Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΝΟΥΚ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ
  • [03] O KYBEΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008
  • [04] 4.000 ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΠΟ 140 ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [05] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΟΥΕΦΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ - ΙΣΛΑΜΙ
  • [07] ΜΕ ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ-ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [08] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ
  • [09] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ
  • [10] ΕΛΗΞΕ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [11] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΔΡΟΠΛΑΝΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
  • [12] ΥΜΕ: 2,8 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 42 ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΤΕΛ
  • [13] ΣΕ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
  • [14] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [15] Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ρ.Α.Ε
  • [16] ΠΓΔΜ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟΥΣ
  • [17] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΗ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΜΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ
  • [19] ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ Ο ΟΣΜΑΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [20] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ PNL-PD
  • [21] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΛΟΣ
  • [22] Γ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • [23] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [24] Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [25] ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [26] ΗΠΑ: Ο ΜΠΟΥΣ ΚΗΡΥΞΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΝΟΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
  • [27] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ
  • [28] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ-ΕΕ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ AIRBUS ΚΑΙ BOEING
  • [29] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [30] Ο ΚΕΡΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ
  • [31] ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [32] ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΜΕ ΝΤΑΛΑΡΑ - ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
  • [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΕΥΓΕΝΙΔΗ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
  • [35] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ, ΝΕΠΑΛ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ

  • [01] ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΝΟΥΚ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός στην περιοχή του Πόρτο Κουφό στη Σιθωνία Χαλκιδικής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. Όπως προβλέπουν οι επιστήμονες από αύριο στην περιοχή θα πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που σημαίνει ότι θα δυσκολέψουν οι προσπάθειες για την ανέλκυση του μοιραίου ελικοπτέρου «Σινούκ».

    Ωστόσο σήμερα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μέσα στην άτρακτο του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν από το βαθυσκάφος οι σοροί δύο επιβατών, όχι σε καλή κατάσταση. Αυτό που μένει είναι να αποφασίσουν οι ειδικοί για το πώς και αν μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια τα πτώματα.

    Η καταγραφή των στοιχείων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλες σοροί, ενώ παράλληλα το ειδικό ρομπότ «Αχιλλέας» θα λάβει φωτογραφίες από τα όργανα του ελικοπτέρου προκειμένου να βοηθηθούν οι ερευνητές όσον αφορά τους λόγους που κατέπεσε το «Σινούκ».

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (17:04 UTC+2)

    Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για το ασφαλιστικό, δεν τίθεται σήμερα ζήτημα αλλαγής του τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη πως η κυβέρνηση προτίθεται να ξεκινήσει διάλογο με τους εταίρους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά: «μια κυβέρνηση πρέπει να κάνει διάλογο γενικώς και για πολλά πράγματα και να προβλέπει».

    Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι μεταξύ των προθέσεων της κυβέρνησης είναι να κάνει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για πάρα πολλά θέματα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις στελεχών των υπουργείων Απασχόλησης και Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν θα αγγίξει το ασφαλιστικό, αλλά, θα συζητηθούν επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή παλαιότερων νόμων.

    Το θέμα της επανεξέτασης του ασφαλιστικού επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει να ασχοληθεί με το ασφαλιστικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

    Β. Κουτσούμπα

    [03] O KYBEΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (16:02 UTC+2)

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Μακεδονίας-Θράκης και είχε ως αντικείμενο την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ 2008 αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος ο πρωθυπουργός έχει στείλει προσωπική επιστολή στους ομολόγους του απ΄ τις 91 χώρες που αποτελούν το σώμα που λαμβάνει την κρίσιμη απόφαση και έχει υποστηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα σε όλες τις διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις. Η κυβέρνηση, τόνισε, ο κ. Ρουσόπουλος, συνέχισε τις προσπάθειες της προκατόχου της, οι οποίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2004. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός για το θέμα αυτό με τη Διεθνή Επιτροπή Εκθέσεων και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συντονισμό με όλα τα κόμματα, τα οποία και έχει ενημερώσει με επιστολή που συνοδεύεται από πλήρη φάκελο, καθώς και τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές, για την ελληνική υποψηφιότητα. Οι άλλες πόλεις που διεκδικούν την ΕΧΡΟ 2008 είναι η Σαραγόσα και η Τεργέστη.

    Β. Κουτσούμπα

    [04] 4.000 ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΠΟ 140 ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (14:34 UTC+2)

    Περίπου 4.000 αθλητές, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν 140 χώρες σε 19 αθλήματα, θα συμμετέχουν από αύριο έως και τις 28 Σεπτεμβρίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων, η Αθήνα θα φιλοξενήσει 3.000 εκπροσώπους του Τύπου, 1.000 διαιτητές και κριτές, 2.000 συνοδούς ομάδων και 2.500 επίσημους καλεσμένους. Για τις ανάγκες της διοργάνωσης των Αγώνων απασχολούνται περίπου 35.000 άτομα, εκ των οποίων τα 15.000 είναι εθελοντές.

    Τα 19 αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι: Αντισφαίριση με αμαξίδιο, Άρση Βαρών σε πάγκο, Goalball, Επιτραπέζια αντισφαίριση, Ιππασία, Ιστιοπλοΐα, Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, Κολύμβηση, Boccia, Ξιφασκία με αμαξίδιο, Πετοσφαίριση (καθιστών), Ποδηλασία, Ποδόσφαιρο 5x5, Ποδόσφαιρο 7x7, Ράγκμπυ με αμαξίδιο, Σκοποβολή, Στίβος, Τζούντο και Τοξοβολία.

    [05] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΡΕΑΛ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (11:15 UTC+2)

    Η συντριβή της μεγάλης Ρεάλ Μαδρίτης από τις θεωρούμενες μικρομεσαίες «Ασπιρίνες» της Μπάγερ του Λεβερκούζεν και η επαπειλούμενη τιμωρία της Ρόμα εξαιτίας του τραυματισμού του διαιτητή του αγώνα ήταν τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη χτεσινή μέρα του διασυλλογικού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, του γνωστού Τσάμπιονς Λιγκ.

    Κατά τα λοιπά, τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά, καθώς όπως και το βράδυ της Τρίτης, έτσι και χτες τα φαβορί είτε επικράτησαν των αουτσάιντερ, είτε πήραν το αποτέλεσμα που επιδίωκαν, με τον Ολυμπιακό να στέκεται για μία ακόμη χρονιά όρθιος μέσα στη Γαλικία.

    Χτες, διεξήχθησαν οι αγώνες για τους ομίλους 1, 2, 3 και 4, και οι Πειραιώτες αγωνίστηκαν εναντίον της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια μέσα στην Ισπανία και απέσπασε, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, ισοπαλία χωρίς τέρματα. Για τον ίδιο όμιλο, τον 1ο, η Λίβερπουλ νίκησε στο γήπεδό της τη γαλλική Μονακό με 2-0 και τέθηκε επικεφαλής.

    Οι αγώνες που διεξήχθησαν στο 2ο όμιλο ήταν και οι πλέον εντυπωσιακοί. Αφενός μεν η Ρεάλ Μαδρίτης των μεγάλων αστέρων διασύρθηκε στο Λεβερκούζεν από την Μπάγερ, καθώς έχασε με 3-0, παίζοντας άσχημο ποδόσφαιρο. Αφετέρου δε ο αγώνας που ξεκίνησε στο Ολίμπικο της Ρώμης, μεταξύ της Ρόμα και της Δυναμό Κιέβου, δεν τελείωσε ποτέ.

    Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, κι ενώ οι Ουκρανοί προηγούνταν με 1-0 των Ιταλών, ποδοσφαιριστής των γηπεδούχων έσπρωξε και κλότσησε αντίπαλο, ο διαιτητής του αγώνα, ο Σουηδός Φρισκ τον είδε και τον απέβαλε. Τη στιγμή, όμως, που κατευθυνόταν στη φυσούνα δέχτηκε στο κεφάλι αναπτήρα, τον πήραν τα αίματα και διέκοψε το παιχνίδι. Τώρα, η τριταθλήτρια Ιταλίας απειλείται με βαριά τιμωρία.

    Σε ό,τι αφορά στον 3ο όμιλο, η μεγάλη κυρία του ιταλικού ποδοσφαίρου, η Γιουβέντους, μ' ένα εκπληκτικό γκολ του Πάβελ Νέτβεντ, κέρδισε τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι δείχνει το τελικό σκορ 1-0. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Μακάμπι του Τελ Αβίβ έχασε στο Ισραήλ από τη σταθερή αξία του γερμανικού ποδοσφαίρου, τη Μπάγερν του Μονάχου, επίσης με 1-0.

    Σε ό,τι αφορά στους αγώνες που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του 4ου ομίλου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε, με δύο γκολ του φαν Νίστελροϊ στο 2ο ημίχρονο, να αποσπάσει ισοπαλία 2-2 από την Ολιμπίκ Λιόν στη Γαλλία, ανατρέποντας το σκορ του πρώτου ημιχρόνου. Τέλος, στην Κωνσταντινούπολη η Φενερμπαχτσέ υποδέχτηκε τους Τσέχους της Σπάρτα της Πράγας και τους νίκησε με 1-0.

    ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

    Την Τρίτη το βράδυ εξάλλου, στους αγώνες που έγιναν για τους ομίλους 5, 6, 7 και 8, σχεδόν όλες οι ομάδες που θεωρούνται ως τα φαβορί ώστε να προχωρήσουν στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκίνησαν με νίκες τις υποχρεώσεις τους.

    Τη μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο, η οποία και παραχώρησε ισοπαλία χωρίς τέρματα στο γήπεδό της στην ΤΣΚΑ Μόσχας. Στον άλλο αγώνα του 8ου ομίλου, η λονδρέζικη Τσέλσι, επικράτησε άνετα μέσα στο Παρίσι με 3-0 της Παρί Σεν Ζερμέν.

    Στον 7ο όμιλο, η κάτοχος του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Βαλένθια, την οποία προπονεί τώρα ο πρώην κόουτς της Τσέλσι, Κλαούντιο Ρανιέρι, κέρδισε επίσης άνετα στην Ισπανία τη βελγική Άντερλεχτ με 2-0. Με το ίδιο σκορ η Ίντερ επικράτησε στο Μιλάνο της πρωταθλήτριας Γερμανίας Βέρντερ Βρέμης.

    Για τον 6ο όμιλο, τα φαβορί, η Μίλαν και η Μπαρτσελόνα νίκησαν, η μεν πρώτη μέσα στην Ουκρανία τη Σαχτγιόρ του Ντόνετσκ με 1-0, η δε δεύτερη τη σκοτσέζικη Σέλτικ μέσα στη Γλασκόβη με 3-1.

    Τέλος, στον 5ο όμιλο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε, έστω και δύσκολα, στη Λεωφόρο της νορβηγικής Ρόζενμποργκ με 2-1 και το φαβορί του ομίλου, η πρωταθλήτρια Αγγλίας Άρσεναλ, νίκησε πιο άνετα απ' ό,τι δείχνει το τελικό σκορ, μέσα στο Λονδίνο, την ολλανδική Αϊντχόβεν με 1-0.

    ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

    Εξάλλου, με τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Αιγάλεω και του Πανιωνίου ξεκινούν σήμερα και οι αγώνες που διεξάγονται στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τη 2η μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

    Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει στην Τούμπα (22.00) την ολλανδική Αλκμάαρ και θα κυνηγήσει τη νίκη, χωρίς να δεχτεί τέρμα. Η ΑΕΚ έχει μεταβεί ήδη στη Σλοβενία, όπου θα αγωνιστεί (19.30) εναντίον της Γκόριτσα.

    Το Αιγάλεω, στην παρθενική του εμφάνιση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο της Ριζούπολης (20.30) την τουρκική Γκεντσλερμπιρλίγκι. Τέλος, ο Πανιώνιος, που έχει την πιο δύσκολη αποστολή, ευελπιστεί να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην ιταλική Ουντινέζε, την οποία θα αντιμετωπίσει (21.00) στη Νέα Σμύρνη.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ - ΙΣΛΑΜΙ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Το καλό κλίμα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και η βούληση περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης όπλων και εκρηκτικών, καθώς και της παράνομης εμπορίας ναρκωτικών και ανθρώπων διαπιστώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Καστριότ Ισλάμι.

    «Έχουμε όπως ξέρετε καθιερώσει μία πάρα πολύ καλή και παραγωγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, σε όλα τα πεδία κοινού ενδιαφέροντος είτε αυτά λέγονται έλεγχος των συνόρων, είτε λέγονται μορφή εγκληματικότητας η οποία αφορά και τις δύο χώρες, είτε οτιδήποτε άλλο. Υπήρχε μία πολύ καλή συνεργασία στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή και με βάση την πολύ καλή εμπειρία που αποκτήθηκε αυτή την περίοδο», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βουλγαράκης

    «Υπήρξε μία περίοδος που αυτό το πολύ καλό κλίμα παραλίγο να αμφισβητηθεί, εξαιτίας του αγώνα ο οποίος είχε γίνει. Θέλουμε να προστατεύσουμε την καλή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Πραγματικά μπορούμε να δουλέψουμε μαζί στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στην αντιμετώπιση των μεγάλων κωλυμάτων που αντιμετωπίζουνε οι δύο χώρες και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Η συνεργασία μας θα προχωρήσει σε όλους τους τομείς με βάση τον σεβασμό που έχουμε ο ένας προς τον άλλο, σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Ισλάμι συνεχάρη τον κ. Βουλγαράκη για την πολύ καλή οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έδειξε μία πολύ καλή εικόνα όσον φορά την αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας και του λαθρεμπορίου.

    «Οι δύο κυβερνήσεις μας όμως είχαν μία πολύ καλή συνεργασία και πολύ καλά δείγματα και όσον αφορά την πολύ καλή διαχείριση του ελέγχου των συνόρων μας. Θέλω να επαναεπιβεβαιώσω τις πολύ καλές σχέσεις που η Ελλάδα έχει με την Αλβανία και την έννοια της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις μας σε όλα τα επίπεδα. Αλλά και το αρκετά καλό κλίμα της φιλίας που πραγματοποιείται μέσω και δύο άλλων γεφυρών των Ελλήνων της Αλβανίας αλλά και των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα. Ζητήσαμε και επιδείξαμε τίμια ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας είναι το συμφέρον των δύο χωρών», σημείωσε.

    [07] ΜΕ ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ-ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Την Ισπανίδα βουλευτή από την Αραγονία Μαρία Τερέζα Περάλες, η οποία είναι και Παρολυμπιονίκης στο άθλημα της κολύμβησης, δέχθηκε στο Εντευκτήριο των βουλευτών η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Η πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη την κ. Περάλες για τις εξαιρετικές της επιδόσεις στην κολύμβηση και της ευχήθηκε καλή διαμονή και κάθε επιτυχία στους Παρολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Συζήτησε με την Ισπανίδα βουλευτή για θέματα κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και την Ισπανία. Επίσης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των διαπιστευμένων στο κοινοβούλιο δημοσιογράφων να συμμετέχουν στην λαμπαδηδρομία και να μεταφέρουν την ιερή φλόγα των Παρολυμπιακών έξω από τη Βουλή των Ελλήνων.

