Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ"
  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΝΑΙ ΣΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"
  • [03] ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΛΕΡ
  • [04] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
  • [05] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [07] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΑ ΛΑΔΑΔΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [09] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
  • [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
  • [11] ΜΕΤΟΧΕΣ ΞΕΝΩΝ 6 ΔΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [15] ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 64-90
  • [17] ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 99-78
  • [18] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 73-75
  • [19] ΑΕΚ - ΜΕΝΤ 80-71
  • [20] ΝΤΕΡΜΠΙ ΗΡΑΚΛΗ-ΠΑΟΚ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [21] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [22] ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
  • [23] "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [24] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ Η ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [25] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ
  • [26] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ
  • [27] ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [28] ΠΕΝΘΕΙΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Μ.ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ
  • [29] ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ"

    Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2004 (12:17 UTC+2)

    «Όραμά μας είναι μια ελεύθερη και ενωμένη κυπριακή Δημοκρατία, που δεν θα είναι ούτε εστία, ούτε αιτία τριβών και ενστάσεων αλλά παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    »Πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση, σύμπνοια και ομοψυχία», επεσήμανε.

    Στην ομιλία του, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση γιατί, όπως είπε, έχει την ευκαιρία και την τιμή να απευθύνεται από το βήμα της Βουλής στην πολιτική ηγεσία, τους εκπροσώπους του κυπριακού Ελληνισμού, τον κυπριακό λαό. «Οι προσπάθειές μας για λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζονται και θα συνεχιστούν με αμείωτους, με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς», είπε και πρόσθεσε: «Δεν σταματούμε ούτε μια στιγμή. Δεν εφησυχάζουμε. Το μέλλον του νησιού βρίσκεται στην επανένωσή του. Είναι μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας, ανάπτυξης και προόδου για όλους τους κατοίκους του νησιού».

    Καταλύτης η ένταξη της Κύπρου

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος». Αυτή άλλωστε, είπε, είναι «η βούληση όλων των Ελληνοκυπρίων, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. «Τόσο η ελλαδική, όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επιδίωξή διευθέτησης του προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας», τόνισε.

    Η διευθέτηση, είπε ο κ. Καραμανλής, θα λαμβάνει βέβαια υπόψη και τη νέα πραγματικότητα, «το γεγονός, δηλαδή, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη ισότιμο μέλος της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι στόχος όλων ήταν και είναι η ταχύτερη δυνατή επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από την 1η Μαΐου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο μέλος της νέας μεγάλης Ευρώπης των "25". Η Κύπρος, σημείωσε, χάρη στις προσπάθειες του λαού της και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας της, μπόρεσε να αντέξει το βαρύ τραύμα της εισβολής και της κατοχής και να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στην ανασυγκρότησή της και από "φτωχότερη χώρα της περιοχής που ήταν το 1960, να γίνει μια χώρα ικανή να ενταχθεί ως πλήρες και ισότιμο μέλος στη μεγαλύτερη δημοκρατική ένωση λαών και κρατών, στην οικογένεια των πλουσιότερων αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη".

    Σημείωσε ότι για αυτό το "εθνικό επίτευγμα" εργάστηκαν και συνεργάσθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις. Μνημόνευσε ξεχωριστά τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Μεγαλονήσου τόσο η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η επιτυχία αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας που επιτυγχάνεται όταν "διαμορφώνουμε και ακολουθούμε ενιαία στρατηγική".

    Σε πνεύμα συνεννόησης

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν επικράτησε πνεύμα συνεννόησης, σημειώνοντας ότι "πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση, σύμπνοια και ομοψυχία".

    Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, συνέχισε, είναι ιστορικός σταθμός στην ιστορία της διότι "δημιούργησε νέες συνθήκες ασφάλειας, νέες συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους της, νέες συνθήκες για να πετύχουμε, επιτέλους, λειτουργική και βιώσιμη λύση".

    Η ένταξη, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει σταθμός για μια νέα προοπτική και "αφετηρία μιας νέας αποτελεσματικής προσπάθειας να ενώσουμε την Κύπρο ώστε να βαδίσουν όλοι μαζί οι κάτοικοί της, Ε/Κ και Τ/Κ, σε ένα καλύτερο αύριο".

    Παράλληλα, η ένταξη στην ΕΕ δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας, είπε, σημειώνοντας ότι "δυστυχώς ωστόσο το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί, ακόμη, να εφαρμοστεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο όμως αποτελεί ήδη έδαφος της ΕΕ".

    «Να απαλλάξουμε την Ευρώπη από τα τελευταία τείχη»

    Η ένταξη, είπε ο κ. Καραμανλής, "πρόκειται να απαλλάξει την Ευρώπη από τα τελευταία τείχη που παρέμειναν στα εδάφη της, αλλά και τα προβλήματα που τα τείχη αυτά συνεπάγονται", προσθέτοντας ότι η επανένωση της Κύπρου παραμένει ύψιστη προτεραιότητα τόσο για την κυπριακή ηγεσία, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα διακυβέρνηση στην Ελλάδα, αφιέρωσε τις δυνάμεις της στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    "Τελικά η διαδικασία εκείνη δεν οδήγησε σε συμφωνία επίλυσης του προβλήματος, γιατί ο κυρίαρχος λαός της ελεύθερης Κύπρου έκρινε ότι το σχέδιο όπως είχε δεν ήταν ικανοποιητικό", είπε.

    "Ταυτόχρονα όμως οι Ε/Κ και η ε/κ ηγεσία, άσχετα από τη στάση που τήρησε ο καθένας στο συγκεκριμένο σχέδιο, δείξατε - και αυτό είναι μείζονος σημασίας - ότι παραμένετε σταθερά προσανατολισμένοι στην επιδίωξη να βρεθεί επιτέλους λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος", σημείωσε.

    Στην περίοδο που ακολουθεί, είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, "πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις που θα κρίνουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας" και υπενθύμισε ότι "έχουμε καταστήσει σαφές, με κάθε ειλικρίνεια, ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος" γιατί "πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια Τουρκία σε ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να λειτουργεί προς όφελος όλων".

    "Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθεια να μετατρέψουμε ολόκληρη τη γειτονιά μας σε περιοχή ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας. Να κάνουμε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο περιοχή ανάπτυξης, ειρήνης, συνεργασίας, ευημερίας για όλους τους λαούς της", είπε.

    Παράλληλα, είπε, "θα πρέπει να θεμελιώσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, βασισμένες στο απαραβίαστο των συνόρων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο", προσθέτοντας ότι "αυτή είναι η επιδίωξή μας και η στρατηγική επιλογή μας".

    "Εργαζόμαστε", ανέφερε ο Πρωθυπουργός, "με επιμονή για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας και τη δημιουργία μιας νέα προοπτικής".

    "Στόχος είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και όχι στην αντιπαράθεση. Ομως, η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη εξαρτάται, πρώτα απ' όλα, από την ίδια. Εξαρτάται από τη συνέχιση των προσπαθειών της να συγκλίνει με το συνταγματικό και πολιτικό κεκτημένο της Ενωσης" και από την κατάσταση στο εσωτερικό της αλλά και από τα βήματα που θα κάνει στην εξωτερική πολιτική της και "ιδιαίτερα από τη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, ολόκληρη η πολιτική ηγεσία, όλος ο ελληνικός λαός «στεκόμαστε δίπλα σας, είμαστε κοντά σας, στο πλευρό του λαού της Κύπρου" και ότι στόχος είναι ένα κράτος που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του, Ε/Κ και Τ/Κ, και ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα προβάλλει την ευρωπαϊκή φυσιογνωμία του και θα αποτελεί συνδετικό κρίκο της ΕΕ».

