Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [03] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
  • [04] ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
  • [05] ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΝ ΦΛΗΤ
  • [06] Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
  • [07] Η ΝΔ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [08] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
  • [09] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: "ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ" Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [10] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΠΡΟΣ ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
  • [12] ΣΒΒΕ: ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
  • [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ Χ.Α.
  • [14] ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
  • [15] ΣΑΧΙΝ: Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
  • [16] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [17] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ
  • [18] ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο
  • [19] ΑΝΟΔΟΣ 0,91% ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ
  • [21] ΣΥΝΘΗΜΑ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ
  • [22] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΟ Ο ΚΑΜΠΑΝΙΑ
  • [23] Τ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
  • [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  • [25] Ο ΑΛΑΟΥΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ
  • [26] ΣΤΙΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [27] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
  • [28] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
  • [30] ΓΛΥΚΕΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΙΣΤΟΡΗΣΗ- Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ
  • [31] "ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [32] O "ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΝΟEΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ
  • [33] Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2004 (14:34 UTC+2)

    Σπασμωδικές κινήσεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ δεν βοηθούν, αντιθέτως βλάπτουν όπως έβλαψε και η απραξία ετών που έδειξε η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ.Καραμανλής άσκησε κριτική σε προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι έγιναν λάθη, τόνισε ότι κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών όταν τον ρώτησαν αν κάνει αυτοκριτική, αλλά υπογράμμισε ότι σήμερα χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ζήτησε τη στήριξη όλων των κομμάτων στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε ηγέτες χωρών της Ε.Ε. (Βρετανία, Αυστρία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία κ.α.), καθώς και τον ύπατο εκπρόσωπο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Διαβεβαίωσε τους Έλληνες ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και η κυβέρνηση θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να επιτευχθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και αν χρειαστεί, εφόσον υπάρξουν βήματα, θα συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αφού η σταθερή του επιδίωξη είναι η εθνική συνεννόηση.

    Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε κάποιες κινήσεις εφόσον είχε ενδείξεις ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προχωρούσε σε αυτή την ενέργεια, απάντησε ότι με ενδείξεις δεν γίνεται πολιτική. Παρατήρησε όμως ότι από την περασμένη άνοιξη ο ίδιος είχε καταστήσει σαφή την ευαισθησία της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ενώ το ίδιο θέμα έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, στις συνομιλίες που είχε με την Σκοπιανή ομόλογο του. «Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, αντιθέτως για πρώτη φορά επιτύχαμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. να περιληφθεί η ελληνική θέση σε κείμενο της Ένωσης και να είναι θέση της Κοινότητας. Αυτό έγινε αρχές Σεπτεμβρίου και είναι ελληνική επιτυχία για την οποία επιλέξαμε να μην θριαμβολογήσουμε», επισήμανε.

    Ο κ.Καραμανλής χαρακτήρισε εσφαλμένη την πολιτική των ΗΠΑ, άστοχη και άτυχη την απόφαση να αναγνωρίσει μονομερώς την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Άφησε αιχμές σε βάρος της αντιπολίτευσης για τις αντιδράσεις της μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ και επέμεινε στην ανάγκη συνεννόησης.

    Αρνήθηκε να σχολιάσει κινήσεις για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στην Ελλάδα και είπε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως όλα τα θέματα της χώρας, κυρίως μάλιστα τα εθνικά θέματα, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, με σοβαρότητα, με αίσθημα ευθύνης. Σπασμωδικές κινήσεις όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα. Όπως δυστυχώς έβλαψε την υπόθεση των Σκοπίων και η απραξία ετών και η μετάθεση των ευθυνών από χρόνο σε χρόνο. Στον ΟΗΕ ενώ όλα αυτά τα χρόνια έπρεπε να γίνουν συζητήσεις για να εξευρεθεί λύση, ουδείς ασχολήθηκε. Από το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση επανέφερε το θέμα των Σκοπίων στην ατζέντα. Έγιναν επαφές και συζητήσεις στον ΟΗΕ αλλά και στα Σκόπια. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ έλαβε την ελληνική διαβεβαίωση ότι θέλει η χώρα μας να βγει το θέμα από το τέλμα και επιτέλους να λυθεί».

    «Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, αντιθέτως για πρώτη φορά επιτύχαμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. να περιληφθεί η ελληνική θέση σε κείμενο της Ένωσης και να είναι θέση της Κοινότητας. Αυτό έγινε αρχές Σεπτεμβρίου και είναι ελληνική επιτυχία για την οποία επιλέξαμε να μην θριαμβολογήσουμε. Όλες αυτές οι ενέργειες προετοιμάστηκαν και εκδηλώθηκαν όχι σε πολιτικό κενό, αλλά σε μία περίοδο που αντιμετωπίζαμε την καταληκτική φάση του μεγάλου θέματος του κυπριακού αλλά και της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως γνωρίζετε η FYROM έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης στην Ε.Ε.»

    «Ήδη σε επιστολή του προεδρεύοντας Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών προς τα Σκόπια αναφέρεται ρητώς ότι η ονομασία που αποδέχεται η Ε.Ε. γι αυτή τη χώρα είναι η FYROM. Είναι αλήθεια ότι πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια αναγνώρισαν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις ολιγώρησαν και η διαδικασία στον ΟΗΕ είχε τελματωθεί. Βρισκόμαστε ενώπιον γεγονότων και όχι απλών υποθέσεων. Σταθερή και απαρέγκλιτη θέση μας είναι: δίνουμε από την αρχή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Λύση που δεν θα ικανοποιήσει μόνο το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων αλλά κυρίως θα δημιουργήσει προϋποθέσεις σταθερότητας και καλής γειτονίας στην περιοχή. Κάθε μάχη είναι δύσκολη. Στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε οι διπλωματικές προσπάθειες, οι διπλωματικές δυνατότητες, δεν εξασφαλίζονται σε μία μέρα. Η απογοήτευση είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Στρατηγικός σχεδιασμός, πρόγραμμα, διακρίνει τη δική μας πολιτική, την πολιτική της Ελλάδας του σήμερα και του αύριο».

    «Θέση της Ε.Ε. ήταν και παραμένει ότι τα Σκόπια για να έχουν ελπίδες ένταξης στην Ε.Ε. θα πρέπει προηγουμένως να έχουν αποδεχτεί κοινώς αποδεκτή λύση. Θέλω για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω τους Έλληνες ότι αυτή η κυβέρνηση κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Δεν θα προσπαθήσουμε, όπως δυστυχώς έγινε για χρόνια τώρα, να μεταθέσουμε το πρόβλημα στο μέλλον. Γιατί ότι κουκουλώνεται κάτω από το χαλί το βρίσκεις μπροστά σου, όπως ακριβώς έγινε με τις αλχημείες για την ελληνική οικονομία. Δεν προτίθεμαι να αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε στείρες αντιπαραθέσεις, ούτε σε μικροκομματικές λογικές. Τα εθνικά θέματα χρειάζονται καθαρές κουβέντες, καθαρές πολιτικές και διεθνή δραστηριότητα».

    «Οι ΗΠΑ με την κίνηση τους δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Η Ε.Ε. δεν συμφωνεί, όπως ήδη γνωρίζετε. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες ότι με σκληρή προσπάθεια που έχει ήδη αρχίσει, με σοβαρότητα, χωρίς γκρίνιες, με διπλωματικές κινήσεις και χωρίς στείρες βουτιές στο παρελθόν, θα κάνω όσα μπορώ περισσότερα και ελπίζω σε αυτό να έχω τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση για την πατρίδα μας».

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2004 (21:38 UTC+2)

    Για μικροπολιτική οξύτητα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", από τις ΗΠΑ.

    "Η Νέα Δημοκρατία - και ως Αντιπολίτευση και τώρα ως Κυβέρνηση - ουδέποτε χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα για να υπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες. Λυπούμαστε που το ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου ολισθαίνει σε δρόμο επιζήμιο για τη χώρα. Σε αυτόν τον δρόμο της μικροπολιτικής οξύτητας ο κ. Παπανδρέου είναι τραγικά μόνος" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

    «Ακούσαμε πριν από λίγο τον κ. Παπανδρέου να μέμφεται την Κυβέρνηση γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα.

    Επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν Υπουργός Εξωτερικών ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 130 χώρες, μεταξύ των οποίων μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, αναγνώρισαν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Αυτό ήταν ή δεν ήταν χαστούκι στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στον κ. Παπανδρέου προσωπικά;

    Για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου ακόμη δεν ντρέπεται για το «ναι», που τον έφερε σε αντίθεση με το 67% του κυπριακού λαού; Αυτό ήταν ή δεν ήταν χαστούκι για το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου προσωπικά;

    Για το Ελσίνκι και τα Ελληνοτουρκικά, δεν είναι εκείνος που, το 1999, δήλωσε ότι δεν πρέπει να ζητήσουμε ανταλλάγματα από την Τουρκία για την πορεία ένταξής της στην Ε.Ε.; Τώρα τα θυμήθηκε;

    Για την Ε.Ε. και για το ότι, δήθεν, η Ελλάδα έχει ανίσχυρη φωνή, ας τον ενημερώσει κάποιος από τους συνεργάτες του ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σήμερα συνομίλησε με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό κ. Μπαλκενέντε, ο οποίος προεδρεύει στην Ε.Ε. Ας τον ενημερώσει ότι ήδη ο κ. Μπαλκενέντε με σαφήνεια δήλωσε σήμερα το μεσημέρι δημοσίως πως είναι διαφορετική η πολιτική της Ε.Ε στο θέμα των Σκοπίων από την πολιτική των ΗΠΑ.

