Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΙΑΑF H ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ
  • [02] ΕΚΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ Κ.ΟΥΖΟΥΝΗ - Ε.ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ
  • [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΟΔ. ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ
  • [04] Ο ΣΑΝΤΡ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [05] 27ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [06] THΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [07] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Ν.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
  • [08] ΣΧΟΛΙΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ
  • [09] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ
  • [10] ΕΕΤΤ:ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ
  • [11] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ
  • [12] ΧΡ. ΦΩΛΙΑΣ: Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΒΒΕ-ΟΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΩΣ ΠΥΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ
  • [14] ΠΤΩΣΗ 0,80% ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΚΟΝΤΡΑ ΝΑΣΤΑΣΕ - ΣΤΟΛΟΓΙΑΝ
  • [16] ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΠΟΓΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΩΣ ΓΓ ΤΟΥ ΣΕΑ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΜΕ ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [19] Η ΡΟΥΜΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ ΟΑΝΑ ΜΠΑΝ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΚΛΟΥΖ
  • [20] ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: ΕΒΔΟΜΗ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΡΑ
  • [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Η ΤΖΟΝΤΙ
  • [22] Ο ΜΠΙΛΟΝΟΓΚ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ
  • [23] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Η ΝΙΑΓΚΟΥΑΡΑ
  • [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ
  • [25] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΣΤΟΥΣ 20 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΤΣΑΡΛΙ
  • [27] ΑΡΑΦΑΤ: "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
  • [28] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [29] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [30] «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2004» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ
  • [32] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ
  • [33] ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

  • [01] ΣΤΗΝ ΙΑΑF H ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ

    Aθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (16:22 UTC+2)

    Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) μεταφέρεται η έρευνα για την υπόθεση του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, όπως αποφάσισε το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Νωρίτερα οι δύο αθλητές παρουσιάστηκαν ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ και παρέδωσαν τις διαπιστεύσεις τους, θέτοντας εαυτούς εκτός της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Λόγω του γεγονότος αυτού, όπως ανακοίνωσαν η διευθύντρια Επικοινωνίας της ΔΟΕ Ζιζέλ Ντέιβις και ο Νομικός Σύμβουλος της ΔΟΕ Φρανσουά Καρράρ, δεν είχε πλέον αντικείμενο η επιβολή ποινής από τη ΔΟΕ για τον αποκλεισμό των αθλητών. Ως εκ τούτου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, η οποία θα συνεχίσει την έρευνα για το ζήτημα και θα αναλάβει δράσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος τους.

    Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις. Παράλληλα θα διερευνηθούν οι ευθύνες για το ζήτημα αυτό και τρίτων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή των δύο αθλητών Χρήστου Τζέκου.

    Ο κ. Καρράρ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ ελάμβανε απόφαση για τον αποκλεισμό των αθλητών σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν είχαν αποσυρθεί από τους αγώνες: «Δεν θα ήθελα να εκφέρω υποθέσεις γιατί η έρευνα των πραγματικών περιστατικών δεν έχει ολοκληρωθεί» είπε ο κ. Καρράρ ωστόσο τόνισε ότι «η Πειθαρχική Επιτροπή θεώρησε ότι αν δεν είχαν παραδώσει τις διαπιστεύσεις τους πιθανότατα θα είχαν αποκλειστεί από τους Αγώνες των Αθηνών».

    Σε ερώτηση για τη στάση και τη συμπεριφορά του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ ο νομικός της σύμβουλος απάντησε ότι δήλωσαν πως θεωρούν τους εαυτούς τους αθώους και πως δεν έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών, όμως θεωρούν ότι προς όφελος των αγώνων και της χώρας τους πρέπει να αποσυρθούν.

    Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι οι αθλητές επικαλέστηκαν το γεγονός ότι ουδέποτε ανιχνεύτηκαν στα δείγματα ούρων ή αίματός τους ίχνη απαγορευμένων ουσιών, κάτι που και ο ίδιος επιβεβαίωσε.

    Ο κ. Καρράρ δέχτηκε πληθώρα ερωτήσεων και για το τροχαίο ατύχημα των δύο αθλητών και έδωσε τη χαρακτηριστική απάντηση: «δεν θα ανοίξουμε ανακριτικό της τροχαίας στη ΔΟΕ».

    Κληθείς να απαντήσει αν το συμβάν με τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου δημιουργεί προηγούμενο και για άλλους αθλητές που μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, είπε ότι το γεγονός αυτό «αποτελεί μια πρεμιέρα» ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του σημείωσε: «πολύ σπάνια έχουμε διαπιστώσει δύο χρυσοί ολυμπιονίκες να ανεβαίνουν σε μηχανή ένα Σαββατόβραδο, να παίρνουν τους δρόμους και κάποια στιγμή να διαπιστώνουμε ότι έχουν καταλήξει σε ένα νοσοκομείο».

    Πάντως ο κ. Καρράρ διευκρίνισε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ ζήτησε από την Πειθαρχική Επιτροπή να ετοιμάσει εισήγηση για τις περιστάσεις της υπόθεσης και να ενσκήψει στη στάση και συμπεριφορά οποιουδήποτε ατόμου συνδέεται με αυτή την υπόθεση ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαδικασία επίδοσης της κλήσης των αθλητών σε έλεγχο αντιντόπινγκ.

    Για το αν υπάρχουν άλλα περιστατικά που σχετίζονται με απαγορευμένες ουσίες ρωτήθηκε η διευθύντρια Επικοινωνίας της ΔΟΕ Ζιζέλ Ντέιβις, η οποία διευκρίνισε ότι δεν διερευνάται καμία άλλη υπόθεση αντιντόπινγκ.

    Διαβάζοντας την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ η κ. Ντέιβις ανέφερε τα εξής:

    «Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ την οποία στις 12 Αυγούστου συγκρότησε ο κ. Ζακ Ρογκ, πρόεδρος της ΔΟΕ ώστε να αντιμετωπίσει μια υπόθεση άρνησης τεστ για απαγορευμένες ουσίες διαπίστωσε ότι υποβάλλοντας ιατρικά πιστοποιητικά τέσσερις ημέρες κατόπιν της κλήσεώς τους από την υγειονομική επιτροπή οι αθλητές Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου νοσηλεύτηκαν με πιστοποιητικά που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης από τη ΔΟΕ.

    Σήμερα ο κ. Κεντέρης, η κ. Θάνου και ο κ. Τζέκος παρέδωσαν τις διαπιστεύσεις τους και αποσύρθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών. Δεν συμμετέχουν πλέον και ως εκ τούτου με την παράδοση των διαπιστεύσεών τους η ποινή της ΔΟΕ περί αποκλεισμού τους από τους Αγώνες ενδεχομένως δεν έχει πλέον αντικείμενο.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή απεφάνθη η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Αγωνισμάτων Στίβου να λάβει γνώση της απόσυρσης των αθλητών και της παράδοσης των διαπιστεύσεων των αθλητών Κεντέρη και Θάνου καθώς και του προπονητή τους κ. Τζέκου.

