Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΤΖΟΥΝΤΟ Ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
  • [02] ΣΤΗΝ 14η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] Κ.ΚΕΝΤΕΡΗΣ:ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΑΝΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
  • [04] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ - ΤΣΟΥΛΦΑ
  • [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ
  • [06] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΥΔΡΟΠΤΕΡΥΓΟ
  • [07] ΑΡΘΡΟ-ΕΛΕΓΕΙΑ ΣΤΗ CUMHURIYET ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [08] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
  • [09] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΚΑΡΛΑΣ
  • [10] ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ
  • [11] Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008
  • [12] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΜΙΣΤΡΟΥ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
  • [13] 1532: ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [14] Ο Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [15] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 1,26% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ
  • [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΡΩΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [17] ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ
  • [18] ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Ο.Α.Σ.Ε.
  • [19] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [20] ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [21] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΣΤΗΝ 5η ΘΕΣΗ ΟΙ ΤΡΙΓΚΩΝΗΣ - ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ 470
  • [22] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΛΠΣ
  • [23] ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 4-3 ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
  • [24] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΣΤΗΝ 15η ΘΕΣΗ Η ΚΤΑΒΑΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΠ
  • [25] ΤΕΝΙΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΝΤΕΡΕΡ
  • [26] ΚΙΝΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [27] ΔΥΟ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ
  • [28] ΟΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [29] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΛΕΡ ΚΑΙ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΜΕ ΜΠΟΥΣ
  • [30] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [31] ΠΕΠΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΣΤΗ
  • [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΘΑΝΩΝ
  • [33] ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ
  • [34] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Ο ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
  • [35] OI STOMP ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

  • [01] ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΤΖΟΥΝΤΟ Ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2004 (17:59 UTC+2)

    Υπερήφανη η Ελλάδα με το χρυσό που κέρδισε, αυτή τη φορά, ο Ηλίας Ηλιάδης στην κατηγορία των 81 κιλών στο τζούντο. Ο 18χρονος αθλητής του Φίλιππου Αμυνταίου, μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό νίκησε με ippon τον Ουκρανό Ρόμαν Γκόντιουκ και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Τα χάλκινα μετάλλια της κατηγορίας πήραν οι Ντμίτρο Νοσόφ (Ρωσία) και Φλάβιο Κάντο (Βραζιλία).

    «Ζω ένα όνειρο. Μετά από πολύ προσπάθεια δεν πιστεύω ότι κέρδισα το χρυσό. Είμαι ευτυχισμένος», τόνισε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ο Ηλίας Ηλιάδης.

    Η πρώτη επτάδα είναι:

    1. Ηλίας Ηλιάδης (Ελλάδα)

    2. Ρόμαν Γκόντιουκ (Ουκρανία)

    3. Ντμίτρι Νοσόφ (Ρωσία)

    3. Φλάβιο Κάντο (Βραζιλία)

    5. Μεχμάν Αζίζοφ (Αζερμπαϊτζάν)

    5. Ρόμπερτ Κράβτσικ (Πολωνία)

    7. Φλόριαν Βάνερ (Γερμανία)

    7. Γιουνγκ Βου Κβον (Κορέα).

    Ο χρυσός ολυμπιονίκης του τζούντο γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1986. Εχει ύψος 1.78μ. και αγωνίζεται στον Φίλιππο Αμυνταίου. Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο που έγινε στο Βουκουρέστι ήρθε πρώτος, όπως και πέρσι στο Βαλκανικό που έγινε στο Βελιγράδι.

    [02] ΣΤΗΝ 14η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (09:34 UTC+2)

    Στη 14η θέση στον κατάλογο των χωρών που έχουν ήδη κατακτήσει μετάλλια στους 28ους ολυμπιακούς ανέβηκε χθες η Ελλάδα με τα δύο που κατάκτησαν χθες έλληνες αθλητές. Το απρόσμενο χρυσό μετάλλιο ήλθε στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα τριών μέτρων όπου κέρδισαν ο Νίκος Συρανίδης και ο Θωμάς Μπίμης. Λίγο νωρίτερα ο Λεωνίδας Σαμπάνης είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών.

    Στο κλειστό Ολυμπιακό κολυμβητήριο αναδύθηκε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στους 28ους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Οι δύο "μοναχικοί καβαλάρηδες" των ελληνικών καταδύσεων, ο Νίκος Συρανίδης και ο Θωμάς Μπίμης με τις εκπληκτικές τους βουτιές κατάφεραν να σπάσουν το ρωσικό αλλά και κινεζικό κατεστημένο και να ανέβουν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στις συγχρονισμένες καταδύσεις από βατήρα 3μ. και να γράψουν λαμπρή ιστορία αφού είναι το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο αγώνισμα.

    Τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τους Μπίμη και Συρανίδη εξέφρασαν τα θερμά τους συγχαρητήρια

    Λίγο νωρίτερα η Ελλάδα πανηγυρίζει το πρώτο μετάλλιο στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Λεωνίδας Σαμπάνης αναδείχθηκε τρίτος Ολυμπιονίκης στην Αρση Βαρών (κατηγ. 62κ.) με επίδοση 312,5 κιλά (145 αρασέ - 167,5 ζετέ) και έγινε ο τέταρτος Έλληνας στην ιστορία που κατακτά περισσότερα από δύο Ολυμπιακά μετάλλια. Θυμίζουμε ότι ο 33χρονος πρωταθλητής μας ήταν "ασημένιος" τόσο στην Ατλάντα, όσο και στο Σίδνεϊ.

    Απογοητευτική ήταν η παρουσία της Χαρίκλειας Καστρίτση στο Β γκρουπ της κατηγορίας 58κ της άρσης βαρών. Η νεαρή πρωταθλήτριά μας έκανε μόνο δύο έγκυρες προσπάθειες και με 200 κιλά στο σύνολο (90 αρασέ - 110 ζετέ) κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ τεσσάρων αθλητριών. Πρώτη ήταν η Φράνκα Γκμπόντο από τη Νιγηρία με 212,5κ.

    Από το πρόγραμμα της ημέρας ξεχωρίζει ο τελικός της ενόργανης γυμναστικής στο ΟΑΚΑ, αλλά και ο τελικός του σύνθετου ατομικού ανδρών.

    Η εθνική μας ομάδα βόλεϊ γυναικών δεν κατάφερε να ζευγαρώσει τις νίκες της, καθώς ηττήθηκε με 3-1 από την αντίστοιχη ομάδα της Κορέας.

    Τις προσπάθειές τους στην ιστιοπλοΐα συνεχίζουν τα ελληνικά πληρώματα και την Δευτέρα. Αυλαία στις ελληνικές συμμετοχές και στην ιππασία τη Δευτέρα, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο αγώνισμα του ιππικού τριάθλου, που είναι η ιππική δεξιοτεχνία, και η Χάιντι Αντικατζίδη, με τον ίππο της Micaelmas, βρίσκεται στη 16η θέση, με 45.20 βαθμούς ποινής. Προπορεύεται ο Γάλλος Νικολά Τουζέν, με 29.40 βαθμούς ποινής.

    Στην κολύμβηση, Δημοσχάκη, Δρυμωνάκος και τζαβέλλα, βρέθηκαν μακριά από τον καλό τους εαυτό και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια των αγωνισμάτων τους.

