Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ 32 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΗΝ Β.ΟΣΕΤΙΑ
  • [02] ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΑΓ. ΟΡΟΣ - ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
  • [04] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2005 ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ - ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ
  • [07] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [09] ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ
  • [10] Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [12] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ Χ.Α ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [13] Ο Κ.ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΝΚΑ
  • [14] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΚΤ
  • [15] ΚΥΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ & ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ ΒΛΕΠΕΙ ΣΤΙΣ ΑΧΕ Η KANTOR CAPITAL
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Σ-Μ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ
  • [17] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΡΟΒΙΤΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [18] ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ COREPER
  • [19] "ΤΕΛΕΘΟΝ 2004" ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ
  • [20] ΦΕΝΤΟΤΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [21] ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [22] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΚΑΙ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
  • [23] ΜΕ ΝΙΚΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [24] ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΠΑΝΩ ΤΟ ΠΡΙΜ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [25] ΡΩΣΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΟΣ
  • [26] ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [27] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗ Β.ΟΣΕΤΙΑ
  • [28] ΤΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [29] ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΤΟ 2006 ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ
  • [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [33] "ΤΡΕΛΗ ΕΥΤΥΧΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [34] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΑ "ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ"

  • [01] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ 32 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΤΗΝ Β.ΟΣΕΤΙΑ

    Μόσχα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται η ομηρία περίπου 320 παιδιών, δασκάλων και γονέων από ενόπλους σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετίας του ρωσικού Νότου.

    Οι τουλάχιστον 17 ένοπλοι άνδρες και γυναίκες άφησαν ελεύθερους 32 ομήρους, συγκεκριμένα παιδιά και ηλικιωμένες γυναίκες, μεταδίδει το ΒΒC.

    Η ενέργεια των απαγωγέων ακολούθησε τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Ρουσλάν Αούσεφ, πρώην προέδρου της γειτονικής δημοκρατίας της Ινγκουσετίας και σεβαστής πολιτικής φυσιογνωμίας στην περιοχή.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να σωθούν οι όμηροι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται περίπου 130 παιδιά.

    Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες θα αποφύγουν τη χρήση βίας, ωστόσο, νωρίτερα είχε ακουστεί άλλη μια σειρά εκρήξεων και πυροβολισμών από την κατεύθυνση του σχολικού συγκροτήματος.

    Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας στη Βόρεια Οσετία, «αποκλείεται η χρήση βίας και θα υπάρξει μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους ενόπλους».

    Οι ρωσικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 12 άτομα έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ομηρίας, μεταξύ των οποίων και ένας από τους απαγωγείς.

    Οι γονείς των παιδιών που κρατούνται ως όμηροι ζητούν από τους διαπραγματευτές να συμφωνήσουν στα αιτήματα των ενόπλων, οι οποίοι αρχικά ζήτησαν την απελευθέρωση των Τσετσένων ανταρτών που κρατούνται στη γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.

    Αργότερα, όμως, αναφέρθηκε ότι τα αιτήματά τους ίσως έχουν αλλάξει.

    Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επιχείρηση των ανταρτών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

    Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει το σχολείο λένε ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων με διαπραγματεύσεις μέσω τηλεφώνου, έχουν αποβεί άκαρπες.

    Οι ένοπλοι δράστες έχουν μάλιστα τοποθετήσει έναν ελεύθερο σκοπευτή στην οροφή του σχολείου και απειλούν να ανατινάξουν τα εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένοι, εάν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να επιτεθούν εναντίον τους.

    Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι στο σχολείο κρατούνταν αρχικά 354 όμηροι - ανάμεσά τους και 132 παιδιά - από μια ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον 17 ένοπλους, άνδρες και γυναίκες.

    Στο μεταξύ νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί στην Τσετσενία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Ρώσοι στρατιώτες.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της αυτόνομης δημοκρατίας, βόμβα εξερράγη δίπλα σε διερχόμενη στρατιωτική φάλαγγα.

    [02] ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΑΓ. ΟΡΟΣ - ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (11:09 UTC+2)

    Αμφίβολη πλέον, πρέπει να θεωρείται η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Βόρεια Οσετία αλλά και τη ματαίωση της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας στην Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, που ρωτήθηκε από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής καμία ειδοποίηση για την αναβολή της ιδιωτικής επίσκεψης Πούτιν στη μοναστική πολιτεία της χερσονήσου του Άθω.

    Η ματαίωση της επίσκεψης στην Τουρκία, ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Πέμπτης, με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή», αν και μέχρι εκείνη την ώρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, δήλωνε ότι «αποκλείεται οποιαδήποτε αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Τουρκία». Ενώ απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν υπάρχουν ενδείξεις περί αναβολής της επίσκεψης Πούτιν, δεδομένης της ομηρίας των παιδιών σε σχολείο της νότιας Ρωσίας, ο κ. Ταν τόνιζε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

    Σημειώνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να αφιχθεί σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στην Τουρκία, για διήμερη επίσημη επίσκεψη, στην πρώτη επίσκεψη Ρώσου ηγέτη στη γείτονα τα τελευταία 32 χρόνια.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (12:21 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο και μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο των επαφών που έχει με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων ενόψει της ομιλίας του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην 69η ΔΕΘ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε τα ζητήματα της ανεργίας, των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, του μεταολυμπιακού σχεδιασμού και ζήτησε να υπάρξει αναδιανομή εισοδήματος ώστε να αντιμετωπιστούν εισοδηματικές ανισότητες. Τάχθηκε, επίσης κατά των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, που συμμετείχε στη σύσκεψη, επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

    [04] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2005 ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Από τις 20 ως τις 23 Ιανουαρίου του 2005 θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, όπου παρουσίασε και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    «Έχουμε μία διαδρομή 30 ετών όπου το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι δύναμη αλλαγής, προόδου, αλληλεγγύης, για την ελληνική κοινωνία. Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη, λαϊκή συμμετοχή, ήταν οι βασικές έννοιες που ακόμα εμπνέουν το Κίνημά μας. Εκφράσαμε τα οράματα των νέων γενιών και θέλουμε και σήμερα ακριβώς να εκφράζουμε τα οράματα της νέας γενιάς. Η παράταξή μας ήταν και είναι ένα σύγχρονο, πατριωτικό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό κίνημα. Σήμερα μετέχουμε ενεργά στις ευρωπαϊκές προοπτικές και θεσμούς ως Κόμμα, αλλά και στο διεθνές κίνημα του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και ανακοίνωσε πως αύριο θα γίνει μια κεντρική εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στο Βύρωνα, με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο ενώ το πολιτιστικό μέρος έχει επιμεληθεί ο Θάνος Μικρούτσικος.

    Επίσης έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ σε συνεργασία με το ΙΣΤΑΜΕ και το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ ξεκινά και συγκεντρώνει ένα σημαντικό αρχειακό υλικό σε όλη τη χώρα, γι΄ αυτό και κάλεσε όλους όσους διαθέτουν τέτοιο υλικό να συνεισφέρουν σ' αυτή την προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη έκθεση ιστορική, φωτογραφίας και υλικού, για την παρουσία του ΠΑΣΟΚ και τόσων στελεχών στην πολιτική ιστορία της χώρας. Παράλληλα για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων θα διοργανωθεί ένα διεθνές επιστημονικό, πολιτικό συνέδριο με τη συμμετοχή και ξένων προσωπικοτήτων και όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αναβίωση της συνεργασίας των μεσογειακών σοσιαλιστικών κομμάτων.

    Επίσης ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν εκδηλώσεις για τους νέους.

