Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΞΕΦΡΕΝΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ "ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ"
  • [02] ΕΥΣΗΜΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ" ΚΟΥΤΙ" ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΙΡΑΙΩΝ F-16
  • [04] ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [05] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [06] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  • [07] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΒΛΑΣΣΗ
  • [08] Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [09] ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [10] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004
  • [11] ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [12] ΑΝΑΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙΤΖΙ
  • [13] "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ"
  • [14] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ
  • [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [17] ΠΟΛΟ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ LEN TROPHY ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ
  • [18] Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [19] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 2-0 ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [20] Α ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΟΦΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 2-0 ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [21] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ (69-61) ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [22] ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΣΟΓΙΟΥΖ
  • [23] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ ΤΙΣ ΠΡΩΪΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [24] ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ
  • [25] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝΞ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΙ
  • [26] Ο ΣΑΓΚΑΛ "ΠΕΤΑΞΕ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
  • [27] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
  • [28] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ
  • [29] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΞΕΦΡΕΝΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ "ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ"

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (09:52 UTC+2)

    Η ξέφρενη πορεία του πετρελαίου, στις διεθνείς αγορές, που κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 55 δολάρια το βαρέλι, δημιουργεί πονοκέφαλο στο ευρύ κοινό αλλά και στην κυβέρνηση, καθώς σύντομα θα φανούν οι επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς ανόδου της τιμής του «μαύρου χρυσού».

    Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες ,η νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου αναμένεται να πυροδοτήσει κύμα αυξήσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε τουλάχιστον 20 βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, βάζοντας "φωτιά" στον πληθωρισμό. Στις ανατιμήσεις περιλαμβάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μεταφορές, προϊόντα σούπερ μάρκετ και οπωροκηπευτικά.

    Ακριβότερο τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με πέρυσι θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά τη Δευτέρα. Η μέση τιμή του ορίστηκε στα 46 λεπτά το λίτρο, ενώ δεν αποκλείεται, σε κάποιες περιοχές να φτάσει και τα 50 λεπτά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ζήτησε αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου θέρμανσης από τους εκπροσώπους των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας και των βενζινοπωλών στη διάρκεια σύσκεψης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 60% από την αρχή του χρόνου, γεγονός που χαρακτήρισε πρωτοφανές, ενώ τόνισε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρύνεται με τον ελάχιστο δυνατό φόρο που είναι 21 ευρώ ανά χίλια λίτρα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτραπεί η μείωση των φόρων σε περιόδους έξαρσης των τιμών, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει τους συστηματικούς ελέγχους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων.

    Σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, ότι δεν υπήρξε σχετική απόφαση της κυβέρνησης που αναιρέθηκε.

    [02] ΕΥΣΗΜΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ουάσινγκτον, 16 Οκτωβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Το ρόλο και τις επιτυχίες της Ελλάδας εκθειάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, και στην οποία αναφέρεται επίσης στη σημαντική προσφορά της ελληνικής ομογένειας και τους δεσμούς που συνδέουν τον αμερικανικό και τον ελληνικό λαό.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος συγχαίρει την Ελλάδα για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ, παραπέμποντας στο κορυφαίο ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας, επισημαίνει τη συμβολή της στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μπους αναφέρεται στη δήλωσή του στις προσπάθειες για μια «δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του προβλήματος» και τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται «για μια ασφαλή και ευημερούσα Κύπρο», στην οποία «όλοι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ κι όπου κάθε πολίτης θα είναι σίγουρος για τις ευλογίες της ειρήνης».

    Στη δήλωσή του, η οποία δημοσιεύεται με τη μορφή καταχώρησης στην ομογενειακή εφημερίδα «Greek News», ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι «συμμερίζεται και υποστηρίζει» τις αξίες των Ελληνοαμερικανών και τα θέματα που τους απασχολούν, περιγράφει την ομογένεια ως οικονομικά εύρωστη, με μεγάλο ενδιαφέρον για τη μόρφωση των παιδιών της, θρησκευόμενη και με ισχυρές ηθικές αξίες, ενώ αναφέρεται και στο ζήτημα της φορολογίας και της στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, και των θρησκευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

    [03] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ" ΚΟΥΤΙ" ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΙΡΑΙΩΝ F-16

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (17:54 UTC+2)

    Βρέθηκε σήμερα το «μαύρο κουτί» (καταγραφέας πτήσεων) του ενός εκ των δύο αεροσκαφών F-16, που συνετρίβησαν την Πέμπτη στο Πήλιο, στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει την επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην έρευνά της για τη διακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος.

    Στο μεταξύ, οι κηδείες των 4 άτυχων πιλότων θα πραγματοποιηθούν αύριο, στη 1 μ.μ., στους τόπους καταγωγής τους.

    Στην κηδεία του επισμηναγού Ιωάννη Κομμάτα, στο Βασιλούδι Λαγκαδά, θα παραστεί ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

    Στην κηδεία του σμηναγού Αθανασίου Σιούτα, στην Καλαμπάκα, θα παραστεί ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

    Στην κηδεία του υποσμηναγού Γεωργίου Αντωνόπουλου, στο Βόλο, θα παραστεί ο επιτελάρχης του ΑΤΑ.

    Τέλος, στην κηδεία του υποσμηναγού Γεωργίου Λυκούδη, στα Βλαχάτα Λιβαθούς Κεφαλληνίας, θα παραστεί ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης.

    [04] ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 16 Οκτωβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Ξενώνα για άστεγα άτομα και κακοποιημένες γυναίκες απέκτησε η Καβάλα, καθώς στην περιοχή κάνει «δειλά-δειλά» την εμφάνισή του το πρόβλημα αυτό.

    Το κτίριο που λειτουργεί ο χώρος φιλοξενίας άστεγων βρέθηκε και πρόκειται για κτίσμα ιδιώτη, το οποίο δώρισε στον τοπικό δήμο. Ο ξενώνας αυτός λειτουργεί και με την υλοποίηση σχετικού προγράμματος που φέρει την επωνυμία «Στέγη», αλλά και σύμβασης ανάμεσα στον δήμο Καβάλας, το Κέντρο Πρόνοιας και την Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση (ΔΑΝΕΚ).