    Στη συνέχεια η κ. Περάλες παρακολούθησε τις εργασίες του σώματος, προεδρεύοντος του α' αντιπροέδρου, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος και την παρουσίασε στους βουλευτές. Η Ισπανίδα βουλευτής και Παρολυμπιονίκης είχε ακόμη την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην αίθουσα, όπου εργάζονται.

    Η Μαρία Τερέζα Περάλες είναι 28 ετών και από τα νεότερα μέλη της Ισπανικής Βουλής. Βρίσκεται σε αυτό το αξίωμα εδώ και ένα χρόνο. Το 2000 στο Σίδνεϊ η Ισπανίδα βουλευτής κατέκτησε ένα αργυρό και τέσσερα χάλκινα μετάλλια στα 50 και 100 μέτρα ελεύθερο, πεταλούδα, πρόσθιο και ύπτιο. Στόχος της είναι, όπως η ίδια είπε, να κατακτήσει και το χρυσό στην Αθήνα.

    [08] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Ιδιαίτερα σημαντικό για τους ΟΤΑ χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος το νέο νομοσχέδιο για την οργάνωση και τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού για τους Δήμους και στις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ που θεσμοθετούν και εξασφαλίζουν τη συμμετοχή του κράτους στην αναπτυξιακή πορεία των Δήμων ολόκληρης της χώρας.

    Εξάλλου μίλησε για το Εθνικό Δημοτολόγιο χαρακτηρίζοντας την όλη προσπάθεια πρωτοποριακή και ιδιαίτερα χρήσιμη για τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες.

    Υπογράμμισε τέλος ότι επίκειται η ψήφιση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και συνεχάρη την ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ για τη συγκεκριμένη προσπάθεια για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση Ευρωπαϊκού επιπέδου.

    [09] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 12 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλλε το πενταμελές στρατοδικείο Θεσσαλονίκης στον πρώην στρατιώτη Γιώργο Ιγνατίδη, ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά Αλβανό λαθρομετανάστη σε φυλάκιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 22χρονο πρώην στρατιώτη για σωματική βλάβη από αμέλεια, ενώ το δικαστήριο αθώωσε έναν ακόμα στρατιώτη που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην υπόθεση.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το περιστατικό σημειώθηκε το Μάρτιο του 2002 όταν ο λαθρομετανάστης Φερχάτ Τσέκα, 67 χρονών, συνελήφθη σε παραμεθόρια περιοχή του νομού Καστοριάς, ενώ επιχειρούσε να περάσει τα σύνορα.

    Όπως κατήγγειλε ο 67χρονος, δύο στρατιώτες τον ξυλοκόπησαν, ενώ ο Ιγνατίδης τον πυροβόλησε στα πλευρά.

    Ο λαθρομετανάστης διακομίστηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς με διαμπερές τραύμα υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

    Το περιστατικό αποκάλυψε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνικι. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και η Βασίλικα Τιούσι, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και πρόεδρος της Αλβανικής Επιτροπής Ελσίνκι κατήγγειλαν τη συμπεριφορά ελληνικών αρχών σε βάρος Αλβανών μεταναστών. Εκαναν λόγο για κακοποιήσεις στα σύνορα που δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας και δίκες Αλβανών χωρίς μεταφραστές, στις οποίες επιβάλλονται ιδιαίτερα σκληρές ποινές σε σύγκριση με ποινές σε Ελληνες πολίτες.

    Ο κ. Δημητράς παρουσίασε στοιχεία για 40 περιπτώσεις κακοποίησης, τραυματισμού ή φόνου Αλβανών στην ελληνοαλβανική μεθόριο τα τελευταία χρόνια και παρέπεμψε σε καταγγελίες του Αλβανικού Κέντρου Αποκατάστασης Τραυμάτων και θυμάτων Βασανιστηρίων.

    [10] ΕΛΗΞΕ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Αποχώρησαν νωρίς το μεσημέρι, οι φοιτητές , μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, που είχαν κάνει από το πρωί κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ, διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές τιμές των ενοικίων.

    Οι φοιτητές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές με την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών.

    [11] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΥΔΡΟΠΛΑΝΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Τη λειτουργία θαλάσσιου αεροδρομίου στην περιοχή Γουβιά της Κέρκυρας ενέκρινε με σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.

    Πρόκειται για το πρώτο αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιείται από υδροπλάνα, με στόχο τη βελτίωση της συγκοινωνίας αλλά και την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή αυτή.

    Με την πρώτη απόφαση που υπογράφηκε ήδη, ανοίγει ο δρόμος για τη δρομολόγηση υδροπλάνων στα νησιά, τόνισε ο κ. Λιάπης, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία και άλλων τέτοιων θαλάσσιων αεροδρομίων σε νησιά και αρκετές περιοχές της χώρας, ώστε με τη δυνατότητα εξυπηρέτησής τους από υδροπλάνα να βελτιωθεί η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση με την ηπειρωτική Ελλάδα και άλλες περιοχές αυτές και με τον τρόπο αυτό να τονωθεί και η τουριστική κίνηση.

    [12] ΥΜΕ: 2,8 ΕΚ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 42 ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΤΕΛ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Συνεχίζεται το πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την οικονομική ενίσχυση των ΚΤΕΛ για την αντικατάσταση παλαιών λεωφορείων.

    Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης διατίθεται το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ, για την αντικατάσταση 42 αστικών και υπεραστικών λεωφορείων σε 19 ΚΤΕΛ όλης της Ελλάδας, καθώς επίσης και για τη βελτίωση της υποδομής τους (σταθμοί, μηχανοργάνωση κ.α).

    Πρόκειται για την τρίτη σειρά αποφάσεων που αφορά στην αντικατάσταση του τροχαίου υλικού και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών των ΚΤΕΛ.

    «Ο εκσυγχρονισμός των ΚΤΕΛ σε τροχαίο υλικό και υποδομές, συνεχίζεται ικανοποιητικά, δήλωσε ο κ.Λιάπης, διευκρινίζοντας ότι έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα και διατίθενται προς το σκοπό αυτό συνολικά, περισσότερα τα 55 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε όλα τα ΚΤΕΛ να αποκτήσουν σύγχρονο πρόσωπο.

    Πολύ σύντομα, τόνισε ο κ.Λιάπης, τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επιβάτες τους, με αναβάθμιση τόσο των χώρων και των υποδομών τους, της μηχανοργάνωσης αλλά και του τροχαίου υλικού.

    [13] ΣΕ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι σύντομα η Credit Agricole θα θελήσει να διευρύνει το μερίδιο συμμετοχής της στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, που φθάνει σήμερα κοντά στο 10%, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί λύση στο θέμα του ασφαλιστικού, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Γιώργος Προβόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    Η επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος, τομέας που αποτελεί ασήκωτο βάρος για την τράπεζα, όπως διευκρίνισε ο κ. Προβόπουλος, απαιτεί συλλογική δράση και κυβερνητική παρέμβαση.

