Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
  • [02] Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: "ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΟΣΜΟ"
  • [03] ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ
  • [05] 10 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ
  • [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ
  • [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠAYΛΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [08] ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΤΡΕΒΑ - ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ
  • [09] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
  • [10] ΠΑΣΟΚ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ
  • [11] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥΣ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ Ι.Χ.
  • [13] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ" ΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ-ΝΟΕΜΒΡΙΟ
  • [14] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑ
  • [15] EUROSTAT: "ΕΙΧΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"
  • [16] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [17] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΖΗΤΑΕΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΛΕΣΙ
  • [18] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ
  • [19] "ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"
  • [20] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [21] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ : ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
  • [22] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΧΡ. ΤΑΜΠΑΞΗ
  • [23] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ: ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο
  • [24] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΝΑΔΟΥ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ
  • [25] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: 26 ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ
  • [26] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
  • [27] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ Ο ΚΑΤ ΣΤΙΒΕΝΣ
  • [28] ΗΠΑ: ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΔΙΑΡΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
  • [29] Η ΙΑΕΑ ΖΗΤΗΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [30] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [31] ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ: ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ Ο ΜΠΑΣΑΓΕΦ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [33] H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Α.ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ
  • [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
  • [35] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ
  • [36] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

  • [01] Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (12:34 UTC+2)

    Δηλώσεις για το θέμα των μετεγγραφών έκανε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου. Αναφέρθηκε και στη νέα υπόθεση που αφορά το γιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Διαμαντίδη, ο οποίος μεταγράφηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Πειραιώς.

    Η κ.Γιαννάκου ήταν κατηγορηματική τονίζοντας πως δεν επιτρέπεται καμία μεταγραφή μεταξύ μη ομοειδών τμημάτων. Επίσης, υποστήριξε πως από τις 5 Μαΐου ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, είχε στείλει έγγραφο προς όλες τις πρυτανικές αρχές εφιστώντας την προσοχή ότι δεν μπορεί να γίνονται μετεγγραφές φοιτητών σε μη ομοειδή τμήματα.

    «Επειδή το υπουργείο Παιδείας θέλει να έχει μία εθνική στρατηγική για την παιδεία και επειδή πρέπει να κοιτάμε μπροστά, δεν θα σχολιάσω τίποτα από όσα έγιναν. Θέλω όμως να σας πω ότι το υπουργείο δεν έχει μεν αρμοδιότητα για τις μεταγραφές, έχουν τα ιδρύματα που έχουν αυτοτέλεια. Από τις 5 Μαΐου είχαμε στείλει έγγραφο και είχαμε επισημάνει ότι πρέπει να τηρείται η νομοθεσία στο ακέραιο και κυρίως να επιλαμβάνονται μέσω των διαδικασιών τα τμήματα που πρέπει να εισηγούνται και επιπλέον ότι δεν επιτρέπεται και είναι ρητό αυτό η μεταγραφή από άλλο τμήμα σε άλλου αγνωστικού αντικειμένου τμήμα», ανέφερε η υπουργός.

    Επίσης η κ.Γιαννάκου τόνισε ότι λόγω του θέματος που προέκυψε το υπουργείο Παιδείας προχωρά εσπευσμένα την επόμενη εβδομάδα στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα ρυθμίζονται με ποιο ακριβή στοιχεία τα κριτήρια για τις μετεγγραφές: «Εντός της επομένης εβδομάδας θα έρθει πρόταση στο υπουργείο για τροποποίηση του νόμου και τα κριτήρια θα είναι σαφή, συγκεκριμένα και περιοριστικά. Και δεν θα αφήνουν περιθώρια για διάφορες ερμηνείες κατά καιρούς. Επίσης θα είναι ελέγξιμα τα στοιχεία που θα προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Απολύτως ελέγξιμα».

    [02] Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: "ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΟΣΜΟ"

    Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (10:28 UTC+2)

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την Πέμπτη το απόγευμα, παρατήρησε ότι στις απαρχές του 21ου αιώνα, γεγονότα μεγάλης σημασίας άλλαξαν τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

    Από τη συγκλονιστική τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου έως τη βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη, είπε και τα πρόσφατα γεγονότα ανείπωτης θηριωδίας στο Μπεσλάν, μια σκοτεινή σειρά πράξεων τυφλής βίας, προκάλεσε τεράστια ανθρώπινη δυστυχία. Τα γεγονότα αυτά, συνέχισε, ενίσχυσαν την ευθύνη μας και δυνάμωσαν την αποφασιστικότητα μας να εργασθούμε όλοι μαζί για έναν πιο ασφαλή και δίκαιο κόσμο. Η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας κατέστη το πλέον πιεστικό καθήκον μεταξύ των προτεραιοτήτων μας.

    Αυτή τη μάχη, είπε ο κ. Μολυβιάτης, πρέπει να την κερδίσουμε. Εκτός, όμως, από τη μάστιγα της τρομοκρατίας, υπάρχουν πολλές ακόμη προκλήσεις και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Ανέφερε συγκεκριμένα τη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, την εμπορία ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα, τα χρεοκοπημένα κράτη, τις περιβαλλοντικές καταστροφές, τις κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, τις επιδημίες, τις μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικές καταστροφές, την πείνα και τη φτώχεια, που, όπως είπε, αποτελούν τα κεφαλαιώδη προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν με αλληλεγγύη, ανεξάρτητα από παράγοντες γεωγραφικούς, πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς. μας τις δυνάμεις, ώστε να καταστούν τα Ηνωμένα Έθνη όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον 21ο αιώνα.

    Όμως, πρόσθεσε ο κ. Μολυβιάτης, πρέπει, με κάθε τρόπο, να αποφύγουμε να παρασυρθούμε σε ένα κλίμα απαισιοδοξίας και ανησυχίας για το μέλλον.

    Συμμερίζομαι, είπε, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, την ελπίδα, την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα, που χαρακτήρισαν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Στην Αθήνα, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, οι αθλητές του κόσμου αφιέρωσαν τις προσπάθειές τους σε έναν ευγενή σκοπό και έδειξαν ότι συναγωνισμός δεν σημαίνει απαραίτητα εντάσεις, προστριβές κρίσεις ή συγκρούσεις. Απέδειξαν έτσι ότι διαφορετικές επιδιώξεις μπορούν, όχι μόνο να συνυπάρξουν ειρηνικά, αλλά και να ενισχύσουν τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ανθρώπων και εθνών.

    Το αρχαίο ιδεώδες της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τόνισε ο κ. Μολυβιάτης, ενσαρκώνει την ελπίδα του σύγχρονου ανθρώπου για ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων που ταλανίζουν τον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επανειλημμένως έχει υιοθετήσει, ομόφωνα, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και έχει καλέσει τα κράτη μέλη να τη σέβονται κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Τώρα, εναπόκειται σε μας, είπε, να κάνουμε την προτροπή αυτή απτή πραγματικότητα.

    Στη συνέχεια ο κ. Μολυβιάτης ανέπτυξε τη θέση της Ελλάδας πάνω σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

    Με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, είπε, εργαζόμαστε εντατικά για να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε περιοχή δημοκρατίας, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, στη βάση ενός κοινού Ευρωπαϊκού μέλλοντος.

    Τα τελευταία χρόνια το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία βελτιώνεται συνεχώς. Τόσο ή Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και η Τουρκική καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να θέσουν τις διμερείς σχέσεις σε νέα τροχιά.

    Στην Κύπρο, ακλόνητος στόχος μας παραμένει η επανένωση, μέσω μίας αμοιβαίως συμφωνημένης, βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής επίλυσης, στην βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η χώρα μου, κατέληξε ο κ. Μολυβιάτης, είναι υποψήφια για μία από τις μη μόνιμες θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2005-2006. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μας εκτίμηση προς τα μέλη της Δυτικής Ομάδος για την υποστήριξη τους. Οι εκλογές θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από την Συνέλευση την υποστήριξή της. Θα ήθελα, είπε, να σας διαβεβαιώσω ότι σεβόμενοι την εντολή της Συνέλευσης θα παραμείνουμε σθεναρά δεσμευμένοι και θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας καθώς και στη διαφύλαξη της πολυμερούς διεθνούς τάξεως.

    [03] ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (09:38 UTC+2)

    Σε συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ανακοίνωσε, ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Ελλάδα η οποία είχε αναγγελθεί για τον Οκτώβριο.