    Το πρόγραμμα θα στοιχίζει σε ετήσια βάση γύρω στα 46.000 ευρώ και σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται η μισθοδοσία των υπαλλήλων, έξοδα από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, διατροφής κλπ. Ο εξοπλισμός του ξενώνα υπολογίσθηκε ότι άγγιξε περίπου τα 16.000 ευρώ.

    Το κτίριο, που δώρισε στο δήμο πριν από χρόνια η οικογένεια Βασιλειάδη αναγέρθηκε για να λειτουργήσει ειδικά ως ξενώνας, κάτι που ξεκάθαρα διασαφηνιζόταν άλλωστε και στην διαθήκη της.

    [05] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (16:54 UTC+2)

    «Η επιλεκτική εχθρότητα είναι εξίσου απαράδεκτη με την επιλεκτική εύνοια», τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, για το θέμα της διαπλοκής, σε συνομιλία που είχε το μεσημέρι με δημοσιογράφους.

    Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα θέματα της διαπλοκής και στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να είναι υπεράνω. Να θέτει κανόνες κοινούς για όλους και θεσμικό πλαίσιο. Η επιλεκτική εχθρότητα είναι εξίσου απαράδεκτη με την επιλεκτική εύνοια», τόνισε.

    Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας πως «η κυβέρνηση προσπαθεί, αλλά όχι τόσο αποφασιστικά, όσο θα ήθελα εγώ. Όταν κυβερνάς πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις», τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

    Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά, υπογράμμισε ότι τα περισσότερα αδικήματα προ των εκλογών του 2000, έχουν παραγραφεί, κάνοντας λόγο μάλιστα για «μία ύπουλη και βρώμικη παραγραφή».

    Σε ό,τι αφορά την απογραφή, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Είναι ντροπή αυτό που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, υπήρχαν κρυφά ελλείμματα που δεν είχαν γραφεί ποτέ στον προϋπολογισμό και τελικά θα μας έπεφτε το κεραμίδι στο κεφάλι».

    Ερωτηθείς για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρέπει να δίδονται επιδόματα που δεν αντέχει ο προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «διαστροφή» που τελέστηκε επί ημερών του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στο θέμα της Προεδρίας, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «μπορεί να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για την Προεδρία της Δημοκρατίας» και εκτίμησε ότι «κανένα κόμμα δεν θέλει πρόωρες εκλογές».

    [06] ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (15:23 UTC+2)

    Τα ξημερώματα του Σαββάτου απέδρασε από το Αστυνομικό Τμήμα Βριλησσίων Αλβανός κρατούμενος.

    Πρόκειται για τον 46χρονο Μιλτάντι Γκόγκο, που κρατούνταν για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του δικαστική απόφαση κράτησης, προκειμένου να οδηγηθεί στο δικαστήριο για ποινική υπόθεση.

    Ο 46χρονος Αλβανός κρατούμενος κατάφερε να παραβιάσει το κάγκελο από το παράθυρο του κελιού του και απέδρασε. Για την υπόθεση διετάχθη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

    [07] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΒΛΑΣΣΗ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Το τελευταίο αντίο στον Βλάσση Μπονάτσο είπαν συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και θαυμαστές του, λίγο μετά το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. 

    Συντετριμμένοι οι οικείοι του, αλλά και όλοι όσοι γνώριζαν τον «αιώνιο έφηβο» αποχαιρέτησαν έναν από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες, που έσβησε μόλις στα 55 του χρόνια.

    Ο Βλάσσης Μπονάτσος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Πέμπτης στο σπίτι του. Ο θάνατος του γνωστού καλλιτέχνη αποδόθηκε σε «αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα».

    [08] Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΛΗΤΤΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 16 Οκτωβρίου 2004 (13:43 UTC+2)

    Οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία και τον καταναλωτή θα είναι σημαντικές από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Το βάρος για τα νοικοκυριά από την υψηλή τιμή του πετρελαίου στις κρύες και πιο φτωχές περιοχές της Μακεδονίας είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με την Αθήνα και περίπου 25% πάνω από το μέσο όρο της χώρας. Η συνολική δαπάνη των νοικοκυριών για πετρέλαιο και καύσιμα στην Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να φθάσει στο 6% του συνόλου των οικογενειακών δαπανών γεγονός το οποίο θα συμπιέσει τα έξοδα για διατροφή, ένδυση, ψυχαγωγία προς τα κάτω.

    Οι δυσμενείς αυτές εκτιμήσεις προέρχονται από τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιοτεχνικών Ερευνών, της οποίας διευθυντής ερευνών είναι ο κ. Θ. Παλάσκας που τυχαίνει να είναι και καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» για τις επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου τόνισε ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε ως νόμισμα το ευρώ, αφού οι συνέπειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, αν είχαμε ακόμη τη δραχμή, γιατί λόγω διαφορετικής ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ, ενώ κοστίζει τώρα 54,60 το πληρώνουμε 44 ευρώ, όμως με δεδομένο των υποτιμήσεων της δραχμής η τιμή του θα έφθανε τα 60 ευρώ. Ο κ. Παλάσκας σημείωσε ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου πλήττει περισσότερο τη Βόρεια Ελλάδα επειδή στη Μακεδονία έχουμε τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

    [09] ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (12:37 UTC+2)

    Tαχεία εξυγίανση των βασικών μεγεθών και επιστροφή στον «ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο» ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρώντας ως σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία το δημόσιο χρέος, τον πληθωρισμό, καθώς και τη μη προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εξπρές», μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική, την οποία ο διοικητής της Ν. Γκαργκάνας θα επιδώσει στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επισημαίνει ότι ο «εκτροχιασμός» των δημοσιονομικών οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μηδενισμό του εφετινού πρωτογενούς πλεονάσματος και θα ενθαρρύνει την κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ, η θέση της ελληνικής οικονομίας καθίσταται πλέον δυσχερής μετά την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

    Ο δομικός πληθωρισμός έχει καθηλωθεί στο 4% και είναι σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η αποκλιμάκωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφείλεται αποκλειστικά σε εποχικούς παράγοντες. Θα ζητείται εκ νέου η απελευθέρωση όσων αγορών λειτουργούν με διοικητικές αγκυλώσεις και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Επίσης η προσέγγιση της ΤτΕ κατατείνει στη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων στα όρια του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αμοιβές στο Δημόσιο αυξήθηκαν εφέτος κατά 9,5% και στον ιδιωτικό τομέα κατά 5,5%. Τέλος, θα εκτιμάται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα συμβάλει στη θωράκιση της οικονομίας έναντι των πιέσεων που προκαλεί το ασφαλιστικό.