    Αναφερόμενος ο κ. Παπανδρέου στην προσυνεδριακή περίοδο είπε ότι ήδη εργάζονται οι ομάδες του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης και σε 15 ημέρες θα είναι έτοιμες οι βασικές εισηγήσεις που θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για τις οργανώσεις αλλά και ευρύτερα για την ανοιχτή κοινωνία. Στο διάστημα μέχρι το Συνέδριο ανακοίνωσε ότι θα οργανωθούν πέντε συνδιασκέψεις προσυνεδριακού διαλόγου: μία στην Αθήνα και τέσσερις στην Περιφέρεια. Τον Οκτώβριο στην Κομοτηνή με θέμα: «Την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διακυβέρνηση» καθώς επίσης και στο Ηράκλειο της Κρήτης με θέμα: «Την παιδεία και την απασχόληση». Στην Πάτρα τον Νοέμβριο για το θέμα «Της κοινωνικής Αλληλεγγύης» καθώς και στην Αθήνα με θέμα: «Τη συμμετοχική δημοκρατία» και τέλος το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Την οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη».

    Τόνισε ότι η εξουσία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός και πρόσθεσε πως σύντομα ο λαός θα ζητήσει από το ΠΑΣΟΚ σύντομα να δώσει τις υπηρεσίες του γιατί όπως είπε η χώρα δεν μπορεί να προχωρά χωρίς πυξίδα. "Είμαστε μπροστά σε μια κυβέρνηση αδράνειας που θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μόνιμα στο ρελαντί. Μια χώρα δεν μπορεί να προχωρά χωρίς πυξίδα. Μια χώρα δεν μπορεί να προχωρά με την αναβίωση του κομματικού κράτους" είπε χαρακτηριστικά.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Επικριτικός με τη στάση της κυβέρνησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για αδυναμία και ανικανότητα να αντιμετωπίσει το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος, αφού πρώτα απ' όλα δυσφήμισε προεκλογικά τις όλες προσπάθειες και το ίδιο έκανε και μετεκλογικά συνεχίζοντας να δυσφημίζει τη χώρα μιλώντας συνεχώς για το κόστος των αγώνων.

    «Θεωρώ όμως ότι αυτό έχει αρνητικότατες επιπτώσεις ευρύτερες και βεβαίως είναι ένα παιχνίδι το οποίο είναι και κακόγουστο και βλαβερό για την οικονομία. Δημιουργεί δε και ένα κλίμα αρνητικό εκεί που υπάρχει μια ουσιαστική αυτοπεποίθηση και ευφορία, και μας φέρνει στη μιζέρια και στην ψωροκώσταινα» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως αυτό που θα πρέπει να διατηρήσουμε και την επόμενη μέρα των αγώνων είναι πρώτα απ' όλα το πνεύμα των ίδιων των Αγώνων. "Ήταν μια πατριωτική προσπάθεια, ανέδειξε ένα νέο ήθος και ύφος, τον σεβασμό προς τον συμπολίτη μας, μια νέα σχέση κράτους και πολίτη, μια κοινωνία της προσφοράς και του εθελοντισμού" τόνισε.

    Οσον αφορά το θέμα ντόπινγκ κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι ακολουθεί μια απαράδεκτη τακτική και ότι σπέρνει σκανδαλολογία χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και τόνισε πως αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική της ΝΔ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η προσπάθεια σπίλωσης του ήθους της παράταξης το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    Για το θέμα Κεντέρη - Θάνου έκανε λόγο για λάθους χειρισμούς που ανήγαγαν το ντόπινγκ σε ελληνικό θέμα. Πρόσθεσε ότι το θέμα του ντόπινγκ πρέπει να αντιμετωπιστεί διακομματικά .

    Όσον αφορά τη μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι δεν έχει κανένα σχέδιο αν και είχε μπροστά της έξι μήνες για να το εκπονήσει. «Δεν είναι προγραμματισμός υπεύθυνης κυβέρνησης αυτός» είπε και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει το ξεπούλημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τους.

    ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η λογική του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρξει μια προσπάθεια συναίνεσης, που όμως έχει και σχέση και με το πρόσωπο το οποίο επιλέγεται.

    «Θα δούμε όταν έρθει η στιγμή ποια θα είναι και η δικιά μας στάση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό μπορεί να είναι και αντικείμενο συζήτησης και μέσα στο Συνέδριο ενώ δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο για εκλογές σε περίπτωση που η Ν.Δ προσπαθήσει να αιφνιδιάσει μέσα από την διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ΠΑΣΟΚ - ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ

    «Η σχέση μου με τον Κώστα Σημίτη ήταν, παραμένει και θα παραμείνει καλή» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ερωτηθείς για το ποιες είναι οι σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό ενώ απέδωσε τα όσα γράφονται σε μια λογική πολιτικού κουτσομπολιού.

    «Έχουμε περάσει μαζί πολλές δύσκολες στιγμές και έχουμε δουλέψει πολύ στενά μαζί σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δεν μπορώ κάθε μέρα να αμφισβητώ ή να αμφισβητείται μια σχέση μακρόχρονη και βεβαίως και ένα πολύ σημαντικό έργο. Ο απολογισμός του έργου μας έγινε και προεκλογικά, στις ομιλίες μου. Όπου και αν πήγαινα μιλούσα για το μεγάλο έργο του ΠΑΣΟΚ. Μιλούσα και για την ανάγκη να δούμε και τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας και να πάμε μπροστά. Θα αξιολογήσουμε και θα πάρουμε τα καλύτερα απ' ότι είχαμε ως ΠΑΣΟΚ, θα διορθώσουμε όποιες αδυναμίες ή αρνητικά στοιχεία και θα ξεφύγουμε από μια λογική κατεστημένου» είπε.

    Απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για αρχηγικό κόμμα ανέφερε: "δεν είμαι εδώ για να κάνω το κόμμα αρχηγικό ούτε για να είμαι μόνιμος αρχηγός. Θέλω με όλους να συνεργάζομαι, αλλά πρέπει όλοι να κινηθούν προς μια κοινή κατεύθυνση και αυτή είναι μια κοινή κατεύθυνση ενότητας του Κινήματός μας και αναδιάρθρωσης των θεσμών και των λειτουργιών, με ένα δημοκρατικό και ανοιχτό τρόπο".

    Σε ερώτηση για τη μη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στο πολιτικό όργανο που συγκρότησε ο ίδιος απάντησε ότι το όργανο αυτό ήδη λειτουργούσε και πως στο ΠΑΣΟΚ όλοι έχουν λόγο και ρόλο ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε κάποιο όργανο ή όχι.

    Ερωτηθείς για το Δημήτρη Τσοβόλα και για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι εκτιμά τον κ. Τσοβόλα, είναι προσωπικός φίλος, αλλά οι πολιτικές διαδρομές είναι θέμα αποφάσεων που και ο ίδιος πρέπει να πάρει.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [05] ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Από 135 αθλητές και αθλήτριες αποτελείται η ελληνική αποστολή των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη αποστολή από το 1988, οπότε και για πρώτη φορά η χώρα μας συμμετείχε σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ελληνες αθλητές συμμετέχουν στα 17 από τα 19 αθλήματα των Παραολυμπιακών και οι ελπίδες για διακρίσεις είναι πολλές. Στο Σίδνεϊ η ελληνική αποστολή είχε κατακτήσει 11 μετάλλια, καταλαμβάνοντας την 33η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

    Την ανάγκη να αναπτυχθεί ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Σταυριανόπουλος και πρόσθεσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι οι αγώνες να είναι οι καλύτεροι που διεξήχθησαν ποτέ.

    Για πρώτη φορά η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ίδια με αυτή των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου κάλεσε όλους να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αθλητές με τον στίχο από τη «Μαρία Νεφέλη» του Οδυσσέα Ελύτη «Κάντε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά». Ευχήθηκε στους αθλητές να φέρουν πολλά μετάλλια, αλλά πρόσθεσε ότι στη συνείδηση μας έχουν ήδη κατακτήσει τα ανεκτίμητα μετάλλια της συμμετοχής και της δημιουργίας.

    Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υπογράμμισε ότι «αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση το να είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, ισοδύναμοι αγώνες, ίδιοι αγώνες, με την ίδια επιτυχία που είχαν και οι Ολυμπιακοί».

    «Η Ελλάδα αγκαλιάζει τους Παρολυμπιονίκες, αγκαλιάζει τα άτομα με αναπηρίες και στέλνει ένα κεντρικό μήνυμα προς όλη την ανθρωπότητα, ότι αυτοί οι άνθρωποι, που η ζωή τους αδίκησε, ξέρουν να πολεμούν και να κερδίζουν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη επισήμανε την ανάγκη να έχει συνέχεια η μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, που οδήγησε στη σπουδαία διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και θα κορυφωθεί με τη διεξαγωγή των Παραολυμπιακών.

    Στους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που θα διεξαχθούν από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχουν 4.000 αθλητές από 143 χώρες.

    [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ - ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Μικρή ομάδα εκπαιδευτικών από την Εύβοια, πήγε το πρωί στο υπουργείο Παιδείας, για να διαμαρτυρηθεί διότι όπως είπαν ορισμένοι εκπαιδευτικοί, δεν άλλαξε ο περιφερειακός διευθυντής Ευβοίας, ο οποίος, όπως επισημαίνουν, το μοναδικό «προσόν» που διαθέτει είναι ότι πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.

    Οι εκπαιδευτικοί πήγαν στα γραφεία των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ που είναι μέλη της ΔΑΚΕ όπου έσπασαν πόρτες τζάμια και κάδρα.

    Η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα: «Πρωτοφανή γεγονότα συνέβησαν σήμερα στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Εκπαιδευτικοί, μέλη της ΔΑΚΕ από την Εύβοια, προχώρησαν σε βανδαλισμούς σε γραφείο συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Εύβοιας ξέφυγε από την πρόσφατη διαδικασία παρωδία επιλογής Διευθυντών και δεν είναι μέλος της ΝΔ. Τα γεγονότα μάλιστα συνεχίστηκαν στον 8ο όροφο του Υπουργείου Παιδείας και προκάλεσαν την παρέμβαση της αστυνομίας».

    «Ο εμφύλιος πόλεμος μέσα στη ΔΑΚΕ δείχνει που οδηγεί η λογική του άκρατου κομματισμού για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση. Όταν θεωρείς δεδομένο ότι η επιλογή προϊσταμένων της Εκπαίδευσης γίνεται χωρίς αξιοκρατία και αφορά μόνο «τα δικά μας παιδιά», η λογική των άκρων είναι το επόμενο βήμα», πρόσθεσε η κ. Δαμανάκη.

    [07] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Ένας ομογενής είναι μεταξύ των εκατοντάδων ομήρων που κρατούνται για δεύτερο 24ωρος από ενόπλους στο σχολείο στην πόλη Μπεσλάν στη Β. Οσετία. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο ΜΠΕ από το Βλαντικαυκάς ο πρόεδρος του Συλλόγου Προμηθέας του Βλαντικαυκάς Γιώργος Ασλανίδης.

    Πρόκειται για τον 74τετράχρονο δάσκαλο γυμναστικής Γιάννη Κανίδη. Περισσότερο στοιχεία για τον ομογενή δεν είναι γνωστά, αφού στην μικρή πόλη που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το Βλαντικαυκάς, ζουν 4-5 ομογενείς, οι οποίοι δεν διατηρούν επαφή με τους ομογενείς στο Βλαντικαυκάς. Ο κ. Ασλανίδης θα ταξιδέψει αύριο στο τόπο της τραγωδίας.

    Στο Βλαντικαυκάς ζουν περίπου 3.000 ομογενείς, στην πλειοψηφία Ποντιακής καταγωγής.

    Δ.Ρ.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να ασκήσει αντιπολίτευση είναι κατανοητή. Ακατανόητο είναι πώς όλα όσα περιέγραψε δεν βρήκε τον καιρό να τα κάνει πράξη στα 20 χρόνια που το κόμμα του ήταν στην εξουσία και ο ίδιος υπουργός σε νευραλγικούς τομείς».

    [09] ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Στους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου κατέθεσαν ο αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας Ιωάννης Παπαδογιαννάκης και ο πρώην ομοσπονδιακός του στίβου προπονητής Οδυσσέας Παπατώλης.

    Η κατάθεση του κ. Παπαδογιαννάκη στην εισαγγελέα Αθηνά Θεοδωροπούλου διήρκησε 6,5 ώρες και του κ. Παπατώλη στον εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη 4 ώρες.

    Και οι δύο δεν θέλησαν να αποκαλύψουν, μιλώντας στους δημοσιογράφους το περιεχόμενο της πολύωρης κατάθεσης τους.

    «Ότι έχω πει στην ανάκριση αυτό ισχύει. Αν κάνετε άλλες ερμηνείες κάνετε λάθος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαδογιαννάκης. Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό των αθλητών ότι κατά την είσοδό τους στο ολυμπιακό χωριό δεν ενημερώθηκαν ότι αναζητούνται από την ΔΟΕ για έλεγχο αντιντόπινγκ απάντησε «οι αθλητές μπορούν να λένε ό,τι θέλουν», ενώ σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η υπόθεση Κεντέρη - Θάνου είναι σκευωρία απάντησε «αν υπήρξε σκευωρία ας το αποδείξει η δικαιοσύνη».

    «Απήντησα σε ότι ρωτήθηκα και πιστεύω ότι βοήθησα στη διαδικασία για να φανεί η αλήθεια», περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Παπατώλης ενώ δεν σχολίασε το κατά πόσο η παραίτηση του έχει να κάνει με ενδεχόμενη ευθύνη του στην υπόθεση.

    Ο κ. Παπατώλης έχει δηλώσει παλαιότερα ότι στις 12 Αυγούστου είχε καλέσει πολλές φορές στο κινητό του τηλέφωνο τον προπονητή των αθλητών Χρήστο Τζέκο.

    [10] Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Η εξωτερική πολιτική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του συνεδρίου του κόμματος και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων και καθηγητών πανεπιστημίου απάντησαν από τη Νέα Υόρκη, τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, η Ανν Στόουν, πολιτικός αναλυτής και ο Ρόμαν Μπούχλερ, νομοθετικός και πολιτικός σύμβουλος στην Ουάσινγκτον και την Καλιφόρνια.

    Οι ομιλητές τόνισαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα συνεχίσουν να έχουν ως κύριο άξονα της εξωτερικής τους πολιτικής των αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ωστόσο επεσήμαναν ότι σε περίπτωση επανεκλογής του Τζορτζ Μπους οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν την συνεργασία τους με χώρες της ΕΕ και να προχωρήσουν στην βελτίωση της «εικόνας» τους προς το εξωτερικό.