    "Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι οι συνομιλίες μας ήταν περιεκτικές και δεν είναι πλέον αναγκαίο να γίνει επίσκεψη", τόνισε ο κ. Μολυβιάτης προσθέτοντας ότι "είναι ανοιχτό το θέμα και θα βρούμε κοινές ημερομηνίες σε επόμενο στάδιο".

    Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι η συνάντηση ήταν πολύ ευχάριστη και χρήσιμη, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εγκαρδιότητας και φιλίας και έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων οι οποίες συμφωνήσαμε ότι βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό σημείο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν το κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τα Βαλκάνια, η Μ. Ανατολή και το Ιράκ.

    Ο κ. Μολυβιάτης μιλώντας νωρίτερα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζήτησε να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα της χώρας μας για μία από τις μή μόνιμες θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2005-2006.

    [04] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ

    Μόσχα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (14:26 UTC+2)

    Της απεσταλμένης μας Σοφίας Παπαδόπουλου

    Την πεποίθηση ότι στόχος των τρομοκρατών των πρόσφατων τραγικών γεγονότων στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας ήταν να καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα κατά της ενότητας της Ρωσίας εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην τελετή έναρξης του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πρακτορείων Ειδήσεων, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Μόσχα.

    Ο ρώσος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι στόχος των τρομοκρατών δεν ήταν απλά να διαταράξουν την καθημερινή ζωή στη χώρα, αλλά να χτυπήσουν την ίδια την ενότητα της Ρωσίας και της ρωσικής κοινωνίας και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που προσλαμβάνει αυτή ειδικά τη στιγμή η αντιμετώπιση της απειλής μέσω της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Ρωσία αποτελούν άμεση απειλή για όλα τα πολιτισμένα κράτη. Και θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή ενωμένοι", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε πως προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σήμερα η απειλή της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα.

    Αντιδρώντας στον χαρακτηρισμό "αντάρτες" που αποδόθηκε από μερίδα των ΜΜΕ στους δράστες των τραγικών γεγονότων του Μπεσλάν, ο ρώσος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως αυτοί που επιδιώκουν με τέτοια μέσα να πετύχουν κάποιο πολιτικό στόχο δεν μπορεί παρά να αποκαλούνται "φονιάδες, δολοφόνοι και τρομοκράτες". Πρόσθεσε δε πως από το υλικό που έχουν στα χέρια τους οι ρωσικές αρχές - συνομιλίες των τρομοκρατών- φαίνεται ότι "ακόμη και τα ζώα συμπεριφέρονται καλύτερα".

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πούτιν τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας για τον χαρακτηρισμό φαινομένων όπως η τρομοκρατία, προκειμένου να καταστεί δυνατή και η αντιμετώπισή τους. Πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα, είπε, για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα.

    Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πούτιν είπε ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να υιοθετήσουν μία κοινή στάση και να θέσουν γερά θεμέλια, πάνω σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το διεθνές δίκαιο. "Θα πρέπει να ξεφύγουμε, είπε ο ρώσος πρόεδρος από τα στερεότυπα και τα λάθη του παρελθόντος.

    Σε ερώτηση ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Ρωσία εάν πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ανάπτυξης και εδραίωσης της τρομοκρατίας και της διασφάλισης της σταθερότητας στη χώρα, ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του αποδίδει της ίδια σημασία και στους δύο αυτούς παράγοντες.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ρωσία έχει κάνει την επιλογή της, αυτή της ελεύθερης δημοκρατικής χώρας με προσανατολισμό στην οικονομία της αγοράς, πριν από 10 χρόνια, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τυχόν απειλές όπως αυτή της τρομοκρατίας.

    ΙΡΑΚ, ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΗΡΑ

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι αυτή θα ομαλοποιηθεί μόνο όταν ο ίδιος ο λαός του Ιράκ αναλάβει πλήρως την εξουσία. Πρόσθεσε δε πως στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θα συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε, επίσης την ανάγκη για έναν πιο ενεργό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην δοκιμαζόμενη αυτή περιοχή του πλανήτη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες στον διεθνή οργανισμό.

    Αναφερόμενος στον χειρισμό της κατάστασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι ο πρόεδρος Μπους, με τον οποίο μόλις χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα, κάνει τα πάντα για την επίλυση της κρίσης.

    Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα στις σχέσεις του Ιράν με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο ρώσος πρόεδρος, αφού τάχθηκε κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, υπογράμμισε πως το Ιράν θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τους τις υποχρεώσεις απέναντι στην ΙΑΕΑ.

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τη στάση που προτίθεται να τηρήσει η Ρωσία σε περίπτωση που υπάρχει «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο κ. Πούτιν διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει καμιά αλλαγή στάσης από την πλευρά της Μόσχας.

    ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

    Σε ότι αφορά στη μετάδοση των πληροφοριών, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι στόχος είναι να καταστεί η πληροφορία προσβάσιμη παντού και πάντα, κάθε στιγμή γι' αυτό και αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας στον Βιομηχανικό Τομέα, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την επιστήμη και την εκπάιδευση.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε, οι αρμόδιες αρχές προωθούν το πρόγραμμα «Ηλεκτρονική Ρωσία», που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογίας στη διάδοση των πληροφοριών.

    [05] 10 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (13:05 UTC+2)

    Χρηματικό ποσό δέκα εκατομμυρίων ευρώ απέσπασε από τηλεθεατές εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών οι εκπρόσωποι της οποίας διοργάνωναν «στημένα» τηλεοπτικά παιχνίδια και εξαπατούσαν χιλιάδες άτομα που επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μέσω των γραμμών υψηλής χρέωσης, της σειράς 090.

    Στη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εισαγγελέα, συνέλαβαν και ανακρίνουν επτά άτομα, ελληνικής καταγωγής, με την κατηγορία ότι διοργάνωναν τα «ζωντανά» τηλεπαιχνίδια.

    Πρόκειται για δύο άνδρες εκπροσώπους τοπικών ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, τρεις γυναίκες που εκπροσωπούν εταιρίες τηλεοπτικών παραγωγών και δύο νεαρές

    τηλεπαρουσιάστριες.

    Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης από τις αρχές του 2004 προβάλλονταν σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων το τηλεπαιχνίδι με την επωνυμία «Fotofault» στο οποίο εμφανιζόταν στις οθόνες δύο σχεδόν όμοιες φωτογραφίες σε μια από τις οποίες υπήρχε μια οφθαλμοφανής διαφορά. Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι, που ήταν συνεργάτες των συλληφθέντων, προσποιούνταν ότι δεν έβρισκαν τη διαφορά προκαλώντας την αθρόα συμμετοχή χιλιάδων ανύποπτων τηλεθεατών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν για να κερδίσουν χρηματικά ποσά χιλιάδων ευρώ. Όμως, κανένας από τους ανυποψίαστους τηλεθεατές δεν κατάφερνε να πάρει μέρος στο «στημένο» παιχνίδι, αφού ύστερα από 15 και πλέον λεπτά αναμονής η τηλεφωνική γραμμή έπεφτε, χρεώνοντας έτσι την τηλεφωνική τους σύνδεση με υπέρογκα χρηματικά ποσά.

    Κατά την έφοδο των αστυνομικών στα γραφεία και στα στούντιο της εταιρίας κατασχέθηκαν πέντε μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένας φορητός Η/Υ, διάφορα έγγραφα με καταστάσεις 115.000 περίπου ατόμων που επιχείρησαν ανεπιτυχώς να συμμετάσχουν στα τηλεπαιχνίδια το τελευταίο πεντάμηνο, ψηφιακοί δίσκοι με ηχογραφημένα μηνύματα και διάφορα γραμμάτια είσπραξης 800.000 ευρώ.