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΝΑΙ ΣΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (10:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε σύσκεψη στενών συνεργατών του και επικοινωνιολόγων, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία αντίρρηση ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέλθει από την Αριστερά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην οικία του Γ.Παπανδρέου στο Καστρί, την παραμονή της αναχώρησής του για το Κάιρο. Ηταν μια σύσκεψη στην οποία τέθηκαν όλα τα ζητήματα εν όψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πιθανή εκλογική αναμέτρηση την προσεχή άνοιξη, η διεξαγωγή του συνεδρίου, η αντιπολιτευτική στρατηγική, αλλά και η ανάλυση των δημοσκοπήσεων, μετά τη διαπίστωση ότι ναι μεν η κυβέρνηση υφίσταται φθορά, πλην όμως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καρπωθεί αυτή τη φθορά.

    Ο κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε με δύο τρόπους στο θέμα του Προέδρου. Κατ' αρχάς κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να υπάρξει Πρόεδρος προερχόμενος από την Αριστερά, φθάνει, όπως είπε, «να μην έχει φορτισμένο ή ενοχοποιημένο παρελθόν», αποφεύγοντας να εισέλθει σε ονοματολογία.

    Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη επισήμαναν ότι «υπάρχουν στελέχη από την Αριστερά (Ν. Κωνσταντόπουλος) που εμφανίζονται από πολλούς ως υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν στήσει την πολιτική τους καριέρα εξυβρίζοντας το ΠΑΣΟΚ».

    O κ. Παπανδρέου περιορίστηκε απλώς να πει ότι έχει ήδη «φωτογραφίσει» τον υποψήφιο Πρόεδρο, για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν θα έλεγε «όχι» αν πάρει τη σχετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι κυρίως αυτό που ενδιαφέρει είναι πως πρέπει να είναι πολιτικός και να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα μας στο εξωτερικό.

    «Έτοιμος για εκλογές»

    Το δεύτερο ζήτημα που έθιξε ήταν αυτό των πιθανών εκλογών την άνοιξη, δηλώνοντας «έτοιμος και γι' αυτό το ενδεχόμενο». Ειδικά για την ετοιμότητα, την οποία συνεχώς επικαλείται το τελευταίο διάστημα, όταν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, οι συνεργάτες του εξηγούσαν ότι μπορεί για ευνόητους λόγους να μην κινητοποίησε ακόμη τον κομματικό εκλογικό μηχανισμό, πλην όμως αυτή τη φορά, αν προκηρυχθούν εκλογές, «γνωρίζω τι θα πράξω, έχω ήδη εκλογική πείρα».

    Σημείωσε παράλληλα ότι, αν τελικά η χώρα οδηγηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης σε εκλογές, τότε θα ισχύσει η λίστα, που διευκολύνει χρονικά την όλη κατάσταση. Αλλωστε, όπως επισημάνθηκε, το ΠΑΣΟΚ εν σχέσει προς τις εκλογές του Μαρτίου διαθέτει πλήρες οργανωτικό ιστό σε όλη την Ελλάδα.

    Oι δημοσκοπήσεις, αν και ως τώρα το ΠΑΣΟΚ απέφευγε να τις σχολιάσει, απετέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού, με τη συνδρομή και των επικοινωνιολόγων. Ειπώθηκε ότι είναι φυσιολογικό, με νωπή ακόμη τη λαϊκή εντολή, να μην αξιοποιεί το ΠΑΣΟΚ τη φθορά της κυβέρνησης και ίσως αυτό να εξακολουθήσει να συμβαίνει για αρκετούς ακόμη μήνες. O κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει και δεύτερη τετραετία για τη ΝΔ.

    [03] ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΛΕΡ

    Ουάσιγκτον, 13 Νοεμβρίου 2004 (10:53 UTC+2)

    Η αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, ήταν το κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών που είχαν στην Ουάσινγκτον, ο βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς. Ο κ. Μπλέρ είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που συναντάται με τον πρόεδρο Μπούς απο τότε που επανεξελέγη.

    Ως ο στενότερος σύμμαχος του κ. Μπούς στον πόλεμο του Ιράκ, ο κ. Μπλέρ ελπίζει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ώστε ο αμερικανός πρόεδρος να αναλάβει ένα πιό ενεργό ρόλο στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.

    Ενόσω ζούσε ο πρόεδρος Αραφάτ, ο κ. Μπούς είχε πεί οτι θα υπήρχε άνοιγμα για ειρήνη, μόνο άν οι Παλαιστίνιοι επέλεγαν ηγέτες που να αποκηρύξουν τη βία και να ασπάζονται τις προσπάθειες για την δημιουργία δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.

    Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως πιστεύει ότι τελικά θα γίνει ο πρόεδρος Μπούς, τότε ο ίδιος δήλωσε ότι η Αμερική θα βοηθήσει στην οικοδόμηση των θεσμών, που είναι απαραίτητοι ώστε οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν το δικό τους, ανεξάρτητο κράτος, που να συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ.

    Σε γραπτή του δήλωση μετά τον θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην επίτευξη της ειρήνης, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου την οποία βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός.

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι η Βρετανία παραμένει μία απο τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ και ότι ο Τόνυ Μπλέρ είναι ένας απο τους καλύτερους φίλους της Αμερικής. Αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος Μπούς προσβλέπει στις συνομιλίες του με τον κ. Μπλέρ, αναφορικά με το πώς να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, για να αντιμετωπιστούν απο κοινού όλες οι προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    Μετά το δείπνο στο οποίο παρακάθησαν οι δύο ηγέτες, είχαν και πάλι σήμερα συνομιλίες, και στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο.

    Eκτός απο το Μεσοανατολικό ζήτημα, οι κ.κ. Μπούς και Μπλέρ συζήτησαν επίσης για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ και τις σοβαρές εντάσεις που δημιούργησε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    [04] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (12:23 UTC+2)

    Φωτιά, θα πάρουν τα πρόστιμα 30 παραβάσεων του Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας, όταν ολοκληρωθεί η αναθεώρησή του. Θα εξοφλούνται εντός τριών ημερών ή θα τριπλασιάζονται, ενώ επιτόπου θα αφαιρούνται πινακίδες και διπλώματα. Παράλληλα, προβλέπει ο νέος ΚΟΚ που θα ισχύσει από το 2005, θα είναι αυστηρότερες οι εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης, που θα ανανεώνονται κάθε 5 -10 χρόνια,.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, ο νέος ΚOΚ θα περιέχει στοιχεία από τους αντίστοιχους κώδικες της Γαλλίας και της Γερμανίας και θα προβλέπει πολύ αυστηρότερα πρόστιμα για τους «επικίνδυνους οδηγούς», την άμεση πληρωμή τους, καθώς και την επιτόπου αφαίρεση των αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας.

    Για παράδειγμα, τα πρόστιμα που αφορούν στην παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, την κίνηση σε αντίθετο ρεύμα πορείας, το αντικανονικό προσπέρασμα, την αναστροφή σε αυτοκινητοδρόμους ταχείας κυκλοφορίας και τους επικίνδυνους ελιγμούς στον δρόμο, τα οποία σήμερα κοστίζουν 167 ευρώ, με τον νέο ΚOΚ θα εκτοξευθούν πάνω από τα 200 ευρώ.

