Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΟΓΚ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ
  • [02] ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
  • [04] ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ
  • [05] ΙΡΑΚ: Ο ΑΛΑΟΥΙ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΣΙΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ
  • [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
  • [07] ΠΥΡΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
  • [08] ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [09] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ "LE MONDE": Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ
  • [10] ΣΥΛΛΗΨΗ 16 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ ΑΓΡΙΛΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
  • [11] ΣΙΟΥΦΑΣ-ΛΙΑΠΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΟ ΕΛΔΑ-ΕΘΕΛ
  • [12] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [13] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤτΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΥΡΩ
  • [14] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
  • [15] ΤΣΟΒΙΤΣ: "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ
  • [16] Ο ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ
  • [17] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ
  • [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [19] ΟΙ "ΕΚΛΕΚΤΟΙ" ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [20] ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [21] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [23] Ο ΠΑΠΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [24] ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [25] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
  • [26] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 21 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ
  • [27] ΙΡΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
  • [29] ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
  • [30] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
  • [31] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
  • [32] Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
  • [33] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΕΤΡΑΛΙΑ- ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

  • [01] ΡΟΓΚ: ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (16:46 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι πολύ καλά οργανωμένοι εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    «Η ΔΟΕ είναι ικανοποιημένη. Οι υποσχέσεις από τους διοργανωτές έχουν τηρηθεί. Πιστεύαμε ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για την προετοιμασία, παρόλα αυτά η Οργανωτική Επιτροπή κινήθηκε με πολύ ταχείς ρυθμούς και απέδειξε ότι πρόκειται για μία πολύ ικανή οργανωτική ομάδα, οπότε νιώθουμε ικανοποίηση. Αυτοί οι Αγώνες θα είναι πολύ καλά οργανωμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τα κονδύλια που δαπανήθηκαν γι' αυτή, ο κ. Ρογκ τόνισε μεταξύ άλλων: «Το θέμα της ασφάλειας δεν είναι ένα τωρινό ζήτημα. Πάντα η ΔΟΕ το είχε σε πρώτη προτεραιότητα, ιδιαίτερα από το 1972, από την Ολυμπιάδα του Μονάχου. Σήμερα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, λόγω των συγκυριών. Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ μετά την 11η Σεπτεμβρίου και η ασφάλεια αποτελεί μείζον ζήτημα για όλο τον κόσμο. Σχετικά τώρα με τον προϋπολογισμό, είναι γεγονός ότι δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για την ασφάλεια. Πρέπει όμως να διακρίνουμε, ανάμεσα στα χρήματα που δαπανήθηκαν για την υποδομή ασφάλειας μιας χώρας και στα έξτρα χρήματα που απαιτούνται για την ασφάλεια των Αγώνων. Για παράδειγμα μεγάλο μέρος των χρημάτων στην Αθήνα δόθηκαν για ένα ασφαλέστερο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο το οποίο η Ελλάδα χρειαζόταν έτσι και αλλιώς, καθώς το παλαιότερο σύστημα δεν ήταν λειτουργικό. Αυτό το σύστημα δεν θα εξαφανιστεί μετά τους Αγώνες. Θα υπάρχει και για τις επόμενες γενιές. Είναι μία γενικότερη επένδυση για τη χώρα».

    Σε ερώτηση για τη διάθεση των εισιτηρίων αλλά και για την προσέλευση τουριστών στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ καθησύχασε τις ανησυχίες περί μικρής προσέλευσης θεατών στα στάδια, λέγοντς ότι στην Ελλάδα είναι παράδοση τα εισιτήρια να αγοράζονται τελευταία στιγμή. «Περιμένουμε ότι τα στάδια θα είναι γεμάτα» είπε.

    [02] ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (11:07 UTC+2)

    Απο τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου θα περάσει το απόγευμα η ολυμπιακή φλόγα και μεταξύ των λαμπαδηδρόμων θα είναι ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ και τα μέλη της ολυμπιακής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

    Στο μεταξύ, χθες βράδυ οργανώθηκε στη γέφυρα μεγάλη συναυλία, αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος όμως λόγω της κατάστασης της υγείας του δεν κατάφερε να διευθύνει την ορχήστρα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η συναυλία διοργανώθηκε από την κοινοπραξία που κατασκεύασε το έργο.

    Υπενθυμίζεται ότι τα επίσημα εγκαίνια της γέφυρας θα τελεστούν στις 12 Αυγούστου. Στην τελετή δεν θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

    [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (15:36 UTC+2)

    Έφυγε το μεσημέρι από τη ζωή από ανακοπή της καρδιάς, σε ηλικία 70 ετών, ο δημοφιλής ηθοποιός Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παραθέριζε στο εξοχικό του στην Ερμιόνη και το μεσημέρι αισθάνθηκε αδιαθεσία. Μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Κρανιδίου, αλλά ήταν ήδη αργά, καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

    [04] ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (11:54 UTC+2)

    Θετική εικόνα διοργανώνεται διεθνώς για την Ελλάδα και την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΘΗΝΑ 2004 σε πέντε χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία).

    Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, το 59,9% των Αμερικανών θεωρεί την Ελλάδα ασφαλή τόπο για διακοπές με την οικογένεια. Στους Ευρωπαίους τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στο 40%.

    Από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:

    Γάλλοι και Γερμανοί είναι καλύτερα ενημερωμένοι ως προς τον τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Λιγότερο ενήμεροι εμφανίζονται οι Ισπανοί.

    Ένα σημαντικό ποσοστό Ευρωπαίων και Αμερικανών πιστεύει στην απόλυτη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Η τηλεόραση και ειδικότερα τα διαφημιστικά μηνύματα που μεταδόθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έπαιξε τον πρώτο ρόλο στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

    Υψηλά ποσοστά τηλεθέασης καταγράφηκαν για την πρώτη Παγκόσμια Λαμπαδηδρομία, γεγονός που συνέβαλε ιδιαίτερα στην ενημέρωση της διεθνούς Κοινής Γνώμης.

    Η έρευνα διεξήχθη από την MRB HELLAS στο διάστημα 21 Ιουνίου 4 Ιουλίου 2004, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1003 ατόμων στις ΗΠΑ, 503 στην Ισπανία, 503 στη Γερμανία, 500 στην Αγγλία και 501 στη Γαλλία. Η δειγματοληψία ήταν στρωματοποιημένη και η επιλογή του ερωτώμενου ήταν τυχαία μεταξύ των ενήλικων μελών κάθε νοικοκυριού. Ακολουθήθηκε η διαδικασία της τυχαίας επιλογής τηλεφωνικών αριθμών (random dialing). Η έρευνα διεξήχθη με τους κανόνες δεοντολογίας που ορίζουν ο ΣΕΔΕΑ & η ESOMAR MRB Hellas S.A/ V-PRC/ Research International.

