Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣ ΟΜΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ
  • [02] ΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
  • [03] ΜΙΚΤΟΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΓΑΜΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [05] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [06] ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
  • [07] ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΚΟΤΩΣΕ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ
  • [09] ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Θ.ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ
  • [11] ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ Η ΞΕΦΡΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ
  • [12] Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [13] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ SPORTEXPO
  • [14] ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΩΡΑ ΑΝΟΔΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
  • [16] ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΒΑΡΟΥΣ 2,5 ΤΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [18] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [20] ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Γ.ΚΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΞΑΝΘΗ 1-1
  • [23] Γ.ΧΑΤΖΑΡΑΣ: ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [24] ΙΣΟΠΑΛΟΣ (1-1) ΕΛΗΞΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [25] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 70-68
  • [26] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΝΑΪΡΟΜΠΙ
  • [27] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ-ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
  • [28] ΙΡΑΚ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [29] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ
  • [30] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΛΕΡ
  • [31] ΟΙ "ΝΥΦΕΣ" ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [32] "O ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΜΙΧΑΗΛ" ΤΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [33] 40.300 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 9.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΣΑΓΚΑΛ ΣΤΟ ΚΜΣΤ
  • [34] "ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • [01] ΠΡΟΣ ΟΜΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (10:36 UTC+2)

    Eπειτα από μια περίοδο αβεβαιότητας, το νέο πολιτικοοικονομικό τοπίο παίρνει σιγά σιγά τη μορφή του. Όπως σημειώνει στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός κ. K. Kαραμανλής ασκεί τον ηγεμονικό ρόλο του, ο λόγος του επιδρά στην πολιτική και στην κοινωνία, τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει την εδραίωσή του στο ΠAΣOK, θέλει να κερδίσει χρόνο και δεν επιθυμεί μεγάλες αναστατώσεις.

    Στο επίμαχο θέμα της διαπλοκής, προσθέτει η εφημερίδα, ο κ. Παπανδρέου έχει κάθε λόγο να δηλώνει αλληλέγγυος στον πρωθυπουργό και όλα δείχνουν πως οδηγούμεθα σε ομαλή προεδρική εκλογή, με τον υπουργό Eξωτερικών κ. Π. Mολυβιάτη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Yπό αυτές τις συνθήκες, σταδιακά το μέτωπο θα μετατοπισθεί στον οικονομικό τομέα, όπου εντός του Nοεμβρίου θα ξεκαθαρίσει πλήρως το δημοσιονομικό περιβάλλον.

    O μεγάλος κίνδυνος αμφισβήτησης της ένταξης στην ONE απεφεύχθη. H Eurostat κατέληξε ότι το έλλειμμα το 1999 ήταν οριακά μικρότερο του δημοσιονομικού κριτηρίου στο 2,85% του AEΠ και τώρα μένουν οι συζητήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, οι οποίες θα εξελιχθούν μεταξύ 20 Oκτωβρίου και 15 Nοεμβρίου. Kατά τα φαινόμενα, τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν τον δρόμο τους, οι άρχοντες της διαπλοκής θα «κοντύνουν», οι φορολογικοί νόμοι θα έλθουν να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και να αποδώσουν ένα νέο πολιτικοοικονομικό τοπίο, διαφορετικό από το προηγούμενο.

    [02] ΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Νέα Υόρκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (09:56 UTC+2)

    Βασανιστήρια των κρατουμένων που δεν συνεργάζονται με τους ανακριτές τους στο αμερικανικό στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο της Κούβας αποκαλύπτει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

    Μιλώντας υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας τους φρουροί της βάσης, πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών και άλλα άτομα που εργάστηκαν στη βάση του Γκουαντάναμο λένε ότι ορισμένοι από τους 600 εγκλείστους υπέστησαν μεθοδευμένη κακομεταχείριση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

    Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι οι κρατούμενοι που δεν συνεργάζονταν εξαναγκάζονταν να μείνουν μόνο με τα εσώρουχά τους, αλυσοδεμένοι στο πάτωμα, και υποχρεώνονταν να ακούν δυνατή μουσική από μεγάφωνα, κάτω από δυνατά φώτα, και ενώ τα κλιματιστικά μηχανήματα δούλευαν ακατάπαυστα έως και 14 ώρες.

    Τις συνθήκες αυτές περιέγραψε στην εφημερίδα ένας στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος είπε ότι είδε με τα μάτια του τα βασανιστήρια, αλλά και άλλοι δεσμώτες που υποστήριξαν ότι συμμετείχαν σε αυτά.

    Η στρατιωτική πηγή της εφημερίδας δήλωσε ότι αποφάσισε να προβεί σε αυτές τις αποκαλύψεις επειδή εξοργίστηκε με τη μεταχείριση που είχαν οι κρατούμενοι.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι ο στρατός παρέχει μια «ασφαλή, ανθρωπιστική και επαγγελματική επιχείρηση κράτησης στο Γκουαντάναμο».

    Υπενθυμίζεται ότι στην αμερικανική βάση κρατούνται επί σχεδόν τρία χρόνια (χωρίς να έχουν δικαστεί ή να γνωρίζουν το εύρος των εναντίον τους κατηγοριών) περίπου 600 άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών.

    [03] ΜΙΚΤΟΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΓΑΜΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (11:15 UTC+2)

    Μικτοί, είναι πλέον ένας στους δέκα γάμους που γίνονται στην Ελλάδα, όπως αναφέρει έρευνα της εφημερίδας «Καθημερινή».

    Eκατοντάδες είναι οι γάμοι που τελούνται κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα, ενώνοντας με αιώνια ιερά δεσμά άνδρες ή γυναίκες από την Eλλάδα με αλλοδαπούς ή αλλοδαπές, σε πείσμα της λαϊκής ρήσης «παπούτσι απ' τον τόπο σου...».

    Aπό τη μία η είσοδος χιλιάδων οικονομικών μεταναστών στη χώρα και από την άλλη η παγκοσμιοποίηση που έχει φέρει τα πάνω κάτω στον πλανήτη, η ένωση δύο διαφορετικών πολιτισμών μέσω του γάμου αποτελεί πλέον συνηθισμένο φαινόμενο τόσο στην Aθήνα όσο και στην επαρχία.

    Tου λόγου το αληθές κατέδειξε έρευνα της «Kαθημερινής» στο Ληξιαρχείο Aθηνών, απ' όπου προκύπτει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το 10% των γαμήλιων τελετών που τελούνται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα αφορούν «μικτά ζευγάρια».

    Oι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δεν αναφέρουν προβλήματα στις σχέσεις τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Tι σημασία έχουν οι εθνικότητες, όταν υπάρχουν κοινά όνειρα;». Iδού η καλύτερη απάντηση στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.

    [04] ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Αγκυρα, 17 Οκτωβρίου 2004 (11:38 UTC+2)

    Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ», σε άρθρο των συνεργατών της Ουτκού Τσακίροζερ και Μπαρκίν Σικ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της CIA, ο Σαντάμ Χουσεϊν κατέθετε σε μυστικό λογαριασμό στη Λαϊκή Τράπεζα της Τουρκίας τα έσοδα που εξασφάλιζε από το μυστικό εμπόριο πετρελαίου που είχε με την Τουρκία.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται πως στην έκθεση της CIA που υποβλήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Τουρκία παρουσιάσθηκε μεταξύ των χωρών που συνεργάζονταν με το καθεστώς Σαντάμ. Βάσει της έκθεσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας, κ. Τουζμέν και ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, είχαν συνάψει στις αρχές του 2000 μυστικό πρωτόκολλο για την πώληση πετρελαίου από το Ιράκ, το οποίο είχε κάνει έκπτωση στην Τουρκία 6 δολάρια για κάθε βαρέλι πετρελαίου. Το μυστικό εμπόριο είχε διαρκέσει τρία χρόνια.

