Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΝΕΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 5,9 ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΓΙΑ ΤΟ
  • [05] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [06] ΑΘΗΝΑ: ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ
  • [07] ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [09] ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΛΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
  • [10] ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΠΡΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ
  • [12] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ
  • [13] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [14] Γ.ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: "ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ή ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΓΚΙΝΟΥΣΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [17] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ Ο ΜΠΟΡΙΣ ΤΑΝΤΙΤΣ
  • [18] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΝ
  • [19] ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ Η ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
  • [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ
  • [21] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
  • [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΒΟΛΕΪ
  • [23] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ
  • [25] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ- ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ
  • [26] ΙΡΑΚ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [27] ΑΛΓΕΡΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 20 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΟ
  • [28] ΣΤΙΣ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [29] ΣΤΙΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [30] ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ
  • [31] ΣΤΑ 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο Α.ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Περίπου 60 νοικοκυριά έχουν πλημμυρίσει στη Θεσσαλονίκη από την ισχυρή βροχόπτωση, ενώ περίπου 20 άτομα έχουν εγκλωβιστεί σε ανελκυστήρες λόγω της διακοπής ρεύματος. Τα περιστατικά εντοπίζονται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιστατικών με προτεραιότητα στον απεγκλωβισμό των ατόμων.

    Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε τη διακοπή του ρεύματος, από νωρίς το απόγευμα, σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, και βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο, η οποία και εκτείνεται μέχρι και τη δυτική πλευρά της πόλης.Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ, η βλάβη στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει αποκατασταθεί εντός των επόμενων δύο ωρών Ωστόσο, όπου παρατηρείται πλημμύρα των υποσταθμών, ενδεχομένως η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης να πάρει περισσότερο χρόνο, καθώς θα πρέπει να γίνει άντληση των υδάτων, προτού γίνει η επιδιόρθωση. Πάντως, τα συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται ήδη στους κατά τόπους υποσταθμούς, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

    Παρ΄ όλη την κακοκαιρία πάντως δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στη λειτουργία του αεροδρομίου Μακεδονία και εκτελέστηκαν ομαλά όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

    [02] ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΝΕΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 5,9 ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (09:50 UTC+2)

    Σταθερό άνετο προβάδισμα 5,9 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας, έναντι του ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO, για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής». Έτσι στην ερώτηση ποιόν θα ψηφίζατε στις επόμενες εκλογές το 37,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, το 31,8% ΠΑΣΟΚ, το 6,7% ΚΚΕ, το 3,2% Συνασπισμό και ΛΑΟΣ αντίστοιχα, ενώ δεν απαντά το 12,4%.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν θεωρεί ως αντίπαλό της τα προβλήματα, αλλά το ΠΑΣΟΚ. Έτσι δημιουργεί την αίσθηση ότι αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Αυτό ασκεί επιρροή στην κοινή γνώμη. Ως επιλογή δεν έχει προοπτική». Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του δήλωσε ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία του λαού εμπιστεύεται τη ΝΔ και δεν ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στην όξυνση της αντιπολίτευσης».

    Στο ερώτημα τι γνώμη έχετε για τους πολιτικούς αρχηγούς, πρώτος έρχεται ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνοντας το 59,2% των θετικών κρίσεων, ακολουθεί ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 56,5%, ενώ τρίτος έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, με 55,3%. Καταλληλότερος για την προεδρεία της Δημοκρατίας εξακολουθεί να είναι ο Κώστας Σημίτης, αν και ιδιαίτερα ενισχυμένος εμφανίζεται ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Την τρίτη θέση, με αρκετή διαφορά από τους προηγούμενους, καταλαμβάνει ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    Η πανελλαδική έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 2 έως 8 Νοεμβρίου 2004, με τη μέθοδο της κάλπης και δείγμα 1.997 ψηφοφόρων.

    Την ίδια ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το Δήμο Αθηναίων, αφού σε ερώτηση εάν θα είναι υποψήφια βουλευτής σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αλεξανδρούπολη, 14 Νοεμβρίου 2004 (14:44 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός δεν θα ξαναδώσει λευκή επιταγή στην Νέα Δημοκρατία, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 1η Εθνική Θεματική Συνδιάσκεψη, με θέμα «Η νέα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να προχωρήσει σε εκλογές.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε αρκετές φορές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μέλλουσα κυβέρνηση και ότι με το νέο του πρόσωπο «θα αποτελέσει το προζύμη της αυριανής κοινωνίας».

    Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για την οικονομία, τονίζοντας ότι «μια χώρα δεν μπορεί να προχωρά χωρίς πυξίδα και χωρίς στρατηγική και ότι δεν μπορεί να υπάρχει συνένωση εν κενό».

    Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «πέρα των εξωτερικών θεμάτων όπου ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι η χώρα θα μπορούσε να προχωράει απλώς με αυτόματο πιλότο, χωρίς πρωτοβουλίες, θάρρος και αποφάσεις, έχουμε τον φτωχότερο απολογισμό μιας κυβέρνησης που έχει δει η χώρα τους τελευταίους οκτώ μήνες».

    Η νυν κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου έχει διαψεύσει και απογοητεύσει τόσους πολλούς και τόσο γρήγορα, ενώ πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα της ΝΔ είναι η εικόνα και τα μικροπολιτικά συμφέροντα».

    Αναφερόμενος στη διαδικασία της απογραφής που ξεκίνησε η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «περισσότερο ήταν μια παραγραφή που ήθελε να κάνει των προεκλογικών της δεσμεύσεων». Με αυτήν τη διαδικασία, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η κυβέρνηση κατόρθωσε να καταρρακώσει το κύρος της Ελλάδας.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη Θράκη, επισημαίνοντας ότι «εδώ θέλουμε να σηματοδοτήσουμε μια νέα λογική στην ανάπτυξη που καταπολεμά την υδροκέφαλη αντίληψη του εθνοκεντρικού συγκεντρικού κράτους, που περνά την εξουσία και δείχνει εμπιστοσύνη στην περιφέρεια, στις τοπικές κοινωνίες και στους τοπικούς επιχειρηματίες».

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί και επιδιώκει την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το περιφερειακό δεν είναι μόνο γεωγραφικός όρος», αλλά όπως τόνισε ενώνει, συνθέτει συντονίζει τις τοπικές δυνάμεις σε μιας κοινή πορεία, διαμορφώνει μια περιφερειακή συνείδηση, που θα αντικαταστήσει την τοπικιστική από τη μια ή την εθνοκεντρική από την άλλη και ταυτόχρονα θα μπολιάσει με μια νέα δυναμική και νέες προοπτικές, με έναν άλλο τρόπος σκέψης τη δυνατότητά μας».

    Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους του μουσουλμάνους της Ελλάδας, ενώ ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγής εις την μνήμην του Αραφάτ.

    Υπογραμμίζεται ότι στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, συμμετείχαν πάνω από 500 στελέχη του κόμματος, ενώ επισημαίνεται η επόμενη θα γίνει την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και άλλες δύο σε Γιάννενα και Πάτρα.

    Ο.Ο

    [04] ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (16:00 UTC+2)

    Η επέτειος του Πολυτεχνείου χαράχθηκε στη συλλογική μνήμη του Τόπου, ως συμβολισμός των Αγώνων για. το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση, την πρόσβαση στην Παιδεία και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Με την επισήμανση ότι το Πολυτεχνείο υπήρξε καταλύτης ιστορικών εξελίξεων ο πρωθυπουργός εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την αποφασιστική σύμπραξη της Παράταξής της ΝΔ στα ιστορικά αυτά επιτεύγματα της χώρας όπως στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την οριστική επίλυση του Πολιτειακού, τη θέσπιση του πιο δημοκρατικού Συντάγματος που γνώρισε ο τόπος και την εδραίωση του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη συμβολή όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων.

    Το Πολυτεχνείο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ταυτόχρονα έκφραση κοινωνικών διεκδικήσεων και σηματοδοτεί τη διαρκή αναζήτηση, την ανάδειξη, τη διεκδίκηση έμπρακτων απαντήσεων στα κοινωνικά αιτήματα, για το παρόν και το μέλλον. Είναι σύμβολο πορείας σε μια κοινωνία χωρίς ξενοφοβικά και ρατσιστικά φαινόμενα, αλλά με διασφάλιση των ίδιων δικαιωμάτων και των ίδιων υποχρεώσεων, για όλους όσοι ζουν στην Πατρίδα μας.

