Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΟΕ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ
  • [02] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Β. ΠΟΛΥΜΕΡΟ - Ν. ΣΚΙΑΘΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
  • [03] Ο Δ.ΤΑΜΠΑΚΟΣ "ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ" ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ
  • [04] ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ: Η ΙΡΙΝΑ ΚΟΡΖΑΝΕΝΚΟ ΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [05] Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [06] ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ
  • [08] ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ Ν. ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [10] ΠΔ ΓΙΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ Ε.Κ.Δ.Δ.Α.
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [12] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
  • [14] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΑ ΕΛΠΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;
  • [15] ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [16] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΑΛΑΤ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ
  • [19] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΦΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ
  • [20] ΣΤΙΒΟΣ: Η 16άδα ΣΤΑ 100Μ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [21] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ "ΕΓΝΑΤΙΑ"
  • [22] ΠΑΛΗ: ΕΚΤΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ Η ΨΑΘΑ
  • [23] ΤΕΝΙΣ: ΟΙ ΚΙΝΕΖΕΣ ΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ
  • [24] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΧΡΥΣΟ Η ΟΥΛΜΕΡ ΜΕ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ
  • [25] ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
  • [26] ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΒΡΑΪΚΟΥΣ
  • [27] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [28] Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ
  • [29] ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ
  • [30] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [31] ΕΝΟΠΛΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ "ΚΡΑΥΓΗ" ΤΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΜΟΥΝΧ

  • [01] ΔΟΕ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΑΜΠΑΝΗ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (13:52 UTC+2)

    Δεν υπήρξε απόκλιση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δείγματος του Λεωνίδα Σαμπάνη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), κοινοποιώντας στους εκπροσώπους του Τύπου την απόφαση της πειθαρχικής της επιτροπής.

    Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από τους εκπροσώπους της ΔΟΕ στο βασικό κέντρο Τύπου. Η σημερινή συνέντευξη, πάντως, είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς, διότι η Τζιζέλ Ντέιβις επρόκειτο να ανακοινώσει την απόφαση για τον Σαμπάνη.

    Πράγματι, η εκπρόσωπος της ΔΟΕ ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε αυτά που πολλοί ανέμεναν. Δηλαδή:

        -Να αφαιρέσει το χάλκινο μετάλλιο από το Λεωνίδα Σαμπάνη.

        -Να τον αποβάλει τον Έλληνα αθλητή από τους αγώνες.

        -Να ζητήσει από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να παραδώσει τη διαπίστευση και το δίπλωμα συμμετοχής του.

    Παράλληλα, αποσαφηνίστηκαν πολλά θέματα, που παρέμεναν εκκρεμή τις προηγούμενες ημέρες. Κατ' αρχήν, σύμφωνα πάντα με την κ. Ντέιβις, τα αποτελέσματα των δύο δειγμάτων ήταν πανομοιότυπα, δηλαδή ανιχνεύθηκε ποσότητα τεστοστερόνης 12 με όριο 6,5.

    Επομένως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπρόσωπος της ΔΟΕ, καταρρίπτεται το σενάριο ότι στα δύο δείγματα παρουσιάστηκε απόκλιση, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό χαρτί στην υπερασπιστική γραμμή του Λεωνίδα Σαμπάνη.

    Επίσης, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ο έλεγχος έγινε στις 16/8, δηλαδή αμέσως μετά τον αγώνα του στην κατηγορία των 62 κιλών. Δεν επρόκειτο για «ξαφνικό» (random) έλεγχο και συνεπώς η ουσία χορηγήθηκε για το συγκεκριμένο αγώνα. Κι εδώ περνάμε στα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν και στο πιο κρίσιμο απ' όλα:

    Παρών στο πάνελ της σημερινής ενημέρωσης ήταν ο Πατρίκ Σαμάς, γενικός διευθυντής του τομέα αντιντόπινγκ της ΔΟΕ. «Από τον έλεγχο αποδείχθηκε ότι στον αθλητή χορηγήθηκε τεστοστερόνη εξωγενώς κι αυτό είναι το θέμα που μας απασχολεί. Το επίπεδο της ουσίας επιβεβαιώθηκε σαφώς», είπε ο δόκτορας Σαμάς, που όμως απέφυγε να απαντήσει στην επαναλαμβανόμενη ερώτηση: «Υπάρχει περίπτωση ένας αθλητής να κάνει χρήση τεστοστερόνης για να έχει αυξημένη απόδοση σ' έναν αγώνα;».

    Σύμφωνα με τον Πατρίκ Σαμάς «είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Το πώς χορηγήθηκε η τεστοστερόνη δεν μας απασχολεί. Δεν μπορώ να ξέρω τί σκέφτεται ο κάθε αθλητής, τί έχει στο μυαλό του».

    Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, η υπόθεση παραπέμπεται στη Διεθνή Ομοσπονδία Αρσης Βαρών (IWF), η οποία και θα αποφασίσει αν θα επιβάλει και άλλη ποινή στον 33χρονο Λεωνίδα Σαμπάνη, η οποία, συνήθως, σ' αυτές τις περιπτώσεις, είναι διετής αποκλεισμός από τους αγώνες.

    Βέβαια, δυνατότητα υπεράσπισης και - τελικής - δικαίωσης υπάρχει. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα της ΔΟΕ, όμως, δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής του μεταλλίου. Αυτό διότι, πολύ απλά, δεν πρόκειται η ΔΟΕ να δημιουργήσει τέτοιο δεδικασμένο. Ο πρωταθλητής μας έχει ήδη ενημερωθεί και σε λίγες ώρες αναμένεται να παραδώσει στην ΕΟΕ όλες τις «χειροπιαστές» αναμνήσεις (μετάλλιο, διαπίστευση, δίπλωμα) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Εξάλλου, η Τζ. Ντέιβις διέψευσε ότι η ΔΟΕ έχει καταθέσει έγγραφη επίπληξη στην ΕΟΕ για τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ντόπινγκ από Έλληνες αθλητές. Από την εκπρόσωπο της ΔΟΕ ζητήθηκε, επίσης, να σχολιάσει τη διαφορά αντιμετώπισης στις υποθέσεις Σαμπάνη και Θάνου-Κεντέρη.

    Απάντησε ότι «είναι δύο εντελώς διαφορετικές υποθέσεις. Κατ' αρχάς οι δύο αθλητές αρνήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο και στη συνέχεια παρέδωσαν μόνοι τις διαπιστεύσεις τους και αποχώρησαν. Δεν υπήρξε θέμα διαπόμπευσής τους, επειδή δείξαμε στις κάμερες τις διαπιστεύσεις».

