Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ 24ΩΡΑ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ-ΘΑΝΟΥ
  • [02] ΠΡΩΤΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΠΟΨΕ Ο Λ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ
  • [03] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ 200 Μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΟΙ ΘΟΡΠ, ΦΕΛΠΣ ΚΑΙ ΧΟΥΓΚΕΝΜΠΑΝΤ
  • [04] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΛΑΣΗ ΜΑΡΑ
  • [05] ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [06] 33ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΜ
  • [07] ΚΚΕ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ
  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ
  • [10] ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ
  • [11] ΥΠΑΝ: ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
  • [12] ΕΛΠΕ: ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ 8,21% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗ ΔΕΚΑ
  • [13] ΔΕΗ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜ
  • [14] ΣΤΑ 0,831 ΕΥΡΩ/ΛΙΤΡΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [15] Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [17] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [18] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΩΣ ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNMIK Ο ΣΕΡΕΝ ΓΕΣΕΝ ΠΕΤΕΡΣΕΝ
  • [19] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
  • [20] ΝΕΕΣ ΦΑΡΣΕΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [21] ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕ 8-6
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 75-57 ΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [23] ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ: Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΤΤΑ
  • [24] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΧΡΥΣΟ Η ΤΣΕΝ, 13η Η ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ
  • [25] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Ο ΙΑΝ ΘΟΡΠ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΑ 200Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
  • [26] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ
  • [27] ΠΥΡΠΟΛΗΣΑΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΥΠΟΠΤΗ ΣΚΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΙΣΙΑ
  • [29] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
  • [30] ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ
  • [31] Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
  • [32] ΟΙ "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΜΕ ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
  • [33] ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
  • [34] ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΑΘΗΝΑ
  • [35] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

  • [01] ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ 24ΩΡΑ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ-ΘΑΝΟΥ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (14:18 UTC+2)

    Για άλλα δύο 24ωρα, παραμένει σε εκκρεμότητα το γνωστό σκάνδαλο με τους δύο Ολυμπιονίκες, καθώς νέα παράταση 48 ωρών ζήτησαν και πήραν ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ, για να απολογηθούν ενώπιόν της. Το σχετικό αίτημα υπέβαλε ο δικηγόρος των δύο αθλητών, ο οποίος κατέθεσε στην Πειθαρχική Επιτροπή τη γνωμάτευση των θεραπόντων γιατρών του ΚΑΤ, σύμφωνα με την οποία, οι Κεντέρης και Θάνου, πρέπει να παραμείνουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

    Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος δεσμεύθηκε στη συνεδρίαση ότι οι δυο αθλητές θα προσέλθουν αυτοπροσώπως την Τετάρτη για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν προσήλθαν στον έλεγχο ντόπινγκ, ενώ προσκόμισε και όλα τα σχετικά έγγραφα από το ΚΑΤ, όπου παραμένουν για νοσηλεία οι δύο αθλητές.

    Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο κ. Δημητρακόπουλος, αυτή ήταν η επιθυμία των δύο Ολυμπιονικών, καθώς από αυτήν τη διαδικασία κρίνεται η ιστορία τους ως αθλητές. Σημειώνεται, ότι οι δύο αθλητές και ο προπονητής τους έχουν τεθεί εκτός της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής μέχρι την οριστική απόφαση της ΔΟΕ.

    Ο Χρήστος Τζέκος κατά την άφιξη του στο ξενοδοχείο, όπου συνεδριάζει η Πειθαρχική Επιτροπή, δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας στο πρακτορείο Ρόϊτερ, ότι εάν δεν έχεις κάνει τίποτα λάθος και τίποτα παράνομο, τότε δεν έχει να φοβηθείς τίποτα, ενώ πρόσθεσε ό,τι έγινε έγινε σύμφωνα με τους κανονισμούς και τους νόμους.

    Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ που πρόκειται να συνεδριάσει το βράδυ της Δευτέρας, το πιθανότερο είναι να μην ασχοληθεί με αυτήν την υπόθεση.

    Η διευθύντρια Επικοινωνίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζιζέλ Ντέϊβις, κατά τη συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε, εάν θα ήταν εφικτό να ληφθεί από τους δύο αθλητές δείγμα αίματος ή ούρων από το ΚΑΤ, όπου νοσηλεύονται, τόνισε: "Αυτό που απασχολεί τη ΔΟΕ είναι το γεγονός, ότι οι δύο αθλητές παραβίασαν τον κανονισμό για τον έλεγχο του ντόπινγκ. Όταν κλήθηκαν για να δώσουν δείγμα, δεν ήταν διαθέσιμοι. Αυτό είναι το θέμα για εμάς".

    Εν τω μεταξύ, στο ΚΑΤ έχει μεταβεί ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, προκειμένου να εξετάσει τους δύο αθλητές, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    Τους δυο αθλητές επισκέφθηκαν νωρίτερα στο νοσοκομείο ο διοικητής τροχαίας Γλυφάδας για συμπληρωματική κατάθεση σχετικά με το ατύχημα που είχαν.

    Στο ΚΑΤ μεταβαίνει και η νομική υπηρεσία της ΔΟΕ προκειμένου να συναντηθεί με τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ανακοινώσει η νομική υπηρεσία στους δύο αθλητές κάποια απόφαση της ΔΟΕ ή για να συζητήσει μαζί τους.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας απάντησε τη Δευτέρα στις δηλώσεις του δικηγόρου των δύο αθλητών, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι την κατάσταση της υγείας των Κεντέρη και Θάνου, μπορεί να πιστοποιήσει ο Νικήτας Κακλαμάνης.

    Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι επισκέφθηκε τους δύο αθλητές ως υπουργός και όχι ως θεράπων ιατρός, προσθέτοντας ότι με αυτήν την ιδιότητα επισκέπτεται καθημερινά διαφορετικά ολυμπιακά νοσοκομεία.

    Ντροπή για τους ολυμπιακούς αγώνες που διοργανώνει η χώρα μας, χαρακτήρισε την υπόθεση, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ έρευνα παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

    Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. "Στο θέμα Κεντέρη και Θάνου έχουμε πολιτική ευθύνη και γιατί δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα που δεν θα επέτρεπαν σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια των αθλητών, των Ελλήνων και της χώρας και κυρίως γιατί έγιναν λάθη χειρισμών", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας"

    Παρέμβαση στο θέμα και από την παγκόσμια ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού. Τα πάντα σε ό,τι αφορά θέμα ντόπινγκ, είναι στα χέρια της ΔΟΕ, και αυτή καλείται να αποφασίσει, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IAAF και πρόεδρος του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου Μίνως Κυριακού.