    Ντεμπούτο με το δεξί πραγματοποίησε τη Δευτέρα η εθνική μας ομάδα πόλο γυναικών, που νίκησε το Καζακστάν με 8-6 (τα επτάλεπτα: 2-2, 2-1, 2-2, 2-1) , ενώ την 8η και τελευταία θέση στον τελικό των 10μ. συγχρονισμένων καταδύσεων πήραν απόψε οι Ευτυχία Πάππα και Φλορεντία Σφακιανού συγκεντρώνοντας στις πέντε προσπάθειες που έκαναν 272.40 βαθμούς.

    Τα κορίτσια μας του μπάσκετ προσπάθησαν, αλλά τελικά ηττήθηκαν από τη σαφώς πιο έμπειρη Βραζιλία, ενώ τη δεύτερη ήττα της σημείωσε η εθνική ομάδα μπέηζμπολ απέναντι στο μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, την Κούβα.

    Την δεύτερή της νίκη στους Αγώνες πανηγύρισε η εθνική μας ομάδα στο σόφτμπολ, κόντρα στην Ιταλία με 2-1, ενώ η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών ηττήθηκε με 25-29 από την αντίστοιχη της Γαλλίας σημειώνοντας, όμως, μια πολύ καλή εμφάνιση, η οποία δημιούργησε αισιόδοξες προσδοκίες για τη συνέχεια.

    Την ήττα γνώρισαν στο μπιτς βόλεϊ οι Έφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου από τις Αυστραλέζες αντιπάλους τους, Λόχοβιτς και Πότχαρστ, με 2-1 σετ, ενώ ηττήθηκαν και οι Μπελιγάτης-Μιχαλόπουλος από τους Πορτογάλους Μάια και Μπράνια με 2-0 σετ.

    Στον τρίτο γύρο του διπλού ανδρών στο πινγκ πονγκ οι Γκιώνης-Κρεάνκα, δεν κατάφεραν να νικήσουν στους Ιάπωνες Κιτο και Τασάκι.

    Στην πυγμαχία, ο Μάριος Καπερώνης ηττήθηκε στην κατηγορία των 60 κιλών, ενώ στη σκοποβολή, Πετσάνης και Σαβοργιαννάκης μετείχαν στα προκριματικά 10μ. αεροβόλου τουφεκιού.

    Δεν τα κατάφερε το ελληνικό δίδυμο στον πρώτο γύρο του μονού ανδρών στο τένις. Κωνσταντίνος Οικονομίδης και Βασίλης Μαζαράκης ηττήθηκαν από τους Τσέχους με 2-0 σετ, ενώ στις η Λένα Δανιηλίδου ξεκίνησε με νίκη στον πρώτο γύρο του απλού γυναικών.

    Στο τζούντο, ο Λαυρέντης Αλεξανίδης αποχαιρέτησε τη διοργάνωση, ενώ και η Μπουκουβάλα αποκλείστηκε στην κατηγορία των 57 κιλών.

    Στην τοξοβολία ο Καραγεωργίου, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, προκρίθηκε στους 32 του ατομικού, ενώ ο Γιώργος Καλογιαννίδης αποκλείστηκε, επίσης στα πλαίσια του ατομικού. Την τύχη του Καλογιαννίδη είχε και ο Απόστολος Νάνος, ο οποίος έμεινε έξω από τον Κορεάτη Γιογνγκ Χο Γιανγκ, ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

    [03] Κ.ΚΕΝΤΕΡΗΣ:ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΑΝΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (14:03 UTC+2)

    Φανερά συγκινημένος εμφανίστηκε ο Κώστας Κεντέρης, κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο του ΚΑΤ όπου νοσηλεύτηκε μετά από τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Ο Έλληνας πρωταθλητής του στίβου σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι υποστήριξε πως ουδέποτε έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών και μίλησε για αδικία σε βάρος του.

    «Τις τελευταίες μέρες έχω πάρει εκατοντάδες γράμματα, mail, τηλεγραφήματα από φιλάθλους που μου δείχνουν την αγάπη τους. Θέλω να πω στους Έλληνες φιλάθλους το εξής: Υφίσταμαι μια πολύ μεγάλη αδικία και ουδέποτε έκανα χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το λέω με την ειλικρίνεια που με διακρίνει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε κατ' αρχήν ο Κώστας Κεντέρης, που πήρε σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

    «Αυτή τη στιγμή όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βγαίνουν στην τηλεόραση και με σταυρώνουν είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μετά από κάθε μεγάλη επιτυχία φωτογραφίζονταν μαζί μου. Θέλω να σας πω ότι μετά τη σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Θα ήθελα να ρίξουν τα βλέμματα τους στους Έλληνες αθλητές που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα έχει κερδίσει τα πρώτα της μετάλλια», κατέληξε ο πρωταθλητής του στίβου που αποχώρησε από το ΚΑΤ με Ι.Χ. αυτοκίνητο.

    [04] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ - ΤΣΟΥΛΦΑ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (18:40 UTC+2)

    Πλώρη για το χρυσό μετάλλιο έβαλε το ελληνικό δίδυμο της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης διαδρομής, στην κλάση 470.

    Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες παρότι έκαναν άσχημη εκκίνηση (πρώτη σημαδούρα - 16η θέση, 2η σημαδούρα - 12η θέση) ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους και στη συνέχεια πέρασαν στην τρίτη σημαδούρα πρώτες και παρέμειναν στην κορυφή της κούρσας μέχρι το τέλος της ιστιοδρομίας.

    Μετά τη νέα εκπληκτική εμφάνιση παραμένουν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης με 19 βαθμούς ποινής, διατηρώντας 11 βαθμούς διαφορά από το δεύτερο πλήρωμα της γενικής, κατάταξης τις Γαλλίδες, Ίνγκριντ Πετιγιάν και Ναντίζ Ντουρού (30 βαθμοί ποινής). Στη δεύτερη θέση τερμάτισε το πλήρωμα της Σλοβενίας, Βένσα Ντέκλεβα και Κλάρα Μάουρετς, ενώ στην τρίτη θέση το πλήρωμα της Σουηδίας, οι Τερέζ Τόργκερσον και Βέντελα Ζάχρισον.

    [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Aθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (18:36 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στην Αθήνα, η πρώτη από τις δύο παρουσιάσεις της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2008, από τη Συντονιστική Επιτροπή Διεκδίκησης (Σ.Ε.Δ.), με επικεφαλής τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη.

    Πρόκειται για μια εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθώνιου, που έχει ξεκινήσει για το συγκεκριμένο θέμα.

    Στο κέντρο Τύπου του Ζαππείου Μεγάρου παρουσιάστηκε η πρόταση της Θεσσαλονίκης με θέμα "Μητέρα Γη: Γνώση της Γης, Γεωργία, Διατροφή", παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββα Τσιτουρίδη, του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, του υφυπουργού Τουρισμού Αναστάσιου Λιάσκου, του ΓΓ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργου Τσιότρα και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    "Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των 91 χωρών, που θα κληθούν να ψηφίσουν - ελπίζουμε θετικά - την υποψηφιότητά μας", εξήγησε ο κ. Τσιαρτσιώνης και τόνισε πως "η Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει σταυροδρόμι των ηπείρων".