    Η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Αγωνισμάτων Στίβου θα επιληφθεί της υποθέσεως για περαιτέρω κυρώσεις και ποινές κατά των δύο αθλητών και θα αναλάβει δράσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά του κ. Τζέκου και κάθε άλλου προσώπου ή φορέως που υπόκειται στους κανόνες της ΔΟΕ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου που ενδεχομένως συνέβαλαν σε αυτή την υπόθεση που άπτεται της ενδεχόμενης χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

    Θα υπάρξει επίσης μια έκθεση που θα αφορά στις γενικότερες περιστάσεις που αφορούν οποιοδήποτε άτομο ή φορέα, στη διαχείριση των ανακοινώσεων, των δηλώσεων, της επικοινωνίας αλλά και της διαδικασίας παραδόσεως της κλήσεως των κ. Κεντέρη και Θάνου όπως και του κ. Τζέκου.

    Εν τέλει όποια ενδεχόμενη συμμετοχή σε επίσημους αγώνες θα υπόκειται σε αυτές τις αποφάσεις της ΔΟΕ».

    [02] ΕΚΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ Κ.ΟΥΖΟΥΝΗ - Ε.ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ

    Ολυμπία, 18 Αυγούστου 2004 (09:46 UTC+2)

    Δεν τα κατάφεραν οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες της σφαιροβολίας, στα προκριματικά του αγωνίσματος που έγιναν το πρωί στην Αρχαία Ολυμπία. Η Καλλιόπη Ουζούνη και η Ειρήνη Τερζόγλου δεν έπιασαν το όριο πρόκρισης για τον τελικό και αποχαιρέτισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Περισσότεροι από 15.000 φίλαθλοι βρέθηκαν από τις 8:30 το πρωί στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας για να παρακολουθήσουν τα προκριματικά της σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών.

    Όμως οι Ελληνίδες αθλήτριες δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό. Η Καλλιόπη Ουζούνη ήταν άτυχη καθώς κατετάγη 13η στα προκριματικά με καλύτερη βολή 18.03 μέτρα από την πρώτη της προσπάθεια. Οι άλλες δύο βολές ήταν στα 17.87μ και μία άκυρη.

    Όσο για την Ειρήνη Τερζόγλου δεν έπιασε την απόδοση που επιθυμούσε καθώς φάνηκε επηρεασμένη από το πρόβλημα τραυματισμού που την ταλαιπώρησε. Έμεινε στην 19η θέση με καλύτερη προσπάθεια στα 17.34μ.

    [03] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΟΔ. ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής του στίβου Οδυσσέας Παπατώλης παραιτήθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, καθώς το όνομα του έχει εμπλακεί στην υπόθεση του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου και συγκεκριμένα στο αν επικοινώνησε ή όχι με τον Χρήστο Τζέκο το βράδυ της 12ης Αυγούστου.

    Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, ωστόσο είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να κατέβει η ομάδα στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς τον ομοσπονδιακό προπονητή.

    [04] Ο ΣΑΝΤΡ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Βαγδάτη, 18 Αυγούστου 2004 (19:31 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ δήλωσε σήμερα ότι ο Σαντρ συμφωνεί με το αίτημα τερματισμού της κρίσης στην ιερή πόλη Νατζάφ. Δεν ήταν ωστόσο σε θέση να επιβεβαιώσει αν από τον Σαντρ εστάλη επιστολή με την οποία να δηλώνεται η επιθυμία του να συμμετάσχει στο θεσμικό όργανο της εκλογής μίας προσωρινής νομοθετικής συνέλευσης του Ιράκ.

    Σύνεδροι σε αυτό το εκλεκτορικό σώμα στη Βαγδάτη δήλωσαν πως ο Σαντρ επιθυμεί η πολυήμερη κρίση στην Νατζάφ να λάβει τέλος.

    [05] 27ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2004 (19:37 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 27χρονος Ι. Μ. όταν το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε, συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στη 1.20μμ, στο 27ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη. Προανάκριση γίνεται από το Τμήμα Τροχαίας Χαλκηδόνας.

    [06] THΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Aθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (18:09 UTC+2)

    «Γρήγορα περαστικά» εύχεται στον Μίκη Θεοδωράκη ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος του απέστειλε τηλεγράφημα μετά την επιτυχή εγχείρισή του.

     

    [07] ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Ν.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2004 (17:59 UTC+2)

    Για το έργο της αναθεώρησης του γενικού Σχεδίου Αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας, καθώς και τη σύνταξη της αίτησης Συνδρομής για το Tαμείο Συνοχής ενημερώθηκαν και αποφάσισαν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου.

    Ειδικότερα αποφασίστηκε ότι το παρόν σχέδιο είναι βασισμένο στις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης έναντι Διεθνών Οργανισμών Αποφάσεων και διατήρησε μόνο εκείνα τα στοιχεία από το προηγούμενο που ήταν σύμφωνα με το πλαίσιο ενώ συμπεριέλαβε νέα στοιχεία ώστε να συνάδουν στο πνεύμα αυτό. Κατόπιν αυτού, η νομαρχία είναι έτοιμη να υποβάλλει το σχέδιο αποκατάστασης για τη λίμνη Κορώνεια που ολοκλήρωσαν επιστήμονες από τη Ν.Α.Θ., το Α.Π.Θ., το ΕΘΙΑΓΕ και την περιβαλλοντική εταιρεία «Ομικρον».

    Με την παρούσα Αίτηση Συνδρομής, η νομαρχία διεκδικεί όχι μόνο 55.000.000 ευρώ, που αρχικά είχαν προβλεφθεί για την Κορώνεια, αλλά έχει προσυμφωνηθεί το ποσό των 70.000.000 ευρώ έως το 2008 και άλλα 80.000.000 ευρώ από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Σύμφωνα με τη νομαρχία, η Κεντρική Διοίκηση είναι πλήρως ενήμερη και έτοιμη να προωθήσει και να υποστηρίξει την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων έως το 2008 σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να αντληθούν πόροι από το Δ' Κ.Π.Σ. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι σε πλήρη εγρήγορση και συνεργασία στην αντιμετώπιση του μεγάλου περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής.

    «Πρωταρχικός μας στόχος και σκοπός με την υλοποίηση πλέον όλων των παρεμβάσεων στη λίμνη Κορώνεια είναι η στήριξη του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής.  Η Γεωργία θα λάβει τη μεγαλύτερη δυνατή τεχνική και οικονομική στήριξη για να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και την εφαρμογή καλών πρακτικών στην παραγωγή σε συνδυασμό με το αγροτοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας» αναφέρει ανακοίνωση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα σημειώνει ότι έγιναν πολλές επαφές με εκπροσώπους των βιομηχανιών που λειτουργούν στην περιοχή και τονίζει ότι το όλο πρόγραμμα αποκατάστασης συνάδει απόλυτα και με το θέμα που η Θεσσαλονίκη προβάλλει στο πλαίσιο διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008 «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ» που στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας του περιβάλλοντος στην καθημερινή μας λειτουργία.

    Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά και ότι με την αρχή του νέου έτους 2005 θα αρχίσει η Β' Φάση Υλοποίησης μιας σειράς έργων πνοής για την ευρύτερη περιοχή της Μυγδονίας.

    [08] ΣΧΟΛΙΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (17:35 UTC+2)

    Για την απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί πακέτο μετοχών των ΕΛΠΕ στον κ. Λάτση ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να πάρει την απόφαση αυτή από την πρώτη σύμβαση που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [09] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (17:32 UTC+2)

    Σε κανένα σημείο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Τατούλη για εξορθολογισμό του αριθμού του προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού, θέμα απολύσεων δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Πρόσθεσε ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού στις δηλώσεις του αναλύει με σαφήνεια το μείζον ζήτημα των συμβασιούχων, το οποίο η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει με ευαισθησία και σοβαρότητα. Το ζήτημα εγείρεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μικροπολιτικούς λόγους είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τους συμβασιούχους του ΟΤΕ με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του, κ.Βουρλούμη ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα απολύσεων ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη αντικατάστασης του κ. Βουρλούμη.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [10] ΕΕΤΤ:ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΗΣΕΩΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (20:39 UTC+2)

    Τις θέσεις της στο Σχέδιο Μέτρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσον αφορά στην αγορά τερματισμού κλήσεων σε μεμονωμένα κινητά δίκτυα απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η ΕΕΤΤ, τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιχειρήσει, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος, να παρέμβει στο θέμα των τελών τερματισμού κλήσεων στα κινητά δίκτυα που ήταν και παραμένουν υψηλά στη χώρα μας, συγκρινόμενα με εκείνα των άλλων χωρών της ΕΕ.

    Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών της ΕΕΤΤ ήταν η μείωση αυτών των τελών από 27 ευρωλεπτά/ λεπτό σε 17 ευρωλεπτά/ λεπτό. Η ΕΕΤΤ συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια και ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, είχε κοινοποιήσει τον Ιούλιο του 2004 Σχέδιο Μέτρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ανωτέρω θέμα.

    Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ πρότεινε να ορισθεί η αγορά τερματισμού κλήσεων σε κινητά δίκτυα ως μια ξεχωριστή αγορά στο δίκτυο κάθε παρόχου κινητής τηλεφωνίας και συγκεκριμένα των παρόχων COSMOTE Α.Ε., Q-TELECOM, ΤΙΜ και VODAFONE. Επίσης, πρότεινε οι ανωτέρω πάροχοι να ορισθούν, ο καθένας στο δίκτυό του, ως Οργανισμοί με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά τερματισμού κλήσεων.

    Οι προτεινόμενες ρυθμιστικές υποχρεώσεις για τους παρόχους είναι η τιμολόγηση με βάση το κόστος, ο λογιστικός διαχωρισμός, η παροχή Διασύνδεσης και πρόσβασης, η δημοσίευση Προσφοράς Αναφοράς και η αποφυγή συμπεριφορών διακριτικής μεταχείρισης. Επισημαίνεται ότι η ΕΕΤΤ, σε συνέχεια σχετικών Δημοσίων Διαβουλεύσεων που είχε διεξάγει, είχε προτείνει η σύγκλιση των τελών τερματισμού με το κόστος να γίνει βαθμιαία σε χρονικό διάστημα τριών ετών.

    Στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το προτεινόμενο μέτρο για επιβολή κοστοστρεφών τελών τερματισμού κλήσεων στα κινητά δίκτυα υπογραμμίζεται ότι «τα πολύ υψηλά τέλη τερματισμού στην Ελλάδα, που έχουν οδηγήσει σε έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των τελών χονδρικής και λιανικής, πρέπει να αντιμετωπισθούν το συντομότερο δυνατό με αποτελεσματικότητα και ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ καλείται να επανεξετάσει την ηπιότητα του μέτρου σταδιακής πορείας όπως προτείνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση».

    Η εφαρμογή των μέτρων αυτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ Εμμ. Γιακουμάκη, θα εξαλείψει στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα στην αγορά τερματισμού κλήσεων στα κινητά δίκτυα ενώ θα εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές».

    [11] ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (18:39 UTC+2)

    Αυξητική πορεία ακολουθούν οι καταγγελίες και τα παράπονα των καταναλωτών- Ελλήνων και ξένων- για τα ταξί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο επισημαίνει ότι δυστυχώς οι κακές συνήθειες πολλών ταξιτζήδων παραμένουν, αμαυρώνοντας τον κλάδο τους, την εικόνα της Ελλάδας και υποβιβάζοντας την αξιοπρέπεια του καταναλωτή.

    Οι καταγγελίες που καταγράφει το ΙΝΚΑ αφορούν υπερβολικές χρεώσεις σε Έλληνες και, κυρίως, ξένους καταναλωτές/τουρίστες, αγενή συμπεριφορά, άγνοια των δρόμων και απαίτηση από τον καταναλωτή να γνωρίζει επακριβώς τον τρόπο προσέγγισης του τελικού προορισμού, υπερβολικές χρεώσεις για αποσκευές, προσβλητική συμπεριφορά ενώπιον τρίτων σε βάρος του καταναλωτή/πελάτη, αυθαίρετο προσδιορισμό χρέωσης διαδρομής κατά την κράτηση μέσω γραφείου (με την επισήμανση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ταξίμετρο), επιμονή του οδηγού να καπνίζει κ.α.

    Το ΙΝΚΑ επισημαίνει παράλληλα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα από το οποίο κινδυνεύει ο Ελληνικός τουρισμός είναι η απόλυτη μετριότητα και συμβατικότητα στα προσφερόμενα προϊόντα-υπηρεσίες, ενώ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που αφορούν στα ταξί:

    -Ο οδηγός του ταξί οφείλει να μεταφέρει τις αποσκευές σας από το πεζοδρόμιο στο ταξί και αντίστροφα.

    -Υπάρχει ειδική επιπλέον χρέωση (ταρίφα) στις περιπτώσεις: Από και προς το αεροδρόμιο στην Αττική η επιπλέον χρέωση των ταξί είναι 3 ευρώ, από και προς το αεροδρόμιο στη Θεσσαλονίκη είναι 2,5 ευρώ, στην υπόλοιπη Ελλάδα από και προς το αεροδρόμιο είναι 2 ευρώ, από (και όχι προς) λιμάνι/ΚΤΕΛ/σταθμό ΟΣΕ σε όλη την Ελλάδα, η επιπλέον χρέωση είναι 0,80 ευρώ. Για αποσκευές βάρους άνω των 10 κιλών υπάρχει χρέωση 0,30 ευρώ.

    -Η ελάχιστη διαδρομή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1,60 ευρώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα 1,80 ευρώ, ενώ η διπλή ταρίφα ισχύει μεταξύ 24:00 και 05:00.

    -Από και προς Ολυμπιακή εγκατάσταση (μόνο τα ολυμπιακά ταξί), επιπλέον χρέωση 3 ευρώ (το ταξίμετρο είναι σε λειτουργία όπως σε οποιαδήποτε διαδρομή).

    -Ο οδηγός απαγορεύεται να αρνηθεί στον πελάτη τη μίσθωση.

    -Χωρίς την άδειά του πελάτη δεν επιτρέπεται η πολλαπλή μίσθωση.

    -Ο πελάτης μπορεί να ζητήσει αναμονή μέχρι και 15 λεπτά ή περισσότερα εάν υπάρχει σοβαρός λόγος.

    [12] ΧΡ. ΦΩΛΙΑΣ: Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (18:34 UTC+2)

    «Αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως πύλης της Ελλάδας στα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επιχειρηματικών συναντήσεων που υλοποιούνται μέσω του Athens Business Club.

    Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της όσμωσης με την επιχειρηματική κουλτούρα της περιοχής και του δικτύου υποδομής της, διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα τόνισε ο κ. Φώλιας, υπογραμμίζοντας ότι «σκοπός μας είναι η γειτονιά της ΝΑ Ευρώπης να γίνει μία γειτονιά συνεργασίας».

    Ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, με εφαλτήριο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορεί να καταστεί κέντρο επιχειρηματικής δράσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ προέτρεψε τους ξένους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, τις υποδομές και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, επενδύοντας στην Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στον τουρισμό, τη βαριά, όπως είπε, βιομηχανία της χώρας, τόνισε ότι αποτελεί ένα προσοδοφόρο και πολλά υποσχόμενο πεδίο επενδύσεων το οποίο σύμφωνα με το όραμα της Νέας Διακυβέρνησης θα διαρκεί δώδεκα μήνες το χρόνο. «Υπάρχουν πολλές μορφές τουρισμού, ο Συνεδριακός, ο εναλλακτικός ο οικοτουρισμός, ο προσκυνηματικός, και πρέπει να τους προωθήσουμε», είπε.

    Πρόσθεσε δε ότι η «χρυσή ευκαιρία» των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ευκαιριακό στοίχημα που κερδίσαμε, αλλά ως ένα συνεχές και επιτακτικό διακύβευμα, που απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ.Φώλια, θα συμβάλλουν τα μέγιστα οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ένα δίκαιο και λειτουργικό φορολογικό σύστημα κι ένα καινούργιο αναπτυξιακό νόμο όπου ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί υποστηρικτικά.

    Ο κ.Φώλιας εξήγγειλε την αναβάθμιση του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). «Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός εύκρατου επιχειρηματικού κλίματος», είπε, επισημαίνοντας ότι απαιτείται αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, διαφάνεια και αλλαγή νοοτροπίας.

    Τέλος ο υφυπουργός κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματιών, οι οποίοι θα ασχολούνται με την καινοτομία και την παροχή καινοτομικών προϊόντων ή την παροχή καινοτομικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη διεξαγωγή ετήσιων διαγωνισμών όπου θα βραβεύεται η επιχειρηματική καινοτομία περνώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ευκολότερα κι αποτελεσματικότερα στην παραγωγική διαδικασία.

    [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΒΒΕ-ΟΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΩΣ ΠΥΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (18:20 UTC+2)

    Τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη για την ανάπτυξη διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα: «ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως πύλης της Ελλάδας στα Βαλκάνια», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σαρόγλειο Μέγαρο στην Αθήνα, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών συναντήσεων που υλοποιούνται μέσω του Athens Business Club. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

    Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ Παναγιώτης Δρόσος, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δ.Συμεωνίδης, ενώ σε ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας αναφέρθηκε διεξοδικά και ανέλυσε τις παραμέτρους του θέματος της εκδήλωσης.

    Κατά την ομιλία του ο κ.Συμεωνίδης αφού αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, τόνισε τις δυνατότητές της ως πεδίου ανάπτυξης επενδυτικών πρωτοβουλιών, που προέρχονται από τη διαπεριφερειακή, διαβαλκανική και διευρωπαϊκή της λειτουργία.

    Συγκεκριμένα, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της πόλης ως σημείου εγκατάστασης επιχειρήσεων για την «κατάκτηση» της αγοράς των Βαλκανικών χωρών. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η παρουσία των Ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια την τελευταία δεκαετία είναι σημαντική, αφού περισσότερες από 3.000 Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στις χώρες αυτές ποσό της τάξεως των 7,2 δισ. Ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές, επεσήμανε, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τους βασικούς πρωταγωνιστές της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες των Βαλκανίων.

    Η Θεσσαλονίκη, προσέθεσε, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, διαθέτει όλες τις τυπικές και ουσιαστικές δυνατότητες που είναι ικανές να την καταστήσουν πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη οικονομική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το δεδομένο αυτό αποδεικνύει την καταλληλότητά της να αναλάβει το ρόλο «καθοδηγητή» στις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να υποστηρίξει όλους τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν μία δίοδο πρόσβασης σ΄ αυτές μέσω ενός οργανωμένου κράτους.

    [14] ΠΤΩΣΗ 0,80% ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (16:35 UTC+2)

    Με τον αρνητικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών εναρμονίστηκε τελικά σήμερα Τρίτη ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), παρουσιάζοντας αδυναμία να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε στα πρώτα λεπτά της έναρξης της συνεδρίασης.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,80% και διαμορφώθηκε στις 2.255,69 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά σε μεγάλο εύρος τιμών, συναντώντας το υψηλότερό του σημείο στις 2.279,95 μονάδες και το χαμηλότερό του στο επίπεδο των 2.251,21 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ισχνός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, εξέλιξη που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αναλυτές. Ειδικότερα, ο τζίρος έφθασε σήμερα στην ελληνική κεφαλαιαγορά στα 79,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα 16.276.598,24 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, από τα οποία το πιο σημαντικό ήταν αυτό της εταιρίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ύψους 9.600.000,00 ευρώ, στα 6 ευρώ.

    Αρνητικό καταγράφηκε και το ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, με τις 236 να τερματίζουν κινούμενες στο κόκκινο, έναντι 58 ανοδικών και 109 αμετάβλητων. Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (11,32%), ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ (10,83%) και της ΕΡΙΟΥΡΓΙΑΣ (10,22%), ενώ στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι τίτλοι των ΔΑΡΙΓΚ (10%) και της ΕΛΦΙΚΟ (9,76%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν στη λήξη των συναλλαγών και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με την περιφέρεια να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Αναλυτικότερα, ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1,24%, έναντι απωλειών 1,08% για τον Small Cap 80 της μικρής, 0,92% για τον FTSE/ASE 140 και 0,85% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να σημειώνει κάμψη κατά 1,05% και το δε δεύτερο να σημειώνει αισθητά μικρότερη πτώση σε ποσοστό της τάξης του 0,31%.

    Οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο είναι απόρροια των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των ΑΤΕ (3,67%), ΕΓΝΑΤΙΑ (2,30%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (1,89%), ΕΤΕ (1,52%) και της ΕFG (1,03%).

    Η πτώση στις τηλεπικοινωνίες, αντανακλάται στις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (4,65%), ΟΤΕ (0,41%) και της Cosmote (0,30%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Την κατιούσα ακολούθησαν και οι περισσότεροι από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση εκείνον των διυλιστηρίων, που κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,09% και με αιχμή του δόρατος την ένταση των τοποθετήσεων στη μετοχή των ΕΛΠΕ (+1,78%)

    Αντιθέτως, επικεφαλής της πτωτικής τάσης τέθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, υποχωρώντας κατά 2,18% και με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις των μετοχών των εταιριών EΡΙΟΥΡΓΙΑ (10,22%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (9,84%), ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (5,10%) και της ΦΙΕΡΑΤΕΞ (4,35%). Αισθητή κάμψη εμφάνισε και ο κλάδος της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (2,03%).

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των κατασκευαστικών (1,92%), των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων (1,81%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,75%), του λιανικού εμπορίου (1,73%), των συμμετοχών (1,71%), της παράλληλης αγοράς (1,19%), των ασφαλειών (1,13%), των βιομηχανιών (1,08%) και του χονδρικού εμπορίου (1,01%).