    Για τη θέση της τράπεζας στο εξωτερικό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής, σημείωσε ότι η διοίκηση εξετάζει όλες τις διαθέσιμες λύσεις για επέκταση στις γειτονικές χώρες, αλλά και την ενδυνάμωση της παρουσίας της εκεί που ήδη δραστηριοποιείται. Στο στόχαστρο της Εμπορικής, βρίσκονται κυρίως οι χώρες της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Αλβανίας, ενώ για την αγορά της Τουρκίας ο κ.Προβόπουλος είπε ότι «περιμένουμε πρώτα να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ».

    Αναφερόμενος στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής του ομίλου, αλλά και των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2005 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ΠΗΓΑΣΟΣ, το οποίο, με την προσθήκη, στο δεύτερο τρίμηνο του 2004, 89 καταστημάτων, το ποσοστό υλοποίησης έφτασε περίπου το 60%. Ειδικότερα στην Βόρεια Ελλάδα στο πρόγραμμα "ΠΗΓΑΣΟΣ" έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 52 από τα 85 καταστήματα της τράπεζας.

    ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η Βόρειος Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η περιοχή αποκτά συνεχώς αυξανόμενη σημασία, λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης. Η Εμπορική Τράπεζα, είπε, διαθέτει ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, με τρεις Περιφερειακές Διευθύνσεις, 85 καταστήματα και 1000 υπαλλήλους.

    Εξάλλου ο κ.Προβόπουλος τόνισε ότι η Εμπορική Τράπεζα στηρίζει έμπρακτα τη δυναμική ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος καθώς και τους νέους επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες. Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι χορηγήσεις της τράπεζας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 15% και ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ, σε ιδιώτες φθάνει στο 43% και διαμορφώνεται σε 1 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 10%, στα 2,4 δισ. ευρώ.

    Η δυναμική παρουσία της Εμπορικής στο χώρο των ΜΜΕ, εκδηλώνεται κατά τον κ. Προβόπουλο με τη σύναψη 1300 νέων συνεργασιών με μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος στους πρώτους οκτώ μήνες του 2004 και την υποστήριξη των επενδυτικών προτάσεων 274 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ.ευρώ, μέσω των προβλεπομένων δράσεων των αντίστοιχων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) της Βορείου Ελλάδος εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά η ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ.

    Τέλος, σημαντική είναι η παρουσία της Τράπεζας στο χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής, καθώς στηρίζει την αναπτυξιακή στρατηγική μεγάλων εξαγωγικών μονάδων και βιομηχανιών της Βορείου Ελλάδος με χρηματοδοτήσεις και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

    [14] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Βρυξέλλες, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 3,1% τον Ιούλιο σε 2,8% τον Αύγουστο του 2004 και είναι ο τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη,

    Στο επίπεδο των "12" της ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,1%. Στους "25" ο πληθωρισμός παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 2,3%, ενώ πέρυσι ήταν 1,9%.

    Τον Αύγουστο ο υψηλότερος πληθωρισμός στους "25" σημειώθηκε στη Λετονία (7,8%) και ακολουθούν η Ουγγαρία (7,2%) και η Σλοβακία (7%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Φιλανδία (0,3%), τη Δανία (0,9%), την Ολλανδία και τη Σουηδία (από 1,2%). Στην ευρωζώνη ο υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο (3,6%) και ακολουθεί η Ισπανία (3,3%).

    Σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, αυξήθηκε σε οκτώ και παρέμεινε αμετάβλητος σε έξι κράτη μέλη. Τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού για τους 12 μήνες σημειώθηκαν στη Λιθουανία (-0,2%), τη Φιλανδία ( 0,4%), τη Δανία (1%), τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία (από 1,3%).

    [15] Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ρ.Α.Ε

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), κ.Π. Κάπρου από τη θέση του, λέγοντας ότι "μπήκε τέλος στη γκρίζα θητεία του" και διατυπώνοντας την άποψη ότι "ο βίος και η πολιτεία του κ. Καθηγητή στο τιμόνι της Ρ.Α.Ε. χαρακτηρίζεται ως κακόβουλη και εχθρική για την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας".

    Όπως αναφέρει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, "οι παρεμβολές του κ. Προέδρου στο επενδυτικό πρόγραμμα της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ήταν αρνητικές, σε κάθε ευκαιρία, δυσκολεύοντας την επάρκεια και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Τρανταχτό παράδειγμα η προσπάθεια μη έγκαιρης αδειοδότησης της Δ.Ε.Η. Α.Ε. για τη μονάδα του Λαυρίου.... με προφανή κίνδυνο για την επάρκεια και την ευστάθεια του συστήματος στο Νότο...

    Για περισσότερους από 7 μήνες !!! με έγγραφες παρεμβάσεις προσπάθησε για τη μη αδειοδότηση προτείνοντας «εταιρικό σχήμα» με συμμετοχή 50-50 που αργότερα προτάθηκε στο Υπουργείο - φωτογραφικά - από εκπρόσωπο μεγάλου ΟΙΚΟΥ που δραστηριοποιείται στον τομέα Ενέργειας...

    Απαγόρευσε την εγκατάσταση μικρών μονάδων στα νησιά !!! δημιουργώντας προβλήματα στους καταναλωτές...

    Πρότεινε την αποξήλωση αντίστοιχης ισχύος μονάδων δηλ. Απαξίωση περιουσίας του Ελληνικού λαού στην περίπτωση αντικατάστασης μονάδων ισχύος μέχρι 1600 MW .

    Δεν αποδέχτηκε την πρόταση λογιστικού διαχωρισμού που κατατέθηκε από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. δημιουργώντας εντυπώσεις και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Πιθανολογείται ακόμα η ενεργητική βοήθεια της Ρ.Α.Ε. που σχετίζεται με την καταγγελία που έλαβε η Γ.Δ. ανταγωνισμού της ΕΕ για δήθεν επιδότηση του λιγνίτη στην Ελλάδα...

    Έμμεσα - πολλές φορές - πρότεινε την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ως μέσου για τη δημιουργία κινήτρων κέρδους σε επίδοξους επενδυτές... γεγονός βεβαίως που θα επιβάρυνε τους Έλληνες καταναλωτές...

    Η θητεία του κ. Κάπρου στο τιμόνι της Ρ.Α.Ε. ήταν μια συνεχής προσπάθεια απαξίωσης και παρεμβολής στο έργο και την ανάπτυξη της Δ.Ε.Η. Α.Ε. η οποία πραγματοποίησε τον πλήρη εκξηλεκτρισμό της χώρας.

    Ήταν θητεία που στόχευε στην είσοδο ιδιωτών στην παραγωγή Η/Ε με κάθε τρόπο ακόμα και έξω απ' τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού...".

    [16] ΠΓΔΜ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟΥΣ

    Σκόπια, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση περίπου 20 γυναικών στα Σκόπια, την περασμένη χρονιά, αλλά και για τον βιασμό μιας ακόμη γυναίκας μόλις την περασμένη εβδομάδα, προέβησαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο 26χρονος Φ.Μπ. συνελήφθη και κρατείται από τις αστυνομικές αρχές, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο δράστης επιθέσεων κατά γυναικών που σημειώθηκαν τόσο σε ένα από τα πάρκα των Σκοπίων όσο και στις φοιτητικές εστίες της πόλης.

    Συνολικά έχουν καταγγελθεί 20 τέτοιες επιθέσεις στις αστυνομικές αρχές, που με βάση τις περιγραφές των θυμάτων, θεωρούν πως δράστης είναι ο 26χρονος που έχει συλληφθεί.

