans for Truth» θα μοιράσει ανακοινώσεις σε πολλές πολιτείες ενόψει των προεδρικών εκλογών της 2ας Νοεμβρίου.

    Ο Τζον Κέρι στις ομιλίες του κάνει συχνά αναφορές στο Βιετνάμ ( όπου ως αξιωματικός του Ναυτικού στο δέλτα του Μεκόνγκ, τρεις φορές τραυματισμένος και πέντε φορές παρασημοφορημένος, διακρίνεται σε μια επίθεση εναντίον των Βιετκόνγκ), για να επισημαίνει και τη διαφορά του από τον αντίπαλό του, Τζόρτζ Μπους, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία.

    [05] O ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 59η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2004 (19:25 UTC+2)

    « Η 59η επέτειος του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα είναι ημέρα μνήμης, εγρήγορσης και κινητοποίησης σε όλο τον κόσμο. Τo σύνθημα «Ποτέ πια Χιροσίμα» που στάθηκε δίπλα στο «Ποτέ πια πόλεμος», διατηρεί και σήμερα το νόημά του στο ακέραιο, καθώς η πυρηνική απειλή παραμένει και η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δόγμα Μπους για προληπτικούς πολέμους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

    «Δεκαπέντε χρόνια μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, ο κόσμος ζει μια νέα έξαρση της στρατιωτικοποίησης, με τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες να επανέρχονται σε ύψη «ψυχρού πολέμου». Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ είναι μια έκφραση της αρνητικής αυτής εξέλιξης», προσθέτει

    «Η κυβέρνηση Μπους ξηλώνει τη μια μετά την άλλη τις συμφωνίες για τον αφοπλισμό, προχωρεί στον «Πόλεμο των Άστρων», σχεδιάζει νέα «μίνι» πυρηνικά κατάλληλα για τοπικούς πολέμους. Το μέγεθος της υποκρισίας της αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι έκανε τον πόλεμο στο Ιράκ με πρόσχημα την κατοχή πυρηνικών όπλων από τον Σαντάμ, ενώ την ίδια ώρα υποστηρίζει την κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ και καταψηφίζει στον ΟΗΕ τις αποφάσεις για Μ. Ανατολή χωρίς πυρηνικά», σημειώνει.

    Τιμώντας την επέτειο της Χιροσίμα ο Συνασπισμός διακηρύσσει ότι θα συνεχίσει τους αγώνες του για την ενωτική ανάπτυξη του κινήματος ειρήνης στη χώρα μας και διεθνώς, μαζί με το πολύμορφο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που διεκδικεί έναν δίκαιο, ειρηνικό, δημοκρατικό και αλληλέγγυο κόσμο.

    [06] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (20:50 UTC+2)

    Η ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί ειρήνης και ασφάλειας οφείλουν να κάνουν σαφές στην Τουρκία ότι με τη συμπεριφορά της δεν τραυματίζονται απλά διμερείς συμφωνίες εκεχειρίας, αλλά υπονομεύεται ολόκληρη η διεθνής ασφάλεια, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, με αφορμή τις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για επιδίωξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να ελέγξουν την ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα ασφαλείας, στην οποία είχε «εγκαίρως» ενταχθεί το σύστημα πληροφόρησης και επικοινωνίας (C4I).

    «Η επιλογή της Τουρκίας, ενώ προβλέπεται ολυμπιακή εκεχειρία, να προχωρούν αυτές τις ημέρες σταθερά τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, υπονομεύοντας και όλα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και όλες τις πολιτικές μείωσης της έντασης που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.

    [07] ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (20:45 UTC+2)

    Δεν θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της γέφυρας του Ρίου Αντιρρίου, που θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, o πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Τα επίσημα εγκαίνια της γέφυρας θα γίνουν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, παρουσία του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Βάσως Παπανδρέου και του Κώστα Λαλιώτη.

    [08] ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (19:58 UTC+2)

    Η διενέργεια της απογραφής του Ναυτεργατικού Δυναμικού της Χώρας και συγκεκριμένα των ναυτικών ανεξαρτήτου Εθνικότητας που υπηρετούν (ναυτολογημένοι ή όχι) στα χωρητικότητας 100 κ.ο.χ. και άνω πλοία με Ελληνική σημαία και στα Ελληνόκτητα πλοία με ξένη σημαία που είναι ασφαλιστικά συμβεβλημένα με το Ν.Α.Τ., προκηρύχθηκε με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη και Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννη.

    Η εν λόγω απογραφή του έτους 2004 αποφασίστηκε να διενεργηθεί την 20η Σεπτεμβρίου 2004. Για τη συγκέντρωση των στοιχείων της απογραφής θα χρησιμοποιηθεί το έντυπο «Δελτίο Απογραφής» το οποίο θα συμπληρωθεί από τους Πλοιάρχους των πλοίων, τις Λιμενικές και Παράλιες Προξενικές Αρχές.

    [09] ΚΑΡΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (19:56 UTC+2)

    Από την ερχόμενη Τρίτη τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στην Ολυμπιακή Ζώνη Λιμένα Πειραιά.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας Εγκατάστασης Πλωτών Ξενοδοχείων Πειραιά από τη 00.01΄ της 10-08-2004 έως και την 31-08-2004 θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ολυμπιακή Ζώνη Λιμένα Πειραιά, από την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα μέχρι και την Ακτή Θεμιστοκλέους, μόνο σε άτομα και οχήματα εφοδιασμένα με ειδική κάρτα πρόσβασης.