    [10] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟ Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (10:57 UTC+2)

    Με πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2004 η δημόσια και ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, παρά τη σχετική ανάκαμψη που καταγράφεται για το μήνα Ιούνιο 2004 και παρά την ευνοϊκή συγκυρία λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η αρνητική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία οι νέες άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες στο εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2004 αντιστοιχούν σε 7,2% μικρότερο όγκο και 5,5% μικρότερη επιφάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει ραγδαία υποχώρηση στη Δ. Μακεδονία (πτώση 21%), στην Αττική (20,7%) και το Ν. Αιγαίο (12,1%). Αντίθετα άνοδο στο εξάμηνο φέτος καταγράφεται στην Ηπειρο (20%) και τη Δ. Ελλάδα (11,3%).

    Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν κρύβει την ανησυχία της για την πτώση του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια τροφοδότησε την αύξηση της πίτας του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα μέτρα, όπως για την έκπτωση των τόκων στα στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία.

    [11] ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (10:54 UTC+2)

    Επιβράδυνση των εξαγωγών των κρατών - μελών της και της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα σε σχετική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί το 2005 στο 2%. Επισημαίνουν επίσης πως ο «σημαντικότερος κίνδυνος για την παγκόσμια ανάκαμψη είναι η τιμή του πετρελαίου, που εάν διατηρηθεί για ένα έτος θα περιορίσει το ρυθμό ανόδου της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,5%».

    Η μελέτη εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ (αποροφούν το 16% των εξαγωγών της ευρωζώνης) θα πέσει το 2005 στο 3,6% από 4,6% το 2004. Εξασθένιση αναμένουν και για την «ασιατική αγορά» (με μερίδιο 19% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές), κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα (7,5% το 2005 έναντι 9% για το 2004). Τέλος, για Ηνωμένο Βασίλειο (εισάγει το 18% των ευρωπαϊκών εξαγωγών) αναμένουν το 2005 αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% από 3,4% το 2004.

    [12] ΑΝΑΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙΤΖΙ

    Αγκυρα, 16 Οκτωβρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Μετά την έκδοση, στις 14 Οκτωβρίου, του γνωστού μαφιόζου Αλαατίν Τσακιτζί, από την Αυστρία στην Τουρκία, έφθασε χθες στην Τουρκία και ο αδελφός του, Γκεντζάϊ Τσακιτζί, ο οποίος ετέθη αμέσως υπό κράτηση στον αερολιμένα «Ατατούρκ», με την αιτιολογία εντάλματος συλλήψεως που είχε εκδοθεί εις βάρος του.

    Ο αδελφός Τσακιτζί οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Κωνσταντινούπολης, όπου κατέθεσε και στη συνέχεια αφέθη ελεύθερος.

    [13] "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ"

    Κωνσταντινούπολη, 16 Οκτωβρίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας Ε.Ε., από πλευράς Ε.Ε., κ. Joost Lagendik, ο οποίος μίλησε σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με θέμα "Η Τουρκία στο δρόμο για την ένταξη στην Ε.Ε.², είπε πως θα πρέπει στις 17 Δεκεμβρίου να λάβει η Τουρκία υπόσχεση για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου, το αποτέλεσμα το Δεκέμβριο θα είναι θετικό και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εντός 6 ή 9 μηνών».

    Ο κ. Lagendik, ο οποίος επεσήμανε πως μετά την έκθεση της Επιτροπής, η οποία συνιστά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να γίνει πίσω, είπε πως μέχρι το Δεκέμβριο εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τα όσα θέλουν με την απειλή βέτο, αλλά στις 16-17 Δεκεμβρίου καμία χώρα δεν θα ασκήσει βέτο.

    Ο κ. Lagendik, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την Τουρκία, είπε: «Σας συνιστώ κατά το χρονοδιάγραμμα αυτό να είστε ψύχραιμοι. Οι συζητήσεις για την Τουρκία θα συνεχισθούν. Μην εκνευρίζεστε με εκείνους που λένε πως η Τουρκία είναι διαφορετική. Η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει υπομονή. Το να υπόκειται κανείς σε διαφορετική συμπεριφορά, δεν είναι πάντοτε κακό. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ε.Ε. χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν, αμοιβαία, την πολιτική τους».

    Στη συνέχεια, ο κ. Lagendik υπογράμμισε πως η ισλαμική ταυτότητα της Τουρκίας απέκτησε σημασία για την Ε.Ε. και είπε πως με την Τουρκία η Ε.Ε. θα αποδείξει ότι ο ισλαμικός χαρακτήρας και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν. Ακόμη επεσήμανε ότι για να μπορέσει η Ε.Ε. να είναι αποτελεσματική στην εξωτερική της πολιτική, έχει ανάγκη από την Τουρκία και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. γνωρίζει ότι χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να εξασφαλισθεί εύκολα σταθερότητα στα Βαλκάνια και στον Καύκασο. Επίσης, όλοι έχουν την επίγνωση πως το στρατιωτικό δυναμικό της Τουρκίας είναι απαραίτητο για την Ε.Ε. Η τουρκική γλώσσα θα γίνει γλώσσα της Ε.Ε.».

    Ο κ. Lagendik υπογράμμισε πως στο τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στην περίπτωση που η Τουρκία φθάσει στο επίπεδο μιας ευρωπαϊκής χώρας από πλευράς ελευθεριών, δημοκρατίας, θρησκευτικών δικαιωμάτων και καθεστώτος του στρατού, ο περισσότερος κόσμος θα έχει τη γνώμη ότι με την ένταξη της Τουρκίας θα ενισχυθεί η Ε.Ε. και ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον της.

    [14] ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

    Αγκυρα, 16 Οκτωβρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Τις έντονες αντιδράσεις του δημοσιογραφικού κόσμου της Τουρκίας, προκάλεσε η σύλληψη, την Παρασκευή και η δωδεκάωρη κράτηση στην Ασφάλεια του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Χουρριέτ», Σεμπατί Καράκουρτ, για ρεπορτάζ του σε ένθετο της ίδιας εφημερίδας, σχετικά με το ΡΚΚ. Ο Καράκουρτ αφέθηκε ελεύθερος μετά από την κατάθεση που έδωσε στην Εισαγγελία.

