Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ
  • [02] ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΜΙΑΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ
  • [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 130.000 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [04] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
  • [05] Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: Η ΚΡΟΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
  • [06] ΕΝΤΟΝΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ "KOSMIMA"
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ
  • [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
  • [09] ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ ΚΑΤΑ 250 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
  • [10] ΓΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ
  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [12] ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  • [13] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [14] Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [15] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ Ο ΜΠΑΡΙΚΕΛΟ
  • [16] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 73-62 ΠΕΤΥΧΕ Η ΑΕΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [17] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΕ 77-74
  • [18] Ο ΟΦΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 2-1 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [19] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ 6,8 R ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [20] ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥ
  • [21] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [22] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ ΣΤΗ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ
  • [23] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 6,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
  • [24] ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  • [25] "ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ"
  • [26] ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ "ΝΥΦΕΣ" ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓOΣ

  • [01] ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (11:12 UTC+2)

    Με λαμπρότητα και για πρώτη παρουσία ολόκληρης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη οι τετραήμερες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό και το περήφανο «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στο φασισμό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, στην επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, εκτός από την καθιερωμένη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρόντες θα είναι τόσο ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου.

    Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 26ης και 28ης Οκτωβρίου θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, με τη λιτάνευση, στις 11 το πρωί, της Ιερής Εικόνας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή των Αρχών. Στις εννιά παρά είκοσι το βράδυ θα φτάσει στην πόλη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στον οποίο θα γίνει επίσημη υποδοχή.

    Το πρωί της Τρίτης θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών Ναών, οι δε Φιλαρμονικές θα περιέλθουν τις λεωφόρους και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια. Στις 11 θα φτάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα ψαλεί δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης και τις ιστορικές επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου.

    Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στην αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι όπου θα τελέσει τα εγκαίνια εκθέσεως με θέμα: «'Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας». Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης στο ξενοδοχείο 'Hyatt'.

    Στις 6.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας θα εκφωνήσει στην αίθουσα τελετών Α.Π.Θ. τον πανηγυρικό της ημέρας, με θέμα: 'Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο', παρουσία του κ. Στεφανόπουλου. Στις 9 το βράδυ θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο 'Μακεδονία Παλλάς'.

    Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα γίνουν ομιλίες στις δημόσιες υπηρεσίες, στους Δήμους, στα Ν.Π.Δ.Δ., Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς με μέριμνα των οικείων Αρχών. Στις 10 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τη μαθητιώσα νεολαία. Στις 10.30 ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας για τα εγκαίνιά του ενώ στις 11 θα ξεκινήσει η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών. Στις 12.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη «Στέγη Νέων» του Παιδικού Χωριού SOS (Εγνατία 152) όπου θα εγκαινιάσει το κτίριο και το νέο πρόγραμμα του χωριού.

    Στις 5.45 το απόγευμα ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μουσικής όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την έναρξη της ένοπλης φάσης του Μακεδονικού Αγώνα. Αργότερα, στις 19:15 θα επισκεφθεί τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και στις 20.00 θα μεταβεί στη Λ.Α.Φ.Θ. όπου θα του παρατεθεί γεύμα από τον Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σ.Σ.

    Tην Πέμπτη 28 Οκτωβρίου θα γίνει στις 10.30 το πρωί κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 11 ο κ. Στεφανόπουλος θα φτάσει στο χώρο της εξέδρας της παρέλασης (Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου) για την έναρξή της.

    Ο κ. Στεφανόπουλος θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα στις 3 το απόγευμα.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ-ΠΓΔΜ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΜΙΑΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Σκόπια, 23 Οκτωβρίου 2004 (17:52 UTC+2)

    «Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε με εντατικούς ρυθμούς για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την ομόλογό του στα Σκόπια, Ίλινκα Μίτρεβα.

    «Χαιρετίζουμε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για συνομιλίες σε εντατική βάση. Είμαστε και εμείς έτοιμοι όπως και η ελληνική πλευρά», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ενώ χαρακτήρισε το θέμα του ονόματος «ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος».

    Ο κ. Μολυβιάτης επιβεβαίωσε τη σταθερή και θερμή υποστήριξη της Ελλάδας στην πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ, τόσο κατά τη συνάντησή του με την Ίλινκα Μίτρεβα, όσο και στις χωριστές συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και τον πρωθυπουργό, Χάρι Κόστοφ.

    Αναφερόμενος εμμέσως στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου στην ΠΓΔΜ επί του διοικητικού χάρτη που παραχωρεί αυξημένα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «να μην υπάρξουν εξελίξεις ή επιλογές που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».

    «Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί το μεγάλο όραμα όχι μόνον για την ΠΓΔΜ, αλλά για όλη την περιοχή. Θα διασφαλίσει σταθερότητα και ευημερία για όλους τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης», είπε ο κ. Μολυβιάτης, τονίζοντας ότι «σε αυτό, το ευρωπαϊκό, πλαίσιο αντιμετωπίζουμε και τις διμερείς μας σχέσεις με την ΠΓΔΜ, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».

    Η σημερινή συνάντηση ήταν η τρίτη μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών και όπως τονίστηκε, αυτό αποτελεί ένδειξη των πολύ καλών σχέσεων των δυο χωρών.

    Οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνιών για τη διασφάλιση των ελληνικών επενδύσεων, που είναι οι πρώτες σε μέγεθος ξένες επενδύσεις στη γειτονική χώρα με περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια.

    Μάλιστα, αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που μαζί με το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, έχουν συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

    Μία από τις πιο πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στις σχέσεις των δυο χωρών ήταν η έναρξη λειτουργίας Γραφείου Προξενείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η λειτουργία αντίστοιχου γραφείου στην Μπίτολα (Μοναστήρι).