    Ο κ. Ρόμαν Μπούχλερ, ερωτηθείς για το αν είναι δυνατόν να προβλεφθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και ο νικητής υπογράμμισε ότι στις αμερικανικές εκλογές είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά και πρόσθεσε ότι οι δύο υποψήφιοι Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι (Δημοκρατικοί) βρίσκονται πολύ κοντά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες που ενδέχεται να επηρεάσουν περισσότερο το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Μπούχλερ και η κ. Στόουν απάντησαν ότι ουσιαστικά οι γυναίκες ψηφοφόροι και οι μετανάστες θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Διευκρίνισαν επίσης ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί σημαντικά και από το αν οι νέοι θα προσέλθουν στις κάλπες, καθώς σύμφωνα με τις στατιστικές συνηθίζουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

    Ο κ. Μπούχλερ τόνισε ότι οι εκλογές αυτές θα κριθούν κυρίως από δύο βασικά ζητήματα τις θέσεις του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με την ασφάλεια των ΗΠΑ και την οικονομία και πρόσθεσε ότι η μερίδα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα ενδιαφερθεί κυρίως για την οικονομία και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

    Η κ. Στόουν και ο κ. Μπούχλερ ανέφεραν ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζον Κέρι ενδέχεται να χάσει έδαφος στις εκλογές και ψηφοφόρους καθώς δεν έχει συγκεκριμένες απαντήσεις και θέσεις για όλα τα ζητήματα, εν αντιθέσει με τον Μπους που έχει αποδείξει, όπως είπαν, ότι κύριος στόχος του είναι ο αγώνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μετά τις εκλογές ο κ. Μπούχλερ τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η νέα κυβέρνηση πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στο ζήτημα του Ιράν, που όπως είπε θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των ΗΠΑ και της ΕΕ ώστε να αποτραπούν οι βλέψεις της Τεχεράνης για την δημιουργία πυρηνικών όπλων και πρόσθεσε ότι μία λύση θα ήταν ο οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός του Ιράν.

    Τέλος οι δύο αναλυτές κάνοντας ένα απολογισμό των συνεπειών του πολέμου στο Ιράκ τόνισαν ότι έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ είχαν την στήριξη αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Ανέφεραν ακόμη ότι παρά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ήταν επιτυχημένη επιχείρηση αφού τώρα στο Ιράκ υπάρχει προσωρινή κυβέρνηση και έχει ανοίξει ο δρόμος για την δημοκρατία.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (18:07 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, θα συναντηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, στις 11πμ, στο Μέγαρο Μαξίμου, το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το προεδρείο του ΣΒΒΕ θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ενημερωθεί για τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης. Κύριο ζητούμενο για το ΣΒΒΕ είναι η μετατόπιση του αναπτυξιακού ενδιαφέροντος από την Αθήνα στην Περιφέρεια και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και για το λόγο αυτό θα ζητήσει την έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έργων και δράσεων. Επίσης, θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις και τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Βορείου Ελλάδος.

    [12] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ Χ.Α ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Αντίστοιχη εικόνα με την χθεσινή, εμφάνισε και σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α), τερματίζοντας κινούμενος σε θετικό πεδίο και με αιχμή του δόρατος την ένταση των τοποθετήσεων κυρίως στα βαριά χαρτιά, ενώ ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Καθοριστικό ρόλο στην αντιστροφή της πτώσης, που σημείωνε στην αρχή της συνεδρίασης, διαδραμάτισε η απορρόφηση των πιέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,62% και αναρριχήθηκε στο επίπεδο των 2.342,52 μονάδων, έχοντας σκαρφαλώσει ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 2.346,18 μονάδων, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στις 2.320,99 μονάδες.

    Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνουν, το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα βαριά χαρτιά, ναι μεν επιδρά καθοριστικά στην πορεία του δείκτη, παρέχοντας την απαιτούμενη στήριξη για άνοδο, ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, εάν δεν ενισχυθεί ο τζίρος και δεν αναζωπυρωθεί το κλίμα στην περιφέρεια, η Σοφοκλέους δεν θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί εύκολα από την τρέχουσα κατάσταση και να αναρριχηθεί σε υψηλότερα σημεία.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στα χθεσινά επίπεδα διαμορφώθηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, φθάνοντας στο ποσό των 110,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία ωστόσο τα 27.196.341,97 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι αυτό της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ύψους 21 εκατ.ευρώ, στα 6 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α, οι 121 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 140 πτωτικών και 142 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών ΕΛΙΧΘ (+11,49%) και της ΒΙΣ (+10,04%), ενώ στον αντίποδα, αισθητή πτώση εμφάνισαν οι τίτλοι των ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΖΩΗΣ (11,52%), ΒΙΟΣΩΛ (8,70%), DOMUS (8,05%) και της ΙΝΤΕΑΛ (8%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Με εξαίρεση τον Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος και τερμάτισε στο κόκκινο, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,29%, οι υπόλοιποι δείκτες FTSE έφεραν στη λήξη των συναλλαγών θετικό πρόσημο.

    Πρωταγωνιστής της ανόδου αναδείχθηκε και σήμερα ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,61%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανάκαμψης στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και συνεπεία της διατήρησης του θετικού πρόσημου στις τράπεζες.

    Αναλυτικότερα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,26%, αντανακλώντας τα κέρδη του στις μετοχές των ΟΤΕ (+2,28%) και της Cosmote (+0,59%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι τίτλοι των ΛΑΝ ΝΕΤ (1,48%) και της Forthnet (0,37%).

    Ήπια άνοδο σημείωσε ο δείκτης των τραπεζών (+0,26%), με τις τοποθετήσεις στις μετοχές των EMPORIKH (2,67%), ΕΓΝΑΤΙΑ (2,21%), ΑΤΤΙΚΗΣ (1,82%) και της ΤτΕ (1,01%), να αντισταθμίζουν τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΕΓΝΑΤΙΑ προνόμιο (-2,40%), ΑΤΕ (-0,90%) και της Alpha Bank (-0,70%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140-που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης-ενισχύθηκε κατά 0,53%, έναντι μικρών κερδών 0,16% για τον Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με τους δέκα από αυτούς να τίθενται σε πτωτική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (0,77%) και ακολούθησαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,68%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,34%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων 90,23%), των κατασκευαστικών (0,16%) και του λιανικού εμπορίου (0,12%).

    Οριακή κάμψη σημείωσαν οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών (0,03%), του χονδρικού εμπορίου (0,02%), των βιομηχανιών (0,04%) και των διυλιστηρίων (0,07%).

    Μπροστάρης της ανόδου αναδείχθηκε ο κλάδος των ασφαλειών (+1,74%), τα κέρδη του οποίου και φωτογραφίζονται στη μεγάλη ενίσχυση των μετοχών των εταιριών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ (+7,14%) και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΕΕΓΑ (+1,94%).

    Αισθητή άνοδο εμφάνισαν και οι δείκτες των βασικών μετάλλων (+1,33%), των συμμετοχών (+1,11%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (+1,04%).

    Κατά 0,61% ενισχύθηκε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων και ακολούθησαν οι δείκτες των επενδύσεων (0,60%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας 90,21%) και της παράλληλης αγοράς (0,05%).

    [13] Ο Κ.ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΝΚΑ

    Aθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (16:18 UTC+2)

    Ο Κωνσταντίνος Τσέκερης είναι ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΙΝΚΑ το οποίο ανασυγκροτήθηκε. Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΙΝΚΑ είναι:

    Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσέκερης

    Α' Αντιπρόεδρος Αθανάσιος Φροντιστής

    Β' Αντιπρόεδρος Μαρία Σαραντίτη

    Γεν. Γραμματέας Ηρακλής Μπαρτζάκλης

    Ειδ. Γραμματέας Θεόδωρος Πάνου

    Ταμίας Ιωάννης Φιλιόπουλος

    Μέλος Ναπολέων Παπαδόπουλος.

    Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ σε ανακοίνωσή του, ο Κωνσταντίνος Τσέκερης 63 ετών, προβεβλημένος οικονομολόγος υπήρξε συνιδρυτής του ΙΝΚΑ και στήριξε ενεργά το καταναλωτικό κίνημα καθ'όλη την πορεία του, ενώ κατέχει ομοίως τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο προσφάτως ανασυγκροτηθέν Δ.Σ. της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να συνεχίσει και να εμπλουτίσει το έργο του αείμνηστου Χαράλαμπου Κουρή για την προστασία των καταναλωτών με δύναμη και μεθοδικότητα, στοιχεία, που έχουν καταξιώσει το ιστορικό ΙΝΚΑ ως τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη καταναλωτική οργάνωση στην Ελλάδα, στη συνείδηση των Ελλήνων Καταναλωτών.