    [10] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (19:48 UTC+2)

    Κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκδηλώθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο R-6 που βρίσκεται στο Κατάκολο Ηλείας. To κρουαζιερόπλοιο ξεκίνησε από Βενετία και πέρασε από Ντουμπρόβνικ και Κέρκυρα.

    Στο πλοίο επιβαίνουν 758 επιβάτες και 388 μέλη πληρώματος. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 32 άτομα ασθένησαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Η εκδήλωση των κρουσμάτων άρχισε την Τρίτη 3 Αυγούστου, μετά τον απόπλου του κρουαζιερόπλοιου από τη Βενετία

    Στο Κατάκολο επελήφθησαν του θέματος οι τοπικές αρχές Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεν. Κλιμάκιο γιατρών της περιοχής επιβιβάστηκε στο πλοίο για υγειονομικό έλεγχο.

    Ο γιατρός του πλοίου ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ότι έχει ήδη χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή στους επιβάτες που ασθένησαν και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο

    Το ΚΕΕΛ διερευνά εργαστηριακά τα αίτια της γαστρεντερίτιδας. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται από το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου

    [11] ''ΒΟΥΤΙΑ'' ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Νέα Υόρκη, 6 Αυγούστου 2004 (19:51 UTC+2)

    Οι απογοητευτικοί αριθμοί για την απασχόληση τον Ιούλιο στις ΗΠΑ έδωσαν αφορμή για κερδοσκοπική ζήτηση του ευρώ, με το δολάριο να καταγράφει κατακόρυφη πτώση στα 1,2259 ευρώ, από 1,2054 χθες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 32.000 τον Ιούλιο, έναντι 78.000-σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία- τον Ιούνιο, κατά πολύ χαμηλότερες συγκρινόμενες με αυτές που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για δημιουργία περίπου 240.000 νέων θέσεων εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας όμως μειώθηκε στο 5,5% από 5,6%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2001.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι η ασθενέστερη από την αναμενόμενη αγορά εργασίας απομακρύνει την αναγκαιότητα περαιτέρω αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια από τη αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed, η οποία συνεδριάζει την προσεχή Τρίτη για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

    [12] ΓΓΠΣ: ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ TAXIS- ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Θ' ΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (17:05 UTC+2)

    Νέο κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή τοποθέτησε στη Θ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), αποκαθιστώντας το πρόβλημα που ανέκυψε, όταν το Σαββατοκύριακο 24-25 Ιουλίου άγνωστοι εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της εφορίας και απέσπασαν τον server.

    Οπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΓΓΠΣ, η εφορία, που εδρεύει στην οδό Βαλαωρίτου, επαναλειτούργησε κανονικά από την Πέμπτη 29 Ιουλίου, αφού πρώτα μεταφέρθηκαν στον νέο server όλα τα δεδομένα του προηγούμενου (τα οποία τηρούνται, για λόγους ασφαλείας, και σε άλλα σημεία, τοπικά και κεντρικά).

    ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

    ΤΟΥ TAXIS

    Στο μεταξύ, δραστική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του συστήματος TAXIS, με ενισχυμένη ασφάλεια και απόδοση, θα επιφέρει η ολοκλήρωση του προγράμματος που υλοποιεί το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού των Δ.Ο.Υ. καθώς και του δικτύου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία σύγχρονων κεντρικών υποδομών για την αποθήκευση και επεξεργασία των φορολογικών δεδομένων, καθώς και η προσαρμογή του περιβάλλοντος επικοινωνίας με το χρήστη ώστε να είναι εύχρηστο και σύμφωνο με τα τρέχοντα τεχνολογικά πρότυπα.

    "Οταν η συγκεκριμένη προσπάθεια ολοκληρωθεί, θα υπάρχει δραστική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του TAXIS, απόλυτη διασφάλιση της ακεραιότητας και ασφάλειας των δεδομένων, αδιάλειπτη διαθεσιμότητα του συστήματος και ενίσχυση της ευχρηστίας των υποστηριζόμενων εφαρμογών του", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΣ.

    [13] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (16:49 UTC+2)

    Απέλπιδα αποδείχθηκε τελικά η σημερινή προσπάθεια του γενικού δείκτη τιμών στη Σοφοκλέους να "κατακτήσει" εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 2.300 μονάδων. Ετσι, αν και ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε πάνω από τα συγκεκριμένα επίπεδα, τελικά έκλεισε στις 2.290,90 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,29%.

    Οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές πίεσαν ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών και διαμόρφωσαν την τελική πτωτική εικόνα, με αποτέλεσμα οι εβδομαδιαίες απώλειες του γενικού δείκτη να αυξηθούν στο 1,23%. Η ασθενική προσπάθεια ενδοσυνεδριακής αντίδρασης κάμφθηκε εύκολα από τις αρνητικές έξωθεν επιρροές, ήτοι την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και την ανησυχία για τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

    Ενδοσυνεδριακά, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.269,31 και των 2.302,61 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 9,5 εκατ. αφορούσαν σε πακέτα. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 156 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 120 καθοδικών και 127 στάσιμων.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE, μόνο ο SMALL CAP-80 της μικρής κεφαλαιοποίησης κατόρθωσε να κλείσει με κέρδη, της τάξης του 0,33%. Κατά 0,42% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι πτώσης 0,25% για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και 0,34% για τον FTSE/ASE-140.