    Εντός του 2000 και μόνο, είχε διοχετευθεί στην Τουρκία ποσότητα ακατέργαστου πετρελαίου 2,75 εκατ. τόνων. Τα έσοδα που είχε εξασφαλίσει ο Σαντάμ από το εμπόριο αυτό είχαν κατατεθεί στο υποκατάστημα Άγκυρας της Λαϊκής Τράπεζας της Τουρκίας, στο όνομα ²Τουρκικά Πετρέλαια². Ο έλεγχος δε, ήταν της ²Εταιρείας Πώλησης Πετρελαίου του Ιράκ². Στον λογαριασμό αυτό είχαν κατατεθεί 499 εκατ. δολάρια και με τη λήξη του πολέμου το ποσό που είχε απομείνει ήταν 157 εκατ. δολάρια.

    [05] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (10:05 UTC+2)

    Αρχίζει τη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας, με τιμή-φωτιά αυξημένη κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρυσι, ως συνέπεια της "τρελής κούρσας" του "μαύρου χρυσού" στις διεθνείς αγορές, που άγγιξε τα 55 δολάρια το βαρέλι,

    Η κατώτερη τιμή πώλησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 46 λεπτά το λίτρο, ενώ σε κάποιες περιοχές αναμένεται να φτάσει και τα 50 λεπτά.

    Μέτωπα ακρίβειας, όμως έχει ανοίξει το ακριβό πετρέλαιο και σε μεταφορές, τρόφιμα, προϊόντα σούπερ μάρκετ, οικοδομικά υλικά και υπηρεσίες, ενώ αναμένεται και αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    Συναγερμός και στην κυβέρνηση, καθώς ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, όπως παραδέχθηκε με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο Δημήτρης Σιούφας εκτίμησε πάντως, ότι οι φορείς της αγοράς καυσίμων θα ανταποκριθούν στην έκκληση για συμπίεση της κερδοφορίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η επικείμενη αύξηση στα τιμολόγια τη ΔΕΗ θα είναι η μικρότερη δυνατή.

    [06] ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας που συνεχίζει για περίπου ένα μήνα την απεργία πείνας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης στις φυλακές του Κορυδαλλού για τους κρατούμενους της «17 Νοέμβρη».

    Η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα διατρέχει πλέον άμεσο κίνδυνο και από φίλους του ζητήθηκε από τους γιατρούς να του χορηγήσουν ορό παρά τη θέληση του. Η ΕΙΝΑΠ όμως μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε σήμερα υποστηρίζει πως κανένας γιατρός δεν δικαιούται να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς.

    Επίσης, η ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι οι γιατροί δεν παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες.

    Εξάλλου, σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών και ο Σάββας Ξηρός, λόγω προβλήματος που έχει με τα μάτια του.

    [07] ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΚΟΤΩΣΕ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑ

    Βόλος, 17 Οκτωβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Τραγικό δυστύχημα με θύμα έναν 48χρονο ψαροντουφεκά σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα σε παραλία κοντά στο Βόλο. Ταχύπλοο σκάφος, το οποίο οδηγούσε ένας 47χρονος Γερμανός υπήκοος παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Γ.Σ.

    Ο χειριστής του ταχυπλόου μετέφερε τον άτυχο άνδρα με το φουσκωτό σκάφος στην ακτή, όμως ήταν ήδη αργά. Σύμφωνα με το κεντρικό λιμεναρχείο Βόλου το θύμα που πραγματοποιούσε υποβρύχιο ψάρεμα δεν είχε στο σημείο κατάδυσης την ενδεικτική πορτοκαλί σημαδούρα.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Τη Νεμέα θα επισκεφτεί αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, και θα συναντηθεί με τις τοπικές αρχές.

    [09] ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Θ.ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Δημοσία δαπάνη, με τιμές εν ενεργεία υπουργού, κηδεύεται αύριο, Δευτέρα, από το Α' νεκροταφείο Αθηνών ο Θεόδωρος Κατριβάνος. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στις 2:30 το μεσημέρι.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Ύστερα από πρόσκληση του Δημήτρη Σιούφα συνέρχεται αύριο, στις 10 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Ανάπτυξης το νέο σώμα των Εθνικών Εκπροσώπων και Εθνικών Εμπειρογνωμόνων για τα όργανα και τις επιτροπές του 6ου Πλαισίου για την Έρευνα και την Τεχνολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς καθώς και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας θα συζητήσουν με τους Εθνικούς Εκπροσώπους και Εμπειρογνώμονες για το σχέδιο δράσης, την λειτουργία τους και το συντονισμό τους με στόχο την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης για την χώρα μας από την συμμετοχή της στα Ευρωπαϊκά όργανα.

    Οι 94 Εθνικοί Εκπρόσωποι και Εμπειρογνώμονες ορίστηκαν μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος στην οποία ανταποκρίθηκαν 280 Πανεπιστημιακοί, ερευνητές (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) καθώς και στελέχη του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Η επιλογή έγινε από Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με κριτήρια την επιστημονική απόδοση, την ειδικότητα, την ηλικιακή και γεωγραφική εξομάλυνση.

    Στην συνάντηση κλήθηκαν να παραστούν και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ενέργειας, Έρευνας και Τεχνολογίας και Βιομηχανίας της Ευρωβουλής.

    [11] ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ Η ΞΕΦΡΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (15:20 UTC+2)

    Φόβους εκφράζουν πλέον οι οικονομικοί αναλυτές ότι η ξέφρενη πορεία του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η οποία και κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 55 δολάρια το βαρέλι, θα συμπαρασύρει προς το πάνω και τον πληθωρισμό.

    Άλλωστε, οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές «μαύρου χρυσού», προκαλούν ήδη πονοκέφαλο στο ευρύ κοινό αλλά και στην κυβέρνηση, καθώς αναμένεται ότι σύντομα θα φανούν οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

    Ήδη, η νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, αναμένεται να πυροδοτήσει κύμα αυξήσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε τουλάχιστον 20 βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, βάζοντας «φωτιά» στον πληθωρισμό. Στις ανατιμήσεις περιλαμβάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μεταφορές, προϊόντα σούπερ μάρκετ και οπωροκηπευτικά.

    Εξάλλου, ακριβότερο τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με πέρσι θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά από αύριο Δευτέρα. Η μέση τιμή του ορίστηκε στα 46 λεπτά το λίτρο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά, αγγίζοντας ακόμη και τα 55.

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ήδη, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ζήτησε αυτοσυγκράτηση στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου θέρμανσης από τους εκπροσώπους των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας και των βενζινοπωλών στη διάρκεια σύσκεψης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 60% από την αρχή του χρόνου, γεγονός που χαρακτήρισε πρωτοφανές, ενώ τόνισε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρύνεται με τον ελάχιστο δυνατό φόρο που είναι 21 ευρώ ανά χίλια λίτρα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτραπεί η μείωση των φόρων σε περιόδους έξαρσης των τιμών, ενώ υπογράμμισε ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει τους συστηματικούς ελέγχους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων.