    Για την Παιδεία τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας εποχής, που κινείται, δρα και επιχειρεί με την ταχύτητα της σκέψης και να αποτελεί βασικός μοχλός για τη δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά και γέφυρα που οδηγεί στο νέο περιβάλλον. Χαρακτήρισε δε τον Πολιτισμό κεφάλαιο αναπτυξιακής δυναμικής και εφαλτήριο για ένα νέο άλμα ποιότητας και δημιουργίας .

    Είναι δύναμη που ενώνει την κοινωνία και εγγυάται τη συνοχή της. Είναι γέφυρα διεθνούς συνεργασίας και είναι το πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η νέα μεγάλη προσφορά του Ελληνισμού στην Ενωμένη Ευρώπη και το σύγχρονο Κόσμο, τόνισε ο κ. Καραμανλής

    «Η Νέα Εποχή υπαγορεύει και τη στρατηγική επιλογή για εθνική συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το παρόν και κρίνουν το μέλλον της Πατρίδας μας. Ιδίως, μάλιστα, στο χώρο της Παιδείας, της Εξωτερικής Πολιτικής, των εθνικών υποθέσεών μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος και στην ανάγκη εξάλειψης αλαζονικών συμπεριφορών από όσους ασκούν δημόσιο λειτούργημα, χωρίς αποκλίσεις από τη χρηστή διαχείριση και την έντιμη διοίκηση, μακριά από τις πρακτικές της πόλωσης, της οξύτητας, του φανατισμού, μακριά από όλα εκείνα που τόσο πολύ μας πλήγωσαν στο παρελθόν.

    «Όραμα μας είναι ένα κράτος που υπηρετεί, αντί να δυσχεραίνει, την αναπτυξιακή διαδικασία. Κράτος που δεν σπαταλά τους πόρους της κοινωνίας. Κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια. Κράτος αποτελεσματικό, υπεύθυνο, τίμιο. Κράτος κοντά σε κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει.

    Όραμα μας είναι μια κοινωνία που παράγει και προοδεύει. Μια κοινωνία στην οποία κάθε πολίτης μπορεί να έχει ουσιαστική συμμετοχή στη δημιουργία, την πρόοδο, την ευημερία. Μια κοινωνία ευκαιριών. Μια κοινωνία δικαιοσύνης», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

    «Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Είμαστε σήμερα εδώ σε μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για το έπος της Νέας Γενιάς. Συγχαίρω θερμά την ΟΝΝΕΔ που είχε την πρωτοβουλία της γιορτής και ευχαριστώ όλους όσοι είστε παρόντες. Τιμούμε, σήμερα, τους νέους της Ελλάδας για την προσήλωσή τους - στα δημοκρατικά ιδεώδη, - τις ανθρώπινες αξίες, - στην κοινωνική δικαιοσύνη. Τιμούμε τους απλούς πολίτες (τους φοιτητές, τους εργάτες, τους αγρότες, τους επιχειρηματίες, τους πνευματικούς ανθρώπους) που πάλεψαν και παλεύουν για τις ίδιες αρχές και αξίες. Τιμούμε την επέτειο που χαράχθηκε στη συλλογική μνήμη του Τόπου, ως συμβολισμός των Αγώνων για...

    - το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση,

    - την πρόσβαση στην Παιδεία,

    - την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    Αυτές ήταν οι αξίες και οι επιδιώξεις που συμπυκνώθηκαν στο αγωνιστικό τρίπτυχο ''ψωμί, παιδεία, ελευθερία''.

    · Το Πολυτεχνείο υπήρξε καταλύτης ιστορικών εξελίξεων. Τιμούμε τους αγωνιστές για...

    - τη Δημοκρατία,

    - για την ελεύθερη έκφραση και δράση,

    - για την ισονομία και την ισοπολιτεία.

    Τιμούμε τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης και όλους όσοι συνέβαλαν...

    - στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας,

    - την οριστική επίλυση του Πολιτειακού,

    - τη θέσπιση του πιο δημοκρατικού Συντάγματος που γνώρισε ο τόπος,

    - την εδραίωση του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος.