    Κατά 0,62% υποχώρησε ο κλάδος των επενδύσεων και ακολούθησαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,58%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,39%), των βασικών μετάλλων (0,33%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,31%) και των τροφίμων και ποτών (0,24%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Πάντως, η πορεία του δείκτη κατά τις τελευταίες ημέρες, έχει εντείνει εκ νέου τον προβληματισμό των αναλυτών, οι οποίοι και δηλώνουν επιφυλακτικοί. Το ευμετάβλητο κλίμα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα και το θολό τοπίο στις διεθνείς αγορές, συνιστούν αρνητικούς παράγοντες για την πορεία του δείκτη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνουν, σημαντικός παράγοντας που θα διαμορφώσει την τάση που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στο ΧΑ, είναι η επενδυτική τακτική που θα ακολουθήσουν τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι θεσμικοί.

    Σε ό,τι αφορά στην απόκτηση από τον όμιλο Λάτση του ποσοστού των ΕΛΠΕ, καταδεικνύει κατά τους αναλυτές, ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, που πιθανόν να βοηθήσουν την αγορά να ανακάμψει.

    [15] ΚΟΝΤΡΑ ΝΑΣΤΑΣΕ - ΣΤΟΛΟΓΙΑΝ

    Βουκουρέστι, 18 Αυγούστου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε εξαπέλυσε σήμερα νέα φραστική επίθεση κατά του ηγέτη της αντιπολιτευτικής συμμαχίας PNL-PD, Τεοντόρ Στολόγιαν.

    Ο κ. Ναστάσε έγραψε σε επιστολή που απευθύνεται στον ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης ότι «μία άνοδος του Στολόγιαν στην εξουσία θα είναι καταστροφή για τη Ρουμανία» και τον κατηγόρησε ότι «του λείπει η κοινή λογική και δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας».

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Αντριαν Ναστάσε κατηγόρησε επίσης τον Στολόγιαν για λάθη που έγιναν όταν το κόμμα του ήταν στην εξουσία. Συγκεκριμένα ο Ναστάσε γράφει στην επιστολή «Θα περίμενα από εσάς (Στολόγιαν) έναν πρώην πρωθυπουργό και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας να κατανοήσετε τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να καλύψει τα ελλείμματα που άφησε πίσω η δική σας διακυβέρνηση».

    Στην επιστολή του ο Ναστάσε κατηγορεί επίσης τον Στολόγιαν ότι είναι πρώην κομμουνιστής που έγινε σοσιαλδημοκράτης και μετά φιλελεύθερος, που δεν γνωρίζει από πολιτική.

    Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης της αντιπολιτευτικής Συμμαχίας PNL-PD, Στολόγιαν απάντησε στον Ναστάσε με δημόσια επιστολή σε ειρωνικό ύφος, αναφέροντας ότι αυτή η επιτολή του Ναστάσε έπρεπε να σταλεί στο περιοδικό «Romania Mare» και όχι σε αυτόν. Το συγκεκριμένο περιοδικό ανήκει στον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλη Ρουμανία, Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ και είναι γνωστό για τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά πολιτικών προσώπων.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 18 Αυγούστου 2004 (19:32 UTC+2)

    Σε νομικό εμπόδιο προσέκρουσε το σχέδιο κανονισμού που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα της Κύπρου, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το CNN Turk, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την κατεύθυνση των οδηγιών που έλαβε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ξεκίνησε εργασίες για την ελάφρυνση της απομόνωσης των Κατεχομένων. Στο πλαίσιο των εργασιών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουλίου, ετοιμάσθηκαν δύο σχέδια κανονισμών εκ των οποίων το ένα προβλέπει την οικονομική βοήθεια προς τα Κατεχόμενα και το άλλο δίνει τη δυνατότητα για απ' ευθείας εμπόριο. Το σχέδιο κανονισμού, που ανακοίνωσε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, στις 7 Ιουλίου, προσέκρουσε στη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών.

    Σχετικά με τον κανονισμό που ετοιμάσθηκε κατά τρόπο έτσι ώστε να ξεπεραστεί το δικαίωμα βέτο της ελληνοκυπριακής πλευράς, οι νομικοί της επιτροπής υποστήριξαν την άποψη πως μπορεί να ισχύσει η πλειοψηφία. Όταν, όμως, ο κανονισμός έφθασε στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο είναι το πολιτικό όργανο της Ένωσης, η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου διατυπώνοντας αντίθετη άποψη ανέφερε ότι η επικύρωση των κανονισμών μπορεί να γίνει μόνο παμψηφεί.

    Οι εκπρόσωποι της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα αναζητήσουν τρόπο εξεύρεσης λύσης κατ' αρχήν στις 2 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΠΟΓΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΩΣ ΓΓ ΤΟΥ ΣΕΑ

    Αγκυρα, 18 Αυγούστου 2004 (19:27 UTC+2)

    Αντάξιος της εύνοιας, όπως χαρακτηριστικά είπε, που του επιδείχθηκε θα προσπαθήσει να φανεί ο νέος Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Γιγίτ Αλπογκάν.

    Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Vatan, ο πρέσβης Αλπογκάν, ο οποίος είναι ο πρώτος μη στρατιωτικός που αναλαμβάνει τα ηνία της συγκεκριμένης θέσης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος του είναι να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο ξεκίνημα ενός νέου και ιστορικού δρόμου για την Τουρκία, με την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι επιλέχθηκε αυτός για τη συγκεκριμένη θέση έναντι των πρέσβεων Ουμίτ Παμίρ και Οσμάν Κορουτούρκ, αρκέστηκε να πει πως είναι απλά «θέμα τύχης».

    Ο κ. Αλπογκάν αναφέρθηκε και στην αποχώρησή του από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα σημαντική από πλευράς Τουρκίας. Θα πρέπει να επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για να τους αποχαιρετίσω».

    Σημειώνεται ότι ο κ.Αλπογκάν, ο οποίος υπηρετεί στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα από το 2001, διορίστηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ το 1968.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΜΕ ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 18 Αυγούστου 2004 (19:16 UTC+2)

    Η Τουρκία θα παρακολουθεί μέχρι τέλους την «υπόθεση της "ΤΔΒΚ"» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς, στην Αγκυρα.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι είδαν την πραγματικότητα σχετικά με το δημοψήφισμα. Δεν εκπληρώθηκαν πλήρως τα όσα έπρεπε να γίνουν. Συνεχίζονται οι προσδοκίες και των Τουρκοκυπρίων και του τουρκικού λαού, από την ΕΕ. Η υλοποίηση αυτών είναι άκρως σημαντική όσον αφορά την αξιοπιστία των λόγων της ΕΕ».

    Από την πλευρά του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τα δύο σχέδια κανονισμού που θα συζητήσει η ΕΕ σε σχέση με τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ».

    Ο κ. Ταλάτ υπογράμμισε πως τα δύο σχέδια κανονισμού που σχεδιάζεται να ληφθούν υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Σεπτεμβρίου, οδήγησαν σε νομικές προστριβές μεταξύ της Επιτροπής και του Συμβουλίου και πρόσθεσε : «Η "ΤΔΒΚ" επιθυμεί να απαλλαγεί από την απομόνωση. Δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Η ΕΕ και ο κόσμος έχουν καθήκοντα σχετικά με το θέμα αυτό και τα καθήκοντα αυτά θα πρέπει να εκπληρωθούν. Ο κόσμος δεν έχει συσταθεί πάνω σε αδικίες και θα πρέπει να μετατραπεί σε έναν κόσμο, στον οποίο αποδίδεται το δίκαιο».