    [12] Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Βόλος, 17 Οκτωβρίου 2004 (15:11 UTC+2)

    Στο θέμα της τιμής του πετρελαίου αναφέρθηκε σήμερα από το Βόλο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Από αύριο, Δευτέρα, αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας με τιμή "φωτιά", αυξημένη κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρυσι.

    «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο κόσμος βιώνει μία πρωτοφανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η οποία από την αρχή του χρόνου ξεπερνά το 60%. Στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης κρατήσαμε αυτές τις αυξήσεις στο 16,5%. Για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι και φέτος ο μικρότερος ειδικός φόρος κατανάλωσης. Εικοσιένα ευρώ στα χίλια λίτρα. Που σημαίνει ότι άλλα περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχουν», ανέφερε κατ' αρχήν στη δήλωση του ο υπουργός Ανάπτυξης συμπληρώνοντας:

    «Θα είναι αυξημένη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό που έκανε η πολιτεία ήταν να καλέσει όλους τους παράγοντες της αγοράς να συμπιέσουν μέχρι μηδενισμού τα κέρδη τους. Την τιμή δεν την ανακοινώνει το υπουργείο σε μία ελεύθερη οικονομία θα την δείτε αύριο. Εκτιμούμε ότι θα είναι η μικρότερη δυνατή», κατέληξε ο κ.Σιούφας.

    [13] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ SPORTEXPO

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (13:54 UTC+2)

    Συνεχίζει τη λειτουργία της η 5η Διεθνής έκθεση Αθλητισμού, Ψυχαγωγίας, Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων SPORTEXPO, και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκης, η προσέλευση των επισκεπτών χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική, ενώ σήμερα το μεσημέρι την επισκέφθηκε και ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Ο κ. Ορφανός συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της HELEXPO Θέμα Καρτσιώτη και ενημερώθηκε για τους στόχους της διοίκησης, τόσο για τη SPORTEXPO στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται το SPORTFESTIVAL, καθώς και πολλές σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις όσο και για το σύνολο των εκθέσεων που διοργανώνει.

    Αύριο, τελευταία μέρα λειτουργίας της έκθεσης, η SPORTEXPO θα είναι ανοικτή από τις 12.00 έως τις 21.00, ενώ η διοίκηση της HELEXPO θα απονείμει δύο βραβεία καλύτερης δημιουργίας, ενώ σε όλους τους εκθέτες θα δοθούν τιμητικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στην 5η SPORTEXPO.

    [14] ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (12:57 UTC+2)

    Στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης συγκεντρώνεται το 50% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά της ανεργίας στους νομούς Κοζάνης, Πιερίας, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής και Γρεβενών. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ ,τα οποία δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» , στο νομό Θεσσαλονίκης τον περασμένο Απρίλιο ήταν καταγεγραμμένοι 54.620 άνεργοι εκ των οποίων το 34% άνδρες και το 66% γυναίκες

    Το ποσοστό ανεργίας στις 31 Αυγούστου 2004 στο σύνολο της χώρας ανερχόταν στο 34% στους άνδρες και το 66% στις γυναίκες. Την ίδια περίοδο τα ποσοστά των ανέργων ανδρών ήταν 38,89% στη Ξάνθη, 40,60% στη Ροδόπη, 36,43% στη Πέλλα, 38,56% στη Φλώρινα και 33,58% στη Θεσσαλονίκη. Σε πολύ υψηλά ποσοστά είναι ο δείκτης ανεργίας των γυναικών στην Καβάλα όπου φτάνει το 71%, στις Σέρρες 69,05%, στον Έβρο 77,29%, στο Κιλκίς, 71,78%. Στην Κοζάνη το 68,86% , την Ημαθία το 67,49% και στη Θεσσαλονίκη το 66,42%.

    Θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά αύξησης της ανεργίας κατέχουν επτά νομοί της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα η αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο του 2004 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2003 ήταν 170% στο νομό Χαλκιδικής, 40% στο νομό Πιερίας, 36% στο νομό Ξάνθης, 35% στο νομό Δράμας, 32% στο νομό Κοζάνης , 12% στο νομό Θεσσαλονίκης και 12% στο νομό Ροδόπης.

    [15] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΩΡΑ ΑΝΟΔΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (11:27 UTC+2)

    Η άνοδος του γενικού δείκτη μπορεί να έχει συνέχεια και σε πρώτη φάση να προσεγγιστεί η περιοχή «αντίστασης» των 2.455 μονάδων. Η άποψη αυτή ανήκει σε αναλυτές με βάση την εικόνα της αγοράς των τελευταίων ημερών. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται στο υψηλό σημείο τετραμήνου, ο Ftse/20 απέχει μόλις 1,6% από τη μέγιστη τιμή έτους, ο τραπεζικός δείκτης επανέρχεται σε επίπεδο Δεκεμβρίου του 2001 και η τιμή των μετοχών Εθνικής και Eurobank κοντά στο υψηλό επίπεδο τετραετίας.

    Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή της στάσης των ξένων διαχειριστών, το... θερμό βαρομετρικό στη Σοφοκλέους μπορεί να ζεσταθεί ακόμη περισσότερο και να διαχυθεί σε κατηγορίες μετοχών πέραν της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Η απαξίωση της πλειονότητας των μετοχών που έχει δημιουργήσει ελκυστικές αποτιμήσεις, οι υψηλές υπεραξίες αρκετών ιδιωτών επενδυτών σε συνδυασμό με την πρόθεση ορισμένων θεσμικών να διαμορφώσουν καλύτερη αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους φαίνεται πως δημιουργούν προσδοκίες για κάτι καλύτερο στον χώρο της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, η επανενεργοποίηση ορισμένων μέχρι τώρα αδρανών επενδυτικών σχημάτων φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την αντίδραση τίτλων όπως Αγροτική Ασφαλιστική, Φοίνιξ, Αττικής αλλά και ΕΛΓΕΚΑ, Εβροφάρμα, Fitco και η Ασπίς Πρόνοια. Η μεγάλη πτώση, που για 105 μετοχές υπερβαίνει το 50% από την υψηλή τιμή έτους, δημιουργεί ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων κινήσεων, με αυξημένο βέβαια ρίσκο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως την περίοδο αυτή υπάρχει ρευστότητα να... χρηματοδοτήσει ένα μικρό ράλι σε ορισμένες υποτιμημένες μετοχές.

    [16] ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΒΑΡΟΥΣ 2,5 ΤΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2004 (16:35 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η διαδικασία κατασκευής λουκουμιού, το οποίο ζυγίζει περίπου δυόμισι τόνους και που ο Δήμος Γεροσκήπου, στην επαρχία Πάφου, ευελπιστεί πως θα καταγραφεί στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο λουκούμι στον κόσμο.

    Για την κατασκευή του λουκουμιού χρησιμοποιήθηκαν δυόμισι τόνοι ζάχαρη, 350 κιλά αραβοσιτάλευρο, 150 κιλά ξηροί καρποί και μικροποσότητες άλλων προσθέτων.

    Η κατασκευή του λουκουμιού εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Γεροσκήπου και των βιοτεχνιών λουκουμιού να καταρρίψουν το προηγούμενο ρεκόρ και να καταγραφούν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2004 (16:32 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έτυχαν υποστήριξης από τα Ηνωμένα Εθνη για να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν και τι μορφή είχε αυτή η υποστήριξη.