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι κλαδικοί δείκτες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων (2,34%), ακολουθούμενος κατά πόδας από εκείνον της κλωστοϋφαντουργίας (2,24%). Μεγάλα κέρδη, της τάξης του 2,35%, κατέγραψε και ο επιμέρους δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    Στον αντίποδα, την πιο σημαντική πτώση, σε ποσοστό 1,63%, σημείωσε ο δείκτης των συμμετοχών, ενώ αισθητές ήταν οι απώλειες και για τον κατασκευαστικό (-0,75%). Με αρνητικό πρόσημο, αλλά με σημαντικά μειωμένες απώλειες εν συγκρίσει με την ενδοσυνεδριακή του πορεία, έκλεισε και ο δείκτης των τραπεζών.

    Το "γύρισμα" της ΕΘΝΙΚΗΣ στο θετικό πρόσημο (0,12%), ήρθε να ενισχύσει τη θετική επιρροή από τα κέρδη της EFG EUROBANK (0,79%), ψαλιδίζοντας τις απώλειες του επιμέρους δείκτη. Ωστόσο, ισχυρές παρέμειναν μέχρι τέλους οι πιέσεις στην ALPHA BANK (-0,79%), την ΕΜΠΟΡΙΚΗ (-1,28%) και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-3,36%), με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κλείσει στο κόκκινο.

    Αντίθετα, κέρδη της τάξης του 0,36% κατέγραψε ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος.

    Το θετικό πρόσημο του δείκτη συνδέεται με τα κέρδη στις μετοχές της COSMOTE και της ΛΑΝ-ΝΕΤ, που ενισχύθηκαν κατά 0,91% η πρώτη και 7,97% η δεύτερη, αφού ο τίτλος του ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες (-0,20%) και εκείνος της FORTHNET έμεινε αμετάβλητος._

    [14] ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΟ- ΕΘΕΛ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Μ. ΛΙΑΠΗΣ-Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (16:38 UTC+2)

    Τη συμφωνία ΕΚΟ-ΕΛΔΑ και ΕΘΕΛ, για τη χρήση του αντιρρυπαντικού πετρελαίου "Kinitron 2005" από περίπου 1.500 αστικά λεωφορεία στην Αττική, θα ανακοινώσουν και επισήμως τη Δευτέρα οι υπουργοί Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης και Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    'Οπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το νέο πετρέλαιο «Kinitron 2005» περιέχει επτά φορές λιγότερο θείο, έναντι των σημερινών προδιαγραφών, περιορίζοντας αισθητά τις εκπομπές καυσαερίων και στερεών σωματιδίων, με αποτέλεσμα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, και εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα.

    [15] ΣΤΟ 3,7% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (16:19 UTC+2)

    Μέχρι και στο 4% ενδέχεται να καταμετρηθεί τον Σεπτέμβριο, μετά τη λήξη της δημοσιονομικής απογραφής, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το οποίο ήδη βρίσκεται στο 3,7% για το 2003.

    Το τοπίο δεν προδιαγράφεται ευνοϊκό ούτε για το 2004, γεγονός που πιέζει την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος στην επόμενη διετία, υπό το βάρος και των επιταγών του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), Μανόλης Κοντοπυράκης, οι λεγόμενες "άσπρες τρύπες" (πλεονάσματα) των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων οργανισμών δεν είναι τελικά τόσο μεγάλες, όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.

    [16] ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΩΝ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2004 (18:52 UTC+2)

    Καθαρά αντικατοχική θα είναι η αυριανή εκδήλωση των Αμμοχωστιανών, οι οποίοι θα πορευθούν από το κέντρο της Δερύνειας προς το οδόφραγμα που τους χωρίζει από την αγαπημένη τους πόλη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής.

    Ο κ. Σκορδής σημείωσε επίσης πως ο Δήμος έχει λάβει όλα τα μέτρα για να είναι ειρηνική η εκδήλωση προσθέτοντας πως ''ο κόσμος έχει πάρει τα μηνύματα ότι πάμε εκεί για να διαδηλώσουμε, ότι είναι ειρηνικά που θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό''.

    Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική ηγεσία ήταν προσκεκλημένη από την αρχή και ότι η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2004 (18:48 UTC+2)

    Η Κύπρος επικύρωσε σήμερα το Πρωτόκολλο που τροποποιεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Καταστολή της Τρομοκρατίας.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ο Eπιτετραμμένος της Κύπρου στο ΣτΕ Παύλος Κόμπος επέδωσε σήμερα στον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων Κλάους Σούμαν το εργαλείο επικύρωσης του Πρωτοκόλλου που τροποποιεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Καταστολή της Τρομοκρατίας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2004 (18:46 UTC+2)

    Η επίλυση καθημερινών προβλημάτων επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο καθώς και η ανάγκη για σύντομη εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης αντιπροσωπειών των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου και ο αρχηγός του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις επαφές, για να δημιουργήσουν συνθήκες ευκολότερης επικοινωνίας ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και συνθήκες που να επιτρέπουν σύντομη επίλυση του Κυπριακού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2004 (18:46 UTC+2)

    Μικρές απώλειες κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης εντός του επιπέδου των 73 μονάδων. Η αγορά σημείωσε ζημιές σε ποσοστό του 0,32%, κλείνοντας στις 73,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 192 χιλιάδες λίρες με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 28,7% του ημερήσιου τζίρου.

    Αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,02% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 326,18 μονάδες.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

    Ζάγκρεμπ, 6 Αυγούστου 2004 (18:39 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα του σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας "Promotion Plus".

    Θετική εκτίμηση για τον κ. Μέσιτς έχει το 38,2 των πολιτών της Κροατίας και η στήριξή προς το πρόσωπό του αυξήθηκε κατά 6,8% μέσα σε ένα μήνα.

    Δεύτερος σε θετικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ο πρωθυπουργός Ιβο Σαναντέρ με ποσοστό 23,9%, του οποίου όμως η δημοτικότητα μειώθηκε κατά 1,7% σε διάστημα ενός μήνα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ιβιτσα Ράτσαν με ποσοστό 8,8%.

    Ο πολιτικός, ο οποίος έρχεται πρώτος σε αρνητικές γνώμες είναι ο υπουργός Υγείας Αντρια Χέμπρανγκ.

    Η έρευνα καταγράφει μείωση της στήριξης στο κυβερνητικό έργο στο 13,8% από 17,8% τον προηγούμενο μήνα.

    Το πιο δημοφιλές κόμμα εξακολουθεί να είναι η Κροατική Δημοκρατική Ενωση με 33,2% και ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 23,4%, το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα με 9,6% και το δεξιό Κροατικό Κόμμα Δικαίου με 6,9%.

    [21] ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (20:44 UTC+2)

    Στην Πρέβεζα διανυκτερεύει απόψε η Ολυμπιακή φλόγα, στην 71η μέρα του παγκόσμιου ταξιδιού της, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο προς την Αθήνα. Σε μία εβδομάδα, την ερχόμενη Παρασκευή, θα ανάψει στο βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου φωτίζοντας, παράλληλα, την έναρξη των Αγώνων της Αθήνας.

    Η σημερινή μέρα ξεκίνησε κάτω από ένα νεφοσκεπή ουρανό, μετά από μία ισχυρή βροχή στο βόρειο Ιόνιο και έκλεισε όπως κάθε βράδυ, με τα πυροτεχνήματα και μία μεγάλη συναυλία, αυτή τη φορά στην πόλη της Πρέβεζας.

    Η Φλόγα διέσχισε την υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας - Ακτίου και επέστρεψε στην πόλη με σκάφος του λιμενικού από το Ακτιο. Μία τιμητική πομπή από σημαιοστολισμένες βάρκες έδωσε ιδιαίτερο χρώμα, μία μοναδική εικόνα για τους χιλιάδες θεατές που παρακολουθούσαν από ξηράς την άφιξη της Φλόγας στο λιμάνι της Πρέβεζας. Σημαιοστολισμένα και φωτισμένα στο λιμάνι της πόλης περίμεναν τα καΐκια των επαγγελματιών αλιέων, ενώ η χορωδία του δημοτικού ωδείου απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια. Λίγο πριν τις 21.00 ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο Νίκος Δόσης, βετεράνος του στιπλ άναψε το βωμό υπό τους ήχους του Ολυμπιακού ύμνου. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία ευκαιρία για τη χώρα μας να προβάλλει την ιστορία της και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της» είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος της Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας. Στην αντιφώνηση της η διευθύντρια λαμπαδηδρομίας της Αθήνα 2004 Πηνελόπη Μικελοπούλου μίλησε για «τη Φλόγα που φωτίζει όλα όσα πετύχαμε και αναδεικνύονται τώρα, λίγες μέρες πριν τους Αγώνες».

    Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του Διονύση Τσακνή.

    [22] ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ...

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2004 (19:48 UTC+2)

    Η Βούλα Πατουλίδου σαν σήμερα άνοιξε τον δρόμο των χρυσών μεταλλίων το 1992 στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης με τη νίκη της στα 100 μέτρα με εμπόδια.

    «Πέρασαν 12 χρόνια από τότε, αλλά είναι σαν να μην πέρασε πολύς καιρός. Η ηρεμία του παρόντος σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να χαλάσει από την αναστάτωση του παρελθόντος», αναφέρει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βούλα Παπουλίδου, η οποία τόνισε ότι ουσιαστικά μετά από αυτή την επιτυχία άνοιξε ο δρόμος των διακρίσεων σε κορυφαία γεγονότα.

    [23] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΦΗΣΕ Ο ΜΟΥΡΑΦΣΚΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2004 (19:36 UTC+2)

    Την πρώτη προπόνηση με τη νέα του ομάδα τον Αρη πραγματοποίησε σήμερα ο Μάτσι Μουράφσκι. Ο διεθνής Πολωνός μεσοαμυντικός κατά τη διάρκεια της προπόνησης στην Κουτσούφλιανη της Νάουσας έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Ο Πολωνός θεωρεί ότι πολύ σύντομα θα μπορέσει να ακολουθήσει τους συμπαίκτες του, αφού τα πρώτα στοιχεία από την προπόνηση ήταν άκρως θετικά. «Βρίσκεται σε καλό δρόμο και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα», αναφέρει ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Χατζάρας και συνεχίζει αναφερόμενος στους υπόλοιπους παίκτες: «Η κούραση που νιώθουν οι παίκτες είναι μεγάλη. Όμως μέχρι στιγμής είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Το καλό είναι ότι η ομάδα δεν ταλαιπωρείται από τραυματισμούς».