    [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 130.000 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2004 (10:19 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», περισσότεροι από 130.000 είναι οι αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές που κάθονται στα θρανία της χώρας. Ο χώρος του δημοτικού σχολείου είναι η «καρδιά» της εκπαίδευσης των αλλοδαπών, αφού εκεί συγκεντρώνεται το 51,6%. Ωστόσο, μόνο οι μισοί συνεχίζουν στο λύκειο.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές φοιτούν κυρίως στα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων: Στο νομό Αττικής το 42% και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το 30%.

    Μάλιστα, στα περισσότερα σχολεία του κέντρου της Αθήνας το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών ξεπερνά το 60%.

    Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ) του υπουργείου Παιδείας, η ένταξη των παιδιών αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει αποκτήσει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφού από το 8,6% των μαθητών που βρίσκεται στο Γυμνάσιο, μόνο το 3,8% συνεχίζει στο Λύκειο.

    Σημειώνεται ότι τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και οι γονείς ζητούν να αυξηθούν οι τάξεις υποδοχής και τα φροντιστηριακά μαθήματα και παράλληλα να επεκταθούν και στο Λύκειο.

    [04] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Ένας Αστυνόμος Α΄ που υπηρετεί σε κεντρικό Τμήμα των Αθηνών, και ένας Αστυφύλακας που υπηρετεί σε Σταθμό της Αττικής, καθώς και δύο ιδιώτες, συνελήφθησαν σήμερα

    κατηγορούμενοι για «πλαστογραφία από κοινού».

    Ο υποδιοικητής του αστυνομικού τμήματος Πατησίων και ο αστυφύλακας συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα που κατασκεύαζε και διακινούσε πλαστά δελτία ταυτότητας και διαβατήρια, ενώ μαζί και με τους δύο ιδιώτες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    Σε βάρος των αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

    [05] Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: Η ΚΡΟΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, παραβρέθηκε και μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου στην ημερίδα με θέμα «Κρόκος και Υγεία». Την εκδήλωση διοργάνωσε, στο ξενοδοχείο «Holliday Inn» της Θεσσαλονίκης, ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

    Στην ομιλία του ο ΥΜΑ-Θ τόνισε πως η ίδρυση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης το 1971 ήταν το πρώτο και σημαντικό βήμα για την εξέλιξη και ανάπτυξη της κροκοφυτείας. Ωστόσο, όπως επισήμανε, πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα, ώστε να υπάρχει μόνο ανοδική πορεία για τον ελληνικό κρόκο και τους Κοζανίτες παραγωγούς.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «η κροκοκαλλιέργεια στο νομό Κοζάνης έχει άριστες προοπτικές, εάν συνεχίσουμε να επιμένουμε στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Η βελτίωση της ποιότητας και η τυποποίηση μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών προώθησης και προβολής του προϊόντος. Έτσι θα πολλαπλασιασθούν τα αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και εν γένει της εθνικής οικονομίας».

    Μερικές ακόμα στρατηγικές για την προώθηση ακόμα περισσότερο του ελληνικού κρόκου είναι, όπως επισήμανε ο κ. Τσιαρτσιώνης, «να ενισχυθεί η βιολογική καλλιέργεια του κρόκου, ώστε να γίνει ακόμη περισσότερο ανταγωνιστικός και να επιδιωχθεί η κατοχύρωσή του ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης».

    [06] ΕΝΤΟΝΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ "KOSMIMA"

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Έντονο εμπορικό ενδιαφέρον καταγράφεται στη φετινή 19η KOSMIMΑ της HELEXPO, η λειτουργία της οποίας άρχισε χθες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και θα συνεχισθεί έως και τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου.

    Τα εγκαίνια της KOSMIMA έγιναν από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Νίκο Τσιαρτσιώνη, χθες το βράδυ στο περίπτερο 15. «Το «κλειδί» στη νέα εποχή είναι η ποιότητα και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «στην ενιαία και ελεύθερη αγορά, όπως αυτή της διευρυμένης Ευρώπης με τα 500 εκατομμύρια πολιτών, οι ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις και συνεργασίες είναι τεράστιες, ειδικά με τα νέα κράτη μέλη».

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, εξήρε τις προσπάθειες της νέας διοίκησης της HELEXPO, η οποία, όπως είπε, «με τη νέα ώθηση που έχει πάρει, βρίσκεται σε νέα τροχιά ανάπτυξης και προόδου και πλησιάζει περισσότερο τους επαγγελματίες».

    Ο πρόεδρος της HELEXPO, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, αναφέρθηκε στα μεγαλύτερα, σε σχέση με πέρυσι, μεγέθη της φετινής διοργάνωσης, η οποία, τόνισε, «εμπεδώνει τη δυναμική τροχιά που έχει διαγράψει τα τελευταία χρόνια η Έκθεση». «Στόχος της νέας διοίκησης», είπε, «είναι να καταστεί η KOSMIMA σημείο αναφοράς της εσωτερικής αγοράς, ενώ, φέτος, για τη μεγαλύτερη επιτυχία της διοργάνωσης, η HELEXPO, προσκάλεσε επιλεγμένους εμπορικούς επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για την εγχώρια αργυροχρυσοχοΐα, όπως τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία και τη FYROM, καθώς, επίσης και επιλεγμένα καταστήματα από τα ελληνικά νησιά, τα οποία αποτελούν σημαντικά σημεία έμμεσων εξαγωγών».

    Αμέσως μετά τα εγκαίνια ο υπουργός επισκέφθηκε τα περίπτερα της KOSMIMA και το ειδικό αφιέρωμα «Expression & design» στη σύνδεση των περιπτέρων 13 και 15, όπου φιλοξενούνται έργα 24 Ελλήνων σχεδιαστών κοσμήματος, εμπνευσμένα από το θέμα της διεκδίκησης της EXPO 2008 «Μητέρα Γη».