    Σε αναφορά του στην επιστολή του πρώην ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να τη διαβάσει διότι είναι πολύ φανερό και καλά γνωστό σε ποιους η επιστολή αναφέρεται.

    Ο Τ/Κ ηγέτης σχολίασε και την εκλογή της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευχήθηκε όπως η Αθήνα χρησιμοποιήσει τη θέση της για να εξηγήσει ότι στην Κύπρο ''υπάρχουν δυο ισότιμοι λαοί και πως ένας συνεταιρισμός μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της ισότητας'', κατά την έκφρασή του.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Ελλάδα να μην χρησιμοποιήσει την εκλογή της στο ΣΑ για να ενθαρρύνει τους Ε/Κ να ''διεκδικήσουν'', όπως είπε, ολόκληρη την Κύπρο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση της Ελλάδας και την ελληνική διπλωματία για την επιτυχία της χώρας να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη.

    ''Είναι μια εξαιρετική διπλωματική επιτυχία, απόδειξη μάλιστα και η πλειοψηφία με την οποία εξελέγη η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''αυτό αποδεικνύει το αυξημένο κύρος της Ελλάδος στη διεθνή σκηνή''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''αξίζουν πράγματι θερμών συγχαρητηρίων οι διπλωματικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τη μεγάλη αυτή επιτυχία''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2004 (16:27 UTC+2)

    Η χθεσινή ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο αναφορικά με την υποστήριξη που ο διεθνής οργανισμός παρείχε σε δραστηριότητες που στήριζαν το σχέδιο Ανάν, οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την αντιμετώπιση που τυγχάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μερίδα αντιπολιτευτικών κύκλων και εντύπων, το μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζoρτζ Μπους ότι η χώρα του εργάζεται για μια ασφαλή και ευημερούσα Κύπρο και οι προσπάθειες του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη διοργάνωση στην Κύπρο του επόμενου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καρφώματα αλλήλων για την καμπάνια του 'όχι' '' αναφέρεται σε διαφημιστικό γραφείο το οποίο με χθεσινή του ανακοίνωση παραδέχεται από τη μια τη δική του εμπλοκή στην εκστρατεία κατά του σχεδίου Ανάν ενώ παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα, ''καρφώνει'' τέσσερα κόμματα για οικονομική στήριξη της καμπάνιας. Αλλού γράφει ότι απόψεις και εκτιμήσεις για το ρόλο των ΜΜΕ των δυο κοινοτήτων στην πρόκληση της επανένωσης της Κύπρου αντάλλαξαν χθες Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφοι μετά από πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού και φιλοξενία της Ενωσης Συντακτών Κύπρου.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Ο ΟΗΕ τα έδωσε. Ποιοι τα πήραν;'' γράφει ότι με τον πιο επίσημο τρόπο τα ΗΕ επιβεβαίωσαν ότι δαπάνησαν χρήματα στην προ του δημοψηφίσματος περίοδο για να επιτύχουν αποδοχή του σχεδίου Ανάν, σε δήλωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ χθες στην οποία αναφέρεται ότι τα ΗΕ δεν έχουν να κρύψουν τίποτα επί του θέματος, ωστόσο δεν είναι πρακτική του οργανισμού να δημοσιοποιεί την αλληλογραφία του. Αλλού γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός συνεχίζει τις προσπάθειές του προκειμένου το επόμενο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και πρόεδρος της επιτροπής που συστάθηκε προς το σκοπό αυτό είναι ο Μάνθος Μαυρομμάτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Η σχέση Τάσσου με Αμερικανούς'' αναφέρεται σε "απόρρητα έγγραφα" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περίοδο 1959-66 που, όπως γράφει η εφημερίδα, αφορούν τον Τάσσο Παπαδόπουλο όταν ήταν Υπουργός Εργασίας επί κυβέρνησης Μακαρίου, σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι μια μικρή μείωση του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο θα βοηθούσε την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει τέτοια εισήγηση από πλευράς Αμερικανών πριν από την 17η Δεκεμβρίου.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ξαναζεί το '74'' γράφει ότι οι σκληρές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης των τελευταίων ημερών για πλειάδα θεμάτων, υπό τη βαριά σκιά του δημοψηφίσματος, φαίνονται να αναβιώνουν συνθήκες και κλίμα εμφύλιου διχασμού, όπως το 1974 με το λαό να γίνεται καθημερινά μάρτυρας εκτόξευσης "ατεκμηρίωτων υπονοούμενων, αναπόδεικτων καταγγελιών και υβριστικών ψιθύρων" μεταξύ κομμάτων και πολιτικών αρχηγών. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ορισμένοι αντιπολιτευτικοί κύκλοι και κάποια έντυπα, ειδικότερα ο ''Πολίτης'' φαίνεται να εμφορούνται μόνο από άκρατο φανατισμό και εμπάθεια εναντίον ιδίως του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσωπικά.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ρήξη σε όλα τα μέτωπα'' γράφει ότι η αντιπαράθεση αναφορικά με τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι τα ΗΕ διέθεσαν χρήματα για να επηρεάσουν υπέρ του σχεδίου στο δημοψήφισμα συνεχίστηκε και χθες με το κυβερνητικό στρατόπεδο να επιμένει στη μη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Αλβαρο ντε Σότο και την αντιπολίτευση να ζητά τη δημοσιοποίηση των επιστολών. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, επιστρέφοντας χθες από υπηρεσιακό ταξίδι στην Ιταλία, περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα πει ό, τι έχει να πει αφού δει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ολα στο φως'' γράφει ότι μετά την επιβεβαίωση από τα ΗΕ ότι "χρηματοδοτήθηκαν δραστηριότητες πριν από το δημοψήφισμα", πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν χθες την ανάγκη όπως δοθούν όλα τα σχετικά στοιχεία για τα χρηματικά ποσά που διατέθηκαν και τους παραλήπτες ώστε να μην υπάρχουν σκιές και άδικες κατηγορίες είτε σε άτομα που υποστήριξαν το ''ναι'', είτε σε άτομα που τάχθηκαν υπέρ του ''όχι''. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, και αναφερόμενος στις Κυπριακές Αερογραμμές, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου δηλώνει ότι με την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης που έχει εκπονηθεί και συζητείται με τις συντεχνίες, η εταιρεία μπορεί να εισέλθει σε μια διαδικασία ανάκαμψης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' με τίτλο ''Φονικό στην Αγία Νάπα'' αναφέρεται στην προχθεσινή δολοφονία που διαπράχθηκε στην πόλη με θύμα τον 35χρόνο Κυριάκο Παπαπέτρου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στον καναπέ της οικίας του 37χρόνου φίλου του Χαράλαμπου Πίττα ο οποίος, όπως πιστεύει η Αστυνομία, είναι ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στην Αγία Νάπα. Αλλού γράφει ότι σε μήνυμά του προς τους ομογενείς στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναφέρει ότι η χώρα του εργάζεται για μια ασφαλή και ευημερούσα Κύπρου, στην οποία Ε/Κ και Τ/Κ, θα απολαμβάνουν τα οφέλη από την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [20] ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2004 (15:29 UTC+2)

    Νίκη της κυπριακής κυβέρνησης χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» («Financial Times»), την επ' αόριστον αναβολή έγκρισης του κανονισμού για τις συναλλαγές με την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής έγκυρης εφημερίδας, με τίτλο «Οι Ελληνοκύπριοι μπλοκάρουν σχέδιο της ΕΕ για τη βοήθεια της τουρκικής κοινότητας», η πρωτοβουλία της Κοινότητας για τον τερματισμό του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων εγκαταλείπεται, μετά την αντίσταση που προέβαλε στο σχέδιο η Κύπρος.