    Παράλληλα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με όλους τους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα, την πολιτική ηγεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις ενώσεις καταναλωτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με βάσει το διάλογο και τις συναινετικές διαδικασίες πέραν από σκοπιμότητες και ακρότητες για το καλό των Ελλήνων καταναλωτών.

    [14] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΕΚΤ

    Φρανκφούρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (15:31 UTC+2)

    Χωρίς εκπλήξεις, αφού επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που διατύπωναν οι αναλυτές, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή τη νομισματική της πολιτική.

    Αναλυτικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 2%, 3% και 1% αντίστοιχα.

    [15] ΚΥΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ & ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ ΒΛΕΠΕΙ ΣΤΙΣ ΑΧΕ Η KANTOR CAPITAL

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (14:37 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι στον χώρο των χρηματιστηριακών εταιριών έπεται κύμα

    συγχωνεύσεων και αποχωρήσεων, διατυπώνουν οι αναλυτές της KANTOR CAPITAL.Με βάση την τελευταία έκθεση που εκπόνησαν για τις Εξωτραπεζικές Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, διαπιστώνεται υστέρηση της τάξης των 130 εκατ. ευρώ στον ημερήσιο τζίρο του Χ.Α, ώστε να καλύπτεται το κόστος λειτουργίας των ΑΧΕ.

    Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της ΚΑΝΤΟR CAPITAL, ο αριθμός των μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παραμένει υψηλός (84) και μειώθηκε ελάχιστα έναντι του 2002, ενώ σημειώνουν, ότι οι 15 μεγαλύτερες σε όγκο συναλλαγών ΑΧΕ, πραγματοποίησαν το 2003 το 67% της συνολικής αξίας συναλλαγών στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Το ποσοστό αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, διευρύνεται συνεχώς από το 2000 συμπιέζοντας τις μικρότερες εταιρίες, ωστόσο η αγορά εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη, με τον αριθμό των μελών του Χ.Α. να είναι αρκετά υψηλότερος από τον αριθμό των εταιριών που δραστηριοποιούνται στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

    Το περασμένο έτος, σύμφωνα με την έκθεση της χρηματιστηριακής, χαρακτηρίστηκε από την ανάκαμψη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια πτώσης των τιμών. Αναλυτικότερα, κατά το περασμένο έτος, η ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 138,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 38,5%.

    Ωστόσο, μειώθηκε πέρυσι στο 0,51%, από 0,64% η μικτή προμήθεια επί των συναλλαγών, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, αλλά η καθαρή προμήθεια αυξήθηκε σε 0,12%, καθώς οι ΑΧΕ συστηματικά μείωσαν τα κόστη τους.

    Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της εταιρίας, ο αναγκαίος ημερήσιος τζίρος που απαιτείται για την κάλυψη των εξόδων των ΑΧΕ (breakeven) αυξήθηκε το 2003 κατά 8,6% σε σύγκριση με το 2002 και βρίσκεται στα 266 εκατ. ευρώ ημερησίως, πολύ υψηλότερα του επιπέδου στο οποίο πρακτικά λειτουργεί η κεφαλαιαγορά.

    Μάλιστα στη μελέτη της η KANTOR CAPITAL διαπιστώνει ότι οι επενδυτές έχουν στραφεί πλέον προς συντηρητικότερες κατηγορίες Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 80% του συνόλου.

    Τα Αμοιβαία Κεφάλαια αυξάνονται πάλι ως ποσοστό του ΑΕΠ και έφθασαν το 20%, επίπεδο που η αγορά κατέκτησε το 1987. Η πορεία τους στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση των τάσεων αποταμίευσης στην Ελλάδα και από την πορεία του ΧΑΑ. Οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου μειώνονται σαν ποσοστό των υπό διαχείριση κεφαλαίων και σταδιακά χάνουν την σημασία τους σαν επενδυτικό εργαλείο και δεν προσελκύουν πλέον κεφάλαια.

    Οι δημόσιες εγγραφές και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων στις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η δραστηριότητα εταιρικών αναδιαρθρώσεων διεθνώς και στην Ελλάδα ήταν αυξημένη κατά το 2003 και η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί από την ανάγκη βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης των εταιρειών λόγω της μεγάλης διάρκειας της χρηματιστηριακής κάμψης των τελευταίων ετών.

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Σ-Μ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ

    Βελιγράδι, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στη Σερβία- Μαυροβούνιο μπλοκάρει την προσχώρηση και των δυο μελών της ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), διατυπώνει ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική της Ενωσης Επίτροπος, Κρις Πάτεν, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρναρντ Μποτ, και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ενωσης, Χαβιέρ Σολάνα.

    «Αυτό είναι ολοφάνερο ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σερβίας, που θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει ταχύτατα προς την Ευρώπη» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Κρις Πάτεν, ο οποίος κάνει λόγο και για «προσέγγιση δυο ταχυτήτων» από τη Σερβία και του Μαυροβούνιο στις σχέσεις τους με την ΕΕ.

    Εξάλλου, η εφημερίδα Vijesti της Ποντγκόριτσα αναφέρεται στο σημερινό της φύλλο σε δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του Κρις Πάτεν, Εμα Ουντουιν, σύμφωνα με τις οποίες το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ θα συζητήσει την υπόθεση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου το προσεχές Σάββατο.

    [17] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΡΟΒΙΤΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βελιγράδι, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Να μην προβεί σε καμιά μονομερή ενέργεια για τη διάλυση της ομοσπονδίας με τη Σερβία προειδοποίησε το Μαυροβούνιο ο πρόεδρος της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    «Το Μαυροβούνιο δεν πρέπει να αποσυρθεί μονομερώς κι αντίθετα με το πνεύμα της Συμφωνίας του Βελιγραδίου, καθώς αυτό θα μπορούσε να εκτεθεί στα μάτια του ευρωπαϊκού και του διεθνούς κοινού» δήλωσε ο Μάροβιτς στην εφημερίδα «Monitor» (Μόνιτορ) του Βελιγραδίου.

    Απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, αλλά και του πρωθυπουργού, Μίλο Τζουκάνοβιτς, σχετικά με διαπραγματεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση για το μέλλον της ομοσπονδίας, ο κ. Μάροβιτς, αφού υπενθύμισε ότι και η Βρυξέλλες είναι μέρος της Συμφωνίας του Βελιγραδίου, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να υιοθετήσουν στάση ευθύνης και να αποφεύγουν προκλητικές και φιλοπόλεμες, όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλώσεις.

    [18] ΣΧΟΛΙΟ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ COREPER

    Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Αμφιβολίες εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, για το κατά πόσον θα υπάρχει οποιοδήποτε κανονισμός της ΕΕ έτοιμος για έγκριση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 - 14 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας πως στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) δεν συμφωνήθηκε τίποτα, αλλά ούτε και παρατηρήθηκε οποιαδήποτε πρόοδος.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως η νέα συνεδρίαση της COREPER θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και συνεπώς θα απομείνουν μόνο δύο εργάσιμες ημέρες μέχρι τη σύνοδο του Συμβουλίου στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, χρόνος δηλαδή που δεν είναι αρκετός για να συμφωνηθεί κάτι.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] "ΤΕΛΕΘΟΝ 2004" ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

    Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Εχοντας ως βασικό μέλημά του τη συνεχή έρευνα, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη ασθενειών, όπως επίσης και την παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου διοργανώνει το Τέλεθον 2004, που τελεί υπό την αιγίδα της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινής Παπαδοπούλου.

    Παρουσιάζοντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φετινού Τέλεθον, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας δήλωσε ότι ''η οικονομική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου, μέσω του Τέλεθον, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής''.

    Σύνθημα του Τέλεθον είναι το μήνυμα ''Η κάθε προσφορά σας δίνει ελπίδα''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΦΕΝΤΟΤΟΦ: Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    H Ρωσία είναι δεσμευμένη σε μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, μια λύση που πρέπει να είναι αποδεκτή από τους κατοίκους του νησιού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Φεντότοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Φεντότοφ τόνισε ότι το Κυπριακό είναι σημαντικό θέμα για τη χώρα του, με την οποία η Κύπρος έχει μια μακρά παράδοση φιλικών σχέσεων.

    ''Η ρωσική στάση στο Κυπριακό παραμένει η ίδια'', είπε ο κ. Φεντότοφ προσθέτοντας πως ''στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συμβάλουμε σε μια λύση που πρέπει να είναι δίκαιη και να οδηγεί σε μια πραγματική επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Πικραμένοι δηλώνουν οι παίχτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σε ανακοίνωση τους για την μη καταβολή του πριμ, που όπως υποστηρίζουν, τους είχαν υποσχεθεί μετά την κατάκτηση του Εuro.

    H ανακοίνωση των παιχτών έχει ως εξής: «Λίγες ώρες πριν από τα δύο κρίσιμα παιχνίδια της εθνικής για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αναγκαζόμαστε να ασχολούμαστε με πράγματα που απέχουν από το στόχο μας. Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι στο μέλλον θα άλλαζαν πολλά. Οτι θα υπήρχε συνεργασία και άμεση επαφή των υπευθύνων μαζί μας, όμως τις τιμητικές εκδηλώσεις και βραβεύσεις διαδέχθηκε η σιωπή. Οι άνθρωποι που δεν εμφανίστηκαν πουθενά όσο καιρό δουλέψαμε σκληρά για να πετύχουμε το στόχο μας, αλλά έσπευσαν να βρεθούν κοντά μας κατά τη διάρκεια του Euro 2004, βρήκαν προφάσεις για να χαθούν και πάλι. Ηταν όλοι αυτοί που προσπάθησαν να ξεχωρίσουν από τον απλό κόσμο και μας προσέγγισαν μόνον όταν τα φώτα είχαν στραφεί πάνω μας. Στην πορεία μας μέχρι τον τελικό του Εuro 2004, είχαμε ως συμπαραστάτες την ΕΠΟ και χιλιάδες Ελληνες φιλάθλους που μας πίστεψαν και μας έδειξαν την αγάπη τους από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Δεν επιλέγουμε τρόπο αντίδρασης διότι οι πράξεις, μιλούν από μόνες τους και εκθέτουν τους ανθρώπους. Μας μένει βέβαια η πικρία, όχι για τη μη τήρηση του οικονομικού σκέλους, αλλά για την αθέτηση του λόγου τους. Εμείς τιμώντας το εθνόσημο και τον κόσμο που παραμένει δίπλα μας θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Μεγαλύτερο κίνητρο και ικανοποίηση για εμάς είναι να ξαναδούμε όλους τους Ελληνες αγκαλιασμένους να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.»

    [22] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΚΑΙ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Πνιγμένοι στις αγκαλιές των φίλων, συγγενών και πολιτικών, έφθασαν στην Θεσσαλονίκη οι ασημένιοι Ολυμπιονίκες του Ταε Κβο Ντο, Αλέξανδρος Νικολαϊδης και Ελλη Μυστακίδου. Οι δύο Ελληνες αθλητές απόλαυσαν μια θερμή υποδοχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», η οποία δεν είχε προηγούμενο.

    «Ηταν αυτό που περίμενα. Όλα τα αγαπημένα πρόσωπα και οι άνθρωποι που με στήριξαν όλο αυτό το διάστημα. Τους ευχαριστώ όλους πολύ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου», ανέφερε ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης και συνέχισε: «Δεν ήταν δικαίωση το μετάλλιο, αλλά επιβράβευση των προσπαθειών μου τα τελευταία χρόνια. Αυτή η σκηνή που εξελίχθηκε λίγο μετά το τέλος του αγώνα με τον Κορεάτη είναι ανθρώπινη και μέσα στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μετάλλιο το αφιερώνω στην οικογένεια που έχει το μεγαλύτερη μερίδιο της επιτυχίας».

    Απόλυτα ικανοποιημένη από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου ήταν η Ελλη Μυτσακίδου. «Η υποδοχή ήταν απίστευτη. Πίστευαν από την πρώτη στιγμή ότι θα έπαιρνα το μετάλλιο», ανέφερε η Ελλη και συνέχισε: «Είχα και άλλη δύναμη να βγάλω από μέσα μου. Μπορούσα να βγάλω ακόμη και το χρυσό μετάλλιο. Όπως είδατε στον αγώνα ήμουν και μπροστά. Δύο λάθη που έκανα μου στέρησαν το χρυσό μετάλλιο. Η αντίπαλός μου ήταν πολύ καλή αθλήτρια. Όμως αν έπιανα το 100% της απόδοσής μου τότε θα ήμουν πρώτη άνετα. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και πριν από τέσσερα χρόνια ο Μουρούτσος έφερε το χρυσό μετάλλιο. Το ότι δεν πήγε καλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον ξεχάσουμε. Χάρις αυτόν φανήκαμε και εμείς από πίσω και έγινε πιο δημοφιλές το άθλημά μας. Θα πρέπει τώρα όλοι οι δάσκαλοι και τα σωματεία να μεγαλώσουν τα γυμναστήριά τους γιατί θα έρθουν πολλά παιδιά στο άθλημά μας».

    Από την άλλη απόλυτα ικανοποιημένος ήταν και ο πατέρας του Αλέξανδρου Νικολαίδη, Γιώργος που τυγχάνει να είναι και προπονητής του. «Ο Αλέξανδρος ξεκίνησε από νηπιακή ηλικία και καθιερώθηκε από πολύ νωρίς από την αγωνιστική του δραστηριότητα. Σήμερα κατέληξε να έχει αυτή την μεγάλη ολυμπιακή διάκριση. Ηταν υπάκουος και εργατικός και ήξερε ότι για να πετύχει στους στόχους του έπρεπε να δουλέψει σκληρά. Ο επόμενος στόχος είναι το χρυσό στο Πεκίνο».

    Οι δύο ολυμπιονίκες αποχώρησαν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» συνοδεία περιπολικών, πυροσβεστικών και πολλών αυτοκινήτων, ενώ αμέσως μετά ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης παραβρέθηκε στην εκδήλωσε που ετοίμασε για την μεγάλη του επιτυχία ο δήμος Πολίχνης.

    [23] ΜΕ ΝΙΚΗ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (15:40 UTC+2)

    Μετά τη νίκη στο μονό στον πρώτο γύρο του αμερικανικού όπεν στο Φλάσιγκ Μίντοου της Νέας Υόρκης, ήρθε και η νίκη στο διπλό για τη Λένα Δανιηλίδου. Μαζί με τη Σλοβένα Σρεμπότνικ νίκησαν τις Αμερικανίδες αδελφές Ουμπερόϊ 6-4, 6-1. Απόψε ωστόσο, αργά το απόγευμα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δίνει τον δεύτερό της αγώνα στο μονό, αντιμετωπίζοντας την Ισπανίδα Αναμπέλ Μεντίνα Γκαρίγκουες, Νο 45 στην παγκόσμια κατάταξη, 22 χρόνων.