    [02] ΠΡΩΤΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΠΟΨΕ Ο Λ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (09:31 UTC+2)

    Τρίτη μέρα, σήμερα, των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τα βλέμματα όλων των Ελλήνων φιλάθλων στρέφονται στον Λεωνίδα Σαμπάνη, με την ελπίδα πως θα κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο στο αγώνισμα της άρσης βαρών.

    Ο ελαφρύτερος αθλητής της ελληνικής ομάδας του Χρήστου Ιακώβου αγωνίζεται απόψε στις 8 το βράδυ στην κατηγορία των 62 κιλών. Στόχος του Λεωνίδα Σαμπάνη να κατακτήσει ένα μετάλλιο το πρώτο για τη χώρα μας- και να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω επιτυχίες στους αθλητές που ακολουθούν τις επόμενες μέρες.

    Εκτός από τον Λεωνίδα Σαμπάνη σήμερα στην άρση βαρών αγωνίζεται και η Χαρά Καστρίτση, στην κατηγορία των 58 κιλών, αλλά στο β' γκρουπ και ουσιαστικά χωρίς ελπίδες για μετάλλιο.

    Αντίθετα, ελπίδες για καλό πλασάρισμα φέρεται να έχει στις 10:30 το πρωί η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα στα 57 κιλά του τζούντο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και σήμερα οι προσπάθειες των Ελλήνων κολυμβητών. Ο Γιάννης Δρυμωνάκος αγωνίζεται στα 200 μέτρα πεταλούδα, η Ζωή Δημοσχάκη στα 200 μέτρα ελεύθερο και η Αθηνά Τζαβέλα στα 200 μέτρα μικτή ατομική.

    Το μεσημέρι η Χάϊντι Αντικατζίδη ξεκινά τις προσπάθειες της στο Ιππικό Τρίαθλο, ενώ τη δική τους μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι ιστιοπλόοι, Μπεκατώρου Τσουλφά και Κοσματόπουλος Τριγκώνης στα 470 και ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στα Finn.

    Επίσης, στα ομαδικά αθλήματα γυναικών, η Εθνική ομάδα βόλεϊ θα αντιμετωπίσει στις 4 το απόγευμα την Κορέα, μία ώρα αργότερα στο Σόφτμπολ η Ελλάδα θα αναμετρηθεί με την Ιταλία και στις 8:30 το βράδυ στο μπάσκετ η Εθνική θα κοντράρει τη Βραζιλία. Στο μπιτς βόλεϊ στους άνδρες το δίδυμο Μιχαλόπουλος - Μπελιγράτης θα αγωνιστούν κόντρα στη Πορτογαλία και στις γυναίκες οι Σφυρή - Καραντάσιου κόντρα στην Αυστραλία.

    [03] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ 200 Μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΟΙ ΘΟΡΠ, ΦΕΛΠΣ ΚΑΙ ΧΟΥΓΚΕΝΜΠΑΝΤ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (11:20 UTC+2)

    Αντιμέτωποι στον τελικό για τα 200 μέτρα ελεύθερο ανδρών στην κολύμβηση θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα (19.45) στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, τα δύο μεγάλα ονόματα της κολύμβησης, ο Αυστραλός Ιαν Θορπ και ο Αμερικανός Μάικλ Φελπς.

    Τα φετινά ατομικά ρεκόρ των δύο αθλητών είναι αντίστοιχα 1.46.65 και 1.47.08, ενώ ο Θορπ έχει πετύχει στο αγώνισμα παγκόσμιο ρεκόρ (Ιαπωνία 2001) με 1.44.06. Στον τελικό, όμως, παίρνει μέρος και ο Ολλανδός πρωταθλητής Πέτερ Χούγκενμπαντ, ο οποίος με φετινό ατομικό ρεκόρ 1.46.00 και δύο παγκόσμια στην Αυστραλία το 2000, με 1.45.35, απειλεί να κλέψει τη δόξα από τους αντιπάλους του

    [04] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΛΑΣΗ ΜΑΡΑ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (18:07 UTC+2)

    Χωρίς τον πρωταθλητή μας Βλάση Μάρα θα διεξαχθεί ο τελικός του μονόζυγου, την προσεχή Δευτέρα, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής απέρριψε σήμερα την ένσταση της ΕΟΕ για τον έλληνα αθλητή, ο οποίος έλαβε την 11η θέση στα προκριματικά, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 9.725.

    Παράλληλα, πάντως, για πρώτη φορά στον τελικό αυτού του οργάνου θα συμμετάσχουν δέκα αθλητές, αντί οκτώ, λόγω ισοβαθμίας αθλητών.

    Ο Μάρας με τη βαθμολογία που συγκέντρωσε ήρθε πρώτος επιλαχών στα προκριματικά του Σαββάτου και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε καταθέσει ένσταση για χαμηλή βαθμολογία του αθλητή.

    [05] ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 16 Αυγούστου 2004 (12:01 UTC+2)

    Η εξέγερση των σιιτών υποχρέωσε τις ιρακινές αρχές να κλείσουν τον κεντρικό πετρελαιαγωγό στο νότιο τμήμα της χώρας, μειώνοντας κατά το ήμισυ τη ροή του ιρακινού πετρελαίου, ανέφεραν αξιωματούχοι του πετρελαϊκού τομέα.

    Την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε κατά 900 χιλιάδες βαρέλια η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, καθώς έγιναν επιθέσεις δολιοφθοράς σε αγωγούς και εντάθηκαν οι μάχες μεταξύ υποστηρικτών του Μοκτάντα αλ Σαντρ και των αμερικανικών δυνάμεων σε αρκετές πόλεις.

    "Ο πετρελαιαγωγός δεν λειτουργεί. Δεν γνωρίζουμε πότε θα βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να τον ανοίξουμε και πάλι", δήλωσε αξιωματούχος της εταιρίας που έχει την ευθύνη για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο νότιο Ιράκ.

    [06] 33ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΜ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (20:47 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο στις ράγες του τραμ βρήκε το μεσημέρι ένας 33χρονος από την Νότια Κορέα.

    Τον άτυχο άντρα που εργαζόταν για λογαριασμό της κατασκευάστριας εταιρίας του έργου, παρέσυρε λίγο μετά τις 3μμ, στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου, ο συρμός που κατευθυνόταν προς τη Γλυφάδα.

    Ο 33χρονος εκτελούσε εργασίες στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων του τραμ. Ο άτυχος άντρας επιχείρησε να διασχίσει τις γραμμές την ώρα που το τραμ σταματούσε στη στάση.

