Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
  • [02] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΕ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ
  • [03] ΠΑΛΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ Α.ΚΑΡΝΤΑΝΟΦ ΣΤΑ 55 ΚΙΛΑ
  • [04] ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [05] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA
  • [06] ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
  • [07] ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΕ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [09] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 210.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ" ΑΘΗΝΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΟΙ
  • [10] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [11] ΣΤΙΣ 2.321,19 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο Γ.Δ. ΤΟΥ Χ.Α.
  • [12] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ
  • [13] Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΟΑΒ
  • [14] 32.417 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΔΑΑ
  • [15] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
  • [16] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ
  • [17] ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΕΣΚΙΣΕΧΙΡ
  • [19] ΤΟ ΚΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ
  • [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ
  • [21] ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ ΓΚΙΟΥΡΚΟΒΙΤΣ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ
  • [23] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΣΤΗΝ 36η ΘΕΣΗ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΡΗΣ
  • [24] ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ
  • [25] ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΤΩΝ 10μ
  • [26] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
  • [27] ΦΡΑΤΙΝΙ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ
  • [28] ΒΑΓΔΑΤΗ: ΔΩΔΕΚΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ
  • [29] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
  • [30] ΜΠΟΥΣ: ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΙΡΑΚ
  • [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ
  • [32] «ΓΕΜΙΣΕ» ΜΕ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟ «ΠΑΡΚΟ
  • [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩ
  • [35] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2004"

  • [01] ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2004 (00:48 UTC+2)

    Μπορεί η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών να μην κατάφερε να πατήσει στην κορυφή του βάθρου των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά τα κορίτσια του Κούλη Ιωσηφίδη έγραψαν ιστορία, κατακτώντας το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για την Ελλάδα σε ομαδικό άθλημα. Σε έναν χιτσκοκικό τελικό, οι Ελληνίδες "γοργόνες" ηττήθηκαν στην παράταση με σκορ 10-9 από την Ιταλία (κανονικός αγώνας 7-7) και κατέκτησαν τελικά το ασημένιο μετάλλιο. Το χάλκινο μετάλλιο του ολυμπιακού τουρνουά πόλο γυναικών κατέκτησαν οι ΗΠΑ, που νίκησαν στον μικρό τελικό την Αυστραλία, με σκορ 6-5.

    Παρά την απώλεια του χρυσού μεταλλίου, ο ομοσπονδιακός προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο Κούλης Ιωσηφίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και του ασημένιου μεταλλίου, χαρακτηρίζοντας την επιτυχία αυτή «γιορτή» για το ελληνικό πόλο. «Το παιχνίδι χάθηκε στα σημεία. Παίξαμε έναν μεγάλο τελικό. Φτάσαμε στην παράταση, προηγηθήκαμε, φάγαμε δυο αυτογκόλ, αλλά όχι ότι πήγαμε στην πηγή και νερό δεν ήπιαμε. Και στην πηγή πήγαμε και νερό ήπιαμε. Αλλά δεν ήπιαμε πολύ όσο θα μπορούσαμε», είπε ο αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας και συνέχισε: «Δεν ήμασταν το φαβορί. Ήρθαμε πρώτα να προκριθούμε και μετά ομάδα με ομάδα καταφέραμε σιγά-σιγά να τις περάσουμε. Σε συγκεκριμένα σημεία κρίσιμα δεν λειτουργήσαμε. Λειτούργησε σε βάρος μας και η τύχη». Από την πλευρά της, η πρωταγωνίστρια του τελικού και πεντάκις σκόρερ Κυριακή Λιόση, σημείωσε: «Παλέψαμε με όλη μας την καρδιά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στενοχωρημένοι. Ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ό,τι καλύτερο. Δεν το περίμενε ποτέ και κανένας. Αλλά όταν φτάνεις σε αυτήν την στιγμή θέλεις το χρυσό και δεν σου φτάνει τίποτα άλλο».

    Ατυχη στάθηκε η εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών. Αν και βρίσκονταν μπροστά για τρία δεκάλεπτα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώρισε την ήττα με 69-64 από την Αργεντινή. Μετά τον αποκλεισμό του εθνικού μας συγκροτήματος στην προημιτελική φάση θα αγωνιστούμε και πάλι για την κατάκτηση της 5ης θέσης (στην ίδια είχαμε τερματίσει στην Ατλάντα) απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο. Οσο για την Αργεντινή στον αυριανό ημιτελικό θα παλέψει απέναντι στις ΗΠΑ. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 14-22, 35-29, 53-53, 64-69.

    Στον στίβο αποκλείστηκε από τον τελικό η γυναικεία ελληνική ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100. Το ελληνικό «κουαρτέτο» αποτελούμενο από τις Κοκλώνη, Πάτσου, Βασαρμίδου και Καρασταμάτη κατέλαβε την 8η θέση στην πρώτη προκριματική σειρά με χρόνο 44,45. Χωρίς την Νικολία Μητροπούλου θα διεξαχθεί ο τελικός του ύψους των γυναικών. Στον προκριματικό, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξεπέρασε το 1μ.85, όχι όμως και το 1μ.92 σε τρεις προσπάθειες. Το όριο για την πρόκριση ήταν 1μ.95. «Η τεχνική μου ήταν πολύ λάθος. Το μυαλό μου ήταν πολύ συγκεντρωμένο και δεν με άφηνε να χαρώ όλο αυτό το πανηγύρι που γίνεται εδώ. Και με κράτησε πολύ σφιχτή. Τίποτα δεν είναι εύκολο στο στίβο. Πίστευα ότι ήταν εύκολο να μπω στον τελικό. Άλλα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπεις στον τελικό μιας Ολυμπιάδας. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες αθλήτριες που μου μόνο που της είδα ένιωσα ένα δέος. Ελπίζω στην πορεία να μην έχω το άγχος που είχα σήμερα. Η σημερινή παρουσία είναι ένα κίνητρο για το μέλλον», δήλωσε η Μητροπούλου. H Νάντια Εφεντάκη δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των 1500μ. των γυναικών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέλαβε την 12η θέση στην πρώτη ημιτελική σειρά, σημειώνοντας χρόνο 4.09.37. «Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Δόξα τω Θεώ που την έζησα», δήλωσε η Εφεντάκη κάνοντας το δική της απολογισμό σχετικά με τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 400μ με εμπόδια από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Φανή Χαλκιά, αλλά και η συγκινητική χειρονομία του οδηγού ταξί, Γιάννη Ζαβού, να επιστρέψει το μετάλλιο που είχε ξεχάσει Ολλανδός κωπηλάτης στο ταξί του στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, κυριαρχούν στις ανταποκρίσεις του Τύπου της Σερβίας- Μαυροβουνίου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τέλος, δε βρέθηκε ντοπέ η Καμερουνέζα αθλήτρια στο τριπλούν, με αποτέλεσμα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης Χρυσοπηγή Δεβετζή, να διατηρήσει το ασημένιο μετάλλιο, που κέρδισε στον τελικό του αγωνίσματος.

    Αντίο στη μάχη του πρωταθλητισμού με ένα αργυρό μετάλλιο στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας λέει ο Ελληνας ιστιοπλόος Νίκος Κακλαμανάκης. Ο Ελληνας «καπετάνιος», σε ηλικία 36 ετών, αποφασίζει να αφήσει τις θάλασσες και να αποσυρθεί από τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. «Δεν είναι εύκολη απόφαση. Μετά το Σίδνεϊ, δεν ξέρω εάν θα συνέχιζα εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν γινόταν στην Αθήνα. Το αγώνισμα μου είναι επίπονο και είχα ανησυχία εάν θα μπορούσα να φέρω σε πέρας την προσδοκία χιλιάδων Ελλήνων. Στον αγώνα πήραν μέρος αθλητές που ήταν 8 με 10 χρόνια μικρότεροι από μένα», δήλωσε ο Νίκος Κακλαμανάκης.

    Οι Έλληνες ιστιοπλόοι Λεωνίδας Πελεκανάκης και Γιώργος Κοντογούρης τερμάτισαν στην 9η θέση της 9ης ιστιοδρομίας των σκαφών τύπου σταρ. Το ελληνικό πλήρωμα είναι στη 10η θέση της γενικής με 67 βαθμούς ποινής. Στη 15η θέση, της 9ης ιστιοδρομίας των σκαφών τύπου τορνέιντο τερμάτισαν οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Χρήστος Γαρέφης. Οι Έλληνες αθλητές βρίσκονται τώρα στη 12η θέση της γενικής κατάταξης με 78 βαθμούς ποινής, ενώ τη 17η θέση της γενικής κατάταξης των 49er κατέλαβαν οι Θανάσης Παχούμας και Βασίλης Προτοσάλτε, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 181,4 βαθμούς ποινής.

    Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στο Ταεκβοντό, Μιχάλης Μουρούτσος, τη φορά αυτή αποχαιρέτησε νωρίς το Ολυμπιακό Τουρνουά. Ο Έλληνας αθλητής δεν απέκτησε τη δυνατότητα συμμετοχής σε αγώνες ρεπεσάζ (δεύτερη ευκαιρία), καθώς ο Αιγύπτιος Ταμέρ Μπαγιούμιπου επικράτησε του Μουρούτσου στα προημιτελικάηττήθηκε στον ημιτελικό της κατηγορίας των -58 κιλών ανδρών από τον Κου Μου (Ταϊπέι).