    [02] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Β. ΠΟΛΥΜΕΡΟ - Ν. ΣΚΙΑΘΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (09:08 UTC+2)

    Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κωπηλασία. Οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης έγραψαν το πρωί ιστορία, καθώς κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών, στο κατάμεστο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

    Το ελληνικό δίδυμο πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στον τελικό του διπλού σκιφ και κατέκτησε την 3η θέση με χρόνο 6:23.23. Οι Πολύμερος Σκιαθίτης τερμάτισαν πίσω από τα πληρώματα της Πολωνίας που πήρε το χρυσό μετάλλιο και της Γαλλίας που κατέκτησε το αργυρό.

    Το μετάλλιο που κατέκτησαν σήμερα οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης είναι το έβδομο ελληνικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Αμέσως μετά την επιτυχία τους ο Βασίλης Πολύμερος δήλωσε: «Η επιτυχία είναι μεγάλη και εμείς ακόμη δεν την έχουμε αντιληφθεί. Στα τελευταία μέτρα φαινόταν να έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις μας, όμως το αποτέλεσμα είναι ότι παλέψαμε και πήραμε το μετάλλιο". Ο Νίκος Σκιαθίτης από την πλευρά του συμπλήρωσε: «Δεν το πιστεύουμε ακόμη. Θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα για να το συνειδητοποιήσουμε. Τέλεια, όλα ήταν καταπληκτικά».

    [03] Ο Δ.ΤΑΜΠΑΚΟΣ "ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ" ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (09:58 UTC+2)

    Η συμμετοχή του Δημοσθένη Ταμπάκου στον τελικό των κρίκων της ενόργανης γυμναστικής κλέβει την παράσταση από τις σημερινές ελληνικές συμμετοχές, στην 9η μέρα των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ο Δημοσθένης Ταμπάκος είναι φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στους κρίκους, ωστόσο οι αντίπαλοι του είναι ιδιαίτερα δυνατοί και ο αγώνας που θα γίνει στις 10:15 το βράδυ στο ΟΑΚΑ αναμένεται συγκλονιστικός.

    Στο στίβο, ο Χρήστος Μελέτογλου θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό τον τελικό του τριπλούν που θα γίνει στις 8:10 το βράδυ. Ο Έλληνας πρωταθλητής, στα προκριματικά, έδειξε να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και δηλώνει αισιόδοξος ενόψει του τελικού.

    Ακόμη σήμερα υπάρχει και η συμμετοχή των Βασιλόπουλου, Χειμωνέτου στα σπριντ Ποδηλασίας Πίστας, ενώ ο Νίκος Κακλαμανάκης αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες του στην κατηγορία Μιστράλ της ιστιοπλοΐας.

    Στα ομαδικά αγωνίσματα, η Εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών θα αντιμετωπίσει στις 4:30 το απόγευμα στο Φάληρο την Ουγγαρία, στο πλαίσιο της φάσης των «8» του Ολυμπιακού τουρνουά. Μισή ώρα αργότερα, η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών θα αναμετρηθεί με τη Ρωσία στο πλαίσιο των προημιτελικών, ενώ η Εθνική μπάσκετ γυναικών θα κοντράρει την Ιαπωνία.

    [04] ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ: Η ΙΡΙΝΑ ΚΟΡΖΑΝΕΝΚΟ ΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2004 (19:37 UTC+2)

    Ένα ακόμη κρούσμα ντόπινγκ στο στίβο. Θετική σε έλεγχο που έγινε βρέθηκε η Ιρίνα Κορζανένκο. Η Ρωσίδα αθλήτρια, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό της σφαιροβολίας, που έγινε στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, βρέθηκε θετική σε στεροειδές αναβολικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την ίδια ουσία που είχε βρεθεί στο δείγμα του Καναδού νικητή στον τελικό των 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), Μπεν Τζόνσον.

    Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η Κορζανένκο είναι «θετική» σε απαγορευμένη ουσία και της αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο και οι αθλήτριες που κατακτούν τα μετάλλια στην σφαιροβολία των γυναικών είναι: 1) Γιουμιλέιντι Κούμπα (Κούβα) 19,59 μέτρα, 2) Ναντίν Κλάινερτ (Γερμανία) 19,55, 3) Σβετλάνα Κριβέλοβα (Ρωσία) 19,49.

    [05] Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (16:24 UTC+2)

    Το «παρών» στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα δώσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας το διάστημα 28-30 Αυγούστου.

    Ο κ. Πάουελ, ο οποίος θα παραστεί ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, θα συναντηθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    [06] ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2004 (20:37 UTC+2)

    Το νέο δημαρχείο Βελβεντού, έργο που υλοποιήθηκε με την οικονομική συμβολή του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης εγκαινίασε, σήμερα, ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    «Το κτίριο αυτό, σηματοδοτεί την πρόοδο, την ανάπτυξη και τις ευαισθησίες του Βελβεντού και, είναι σε άρρηκτη σύνδεση με το λαμπρό παρελθόν του τόπου» είπε, εγκαινιάζοντας το νέο δημαρχείο Βελβεντού ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    Όσο για την οικονομική στήριξη του υπουργείου, ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε: «Ως Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, συνεισφέραμε στην αναπαλαίωση αυτού του διατηρητέου κτιρίου, που αποτελεί στολίδι της περιοχής και σήμερα στεγάζει τις δημοτικές υπηρεσίες. Δεν θα μπορούσαμε να μη "σκύψουμε" στις ανάγκες της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, του ζωντανού αυτού κύτταρου της κοινωνίας, με το οποίο συνεργαζόμαστε στενά για την προκοπή του τόπου. Δεν θα μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε για τη διάσωση των πολιτιστικών στοιχείων της Μακεδονίας. Και δεν θα μπορούσαμε να μην συμβάλλουμε κι εμείς ,όταν γνωρίζουμε ότι εδώ τα χρήματα θα "πιάσουν τόπο" ».

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ.Τσιαρτσιώνης διευκρίνισε πως το υπουργείο θα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενος της ομιλίας του κ. Τσιαρτσιώνη:

    «Βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, για να εγκαινιάσουμε το νέο δημαρχιακό μέγαρο, στολίδι της περιοχής. Αυτό το νεοκλασικό κτίριο, με την υποδειγματική Μακεδονική αρχιτεκτονική, που καταδεικνύει και πιστοποιεί το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας του Βελβεντού, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

    Ο παλιός οικισμός, με τα γραφικά στενά, το παραδοσιακό χρώμα, τα πέτρινα σπίτια με τους όμορφους κήπους, τους νερόμυλους, τις εκκλησίες, εντυπωσιάζει. Η ιστορία του τόπου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα κομμάτι αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς.

    Γι αυτό και ως ΥΜΑ-Θ, συνεισφέραμε στην αναπαλαίωση αυτού του διατηρητέου κτιρίου, που αποτελεί στολίδι της περιοχής και σήμερα στεγάζει τις δημοτικές υπηρεσίες. Δεν θα μπορούσαμε να μη «σκύψουμε» στις ανάγκες της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, του ζωντανού αυτού κύτταρου της κοινωνίας, με το οποίο συνεργαζόμαστε στενά για την προκοπή του τόπου. Δεν θα μπορούσαμε να αδιαφορήσουμε για τη διάσωση των πολιτιστικών στοιχείων της Μακεδονίας. Και δεν θα μπορούσαμε να μην συμβάλλουμε κι εμείς όταν γνωρίζουμε ότι εδώ τα χρήματα θα «πιάσουν τόπο».