    Αναλυτικότερα, από την έρευνα προέκυψε:

    Η εικόνα που είχαν για την Ελλάδα σύμφωνα με όσα είχαν δει, διαβάσει ή ακούσει γι' αυτήν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, είναι πολύ θετική για το 53,7% στις ΗΠΑ, για το 47,7% των Βρετανών το 54,1% των Γερμανών, το 50,3% των Ισπανών και το 38,4% των Γάλλων. Αντιθέτως, αρνητική γνώμη έχουν μόλις το 4,2% των Αμερικανών, το 4,5% των Βρετανών, το 1,6% των Γερμανών, το 4,1% των Ισπανών και το 2,8% των Γάλλων.

    Το 70,4% των Ισπανών θεωρούν ότι η Αθήνα είναι μια συναρπαστική πόλη. Την άποψη αυτή συμμερίζονται το 59,4% των Βρετανών, το 59,3% των Γάλλων, το 40,2% των Γερμανών, αλλά μόνο το 21,9% των Αμερικανών.

    Σημαντικό ποσοστό των πολιτών στις χώρες που έγινε η έρευνα πιστεύει απόλυτα στην επιτυχία των Αγώνων. Το 38% των Ισπανών, το 37% των Βρετανών, το 35,4% των Αμερικανών, το 32,6% των Γερμανών και το 29,3% των Γάλλων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αντιθέτως, πενιχρά είναι τα ποσοστά αυτών οι οποίοι είναι πεπεισμένοι για την αποτυχία τους (5,4% στη Γαλλία και στην Ισπανία, 3,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία και 7,9% στις ΗΠΑ).

    Περισσότεροι από το 90% όσων συμμετείχαν στην έρευνα γνωρίζουν ότι το 2004 είναι Ολυμπιακή χρονιά. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 94,1% στη Γαλλία, το 93,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 90,1% στις ΗΠΑ. Στη Γερμανία είναι 87,7% και στην Ισπανία 89,1%.

    Περισσότεροι από το 70% των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στην Ελλάδα. Το ποσοστό είναι 79,2% στη Γαλλία, 75,9% στη Γερμανία 71,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόλις 55,7% στην Ισπανία. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 63,2%. Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα ποσοστά αυτών που δεν γνωρίζουν πού γίνονται οι Αγώνες. Ανέρχονται σε 14% στη Γαλλία, σε 16,5% στη Γερμανία, σε 22,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε 40,4% στην Ισπανία. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26,8%.

    Ανάλογες είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα γνωρίζετε σε ποια πόλη θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σωστά απαντούν το 76,8% των Γάλλων, το 74% των Γερμανών και το 68,8% των Βρετανών. Μόνο το 53,5% των Ισπανών και το 56,3% των Αμερικανών δίνουν σωστή απάντηση. Δεν γνωρίζουν σε ποια πόλη θα διεξαχθούν οι Αγώνες το 16,2% των Γάλλων, το 18,5% των Γερμανών το 26,6% των Βρετανών, το 42,9% των Ισπανών και το 36,2% των Αμερικανών.

    Οι κύριες πηγές ενημέρωσης του κοινού για την Ολυμπιακή Προετοιμασία είναι η τηλεόραση και ο τύπος. Αντιθέτως, μικρή είναι η συμβολή του ραδιοφώνου και του διαδικτύου. Πρωταθλητές στην ενημέρωση από την τηλεόραση είναι οι Γάλλοι (74,8%) και ακολουθούν σε απόσταση οι Αμερικανοί (47%) και οι Γερμανοί (42,7%). Πολύ μικρότερο ρόλο παίζει η τηλεόραση στην ενημέρωση των Βρετανών (33,1%) και των Ισπανών (29,4%).

    Οι Γάλλοι έχουν τα πρωτεία και στην ενημέρωση μέσω του τύπου (49,7%). Ακολουθούν οι Γερμανοί (43,6%), οι βρετανοί (36%) και οι Αμερικανοί (34,2%). Μακράν τελευταίοι έρχονται οι Ισπανοί (15,4%).

    Η έρευνα αναδεικνύει και το σημαντικό ρόλο της διαφημιστικής προβολής των Αγώνων, κυρίως στην τηλεόραση. Χάρη σε αυτή έχουν ενημερωθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 59,7% των Βρετανών, το 49,3% των Ισπανών, για τους οποίους αναδεικνύεται σε κύρια πηγή πληροφόρησης, το 47,3% των Γερμανών και το 37,6% των Αμερικανών, αλλά μόνο το 18,9% των Γάλλων.

    Τέλος, η έρευνα καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Την πρωτιά εδώ κατέχουν οι Αμερικανοί (81,7%). Ακολουθούν οι Γερμανοί (79,7%), οι Βρετανοί (79,2%), οι Ισπανοί (69,2%) και τελευταίοι οι Γάλλοι με μόλις 36,1%

    [05] ΙΡΑΚ: Ο ΑΛΑΟΥΙ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΣΙΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΝΑΤΖΑΦ

    Νατζάφ, 8 Αυγούστου 2004 (12:07 UTC+2)

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι κάλεσε σήμερα τους σιίτες πολιτοφύλακες του Μοκτάντα αλ Σαντρ να εγκαταλείψουν "γρήγορα" την ιερή πόλη Νατζάφ, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    "Ελπίζουμε ότι αυτό το πράγμα θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό" τόνισε ο Αλάουι, που επισκέφτηκε σήμερα την Νατζάφ. "Πιστεύω ότι οι ένοπλοι θα πρέπει να φύγουν από τα ιερά μέρη γρήγορα ,να παραδώσουν τα όπλα τους και να επανέλθουν υπό την κυριαρχία του νόμου και της τάξης" πρόσθεσε ο ιρακινός πρωθυπουργός. Ο Αλάουι είχε συνομιλίες με τον κυβερνήτη της Νατζάφ.

    [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Αγκυρα, 8 Αυγούστου 2004 (20:41 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν έχει ακόμη κατορθώσει να εγγυηθεί πλήρως τις θρησκευτικές ελευθερίες, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, αλλά εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει νομικά και διοικητικά εμπόδια στην Τουρκία, τα οποία αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης για θρησκευτική ελευθερία.

    Σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θα συμβάλει στην επαναλειτουργία της, ενώ τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    [07] ΠΥΡΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (20:26 UTC+2)

    Για «αμετροέπειες και μεγαλοστομίες» υπουργών της κυβέρνησης, κατά την παράδοση ή τα εγκαίνια Ολυμπιακών Εργων, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του Κινήματος αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. αφού εγκατέλειψαν την κινδυνολογία, την καταστροφολογία και τη συκοφάντηση όλων των μεγάλων έργων, συνεχίζουν να επιδίδονται τώρα σε αμετροέπειες και μεγαλοστομίες, κατά την παράδοση ή τα εγκαίνια των Ολυμπιακών Εργων, ως εάν τα έργα αυτά να υλοποιήθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες».