    Στην τελετή των εγκαινίων και στη δεξίωση που ακολούθησε παρέστησαν επίσης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΘ Α.Ε., Νίκος Κασιμάτης, τα μέλη της διοίκησης της HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης και Ηφαιστίων Σερδάρης, τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΘ Α.Ε., Σταύρος Ζαχαρέλης, ο οποίος κατέχει και τη θέση του αντιπροέδρου της ΠΟΚΑΚΩ, ο Γιώργος Τσέντος, η κυρία Πηνελόπη Ράλλη καθώς και εκπρόσωποι του κλάδου και εκθέτες.

    Με στόχο τη μεγαλύτερη επιτυχία της διοργάνωσης, η HELEXPO, προσκάλεσε επιλεγμένους εμπορικούς επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για την εγχώρια αργυροχρυσοχοΐα, όπως τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία και τη FYROM, καθώς, επίσης και επιλεγμένα καταστήματα από τα ελληνικά νησιά, τα οποία αποτελούν σημαντικά σημεία έμμεσων εξαγωγών.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Συντεχνία Αργυροχρυσοχόων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί σεμινάρια γεμολογίας και προώθησης πωλήσεων.

    Το ωράριο λειτουργίας της KOSMIMA είναι αύριο (Κυριακή) από τις 10.00 έως τις 20.00 και τη Δευτέρα από τις 11.00 έως τις 19.00.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την παράκαμψη Καστανιάς στην  Εγνατία οδό, για να επιθεωρήσει την πορεία εξέλιξης του έργου, εν όψει της παράδοσής του, εντός των επομένων μηνών.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφερόμενος στην εξέλιξη του έργου τόνισε ότι «η Εγνατία οδός και η παράκαμψη της Καστανιάς είναι ένα έργο το οποίο δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο στο χώρο των κατασκευών για τα υπόλοιπα έργα στην Ελλάδα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια κατασκευής αυτού του τόσο δύσκολου έργου, το ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων ήταν πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο σε ανάλογα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το πότε θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα αυτοκίνητα και πώς θα γίνει η συντήρηση της παράκαμψης της Καστανιάς, ο κ. Τσιαρτσιώνης απάντησε: «Τα Χριστούγεννα θα περάσουμε από κάτω. Νομίζω ότι, βλέπετε και εσείς, όλα είναι έτοιμα. Θα ακολουθήσει μία φάση όπου τα μεγάλα οχήματα θα καθυστερήσουν, ενδεχομένως δύο-τρεις μήνες, αλλά είναι μία φάση για να εξασκηθεί και το προσωπικό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις σε θέματα οδικής ασφάλειας. Υπάρχουν κομμάτια που αφορούν δύο σήραγγες και δύο γέφυρες, τα οποία θα τελειώσουν αργότερα αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη διέλευση».

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδός ΑΕ, καθηγητή Απόστολο Γούλα, από στελέχη της Εγνατίας στη Δυτική Μακεδονία και από στελέχη των Τεχνικών Εταιρειών που κατασκευάζουν τμήματα του έργου.

    [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (15:14 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Σήμερα ο κ. Κακλαμάνης συναντάται με τους προέδρους των δύο ΠΕΣΥ και τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της πόλης. Νωρίς το πρωί ο υπ. Υγείας επισκέφθηκε τις κλινικές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθώς και τη μονάδα μεθαδόνης που λειτουργεί στο χώρο και συζήτησε τόσο τα τρέχοντα προβλήματα και τις προοπτικές λειτουργίας του Ιδρύματος όσο και το ευρύτερο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν».

    Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον διοικητή του Β΄ ΠΕΣΥ κ. Βαρτζόπουλο, επισκέφθηκε στη συνέχεια το νοσοκομείο «Παπανικολάου» της πόλης και ενημερώθηκε σχετικά με τη λειτουργία του από τον διοικητή και τους εργαζομένους στο νοσοκομείο.

    [09] ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΦΕΤΟΣ ΚΑΤΑ 250 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2004 (13:02 UTC+2)

    Περίπου 250 ευρώ ακρίβυνε η ζωή μας σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που σημαίνει ότι τουλάχιστον κατά 10% περισσότερο πρέπει να πληρώσουν οι ελληνικές οικογένειες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

    Αυτό προκύπτει από ανάλυση και σύγκριση των στοιχείων του δείκτη των τιμών καταναλωτή της ΕΣΥΕ, αλλά και από έρευνα που διενήργησε η εφημερίδα «Απογευματινή» σε ελληνικά νοικοκυριά.

    Στα έξοδα αυτά δεν υπολογίζονται τα έξοδα για διασκέδαση, η οποία σιγά- σιγά βγαίνει από τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών. Μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα φροντιστηρίου χρειάζεται τουλάχιστον 2.068 ευρώ, και μάλιστα σε περίπτωση που έχει δικό της σπίτι. Αν πληρώνει ενοίκιο τότε στα έξοδα προστίθενται τουλάχιστον 550 ευρώ το μήνα.

    Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς υπολογίζεται ότι μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να πληρώσει περίπου 180 ευρώ περισσότερο για κοινόχρηστα από την προηγούμενη χρονιά. Στα έξοδα ευρείας κατανάλωσης τα 300 ευρώ φεύγουν όπως «μια ανάσα»,

    Αναγκαστικά πολλά νοικοκυριά στρέφονται σταδιακά σε προϊόντα φθηνότερα , ενώ για ένδυση και υπόδηση ξοδεύουν όλο και λιγότερα «κυνηγώντας» τις προσφορές.