    Είμαστε περήφανοι για την αποφασιστική σύμπραξη της Παράταξής μας στα ιστορικά αυτά επιτεύγματα. Αναγνωρίζουμε, ταυτόχρονα, και τιμούμε τη συμβολή όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων.

    Σεβόμαστε και τιμούμε τη συμβολή όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, άσχετα από την ιδεολογική τους προέλευση.

    Φίλες και φίλοι,

    Το Πολυτεχνείο είναι, ταυτόχρονα, έκφραση κοινωνικών διεκδικήσεων. Σηματοδοτεί τη διαρκή αναζήτηση, την ανάδειξη, τη διεκδίκηση έμπρακτων απαντήσεων στα κοινωνικά αιτήματα, για το παρόν και το μέλλον.

    Αναδεικνύει επιλογές που βάζουν φραγμό...

    - στη νέα φτώχεια και τον αποκλεισμό,

    - τις κοινωνικές διακρίσεις,

    - την οικολογική καταστροφή.

    Είναι σύμβολο διεκδικήσεων για...

    - καλύτερη ποιότητα ζωής,

    - βελτίωση της καθημερινότητας των πολλών και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων,

    - αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και ιδίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη,

    - δικαιότερη διανομή του παραγόμενου εθνικού προϊόντος,

    - δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας.

    Είναι σύμβολο πορείας σε μια κοινωνία χωρίς ξενοφοβικά και ρατσιστικά φαινόμενα, αλλά με διασφάλιση των ίδιων δικαιωμάτων και των ίδιων υποχρεώσεων, για όλους όσοι ζουν στην Πατρίδα μας.

    - Μια κοινωνία χωρίς τάσεις και καταστάσεις αποκλεισμού, αλλά με ισονομία και ισοπολιτεία.

    - Μια ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία ευκαιριών.

    Το Πολυτεχνείο είναι, παράλληλα, σύμβολο κοινών προσπαθειών για καλύτερη Παιδεία.

    Παιδεία που αποβλέπει στην ολοκλήρωση του ανθρώπου και εξοπλίζει τους νέους μας με τα εφόδια που απαιτεί η Κοινωνία της Πληροφορίας. Παιδεία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας εποχής, που κινείται, δρα και επιχειρεί με την ταχύτητα της σκέψης.

    Μιας εποχής στην οποία οι ραγδαίες αλλαγές εγείρουν αυξημένες απαιτήσεις από τα εκπαιδευτικά συστήματα. Μιας εποχής στην οποία η Παιδεία είναι βασικός μοχλός για τη δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά και γέφυρα που οδηγεί στο νέο περιβάλλον. Μιας εποχής που απαιτεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα μακράς πνοής...

    - Αποδεκτό από όλους: από την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική οικογένεια.

    - Σταθερό στο χρόνο: που δεν θα αλλάζει, ούτε από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ούτε από υπουργό σε υπουργό,.

    - Ευέλικτο, μπροστά στη ραγδαία αναπτυσσόμενη γνώση και τις αλλαγές που συντελούνται στην παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.

    - Ανοικτό στην κοινωνία: Που δίνει σε όλες τις νέες και όλους τους νέους μας, τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα εφόδια που απαιτούνται για να πετύχουν στη ζωή τους.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Οι διαπιστώσεις είναι κοινές: Ο κόσμος διψά για αρχές, αξίες και ιδανικά. Αναζητά Ποιότητα και Πολιτισμό...

    - στη ζωή.

    - στη δημιουργία και την καθημερινή συμπεριφορά,

    - στο δημόσιο βίο και τη διακυβέρνηση.

    Αναζητά το εφαλτήριο για ένα νέο άλμα ποιότητας και δημιουργίας.

    Και το εφαλτήριο αυτό είναι ο Πολιτισμός. Γιατί ο Πολιτισμός είναι έμπνευση, είναι δύναμη και αυτοπεποίθηση. Είναι κεφάλαιο αναπτυξιακής δυναμικής. Είναι εφόδιο για...

    - τις ανθρώπινες σχέσεις,

    - την ποιότητα της ζωής μας,

    - τη θέση μας στον Κόσμο,

    - το μέλλον των παιδιών μας.