    «Αυτός που δικαιούται να καμαρώνει για τα έργα αυτά είναι ο ελληνικός λαός, στον οποίο ανήκουν, η χώρα που βελτίωσε εντυπωσιακά τις υποδομές της, καθώς και όλοι όσοι εργάστηκαν γι' αυτά, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, κατά το μερίδιο που του αναλογεί» τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία παρατίθενται στοιχεία για την πρόοδο των Ολυμπιακών Εργων έως και τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, αλλά και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

    Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής:

    ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ (στοιχεία μέχρι 7.3.2004)

    ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    1. ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΔΙΕΓΕΡΣΗΣ 2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ HOCKEY 3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ SOFTBALL 4. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ BASEBALL 5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ 6. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΗΡΟΥ (ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ) 7. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΗΡΟΥ (BEACH VOLLEY ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ) 8. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΗΡΟΥ (ΚΛΕΙΣΤΟ TAEK KWO NDO - HANDBALL) 9. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 10. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 11. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ 12. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΙΟΣΙΩΝ 13. ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ 14. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΟ ΣΧΙΝΙΑ 15. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

    ΜΗ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    16. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 17. ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 18. ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΠΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Α/Α ΕΡΓΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ μέχρι 7.3.2004 (%)

    20. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΛΑΛΟΜ 98

    21. ΠΑΜΠΕΛΟΠΠΟΝΗΣΙΑΚΌ ΣΤΑΔΙΟ 98

    22 ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ 97

    23. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ 96

    24. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 96

    25. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 96

    26. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 94

    27. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ) 92

    28. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ 91

    29. ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΒΟΛΟΣ 91

    30. ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 90

    31. ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 90 (ως προς τις ολυμπιακές υποχρεώσεις)

    32. ΟΑΚΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ/ΟΑΚΑ (ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ) 83

    ΧΩΡΙΑ ΤΥΠΟΥ

    33. ΕΜΠ (ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ) 97

    34. ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ 98

    35. ΛΟΦΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 90

    36. ΣΕΛΕΤΕ 90*

    37. ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 90*

    38. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 90*

    39. ΜΑΡΟΥΣΙ - ΛΑΜΔΑ 80*

    * μέχρι 18.2.2004

    2. Πρόοδος βασικών μη κτιριακών έργων

    Οδικά

    Κηφισός - τμήμα Π. Ράλλη - Λαχαναγορά 87% (ημερομηνία ολοκλήρωσης 15.7.2004)

    Κηφισός - τμήμα Λαχαναγορά - Πειραιώς 85% (η.ο. 15.7.2004)

    Κηφισός - τμήμα Πειραιώς - Ποσειδώνος 75% (η.ο. 15.7.2004)

    Κόμβος Ποσειδώνος στο ΣΕΦ 75% (η.ο. 1.6.2004)

    Κηφισίας (κόμβος Ψυχικού): 80% (η.ο. 30.4.2004)

    Κυκλοφοριακά πέριξ ΟΑΚΑ

    Κόμβος Παραδείσου 100%

    Κόμβος Κύμης 100%

    Αλλα οδικά 80%

    Μαραθώνια Διαδρομή

    Τμήμα 1 56% (είναι το τμήμα στο οποίο πτώχευσε η εταρεία κατασκευής)

    Τμήμα 2 70% (η.ο. 30.6.2004)

    Τροχιοδρόμων 100 % (πλην τμήματος από Ιπποδαμείας μέχρι Λιμάνι που ήταν στο 80% και είχε η.ο. 31.5.2004)

    Βάρης Κορωπίου

    Τμήμα 1 75% (η.ο. 30.6.2004)

    Τμήμα 2 82% (η.ο. 30.6.2004)

    Εργα μεταφορών

    Προαστιακός (από ΣΚΑ μέχρι α/δ Ελ. Βενιζέλος): 95% (η.ο. 31.5.2004)

    Προαστιακός (εργολαβία που αφορά τα Η/Μ της γραμμής από ΣΚΑ μέχρι α/δ): 60% (η.ο. 31.5.2004) (το ποσοστό αυτό είναι αν ο προαστιακός λειτουργούσε με ηλεκτροκίνηση σε όλη τη διαδρομή από ΣΚΑ μέχρι α/δ, κάτι που τελικά δεν προωθήθηκε)

    Τραμ : 85%, η.ο. ως προς λειτουργικότητα τέλος Ιουνίου 2004

    Μετρό - γραμμή Ηλιούπολης: 98%

    Μετρό - γραμμή Αγ. Παρασκευής: 92% η.ο. 31.5.2004

    Μετρό - γραμμή α/δ: 90% (η.ο. 30.6.2004)

    Μετρό - γραμμή Περιστερίου: 85% (η.ο. 30.6.2004)

    [08] ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (20:12 UTC+2)

    Ειδικά κυκλοφοριακά μέτρα θα εφαρμοστούν- για συγκεκριμένες ώρες- την προσεχή Τετάρτη και το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της προπόνησης και του αγωνίσματος της Ποδηλασίας δρόμου αντίστοιχα.

    Η Ποδηλασία Δρόμου θα διεξαχθεί στο κέντρο της Αθήνας με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Πλατεία Κοτζιά. Η διαδρομή περιλαμβάνει τις εξής οδούς: Αθηνάς, Σταδίου, Αιόλου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Λ.Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Ακαδημίας, Κανάρη, Πατριάρχου Ιωακείμ, Ηροδότου, Σπευσίππου, Γλύκωνος, Ξανθίππου, Κλεομένους, Ρογκόκου, Σαρανταπήχου, Παλιγγενεσίας, Κόνιαρη, Μ.Μερκούρη, Αναπήρων Πολέμου, Σουηδίας, Ι.Γενναδίου, Βασ.Σοφίας, Βασ.Αμαλίας, Δ.Αρεοπαγίτου, Απ.Παύλου και Ερμού.

    Την Τετάρτη η προπόνηση του αθλήματος θα διεξαχθεί στην παραπάνω διαδρομή από τις 17.00 έως τις 19.00. Το Σάββατο, ο Αγώνας Αντοχής Ανδρών θα γίνει από τις 12:45 ώς τις 18:40 και η απονομή των μεταλλίων, αμέσως μετά, θα διαρκέσει έως τις 19:10. Την Κυριακή θα διαξεχθεί ο Αγώνας Αντοχής Γυναικών από τις 15:00 έως τις 18:30 και η τελετή απονομής μεταλλίων θα τελειώσει στις 19:00.

    Τι θα αλλάξει στο κέντρο της Αθήνας

    Για την ασφάλεια των αθλητών και τη διευκόλυνση της ποδηλατικής διαδρομής, την ημέρα και τις ώρες της προπόνησης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής, ενώ θα επιτρέπονται οι κάθετες διελεύσεις, πάντα καθ' υπόδειξη των ανδρών της Τροχαίας.

    Δεν θα επιτρέπεται: α. Η κυκλοφορία και η στάθμευση επί της οδού Αθηνάς (από τη Σοφοκλέους έως τη Λυκούργου) από τις 14:00 έως τις 19:30, β. Η κυκλοφορία κατά μήκος των οδών Πεσμαζόγλου και Σοφοκλέους από τη Σταδίου έως την Αθηνάς από τις 16:00 έως τις 19:30, γ. Στο ίδιο τμήμα του οδικού δικτύου θα ισχύσει περιορισμός στάθμευσης από τις 15:00 έως τις 19:30.