    Είναι πάντως παράξενο και πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες πολίτες το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, αντί να μέμφεται όσους προκαλούν κρίσεις στην Ελλάδα, μέμφεται την ελληνική Κυβέρνηση. Αυτή είναι πατριωτική στάση;».

    [03] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Ουάσιγκτον, 5 Νοεμβρίου 2004 (09:47 UTC+2)

    Έντονη είναι η αντίδραση της ελληνικής ομογένειας στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομογένεια προειδοποίησε ότι θα γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε κάθε επίπεδο και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, προέβη σε σκληρή δήλωση για την απόφαση της κυβέρνησης Μπους στο σκοπιανό, από την Κωνσταντινούπολη όπου συμμετέχει στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πληροφορήθηκα με μεγάλη μου λύπη την απροσδόκητη, άκαιρη και αυθαίρετη αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ανιστόρητη ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη ενός θέματος που προκαλεί οδύνη και βρίσκεται στο κέντρο του άμεσου ενδιαφέροντος του Ελληνισμού της Αμερικής, αλλά και του Ελληνισμού όλου του κόσμου».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συμπλήρωσε επίσης: «Οι από ετών προσπάθειες για παραχάραξη και πλαστογράφηση της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία βρήκαν πρόσφορο έδαφος στους κύκλους της αμερικανικής κυβερνήσεως και μάλιστα σε στιγμή και συγκυρία άκαιρη», ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις εκ μέρους των ομογενών. «Η Ελληνορθόδοξη Ομογένεια της Αμερικής, με όλη της τη δύναμη και με κάθε μέσο θα υπερασπισθεί το δίκαιο, και θα αγωνισθεί σθεναρά εναντίον οιασδήποτε προσπάθειας παραχαράξεως και πλαστογραφήσεως του ένδοξου ονόματος της Μακεδονίας. Και είμεθα βέβαιοι ότι ο Θεός θα δικαιώσει τον ιερό αυτό αγώνα μας».

    Επίσης, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτόριας κάλεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να μην αλλάξει τη στάση της στο σκοπιανό και εξέφρασε την αγανάκτηση της για τη μονομερή απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Σημειώνεται πως ανάλογο αίτημα προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας εξέφρασε και ο Συντονιστής Απόδημου Ελληνισμού της Ωκεανίας.

    [04] ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

    Παρίσι, 5 Νοεμβρίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Εκπρόσωπος του στρατιωτικού νοσοκομείου στο Παρίσι όπου νοσηλεύεται εδώ και μια εβδομάδα ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του 75χρονου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, δεν παρουσίασε σήμερα καμία επιδείνωση, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμη, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Η κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου προέδρου δεν επιδεινώθηκε. Εξακολουθεί να είναι σταθερή με βάση το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν", σημείωσε ο στρατηγός Κριστιάν Εστριπό, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

    [05] ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΝ ΦΛΗΤ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Καστοριά, 5 Νοεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ο δήμαρχος Καστοριάς Δημήτρης Παπουλίδης και το δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισαν σήμερα να προχωρήσουν σε μετονομασία της πλατείας Βαν Φλητ σε πλατεία Μακεδονομάχων ως ένδειξη ελάχιστης διαμαρτυρίας για την προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Μεκιάμης δήλωσε στο ΜΠΕ ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως ένδειξη ελάχιστης τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας και ως αντίδραση στην αμερικανική πρόκληση, πρόκληση ενάντια στη συνείδηση των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους.

    [06] Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤ. ΜΑΤΘΙΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Επίτιμου Προέδρου του Αρείου Πάγου, Στέφανου Ματθία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε τα έξής:

    «Δυστυχώς η μη πλήρης εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 70/99 δίνει και πάλι στα Ελληνικά δικαστήρια το ρυθμιστικό ρόλο για την επίλυση προβλημάτων δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, όπως γίνεται φανερό σήμερα με τις δικαστικές αποφάσεις για τους απολυμένους του υπουργείου Πολιτισμού.

    »Θέλουμε οι Έλληνες δικαστές να μπορούν να κρίνουν παντελώς ανεπηρέαστοι χωρίς φόβο από «πειθαρχικές ποινές» ή δυσμενείς «αξιολογήσεις από τους επιθεωρητές» όπως περιελάμβανε η εγκύκλιος Ματθία.

    »Γι' αυτό έγινε η ανακίνηση του θέματος από τον Συνασπισμό.

    »Γι' αυτό ζητάμε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να μας διαβεβαιώσει ότι ούτε εκείνη, ούτε άλλη ανάλογη εγκύκλιος ισχύει σήμερα», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ματθίας χαρακτηρίζει ασύστατoυς και ανάξιους απάντησης τους ισχυρισμούς ότι με εμπιστευτικό του έγγραφο επέσειε τον κίνδυνο πειθαρχικών κυρώσεων για τους δικαστές που θα δικαίωναν συμβασιούχους.

    [07] Η ΝΔ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Σταύρου, και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Παπασταύρου, μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου για να συμμετάσχουν στην 3η Σύνοδο των επικεφαλής των εθνικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού ΚόμματοςΕυρωπαίων Δημοκρατών.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να συζητηθεί η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας, και θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων.

    Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μάρτενς, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού ΚόμματοςΕυρωπαίων Δημοκρατών, Χανς Γκερτ Πέττερινγκ.

    [08] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει «την βαθυτάτην λύπη του, διότι οι ΗΠΑ ηγνόησαν τα ανέκαθεν υπάρξαντα δίκαια του Ελληνικού έθνους επί της Μακεδονίας, η ιστορία της οποίας αποτελεί την ενδοξοτέραν σελίδα της Ελλάδος, αλλά και την σημερινήν πραγματικότητα της περιοχής, χωρίς να παραβλεφθούν οι κίνδυνοι που αυτή η αναγνώριση συνεπάγεται δια τα Βαλκάνια».

    Τέλος, στο ψήφισμα τονίζεται ότι «η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θέλει να ελπίζει ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας, συνεπικουρούμενος από τον ελληνικό λαό και την ελληνική ομογένεια, ουχί μόνον της Αμερικής, θα αντιμετωπίση επιτυχώς την νέα αυτή περιπέτεια της Μακεδονίας με την συμπαράστασιν και της Ε.Ε., η οποία στηρίζει την κοινή εξωτερική πολιτική των μελών-χωρών της».

    [09] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: "ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ" Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Μελβούρνη, 5 Νοεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Η Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξου Εκκλησίας της Αυστραλίας με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα είναι μία απαράδεκτη, βιαστική και μονομερής ενέργεια από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης».

    Η Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας της Αυστραλίας χαρακτηρίζει την απόφαση ως μία «προκλητική πράξη» από πλευράς της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους και προσθέτει ότι «αυτή η απόφαση δεν αποτελεί μόνο μία κατάφωρη αδικία στις θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα αλλά είναι και ένας αρνητικός παράγοντας στις καλές σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ».

    Τέλος η Αρχιεπισκοπή θέτει το ερώτημα στον πρόεδρο Μπους και στην κυβέρνησή του σχετικά με το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η απόφαση.

    [10] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΠΡΟΣ ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός του 2005 θα οδηγήσει σε περιορισμό του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ, από 5,3% φέτος και στη μείωση του δημοσίου χρέους στο 109,5% του ΑΕΠ, έναντι 112,1% το 2004, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε επιστολή- υπόμνημά του προς τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης στην επιστολή του προς τον κ. Αλμούνια, η μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών και όχι με την επιβολή νέων φόρων.

    Ο υπουργός επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει "σημαντική προσπάθεια να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα", παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση των στοιχείων, που ακολούθησε τη σύσταση του Εκοφίν της 5ης Ιουλίου, οδήγησε στην ανάγκη να μειωθεί το έλλειμμα κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες αντί για μία, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

    Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μείωση του ελλείμματος κατά 0,35% του ΑΕΠ θα προέλθει από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια. Ακόμη, μείωση κατά 1,03% του ΑΕΠ θα προέλθει από την απάλειψη των Ολυμπιακών δαπανών και 0,43% του ΑΕΠ από τη συγκράτηση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

    Παράλληλα, η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών θα επιφέρει μείωση του ελλείμματος κατά 0,29% του ΑΕΠ, ενώ 0,24% μείωση θα προκύψει από τη μείωση των πληρωμών για τόκους. Ακόμη, κατά 0,40% του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί το έλλειμμα από τη φετινή ρύθμιση καθυστερημένων οφειλών του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική απογραφή, σημειώνει ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε παράγοντες πέρα από τον καθαρό δανεισμό και για το λόγο αυτό στοιχεία, όπως το ενδοκυβερνητικό χρέος και η κεφαλαιοποίηση τόκων, διορθώθηκαν και είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

    [11] Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες θα μπορούσαν να ''φέρουν'' στην Ελλάδα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ιστορικά της μνημεία, όπως ανέφερε η Εμπορική Ακόλουθος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη χώρα μας, Sui Hui, τονίζοντας πάντως, ότι προκειμένου η τουριστική ροή από την Κίνα να ενισχυθεί θα πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένη να τους υποδεχτεί.