    Η Ένωση Συντακτών Τουρκίας και το Συμβούλιο Τύπου αντέδρασαν στο γεγονός ότι ετέθη υπό κράτηση ο Καράκουρτ. Το Συμβούλιο Τύπου χαρακτήρισε ως παραβίαση του Δικαίου το γεγονός ότι 10μελής ομάδα της Ασφάλειας πραγματοποίησε έρευνα στις 04:00 στο σπίτι του Καράκουρτ με τη μέθοδο ²εφόδου σε τρομοκρατική εστία² καθώς και τη διαδικασία που εφαρμόσθηκε σε βάρος του Καράκουρτ.

    Το Συμβούλιο Τύπου τόνισε ότι η εφαρμογή αυτή έρχεται σε αντίφαση με τους ισχυρισμούς περί εξασφάλισης προσαρμογής στην Ε.Ε. και επεσήμανε: «Οι ισχύοντες διατάξεις του νόμου παραβιάσθηκαν από άτομα των οποίων καθήκον είναι να εφαρμόζουν τους νόμους αυτούς».

    [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 16 Οκτωβρίου 2004 (13:08 UTC+2)

    Δηλώσεις και σχόλια για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι κατέχει επιστολή από τον τότε Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στην οποία αναφέρεται ότι είχαν διατεθεί χρήματα στην Κύπρο πριν από το δημοψήφισμα, διότι τα Ηνωμένα Εθνη και κάποιοι άλλοι θεώρησαν πως αυτό είναι μια δικοινοτική προσπάθεια που έπρεπε να ενισχυθεί οικονομικά, προβάλλουν σήμερα οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους. 

    Προβάλλονται επίσης η επίσκεψη στην Κύπρο του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η δήλωση του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν ότι κάθε χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίζει όλες τις άλλες χώρες μέλη, η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα στη δήλωση διαφωνίας του Προέδρου Παπαδόπουλου να διωχθεί ποινικά η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου και η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στους εγκλωβισμένους Καρπασίας στο Ριζοκάρπασο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αθλιότητες από τους κυβερνώντες'' γράφει ότι ''σάλο'' στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου αλλά και στον ΟΗΕ προκάλεσε ο ''ατεκμηρίωτος ισχυρισμός'' του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλβαρο ντε Σότο παραδέχεται ότι είχαν δοθεί χρήματα σε Ε/Κ για να υποστηρίξουν το ''ναι'' στο δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι η Ελλάδα εξελέγη με ψήφους 187 επί συνόλου 188 ψηφισάντων μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2005 2006.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδησή της υπό τον τίτλο ''Ράπισμα κατά ΑΚΕΛ Τάσσου'' γράφει ότι απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή του να διώξει ποινικά την Υπουργό Υγείας, έδωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας. Σύμφωνα με τη ''Μ'' ο κ. Νικήτας ανέφερε ότι αν ενεργούσε διαφορετικά δεν θα είχε το δικαίωμα να ξαναμιλήσει είτε για ισονομία είτε για κράτος δικαίου. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος έποικος και πρώην λεγόμενος υπουργός του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, ο οποίος το 1996 δολοφόνησε τον Ε/Κ Σολωμό Σολωμού, είπε ότι τη διαταγή για να πυροβολήσει εναντίον του Σολωμού την έδωσε ο νυν ''βουλευτής'' του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, εν αποστρατεία συνταγματάρχης Χαλίλ Σαντραζάμ.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Αγωγή κατά του Τάσσου'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι ως ύστατη επιλογή διατήρησης του κύρους και της αξιοπρέπειας της εφημερίδας και των συντακτών της, ο ''Π'' αποφάσισε να καταχωρήσει αγωγή εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας ''για τη συνεχιζόμενη δυσφήμηση που επιχειρεί''. Ο ''Π'' αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''επανέλαβε και χθες τα περί χρηματισμού κάποιων στην περίοδο του δημοψηφίσματος, παραδεχόμενος όμως ότι δεν μπορεί να τεκμηριώσει όσα λέει''.  Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι κάθε χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίζει όλες τις άλλες χώρες μέλη.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό της θέμα με τίτλο ''Μαύρες τρύπες, χρηματισμοί, ρουφιανιές και αποδείξεις'' γράφει ότι ''τεράστιες διαστάσεις'' προσλαμβάνει η αποκάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για χρηματισμό Ελληνοκυπρίων από τα Ηνωμένα Εθνη ''και άλλους'', πριν από το δημοψήφισμα για να υποστηρίξουν το ''Ναι''. Αλλού γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο, άκουσε χθες από ''πρώτο χέρι'' τις απόψεις και τις θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στην κύρια είδηση με θέμα ''Εγκλωβισμένοι στο ναι και όχι'' γράφει ότι έξι μήνες μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου το κλίμα στην πολιτική σκηνή παραμένει εμφυλιοπολεμικό καθώς η πολιτική ζωή παραμένει εγκλωβισμένη στις τότε τοποθετήσεις επί του σχεδίου Ανάν και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις συνιστούν καθημερινό φαινόμενο. Αλλού γράφει ότι πίνακας ζωγραφικής αριστούργημα της Αναγέννησης ανεκτίμητης αξίας που κλάπηκε από την Κύπρο πέρυσι το Μάιο βρέθηκε προχθές στη Βουλγαρία σε τσιγγάνικο χωριό σε κακή κατάσταση, ενώ δεύτερος πίνακας που επίσης κλάπηκε από την ίδια συλλογή εκτιμάται ότι βρίσκεται κι αυτός στην ίδια χώρα.    

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αντιστρέφονται τα πυρά'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας στην εφημερίδα ''Πολίτης'', δήλωσε χθες ότι ''Και χίλια συγνώμη να μου πουν δεν θεωρώ ότι αποκαθίσταται η δεοντολογία, η ορθή συμπεριφορά και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των δημοσιογράφων και των πολιτικών προσώπων''. Αλλού γράφει ότι αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη επισκέφθηκε χθες τους εγκλωβισμένους Καρπασίας στο Ριζοκάρπασο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' με τίτλο ''Βόμβα στο εσωτερικό μέτωπο'' γράφει ότι ''συθέμελα σείεται'' το εσωτερικό μέτωπο με αλυσιδωτές συνέπειες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για λεηλασία που έγινε στο κυπριακό Χρηματιστήριο που επιρρίπτει ''φοβερές ευθύνες'' σε όλους τους εμπλεκόμενους. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου θεωρούν ότι ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού έχει τα προσόντα να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών. 