    Τις ημέρες του Αγωνίσματος, τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας θα ισχύσουν στις 14 Αυγούστου από τις 09:00 έως τις 20:00 και στις 15 Αυγούστου από τις 12:00 έως τις 20:00. Η κυκλοφορία των οχημάτων δεν θα επιτρέπεται κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής, καθώς και στους κάθετους σε αυτή δρόμους σε ύψος ενός οικοδομικού τετραγώνου εκατέρωθεν της διαδρομής. Εξαιρούνται συγκεκριμένα σημεία ελεγχόμενης διέλευσης οχημάτων.

    Η κυκλοφορία στην οδό Αθηνάς από τη Σοφοκλέους έως τη Λυκούργου δεν θα επιτρέπεται από τις 00:00 της 13ης Αυγούστου έως τη 01:00 της 16ης Αυγούστου. Επιπλέον, περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύσει κατά μήκος των οδών Σωκράτους (από Πειραιώς έως Ευριπίδου), Μενάνδρου (από Σοφοκλέους έως Ευριπίδου), Κλεισθένους (από Λυκούργου έως Σοφοκλέους), Ικτίνου, πλ. Θεάτρου, Ευριπίδου και Σοφοκλέους.

    Η οδός Σταδίου θα λειτουργεί υπό καθεστώς ελεγχόμενης κυκλοφορίας έως τη συμβολή με την οδό Δραγατσανίου. Από τη Δραγατσανίου έως την πλ. Συντάγματος θα είναι ελεύθερη στη γενική κυκλοφορία πόλης. Από τις 20:00 και μετά, οι παραπάνω δρόμοι θα δίνονται ξανά σταδιακά στην κυκλοφορία.

    Τα περιοριστικά μέτρα στάθμευσης όλων των οχημάτων θα ισχύσουν από τις 20:00 στις 13 Αυγούστου έως και τις 20:00 στις 15 Αυγούστου. Τα σταθμευμένα οχήματα θα απομακρύνονται με ευθύνη της Τροχαίας.

    [09] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ "LE MONDE": Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (18:41 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει πετυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες εκφράζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde", που δημοσιεύει μεγάλο αφιέρωμα για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που διοργανώνει η χώρα μας.

    Στη συνέντευξη, που φέρει τον τίτλο «Ο Κώστας Καραμανλής θέλει μια Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης», ο πρωθυπουργός, επισημαίνει, πως το 2004 ήταν η χρονιά των μεγάλων προκλήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των Αγώνων υπογραμμίζει ότι, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, η χώρα μας έκανε το ανθρωπίνως δυνατό. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός αναφέρει, ότι ένα από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν να ζητήσει επίσημα τη συνεργασία του ΝΑΤΟ.

    Για τις υπερβάσεις στο κόστος των Αγώνων, ο κ. Καραμανλής αναφέρει πως κυρίως οφείλεται στις αρχικές καθυστερήσεις των έργων, αλλά υπογραμμίζει, πως πλέον προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις στις υποδομές και στα δημόσια έργα.

    Όσον αφορά στους στόχους της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τονίζει, πως βασικός στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα μία άκρως ανταγωνιστική χώρα, που θα βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο κ.Καραμανλής επισημαίνει ότι οι χώρες που πιστεύουν σε μια ισχυρή Ευρώπη πρέπει να σχηματίσουν μια "εμπροσθοφυλακή", στην οποία η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει.

    Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως "μια "εξευρωπαϊσμένη" Τουρκία είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου, των Τούρκων, των γειτόνων τους και της ΕΕ" και προσθέτει πως η κατάσταση στην Κύπρο δεν αποτελεί εμπόδιο στην έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά στο Ιράκ, ο κ.Καραμανλής ξεκαθαρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έστελνε ποτέ στρατεύματα εκεί.

    [10] ΣΥΛΛΗΨΗ 16 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ ΑΓΡΙΛΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (17:19 UTC+2)

    Δεκαέξι λαθρομετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων συνέλαβαν σήμερα το πρωί, στην περιοχή Ακρα Αγριλιάς Λέσβου, άνδρες της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης.

    Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης.

    [11] ΣΙΟΥΦΑΣ-ΛΙΑΠΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΟ ΕΛΔΑ-ΕΘΕΛ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (14:08 UTC+2)

    Τη συμφωνία μεταξύ της ΕΚΟ ΕΛΔΑ και της ΕΘΕΛ, η οποία θα χρησιμοποιεί στα λεωφορεία της, περίπου 1.500 στην Αττική, το αντιρρυπαντικό πετρέλαιο ΕΚΟ "KINITRON 2005", θα ανακοινώσουν αύριο απο κοινού οι υπουργοί Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης. Οι δύο άντρες, θα συναντηθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, στις 10.30 το πρωί.

    Σημειώνεται ότι το νέο πετρέλαιο "KINITRON 2005" περιέχει επτά φορές λιγότερο θείο, έναντι των σημερινών προδιαγραφών, περιορίζοντας αισθητά τις εκπομπές καυσαερίων και στερεών σωματιδίων, με αποτέλεσμα την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, και εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα.

    [12] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (08:48 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    TΡΙΤΗ 10/8

    ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ Α.Β.Ε.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 10/08/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00, στην Αλεξανδρούπολη, στα γραφεία της εταιρίας, στο 3ο χλμ. Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης - Συνόρων, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. 2. Τροποποίηση των άρθρων 5 (περί μετοχικού κεφαλαίου), 6 (περί εκτάκτων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεως ομολογιακού δανείου, δικαιώματος προτίμησης κλπ), 20 και 22 (περί Γενικής Συνελεύσεως) και 32 (γενική διάταξη) του καταστατικού. 3. Έγκριση εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων.

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 10/08/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00, στην έδρα της εταιρίας, επί της οδού Λ. Κηφισίας 62, Μαρούσι (8ος όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, δια μεταβολής της ονομαστικής αξίας της μετοχής, προς το σκοπό συμψηφισμού ζημιών. 2. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας δια καταβολής μετρητών και έκδοση νέων μετοχών. 3. Τροποποίηση του άρθρου 3 του Καταστατικού περί μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας.

    ΕΥΔΑΠ ΑΕ

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 10/08/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00, στα Κεντρικά Γραφεία της Εταιρίας, επί της οδού Ωρωπού 156, Γαλάτσι, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Στρατηγική Ανάπτυξης - Στόχοι Εταιρείας. 2. Εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών. 3. Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της Εταιρείας και παροχή εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την υλοποίησή τους. 4. Έγκριση κατάρτισης συμβάσεων κατ' άρθρο 23α κ.ν. 2190/1920. 5. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 11/8

    ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε.

    2η Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 11/08/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, στα γραφεία της εταιρίας, επί της Λεωφόρου Συγγρού 231, στον Δήμο Ν. Σμύρνης, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Τροποποίηση του προγράμματος διάθεσης μετοχών της Εταιρίας με την μορφή δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς μετοχών, στο προσωπικό της του Ομίλου, στον Πρόεδρο, το διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του ΔΣ της, που αποφασίσθηκε στην Γενική συνέλευση της 8.12.2000, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ.9 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει.