    [07] ΚΚΕ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (20:35 UTC+2)

    «Δυστυχώς η καταιγίδα των αποκαλύψεων τους τελευταίους μήνες σχετικά με το ντόπινγκ στις ΗΠΑ , την Ευρώπη και τη χώρα μας, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής.

    «Στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό οι απαγορευμένες ουσίες είναι κανόνας. Αιτία του είναι η ανάγκη της βιομηχανίας του θεάματος για νέα ρεκόρ, υψηλότερες αποδόσεις, πιο θελκτικό θέαμα, ώστε να προσελκύει περισσότερους θεατές», υπογράμμισε.

    «Η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν μπορεί να γίνει ούτε με τους ελέγχους, ούτε με μεγάλα λόγια, αλλά κόβοντας τον ομφάλιο λώρο χορηγών και πολυεθνικών επιχειρήσεων με τον αθλητισμό και τους αθλητές. Έξω από αυτό είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», σημείωσε

    «Οι πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν για τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες είναι τεράστια. Δεν μπορούν να παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο. Από την ανάληψη ιδιαίτερα των Ολυμπιακών Αγώνων, ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτε για να ελεγχθεί το φαινόμενο. Ίσα - ίσα σε αυτό το διάστημα γιγαντώθηκε», κατέληξε.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (19:28 UTC+2)

    Για θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και την πολιτική που ασκείται για τον απόδημο Ελληνισμό ενημερώθηκαν σήμερα από τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Παναγιώτη Σκανδαλάκη οι περίπου εκατό ελληνικής καταγωγής βουλευτής απ΄ όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στις εργασίες της 5ης γενικής συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.).

    Ειδικότερα ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές για τη συνεχή προσφορά τους προς την Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την έννοια του πολίτη του κόσμου. Αφού αναφέρθηκε στην επιτυχία της Ελλάδας που με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κέρδισε μεγάλα βήματα, ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε για την πολιτική που ασκείται ειδικότερα στα Βαλκάνια ενισχύοντας την οικονομική διπλωματία και την αναπτυξιακή συνεργασία, συμβάλλοντας στην προώθηση της σταθερότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή. Όπως είπε έως το τέλος του χρόνου το ΥΠΕΞ θα αναδιοργανώσει το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων ξεπερνώντας τα προβλήματα που υπάρχουν. Η Ελλάδα όπως τόνισε στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των γειτονικών μας χωρών, λειτουργώντας ως σταθερή γέφυρα συνεργασίας της περιοχής με την Ευρώπη ώστε να αποτελέσει μία πρότυπη ζώνη στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης. Παράλληλα τους ενημέρωσε για το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα. Για το Κυπριακό ο κ. Στυλιανίδης τόνισε τη σημασία να γίνει κατανοητό το «ΟΧΙ»της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν είναι εναντίον της επανένωσης, αφορά όμως στο θέμα της ασφάλειας και στην μη άμεση εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμβάλει στην προώθηση μιας βιώσιμης λειτουργικής λύσης βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

    Τέλος ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε από τους ελληνικής βουλευτές να στηρίξουν στα κοινοβούλια που εκλέγονται την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της EXPO 2008 παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της σε σχέση με την Τεργέστη.

    Από την πλευρά του ο κ. Σκανδαλάκης ενημέρωσε του ελληνικής καταγωγής βουλευτές για την πολιτική που ασκείται για τον απόδημο Ελληνισμό τονίζοντας τη σημασία της ένωσης όλων των δυνάμεων του ελληνισμού ( ΠΑΔΕ, ΣΑΕ, Αιρετοί, ομογενειακές οργανώσεις) , τονίζοντας και το ρόλο της ορθοδοξίας. Ο κ. Σκανδαλάκης μετέφερε την απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για δημιουργία υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες προς την ελληνική διασπορά. Όπως επισήμανε ο πολυκερματισμό των εξουσιών στο παρελθόν δημιούργησε στην ομογένεια προβλήματα, που επιτακτικά πρέπει να επιλυθούν και ζήτησε προς αυτή την κατεύθυνση τη συμβουλή και των ελληνικής καταγωγής βουλευτών.

    Στο τέλος της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, οι δύο υφυπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών της ΠΑΔΕΕ. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ευγένιος Χαϊτίδης, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας ’θενς, όπως και ο Συντονιστής ΣΑΕ Β-Ν Αμερικής Χρήστος Τομαράς.

    Δ.Ρ.

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (19:20 UTC+2)

    Συνεχίζονται την προσεχή Δευτέρα, 23 Αυγούστου, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ.

    Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α. Προκόπη Παυλόπουλου ορίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κώδικα Καταστάσεως των Δημοσίων Πολιτικών - Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.

    Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο Βασίλειος Ανδρονόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και αναπληρωτής πρόεδρος ο Παναγιώτης Φλώρος, Σύμβουλο της Επικρατείας.

    Μέλη ορίστηκαν οι Γεώργιος Παπαμεντζελόπουλος, Σύμβουλος της Επικρατείας, Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Τζώνος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευσταθία Μπεργελέ, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Κατάστασης Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημήτριος Παπασπύρους, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού της ίδιας Γενικής Γραμματείας του αυτού Υπουργείου, Κωνσταντίνος Χιώλος, Δικηγόρος, Ηλίας Δόλγυρας, μέλος της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Ιωάννης Αντωνάκος, αντιπρόεδρος της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

    Ως Ειδικοί Εισηγητές της ιδίας Επιτροπής, ορίστηκαν οι Βησσαρία Γρίβα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΔΔΑ, Θεόδωρος Κοροντζής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους-Πολίτη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΔΔΑ, Κωνσταντίνος Αργυρού, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΔΔΑ, Νικόλαος Μιχαλόπουλος, αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΔΔΑ και Δημητρίου Ευτυχία, Προϊσταμένη του τμήματος Υπαλληλικής Σχέσης και Σταδιοδρομίας της Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γ.Γ.Δ.Δ.&Η.Δ.

    [10] ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (19:16 UTC+2)

    Με την εκλογή του νέου 9μελούς προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής ένωσης του Ελληνισμού ΠΑΔΕΕ ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της 5ης γενικής συνέλευσης της οργάνωσης στην αίθουσα της Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Οι περίπου εκατό ελληνικής καταγωγής βουλευτές εξέλεξαν εκ νέου στη θέση του προέδρου τον βουλευτή Κονέκτικατ Δημήτρη Γιάνναρο. Α΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής Σουηδίας Νίκος Παπαδόπουλος, Β΄ Αντιπρόεδρος ο Φάνος Θεοφάνους, υπ. Βιομηχανίας της πολιτείας Βικτώρια της Αυστραλίας. Μέλη εξελέγησαν οι: Πάνα Πάππας Μέρτσον, που είναι και η πρώτη ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής στο Καναδά, οι βουλευτές Ραπτάκης και Βρακάς από τις ΗΠΑ, ο βουλευτής Πέτρος Γεωργίου από τη Βικτώρια και ο Βασίλης Καράς από την ’νω Βουλή της Ουκρανίας.