    Παράλληλα, τα πρόστιμα για έλλειψη κόφτη ταχύτητας και ταχογράφου στα φορτηγά και τα λεωφορεία, που σήμερα είναι 334 ευρώ, με τον νέο ΚOΚ θα ξεπεράσουν τα 350 ευρώ.

    Βάσει του νέου ΚΟΚ, θα υπάρξει εντατικοποίηση της λειτουργίας του point system, που θα λειτουργήσει με 18μηνη αναδρομική ισχύ και του οποίου θα αυξηθούν οι βαθμοί και θα καθιερωθούν νέα μικρότερα χρονικά όρια για την αφαίρεση των διπλωμάτων (σήμερα ένα δίπλωμα οδήγησης αφαιρείται μόλις ο οδηγός συμπληρώσει 25 πόντους μέσα σε τέσσερα χρόνια).

    Στα σχέδια του υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνονται, επίσης, η επανεξέταση των οδηγών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η λήψη μέτρων για την εξυγίανση του συστήματος έκδοσης αδειών οδήγησης και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων σε θέματα οδικής ασφάλειας.

    Ειδικότερα, ως προς τις άδειες οδήγησης που ήδη έχουν εκδοθεί, εξετάζεται η ανανέωσή τους κάθε πέντε χρόνια για τα φορτηγά και τα λεωφορεία και κάθε δέκα χρόνια για τα άλλα οχήματα, με την πιστοποίηση εκ νέου της επάρκειας των ικανοτήτων των οδηγών ύστερα και από ιατρικές εξετάσεις.

    Εξετάζεται, επίσης, η καθιέρωση ενός αυστηρότερου πλαισίου ορίων ηλικίας, σύμφωνα με το οποίο ο οδηγός λεωφορείου πρέπει να είναι τουλάχιστον 24 ετών και ο οδηγός φορτηγού τουλάχιστον 21 ετών. Αυστηρά κριτήρια προωθούνται και για τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, με στόχο να γίνουν «περισσότερο αντικειμενικές».

    Τέλος, προωθείται η δημιουργία ενός διυπουργικού οργάνου οδικής ασφάλειας, την ευθύνη του οποίου θα έχει το υπουργείο Μεταφορών. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται ήδη τα νέα μέτρα που θα ληφθούν, σε σχέση με τα ισχύοντα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% μέχρι το 2010.

    [05] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Από αύριο, Κυριακή, τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της αστυνομίας για τον εορτασμό της 31ης επετείου του Πολυτεχνείου.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, από τις 6 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες και για όσο χρόνο απαιτηθεί, θα διακόπτεται η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

    Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε όλους τους δρόμους γύρω από το ίδρυμα και όσα αυτοκίνητα σταθμεύουν, θα απομακρύνονται με γερανούς.

    Παράλληλα, θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των συγκοινωνιακών μέσων, σύμφωνα με απόφαση του ΟΑΣΑ.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφάλειας θα χρησιμοποιηθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί, άλλοι 1.000 θα είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν εάν χρειαστεί, ενώ όλη η αστυνομική δύναμη της Αττικής θα βρίσκεται σε επιφυλακή.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στην Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από μακρά και δύσκολη διαδρομή, με τη σταθερή στρατηγική και τους χειρισμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και των ίδιων των Κυπρίων.

    »Η 17η Δεκεμβρίου είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική ημερομηνία, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και να θέσει το δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο θα αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις τα επόμενα χρόνια. Πρέπει γι' αυτό τη 17η Δεκεμβρίου να υπάρχουν απτά αποτελέσματα

    »Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει -όπως και στα άλλα θέματα- τις θέσεις του και στη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

    «Έχουμε τονίσει ότι η κυβέρνηση έπρεπε και πρέπει να κινηθεί για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων και ιδιαιτέρως:

    1. Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    2. Τον οδικό χάρτη, για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

    3. Την επαναφορά στα συμπεράσματα της υποχρέωσης της Τουρκίας να συνεχίσει να συνεργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού.

    »Γιατί το Κυπριακό είναι πάντα ένα θέμα του Ελληνισμού και έπρεπε ήδη να υπάρχει διαμορφωμένη στρατηγική, να έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες κινήσεις και να υπάρχει συνεχής διπλωματική κινητικότητα για την προώθηση των θεμάτων που μας αφορούν», δήλωσε ο κ. Αθανασάκης. 

    [07] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΑ ΛΑΔΑΔΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Διώροφο διατηρητέο κτίριο στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα το Σαββάτου στο ισόγειο όπου λειτουργεί αποθήκη χαρτικών και πλαστικών.

    Η Πυροσβεστική δεν κατάφερε να περιορίσει εγκαίρως τη φωτιά λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στην αποθήκη.

    [08] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Νέα Υόρκη, 13 Νοεμβρίου 2004 (16:08 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, για να συζητήσουν το θέμα που ανέκυψε μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την κυβέρνηση Μπους.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο κ. Δημήτριος θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας ομογενειακών φορέων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μετά τη συνάντηση με τον κ. Πάουελ, οι ομογενείς θα συναντηθούν με άλλους ανωτάτους κυβερνητικούς αξιωματούχους για συζητήσεις επί του ιδίου θέματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δημήτριος και οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων πιθανό να μεταβούν στο Λευκό Οίκο για συνάντηση με στενούς συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. Επίσης, θα συναντηθούν με στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής.

    [09] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2004 (15:13 UTC+2)

    Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εν όψει της νέας επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το βράδυ από τη δυτική Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο.

    Για την Αττική προβλέπονται από το μεσημέρι της Κυριακής βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα είναι ισχυρές.

    Επίσης, θα πνέουν νοτιάδες με ένταση από 7 έως 9 μποφόρ τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

    Η ΕΜΥ αναφέρει ότι τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σταδιακά τη Δευτέρα, αλλά η θερμοκρασία με τους βοριάδες θα αρχίσει να πέφτει από βορρά προς νότο, ενώ την Τρίτη η πτώση θα είναι σημαντική σε ολόκληρη τη χώρα και ενδέχεται να πέσουν και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας.

    [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (13:05 UTC+2)

    Aνώτερα στελέχη ζητούν εργασία αλλά η προσφορά ανάλογων θέσεων είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με ειδική έρευνα, παρατηρείται σημαντική μείωση στη ζήτηση στελεχών το τρίτο τριμήνο του έτους, αφού οι αγγελίες που δημοσιεύτηκαν στο διάστημα Iουλίου - Σεπτεμβρίου 2004 ήταν σε ποσοστό 51% λιγότερες έναντι εκείνων που είχαν δημοσιευτεί το προηγούμενο τρίμηνο. H ανισορροπία στην αγορά στελεχών, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», επιδεινώνεται, επειδή βγαίνουν σε αναζήτηση εργασίας στελέχη που είχαν απασχόληση στον Oργανισμό «Aθήνα 2004». Παράλληλα, οι προσδοκίες για απορρόφηση στελεχών από τον δημόσιο τομέα μετά τις εκλογές δεν επιβεβαιώνονται, επειδή έγιναν πολλές τοποθετήσεις πολιτικών στελεχών που δεν βρίσκονταν στην αγορά εργασίας, π.χ. καθηγητές πανεπιστημίου, συνταξιούχοι κ.ά.

    Σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο η συμμετοχή των κλάδων στη συνολική ζήτηση στελεχών παρέμεινε σχετικά σταθερή, με εξαίρεση το εμπόριο, ο οποίος αποτελεί τον δυναμικότερα αναπτυσσόμενο πόλο ζήτησης, σημειώνοντας αύξηση 14%. Στον κλάδο των υπηρεσιών, οι πιο δυναμικοί τομείς είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες αποτελούν το 20%, ενώ έπονται οι υπηρεσίες και λύσεις πληροφορικής που αποτελούν το 19% της ζήτησης στελεχών. Στη βιομηχανία, επίσης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων συμμετέχουν με το 20% επί του συνόλου των αγγελιών, ενώ η μεταλλουργία και η κλωστοϋφαντουργία αντιπροσωπεύουν το 15% και 14% αντιστοίχως.

    [11] ΜΕΤΟΧΕΣ ΞΕΝΩΝ 6 ΔΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (13:03 UTC+2)

    H αξία των επενδύσεων ξένων οίκων σε ελληνικές τράπεζες υπερβαίνει τα έξι δισ. ευρώ. Περίπου το 23% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών ανήκει σε ξένους επενδυτές, γεγονός πoυ δείχνει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες. Aυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τη μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε για τις μετοχές της Eθνικής Tράπεζας που πώλησε το Δημόσιο.

    Xθες, την επόμενη μέρα της πώλησης, η μετοχή της Tράπεζας κατέγραψε κέρδη στο Xρηματιστήριο, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης και από το ευρύ επενδυτικό κοινό.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2004 (14:03 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το ζήτημα των αγνοουμένων να τεθεί ως όρος στην Τουρκία προκειμένου να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις ένταξής στην ΕΕ, διαβεβαίωσε σήμερα την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδήλωτων Αιχμαλώτων ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Λευκωσία και, όπως είπε μετά τη συνάντηση ο Αντιπρόεδρός της Γιώργος Οικονομίδης, ο κ. Καραμανλής έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιλυθεί ή να δρομολογηθεί η επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος έστω και μετά τις 17 του Δεκέμβρη.

    ''Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να τεθεί ως όρος στην Τουρκία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ'', είπε ο κ. Οικονομίδης.Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων έθιξε και σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τα οποία ο κ. Καραμανλής θα μελετήσει στην Αθήνα με τους συνεργάτες του.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα των αγνοούμενων ως όρο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, ο κ. Οικονομίδης είπε ότι ''το θέμα των αγνοουμένων θα είναι ένα από τα κορυφαία εάν τεθούν οποιοιδήποτε όροι για την Τουρκία''.

    Ο κ. Οικονομίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό ''πάρα πολύ χρήσιμη και ουσιαστική'' και αναφέρθηκε στην ανάγκη για πραγματοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικών συναντήσεων για το θέμα των αγνοουμένων με την ελληνική κυβέρνηση, "η βοήθεια της οποίας είναι ουσιαστικής και τεράστιας σημασίας για εμάς".

    ''Το ζήτημα των αγνοουμένων είναι μια εκκρεμότητα η οποία υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και τονίσαμε στον κ. Πρωθυπουργό την απογοήτευση, την πικρία και την αγωνία μας για τους αγνοούμενούς μας, οι οποίοι τώρα είναι 1.586'', είπε ο κ. Οικονομίδης.

    Σημείωσε ότι το γεγονός εξακολουθεί να μην επιδεικνύεται καμμία συνεργασία από τουρκικής πλευράς για επίλυση του θέματος αυτού, της διακρίβωσης έστω ενός αγνοουμένου από το σύνολο των 1.586.|

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

     

    Η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο και οι συνομιλίες του με την πολιτική ηγεσία του τόπου, η πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία για διάλογο, η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η επόμενη ημέρα της κηδείας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και το θέμα της μείωσης στις τιμές των καυσίμων είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Πρόταση Ευθύνης από τον ΔΗΣΥ για 17 Δεκεμβρίου'', γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης υπέβαλε χθες συγκεκριμένη πρόταση όπως στις 17 Δεκεμβρίου η ε/κ πλευρά υποβάλει συγκεκριμένες τροποποιήσεις ή αλλαγές που επιδιώκει στο σχέδιο και να διεκδικήσει ταυτοχρόνως διασύνδεση του οδικού χάρτη της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως, σύμφωνα με πληροφορίες της τ/κ εφημερίδας ''Κίπρις'', οι ΗΠΑ εργάζονται μυστικά με το γραφείο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέμα της πραγματοποίησης απευθείας πτήσεων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Διάλογο με την Αγκυρα ζητά ο Τάσσος'', γράφει ότι η Λευκωσία ζήτησε απευθείας διάλογο με την τουρκική κυβέρνηση για να εξηγήσει τις θέσεις της σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών και πριν και μετά της 17 Δεκεμβρίου και έως την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών απαντούν με δυναμικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της απεργίας, στην απόφαση του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών να απολύσει τώρα 14 πιλότους και άλλους οκτώ την ερχόμενη εβδομάδα και να μεταφέρει πτήσεις από τις Κυπριακές Αερογραμμές στη Eurocypria.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εμπόριο έναντι της αναγνώρισης'' γράφει ότι η Αγκυρα κάνει παζάρια με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο παρασκήνιο, ενώ εμφανίζεται εντελώς αρνητική στην προοπτική αποδοχής της νομικής της ούτως ή άλλως υποχρέωσης για αναγνώριση ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως με πλήρεις τιμές και παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ο Γιάσερ Αραφάτ κηδεύτηκε χθες στο Κάιρο και ετάφη στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, το οποίο θα μετατραπεί σε μαυσωλείο.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Παραιτούνται από το βέτο'', γράφει ότι παρόλα τα παράθυρα που αφήνουν ανοικτά δημοσίως, κυρίως για διαπραγματευτικούς σκοπούς οι Καραμανλής και Παπαδόπουλος, φαίνεται ότι η άποψη που επικρατεί μέχρι τη στιγμή είναι ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι διατεθειμένες να ασκήσουν βέτο στην ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης τον λόγο παίρνει τώρα η Βουλή, για να αποφασίσει να δώσει ένα τέλος στο σήριαλ των τελευταίων ημερών για το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Πρόσκληση για Διάλογο'' αναφέρει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποκάλυψε χθες πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας την ετοιμότητά της για διάλογο και για να εξηγήσει σε αυτήν τις θέσεις της ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας στις 17 Δεκεμβρίου από την ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει το ΑΚΕΛ την ερχόμενη Δευτέρα, με αφορμή την 21η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο οδόφραγμα του ''Ορφέα'' στη Λευκωσία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Καθόρισαν την τακτική'', γράφει ότι πλαίσιο κινήσεων και τακτικής καθόρισαν Αθήνα και Λευκωσία στις συνομιλίες Καραμανλή και Παπαδόπουλου για τη στάση που θα τηρήσουν στις 17 Δεκεμβρίου σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Γράφει, επίσης, πως με τον εφιάλτη των τοξικών και την ευχή να μην συμβεί κάποιο ατύχημα θα εξακολουθήσει να ζει η ευρύτερη περιοχή Βασιλικού τουλάχιστον μέχρι το 2006, αφού θα ξηλωθεί το εργοστάσιο των Χημικών Βιομηχανιών με ταυτόχρονη διαχείριση των επικίνδυνων χημικών υλών που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ντεπόζιτα και άλλους χώρους.