    Ήδη, ο φάκελος της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον υπουργό, "έχει πλέον την ευρεία αποδοχή και τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας εν γένει". Ωστόσο, η πρότασή μας, όπως επισήμανε, "υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας και απευθύνεται σε όλους τους λαούς της γης. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους λαούς της περιοχής και τους καλούμε να διοργανώσουμε και να αναδείξουμε από κοινού αυτή τη διοργάνωση", υπογράμμισε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    Σχετικά με το θέμα που υποστηρίζει η Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσιαρτσιώνης είπε: "Θέλουμε να δοθεί η ευκαιρία ισότιμα σε όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν από κοινού τις τεχνολογικές προκλήσεις και να αναζητήσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, όπως ο υπερπληθυσμός, η ερημοποίηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων και η έλλειψη τροφής".

    Η διοργάνωση της EXPO 2008 -εφόσον ανατεθεί στη Θεσσαλονίκη- θα "απλωθεί" σε μια από τις πιο ευνοϊκές περιόδους της χώρας μας - τη θερινή και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 1η Μαΐου 2008 μέχρι την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008. Τότε, όπως τόνισε ο υπουργός, η ευρύτερη περιοχή θα μετατραπεί "σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους μεταφορών, με διασυνδέσεις που εξυπηρετούν το σύνολο της νοτιοανατολικής Ευρώπης".

    Όσο για το επόμενο ραντεβού με τους δημοσιογράφους των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Συντονιστική Επιτροπή Διεκδίκησης (Σ.Ε.Δ.) της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008, το όρισε για τις 25 Αυγούστου 2004, στο βασικό κέντρο Τύπου του "Αθήνα 2004".

    [06] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΥΔΡΟΠΤΕΡΥΓΟ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (20:53 UTC+2)

    Μηχανική βλάβη κοντά στο λιμάνι Αγνώντα Σκοπέλου υπέστη, το μεσημέρι, το υδροπτέρυγο F/D 15 το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πευκί προς βόρειες Σποράδες με 102 επιβάτες, που είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    Το υδροπτέρυγο κατέπλευσε με μειωμένη ταχύτητα στον Αγνώντα όπου αποβίβασε τους 102 επιβάτες, εκ των οποίων οι 76 με προορισμό τη Σκόπελο προωθήθηκαν στον προορισμό τους με αστική συγκοινωνία ενώ οι υπόλοιποι με προορισμό την Αλόννησο επιβιβάστηκαν στο υδροπτέρυγο F/D 21.

    Από τη Λιμενική Αρχή Σκοπέλου απαγορεύθηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και επιθεώρησής του.

    Εξάλλου, το ιστιοφόρο «Αrad», σημαίας Αυστρίας προσέκρουσε το πρωί σε σημαντήρα διαύλου στη Μαρίνα Γουβίων Κέρκυρας. Ο επιβάτης του ιστιοφόρου είναι καλά στην υγεία του. Το «Arad» αποκολλήθηκε με την βοήθεια ρυμουλκού.

    [07] ΑΡΘΡΟ-ΕΛΕΓΕΙΑ ΣΤΗ CUMHURIYET ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (20:49 UTC+2)

    Εντυπωσιασμένη από τη μεγάλη πολιτιστική και τεχνολογική παρουσίαση, όπως χαρακτηρίζει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, δηλώνει η αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, Ισίλ Οζγκεντούρκ.

    Στο κολακευτικότατο για την τελετή έναρξης άρθρο της στη Cumhuriyet, που φέρει τον τίτλο «Χαλάλι στη γείτονα, η Οζγκεντούρκ σημειώνει:

    · Χαλάλι στους γείτονες [Έλληνες], διότι κατόρθωσαν να παρουσιάσουν σε δισεκατομμύρια κόσμο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος θεωρείται η αρχή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και επομένως παγκόσμιος πολιτισμός χιλιετηρίδων. Πραγματοποίησαν μια μεγάλη πολιτιστική και τεχνολογική παρουσίαση.

    · Θα πρέπει να σημειωθεί πρώτα απ' όλα τα πάντα είχαν οικοδομηθεί πάνω σε μια πολύ απλή αλλά σημαντικότατη σύνθεση : το νερό και τη φωτιά. Τα οποία είναι δύο σημαντικά στοιχεία που έχουν δημιουργήσει την ανθρωπότητα.

    · Πύρινο βέλος το οποίο εκτοξεύθηκε ενώ ακούγονταν ήχοι τύμπανου από τον τόπο όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιάδες της Αρχαιότητας σε δεξαμενή η οποία γεμίζει σε 6 ώρες και αδειάζει σε τρία λεπτά, ανέφλεξε το αέριο που βρισκόταν κάτω από το νερό δημιουργώντας ένα πύρινο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η σύζευξη του νερού και της φωτιάς, που αποτελούν την αφετηρία όλων των πολιτισμών δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα.

    · Στη συνέχεια όλη η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας παρέλασε πάνω σε τροχιές που είχαν τοποθετηθεί στο γήπεδο. Μια Ιστορία, με χιλιάδες ηθοποιούς και αντικείμενα, που πέρασε από μπροστά μας.

    · Όλη αυτή την Ιστορία την ευλογούσε από ψηλά κάποιος : Ένας ιπτάμενος Έρωτας. Το θέαμα με έκανε να δακρύσω. Αξίζει στους Έλληνες ένα πολύ μεγάλο εύγε, διότι υπεράνω όλων έθεσαν τον Έρωτα.

    · Τα λόγια όμως δεν επαρκούν για το θαυμάσιο εύρημα της χάρτινης βάρκας που έπλεε στη δεξαμενή με επιβάτη ένα μικρούλη, που συμβόλιζε το μέλλον. Ήταν κάτι απλούστατο μεν αλλά πολύ συναρπαστικό δε.

    · Πολλοί Έλληνες θεώρησαν ότι ήταν υπερβολική η δαπάνη για αυτή την εκδήλωση. Νομίζω όμως μετά απ' αυτήν θα πρέπει να άλλαξαν γνώμη, διότι ελάχιστες χώρες θα μπορούσαν να δώσουν τόση παγκοσμιότητα στην Ιστορία τους. Θα πρέπει κι εμείς να πάρουμε μάθημα απ' αυτό.

    Φέρτε μπροστά στα μάτια σας την παρέλαση όλης της Ιστορίας του πολιτισμού της Ανατολίας, πάνω σε τροχιές. Ακόμη κι εγώ, η οποία είχα θεωρήσει υπερβολική αυτή τη δαπάνη, θα έδινα, με όλη μου την ευχαρίστηση, το χρυσό δαχτυλίδι μου, γι αυτό τον σκοπό. Για να καταστεί δυνατή η παρουσίαση της μεγαλειώδους Ιστορίας της Ανατολίας σε εκατομμύρια κόσμο και κυρίως στους δικούς μου ανθρώπους.

    [08] ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (20:30 UTC+2)

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης υπέγραψε Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται οι κυβερνήτες πλοίων αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, ολικού μήκους μέχρι δέκα μέτρων, ελλιμενισμένων στην Ελλάδα, από την υποχρέωση να θεωρούν τα ναυτιλιακά τους έγγραφα και το ΔΕΚΠΑ (Δελτίο Κίνησης Πλοίων Αναψυχής) ως επίσης και να λαμβάνουν άδεια απόπλου.