    Ο κ. Γιάνναρος ευχαρίστησε όλους του συναδέλφους του που τον τίμησαν ξανά με την εμπιστοσύνη τους και δεσμεύτηκε να εργαστεί για την προώθηση όλων των θεμάτων και των αποφάσεων της ΠΑΔΕΕ προς όφελος της ανάπτυξης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες στις οποίες εκλέγονται, όπως και στην προώθηση των θεμάτων της ομογένειας.

    Η 5η γενική συνέλευση της ΠΑΔΕΕ εξουσιοδότησε το νέο προεδρείο να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την νομική υπόσταση της οργάνωσης.

    Δ.Ρ.

    [11] ΥΠΑΝ: ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (19:25 UTC+2)

    Στη δέσμευση και απαγόρευση διάθεσης καθαριστικού προϊόντος για άλατα που βρισκόταν στα ράφια γνωστής αλυσίδας του οργανωμένου λιανεμπορίου προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με έγγραφό της προς το Γενικό Χημείου του Κράτους επισημαίνει, ότι μετά από έλεγχο της Νομαρχίας Κιλκίς στη γνωστή αλυσίδα Lidl Ελλάς & ΣΙΑ, βρέθηκε το προϊόν «Καθαριστικό Αλάτων W5», το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μη κανονικό και παράλληλα δεσμεύτηκαν οι ποσότητες που υπήρχαν και απαγορεύτηκε η διάθεσή του.

    Το συγκεκριμένο προϊόν χαρακτηρίστηκε ως «μη κανονικό» γιατί δεν υπήρχαν στη συσκευασία του οι επισημάνσεις επικινδυνότητας. Η διάθεση των δεσμευμένων προϊόντων από την Lidl Ελλάς & ΣΙΑ, θα μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που τοποθετηθούν οι επισημάνσεις επικινδυνότητας στη συσκευασία του προϊόντος.

    [12] ΕΛΠΕ: ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ 8,21% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗ ΔΕΚΑ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (19:18 UTC+2)

    Την μεταβίβαση 25.079.700 μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 8,21% του Μετοχικού Κεφαλαίου της Ελληνικά Πετρέλαια από την Hellenic Finance S.C.A. προς την ΔΕΚΑ Α.Ε. ανακοίνωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ.

    Σαν αποτέλεσμα της συναλλαγής αυτής, το ποσοστό της συμμετοχής της Hellenic Finance στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ είναι πλέον μηδέν και αντίστοιχα το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΚΑ ανήλθε στο 16,23%.

    [13] ΔΕΗ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (18:28 UTC+2)

    Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε προβλήματα που σημειώθηκαν στη λειτουργία του Τραμ το Σάββατο 14 Αυγούστου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι την ημέρα αυτή και οι 14 παροχές της που τροφοδοτούν τις εγκαταστάσεις του Τραμ κατά μήκος της διαδρομής του και έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με το σχεδιασμό και τις απαιτήσεις της ΤΡΑΜ Α.Ε., λειτουργούσαν απρόσκοπτα.

    [14] ΣΤΑ 0,831 ΕΥΡΩ/ΛΙΤΡΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (18:05 UTC+2)

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 13 Αυγούστου 2004 στα 0,831 ευρώ ανά λίτρο, παραμένοντας στα επίπεδα της 6ης Αυγούστου 2004, παρότι την ίδια περίοδο η τιμή του brent σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 4,28%.

    Επισημαίνεται ότι από τις αρχές του 2004 η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 13,68%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 44,73%. Επιπλέον από τις 28/5/2004, οπότε και καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή αμόλυβδης με βάση την τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης, καταγράφεται μείωση κατά 2,00% παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του brent παρουσιάζει αύξηση κατά 21,55%.

    [15] Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

    Aθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (17:46 UTC+2)

    Τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών κρασιών επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης, σε δηλώσεις του κατά την εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, στο Ζάππειο όπου έγινε παρουσίαση σε ξένους διαπιστευμένους δημοσιογράφους των ελληνικών κρασιών.

    "Τα ελληνικά κρασιά έχουν κάνει μία εξαιρετική διαδρομή τα τελευταία χρόνια βελτιώνοντας εντυπωσιακά την ποιότητά τους. Όμως ο χώρος που κατέχουν στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά βρίσκεται σε αναντιστοιχία με αυτή την ποιότητα" τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης.

    Σημείωσε εξάλλου ότι χρέος όλων και της πολιτείας είναι να προωθήσουμε τα ελληνικά κρασιά στην εγχώρια, εσωτερική και παγκόσμια αγορά. "Αυτό αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία, 16 Αυγούστου 2004 (20:24 UTC+2)

    Ετοιμη να εκθέσει τις απόψεις και τα επιχειρήματά της, ενώπιον της αντιπροσωπείας τεχνοκρατών των Ηνωμένων Εθνών που αναμένονται σύντομα στην Κύπρο, προκειμένου να μελετήσουν το θέμα του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

    Πρόσθεσε, ότι οι απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα αυτό, στηρίζονται στο γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα επί του εδάφους της Κύπρου, αφού, εξακολουθούν να υπάρχουν 36.000 Τούρκοι στρατιώτες με πολύ βαρύ οπλισμό, ναρκοπέδια, εγκλωβισμένοι και όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία τα οποία έπεισαν την διεθνή κοινότητα να αποστείλει την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο και να συνεχίζει κάθε έξι μήνες να ανανεώνει την θητεία της.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 16 Αυγούστου 2004 (20:00 UTC+2)

    Δεν έχουν γίνει προτάσεις για νομιμοποίηση πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα, από πλευράς των Αγγλοαμερικανών προς τους διεθνείς οργανισμούς ICAO και Eurocontrol, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ούτε η κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπηθεί σχετικά από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΩΣ ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNMIK Ο ΣΕΡΕΝ ΓΕΣΕΝ ΠΕΤΕΡΣΕΝ

    Βελιγράδι, 16 Αυγούστου 2004 (18:03 UTC+2)

    Ο Δανός διπλωμάτης Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν ανέλαβε και επίσημα, σήμερα, τα νέα του καθήκοντα ως επικεφαλής της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, της UNMIK.