    Στο Οβιέδο της Ισπανίας, σε τουρνουά 15.000 δολαρίων, ο Βασίλης Μαζαράκης νίκησε στον πρώτο γύρο τον Ισπανό Σορεντίνι 6-1, 6-1 ενώ ο Αλέξανδρος Γιακούποβιτς από την πλευρά του έχασε από τον Ισπανό Πουέντες 7-5, 5-7, 7-6 (5). Στο διπλό ο Γιακούποβιτς με συμπαίκτη τον Αλγερινό Ουαχάμπ, επικράτησαν των Γκαρσία (Μεξικό), Νισίεζα (Ισπανία) 6-0, 6-0. Στην Ιταλία, στο Κιέτι, σε τουρνουά 10.000 δολαρίων, ο Νίκος Ροβάς ηττήθηκε από τον Μεξικάνο Λούις Μανουέλ Φλόρες 5-7, 6-3, 6-3. Στο διπλό όμως με παρτενέρ τον Γιάννη Βλάχο επιβλήθηκαν 6-3, 6-3 των Ιταλών Μαρτσετζιάνι, Σπρινιόλι, σε ματς του πρώτου γύρου.

    [24] ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΠΑΝΩ ΤΟ ΠΡΙΜ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (15:36 UTC+2)

    Εμμένει στην αρχική τοποθέτηση του πριμ προς τους διεθνείς μας στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου η Πολιτεία, αφού δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα 4.000.000 που ανακοίνωσε χθες. Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός και σε καμιά περίπτωση δεν θα πλησιάσει τις απαιτήσεις των διεθνών οι οποίοι ζητούν από 1.000.000 ευρώ ο καθένας.

    Ωστόσο ο κ. Ορφανός δεν θέλει να μιλήσει για αυτό το θέμα πριν τους δύο πρώτους προκριματικούς αγώνες της εθνικής μας με την Αλβανία και την Τουρκία.

    [25] ΡΩΣΙΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΟΣ

    Μόσχα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Νέα άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος, ότι δικαστήριο στη Μόσχα διέταξε την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η παραγωγή της εταιρίας αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής μαύρου χρυσού.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση σηματοδοτεί την «απώλεια ελέγχου επί των οικονομικών των διαφόρων θυγατρικών εταιριών» της Γιούκος.

    Επιπλέον, η εταιρία τονίζει ότι απειλείται πλέον η ικανότητα συνέχισης της παραγωγής πετρελαίου και ότι δημιουργούνται προβλήματα στην εξόφληση λογαριασμών και την καταβολή μισθών στους εργαζομένους.

    Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί από τη Γιούκος και στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο η εταιρία πάντοτε κατόρθωνε και συνέχιζε τη λειτουργία της και την παραγωγή πετρελαίου.

    Βασικοί τραπεζικοί λογαριασμοί του ρωσικού κολοσσού έχουν ήδη παγώσει, μετά τις διώξεις σε βάρος του προέδρου της Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

    Στις αρχές της εβδομάδας, η Γιούκος δεν μπόρεσε να τηρήσει την προθεσμία καταβολής περισσότερων από τρία δισεκατομμύρια δολάρια σε οφειλόμενους φόρους.

    [26] ΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Στρασβούργο, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την ένταξη του πριγκιπάτου του Μονακό ως του 46ου κράτους μέλους του Οργανισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η ένταξη του πριγκιπάτου στο Συμβούλιο θα γίνει επισήμως στις 5 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο στη φθινοπωρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ.

    Το πριγκιπάτο είχε υποβάλει το αίτημα για την ένταξή του στο Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου το 1998.

    [27] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΤΗ Β.ΟΣΕΤΙΑ

    Μαδρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή ανακοίνωσή του εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της Ισπανίας στην ομηρία "αθώων πολιτών και κυρίως παιδιών" στη Βόρεια Οσετία στον Καύκασο.

    "Η ισπανική κυβέρνηση κάνει έκκληση στους απαγωγείς να απελευθερώσουν χωρίς να τους κάνουν κακό όλους τους ομήρους, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων, στο ρωσικό λαό και στις αρχές της χώρας", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Η ισπανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει "την πλήρη αντίθεσή της με την τρομοκρατία και την επιθυμία της να συνεργαστεί με τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας για να ξεριζωθεί αυτή η μάστιγα".

    [28] ΤΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους σήμερα και τραυμάτισαν άλλους 35 στην μεγαλύτερη εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από παλαιστίνιους γιατρούς και πηγές ασφαλείας. Η βία ξεκίνησε από το προσφυγικό στρατόπεδο Ντέιρ-αλ-Μπάλαχ στο νότιο τμήμα της Γάζας, όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ενόπλων Παλαιστίνιων βοηθούμενοι από μαχητικά ελικόπτερα.

    [29] ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στον στρατηγικής σημασίας πετρελαιαγωγό που συνδέει το Κιρκούκ (στο βόρειο τμήμα του Ιράκ), με το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, μετά από σαμποτάζ που θα επηρεάσει σοβαρά τις εξαγωγές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος της Πετρελαϊκής εταιρίας του Βορρά (NOC).

    "Μια βόμβα εξερράγη στον στρατηγικής σημασίας πετρελαιαγωγό που οδηγεί το πετρέλαιο προς το λιμάνι του Τσειχάν στις 17.30 ώρα Ελλάδας κοντά στην πόλη Αλ Ραγιάντ", 55 χλμ από το Κικρκούκ, δήλωσε ο στρατηγός Ανουάρ Χαμάντ Αμίν, επικεφαλής της Εθνοφρουράς στο Κιρκούκ.

    [30] ΤΟ 2006 ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Έως το 2006 θα είναι έτοιμο το Μουσείο της Ακρόπολης δήλωσε στον ANT1 ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης.

    Αυτήν την ώρα, όπως είπε ο υφυπουργός, ετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή και μεθοδικότητα η υλοποίηση του έργου και ανέφερε ότι ήδη είναι δεσμευμένα, για την ανέγερση του Μουσείου, 86 εκατομμύρια ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε και επισήμως το "πράσινο φως" για τη συνέχιση των Εργασιών για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ με απόφαση της Ολομέλειας, το ΣτΕ απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί βλάβης των αρχαιοτήτων, αλλά και περί επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Βραδιές φθινοπώρου διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας από σήμερα μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    Σήμερα στις 20.30 η Σύγχρονη Σκηνή Ν.Κ.Ε. θα ανεβάσει την παράσταση «Η ωραία μαμά».

    Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου

    20.30: «Το Αμάρτημα της μητρός μου», από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου.

    Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου

    20.30: «Το Μαύρο Μαργαριτάρι» από το Μαύρο Θέατρο.

    Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου

    21.00: Συναυλία με την Δέσποινα Φιλίππου.

    Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου

    20.30: «Η αυλή των θαυμάτων» από την Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

    Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

    20.30: «Ο Ασυλλόγιστος» του Μολιέρου από το Θέατρο Β. Τσιβιλίκα.

    Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

    20.30: «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» από το Θέατρο Ροντίδη.

    Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

    21.00: Συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά.

    Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου

    20.30: «Εκκλησιάζουσες» από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Πυλαίας.

    Πέμπτη 16 και Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου

    20.30: Ρεμπέτικη βραδιά στην περιοχή Κάτω Πυλαίας, Παραλία.

    Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

    20.30: «Το όνειρο του σκιάχτρου» από τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Πυλαίας.

    Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου

    20.30: «Η τύχη της Μαρούλας» από τη Θεατρική Ομάδα του δήμου Νεάπολης.

    [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (13:22 UTC+2)

    Εκδηλώσεις με θέμα «Pireas Classic Week 2004 Επιστροφή στο παρελθόν» διοργανώνει από τις 4 ως τις 13 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, τη Δ.Ε.Π.Α.Π. και το Δήμο Κέας, τονν Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοίας Ανοικτής Θαλάσσης , το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, την Ελληνική Εκπαιδευτική Ιστιοπλοϊκή Ένωση , τον Ναυτικό Όμιλο Γαλαξιδίου , τον Όμιλο «Τα αδέλφια της Ακτής», την ΦΙΛΠΑ και την ΕΛΠΑ.