    Οι κυβερνήτες πλοίων αναψυχής ολικού μήκους μεγαλύτερου των δέκα μέτρων υποχρεούνται σε περιοδική (κάθε 30 μέρες) θεώρηση των ναυτιλιακών εγγράφων τους και του Δελτίου Κίνησης Πλοίων Αναψυχής (ΔΕΚΠΑ) και στη λήψη άδειας απόπλου από οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή

    [09] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΚΑΡΛΑΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (20:30 UTC+2)

    Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά εγκρίθηκε η διάθεση συμπληρωματικής πίστωσης 2.920.000 ευρώ στην εργολαβία «Ταμιευτήρας Κάρλας και συναφή έργα».

    Με τη συμπληρωματική αυτή πίστωση προωθείται η κατασκευή πρόσθετων έργων, όπως οι εργασίες τροποποίησης της διατομής των αναχωμάτων, σύμφωνα με τους τροποποιημένους περιβαλλοντικούς όρους της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης

    [10] ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (20:22 UTC+2)

    «Ο ΣΥΝ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων του ΟΤΕ και των συνδικάτων τους ώστε να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί από την μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας ενόψει των νέων τυχοδιωκτικών και αντικοινωνικών πολιτικών», δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και πρώην μέλος της διοίκησης του Οργανισμού, Δημήτρης Στρατούλης, σχετικά με τις δηλώσεις του διευθύνοντος σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμης για συρρίκνωση κατά 50% του προσωπικού.

    «Ο κ. Βουρλούμης, εάν ενδιαφέρονταν πραγματικά για τον ΟΤΕ, θα έπρεπε να δείξει τόλμη όχι για να μειώσει το έτσι και αλλιώς συρρικνωμένο μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ κατά 9.000 θέσεις εργασίας προσωπικό του, αλλά για να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν σε απαξίωση και χρεοκοπία τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας», σημείωσε.

    Τέτοιες αιτίες, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, είναι:

    · Η χρησιμοποίηση του ΟΤΕ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την ικανοποίηση των πελατειακών και ρουσφετολογικών τους σχέσεων.

    · Η απομύζηση του ΟΤΕ από τους «εθνικούς προμηθευτές» του, που τον υποχρεώνουν σε προμήθειες ανεξέλεγκτου ποιοτικά, κοστολογικά και τεχνολογικά τηλεπικοινωνιακού υλικού.

    · Το «ροκάνισμα» του ΟΤΕ από τους ιδιώτες ανταγωνιστές του, που μάλιστα με αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αναγκάζεται να τους επιδοτεί, για να του αφαιρούν έργο και πελάτες.

    · Η πολιτική των προκλητικά υψηλών μισθών και άλλων αμοιβών μιας «δράκας» συνεργατών του - υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ - που παραμένει ίδια σε όλες τις κυβερνήσεις και «κατατρώγει ως σύγχρονος κανίβαλος τις σάρκες του ΟΤΕ».

    «Είναι πρόκληση και ντροπή ο κ. Βουρλούμης να απειλεί με απολύσεις τους εργαζόμενους του ΟΤΕ σε μια περίοδο μάλιστα που οι τεχνικοί του, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και το απαξιωμένο τεχνολογικά υλικό του, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποτρέψουν πιθανό τηλεπικοινωνιακό και τηλεοπτικό μπλακ άουτ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε ο κ. Στρατούλης.

    «Ο κ. Βουρλούμης, όμως, δεν θέλει να εξυγιάνει τον ΟΤΕ αλλά να ανοίξει τον δρόμο στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ με την εκχώρηση και του μάνατζμέντ του σε ιδιώτες», κατέληξε.

    [11] Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (20:25 UTC+2)

    Η EXPO του 2008 και η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης αποτελεί όχι μόνο εθνική υπόθεση, αλλά ευρύτερο στοίχημα όλων των βαλκανικών κρατών, που μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας μια τόσο σημαντική, παγκόσμιας εμβέλειας, οργάνωση, τόνισε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στη διάρκεια του χαιρετισμού του στο πλαίσιο της ενημέρωσης στο Ζάππειο Μέγαρο, σχετικά με την ελληνική υποψηφιότητα, προς τους εκπροσώπους των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που επισκέφτηκαν την Ελλάδα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ.Ψωμιάδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «πείσαμε ένα μεγάλο τμήμα των χωρών που ψηφίζουν ότι η Θεσσαλονίκη και Θέλει και Μπορεί να διοργανώσει την Παγκόσμια Έκθεση, προβάλλοντας το θέμα της Μητέρας Γης και της Προστασίας του Περιβάλλοντος, με μεθόδους καλλιέργειας φιλικές προς τη φύση και το οικοσύστημα. Πρόταση ζωής από τα ταλαιπωρημένα αλλά πολλά υποσχόμενα Βαλκάνια, μια αναπτυσσόμενη αγορά που ανοίγει τα φτερά της για να κατακτήσει τον κόσμο».

    Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προσέθεσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στηρίζει με αποφασιστικότητα απόλυτα το αίτημα της ανάληψης της ΕΧPO, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα συμβάλλουν στον αγώνα που δίνει κυρίως το υπουργείο Εξωτερικών για τη διαμόρφωση ευνοϊκού διεθνούς συσχετισμού ενόψει της ψηφοφορίας του Δεκεμβρίου.

    «Η EXPO δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, ούτε φιλοδοξούμε να έχουμε τα μεγαλεπήβολα έργα και τα παλάτια της Αθήνας. Πιστεύουμε όμως, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει επιτέλους τα έργα εκείνα που θα καλυτερέψουν την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων, είτε αναλάβουμε, είτε δεν αναλάβουμε την ΕΧPO. Είναι σαφές ότι δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε έργα και λειτουργίες, οι οποίες εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμα», κατέληξε ο κ.Ψωμιάδης.

    [12] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙΚΟΜΙΣΤΡΟΥ ΣΤΑ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (20:25 UTC+2)

    Nα περιφρουρήσουν με τη συμπεριφορά τους την αξιοπιστία του επαγγέλματος των οδηγών ταξί και την καλή εικόνα της χώρας μας καλεί τους αυτοκινητιστές μέλη του το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί στα γραφεία του αρκετές γραπτές και τηλεφωνικές καταγγελίες για αυθαίρετες χρεώσεις όσον αφορά στο επικόμιστρο των 3 ευρώ.

    Ειδικότερα, το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών, το επικόμιστρο των 3 ευρώ εισπράττεται από τα ταξί μόνο για μισθώσεις προς και από εγκαταστάσεις που διεξάγονται Ολυμπιακά αγωνίσματα, όπως ακριβώς περιγράφεται στην ειδική καρτέλα που χορηγήθηκε στα «Ολυμπιακά Ταξί», από τον ΣΑΤΑ.

    [13] 1532: ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (18:56 UTC+2)

    Σε 24ωρη λειτουργία έθεσαν το υπουργείο τουρισμού και ο ΕΟΤ την τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών (Call Center) με αριθμό κλήσης 1532, στην οποία οι επισκέπτες της χώρας από όλη την Ελλάδα, μπορούν να καλέσουν, χωρίς χρέωση, και να εξυπηρετηθούν σε έξι γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρωσικά.