    Είναι δύναμη που ενώνει την κοινωνία και εγγυάται τη συνοχή της. Είναι γέφυρα διεθνούς συνεργασίας και είναι το πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η νέα μεγάλη προσφορά του Ελληνισμού στην Ενωμένη Ευρώπη και το σύγχρονο Κόσμο.

    Πέρα από τα μηνύματα που μεταφέρει στο σήμερα ο αντίλαλος της φωνής του, το Πολυτεχνείο επισημαίνει τη δύναμη του πολίτη, που ξεπερνά το ατομικό για να υπηρετήσει το συλλογικό συμφέρον. Του πολίτη που κάνει πράξη την ομοψυχία και την ενότητα γύρω από κοινά αιτήματα, κοινά ιδανικά, κοινές αρχές και αξίες. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της Δημοκρατικής Κοινωνίας:

    - Η στάση του πολίτη να θεωρεί ως δική του υπόθεση κάθε ζήτημα που αφορά το κοινωνικό σύνολο.

    - Η στάση του πολίτη που γίνεται ενεργός συμμέτοχος στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τον αφορούν άμεσα.

    Η συμμετοχή στις δράσεις για τα κοινά.

    Τριανταένα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι φυσικό η Χώρα μας, η κοινωνία μας να έχει αλλάξει.

    - Θεμελιώσαμε γερά το κοινοβουλευτικό πολίτευμα.

    - Ενταχθήκαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    - Το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε.

    -Χωρίς αμφιβολία η Χώρα μας είναι σήμερα πολύ καλύτερα. Η ελληνική κοινωνία είναι καλύτερα. Το ίδιο αληθές, όμως, είναι ότι δεν πετύχαμε ούτε όσα θέλαμε, ούτε όσα μπορούσαμε. Η περίοδος που έκλεισε τη χρονιά αυτή (η περίοδος της Μεταπολίτευσης) αφήνει στη Νέα Εποχή συσσωρευμένα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα. Αφήνει αιτήματα Δημοκρατίας, και κυρίως ποιότητας της Δημοκρατίας που δεν μπορεί να αγνοούνται. Αφήνει αιτήματα που υπαγορεύουν βασικές στρατηγικές επιλογές, για το παρόν και το μέλλον.

    Είναι οι επιλογές για...

    Για διαφάνεια,

    Για εθνική συνεννόηση,

    Για νέο πολιτικό Πολιτισμό.

    Είναι, πρώτ' απ' όλα, το αίτημα για διαφάνεια παντού:

    - Στο δημόσιο βίο,

    - τη Διοίκηση,

    - τις συναλλαγές του Κράτους,

    - τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ.

    Το αίτημα που ορίζει τη στρατηγική επιλογή μας για ...

    - Κανόνες που θα εφαρμόζονται από όλους.

    - Κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

    -Κανόνες που δεν επιτρέπουν στα όποια οργανωμένα συμφέροντα να αναπτύσσουν απόπειρες ποδηγέτησης της κοινής γνώμης, της κοινωνίας, της πολιτικής. Να μην έχουν δυνατότητες πολιτικών παρεμβάσεων. Να μην μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις, σε κανένα επίπεδο και σε κανένα δημόσιο χώρο.

    Τα ΜΜΕ να λειτουργούν με διαφάνεια και να υπηρετούν, σε κάθε περίπτωση,

    - την πληροφόρηση,

    - την ελεύθερη διακίνηση απόψεων και ιδεών,

    - την ποιότητα στην ψυχαγωγία.

    Είναι βασικά στοιχεία αυτά για τη βελτίωση της Δημοκρατίας. Είναι καίριες επιλογές για την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

    Η Νέα Εποχή υπαγορεύει και τη στρατηγική επιλογή για εθνική συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το παρόν και κρίνουν το μέλλον της Πατρίδας μας. Ιδίως, μάλιστα, στο χώρο της Παιδείας, της Εξωτερικής Πολιτικής, των εθνικών υποθέσεών μας. Εάν στα χρόνια του Πολυτεχνείου η Παιδεία και ο Πολιτισμός ήταν το κεντρικό αίτημα της Νέας Γενιάς, σήμερα είναι ο κοινός τόπος των πολιτών. Ο τόπος από τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορούμε και οφείλουμε να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο. Να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Να αξιοποιήσουμε όλες τις ιδέες, όλες τις απόψεις, όλες τις προτάσεις για μια εθνική - και όχι κυβερνητική - πολιτική Παιδείας. Αμφιβολίες δεν πρέπει να υπάρχουν: Η εθνική συνεννόηση, η σύνθεση απόψεων και ιδεών, η συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών είναι βασικός όρος για αποτελεσματικές μακρόπνοες στρατηγικές. Είναι εγγύηση για νέα συλλογικά επιτεύγματα. Είναι στοιχείο της ουσίας της Δημοκρατίας.