    Σε δηλώσεις του κατά τη χθεσινή του άφιξη στο Κοσσυφοπέδιο, ο Δανός διπλωμάτης τόνισε ότι εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του καθεστώτος της επαρχίας, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    «Η σταθερότητα, η ομαλοποίηση και η αποσαφήνιση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου θα ωφελήσει όχι μόνο το ίδιο και τους κατοίκους του, αλλά και ολόκληρη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο Πέτερσεν.

    Ο Σέρεν Γέσεν- Πέτερσεν αναλαμβάνει τη διοίκηση της UNMIK σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την επαρχία, που πριν από περίπου πέντε μήνες δοκιμάστηκε από αιματηρές συγκρούσεις, τις χειρότερες από το τέλος του πολέμου. Δέκα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις συγκρούσεις, που άφησαν πίσω τους περίπου 4.000 άστεγους και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, ναούς και μοναστήρια.

    Τα επεισόδια του Μαρτίου όργισαν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία επέρριψαν την ευθύνη για το μέγεθος της καταστροφής στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

    Ο Δανός διπλωμάτης καλείται λοιπόν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των Σέρβων που, δυο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές του Κοσσυφοπεδίου, τον ερχόμενο Οκτώβριο, απειλούν με μποϊκοτάρισμα.

    [19] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 16 Αυγούστου 2004 (17:34 UTC+2)

    Περίπου 320 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα εκτάσεων και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες στην Τουρκία πωλήθηκαν τους τελευταίους 10 μήνες σε ξένους υπηκόους, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκονται οι Γερμανοί και οι Ελληνες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Birgun, με το οποίο επικρίνεται έντονα η κυβέρνηση του ΑΚΡ για τον νόμο 4916 περί απόκτησης ακινήτου περιουσίας από τους αλλοδαπούς.

    Η εφημερίδα θεωρεί τον συγκεκριμένο νόμο «ευνοϊκή ρύθμιση» που εξυπηρετεί τους ξένους και «νομιμοποιεί τις πωλήσεις που κατά το παρελθόν γίνονταν υπογείως».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, με τον νόμο αυτό 43.255 ξένοι από 64 χώρες έχουν αποκτήσει στην Τουρκία 41.683 ιδιοκτησίες.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται, επίσης, ότι εκτός των πωλήσεων σε τουριστικές περιοχές και σε περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας, η περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι η Κωνσταντινούπολη, με την Αττάλεια και την Προύσα να ακολουθούν.

    Στο ρεπορτάζ παρέχονται αναλυτικά στοιχεία και αριθμοί για τις προαναφερθείσες αγορές και προστίθεται ότι «όταν λέμε Μαρμαρίδα, Μάκρη (Fethiye), Αλικαρνασσός (Bodrum), Koycegiz, Dalaman, Κυδωνίες (Ayvalύk) και Αλάνια στο μυαλό μας έρχονται οι ’γγλοι, οι Γερμανοί και οι Έλληνες».

    [20] ΝΕΕΣ ΦΑΡΣΕΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 16 Αυγούστου 2004 (16:56 UTC+2)

    Δυο ανώνυμα τηλεφωνήματα για την τοποθέτηση βόμβας αναστάτωσαν τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στις πόλεις Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) και Στάρα Ζαγκόρα, χθες βράδυ.

    Στο Σταθμό του Πλόβντιφ διακόπηκε η κίνηση των τρένων από τις 8 έως τις 10 το βράδυ, ενώ στη Στάρα Ζαγκόρα από τη 1 έως τις 4 το πρωί, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας.

    Τα τηλεφωνήματα αποδείχθηκαν φάρσες, όπως εξάλλου και στην περίπτωση του αεροδρομίου της Σόφιας, το οποίο είχε αποκλειστεί πριν από πέντε ημέρες μετά από ανώνυμη προειδοποίηση για βόμβα.

    Κ.Κ.

    [21] ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΜΕ 8-6

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2004 (21:00 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 8-6 πέτυχε η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών της Ρωσίας επί του Καναδά στην πρεμιέρα του Β΄ ομίλου του Ολυμπιακού τουρνουά, που διεξάγεται στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.

    Τα επτάλεπτα: 1-2, 3-0, 2-3, 2-1.

    Για τη Ρωσία τα τέρματα σημείωσαν οι Γάινα 2, Κόνουκ 3, Σαλίμοβα 1, Τούροβα 1, Σμουρόβα 1, ενώ για τον Καναδά οι Γκάρντινερ 2, Αρπιν 1, Ντόου 1, Ρόμπινσον 1, Μπέγκιν 1.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 75-57 ΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2004 (20:57 UTC+2)

    Αήττητη συνεχίζει η εθνική Ισπανίας μπάσκετ των γυναικών στο ολυμπιακό τουρνουά. Σημερινό της θύμα ήταν η Κίνα την οποία κέρδισε με 75-67 στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του Β' ομίλου. Τα δεκάλεπτα: 10-34, 29-48, 44-67, 67-75

    [23] ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ: Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΤΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2004 (20:55 UTC+2)

    Στο ολυμπιακό κέντρο μπέιζμπολ του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Ελληνικού ο Καναδάς συνέτριψε με επτά πόντους στο δεύτερο γύρο την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία με 9-3.

    Νωρίτερα η Ιταλία έδειχνε να έχει ξεπεράσει το σοκ από την πρόσφατη ήττα της στο τουρνουά από την Ιαπωνία την προηγούμενη Κυριακή, καταλαμβάνοντας κατά τον πρώτο γύρο, την πρώτη θέση στον πίνακα βαθμολογίας.

    Μετά από ένα χτύπημα του Καναδού παίκτη της τρίτης βάσης Ορ, ο Ιταλός Μπουσέρι κατέλαβε τη δεύτερη βάση και από εκεί με τη βοήθεια του Ιταλού Ραμοσκίζι οδηγήθηκε στην κύρια βάση.

    Ωστόσο, αυτή η πρόκριση έμελλε να είναι σύντομη καθώς ο Καναδάς γρήγορα απέδειξε γιατί θεωρείται φαβορί για τα μετάλλια. Ο Καναδάς εκμεταλλεύτηκε τρία λάθη των Ιταλών στο δεύτερο και τον τρίτο γύρο και σκόραρε εννέα πόντους. Η Ιταλία ολοκλήρωσε τον αγώνα με τέσσερα λάθη.