    Το κτίριο αυτό, σηματοδοτεί την πρόοδο, την ανάπτυξη και τις ευαισθησίες του Βελβεντού και, είναι σε άρρηκτη σύνδεση με το λαμπρό παρελθόν του τόπου.

    Μαζί με τον μοναδικό σε αξία και τέχνη κεντρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, το πνευματικό κέντρο, τα υπό ολοκλήρωση μουσεία, δηλαδή το Λαογραφικό και το Βυζαντινό - Αρχαιολογικό, καθώς επίσης, το μετόχι με την απαράμιλλη ομορφιά, συνθέτουν την εικόνα του σύγχρονου Βελβεντού, που κρατάει τις ρίζες του στο παρελθόν και την παράδοση. Αυτήν την παράδοση και την ιστορία του τόπου, μέσα από τα αρχεία του Δήμου, θα φιλοξενήσει αυτό το ανακαινισμένο κτίριο, προκειμένου να μπορούν να αξιολογούνται σωστά από τις επόμενες γενιές των Βελβεντινών.

    Το λαμπρό αυτό κτίριο ευχόμαστε όλοι να αποτελέσει το ορόσημο μιας νέας δυναμικότερης αναπτυξιακής πορείας του Βελβεντού. Να αποτελέσει το κέντρο της δημιουργίας και της προόδου για την ευρύτερη περιοχή, με αποφάσεις των δημοτικών αρχών που θα είναι αντάξιες της παιδείας και του πολιτικού πολιτισμού της Βελβεντικής κοινωνίας.

    Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα στέκεται πάντα δίπλα σας, αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθειά που θα φέρνει πρόοδο και ανάπτυξη στον τόπο.

    Καλορίζικο! Να το χαρείτε».

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (20:33 UTC+2)

    Συνάντηση με την πρόεδρο της Φινλανδίας Τάρια Χαλόνεν θα έχει αύριο, στις 4 το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη φινλανδική πρεσβεία.

    Νωρίτερα, στις 2 μετά το μεσημέρι, ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Ομάδα για το Ανοιχτό Κόμμα, η οποία επεξεργάζεται τις προτάσεις για το Καταστατικό του Κινήματος, ενόψει του Συνεδρίου, με συντονιστές τους Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Γιώργο Παπαδημητρίου και Κώστα Μποτόπουλο.

    [08] ΠΛΟΙΟ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ Ν. ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (19:47 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 74 επιβατών του αλβανικών συμφερόντων πλοίου «Αντώνιος Κ.», που προσάραξε σήμερα το απόγευμα στις ακτές της Νότιας Αλβανίας, λίγη ώρα αφότου απέπλευσε από το λιμάνι των Αγίων Σαράντα με προορισμό την Κέρκυρα.

    Οι αλβανικές Αρχές ζήτησαν τη συνδρομή των ελληνικών αρχών, που έστειλαν αμέσως στην περιοχή δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και ένα «Super Puma».

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, το πλοίο υπέστη μηχανική βλάβη λίγο μετά τον απόπλου και έμεινε ακυβέρνητο.

    Οι επιβάτες έχουν όλοι αποβιβαστεί στην ξηρά, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πλοίο έχει αρχίσει να βυθίζεται.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (17:25 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκέοργκι Παρβάνοφ, θα συναντηθεί αύριο, στις 10:30 το πρωί, η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μισή ώρα αργότερα, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του Λουξεμβούργου Πολ Χέλμινγκερ.

    [10] ΠΔ ΓΙΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (16:45 UTC+2)

    Λύση σε πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) έρχεται να δώσει το Προεδρικό Διάταγμα που απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία, βάσει του οποίου το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. αποκτά, ύστερα από 21 χρόνια της λειτουργίας του (ιδρύθηκε το 1983), την τυπική οργανωτική διάρθρωση των υπηρεσιακών του μονάδων.

    Η έλλειψη αυτή δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα τόσο σε λειτουργικά θέματα (κατανομή αρμοδιοτήτων) όσο και σε θέματα αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. (προαγωγές προσωπικού σε θέσεις ευθύνης). Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, δεν υφίσταντο ή ήταν υποτυπώδεις λειτουργίες απαραίτητες για έναν Οργανισμό της αποστολής και της σημασίας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., όπως, για παράδειγμα, η παρακολούθηση των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων, η ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων, η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων επιμόρφωσης σε περιφερειακό επίπεδο.

    Με το διάταγμα αυτό:

    · Δημιουργείται Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, με αρμοδιότητες το στρατηγικό σχεδιασμό των δραστηριοτήτων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., τις διεθνείς του σχέσεις, το συντονισμό των συγχρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων, τη σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων, την πραγματοποίηση μελετών και ερευνών, την ανάπτυξη υποστηρικτικών δράσεων πληροφορικής, θεμάτων τεκμηρίωσης κλπ.

    · Δημιουργούνται δύο αυτόνομες Διευθύνσεις: Διεύθυνση Διοικητικού και Διεύθυνση Οικονομικού, με σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους.

    · Διατυπώνονται, με σαφή τρόπο, οι αρμοδιότητες και διαχωρίζεται το εκπαιδευτικό έργο από τις διοικητικές υποστηρικτικές δραστηριότητες στις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ινστιτούτο Επιμόρφωσης).

    · Προσδιορίζονται οι δράσεις των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η περιφέρεια και να αποκεντρωθεί σημαντικός όγκος εργασιών με την άμεση λειτουργία τους.

    · Εντάσσονται στις οργανικές μονάδες του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., μεταξύ άλλων, Τμήματα Διαχείρισης Ποιότητας, Πιστοποίησης, Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας Αποφοίτων των Σχολών.

    · Ανακατανέμονται οι θέσεις και οι κλάδοι των υπαλλήλων (ειδικού επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού) τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. όσο και των Περιφερειακών Ινστιτούτων, έτσι ώστε να αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες. Με τον εξορθολογισμό αυτό εξασφαλίζεται το απαιτούμενο και με τα κατάλληλα προσόντα προσωπικό.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (19:32 UTC+2)

    Την Εκθεση Καινοτομικών Προϊόντων, που φιλοξενείται στο εκθεσιακό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι το μέλλον του επιχειρείν. Πρόσθεσε δε ότι είναι δυνατή «μια άνοιξη επιχειρηματικότητας» στην πατρίδα μας και στον κόσμο.

    Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Athens Business Club, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας και το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, μέσω του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών.