    Ο κ. Ταλάτ υπογράμμισε πως είναι προτεραιότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς η επικύρωση των κανονισμών χωρίς αλλαγές.

    Στη συνέχεια ο κ. Ταλάτ επεσήμανε πως δεν επικρατούν διαφορές απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων και έδωσε το μήνυμα πως η συνεργασία θα συνεχιστεί.

    Επίσης, είπε πως πιστεύει ότι η Τουρκία θα εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη συνάντηση κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο και πρόσθεσε : «Όταν αρχίσουν οι συνομιλίες, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές υποχρεώσεις. Η θέση της Τουρκίας όσον αφορά τη "ΤΔΒΚ" μπορεί να έρθει σε δυσκολότερο σημείο, σε σύγκριση με αυτήν που είναι τώρα και με αυτήν που ήταν κατά το παρελθόν. Θα πρέπει η λύση να επιτευχθεί υπέρ των Τουρκοκυπρίων και γι αυτό θα πρέπει το χρονοδιάγραμμα αυτό να αξιολογηθεί καλά, να περάσουν οι κανονισμοί στην ΕΕ και να καταργηθεί η οικονομική απομόνωση».

    Ο κ. Ταλάτ επέστησε την προσοχή στο ότι είναι άκρως σημαντική, όπως είπε, για την τουρκοκυπριακή πλευρά η έναρξη του χρονοδιαγράμματος λύσης μέχρι το Δεκέμβριο.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Γκιούλ είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει μια περιεκτική λύση, μέχρι το Δεκέμβριο και υπογράμμισε : «Εάν δεν υπάρχει μια περιεκτική λύση, έχει διαπιστωθεί απ' όλο τον κόσμο ότι ο μοναδικός υπαίτιος, είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά».

    [19] Η ΡΟΥΜΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ ΟΑΝΑ ΜΠΑΝ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΚΛΟΥΖ

    Βουκουρέστι, 18 Αυγούστου 2004 (17:14 UTC+2)

    Η γυμνάστρια Οάνα Μπαν, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του σύνθετου ομαδικού γυναικών στην Ολυμπιάδα της Αθήνας με την εθνική Ρουμανίας θα τιμηθεί από τον δήμαρχο της πόλης Κλουζ.

    Η Οάνα Μπαν έχει γεννηθεί στην Κλουζ της Ρουμανίας και ο δήμαρχος της πόλης Εμιλ Μποκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο να δοθεί στην γυμνάστρια ο τίτλος του επίτιμου δημότη για την διάκριση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την εθνική ομάδα της γυμναστικής γυναικών. Στην αθλήτρια θα δοθεί επίσης ως συμβολικό έπαθλο το ποσό των 2.500 ευρώ.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: ΕΒΔΟΜΗ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΑΡΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2004 (21:02 UTC+2)

    Εβδομη Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε η Ευαγγελία Ψάρα στο Ολυμπιακό τουρνουά τοξοβολίας στο ατομικό γυναικών. Η θέση που πήρε η ελληνίδα πρωταθλήτρια είναι η υψηλότερη που πήρε η χώρα μας στο συγκεκριμένο άθλημα.

    Η τελική οκτάδα είναι:

    1.Σουνγκ Χιουν Παρκ - Κορέα

    2. Σουνγκ Τζιν Λι - Κορέα

    3. Άλισον Γουΐλιαμσον - Βρετανία

    4. Σου Τσι Γουάν - Κινεζική Ταϊπέι

    5. Μι Τζιν Γιουν - Κορέα

    6. Χούι Τζου Γιου - Κινεζική Ταϊπέι

    7. Ευαγγελία Ψάρα - Ελλάδα

    8. Γινγκ Χε - Κίνα.

    [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Η ΤΖΟΝΤΙ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (21:00 UTC+2)

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ ελεύθερο των γυναικών σημείωσε η Χένρι Τζόντι από την Αυστραλία, η οποία κολυμπώντας στην 2η ημιτελική σειρά πέτυχε επίδοση 53.52.

    [22] Ο ΜΠΙΛΟΝΟΓΚ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2004 (20:58 UTC+2)

    Ο Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία ανδρών η οποία διεξήχθη στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Ουκρανός αθλητής πήρε την πρώτη θέση με 21.16μ, ενώ στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Αμερικανός Άνταμ Νέλσον ο οποίος είχε επίσης 21.16μ, αλλά με μία μόνο έγκυρη βολή, αφού όλες οι υπόλοιπες ήταν άκυρες. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Δανός Γιοακίμ Όλσεν με 21.07μ.

    [23] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΩΝ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ Η ΝΙΑΓΚΟΥΑΡΑ

    Αθήνα, 18 Αυγούστου 2004 (20:57 UTC+2)

    Σπουδαία επιτυχία για τα "γαλανόλευκα" χρώματα στην ελληνική κολύμβηση. Η πρωταθλήτριά μας Νέρι Νιαγκουάρα προκρίθηκε στον τελικό των 100μ ελεύθερο, τερματίζοντας στην τρίτη θέση της πρώτης ημιτελικής σειρά με επίδοση 55.02 (7η συνολικά).

    [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Ολυμπία, 18 Αυγούστου 2004 (20:55 UTC+2)

    Για πρώτη φορά από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων «ξαναζωντάνεψε» το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου διεξήχθηκε το αγώνισμα της σφαιροβολίας αντρών και γυναικών.

    Στο στάδιο όπου αγωνίζονταν 16 αιώνες πριν αθλητές απ' όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αγωνίστηκαν σήμερα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, αθλητές και (για πρώτη φορά) αθλήτριες απ' όλο τον κόσμο.

    Το "παρών" έδωσαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου, υπουργοί και πολλοί βουλευτές

    Τους αγώνες παρακολούθησαν περίπου 20.000 θεατές, καθισμένοι στο χώμα. Για τους επισήμους στήθηκε μια ξύλινη κερκίδα

    Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος έγιναν προσωρινές παρεμβάσεις στο στάδιο, που δεν αλλοίωσαν το χώρο. Δεν χρησιμοποιήθηκε τεχνητός φωτισμός και ηλεκτρονικός πίνακας. Για τους αθλητές στήθηκαν ξύλινοι πάγκοι, ενώ χρησιμοποιήθηκαν φορητές βαλβίδες.

    [25] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 18 Αυγούστου 2004 (20:42 UTC+2)

    Ενας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στη διάρκεια επίθεσης κατά περιπόλου στο ανατολικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας, Βαγδάτης, στο προάστιο Σάντρ, ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

    Στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι τώρα 707 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ αφότου ξεκίνησε η αμερικανική επέμβαση στη χώρα.

    [26] ΣΤΟΥΣ 20 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ ΤΣΑΡΛΙ

    Ουάσινγκτον, 18 Αυγούστου 2004 (18:26 UTC+2)

    Ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Τσάρλι που έπληξε την Φλόριντα αυξήθηκε στους 20 ενώ πάνω από 439.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό στην πολιτεία, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ.