    [24] ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2004 (18:50 UTC+2)

    Είναι με αισθήματα περηφάνιας και χαράς «που ξεπροβοδίζουμε σήμερα για την Αθήνα ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η πατρίδα μας'' στον τομέα του αθλητισμού τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Τίτος Χριστοφίδης σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Κύπρος συμμετέχει στους αγώνες με συνολικά 24 αθλητές.

    Εξαγγέλλοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη το σχέδιο υψηλών παροχών για τους αθλητές που θα διακριθούν στους Αγώνες, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τα κίνητρα επιβράβευσης, που βρίσκονται μέσα στις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει η πολιτεία στον ΚΟΑ, είναι αποτέλεσμα μελέτης και συνυπολογισμού πολλών παραγόντων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [25] ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 18 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2004 (18:46 UTC+2)

    Στο Βουκουρέστι θα βρίσκονται το βράδυ 18 Ελληνες αθλητές και αθλήτριες οι οποίοι θα συμμετάσχουν αύριο και μεθαύριο στο ρουμανικό πρωτάθλημα στίβου.

    Στόχος των περισσότερων αθλητών μας είναι να πιάσουν τα όρια στα αγωνίσματά τους για να συμπεριληφθούν στην Ολυμπιακή ομάδα της χώρας μας, ενώ άλλοι για να βελτιώσουν τις ατομικές τους επιδόσεις.

    Σε σχέση με την αρχική ομάδα που είχε ανακοινωθεί (19 άτομα) δεν θα συμμετάσχει τελικά στους αγώνες που θα γίνουν στη ρουμανική πρωτεύουσα η Δήμητρα Εμμανουήλ (επί κοντώ).

    Ετσι στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται οι εξής 18 αθλητές/τριες:

    Ανδρες: Κώστας Βασιλειάδης (μήκος), Παναγιώτης Παπάζογλου (μήκος), Στέλιος Κεσίδης (ύψος), Γιώργος Μπόχτσος (ύψος), Δημήτρης Συράκος (ύψος), Λάμπρος Παπακώστας (ύψος), Γιάννης Παρασχόπουλος (100μ), Αγγελος Παυλακάκης (100μ), Χάρης Παπαδιάς (100μ), Γιάννης Μαρακάκης (110μ εμπόδια), Βασίλης Σέγκος (100μ), Λευτέρης Θανόπουλος (βάδην), Λευτέρης Καρασμανάκης (ακόντιο).

    Γυναίκες: Ζωή Νερατζίδου (100μ, 200μ), Αρετή Αμπατζή (δίσκος), Παναγιώτα Κουτσιομάρη (μήκος), Χριστίνα Χατζή (400μ εμπόδια), Ειρήνη Δημητράκη (τριπλούν).

    [26] ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 6 Αυγούστου 2004 (19:55 UTC+2)

    Σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού θα παραμείνει η Βρετανία, όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντέιβιντ Μπλάνκετ, ο οποίος σημείωσε ότι η απειλή που αντιμετωπίζει είναι συνεχής και αυξημένη εδώ και αρκετό καιρό.

    Η βρετανική κυβέρνηση, ανέφερε ο κ.Μπλάνκετ, λαμβάνει όλα τα δυνατά μέσα προστασίας των βρετανών πολιτών τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό και δεν θα διστάσει να ενεργήσει ή να εκδώσει μια συγκεκριμένη προειδοποίηση, αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί μια κοινότητα ή ένας συγκεκριμένος τόπος από μια αξιόπιστη απειλή.

    Θα υπάρξει αμέσως προειδοποίηση αν είναι αναγκαίο να λάβει ο κόσμος συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του, τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να προειδοποιήσουμε τον κόσμο για μια απειλή και να τον φοβίσουμε μεταδίδοντας συστηματικά όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε.

    [27] ΑΠΑΓΩΓΗ 4 ΛΙΒΑΝΕΖΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 6 Αυγούστου 2004 (18:14 UTC+2)

    Τέσσερις Λιβανέζοι που εργάζονταν ως οδηγοί φορτηγών έπεσαν θύματα απαγωγής στο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, όπως μετέδωσε το Reuters.

    Οι άνδρες απήχθησαν την Πέμπτη εν ώρα εργασίας καθώς βρίσκονταν καθοδόν για τη Ραμαντί, έχοντας ξεκινήσει από τη Βαγδάτη.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους απαγωγείς, ούτε είναι γνωστό για ποια εταιρία εργάζονταν οι όμηροι.