    Την 10η θέση στο Ολυμπιακό τουρνουά χάντμπολ κατέκτησε τελικά η εθνική μας ομάδα των γυναικών. Οι Ελληνίδες αθλήτριες γνώρισαν βαριά ήττα σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο του Ελληνικού, από την Αγκόλα με σκορ 38-23, σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 9-10. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε πολλά λάθη και το αρνητικό αποτέλεσμα ήρθε φυσιολογικά.

    Προκρίθηκε στον τελικό του ανσάμπλ που θα γίνει το Σάββατο η εθνική ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής. Η Ελλάδα με τις Στυλιανή Χρηστίδου, Ελένη Χρονοπούλου, Ηλέκτρα Ευθυμίου, Μαρία Κακίου, Βαρβάρα Μαγνήσαλη και Στεργιαννή Πανταζή, συγκέντρωσε 46,400 βαθμούς και θα πάρουν μέρος για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημειώνεται ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, η ελληνική ομάδα είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.

    Τέλος στην 25η θέση της γενικής κατάταξης στο σύγχρονο πένταθλο βρίσκεται ο Ελληνας αθλητής Βασίλης Φλώρος, έχοντας ολοκληρώσει μέχρι στιγμής τρία αθλήματα (σκοποβολή, ξιφασκία, κολύμβηση).

    [02] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΕ ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (11:34 UTC+2)

    «Όλα τα θέματα που αφορούν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς και όλα όσα βγήκαν στην επιφάνεια θα συζητηθούν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία», τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Στη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε το νομοσχέδιο, που θα καταθέσει ο κ. Ορφανός στη Βουλή, και το οποίο αφορά στην αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, καθώς και στην οικονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη του επαγγελματικού αθλητισμού.

    «Κύριος στόχος μας», πρόσθεσε ο κ. Ορφανός, «είναι η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων με επιτυχία, όπως βαδίζουμε μέχρι σήμερα». Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις για το ποιοι έχουν ευθύνες για τις υποθέσεις του ντόπινγκ και της χρηματοδότησης του κ. Τζέκου μέσω του σωματείου «Αίας», ο κ. Ορφανός είπε ότι τα αρμόδια όργανα θα αποφασίσουν για ευθύνες.

    «Δεν πρόκειται να αποδώσω εγώ ευθύνες», επισήμανε ο κ. Ορφανός και πρόσθεσε: «Οι εισαγγελείς θα βρουν τι έχει συμβεί και δεν μπορώ να δώσω στοιχεία από τη στιγμή που διεξάγεται εισαγγελική έρευνα. Πάντως, ο λαός θα μάθει τι έγινε αλλά εγώ δεν μπορώ να τα πω σήμερα».

    Τόνισε, επίσης, ότι μετά το τέλος των Αγώνων θα ελεγχθούν τα πάντα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Τζέκος είχε συνεταίρους στην εταιρία του τους Χρήστο Ιακώβου, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε: «Αυτοί που έχουν τα ονόματα ας τα επιβεβαιώσουν».

     Αναφερόμενος στις χτεσινοβραδινές αποδοκιμασίες πριν από την έναρξη της κούρσας για τον τελικό των 200 μέτρων, ο κ. Ορφανός τόνισε πως «ο λαός εκφράζεται όπως αισθάνεται», πρόσθεσε, όμως, ότι «ως φίλαθλος, ως πολιτικός προσωπικά δε θα φώναζα».

    [03] ΠΑΛΗ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ Α.ΚΑΡΝΤΑΝΟΦ ΣΤΑ 55 ΚΙΛΑ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (12:48 UTC+2)

    Με τεχνική πτώση (10-0 στα σημεία) κέρδισε τον Τούρκο αντίπαλό του, Ντογκάν Χαρούν ο Ελληνας πρωταθλητής, Αμιράν Καρντάνοφ, στην κατηγορία των 55 κιλών της ελεύθερης πάλης, λαμβάνοντας στην τελική βαθμολογία του 4 βαθμούς.

    Ο Καρντάνοφ είχε κερδίσει τον πρώτο προκριματικό αγώνα του ομίλου του (7ο) με 4-3 και τον Κορεάτη αντίπαλό του, Ναμ Σονγκ Ο.

    [04] ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (09:14 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο θα διεκδικήσουν σήμερα, στις 8:30 το βράδυ, στο Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης, η Ιταλία και το Ιράκ στο μικρό τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου των ανδρών.

    Στη σέντρα θα βρεθούν η Ιταλία που έχει δώσει 56 παιχνίδια σε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων και το Ιράκ, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία, του, θα δώσει το παρών σε ημιτελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

    Η Σκουάντρα Ατζούρα, που στο παρελθόν έχει κατακτήσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια, χάλκινο το 1928 στο Αμστερνταμ και χρυσό το 1936 στο Βερολίνο, θέλει μία νέα επιτυχία. Από την άλλη το Ιράκ θα προσπαθήσει να κερδίσει το δεύτερο του μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη Ρώμη (1960) όπου ο αρσιβαρίστας Βαχίντ Αζίζ κέρδισε το πρώτο και μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο.

    Ο μεγάλος τελικός του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου θα γίνει αύριο, Σάββατο, στο ΟΑΚΑ και θα αναμετρηθούν Αργεντινή Παραγουάη.

    [05] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (14:36 UTC+2)

    Η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μονακό ανέδειξε τα ζευγάρια που θα αναμετρηθούν στην πρώτη φάση του Κυπέλλου UEFA, στις 16 και 30 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των ομάδων βρίσκονται ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος και το Αιγάλεω. Αναλυτικά τα ζευγάρια είναι τα εξής:

    ΠΑΟΚ (Ελλάδα) Αλκμάαρ (Ολλανδία)

    Νόβα Γκόριτσα (Σλοβενία)-ΑΕΚ (Ελλάδα)

    Πανιώνιος (Ελλάδα) -Ουντινέζε (Ιταλία)

    Αιγάλεω (Ελλάδα - Γκεντσλερμπιρλίγκι (Τουρκία)

    Γκράτσερ (Αυστρία) - Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία)

    Λάτσιο (Ιταλία) - Μεταλούργκ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    Μπόντο Γκλιμτ (Νορβηγία) - Μπεσικτάς (Τουρκία)

    Σέλμπουρν (Ιρλανδία) - Λιλ (Γαλλία)

    Χαρτς (Σκωτία) - Μπράγκα (Πορτογαλία)

    Αούστρια Βιένης (Αυστρία) - Λέγκια Βαρσ.(Πολονία)

    Μπάνσκα Μπίστριτσα (Σλοβακία) - Μπενφίκα (Πορτογαλία)

    Παρτιζάν (Σερβία - Μαυροβούνιο) - Ντιναμό Βουκ. (Ρουμανία)

    Πάρμα (Ιταλία) - Μάριμπορ (Σλοβενία)

    Σαραγόσα (Ισπανία) - Σίγκμα Ολομουτς (Τσεχία)

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία) - Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)

    Νιούκαστλ (Αγγλία) - Χαποέλ Μπνέι Σαχνίν (Ισραήλ)

    Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) - ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία) - Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)

    Ουτρέχτη (Ολλανδία) - Τζουργκάρντεν (Σουηδία)

    Μίλγουολ (Αγγλία) - Φερεντσβάρος (Ουγγαρία)

    Σάλκε (Γερμανία) - Λιεπάγιας Μεταλ. (Λετονία)

    Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) - Ντνιπροπετρόφσκ (Ουκρανία)

    Τέρεκ Γκρόζνι (Ρωσία) - Βασιλεία (Ελβετία)

    Οντ Γκρένλαντ (Νορβηγία) - Φέγενορντ (Ολλανδία)

    Ααλμποργκ (Δανία) - Οσέρ (Γαλλία)

    Σεβίλη (Ισπανία) - Μαδέιρα (Πορτογαλία)

    Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) - Μπόχουμ (Γερμανία)

    Ερυθρός Αστέρας (Σερβία/Μαυροβούνιο) - Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης (Ρωσία)

    Τραμπζονσπόρ (Τουρκία) - Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)

    Ουίπεστ (Ουγγαρία)-Στουτγκάρδη (Γερμανία)

    Μακάμπι Πετάχ Τικβά (Ισραήλ) - Χέρενβέιν (Ολλανδία)

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) - Μπέβερεν (Βέλγιο)

    Ντιν. Ζάγκρεμπ (Κροατία) - Ελφσμποργκ (Σουηδία)

    Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία) - Ααχεν (Γερμανία)

    Μίντλεσμπρο (Αγγλία) - Μπάνικ Οστράβα (Τσεχία)

    Μπριζ (Βέλγιο) - Σατορού (Γαλλία)

    Βέντσπιλς (Λετονία) - Αμίκα Βρόνκι (Πολωνία)

    Σοσό (Γαλλία) - Στάμπαεκ (Νορβηγία)

    Ρέιντζερς (Σκωτία) - Μαρίτιμο (Πορτογαλία)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία) - Χάμαρμπι (Σουηδία)

    [06] ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (20:26 UTC+2)

    Εξιτήριο πήρε σήμερα από τον «Ευαγγελισμό» ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου.

    Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε υποβληθεί προσφάτως σε επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, και είχε πάρει εξιτήριο αλλά εισήχθη εκ νέου το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο, καθώς παρουσίασε έντονη γαστρεντερική διαταραχή.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης θα συνεχίσει στο σπίτι του τη φαρμακευτική αγωγή που του συστήθηκε από τους θεράποντες ιατρούς.