    [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (13:31 UTC+2)

    «Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε., μετατοπίζει τόσο το γεωγραφικό όσο και το πολιτισμικό υπόβαθρο της Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι της Ευρώπης για την όποια πολιτισμική προσαρμογή της, αλλά της Τουρκίας προς την Ευρώπη», σημείωσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Γεώργιος Παπαστάμκος, στην παρέμβασή του, την Παρασκευή, στη Διημερίδα που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις Βρυξέλλες, για την Τουρκία. Ενώ αναφέρθηκε στο πολιτισμικό, στο πολιτικό και στο οικονομικό κριτήριο προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σχετικά με το πολιτισμικό κριτήριο, ο κ. Παπαστάμκος τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Η Ευρώπη δημιουργήθηκε και μετεξελίχθηκε μέσα από την ποικιλομορφία ανταγωνιζόμενων εθνικών στερεοτύπων. Και αν η Ευρώπη σήμερα καθίσταται μοναδικό εγχείρημα, αυτό έγκειται στην υπέρβαση ή τουλάχιστον στην άμβλυνση ιστορικοπολιτικών διαφορισμών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ μετατοπίζει τόσο το γεωγραφικό (μερικώς) όσο και το πολιτισμικό υπόβαθρο της Ευρώπης. Αναφανδόν η σχετικότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλείσει τη συμμετοχή μίας χώρας από το κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ο εμπλουτισμός του ευρωπαϊκού προτύπου με ένα νέο «ιδεολογικά» φορτισμένο πολιτιστικό πρότυπο παράγει εντάσεις και γεννά ερωτηματικά. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι δεν θα προκληθεί σύγκρουση προτύπων». Κατέληξε με την διαπίστωση ότι «Το πρόβλημα δεν είναι της Ευρώπης για την όποια πολιτισμική προσαρμογή της, αλλά της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Τα ερωτήματα τα οποία τίθενται στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου εντός της ΕΕ έπρεπε να τεθούν και να συζητηθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας και να μην αποτελούν εστία αντιπαράθεσης εντός της ΕΕ».

    Όσον αφορά στο πολιτικό κριτήριο, ο κ. Παπαστάμκος ανέλυσε ενδεικτικά «σε τι συνίσταται το δημοκρατικό έλλειμμα στην Τουρκία: στρατιωτική ηγεσία ως πολιτικός παράγων, παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου, μη σεβασμός μειονοτικών δικαιωμάτων, έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας, διατήρηση στρατευμάτων κατοχής σε κράτος μέλος, εξωτερική πολιτική συμπεριφορά αναθεωρητικής φύσης ως προς τον περίγυρο της. Επισήμανε δε ότι «Η δημοκρατική πολιτική προσαρμογή της Τουρκίας - που αναμφίβολα επισυνέβη τα τελευταία χρόνια - έδειξε ότι δεν αρκεί. Διότι με ευρωπαϊκή απαίτηση διανύθηκε η συγκεκριμένη θεσμική διαδρομή. Και όχι μόνο. Στο εσωτερικό της χώρας αυτής αναδείχθηκαν δυνάμεις που αντιδρούν σ' αυτή την ποιοτική διαδρομή. Συνεπώς το πρόβλημα μετακυλύεται από το εάν η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα ή όχι στο εάν είναι δημοκρατική ή όχι. Και επ' αυτού αναφανδόν η άποψή μου είναι ότι η διαδρομή που καλείται να διανύσει η Τουρκία είναι μεγάλη. Ποιος εγγυάται ότι μετά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει η απαιτούμενη επιτάχυνση της Δημοκρατικής προσαρμογής; »

    Τέλος, σχετικά με το οικονομικό κριτήριο, ο κ. Παπαστάμκος σημείωσε πως η Τουρκία πληροί πολλές από τις οικονομικές προϋποθέσεις έναρξης διαπραγματεύσεων, επισήμανε, ωστόσο, τα ζητήματα που εγείρουν σκεπτικισμό. «Το πρώτο ζήτημα σχετίζεται με τις μεγάλες αποκλίσεις στα επίπεδα ανάπτυξης μεταξύ της ΕΕ-25 και της Τουρκίας. Ακόμη, λόγω των τεράστιων περιφερειακών ανισοτήτων μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Τουρκίας, μια ενδεχόμενη διεύρυνση θα προκαλούσε τρομακτικές περιφερειακές ανισότητες εντός της ΕΕ. Τα παραπάνω συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση για την πολιτική συνοχής της Ένωσης. Δεύτερον, όσον αγορά στον αγροτικό τομέα, ο αριθμός των Τούρκων αγροτών είναι σχεδόν ίσος με τους αγρότες της ΕΕ-25. Συνεπώς, και η ΚΑΠ θα υποστεί μια σημαντική διαταραχή και θα απαιτηθεί μια τεράστια αύξηση των πόρων της. Το τρίτο σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με τις δημογραφικές δυναμικές. Η Τουρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία. Σύμφωνα με προβλέψεις, το 2025 θα είναι το πολυπληθέστερο κράτος της Ένωσης. Ο μεγάλος πληθυσμός σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα, τις αρνητικές προσδοκίες, την ανεργία και υποαπασχόληση στον αγροτικό τομέα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ένα κύμα εξόδου προς τις άλλες χώρες της Ένωσης και να ασκηθούν υπερβολικές πιέσεις στις εθνικές αγορές εργασίας και στα εθνικά συστήματα κοινωνικής πολιτικής. Αυτό μπορεί να αποτραπεί, πρώτον, μέσω μακροχρόνιων μεταβατικών περιόδων στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και, δεύτερον, μέσω της δημιουργίας θετικών πολιτικών και οικονομικών συνθηκών στην ίδια τη χώρα προέλευσης, την Τουρκία».

    [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠAYΛΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (21:03 UTC+2)

    «Δεκαπέντε χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, το μήνυμα που εξέπεμψε με τη ζωή και το έργο του, μήνυμα Δημοκρατίας και εθνικής συμφιλίωσης, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Παραμένει η αφετηρία και ο σταθερός γνώμονας της σκέψης και της δράσης της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Σήμερα, το όραμα του Μπακογιάννη έχει γίνει πράξη. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε πλέον αποφασίσει να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν τις διαχωριστικές γραμμές και τα διχαστικά κηρύγματα του χθες. Έχουμε πλέον αντιληφθεί στην πράξη ότι, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και σπουδαία. Για όλα αυτά, ο Παύλος Μπακογιάννης θα ήταν σήμερα υπερήφανος», ανέφερε.

    Ως ελάχιστη απόδοση τιμής στη θυσία του, οφείλουμε, στο όνομά του, να συνεχίσουμε το σπουδαίο έργο του. Να μη σταματήσουμε τον αγώνα για περισσότερη Δημοκρατία, ουσιαστική συναίνεση και κοινωνική δικαιοσύνη. Να οικοδομήσουμε γερά θεμέλια εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική εξουσία. Να κάνουμε πράξη το όραμα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας και κομματικών προτιμήσεων, για μια κοινωνία ανάπτυξης και συνοχής, ευημερίας και αλληλεγγύης. Να χτίσουμε μαζί την Ελλάδα που οραματιζόμαστε και αξίζουμε.», υπογράμμισε.

    [08] ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΤΡΕΒΑ - ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ

    Σκόπια, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα και της Ελλάδας, Πέτρου Μολυβιάτη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στην οποία συμφωνήθηκε να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς ο διάλογος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" με τίτλο "Η ΠΓΔΜ πρόθυμη να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες για το όνομα", γράφει μεταξύ άλλων ότι η αρχηγός της σκοπιανής διπλωματίας Ιλίνκα Μίτρεβα χαιρέτισε την προθυμία της Ελλάδας για εντατικοποίηση του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με το όνομα, μετά την καθυστέρηση που υπήρξε εξαιτίας των κοινοβουλευτικών εκλογών και των Ολυμπιακών Αγώνων. "Για την ΠΓΔΜ το ζήτημα του ονόματος είναι θέμα κρατικού συμφέροντος. Είμαστε πρόθυμοι να εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών στη βάση της θέσης μας, η οποία είναι γνωστή και την οποία πολλές φορές επανέλαβα", δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα η κ. Μίτρεβα.

    Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, το επικείμενο δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ότι ο κ. Μολυβιάτης, όπως τονίζουν τα μέσα ενημέρωσης, υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις ενταξιακές προσπάθειες της ΠΓΔΜ.

    [09] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΠΕΡΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, διέψευσε τις φήμες περί ανασχηματισμού.