    "Να είστε ευέλικτοι, συνεπείς και υπεύθυνοι" συνέστησε σε όλους τους αρμόδιους φορείς για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης, με θέμα "Περαιτέρω Ανάπτυξη & Συνεργασία στον Επιχειρηματικό & Τουριστικό Τομέα μεταξύ Ελλάδας & Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας", που έγινε στο πλαίσιο της 20ής ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ.

    Η κ. Hui επισήμανε ότι οι Κινέζοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως εναλλακτικοί τουρίστες, αφού όπως διευκρίνισε μετακινούνται διαρκώς κατά τις διακοπές τους και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι να «γευτούν» όσο το δυνατόν περισσότερο την κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας που επισκέπτονται.

    Η Ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τα νησιά όπως μεταξύ άλλων η Κρήτη, η Ρόδος και η Μύκονος θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους Κινέζους τουρίστες, οι οποίοι διψούν, όπως τόνισε χαρακτηριστικά να γνωρίσουν από κοντά τη χώρα που ανέδειξε το ολυμπιακό ιδεώδες, αλλά και να επισκεφτούν την τοποθεσία από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της η ολυμπιακή φλόγα προκειμένου να φθάσει στο Πεκίνο, όπου και θα τελεστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι την επόμενη χρονιά της τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνει, η τουριστική κίνηση των Κινέζων προς τη χώρα εκτινάχθηκε στο ποσοστό της τάξης του 52%.

    Παράλληλα, η ίδια σημείωσε ότι ο Κινέζος τουρίστας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλει κάθε χώρα, προκειμένου να τον κάνουν να νιώθει ευπρόσδεκτος και ασφαλής, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, όπως πρόσθεσε, πολύ εύκολα και με ελάχιστα έξοδα.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Hui εξέφρασε την ικανοποίησή της που η Κίνα για πρώτη φορά φέτος είναι η τιμώμενη χώρα στη Φιλοξένια 2004, προσθέτοντας ότι εάν είχαν ενημερωθεί νωρίτερα θα φρόντιζαν να είχαν παρουσία στην έκθεση με stand.

    Επιπλέον η ίδια υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα ένας πολύ «δημοφιλής» κινέζος οperator, ώστε να καταγράψει τη χώρα μας και τον πλούτο της και να τα προβάλει μέσω τηλεοπτικού προγράμματος στη μακρινή Κίνα.

    Επιπλέον, συνέστησε στην ηγεσία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ακόμη γραφείου του ΕΟΤ σε περιοχή του Χονγκ Κονγκ, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί τα μέγιστα και η έκδοση βίζας, που αποτελεί χρονοβόρος διαδικασία.

    Η ίδια σημείωσε ότι φέτος εκτιμάται ότι ο εξερχόμενος τουρισμός από την Κίνα θα είναι αυξημένος σε ποσοστό της τάξης του 47%, ενώ πρόσθεσε ότι το 2005 υπολογίζεται ότι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό περίπου 40 εκατ. άτομα.

    Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους κινέζους είναι το Χονγκ Κονγκ, η Ρωσία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, οι ΗΠΑ, η Κορέα και η Ιαπωνία, ενώ όπως πρόσθεσε η κ. Hui, η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανοίξει το δρόμο για νέα ταξίδια στο λαό της Κίνας.

    Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μελέτη για τις προτιμήσεις των Κινέζων τουριστών, ενώ γνωστοποιήθηκαν και σημαντικές λεπτομέρειες για τις συνήθειές τους. Προκύπτει από την μελέτη που παρουσιάστηκε ότι οι περίοδοι αιχμής για τους Κινέζους τουρίστες είναι τα διαστήματα Ιανουάριος-Φεβρουάριος, Μαϊος και Οκτώβριος, ενώ το ενδιαφέρον τους προσελκύει και ο τζόγος, ο οποίος στην Κίνα είναι παράνομος.

    Τέλος, απο τη συγκεκριμένη μελέτη προκύπτει ότι ως το 2010 οι εξερχόμενοι τουρίστες απο την Κίνα θα φθάσουν τα 50 εκατ. άτομα, για τους οποίους οι χώρες της Ευρώπης αποτελούν μια καυτή αγορά που επιθυμούν να εξερευνήσουν.

    Ε.Α.

    [12] ΣΒΒΕ: ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι  έχει έρθει πλέον το "πλήρωμα του χρόνου" για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας επιθετικής πολιτικής εξωστρέφειας της Ελλάδας, στην οποία οφείλουν να συνεισφέρουν όλοι, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Δημήτρης Συμεωνίδης, προσθέτοντας ότι είναι πολλές οι δυνατότητες ενίσχυσης των επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα.

    Το ζητούμενο για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, όπως διευκρίνισε ο κ. Συμεωνίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 20ης Φιλοξένιας, είναι η ικανότητα προσαρμογής του στο ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του διεθνούς ανταγωνισμού και διατήρησής του σε μία αξιόλογη θέση στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το μόνο που απομένει είναι να μετατραπεί αυτή η μοναδική στιγμή θριάμβου μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων σε παρακαταθήκη για το μέλλον της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στις δυνατότητες ενίσχυσης των επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα, ο κ. Συμεωνίδης σημείωσε ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει η Κίνα για τη μεταφορά των προϊόντων της σε όλον τον κόσμο.

    Η Θεσσαλονίκη ειδικότερα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, "λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης μπορεί να αποτελέσει τον "κόμβο" για τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη", ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας, λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη σύσφιξη των σχέσεων της Κίνας με την ΕΈ.

    Από την πλευρά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης, με την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτουν μπορούν να μεταφέρουν τεχνογνωσία στις Κινέζικες εταιρίες, προκειμένου να ενταχθούν με επιτυχία στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του καπιταλιστικού συστήματος.

    Η Ελλάδα όπως επισήμανε ο κ. Συμεωνίδης, ιδίως μετά την επιτυχή διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων, έχει μετατραπεί σε έναν ενδιαφέροντα επενδυτικό και τουριστικό πόλο στην περιοχή, γεγονός που συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξή της σε κέντρο επιχειρηματικής δράσης για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Υπο το πρίσμα αυτό, κρίνεται καθοριστική η επιχειρηματική αξιοποίηση της διοργάνωσης των Αγώνων, με την έννοια της κινητοποίησης της επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ "να αξιοποιηθεί η προβολή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα". Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη, είναι να γίνει ένα σημαντικό βήμα στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ώστε να συναφθούν εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες με ξένους επιχειρηματίες ακόμα και τώρα με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αναφερόμενος στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα το 2008, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποφέρει ανάλογα οφέλη, τόσο όσον αφορά την εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών, όσο και την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον.

    Η Κίνα, όπως σημείωσε, παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα βασικό πρωταγωνιστή στις μελλοντικές παγκόσμιες επιχειρηματικές εξελίξεις και στο πλαίσιο αυτό, έθεσε επί τάπητος ορισμένα θέματα προς συζήτηση, για την περαιτέρω προώθηση των εμπορικών και επιχειρηματικών της σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο. Αναλυτικότερα αναφέρθηκε στα εξής:

    -Περαιτέρω υποβοήθηση του Κινέζικου Τραπεζικού Συστήματος, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων,

    -Ενίσχυση της παρουσίας της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ήδη η δραστηριοποίηση περισσοτέρων ασφαλιστικών επιχειρήσεων στη χώρα, καθώς και το άνοιγμα της Κίνας στα αγροτικά και τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα αποτελούν θετικές ενδείξεις,

    -Ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών από την Πολιτεία για την περαιτέρω προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων,

    -Πλήρης ανεξαρτητοποίηση των ρυθμιστικών αρχών στον τομέα της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών και,

    -Αύξηση του ρυθμού εφαρμογής των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης από τις Κινέζικες επιχειρήσεις.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ αναφέρθηκε σε μεγέθη της Κίνας, ξεκινώντας από τη βιομηχανική παραγωγή η οποία στο 2003 αυξήθηκε κατά 15,9%, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 38% και έφθασαν στο ποσό των 47,6 δισ. δολαρίων, οι εισαγωγές παρουσίασαν μεγέθυνση κατά 34,2% και το εμπορικό πλεόνασμα αναρριχήθηκε στα 3,9 δισ. δολάρια, φθάνοντας σε επίπεδα κατά 40% υψηλότερα από τα αντίστοιχα του περασμένου έτους.

    Ε.Α.

    [13] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ Χ.Α.

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2004 (17:05 UTC+2)

    Με αισθητή άνοδο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σήμερα Παρασκεύη ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Ακολουθώντας τους επίσης θετικούς ρυθμούς των ευρωπαϊκών αγορών και εν μέσω σημαντικών τοποθετήσεων, σχεδόν σ' όλο το φάσμα των μετοχών, η Σοφοκλέους κατέγραψε υψηλά κέρδη, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, ύστερα από σχεδόν συνεχή ανοδική πορεία μόνον προς το τέλος των συναλλαγών εμφάνισε κάποια σκαμπανεβάσματα έκοψε τελικά το νήμα της συνεδρίασης με κέρδη της τάξης 2,10% και διαμορφώθηκε στις 2.635,81 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης είχε υποχωρήσει μέχρι τις 2.588,38 μονάδες.