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Δείξετε μας τα στοιχεία ή θα κινήσουμε αγωγή'' γράφει ότι η εφημερίδα ''Πολίτης'' απείλησε χθες να κινήσει αγωγή κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου εκτός αν δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή, η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι τα Ηνωμένα Εθνη χρηματοδοτούσαν το στρατόπεδο του ''ναι'' στο δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) κάλεσε χθες τους οδηγούς φορτηγών να σκεφθούν δύο φορές πριν λάβουν απεργιακά μέτρα, τα οποία οι φορτηγατζήδες ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν από την ερχόμενη Δευτέρα, εκτός εάν η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.| 

     

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [16] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Σόφια, 16 Οκτωβρίου 2004 (12:51 UTC+2)

    Την επίσπευση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης συζητούν Βούλγαροι και Ρώσοι εμπειρογνώμονες στη Σόφια.

    Ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ΄Ιγκορ Γιουσούφοβ, σύμβουλο του Ρώσου προέδρου στα θέματα της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής βιομηχανίας, έγινε δεκτός στη Σόφια από τον Βούλγαρο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων ΄Εργων, Βαλεντίν Τσέροφσκι. Κύριο θέμα των συνομιλιών υπήρξε η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Για πρώτη φορά, όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, η νέα φιλοσοφία για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου που πρότεινε η Σόφια, βρίσκεται στο επίκεντρο εξονυχιστικών συζητήσεων με τη ρωσική πλευρά, διαπίστωσαν οι παρατηρητές. Ο υπουργός Τσέροφσκι τόνισε ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των κρατών-συμμετασχόντων και εταιριών

    [17] ΠΟΛΟ: ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ LEN TROPHY ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Στην επόμενη φάση του LEN Trophy προκρίθηκε και τυπικά η ομάδα πόλο του Εθνικού. Σε αγώνα για τον 4ο προκριματικό όμιλο που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ κέρδισε δια περιπάτου με 18-4 την βελγική Εεκλο. Τα επτάλεπτα: 7-1, 3-0, 4-1, 4-2.

    [18] Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Πρεμιέρα είχε σήμερα και η Α2 μπάσκετ ανδρών. Η Λάρισα πέρασε νικηφόρα από τα Ανω Λιόσια, κερδίζοντάς τα με 92-69, ενώ στην παράταση κρίθηκε το παιχνίδι Δούκας- Χαλκίδα με νικητές του γηπεδούχους (87-85). Πολύ καλό παιχνίδι έγινε και στο Περιστέρι όπου η ομώνυμη ομάδα κέρδισε στον πόντο την Νηαρ Ηστ.

    Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας είναι:

    Δούκας-Χαλκίδα 87-85 (παρ.)

    ΔΑΣ Ανω Λιοσίων-Λάρισα 69-92

    Ηράκλειο-Ηλυσιακός 70-59

    Κολοσσός-ΚΑΟ Δράμας 97-60

    Περιστέρι-Νήαρ Ηστ 62-63

    Αιγάλεω-Ξάνθη 72-70

    Αύριο

    Σπόρτιγκ- Π.Φάληρο.

    [19] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 2-0 ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο Ολυμπιακός που κέρδισε 2-0 τον Εργοτέλη στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Παράλληλα οι "ερυθρόλευκοι" ευχαρίστησαν με το θέαμα που πρόσφεραν τους 30.000 οπαδούς που παραβρέθηκαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

    Τα γκολ της συνάντησης πέτυχαν οι Γεωργιάδης στο 40΄ και ο Ανατολάκης στο 68΄.

    Οι γηπεδούχοι δεν ανέβασαν την απόδοσή τους, αφού ήθελαν να κρατήσουν δυνάμεις για τον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μονακό. Από την άλλη οι μοναδικές καλές φάσεις των Κρητικών σημειώθηκαν στο 44΄ όταν ο Ανατολάκης στην προσπάθειά του να απομακρύνει έστειλε την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κλέοπα Γιάννου, καθώς και στο 59' όταν ο Ογκουνσότο δεν πρόλαβε τη μπάλα στη σέντρα του Πάρβου.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κάκος (Κέρκυρας), που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Βενετίδη, Καφέ, Σιλά και Μάριτς.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιάννου, Πάντος, Βενετίδης (46΄ Καστίγιο), Ανατολάκης, Σούρερ, Στολτίδης, Καφές, Γεωργιάδης, Τζιοβάνι, Ριβάλντο (72΄ Μάριτς), Τζόρτζεβιτς (63΄ Μαυρογενίδης).

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Χανιωτάκης, Ιβάνοφ, Αργυράκης, Δημήτρης, Χαραλαμπάκης, Κοιλιάρας (63΄ Λαμπράκης), Σουτζής, Βούκοβιτς, Σιλά (36΄ Γιάκας), Πάρβου, Ογκουνσότο (82΄ Βοσκαρίδης).

    [20] Α ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΟΦΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 2-0 ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Τη πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα πέτυχε ο ΟΦΗ. Κέρδισε στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» τον Πανιώνιο με 2-0 και γέμισε χαμόγελα τους φιλάθλους του που χειροκρότησαν στο τέλος τους παίκτες. Από την άλλη ο Πανιώνιος που στερήθηκε των υπηρεσιών τεσσάρων ποδοσφαιριστών (Μέσαρος, Μάντζιος, Ντρόμπνι και Παρόντι) έμεινε για άλλη μια αγωνιστική χωρίς νίκη εκτός έδρας.