    Π & Κ Α.Ε.Ε.Χ.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 11/08/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στα γραφεία της Εταιρίας, στην οδό Μιχαλακοπούλου 91, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Μετατροπή της εταιρίας σε αμοιβαίο κεφάλαιο σύμφωνα με το άρθρο 12α ν. 1969/91 και λήψη απόφασης για την εξαγορά των μετοχών της εταιρίας σύμφωνα με την παράγραφο 2 αυτού του άρθρου, άλλως λύση της εταιρίας και θέση της σε εκκαθάριση.

    VIVERE Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 11/08/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο Αγρίνιο (Πλατεία Παναγοπούλου), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 13α του ΚΝ 2190/1920 λόγω μερικής κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. 2. Προσαρμογή Πίνακα Χρήσης Αντληθέντων Κεφαλαίων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. 3. Κωδικοποίηση του Καταστατικού της εταιρείας σε ενιαίο κείμενο. 4. Διάφορα θέματα - ανακοινώσεις - εγκρίσεις επ' αυτών.

    ΠΕΜΠΤΗ 12/8

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ A.E.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 12/08/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00, στην Αθήνα, στην αίθουσα ΒΙΚΕΛΑ, του ισογείου του επί της οδού Ακαδημίας 54 κτιρίου της Τράπεζας Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Επικύρωση εκλογής μελών του Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 2. Ακύρωση ιδίων μετοχών, που αποκτήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.5 του κ.ν. 2190/1920, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού και κωδικοποίηση αυτού. 3. Καθορισμός αμοιβής μελών Audit Committee.

    TΡΙΤΗ 17/8

    ΥΙΟΙ Ε. ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ Α.Ε.

    Α' Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 17/08/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο 1ο χλμ. Τυρνάβου - Λάρισας, στον Τύρναβο, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

    Μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,75 Euro σε 0,30 Euro με έκδοση νέων μετοχών που θα διανεμηθούν δωρεάν στους υφιστάμενους μετόχους. Σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας

    [13] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤτΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (08:34 UTC+2)

    Στις 11 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώνουν η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με θέμα "Σχέδια των τραπεζογραμματίων ευρώ". Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν όλες οι εικαστικές συνθέσεις που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ που είχε προκηρύξει τον Φεβρουάριο 1996 το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα.

    Στην τελετή των εγκαινίων θα μιλήσουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Νίκος Γκαργκάνας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 29 Ευρωπαίοι σχεδιαστές ή ομάδες σχεδιαστών με 44 προτάσεις, από τις οποίες πρώτευσε η πρόταση του Robert Kalina, σχεδιαστή τραπεζογραμματίων στην Αυστριακή Εθνική Τράπεζα στη Βιέννη. Τα σχέδια του Robert Kalina επελέγησαν για τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφόρησαν την 1η Ιανουαρίου 2002.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σεπτέμβριο του 2003 και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ισπανίας. Μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Δουβλίνο και στο Ελσίνκι.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 10 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2004.

    [14] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΗΛΛΥΡΙΑΣ

    Λευκωσία, 8 Αυγούστου 2004 (19:44 UTC+2)

    Εκκληση στους Ελληνοκύπριους να επαγρυπνούν για τη διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων τους με αγωνιστικό πνεύμα και φρόνημα και για εθνική ενότητα και ομοψυχία απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας Δώρος Θεοδώρου σε χαιρετισμό του σε καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργανώθηκε απόψε στον Κάτω Πύργο με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας.

    Στο χαιρετισμό του που διάβασε ο Αξιωματικός παρά τω Υπουργώ, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χριστόδουλος Λαζάρου, ο κ. Θεοδώρου κάλεσε το λαό να διατρανώσει την αποφασιστικότητα για αγώνα και να ανανεώσει τη δέσμευση για εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης, για ελευθερία, δικαίωση και τερματισμό της κατοχής.

    ''Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και θα πρέπει να έχει ως βάση της τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού'', είπε.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΤΣΟΒΙΤΣ: "ΟΧΙ" ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Βελιγράδι, 8 Αυγούστου 2004 (17:13 UTC+2)

    Να μην συμμετάσχουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο κάλεσε τους Σέρβους ο πρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου της επαρχίας Νέμποϊσα Τσόβιτς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, «εάν οι Σέρβοι συμμετάσχουν στις εκλογές, η διεθνής κοινότητα θα έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να αποκαλεί το Κοσσυφοπέδιο μια λειτουργική πολυεθνική περιοχή, κάτι που δεν είναι».

    Είπε ακόμη ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπέδιου δεν συμμετείχαν σε καμιά εκλογική διαδικασία από το 1990, ακόμη και μετά τις πολιτικές αλλαγές του 2000.

    [16] Ο ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 8 Αυγούστου 2004 (17:05 UTC+2)

    Ο Νέναντ Μπογκντάνοβιτς θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη δημαρχία του Βελιγραδίου, όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος αποφάσισε ομόφωνα για την υποψηφιότητα του Μπογκντάνοβιτς, μετά από σχετική πρόταση του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς.

    Ο Μπογκντάνοβιτς είναι αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [17] ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 8 Αυγούστου 2004 (17:02 UTC+2)

    Υπέρ της απόσυρσης των κατηγοριών κατά του ΝΑΤΟ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σερβίας- Μαυροβουνίου τάχθηκαν τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού στο Μαυροβούνιο.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συμφώνησαν ότι οι κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ δεν έχουν νόημα και δεν προσφέρουν τίποτα. Αντίθετα δημιουργούν ακόμη ένα εμπόδιο στην προσπάθεια της χώρας για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.

    Τα κόμματα του Μαυροβουνίου υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο για όλους εάν η Σερβία- Μαυροβούνιο απέσυρε τις κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας την άνοιξη του 1999, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ταυτόχρονα, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη και η Κροατία απέσυραν τις δικές τους κατηγορίες εναντίον της Σερβίας- Μαυροβουνίου.

    [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 8 Αυγούστου 2004 (16:33 UTC+2)

    Ο λαός καρτερικός και ψύχραιμος, πλαισιώνει στη μεγάλη του πλειοψηφία την ηγεσία του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για μια αίσια έκβαση των νέων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίς Κύπρος Χρυσοστομίδης στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

    Επεσήμανε ότι ''τώρα δοκιμάζεται η σοφία όλων, η συνείδηση της ευθύνης και η ώρα της ενότητας και της ομοψυχίας'', προσθέτοντας ότι ''πολιτικά πυροτεχνήματα κάποιων χωρίς να αναμένουν, όπως οφείλουν, τη σφυρηλάτηση κοινής γραμμής δεν δικαιολογούνται, κάνουν ζημιά και δημιουργούν σύγχυση''.

    ''Είναι ένα άσκοπο κυνήγι πρόσκαιρων ευσήμων από τρίτους, όχι όμως, δυστυχώς, μεταλλίων εξαίρετης προσφοράς προς τα κοινά, προς το κοινό και συλλογικό όραμα. Ούτε είναι σεβασμός προς την αυτονόητη ανάγκη κοινής θεσμικής γραμμής'', ανέφερε.