    [17] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΗ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΜΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Τέλος στο θρίλερ σχετικά με την ποινικοποίηση ή μη της μοιχείας στην Τουρκία ήρθε να βάλει η σημερινή συζήτηση στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση επί των διατάξεων οικογενειακού δικαίου του νέου Ποινικού Κώδικα. Η συζήτηση συνεχίστηκε χωρίς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να φέρει οποιαδήποτε τροπολογία σχετική με τη μοιχεία προς ψήφιση, παρά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού) το άρθρο στο οποίο εικαζόταν ότι θα έφερνε το ΑΚΡ την τροπολογία για τη μοιχεία ψηφίστηκε χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο.

    Όπως μάλιστα δήλωσε ηγετικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, το ΑΚΡ υιοθέτησε τελικά την πολιτικά και ηθικά ορθή στάση ως προς το επίμαχο ζήτημα.

    Σημειώνεται ότι χθες, το ΑΚΡ και το CHP είχαν φτάσει σε συναίνεση αναφορικά με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

    [18] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ

    Βουκουρέστι, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου αναχώρησε σήμερα το απόγευμα για το Μόντρεαλ του Καναδά όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση 85 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο κ. Ιλιέσκου θα έχει συνομιλίες με τον Καναδό πρωθυπουργό Πολ Μαρτέν και τον πρωθυπουργό του Κεμπέκ Ζαν Σαρέ.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ Ο ΟΣΜΑΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Αγκυρα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Μένεα κατά του αδελφού του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν φαίνεται πως πνέει ο Οσμάν Οτζαλάν, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από το ΡΚΚ/Kongra- Gel προωθεί την ίδρυση νέου σχήματος με την ονομασία «Πατριωτικό Δημοκρατικό Κόμμα (PWD).

    Σε δηλώσεις του στη Vatan, ο αδελφός του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, κατηγορεί τον αδελφό του ότι επιδιώκει με τη βία και τα όπλα τη λύση του κουρδικού, ενώ παραδέχεται πως το νέο σχήμα που προωθεί όχι μόνο έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και αυτό με τη σειρά του στηρίζει την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ.

    Τα βασικά σημεία των δηλώσεων στις οποίες προέβη ο Οσμάν Οτζαλάν, από τη Σουλεϋμανίγια του Βορείου Ιράκ, έχουν ως εξής:

    · Ο λόγος της αποχώρησης της ομάδας μου από το KONGRA-GEL είναι η υπερίσχυση της τάσης που επιδιώκει να εξαναγκάσει την Τουρκία στη λύση του κουρδικού, με τη βία των όπλων.

    · Όταν ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν έθεσε το βάρος του υπέρ αυτής της τάσης, αποπεμφθήκαμε από την οργάνωση, με 'πραξικοπηματικό' τρόπο, στις 25 Φεβρουαρίου 2004.

    · Η δική μας ομάδα είναι φιλελεύθερη και δημοκρατική και επιδιώκει την εξεύρεση λύσης στο κουρδικό καταβάλλοντας πολιτικές-διπλωματικές προσπάθειες.

    · Έχουμε εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα τον ένοπλο αγώνα και φυλάμε τις στρατιωτικές στολές μας μόνο ως ανάμνηση.

    · Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν υποστηρίζει τον τελευταίο καιρό με σθένος τον Κεμαλισμό και αυτό όχι για λόγους τακτικής, αλλά έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση ως βασική προσέγγιση.

    · Ενώ αυτός έχει επιλέξει τη συμπόρευση με τις δυνάμεις του κατεστημένου και τηρεί στάση αντιπαράθεσης στο AKP, εμείς ως PWD προσεγγίζουμε θετικά την παρούσα τουρκική Κυβέρνηση.

    · Οι Η.Π.Α. μας παρέχουν υποστήριξη και εμείς με τη σειρά μας υποστηρίζουμε την επέμβασή τους στο Ιράκ. Αυτές διάκειντο πάντα θετικά στις προσπάθειες αλλαγών και όταν άρχισε η κίνηση για αλλαγές δεν εκδήλωσαν καμία αντίδραση κι ούτε έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα στο Ιράκ. Προσφέρουν ευνοϊκές για μας συνθήκες και δεν ορθώνουν μπροστά μας κανένα εμπόδιο.

    · Οι Η.Π.Α. αντιτίθενται στο ΡΚΚ και είναι υπέρ του να καταστήσουν ως συνομιλητή της Τουρκίας μια ομάδα η οποία επιδιώκει την εξεύρεση λύσης στο κουρδικό με πολιτικά μέσα.

    · Οι Κούρδοι πουθενά δεν είναι σε θέση να μεταβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις το καθεστώς υπό το οποίο βρίσκονται και δεν ενοχλούμαστε καθόλου αν αυτό γίνεται μέσω των Η.Π.Α.

    · Όσον αφορά στην απραξία των Η.Π.Α. έναντι των ανταρτών του ΡΚΚ/KONGRA-GEL που έχουν καταφύγει στο όρος Καντίλ του Βορείου Ιράκ, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

    Εάν η Τουρκία άνοιγε το δρόμο προς τη λύση του κουρδικού με τη χορήγηση γενικής αμνηστίας, οι Η.Π.Α. δεν επρόκειτο να αντιμετωπίσουν με καμία επιείκεια την παρουσία του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ και σε άλλες ορεινές περιοχές. Όμως, τελικά δεν βρήκαν ικανοποιητικό το βήμα που πραγματοποίησε η Τουρκία με τη θέσπιση του νόμου περί ²επιστροφής στις εστίες² [των αγωνισθέντων στις τάξεις του ΡΚΚ] και η υπόθεση δεν προχώρησε.

    · Οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο Ιράκ και πρωταρχικό τους μέλημα είναι η καταστολή της φανατικής, θρησκευτικής και εθνικιστικής αντίστασης.

    · Όσο δεν υφίσταται ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης, οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να προβούν σε καμία κίνηση κατά της ένοπλης υπόστασης των Κούρδων.

    · Το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στο Ιράκ, είναι μεν κάποιος ανασταλτικός παράγοντας για ανάληψη δράσης κατά των Κούρδων, αλλά το ζήτημα δεν είναι εδώ. Το ζήτημα είναι ότι η Τουρκία δεν παρουσιάζει καμία τάση για την εξεύρεση λύσης στο κουρδικό. Όσο δε υφίσταται αυτή η κατάσταση, οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται να κατευθυνθούν εναντίον των ανταρτών που έχουν καταφύγει στο όρος Καντίλ. Το πολύ να προβούν σε κινήσεις για να περιορίσουν τη δράση τους.

    [20] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ PNL-PD

    Βουκουρέστι, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου θα είναι ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της συμμαχίας PNL-PD στις προεδρικές εκλογές όπως ανακοινώθηκε σήμερα επισήμως από την πολιτική παράταξη.

    Ο Μπασέσκου δήλωσε ότι στόχος της συμμαχίας είναι να λάβει το 51% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου και να κερδίσει επίσης στις προεδρικές εκλογές.