    Πάντως, τα αποκαλούμενα «βαριά χαρτιά» και κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι, ήταν και σήμερα η ατμομηχανή της ανόδου στης Σοφοκλέους. Πλην όμως, συμπαρέσυραν, σχετικά εύκολα τους επενδυτές να προβούν σε τοποθετήσεις και σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Στο σημαντικό ποσό των 270,3 εκατ. ευρώ αναρριχήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, από τα οποία τα 30,498 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισε εκείνο της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 4,558 εκατ. ευρώ, προς 11,60 ευρώ ανά μετοχή.

    Εξάλλου, από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 245 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 58 πτωτικών και 103 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (+15,48%), ΕΛΤΟΝ ΑΒΕΕ (+13,16%) και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ (+11,66%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τίτλοι των ΖΑΜΠΑ ΑΕ (-8,42%) και ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ (-5,00%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν, επίσης, οι τέσσερις δείκτες FTSE/ASE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να ηγείται της ανόδου (+2,33%), ακολουθούμενος από τον FTSE/ASE 140 (+2,21%), τον FTSE/ASE Small Cap 80 (+1,69) και τον FTSE/ASE MID 40 (1,66%).

    Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι δυο δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο να βελτιώνεται κατά 3,05% και το δεύτερο να ακολουθεί πιο συγκρατημένη πορεία (+0,46%).

    Συγκεκριμένα, η άνοδος των τηλεπικοινωνιών οφείλεται στις τοποθετήσεις που έκαναν οι επενδυτές στις μετοχές του ΟΤΕ (+0,79%), της LAN-NET (0,92%) και της FORTHNET (0,82%).

    Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των τραπεζών, η σημαντική του άνοδος οφείλεται στα πολύ υψηλά κέρδη που κατέγραψαν οι μετοχές των ΠΕΙΡΑΙΩΣ (6,56%), ASPIS (5,06%), ΓΕΝΙΚΗ (4,72%) EUROBANK (4,54%), αλλά και εκείνες των ALPHA BANK (1,93%), και ΕΘΝΙΚΗ (1,90%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Την ίδια, πολύ καλή εικόνα εμφάνισαν και οι επιμέρους κλάδοι, καθώς από τους συνολικά 22, μόνον ο ένας υποχώρησε οριακά, εκείνος των διυλιστηρίων (-0,02%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο εμφάνισε ο δείκτης εκδόσεων και εκτυπώσεων (+6,45%).

    Σημαντική βελτίωση, όμως, κατέγραψαν και οι δείκτες των ασφαλειών (2,63%), της πληροφορικής (2,60%), του λιανικού εμπορίου (2,45%), της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (2,29%) και των κατασκευαστικών εταιριών (2,26%).

    Αισθητά κέρδη, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, εμφάνισαν, επίσης, οι δείκτες των βασικών μετάλλων (1,43%), των βιομηχανιών (1,24%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,84%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (1,78%), της κλωστοϋφαντουργίας (1,96%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,12%), της παράλληλης (1,13%), των συμμετοχών (1,77%) και του χονδρικού εμπορίου (1,19%).

    [14] ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (15:42 UTC+2)

    Δραματικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επέφερε φέτος η κατ΄ανάγκη προσφορά μεγάλων εκπτώσεων στους τουρίστες, σε συνδυασμό με τη συνεχή σωρευτική άνοδο των λειτουργικών δαπανών τους, όπως τόνισε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Βασίλης Μηναΐδης.

    Αν και η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, η ασθενής ζήτηση που εκδηλώθηκε από τις κύριες αγορές του εξωτερικού οδήγησε σε συμπίεση των τιμών σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα -όπως πρόσθεσε ο κ.Μηναΐδης, "οι πραγματικές τιμές να βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Γεράσιμος Φωκάς, παρουσίασε πακέτο αιτημάτων και προτάσεων προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η φετινή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά πτώσης όλων των τουριστικών μεγεθών μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Αναλυτικότερα, κατά την κοινή συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, επ΄ευκαιρία της 20ής PHILOXENIA, o κ.Φωκάς ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας την αύξηση -στο 35%- του ποσοστού επιχορήγησης των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τον αναπτυξιακό νόμο.

    Επίσης, επεσήμανε ότι στο νέο νόμο θα πρέπει να υπάρξει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη ενίσχυσης για την προαγωγή σε ανώτερη κατηγορία αστέρων, αλλά και αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης στο 40% για τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων (πχ, γυμναστηρίων ή πισίνων).

    Σχετικά με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ο κ.Φωκάς υπογράμμισε την ανάγκη διάθεσης περισσότερων κονδυλίων για τον ξενοδοχειακό τομέα από τις Περιφέρειες, αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων, για να μπορούν να υπαχθούν περισσότερα ξενοδοχεία.

    Σε ό, τι αφορά τις πτωχεύσεις των tour operators, ο κ.Φωκάς ζήτησε να παγιοποιηθεί διάταξη "που αναφέρεται στη μείωση των εσόδων που προέρχονται από ανείσπρακτα έσοδα λόγω πτώχευσης tour operators", αλλά και επέκταση αυτής στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΦΠΑ και τα δημοτικά τέλη.

    ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΞΕΕ

    Στο μεταξύ, παρουσιάζοντας τους στόχους και τις δράσεις του ΞΕΕ, ο κ.Φωκάς ανέφερε ότι μεταξύ άλλων ότι στα "σκαριά" μπαίνει η εξέταση της ένταξης των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων στο Επιμελητήριο, ενώ αναγκαία είναι και η δημιουργία οργανισμού πιστοποίησης για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστέρων.

    Επίσης, στόχος είναι η μεταφορά του Ταμείου Προνοίας Ξενοδόχων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, αλλά και η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου γραφείων και καταστημάτων σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Αθήνα.

    "ΑΓΚΑΘΙ" ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, τόσο ο κ.Μηναΐδης, όσο και ο κ. Φωκάς, αναφέρθηκαν στο σοβαρό πρόβλημα που ανακύπτει με την αδυναμία συμπίεσης του κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας μας.

    "Επειδή η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας μας σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητά τους να προσφέρουν το προϊόν τους σε ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με την ποιότητα, οφείλουμε να λάβουμε ως χώρα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη συμπίεση του κόστους λειτουργίας και την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών ξενοδοχείων", υπογράμμισε ο κ.Μηναΐδης, τονίζοντας ότι πρέπει να δρομολογηθούν παρεμβάσεις για τη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, αλλά και του κόστους της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης.

    ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΟΜΕΔ

    Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ζήτησε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας ως μεθόδου ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. "Εδώ στη Θεσσαλονίκη γίναμε μάρτυρες του παραλογισμού στον οποίο οδηγεί η φιλεργατική τακτική του ΟΜΕΔ. Ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης αποδεδειγμένα δεν ωφελήθηκαν καθόλου από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών, αφού παρουσίασαν μικρότερες από τις συνηθισμένες πληρότητες κατά την περίοδο των Αγώνων, ο ΟΜΕΔ θεωρεί ότι οφείλουν να καταβάλουν ολυμπιακό επίδομα στους εργαζομένους, ανεξάρτητα από το αν έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΑΘΗΝΑ 2004 ή όχι", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μηναΐδης.

    "Εκεί όμως που θα πρέπει να ληφθούν οι πιο γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις είναι στη μείωση της γραφειοκρατίας και της βελτίωσης της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης", σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ζητώντας προς αυτή την κατεύθυνση θεσμικές παρεμβάσεις για την απλοποίηση του συστήματος αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και τον περιορισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση του σήματος.

    ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

    Ο κ.Μηναΐδης επεσήμανε ακόμη ότι δεν προχώρησαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δικαιολογητικών ανανέωσης των σημάτων των ξενοδοχείων, οπότε οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

    "Για παράδειγμα, λόγω των υφιστάμενων πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, δεν θα καταστεί και πάλι δυνατή η έκδοση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την πλειονότητα των ξενοδοχείων, που εξασφάλισαν προσωρινά την κατάταξή τους σε αστέρια, προσκομίζοντας μόνο το πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση, θα πρέπει να δοθεί νέα παράταση στην ημερομηνία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών", πρόσθεσε.

    ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Σχετικά με το θέμα της ρύθμισης για τα πανωτόκια, ο κ. Μηναΐδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ορισμένες διατάξεις λειτουργούν προς όφελος των τραπεζών και ενδέχεται να αφήσουν εκτός πλαισίου μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ιδίως δε των μονάδων δυναμικότητας άνω των 100 κλινών.

    "Η Ομοσπονδία πάντοτε θεωρούσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια προκαθορισμένη ανώτατη οροφή, κάτω από την οποία θα ισχύει ο συγκεκριμένος νόμος και είχε προτείνει κατ΄επανάληψη το όριο αυτό να ανέλθει στα 3 εκατ. ευρώ. Τελικά, η κυβέρνηση έθεσε πολύ χαμηλά όρια", σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ρυθμίσουν όλα τα ξενοδοχειακά δάνεια, ανεξαρτήτως του ύψους τους, μέχρι τα 2,2 εκατ. ευρώ._

    [15] ΣΑΧΙΝ: Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΚΟΥΦΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

    Αγκυρα, 5 Νοεμβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Ο νέος νόμος για τα βακούφια, που ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση, καταργεί τις διακρίσεις μεταξύ των βακουφίων, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Αλί Σαχίν.

    Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Radikal, ο νόμος στον οποίο η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση να δώσει την τελευταία του μορφή, θα εξαλείψει όλες τις διακρίσεις μεταξύ των βακουφίων [Ευαγών Ιδρυμάτων] και όλα θα υπόκεινται σε ένα νόμο και έναν κανονισμό.