    Στόχος της έκθεσης είναι να προβληθεί η σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας, αυτή της καινοτομίας και της δημιουργίας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε συγκλονισμένος από την επίσκεψή του στο Αθηναϊκό Κέντρο Επιχειρήσεως, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας και τον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, παρουσιάζουν 42 επιχειρήσεις, 7 ερευνητικά κέντρα και 6 πανεπιστημιακά ιδρύματα, που δείχνουν τις επιδόσεις τους στην έρευνα και την καινοτομία.

    "Μπαίνουμε δυναμικά στη Νέα Εποχή με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Επενδύουμε στην έρευνα, στη νέα τεχνολογία και την καινοτομία. Εμπιστευόμαστε τις νέες δυνάμεις, τα νέα παιδιά που συνάντησα, που με τη γνώση τους, την προσπάθειά τους, τη συστηματική δουλειά, παρουσιάζοντας σπουδαία επιτεύγματα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα επενδύοντας σ' αυτόν τον τομέα. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον της Χώρας, είναι το μέλλον του επιχειρείν. Μπορούμε πραγματικά να φέρουμε μια άνοιξη επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας και στον κόσμο.".

    [12] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (19:24 UTC+2)

    Συνεδριάζει αύριο, για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Ανάπτυξης, υπό τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Σιούφα και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας Σπύρου Παπαδόπουλου.

    Στην πρώτη συνεδρίαση η συζήτηση θα αφορά την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2004 και μια σειρά από άλλα θέματα.

    Εργο της Επιτροπής αυτής, η οποία λειτουργεί στα πλαίσια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και τη γενικότερη στήριξη του υπουργού Ανάπτυξης, είναι:

    - Επιστημονική και εμπειρική στήριξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, με τη σύνταξη επιστημονικών αναλύσεων, μελετών, ερευνών, διαφόρων υποστηρικτικών κειμένων, κλπ.

    - Η διαμόρφωση προτάσεων για τους στόχους και κατευθύνσεις της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

    - Η φροντίδα, επιμέλεια και ευθύνη για τη σύνταξη των νέων ετήσιων και περιοδικών Εκθέσεων Ανταγωνιστικότητας.

    - Η σύνταξη του προγράμματος δράσεως του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και η κατάρτιση της ημερήσιας των συνεδριάσεών του, σε συνεργασία με το γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας.

    - Η συνεργασία και αξιοποίηση των υπηρεσιών των διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων, όπως ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ΙΝΕ, κλπ για μελέτη και έρευνα συγκεκριμένων ζητημάτων. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα με έγκριση του υπουργού Ανάπτυξης, να σχηματίζει ειδικευμένες ομάδες έργου, με επικεφαλής μέλη της, για την κάλυψη ειδικών θεμάτων και επιστημονικών εργασιών.

    Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι ο Γεώργιος Βενιέρης, πρύτανης και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος, ο Βασίλειος Πατσουράτης, αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη οι: Βάλια Αρανίτου, Δημήτρης Βούρβαχης, Χρήστος Ιωάννου, Παναγιώτης Καζάκος, Γεώργιος Καλκάνης, Παναγιώτης Κικίλιας, Πέτρος Λίβας, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Θεόδωρος Πρασουλίδης, Πέτρος - Λινάρδος Ρυλμόν, Μιλτιάδης Σταμπουλής, Αντώνης Τορτοπίδης, Ιωσήφ Χασσίδ, και Σπυρίδων Μακρυδάκης. Γραμματείς είναι οι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργείου Ανάπτυξης Ευστάθιος Ζαφραντζάς και Κώστας Καλλωνιάτης.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (19:14 UTC+2)

    Θέματα συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Γαλλικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός Γιώργος Σαλαγκούδης και ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού (E.D.F.) Francois Roussely, τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Bruno Delaye και τον εμπορικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας Bernard Ould Yaoui.

    Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

    [14] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΑ ΕΛΠΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (10:45 UTC+2)

    Tην έξοδό τους από την αγορά των Σκοπίων εξετάζουν τα EΛΠE, αφού η επένδυση στο διυλιστήριο της OKTA και του αγωγού που μεταφέρει αργό από τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης στο διυλιστήριο των Σκοπίων βρίσκονται στον αέρα.

    Tο οριστικό κλείσιμο του διυλιστηρίου, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», φαίνεται ότι είναι μονόδρομος για τον ελληνικό Oμιλο, που έσπευσε το 1999 να επενδύσει σε μια ιδιαίτερα ασταθή πολιτικά χώρα και μία εξαιρετικά ανώριμη αγορά καυσίμων. H επένδυση του διυλιστηρίου, συμπαρασύρει και ακυρώνει και αυτήν του αγωγού, αφού κατασκευάστηκε για να μεταφέρει αργό πετρέλαιο, το οποίο διυλίζεται στην OKTA. H μόνη περίπτωση αξιοποίησης του αγωγού, σύμφωνα με στελέχη του Oμίλου είναι η μετατροπή του σε αγωγό προϊόντων, που όμως απαιτεί νέες επενδύσεις τις οποίες η νέα διοίκηση βλέπει με σκεπτικισμό.

    Eν μέσω διατησίας στην οποία προσέφυγαν τα EΛΠE τον περασμένο Mάρτιο και ενώ δεν διαφαίνεται δυνατότητα παράλληλου φιλικού διακανονισμού που ο ελληνικός Oμιλος επιδίωξε, η διοίκηση των EΛΠE εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση της σε μια ύστατη προσπάθεια πίεσης προς τη σκοπιανή κυβέρνηση, σειρά αποφάσεων τής οποίας έχουν καταστήσει την επένδυση ζημιογόνα.

    Tο δυιλιστήριο τις δύο τελευταίες χρήσεις παρουσιάζει ζημιές και τα EΛΠE φέρονται να έχουν θέσει ήδη θέμα παύσης της λειτουργίας του στη σκοπιανή κυβέρνηση, δημιουργώντας μείζον θέμα αφού συνδέεται με την απασχόληση 1.250 εργαζομένων. Oι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το θέμα, αφού ο ελληνικός Oμιλος έχει καταστήσει σαφές ότι οι παραβιάσεις των όρων της σύμβασης από πλευράς του σκοπιανού Δημοσίου και για τις οποίες έχει εγείρει θέμα αποζημιώσεων, προσφεύγοντας στη Διεθνή Διαιτησία, δεν αφήνουν περιθώρια βιωσιμότητας στην επένδυση.

    H βιωσιμότητα της επένδυσης στηριζόταν σε προνομιακούς όρους που τα EΛΠE διασφάλισαν μέσω της σύμβασης για ένα διάστημα πενταετούς διάρκειας. Oι βασικοί αυτοί όροι προβλέπουν την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγει το διυλιστήριο της OKTA στη μεταβατική περίοδο (1999-2004) και την απορρόφηση συγκεκριμένων ποσοτήτων μαζούτ (500 χιλ. τόννους ετησίως ) από το σκοπιανό Δημόσιο.