    [28] Ο ΜΠΟΜΠΙ ΦΙΣΕΡ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ

    Τόκιο, 6 Αυγούστου 2004 (15:45 UTC+2)

    Η μεγαλοφυΐα του σκακιού, ο Αμερικανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Μπόμπι Φίσερ, που κρατείται από τις ιαπωνικές αρχές, δε θέλει πλέον να είναι υπήκοος των ΗΠΑ. «Δε θέλω να είμαι πλέον υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρκετά πια», έγραψε ο Φίσερ σε επιστολή του, που δημοσιοποίησαν σήμερα οι δικηγόροι του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

    Στη δισέλιδη χειρόγραφη επιστολή του ο 61χρονος Φίσερ κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση «για αμέτρητα, κακοήθη εγκλήματα» σε βάρος του και τονίζει πως εξουσιοδότησε τους δικηγόρους του να κοινοποιήσουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο ότι επιστρέφει την υπηκοότητά του.

    Μάλιστα, ο Φίσερ είχε προσπαθήσει, πριν από μερικές μέρες, να του δοθεί άσυλο από τις ιαπωνικές αρχές, οι οποίες, όμως, απέρριψαν το αίτημά του για τεχνικούς λόγους και όταν μετέβη στην Ιαπωνία τον συνέλαβαν, επειδή η ταυτότητά του ήταν πλαστή.

    Ο Φίσερ αναζητείται από το 1992 από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές επειδή, παρά το διεθνές εμπάργκο, είχε μεταβεί στην τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία και έπαιξε σκάκι, εισπράττοντας περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως, το Μαυροβούνιο προθυμοποιήθηκε να του χορηγήσει άσυλο.

    Όμως, ο πρόεδρος της χώρας, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, έθεσε ως προϋπόθεση να συμφωνήσουν για το θέμα αυτό οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Οπαδοί της σκακιστικής μεγαλοφυΐας ισχυρίστηκαν, επίσης, πως το είδωλό τους μπορεί να πάρει τη γερμανική υπηκοότητα, καθώς ο πατέρας του ήταν Γερμανός.

    Ο Φίσερ είχε γίνει ήρωας στις ΗΠΑ, το 1972, όταν κέρδισε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος τον κορυφαίο Ρώσο σκακιστή και τότε παγκόσμιο πρωταθλητή, Μπόρις Σπάσκι, τερματίζοντας έτσι την κυριαρχία των Σοβιετικών στο συγκεκριμένο άθλημα. Ο επίμαχος αγώνας που έδωσε ο Φίσερ στη Γιουγκοσλαβία το '92 ήταν πάλι κατά του Σπάσκι.

    Πάντως, εάν ο Φίσερ, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η μεγαλύτερη φυσιογνωμία όλων των εποχών που πέρασε από τις σκακιέρες, εκδοθεί από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ, τότε κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 10 χρόνων.

    [29] Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ MTV ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ VIVA ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

    Βερολίνο, 6 Αυγούστου 2004 (15:08 UTC+2)

    Η γερμανική υπηρεσία ελέγχου του ανταγωνισμού της αγοράς (ΒΚΑ) έδωσε την Παρασκευή το «πράσινο φως» για την εξαγορά του μουσικού τηλεοπτικού καναλιού Viva από τον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Viacom, στον οποίο ανήκει ήδη ο ανταγωνιστικός σταθμός του Viva, το MTV.

    Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «BerlinOnline», στο σκεπτικό για την έκδοση της απόφασης, η ΒΚΑ επισημαίνει πως με την εξαγορά της Viva η Viacom δε θα δημιουργήσει μονοπωλιακές συνθήκες στη συγκεκριμένη γερμανική αγορά, επειδή δεσπόζουν ήδη οι τηλεοπτικοί σταθμοί RTL και ProSiebenSAT.1, ενώ η Viva και το MTV κατέχουν μικρά ποσοστά.

    Πάντως, σε ό,τι αφορά στο νεανικό κοινό των μουσικών τηλεοπτικών σταθμών, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η συνένωση του Viva με το MTV θα δημιουργήσει παγκοσμίως το κανάλι με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνουν τα μουσικά τους προγράμματα.

    Η Viacom είχε καταθέσει στα τέλη Ιουνίου την προσφορά της για το Viva, σύμφωνα με την οποία οι δύο βασικοί μέτοχοι του ομίλου, η Time Warner και η Universal Music θα κρατήσουν από κοινού το 75,8% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού και το υπόλοιπο ποσοστό θα το διέθετε μέσω του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης προς 12,65 ευρώ τη μετοχή.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το συνολικό ποσό της εξαγοράς το Viva θα ανέλθει στα 310 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με το κανάλι η Viacom εξαγόρασε και τις θυγατρικές του, το Viva Plus και την εταιρία παραγωγής Brainpool.

    [30] ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Νέα Υόρκη, 6 Αυγούστου 2004 (14:30 UTC+2)

    Η επιχείρηση συνένωσης της ιαπωνικής Sony και της πολυεθνικής Bertelsmann έλαβε αίσιο τέλος. Μετά την επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ και η αντίστοιχη υπηρεσία των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» στους ομίλους να συνενωθούν και να δημιουργήσουν της μεγαλύτερη μουσική εταιρία του κόσμου.

    Όπως ανακοίνωσαν σήμερα από τη Νέα Υόρκη οι δύο όμιλοι, η νέα εταιρία θα φέρει τον τίτλο Sony BMG Music Entertainment, έδρα της θα είναι αμερικανική μεγαλούπολη και επικεφαλής της θα τεθεί ο μέχρι σήμερα διευθυντής του μουσικού τμήματος της Sony, Άντριου Λακ.