    Στόχος είναι, όπως εξήγησε ο κ. Σαχίν, να επιλυθεί το θέμα της απόκτησης ακινήτων των μη μουσουλμανικών βακουφίων και τα παρόμοια προβλήματα.

    Στην Τουρκία υπάρχουν καταγεγραμμένα 44.845 βακούφια. Απ' αυτά, τα 39.850 είναι βακούφια [Ευαγή Ιδρύματα] τα οποία είναι καταγεγραμμένα, διοικούνται και εκπροσωπούνται από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Τη βαρύτητα έχει η κατηγορία αυτή.

    Ακολουθεί η κατηγορία των 4.530 ²Νέων² βακουφίων που συστάθηκαν βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Στη συνέχεια είναι η κατηγορία των ²Εξαρτώμενων² [όπως αναφέρεται στο κείμενο ²Mulhak²] βακουφίων, ο αριθμός των οποίων φθάνει τα 303. Επίσης, υπάρχει ένα Ευαγές Ίδρυμα Μικροεπαγγελματιών και 161 βακούφια ²Κοινοτήτων², τα οποία με τον υπ' αριθμ. 2762 Νόμο περί Βακουφίων απέκτησαν το χαρακτήρα νομικής προσωπικότητας. Τα βακούφια που ανήκουν στις μη μουσουλμανικές κοινότητες στην Τουρκία είναι ακριβώς αυτά.

    Τα βακούφια των Κοινοτήτων απαριθμούνται ως εξής: 75 που ανήκουν στους Ρωμιούς, 52 των Αρμενίων, 18 των Εβραίων, 9 των Συροχαλδαίων, 3 των Χαλδαίων, 2 των Βουλγάρων, 1 των Γεωργιανών και 1 των Μαρωνιτών.

    Ένα σημαντικό μέρος των ρυθμίσεων αφορά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα ιδρύματα αυτά τα οποία έχουν το χαρακτήρα Ευαγούς Ιδρύματος και με την εφαρμογή που επικράτησε το 1936 αναγκάσθηκαν να αποδεχθούν το καθεστώς των βακουφίων και αντιμετώπισαν διάφορα θέματα, από θέματα διοίκησης μέχρι απόκτηση ακινήτων.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, εκείνα τα οποία προτάθηκαν προς όφελος των βακουφίων των Κοινοτήτων για την αναδόμηση του συστήματος των βακουφίων, είναι τα εξής:

    o Μαζί με όλα τα βακούφια και στα βακούφια των Κοινοτήτων θα δοθεί το δικαίωμα να ανοίξουν αντιπροσωπεία, υποκατάστημα και γραφείο επικοινωνίας (άρθρο 4).

    o Για τους διαχειριστές των βακουφίων που δεν συμμορφώνονται με το νόμο και τον κανονισμό, προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο. Ο διαχειριστής στον οποίο επιβάλλεται δύο φορές χρηματικό πρόστιμο, θα μπορεί να απομακρυνθεί με δικαστική απόφαση από τα καθήκοντά του (άρθρο 10).

    Με την εφαρμογή αυτή οι διαχειριστές των βακουφίων των Κοινοτήτων μπορεί να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους με διοικητική απόφαση.

    o Θα καταργηθεί για την απόκτηση ακινήτων των βακουφίων, η υποχρέωση εξασφάλισης της σχετικής άδειας από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (άρθρο 11).

    o Τα ακίνητα τα οποία έχουν χάσει τον χαρακτήρα του Ευαγούς Ιδρύματος και είναι πλέον μη λειτουργικά, θα μπορούν να μεταβιβασθούν με απόφαση της Συγκλήτου των Βακουφίων, αντί του Υπουργικού Συμβουλίου (άρθρο 12).

    Με τροποποίηση που προβλέφθηκε στο προσωρινό 12 άρθρο, τα ακίνητα τα οποία είναι υπό τη χρήση [χρησικτησία] των βακουφίων των Κοινοτήτων, αλλά δεν μπορούν να αποκτηθούν, και στην περίπτωση ακόμη που έχουν περάσει στο Θησαυροφυλάκιο, θα καταγραφούν στο όνομα του βακουφίου.

    o Εάν δεν παραμένει πλέον δυνατότητα εκπλήρωσης των όρων των βακουφίων, θα παρασχεθεί υποστήριξη έτσι ώστε τα βακούφια των Κοινοτήτων αντί να θεωρηθούν καταγεγραμμένα, να εκσυγχρονιστούν και να διατηρηθούν (άρθρο 14).

    o Το Βακούφι [το Ευαγές Ίδρυμα] χωρίς να παίρνει άδεια από καμία αρχή, θα μπορεί να προβαίνει σε διεθνή συνεργασία και θα μπορεί να γίνεται μέλος σε διεθνή Ιδρύματα (άρθρο 24).

    o Όλα τα Βακούφια θα μπορούν να ιδρύσουν εταιρείες και να λάβουν μέρος σε ήδη ιδρυθείσες (άρθρο 25).

    o Θα καταργηθεί η αναγκαιότητα της κατάθεσης των χρημάτων των βακουφίων στην Τράπεζα Βακουφίων ή σε οποιαδήποτε κρατική τράπεζα (άρθρο 31).

    o Θα παύσει πλέον η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων να είναι η μοναδική αρμόδια υπηρεσία στον έλεγχο των βακουφίων. Θα δοθεί η δυνατότητα του Εσωτερικού ελέγχου και του Ανεξάρτητου ελέγχου (άρθρο 33).

    o Η Σύγκλητος των Βακουφίων θα παύσει να είναι πλέον ένα όργανο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της οποίας [της Συγκλήτου] τα μέλη θα διορίζονται. Το γεγονός ότι η Σύγκλητος θα αποτελείται από 8 μέλη από τη Γενική Διεύθυνση που θα εκπροσωπούν τα καταγεγραμμένα βακούφια, από 5 μέλη που θα διορίσει η Προεδρία της Κυβέρνησης, από 6 μέλη των Νέων Βακουφίων και από 21 μέλη από τα Εξαρτώμενα Βακούφια και τα Βακούφια των Κοινοτήτων, δείχνει ότι η βαρύτητα περνάει στην κοινωνία των πολιτών (άρθρο 76).

    o Θα απαλλάσσονται της φορολογίας οι δαπάνες, οι δωρεές και η βοήθεια που θα προσφέρεται για την επισκευή και τη διατήρηση των διατηρητέων τα οποία θεωρούνται κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Θα απαλλάσσονται επίσης από το φόρο μεταβίβασης τα κινητά και ακίνητα τα οποία θα γίνονται δωρεά στα βακούφια (άρθρο 83, νέο άρθρο).

    Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει υποβληθεί προςεξέταση από το τουρκικό ΥΠΕΞ, τη Γενική Γραμματεία της Ε.Ε., το Βακούφιον του 3ου Τομέα και από τις βασικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η Προεδρία της Κυβέρνησης θα εξετάσει το σχέδιο βάσει των αντιδράσεων και των προτάσεων που θα γίνουν και σκέπτεται στη συνέχεια να ανοίξει το δρόμο για τη Βουλή. Με την ταχύτερη εξασφάλιση των απαντήσεων και την εξέταση αυτών, ενδέχεται να έρθει στην ημερήσια διάταξη πριν τη Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε. της 17ης Δεκεμβρίου.

    [16] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Αγκυρα, 5 Νοεμβρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Θετικό βήμα τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για τις χώρες της περιοχής χαρακτήρισε ο πρέσβης των Σκοπίων στην Αγκυρα, Μουχεντίν Ρουστεμί, την αναγνώριση της χώρας του με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», από τις ΗΠΑ.

    Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού), ο Πρέσβης Ρουστεμί επέστησε την προσοχή στο ότι η πρώτη ενέργεια του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, μετά την επανεκλογή του ήταν η αναγνώριση και σημείωσε πως με την απόφαση αυτή αναγνωρίσθηκε η χώρα του με τη συνταγματική της ονομασία και από μία δεύτερη χώρα στο ΝΑΤΟ, μετά την Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, ο κ. Ρουστεμί είπε τα εξής:

    «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Επιθυμούμε τη συνέχιση των σχέσεων καλής γειτονίας και δεν θεωρούμε την απόφαση αυτή ως βήμα το οποίο έγινε εναντίον της Ελλάδας».

    [17] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ

    Αγκυρα, 5 Νοεμβρίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μπορούν να διακοπούν ''ανά πάσαν στιγμήν'', αν η Αγκυρα εγκαταλείψει ''το δρόμο των μεταρρυθμίσεων'', δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον προσεχή Ιανουάριο.

    ''Αν η Τουρκία εγκαταλείψει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και επιστρέψει στους παλιούς δαίμονες'', οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να μπορούν ''να διακοπούν ανά πάσα στιγμή'', τόνισε ο Γιούνκερ.

    Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ως παραδείγματα για μια ενδεχόμενη διακοπή των διαπραγματεύσεων την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την υπερβολική επιρροή του στρατού στην πολιτική εξουσία.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Σκόπια, 5 Νοεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επανεξετάσει τη θέση της σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά την αναγνώριση της τελευταίας από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", εκφράζει ο πρώτος πρόεδρος της γείτονος, Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που "επέβαλε" το πρόβλημα.