    Σε πολλές οικογένειες όλα τα μέλη εργάζονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, αλλά και τότε τηρείται ο προϋπολογισμός με ευλάβεια.

    Οι δεσμοί της ελληνικής οικογένειας με την ευρύτερη έννοια του όρου βγάζουν σε αρκετές περιπτώσεις την οικογένεια από τις οικονομικές δυσκολίες.

    Ακόμη η ελληνική οικογένεια πολλές φορές καταφεύγει στο δανεισμό ή στη χρήση πιστωτικών καρτών.

    [10] ΓΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ

    Άγκυρα, 23 Οκτωβρίου 2004 (15:04 UTC+2)

    Για «συνήθεις εκπαιδευτικές δραστηριότητες» κάνει λόγο το Τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του, απαντώντας σε ελληνικά δημοσιεύματα για παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των χωρικών μας υδάτων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ακταιωρούς.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Ελλάδα και ότι καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, με σκοπό τη δημιουργία και την εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 23 Οκτωβρίου 2004 (11:54 UTC+2)

    Συνεχίζονται από το πρωί του Σαββάτου οι συνομιλίες που έχει στα Σκόπια με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διήμερων επαφών του υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα.

    Γύρω από το ζήτημα παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα και τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη δημοσιότητα στην επίσκεψη.

    Το Σάββατο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έχει από το πρωί συνομιλίες με την ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα, τον πρωθυπουργό Χάρι Κόστοφ, τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, και τους πολιτικούς αρχηγούς: Αλί Αχμέτι, ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη»· Νίκολα Γκρούεφσκι, πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και Αρμπεν Τζαφέρι, πρόεδρο του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών».

    Ο κ. Μολυβιάτης έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στα Σκόπια από το Βουκουρέστι όπου συμμετείχε στην διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών για την Διαβαλκανική Συνεργασία. Σχεδόν αμέσως συναντήθηκε με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ, Μίχαελ Σάαλιν.

    Ο Π.Μολυβιάτης αναμένεται να επαναλάβει τη σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει ένας ουσιαστικός, και όχι προσχηματικός διάλογος, ώστε να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Εκτιμάται ότι κίνηση για την επίλυση του ζητήματος δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμα και εντός του 2005.

    Στις συνομιλίες θα τεθούν και άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, θα συζητηθεί το επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στη χώρα, η κατάσταση στο Κόσοβο και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας.

    [12] ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 23 Οκτωβρίου 2004 (11:48 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις, δηλώσεις και αντιπαραθέσεις σχετικά με τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, την περίοδο 1999 - 2000 και τα κέρδη που απεκόμισαν κάποιοι με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα. Με δηλώσεις τους βουλευτές αναφέρθηκαν σε όσα αποκαλύπτονται για το πρόσωπο τους και τα άλλα πολιτικά πρόσωπα στα οποία γίνονται αναφορές σε δημοσιεύματα του Σαββάτου.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου δήλωσε ότι έκανε μόνο μία αγορά μετοχών, ουδέποτε πώλησε και ότι έχει ζημιώσει. Αυτό πρόσθεσε δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάμειξη στο Χρηματιστήριο. Ανέφερε επίσης ότι αν εγείρεται θέμα κομματικής συμπεριφοράς θα το συζητήσει με το κόμμα του.

    Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος προέβησαν σε αγοραπωλησίες μετοχών.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα γεγονότα διαβάλλονται άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την διαλεύκανση του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου.

    Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μάυρου διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει θέμα από την εμπλοκή βουλευτών του κόμματος σε αγοραπωλησίες μετοχών. Η κ. Μαύρου τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί θέμα κομματικής συμπεριφοράς καθώς υπήρχε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να μην γίνουν αγοραπωλησίες μετοχών από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Ο βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Χριστόδουλος Ταραμουντάς διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει υποψία διάπραξης αδικήματος από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη στο θέμα της αγοράς μετοχών και είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει και να διερευνήσει την υπόθεση. Μίλησε επίσης για διαπλοκή του ΔΗΣΥ με χρηματιστές οι οποίοι διαχειρίζονταν τα οικονομικά του κόμματος.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης απέρριψε τις επικρίσεις περί διαπλοκής του κόμματος με χρηματιστές και τόνισε ότι στο οικονομικό συμβούλιο του κόμματος συμμετείχαν πρόεδροι και διευθυντές τραπεζών και πολλοί άλλοι.

    Αναφορικά με τις βολές κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει αξιώσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης για να λάμψει η αλήθεια. Κάλεσε επίσης όσους έχουν οποιοδήποτε στοιχείο να το δώσουν στη δημοσιότητα ή να αποσύρουν τις κατηγορίες τους.

    Ο Υπουργών Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου επένδυσε στο Χρηματιστήριο αλλά όπως δήλωσε δεν πούλησε ούτε μία μετοχή και δεν κέρδισε ούτε ένα σεντ. Είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να υποβάλει την παραίτηση του αν αποδειχθεί ότι παρανόμησε με οποιεσδήποτε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο. Ο κ. Θράσου σχολίαζε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν συναλλαγές στο ΧΑΚ σε κλειστή περίοδο

    [13] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Λευκωσία, 23 Οκτωβρίου 2004 (10:18 UTC+2)

    Η συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών ομάδων σε μια πόλη καθώς και η διατήρηση και αναζωογόνηση των ιστορικών κέντρων, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την 8η Διάσκεψη της Ένωσης Πρωτευουσών Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συνήλθε χθες στη Λευκωσία.

    Οι δήμοι που μετέχουν στην Ένωση αποφάσισαν να υποστηρίξουν μια πιο δραστήρια συμμετοχή των τοπικών αρχών και να ενθαρρύνουν τη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ πόλεων και κυβερνήσεων, ούτως ώστε να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο που να τους δίνει εξουσία για διευκόλυνση της συνύπαρξης των διάφορων εθνοτήτων σε μια πόλη.