    Με τη συνένωση και σύμφωνα με τα μερίδια αγοράς του 2003, δημιουργείται η μεγαλύτερη μουσική εταιρία του κόσμου, η οποία θα έχει υπό τη σκέπη της τα συμβόλαια γνωστών σταρ του χώρου, όπως η Αλίσια Κέις, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, ο Ντίντο και ο Μάικλ Τζάκσον.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας των εταιριών του χώρου IFPI, το 2003 η Sony κατείχε μερίδιο αγοράς 13,2% και η Bertelsmann 11,9%. Από κοινού θα κατέχουν ποσοστό 25,1%, που είναι μεγαλύτερο του 23,5% της Universal, η οποία ήταν πέρσι η μεγαλύτερη εταιρία ανά τον κόσμο.

    Στη νέα εταιρία Bertelsmann και Sony θα κατέχουν αμφότερες το 50% των μετοχών, ενώ μετά τη συνένωσή τους, τέσσερις εταιρίες θα δεσπόζουν στην παγκόσμια αγορά. Μετά τις Sony-Bertelsmann και τη Universal, θα είναι η ΕΜΙ και η Warner Music, οι οποίες και θα καλύπτουν τα δύο τρίτα της αγοράς.

    [31] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2004 (18:44 UTC+2)

    Ελληνικό γλέντι θα πραγματοποιηθεί στο Φράγμα της Θέρμης στη 1 και 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.30 το βράδυ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Θέρμης Δρώμενα 2004».

    Στη γιορτή αυτή της παράδοσης θα συμμετέχουν οι Πετρολούκας Χαλκιάς, Αντώνης Κυρίτσης, Καρυοφύλλης Δοϊτσιδης, Αλέκος Ζώρας, Χάλκινα Γουμένισσας, Νίτσα Τσίτρα, Χρήστος Τζιτζιμικάς, Σοφία Νεοχώριτου, Ντιλέκ Κοτς και Αχιλλέας Ασλανίδης καθώς και 300 χορευτές και 20 μουσικοί.

    [32] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΟ "ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

    Aθήνα, 6 Αυγούστου 2004 (17:38 UTC+2)

    Με σκοπό την ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων περιοχών από τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, πραγματοποιείται το χρονικό διάστημα από 10 έως 30 Αυγούστου στο Πεδίον του Άρεως (Πλατεία Θεάτρου), η έκθεση «Πάρκο του Ελληνικού Πολιτισμού» η οποία συνδιοργανώνεται από την Υπερνομαρχία Αθηνών και το Δήμο Αθηναίων.

    Στον ενιαίο εκθεσιακό χώρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, με την επιμέλεια της Νομαρχιακής Αναπτυξιακής Επιχείρησης (ΝΑΕ).

    [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Kοζάνη, 6 Αυγούστου 2004 (17:03 UTC+2)

    Μοναδικές μουσικές βραδιές θα απολαύσουν οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης και το μήνα Αύγουστο, με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.

    Πρόκειται για συναυλίες οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Ν.Α Κοζάνης, καθ όλη την διάρκεια του έτους. Στο νέο ταξίδι του πολιτισμού μέσα στον Αύγουστο περιλαμβάνονται συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στους Δήμους Ελίμειας, Καμβουνίων, Μουρικίου, Νεάπολης, Σερβίων, Σιάτιστας καιΤσοτυλίου.

    Οι Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις ξεκινούν από το Δήμο Τσοτυλίου, την Κυριακή 8 Αυγούστου 2004, με το μουσικό σχήμα ΄΄Απέναντι΄΄. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Γυμνασίου στις 9 το βράδυ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [34] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2004 (13:34 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων για το καλοκαίρι με τον τίτλο "Εχέδωρος του Πολιτισμού" διοργανώνει ο δήμος Εχεδώρου από την Πέμπτη 12 Αυγούστου μέχρι την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου.

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα τοπικά διαμερίσματα Σίνδου, Ν. Μαγνησίας και Διαβατών, ενώ φέτος συμπληρώνονται 26 χρόνια από την έναρξη των θεσμών πολιτιστικής δραστηριότητας των τοπικών κοινωνιών, τα Σίνδια και τα Ιώνια. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιερώματα, μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και αθλητικά δρώμενα.

    [35] ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ FADOS ΤΗΣ Α. ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2004 (12:11 UTC+2)

    Μία συναυλία αφιερωμένη στην μεγάλη τραγουδίστρια, Αμάλια Ροντρίγκες, που έχει συνδέσει το όνομα και τη ζωή της με τα πορτογαλικά Fados, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης, στις 21.30, με την Κριστίνα Μπράνκο να ερμηνεύει τα παραδοσιακά τραγούδια της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Δημητρίων 2004.

    Fado σημαίνει μοίρα και είναι τραγούδι της ψυχής χωρίς μικρόφωνο με τη συνοδεία κιθάρων. Το βράδυ της Δευτέρας το κοινό της Θεσσαλονίκης θα το γνωρίσει μέσα από την μαγική φωνή της Κριστίνα Μπράνκο και αρκετών ακόμα μουσικών και τραγουδιστών που θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν αποσπάσματα από την καριέρα της Αμάλια Ροντρίγκεζ. Σκοπός του αφιερώματος είναι να παρουσιαστούν διάφορες φάσεις της ζωής της μεγάλης ντίβας της Πορτογαλίας που σύνδεσε την ζωή της με το Fado.