    Σε άρθρο που υπογράφεται από τους ανταποκριτές της εφημερίδας σε Βρυξέλλες και Άγκυρα αναφέρεται ότι η συμφωνία που επετεύχθη ουσιαστικά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες και αναμένεται να υιοθετηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των «25», στις 22 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Το θέμα διευθετήθηκε αυτό το μήνα σε έξι χωριστές συναντήσεις μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, με τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία να προωθούν την υιοθέτηση κανονισμού που θα απελευθέρωνε τις εμπορικές συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων, όπως σημειώνει το άρθρο.

    Αλλά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «Βρετανία, Γερμανία και Σουηδία τελικά δέχθηκαν ότι δεν μπορούσαν να πείσουν τους Ελληνοκυπρίους να μετακινηθούν από τις θέσεις τους». Επίσης, εκτιμάται ότι το ελληνοκυπριακό «Όχι» εξόργισε την Κομισιόν που επιθυμούσε να βγάλει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απομόνωση.

    «Αλλά παράλληλα - η άρνηση των Ελληνοκυπρίων - δείχνει τη διπλωματική δύναμη που διαθέτει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία ουσιαστικά διαθέτει το δικαίωμα προβολής βέτο στις κινήσεις συνδρομής των 200 χιλιάδων κατοίκων στο βορρά», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με το άρθρο, η Κύπρος συμφώνησε στη χορήγηση κοινοτικής βοήθειας 259 εκατομμυρίων ευρώ στους Τουρκοκυπρίους, υπό τον όρο ότι τα χρήματα αυτά δε θα διατεθούν σε περιοχές όπου κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

    «Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μόνο το 15-20% των κατεχομένων θα μπορέσουν να λάβουν οικονομική βοήθεια, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πονοκεφαλιάζει για τον τρόπο διανομής των χρημάτων», αναφέρεται στο άρθρο.

    [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Γ.ΚΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Ο τραυματισμός του Γιώργου Κούτση προβληματίζει τον Ρολφ Φρίνγκερ στον ΠΑΟΚ. Ο ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου τραυματίστηκε σήμερα το απόγευμα στον αγώνα του «Ελ Πάσο» κόντρα στην Καλλιθέα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ υπέστη διάστρεμμα δευτέρου βαθμού στο δεξί του πόδι.

    Η συμμετοχή του Γιώργου Κούτση είναι πλέον αμφίβολη για το παιχνίδι που ακολουθεί την ερχόμενη αγωνιστική με αντίπαλο τον Αρη στο γήπεδο της Τούμπας. Αύριο θα εξεταστεί εκ νέου ο παίκτης και θα ξεκινήσει θεραπεία ώστε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στα γήπεδα.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΞΑΝΘΗ 1-1

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Ισόπαλο με σκορ 1-1 έληξε σήμερα το παιχνίδι ανάμεσα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τη Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη, για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Το πρώτο μισάωρο της αναμέτρησης ήταν μοιρασμένο για τις δύο ομάδες και δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει στους φιλάθλους. Από το 30' λεπτό οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοση τους και κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 44' με μακρινό σουτ του Αλντίν Χατζί, ο οποίος αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα της Ξάνθης Αναστασόπουλο.

    Στο β' ημίχρονο η Ξάνθη μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο θέλοντας να φτάσει στην ισοφάριση. Το έργο των φιλοξενουμένων έγινε ευκολότερο από το 63' όταν ο Απόλλων Καλαμαριάς έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Παπαδόπουλου με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Η Ξάνθη στο 77' κέρδισε πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

    Απόλλων Καλαμαριάς: Ζαφειρόπουλος, Φυτανίδης, Παπαδόπουλος, Ιακώβου, Χάτζι, Παρμαξίδης, Βέλα Ζούνιορ, Ηλιάδης, Κλέιτον, Ουέλινγκτον (71' Ρινάλντι), Ροντινέλι (71' Παπάς).

    Ξάνθη: Αναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Παβιό (70' Παπαδόπουλος), Ζαπρόπουλος, Σίκοφ, Κάραμπας (70' Καζάκης), Μαχράντζε (67' Καλασιμπέτα), Πρίττας, Λουτσιάνο, Μπαϊκαρά, Λαμπριάκος.

    [23] Γ.ΧΑΤΖΑΡΑΣ: ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Αισιόδοξος πως θα έρθουν καλύτερες στιγμές για τον Άρη δήλωσε ο προπονητής των κιτρίνων, Γιώργος Παράσχος, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ήττα της ομάδας του από τη Χαλκηδόνα με σκορ 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Αντίθετα, χαρούμενος από την εκτός έδρας επιτυχία των ποδοσφαιριστών του εμφανίστηκε ο Γιώργος Παράσχος.

    «Το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς για τον Άρη που πέτυχε νωρίς το 1-0. Είχαμε τις ευκαιρίες να κάνουμε το 2-0 και να καθαρίσουμε το παιχνίδι. Ήρθε η ισοφάριση, ενώ στην επανάληψη πιέσαμε όμως δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε. Από το συγκεκριμένο ματς περίμενα να πάρουμε τη νίκη, όμως τελικά δεν πήραμε τίποτα. Αλλοι γιατροί θα άφηναν τον Αρη να πεθάνει, όμως εγώ είμαι εδώ και πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χατζάρας.

    Ο προπονητής της Χαλκηδόνας από την πλευρά του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου γιατί κατάφεραν να πάρουν τη νίκη μέσα σε ένα εντυπωσιακό γήπεδο, με θερμή συμπαράσταση των φιλάθλων. Συγχαρητήρια στους φιλάθλους του Άρη για την παρουσία τους και το χειροκρότημα στην ομάδα μου».

    [24] ΙΣΟΠΑΛΟΣ (1-1) ΕΛΗΞΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν σήμερα στο γήπεδο του Ελ Πάσο η Καλλιθέα και ο ΠΑΟΚ. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, σε ένα αποτέλεσμα που θεωρείται δίκαιο.

    Ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή και τις ευκαιρίες στο α' ημίχρονο. Μόλις στο 2' λεπτό ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης βρέθηκε τετ α τετ με τον Σουλογιάννη, όμως δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και να γράψει το 1-0. Στο 14' ακολούθησε νέα καλή ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ με το κοντινό πλασέ του Γιώργου Κούτση να φεύγει μόλις άουτ. Σε αυτή τη φάση τραυματίστηκε ο ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου, ο οποίος στο 19' άφησε τη θέση του στην ενδεκάδα στον Γιώτη Εγκωμίτη.

    Η μεγαλύτερη όμως στιγμή για τους ασπρόμαυρους ήρθε στο 21' λεπτό. Ο Σκαρμούτσος έπιασε ένα καλό σουτ από το ύψος της περιοχής όμως η μπάλα βρήκε το δοκάρι. Στη συνέχεια έπεσε κάπως ο ρυθμός του παιχνιδιού και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στο ημίχρονο στα αποδυτήρια ισόπαλες με 0-0.

    Στην επανάληψη, το σκηνικό άλλαξε και η Καλλιθέα ήταν αυτή που μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν μάλιστα να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο με το γκολ που πέτυχαν στο 49' λεπτό. Ο Σαββίδης εκτέλεσε φάουλ και ο Τσίγκας με κεφαλιά άνοιξε το σκορ 1-0 για την ομάδα της Καλλιθέας.