    «Οι φήμες περί ανασχηματισμού είναι παντελώς ανακριβείς», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [10] ΠΑΣΟΚ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δρομολογεί το νέο καθεστώς ασυδοσίας για την ιδιωτική εκπαίδευση και προφανώς ο λογαριασμός θα βαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς», δήλωσε ο συντονιστής του τομέα Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, Χρήστος Παπουτσής, με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

    «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, προχώρησε, με συνέπεια στις δεσμεύσεις της προς τα οικονομικά συμφέροντα, στις αυξήσεις για τα δίδακτρα 7,6% για τα δημοτικά σχολεία και 5% για τους παιδικούς σταθμούς. Διαμορφώνοντας μ' αυτό τον τρόπο τα υψηλότερα επίπεδα εκκίνησης για τη γενικευμένη απελευθέρωση των διδάκτρων που έχει ήδη προαναγγείλει για την επόμενη σχολική χρονιά 2005-2006», τόνισε ο κ. Παπουτσής.

    [11] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥΣ ΟΙΝΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Συμπόσιο με θέμα «Περί βυζαντινών γεύσεων και μακεδονικών οίνων», διοργανώνουν στις 2 Οκτωβρίου, στη Βέροια, ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ημαθίας, οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος.

    Σε εκδήλωση που θα γίνει στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας (7.30μμ) χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, Ευάγγελος Γεροβασιλείου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Νομού Ημαθίας, Καλλιόπη Παπαοικονόμου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου, Θεόδωρος Καλαϊτζής.

    Επίσης, θα μιλήσουν ο καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Λάμπρος Στάσιος, η ιστορικός Ελένη Στάμπογλη και ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας.

    Οσοι συμμετάσχουν στο συμπόσιο θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν βυζαντινές γεύσεις στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» (9.30μμ).

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ Ι.Χ.

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Κατά 15% θα είναι αυξημένα τα τέλη κυκλοφορίας για ΙΧ και μηχανάκια το 2005. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών υπέγραψε την Παρασκευη την απόφαση η οποία προβλέπει ότι τα τέλη διαμορφώνονται ως εξής: Εως 300 κ.ε. από 13 ευρώ τα τέλη διαμορφώνονται σε 15 ευρώ, από 301-785 κ.ε. από 33 ευρώ σε 38 ευρώ, από 786-1357 από 81 ευρώ σε 93 ευρώ, από 1358-1928 κ.ε. από 146 ευρώ σε 168 ευρώ, από 1929-2357 κ.ε. από 323 ευρώ σε 372 ευρώ, από 2358 και άνω από 420 ευρώ σε 483 ευρώ.

    Τα πρώτα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να αποστέλλονται μέσα στον Οκτώβριο.

    Την ίδια ώρα, καθορίστηκαν με νομοσχέδιο οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Σύμφωνα με το νέο μαθηματικό τύπο, για τη φετινή περίοδο οι αυξήσεις στα δίδακτρα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων θα φτάσουν το 7,58%. Για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, το 5%, ενώ ελεύθερα θα διαμορφωθούν τα δίδακτρα φροντιστηρίων, ΙΕΚ και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

    [13] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ" ΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ-ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, ετοίμασαν ένα προνομιακό πρόγραμμα προσφορών για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

    Έτσι, από την 1η Οκτωβρίου και με επιστροφή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα διατίθενται αεροπορικά εισιτήρια από Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδο για όλους τους ευρωπαϊκούς μας προορισμούς (Ρώμη, Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ντύσσελντορφ, Γενεύη, Παρίσι, Βιέννη, Βρυξέλλες, Στουτγκάρδη, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Λονδίνο, Μόσχα, Σόφια, Βουκουρέστι, Τίρανα) σε τιμές που αρχίζουν από 64 Ευρώ για απλή μετάβαση.

    [14] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Πράσινο φως στις αιτήσεις εισαγωγής τριών εταιριών στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά της Σοφοκλέους (ΝΕΧΑ) άναψε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Πρόκειται για τις εταιρίες «Epsilon Νet ΑΕ», «ΕΒΙΚ ΑΕ" και «Interform AE». Σύμφωνα με τα στοιχεία των αιτήσεων των ανωτέρω εταιριών ισχύουν τα εξής:

    -Η εταιρία EPSILON ΝΕΤ ΑΕ δραστηριοποιείται στους κλάδους προϊόντων πληροφορικής και της συμβατικής και εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης. Παρουσίασε κύκλο εργασιών κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση 3,24 εκ. ευρώ, αύξηση 40% σε σχέση με το 2002 και κέρδη προ φόρων περίπου 1 εκ. ευρώ, αύξηση 70% σε σχέση με το 2002.

    -Η εταιρία ΕΒΙΚ ΑΕ δραστηριοποιείται στο Χονδρικό εμπόδιο βιολογικών προϊόντων διαφόρων κατηγοριών όπως τρόφιμα και καλλυντικά. Παρουσίασε κύκλο εργασιών κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση 5,53 εκ. ευρώ, αύξηση 17% σε σχέση με το 2002 και κέρδη προ φόρων περίπου 1,1 εκ. ευρώ, αύξηση 56% σε σχέση με το 2002.

    -Η εταιρία INTERFORM ΑΕ προσφέρει συστήματα- υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία συντελούν στην αποτελεσματική υλοποίηση έργων εταιρικής προβολής. Παρουσίασε κύκλο εργασιών κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση 6.85 εκ. ευρώ, αύξηση 43% σε σχέση με το 2002 και κέρδη προ φόρων περίπου 1,36 εκ. ευρώ, αύξηση 31% σε σχέση με το 2002.

    Όσον αφορά το πλαίσιο εισαγωγής νέων εταιριών, το Χρηματιστήριο με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας του που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 10 Ιουνίου 2004, εγκρίνει τις αιτήσεις νέων εισαγωγών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό του.

    Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε:

    -το ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης εταιρίας «IPIROTIKI SOFTWARE & PUBLICATIONS Α.Ε.», για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου διαπραγματεύσιμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 679 ομολογιών. H εταιρία «IPIROTIKI SOFTWARE & PUBLICATIONS Α.Ε.» προβαίνει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου εκδίδοντας 679 ομολογίες ονομαστικής αξίας 15.000 ευρώ εκάστης, διαπραγματεύσιμο στο Χ.Α., με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και με ιδιωτική τοποθέτηση. Η διάρκεια του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου είναι τριετής.

    Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε κατά την σημερινή του συνεδρίαση :

    ·Την εισαγωγή των 4.085.360.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «GLOBAL Επενδυτικά Κεφάλαια Νέας Ευρώπης ΑΕΕΧ»

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 12.161.667 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της εταιρείας «ASPIS BANK Α.Τ.Ε.»

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 4.536 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «Ο. ΔΑΡΙΓΚ & Σ.Ι.Α. Α.Β.Ν.Ε.» που προέκυψαν από μετατροπή 18 ομολογιών από το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο, έκδοσης Νοεμβρίου 2002.

    -Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 3.631.455 νέων δωρεάν κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΥΙΟΙ Ε. ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ Α.Ε.» που προέκυψαν από τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,75 σε 0,30.

    Επίσης, το Δ.Σ. του Χ.Α. καθόρισε την 30/9/2004 ως ημερομηνία έναρξης ειδικής διαπραγμάτευσης επί των κοινών μετοχών της εισηγμένης εταιρίας «MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.», με Ειδικό Διαπραγματευτή την «EUROXX ΑΧΕΠΕΥ»

    ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ

    Επίσης, όσον αφορά την αγορά Παραγώγων, το ΔΣ του ΧΑ αποφάσισε :

    1.Tη μείωση των χρεώσεων προς τα μέλη οι οποίες σχετίζονται με τη συναλλακτική δραστηριότητα των πελατών τους στα ΣΜΕ (futures) και στα δικαιώματα (options) επί του FTSE/ASE Mid-40. Η μείωση ξεκινά από 2% και φτάνει μέχρι 57% και διαμορφώνεται ανάλογα με το συνολικό αριθμό των συμβολαίων και τον αριθμό των ενεργών επενδυτών του κάθε μέλους σε μηνιαία βάση.