    Ο Ιταλός πίτσερ Ρολαντίνι έτρεξε 1 1/3 γύρους και απέκρουσε οκτώ από τους εννέα πόντους αν και δύο από αυτούς κερδίσθηκαν. Παρά τον ενδιαφέροντα άξονα των πίτσερ ο Ρολαντίνι αντιμετώπισε δυσκολίες στο να περάσει την Καναδική γραμμή, να κάνει τις ρίψεις του και να χρησιμοποιήσει και τις δύο πλευρές της βάσης.

    Στον τρίτο γύρο, αφού σκόραρε ήδη τέσσερις πόντους, ο Καναδός κάτσερ Λαφόρεστ κάρφωσε μία ρίψη του Ρολαντίνι στο δεξί γήπεδο προσφέροντας τη δυνατότητα στο δρομέα της τρίτης βάσης να φτάσει το σκορ για τον Καναδά στο 9-1.

    Ο Καναδός πίτσερ Ντίκτσον είχε ασταθή απόδοση αλλά απέκρουσε δύο πόντους σε έξι γύρους και οδήγησε στη νίκη.  

    [24] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΧΡΥΣΟ Η ΤΣΕΝ, 13η Η ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2004 (20:46 UTC+2)

    Το πρώτο της χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα με την Γιανκίνγκ Τσεν πήρε η Κίνα. Η αθλήτριά της κατάφερε πιάνοντας θαυμάσια επίδοση να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των 58κ. σηκώνοντας στο αρασέ 107,5κ. (το οποίο αποτελεί νέο Ολυμπιακό ρεκόρ), στο ζετέ 130κ. και στο σύνολο 237,5κ.

    Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Χούι Σονγκ Ρι από τη Βόρεια Κορέα με (102,5 - 130 - 232,5) και το χάλκινο η Βαντί Καμεαϊμ από την Ταϊλάνδη με 230 (102,5 - 127,5).

    Μετά τη διεξαγωγή και του Α΄ γκρουπ, η Χαρίκλεια Καστρίτση που αγωνίστηκε νωρίτερα και σήκωσε 90κ. στο αρασε, 110 στο ζετέ και 2000 στο σύνολο κατετάγη 13η μεταξύ 14 αθλητριών. Σημειώνεται όμως ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειας στο αρασέ τραυματίστηκε, χωρίς ευτυχώς ο τραυματισμός της να είναι σοβαρός.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    1. Γιανκίνγκ Τσεν (Κίνα) 107,5- 130 - 237,5

    2. Χούι Σονγκ Ρι (Β. Κορέα) 102,5- 130 - 232,5

    3.Βαντί Καμεϊάμ (Ταϊλάνδη) 102,5- 127,5- 230

    4. Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 100 - 125 - 225

    5. Αλεξάντρα Κλεϊνόφκσα (Πολωνία) 97,5- 122,5- 220

    6. Σουκ Χβον Πακ (Β. Κορέα) 95 - 122,5 -217,5

    7. Αλεξάντρα Εσκομπάρ (Ισημερινός) 95 - 120 - 215

    8. Πατμαβάτι (Ινδονησία) 95 - 117,5- 212,5.

    [25] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Ο ΙΑΝ ΘΟΡΠ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΑ 200Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ο Ιαν Θορπ ήταν ο μεγάλος νικητής στον τελικό των 200 μέτρων ελεύθερο των ανδρών, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου. Στην κούρσα που αποκαλέστηκε και ως «τιτανομαχία», ο Αυστραλός πρωταθλητής άφησε πίσω του τα έτερα μεγάλα ονόματα της κολύμβησης -Φελπς και Χούγκενμπαντ- και πετυχαίνοντας ολυμπιακό ρεκόρ πήρε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα.

    Ο Θορπ που κυριάρχησε έναντι των αντιπάλων του μετά το πρώτο 100άρι πέτυχε χρόνο 1.44.71, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ολλανδό Πέτερ Χούγκενμπαντ με χρόνο 1.45.23. Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Αμερικανός Μαικλ Φελπς που τέλειωσε την κούρσα με χρόνο 1.45.32.

    [26] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ

    Κατμαντού, 16 Αυγούστου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ένας άντρας σε ποδήλατο ήταν ο δράστης που πέταξε τουλάχιστον τέσσερις χειροβομβίδες σε συγκρότημα πολυτελούς ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τέσσερις διαδοχικές εκρήξεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

    Η επίθεση σημειώνεται παραμονή της καταληκτικής ημερομηνίας που έθεσαν μαοϊστές αντάρτες για το κλείσιμο δέκα εταιριών, συμπεριλαμβανομένου και του ξενοδοχείου Soaltee Crowne Plaza hotel, όπου σημειώθηκε η επίθεση, κατηγορώντας τες για αθέμιτη διαχείριση του εργατικού δυναμικού.

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη της επίθεσης. Πάντως, η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στους μαοϊστές αντάρτες που αγωνίζονται από το 1996 για να επαναφέρουν το κομμουνιστικό καθεστώς, αντικαθιστώντας τη συνταγματική μοναρχία.

    [27] ΠΥΡΠΟΛΗΣΑΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 16 Αυγούστου 2004 (20:37 UTC+2)

    Πετρελαιοπηγή στην περιοχή της πόλης Αμάρα στο νότιο τμήμα του Ιράκ πυρπόλησαν την Κυριακή Σιίτες αντάρτες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η πυρκαγιά συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Οι ένοπλοι υποστηρικτές του Μοκτάντα Σάντρ εξακολουθούν να συγκρούονται με τις αμερικάνικες δυνάμεις. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η πυρπόληση μια εκ των χιλιάδων πετρελαιοπηγών στο νότιο Ιράκ δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στο σύνολο της παραγωγής.

    [28] ΥΠΟΠΤΗ ΣΚΟΝΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΙΣΙΑ

    Κουάλα Λουμπούρ, 16 Αυγούστου 2004 (17:58 UTC+2)

    Φάκελος με ύποπτη λευκή σκόνη αναστάτωσε σήμερα την αμερικάνικη πρεσβεία στη Μαλαισία και τρία άτομα του προσωπικού υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.

    Το προσωπικό τέθηκε σε καραντίνα για λίγες ώρες ενώ η πρεσβεία παρέμεινε ανοιχτή. «Σύμφωνα με τις πρώτες αστυνομικές έρευνες η σκόνη που βρέθηκε δεν ήταν άνθρακας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Αχμάντ Μπανταουϊ στους δημοσιογράφους.

    Μέσα στο φάκελο υπήρξε και ένα σημείωμα από μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται Τζιμαχ Μουχατζιτιν Μοχαμεντ και προειδοποιεί την Ουάσινγκτον να «πάρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ και να άρει τις κυρώσεις από το Σουδάν αλλιώς θα υποστεί συνέπειες».