    Οι παίκτες του ΠΑΟΚ όμως δεν το έβαλαν κάτω και προσπάθησαν για την ισοφάριση. Οι ασπρόμαυροι κατάφερνα να πετύχουν το 1-1 στο 51' λεπτό με κεφαλιά «ψαράκι» του Χρήστου Καρυπίδη. Ωστόσο μέχρι τη λήξη του αγώνα οι ευκαιρίες ανήκουν στην Καλλιθέα, όμως ο τερματοφύλακας του Δικεφάλου Ηλίας Ατματσίδης βρέθηκε σε καλή μέρα και δεν άφησε τον αντίπαλο να παραβιάσει για δεύτερη φορά την εστία του.

    Καλλιθέα: Σουλογάνης, Γκεοργκίεφ (89' Κυριάκος), Αγγελόπουλος, Κουλακιώτης, Νταμπρόφκσι, Καρατζάς, Τελκίνσκι (80' Ουάνγκα), Ντραγκίσεβιτς, Τσίγκας, Σαββίδης, Γκέκας.

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Αδράλας (82' Ζησόπουλος), Ουντέζε, Θεοδωρίδης, Φουτσίνι (73' Καραδήμος), Βόκολος, Χασιώτης, Κούτσης (19' Eγκωμίτης), Καρυπίδης, Σκαρμούτσος, Σαλπιγγίδης.

    [25] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΜΑΡΟΥΣΙ 70-68

    Κοζάνη, 17 Οκτωβρίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Σε ένα παιχνίδι που έσπασε «καρδιές» ο Μακεδονικός επικράτησε σήμερα επί του Αμαρουσίου και ξεκίνησε έτσι με το δεξί τις υποχρεώσεις του στο νέο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η ομάδα της Κοζάνης εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έδρα της και κέρδισε το Μαρούσι με 70-68.

    Η αναμέτρηση του πρωταθλήματος από τα πρώτα λεπτά παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, όπως είχε συμβεί και πριν από λίγες μέρες όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Μακεδονικός στα πρώτα λεπτά πήρε τα «ηνία» και στο 10λεπτο προηγούνταν με 18-14.

    Στο δεύτερο 10λεπτο την τιμητική τους είχαν τα αντιαθλητικά φάουλ. Ο Κένιον Τζόουνς του Αμαρουσίου πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια καθώς υπέπεσε σε δύο αντιαθλητικά φάουλ, κάτι που συνεπάγεται με αποβολή. Πάντως, οι φιλοξενούμενοι δεν πτοήθηκαν από την αποβολή του Αμερικανού και έμειναν κοντά στο σκορ. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 34-32 υπέρ των γηπεδούχων.

    Στην επανάληψη, καμία ομάδα δεν μπορούσε να ξεφύγει ιδιαίτερα στο σκορ και η αναμέτρηση παρουσίασε μία άγρια ομορφιά. Στο 30' το Μαρούσι κατάφερε να πάρει προβάδισμα 5 πόντων (50-55), όμως ο Μακεδονικός έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Παπαμακάριο που σημείωσε 15 πόντους έφτασε στη νίκη. Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Στιούαρτ επίσης με 15 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα Μακεδονικός Μαρούσι έχουν ως εξής: 18-14, 34-32, 50-55, 70-68.

    [26] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΝΑΪΡΟΜΠΙ

    Ναϊρόμπι, 17 Οκτωβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα σε αποθήκη του αεροδρομίου Γούλισον, νοτιοδυτικά του Ναϊρόμπι, στην Κένυα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών της Κένυας, Ράφαελ Τούτζου, τραυματίες είναι δύο εργάτες των τελωνείων. Το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, χρησιμοποιείται κυρίως από τουρίστες και εργαζομένους σε υπηρεσίες βοήθειας. Ο Κενυάτης υπουργός διευκρίνισε ότι η έκρηξη δεν οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό.

    [27] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ-ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

    Μαδρίτη, 17 Οκτωβρίου 2004 (15:42 UTC+2)

    Ένταση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις σχέσεις Ισπανίας και Κούβας, παρά το γεγονός ότι μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Μαδρίτη όλα έδειχναν πως αυτές θα βελτιωνόταν. Τεταμένες, όμως, χαρακτηρίζονται και οι σχέσεις Άμστερνταμ-Αβάνας και αφορμή αποτέλεσε η απαγόρευση εισόδου στην Κούβα βουλευτών των δύο χωρών που ήθελαν να επισκεφθούν διαφωνούντες.

    Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Χόρχε Μοράγας, μετέβη στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, προκειμένου να επισκεφθεί τον Οσβάλντο Πάγια, έναν από τους πιο γνωστούς διαφωνούντες με το καθεστώς που έχει επιβάλει ο Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

    Πλην όμως, στο βουλευτή απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα, ενώ σε ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι «οι δραστηριότητες που παρουσίασε ως στόχους του ταξιδιού αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και τιμωρούνται από τη νομοθεσία».

    Ανάλογη τύχη με εκείνη που έτυχε η προσπάθεια του Ισπανού βουλευτή είχαν και οι ενέργειες δύο Ολλανδών συνάδελφών του. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας σημειώνεται ότι οι τρεις ήθελαν να συναντήσουν «μισθοφόρους των Ηνωμένων Πολιτειών που δρουν στο έδαφος της Κούβας».

    Την οργή του για τη μεταχείριση των δύο Ολλανδών βουλευτών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπέρναρντ Μποτ, ο οποίος κάλεσε τον πρεσβευτή της Κούβας στην Ολλανδία να δώσει εξηγήσεις.

    Στη Μαδρίτη, εξάλλου, ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, ενώ ο πρεσβευτής της χώρας στην Αβάνα ανακλήθηκε στην Ισπανία για διαβουλεύσεις.

    [28] ΙΡΑΚ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 17 Οκτωβρίου 2004 (15:10 UTC+2)

    Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται από το πρωί της Κυριακής στη σουνιτική πόλη Φαλούτζα, όπως μεταδίδει από την ιρακινή πρωτεύουσα, τη Βαγδάτη, η ελληνική υπηρεσία του BBC.

    Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης αμερικανικά άρματα μάχης βομβαρδίζουν από το πρωί συνοικίες της πόλης, ενώ οι αντάρτες απαντούν με όλμους και ρουκέτες. Πυκνά νέφη καπνού υψώνονταν πάνω από την ανατολική συνοικία Ασκάρι και την Σουχάντα, ένα από τα νότια προάστια της πόλης.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίσθηκαν όταν η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε την πόλη. Σε ανακοίνωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων αναφέρεται ότι στόχος του βομβαρδισμού ήταν ένα φυλάκιο ενόπλων στη συνοικία Τζολάν, η οποία ελέγχεται από μαχητές του καταζητούμενου Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

    Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κλοιός γύρω από το σουνιτικό προπύργιο έχει σφίξει, καθώς Αμερικανοί πεζοναύτες αποκλείουν όλες τις προσβάσεις προς την πόλη. Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν όταν τα ελικόπτερα που τους μετέφεραν κατέπεσαν κοντά στη Βαγδάτη, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πτώσης.

    [29] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ

    Νέα Υόρκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, γερουσιαστής Τζον Κέρι, κέρδισε την υποστήριξη μιας από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, των «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι οποίοι, σε σημερινό τους άρθρο, χαρακτήρισαν «καταστροφική» τη θητεία του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

    Μάλιστα, η εφημερίδα κατηγορεί το νυν πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στην άκρα δεξιά». Αντίθετα, το άρθρο πλέκει το εγκώμιο του Τζον Κέρι, ο οποίος λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευσή του είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στην οικονομική πολιτική του Τζορτζ Μπους.