    Kαι οι δύο όροι παραβιάστηκαν από την κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία απελευθέρωσε τις εξαγωγές πολύ νωρίτερα με αποτέλεσμα η OKTA να χάσει σημαντικά μερίδια, ενώ παράλληλα προχώρησε σε σειρά διαγωνισμών για προμήθεια καυσίμων από τα υπουργεία Aμυνας και Eσωτερικών και τη Διεύθυνση Hλεκτρισμού, με αναθέσεις στη Mακ Πετρόλ (εμπορική εταιρεία πετρελαιοειδών της χώρας).

    H κατάληξη μιας από τις μεγαλύτερες και πιο ώριμες επενδύσεις των EΛΠE στα Bαλκάνια, συνολικού ύψους πλέον των 190 εκατ. δολαρίων, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη διοίκηση του Oμίλου και από πολλές πλευρές τίθενται πλέον ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της.

    Πρόκειται για επένδυση που αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή και χαρακτηρίστηκε υψηλού ρίσκου, κυρίως λόγω της πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή το 1999, που ο πόλεμος στο Kοσυφοπέδιο βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. H πώληση της OKTA, μοναδικό διυλιστήριο της χώρας και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη βιομηχανία βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης.

    H τότε αντιπολίτευση και μετέπειτα κυβέρνηση της χώρας κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή τη σύμβαση με τον ελληνικό Oμιλο ως «λεόντειο και αποικιοκρατική», δημιουργώντας ένα έντονα αρνητικό κλίμα, η εξέλιξη του οποίου αποδεικνύεται καταστροφική για τα EΛΠE και τους μετόχους της εταιρείας.

    [15] ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (10:38 UTC+2)

    Η υποχώρηση των μετοχών των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών το προηγούμενο διάστημα και τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη του πρώτου εξαμήνου δεν μπόρεσαν να καταστήσουν τις αποτιμήσεις τους ελκυστικότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Αυτό το συμπέρασμα, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προκύπτει από τη σύγκριση του πολλαπλασιαστή κερδών (p/e) και άλλων αριθμοδεικτών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών με τους αντίστοιχους ενός δείγματος 12 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι πολλαπλασιαστές ενσωματώνουν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη των τραπεζών που βρίσκονται στη βάση δεδομένων της JCF.

    Μεγάλα ονόματα

    Ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως η Deutsche Bank, η ABN-AMRO, η HSBC, η Barclays, η Unicredito, η Societe Generale και άλλες. Οι προς τα πάνω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή της πλειονότητας των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν στάθηκαν ικανές να κλείσουν το χάσμα της αποτίμησης που έχει δημιουργήσει η συγκριτικά καλύτερη πορεία των μετοχών ελληνικών τραπεζών το τελευταίο 12μηνο. Ακόμη και η πτώση των μετοχών τους το τελευταίο διάστημα αποδείχθηκε μικρότερη των ευρωπαϊκών τίτλων που υποχώρησαν περισσότερο και αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να «εκπλήξουν» θετικά τους αναλυτές με την κερδοφορία τους προκειμένουν να κερδίσουν πόντους.

    Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε 1,04% την τελευταία εβδομάδα μέχρι και τις 18 Αυγούστου, 13,42% το τελευταίο τρίμηνο, αλλά κατέγραφε κέρδη 18,26% τον τελευταίο χρόνο και 30,63% την διετία. Η μετοχή της Alpha κατέγραφε μικρά κέρδη 0,21% την τελευταία εβδομάδα, υποχωρούσε 11,91% στο τρίμηνο, ενώ κέρδιζε 21,84% και 53,25% τους τελευταίους 12 και 24 μήνες αντίστοιχα.

    Τη χειρότερη

    Αντίθετα, η μετοχή της Εμπορικής παρουσιάζει τη χειρότερη συμπεριφορά, καθώς υποχωρεί 7,65% σε ετήσια βάση και 16,83% σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν.

    Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότερο p/e σε σχέση με το μέσο p/e των άλλων 12 ευρωπαϊκών τραπεζών του δείγματος και υψηλότερο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), με εξαίρεση την Εμπορική. Η κατάσταση βελτιώνεται σε επίπεδο αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE), καθώς η EFG Eurobank, κυρίως, αλλά και η Alpha εμφανίζουν υψηλότερο δείκτη.

    Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν το μέσο p/e των ελληνικών τραπεζών να διαμορφώνεται στο 14,3 και 12,1 για το 2004 και το 2005 αντίστοιχα έναντι 11 και 10 αντίστοιχα του μέσου p/e των 12 άλλων τραπεζών.

    Η Εμπορική εμφανίζεται να έχει το υψηλότερο p/e με την μετοχή της να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση 23,9 φορές τα αναμενόμενα κέρδη του 2004 και 14,5 φορές του 2005.

    [16] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2004 (16:05 UTC+2)

    Ετοιμος να συναντήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, εάν βέβαια και αυτός το επιθυμεί, δηλώνει ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

    Για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ταλάτ λέει ότι το θεωρεί όχι πολιτικό αλλά ανθρωπιστικό ζήτημα και επιθυμία του -όπως δήλωσε στην εφημερίδα- είναι η πλήρης διαλεύκανσή του, με συνεργασία των δύο πλευρών και όχι με μονομερείς ενέργειες.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2004 (16:03 UTC+2)