    [07] ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΕ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (20:01 UTC+2)

    Eρευνα σε βάθος διεξάγει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για το πρόβλημα που προέκυψε με τους σπουδαστές από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια που εμφανίστηκαν ως επιτυχόντες στις σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αν και είχαν γράψει κάτω από τη βάση.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι κατά την επεξεργασία των βαθμολογιών, δεν ελήφθη υπόψη η βάση βαθμολογίας που θεσπίστηκε με την υπουργική απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου.

    Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι «θα προχωρήσει στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αδικία σε βάρος των υποψηφίων σπουδαστών που μετείχαν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στις προαναφερόμενες σχολές».

    Η υπόθεση αφορά περισσότερους από 150 υποψήφιους που μπήκαν στις σχολές με βαθμολογία κάτω του 10.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Aθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (19:40 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον κ. Τάντιτς ως μια νέα ελπίδα για τη χώρα του, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαδικασία συνεργασίας με το κόμμα του Προέδρου της Σερβίας και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το στοιχείο συνεργασίας των δύο νεολαιών.

    Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς αναφέρθηκε στους δεσμούς μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι είναι πολύ χρήσιμη για τη χώρα του η εμπειρία της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκά ζητήματα.

    Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

           "Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι μεγάλη τιμή να έχουμε τον Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς εδώ μαζί μας. Είχα τη δυνατότητα να βρίσκομαι αυτοπροσώπως μαζί του στο Βελιγράδι κατά την τελετή εγκατάστασής του. Είναι σίγουρα μια νέα ελπίδα για τη χώρα του και έχει την πλήρη υποστήριξή μας.

        Μπορέσαμε σήμερα να συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας του και τη συνεργασία που θα παρέχουμε όχι μόνο ως Κόμμα, αλλά πιστεύω ως Έλληνες γενικά, συνεχίζοντας να βοηθάμε για την ευρωπαϊκή προοπτική δουλεύοντας μαζί ως δύο κόμματα και βλέποντας πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.

        Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ανανέωσης και αλλαγής στα κόμματά μας και πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς και να συνεργαστούμε. Επομένως έχετε, κ. Πρόεδρε όλη την υποστήριξή μου και σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ. Και παρόλο που είμαστε αντίπαλοι στον αγώνα υδατοσφαίρισης, σας εύχομαι καλή τύχη.

        ΜΠΟΡΙΣ ΤΑΝΤΙΤΣ: Σας ευχαριστώ πολύ και θέλω να πω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι φίλος της χώρας μας και φίλος του έθνους μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

        Επιπλέον είχαμε μια συζήτηση, μια πολύ ιδιαίτερη συζήτηση για τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στην κυβέρνηση είχαμε τεράστια υποστήριξη εκ μέρους του, μιλώντας προσωπικά, αλλά ταυτόχρονα έχουμε τεράστιες δυνατότητες για συνεργασία ανάμεσα στα κόμματα.

        Θα έχουμε ίσως κοινές δράσεις, κοινές δραστηριότητες και αυτό είναι πολύ σημαντικό επίσης για τη σταθερότητα στην περιοχή. Πρέπει να φέρουμε ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή μας. Και πιστεύω ότι ο δικός σας τρόπος είναι πολύ χρήσιμος για εμάς. Πώς να είναι κανείς τμήμα της Ευρώπης και ταυτόχρονα να προστατεύει την παράδοση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

        Η Σερβία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες στην περιοχή με πολλές ομοιότητες, κοινή ιστορία και φιλία μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα κόμματά μας και θεωρώ ότι θα είμαστε πολύ καλοί συνεργάτες στο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ.

        Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ επίσης για την ιδέα που αναφέρατε για να συνεργαστούν οι νεολαίες μας και να γίνει αυτό ένα σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας μας, έτσι ώστε η νέα γενιά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας να συνεργάζεται στενά για το μέλλον των Βαλκανίων.

        ΜΠΟΡΙΣ ΤΑΝΤΙΤΣ: Ευχαριστώ πολύ. Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε μερικά προβλήματα, αλλά μετά το τέλος του αγώνα θα είμαστε φίλοι. Γιώργο, ευχαριστώ πολύ.

        Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας".

    [09] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 210.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ" ΑΘΗΝΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (19:36 UTC+2)

    Περισσότερους από 210.000 επισκέπτες της Αθήνας -ξένους και Έλληνες- εξυπηρέτησαν από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα οι εθελοντές του Δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Το πρόγραμμα «Δειξ' τους την Αθήνα που αγαπάς» μέσω του οποίου εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 10.000 επισκέπτες της πόλης και, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, έχει συγκεντρώσει εγκωμιαστικά σχόλια από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και θα συνεχιστεί μέχρι και την λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ειδικότερα στο διάστημα που μεσολαβεί από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την έναρξη των Παραολυμπιακών οι ώρες λειτουργίας των σημείων ενημέρωσης θα προσαρμοστούν στις ανάγκες του μικρότερου αριθμού επισκεπτών της Αθήνας ενώ κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα ενεργοποιηθεί πλήρως το σύνολο των σημείων ενημέρωσης.

    Για την ενημέρωση των επισκεπτών οι εθελοντές χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο διαδίκτυο ενώ διανέμουν ενημερωτικά έντυπα του Δήμου Αθηναίων για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη. Παράλληλα λύνουν τις απορίες κάθε επισκέπτη, ενημερώνουν για δρόμους, αρχαιολογικούς χώρους, αφετηρίες ή και στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και βοηθούν όποιον αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

    Εκτός από τα 40 σημεία ενημέρωσης με τους εθελοντές, υπάρχουν σε 20 ακόμα σημεία αυτόματα συστήματα πληροφόρησης (touch screens) που παρέχουν σε 24ωρη βάση πλήθος ακριβέστατων πληροφοριών σε διαφορετικές γλώσσες στους επισκέπτες της πόλης.

    Οι εθελοντές του Δήμου συμμετείχαν σε πολύωρα προγράμματα εκπαίδευσης τα οποία συνεχίζονται δεδομένου ότι το εθελοντικό δίκτυο διατηρείται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται ότι οι εθελοντές του Δήμου Αθηναίων είναι 32 διαφορετικών εθνικοτήτων ενώ πολύ μεγάλη είναι η συμμετοχή ελληνοαμερικανών.

    Η πλειοψηφία των εθελοντών είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών ενώ ποσοστό 78% γνωρίζει καλά δύο ξένες γλώσσες.

    [10] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Aθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (19:33 UTC+2)

    Επικοινωνιακές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης και διεξοδική συζήτηση στη βουλή για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και το μεταολυμπιακό μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα.

    Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθεί να ρίξει το ΠΑΣΟΚ σε μια «μίζερη και μικροπρεπή συζήτηση» και σημείωσε ότι στην περίπτωση της ΝΔ ισχύει η παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    Τόνισε ακόμη ότι το ιστορικό κεφάλαιο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει την πολιτική υπογραφή του ΠΑΣΟΚ και έθεσε ζήτημα πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο θέμα των καθαρών αγώνων και της καθαρής εμφάνισης των Ελλήνων αθλητών.

    Ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος των γραφείων του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

    «Πραγματοποιήθηκε εδώ σήμερα,στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη που μας βοήθησε να διαμορφώσουμε μία ενιαία και στιβαρή στάση στα ζητήματα που απασχολούν όλους τους Έλληνες πολίτες, που είναι η υπερηφάνεια αυτού του τόπου για τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και το μεταολυμπιακό μοντέλο ανάπτυξης.

    Η Κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα θριαμβεύει, την ώρα που η χώρα αλλάζει κλίμακα, την ώρα που η χώρα στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της μεγάλης ολυμπιακής επιτυχίας, προσπαθεί να μας ρίξει στην πιο μίζερη και μικροπρεπή συζήτηση που έχει γίνει ποτέ. Δεν μπορεί να αντιληφθεί και να διαχειριστεί αυτή την άλλη κλίμακα.

    Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει υποχρέωση να δώσει στη χώρα έμπνευση, τόνο, προοπτική. Ένα δηλαδή μεταολυμπιακό όραμα, όπως έδωσε και το όραμα της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων και το όραμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Αυτό το μεγάλο κεκτημένο της χώρας, αυτό το επίτευγμα των Ολυμπιακών Αγώνων το αθλητικό και το αναπτυξιακό είμαστε υποχρεωμένοι να το προβάλλουμε και να το υπερασπιστούμε. Οι εκλογές έγιναν, το ΠΑΣΟΚ έχασε, αλλά φαντάζομαι ότι είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες πολίτες που σκέφτονται τώρα και αναλογίζονται αναδρομικά, τι ίσως δεν είχαν πληροφορηθεί και τι ίσως δεν είχαν εκτιμήσει όταν έγιναν οι εκλογές του Μαρτίου.