    «Μας εντυπωσίασε η ευρυμάθεια και η καθαρή σκέψη του κ. Κέρι. Είναι πρόθυμος να επανεξετάζει τις αποφάσεις όταν οι συνθήκες αλλάζουν», αναφέρει η εφημερίδα. Προσθέτει δε ότι ο γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη «έχει ικανότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα μεγάλο πρόεδρο. Πάνω απ' όλα, μας φαίνεται ως ένας άνδρας με ισχυρές ηθικές αρχές».

    Το άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» καταλήγει χαρακτηριστικά ως εξής: «Αφού εξετάσαμε τι έκαναν στο παρελθόν οι υποψήφιοι, τις προτεραιότητές τους και το χαρακτήρα τους, υποστηρίζουμε με ενθουσιασμό τον Τζον Κέρι για πρόεδρο».

    [30] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΛΕΡ ΜΕ ΗΠΑ

    Λονδίνο, 17 Οκτωβρίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βρετανία σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, επέτρεψε κρυφά στις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταστήσουν πυραύλους στο βρετανικό έδαφος, στο πλαίσιο ενός αμυντικού συστήματος που φέρει την ονομασία «Τέκνο του Πολέμου των Άστρων».

    Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», η Βρετανία συμφώνησε «κατ΄ αρχήν» να ικανοποιήσει το αμερικανικό αίτημα και να εγκαταστήσει πυραύλους αναχαίτισης σε μία υπάρχουσα βάση ραντάρ στο Φάιλινγκντέιλ της βόρειας Αγγλίας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ιντιπέντεντ», η συγκεκριμένη συμφωνία κλείστηκε τον περασμένο Μάιο στην Ουάσινγκτον, κατά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της βρετανικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ντάουνιγκ Στριτ διέψευσε το δημοσίευμα.

    Πάντως, η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι Βρετανοί διπλωμάτες ζήτησαν να μη γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα αυτό πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, που προβλέπονται για το 2005 και οι Αμερικανοί ομόλογοί τους αποδέχτηκαν το αίτημα.

    [31] ΟΙ "ΝΥΦΕΣ" ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (13:43 UTC+2)

    Στις 22 Οκτωβρίου θα κάνει πρεμιέρα η τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Οι Νύφες», την οποία ο σκηνοθέτης έχει χαρακτηρίζει ως την καλύτερη ταινία της καριέρας του.

    Το σενάριο που έχει γράψει η Ιωάννα Καρυστιάνη, αφηγείται το ταξίδι 700 κοριτσιών στην Αμερική, το καλοκαίρι του 1922. με σκοπό τον να παντρευτούν άγνωστους γαμπρούς που ξέρουν μόνο από τις φωτογραφίες που τους έχουν στείλει.

    Το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι η Νίκη, που θα ζήσει έναν καταδικασμένο έρωτα με τον αμερικανό φωτογράφο Νόρμαν Χάρις, πάνω στο υπερωκεάνιο King Alexander. Θα αναγκαστεί όμως όπως και οι υπόλοιπες νύφες, να παντρευτεί τον άντρα που γνωρίζει μόνο από τη φωτογραφία, τον Πρόδρομο, ένα ράφτη. Η ταινία αφηγείται τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων αυτών που αντιμετωπίζουν διλήμματα, πάθη και απογοητεύσεις, κινούμενοι μέσα σε μια δύσκολη ιστορικά εποχή.

    Πρωταγωνιστούν οι Βικτώρια Χαραλαμπίδου στο ρόλο της Νίκης, η Εύη Σαουλίδου, η Εβελίνα Παπούλια ο Damian Lewis στον ρόλο του πολεμικού φωτορεπόρτερ, ο Δημήτρης Καταλειφός στον ρόλο του καπετάνιου . Η μουσική είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη. Παραγωγός της ταινίας είναι η πρώην σύζυγος του Μάρτιν Σκορτσέζε, Μπάρμπαρα ντε Φίνο.

    [32] "O ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΜΙΧΑΗΛ" ΤΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (10:16 UTC+2)

    Το έργο «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» του Άγγελου Τερζάκη παρουσιάζει Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη στο Βασιλικό Θέατρο, από τις 22 Οκτωβρίου.

    Ο «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» ανήκει στις «βυζαντινές τραγωδίες» του Άγγελου Τερζάκη. Αναφέρεται στην ιστορία του Μιχαήλ Δ΄ του Παφλαγόνα, που βασίλευσε από το 1034 έως το 1041. Όμορφος, νέος, αλλά ταυτόχρονα ασθενικός, ανέβηκε στον θρόνο όταν τον ερωτεύτηκε η Ζωή η Πορφυρογέννητη, κόρη του Κωνσταντίνου Η΄ και πρώην σύζυγος του Ρωμανού Αργυρού. Ο συγγραφέας θεωρεί τον Μιχαήλ «ήρωα του μαρτυρίου». Αυτοκράτορας σε μια σκοτεινή εποχή και σε χρόνια δύσκολα, είναι ο άσημος κληρονόμος μιας σειράς αυτοκρατόρων που ανήκουν στη βυζαντινή εποποιία, που γίνεται μάρτυρας της παρακμής του κράτους και του εαυτού του, αφήνοντας τους άλλους να νέμονται την εξουσία. Όταν, όμως, οι ιστορικές συνθήκες το απαιτούν και ο εχθρός απειλεί τη Βασιλεύουσα και τη Θεσσαλονίκη, υψώνει το ανάστημά του και γίνεται ικανός πολεμιστής. Ζώντας διαρκώς σε μια πάλη με τον ίδιο του τον εαυτό, αγωνιώντας για τη σωτηρία της ψυχής του, ο Μιχαήλ θα βρει τελικά τη λύτρωση μέσα από τη βαθιά πίστη του στη χριστιανική θρησκεία, επιλέγοντας τη μοναστική ζωή. Ο Τερζάκης, σε αυτό το προδρομικό έργο που έχει μεγάλη σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης, περιγράφει μοναδικά την ατμόσφαιρα της αυτοκρατορικής αυλής και του στρατού στην εποχή του Βυζαντίου.

    Το έργο ανεβαίνει σε ακηνοθεσία: Βασίλη Νικολαΐδη, σκηνικά: Άγγελου Αγγελή, κοστούμια: Γιάννη Μετζικώφ, μουσική: Πέτρου Ταμπούρη, χορογραφία- επιμέλεια κίνησης: Έφης Καρακώστα, φωτισμούς: Γιώργου Ταρκάση, διδασκαλία ξιφομαχίας: Δημήτρη Μόσχου.Παίζουν οι ηθοποιοί: Νόνικα Γαληνέα, Μάνος Ζαχαράτος, Βασίλης Σεϊμένης, Βαγγέλης Ψωμάς, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Φώτης Ζήκος, Θανάσης Κεραμίδας, Παναγιώτης Δορλής, Βασίλης Σπυρόπουλος, Σάκης Πετκίδης, Λευτέρης Λιθάρης, Τάσος Πανταζής, Θόδωρος Τεκνετσίδης, Γιάννης Τσάτσαρης, Θωμάς Βούλγαρης, Αστέρης Παλιούγκας, Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιώργος Κώτσος, Νινή Βοσνιάκου, Δημήτρης Καμπερίδης, Θωμάς Γκαγκάς, Γιώργος Καύκας, Χάρης Τσιτσάκης, Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Παναγιωτίδης, Χρήστος Παπαστεργίου, Μερόπη Μορφούλη, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Σιαμσάρης, Κώστας Γακίδης

    [33] 40.300 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 9.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΣΑΓΚΑΛ ΣΤΟ ΚΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (10:04 UTC+2)

    Με συνολικά έσοδα 40.300 ευρώ ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η έκθεση «Όταν ο Σαγκάλ έμαθε να πετάει. Από την εικόνα στην πρωτοπορία» η οποία φιλοξενήθηκε για πέντε μήνες στους χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δέχτηκε περισσότερους από 9.000 επισκέπτες.