    Οι δηλώσεις του λεγόμενου «πρωθυπουργού» των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό και η ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στην επιστολή Σερντάρ Ντενκτάς για το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, το θέμα της επιστροφής των Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η διασύνδεσή του με την επαναλειτουργία του λιμανιού της πόλης, καθώς και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου για τη μετάβασή του στα κατεχόμενα και την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Μάμαντος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι μεταξύ άλλων θα συζητήσει εκεί κατά τις επαφές του και το Κυπριακό. Τα σημερινά πρωτοσέλιδα αναφέρονται επίσης στο θέμα των αγνοουμένων, στην κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών και στις πληροφορίες για κλείσιμο θυγατρικών της εταιρειών, στα χρήματα που δαπανούν Ελληνοκύπριοι σε καζίνο των κατεχομένων και στις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στην κυπριακή αγορά και στην οικονομία του τόπου γενικότερα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ο Βαρθολομαίος οδηγεί τον Μητροπολίτη Μόρφου'', παραθέτει δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου για τους λόγους που τον κάνουν να επισκέπτεται συχνά τα κατεχόμενα και για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει για να πραγματοποιήσει τη Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Για τις ενέργειές του αυτές, όπως αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα, έχει και την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θεωρεί ως μη ληφθείσα την επιστολή του λεγόμενου «αναπληρωτή πρωθυπουργού» των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς και ότι η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι οι επιλεγέντες καθηγητές για να διδάξουν στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου εμφορούνται από εθνικιστικά αισθήματα.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Κλείνουν θυγατρικές των Κ.Α.'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους και ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα αγγλικού εβδομαδιαίου εντύπου, η θυγατρική των Κυπριακών Αερογραμμών ''CYPRAIR'', η οποία δραστηριοποιείται στη Βρετανία, οδεύει για κλείσιμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τόσο στις Κεντρικές Φυλακές όσο και στα κρατητήρια αστυνομικών σταθμών παρατηρείται υπερπληθυσμός και η κατάσταση είναι πολύ άσχημη λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών που επικρατούν στους χώρους αυτούς.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Είμαι έτοιμος να σε συναντήσω'', γράφει πως ο κ. Ταλάτ δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο εάν και ο ίδιος το επιθυμεί, Για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ταλάτ λέει ότι το θεωρεί όχι πολιτικό αλλά ανθρωπιστικό ζήτημα και επιθυμία του -όπως δήλωσε στην εφημερίδα- είναι η πλήρης διαλεύκανσή του, με συνεργασία των δύο πλευρών και όχι με μονομερείς ενέργειες. Σε άλλο σημείο δημοσιεύει συνέντευξη Τουρκοκύπριου ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας που λειτουργεί παράνομα στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οποίου ο οικοδομικός οργασμός στα κατεχόμενα είναι σε έξαρση, με επίκεντρο τον Αγιο Αμβρόσιο και κυρίως στις περιοχές Καζάφανι, Αγιο Επίκτητο και μέχρι τις παρυφές της Ακανθούς.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Αστρονομικά ποσά'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι οι καλύτεροι, συνεπέστεροι αλλά και ατυχέστεροι πελάτες των καζίνο που λειτουργούν παράνομα στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι χάνουν ολόκληρες περιουσίες παίζοντας στα καζίνο αυτά, όπου ο τζίρος ξεπερνά το ένα εκατομμύριο λίρες μηνιαίως. Άλλη είδηση είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει μονομερώς σε εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων που βρίσκονται σε τάφους στις ελεύθερες περιοχές, εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συνεργασθεί με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Λιμάνι μέσω Αμμοχώστου'', γράφει στο κύριο θέμα πως μελέτες της κυβέρνησης δείχνουν ότι υπάρχει διασύνδεση του θέματος του ανοίγματος του περίκλειστου τμήματος της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου με την επαναλειτουργία του λιμανιού, το οποίο για να καταστεί λειτουργικό θα χρειασθεί πολλά χρήματα και εργασίες που θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι στο πρόγραμμα των επαφών του περιλαμβάνεται και το Κυπριακό καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ατονία στο παζάρι'', ότι στη σκιά της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη, επηρεάζεται αρνητικά και η κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ Μέλιου Γεωργίου, η κυπριακή αγορά παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους και μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων, το οποίο προοριζόταν για ξεπούλημα, παραμένει στα ράφια των καταστημάτων. Άλλη είδηση είναι η πρόκριση της Κυπρίας αθλήτριας Ανδρούλας Σιάλου στους ημιτελικούς ολυμπιακούς αγώνες των 400 μέτρων μετ' εμποδίων.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Ο Πρόεδρος σνομπάρει τις απειλές Σερντάρ'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέστρεψε αναπάντητη την επιστολή του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος απειλεί να μην ''επιτρέψει'' την επαναλειτουργία του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επιβεβαίωσαν ότι έχουν προβεί στην κατάσχεση 15.000 αναπτήρων, οι οποίοι έχουν διάφορα σχήματα φρούτων, ζώων και άλλων αντικειμένων και θεωρούνται ως επικίνδυνα αντικείμενα βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών που μπορούν να εκλάβουν τους αναπτήρες ως παιχνίδια.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΕΑ

    Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2004 (15:09 UTC+2)

    Συνέρχεται την προσεχή Τετάρτη στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Προέδρου της χώρας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, για να συζητήσει το Κυπριακό μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν από τα δημοψηφίσματα του περασμένου Απριλίου για το σχέδιο Ανάν και μετά.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΦΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ

    Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2004 (10:16 UTC+2)

    «Πράσινο φως» για τις εργασίες εκταφής από ομαδικούς τάφους στα Κατεχόμενα των θυμάτων του «Αττίλα» δίνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έπειτα από ισχυρές πιέσεις αναμένεται να επαναδραστηριοποιήσει τη Δευτέρα τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), ώστε εντός του φθινοπώρου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

    Για βήματα στο θέμα των αγνοουμένων κάνει συνεχώς λόγο το κατοχικό καθεστώς (μέσω του τουρκοκυπριακού πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΚ), ενώ η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει τις επίσημες τουρκικές κινήσεις εντός του προσεχούς μήνα, ενόψει της συνόδου των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπής, στις 28 Σεπτεμβρίου, στο Στρασβούργο.

    Εκεί πρόκειται να συζητηθούν οι θέσεις που διαβίβασε γραπτώς η Αγκυρα και ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς, στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Ο Ρουστέμ Τατάρ εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στη ΔΕΑ, δήλωσε η Επιτροπή αναμένεται να συνέλθει τη Δευτέρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη νέα διαδικασία θα διενεργηθούν εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων (με τη μέθοδο του DΝΑ), για τις οποίες απαιτείται η βοήθεια της Ελληνοκυπριακής πλευράς που διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή.

    Σύμφωνα με Την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Αγκυρα αφήνει να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε εκταφές λειψάνων σε τέσσερις περιοχές που υπέδειξε πριν από έξι χρόνια ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

    Πρόκειται για έναν τάφο που βρίσκεται στην περιοχή Δικώμου - Συγχαρί, ένα δεύτερο στην περιοχή Τράχωνα-Νεάπολης και δύο στον Κοντεμένο. Στην τελευταία περίπτωση πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται για τάφο με αγνοούμενους αλλά για περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας.

    Την ίδια περίοδο, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε ενημερώσει την τ/κ για την ύπαρξη 22 τάφων, τέσσερις από τους οποίους στα κατεχόμενα. Πιστεύεται ότι στους τάφους αυτούς είναι θαμμένοι 201 άνθρωποι.

    Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν είναι ενημερωμένη για τις προθέσεις των Τούρκων, πλην όμως θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρξουν κινήσεις ενόψει της συνόδου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Λευκωσία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της για εκταφές ενώ, όπως πληροφορούμαστε, μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων έχουν δώσει δείγμα αίματος για την ανάλυση DNA στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Το Ινστιτούτο θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση οστών σε περίπτωση εκταφών, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη επιστημονική μονάδα στα κατεχόμενα.

    [20] ΣΤΙΒΟΣ: Η 16άδα ΣΤΑ 100Μ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (21:00 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα Τζοάνα Χέις σημείωσε την καλύτερη επίδοση στα προημιτελικά των 100μ με εμπόδια σημείωνοντας επίδοση 12.71, ενώ πολύ καλό χρόνο έκανε και η Ρωσίδα Μαρίγια Κοροτέγιεβα με 12.71.