    Από τον τυφώνα, οι άνεμοι του οποίου έπνεαν με ταχύτητα 233 χιλιομέτρων την ώρα που τον έκαναν τον ισχυρότερο που έπληξε την Φλόριντα εδώ και πολλά χρόνια, καταστράφηκαν πάρκα με τροχόσπιστα και υπέστησαν ζημιές δεκάδες χιλιάδες κτίρια, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Οι άστεγοι υπολογίζονται σε χιλιάδες και όπως ανέφεραν αξιωματούχοι 2.684 εξακολουθούν μέχρι σήμερα να βρίσκονται σε καταλύματα.

    [27] ΑΡΑΦΑΤ: "ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

    Τελ Αβιβ, 18 Αυγούστου 2004 (16:36 UTC+2)

    Σε μια σπάνια παραδοχή προέβη ο ηγέτης της Παλαιστινιακή Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, κατά την ομιλία του προς Παλαιστινίους βουλευτές στο αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Ο Αραφάτ είπε ότι αξιωματούχοι στην παλαιστινιακή διοίκηση έχουν καταχραστεί την εξουσία που τους παρέχουν τα αξιώματά τους, κάνοντας απαράδεκτα σφάλματα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Αραφάτ τόνισε ότι ενισχύει τη δέσμευσή του να διορθώσει τα λάθη, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, σύμφωνα με αναλυτές, προέβη στην παραπάνω δήλωση όντας υπό πίεση από τους αντιπάλους του να αντιμετωπίσει την αχαλίνωτη διαφθορά, που όπως καταγγέλλεται, υπάρχει μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων.

    Αιματηρή επίθεση στη Γάζα

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στην πόλη της Γάζας, το βράδυ της Τρίτης.

    Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος έπληξε την οικία ενός εκ των ηγετών της, του Αχμέντ αλ-Τζαμπάρι, ο οποίος φέρεται να έχει τραυματιστεί.

    Η ανακοίνωση της ισραηλινής πλευράς έκανε λόγο για επίθεση εναντίον κορυφαίου στελέχους της Χαμάς.

    Νωρίτερα μέσα στο έτος το Ισραήλ με χτυπήματα στη Γάζα είχε σκοτώσει τον αρχηγό της οργάνωσης, σείχη Αχμέντ Γιασίν και το διάδοχό του, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι.

    Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του κόμματος Λικούντ, κατά την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, αναμένεται να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις και επικρίσεις σχετικά με την απόφασή του για αποχώρηση από τη Γάζα.

    Την Τρίτη η κυβέρνηση Σαρόν ανακοίνωσε την πρόθεση για κτίσιμο χιλίων νέων οικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στη λωρίδα της Γάζας, παρά τις σχετικές σαφείς απαγορεύσεις του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού ως οδικού χάρτη.

    [28] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Βερολίνο, 18 Αυγούστου 2004 (16:30 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επιβεβαίωσε σήμερα πως ο ίδιος και η σύζυγός του Ντόρις υιοθέτησαν ένα παιδί, αλλά δεν πρόσθεσε περισσότερες λεπτομέρειες και ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν την ιδιωτική του ζωή.

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η εφημερίδα Μπιλντ αφιέρωσε την πρώτη της σελίδα στην ιστορία της τρίχρονης Βικτόριας από τη Ρωσία που βρήκε ένα καινούργιο σπίτι, αυτό των Σρέντερ στο Ανάβερο.

    "Μπορώ να το επιβεβαιώσω. Υιοθετήσαμε ένα παιδί. Είμαι απόλυτα σίγουρος πως καταλαβαίνετε πως δεν θέλω να επεκταθώ", τόνισε ο Σρέντερ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Ο Σρέντερ, 60 χρόνων, δεν έχει δικά του παιδιά και αν ήθελε να υιοθετήσει στη Γερμανία θα αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της ηλικίας του.

    [29] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛEIΜΜΕΝΟ ΑΓΑΛΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2004 (13:05 UTC+2)

    Ενδιαφέρον για το έργο του αείμνηστου γλύπτη Κυριάκου Καμπαδάκη «Ο θάνατος του παλικαριού» που βρίσκεται παρατημένο σε πεζοδρόμιο των Σαράντα Εκκλησιών έδειξε ο πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Να σημειωθεί οτι ο Καμπαδάκης διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο μάλιστα έχει φιλοξενήσει έκθεσή του και στο οποίο ο καλλιτέχνης δώρισε το έργο του «Αλέξανδρος και Βουκεφάλας»

    «Ο Κυριάκος Καμπαδάκης ήταν φίλος μου και σκοπεύουμε να κάνουμε μια τιμητική εκδήλωση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καθώς πέρασε ένας χρόνος από το θάνατό του. Το έργο που βρίσκεται στις Σαράντα Εκκλησιές ανήκει στη γυναίκα του, την Ειρήνη, και έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία γιατί είναι το τελευταίο του. Αν συμφωνούσε θα μπορούσαμε να το μεταφέρουμε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για να προστατευτεί. Επικοινώνησα μαζί της και μου είπε ότι δεν έχει σκεφτεί κάτι τέτοιο και από ότι κατάλαβα για συναισθηματικούς λόγους δεν θέλει να το αποχωριστεί και προτιμά να παραμείνει το άγαλμα εκεί που βρίσκεται τώρα » δήλωσε ο κ Παπαϊωάννου μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Να σημειωθεί ότι το άγαλμα το πρόσεξε τον τελευταίο καιρό μία κυρία που περνούσε από εκεί καθημερινά και ενημέρωσε την αρχαιολογική υπηρεσία και το δήμο. Κανείς όμως δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση στην μυστηριώδη εμφάνιση του αγάλματος. Τελικά ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χάρης Αηδονόπουλος έδειξε ενδιαφέρον και για να μη συνεχίσει να βρίσκεται το άγαλμα στο δρόμο ενημέρωσε συνεργείο του Δήμου για να το μεταφέρει στην αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Αργά χτες το μεσημέρι υπάλληλοι του Δήμου προσπάθησαν να το μετακινήσουν. Βλέποντας την κινητικότητα η Ειρήνη Καμπαδάκη , που μένει σε απέναντι πολυκατοικία, κατέβηκε και εξήγησε στους υπαλλήλους ότι το γλυπτό είναι ένα από τα τελευταία έργα του αείμνηστου καλλιτέχνη. Ο γλύπτης φιλοτεχνούσε το άγαλμα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και το ξέρουν οι κάτοικοι της περιοχής. Η Ειρήνη Καμπαδάκη δυσκολεύτηκε να μετακινήσει το άγαλμα μετά το θάνατο του συζύγου της και έτσι το σκέπασε με νάιλον για να μη το καταστρέψει ο ήλιος και η βροχή και το άφησε εκεί που ήταν. Τις τελευταίες ημέρες κάποιος αφαίρεσε το νάιλον με αποτέλεσμα να προσέξει το άγαλμα η περαστική κυρία και να ενημερώσει τις υπηρεσίες.

    Ο Κυριάκος Καμπαδάκης γεννήθηκε το 1938 στη Δράμα και πέθανε το 2003 από την επάρατη νόσο. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου γλυπτική και χαρακτική και τιμήθηκε για τα έργα του με διεθνείς διακρίσεις. Τον Ιούνιο του 2002 παρουσίασε το γλυπτό «Αλέξανδρος και Βουκεφάλας» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και δώρισε το έργο στο Μουσείο. Το έργο «Η Νίκη» του καλλιτέχνη» βρίσκεται στο αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης ενώ δικό του έργο είναι και το Μνημείο των Πεσόντων στην πλατεία Σκρά της Καλαμαριάς.