    Πρόκειται για ένα λαμπερό γεγονός το οποίο φιλοδοξεί να γίνει εφάμιλλο του ιστορικού πλέον φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μόντε Κάρλο, προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης οι οποίοι ταξιδεύουν έως το κοσμοπολίτικο λιμάνι, προκειμένου να θαυμάσουν κλασσικά σκάφη εποχής και να παραβρεθούν στις πραγματικά εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την διοργάνωση.

    Οι εκδηλώσεις στον Πειραιά, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε στεριά και θάλασσα, περιλαμβάνουν μια εντυπωσιακή επίδειξη αντιγράφων αρχαϊκών και κλασσικών σκαφών εποχής σε συνδυασμό με ιστιοπλοϊκό αγώνα καθώς και ένα μοναδικό ράλι- επίδειξη με αυτοκίνητα αντίκες , προσφέροντας την ευκαιρία στη πόλη του Πειραιά να επιστρέψει νοσταλγικά σε άλλες εποχές.

    Οι εν λόγω αγώνες , με εναλλαγή από τις χερσαίες στις υδάτινες οδούς , θα συνοδεύονται από μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκθέσεων που θα προβάλλουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης ενώ θα καλύψουν μια διαδρομή από το Μικρολίμανο έως το νησί της Κέας.

    Σκοπός των εκδηλώσεων σύμφωνα με το Δήμο Πειραιά είναι η προβολή της πόλης, η αναβάθμιση και μετεξέλιξή της σε μια σύγχρονη πόλη τουριστικής ανάπτυξης και η προβολή της ναυτικής παράδοσης , της κουλτούρας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

    Στο μεταξύ, σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί από 12 Αυγούστου έως και 13 Σεπτεμβρίου 2004 μια μοναδική Έκθεση Επίδειξη αρχαίων αντιγράφων πλοίων : του Κυπριακού « Κερύνεια - Ελευθερια», του Μινωικού « Μίνωα» και του κορυφαίου όλων την Αθηναϊκή Τριήρη «Ολυμπιάς» με την οποία στις 11 Αυγούστου μεταφέρθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στο μεγάλο λιμάνι με την συμμετοχή 170 εθελοντών κωπηλατών.

    Συγχρόνως στις αίθουσες του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομέρειες και εκθέματα για το κορυφαίο πλοίο της Κλασσικής Ελλάδας , την Αθηναϊκή Τριήρη.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης επισήμανε πως η επιτυχία της εκδήλωσης μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο αποκτώντας πολλούς φίλους και θαυμαστές τόσο εντός όσο και εκτός Πειραιά.

    «Δείχνουμε το παλιό και το νέο πρόσωπο του Πειραιά σε μια αρμονική σύζευξη.Και βέβαια στο επίκεντρο θέλουμε να έχουμε τον άνθρωπο, τον αθλητή, την Πειραιώτισσα και τον Πειραιώτη» είπε και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή την εορταστική ατμόσφαιρα που συνεχίζεται μετά τις επιτυχίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [33] "ΤΡΕΛΗ ΕΥΤΥΧΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Την παράσταση «Τρελή Ευτυχία» σε χορογραφία και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου θα παρουσιάσει στις 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Χορού που διοργανώνουν τα λθ' Δημήτρια.

    Τα επτά πρόσωπα του έργου επιλέγουν το άλλοθι της παιδικής ηλικίας για την συμπεριφορά τους έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν χωρίς να φοβούνται τις κρυφές τους επιθυμίες. Σ' έναν κόσμο που τα τραύματα επουλώνονται δύσκολα βρήκαν τον τρόπο για να ζήσουν μια τρελή ευτυχία. Το μάθημα της ανατομίας ο κήπος με τα ζώα, ένα κορίτσι που κρυώνει, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η τιμωρία, τα κακά όνειρα, η νεράιδα και το αγόρι με τις κόκκινες κάλτσες, το ξύπνημα για το σχολείο και το παιχνίδι του γιατρού, η προσευχή και τέλος η μουσική του Μπαχ στο βάθος θα μπορούσαν να είναι οι εικόνες μιας ζωής που ξεχάσαμε.

    Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2001 στο θέατρο «Θησείον» (Αθήνα) και απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Χορογραφίας για το 2001. Επίσης παρουσιάστηκε στα Χανιά καθώς και σε Κολωνία και Βάρεν (Γερμανία) και Μπύτομ (Πολωνία).

    Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Έλενα Τοπαλίδου, Amalia Bennett, Παναγιώτης Κοντονής, Σάββας Μπαλτζής, Πένυ Χριστοπούλου, Κωνσταντίνος Ρήγος

    [34] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΑ "ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ"

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2004 (09:57 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΜε τις «Ευμενίδες» από την Αννα Συνοδινού ξεκινούν οι φετινές εκδηλώσεις των «Αισχυλείων» στην Ελευσίνα, στις 4 του Σεπτέμβρη, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 του Οκτώβρη, με συνολικά 14 παραστάσεις αρχαίου δράματος, χορού και συναυλίες. Το πρόγραμμα κλείνει με το Διεθνές Συμπόσιο «Το Σώμα στο Αρχαίο Δράμα».

    Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής: Συναυλία του συγκροτήματος «Κρόταλα» (8/9). «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, με την Λυδία Κονιόρδου (11/9). Συναυλία με τους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Ησαΐα Ματιάμπα (12/9). «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (15/9). «Ελευσις Πέρασμα», είναι ο τίτλος της έκθεσης της Βάνας Ξένου (16-17/9). «Δεν με χωρά ο Τόπος» από το «Sinequanon» (17/9). Μουσική παράσταση με την «Εστουδιαντίνα» και τους Ελένη Βιτάλη, Χρίστο Τσιαμούλη, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Παπάζογλου και τον ερμηνευτή παραδοσιακών τραγουδιών Παναγιώτη Λάλεζα (19/9). Στις 20/9 η βραδιά ανήκει στη νεολαία. Στις 22/9 το θέατρο «Αργώ» παρουσιάζει, στο Παλαιό Εργοστάσιο «Κρόνος» της Ελευσίνας, την παιδική παράσταση «Το Κόκκινο Σκουφί» της Μαριάννας Κάλμπαρη.

    Από 23 έως 25/9 θα προβληθούν οι σημαντικότερες ταινίες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ Σάμου, την τελευταία πενταετία.

    Ακολουθούν: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε έργα Μπετόβεν (26/9). Σολίστ ο Αρης Γαρουφαλής και μαέστρος ο Βύρων Φιδετζής. Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελευσίνας (27/9). Μουσικολογοτεχνική βραδιά «Πληθυντικός Αριθμός» από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ελευσίνας (29/9).

    Τέλος, θεατρολόγοι και φιλόλογοι από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία θα συμμετάσχουν στο διεθνές συμπόσιο, το οποίο διοργανώνει (1-3/10) το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών «Δεσμοί» σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας. Επίκεντρο της συζήτησης θα είναι ο ρόλος του σώματος στις παραστάσεις αρχαίου δράματος. Εκτός από τις διαλέξεις και τις συζητήσεις, θα γίνουν και εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις μεθόδων εργασίας από τους Μιχαήλ Μαρμαρινό και Θεόδωρο Τερζόπουλο. H ηθοποιός Ασπασία Κράλλη θα διδάξει σε ένα τετράωρο εργαστήριο υποκριτικής (2 του Οκτώβρη).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 2 September 2004 - 18:14:57 UTC