    2.Mε σκοπό την παροχή κινήτρων προς τα μέλη της Αγοράς Παραγώγων να εντείνουν την προσπάθεια διεύρυνσης του επενδυτικού κοινού που γνωρίζει και ασχολείται με τα ΣΜΕ (futures) και τα δικαιώματα (options) γενικά, αλλά και ειδικότερα με τον δείκτη FTSE/ASE Mid-40 που αντικατοπτρίζει σημαντικό κομμάτι του ελληνικού παραγωγικού ιστού, το μηδενισμό κατά το μήνα Οκτώβριο 2004 των προμηθειών που επιβαρύνουν όλα τα Μέλη της Αγοράς Παραγώγων, για συναλλαγές επί των παραγώγων προϊόντων του FTSE/ASE Mid-40.

    3.Tην παροχή πρόσθετων κινήτρων στους ειδικούς διαπραγματευτές προκειμένου να εξασφαλίσουν συνθήκες αυξημένης παρουσίας τιμών στα προϊόντα αυτά κατά τον μήνα Οκτώβριο.

    4.Tη βελτίωση της συσχέτισης της τιμολογιακής πολιτικής των ειδικών διαπραγματευτών τύπου Β με την τήρηση των υποχρεώσεων που αυτοί αναλαμβάνουν. Ειδικότερα με βάση τον αριθμό των alarms:

    a.Παροχή κινήτρων και εκπτώσεων για όσους είναι άριστοι στις υποχρεώσεις τους,

    b.Απαλοιφή των κινήτρων και εκπτώσεων που απολαμβάνουν σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεών τους,

    c.Αναμόρφωση του πίνακα των ποινών με προσανατολισμό τις περιπτώσεις των μελών που δεν έχουν παρουσία στην αγορά.

    Η μείωση του στοιχείου 1 θα εφαρμοστεί από 1/11/04 διαμορφώνοντας κίνητρα για τη συνέχιση της προσπάθειας επέκτασης και διεύρυνσης της αγοράς μετά τον Οκτώβριο 2004 στα προϊόντα του δείκτη FTSE/ASE Mid-40.

    [15] EUROSTAT: "ΕΙΧΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

    Βερολίνο, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Λάθος στοιχεία για την ελληνική οικονομία είχε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αναφέρει, μιλώντας στη «Ντόϊτσε Βέλλε», ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat, Μισέλ βαν ντεν Άμπελε. Και όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα παραβίαζε από την πρώτη ακόμη ημέρα τα κριτήρια του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Ο νέος δανεισμός από το έτος 2000 και μετά ήταν κάθε χρόνο μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο όριο του 3%. Η αιτία για τα λάθος νούμερα των Αθηνών ήταν ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των αμυντικών δαπανών».

    Ο γενικός διευθυντής της Γιούροστατ Μισέλ βαν ντεν Άμπελε αποφεύγει να κάνει λόγο για σκόπιμη παραποίηση των στοιχείων: «Δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξω κάτι τέτοιο. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στις εθνικές αρχές και δεν θα κατηγορήσουμε κανέναν ότι ψεύδεται. Όταν όμως έχουμε κάποιες υποψίες και αμφιβολίες, και αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, δεν διστάζουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία που προβλέπεται».

    Σύμφωνα με τα κριτήρια του Συμφώνου σταθερότητας το ύψος του νέου δανεισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ήταν 4% για το 2000 και θα φτάσει το 5,3% για το τρέχων έτος. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη, εάν η Ελλάδα πληρούσε τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωζώνη. Η Γιουροστατ αναμένεται τώρα να εξετάσεις και τα έτη 1998 και 1999.

    «Είμαστε σαν ένα είδος αρχαιολόγων των δημόσιων υπηρεσιών. Οι άνθρωποί μου θα εξετάσουν τα στοιχεία για τις δύο αυτές χρονιές το ίδιο διεξοδικά όπως και για τα υπόλοιπα έτη. Το έργο αυτό όμως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Πρέπει να περιμένω τις εκθέσεις τους για να μπορέσουμε στη συνέχεια να διαπιστώσουμε, εάν τα στοιχεία ήταν λάθος και το μέγεθος του σφάλματος», εξηγεί.

    Η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία είχε πριν από δύο χρόνια εκφράσει τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία των ελληνικών οικονομικών στοιχείων. Οι αρμοδιότητές της όμως είναι περιορισμένες και πρέπει να εμπιστεύεται τα στοιχεία που της χορηγούν οι χώρες - μέλη. Ο Βαντεν Αμπελε ζητά περισσότερες αρμοδιότητες και το δικαίωμα να στέλνει ομάδες ελέγχου.

    "Χρειαζόμαστε για τις στατιστικές μας ένα σύστημα ελέγχου των λογαριασμών. Μερικές φορές είμαστε αναγκασμένοι να πιστεύουμε τις χώρες μέλη. Αλλά πάντα είναι καλύτερα, εάν μπορούμε να εξετάσουμε την αξιοπιστία τους".

    Ο Βαντεν Αμπελε ζητά επίσης όλες οι χώρες να υπολογίζουν τα στοιχεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Για τους Έλληνες δεν αλλάζει βέβαια τίποτα. Η νέα κυβέρνηση όμως πρέπει να τακτοποιήσει όσο το δυνατό πιο σύντομα τα δημοσιονομικά της διότι σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα για συνεχή παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας. Το Ευρώ όμως θα παραμείνει το νόμισμα της χώρας. Η ομάδα των χωρών της Ευρωζώνης δεν μπορεί εκ των υστέρων να αποκλείσει ένα από τα μέλη της.

    [16] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (16:35 UTC+2)

    Στο ίδιο μοτίβο με χτες κύλησε και η σημερινή σταθεροποιητική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με τον γενικό δείκτη να συγκρατεί την πτώση του σε οριακά επίπεδα, χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα τραπεζικά blue chips, αλλά και ελέω των κερδών του κλάδου των διυλιστηρίων.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,14% και διαμορφώθηκε στις 2.354,66 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.350,11 και τις 2.360,74. Ο τζίρος έφτασε στα 102 εκατ. ευρώ, με τα 15,39 εκατ. να αφορούν σε πακέτα των Alpha Bank, ETE, Eurobank, Folli-Follie, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 89 ενισχύθηκαν, οι 186 υποχώρησαν και οι 148 έμειναν στάσιμες.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE, με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έστω και σχεδόν αμετάβλητος (0,01%). Αντίθετα, απώλειες της τάξης του 0,50% και 0,85% αντίστοιχα, κατέγραψαν ο MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και ο SMALL CAP-80 της μικρης, ενώ πτώσησε ποσοστό 0,11% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    Στο "κόκκινο" έκλεισαν και σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση εκείνους των τραπεζών (0,20%) και των διυλιστηρίων (0,96%). Τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (-1,29%), των βασικών μετάλλων (-1,13%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,08%) και των συμμετοχών (-1,01%).

    Στον τραπεζικό κλάδο, κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της ALPHA BANK (0,48%), της EFG EUROBANK (0,11%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (0,85%). Αμετάβλητες στα 19,40 και τα 18,44 ευρώ αντίστοιχα παρέμειναν η ΕΘΝΙΚΗ και η ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ενώ η ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκλεισε σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 3,38%.

    Στις τηλεπικοινωνίες, ο τίτλος του ΟΤΕ έμεινε στάσιμος στα 11,22 ευρώ, η COSMOTE υποχώρησε κατά 0,74% και η ΛΑΝ-ΝΕΤ έχασε ποσοστό 5,83%. Κόντρα στο πτωτικό ρεύμα κινήθηκε η μετοχή της FORTHNET, που σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,19%._

    [17] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΖΗΤΑΕΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΛΕΣΙ

    Τίρανα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ζητήσει από την αλβανική βουλή την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Νικόλ Λέσι, προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και εκδότη της εφημερίδας «Κοχα Γιον». Η απόφαση ελήφθη μετά από μήνυση της συζύγου του Αλβανού πρωθυπουργού Τζοάνα Νάνο, η οποία κατηγορεί τον εκδότη για συκοφαντία και προσβολή προς το πρόσωπό της.

    Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο Λέσι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία έκπληξη στην ιστορία αυτή" και πρόσθεσε ότι "πρόκειται για μία πολιτική απόφαση με εντολή του Νάνο".

    Ο Λέσι ανέφερε ότι αύριο θα δώσει συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιάσει νέα στοιχεία για τις δραστηριότητες του ζεύγους Νάνο και πρόσθεσε ότι την ημέρα που θα συζητηθεί το αίτημα του δικαστηρίου στη βουλή, η συνεδρίαση θα είναι θεαματική.