    "Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, η οποία μας επέβαλε το πρόβλημα, θα επανεξετάσει τη θέση της" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκλιγκόροφ. "Θα ήθελα να πείσω τις αρχές και ειδικά τον ελληνικό λαό, όπως έχω προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν αποτελεί «εθνική απειλή» για την Ελλάδα. Αντίθετα, είμαστε ένας γείτονας που βλέπει την Ελλάδα ως μονοπάτι στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση", τονίζει ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

    "Λυπάμαι γιατί σπαταλήθηκε τόσος χρόνος κι ενέργεια, με την άσκηση διαφορετικών πιέσεων ως αποτέλεσμα αυτού του παράλογου προβλήματος από την ανεξαρτησία μας (έως σήμερα). Παρ' όλα αυτά, ταυτόχρονα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες μας που επέμειναν και δεν σταμάτησαν να πιστεύουν ότι θα φτάσουμε σε μια δίκαιη λύση. Πιστεύω ότι η αναγνώριση της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα από τις ΗΠΑ είναι το τελικό βήμα σε αυτή τη λύση" προσθέτει ο κ. Γκλιγκόροφ, ο οποίος χαρακτηρίζει την αναγνώριση ως ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τη χώρα του.

    Ο κ. Γκλιγκόροφ αναφέρει, επίσης, στη δήλωσή του ότι αναμένει πως το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών θα ακολουθήσουν και κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη τους ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να αποκαλείται όπως επιθυμεί.

    «Η χώρα μας είχε αυτό το όνομα για περισσότερο από μισό αιώνα κι εμείς, ως λαός, το έχουμε για αιώνες που, σε κάθε περίπτωση, δεν σημαίνει προσάρτηση μιας ξένης περιοχής, της ιστορίας και του πολιτισμού της», επισημαίνει ο Κίρο Γκλιγκόροφ.

    [19] ΑΝΟΔΟΣ 0,91% ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 5 Νοεμβρίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Αξιοσημείωτη άνοδο κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,91%, κλείνοντας στις 71,53 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 437 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να πραγματοποιεί συναλλαγές αξίας 305 χιλιάδων λιρών.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,2%, κλείνοντας στις 975,02 μονάδες.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,15%, κλείνοντας στις 325,72 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Αύριο στην Πυλαία διεξάγεται το ντέρμπι της 4ης ημέρας της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς απολαμβάνει την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και θέλει πάση θυσία να μείνει σε αυτήν, ενώ ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη για να αποδείξει ότι δεν «φοβάται» τη Θεσσαλονίκη.

    Στο ΟΑΚΑ ο ΠΑΟ θα αναμετρηθεί με τον Ηρακλή. Η ψυχολογία των «πρασίνων είναι σε πολύ καλό επίπεδο ειδικά μετά το νικηφόρο πέρασμα από τη Μάλαγα, στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών τους στην Ευρωλίγκα, σε αντίθεση με τον Ηρακλή που όλη την εβδομάδα πέρασε κάποια προβλήματα. Από την άλλη ο Μακεδονικός υποδέχεται τη ΑΕΚ στον μοναδικό αγώνα της Κυριακής, ενώ στη Ν. Σμύρνη ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Απόλλων Πατρών με στόχο μόνο τη νίκη. Επίσης στο Ιβανόφειο η ΜΕΝΤ θα υποδεχθεί τον Ιωνικό, ενώ καλό παιχνίδι θα γίνει και στον Αγιο Θωμά όπου το Μαρούσι θα αντιμετωπίσει τον Πανελλήνιο.

    Τέλος στη Λάρισα η Ολύμπια υποδέχεται τον φορμαρισμένο Αρη, στοχεύοντας την καλή εμφάνιση και τη νίκη.

    Το πρόγραμμα είναι:

    Αύριο

    Ν. Σμύρνη (5μ.μ.) Πανιώνιος - Απόλλων Π.: Βορεάδης - Ηλιόπουλος - Ξενικάκης Αγ. Θωμάς (5μ.μ.) Μαρούσι - Πανελλήνιος: Κορομηλάς - Τζάμος - Τσουντσουρας Ιβανόφειο (5μ.μ.) ΜΕΝΤ - Ιωνικός: Τανατζής - Μαχαιριανάκης - Θεοδωρόπουλος ΕΑΚ Νεάπολης (5μ.μ.) Ολύμπια Λαρ.- Αρης: Ζαβλανός - Μπήτης - Ψαριανός ΚΓ ΠΑΟΚ (6.30μ.μ.) ΠΑΟΚ -Ολυμπιακός: Καρούσης - Χριστοδούλου - Ταβουλαρέας ΟΑΚΑ (7μ.μ.) ΠΑΟ - Ηρακλής: Παπαδημητρίου - Χατζής - Μάνος

    Κυριακή

    ΔΑΚ Κοζάνης (5μ.μ.) Μακεδονικός - ΑΕΚ: Μαστραφτσής - Αναστόπουλος - Πετράκης.

    [21] ΣΥΝΘΗΜΑ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Εδωσε το σύνθημα σήμερα ο ουρουγουανός τεχνικός του Ηρακλή Σέρχιο Μαρκαριάν. «Μόνο με υπομονή και επιμονή μπορούμε να πετύχουμε», τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον του Ηρακλή στην συνέχεια της περιόδου.

    Ο τεχνικός του Γηραιού επισήμανε ότι η ομάδα του έχει ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με τον ΠΑΟ και πως πρέπει πάση θυσία να πάρει τους βαθμούς της νίκης. Επίσης για τον Μπέπε Σινιόρι, ανέφερε πως δεν είναι ακόμα έτοιμος, αλλά ούτε ακριβώς αυτός που ήταν πριν από δέκα χρόνια.

    «Ο ΠΑΟ είναι μεγάλη ομάδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Και το έδειξε με την Αρσεναλ. Εχει πολύ καλούς παίκτες και θεωρώ ότι θα έχουμε πολύ δύσκολη αποστολή», τόνισε ο κ. Μαρκαριάν και συνέχισε αναφερόμενος στον Κώστα Νεμπεγλέρα. «Δύο εβδομάδες πριν απάντησα ότι εγώ αποφάσισα να μην παίξει, σήμερα μπορεί να τον βάλω. Μίλησα μαζί του και μου εξέφρασε την επιθυμία να παίξει. Εγώ θα κάνω το καλύτερο για την ομάδα και θα κάνω όσο πιο σωστά μπορώ την δουλειά μου. Οσο για τον Σινιόρι αυτός είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά δεν βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική του φόρμα. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι και 10 χρόνια νωρίτερα».

    Κάνοντας μια αναφορά για την αγωνιστική παρουσία της ομάδας του ο κ. Μαρκαριάν επισήμανε: «Αλλάξαμε παίκτες, σύστημα και διαρκώς αναζητούμε ένα σύστημα που μας ταιριάζει. Η καλή ομάδα δημιουργεί δέκα ευκαιρίες, εμείς δεν κάνουμε τόσες. Μπορεί οι αντίπαλοί μας να κάνουν δύο ευκαιρίες και να μας κερδίζουν. Είμαι ευχαριστημένος με τις φάσεις που δημιουργήσαμε, αλλά όχι 100%. Η Παρτιζάν χθες έκανε 10 ευκαιρίες και δεν έδωσε περισσότερες από δύο στο Αιγάλεω. Θέλω να επισημάνω ότι η δύναμή μας είναι στην άμυνα».

    Τέλος για τις μεταγραφές ο κ. Μαρκαριάν σχολίασε πως «ήταν λάθος μας που δεν έγινε ακριβή μεταγραφή στην επίθεση. Έφυγαν καλοί παίκτες όπως ο Φοφόνκα, ο Μαχλάς και δεν έχουμε πολλές επιλογές. Καλοί είναι οι Μίετσελ, Παντελής, Σινιόρι, αλλά δεν είναι στην καλύτερη τους περίοδο».

    [22] ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΟ Ο ΚΑΜΠΑΝΙΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Μετά την πολύ καλή αγωνιστική παρουσία της εθνικής ομάδας πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η ΚΟΕ κατάφερε να πάρει σήμερα τελεσίδικα την υπογραφή του ομοσπονδιακού προπονητή. Ο Αλεσάντρο Καμπάνια υπέγραψε το νέο συμβόλαιο συνεργασίας του και θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εθνική μας ομάδας πόλο των ανδρών μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2006.

    Στο μεταξύ, το πρώτο καμπ προετοιμασίας, της εθνικής μας ομάδας πόλο ανδρών πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στο ολυμπιακό κολυμβητήριο του Ζαππείου. Ο Καμπάνια, κάλεσε για το πρωί 26 συνολικά πολίστες. Είναι οι: Δεληγιάννης, Φλώρος, Σχίζας, Χατζηθεοδώρου, Δελακάς Β., Θωμάκος, Ντόσκας, Θεοδωρόπουλος (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ), Πρωτονοτάριος, Κατσαούνης, Μιτελούδης (ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ), Καραμπέτσος (ΠΑΤΡΑ), Σάντα, Καλακόνας, Αφρουδάκης Γ., Ρέππας (ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ), Μάζης, Βλοντάκης, Μυλωνάκης, Χατζηκυριακάκης, Μπλάνης (ΕΘΝΙΚΟΣ), Βουλγαράκης, Λιοτσάκης, Κατσουλάκης (ΧΑΝΙΑ), Φουντούλης Γ., Ντούλος (ΧΙΟΣ).