    Φυσικά το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό. Το πρόβλημά μας είναι να υπάρξει ένα ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα. Όμως αυτό το ιστορικό κεφάλαιο που ανήκει στους Έλληνες, που ανήκει στις Ελληνίδες έχει πολιτική υπογραφή. Και η πολιτική υπογραφή είναι του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε σήμερα να αναλάβει μια σειρά από μεγάλες επικοινωνιακές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Γιατί θέλουμε η συζήτηση στη Βουλή να είναι πλήρης και διεξοδική, κυρίως για το επίτευγμα της χώρας, αλλά και για όλες τις άλλες πτυχές. Γιατί πρέπει πραγματικά οι χρεώσεις και οι πιστώσεις να γίνουν με τον δίκαιο τρόπο που επιβάλλει η ηθική της πολιτικής και της δημοκρατίας και η ιστορική μνήμη. Και βεβαίως θέλουμε να πάρουμε και οφείλουμε να πάρουμε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας, ώστε να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για όλο αυτό που έχει συμβεί και που το έχει εισπράξει η διεθνής κοινή γνώμη με έναν εξαιρετικό τρόπο. Γιατί φυσικά δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύματα και τα σχόλια, δεν είναι καθόλου τυχαία η εικόνα που έχει στείλει η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για μία ουσιαστική και διεξοδική συζήτηση, η οποία θα έχει πολιτικά και όχι δημαγωγικά χαρακτηριστικά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

    ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, δεν φοβούμαστε καμία κλιμάκωση των επιθέσεων από τη Νέα Δημοκρατία, γιατί στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας ισχύει, φυσικά χρησιμοποιώ τους όρους μεταφορικά, η γνωστή παροιμία: «Φώναξε ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα για πράξεις και παραλείψεις του εξαμήνου της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Το εξάμηνο αυτό είχε να αντιμετωπίσει λίγα θέματα, ένα απ' αυτά ήταν οι καθαροί αγώνες και η καθαρή εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών. Έγιναν μεγάλες παραλείψεις και εσφαλμένες πράξεις, οι οποίες δημιούργησαν την εντύπωση της συγκάλυψης που ερευνάται και εισαγγελικά".

    Απαντώντας σε σχετικές επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων που επικαλούντο πηγές τους που, όπως ισχυρίζονται, τους είχαν ενημερώσει για το τι υποτίθεται ότι διημείφθη στη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ για θέματα ολυμπιακού χαρακτήρα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε τα εξής:

    «Μετά το τέλος της σημερινής σύσκεψης έκανα μία δήλωση που είμαι βέβαιος ότι εκφράζει το σύνολο των συμμετεχόντων και αποδίδει με ακρίβεια το πνεύμα και ιδίως τα συμπεράσματα της συζήτησης. Δεν θα συμβάλλω στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την ουσία του πολιτικού θέματος που συζητήθηκε και για το οποίο το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε έναν πολύ καλό και δυναμικό σχεδιασμό σε παραπολιτικού χαρακτήρα συζητήσεις, άσχετες με τον στόχο και κυρίως το αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης».

    [11] ΣΤΙΣ 2.321,19 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο Γ.Δ. ΤΟΥ Χ.Α.

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (16:44 UTC+2)

    Ανοδική πορεία ακολούθησε σήμερα Παρασκευή ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), τερματίζοντας για δεύτερη κατά σειρά μέρα πάνω από το επίπεδο των 2.300 μονάδων, σημάδι ευοίωνο, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους.

    Αιχμή του δόρατος αποτέλεσαν και σήμερα οι τοποθετήσεις των επενδυτών στα βαριά χαρτιά, ενώ σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι περισσότεροι κλάδοι της περιφέρειας, κυρίως εκείνοι που απαρτίζουν τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

    Στα αρνητικά της συνεδρίασης συγκαταλέγεται και η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι και κάνουν λόγο για ανάγκη εισόδου «φρέσκου χρήματος» στο χρηματιστήριο.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,74% και τερμάτισε κινούμενος στο υψηλότερο επίπεδο ημέρας, στις 2.321,19 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους, συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στη ζώνη των 2.297,45 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Περίπου στα χτεσινά επίπεδα διαμορφώθηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, φθάνοντας στο ποσό των 86,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 14.839.509,60 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της ΔΕΗ, ύψους 3.920.000,00 ευρώ, στα 20 ευρώ.

    Ισορροπημένο καταγράφηκε το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 115 να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 138 πτωτικών και 150 αμετάβλητων.

    Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών DOMUS (7,32%) και της INTERFISH (6.,52%), ενώ στον αντίποδα, αρνητικοί πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι τίτλοι των ΕΜΠΕΔΟΣ (10,26%), ΤΕΞΑΠΡΕΤ (9,92%), ΞΙΦΙΑΣ (8,70%) και της ΛΑΝ ΝΕΤ (8,33%).

    Η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 2,78% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 19,94 ευρώ και ο τίτλος της ΓΕΡΜΑΝΟΣ σημείωσε άνοδο κατά 4,55%, στα 20,70 ευρώ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Την εξαίρεση αποτέλεσε ο Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος διολίσθησε σε ποσοστό της τάξης του 0,47%, συνεπεία των πιέσεων που δέχθηκαν κλάδοι που τον απαρτίζουν.

    Επικεφαλής της ανόδου τέθηκε και σήμερα ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (+0,81%), γεγονός που φωτογραφίζει το αμείωτο ενδιαφέρον των ξένων και Ελλήνων θεσμικών για τα βαριά χαρτιά.

    Ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,85%, έχοντας ωστόσο χάσει σημαντικό μέρος των αρχικών του κερδών, και αντανακλώντας την άνοδό του στη μετοχή της Cosmote (1,69%), ενώ στον αντίποδα ο τίτλος της ΛΑΝ ΝΕΤ παρουσίασε κάμψη κατά 7,89% και εκείνος του ΟΤΕ δεν εμφάνισε καμία μεταβολή.

    Πιο ήπια ανοδική πορεία ακολούθησε ο δείκτης των τραπεζών (+0,48%), με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές των ΕΜΠΟΡΙΚΗ (1,19%), ΠΕΡΑΙΩΣ και ΤτΕ (αμφότερες +1,09%) και της ALPHA BANK (0,92%), ενώ στον αντίποδα, πιέσεις εκδηλώθηκαν σε 'κεινες των ΑΤΕ (2,55%), ΕΓΝΑΤΙΑ (2,13%) και ASPIS (1,74%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 ενισχύθηκε κατά 0,64% και ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,22%.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι 22 επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με τους εννέα από αυτούς να τερματίζουν στο "κόκκινο". Της πτώσης ηγήθηκε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,47%), απόρροια των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών Χ.Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (2,97%) και των Αττικών Εκδόσεων (2,45%) και ακολούθησαν εκείνος της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας, που σημείωσε ποσοστιαία διολίσθηση της τάξης του (1,44%) και της κλωστοϋφαντουργίας (1,02%).

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι κλάδοι των ασφαλειών (0,98%), των διυλιστηρίων (0,21%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,11%), των επενδύσεων (0,47%), των κατασκευαστικών (0,69%) και του χονδρικού εμπορίου (0,18%).

    Αντιθέτως, επικεφαλής της ανόδου τέθηκε ο δείκτης των συμμετοχών, κερδίζοντας ποσοστό της τάξης του 1,69% και με αιχμή του δόρατος την ένταση των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΚΟΥΜΠΑΣ (4,29%), ΕΧΑΕ (3,30%), ΒΙΟΧΑΛΚΟ (2,71%) και ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ (2,37%).

    Κατά 0,98% ενισχύθηκε ο δείκτης των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων και ακολούθησαν οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (0,63%), των τροφίμων και ποτών και της πληροφορικής (αμφότεροι 0,57%), των βιομηχανιών (0,43%) και της παράλληλης αγοράς (0,24%). Τη μικρότερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν οι δείκτες των ειδών και λύσεων πληροφορικής (0,16%), ακθώς και του λιανικού εμπορίου (0,05%).

    [12] ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (16:10 UTC+2)

    Μοναδική ευκαιρία για να "πειστούν" να έρθουν στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές, αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η παγκόσμια προβολή που τους συνοδεύει, όπως τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την οικονομική διπλωματία στην Επιχειρηματική Λέσχη Αθηνών (ΑΒC).

    "Γιατί να έρθουν οι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα; Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ολοκληρώνονται με επιτυχία μας δίνουν μοναδική ευκαιρία για να δώσουμε μια πειστική απάντηση προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία για μερικές μέρες ακόμη θα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην πατρίδα μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στυλιανίδης.

    Πρόσθεσε δε, ότι με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας, η χώρα μας κερδίζει ένα διπλό στοίχημα: αφενός, είναι η πρώτη μικρή χώρα που διοργάνωσε τη μεγαλύτερη διεθνή αθλητική συνάντηση (με την πρωτοφανή στην ιστορία των Αγώνων συμμετοχή 202 χωρών) και αφετέρου, η πρώτη που φιλοξένησε ασφαλείς Αγώνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Αναφερόμενος στους στόχους της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, ο κ.Στυλιανίδης επεσήμανε ότι οι βασικοί είναι δύο: η αύξηση των εξαγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, αναδιαρθρώνεται πλήρως η κεντρική υπηρεσία που έχει την ευθύνη άσκησης οικονομικής διπλωματίας, η οποία στελεχώνεται με ποιοτικά κριτήρια και καθίσταται στρατηγείο χάραξης πολιτικής.

    "Στο εξής, ακόμα και οι πολιτικοί διπλωμάτες σε όλο το φάσμα του διεθνούς μας δικτύου θα κρίνονται για την βαθμολογική τους εξέλιξη με κριτήριο τις επιδόσεις τους και στην οικονομική διπλωματία. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονούμε θα τίθενται μετρήσιμοι στόχοι σε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης", διευκρίνισε ο κ.Στυλιανίδης.

    Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο "θα έχει ολοκληρωθεί, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. και θα λειτουργεί, πιλοτικά στη αρχή σε 15 χώρες και στη συνέχεια σε όλο το δίκτυο γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, μια βάση δεδομένων μέσω της οποίας κάθε ελληνική εξαγωγική εταιρεία θα μπορεί να ενημερώνεται με πληρότητα, εγκυρότητα και ταχύτητα για την αγορά- στόχο που ενδιαφέρεται".

    ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

        Κατά τον κ.Στυλιανίδη, συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα στη μετα-ολυμπιακή εποχή μπορούν να αποτελέσουν τα εξής:

    1.Οι σύγχρονες υποδομές που ολοκληρώθηκαν πριν τους Αγώνες ή θα ολοκληρωθούν αμέσως μετά στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας κλπ.

    2. Ένα σύγχρονο και σταθερό, κινητροδοτικό, φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε

    3.Ένας «φρέσκος» ελκυστικός αναπτυξιακός νόμος.

    4.Η γενναία μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Λιγότεροι και καλύτεροι νόμοι που δεν θα γεννούν γραφειοκρατία και διαφθορά. Ένα κράτος που θα λειτουργεί ως One Stop Shop, όπου μια επιχείρηση για να λειτουργήσει δε θα χρειάζεται 33 υπογραφές, αλλά μόνο τρεις. "Στόχος μας είναι η ποιότητα αλλά και η ταχύτητα του δημόσιου τομέα και πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου να το πετύχουμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στυλιανίδης.

    5. Η ανάδειξη της Ελλάδας ως μια ασφαλή αγορά με θεσμική σταθερότητα "με την εγγύηση της ευρωπαϊκής σφραγίδας ποιότητας, που βρίσκεται πολύ κοντά σε νέες αγορές καταναλωτών, στις οποίες μπορεί να εξάγει χωρίς υψηλό κόστος και κυρίως, χωρίς το ρίσκο που θα αναλάμβανε μια ξένη επιχείρηση εάν επένδυε εκεί".

    6. Η Ελλάδα οφείλει να αντιστρέψει το πρόβλημα των προηγούμενων ετών σε σημερινό και μελλοντικό πλεονέκτημα. "Οι ελληνικές επιχειρήσεις που μετακινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε φθηνές γειτονικές αγορές τώρα αποτελούν ένα έτοιμο, αξιόπιστο δίκτυο που μαζί με τις καλές πολιτικές μας σχέσεις είναι επιχείρημα για διεθνείς συνεργασίες", υπογράμμισε ο κ.Στυλιανίδης.

    7.Το μειονέκτημα του υψηλού κόστους παραγωγής που θα έβλεπε κανείς στη χώρα μας αφορά σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Θα έλεγα όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση γιατί είναι ακόμα στην αφετηρία της προσπάθειάς της. Άρα, είμαστε εύπλαστη αγορά. "Μπορούμε να γίνουμε έδρα μεγάλων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, συστήματα ρομποτικής ή τηλεεργασία. Εδώ μπορούν να στηθούν τα στρατηγεία τέτοιων επιχειρήσεων που χρειάζονται προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, το οποίο διαθέτουμε εμείς περισσότερο από τους γείτονες μας. Παράλληλα κάποια παραρτήματα παραγωγής των επιχειρήσεων αυτών, μπορούν να βρίσκονται στις γειτονικές μας χώρες, όπου η πρώτη ύλη είναι φθηνότερη, το ωρομίσθιο χαμηλό, όπως και το κόστος μεταφοράς λόγω της απόστασης", πρόσθεσε ο υφυπουργός.

    [13] Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΟΑΒ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (14:35 UTC+2)

    Σε αγώνα δρόμου άνευ προηγουμένου έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα και αδυναμίες που κληρονόμησε, σε σχέση με το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), όπως τόνισε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, στη διάρκεια ομιλίας του στην Επιχειρηματική Λέσχη Αθηνών (ΑΒC).

    O ίδιος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να εντατικοποιήσει και για τα δυτικά Βαλκάνια το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, που αφορά στο 20% του προϋπολογισμού των ιδιωτικών επενδύσεων του ΕΣΟΑΒ. "Ξεκινούμε να εγκαινιάζουμε τα πρώτα μικρά έργα, ενώ έχουμε ήδη αρχίσει να αξιολογούμε τις μελέτες και να δρομολογούμε κάποια μεγάλα έργα υποδομής, που αφορούν το 79% του κεφαλαίου", διευκρίνισε ο υφυπουργός.

    Παράλληλα, ο κ.Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αποδυναμωθεί η παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια. "Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός, κ. Κ. Καραμανλής, από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι, σεβόμενος την συνέχεια και τη συνέπεια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και προστατεύοντας την αξιοπιστία της Ελλάδος έναντι των φίλων και γειτόνων της, θα επιμείνει στην υλοποίηση του ΕΣΟΑΒ, ύψους 550 εκατ. ευρώ", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος σε όσα έγιναν στο παρελθόν γύρω από το ΕΣΟΑΒ, ο κ.Στυλιανίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι επρόκειτο για μια "πολύ καλή ιδέα στη σύλληψη της, που απονευρώθηκε λόγω θεσμικών, οργανωτικών, τεχνικών και ταμειακών αδυναμιών, οι οποίες συνδυάστηκαν με άσκοπες μεγαλοστομίες της προηγούμενης κυβέρνησης και πολλή διαφήμιση χωρίς περιεχόμενο"._

    [14] 32.417 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΔΑΑ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (14:35 UTC+2)

    Σε 851 ανέρχονται τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (εκτός των χορηγών), που αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ενώ άλλα 46 θα αφιχθούν στη χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, στο πλαίσιο των 739 προγραμματισμένων πτήσεων (από τις οποίες οι 566 είναι τακτικές, οι 25 έκτακτες και οι 148 γενικής αεροπορίας). Για την αυριανή ημέρα, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 682 πτήσεις από τον ΔΑΑ.

    Στο μεταξύ, χτες Πέμπτη, το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε συνολικά 688 πτήσεις. Οι προγραμματισμένες αποτέλεσαν το 77,3% του συνόλου, οι έκτακτες το 2,3% και οι πτήσεις γενικής αεροπορίας το υπόλοιπο 20,4%.

    Συνολικά χθες διήλθαν από τον αερολιμένα 51.524 επιβάτες, από τους οποίους οι 23.811 ήταν οι αφικνούμενοι και οι 27.713 εκείνοι που αναχώρησαν, ενώ διακινήθηκαν 1.233 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (εκτός χορηγών).

    Από την άφιξη του πρώτου μέλους της Ολυμπιακής Οικογένειας ο αερολιμένας έχει υποδεχθεί συνολικά 32.417 μέλη. Το σύστημα διαχείρισης αποσκευών του αεροδρομίου διαχειρίστηκε χθες 23.920 αποσκευές, αριθμό σημαντικά χαμηλότερο της μέγιστης χωρητικότητας, η οποία είναι 45.000 ημερησίως.

    [15] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (14:30 UTC+2)

    ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ: ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 6ΜΗΝΟΥ

    Βελτίωση εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο του 2004 τα οικονομικά μεγέθη της CRETA FARM ΑΒΕΕ, με τον τζίρο της εταιρίας να σημειώνει άνοδο κατά 21,58% και έφθασε στο ποσό των 35.200 χιλιάδες ευρώ, ενώ οριακή αύξηση παρουσίασαν και τα κέρδη προ φόρων, σκαρφαλώνοντας στα 2.129,5 χιλ. ευρώ, έναντι των 2.113,3 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003.

    Αύξηση της τάξης του 21,64% παρουσίασαν τα μικτά αποτελέσματα με σταθεροποίηση του μικτού περιθωρίου κέρδους στο 35,3%. Κατά 23,84% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003 ξεπερνώντας τα 6.913 χιλ. ευρώ. Σημαντικά αυξημένες κατά 37,89% είναι οι αποσβέσεις της μητρικής εταιρίας κατά την εξεταζόμενη περίοδο φτάνοντας τα 4.784 χιλ. ευρώ.

    ΟΜΙΛΟΣ CRETA FARM

    Αύξηση της τάξης του 21,02% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου φτάνοντας τα 36.876 χιλ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα, κάμψη κατά 18,83% εμφάνισαν τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ξεπερνώντας τα 1.613,5 χιλ. ευρώ, έναντι 1.988 χιλ. ευρώ. Μειωμένα κατά 13,3% εμφανίστηκαν και τα λειτουργικά κέρδη τα οποία ανήλθαν στο ποσό των 3.040 χιλ.

    Κατά 20,44% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του Ομίλου CRETA FARM το δεύτερο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003 ξεπερνώντας τα 7.144 χιλ. ευρώ. Σημαντικά αυξημένες κατά 40,23% είναι οι αποσβέσεις του Ομίλου κατά την εξεταζόμενη περίοδο φτάνοντας τα 5.530,6 χιλ. ευρώ.

    FOLLI - FOLLIE Α.Β.Ε.Ε.: Αύξηση κερδών 28% το 6μηνο

    Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie το πρώτο εξάμηνο του 2004, με τον ενοποιημένο τζίρο να φθάνει στο ποσό των 90 εκατ. ευρώ, έναντι των 70,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2003, εμφανίζοντας έτσι ενίσχυση της τάξης του 28%.

    Σε επίπεδο καθαρών κερδών προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, τα κέρδη ανήλθαν στα 34,2 εκατ. ευρώ, έναντι 26,7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, σημειώνοντας αύξηση κατά 28%.

    Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο ποσό των 30,2 εκατ. ευρώ, έναντι των 23,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 26%.

    Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, ο τζίρος της μητρικής στο πρώτο εξάμηνο του 2004 ανήλθε στο ποσό των 18,3 εκατ. ευρώ, έναντι 18,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003, παρουσιάζοντας αύξηση 0,5%. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 12,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9,2 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2003, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 36%.

    ΓΕΝΙΚΗ ΕΤ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ-ΤΕΡΝΑ

    Με γοργούς ρυθμούς έτρεξαν στο πρώτο εξάμηνο του 2004 τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΓΕΚ, με τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας να ανέρχονται στο ποσό των 39,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 26,9 εκατ.ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, εμφανίζοντας έτσι αύξηση της τάξης του 47%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΓΕΚ ανήλθε σε 227,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 187,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003, σημειώνοντας αύξηση κατά 21%.

    Τα κέρδη προ φόρων και μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 25,5 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ. αυξημένα κατά 49%. Τα λειτουργικά κέρδη (αποτελέσματα εκμετάλλευσης) διαμορφώθηκαν σε 39,8 εκατ. ευρώ από 26,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2003, σημειώνοντας αύξηση 51%.

    Εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 και τα οικονομικά μεγέθη της ΤΕΡΝΑ ΑΕ, που αποτελεί των κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου.Τα κέρδη προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 45,3% και ανήλθαν σε 37,8 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2003, ενώ τα κέρδη προ φόρων και μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας έφθασαν σε 35,9 εκ. ευρώ από 24,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ενίσχυση της τάξης του 44,1%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 228,8 εκατ. ευρώ έναντι 188,7 εκατ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, σημειώνοντας αύξηση 21%.

    Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, η ΤΕΡΝΑ σημείωσε επίσης μεγάλη άνοδο μεγεθών, καθώς οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε 200 εκατ. ευρώ από 177,9 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 31,5 εκατ. ευρώ έναντι 22,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 42,5% καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος του Ομίλου συνέχισε την πολύ καλή πορεία του.

    ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 6ΜΗΝΟΥ 2004

    Θετικά καταγράφονται τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Σαράντη το πρώτη εξάμηνο του 2004, με τις πωλήσεις να φθάνουν στο ποσό των 117,4 εκατ. ευρώ, έναντι των 108,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 8,5% σε σχέση με το 2003.Τα κέρδη του Ομίλου μετά από δικαιώματα μειοψηφίας έφτασαν στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35% σε σχέση με το 2003 που ήταν 7,4 εκατ. ευρώ.

    Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η πολύ καλή επίδοση όλων των θυγατρικών του Ομίλου στην Αν. Ευρώπη οι οποίες επηρεάστηκαν θετικά από την ισχυρή ζήτηση σε Ρουμανία, Πολωνία και Σερβία.

    Από πλευράς κλάδων δραστηριοποίησης, οι κλάδοι των καλλυντικών και προϊόντων οικιακής φροντίδας που αποτελούν και τους βασικούς κλάδους του Ομίλου αναπτύχθηκαν ικανοποιητικά με +9%. Ξεχωρίζει ο τομέας των ακριβών καλλυντικών που παρουσίασε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης το α' εξάμηνο του 2004 σε σχέση με το 2003.

    Για το σύνολο του 2004 η διοίκηση της εταιρίας διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι πωλήσεις της θα διαμορφωθούν στο ποσό των 246 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας να φθάνουν στα 21 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% και 38% αντίστοιχα σε σχέση με το 2003.

    ΦΟΙΝΙΞ ΜΕΤΡΟΛΑΪΦ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

    Αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων παρουσιάζουν οι κλάδοι γενικών ασφαλίσεων της εταιρίας, πλην του αυτοκινήτου, με επικεφαλής τον κλάδο πυρός που εμφανίζει αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά 23% ή 4,7 εκατ. ευρώ.

    Σημαντική εξέλιξη επίσης αποτελεί η προσπάθεια της εταιρίας για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου αυτοκινήτων από ζημιογόνους κινδύνους, παρά την απώλεια της παραγωγής ασφαλίστρων στο συγκεκριμένο κλάδο.

    Αναλυτικότερα, η παραγωγή ασφαλίστρων (μαζί με τα δικαιώματα συμβολαίων) σημείωσε πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 28% ή 16 εκατ. ευρώ στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και 23% ή Ευρώ 3,7 εκατ. στον κλάδο συμπληρωματικών καλύψεων αυτοκινήτων.

    Η κάμψη της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου αυτοκινήτων ήταν η κυριότερη αιτία που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα της εταιρίας στο πρώτο εξάμηνο σε ζημία ύψους 5,7 εκατ. ευρώ. Η μείωση της παραγωγής των ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ασφαλίσεις ζωής που σημείωσαν σημαντική άνοδο, είναι η κύρια αιτία που η συνολική ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου ζωής παρουσίασε μικρή κάμψη, της τάξης του 4% ή 2 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά έσοδα επενδύσεων κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με την κάμψη που εμφανίζουν οι χρηματαγορές. Εν τούτοις εμφανίζουν μείωση κατά Ευρώ 9 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους κατά την οποία υπήρχαν έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα από τη ρευστοποίηση ομολόγων πολυετούς διάρκειας.Η υλοποίηση του προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 8%.

    Σύμφωνα με το εκπονούμενο επιχειρησιακό σχέδιο του Ομίλου της Εμπορικής, η νέα στρατηγική της Φοίνιξ Metrolife Εμπορική για την οριστική αναστροφή των ζημιογόνων αποτελεσμάτων και την κερδοφόρο ανάπτυξη της εταιρίας στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:

    Αναδιοργάνωση και βελτιστοποίηση της δομής και των διαδικασιών πωλήσεων της Εταιρίας.Περαιτέρω μείωση και αποτελεσματικότερη διαχείριση του λειτουργικού κόστους.Αύξηση εσόδων που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των συνεργιών σε επίπεδο πωλήσεων μέσω και των δικτύων πώλησης του Ομίλου

    ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αποτελεσματα Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2004

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να παρουσιάζει άνοδο της τάξης 2,7% και ανήλθε στο ποσό των 449,79 εκατ. ευρώ, έναντι των 438,06 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Για την «ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ» σε ατομική βάση ο Κύκλος Εργασιών αυξήθηκε κατά 2,9%, και ανήλθε σε 397,31 εκατομμύρια, από 386,02 εκατομμύρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τα Ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη προ Φόρων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και ανήλθαν σε 3,78 εκατομμύρια από 0,43 εκατομμύρια κατά το πρώτο εξάμηνο 2003.

    Σημαντική βελτίωση σημειώθηκε και για την «ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ» σε ατομική βάση, όπου τα Καθαρά Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 68,8% και ανήλθαν σε 5,40 εκατομμύρια το Α΄εξάμηνο 2004 έναντι 3,20 εκατομμυρίων το Α΄ εξάμηνο 2003.

    Για το 2004, έχει προγραμματιστεί η λειτουργία τεσσάρων νέων καταστημάτων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα κατάστημα σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη.Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση του δικτύου δικαιόχρησης (franchising) στην Αττική και στην περιφέρεια.

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε: Η 'ΓΕΡΜΑΝΟΣ' εισέρχεται δυναμικά στην αγορά της Ουκρανίας - Στόχος της Germanos Telecom Ucraine τα 150 Καταστήματα μέσα στην επόμενη διετία

    Στην ίδρυση θυγατρικής εταιρίας Germanos Telecom Ucraine στην Ουκρανία, προχώρησε η ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε συνεργασία με την Mobitel -που διαθέτει ήδη 32 καταστήματα- Στη νεοϊδρυθείσα εταιρία η ΓΕΡΜΑΝΟΣ ελέγχει το 61% και προχωρά σε επένδυση της τάξης των 1,5 εκατ. δολ. με στόχο την περαιτέρω επέκτασή του Δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα.

    Το ποσοστό διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας φθάνει στην Ουκρανία μόλις το 17%, ενώ έως το τέλος του 2006 προβλέπεται να υπερβεί το 40%, καθώς νέοι συνδρομητές προστίθενται με ταχύτατους ρυθμούς.

    Η νεοιδρυθείσα εταιρία Germanos Telecom Ucraine, συνεργαζόμενη με τους δύο μεγαλύτερους παροχείς κινητής τηλεφωνίας (UMC και KYIVSTAR) -από τους πέντε που δραστηριοποιούνται συνολικά στη χώρα (UMC, KYIVSTAR, DCC, GOLDEN TELECOM, WELCOME) - θα αναπτύξει στα επόμενα δύο χρόνια ένα δίκτυο 150 καταστημάτων, υπό την επωνυμία και ταυτότητα ΓΕΡΜΑΝΟΣ που θα διαθέτουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων κινητής τηλεφωνίας και ψηφιακής τεχνολογίας. Στόχος της ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι να αποκτήσει ηγετική θέση στην χώρα στον τομέα της παροχής Προϊόντων και Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών.

    Emporiki Bank: Νέος Αναπληρωτής Γενικος Διευθυντής της Μονάδας Μεγάλων Επιχειρήσεων και Οργανισμών

    Καθήκοντα αναπληρωτού γενικού διευθυντή της μονάδας μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών ανέλαβε από τις 25 Αυγούστου ο Δημήτριος Πίνης, στο πλαίσιο της υπ αριθμ. 5/204/14.11.2000 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Στη συγκεκριμένη μονάδα οποία υπάγονται, διοικητικά και λειτουργικά, η Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων, η Διεύθυνση Εργασιών Ναυτιλίας, η Διεύθυνση Δημοσίου Τομέα, η Διεύθυνση Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων και η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Εταιριών.