    Από την πλευρά του ο γγ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκράμος Ρούσι δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα συζητήσει σχετικά με τη στάση που θα υιοθετήσουν οι βουλευτές του.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [18] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ

    Λευκωσία, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Ομάδα επτά εμπειρογνωμόνων της Εταιρείας ''Βearing Point'', η οποία παρέχει συμβουλευτικές και οικονομικές υπηρεσίες, βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο προσπάθειας των ΗΠΑ για άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων και προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στα κατεχόμενα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] "ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"

    Κωνσταντινούπολη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Αναφορά στις περιοχές Φαναρίου και Μπαλάτ, στον Κεράτιο Κόλπο, οι οποίες από το 1985 έχουν ανακηρυχθεί από την Ουνέσκο ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, γίνεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Referans. Για το λόγο αυτό, μετά από ενδελεχή προετοιμασία η ΕΕ πρόσφερε το 1998 οικονομική βοήθεια ύψους 7 εκατ. Ευρώ για την αναπαλαίωση των σπιτιών των εν λόγω περιοχών.

    Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κοινοτάρχης (μουχτάρης) Σαμπρί Εβρέν, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν σε γενικές γραμμές θετικά αυτή τη πρωτοβουλία, ορισμένοι ιδιοκτήτες βασιζόμενοι σε «ανυπόστατα κουτσομπολιά» είναι επιφυλακτικοί απέναντι της. Φοβούνται μήπως στο μέλλον τους ζητηθεί να πληρώσουν τα έξοδα της αναπαλαίωσης ή ακόμη και το ενδεχόμενο να τους πάρουν τα σπίτια. Παρατίθεται, μάλιστα, η μαρτυρία μίας γυναίκας, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι γείτονές της απέρριψαν τη πρόταση για αναπαλαίωση των σπιτιών τους, φοβούμενοι μήπως στο μέλλον αυτά δοθούν «στους Έλληνες και στους Εβραίους».

    Στο ίδιο ρεπορτάζ και με τίτλο «Το Φανάρι και το Μπαλάτ έχουν συμβολική σημασία για τις μειονότητες», αναφέρονται και τα εξής:

    «Στο Φανάρι και το Μπαλάτ όπου μέχρι το 1950-60 ζούσαν οι ρωμαίικη (ελληνική) και εβραϊκή μειονότητα, έχουν πλέον μεταναστεύσει άτομα χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου από την Ανατολία. Οι γειτονιές αυτές, έχουν σημασία για τις μειονότητες. Εδώ βρίσκονται το Πατριαρχείο 'Φαναρίου' και του Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν συμβολική το Ελληνικό Κολέγιο [Μεγάλη του Γένους Σχολή], του οποίου η ιστορία πηγαίνει πίσω στη Βυζαντινή εποχή».

    [20] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Λευκωσία, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους ΔΕΑ συνέχισε σήμερα τη συζήτηση με επίκεντρο τα σημεία ή κανονισμούς που οι πλευρές θεωρούν ότι θα πρέπει να καταγραφούν για την διευκόλυνση του έργου που θα επιτελείται από τις διερευνητικές ομάδες στην Κύπρο αλλά και τους ιατροδικαστές που θα έρθουν από το εξωτερικό.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά την συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας, ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στην Επιτροπή Ηλίας Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται η απάντηση της ξένης οργάνωσης που προσεγγίστηκε για τις εκταφές στο διευκρινιστικό σημείωμα που της στάληκε στις αρχές της εβδομάδας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ : ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

    Σόφια, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Σε απεργιακή ετοιμότητα βρίσκεται ένα από τα δυο μεγαλύτερα συνδικάτα της Βουλγαρίας. Η Συνομοσπονδία των Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας (KNSB) ανακοίνωσε πως θα κηρύξει γενική απεργία, αν το 51% των ερωτηθέντων εργαζομένων στη χώρα συμφωνήσουν. Η δημοσκόπηση της Συνομοσπονδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μηνός.

    Σύμφωνα με τον ηγέτη του συνδικάτου Ζελιάζκο Χρίστοφ, μέχρι στιγμής το ποσό που χρωστούν οι εργοδότες για κοινωνική ασφάλιση υπερβαίνει τα 460 εκατομμύρια λέβα (230 εκατ. Ευρώ).

    Το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της Βουλγαρίας, η Συνομοσπονδία της Εργασίας «Ποντκρέπα» δημοσιοποίησε έρευνα για την κοινωνική κατάσταση στη χώρα ενόψει της αναμενόμενης ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

    «Ολο και μεγαλύτερο μέρος του βουλγαρικού πληθυσμού βυθίζεται στη φτώχεια» υπογράμμισε η εμπειρογνώμονας του συνδικάτου Εκατερίνα Κανταρτζίεβα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος εργατικός μισθός στη Βουλγαρία για το 2003 ήταν 284 λέβα δηλ., 142 Ευρώ, γεγονός που οδηγεί τη χώρα στην τελευταία θέση μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 16,5% φτώχεια στη Βουλγαρία, ενώ τα συνδικάτα υποστηρίζουν πως το ποσοστό ανέρχεται σε 45%.

    Οσον αφορά στην ανεργία, επισήμως είναι κάτω του 12%, ενώ σύμφωνα με το συνδικάτο αγγίζει το 19%. Παράλληλα, καταγράφηκε γήρανση του πληθυσμού με ενδεικτικό το γεγονός πως το 30% των 7,8 εκατ. κατοίκων είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι επιβιώνουν με σύνταξη, που κατά μέσο όρο μόλις αγγίζει τα 50 Ευρώ το μήνα.

    Κ.Κ.

    [22] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΧΡ. ΤΑΜΠΑΞΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου των Παραολυμπιακών Αγώνων από τον Χρήστο Ταμπαξή στην Κολύμβηση (50 μέτρα ελεύθερο, κατηγορία S1) έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η δεύτερη σπουδαία επιτυχία του Χρήστου Ταμπαξή αποδεικνύει εκ νέου την σπουδαία κλάση του και τον τοποθετεί στην παγκόσμια χορεία των μεγάλων αθλητών της κολύμβησης. Στον ολυμπιονίκη μας, για μια ακόμη φορά, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου».

    [23] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ: ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΧΡ. ΤΑΜΠΑΞΗΣ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Το δεύτερο μετάλλιό του στην κολύμβηση των Παραολυμπιακών Αγώνων κατέκτησε ο Χρήστος Ταμπαξής. Μετά το ασημένιο στα 100μ. ελεύθερο ο Χρήστος Ταμπαξής, στέφθηκε «αργυρός» Παραολυμπιονίκης και στα 50μ. ελεύθερο της κατηγορίας S1, με χρόνο 1:31.00.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ισραηλινός Ιζράχ Μανμιστβάλοφ, με 1:10.88 (Παραολυμπιακό ρεκόρ) και το χάλκινο μετάλλιο ο Πορτογάλος Ζοάο Μάρτινς με 1:37.83.

    Στο ίδιο αγώνισμα ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης έμεινε 5ος με 1:55.91.

    [24] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΝΑΔΟΥ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Μια συγκινητική εκδήλωση, θα γίνει την Τρίτη στις 9 π.μ., στο χώρο της Ακρόπολης.

    Ο Καναδός Ολυμπιονίκης Τζεφ Άνταμς, που λόγω μίας ασθένειας, έγινε στη συνέχεια άτομο με αναπηρία και κατέκτησε πολλά μετάλλια σε Παρολυμπιακούς Αγώνες (χάλκινο μετάλλιο και στην Αθήνα), θα προσεγγίσει την Ακρόπολη, από το παραδοσιακό μονοπάτι και θα ανέβει τα σκαλοπάτια των Προπυλαίων με ειδικό καροτσάκι. Τον Καναδό αθλητή θα συνοδεύει ο Έλληνας Παρολυμπιονίκης Βασίλης Κωνσταντινόπουλος.

    Την επιθυμία του, που αποδεικνύει τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι αθλητές με αναπηρία, υιοθέτησαν το Υπουργείο Πολιτισμού του Καναδά, η Πρεσβεία της χώρας του στην Αθήνα και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος θα είναι παρών και στην εκδήλωση.