    Λόγω του υψηλού εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού της ενδιαφέροντος, η έκθεση είχε επισκέπτες όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από όλη την Ελλάδα, γεγονός πρωτοφανές για τα εικαστικά δρώμενα της πόλης, η οποία για πρώτη φορά φιλοξένησε έργα του Μαρκ Σαγκάλ αλλά και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, από μεγάλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Η έκθεση, η οποία ήταν μια συμπαραγωγή του Κ.Μ.Σ.Τ. με το Μουσείο Εικόνων της Φραγκφούρτης και παρουσιάστηκε πρώτα στη Γερμανία, έκοψε περίπου 9 χιλιάδες εισιτήρια, ανάμεσά τους γύρω στις 3,5 χιλιάδες ήταν φοιτητικά και μαθητικά (να σημειωθεί ότι η έκθεση λειτούργησε σε μια περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά), πούλησε πολλούς καταλόγους και αφίσες.

    Προσεχείς εκθέσεις

    Στις 2 Νοεμβρίου 2004 εγκαινιάζεται στον διεθνούς φήμης εκθεσιακό χώρο Martin Gropius Bau του Βερολίνου η έκθεση με τίτλο «Φως και Χρώμα στη Ρώσικη Πρωτοπορία. Η Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη», η οποία περιλαμβάνει 350 έργα και αρχειακό υλικό, όλα προερχόμενα από τη συλλογή του Κ.Μ.Σ.Τ. Πρόκειται για έργα 60 δημιουργών, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, από το 1900 έως και το 1943 και τα οποία μας δείχνουν τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς όσον αφορά στην απόδοση του φωτός και τη λειτουργία του χρώματος.

    Η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης στις 17 Φεβρουάριου, όπου θα παραμείνει έως τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους του ΚΜΣΤ στη Θεσσαλονίκη (17.06 - 30.09.2005).

    Εξάλλου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει μεγάλη έκθεση με τίτλο Cosmopolis 1, στις 15 Δεκεμβρίου. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 10 χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η κάθε μία με 10 καλλιτέχνες. Ο θεματικός άξονας του Cosmopolis 1 ορίζεται με τον υπότιτλο Micrοcosmos Χ Macrocosmos. Οι επιμελητές των δέκα χωρών της Ν.Α. Ευρώπης θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν μέσα από τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία τις σχέσεις κέντρου περιφέρειας, τοπικισμού κοσμοπολιτισμού, αστικού αγροτικού χώρου μέσα στον ευρύτερο προβληματισμό της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας. Θα παρουσιαστούν γύρω στα 200 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα performances, κ.ά. Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί στους χώρους του Κ.Μ.Σ.Τ. στη Μονή Λαζαριστών και στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι, καθώς και στους χώρους του Μ.Μ.Σ.Τ. θα διαρκέσει έως το τέλος Μαρτίου του 2005.

    Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενώ είναι πολύ πιθανόν στη συνέχεια, να μεταφερθεί στο Leopold Museum της Βιέννης.

    [34] "ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ" ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2004 (09:43 UTC+2)

    Ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα έργα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το παραμύθι «Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας» παρουσιάσει από σήμερα η Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου

    Πριν πολλά χρόνια, ένας αυτοκράτορας στη μακρινή ανατολή είχε το πιο όμορφο παλάτι με τους πιο θαυμαστούς κήπους στον κόσμο. Κι όμως ήταν θλιμμένος. Ποιος θα μπορούσε να τον παρηγορήσει; Μόνο το αηδόνι, το πνεύμα του δάσους με τη μοναδική φωνή, βρήκε τον τρόπο. Το κατάφερε έχοντας για συμμάχους του τα ξωτικά και όλες τις δυνάμεις της φύσης που επιστρατεύουν τερτίπια και κάθε λογής μαγικά για να πετύχουν το σκοπό τους. Μα πάνω απ' όλα το αηδόνι έχει καλά κλεισμένη μέσα του την πιο μεγάλη δύναμη, την αλήθεια.Τι είναι αλήθεια; Τι είναι ψέμα; Μοιάζει να αναρωτιέται ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γράφοντας το 1843 «Το αηδόνι». Μέσα στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού, τα ζώα, τα παιχνίδια, τα φυτά, οι αστερισμοί, οι έννοιες ζωντανεύουν, μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, δίνοντας φτερά στις ψυχές μικρών και μεγάλων.

    Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε το 1805 στην πόλη Οντενζέ, μια μικρή πόλη της Δανίας. Μεγάλωσε σε φτωχικό περιβάλλον και πολύ μικρός, στα δεκατέσσερα του χρόνια, καθώς ήθελε να γίνει ηθοποιός, πήγε στην Κοπεγχάγη για να βρει την τύχη του. Τελικά διάλεξε να γίνει συγγραφέας. Στα τριάντα του χρόνια είχε γράψει κιόλας δύο θεατρικά έργα, ποιήματα , ένα ταξιδιωτικό βιβλίο κι ένα μυθιστόρημα. Το 1835 τύπωσε το πρώτο του βιβλίο με τέσσερα παραμύθια για παιδιά που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Σε λίγους μήνες κυκλοφόρησε ακόμη ένα βιβλίο του και η συνέχεια είναι σε όλους πια γνωστή. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, είχε μάλιστα επισκεφτεί και την Ελλάδα το 1841 και έγραψε ένα βιβλίο για το οδοιπορικό του στη χώρα μας, έγραψε συνολικά 168 παραμύθια τα οποία μεταφράστηκαν σε 65 γλώσσες και ίσως δεν υπάρχει παιδί σήμερα που να μην έχει ακούσει κάποτε ένα δικό του παραμύθι. Ο ίδιος είχε βραβευτεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις και η χώρα του, η Δανία, έχει καθιερώσει το «Βραβείο Άντερσεν» για το καλύτερο έργο στην παιδική λογοτεχνία. Πέθανε το 1875 σε ηλικία 70 ετών.

    Οι συντελεστές της παράστασης «Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας» είναι: Διασκευή-σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου, σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα - Ράνια Υφαντίδου, μουσική: Νίκος Πλάτανος, κίνηση: Αμάλια Μπέννετ, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Πειραλής, βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, βοηθός φωτιστή: Γιάννης Τούμπας, οργάνωση παραγωγής-οδηγός σκηνής: Αθηνά Σαμαρτζίδου. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι ηθοποιοί: Γιάννης Κλίνης, Πολυξένη Ακλίδη, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αμαλία Γκούμα, Σίμος Πατιερίδης, Χρήστος Αλεξανδρίδης, Αντώνης Σιώπκας, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Ευανθία Σωφρονίδου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 17 October 2004 - 18:13:58 UTC