    Η καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Η Κύπρος καλεί την Τουρκία σε διάλογο'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποκάλυψε χθες πως η Κυπριακή Δημοκρατία προσκάλεσε την Τουρκία σε διάλογο για να εξηγήσει σε αυτήν τα μέτρα που θα πάρει ενόψει της αξιολόγησής της στις 17 Δεκεμβρίου από την ΕΕ, όταν η Τουρκία θα περιμένει να της δοθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλού αναφέρει πως σήμερα άνοιξε βιβλίο συλλυπητήριων στην Κύπρο για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κοινό Μέτωπο'' γράφει ότι με ορόσημο την 17η Δεκεμβρίου Παπαδόπουλος και Καραμανλής ενδυναμώνουν το κοινό μέτωπο της Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που εγκυμονεί κινδύνους για τον ελληνισμό. Αλλού αναφέρει πως ο Δήμος Αγίου Αθανασίου ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, του Οργανισμού Νεολαίας και του ΚΟΑ, αφού στο κτιριολογικό πρόγραμμα του Δήμου εντάσσονται η δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Σύγχρονου Ηλεκτρονικού Κέντρου Ενημέρωσης και Προγραμμάτων Νεολαίας, καθώς και χώρου αθλοπαιδιών και αναψυχής μικρών παιδιών.|

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 13 Νοεμβρίου 2004 (12:03 UTC+2)

    Η Γενική Εισαγγελία των Τιράνων, ενημέρωσε ότι ξεκίνησε ανακρίσεις σχετικά με τις βαριές κατηγορίες που ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νικόλ Λέσι έκανε κατά του Πρωθυπουργού Φατός Νάνο τις τελευταίες ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής.

    Επίσης η Γενική Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι στον εισαγγελέα έχουν καταθέσει για την υπόθεση αυτή ο Πρωθυπουργός Νάνο, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αρμπεν Ρακίπι και ο πρώην Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φεχμί Αμπντίου.

    Ο εισαγγελέας είχε επαφή στην φυλακή των Τιράνων και με τον Σοκόλ Κοτσίου, ο οποίος θεωρείται ως ο άνθρωπος που έχει πραγματοποιήσει την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας Νάνο-Αμπτίου το Δεκέμβριο του 2004. Η συνομιλία αυτή, σύμφωνα με τον Νικόλ Λέσι, αποδεικνύει ξεκάθαρα την ανάμειξη του Πρωθυπουργού Νάνο στην διακίνηση όπλων το 1997 και 1998.

    Ενώ σχετικά με την συνάντηση του εισαγγελέα με τον Κοτσίου, η Γενική Εισαγγελία δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη πληροφορία, ορισμένες. Όμως σημερινές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Κοτσίου έχει δηλώσει ότι δεν δέχεται να καταθέσει στον εισαγγελέα, αλλά μόνο στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

    Ο βουλευτής Νικόλ Λέσι σε επιστολή του προς την Γενική Εισαγγελία τονίζει ότι θα παρουσιαστεί στην εισαγγελία στις 16 Νοεμβρίου.

    [15] ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 13 Νοεμβρίου 2004 (12:00 UTC+2)

    Στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στις ανακρίσεις που διεξάγει η εισαγγελία των Τιράνων κατά του πρωθυπουργού Φατός Νάνο, αναφέρονται τα δημοσιεύματα του σημερινού αλβανικού Τύπου.

    «Κοχα Γιον»: «Νέα κίνηση του Πρωθυπουργού Φατός Νάνο, συνάντηση Νάνο - Ράμα».

    «Γκαζετα Σκιπταρε»: «Η εισαγγελία ξεκίνησε τις ανακρίσεις - Ο εισαγγελέας στο γραφείου του Π/Θ Νάνο».

    «Σεκουλι»: «Ο Σοκόλ Κοτσίου δέχεται ότι έχει απομαγνετοφωνήσει τη συνομιλία Νάνο - Αμντίου το 1997».

    «Αλμπανια»: «40 ερωτήσεις του εισαγγελέα για τον Π/Θ Νάνο - Η εισαγγελία ξεκίνησε τις ανακρίσεις».

    «Ζερι ι Ποπουλιτ»: «Ο πρώην Πρόεδρος Μπερίσα αναμεμειγμένος στην διακίνηση όπλων».

    «Ριλιντια Ντεμοκρατικε»: «Ο Π/Θ Νάνο ασκεί πιέσεις στην Εισαγγελία - Το Δ.Κ. υπέρ της διεθνούς εποπτείας στην εξεταστική επιτροπή».

    «Ρεπουμπλίκα»: « Σοκόλ Κοτσίου: «Θα μιλήσω μόνο στην εξεταστική επιτροπή, όχι με την εισαγγελία».

    «Κορριερι»: «Νάνο κερδίζει τι δίκη με την ιταλική εφημερίδα».

    Οι ανακρίσεις που ξεκίνησε η εισαγγελία σχετικά με την γνωστή πλέον υπόθεση «Λέσι» αποτελεί το κύριο θέμα όλων σχεδόν των σημερινών εφημερίδων.

    * * *

    Ξεκίνησαν οι ανακρίσεις της εισαγγελίας

    Η Γενική Εισαγγελία ενημέρωσε ότι ξεκίνησε τις ανακρίσεις σχετικά με τις βαριές κατηγορίες που ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νικόλ Λέσι έκανε κατά του Π/Θ Νάνο τις τελευταίες ημέρες στην ολομέλεια της Βουλής.

    Επίσης η Γενική Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι στον εισαγγελέα έχουν καταθέσει για την υπόθεση αυτή ο Π/Θ Νάνο, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αρμπεν Ρακίπι και ο πρώην Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φεχμί Αμπντίου.

    Ο εισαγγελέας είχε επαφή στην φυλακή των Τιράνων και με τον Σοκόλ Κοτσίου, ο οποίος θεωρείται ως ο άνθρωπος που έχει πραγματοποιήσει την απομαγνετοφήνηση της συνομιλίας Νάνο-Αμπτίου το Δεκέμβριο του 2004. Η συνομιλία αυτή, σύμφωνα με τον Νικόλ Λέσι, αποδεικνύει ξεκάθαρα την ανάμειξη του Π/Θ Νάνο στην διακίνηση όπλων το 1997 και 1998.

    Ενώ σχετικά με την συνάντηση του εισαγγελέα με τον Κοτσίου, η Γενική Εισαγγελία δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη πληροφορία, ορισμένες σημερινές εφ/δες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Κοτσίου έχει δηλώσει ότι δεν δέχεται να καταθέσει στον εισαγγελέα, αλλά μόνο στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

    Ο βουλευτής Νικόλ Λέσι σε επιστολή του προς την Γενική Εισαγγελία τονίζει ότι θα παρουσιαστεί στην εισαγγελία στις 16 Νοεμβρίου.