    Ο Μπασέσκου, ο οποίος είναι δήμαρχος Βουκουρεστίου, τόνισε ότι δεν θα παραμελήσει τα καθήκοντα του στη δημαρχία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    Ο υποψήφιος της συμμαχίας στις προεδρικές εκλογές Τεοντόρ Στολόγιαν δήλωσε ότι στην προεκλογική του εκστρατεία θα αφιερώσει χρόνο στο να ανακαλύψει τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών και κατηγόρησε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για διαφθορά και για παραβίαση της ελευθεροτυπίας.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΓΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Θετικά απάντησε τελικά ο Κώστας Μάγλος στην πρόταση του ΠΑΟΚ. Ο 29χρονος σέντερ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες συμμετείχε στην προετοιμασία του «Δικεφάλου» στο Ζλάτιμπορ συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα στους ασπρόμαυρους και θα υπογράψει το συμβόλαιό του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Ο Κώστας Μάγλος γεννήθηκε στις 1/1/1975, έχει ύψος 2.08μ. και αποφοίτησε από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Boston College το 1998. Στην Ελλάδα, αγωνίστηκε για δύο χρόνια στον ΠΑΟ, ενώ κατέκτησε τη Σουπρολίγκα τον Απρίλιο του 2000, στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν αγωνίστηκε στον Πανιώνιο (2002-03), στη Νήαρ Ηστ και η πέρσι στην Μεσίνα.

    Ο Αμίτ Ταμίρ, από την άλλη, θα ενσωματωθεί με την ομάδα του ΠΑΟΚ μόλις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Ισραήλ, για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού 2005.

    [22] Γ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Με πρώτο στόχο να παραμείνει στην Α εθνική, θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του ο Αρης, όπου στην πρεμιέρα θα αντιμετωπίσει την Ξάνθη. «Ο στόχος μας θα είναι πρώτα να παραμείνουμε στην κατηγορία», τόνισε ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Χατζάρας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι ο στόχος να επιτευχθεί μέσα στο πλαίσιο όλων των αγωνιστικών. Χρειάζεται να κάνουμε υπομονή. Ευτυχώς αυτό το έχουν καταλάβει όλοι οι παίκτες. Εχουν γίνει βήματα προόδου στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στο διοικητικό. Ο σύλλογος περνάει μια δύσκολη φάση και εύχομαι να πάρει το πιστοποιητικό. Πλεονέκτημα επιπλέον για μας αποτελεί το ότι ξαναγυρνάμε στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

    Λίγες ώρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Α εθνικής ο Γιώργος Χατζάρας μίλησε γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Κάθε αγωνιστική θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Γνωρίζω πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ομάδες. Και φέτος βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ είναι οι κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος, ενώ ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ βρίσκονται στα ίδια μεγέθη που είναι τόσα χρόνια τώρα. Οι ομάδες που θα διεκδικήσουν την Ευρώπη είναι αρκετές, όπως ο συμπολίτης Ηρακλής, το Αιγάλεω που είναι δυνατή αγωνιστικά ομάδα, η Χαλκηδόνα, ο Πανιώνιος και ενδεχομένως η Ξάνθη».

    Ο προπονητής της ομάδας αναφέρθηκε και στους ποδοσφαιριστές του. «Ο Αρης είναι νέα ομάδα. Πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα και να παίρνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Στο ξεκίνημα όταν είχα δει τα αποτελέσματα στα εργομετρικά είχα τρομάξει. Δουλέψαμε σκληρά και φτάσαμε τώρα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Επίσης διαπίστωσα ότι στα φιλικά οι παίκτες μου έπαιξαν καλά και έπιασαν καλό αγωνιστικό επίπεδο. Εχουμε καλή αμυντική συμπεριφορά και αν είχαμε και καλή επιθετική συμπεριφορά τότε θα μιλούσαμε για το τέλειο».

    Τέλος αναφέρθηκε και στο παιχνίδι με την Ξάνθη. «Ολες οι πρεμιέρες είναι δύσκολες. Ακούω και τα συνθήματα των οπαδών για διπλό. Δεν θέλω να πάμε στη φιλοσοφία του ενός αγώνα. Η Ξάνθη είναι ένας δυνατός και αξιόλογος αντίπαλος και πιστεύω ότι θα έχει καλύτερη εικόνα φέτος από πέρυσι», ολοκλήρωσε ο κ. Χατζάρας.

    [23] ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Το έκτο συνέδριο προπονητών των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων θα διεξαχθεί στη Σουηδία την ερχόμενη εβδομάδα. Κάθε μία από τις 52 ομοσπονδίες-μέλη της ΟΥΕΦΑ έχει κληθεί να στείλει ως εκπροσώπους τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή της εθνικής ομάδας ανδρών, με σκοπό να συζητήσουν την επίδραση του EURO 2004 στην εκπαίδευση των παικτών και των προπονητών, καθώς και τις μελλοντικές τάσεις του ποδοσφαίρου. Το συνέδριο θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου.

    Στην ατζέντα της Δευτέρας πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι προπονητές των φιναλίστ στην Πορτογαλία, δηλαδή ο Οτο Ρεχάγκελ και ο Λουίζ Φελίπε Σκολάρι. Την Τρίτη τη συζήτηση θα ανοίξουν προπονητές όπως ο Κάρελ Μπρίκνερ (Τσεχία), ο Σβεν Γκόραν Ερικσον (Αγγλία), ο Κομπι Κουν (Ελβετία) και ο Μόρτεν Ολσεν (Δανία), ενώ επιπροσθέτως θα συζητηθούν θέματα που θα εισηγηθούν μέλη της Τεχνικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ -που παρακολούθησαν το τουρνουά στην Πορτογαλία- με επικεφαλής τον τεχνικό διευθυντή της ΟΥΕΦΑ, Αντι Ροξμπουργκ. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι απόψεις των κ. Γιόζεφ Βένγκλος, Ρόι Χοντγκσον, Ανχελ Ιορντανέσκου, Ζεράρ Ουγέ, Χόλγκερ Οζιετσκ, Μπέρτι Φογκτς και Γιόργκι Μέζεϊ, με τη συνδρομή του Μάρκους Μερκ, διαιτητή του τελικού της Λισσαβόνας. Σημειώνεται ότι στο συνέδριο της ΟΥΕΦΑ θα συμμετάσχει και ο συνεργάτης του κ. Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας, Γιάννης Τοπαλίδης.

    [24] Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Βερολίνο, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Αρχίζουν αύριο οι Παραολυμπιακοί στην Αθήνα και οι γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν στις αθλητικές τους σελίδες ήδη σχόλια και ρεπορτάζ.

    "Οι Παραολυμπιακοί αλλάζουν και την συνείδηση των Αθηναίων" είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Rundschau: "300 λεωφορεία θα μεταφέρουν τους αθλητές με ειδικές ανάγκες στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μπορεί να μην υπάρχουν ολυμπιακές λωρίδες, να έχουν επιστρέψει όλοι οι Αθηναίοι από τις διακοπές και να έχουν αρχίσει τα σχολεία, αλλά οι υπεύθυνοι πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά. Μάλλον όμως θα υπάρξουν προβληματάκια. Σίγουρα όχι άξια γκρίνιας και ανησυχίας. Το μόνο ουσιαστικό είναι ότι για πρώτη φορά στην Αθήνα επενδύθηκαν τόσα πολλά χρήματα για να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να διακινηθούν, να αθληθούν και να επισκεφθούν επιτέλους μουσεία και αξιοθέατα της πόλης. Καιρός λοιπόν, όπως λένε και οι Έλληνες εκπρόσωποι των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, να συνειδητοποιήσουν οι Αθηναίοι ότι υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι ανάμεσά μας".