    Επεσήμανε ακόμη ότι εφόσον ακόμη οι συνθήκες είναι άδικες οφείλουμε εμείς, που πρώτοι θέλουμε το ταχύτερο δυνατόν μια λύση κατά το δυνατόν δίκαιη, και οπωσδήποτε βιώσιμη και λειτουργική μέσα σε συνθήκες ασφάλειας ''να υποδείξουμε όλοι μαζί τα λάθη των φίλων και τα εγκλήματα των εχθρών κατά του κυπριακού λαού στο σύνολο του και να οδηγηθούμε σε λύση με απόφαση που να βγαίνει μέσα από την καρδιά μας''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΟΙ "ΕΚΛΕΚΤΟΙ" ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (20:59 UTC+2)

    Τους 12 "εκλεκτούς" που θα απαρτίσουν την ομάδα που θα λάβει μέρος στο Ολυμπιακό τουρνουά ανακοίνωσε την Κυριακή ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης, λίγη ώρα μετά την επιστροφή της εθνικής από τον Ισπανία, όπου συμμετείχε σε τουρνουά στη Μαδρίτη.

    Αναλυτικά οι "12" της εθνικής ομάδας Ανδρών που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι οι:

    Φραγκίσκος Αλβέρτης (Παναθηναϊκός)

    Νίκος Χατζηβρέττας (Παναθηναϊκός)

    Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός)

    Αντώνης Φώτσης (Ρεάλ Μαδρίτης)

    Λάζαρος Παπαδόπουλος (Ντιναμό Μόσχας)

    Μιχάλης Κακιούζης (Σιένα)

    Δήμος Ντικούδης (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

    Θοδωρής Παπαλουκάς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

    Δημήτρης Παπανικολάου (Παναθηναϊκός)

    Βασίλης Σπανούλης (Μαρούσι)

    Κώστας Τσαρτσαρής (Παναθηναϊκός)

    Νίκος Ζήσης (ΑΕΚ)

    [20] ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (20:51 UTC+2)

    Στην Πάτρα, όπου οι μνήμες του 1896 σμίγουν με το παρόν του 2004, στη σκιά της γέφυρας που αλλάζει την εικόνα της χώρας, διανυκτερεύει απόψε η Ολυμπιακή φλόγα. Λίγες μέρες πριν τους Αγώνες, η Πάτρα είναι η τελευταία Ολυμπιακή πόλη στην οποία διανυκτερεύει Φλόγα πριν την άφιξη της στην Αττική. Και η πομπή έφτασε στην πόλη, από το Αντίρριο, βλέποντας τη θάλασσα από ψηλά, από το κατάστρωμα της γέφυρας που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Ήταν η πρώτη επίσημη διέλευση της γέφυρας, είχε διάρκεια περίπου τριάντα λεπτών. Η Φλόγα πέρασε από τα χέρια του ομοσπονδιακού προπονητή Οτο Ρεχάγκελ στα χέρια των παικτών της ολυμπιακής ποδοσφαιρικής ομάδας, μεταφέρθηκε από τον πρώην υπουργό Κώστα Λαλιώτη, διέτρεξε το κατάστρωμα από τους εργαζομένους στη γέφυρα, κρατήθηκε από την τραγουδίστρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

    Ήταν μία Λαμπαδηδρομία φορτισμένη από εντυπωσιακές εικόνες και έντονη συγκίνηση, ιδιαίτερα για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη γέφυρα που έτρεξαν επάνωστο όνειρο τους, στο αποτέλεσμα προσπαθειών έξι ετών. Ο Οτο Ρεχάγκελ μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στην Ολυμπιακή ομάδα ποδοσφαίρου του Στράτου Αποστολάκη σηματοδοτώντας τη διάθεση και την ευχή για επιτυχίες αντίστοιχες αυτής που κατέγραψε η ομάδα των ανδρών. Η Λαμπαδηδρομία στη γέφυρα άνοιξε με ένα θρύλο του γυναικείου αθλητισμού, ίσως τη μεγαλύτερη δρομέα στην ιστορία των Αγώνων την κ. Irena Szewinska, η οποία είναι και μέλος της ΔΟΕ. Λίγο πριν το τέλος της ημέρας, κοντά στο χώρο τελετής, στην Πάτρα, ένα άλλο μέλος της ΔΟΕ, ο κ. Alex Gilady, μετέφερε τη δάδα ως λαμπαδηδρόμος.

    Η πομπή διέτρεξε το κέντρο της πόλης και χιλιάδες άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να χειροκροτήσουν τους λαμπαδηδρόμους. Η Πάτρα επέλεξε κατά κύριο λόγο εκπροσώπους της αθλητικής ζωής για να μεταφέρουν τη Φλόγα μέχρι την πλατεία Γεωργίου εκεί όπου ο Κώστας Πετρόπουλος, ο μεγαλύτερος καλαθοσφαιριστής που ανέδειξε η Πάτρα, ο «Νουρέγιεφ» της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, άναψε το βωμό. Στην κατάμεστη πλατεία οι φιλαρμονικές και οι χορωδίες της πόλης παρουσίασαν τις «Μνήμες 1896», ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα με μουσική εικόνα που παρέπεμπε στους πρώτους Αγώνες του 1896, υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση του κ. Θάνου Μικρούτσικου. «Η Ολυμπιακή πόλη της Πάτρας, η πολιτιστική πρωτεύουσα του 2006, υποδέχεται την Ολυμπιακή φλόγα σαν κάποιο που ζει χιλιάδες χρόνια ανάμεσα μας. Η πόλη μας είναι ταυτισμένη με τις αξίες που αυτή η δάδα μεταφέρει» είπε ο δήμαρχος της Πάτρας κ. Ανδρέας Καράβολας. Ο εκπρόσωπος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Γιώργος Μπόλος είπε ότι «η Ελλάδα με τις ολυμπιακές πόλεις της προσκαλούν όλον τον κόσμο στους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Το πρωί η πομπή ξεκίνησε από το Αγρίνιο με προορισμό το Μεσολόγγι. Εκεί, στον Κήπο των Ηρώων η πόλη υποδέχθηκε τη Φλόγα με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, ενώ ο δήμαρχος κ. Γιώργος Πρεβεζάνος μίλησε για τους ισχυρούς συμβολισμούς που αντιπροσωπεύει η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, έτσι όπως συναντώνται με τους συμβολισμούς που μεταφέρει η Φλόγα. Νωρίτερα, η διευθύντρια λαμπαδηδρομίας της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κα Πηνελόπη Μικελοπούλου κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο έξω από το σπίτι του ποιητή Κωστή Παλαμά.

    Μετά το Μεσολόγγι η πομπή κατευθύνθηκε στο Αντίρριο όπου πραγματοποιήθηκε τελετή που οργανώθηκε από τους δήμους Ρίου και Αντίρριου. Ο δήμαρχος Ρίου κ. Βασίλης Ζέρβας και ο δήμαρχος Αντίρριου Γιώργος Κολοβός υπογράμμισαν συνέδεσαν τη ζεύξη με την πρόοδο που σηματοδοτούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    [21] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (17:26 UTC+2)

    Αυξάνουν καθημερινά τα εγκωμιαστικά σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ για την ποιότητα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ ακόμη και δημοσιογράφοι, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν δείξει επιφυλακτικότητα απέναντι στη διοργάνωση των Αγώνων από τη χώρα μας, φαίνονται να αλλάζουν στάση.