    Στη Διάσκεψη έλαβαν μέρος Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών της Λευκωσίας, της Αθήνας, του Βελιγραδίου, της Βιέννης, της Βουδαπέστης, του Κιέβου, της Λουμπλιάνα, της Ποντκόριτσα,

    του Σεράγεβου, της Σόφιας, των Τιράνων και του Ζάγκρεμπ.

    Ως νέο μέλος της Ένωσης έγινε εξάλλου σήμερα αποδεκτός ο Δήμος Ζάγκρεμπ, πρωτεύουσα της Κροατίας. Τη σχετική συμφωνία εισδοχής υπέγραψε η Δήμαρχος Ζάγκρεμπ Βλάστα Πάβιτς.

    Σε χαιρετισμό του στη διάσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου υπογράμμισε την ανάγκη όπως γίνει συστηματική και συντονισμένη εργασία ούτως ώστε να αξιοποιηθεί ο πλούτος του παρελθόντος και της ιστορίας, αλλά και ο δυναμισμός της συνύπαρξης με τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα.

    Σε ομιλία του στη Διάσκεψη, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας είπε ότι τα δύο κύρια θέματα της Διάσκεψης είναι αλληλοσυνδεόμενα και οι σωστοί χειρισμοί τους αποτελούν πρόκληση για τις πόλεις.

    Η Αντιδήμαρχος Αθηνών Καλλιόπη Μπουρδάρα αφού μετέφερε το χαιρετισμό της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη ευχήθηκε όπως τα συμπεράσματα της Διάσκεψης μεταφερθούν και στις κυβερνήσεις των χωρών, ούτως ώστε με τη συνεργασία τοπικής και κεντρικής κυβέρνησης να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [14] Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Με νίκες συνέχισαν το Ηράκλειο, το Αιγάλεω, ο Σπόρτιγκ και η Νήαρ Ηστ στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Α2 μπάσκετ ανδρών. Κέρδισαν το Π. Φάληρο, την Χαλκίδα, τον ΚΑΟΔ και τον Κολοσσό αντίστοιχα και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας. Επίσης σπουδαία νίκη πέτυχε η Ξάνθη που επιβλήθηκε με 74-71 του Περιστερίου. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με το παιχνίδι της Λάρισας με τον Δούκα.

    Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής είναι:

    Ηλυσιακός-Ανω Λιόσια 76-60

    Π. Φάληρο-Ηράκλειο 76-79

    ΚΑΟ Δράμας-Σπόρτιγκ 51-66

    Νήαρ Ηστ-Κολοσσός 73-72

    Ξάνθη-Περιστέρι 74-71

    ΑΓΕ Χαλκίδος-Αιγάλεω 85-87

    Αύριο

    Γ. Λάρισα-Δούκας.

    Η βαθμολογία

    Ηράκλειο 4

    Αιγάλεω 4

    Σπόρτιγκ 4

    Νήαρ Ηστ 4

    Κολοσσός 3

    Ηλυσιακός 3

    Ξάνθη 3

    Δούκας 2 (μια αγωνιστική)

    Λάρισα 2 (μία αγωνιστική)

    Χαλκίδα 2

    ΔΑΣΑΛ 2

    ΚΑΟΔ 2

    Περιστέρι 2

    Π.Φάληρο 2.

    [15] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ Ο ΜΠΑΡΙΚΕΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ο Ρούμπενς Μπαρικέλο ήταν σήμερα ο πιλότος της Φόρμουλα 1 που έκανε τον ταχύτερο γύρο στα προκριματικά του γκραν πρι της Βραζιλίας στην πίστα του Ιντερλάγκος. Ετσι ο Βραζιλιάνος θα ξεκινήσει από την πρώτη γραμμή εκκίνησης, ενώ λίγο πίσω του θα είναι ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια και στην τρίτη θέση ο Κίμι Ράικονεν. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μίκαελ Σουμάχερ, θα ξεκινήσει από την 18η θέση της εκκίνησης, καθώς τιμωρήθηκε με την αφαίρεση δέκα θέσεων γιατί άλλαξε κινητήρα, μετά από ατύχημα που είχε στα δοκιμαστικά.

    Αναλυτικά οι 10 πρώτοι πιλότοι είναι:

    1. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία-Φεράρι) 1:10.646

    2. Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβία-Γουίλιαμς) 1:10.850

    3. Kίμι Ράικονεν (Φινλανδία-ΜακΛάρεν) 1:10.892

    4. Φελίπε Μάσα (Bραζιλία-Σάουμπερ) 1:10.922

    5. Τζένσον Μπάτον (Bρετανία-BAR) 1:11.092

    6. Tακούμα Σάτο (Ιαπωνία-BAR) 1:11.120

    7. Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία-Γουίλιαμς) 1:11.131

    8. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία-Ρενό) 1:11.454

    9. Γιάρνο Τρούλι (Iταλία-Τογιότα) 1:11.483

    10. Τζιανκάρλο Φισικέλα (Iταλία-Σάουμπερ) 1:11.571.

    [16] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 73-62 ΠΕΤΥΧΕ Η ΑΕΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Μεγάλη σε έκταση νίκη, με «θύμα» την Ολύμπια Λάρισας πέτυχε το απόγευμα η ΑΕΚ. Η Ενωση πιάνοντας πολύ καλή απόδοση δεν δυσκολεύτηκε να επιβληθεί με 73-62 της νεοφώτιστης Ολύμπιας στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Ηταν καλύτερη από την αρχή και έδειξε τις προθέσεις της από νωρίς. Είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και δεν τον έχασε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης. Από την άλλη η Ολύμπια Λάρισας έδειξε ότι διαθέτει καλά στοιχεία, καλούς παίκτες και υπέροχο κοινό. Πρώτος σκόρερ από την Ολύμπια Λάρισας ήταν ο Μπένερμαν που σημείωσε 19 πόντους, ενώ από την ΑΕΚ τους περισσότερους πόντους πέτυχε ο Χατζής (23π).