    [16] ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 64-90

    Αμαλιάδα, 13 Νοεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός στην τρίτη του εκτός έδρας «επίσκεψη» έφτασε τις δύο εκτός έδρας νίκες, καθώς επικράτησε 90-64 του Ιωνικού ΝΦ Αμαλιάδας, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

    Κορυφαίος των «πράσινων» ο Σκεπάνοβιτς με 15 πόντους, ενώ από την ομάδα του Γιώργου Ζευγώλη, που αγωνίσθηκε με έναν ξένο (έφυγε ο Τσάντφιλντ) και χωρίς τον τραυματία, Σάσα Τζιφά, ξεχώρισε ο Χάφναρ με 16 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 23-22, 51-38, 50-78, 64-90

    Οι συνθέσεις:

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ: Ρόου 1, Κούρτοβιτς 4, Γιαννουζάκος 3 (1), Νικολαϊδης 11, Μοσχοβίτης 2, Δορκοφίκης 9 (1), Κουτρούλιας, Χάφναρ 16 (3), Πασχάλης 8 (1), Νίκιλα 10.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καλαϊτζής 4, Παπανικολάου 2, Λάκοβιτς 10 (2), Μπατίστ 14, Φέμερλινγκ 9, Χατζηβρέττας 9, Μίντλετον 6, Τσαρτσαρής 12 (1), Διαμαντίδης 9 (1), Σκεπάνοβιτς 15 (3), Σάκοτα.

    [17] ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 99-78

    Πάτρα, 13 Νοεμβρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Τη δεύτερη νίκη του πανηγύρισε ο Απόλλων επικρατώντας της Ολύμπιας Λάρισας με 99-78 στην Πάτρα στο πλαίσιο της 5ης ημέρας της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών.

    Παρά τις αρκετές ελλείψεις στο ρόστερ τους, οι Πατρινοί βρήκαν στο πρόσωπο του Νίκου Μπάρλου τον ηγέτη τους, τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο, όταν και διαφάνηκε ποιος θα ήταν ο νικητής.

    Τα δεκάλεπτα: 28-16, 57-33, 76-54, 99-78

    Οι συνθέσεις:

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 26 (2), Αργυρόπουλος 2, Κούμπουρας 7, Γεωργαλής 6, Τσουκ 13, Πέττας 6, Λιαδέλλης 18, Τσάκιτς 6, Ντέιβις 1, Χαρίσης 14 (2)

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Παπαβασιλείου 9 (1), Τριχόπουλος 2, Καράτζιος 2, Λάππας 8 (2), Γκραντ 4, Κακλαμάνος 3 (1), Μπένερμαν 9 (1), Νάκιτς 22 (3), Χαρισμίδης 4, Παπακώστας 9, Νεοφυτίδης 6

    [18] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 73-75

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Στις νίκες επέστρεψε ο Μακεδονικός μετά την ήττα από την ΑΕΚ στην Κοζάνη την προηγούμενη εβδομάδα επικρατώντας δύσκολα του Πανελληνίου με 75-73 στην Κυψέλη στο πλαίσιο της 5ης ημέρας της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών.

    Τα δεκάλεπτα: 23-23, 44-42, 57-60, 73-75.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Δρελιώζης 3, Κανταρτζής 2, Ρόμπερτσον 10, Κράσιτς 10 (2), Σακελλαρίου, Μποζίκας 2, Γιανγκ 19 (2), Τσόπης 4, Γκαρσία, Λίγγος 5, Ναχάρ 5, Τσαμάτος 13 (2)

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καφκής, Παπαμακάριος 3 (1), Κέτσμαν 16 (3), Χάτσον 12, Ρίματς 15 (3), Γέλιτς 4, Χίζνιακ 2, Πεν 13 (1), Τσάνακ 10 (1)

    [19] ΑΕΚ - ΜΕΝΤ 80-71

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Χωρίς τη συνδρομή των τραυματιών Νίτσεβιτς και Πελεκάνο, η ΑΕΚ κατάφερε έστω και δύσκολα να φτάσει στην τρίτη της νίκη στο ελληνικό πρωτάθλημα επικρατώντας της νεοφώτιστης ΜΕΝΤ με 80-71

    Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της «Ένωσης» στη νέα της έδρας, το κλειστό του Γαλατσίου. Με 17 πόντους ο Τόμπι Μπέιλι ήταν ο κορυφαίος των νικητών.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 15-14, 35-34, 55-57, 80-71

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Λόλις 8, Νικολαϊδης 13 (3), Ζήσης 9, Κους, Χατζής 10 (2), Τσιάρας 2, Γλυνιαδάκης 6, Άντιτς 3 (1), Κακιούζης 2, Μπουρούσης 10, Μπέιλι 17 (2)

    ΜΕΝΤ: Γκουσγκούνης, Μπεχλιβάνης, Καμπερίδης 12 (2), Κέκελης 13 (2), Χρήστου 18, Σπανός 8 (2), Τσέλιος 14 (4), Πέιτζ 4, Μπίγκους, Συμεωνίδης 2, Αναγνωστόπουλος.

    [20] ΝΤΕΡΜΠΙ ΗΡΑΚΛΗ-ΠΑΟΚ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονικη, 13 Νοεμβρίου 2004 (12:57 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την 5η αγωνιστική της Α1 με το ντέρμπι των «συμπολιτών» μεταξύ του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ στο Ιβανόφειο. Ο Ηρακλής μετά τη βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό την προηγούμενη αγωνιστική θέλει να γυρίσει στις επιτυχές. Στόχος των παικτών του Λευτέρη Κακιούση είναι να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της έδρας τους. Κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του θέλει να συνεχίσει το αήττητο σερί και να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας. Στο «Γηραιό» είναι αμφίβολος ο Γιώργος Παυλίδης (τενοντίτιδα) ενώ αντίθετα ξεπέρασαν τα προβλήματα τους ο Ηλιάδης και ο Καλαϊτζίδης. Στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν προβλήματα συμμετοχών.

    Το δικό του ενδιαφέρον έχει όμως και ο έτερος αγώνας της συμπρωτεύουσας όπου ο Αρης θα φιλοξενήσει το Μαρούσι στο Αλεξάνδρειο. Οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ από την άλλη μεριά, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ταξίδεψε χωρίς τον Γιώργο Καράγκουτη που παρέμεινε στην Αθήνα για θεραπεία..

    Δυνατή αναμέτρηση και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου ο αναγεννημένος Ολυμπιακός υποδέχεται τον Πανιώνιο που πλέον τελεί υπό τις οδηγίες του Μέμου Ιωάννου. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση, καθώς η νίκη στη Ζάγκρεμπ επί της Τσιμπόνα ήταν ιδιαίτερα τονωτική.

    Στην Αμαλιάδα θα ταξιδέψει ο Παναθηναϊκός, προσπαθώντας να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ιωνικού ΝΦ/Αμαλιάδος και παράλληλα να συνέλθει από το... στραπάτσο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Εύκολο έργο αναμένεται να έχει η ΑΕΚ που υποδέχεται τη νεοφώτιστη ΜΕΝΤ στο Γαλάτσι με σκοπό να πάρει την πρώτη της νίκη μέσα στο «σπίτι» της.

    Συνοπτικά τα παιχνίδια:

    Σάββατο: (Δ. Τόφαλος 17:00) Απόλλων Π. - Ολύμπια Λ., (Γαλάτσι 17:00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ΑΕΚ - ΜΕΝΤ, (Κυψέλη 17:00) Πανελλήνιος - Μακεδονικός, (Αμαλιάδα 18:00) Ιωνικός Ν.Φ./Αμαλιάδος - ΠΑΟ, (Ιβανώφειο 18.30 ΕΤ1) Ηρακλής-ΠΑΟΚ, (Αλεξάνδρειο 19:00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Αρης - Μαρούσι. Κυριακή (ΣΕΦ 18:30 ΕΤ1) Ολυμπιακός - Πανιώνιος.