    Την προσπάθεια του Καναδού αθλητή, θα παρακολουθήσουν επίσης ο Γερουσιαστής Τζόις Φέρμπαιν, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παρολυμπιακής Επιτροπής Κυριάκος Γριβέας και ο Πρέσβης του Καναδά Φίλιπ Σόμερβιλλ.

    Ο Τζεφ Άνταμς, δεν είναι η πρώτη φορά, που κάνει μια παρόμοια προσπάθεια, για να αλλάξει τα ήδη υπάρχοντα στερεότυπα για τα άτομα με αναπηρίες. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2002, ανέβηκε με το αναπηρικό καρότσι του τα 1776 σκαλοπάτια του Πύργου CN, του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου, που βρίσκεται στο Τορόντο.

    [25] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: 26 ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (17:57 UTC+2)

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στο Πρωτάθλημα σε 26 ΠΑΕ και ΤΑΠ. Είναι οι παρακάτω ομάδες:

    Οι ΠΑΕ: ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΒΑΛΑ, ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ, ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ, ΒΥΖΑΣ-ΜΕΓΑΡΩΝ, ΒΕΡΟΙΑ, ΗΛΤΕΞ ΛΥΚΟΙ, ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ, ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΚΟ, ΑΧΑΪΚΗ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ, ΛΑΜΙΑ, ΛΗΔΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΚΟΖΑΝΗ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ.

    Και τα ΤΑΠ: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ, ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ Α.Ο., ΗΡΟΔΟΤΟΣ, ΜΑΛΛΙΩΝ Π.Α.Ν.Ο., ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΘΕΡΜΗΣ, ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ.

    Για τρεις ομάδες, η απόφαση αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τις ΠΑΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΝΗΣ, ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ και το ΤΑΠ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, για συμπλήρωση αναγκαίων στοιχείων.

    Για την ΠΑΕ ΧΑΛΚΙΔΑ, η ΕΕΑ αποφάσισε τη μη χορήγηση πιστοποιητικού.

    [26] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Νικήτρια αναδείχθηκε στον σημερινό αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο ανδρών η ομάδα της Γαλλίας που αντιμετώπισε την αντίστοιχη της Ιταλίας. Το τελικό σκορ του αγώνα ήταν 69-52 και τα δεκάλεπτα έχουν ως εξής: 19-19, 26-33, 43-45, 52-69.

    Ο αγώνας ανάμεσα στον Καναδά και τη Βρετανία έληξε με 63-45 υπέρ της ομάδας του Καναδά, που μέχρι στιγμής δεν έχει καμία ήττα. Και οι δύο ομάδες πέρασαν στην προημιτελική φάση. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 22-13, 32-29, 52-43, 63-45.

    [27] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ Ο ΚΑΤ ΣΤΙΒΕΝΣ

    Λονδίνο, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Ο γνωστός τραγουδιστής Κατ Στίβενς ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη σχετικά με την άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την είσοδό του στο έδαφός τους για λόγους ασφαλείας.

    "Έχουμε κινήσει δικαστικές διαδικασίες για να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει και για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η πολύ σοβαρή και η στερούμενη οποιασδήποτε βάσης αδικία που υπέστην", δηλώνει ο τραγουδιστής σε ανακοίνωσή του.

    Οι αμερικανικές αρχές δεν επέτρεψαν την Τρίτη στον Κατ Στίβενς, ο οποίος έγινε μουσουλμάνος το 1977 και ονομάζεται έκτοτε Γιουσούφ Ισλάμ την είσοδό του στη χώρα "για λόγους εθνικής ασφάλειας".

    [28] ΗΠΑ: ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΔΙΑΡΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

    Ουάσιγκτον, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις αμερικανικές επιχειρήσεις τον Αύγουστο μειώθηκαν 0,5%, μετά από δύο μήνες ανοδικής πορείας. Η πτώση οφείλεται στις μειωμένες παραγγελίες αεροσκαφών, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

    Εξαιρουμένων των αγαθών που συνδέονται με τις μεταφορές, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 2,3%.

    "Ο τομέας των διαρκών αγαθών, αυτοκίνητα, μέταλλα, εξοπλισμός για επικοινωνίες παραμένει ένα από τα ισχυρά σημεία της οικονομίας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει έτσι", δήλωσε ο Ιθαν Χάρις, επικεφαλής οικονομολόγος της Lehman Brothers στη Νέα Υόρκη.Ο αμερικανικός μεταποιητικός τομέας που είχε μερίδιο 13% στο ΑΕΠ το 2003, παραμένει μία από τις κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας.

    [29] Η ΙΑΕΑ ΖΗΤΗΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ

    Βιένη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ ζήτησε να δημιουργηθεί αποπυρηνικοποιημένη ζώνη στη Μέση Ανατολή, καλώντας όλα τα κράτη να δεχτούν τον έλεγχο των πυρηνικών τους δραστηριοτήτων σε μια απόφαση που έχει ως στόχο το Ισραήλ χωρίς όμως να το κατονομάζει.

    Στην απόφαση, που παρουσιάστηκε από την Αίγυπτο και υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της ΙΑΕΑ, υπογραμμίζεται "η επείγουσα ανάγκη για όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής να δεχτούν τον έλεγχο στις πυρηνικές τους δραστηριότητες για να ενισχύσουν την ειρήνη στο πλαίσιο "μιας ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα".

    [30] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης βλήματος όλμου σε πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της Βαγδάτης, σήμερα, ανακοινώθηκε από την ιρακινή αστυνομία.

    Αστυνομικός που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης ανέφερε πως το βλήμα έπεσε στην πλατεία της Παλαιστίνης και τα θραύσματα εκτοξεύθηκαν σε μεγάλη έκταση. Τα θύματα είναι διερχόμενοι. Δεν έχει διευκρινιστεί από πού εκτοξεύθηκε το βλήμα.

    Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πάνω από 300 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, από πυρά και σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα.

    [31] ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ: ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ Ο ΜΠΑΣΑΓΕΦ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ

    Μόσχα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Ο ηγέτης των ανταρτών της Τσετσενίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ασλάν Μασχάντοφ, είπε σήμερα ότι κάποια ημέρα θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη ο πολέμαρχος που κατηγορείται ως οργανωτής της κατάληψης σχολείου στη ρωσική πόλη Μπεσλάν, που κατέληξε στη σφαγή πλέον των 330 ανθρώπων (μαθητών, δασκάλων και γονέων).

    Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα Τσετσένων αυτονομιστών, ο κ. Μασχάντοφ αναλαμβάνει να παραπέμψει στη δικαιοσύνη μετά το τέλος του πολέμου «όσα άτομα ευθύνονται για παράνομες πράξεις, συμπεριλαμβανομένου και του Σαμίλ Μπασάγιεφ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορήσει ως υπεύθυνους για τη σφαγή του Μπεσλάν τους κ.κ. Μπασάγεφ και Μασχάντοφ και προσφέρει υψηλή αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

    Ωστόσο, ο κ. Μασχάντοφ, αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση αυτή.

    Ο Ασλάν Μασχάντοφ είχε εκλεγεί πρόεδρος στην Τσετσενίας το 1997, αλλά δύο χρόνια αργότερα αναγκάστηκε να διαφύγει από την πρωτεύουσα Γκρόζνι, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν για δεύτερη φορά στη δημοκρατία του Καυκάσου.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (19:43 UTC+2)

    Εργα του Τούρκου συνθέτη Τζεμάλ Ρεσίτ Ρέυ (με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του) θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Αγκυρας, στη συναυλία που θα δώσει στις 29 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

    Επίσης, θα παρουσιαστεί και κλασσικό ρεπερτόριο, με έργα Σοπέν και Ντβόρζακ. Στο πρώτο μέρος σολίστ θα είναι ο Χασάν Νιγιαζί Τουρά και στο δεύτερο η Ιντίλ Μπιρέτ.

    Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα των «Δημητρίων» και μέρος των εσόδων θα δοθούν στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος για την ευόδωση των στόχων του.

    Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ και 5 ευρώ. Εισιτήρια διατίθενται στα κεντρικά εκδοτήρια του δήμου Θεσσαλονίκης και στο Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος (Καρανιβάλου 31 Κ. Τούμπα τηλέφωνα: 2310 925 000 και 2310 940 500).