    Από την τηλεφωνική υπηρεσία παρέχονται πληροφορίες γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος όπως, προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων, τουριστικοί προορισμοί σε όλη τη χώρα, πληροφορίες για έκτακτη ανάγκη (φαρμακεία, νοσοκομεία, πρεσβείες, κ.λπ.), για μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, πληροφορίες για τη διευκόλυνση ιδιωτικών μετακινήσεων.

    Επίσης, το Call Center ανταποκρίνεται στην καταγραφή πιθανών προβλημάτων και καταγγελιών, τα οποία θα διοχετεύονται άμεσα σε ειδική Υπηρεσία παραπόνων του ΕΟΤ.

    Ενημερωτική κάρτα για το Call Center:1532 διανέμεται προς τους ξένους επισκέπτες, στις πύλες εισόδου της χώρας.

    [14] Ο Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (17:24 UTC+2)

    Καθήκοντα γενικού διευθυντή τεχνικών θεμάτων στον ΟΤΕ, αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 ο Γιώργος Ιωαννίδης, διατηρώντας ταυτόχρονα και το "αξίωμα" του διευθύνοντος συμβούλου στην OTEnet.

    Ο κ. Ιωαννίδης θα αντικαταστήσει τον Χρήστο Μπαλαβάνη που παραιτήθηκε το Σάββατο, μετά τη βλάβη που παρουσιάστηκε στο κύκλωμα που μεταφέρει το σήμα της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς εικόνα η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, για περίπου 20 λεπτά, χωρίς να γίνεται αναμετάδοση των Αγώνων.

    Ο κ. Μπαλαβάνης, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΟΤΕ, υπέβαλε την παραίτησή του, που έγινε δεκτή από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος παράλληλα του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης του.

    [15] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 1,26% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (16:40 UTC+2)

    Δυναμική πορεία ακολούθησε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), επιταχύνοντας μάλιστα προς το τέλος των συναλλαγών τον ρυθμό του, καθώς δέχτηκε ευεργετικές επιδράσεις από την εκρηκτική άνοδο στις τηλεπικοινωνίες.

    Καθοριστικό ρόλο στη σημερινή πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, διαδραμάτισε και η βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες και κινούνται σταθερά σε θετικό πεδίο, παρά την αρνητική τους εκκίνηση.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,26% και ανήλθε στις 2.273,90 μονάδες, έχοντας σκαρφαλώσει ενδοσυνεδρικά έως την περιοχή των 2.274,11 μονάδων, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στις 2.244,34 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Εξαιρετικά ισχνός ήταν, όμως, και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και ανήλθε στο ποσό των 75 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5.516.877,04 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της Cosmote, ύψους 1.528.191,00 ευρώ, στα 13,37 ευρώ.

    Αντίθετα, ισορροπημένο εμφανίστηκε το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς 165 από αυτές διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 100 πτωτικών και 135 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (11,35%), ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ (10,31%) και ΙΝΤΕΑΛ (10%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των ΒΑΡΑΓΚΗΣ (11,54%), ΜΕΣΟΧΩΡΙΤΗ (10%), ΔΑΡΙΓΚ (9,09%) και της ΕΛΒΙΕΜΕΚ (8,54%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν στη λήξη των συναλλαγών και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή της ανόδου τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και ενισχύθηκε κατά 1,27%, ως αποτέλεσμα των εντυπωσιακών κερδών στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και της ενίσχυσης των τραπεζών.

    Ειδικότερα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών σημείωσε κατακόρυφη άνοδο κατά 3,59%, αντλώντας τα κέρδη του από τις σημαντικές τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (9,55%), COSMOTE (4,02%) και του ΟΤΕ (3,19%).

    Ηπιότερη ανοδική πορεία ακολούθησε ο κλάδος των τραπεζών, παρουσιάζοντας ενίσχυση της τάξης του 0,83%, με αιχμή του δόρατος τις τοποθετήσεις στις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (4,83%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (1,93%), ΕΤΕ (1,79%) και ΓΕΝΙΚΗ (1,18%).

    Κατά 1,10% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE 140, έναντι κερδών 0,40% για τον Mid 40 της μέσης και 0,53% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Ανοδικά τερμάτισαν τη συνεδρίαση και οι περισσότεροι από τους 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση έξι από αυτούς, που τέθηκαν σε πτωτική τροχιά. Επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών (1,51%), με αιχμή του δόρατος τις πιέσεις στις μετοχές των ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (2,82%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (2,63%) και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΕΕΓΑ (1,84%).

    Της πτώσης ακολούθησαν οι κλάδοι των κατασκευαστικών (0,74%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,22%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,10%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,08%) και της πληροφορικής (0,06%).

    Στον αντίποδα, σημαντική άνοδο της τάξης του 2,34% σημείωσε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, με τους αγοραστές να επικεντρώνονται στις μετοχές των εταιριών ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (11,35%), ΜΟΥΖΑΚΗΣ (6,85%), ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (6,38%) και της ΕΛΦΙΚΟ (5,13%).

    Αισθητή άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά και οι κλάδοι της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (2,28%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,41%), των βασικών μετάλλων (1,16%) και των διυλιστηρίων (1,14%).

    Κατά 0,96% ενισχύθηκε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου και ακολούθησαν οι δείκτες των βιομηχανιών (0,75%), των τροφίμων και ποτών (0,43%), του χονδρικού εμπορίου (0,28%), της παράλληλης αγοράς (0,27%),των συμμετοχών (0,23%) και των επενδύσεων (0,18%).

    [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Η ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΡΩΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βουκουρέστι, 17 Αυγούστου 2004 (18:52 UTC+2)

    Η Δημοκρατική Ενωση Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR) προσανατολίζεται στο να κατεβάσει ανεξάρτητο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος της UDMR Μάρκο Μπέλα δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του γερουσιαστή Γκιόργκι Φρούντα και πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στην συνεδρίαση του Συμβουλίου εκπροσώπων του κόμματος.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ

    Βουκουρέστι, 17 Αυγούστου 2004 (18:45 UTC+2)

    Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και τρία άτομα τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε αποθήκη με χημικές ουσίες στην πόλη Οντομπέστι της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις πρώτες έρευνες η έκρηξη οφείλεται σε βραχυκύκλωμα. Μία από τις υπαλλήλους πέθανε ακαριαία από τη φωτιά που εκδηλώθηκε και τρεις νοσηλεύονται με εγκαύματα, ανέφεραν οι αρχές.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Ο.Α.Σ.Ε.

    Σόφια, 17 Αυγούστου 2004 (17:42 UTC+2)

    Ο Ο.Α.Σ.Ε. (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην Κεντρική Ασία και την περιοχή του Καύκασου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

    Αυτό συνέστησε ο προεδρεύων του Οργανισμού, Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σολομόν Πασί, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

    Το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο τη συνέντευξη, μετέδωσε πως ο κ. Πασί πρότεινε οι μελλοντικές συνεδριάσεις του Οργανισμού να διεξάγονται σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, ενώ στον Νότιο Καύκασο να γίνεται το φόρουμ του Ο.Α.Σ.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε, θα προωθηθούν οι θετικές εξελίξεις στις εν λόγω περιοχές.