    Επίσης, η Τράπεζα ανακοινώνει, ότι ο μέχρι τούδε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Μονάδας Μεγάλων Επιχειρήσεων και Οργανισμών κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος του Γεωργίου τοποθετήθηκε, από 25 Αυγούστου 2004, Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα Wholesale Banking.

    MEVACO ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 6ΜΗΝΟΥ

    Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2004 τα οικονομικά μεγέθη της μεταλλουργικής ΜEVACO, με τον τζίρος της να παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 51,6% και ανήλθε σε 6,26 εκατ. ευρώ, έναντι των 4,13 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας το συγκεκριμένο διάστημα ενισχύθηκαν κατά 45%, φθάνοντας στις 1.018 χιλιάδες ευρώ, από 702 χιλιάδες ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Όσο αφορά τα οικονομικά στοιχεία σε ενοποιημένη βάση, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 48,8% και ανήλθαν στα 9,30 εκατ. ευρώ, έναντι 6,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 88,6% διαμορφώθηκαν στις 1,218 χιλιάδες ευρώ, έναντι 641 χιλιάδες ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    [16] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2004 (19:58 UTC+2)

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία καταδικάζει τη βομβιστική ενέργεια κατά του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος και καλεί τις δύο κοινότητες να αντιδράσουν με υπευθυνότητα στο θέμα που προέκυψε.

    ''Η πρεσβεία των ΗΠΑ καταδικάζει τη βομβιστική ενέργεια και τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν κατά της Εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος'', αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι ''οι τουρκοκυπριακές αρχές θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να συλλάβουν και να διώξουν ποινικώς τους υπεύθυνους''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 27 Αυγούστου 2004 (19:56 UTC+2)

    Κρίσιμος για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας είναι ο Οκτώβριος, αφού στις 6 αυτού του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Εκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε, σήμερα, στη δημοσιότητα.

    Η έκθεση αυτή αναμένεται να κρίνει το αν τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση, στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, θα ανάψει το «πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, είναι αυτός που θα παρουσιάσει την Εκθεση Προόδου για την Τουρκία, αλλά για το περιεχόμενό της θα ενημερωθεί και ο «διάδοχος» του κ. Πρόντι, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

    [18] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΕΣΚΙΣΕΧΙΡ

    Αγκυρα, 27 Αυγούστου 2004 (19:45 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο στην επαρχία Εσκίσεχιρ της Τουρκίας, όταν κατέρρευσε υπό κατασκευή εργοστάσιο.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού), ο θάνατος τριών εκ των θυμάτων ήταν ακαριαίος, ενώ το τέταρτο θύμα έχασε τη μάχη για τη ζωή στο νοσοκομείο, όπου διακομίστηκε λίγο μετά τον απεγκλωβισμό του από τα συντρίμμια.

    Το υπό κατασκευή εργοστάσιο, ιδιοκτησίας της τουρκικής εταιρίας μπισκότων "Eti Biskuvileri", κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    [19] ΤΟ ΚΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ

    Λευκωσία, 27 Αυγούστου 2004 (18:26 UTC+2)

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) σε ανακοίνωσή του καταδικάζει με βδελυγμία και αποτροπιασμό τη βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Καλεί, ταυτόχρονα, το κατοχικό καθεστώς να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από το ανοσιούργημα αυτό.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Βοστώνη, 27 Αυγούστου 2004 (18:09 UTC+2)

    Συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές στη Μασαχουσέτη πρώην στρατιωτικός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ο οποίος κατηγορείται ότι απέκρυψε στοιχεία της ταυτότητάς του κατά την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση βίζας και άδειας για μόνιμη παραμονή στις ΗΠΑ.

    Ο Μάρκο Μπόσκιτς υπηρέτησε στο στρατό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και φέρεται αναμεμειγμένος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ.

    Ο συλληφθείς όταν παρουσιάστηκε ενώπιον των αρχών για τη υποβολή των αιτήσεων δεν ανέφερε ότι υπηρέτησε ως στρατιώτης στη Βοσνία και αντιμετωπίζει την κατηγορία της εξαπάτησης της υπηρεσίας μεταναστών.

    Η δίκη θα αρχίσει στις 23 Σεπτεμβρίου και ενδέχεται να καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα.

    [21] ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ Ο ΟΥΓΓΡΟΣ ΑΡΣΙΒΑΡΙΣΤΑΣ ΓΚΙΟΥΡΚΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2004 (20:25 UTC+2)

    Θετικό σε απαγορευμένες ουσίες βγήκε το πρώτο δείγμα του Ούγγρου ασημένιου Ολυμπιονίκη στα 105κ της άρσης βαρών, Φέρεντς Γκιούρκοβιτς. Σε περίπτωση που και το δεύτερο δείγμα είναι θετικό (το δείγμα θα εξεταστεί πιθανόν αύριο), τότε ο Ούγγρος Ολυμπιονίκης θα αναγκαστεί να παραδώσει το μετάλλιό του, ενώ παράλληλα θα τιμωρηθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (20:12 UTC+2)

    Στο ίδιο έργο πρωταγωνιστές θα βρεθούν οι εθνικές ομάδες μπάσκετ γυναικών των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Όπως και το 2000 στο Σίδνεϊ έτσι και τέσσερα χρόνια αργότερα στην Αθήνα οι δυο ομάδες πέρασαν στον μεγάλο τελικό και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με έπαθλο το χρυσό μετάλλιο.

    Τα «καγκουρώ», που είχαν γνωρίσει στην Αυστραλία την ήττα από τις Αμερικανίδες, δεν δυσκολεύτηκαν σήμερα να κάμψουν την αντίσταση της Βραζιλίας, την οποία κέρδισαν με 88-75.

    Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι μόνο στο πρώτο 10λεπτο, που έκλεισε ισόπαλο 21-21. Στη συνέχεια οι Αυστραλέζες βελτίωσαν την απόδοσή τους και με «όπλο» την κυριαρχία στον τομέα των ριμπάουντ και την ευστοχία από την περιφέρεια, πέρασαν μπροστά και δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στη νίκη-πρόκριση στον τελικό.

    Η Βραζιλία θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στον μικρό τελικό αύριο (2 μ.μ.) με αντίπαλο τη Ρωσία, η οποία, νωρίτερα, ηττήθηκε από τις ΗΠΑ.

    Τα δεκάλεπτα: 21-21, 36-42, 56-63, 75-88

    Βραζιλία: Πίντο 3, Λουζ 2, Κόστα, Σομπράλ, Μαρκές 25, Αρκέιν 15, Λόπες, Ρόχα, Σούζα 6, Ολιβέιρα 20, Σάντος 4.

    Αυστραλία: Πότο 12, Τρανκουίλι, Τέιλορ 12, Μπάτκοβιτς 7, Φάλον 14, Χάροουερ 12, Σνελ 3, Σπορν 2, Τζάκσον 26

    [23] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΣΤΗΝ 36η ΘΕΣΗ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2004 (20:08 UTC+2)

    Μέτρια εμφάνιση πραγματοποίησε ο ιππέας Αντώνης Πετρής. Ο Ελληνας πρωταθλητής μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του τελικού της υπερπήδησης εμποδίων κατατάχθηκε στην 36η θέση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει στο δεύτερο γύρο του τελικού που θα πραγματοποιηθεί απόψε.

    [24] ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2004 (19:58 UTC+2)

    Μετά από πολύ καλή αγωνιστική παρουσία ο Λάζαρος Λοϊζίδης κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στον 3ο προκριματικό όμιλο, και προκρίθηκε στα προημιτελικά της κατηγορίας των 84 κιλών του Ολυμπιακού τουρνουά ελευθέρας πάλης που διεξάγεται στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

    Ο παλαιστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης νίκησε στο δεύτερο αγώνα με 3-0 τον Γάλλο Ακέσε Βινσέντ Ακά και έτσι θα δώσει το παρών στην οκτάδα, όπου θ` αντιμετωπίσει τον Κουβανό «ασημένιο» Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ, Γιοέλ Ρομέρο με στόχο μια θέση στα ημιτελικά. Ο αγώνας αυτός θα διεξαχθεί αργά το απόγευμα.

    «Κάθε αγώνας είναι σαν τελικός. Ο κόσμος γεμίζει τα γήπεδα και πανηγυρίζει επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Είναι μαγικές στιγμές αυτές που ζούμε», τόνισε ο Ελληνας πρωταθλητής της πάλης.

    [25] ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ο ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΤΩΝ 10μ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2004 (19:46 UTC+2)

    Χωρίς ελληνική συμμετοχή θα διεξαχθεί αύριο ο ημιτελικός των καταδύσεων από βατήρα 10μ. των ανδρών. Οι Ελληνες αθλητές δεν τα πήγαν καλά και αποκλείστηκαν, αφού δεν κατάφεραν να πάρουν μια θέση στην 18αδα. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Γαβριηλίδης κατετάγη 22ος με 395,94 βαθμούς και ο Σωτήρης Τράκας 26ος με 361,56 βαθμούς.

    [26] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Βρυξέλες, 27 Αυγούστου 2004 (19:36 UTC+2)

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε "τη βαθύτατη λύπη του" για την εκτέλεση του ιταλού δημοσιογράφου Έντσο Μπαλντόνι από τους απαγωγείς του στο Ιράκ και "τη βαθιά του αλληλεγγύη" προς την Ιταλία.