    · Ενα σπουδαίο όνομα από το χώρο του ΝΒΑ απέκτησε χτες ο ΠΑΟ. Πρόκειται για τον Τρέισι Μάρεϊ 33 χρονών, ύψους 2.01, με σπουδαία καριέρα τόσο στο κολεγιακό πρωτάθλημα όσο και στο επαγγελματικό όπου τελευταίος του σταθμός ήταν οι Μπλέιζερς.

    [21] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 13 Νοεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίσθηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας στην πόλη Ουάνα, του Νοτίου Ουαζιριστάν, στο Πακιστάν.

    Η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, καθώς περνούσε από ένα δρόμο της αγοράς της πόλης στρατιωτική αυτοκινητοπομπή. Ένα από τα οχήματα καταστράφηκε και τραυματίσθηκαν οι τέσσερις στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό, όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

    «Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας νεαρός φοιτητής, ο οποίος έκανε τα ψώνια του στην αγορά και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο πολίτες», δήλωσε αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι έπληξαν με δύο ρουκέτες φυλάκια του στρατού στην περιοχή, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [22] ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

    Ραμάλα, 13 Νοεμβρίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Οι εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ θα πραγματοποιηθούν πριν από τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι.

    Παράλληλα, ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Ράουχι Φατούχ, ανέθεσε στην Παλαιστινιακή Εκλογική Επιτροπή να κινήσει τη διαδικασία για τη διενέργεια εκλογών εντός 60 ημερών.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα, όπου κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Αραφάτ, ο Κορέι τόνισε ότι τιμώντας τον εκλιπόντα ηγέτη του ο παλαιστινιακός λαός δεν θα σταματήσει τον αγώνα, έως ότου εκπληρώσει τις προσδοκίες του. Και οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό, προσέθεσε.

    «Θέλω να διαμηνύσω στην αμερικανική κυβέρνηση, στον πρόεδρο Μπους, στους Ισραηλινούς και σε όλο τον κόσμο ότι έφτασε η στιγμή που πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

    «Ο καθένας θα πρέπει να επανεξετάσει τις θέσεις του. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν και οι δύο το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά. Εάν είμαστε όλοι αποφασισμένοι, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα (την ειρήνη) σε μικρό χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.

    Βάσει του θεμελιώδους νόμου των Παλαιστινίων, που επέχει θέση Συντάγματος, οι εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του εκλιπόντος ηγέτη πρέπει να διενεργηθούν εντός 60 ημερών από τον θάνατό του.

    [23] "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Αμστερνταμ, 13 Νοεμβρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Οι Ολλανδικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι έβαλαν προσωρινά «λουκέτο» σε μία ακόμη μονάδα παραγωγής γάλακτος στις νότιες περιοχές της χώρας, επειδή ανιχνεύθηκαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα διοξίνης στο γάλα των αγελάδων που εκτρέφονται εκεί.

    Στην ίδια περιοχή παραμένουν εκτός λειτουργίας άλλα δύο αγροκτήματα που έκλεισαν οι Αρχές για τον ίδιο λόγο.

    Η απόφαση των υγειονομικών αρχών να προχωρήσουν στο κλείσιμο των τριών αυτών κτηνοτροφικών μονάδων ελήφθη μετά την επιθεώρηση που έγινε στην περιοχή, όταν σημειώθηκε βλάβη σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων και διαρροή τοξικού νέφους, το οποίο πιστεύεται ότι ευθύνεται για την αύξηση των επιπέδων διοξίνης στο γάλα.

    [24] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ Η ΜΟΣΟΥΛΗ

    Μοσούλη, 13 Νοεμβρίου 2004 (16:53 UTC+2)

    Ανταρτικές δυνάμεις ελέγχουν περιοχές της νότιας και δυτικής Μοσούλης, όπου έχουν καταλάβει βάσεις της αστυνομίας και έχουν στήσει φυλάκια ελέγχου στους δρόμους, γεγονός που δείχνει ότι η τρίτη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ ξεφεύγει από τον αμερικανικό έλεγχο.

    Όπως δήλωσαν κάτοικοι διαφόρων συνοικιών της πόλης αυτής του βορείου Ιράκ (390 χιλ. βόρεια της Βαγδάτης), σήμερα δεν υπάρχει ορατή παρουσία ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ούτε αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ οι ένοπλες ανταρτικές δυνάμεις ελέγχουν ολόκληρες περιοχές.

    «Στις νότιες και δυτικές περιοχές της πόλης, οι αντάρτες πραγματοποιούν περιπολίες για να προστατεύσουν τράπεζες και καταστήματα από λεηλασίες. Φρουρούν νοσοκομεία, σχολεία και σταθμούς πυροσβεστικής», δήλωσε ένας κάτοικος. «Δεν υπάρχει πουθενά αστυνομία ή εθνοφρουρά. Οι αντάρτες ελέγχουν την ασφάλεια στις περιοχές αυτές», πρόσθεσε.

    Στις περιοχές όπου η παρουσία των ενόπλων δεν είναι έντονη, οι κάτοικοι συγκρότησαν δικές τους σκοπιές, έστησαν οδοφράγματα και πραγματοποιούσαν ολονύκτιες περιπολίες για να αποτρέψουν τυχόν διαρρήξεις και λεηλασίες.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεκάδες άτομα λεηλάτησαν το πρωί του Σαββάτου μία βάση την οποία εγκατέλειψαν τα ξημερώματα οι αμερικανικές δυνάμεις, στο βόρειο τμήμα της Μοσούλης. Είχε προηγηθεί στη διάρκεια της νύχτας ο βομβαρδισμός του κτιρίου από τους αντάρτες.

    Ο αμερικανικός στρατός από την πλευρά του διαψεύδει ότι η πόλη έχει διαφύγει του ελέγχου των αμερικανικών ή ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και δήλωσαν ότι σήμερα η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, με σποραδικές μόνον συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές.

    [25] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (15:28 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του ηθοποιού Μίμη Χρυσομάλλη:

    «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο του Μίμη Χρυσομάλλη, ενός ηθοποιού, που υπηρέτησε με συνέπεια, σεμνότητα και ήθος την τέχνη του, σε μια πραγματικά δημιουργική πορεία».

    [26] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (14:29 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, για τον θάνατο του Μίμη Χρυσομάλλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Τo σπουδαίο ταλέντο, το ήθος και η σεμνότητα του Μίμη Χρυσομάλλη τον καθιέρωσαν στους ομοτέχνους του και στη συνείδηση του κοινού ως έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

    »Ο πρόωρος και ξαφνικός θάνατός του γεμίζει με θλίψη όσους τον γνωρίσαμε στη ζωή και μέσα από το έργο του.