    «Πώς η Ολυμπιακή Φλόγα έδωσε το έναυσμα για μια νέα χρυσή εποχή», τιτλοφορεί το σημερινό της άρθρο στη «THE OBSERVER», στο οποίο περιγράφει τη ριζική αναμόρφωση της ελληνικής πρωτεύουσας η Ελενα Σμιθ.

    «Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί, η τεράστια επιχείρηση Ασφάλεια Αγώνων είναι σε εξέλιξη, μέχρι και τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους έχουν ηρεμήσει» σημειώνει στον υπότιτλο χθεσινού της άρθρου, υπό τον τίτλο «Η Αθήνα πείθει τους άπιστους Θωμάδες ότι θα είναι έτοιμη», η ίδια δημοσιογράφος στη «THE GUARDIAN».

    Σε άλλο της άρθρο στο ίδιο φύλλο της «THE GUARDIAN» υπογραμμίζει: «Το νέφος έχει εγκαταλείψει την Αθήνα εδώ και δέκα χρόνια, μετά την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων της και την απομάκρυνση από το κέντρο της των ρυπογόνων βιομηχανιών».

    «Ενας Ολυμπιακός άθλος: Πώς η Αθήνα αψήφησε τους επικριτές της και ήταν εγκαίρως έτοιμη για τους Αγώνες» είναι ο τίτλος μακροσκελούς άρθρου του Γκάι Αλεξάντερ στην «The Independent».

    [22] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (16:37 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία της Ολυμπιακής μας ομάδας πυγμαχίας, που έχει καταλύσει στο Ολυμπιακό Χωριό από την περασμένη Κυριακή (01/08).

    Όπως δηλώνει ο Ομοσπονδιακός προπονητής Πανταζής Μαρκάκης, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με χαμηλούς τόνους, οι έξι Έλληνες πυγμάχοι θα αγωνιστούν στο μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού. «Από τις κοινές προπονήσεις που κάναμε με Ταϋλάνδη, Μεξικό, Πακιστάν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν βγάλαμε πολλά συμπεράσματα. Τα παιδιά έπαιξαν πολύ καλά και έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι πυγμάχοι μας έχουν όρεξη, το ηθικό τους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και από εκεί και πέρα ελπίζουμε να παρουσιάσουν ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο κ. Μαρκάκης.

    Ο Ομοσπονδιακός προπονητής αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα της κλήρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερη σημασία στην πυγμαχία έχει η κλήρωση. Μπορεί να είναι κουραστικό που το λέμε τόσες πολλές φορές, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η κλήρωση. Ολοι μας θέλουμε, τα παιδιά να βρουν βατούς αντιπάλους στους πρώτους αγώνες. Μακάρι να έχουμε μία καλή κλήρωση και να δείξουμε ότι δεν πήγε χαμένος ο κόπος των παιδιών και όλων των συντελεστών που κρύβονται πίσω από την Ολυμπιακή ομάδα. Από εκεί και πέρα κρατάμε χαμηλούς τόνους, οι αθλητές έχουν δώσει τα πάντα στις προπονήσεις και ευχόμαστε να βγει κάτι καλό».

    [23] Ο ΠΑΠΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Ρώμη, 8 Αυγούστου 2004 (15:24 UTC+2)

    Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό σε όσους συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ευχήθηκε να διεξαχθούν χωρίς εντάσεις, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Μιλώντας σε προσκυνητές από το Καστελγκαντόλφο τη θερινή του κατοικία, ο πάπας ευχήθηκε οι Αγώνες να βοηθήσουν στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και στην κατανόηση ανάμεσα στους λαούς.

    Ο πάπας ζήτησε την προστασία της Παρθένου Μαρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και χαιρέτισε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο την Αθήνα και τον ελληνικό λαό.

    [24] ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 8 Αυγούστου 2004 (20:17 UTC+2)

    Η "αλ Κάιντα" θέλει να πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ μια τρομοκρατική επίθεση, που θα είναι πιο δυνατή και φονική από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, Φράνσες Τάουνσεντ.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, η Αμερικανίδα αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι τρομοκράτες προετοιμάζουν μια καταστροφική επίθεση και για τον λόγο αυτό χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προετοιμασία.

    Η κα Τάουνσεντ αιτιολόγησε την απόφαση, που έλαβε η κυβέρνηση Μπους την 1η Αυγούστου να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον και στο Νιού Τζέρσεϊ, μέτρο το οποίο επικρίθηκε κυρίως από τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τους οποίους είχε πολιτικά κίνητρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι πληροφορίες που οδήγησαν στην ενίσχυση της ασφάλειας ήταν "πολύ λεπτομερείς", κρίνοντας, ότι οι τρομοκράτες έχουν "σίγουρα την πρόθεση" να πλήξουν τις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

    "Το καλό νέο αυτού του συναγερμού είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά από αυτούς. Και κάθε φορά, που προηγούμαστε, εξασφαλίζουμε περισσότερο χρόνο για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μία επίθεση", κατέληξε η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

    [25] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

    Κάιρο, 8 Αυγούστου 2004 (19:48 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι η έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, θα της παράσχει υποστήριξη σε ενδεχόμενη ξένη επέμβαση στο θέμα του Νταρφούρ, εξέφρασε την Κυριακή η κυβέρνηση του Σουδάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ, θα πρέπει να ληφθούν σαφείς αποφάσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που μετέχουν στον Αραβικό Σύνδεσμο, που να υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιβολή, ενδεχομένως, διεθνών κυρώσεων.

    Όπως επισημαίνει ένας από τους απεσταλμένους του BBC στις συνομιλίες, ο Αραβικός Σύνδεσμος εκφράζει την ανησυχία πως η κρίση στο Νταρφούρ μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για διπλωματική ή/και στρατιωτική παρέμβαση.

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, έχει ήδη ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Σουδάν για να αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

    Ο κ. Μούσα είχε χωριστές συνομιλίες με τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Πονκ, και τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, Άλφα Ομάρ Κονάρε.

    [26] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 21 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ

    Καράτσι, 8 Αυγούστου 2004 (18:17 UTC+2)

    Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 21 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, σε εστιατόριο στο Καράτσι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της περιοχής, η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 7:10 μ.μ. (τοπική ώρα) από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Χθες, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη στην ίδια περιοχή.

    [27] ΙΡΑΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 8 Αυγούστου 2004 (18:08 UTC+2)

    Ιρανός διπλωμάτης έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Σύμφωνα με την πρεσβεία του Ιράν στο Ιράκ, πρόκειται για τον Φερεϊντούν Τζαχανί, ο οποίος απήχθη την περασμένη Τετάρτη, ενώ κατευθύνονταν προς την Κερμπάλα, από μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικός Στρατός», που τον περασμένο μήνα σκότωσε δυο Πακιστανούς ομήρους.