    Τα δεκάλεπτα: 16-11, 21-23, 47-47, 62-73.

    ΟΛΥΜΠΙΑ Λ. : Λεπενιώτης 3, Λάτιφιτς 3 (1), Καράτζιος 3 (1), Λιάκος 3, Λάππας 7 (1), Γκραντ 9, Κακλαμάνος, Μπένερμαν 19 (2), Γιοκσίμοβιτς, Χαρισμίδης 4, Παπακώστας 3, Σκοτ 8

    ΑΕΚ: Λόλις 15, Νικολαϊδης 8 (1), Ζήσης 7 (1), Τσιάρας 2, Κους 1, Χατζής 23 (2), Γλυνιαδάκης 2, Άντιτς 2, Κακιούζης 6, Μπουρούσης 2, Μπέιλι 5.

    [17] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΕ 77-74

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη πέτυχε ο Πανιώνιος. Επικράτησε του νεοφώτιστου Πανελληνίου με 77-74 στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι κάλυψαν διαφορά εννέα πόντων στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ενώ προηγήθηκαν και με 74-72 χάρη σε εύστοχο τρίποντο του Αμερικανού Ρόμπερτσον.

    Όμως ο Πανιώνιος είχε σε πολύ καλή ημέρα τον Γιώργο Διαμαντόπουλο που αποδείχθηκε παίκτης της τελευταίας στιγμής, αφού στο τέλος πέτυχε πέντε σημαντικούς πόντουΣ (ήταν και πρώτος σκόρερ του Πανιωνίου με 17 πόντους). Πρώτοι σκόρερ από τον Πανελλήνιο ήταν οι Ρόμπερτσον και Τσαμάτος που πέτυχαν από 13 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 15-25, 38-37, 56-53, 77-74

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Γιώργος Καλαφατάκης): Φαλέκας 4, Πετρόπουλος 6, Σιγάλας 2, Περπέρογλου 2, Χέντερσον 15, Διαμαντόπουλος 17, Οικονόμου 16, Ουότσον 11, Σούλης, Κουλ 4

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Μάνος Μανουσέλης): Δρελιώζης 2, Κανταρτζής 10, Ρόμπερτσον 13, Κράσιτς 11, Μόρφης, Μποζίκας 5, Γιανγκ 6, Τσόπης 5, Γκαρσία 9, Γιάγκλα, Λίγγος, Τσαμάτος 13.

    [18] Ο ΟΦΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 2-1 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι, ο ΟΦΗ νίκησε με 2-1 τον Ηρακλή, στο γήπεδο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» και πρόσθεσε άλλους τρεις βαθμούς στην βαθμολογία του.

    Η αλλαγή του Ολιβέϊρα με τον Νουαφόρ στο 69', για τους Κρητικούς αποδείχθηκε χρυσή, αφού ο τελευταίος στο 75' άνοιξε στον Μαχλά που δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα κάνοντας το τελικό 2-1. Νωρίτερα οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 31΄ με χτύπημα φάουλ του Τριανταφύλλου (1-0), ενώ στο 36' ο Μουράτι με τον ίδιο τρόπο ισοφάρισε (2-2). Σημειώνεται ότι στο 87΄ο Μουράτι είδε κόκκινη κάρτα για άσεμνη χειρονομία. Ενέργεια που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των φιλάθλών που τον αποδοκίμασαν.

    Διαιτήτευσε ο κ. Νταμπώσης, ο οποίος έδειξε κίτρινη κάρτα στους Αρβανίτη, Σεγκιρί, Σταυρακάκη, Αμπάρη, Πουρσανίδη και Κουνενάκη.

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Σταυρακάκης, Κολιτσιδάκης (46΄ Κουτσουρές), Κουνενάκης, Αρβανίτης, Τομάς, Ρουμπάκης, Μπελεβώνης, Τριανταφύλλου (83΄ Δέντσας), Μαχλάς, Ολιβέϊρα (69΄ Νουαφόρ).

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Γκαρσία, Γκατσαμπής (72΄ Μπακιρτσίογλου), Σνάουτσνερ, Ιωάννου, Λαγός (66΄ Παπαποστόλου), Πουρσανίδης, Σεγκιρί, Μουράτι (86΄ Καπετάνος), Μίετσελ, Κεϊτά.

    [19] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ 6,8 R ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 23 Οκτωβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 400 τραυματίες είναι ο απολογισμός του ισχυρότατου σεισμού μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Ιαπωνία.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην πόλη Νιγκάτα, 200 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.

    Από το σεισμό εκτροχιάστηκε ένα τρένο, ενώ δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Τον αρχικό σεισμό ακολούθησαν δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.

    [20] ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥ

    Βαγδάτη, 23 Οκτωβρίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Η οργάνωση «Ανσάρ Αλ Σούνα», η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, παρουσίασε σήμερα στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες από τον αποκεφαλισμό ενός Ιρακινού, που παρουσιάζεται ως «κατάσκοπος ο οποίος συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς», στη Μοσούλη.