    Για το Fadο

    Η κοινή γλώσσα της αφρικανικής διασποράς ήταν πάντα το blues. Το blues, όμως, που δεν νοείται ως καθαρό μουσικό ιδίωμα αλλά ως πάμπολλες εκδοχές μιας γλώσσας που εξέφρασε την ιστορία αυτής της διασποράς: Από τη ψυχή εκείνων που ως σκλάβοι υποχρεώθηκαν να οικοδομήσουν τον Νέο Κόσμο μέχρι όσους αναγκάστηκαν να ζήσουν στα ερείπια που άφησε πίσω του το τέλος της αποικιοκρατίας.

    Τα blues του Μισισιπή, το κουβανέζικο son, το αφροπερουβιάνικο lando, η τζαμαϊκανική reggae, το βραζιλιάνικο saudade, η morna του Πράσινου Ακρωτηρίου, το νιγηριανικό juju και το πορτογαλέζικο fado είναι μερικές από τις μουσικές εκφάνσεις που μοιάζουν μέσα στη διαφορετικότητά τους. Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία εγκατέλειψε και τις τελευταίες αποικίες της στην Αφρική στα μέσα της δεκαετίας του '70, η παρακμή της ως αποικιοκρατικής δύναμης μετράει από τα μέσα του 19ου αιώνα. Στα 1822 έχασε την Βραζιλία. Το fado έκανε την ανεπίσημη πρεμιέρα του ελάχιστα χρόνια αργότερα μέσα από το τραγούδι της Μαρία Σεβέρα, στην Αλφάμα, μια από τις πιο κακόφημες, φτωχές και υποβαθμισμένες γειτονιές της Λισσαβόνας.

    Το τραγούδι αυτό ακούστηκε στην αρχή σαν ένα «θυελλώδες ερωτικό τραγούδι» και πολεμήθηκε ως επικίνδυνο για τα χρηστά ήθη της εποχής. Το fado όμως δεν ήταν παρά το απόσταγμα της καλλιτεχνικής έκφρασης μιας υπό διαμόρφωση κοινωνίας που άρχιζε να πληρώνει τη μεγαλομανία της αποικιοκρατίας. Οι κουλτούρες των αποικιών έπαιρναν κατά ένα τρόπο την εκδίκησή τους. Αυτή η καινούργια μουσική που κρατούσε μέσα της κρυμμένα τα χρώματα της μουσικής των αποικιών έδενε τέλεια με την τεράστια λογοτεχνική παράδοση της μητρόπολης, μια παράδοση που πολλές από τις πρώην αφρικανικές αποικίες χρησιμοποίησαν ως όπλο στη διάρκεια των απελευθερωτικών τους αγώνων. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι πολιτισμοί αυτοί είχαν συμβιώσει για περισσότερο από πέντε αιώνες.

    Η επίσημη εμφάνιση του fado έγινε το 1910 τη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηχογράφηση στη Λισαβώνα. Είκοσι χρόνια αργότερα σε ηλικία είκοσι χρόνων η μεγάλη Αμάλια Ροντρίγκες θα αρχίσει την καριέρα της στα σοκάκια της Αλφάμα συνθέτοντας τη μέχρι τότε παράδοση αυτής της τόσο πολυσυζητημένης αστικής μουσικής έκφρασης. Οι ηχογραφήσεις της (κάτι που δεν πρόλαβε να αφήσει η Μαρία Σεβέρα) αλλά και οι συμμετοχές της σε δεκάδες ταινίες θα την κάνουν κεντρική φυσιογνωμία όχι μόνο του fado αλλά και της σύγχρονης πορτογαλικής μουσικής. Η βαθιά γνώση της παράδοσης, αλλά και οι νεωτεριστικές της απόψεις θα γίνουν η πηγή έμπνευσης για τις καινούργιες φωνές του fado. Η Misia, η Dulce Pontes αλλά και η Cristina Branco συνέχισαν το δρόμο που άνοιξε η Αμάλια Ροντρίγκες, και κατάφεραν να κρατήσουν το fado έξω από τα στενά σύνορα της Πορτογαλίας.

    Στο πρόσωπο και τη φωνή της 32χρονης Branco το παραδοσιακό πορτογαλικό τραγούδι βρήκε όχι μόνο τη συνέχεια, αλλά κυρίως τη δημιουργική ανανέωση. Ο λιτός και ταυτόχρονα λαμπερός ακουστικός ήχος της, στηριγμένος στη σύγχρονη ποίηση και εκφρασμένος με απόλυτη θεατρικότητα, συνεισφέρει στη παγκόσμια διάδοση και καταξίωση αυτού του μελαγχολικού και τρυφερού μουσικού είδους. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας Ευρωπαίας ντίβας, είναι η ουσιαστική διαφοροποίηση της από τη θεματική των στίχων των παραδοσιακών fados. Η Branco δεν τραγουδάει μόνο για τη φτώχεια και τη δυστυχία. Τραγουδάει και για τη ψυχή και τον έρωτα, τη ζωή, τη χαρά, τη ζήλια, το πάθος, τον θάνατο. Στα χείλη της η μελαγχολία μεταλλάσσεται σε νοσταλγία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 6 August 2004 - 18:15:32 UTC