    Το αρχικό 1-0 έγινε στο 41' με τον Τριανταφύλλου, ενώ το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε με τον Μαχλά στο 60'. Ωστόσο μια φάση που συζητήθηκε από τους φιλάθλους σημειώθηκε στο 26' όταν ο Μαχλάς έβγαλε σέντρα στον Ρουμπάκη και ο τελευταίος στην προσπάθεια του να ανοίξει το σκορ, ανετράπη από τον Γιαννόπουλο. Ο διαιτητής έδειξε το παιχνίδι να συνεχιστεί, όμως οι παίκτες του ΟΦΗ απέδρασαν έντονα με αποτέλεσμα ο κ. Κεμπαρίδης να παρατηρήσει με κίτρινες κάρτες τους Μπελεβώνη και Κολιτσιδάκη. Ο Πανιώνιος είχε δοκάρι στο 78' με τον Μπρέσκα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης). Κίτρινες κάρτες έδεινε στους Μπελεβώνη, Κολιτσιδάκη, Ρουμπάκη, Λαγωνικάκη, Αρβανίτη και Γιαννόπουλο.

    ΟΦΗ (Χατζηνικολάου): Σηφάκης, Κολιτσιδάκης (81' Κουτσουρές), Κουνενάκης, Τομάς, Μπελεβώνης, Σταυρακάκης (73' Δέντσας), Ρουμπάκης, Ολιβέιρα (66' Ντεγιάνοφ), Αρβανίτης, Μαχλάς, Τριανταφύλλου.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Πέτσε): Κόλτσεαγκ, Μάκος (76' Γουνδουλάκης), Τσιώλης (48' Μήτρου), Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Τζιώλης, Ζίμονιτς, Λαγωνικάκης, Σπυρόπουλος, Μπρέσκα, Μαρκορά (70' Ξύδης).

    [21] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ (69-61) ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Οκτωβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Με το δεξί ξεκίνησε τις προσπάθειές του στην Α1 μπάσκετ ανδρών ο Απόλλωνας. Κέρδισε στο κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας «Τόφαλος» τον Ηρακλή με 69-61, πραγματοποιώντας το ιδανικότερο ξεκίνημα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

    Η ομάδα του Λευτέρη Κακιούση βρέθηκε σε άσχημη ημέρα και σε κανένα σημείο της αναμέτρησης δεν απείλησε τους γηπεδούχους που έδειξαν ότι ήθελαν περισσότερο τη νίκη, η οποία ήταν δίκαιη για την ομάδα της Αχαϊας.

    Τα δεκάλεπτα: 26-19, 44-33, 57-50, 69-61.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 3, Αργυρόπουλος 2, Γεωργαλής 7 (1), Πέττας 5 (1), Λιαδέλης 13 (1), Τσάκιτς 6, Ντέιβις 11, Χαρίσης 18 (4), Φούλερ 4, Μάρκοβιτς.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χάμιλτον 10, Μιλόσεβιτς, Καλαϊτζίδης, Ηλιάδης 19 (1), Σφέικος, Ταπούτος, Μπράιαντ 9 (1), Παυλίδης, Παπαϊωακείμ 6, Δέδας 7 (2), Λυμπάρης 6, Κούβελας 4.

    [22] ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΣΟΓΙΟΥΖ

    Μόσχα, 16 Οκτωβρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ ΤΜΑ-5, με πλήρωμα δυο Ρώσους αστροναύτες και έναν Αμερικανό, προσδέθηκε σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station), ανακοίνωσε το κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων στο Κορόλεφ κοντά στη Μόσχα.

    Ο Αμερικανός αστροναύτης Λιρόι Τσάιο και ο ένας εκ των δυο Ρώσων αστροναυτών, ο Σαλιτζάν Σαρίποφ, θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 6 μήνες, έως και τον Απρίλιο. Ο συνάδελφός τους, Γιούρι Σάργκιν, θα επιστρέψει στη Γη έπειτα από 10 ημέρες, μαζί με το προηγούμενο 2μελές πλήρωμα του σταθμού, τον Ρώσο Γκενάντι Πεντάλκα και τον Αμερικανό Μάικλ Φίνκε.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε τροχιά οι Σαρίποφ και Τσάιο θα πραγματοποιήσουν, μεταξύ άλλων, πειράματα στο πλαίσιο έρευνας για εμβόλιο κατά του AIDS, θα μελετήσουν την ανάπτυξη των φυτών σε μηδενική βαρύτητα και θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον δύο διαστημικούς περιπάτους.

    [23] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ ΤΙΣ ΠΡΩΪΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 16 Οκτωβρίου 2004 (12:55 UTC+2)

    Επιθέσεις με όλμους σημειώθηκαν τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου στην κεντρική Βαγδάτη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις εργαζόμενους σε νοσοκομείο και ξενοδοχείο της πόλης.

    Ένας όλμος έπεσε στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου Ιμπν Αλ Μπετάρ και δίπλα στο ξενοδοχείο Αλ Μανσούρ.

    Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου από τη έκρηξη προκλήθηκε κρατήρας και έσπασαν τα τζάμια του κτιρίου.

    Νωρίτερα - τις πρώτες πρωινές ώρες - πενταπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε χριστιανικές εκκλησίες της Βαγδάτης.

    Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα αλλά προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα ή οι δράστες των επιθέσεων.

    Οι εκρήξεις ήταν διαδοχικές και άρχισαν στη 1 τα ξημερώματα από την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στη συνοικία Ναφάκ Αλ Σούρτα της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Οι άλλοι ναοί που επλήγησαν είναι του Αγίου Ιακώβ και του Αγίου Γεωργίου στη συνοικία Ντούρα, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη συνοικία Καράντα και ο Άγιος Θωμάς στην περιοχή Μανσούρ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Βαγδάτη προετοιμάζονται για κύμα βομβιστικών ενεργειών καθώς αρχίζει ο μήνας του Ραμαζανιού.

    Σχέδιο μετακίνησης βρετανικών στρατευμάτων

    Εξάλλου Βρετανοί στρατιώτες ενδέχεται να μεταφερθούν από το νότιο στο κεντρικό Ιράκ για να καλύψουν τους Αμερικανούς συναδέλφους τους που πολιορκούν τη Φαλούτζα και μάχονται τους αντάρτες σε άλλες περιοχές του Ιράκ, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

    Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά που ο βρετανικός στρατός θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις πέραν του τομέα επιχειρησιακού τους ελέγχου με κέντρο την περιοχή της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανόν να μετακινηθούν μέχρι και 650 στρατιώτες, όμως η αποστολή αυτή θα διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση και ότι οποιαδήποτε σημαντική μετακίνηση στρατευμάτων θα ανακοινωθεί.