    Στο ίδιο πνεύμα και η S?ddeutsche Zeitung σχολιάζει: "Οι Αθηναίοι δεν έχουν συνηθίσει στην εικόνα να κυκλοφορούν στο δρόμο άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Όμως παρ' όλα αυτά, χαίρονται και προσπαθούν να τους βοηθήσουν, να τους υποδεχθούν, μόνον που δεν ξέρουν πως. Οι αναπηρίες εξακολουθούν στην Ελλάδα να θεωρούνται στίγμα."

    Η εμμονή του Αριέλ Σαρόν στην υλοποίηση του σχεδίου για απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και διεύρυνση των οικισμών στην Δυτική Οχθη του Ιορδάνη σχολιάζεται από όλο τον γερμανικό τύπο ως τελεσίδικο βημα για το θάψιμο του 'Οδικού Χάρτη' ειρήνευσης στην Εγγύς Ανατολή. Παραθέτουμε σχόλιο της S?ddeutsche Zeitung: "Ο λογαριασμός είναι απλός και διέπεται από μια τετράγωνη λογική: στη Λωρίδα της Γάζας ζουν 8.000 έποικοι, ενώ στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη 230.000. Το Ισραήλ επομένως δεν χρειάζεται να κατέχει την περιοχή για να προστατεύεται από τους τρομοκράτες, διότι μπορεί άνετα να τους ελέγχει από παντού, από θαλάσσης, από αέρος και από εδάφους. Η Γάζα θα μετατραπεί σε φυλακή για τους κατοίκους της. Ο κατεταρματισμός των Παλαιστινιακών περιοχών κατά το πρότυπο των ελβετικών καντονιών και το διαχωριστικό τείχος ενισχύουν εκατό τοις εκατό τις δυνατότητες ελέγχου των Παλαιστινίων εκ μέρους του ισραηλινού κράτους. Πόσον μάλλον που και τα αποθέμετα ύδατος παραμένουν στα χέρια των Ισραηλινών. Άρα η απομάκρυνση από τον 'Οδικό Χάρτη' ειρήνευσης είναι τετελεσμένη, απλώς στο εξωτερικό και μάλιστα στην Ευρώπη εξακολουθούν να τον μνημονεύουν, στο Ισραήλ όμως ο Σαρόν τον χαρακτήρισε επίσημα ασήμαντο."

    Η εναλλακτική Tageszeitung αμφισβητεί την επιτυχία του σχεδίου Σαρόν και για το ίδιο το Ισραήλ: "Πρόκειται για μια μονομερή και κοντόφθαλμη κίνηση που μακροπρόθεσμα θα κοστίσει περισσότερα στο Ισραήλ. Διότι θα περιβάλλεται από μικροσκοπικούς θύλακες Παλαιστινιακών εδαφών, τα οποία δεν θα διαθέτουν πολιτική αυτονομια, δεν έχουν οικονομική προοπτική, αλλά θα κατοικούνται από εξοργισμένους, απελπισμένους και χωρίς μέλλον νεαρούς Παλαιστινίους. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήθεν ύψιστο καθήκον της διεθνούς πολιτικής, μάλλον αποτυχγάνει παταγωδώς στο Ισραήλ."

    [25] ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Στην πλατεία Κοραή του Πειραιά έφτασε η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, εκεί όπου αύριο το βράδυ θα ανάψει στο βωμό και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των Αγώνων.

    Η φλόγα ξεκίνησε το πρωί τη διαδρομή της από τα Μέγαρα, όπου διανυκτέρευσε, πέρασε από τη Νέα Πέραμο, τη Μάνδρα, τη Μαγούλα, την Ελευσίνα και έφτασε στον Πειραιά για την τελευταία διανυκτέρευση πριν την είσοδο στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    [26] ΗΠΑ: Ο ΜΠΟΥΣ ΚΗΡΥΞΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΝΟΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

    Ουάσιγκτον, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους δήλωσε ότι πολλές νότιες πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση καταστροφής μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιβάν που χτύπησε την περιοχή αυτή τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

    Οι πολιτείες που επλήγησαν είναι της Αλαμπάμα, της Λουϊζιάνα και του Μισισιπή. Ο κυκλώνας προκάλεσε τουλάχιστον επτά νεκρούς στο βορειοδυτικό τμήμα της Φλόριντα, δήλωσαν οι τοπικές αρχές τις οποίες επικαλούνται τα μμε.

    Από τον σχηματισμό του, πριν από μια εβδομάδα, ο Ιβάν έχει προκαλέσει τουλάχιστον 77 νεκρούς από τους οποίους οι 70 στην Καραϊβική, όπου το μικρό νησί της Γρενάδας σαρώθηκε κυριολεκτικά από τον κυκλώνα.

    [27] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ

    Βαγδάτη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια που έγιναν σήμερα μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών στρατιωτών στην σουνιτική πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές. "Εχουμε ένα νεκρό και τρεις τραυματίες", τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός διοικητής Χαλάς αλ-Νταλιάμι της αστυνομίας του Ραμάντι.

    [28] ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ-ΕΕ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ AIRBUS ΚΑΙ BOEING

    Βρυξέλες, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Ακαρπες απέβησαν οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αντικείμενο τη συμφωνία για τις επιδοτήσεις των ανταγωνιστριών αεροναυπηγικών εταιριών Airbus και Boeing, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα επιστρέψουμε στις 'βάσεις' μας, θα ενημερώσουμε και θα πραγματοποιήσουμε επαφές τις προσεχείς εβδομάδες, για τη δράση που πρέπει να αναλάβουμε", δήλωσε η Αράνκα Γκονσάλες, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    "Θα μας ήταν πολύ δύσκολο να πούμε στην Airbus ότι δεν θα την βοηθήσουμε πια, τη στιγμή που η Boeing μόλις πήρε ένα πολύ μεγάλο πακέτο επιδοτήσεων", πρόσθεσε.

    [29] ΓΙΕΛΤΣΙΝ: ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στη Ρωσία ζητεί ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο εβδομαδιαίο έντυπο "Μοσκόφσκιε Νοβόστι", μετά την ανακοίνωση "ριζικών" μεταρρυθμίσεων στο σύστημα της κεντρικής εξουσίας της χώρας από το διάδοχό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    "Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να απαρνηθούν το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος που υιοθέτησε η χώρα κατά το εθνικό δημοψήφισμα του 1993 γιατί ο στραγγαλισμός των ελευθεριών και η μείωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων θα είναι επίσης μια νίκη των τρομοκρατών", σημειώνει ο Γιέλτσιν στη συνέντευξή του μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Γιέλτσιν δηλώνει "απόλυτα πεπεισμένος ότι τα μέτρα που θα πάρει η χώρα μετά το Μπεσλάν θα παραμείνουν συνεπή προς τις δημοκρατικές ελευθερίες, που αποτελούν το πολυτιμότερο απόκτημα της Ρωσίας την τελευταία δεκαετία".

    [30] Ο ΚΕΡΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Τζον Κέρι έχει πάρει ένα μικρό προβάδισμα στις προθέσεις ψήφου από τον νυν πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει ότι ο Κέρι προηγείται μιας ποσοστιαίας μονάδας του Μπους 48% ο Δημοκρατικός υποψήφιος έναντι 47% του νυν προέδρου. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ραλφ Νέιντερ λαμβάνει μόλις το 2%.

    Μια μικρή πλειοψηφία (51% έναντι 48%) των εκλογέων που έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν εκτιμά ότι ο Τζορτζ Μπους "δεν αξίζει να επανεκλεγεί" στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Ουόλ Στρίτ Τζέρναλ από το Ινστιτούτο Harris.