    [23] Τ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, Τάκης Νικολούδης,

    μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για το κυριακάτικο ντέρμπι. «Η ΑΕΚ βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Είναι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και θα έχει ως στόχο να κερδίσει και να παραμείνει στην κορυφή. Ο Ολυμπιακός με έχει εντυπωσιάσει στην Ευρώπη που δείχνει ένα καλό πρόσωπο. Πρόκειται για ένα μεγάλο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να θέλουν να κερδίσουν για διαφορετικούς λόγους. Η ΑΕΚ θα έχει και την συμπαράσταση του κόσμου της, που θα αποτελέσει τον δωδέκατο παίκτη της. Ο Ολυμπιακός από την άλλη είναι μια έμπειρη ομάδα. Παράλληλα έχουν έλθει στην ομάδα και ποδοσφαιριστές όπως ο Ριβάλντο, ο οποίος με έχει εντυπωσιάσει. Έλειπε καιρό από την αγωνιστική δράση, βρίσκεται, όμως σε καλή κατάσταση».

    [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Ο Φίλιππος Βέροιας θα αντιμετωπίσει αύριο στις 17:00 τη Δυναμό Βουκουρεστίου στην πόλη Μπαζάου της Ρουμανίας για το κύπελλο της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Η αποστολή του Φίλιππου διανυκτέρευσε χθες το βράδυ στο προάστιο Γκόρνα Μπάνια της Σόφιας, ενώ σήμερα έφτασε στην πόλη Μπαζάου, όπου θα μείνει μέχρι και το παιχνίδι.

    Επίσης στις 18:00 ο ΓΑΣ Κιλκίς, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, θα υποδεχθεί την ισπανική Βαγιαδολίδ για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Τα νέα για την περίπτωση τραυματισμού του Χρήστου Γκουτζουβελίδη είναι ευχάριστα, αφού ο γιατρός που τον εξέτασε διέγνωσε τράβηγμα ελαφράς μορφής στον δικέφαλο και τον υπέβαλε σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας. Ο διεθνής αθλητής δήλωσε: «Θα τεθώ στη διάθεση του προπονητικού τιμ. Θέλω πάρα πολύ να παίξω και να βοηθήσω την ομάδα μου και πιστεύω ότι θα το καταφέρω».

    Αύριο στις 19.30 στην πόλη Ρουμπέιρα της Ιταλίας, ο Πανελλήνιος θα αντιμετωπίσει την Παλαμάνο Σέτσια για το κύπελλο της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Ο σύλλογος των Ολυμπιονικών θα στερηθεί των υπηρεσιών του Απόστολου Τικμανίδη ο οποίος δεν ταξίδεψε για οικογενειακούς λόγους. Ακόμη είναι αμφίβολη η συμμετοχή του Γιώργου Ζαραβίνα λόγω υποτροπής στο τραύμα του, ενώ πρόβλημα τραυματισμού στο χέρι αντιμετωπίζει και ο Αναστασέλος.

    Τέλος ο Αθηναϊκός θα υποδεχθεί την Κυριακή στις 16:30 την Πόλβα Σέρβιτι από την Εσθονία για το Τσάλεντς Καπ. Ο προπονητής του Αθηναϊκού, Γιώργος Κρανάκης δήλωσε: «Μελέτησα τα στοιχεία από το ρόστερ της ομάδας και διαπίστωσα ότι είναι μια νεανική ομάδα, γρήγορη με υψηλόσωμους παίκτες, η οποία έχει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα. Θα πρέπει οι παίκτες μου να ανακόψουν τους αιφνιδιασμούς των αντιπάλων, πάση θυσία. Υπάρχει περίπτωση να αγωνιστεί ο Φρέντγκαρντ που συνεχίζει εντατικά την φυσιοθεραπεία. Πολύ δύσκολα βλέπω ότι μπορεί να παίξει ο Πάβλοβιτς ενώ δεν θα αγωνιστεί ο τραυματίας Κατούντας. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ελληνικές ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη».

    [25] Ο ΑΛΑΟΥΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βρυξέλες, 5 Νοεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουϊ κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ομιλία του κατά τη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλες, να χρησιμοποιήσει όλη της την επιρροή για να πείσει τη Συρία και το Ιράν να σταματήσουν να "αναζωπυρώνουν τη βία" στο Ιράκ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να κάνουμε τους γείτονες του Ιράκ να κατανοήσουν ότι το μόνο που μπορούν να καταφέρουν αν συνεχίσουν να αναζωπυρώνουν τη βία στο Ιράκ είναι ένα πλήγμα στη δική τους ασφάλεια μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Αλάουϊ σε ομιλία του ενώπιον των 25 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    "Ελπίζω ότι η ΕΕ θα κινήσει τα νήματα με τη Συρία και το Ιράν για να τους περάσει αυτό το μήνυμα με τους πιο σαφείς όρους", συνέχισε ο Αλάουϊ.

    [26] ΣΤΙΣ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλες, 5 Νοεμβρίου 2004 (17:59 UTC+2)

    Το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ο Δανός ευρωβουλευτής Γενς-Πέτερ Μπόντε, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Μπόντε ανέφερε πως οι ηγέτες των πολιτικών σχηματισμών του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησαν στη νέα ημερομηνία, μετά την παρουσίαση από το νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο της νέας του ομάδας.

    Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής το συντομότερο δυνατόν της ψηφοφορίας για την επικύρωση του διορισμού των νέων επιτρόπων.

    [27] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Ελσίνκι, 5 Νοεμβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Ενα αγρόκτημα στη νότια Φινλανδία έκλεισε με απόφαση των αρχών όταν διαπιστώθηκε ότι δύο αγελάδες πέθαναν από την ασθένεια του άνθρακα, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Γεωργίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι εξετάσεις έγιναν τον Οκτώβριο όταν πέθανε ξαφνικά το ένα από τα ζώα. Μία εβδομάδα αργότερα πέθανε και το δεύτερο που είχε παρουσιάσει υψηλό πυρετό. Κανένα από τα ζώα αυτά δεν είχε εισέλθει στην τροφική αλυσίδα, ενώ τα υπόλοιπα 37 ζώα που βρίσκονται στο ίδιο αγρόκτημα θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση για μία εβδομάδα.

    Υπάρχουν υποψίες ότι η αιτία της ασθένειας ήταν μολυσμένη τροφή. Οι φινλανδικές αρχές ενημέρωσαν την εδρεύουσα στο Παρίσι Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) σχετικά με τα δύο αυτά περιστατικά.

    Ο άνθρακας προκαλείται από το βακτήριο ανθρακίτη. Δεν διαδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν μόνο αν έλθουν σε επαφή με προϊόντα προερχόμενα από μολυσμένα ζώα ή από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

    [28] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 5 Νοεμβρίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Οι παλαιστίνιοι προετοιμάζονται για την περίπτωση που χάσει τη μεγάλη μάχη με τη ζωή, την οποία δίνει ο Γιασέρ Αραφάτ. Η εκτελεστική επιτροπή της PLO μεταβίβασε στον πρωθυπουργό Αχμέτ Κουρέι τις αρμοδιότητες για τον οικονομικό τομέα ενώ την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Μαχμούτ Αμπάς.

    «Τα έχω χαμένα, δεν ξέρω πια τί να πιστέψω» έλεγε το πρωί ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος της ισραηλινής τηλεόρασης. Οι ειδήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Αραφάτ λίγες ώρες πριν έρχονταν η μια μετά την άλλη και ήταν αντιφατικές μεταξύ τους. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης βρίσκεται σε κώμα. Ο Γιασέρ Αραφάτ πέθανε μετέδωσαν τα ισραηλινά ΜΜΕ για να διαψευσθούν λίγο αργότερα από τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου Περσί στο Παρίσι ο οποίος ανακοίνωνε πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση δεν ήταν όμως νεκρός.

    Λίγες ώρες πριν πάντως η σύζυγος του Αραφάτ, Σούχα δήλωνε πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δεν βρισκόταν καν σε κώμα. Το ίδιο δήλωσε λίγο αργότερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί της:

    «Η κατάσταση είναι σταθερή, όπως μου είπε, δύσκολη αλλά σταθερή. Ο πρόεδρος Αραφάτ βρίσκεται στο Παρίσι γιατί είναι άρρωστος και κάνει εξετάσεις, σε λίγο θα ξέρουμε από τους γιατρούς.»

    Στο Ισραήλ οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν σήμερα με πηχιαίους τίτλους ότι ο Αραφάτ είναι κλινικά νεκρός και ότι τον κρατούν τεχνητά στη ζωή μέχρι να λυθεί το ζήτημα της διαδοχής του, αλλά και γιατί θα ήταν προτιμότερος ένας θάνατος μια Παρασκευή, ιερή μέρα των Μουσουλμάνων και μάλιστα μέσα στο ραμαζάνι. Στη Ραμάλα όλες αυτές τις ημέρες επικρατεί θλίψη και αγωνία. Θλίψη για τον Αραφάτ και αγωνία για το τί θα γίνει αύριο.