    Ωστόσο η εφημερίδα Τάιμς υποστηρίζει ότι αξιωματικοί ενός συντάγματος που υπηρετεί στη Βασόρα ανέφεραν στους στρατιώτες τους ότι είναι πιθανή η μεταφορά τους στη Βαγδάτη.

    Ανησυχίες ΟΗΕ για επιδεινούμενη ασφάλεια

    Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι η διπλή βομβιστική επίθεση της Πέμπτης στην φυλασσόμενη «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης ενέτειναν τις ανησυχίες για έλλειψη ασφάλειας στο Ιράκ.

    Τουλάχιστον πέντε άτομα βρήκαν το θάνατο στις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη περιοχή όπου στεγάζονται κυβερνητικά γραφεία, ξένες πρεσβείες και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν, ανησυχεί για τις αυξανόμενες επιθέσεις.

    Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι αν και ασκούνται πιέσεις στον ΟΗΕ για να συνδράμει στην οργάνωση των εκλογών του Ιανουαρίου, το εάν θα αποσταλεί προσωπικό στο Ιράκ εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας.

    Προσφάτως περίπου 35 εργαζόμενοι του ΟΗΕ άρχισαν να επιστρέφουν στην ιρακινή πρωτεύουσα, μετά την αποχώρησή τους το καλοκαίρι του 2003 εξαιτίας δύο πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στα γραφεία του Οργανισμού.

    [24] ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Νέα Υόρκη, 16 Οκτωβρίου 2004 (10:28 UTC+2)

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι 70,000 άνθρωποι πέθαναν απο το Μάρτιο στην δυτική επαρχία του Σουδάν Νταρφούρ, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και διάφορων ασθενειών.

    Ο επικεφαλής του οργανισμού, Ντέηβιντ Ναμπάρο, προειδοποίησε οτι εκατοντάδες άλλα άτομα κινδυνεύουν καθημερινά να πεθάνουν, εκτός και άν οι προσπάθειες διεθνούς βοήθειας βελτιωθούν.

    Ο κ. Ναμπάρο δήλωσε οτι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στην ελονοσία, τα εντερικά, και σε αναπνευστικά νοσήματα, και δεν είναι αποτέλεσμα εχθροπραξιών μεταξύ των αφρικανών ανταρτών και των φιλοκυβερνητικών Αράβων πολιτοφυλάκων.

    Ο κ. Ναμπάρο έκανε έκκληση για περισσότερη διεθνή βοήθεια, λέγοντας οτι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν συγκεντρώσει μόνο το μισό απο το ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζονται.

    [25] ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝΞ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΙ

    Ουάσιγκτον, 16 Οκτωβρίου 2004 (10:25 UTC+2)

    Ο πρόεδρος Μπους και ο δημοκρατικός του αντίπαλος, γερουσιαστής Τζών Κέρι, συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία τους στην κρίσιμη πολιτεία του Ουισκόνσιν, προσπαθώντας να πάρουν με το μέρος τους, τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και να εμψυχώσουν τους υποστηρικτές τους. Ο πρόεδρος Μπούς θα επισκεφθεί την Αιοβα και το Ουισκόνσιν, όπου αναμένεται ότι η έκβαση της ψηφοφορίας θα κριθεί με ελάχιστη διαφορά ψήφων.

    Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι ήταν προηγουμένως στην Νεβάδα. Στις εκεί ομιλίες τους, αμφισβήτησαν με έντονα λόγια ο ένας την ικανότητα του άλλου να αναλάβει την προεδρία. Ο γερουσιαστής Κέρι, μιλώντας σε συγκέντρωση συνταξιούχων, είπε οτι ο κ. Μπους έχει αποδείξει πως δεν έχει επαφή με τις οικογένειες της μεσαίας τάξης και ότι δεν διατεθειμένος να αλλάξει πορεία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπους απέρριψε τις εκτιμήσεις οτι ο κ. Κέρι ότι τα πήγε καλύτερα στις τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, λέγοντας οτι η απόφαση εναπόκειται στους ψηφοφόρους και ότι ο αμερικανικός λαός τον γνωρίζει καλά μετά από 4 χρόνια προεδρίας.

    [26] Ο ΣΑΓΚΑΛ "ΠΕΤΑΞΕ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 16 Οκτωβρίου 2004 (12:16 UTC+2)

    Κατέρριψαν το ρεκόρ προσέλευσης οι επισκέπτες της έκθεσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), αφού ξεπέρασαν τα 9.000 άτομα. Η έκθεση αυτή που είχε τον τίτλο «Όταν ο Σαγκάλ έμαθε να πετάει- Από την εικόνα στην πρωτοπορία», φιλοξενήθηκε στην αποθήκη Β1του Λιμανιού από το Μάιο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

    Τα έσοδα της έκθεσης κατά το διάστημα αυτό ανήλθαν σε 40.300 ευρώ. Ξεχωρίζει το γεγονός ότι τα 3.500 εισιτήρια από το σύνολο των 9.000 ήταν φοιτητικά και μαθητικά παρότι τα σχολεία το διάστημα της έκθεσης ήταν κλειστά, ενώ πουλήθηκαν πολλοί κατάλογοι και κατέστη αναγκαίο να γίνει επανέκδοση του καταλόγου, λόγω της ζήτησης. Η δραστηριότητα του ΚΜΣΤ συνεχίζεται με την έκθεση «Φως και χρώμα» η οποία θα εγκαινιαστεί στις 2 Νοεμβρίου στο Martin Gropius Bau του Βερολίνου.