    Κ.Κ.

    [19] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 17 Αυγούστου 2004 (16:40 UTC+2)

    Η Βουλγαρία θα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δημογραφική συρρίκνωση, σε παγκόσμια κλίμακα, έως το 2050. Την εκτίμηση αυτή έκανε η αμερικανική μη κυβερνητική Υπηρεσία Δημογραφικών Πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία μέσα στις επόμενες πέντε δεκαετίες ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί κατά 3 εκατομμύρια και θα φτάσει τα 5 εκατομμύρια.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε έκθεση της Υπηρεσίας, που αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα στην Ουάσιγκτον.

    Δεν είναι ευοίωνες οι προβλέψεις και για τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, καθώς αναμένεται έως το 2050 να μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός τους. Για παράδειγμα, η δημογραφική συρρίκνωση στην Ιαπωνία ενδέχεται να φτάσει το 20%.

    Κ.Κ.

    [20] ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 17 Αυγούστου 2004 (16:30 UTC+2)

    Το νέο εθνικό έμβλημα, τη νέα σημαία και τον νέο εθνικό ύμνο της χώρας υιοθέτησε σήμερα το σερβικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Το νέο εθνικό σύμβολο θα είναι ίδιο με αυτό του Βασιλείου της Σερβίας του 1882 και θα υπάρχει και πάνω στην τρίχρωμη σημαία της χώρας, ενώ ως νέος εθνικός ύμνος της Σερβίας επιλέχθηκε ο ύμνος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Boze Pravde (Ο Θεός να μας δίνει Δικαιοσύνη), του 19ου αιώνα.

    Κατά των νέων συμβόλων της Σερβίας ψήφισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, το οποίο χαρακτήρισε ως μοναρχικό το νέο εθνικό έμβλημα.

    [21] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΣΤΗΝ 5η ΘΕΣΗ ΟΙ ΤΡΙΓΚΩΝΗΣ - ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ 470

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2004 (21:04 UTC+2)

    Στην 5η θέση από την 3η όπου βρίσκονταν το πρωί έπεσαν οι ιστιοπλοϊοι μας Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης στα 470 μετά την ολοκλήρωση και της 6ης ιστιοδρομίας. Οι Έλληνες αθλητές έχουν πλέον 17 βαθμούς ποινής.

    Στην κορυφή της γενικής κατάταξης βρίσκεται η Μ. Βρετανία (Νικ Ρότζερς και Τζόε Γκλάνφιλντ) με 23 βαθμούς ποινής, ενώ τους ακολουθούν οι Πολ Φόρτσερ και Κέβιν Μπούρνχαμ από τις ΗΠΑ και το ουκρανικό πλήρωμα (Εβγκέν Μπρασλάβετς και Ιγκόρ Ματβιένκο).

    [22] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΛΠΣ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (20:59 UTC+2)

    Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών κατέκτησε ο Μάικλ Φελπς. Το «φαινόμενο» της Βαλτιμόρης, Μάικλ Φέπς, πέτυχε ολυμπιακό ρεκόρ στον τελικό των 200μ. πεταλούδας ανδρών με χρόνο 1:54.04 και πρόσθεσε μετά το χρυσό στα 400μ. μικτής ατομικής το δέυτερο χρυσό στη συλλογή του.

    Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Ιάπωνας Τακάσι Γιαμαμότο με 1:54.56 και το χάλκινο ο Στέφεν Πάρι από τη Βρετανία με 1:55.52.

    Τα αποτελέσματα στον τελικό των 200 μ. Πεταλούδας Ανδρών είναι τα εξής:

    1. Μάικλ Φελπς (ΗΠΑ) 1:54.04

    2. Τακάσι Γιαμαμότο (Ιαπωνία) 1:54.56

    3. Στέφεν Πάρι (Βρετανία) 1:55.52

    4. Πάβελ Κορζενιόφσκι (Πολωνία) 1:56.00

    5. Ιοάν Γκέργκελ (Ρουμανία) 1:56.10

    6. Πενγκ Βου (Κίνα) 1:56.28

    7. Νικολάι Σκβορτσόφ (Ρωσία) 1:57.14

    8. Τομ Μάλτσοου (ΗΠΑ) 1:57.48

    [23] ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: Η ΣΕΡΒΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 4-3 ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2004 (20:57 UTC+2)

    Μετά από σπουδαία εμφάνιση η εθνική ομάδα πόλο ανδρών της Σερβίας/Μαυροβουνίου κέρδισε την Ρωσία με 4-3 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής. Το παιχνίδι ήταν πραγματικό ντέρμπι και έκοψε πολλές φορές την ανάσα και στους δύο αντιπάλους.

    Τα επτάλεπτα του αγώνα είναι: 1-1, 1-1, 0-1, 1-1.

    Τα γκολ της Ρωσίας πέτυχαν οι Ερίσοφ 1, Τσοκμαχίτζε 1, Γκαρμπούζοφ 1, ενώ τα τέρματα της Σερβίας πέτυχαν οι Τρμπόγεβιτς 2, Σάβιτς 1, Βουγιασίνοβιτς 1.

    [24] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΣΤΗΝ 15η ΘΕΣΗ Η ΚΤΑΒΑΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΠ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ασχημη εμφάνιση πραγματοποίησε η Βιργινία Κραβαριώτη στη 4η ιστιοδρομία στο Γιούροπ. Τερμάτισε στην 14η θέση και έτσι βρέθηκε στην 15η θέση της γενικής κατάταξης με 56 συνολικά βαθμούς ποινής. Στην πρώτη θέση της τέταρτης ιστιοδρομίας τερμάτισε η Σίρεν Σάντμπι από τη Νορβηγία η οποία είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, καθώς προηγείται στη γενική κατάταξη με 10 βαθμούς ποινής.

    Την δεύτερη θέση πήρε η Κινέζα, Ξιάοϊνγκ Σεν, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης με 36 βαθμούς ποινής, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Μιν Ντεζίλ από το Βέλγιο με 38 βαθμούς ποινής.

    [25] ΤΕΝΙΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΝΤΕΡΕΡ

    Αθήνα, 17 Αυγούστου 2004 (20:51 UTC+2)

    Έκπληξη τεραστίων διαστάσεων σημειώθηκε σήμερα στο Ολυμπιακό τουρνουά τένις. Ο πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ ηττήθηκε από τον Τσέχο Τόμας Μπέρντιχ (Νο 79 στον κόσμο) με 2-1 σετ (6-4, 5-7, 5-7) και αποκλείστηκε από τον τρίτο γύρο του μονού.

    Στη φάση των «16» ο Μπέρντιχ θα αντιμετωπίσει τον Τόμι Ρομπρέντο από την Ισπανία.

    [26] ΚΙΝΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Πεκίνο, 17 Αυγούστου 2004 (20:56 UTC+2)

    Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν σήμερα με την κατηγορία της διαφθοράς διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας που είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική για το οδικό δίκτυο στην περιοχή του Πεκίνου και στην οποία έχει ανατεθεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2008, αναφέρθηκε από την κινεζική φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Τσάινα Τάιμς". Πρόκειται για την κατασκευαστική εταιρία "Capital Road Development Co.Ltd" και αναμένεται στο άμεσο μέλλον συμπληρωματική δίωξη και εναντίον και άλλων στελεχών της.