    Οι Αρχές ερευνούν τώρα τα στοιχεία προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για την εν λόγω οργάνωση.

    Η αμερικάνικη κυβέρνηση δέχτηκε επιθέσεις με άνθρακα που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στο τέλος του 2001.

    [29] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

    Κατμαντού, 16 Αυγούστου 2004 (17:43 UTC+2)

    Αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

    «Σημειώθηκαν διαδοχικές εκρήξεις. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν υπάρχουν θύματα. Ομάδα αστυνομικών μετέβη στον τόπο του συμβάντος», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    Μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν τέσσερις εκρήξεις μέσα σε λίγα λεπτά κοντά στο ξενοδοχείο Soaltee Crowne Plaza στο κέντρο του Κατμαντού.

    [30] ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ

    Καράκας, 16 Αυγούστου 2004 (15:01 UTC+2)

    Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας αρνείται "κατηγορηματικά" να αναγνωρίσει τη νίκη του προέδρου Ούγκο Τσάβες στο δημοψήφισμα καταγγέλλοντας "εκλογική νοθεία" και "χονδροειδή χειραγώγηση", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Χένρι Ράμος Αγιούπ.

    "Απορρίπτουμε σαφώς και κατηγορηματικά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τους τρεις εκπροσώπους της κυβέρνησης στους κόλπους του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου", δήλωσε ο Ράμος Αγιούπ, γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Δράσης (AD, σοσιαλδημοκρατικός σχηματισμός).

    Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, ο Ούγκο Τσάβες νίκησε στο δημοψήφισμα συγκεντρώνοντας το 58,25% των ψήφων, έναντι 41,74% της αντιπολίτευσης. Τα ποσοστά αυτά ανακοινώθηκαν έπειτα από καταμέτρηση του 94,49% των ψηφοδελτίων.

    [31] Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2004 (14:35 UTC+2)

    Μία μεγάλη μουσική γιορτή θα απολαύσουν οι φίλοι του Σωκράτη Μάλαμα στις 31 Αυγούστου στην παραλία Επανωμής στη Θεσσαλονίκης . Ο δημοφιλής καλλιτέχνης κλείνοντας 15 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία θα παρουσιάσει επιλογές απ΄ όλη τη δουλειά του, τραγούδια από το πρώτο μέχρι και το πρόσφατο άλμπουμ του «Ένα».

    Μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα εμφανίζονται η Μαρία Λούκα στο τραγούδι και οι μουσική Damian Dudu (βιολί) , Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (ακουστικό μπάσο), Δημήτρης Αναγνωστόπουλος (μπουζούκι), Νίκος Παραουλάκης (νέι, φλογέρες) και Χριστίνα Χομπιτάκη (κρουστά)

    [32] ΟΙ "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΜΕ ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2004 (14:11 UTC+2)

    Την τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες» παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 20 και 21 Αυγούστου.

    Oι «Tραχίνιες» είναι ένα από τα σπουδαιότερα σωζόμενα έργα του Σοφοκλή. Tα βασικά θέματα των Tραχινίων, σε διαρκή συνομιλία με την Oρέστεια του Αισχύλου και την Oδύσσεια του Ομήρου, συγκροτούν έναν κόσμο σκοτεινό και αβυσσαλέο, μέσα και έξω από τις ψυχές των πρωταγωνιστών του. Έναν κόσμο που, όπως συχνά στον Σοφοκλή, φαντάζει εγκαταλελειμμένος από τους θεούς, παραδομένος στα πάθη και την απελπισία των ανθρώπων. Μια ερωτευμένη γυναίκα που περιμένει την επιστροφή του άντρα της και μέσα στο απελπισμένο πάθος της να τον κερδίσει ξανά, άθελά της τον σκοτώνει, ένας άντρας που επιστρέφει μετά από καιρό μαζί με μια καινούρια ερωμένη και βρίσκει φριχτό θάνατο, ένας έφηβος που αναζητά τον πατέρα του, σκοτώνει άθελά του τη μητέρα του και ενηλικιώνεται μέσα από τον πόνο. Είναι η ιστορία ενός επώδυνου νόστου.

    Για να κερδίσει την όμορφη Δηιάνειρα και να την κάνει γυναίκα του, ο Hρακλής μονομάχησε με τον ποταμό Aχελώο, και τον νίκησε. Aργότερα, σκότωσε με τα φαρμακερά του βέλη τον Kένταυρο Nέσσο, ο οποίος προσπάθησε να την βιάσει. Ξεψυχώντας ο Nέσσος συμβούλεψε τη Δηιάνειρα να μαζέψει λίγο από το αίμα του, που είχε μολυνθεί από το φαρμάκι της Λερναίας Ύδρας : την έπεισε ότι αυτό το υγρό θα μπορούσε να δέσει την καρδιά του Hρακλή για πάντα. Tα χρόνια περνούν και η Διηάνειρα συνέχεια περιμένει και συνέχεια αγωνιά για έναν ηρωικό άντρα που βρίσκεται διαρκώς μακριά της. Zει μακριά από τις πόλεις, κάπου στην βουνοπλαγιά της Oίτης, στην Tραχίνα. O Hρακλής επιστρέφει αλλά φέρνει μαζί του και την όμορφη και νέα Iόλη. Aντιμέτωπη με τα νιάτα και την ομορφιά της καινούριας ερωμένης του, η Δηιάνειρα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το δώρο του Kενταύρου για να κερδίσει ξανά τον έρωτά του. Του στέλνει δώρο έναν χιτώνα βαμμένο με το φίλτρο του Kενταύρου. O Hρακλής τον φορά και το φως ενεργοποιεί το δηλητήριο, που αρχίζει να καίει το δέρμα και τα σπλάχνα του. H Δηιάνειρα μαθαίνει τα νέα από τον γιο της τον Ύλλο που την απαρνιέται νομίζοντας ότι σχεδίασε τον φόνο του πατέρα του. H Δηιάνειρα αυτοκτονεί. Mην αντέχοντας άλλο τους αφόρητους πόνους, ο Hρακλής ζητά από τον γιο του να τον κάψει στην πυρά και να παντρευτεί την Iόλη.

    Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Βαλάκα και Ελένης Παπάζογλου, σκηνικά-κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Κώστα Βόμβολος, χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, φωτισμούς Γιώργου Ταρκάση και μουσική διδασκαλία Νίκου Βουδούρη. Στους ρόλους οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ανέζα Παπαδοπούλου (Διηάνειρα), Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου (Τροφός), Γιάννος Περλέγκας (Ύλλος), Δημήτρης Κολοβός / Σάκης Πετκίδης (’γγελος), Γιάννης Τσορτέκης (Λίχας), Ευτυχία Γιακουμή / Έλενα Τοπαλίδου (Ιόλη), Δημήτρης Καρέλλης (Γέροντας), Ακύλλας Καραζήσης (Ηρακλής). Στο χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Μελίνα Αποστολίδου, Ευγενία Αποστόλου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αμαλία Γκούμα, ’ννα Καλαϊτζίδου, Δήμητρα Λαρετζάκη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Νατάσα Μαρματάκη, Έλσα Μουρατίδου, Μερόπη Μορφούλη, Μαρία Μπεγιάζη, ’ννη Ντουμούζη, Ερατώ Πίσση, Δέσποινα Σαρόγλου, Εύα Σωφρονίδου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου. Ακόλουθοι: Ιπποκράτης Δελβερούδης, Μαρία Φράγκου, Ροδή Στεφανίδου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά), Τάσος Μισυρλής (βιολοντσέλο), Γιάννης Βλάχος (βιολί), Βαγγέλης Τσοτρίδης ( ηλεκτρική κιθάρα)

    [33] ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (13:59 UTC+2)

    Χοροί και τραγούδια απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας θα πλημμυρίσουν σήμερα και αύριο το Ηρώδειο με την παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων που επιχειρεί ένα ταξίδι στην ελληνική παράδοση, αυτό το καλοκαίρι, μέσα στην καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η εκδήλωση «Χρώματα της Ελλάδας. Ενας νεοελληνικός εορταστικός κύκλος του χρόνου», πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λευτέρη Δρανδάκη. Συμμετέχουν διακόσια και πλέον μέλη της ομάδας, που φορώντας παραδοσιακές στολές από τη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, παρουσιάζουν μια παράσταση εμπνευσμένη από την πολυχρωμία της ελληνικής ενδυμασίας αλλά και τη μακρόχρονη πορεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης.

    Μαζί τους, εμφανίζονται γνωστοί τραγουδιστές όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, δύο χορωδίες, η χορωδία Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής Γεωργίου Ι. Κακουλίδη και η χορωδία Νέων του Λυκείου των Ελληνίδων "Μουσικές Ανατροπές", αλλά και μουσικά χορευτικά σχήματα από την ελληνική περιφέρεια, όπως η μουσική κομπανία του Θανάση Σέρκου από τη Γουμένισσα του Ν. Κιλκίς, το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου, ο σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών "Γεωργάκης Ολύμπιος" και η Ενωση Ποντίων Σουρμένων Αττικής.

    [34] ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2004 (13:42 UTC+2)

    «Ουράνια τέχνη", στην κυριολεξία, μας προσφέρει το διεθνούς φήμης γαλλικό καλλιτεχνικό σχήμα μουσικών και ακροβατών, "Transe Express", που εμφανίζεται στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά από σήμερα έως τις -18 Αυγούστου και στην Πλατεία Κοτζιά της Αθήνας 21-22 Αυγούστου σε πέντε συνολικά συναρπαστικές παραστάσεις... μεταξύ ουρανού και γης.

    Το φαντασμαγορικό πολυθέαμα "Lβcher de Violons", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτισμός Αθήνα 2004, ξεκινά με μια ασυνήθιστη παρέλαση: μια ζωντανή ορχήστρα, ακροβάτες και μουσικοί με κρουστά, εμφανίζονται πάνω σε ένα φορτηγό που φτάνει όλους στην πλατεία και αποβιβάζει τους επιβάτες του. Στην ειδική εξέδρα που έχει στηθεί παίρνουν τη θέση τους οι τυμπανιστές, ενώ στο φορτηγό παραμένουν οι "ροκάδες" μουσικοί με τις κιθάρες τους. Όσοι αναρωτιούνται πού πήγαν οι υπόλοιποι καλλιτέχνες δεν έχουν παρά να κοιτάξουν 40 μέτρα ψηλά πάνω από το κεφάλι τους. Με έκπληξη θα δουν μια ομάδα βιολιστών και μια... υψίφωνο εν δράσει να αιωρούνται από μία μεταλλική ιπτάμενη κατασκευή! Μια ουράνια μελωδία εγχόρδων, με άλλα λόγια, μπερδεύεται με τους γήινους ρυθμούς των τυμπάνων και των κιθαριστικών ήχων δημιουργώντας ένα μαγικό μείγμα μουσικής, αλλά και κίνησης χάρη στους ιπτάμενους ακροβάτες!

    Η ομάδα Transe Express έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Εχει συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Αγώνων της Αλμπερβίλ κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ με το σόου " Lβcher de Violons " είχε αφήσει άφωνο το κοινό που ήταν συγκεντρωμένο μπροστά στο Centre George Pompidou στο Παρίσι, επ' ευκαιρία του millennium το 2000. Δημιουργός-σκηνογράφος του θεάματος είναι ο Gilles Rhodes, συνθέτες οι : Etienne Roche, Sydney Thiam, Gilles Rhodes Vittorio Panza, εδυματολόγοι οι Agnes Aubry, Gilbert Claudot, Elisabeth Page-Mallein, Clothilde Laude. Ο φωτιστικός σχεδιασμός είναι των : Francois Fouilhe, Sylvain Brunat, Stan Valette ενώ ο ηχητικός σχεδιασμός των Andre Serre, Agop Djevahirdjian

    [35] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2004 (13:40 UTC+2)

    Συνεχίζονται με επιτυχία οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Σιάτιστας. Εκδηλώσεις που άρχισαν τον Ιούλιο και θα διαρκέσουν μέχρι 4 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα των υπόλοιπων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν έχει ως εξής:

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    -Ροκ βραδιά με τους «BLUES WIRE».

    Οργάνωση: Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    -Εμφάνιση χορευτικών τμημάτων του ΚΑΠΗ Σιάτιστας.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη Προδρόμoυ.

    -Στη Γιάγκοβη.

    Οργάνωση : Σύλλογος «Φιλίππων Φυσιολατρών» Σιάτιστας.

    -Στον ’η Γιάννη Σιάτιστας.

    Οργάνωση: Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο ’γιος Μόδεστος».

    -Στο Δ.Δ. Παλαιοκάστρου.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    -Συναυλία από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σιάτιστας στο Δ.Δ. Παλαιοκάστρου.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    -«Κριτσμάς». Γιορτή καπνού στο Δ. Δ  Μικροκάστρου.

    Οργάνωση: Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Μικροκάστρου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 16 August 2004 - 18:14:47 UTC