    Η έκθεση θα πλαισιωθεί από 350 έργα της συλλογής Κωστάκη. Στη συνέχεια η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης από 17 Φεβρουαρίου ως τα μέσα Απριλίου, και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη στους χώρους του ΚΜΣΤ στις 17 Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η «Cosmopolis 1» η οποία θα παρουσιαστεί στους χώρους του ΚΜΣΤ μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    [27] ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (11:08 UTC+2)

    Οι υποψήφιες ταινίες για τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι οι παρακάτω:

    Ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους: «QUO VADIS» Π. Τουλιάτος, «Αλεμάγια» Η. Γιαννακάκης, «Τεστοστερόνη» Γ. Πανουσόπουλος, «Rakushka» Φ. Σισκοπούλου, «Είναι ο θεός μάγειρας;» Στ. Νιζήρης, «Hardcore» Ντ. Ηλιάδης, «Ουτοπία» Γ. Καρυπίδης, «Αληθινή ζωή» Π. Κούτρας, «Η σκόνη που πέφτει» Τ. Ψαρράς, «Μετεωρίτες» Ι. Καλέμης - Μαυρογένης, «Αγάπη στα 16» Κ. Χαραλάμπους, «Λόγοι και αμαρτήματα» Β. Μαζωμένος, «Πριν τη νύχτα» Τ. Κουλμάσης, «CLTV» B. Κατσίκης, «Νύφες» Π. Βούλγαρης, «Μαραθώνιος» Α. Κόκκινος, «Φθάσαμε» Στ. Τσιώλης, «Χειμωνιάτικη νοσταλγία» Κ. Αινιάν, «Μη φεύγεις» Α. Παντζούλης, «Χαιρέτα μας τον πλάτανο» (e tanti saluti) Δ. Μακρής.

    Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: «Φωνή Αιγαίου» Λ. Καρρά, «Ιερός βράχος» Μ. Παράσχη, «Μασσαλία μακρινή κόρη» Μ. Γκαστίν, «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» Γ. Σολδάτος.

    Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ (για ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους - οι υποψήφιες μικρού μήκους είναι μερικές δεκάδες) είναι οι:

    Μιχάλης Δημόπουλος, Τάσος Μπουλμέτης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Νικολέττα Τσικώτη (εκπρόσωπος του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης), Δήμητρα Αργυρού (εκπρόσωπος ΥΠΠΟ), Θανάσης Βαλτινός, Σταμάτης Τσαρουχάς, Γιώργος Μυλωνάς, Τάκης Ζερβουλάκος, Τάσος Γουδέλης, Τάκης Σιμωνετάτος, Σπύρος Παγιατάκης, Ειρήνη Βαχλιώτη, Γιώργος Κουμεντάκης, Αθανάσιος Μπίντας. Στην κριτική επιτροπή μετέχουν και πολλοί εκπρόσωποι των κινηματογραφικών και άλλων «συγγενικών» με τον κινηματογράφο σωματείων.

    [28] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (11:05 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣυναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη και κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα, διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στις 19/10 (8.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο, τηλ.: 210 3452150). Εξέχουσα μορφή της κιθαριστικής τέχνης, ο Δημήτρης Φάμπας υπήρξε εξαίρετος σολίστας, συνθέτης και δάσκαλος, κατορθώνοντας στην πολύχρονη, πολύμοχθη πορεία του να τοποθετήσει την κιθάρα σε αξιόλογη θέση στα μουσικά μας πράγματα. Οραματιστής, συνεπής στο δύσκολο δρόμο που διάλεξε, μετέδωσε το πάθος του για μάθηση και ανάπτυξη της κιθαριστικής τεχνικής και ερμηνείας και ευτύχησε να ανθίσει ο «σπόρος» του με δεκάδες νέους κιθαριστές.

    Στη συναυλία, το Σύνολο Εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με διεύθυνση Κωστή Παπάζογλου, θα ερμηνεύσει έργα Vivaldi, Φάμπα, Viana και Chung, με σολίστ τους κιθαριστές Εύα Φάμπα και Δημήτρη Κασφίκη. Θα παρουσιαστούν τα έργα του Δ. Φάμπα «Σπουδές κονσέρτου Νο 18 και 19» και «Ελληνική Σουίτα» ( 4 μέρη ) για κιθάρα σόλο, το «Κονσέρτο σε Λα μείζονα» του Βιβάλντι - με σολίστ τον Δημήτρη Κασφίκη και δύο έργα αφιερωμένα στην Εύα Φάμπα: Το «Baio Lunar» (σε α` παγκόσμια εκτέλεση) του Βραζιλιάνου A.Viana και το κονσέρτο «FOR EVA» (για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων) του Yiu - kwong Chung, του πιο φημισμένου Ταϊβανού συνθέτη. Είσοδος ελεύθερη.

    [29] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2004 (11:04 UTC+2)

    -Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στην «Γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4), έκθεση έργων του Κάρλο Καρόσο με τίτλο «Στιγμές ζωής». Εως τις 30/10, θα παρουσιαστεί μία ενότητα της τελευταίας περιόδου. Οπως σημειώνει η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν: «Υπάρχει μια μελωδικότητα στα έργα του Καρόσο, που αφορά τα περιγράμματα ενός προσώπου, την πνοή και τον αέρα μιας σιλουέτας, την κίνηση των μαλλιών, την καμπύλη μιας οροσειράς. Αυτή η μελωδικότητά του δημιουργεί εννοιολογική αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων. Υπάρχουν και συνθέσεις στις οποίες ο καλλιτέχνης αφήνει πιο ελεύθερο το δημιουργικό του ένστικτο».

    -Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σταθόπουλου εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Fine Arts - Καπόπουλος» (Ποσειδώνος 62, Αλιμος). Τίτλος της «Τρόπαια χαρμόεντα». Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Τα έργα του παρουσιάζουν μέσα σ' ένα φαντασιωτικό χώρο ιδεοτυπικές και γυμνές ή μισοντυμένες φιγούρες, που αποκαθηλώνονται από τη γήινη βαρύτητα, λειτουργώντας ως ρυθμικά και διασυνδετικά μοτίβα ανάμεσα σε πόλεις και σε εσωτερικά δωματίων όπου κατοικούν ελπίδες, όνειρα, προσδοκίες κι επιθυμίες φανερές κι ανομολόγητες». Διάρκεια έκθεσης έως τις 13/11.

    -«Made in Greece» τιτλοφορείται η έκθεση του Δημήτρη Χατζαντωνάκη, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην «Titanium Yiayiannos Gallery» (Βασ. Κωνσταντίνου 44). Πρόκειται για μια ομάδα έργων σε τρεις ενότητες. «Ασήμαντες γραμμές», σχέδια με μολύβι και μελάνι σε χαρτί, συμπληρώνουν το εικαστικό ταξίδι του δημιουργού.

    -Είκοσι πίνακες (λάδια σε μουσαμά), αλλά και πρόσφατα γλυπτά του, παρουσιάζει ο Κωστής Γεωργίου στην έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 16 October 2004 - 18:13:44 UTC