    [28] SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

    Νέα Υόρκη, 8 Αυγούστου 2004 (16:22 UTC+2)

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν και ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, απειλούνται με επιδημίες, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη, όπως μεταδίδει το BBC.

    Αξιωματούχος του οργανισμού δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι στους προσφυγικούς καταυλισμούς παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας, διαρροϊκών και αναπνευστικών παθήσεων.

    Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση του Σουδάν συμφώνησε να ξεκινήσει συνομιλίες με δύο αντάρτικες οργανώσεις. Οι συνομιλίες, που θα αρχίσουν στις 23 Αυγούστου, θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα.

    Προηγούμενη προσπάθεια για να πεισθούν κυβέρνηση και αντάρτες να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, απέτυχε εξ αιτίας της άρνησης των δύο αντάρτικών ομάδων (Απελευθερωτικό Μέτωπο του Σουδάν και το Κίνημα Ισότητας).

    Αίτημα τους ήταν η αποστρατικοποίηση του Νταρφούς και η εξάρθρωση των αράβων παραστρατιωτικών που ευθύνονται για την κρίση στο δυτικό Σουδάν.

    Κατηγορώ κατά της κυβέρνησης

    Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που ερεύνησε τις εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες στο Νταρφούρ επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Σουδάν.

    «Η κυβέρνηση του Χαρτούμ ευθύνεται για πολλές εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες» αναφέρει σε έκθεση που συνέταξε η Άσμα Τζαχανγκίρ, η οποία χαρακτηρίζει τις πράξεις αυτές εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Σύμφωνα με την κ. Τζαχανγκίρ, η οποία είναι Πακιστανή δικηγόρος που ειδικεύεται σε θάματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλές από τις θηριωδίες διεπράχθησαν από μέλη της Δύναμης Λαϊκής Άμυνας που τελεί επισήμως υπό την διοίκηση του σουδανικού στρατού

    Το Χαρτούμ, πάντως, αρνείται πως υποστηρίζει τους αντάρτες Τζαντζουαΐντ στους οποίους επιρρίπτονται οι ευθύνες για ένα μεγάλο μέρος της βίας.

    Όπως υποστηρίζει, προσπαθεί επί εβδομάδες να επιτύχει την απορρόφηση των ανταρτικών αυτών στοιχείων από την παραστρατιωτική Δύναμη Λαϊκής Άμυνας και την αστυνομία της χώρας.

    Όμως, η ερευνήτρια του ΟΗΕ επιμένει πως συχνά είναι αδύνατο να ξεχωρίσει τους στρατιώτες από την Δύναμη Λαϊκής Άμυνας και την πολιτοφυλακή Τζαντζουαΐντ.

    Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Παρασκευή ότι το υπουργικό συμβούλιο του Σουδάν ενέκρινε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Νταρφούρ.

    [29] ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (19:39 UTC+2)

    Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, «ενός καλλιτέχνη ο οποίος σφράγισε με την παρουσία του τον χώρο της τέχνης, με σπουδαία καταβολή δύναμης, τόσο στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όσο και σε σημαντικά κείμενα και παραστάσεις σημαντικών ελλήνων και ξένων δραματουργών», εκφράζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ.

    Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, υπήρξε Πρόεδρος του Οργάνου Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων των Ηθοποιών «Διόνυσος» για πολλά χρόνια, και από τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν με πάθος και συνέπεια για την ύπαρξη και λειτουργία αυτού του οργανισμού.

    [30] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (19:24 UTC+2)

    Πολυτάλαντο ηθοποιό που θα μείνει ζωντανός στη μνήμη όλων μέσα από το έργο του, χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε δήλωσή του για τον αιφνίδιο θάνατο του δημοφιλούς καλλιτέχνη.

    «Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην μακρόχρονη δημιουργική θητεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο κέρδισε την αγάπη των Ελλήνων. Πολυτάλαντος ηθοποιός, ανήσυχος δημιουργός, ερμηνευτής πλούσιου ρεπερτορίου, θα μείνει ζωντανός στη μνήμη όλων μας μέσα από το έργο του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» τονίζει στη δήλωσή του ο κ.Καραμανλής.

    [31] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Γ' ΚΠΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (17:32 UTC+2)

    Κονδύλια ύψους 53.335.000 ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ, για τον Πολιτισμό, απελευθερώνονται μετά από σχετική συνεννόηση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, και του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη.

    Σε συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Τατούλης αποφασίστηκε το «ξεπάγωμα» των κονδυλίων και η άμεση προώθηση της ενίσχυσης της απασχόλησης για περίπου 3.000 άτομα σε όλη τη χώρα, που θα εξειδικευθούν σε υπαίθριες αρχαιολογικές δραστηριότητες.

    Το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί μέσω ΟΑΕΔ το Σεπτέμβριο και οι εργατοτεχνίτες θα διατεθούν στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Έργων.

    Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατάρτιση ανέργων σε θέματα πιο εξειδικευμένα, τόσο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς όσο και του Σύγχρονου Πολιτισμού.

    Για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα προωθηθεί η πιστοποίηση ενός ΚΕΚ του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα λειτουργήσει πιλοτικά, ώστε να δημιουργηθεί η υποδομή και η τεχνογνωσία για το Δ΄ ΚΠΣ.

    Η κατάρτιση σε θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού (πολιτιστική και καλλιτεχνική εκπαίδευση, καθώς και πολιτιστικό μάνατζμεντ) θα γίνει από ιδιωτικά ΚΕΚ αφού προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός.

    Οι καταρτισθέντες και των δύο τομέων θα απασχοληθούν στη συνέχεια με πρόγραμμα που θα αφορά περίπου 3.000 ανέργους.

    [32] Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (17:04 UTC+2)

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ υπήρξε ένα μεγάλος ηθοποιός κι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Σφράγισε με την παρουσία του μία ολόκληρη εποχή στον Ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. Η τεράστια προσφορά του στην τέχνη αποτελεί για όλους μας σημαντική παρακαταθήκη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του».

    [33] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΕΤΡΑΛΙΑ- ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2004 (16:40 UTC+2)

    Τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και στους οικείους του Δημήτρη Παπαμιχαήλ εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού.

    «Ο σπουδαίος αυτός ηθοποιός έγραψε μία λαμπρή πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, αφήνοντας μία σημαντική παρακαταθήκη. Οι ταινίες του θα τον κρατήσουν για πάντα ζωντανό στη μνήμη όλων μας» δήλωσε η κα Πετραλιά.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του μεγάλου πρωταγωνιστή, τονίζοντας ότι «έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο του θεάτρου και του κινηματογράφου μας με την απώλεια αυτού του πολύ σημαντικού ηθοποιού, που με τις ερμηνείες του σφράγισε μια ολόκληρη εποχή».

    Η κηδεία του Δημήτρη Παπαμιχαήλ θα γίνει τιμητικά δημοσία δαπάνη και με έξοδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 8 August 2004 - 18:13:53 UTC