    Οι 16 αθλήτριες που πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά είναι οι παρακάτω:

    1. Μελίσα Μόρισον (ΗΠΑ)

    2. Ντελορέν Ενίς-Λόντον (Τζαμάικα)

    3. Μπριτζίτ Φόστερ (Τζαμάικα)

    4. Γκλόρι Αλόζι (Ισπανία)

    5. Μαρίγια Κοροτέγιεβα (Ρωσία)

    6. Περντίτα Φελισιέν (Καναδάς)

    7. Τζοάνα Χέις (ΗΠΑ)

    8. Φλορ Ρέινα Οκορί (Γαλλία)

    9. Ιρίνα Σεφτσένκο (Ρωσία)

    10. Μπριτζίτ Φόστερ (Τζαμάικα)

    11. Ολένα Κρασόφσκα (Ουκρανία)

    12. Κίρστεν Μπολμ (Γερμανία)

    13. Σουζάνα Καλούρ (Σουηδία)

    14. Νατάλια Κρέσοβα (Ρωσία)

    15. Ναντίν Φαουστίν (Αϊτή)

    16. Άντζελα Γουάιτ (Καναδάς).

    [21] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ "ΕΓΝΑΤΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2004 (20:31 UTC+2)

    Με νίκη της ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και «λευκή» ισοπαλία μεταξύ του Ολυμπιακού και του Αρη ξεκίνησαν, σήμερα, οι αγώνες του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Ποδοσφαίρου Νέων «ΕΓΝΑΤΙΑ», στην Επαρχία Λαγκαδά.

    Στο γήπεδο του Λαγκαδά, ο αγώνας μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ- ΠΑΟΚ έληξε με σκορ 1-0, με σκόρερ τον Τσαγκαρογιαννάκη στο 17'.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Επαρχος Λαγκαδά, Σάββας Αναστασιάδης, έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για τον αγώνα, τον οποίο παρακολούθησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Μ. Ευάγγελος Γραμμένος, ο προπονητής της εθνικής Γεώργιος Κωστίκος κ.ά.

    Ο αγώνας Ολυμπιακού- Αρη, που έληξε ισόπαλος, χωρίς τέρματα, πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Ασπροβάλτας, παρουσία του Δημάρχου Αγ. Γεωργίου Αγγελου Φραντζή και πλήθος κόσμου.

    [22] ΠΑΛΗ: ΕΚΤΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ Η ΨΑΘΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Αυγούστου 2004 (20:28 UTC+2)

    Εκτός ημιτελικών στην κατηγορία των 48 κιλών, έμεινε η Φανή Ψαθά, η οποία γνώρισε την ήττα από την Ουκρανή Ίρινα Μέλνικ με τεχνική πτώση (10-0) σε ένα λεπτό 10 δευτερόλεπτα. «Μετά την ήττα από την Καραμτσάκοβα είδα το έδαφος να χάνεται από τα πόδια μου. Είμαι στεναχωρημένη, γιατί ήμουν προετοιμασμένη για μια θέση στο βάθρο», είπε η Ψαθά αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τη Μέλνικ.

    [23] ΤΕΝΙΣ: ΟΙ ΚΙΝΕΖΕΣ ΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (20:21 UTC+2)

    Κάνοντας την μεγάλη έκπληξη στον τελικό οι Κινέζες Τινγκ Λι και Τιαν Τιαν Σουν (Νο8 στην παγκόσμια κατάταξη ) και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο ολυμπιακό τουρνουά του διπλού γυναικών στο τένις. Οι δυο Κινέζες επικράτησαν στον τελικό του αγωνίσματος των Ισπανίδων Κοντσίτα Μαρτίνεζ και Βιργινία Ρουάνο Πασκουάλ (Νο2 στον κόσμο) με 2-0 σετ (6-3, 6-3).

    [24] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΧΡΥΣΟ Η ΟΥΛΜΕΡ ΜΕ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (20:17 UTC+2)

    Η Σάρα Ούλμερ από τη Νέα Ζηλανδία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 3000μ. Ατομικού Πουρσουίτ Γυναικών και με χρόνο 3.24.537 σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αφού κατέρριψε το προηγούμενο που είχε κάνει η ίδια μόλις χθες (3.26.400).

    Το ασημένιο μετάλλιο κρέμασε στο λαιμό της η Μαστιέρ Κάτι από την Αυστραλία με χρόνο 3.27.650 και το χάλκινο η Ολλανδέζα Ζάιλαρντ φαν Μόρσελ Λεοντιέν με επίδοση 3.27.037.

    [25] ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

    Ντάκα, 22 Αυγούστου 2004 (18:53 UTC+2)

    Ταραχές ξέσπασαν την Κυριακή στο Μπαγκλαντές, μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις σε συγκέντρωση αντιπολιτευόμενου κόμματος, που είχαν ως αποτέλεσμα 19 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και άλλα 300 να τραυματιστούν. Μαινόμενοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε επιβατηγό τρένο, τραυματίζοντας περίπου 20 άτομα.

    Η αμαξοστοιχία Subarna Express δέχθηκε την επίθεση του οργισμένου πλήθους ενώ πλησίαζε τον σταθμό της πόλης Μπαϊράμπ, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Ντάκα.

    Περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους διαδηλωτές, τους οποίους οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν με τη χρήση δακρυγόνων.

    Σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του Μπαγκλαντές NTV, συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες έξι πόλεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνολικά 30 ατόμων, ενώ η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές στην πόλη Τσιταγκόνγκ, περίπου 225 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ντάκα.

    [26] ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΒΡΑΪΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

    Κάιρο, 22 Αυγούστου 2004 (18:33 UTC+2)

    Εντονες ανησυχίες στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης από την αμερικανική ηγεσία σε ό,τι αφορά στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη.

    Εως χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επανειλημμένα ζητήσει από την ισραηλινή πλευρά το «πάγωμα» της οικοδόμησης οικισμών στη Δυτική Οχθη, αλλά η αμερικανική διοίκηση άφησε χθες ανοιχτή την προοπτική στήριξης μιας περιορισμένης επέκτασης των εβραϊκών οικισμών, σε μια προσπάθεια να παράσχει στήριξη στον Αριέλ Σαρόν να περάσει από την Κνεσέτ τα σχέδιά του για απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας, που προσκρούουν στην αντίσταση των υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων.

    «Δεν πιστεύω ότι η Αμερική λέει τώρα πως οι οικισμοί μπορούν να επεκταθούν. Αυτό καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμεντ Κορέι.

    Η στάση των ΗΠΑ «μπορεί να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία, αν βέβαια αυτή υπάρχει, και να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την όλη διαδικασία» τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

    Σημειώνεται ότι ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, κληθείς χθες να σχολιάσει τα ισραηλινά σχέδια για την οικοδόμηση περίπου 1.000 νέων σπιτιών για τους Εβραίους εποίκους της Δυτικής Οχθης, είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει κάποια ευελιξία σε αυτό το ζήτημα».