    Α.Φ.

    [30] «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2004» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

    Έδεσσα, 18 Αυγούστου 2004 (12:45 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης του Προγράμματος για τα «Δημήτρια 2004» του Δήμου Κρύας Βρύσης.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Αυγούστου με την τελετή έναρξης της 17ης Γεωργικής Βιοτεχνικής Έκθεσης Νομού Πέλλας στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς. Την Τρίτη 24 Αυγούστου θα γίνει εκδήλωση με τη Δημοτική Χορωδία Κρύας Βρύσης στη Λαϊκή Αγορά και την επομένη θα πραγματοποιηθεί ο 6ος Ποδηλατικός γύρος Κρύας Βρύσης στην Κεντρική Πλατεία. Για την Πέμπτη 26 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί Ροκ Συναυλία με τους Full House στην κεντρική πλατεία ενώ την Παρασκευή θα γίνει το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στη Λαϊκή Αγορά.

    Το Σάββατο 28 Αυγούστου στο Οικολογικό Πάρκο θα βρίσκονται ο Φωτούλης και τα Μπουμπουκάκια του ενώ την Κυριακή 29 του μήνα θα γίνει η Τελετή Λήξης 17ης Γεωργικής Βιοτεχνικής Έκθεσης Νομού Πέλλας.

    Για την Τρίτη 31 Αυγούστου και την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί προβολές του Δημοτικού Κινηματογράφου στην Κεντρική Πλατεία. Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει ποντιακή Βραδιά στο Οικολογικό Πάρκο ενώ την Κυριακή 5 του μήνα λαϊκή συναυλία με τον Χρήστο Νικολόπουλου, την Κωνσταντίνα και τον Ηλία Μακρή στο Εθνικό Στάδιο.

    Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί θεατρική βραδιά με το Εδεσσαϊκό Θέατρο «Σπασμένη Στάμνα» στην Κεντρική Πλατεία ενώ την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει το 6ο Αντάμωμα Βλάχων στο Οικολογικό Πάρκο. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου με εκδήλωση Μοντέρνου Χορού στην Κεντρική Πλατεία.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

    Θεσσαλονίκη, 18 Αυγούστου 2004 (12:05 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Καλογερόπουλου με πλούσιο υλικό από αγώνες στίβου διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) από τις 19 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο Ανδρέας Καλογερόπουλος, που είναι παλιός φωτορεπόρτερ, διαθέτει αρχείο φωτογραφιών από τις εμφανίσεις του στίβου πολλών αθλητών Ελλήνων και ξένων, αρκετές φωτογραφίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου από την αθλητική του δράση καθώς και διακεκριμένων αθλητών και ποδοσφαιριστών της Βόρειας Ελλάδα και Ολυμπιονικών.

    [32] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ

    Άγκυρα, 18 Αυγούστου 2004 (11:46 UTC+2)

    Ένα σπήλαιο στο οποίο πιθανολογείται ότι διέμενε ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής εντόπισε σε λόφο της Ιερουσαλήμ ο Βρετανός αρχαιολόγος Σάιμον Γκίμπσον ο οποίος εδώ και 30 χρόνια διενεργεί ανασκαφές στην Ιερουσαλήμ. Οπως δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" ο Γκίμπσον δήλωσε ότι τα εγχάρακτα σχέδια που υπάρχουν στα τοιχώματα του σπηλαίου αποτελούν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από τον Ιωάννη των Βαπτιστή. Ένα από τα σχέδια αυτά απεικονίζει έναν άνδρα που φορά ένα ρούχο από δέρμα ζώου και κρατά στο χέρι ένα ραβδί. Ο Γκίμπσον υποστηρίζει ότι μπορεί αυτό να αποτελεί απεικόνιση της ιστορίας του Αγίου Ιωάννη και παράλληλα αναφέρει ότι ο Ιησούς μπορεί να είχε επισκεφτεί αυτό το σπήλαιο.

    [33] ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

    Άγκυρα, 18 Αυγούστου 2004 (10:58 UTC+2)

    Η «παρουσία» του Καραγκιόζη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε αφορμή για νέα τουρκική διεκδίκηση της πατρότητας του δημοφιλούς ήρωα του θεάτρου σκιών. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Προύσας της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτου και Θεάτρου Σκιών Σινασί Τσελίκολ, ο οποίος είναι και ένας από τους πιο γνωστούς καραγκιοζοπαίχτες της Τουρκίας, ισχυρίζεται ότι ο Καραγκιόζης είναι 100% τουρκικό θέατρο σκιών και ότι δεν μπορεί να τον διεκδικεί η Ελλάδα.

    Ο Τσελίκολ μιλώντας στον πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ανέφερε πως σύμφωνα με την παράδοση ο Καραγκιόζης ήταν ένας σιδεράς ο οποίος δούλευε για την οικοδόμηση ενός τζαμιού στην Προύσα την εποχή του σουλτάνου Ορχάν (14ο αιώνα) και το όνομά του ήταν Καμπούρης Μπαλή Τσελεμπή . Μαζί του δούλευε ως οικοδόμος ο Χατζή Ιβάζ (Χατζιαβάτης). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Τσελίκολ ο Καμπούρης Μπαλή Τσελεμπή και ο Χατζή Ιβάζ αστειεύονταν την ώρα της δουλειάς και οι άλλοι εργάτες παρατούσαν τη δουλειά για να ακούν τα αστεία τους με αποτέλεσμα να καθυστερεί η οικοδόμηση του τζαμιού. Αυτό εξόργισε τον σουλτάνο και διέταξε να τους εκτελέσουν. Κατά μια άλλη εκδοχή εκτελέστηκε μόνο ο Καραγκιόζης ενώ ο Χατζιαβάτης πέθανε καθ΄ οδόν για τους αγίους τόπους των μουσουλμάνων (Μέκκα-Μεδίνα). Αργότερα ο σουλτάνος μετάνιωσε για την πράξη του και ο Σείχης Κουστερί θέλοντας να τον παρηγορήσει έβγαλε το κατάλευκο σαρίκι του , το τέντωσε και βάζοντας φως από πίσω, μιμούμενος τις φωνές του Καραγκιόζη και του Χατζιαβάτη και χρησιμοποιώντας τα τσαρούχια του ως μορφές έδωσε ένα είδος παράστασης θεάτρου σκιών. Σύμφωνα με τον Τσελίκολ έτσι άρχισε να παίζεται ο Καραγκιόζης.

    Ο Τσελίκολ υποστηρίζει ότι Καραγκιόζης παίζεται στην Ελλάδα εδώ και 160 μόνο χρόνια και ότι για πρώτη φορά παίχτηκε στον Πειραιά από έναν Κωνσταντινουπολίτη Έλληνα ο οποίος είχε μείνει χωρίς χρήματα. Ο Τσελίκολ αναφέρει ακόμη ότι ο τάφος του Καραγκιόζη και του Χατζιαβάτη βρίσκεται στην Προύσα όπου και υπάρχει μνημείο και ότι ο ερευνητής Αμπντουλμπακί Γκιόλπιναρλί είχε βρει την επιτύμβια στήλη του Καραγκιόζη στην Προύσα η οποία σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Τουρκικών και Ισλαμικών Μνημείων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 18 August 2004 - 18:15:44 UTC