    Οι παλαιστινιακές αρχές έχουν λάβει ήδη τα μέτρα τους. Η εκτελεστική επιτροπή της PLO μεταβίβασε στον πρωθυπουργό Αχμέτ Κουρέι τις αρμοδιότητες για τον οικονομικό τομέα ενώ την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Μαχμούτ Αμπάς. Εντωμεταξύ συμφωνήθηκε πως ο Αχμέτ Κουρέι μαζί με τον υπουργό εξωτερικών Ναμπίλ Σαάτ θα έχει συνομιλίες με όλες τις παλαιστινιακές ομάδες. Ο πρόεδρος του ισραηλινού εργατικού κόμματος Σιμόν Πέρες δήλωσε χθες σχετικά με τις διεργασίες στις παλαιστινιακές αρχές:

    «Είναι πολύ ενδιαφέρον που υπάρχει ήδη μια δομή και γίνεται προσπάθεια να μπει μια νέα τάξη. Για παράδειγμα η συνεργασία μεταξύ του Αμπου Αλα και του Αμπου Μάσεν είναι πολύ καλή. Είναι σοβαροί και υπεύθυνοι άνθρωποι. Δεν παίρνουν διαταγές από εμάς, δεν είναι πράκτορες των Ισραηλινών αλλά είναι άνθρωποι αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.»

    Η ανησυχία είναι πάντως διάχυτη στο Ισραήλ και ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση επεισοδίων. Η ισραηλινή πλευρά έχει αποκλείσει σε κάθε περίπτωση τον ενταφιασμό του Αραφάτ στην Ιερουσαλήμ, μια επιθυμία την οποία επανειλημμένως είχε εκφράσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

    Το θέμα βέβαια απασχολεί έντονα και τα γερμανικά ΜΜΕ. Σε όλες τις εφημερίδες σήμερα υπάρχουν αναλυτικά σχόλια και ρεπορτάζ, ενώ σχετικές δηλώσεις κάνουν και Γερμανοί πολιτικοί όπως για παράδειγμα ο Γκέρνοτ Ερλερ, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, o οποίος τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος στον παλαιστινιακό λαό να πενθήσει και να συνηθίσει στην ιδέα πως ο Γιασέρ Αραφάτ δεν θα ξαναβρεθεί στην ηγεσία, ενώ επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ:

    «Υπάρχουν πολύ λίγοι πολιτικοί στον κόσμο που θα μπορούσαν να αναλάβουν έναν διαμεσολαβητικό ρόλο. Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών μπορεί να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο γιατί έχει την εμπιστοσύνη τόσο της ισραηλινής ηγεσίας όσο και των παλαιστινιακών αρχών.»

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, το συμβούλιο του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων του Δημήτρη Μασταγγά, με θέμα «Οδοιπορικό στην παράδοση».

    Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα που αφορούν την αγροτική, οικιακή και επαγγελματική δραστηριότητα των προηγούμενων ελληνικών γενιών.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, στις 18:30 στον εκθεσιακό χώρο του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος (Μοναστηρίου 93).

    [30] ΓΛΥΚΕΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΙΣΤΟΡΗΣΗ- Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Το τρίτομο έργο του «Γλυκείας Χώρας ιστόρηση-Η Κύπρος: από την αρχαιότητα ως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» θα παρουσιάσει στις 12 Νοεμβρίου ( 8:00 μμ ) στον Ιανό (Αριστοτέλους 7), ο ιστορικός Παύλος Τζερμιάς Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Χρήστος Ζαχόπουλος, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Λεωνίδας Παντελίδης, Πρέσβης Κύπρου.

    Ο συγγραφέας, ο οποίος ασχολείται με το Κυπριακό αδιάλειπτα από το 1958, προσφέρει τόσο στους ειδικούς, όσο και στο ευρύτερο κοινό μια εμπεριστατωμένη και συναρπαστική θεώρηση της ιστορίας της Κύπρου από την αρχαιότητα έως την εποχή μας.

    Ο Παύλος Ν. Τζερμιάς είναι ιστορικός, ελληνιστής και πολιτικός αναλυτής διεθνούς φήμης. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Φράμπουργκ (Ελβετίας) (1965-1995), στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (1984-1992) και στην Επαγγελματική Σχολή της Πόλης της Ζυρίχης (1961-1977). Επίσης έκανε παραδόσεις επί πολλά εξάμηνα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1977-1979), ανταποκριτής της Neue Zϋrcher Zeitung για θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου και Διευθυντής της εκπομπής για τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες της Ελβετικής Ραδιοφωνίας (1970-1990). Την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας (1967-1974) τα άρθρα του στην Neue Zϋrcher Zeitung μεταδίδονταν τακτικά από την Deutche Welle. Είναι συγγραφέας δεκάδων αυτοτελών έργων, εκατοντάδων επιστημονικών μελετών και χιλιάδων άρθρων σε διάφορες γλώσσες.

    [31] "ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (14:01 UTC+2)

    Τα βιβλία της «Οι μάγισσες της Σμύρνης» και «DESTE. H τράπουλα της Κατίνας», από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα παρουσιάζει απόψε στις 8 στον Ιανό, η συγγραφέας Μάρα Μεϊμαρίδη.

    Στη Σμύρνη το 1887, η Κατίνα είναι μια έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά. Στους φτωχομαχαλάδες όπου ζει γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τούρκα, που τη μυεί στη μαγεία. Οι γραφές της, τα ξόρκια, και τα μαγικά βρέθηκαν σ' ένα σκονισμένο μπαουλάκι, εκατό χρόνια μετά, στο σπίτι της Αίγινας.

    Deste στα τούρκικα σημαίνει τράπουλα. Η μαγική αυτή τράπουλα περνούσε από μάγισσα σε μάγισσα για χίλια και πάνω χρόνια, για να καταλήξει στα χέρια της Κατίνας. Χρώματα της Ανατολής, στοιχεία της Κίνας, των Ινδιών, της Αιγύπτου, των πολιτισμών της Περσίας δίνουν το στίγμα τους.

    Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι ανθρωπολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σαν πρώτο Πανεπιστήμιο τελείωσε τη Φιλοσοφική Αθηνών. Παράλληλα αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Συγχρόνως με τις μεταπτυχιακές της σπουδές Αρχαιολογίας στο Παρίσι, ξεκίνησε νέα κατεύθυνση βασικών σπουδών, στρεφόμενη προς τη Βιολογία, Ιατρική, Ανθρωπολογία, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα. Πήρε μέρος σε ανασκαφές στα Άβδηρα, μελετώντας το σκελετικό υλικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την Υγεία του Παιδιού πάνω σε θέματα φυσιολογίας και αυξολογίας. Ήταν κύρια ερευνήτρια της έρευνας «Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων» που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια Υγείας των παιδιών. Πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε αντίστοιχα ιατρικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια δημοσιογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο σε θέματα κυρίως διατροφής, και συγχρόνως φοιτά σε νέο κύκλο σπουδών Αστροφυσικής και Κοσμολογίας. Οι μάγισσες της Σμύρνης είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.

    [32] O "ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΝΟEΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (13:04 UTC+2)

    Το «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου παρουσιάζει από τις 19 Νοεμβρίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Ο «Αρχοντοχωριάτης», η πιο διάσημη ίσως κωμωδία του Μολιέρου επανευρίσκει -όπως έχουν γράψει- «την μυστικιστική φαντασμαγορία του Θεάτρου» μέσα από ένα ονειρικό καρναβάλι και ολοκληρώνει τον πίνακα του ανθρώπινου παραλογισμού.

    Αυτή η «κωμωδία-μπαλέτο», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Μολιέρος, ένα είδος μιούζικαλ της εποχής της, προχωρεί σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές φτάνοντας στα όρια του γελοίου. Στον «Αρχοντοχωριάτη», ο σημερινός θεατής εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κ. Ζουρντέν πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής αλλά και να βρει αναλογίες με την εποχή μας, μέσα από την σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη.

    Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος επιβεβαιώνει τη διαχρονικότητα του έργου μέσα από ένα σύγχρονο ανέβασμα και μια νέα σκηνοθετική αντίληψη που υπογράφει ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης. Μια φαντασμαγορική υπερπαραγωγή που ο δραστικός κωμικός λόγος του Μολιέρου, συνυπάρχει με το χορό κα το τραγούδι δημιουργώντας μια θεατρική πανδαισία, ένα υπερθέαμα με 30 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς πάνω στη σκηνή.

    [33] Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2004 (12:49 UTC+2)

    Σε ένα μελωδικό ταξίδι που προβάλλει την μουσική παράδοση της Βαλκανικής, θα οδηγήσει το μουσικόφιλο κοινό η συναυλία «Η Μουσική των Λαών-Ο Ήχος των Βαλκανίων» θα σήμερα και αύριο (9 μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Τουριστικής Έκθεσης PHILOXENIA 2004. Συμμετέχουν από την Ελλάδα η Σαββίνα Γιαννάτου με το συγκρότημα «Primavera en Salonicο», από τη Βουλγαρία οι «Βουλγαρικές Φωνές «Angelite», από την Τουρκία ο Μπουρχάν Οτσάλ και το συγκρότημα Trakya All Stars και από τη Σερβία ο Μπόγιαν Ρίστιτς και το συγκρότημα Gold Melos Brass band

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια, μουσικές της Αυλής των Σουλτάνων σε τζαζ επεξεργασία, «αγγελικές φωνές, χάλκινα από την Σερβία, σε αποχρώσεις τσιγγάνικης Roma μουσικής. Ο κύριος σκοπός της συναυλίας είναι η προβολή της Ελλάδος σαν τουριστικός προορισμός και στοχεύει στην προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των φορέων και των καλλιτεχνών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης

    Οι δύο συναυλίες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Δημήτρια» και τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού- ΕΟΤ . Την επιμέλεια της παραγωγής έχει ο HATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 5 November 2004 - 19:14:04 UTC