    Επίσημα, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην αμερικανική στάση σε ό,τι αφορά στους εβραϊκούς οικισμούς.

    [27] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 22 Αυγούστου 2004 (17:40 UTC+2)

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τσετσενία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σήμερα, μια εβδομάδα ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές στην περιοχή.

    Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε το χωριό Τσεντορόι και κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του πρώην προέδρου της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ, που δολοφονήθηκε τον Μάιο από βόμβα τοποθετημένη σε γήπεδο της πρωτεύουσας Γκρόζνι.

    Τον Ρώσο πρόεδρο συνόδευαν σε αυτή του την επίσκεψη ο γιος του δολοφονηθέντος προέδρου της Τσετσενίας, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος για τον προεδρικό «θώκο», Αλού Αλχάνοφ, ο οποίος και αποτελεί επιλογή του Κρεμλίνου για τη συγκεκριμένη θέση.

    Έχοντας την υποστήριξη των ρωσικών αρχών και της οικογένειας Καντίροφ, ο Αλχάνοφ είναι επικεφαλής της αστυνομίας που βοηθά τα ρωσικά στρατεύματα κατά των Τσετσένων αυτονομιστών.

    Ενόψει των εκλογών κλιμακώθηκαν οι επιθέσεις των Τσετσένων αυτονομιστών, κατά αστυνομικού σταθμού στην πρωτεύουσα Γκρόζνι και κατά εκλογικών κέντρων.

    Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο από επιθέσεις Τσετσένων αυτονομιστών.

    [28] Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΤΟΥ 2012

    Λονδίνο, 22 Αυγούστου 2004 (15:37 UTC+2)

    Η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Τσέρι, ανέλαβε να προβάλει παγκοσμίως την υποψηφιότητα του Λονδίνου για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σύμφωνα με όσα μεταδίδει σήμερα ο βρετανικός Τύπος.

    Οι ιστοσελίδες των λονδρέζικων εφημερίδων επικαλούνται σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με την οποία, η επιτροπή διεκδίκησης των Αγώνων της βρετανικής πρωτεύουσας έχρισε την Τσέρι Μπλερ πρέσβειρα επί τιμής και η ίδια δήλωσε πως είναι «ενθουσιασμένη» από το νέο ρόλο που έχει αναλάβει.

    Επίσης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η κυρία Μπλερ ανέφερε πως ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος του να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες στη βρετανική πρωτεύουσα. «Χαίρομαι, επειδή μπορώ να βοηθήσω στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου αυτού», τονίζει ακόμη στην ανακοίνωσή της η πρωθυπουργική σύζυγος.

    Πάντως, το Λονδίνο θα έχει σκληρό ανταγωνισμό στην προσπάθειά του να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αποφασίσει για το θέμα αυτό τον Ιούλιο του 2005 καθώς τη διοργάνωσή τους διεκδικούν επίσης η Μαδρίτη, η Μόσχα, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι (η γερμανική Λειψία αποκλείστηκε από την «κούρσα»).

    [29] ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΠΟ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

    Όσλο, 22 Αυγούστου 2004 (14:46 UTC+2)

    Θρασύτατη ληστεία πραγματοποίησαν σήμερα ένοπλοι, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων επισκεπτών, στο μουσείο Edvard Munch της νορβηγικής πρωτεύουσας, του Όσλο, και αφαίρεσαν πίνακες του διάσημου Νορβηγού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Munch, μεταξύ των οποίων και την περιβόητη «Κραυγή», κι αφού πρώτα αντάλλαξαν πυροβολισμούς.

    Ο νορβηγικός ραδιοσταθμός NRK μετέδωσε ότι έγινε ένοπλη ληστεία στο μουσείο, υπό την ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ εκπρόσωπος του μουσείου ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο επιβεβαίωσε πως υπήρξε ένοπλη ληστεία, δεν αναφέρθηκε, όμως, σε κλοπιμαία.

    Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», τη στιγμή της εισβολής των ενόπλων επισκεπτόταν το μουσείο ο Γάλλος ραδιοφωνικός παραγωγός Francois Castang. «Οι επισκέπτες κοιτούσαν αποσβολωμένοι τους ένοπλους κλέφτες ν' αρπάζουν πολλούς πίνακες», δήλωσε.

    Από την πλευρά ο ραδιοσταθμός NRK, μετέδωσε πως δε χτύπησε συναγερμός και ότι η αστυνομία, που έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών, εμφανίστηκε 15 λεπτά μετά το συμβάν στο μουσείο.

    Στο ίδιο μουσείο είχε και το 1994 κλοπή. Τότε οι κλέφτες είχαν αφαιρέσει ένα αντίγραφο του πίνακα «Κραυγή» του Edvard Munch. Πάλι δεν είχε χτυπήσει ο συναγερμός, ενώ η κλοπή έγινε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λιλεχάμερ, στη Νορβηγία.

    [30] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2004 (19:39 UTC+2)

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές από την επέμβαση αφαίρεσης χολής, στην οποία υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες, με αποτέλεσμα να εισαχθεί εκ νέου, χθες, στο νοσοκομείο.

    Στον Μίκη Θεοδωράκη χορηγείται ιατροφαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των επιπλοκών και οι θεράποντες ιατροί του εκτιμούν ότι θα πρέπει να παραμείνει για μερικές ακόμη ημέρες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

    [31] ΕΝΟΠΛΟΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ "ΚΡΑΥΓΗ" ΤΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΜΟΥΝΧ

    Οσλο, 22 Αυγούστου 2004 (17:34 UTC+2)

    Ένα από τα αριστουργήματα της ζωγραφικής, η «Κραυγή» του Εντουαρντ Μουνχ εκλάπη στη Νορβηγία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Ένοπλοι μπήκαν στο μουσείο Μουνχ, στο Όσλο, και υπό την απειλή όπλου, ξεκρέμασαν τον πίνακα από τον τοίχο, μαζί με έναν άλλο έργο του Μουνχ, τη «Μαντόνα», κι έφυγαν από το μουσείο.

    Εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε στο ΒΒC ότι την ώρα της κλοπής το μουσείο ήταν γεμάτο κόσμο και πρωταρχικό μέλημα ήταν η ασφάλειά τους.

    Παραγωγός του γαλλικού ραδιοφώνου, που ήταν παρών, είπε ότι οι ένοπλοι κατέβασαν τους πίνακες και έφυγαν.

    Πριν από δέκα χρόνια, κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στη Νορβηγία, εκλάπη άλλη εκδοχή της «Κραυγής», αργότερα όμως ο πίνακας βρέθηκε, χωρίς να έχει υποστεί φθορές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 22 August 2004 - 18:13:52 UTC