    Η κρατική υπηρεσία για την πάταξη της διαφθοράς, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είχε ζητήσει από την Εισαγγελία του Πεκίνου να εκδώσει το ένταλμα σύλληψης κατά του Μπι Γιουσί, επικεφαλής της εν λόγω κατασκευαστικής εταιρίας από το 1999.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπι Γιουσί εισέπραξε παρανόμως συνολικά 60 εκατομμύρια γιουάν--7,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ--στη διάρκεια της δεκαετίας που εποπτεύει στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου της κινεζικής πρωτεύουσας.

    [27] ΔΥΟ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ

    Βαγδάτη, 17 Αυγούστου 2004 (20:38 UTC+2)

    Δύο Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα κοντά στην πόλη Ραμάντι από πυρά αμερικανών στρατιωτών, όταν εξερράγη ένας αυτοσχέδιος μηχανισμός την ώρα που περνούσε αμερικανική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, έγινε γνωστό από στρατιωτικές και νοσοκομειακές πηγές. Κατά την έκρηξη της βόμβας καταστράφηκαν δύο αμερικανικά οχήματα και οι αμερικανοί στρατιώτες περικύκλωσαν την περιοχή και άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ιρακινοί πολίτες, ανέφερε γιατρός του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης Ραμάντι.

    [28] ΟΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Βαγδάτη, 17 Αυγούστου 2004 (19:10 UTC+2)

    Η αντιπροσωπεία της Εθνικής Διάσκεψης του Ιράκ έφθασε αργά το απόγευμα σήμερα στο Μαυσωλείο του ιμάμη Αλι στη Νατζάφ για να συναντηθεί με τον ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα αλ Σάντρ και να του ζητήσει να αποσύρει τους ενόπλους του από αυτόν τον ιερό χώρο των σιιτών, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

    Τα οκτώ μέλη της αντιπροσωπείας έφθασαν στις 18.00 ώρα Ελλάδας στο Μαυσωλείο του Ιμάμη Αλι ενώ οι μάχες ανάμεσα στους ένοπλους εξεγερμένους και τους αμερικανούς στρατιώτες, που ήλθαν για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις της Ιρακινής ασφάλειας, συνεχίζονταν γύρω από το μαυσωλείο.

    [29] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΛΕΡ ΚΑΙ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΜΕ ΜΠΟΥΣ

    Ρώμη, 17 Αυγούστου 2004 (19:07 UTC+2)

    Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας Τόνι Μπλερ και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αντίστοιχα, είχαν στη διάρκεια της παραμονής τους στη Σαρδηνία τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, με θέμα το Ιράκ μεταδόθηκε από το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

    Στο κοινό ανακοινωθέν στο τέλος των πρωθυπουργικών συνομιλιών στη Σαρδηνία αναφέρθηκε ότι υπάρχει η κοινή επιθυμία "για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλήμα στην (ιερή σιίτικη πόλη) Νατζάφ" αλλά και εκφράζεται η ευχή "να επιτύχουν οι εργασίες της Εθνικής Συνέλευσης του Ιράκ".

    [30] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Τελ Αβιβ, 17 Αυγούστου 2004 (18:36 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα δεσμευτεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής σε ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο στο κοινοβούλιο, το οποίο θα συνέλθει στο αρχηγείο του στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν επίσημες παλαιστινιακές πηγές.

    Ο Αραφάτ αναμένεται στην ομιλία του να επαναλάβει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα δεχθεί θετικά οποιαδήποτε ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα συνοδεύεται από μία παρόμοια αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

    Η ομιλία του Αραφάτ γίνεται μετά την κρίση που συγκλόνισε την Παλαιστινιακή Αρχή τον Ιούλιο και οδήγησε τον πρωθυπουργό Άχμεντ Κορέι στην υποβολή της παραίτησής του.

    [31] ΠΕΠΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2004 (13:52 UTC+2)

    Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ξαφνική εμφάνιση ενός τεράστιου μαρμάρινου αγάλματος σε πεζοδρόμιο των Σαράντα Εκκλησιών. Το άγαλμα έκανε την «εμφάνισή του» πριν από δέκα περίπου ημέρες μπροστά σε μια οικοδομή όπου τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα ακέφαλο κορμό άνδρα που έχει μήκος περίπου 1.30 μέτρων και εκεί που έπρεπε να είναι το κάτω μέρος του σώματος, φέρει μια τρύπα που δείχνει ότι στηριζόταν κάπου.

    Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί τόσο η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων όσο και η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων , καμία όμως από τις δυο αρχαιολογικές υπηρεσίες δεν μπόρεσε να δώσει μια εξήγηση για την ξαφνική εμφάνιση του αγάλματος ούτε και να το χρονολογήσει.

    Η αρχαιολόγος της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευτέρπη Μαρκή όταν ενημερώθηκε για το θέμα δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το άγαλμα δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα της 9ης Εφορείας. Η κ Μαρκή αναφέροντας ότι δεν έχει δει το άγαλμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να βρέθηκε σε άλλη περιοχή και να μεταφέρθηκε κρυφά στο πεζοδρόμιο των Σαράντα Εκκλησιών από φόβο μήπως χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος το οικόπεδο όπου βρέθηκε.

    Η προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ελένη Τρακοσοπούλου μόλις ενημερώθηκε έστειλε στην περιοχή όπου βρίσκεται το άγαλμα αρχαιολόγο και συντηρητή προκειμένου να κάνουν αυτοψία. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ Τρακοσοπούλου δήλωσε ότι από την αυτοψία προέκυψε ότι το άγαλμα είναι νεότερο και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΙΣΤ΄ Εφορείας. «Μπορεί να μην υπάγεται στην αρμοδιότητά μας όμως δεν παύει να είναι ένα συμπαθητικό άγαλμα και είναι κρίμα να είναι πεταμένο. Εμείς θα θέλαμε να το μεταφέρουμε κάπου αλλά δεν γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει. Μπορεί να ανήκει στον Δήμο που για κάποιο λόγο να το έχει αφήσει εκεί και σε μια τέτοια περίπτωση η μεταφορά του από μέρους μας θα δημιουργούσε πρόβλημα» ανέφερε η κ Τρακοσοπούλου.

    Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Χάρης Αηδονόπουλος με τον οποίο επικοινώνησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , δεν γνώριζε το θέμα επειδή λείπει σε άδεια, ωστόσο εξέφρασε ενδιαφέρον και δήλωσε ότι θα ενημερώσει την Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού η οποία έχει αρμοδιότητα για τα αγάλματα. Στην Αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού με την οποία επικοινώνησε στην συνέχεια το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος για να απαντήσει ενώ η επικοινωνία με την αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Νικόλαο Ταχιάο, ο οποίος λείπει σε άδεια, δεν κατέστη δυνατή.

    Αγγέλα Φωτοπούλου

    [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΘΑΝΩΝ

    Μέθανα, 17 Αυγούστου 2004 (12:30 UTC+2)

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη θερινή περίοδο διοργανώνει ο Δήμος Μεθάνων για 6η συνεχή χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, παιδικές σκηνές και ιστορικές διαδρομές.

    Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ρώσοι χορευτές και μπαλέτα από την Σιβηρία, ο Σύλλογος Γυναικών «ΗΙΟΝΕΣ» και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μελισσιών.

    [33] ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ Δ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2004 (12:00 UTC+2)

    Εκδηλώσεις θαυμασμού και αγάπης δέχεται καθημερινά ο εμπνευστής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Δημήτρης Παπαϊωάννου ο οποίος δηλώνει ότι η επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται στους συνεργάτες τους. «Εγώ έδωσα το κεντρικό νήμα και είχα την επίβλεψη της εικόνας και του ρυθμού της τελετής . Κι έχω το μεγάλο παράσημο ότι έφερα αυτούς τους καλλιτέχνες να δουλέψουν μαζί» αναφέρει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»

    Αναφερόμενος στην τελετή έναρξης λέει:. «Θα ήθελα να πω στον κόσμο ότι όλα αυτά οφείλονται εξίσου σε όλους όσοι εργαστήκαμε και κουραστήκαμε πάρα πολύ για να γίνει αυτή η τελετή» και αναφέρεται λεπτομερώς σε καθέναν από τους συνεργάτες του. «Το ξέρετε πως ό,τι ακούστηκε ως λόγος στην τελετή το έλεγαν η Oλια Λαζαρίδου ελληνικά, η Aμαλία Mουτούση αγγλικά και η Aγλαΐα Παπά στα γαλλικά και ότι το είχε σκηνοθετήσει η Pούλα Πατεράκη; Bλέπετε; Eίναι πολλά πράγματα που δεν είναι γνωστά, όπως λ.χ. το γεγονός ότι το κομμάτι της τελετής που το λέμε «Kλεψύδρα», με τις εικόνες από τη μυθολογία και την ιστορία του Eλληνισμού, είναι εξ ολοκλήρου έργο του Aγγελου Mέντη. O Aγγελος Mέντης είναι ο δημιουργός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο σκηνοθέτης όλου αυτού του τμήματος. Δικό του είναι αυτό το καταπληκτικό σούπερ μπόντι μέικαπ, αλλά δεν είναι μόνο μακιγιέρ ο Aγγελος Mέντης. Eίναι σπουδαίος καλλιτέχνης γενικότερα. Eγώ το ξέρω γιατί συνεργαζόμαστε χρόνια και τώρα, ανακαλύπτουμε όλοι τι πραγματικά είναι και τι μπορεί. H «Kλεψύδρα» είναι δική του δημιουργία. H ιδέα δική μου ήταν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται μετράει. Eγώ του ζήτησα να μου φέρει εικόνες της ελληνικής τέχνης ανά τους αιώνες και να βρει τον τρόπο που θα ζωντανέψουν. Kαι ο Aγγελος βρήκε ένα τρόπο ιδιοφυή» προσθέτει

    Παράλληλα αναφέρει ότι συνεργάτες του στην «Kλεψύδρα» ήταν: Στη χορογραφία, και την κίνηση, η Aγγελική Στελλάτου και ο Φώτης Nικολάου. Στη μουσική σύνθεση ο Kωνσταντίνος Bήτας και στην επιμέλεια των σκηνικών και των κοστουμιών η Eλένη Mανωλοπούλου, και στη Γεωμετρική Eποχή Γιάννης Mουρίκης. Η Σοφίας Kοκοσαλάκη ήταν η ενδυματολόγος όλης της τελετής και είχε κάνει όλα τα άλλα κοστούμια από το φόρεμα της Mπιόρκ ώς τα φορέματα-αγγεία που φορούσαν τα κορίτσια στην παρέλαση. Προσωπικοί βοηθοί του στην παραγωγή και στη σκηνοθεσία του θεάματος ήταν η Tίνα Παπανικολάου, ο Γιώργος Mάτσκαρης και η Kάλη Kαββαθά, τη γενική σκηνογραφική ευθύνη είχε η Λίλη Πεζανού. H Λίνα Nικολακοπούλου είχε την ευθύνη των κειμένων η οποία επέλεξε και τους υπέροχους στίχους του Σεφέρη που απήγγειλε η Λυδία Kονιόρδου. Yπεύθυνη για τα βίντεο γενικά η Aθηνά Tσαγγάρη. O Γιώργος Πανουσόπουλος ήταν διευθυντής φωτογραφίας ενώ τους υς φωτισμούς του σταδίου και του θεάματος τους έκανε όλους η Eλευθερία Nτεκώ έχοντας στο πλευρό της , τον Θοδωρή Tσεβά, και τον Mπομπ Nτίκινσον. Τη γενική μουσική ευθύνη είχε ο Γιώργος Kουμεντάκης.

    [34] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Ο ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2004 (10:08 UTC+2)

    Ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Σαμοθράκης, ο Ενετικός Πύργος της Χώρας, κινδυνεύει να καταρρεύσει από τη φθορά του χρόνου. Πρόκειται για τον Πύργο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού και άντεξε στις πολιορκίες των Τούρκων και των Βενετών καθώς αποτελούσε μέρος οχυρωματικών έργων που προστάτευαν το νησί από τις επιδρομές.

    Στο μνημείο, που χτίστηκε από τον Ιταλό Gattelusi to 1430, έχουν να γίνουν εργασίες συντήρησης από το 1956 παρά το γεγονός ότι έχει ήδη παραδοθεί μελέτη συντήρησης του από την Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην γραμματέα του δήμου Γιώργου Λενούδια στην εφημερίδα «Μακεδονία», οι εργασίες δεν προχωρούν διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Όπως επίσης ανέφερε, η κωλυσιεργία των υπευθύνων έχει αντίκτυπο και στην τουριστική κίνηση του νησιού, διότι οι επισκέπτες ανεβαίνουν με δυσκολία στο ομορφότερο σημείο της Χώρας.

    Την πρόθεση της να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις ανακοίνωσε η δημοτική αρχή του νησιού αφού όμως εξασφαλιστούν οι πόροι. Ο δήμαρχος κ. Χανός ζήτησε στήριξη για την αναστήλωση του μνημείου από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη που πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί.

    [35] OI STOMP ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Αυγούστου 2004 (09:47 UTC+2)

    Στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης θα εμφανιστούν για πρώτη φορά, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, οι Stomp, το βρετανικό συγκρότημα που δημιουργεί μουσική και ρυθμό, κυριολεκτικά από το τίποτα.

    Με όργανά τους τενεκέδες, ξύλα, κουβάδες και άλλα παλιά και άχρηστα αντικείμενα οικιακής και βιομηχανικής χρήσης που χρησιμοποιούν ως κρουστά, μαζί με ρυθμικές κινήσεις, χορό αλλά και ηθοποιία παρασέρνουν το κοινό, ή δημιουργούν μαζί του μία ενδιαφέρουσα παράσταση, διαφορετική από τις άλλες.

    Η ευρηματικότητα τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο και ο εκρηκτικός ρυθμός τους έγινε αμέσως αποδεκτός, ενώ έχουν λάβει πολλές διακρίσεις. Οι ελάχιστες παραστάσεις στο θέατρο Δάσους θα ξεκινούν στις 21.00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 August 2004 - 18:14:42 UTC