    Σε ανακοίνωσή της που συνοδεύεται από φωτογραφίες του αποκεφαλισμού, η οργάνωση τονίζει πως «οι μουτζαχεντίν της Μοσούλης συνέλαβαν έναν κατάσκοπο, τον οποίο είχαν στρατολογήσει οι αμερικανικές δυνάμεις για να τους δίνει πληροφορίες σχετικά με τους μουτζαχεντίν της Μοσούλη» και προσθέτει πως ο κατάσκοπος αυτός «εργαζόταν στην αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο της πόλης».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο άντρας «παραδέχτηκε τη συνεργασία του με τους Αμερικανούς και το μίσος του για τους μουτζαχεντίν, αλλά και ότι πρόσβαλε δημόσια τον προφήτη Μωάμεθ. Στην ανάκριση παραδέχτηκε τις πράξεις του και αποκάλυψε το δίκτυο για το οποίο δούλευε. Αποκεφαλίστηκε ως παράδειγμα για τους άλλους», τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης «Ανσάρ Αλ Σούνα».

    [21] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Καμπούλ, 23 Οκτωβρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στην κεντρική Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα επτά.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, μεταξύ των τραυματιών είναι και τρία μέλη της πολυεθνικής δύναμης που σταθμεύει στη χώρα (ISAF).

    Εκπρόσωπος της ISAF δήλωσε ότι ένας από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι άλλοι δύο δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι συνολικά έγιναν τρεις εκρήξεις, ενώ νεκρός είναι ο ίδιος ο δράστης της επίθεσης.

    Από την έκρηξη καταστράφηκαν δύο οχήματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το περιστατικό συνέβη στην Τσίκεν Στριτ, όπου συχνάζουν πολλοί δυτικοί πολίτες και στρατιωτικοί που βρίσκονται στη χώρα.

    Ακολούθησε τηλεφώνημα εκπροσώπου των Ταλιμπάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις κατά των ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, όπως και για τη σημερινή επίθεση στην Καμπούλ» δήλωσε ο Αμντούλ Λάτιφ Χακίμι.

    «Δεν επιτεθήκαμε κατά τις εκλογές (αφγανικές προεδρικές εκλογές στις 9 Οκτωβρίου), γιατί δεν θέλαμε να σκοτώσουμε αθώους, όμως οι Αμερικανοί και τα ξένα στρατεύματα είναι εχθροί μας», πρόσθεσε ο Χακίμι, υποσχόμενος «κι άλλες επιθέσεις».

    [22] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΡΑΤΣΙΣΤΩΝ ΣΤΗ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ

    Ουέλλινγκτον, 23 Οκτωβρίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σήμερα έξω από το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας στο Ουέλλινγκτον, ανάμεσα σε μέλη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και αντι-ρατσιστές διαδηλωτές, με αποτέλεσμα ή αστυνομία να συλλάβει 3 άτομα.

    Περίπου 70 μέλη του Εθνικού Μετώπου που ζητούσαν να προστατευθεί η βρετανική κληρονομιά της χώρας συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των μεταναστών και χαιρετώντας ναζιστικά.

    Μέλη της νεοϊδρυθείσας αντι-ρατσιστικής οργάνωσης Πολυ-Πολιτισμικής Αοτεαρόα (MCA), που πραγματοποιούσαν πορεία προς τη Βουλή, επιτέθηκαν εναντίον των ακροδεξιών με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια.

    Η αστυνομία επενέβη και συνέλαβε ένα μέλος του Εθνικού Μετώπου που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και έναν αντι-ρατσιστή διαδηλωτή. Άλλος ένας διαδηλωτής συνελήφθη όταν επιχείρησε να παρεμποδίσει το έργο της αστυνομίας.

    Η οργάνωση Πολυ-Πολιτισμική Αοτεαρόα (MCA) συγκροτήθηκε πρόσφατα μετά από σειρά ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών και ιθαγενών Μαορί στο Ουέλλινγκτον. Στη γλώσσα των Μαορί «Αοτεαρόα» σημαίνει Νέα Ζηλανδία.

    [23] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 6,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ

    Τόκιο, 23 Οκτωβρίου 2004 (15:50 UTC+2)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το Τόκιο και τις γύρω περιοχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο, ενώ τουλάχιστον 60 τραυματίστηκαν, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Νιγκάτα, 200 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.

    Δύο από τους τέσσερις μετασεισμούς, που ακολούθησαν την ισχυρή σεισμική δόνηση, ήταν μεγέθους 5,9 και 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ.

    Όπως μετέδωσε το NHK News, ένας άνδρας γύρω στα 30 έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε στα ερείπια σπιτιού στην πόλη Οτζίγια, ενώ πολλοί άνθρωποι στην Νιγκάτα τραυματίστηκαν από αντικείμενα που έπεσαν στη διάρκεια του ισχυρού σεισμού και των μετασεισμών. Επίσης ορισμένα σπίτια στην πόλη Οτζίγια κατέρρευσαν, ενώ τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Τόκιο-Νιγκάτα εκτροχιάστηκε στην πόλη Σάντζιο, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

    [24] ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2004 (10:54 UTC+2)

    Δέκα τηλεοπτικές παραγωγές θα προβληθούν στη διάρκεια του Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ που διοργανώνεται αύριο Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη Α' στο Λιμάνι.

    Το Φεστιβάλ οργανώνεται από την ΕΡΤ3 στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal και ειδικότερα της Θεματικής Προτεραιότητας 3 «Ρατσισμός- Ξενοφοβία και άλλες μορφές διακρίσεων».

    Η Κοινοτική Πρωτοβουλία Εqual εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Η Πρωτοβουλία Εqual στηρίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων, τη δημιουργία καλύτερων θέσεων απασχόλησης και την εξασφάλιση της δυνατότητας όλων να έχουν πρόσβαση στις θέσεις αυτές.

    Ο βοηθητικός μηχανισμός για πετύχει η ΚΠ ΕQUAL τους στόχους της είναι τα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα, τα οποία σκοπό έχουν να αναδείξουν προσεγγίσεις πρακτικές και καινοτόμες που εφαρμόστηκαν πιλοτικά από την Εqual, ώστε μετά την εφαρμογή να ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση.