    Η σφυγμομέτρηση έγινε από τις 9 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου σε 1018 ενήλικες αμερικανούς πολίτες και το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 3%.

    [31] ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (17:48 UTC+2)

    Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τη συμμετοχή των Ελλήνων Αθλητών, που δημιουργήθηκε με την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων, προβλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Ζαππείου Μεγάρου.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, η Υπουργός-Αναπληρωτής Πολιτισμού κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η Δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Phillip Craven, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, κ. Σπύρος Καπράλος, ενώ παρέστη και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Ορφανός.

    Μιλώντας στην εκδήλωση η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, είπε:

    «Η Ελλάδα, η γενέτειρα των αξιών του ανθρωπισμού, του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, φιλοξενεί για πρώτη φορά στην ιστορία της τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων. Στοχεύοντας ψηλά 3.700 κορυφαίοι παραολυμπιακοί αθλητές από 140 χώρες προετοιμάστηκαν σκληρά και είναι έτοιμοι να μας ενθουσιάσουν και να μας εμπνεύσουν με τις αθλητικές επιδόσεις τους.

    Μαζί με αυτούς στοχεύουμε και εμείς ψηλά, γιατί οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, δεν μπορούν παρά να είναι συνέχεια και επισφράγιση της απόλυτα επιτυχημένης Ολυμπιακής διοργάνωσης που προηγήθηκε. 'Έχουμε, λοιπόν, τοποθετήσει τον πήχη ψηλά και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αθλητών, της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, των φιλάθλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για μια εξαιρετική διοργάνωση.

    Η ΑΘΗΝΑ 2004 έχει εργαστεί για τους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες με συνέπεια με αφοσίωση και με συστηματικό τρόπο και πάθος. Διατηρήσαμε για πρώτη φορά την ίδια οργανωτική δομή, είμαστε η ίδια οργάνωση, οι ίδιοι άνθρωποι, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα και τις δύο διοργανώσεις. Εξασφαλίσαμε την παρουσία και την διαμονή των παραολυμπιακών αθλητών για χωρίς δική τους οικονομική επιβάρυνση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο.

    Προετοιμάσαμε οργανωτικά τις υψηλού επιπέδου Αγωνιστικές Εγκαταστάσεις και το Παραολυμπιακό Χωριό, έτσι ώστε οι αθλητές να φιλοξενηθούν και να αγωνιστούν σε τεχνικά άρτιες συνθήκες, αντίστοιχου επιπέδου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα, αυτή η διοργάνωση φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής όλων τις σπουδαίες επιδόσεις των αθλητών και όχι την αναπηρία τους.

    Είμαι βέβαιη ότι αυτή η τηλεοπτική εκπομπή, που σήμερα παρουσιάζεται στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, αναδεικνύει τις ικανότητες, αλλά και τις δυνατότητες των αθλητών που μετέχουν στους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν επίσημα αύριο.

    Ας εργαστούμε όλοι αποτελεσματικά, ο καθένας από το πόστο του, έτσι όπως κάναμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί οι Αγώνες πρέπει να μείνουν μια σπουδαία κληρονομιά - και θα μείνουν μια σπουδαία κληρονομιά και για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό, και για την κοινωνία μας και σίγουρα στις καρδιές όλων μας»

    [32] ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΜΕ ΝΤΑΛΑΡΑ - ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Ταξίδι στη Μικρά Ασία, με τραγούδια της νοσταλγίας και της παράδοσης των προσφύγων της Πόλης και της Σμύρνης, θα απολαύσουν αύριο, Παρασκευή (ώρα 21.00), όσοι βρεθούν στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης, στη συναυλία «Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία» με τον Γιώργο Νταλάρα και την Γλυκερία, στο πλαίσιο των 39ων Δημητρίων.

    Μαζί τους θα είναι το συγκρότημα της Νέας Ιωνίας Βόλου, Εστουδιαντίνα, η Αρετή Κετιμέ (φωνή σαντούρι), ο Παναγιώτης Λάλεζας και η παιδική χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας, αποσπάσματα από τα έργα του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία» σε στίχους Πυθαγόρα και «Βυζαντινός Εσπερινός» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου καθώς και τραγούδια Ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από το μύθο και την ιστορία της Μικράς Ασίας.

    Με την ευκαιρία της αυριανής συναυλίας στο Θέατρο Γης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε ότι η Μικρά Ασία είναι πηγή έμπνευσης από το '22 μέχρι σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στις προσωπικές και οικογενειακές του αναμνήσεις.

    «Οι μουσικοί της Σμύρνης και της Πόλης ήταν οι καλύτεροι και σπουδαιότεροι των Βαλκανίων που έμειναν θρύλοι για την ερμηνευτική τους ικανότητα, τις συνθέσεις και τον τρόπο που έπαιζαν τα όργανα. Όταν έφτασαν εδώ έδωσαν ώθηση στο ελληνικό τραγούδι» είπε. «Μικρός μπήκα σε μία ιστορία πολύ σοβαρή για την ηλικία μου, προσαρμόστηκα όμως γρήγορα λόγω της καταγωγής μου, η μητέρα μου κατάγεται από τη Σμύρνη Μεγάλωσα με τους ήχους και τις αισθήσεις γύρω από την Μικρά Ασία, με πολλές και αντιφατικές εικόνες. Η μητέρα μου με βοήθησε να καταλάβω τι σήμαινε Μικρά Ασία και προσπάθησα να κρατήσω ζωντανές αυτές τις μνήμες και τα τραγούδια».

    Ο κ.Νταλάρας αναφέρθηκε και στο έργο της Εστουδιαντίνα. «Αιτία για να γίνουν φέτος οι συναυλίες είναι η Εστουδιαντίνα, η σημαντικότερη ορχήστρα που παίζει παραδοσιακή λαϊκή μουσική με άρτιο τρόπο. Είναι καιρός οι αρμόδιοι που λένε ότι νοιάζονται για τον πολιτισμό, να αναλάβουν την ορχήστρα και να της δώσουν τη θέση που της ανήκει» είπε.

    [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

    Αλεξανδρούπολη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (16:18 UTC+2)

    Εκδήλωση μνήμης για τον εκ Διδυμοτείχου ευπατρίδη εφοπλιστή Ευγένιο Ευγενίδη που έγραψε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της Ελληνικής Ναυτιλιακής παράδοσης και ιστορίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 11πμ στο Δημοτικό Θέατρο Διδυμοτείχου.

    Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος της πόλης και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Ο.Ο.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

    Ξάνθη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (16:16 UTC+2)

    Σπάνια εκθέματα από ιδιωτικές συλλογές που αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα, θα παρουσιαστούν σε λαογραφική έκθεση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης από 1-29 Οκτωβρίου.

    Η έκθεση αποτελείται από υλικό με φωτογραφίες και εκδόσεις από τις αρχές του 20ου αιώνα, που περιλαμβάνουν πληροφορίες για την αγροτική και αστική ζωή της εποχής, για τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, καθώς και για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του Μακεδονικού Αγώνα.

    Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με την συνεργασία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Κυριακής από τις 9πμ-2μμ και από 7-9μμ.

    Ο.Ο.

    [35] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ, ΝΕΠΑΛ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 (14:48 UTC+2)

    Με συγκροτήματα από την Ιταλία, το Νεπάλ και το δήμο Μεσολογγίου ολοκληρώνεται σήμερα η 21η Διεθνής Συνάντηση Συγκροτημάτων Παραδοσιακών Χορών που διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη 9.00 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 16 September 2004 - 18:14:30 UTC