    Η ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ εκτέλεσε τον ιταλό δημοσιογράφο που κρατούσε όμηρο στο Ιράκ.

    [27] ΦΡΑΤΙΝΙ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Ρώμη, 27 Αυγούστου 2004 (18:57 UTC+2)

    Η Ιταλία δεν θα υποχωρήσει στον εκβιασμό των τρομοκρατών και θα διατηρήσει τις δυνάμεις της στο Ιράκ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ενώπιον του κοινοβουλίου, μετά την εκτέλεση στο Ιράκ του δημοσιογράφου Εντζο Μπαλντόνι.

    "Ο εκβιασμός της τρομοκρατίας δεν μπορεί να μας υπαγορεύσει την συμπεριφορά μας", δήλωσε ο Φρατίνι μιλώντας ενώπιον των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι 3000 ιταλοί στρατιωτικοί που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ θα "παραμείνουν εκεί για όσο χρονικό διάστημα το ζητήσει ο ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι".

    [28] ΒΑΓΔΑΤΗ: ΔΩΔΕΚΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ

    Βαγδάτη, 27 Αυγούστου 2004 (18:41 UTC+2)

    Δώδεκα αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα στην κεντρική Βαγδάτη από επιθέσεις με πολλές χειροβομβίδες που εξαπέλυσαν εναντίον τους ιρακινοί αντάρτες, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μια πρώτη επίθεση γύρω στις 10:00 το πρωί από οκτώ χειροβομβίδες που ερρίφθησαν εναντίον τους. Μία ώρα αργότερα δύο χειροβομβίδες ερρίφθησαν τραυματίζοντας πέντε στρατιώτες και 45 λεπτά αργότερα άλλη μία χειροβομβίδα από την οποία τραυματίστηκαν δύο.

    [29] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

    Βαγδάτη, 27 Αυγούστου 2004 (18:05 UTC+2)

    Οι μαχητές που είχαν απαγάγει δυο συγγενείς του ιρακινού υπουργού Άμυνας Χαζίμ αλ Σαλαάν την εβδομάδα αυτή, άφησαν ελεύθερο τον ένα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι μια ομάδα που αυτοαποκαλείται "Οι Ταξιαρχίες της Θεικής Οργής" άφησαν ελεύθερο τον Σάλαχ Χάσαν Ζειντάν Λάμιε αφού η ιρακινή αστυνομία αποδέχτηκε τα αιτήματά τους και άφησε ελεύθερο τον Αλι Σμεϊσίμ, στενό συνεργάτη του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ.

    [30] ΜΠΟΥΣ: ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 27 Αυγούστου 2004 (18:02 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι εκτίμησε λάθος τις συνθήκες στο μεταπολεμικό Ιράκ, σε συνέντευξη του στους Times της Νέας Υόρκης.

    Ωστόσο, όπως μεταδίδει τo Reuters, επέμεινε πως ο 17μηνος ανταρτοπόλεμος είναι στην ουσία μία παρενέργεια της «εύκολης νίκης» έναντι του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε ότι η τακτική που ακολουθείται από τις ΗΠΑ είναι «επαρκώς ευέλικτη», ώστε να αντιμετωπίζονται «κατά περίπτωση» οι κρίσεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου, από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί 969 Αμερικανοί στρατιώτες, από τους οποίους οι 828 μετά την 30η Απριλίου, 2003. Οι τραυματίες του αμερικανικού στρατού ανέρχονται στους 6.690.

    [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2004 (18:51 UTC+2)

    Συνεχίζεται η 7η Διεθνής συνάντηση Νεανικών Ορχηστρών που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Εχεδώρου σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

    Σήμερα θα εμφανιστούν στις 9 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Σίνδου η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης, η Ορχήστρα Πνευστών Βάρνας και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Λαμίας.

    Αύριο την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος, θα εμφανιστούν ορχήστρες από τον Καναδά, τη Βουλγαρία και το Δήμο Λαμίας ενώ την ίδια ώρα στο Καλοχώρι θα εμφανιστούν ορχήστρες από τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και τους Δήμους Καλαμαριάς και Εχεδώρου.

    [32] «ΓΕΜΙΣΕ» ΜΕ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟ «ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (18:17 UTC+2)

    Πολιτιστική βραδιά διοργάνωσε χθες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού», που λειτουργεί στο Πεδίον του Άρεως.

    Η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο την παρουσίαση της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας της Περιφέρειας. Παρευρέθηκαν πολλοί Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και τραγούδια του Βορείου Αιγαίου, που παρουσίασαν χορευτές των παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων Σάμου και Ικαρίας, καθώς και τo συγκρότημα «Μεσοτοπίτες Λέσβου». Επίσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη λαϊκή παράδοση της περιοχής και να δοκιμάσουν χαρακτηριστικές γεύσεις και εδέσματα, στο χώρο του περιπτέρου της Περιφέρειας.

    Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης, ο οποίος τόνισε ότι: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ως απώτερο σκοπό να αναδείξει το ιδιαίτερο χρώμα των νησιών της που όλα μαζί συνιστούν αυτό που εμείς αποκαλούμε «αυθεντική Ελλάδα» την πολυμορφία των τοπίων και τις βαθιές ρίζες της πολιτιστικής παράδοσης των νησιών μας.

    Το «Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού» θα είναι ανοιχτό έως την Κυριακή 29 Αυγούστου.

       

    [33] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

    Aθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (14:24 UTC+2)

    Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνουν οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Νίκαιας, οι οποίες φέτος θα διεξαχθούν και στον ιστορικό χώρο της Μάντρας του Μπλόκου.

    «Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε στο Κατράκειο θέατρο, το μεγαλύτερο ανοιχτό θέατρο της Αττικής, έργα αξιόλογων καλλιτεχνών, που με το έργο τους συμβάλλουν στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Παράλληλα, στον ιστορικό χώρο του Μπλόκου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μουσικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερο χρώμα και ποιότητα» σημείωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

    Πρόσθεσε ακόμη: «Με στόχο την πολιτιστική αποκέντρωση, επιλέγουμε δημιουργίες και δραστηριότητες, που προσφέρουν γνήσια ψυχαγωγία, ενισχύουν το ιδιαίτερο πολιτιστικό στίγμα της πόλης μας και μας επιτρέπουν να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο».

    Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεκινά από τις 30 Αυγούστου έως και τις 22 Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα για το Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας, περιλαμβάνει:

    -30 Αυγούστου: Συναυλία «Εστουδιαντίνας» της Νέας Ιωνίας Βόλου.

    -2 Σεπτέμβρη: «Πλούτος» του Αριστοφάνη με τον Λάκη Λαζόπουλο

    -6 Σεπτέμβρη: «Ευμενίδες» του Αισχύλου με την Άννα Συνοδινού

    -9 Σεπτέμβρη: Συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου

    -13 Σεπτέμβρη: Συναυλία Γιώργου Νταλάρα και Γλυκερίας

    -16 Σεπτέμβρη «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου με τον Γιώργο Κιμούλη

    -18 Σεπτέμβρη: Συναυλία Μαρινέλλας

    Ακόμη, άλλες τέσσερις εκδηλώσεις θα γίνουν στον χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς:

    -1 Σεπτέμβρη: «Κονσέρτο για κιθαριστές»

    -8 Σεπτέμβρη: «Τσιγγάνικοι σκοποί»

    -15 Σεπτέμβρη: Συναυλία Σαβίνας Γιαννάτου με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι

    -22 Σεπτέμβρη: Συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων

    Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 27 Αυγούστου 2004 (14:22 UTC+2)

    «Σχέδια τραπεζογραμματίων ευρώ» είναι ο τίτλος της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται οι 44 προτάσεις για τα σχέδια των χαρτονομισμάτων ευρώ, που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό ΄Ιδρυμα το 1996. Η έκθεση φιλοξενείται στην Τράπεζα της Ελλάδος (Αμερικής 3) μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου

    [35] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2004 (14:12 UTC+2)

    Με την τραγωδία «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία του θεατρικού φεστιβάλ «Μερκούρια που διοργανώνει φέτος για 10η χρονιά ο δήμος Συκεών. Το φετινό πρόγραμμα των «Μερκουρείων» εκτός από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στις 30 Αυγούστου περιλαμβάνει τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη την 1η Σεπτεμβρίου από το Εθνικό Θέατρο, τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στις 2 Σεπτεμβρίου από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, τη μουσική παράσταση «Τρίτο Κουδούνι» στις 3 Σεπτεμβρίου , το «Ημέρωμα της Στρίγγλας» Σέξπιρ στις 4 Σεπτεμβρίου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, το «Αμάρτημα της μητρός μου» του Βιζυηνού στις 5 Σεπτεμβρίου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, τα «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη στις 6 Σεπτεμβρίου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, τη «Γκόλφω» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη στις 8 Σεπτεμβρίου από το Κ.Θ.Β.Ε, τους «Καυγάδες στην Κιότζα» του Γκολντόνι στις 20 Σεπτεμβρίου από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και τον «Φιλοκτήτη» στις 12 Σεπτεμβρίου από το ΔΗΠΕ.ΘΕ. Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο. Όλες οι παραστάσεις εκτός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου θα δοθούν στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» με ώρα έναρξης τις 9 το βράδυ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 27 August 2004 - 18:13:56 UTC