    [33] H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Α.ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ ΣΤΟ ΜΙΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Μεγάλη έκθεση Ανδρέα Βουρλούμη, με τίτλο «Η καθημερινή ζωή ενός ζωγράφου», οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο Πολιτιστικό του Κέντρο στη Θεσσαλονίκη (Βασ. Όλγας 108).Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 14 Οκτωβρίου 2004, περιλαμβάνει έργα σε χαρτί, κατά κανόνα μικρών διαστάσεων από τα λυτά φύλλα και τα σημειωματάρια του ζωγράφου, καμωμένα με τα πιο ευτελή, τα πιο πρόχειρα και καθημερινά υλικά της ζωγραφικής τέχνης: ακουαρέλες, γκουάς, τέμπερες, παστέλ, σχέδια με μολύβι, σχέδια με μελάνι ή με μπικ.

    Ο Ανδρέας Βουρλούμης δε σταμάτησε ούτε στιγμή να ζωγραφίζει σε όλη τη διάρκεια της μακράς ζωής του, αποτυπώνοντας, με όλα τα μέσα της τέχνης του, εικόνες της καθημερινής ζωής: τα σπίτια όπου έζησε (στην οδό Τσακάλωφ και στην οδό Υψηλάντου), τις συνοικίες και τους δρόμους όπου περπάτησε, το εργαστήρι του στο Παγκράτι, τον Υμηττό, τον Λυκαβηττό, τον τρούλλο του Αγίου Διονυσίου, τα οικεία πρόσωπα, τους περαστικούς διαβάτες, τα τοπία της αγαπημένης του Αίγινας. Όλα αυτά ζωγραφισμένα ξανά και ξανά, με κάθε περίσταση, σε άλλα χρόνια και σε διαφορετικές ηλικίες, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, με διαφορετικό φως και από διαφορετικές γωνίες, αλλά με το ίδιο πάντα αίσθημα, βαθύ, διακριτικό και γενναιόδωρο.

    Ο Ανδρέας Βουρλούμης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1910. Από πολύ μικρός άρχισε να ζωγραφίζει. Με την ενθάρρυνση του πατέρα του, σε ηλικία 12 ετών έκανε ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής. Από το 1928 έως το 1932 σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όταν τελείωσε τις σπουδές του πήγε στο Παρίσι για δυο χρόνια, περίοδο καθοριστική για τις μελλοντικές του επιλογές και την αφοσίωσή του στη ζωγραφική. Όπως σημειώνει ο ίδιος, «πήγα στο Παρίσι να δω αν έχω ταλέντο. Δεν πήγα σε καμιά σχολή, πήγαινα στις γκαλερί, πήγαινα πολύ στα μουσεία, κάθε μέρα στο Λούβρο, σχεδίαζα και έκανα μερικά καλά έργα.» Αργότερα σκέφτηκε να πάει στο Μόναχο για σπουδές αλλά η γνωριμία του με τη σύζυγό του Υπατία και η δημιουργία οικογένειας τον κράτησαν στην Αθήνα. Τη δεκαετία του '40 μαθήτευσε κοντά στον Φώτη Κόντογλου. Η βυζαντινή ζωγραφική και η επιρροή της στη νεοελληνική ζωγραφική τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα, φιλοτέχνησε μάλιστα σημαντικό αριθμό φορητών εικόνων. Εργάστηκε ως χημικός μόνο για λίγα χρόνια από το 1947 μέχρι το 1953. Σε όλη του τη ζωή δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με τη ζωγραφική. Κρατούσε πάντα ένα μικρό μπλοκ στην τσέπη του και αποτύπωνε το απλό και το καθημερινό, οτιδήποτε τον γοήτευε και τον συγκινούσε από το άμεσο και το οικείο του περιβάλλον: τη θέα από το σπίτι του, τους περαστικούς, την οικογένειά του, τα καθημερινά έπιπλα και αντικείμενα, στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής. Σ' αυτές τις «ζωγραφικές σημειώσεις» δούλευε το θέμα του και σημείωνε τους χρωματικούς τόνους, καθώς ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την απόδοση του φωτός και των χρωμάτων. Ζωγράφισε υδατογραφίες, τέμπερες, παστέλ, μολύβια και ελαιογραφίες, συνήθως μικρών διαστάσεων. Εκτός από τα θέματα που αντλούσε από την καθημερινότητα, ζωγράφισε ακόμη νεκρές φύσεις, γυμνά, τοπία εμπνευσμένα από τις εκδρομές του και το αγαπημένο του νησί, την Αίγινα. Επίσης, αρκετές προσωπογραφίες που αποτελούν σημαντικά δείγματα της τέχνης του.

    Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις το 1954 στην γκαλερί Μόνικα Πέην, το 1960 στον Ζυγό, το 1961 στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, το 1963 αναδρομική στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, το 1981 στην γκαλερί Ώρα. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις με την καλλιτεχνική ομάδα Αρμός το 1949 και το 1952. Συμμετείχε στην Μπιεννάλε της Αλεξάνδρειας το 1955 και στις Πανελλήνιες εκθέσεις των δεκαετιών '40 - '70. Το 1990 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη. Το 1999 οργανώθηκε έκθεση του Ανδρέα Βουρλούμη από το Μουσείο Μπενάκη. Πέθανε στην Αθήνα την ίδια χρονιά.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [34] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (12:20 UTC+2)

    Μόνιμος ετήσιος θεσμός με πανελλήνια απήχηση φιλοδοξεί να καταστεί το Φεστιβάλ Βεργίνας που διοργανώνεται στις 2 Οκτωβρίου στη Βεργίνα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη. Το Φεστιβάλ της Βεργίνας αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου προγράμματος του καθηγητή Ευθύμη .Βαρλάμη, , που μέσα από την ενεργοποίηση των ζητημάτων τα οποία αναφέρονται στην παράδοση και την ιστορία, στο λαϊκό πολιτισμό, στην τοπική ταυτότητα και τους μηχανισμούς της τουριστικής αγοράς, στη φύση και το περιβάλλον, στοχεύει να δημιουργήσει τα κατάλληλα πλαίσια που θα επιφέρουν μια συνεχή βελτίωση και αξιοποίηση της περιοχής της Βεργίνας και θα προσφέρουν τη βάση για μια θετική και προσανατολισμένη στο μέλλον διαδικασία στις πόλεις και τα χωριά της Μακεδονίας.

    Η εκδήλωση έχει έντονο χαρακτήρα Λαϊκού Δρώμενου, δηλ. μιας Ελληνικής Γιορτής που συνδυάζει το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου με τις αρχαίες μνήμες και τα σύγχρονα βιώματα της κοινοτικής συμβίωσης. Με θέατρο, μουσική, εικαστικά, χορό, θεάματα, τελετουργικές πορείες, λαμπαδηδρομίες, απαγγελίες, ιστορικές δράσεις με κεντρικό άξονα το Μεγαλέξανδρο, επιδιώκει την προβολή της Βεργίνας και τη βιωματική εισαγωγή και σύνδεση των κατοίκων και των επισκεπτών με την ιστορική μνήμη της Μακεδονίας επιβεβαιώνοντας συγχρόνως την ιστορική συνέχεια και την συγγένεια της σύγχρονης με την αρχαία Ελλάδα.

    Η φετινή εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οργανώνεται από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βεργίνας «Αιγές», με την συνεργασία του δήμου της Βεργίνας και δυναμικών επιχειρήσεων από την Ημαθία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

    [35] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (10:37 UTC+2)

    Ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το κοινό στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Επίσης, ελεύθερη θα είναι η είσοδος και τη Δευτέρα, 27 του μηνός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

    [36] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2004 (10:17 UTC+2)

    Δημοσία δαπάνη και με έξοδα του υπουργείου Πολιτισμού θα γίνει τη Δευτέρα στο νεκροταφείο Ζωγράφου, στην Αθήνα, η κηδεία της συγγραφέας Διδώς Σωτηρίου, η οποία άφησε χθες την τελευταία της πνοή σε ηλικία 95 ετών από πνευμονικό οίδημα.

    Σημαντικότερο έργο της Διδώς Σωτηρίου είναι τα «Ματωμένα Χώματα» για το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί» της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

    Επίσης, έγραψε τα βιβλία «Οι νεκροί περιμένουν», «Ηλέκτρα», «Η Μικρασιάτικη καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο», «Εντολή», «Μέσα στις φλόγες» «Επισκέπτες» και «Κατεδαφιζόμεθα».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 24 September 2004 - 18:14:19 UTC