    »Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    [27] ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2004 (12:53 UTC+2)

    ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, τηλ. 2310.821483) «Η Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη

    ΑΥΛΑΙΑ (Πλατεία ΧΑΝΘ, τηλ. 2310.243.066) «Τζόρνταν» των Αννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι (έως 31/12)

    ΒΑΣΙΛΙΚΟ (Πλατεία Λευκού Πύργου, τηλ. 2310-251182) «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» του Αγγελου Τερζάκη

    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Μεταμορφώσεως 9, τηλ. 2310-458591) «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ

    ΕΓΝΑΤΙΑ (τηλ. 2310-225172) «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φίλιπο

    ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ. 2310-652020, 2310-589102) «Η τύχη της Μαρούλας» του Δ. Κορομηλά. Στο «Μικρό Θέατρο» το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο του Λεωνίδα Προυσαλίδη «Εφτά λογικές απαντήσεις»

    ΝΕΜΕΣΗ (Δελφών 176, τηλ. 2310-326230) «Η σπασμένη κλεψύδρα» (χοροπαραμύθι)

    ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310-216567) «Κατάσταση πολιορκίας» του Αλμπέρ Καμί

    ΣΟΦΟΥΛΗ (Τραπεζούντος 5 & Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310-423925) «Γράμμα στην Ελένη»

    ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΟΙΤΩΝΕΣ (πρώην στρατόπεδο Κόδρα, τέρμα Θεμιστοκλή Σοφούλη, τηλ. 2310-857061) «Mauser - Οράτιος», έργα του Γερμανού Χάινερ Μίλερ.

    ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ (Αγ. Δημητρίου 121, τηλ. 2310-249633) «Αίας - ο εγκλεισμός»

    ΦΛΕΜΙΓΚ (Μισραχή 15, τηλ. 2310.812.000) «Η καλύτερη μαμά είναι ο μπαμπάς μου» της Καρίνας Ιωαννίδου. Κάθε Παρασκευή «Stand up comedy»

    ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

    ΑΘΗΝΑΙΟΝ (τηλ. 2310.832.060 - 2310.866.486) Η Παιδική Σκηνή Θεσ/νίκης παρουσιάζει κάθε Κυριακή 11.30 π.μ. και 3.00 μ.μ. «Το παραμύθι της αλήθειας» του Α. Γιαννόπουλου

    ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, τηλ. 2310.821.483) «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ

    ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310.222.299) Η Παιδική Σκηνή του ΝΕΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ παρουσιάζει «Τα μαξιλάρια της ουρανούπολης» του Ευγενίου Τριβιζά

    ΒΑΚΟΥΡΑ (Ι. Μιχαήλ 8, τηλ. 2310-225152) «Η τρικυμία» του Σαίξπηρ. Κάθε Κυριακή 11.30 π.μ.

    ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, τηλ. 2310.225.172) Η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει το έργο «Αίσωπος: κάτι θέλει να μας πει...».

    ΛΑΜΠΙΟΝΙ (Αγάθωνος 31, τηλ. 2310-749230) Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. η παράσταση «Αγαπημένο μου ρομπότ» της Φράνσης Σταθάτου. Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.00 μ.μ. παρουσιάζει το «Παπούτσι από τον τόπο σου» του Αντώνη Μουρλά

    ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ. 2310.652.020, 2310.589.102) «Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

    ΣΟΦΟΥΛΗ (Τραπεζούντος 5 & Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310.423.925) «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ

    ΦΛΕΜΙΓΚ (Μισραχή 15, τηλ. 2310.812.000) «Σκύλος με γάτα... σκληροί σαν την πατάτα»

    ΧΑΝΘ (Μέγαρο ΧΑΝΘ, τηλ. 2310.241.007) «Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη». Κάθε Σάββατο στις 6.30 μ.μ

    [28] ΠΕΝΘΕΙΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Μ.ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (12:51 UTC+2)

    Στο πένθος βυθίστηκε το ελληνικό θέατρο με τον ξαφνικό θάνατο του σημαντικού ηθοποιού Μίμη Χρυσομάλλη. Ο ηθοποιός που έπαιζε στο θέατρο «ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ», με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, στο έργο του Νιλ Σάιμον «Παράξενο ζευγάρι», πριν την παράσταση αισθάνθηκε αδιαθεσία και δυνατούς πόνους στο στήθος. Μεταφέρθηκε επειγόντως με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε.

    Ο Μίμης Χρυσομάλλης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα, σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου και έπαιξε αρκετά χρόνια. Διακρίθηκε σε όλα τα είδη του Θεάτρου από επιθεώρηση και πρόζα μέχρι μιούζικαλ και αρχαίο δράμα. Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες «Αρπα κόλλα» και «Βαρύ πεπόνι». Χαρακτηριστική ήταν η τηλεοπτική του εμφάνιση στο ρόλο του Αττίκ. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή η μέρα και ώρα της ταφής του.

    [29] ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2004 (12:50 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤη μαύρη κωμωδία του Ντον Ντελίλο «Βαλπαράιζο» παρουσιάζει από σήμερα, το «Altera Pars», σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, μετάφραση Μίνας Χειμώνα, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη, κοστούμια Δέσποινας Χειμώνα, χορογραφίες Κάρολι Βάμος. Πρόκειται για σάτιρα της εφήμερης δημοσιότητας, της καταιγιστικής πληροφόρησης και της τεχνολογίας. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Χρήστος Ευθυμίου, Στέργιος Αποστολίνας, Δήμητρα Φλουρή, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Ολγα Μωραΐτη, Δημήτρης Τσιάμης, Μανώλης Τσαμπαλάς.

    Τον οιδιπόδειο μύθο με τη γλώσσα της παντομίμας, παρουσιάζει και φέτος η Ασπασία Κράλλη, στο «Από Μηχανής Θέατρο». Το έργο «Αναζητώντας τον Οιδίποδα» της Ασπασίας Κράλλη ανεβαίνει από σήμερα και για 25 παραστάσεις. Η ηχητική επένδυση είναι του Χρήστου Βαλαβανίδη, τα σκηνικά-κοστούμια της Χριστίνας Πέννα. Η Α. Κράλλη ερμηνεύει τον Τειρεσία που προσπαθεί ν' αντιταχθεί στη μοίρα. Παίζουν επίσης: Ιάσων Μπίτερ Κουρούνης, Δημήτρης Μικιό, Μαλαματένια Γκότση, Κωστής Κοροναίος, Γιώργος Τσαμπουράκης.

    Επαναλαμβάνεται και φέτος στο θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» το έργο του Τάκη Χρυσούλη «Ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου» σε σκηνοθεσία Χρίστου Τσάγκα, με τη Μαίρη Ιγγλέση ως αφηγήτρια και σε άλλους ρόλους και τον Γιάννη Τσιώμου στο ρόλο του Κόντογλου. Παίζουν ακόμη: Ελένη Κισκύρα, Παντελής Τσόγκας, Γιάννης Εμμανουήλ, Βάσω Καρπούζη. Η «Ελεύθερη Εκφραση» επίσης παρουσιάζει στην Παιδική της Σκηνή το έργο της Ζωής Σπυροπούλου «Ο Γαλετζάς και η Ξυλομαρία», σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο.

    Την κωμωδία του Γρηγόριου Ξενόπουλου «Πολυγαμία» παρουσιάζει η ομάδα «Τέχνη και Δράση» από σήμερα, στο θέατρο «Διθύραμβος» στο Μαρούσι. Σκηνοθεσία Αντώνη Περπινιά, σκηνικά-κοστούμια Χρυσάνθης Ψαροπούλου. Παίζουν: Μαρίνα Μπακοπούλου, Αντώνης Περπινιάς, Πέτρος Δαμούλης, Ευδοξία Πεντζάκη, Γιώργος Περπινιάς, Ελσα Τσιαδή, Χριστίνα Καρατζά, Μάρα Κελίδη, Γιάννης Δενδρινός.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 13 November 2004 - 19:13:49 UTC