    Τα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα είναι ομάδες εργασίας που προωθούν να γίνουν γνωστές οι πρακτικές του κάθε Δικτύου που εφαρμόζονται και έχουν επιτυχία.

    [25] "ΩΡΑΙΑ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΟ "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ"

    Λάρισα, 23 Οκτωβρίου 2004 (09:55 UTC+2)

    Με την αριστουργηματική κωμωδία του Τζορτς Μπέρναρ Σο «Ωραία μου κυρία» - (Πυγμαλίων) και με τους Νίκο Γαλανό και Μαρίνα Καλογήρου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε μετάφραση Βιολέττας Καρύδη, σκηνοθεσία Κωστή Τσώνου, σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου, μουσική Γιώργου Μπουντουβή και σε χορογραφίες της Νίκης Τηγανιτάκη - Λυτροκάπη, θα κάνει έναρξη παραστάσεων για τη νέα θεατρική χρονιά 2004-2005 το «Θεσσαλικό Θέατρο» - μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Φιλοκτήτη», το καλοκαίρι που μας πέρασε.

    Oι παραστάσεις θα δίνονται κανονικά, όπως κάθε χρόνο, στο «Θέατρο του Μύλου» της Λάρισας, κάνοντας πρεμιέρα στα τέλη Νοεμβρίου.

    Το έργο ανεβαίνει με τη μορφή «μιούζικαλ», σε στίχους της Τατιάνας Αρκούδη, ενώ τους άλλους ρόλους του έργου ερμηνεύουν πολλοί ακόμη ταλαντούχοι ηθοποιοί και χορευτές που είναι οι Θανάσης Δόβρης, Στυλιανός Δρίβας, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Βασιλική Καμπούρη, Παναγιώτα Καπέλα, Γιάννης Κοτσαρίνης, Δήμητρα Μανουσάκη, Πόπη Πελτεκοπούλου και Ανδρέας Τσατσαρής.

    O σκηνοθέτης της παράστασης Κωστής Τσώνος, σχολιάζοντας με μια πρώτη ματιά το έργο αναφέρει:

    «O Τ. Μπέρναρ Σο, στο έργο του αποδεικνύει πως τελικά είναι αυθαίρετα τα ορόσημα που διαχωρίζουν τις κοινωνικές τάξεις και πως υπό ορισμένες προϋποθέσεις κυττάρου, μορφώσεως, αγωγής, περιβάλλοντος κ.λπ., όλοι οι άνθρωποι μπορούν να είναι, ή να γίνουν, «Κύριοι» ή «Κυρίες» του καλού κόσμου και να ανέβουν κοινωνικά σε επίπεδο συμπεριφοράς και ομιλίας.

    O Τ. Μπέρναρ Σο, πλάθει δύο από τις συμπαθέστερες και πιο αληθινές μορφές του Θεάτρου, γεμάτες ανθρωπιά. Μορφές όπως του καθηγητή Χίγγινς, που στοιχηματίζει με τον εκκεντρικό συνταγματάρχη Πίκεριν να μεταμορφώσει μέσα σε έξι μήνες ένα αδέσποτο κορίτσι του δρόμου σε άψογη κοσμική κυρία... και της Ελίζας Ντούλιτλ, μιας νεαρής αλήτισσας, που με την καθοδήγηση του καθηγητή Χίγγινς, μεταβάλλεται, πράγματι, σε μεγάλη και γοητευτική κυρία.

    Στο έργο υπάρχει διάχυτη η σατιρική καθώς και ειρωνική διάθεση του συγγραφέα που έθελξαν και δεν παύουν να θέλγουν το παγκόσμιο κοινό και μάλιστα αποτελούν ένα από τα κύρια γνωρίσματα της θεατρικής του δημιουργίας στην «Ωραία μου Κυρία».

    Η σάτιρα, η ειρωνεία, έχουν απλότητα σε ζεστασιά και δημιουργούν έντονα τα στοιχεία της κωμωδίας.

    Τελικά ο Τ. Μπέρναρ Σο, επιχειρεί να δείξει ότι αυτό που κάνει τον άντρα ή τη γυναίκα τού «καλού κόσμου» είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί σε οποιονδήποτε άνθρωπο και ότι συνεπώς, «εξωτερικά» και όχι βαθύτερα συστατικά είναι εκείνα που αποτελούν τις κοινωνικές διαφορές.

    Το «Ωραία μου Κυρία» είναι ένα διασκεδαστικό, ιδιοφυές θεατρικό έργο με ρομαντική πλοκή, που με τα «πρόσωπά» του, με τις ανθρώπινες καταστάσεις μάς θέλγουν με την κωμικότητά τους και πραγματικά μπορεί να χαρακτηριστεί αριστούργημα».

    [26] ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ "ΝΥΦΕΣ" ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓOΣ

    Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2004 (00:06 UTC+2)

    Την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Νύφες» παρακολούθησαν στον κινηματογράφο της Αθήνας «Αβάνα» ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής και η σύζυγος του Νατάσα.

    «Είναι μια πολύ δυνατή, μια ευαίσθητη ταινία που φωτίζει με ιδιαίτερα διεισδυτικό τρόπο μια ανθρώπινη και πολύ τραγική πτυχή της πρόσφατης ιστορίας. Συνάμα όμως είναι ένα ξεχωριστό δείγμα γραφής της εξαιρετικής ποιότητας που μπορεί να προσφέρει η ελληνική τέχνη, που μπορούν να προσφέρουν οι Ελληνες δημιουργοί. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές», δήλωσε μετά την προβολή ο πρωθυπουργός.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 23 October 2004 - 18:13:45 UTC