    Υπάρχει, ακόμη, το αίτημα που ορίζει ως στρατηγική επιλογή μείζονος σημασίας, τη μετουσίωση του πολιτικού πολιτισμού σε καθημερινή πρακτική (και αυτό είναι καίριο), που υπαγορεύει νοοτροπία και συμπεριφορά

    - Με σεβασμό στην άλλη άποψη.

    - Με σεβασμό σε κάθε πολίτη.

    - Με αποφυγή των άκρων και των ακροτήτων.

    Χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές από όσους ασκούν δημόσιο λειτούργημα. Χωρίς αποκλίσεις από τη χρηστή διαχείριση και την έντιμη διοίκηση. Χωρίς διχαστικές αντιπαραθέσεις. Μακριά από τις πρακτικές της πόλωσης, της οξύτητας, του φανατισμού. Με ένα λόγο μακριά από όλα εκείνα που τόσο πολύ μας πλήγωσαν στο παρελθόν. Και το πιο μακρινό, δυστυχώς και το πιο κοντινό.

    Όραμά μας είναι...

    - Ένας νέος πολιτικός πολιτισμός στη Χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

    - Η αναβάθμιση του δημόσιου βίου, έτσι ώστε το ήθος και η εντιμότητα να μην αποτελούν βασικό ζητούμενο, αλλά αυτονόητο δεδομένο.

    - Η δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης στην πολιτική. Σχέσης που βασίζεται στη συνέπεια, την ειλικρίνεια, την αξιοπιστία.

    Όραμά μας είναι η Ελλάδα του Πολιτισμού και της Παιδείας. Η Ελλάδα που εξασφαλίζει σε κάθε νέα και νέο μεγαλύτερες δυνατότητες στην προσπάθειά του να αποκτήσει τα εφόδια για την κατάκτηση του μέλλοντος.

    Όραμα μας είναι ένα κράτος που υπηρετεί, αντί να δυσχεραίνει, την αναπτυξιακή διαδικασία. Κράτος που δεν σπαταλά τους πόρους της κοινωνίας. Κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια. Κράτος αποτελεσματικό, υπεύθυνο, τίμιο. Κράτος κοντά σε κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει.

    Όραμα μας είναι μια κοινωνία που παράγει και προοδεύει. Μια κοινωνία στην οποία κάθε πολίτης μπορεί να έχει ουσιαστική συμμετοχή στη δημιουργία, την πρόοδο, την ευημερία. Μια κοινωνία ευκαιριών. Μια κοινωνία δικαιοσύνης.

    Κυρίες και κύριοι,

    Ο δρόμος του μέλλοντος, πάντα θα έχει τη δική του ιστορία. Και την ιστορία αυτή πάντα θα τη γράφουν πρώτοι οι νέες και νέοι μας. Οι νέοι είναι αυτοί που μπορούν, μέσα από το χρόνο, να κάνουν επίκαιρα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου. Οι νέοι είναι αυτοί, που θέτουν τα αιτήματα του μέλλοντος. Οι νέοι είναι και πάλι οι πρωτοπόροι στις στρατηγικές επιλογές για...

    - διαφάνεια,

    - εθνική συνεννόηση,

    - ένα νέο πολιτικό πολιτισμό.

    Οι νέοι είναι αυτοί που φέρνουν το μέλλον στο παρόν.

    Σας ευχαριστώ».

    [05] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε απόψε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο μοναδικός από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν κρατούμενος που συνεχίζει την απεργία πείνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ο Γιωτόπουλος λιποθύμησε στο κελί του, λόγω εξάντλησης από την απεργία πείνας, που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα.

    Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

    [06] ΑΘΗΝΑ: ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Από θαύμα δεν τραυματίστηκε κανείς από τους επιβαίνοντες σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ, που δέχθηκε πυροβολισμούς από αγνώστους την ώρα που διερχόταν από την οδό Παναγίας Γρηγορούσης στο Μενίδι.

    Στο λεωφορείο επέβαιναν γύρω στα 10 άτομα, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους.

    [07] ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Σολομόν Πασί, θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, το πρωί της Τρίτης, στη Σόφια.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Μολυβιάτης θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου στις 18:30 (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ την επομένη θα αναχωρήσει για την Ολλανδία, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ολλανδό ομόλογό του Μπέρναρντ Μποτ.

    [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άντληση των υδάτων από τα νοικοκυριά που πλημμύρισαν λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν απεγκλωβιστεί όλοι όσοι βρέθηκαν παγιδευμένοι στα ασανσέρ λόγω της διακοπής ρεύματος στο κέντρο της πόλης.

    Εξάλλου, από τον ισχυρό άνεμο, σημειώθηκαν τέσσερις κοπές δέντρων στο κέντρο της πόλης και στον Επτάλοφο.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ αρμόδιος υπάλληλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πλημμύρισαν περίπου 50-60 σπίτια, καταστήματα και υπόγεια. Σε αρκετά, η επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού η στάθμη του νερού ήταν χαμηλή, ενώ σε άλλα οι εργασίες συνεχίζονται.

    Οι άνδρες της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν, επίσης, περίπου 10 άτομα, τα οποία έκαναν χρήση του ανελκυστήρα την ώρα της διακοπής ρεύματος.

    [09] ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΛΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε, σήμερα, στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, κατά τις εργασίες σε πλωτό γερανό, από τον ισχυρό άνεμο που έπνεε στην περιοχή, αποκολλήθηκε κι έπεσε κομμάτι του γερανού, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στα αμπάρια του γερανού ένας εργαζόμενος.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον εργαζόμενο, ο οποίος φέρεται να έχει τις αισθήσεις του.

    [10] ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΠΡΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Έτοιμη δηλώνει η κυβέρνηση να παράσχει το Επίδομα Θέρμανσης στους οικονομικά αδύνατους, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας στην εκπομπή «ΡΕΠΟ» της ΕΡΤ3.

    «Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι προς θετική κατεύθυνση. Είμαστε τοποθετημένοι πάνω στο ζήτημα και θα αποφανθούμε τις επόμενες μέρες» τόνισε ο κ. Ρεγκούζας, διευκρινίζοντας ότι η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης θα γίνει «προφανώς εντός του 2004».

    Εξάλλου, ο κ. Ρεγκούζας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εντός του 2005 η κυβέρνηση να μειώσει και τους φορολογικούς συντελεστές των φυσικών προσώπων και όχι μόνο των επιχειρήσεων. «Ενώ είχαμε σκοπό να το θεσμοθετήσουμε και αυτό, διαπιστώσαμε ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι υψηλό και επειδή φοβηθήκαμε μην δημιουργήσουμε ανατροπές, το κρατάμε προς το παρόν και θα το επαναφέρουμε όταν θα κρίνουμε σκόπιμο ότι θα μπορούμε να το αντέξουμε. Μπορεί και εντός του έτους του 2005, βεβαίως να έχουμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων. Το είχαμε επιλέξει στην αρχή ως σχεδιασμό, με μείωση 39% το πρώτο χρόνο, 38% το δεύτερο χρόνο. Αυτό το κρατάμε, δεν το ακυρώνουμε» υπογράμμισε.

    Σε ό,τι αφορά σε στους έμμεσους φόρους στα ποτά και τα τσιγάρα, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε καμιά αύξηση. «Καταρχήν στα ποτά δεν πρόκειται να ανακοινωθεί καμία αύξηση. Στα τσιγάρα υπάρχει μία σκέψη για έναν εξισορροπητικό μηχανισμό, που έχει σχέση με τον ανταγωνισμό των μικρών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν έχουμε σκοπό να αυξήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης» διαβεβαίωσε.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Στη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων φορέων, με αντικείμενο τη μελέτη όλων των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο των Καθαριστών έχει αποφασίσει να προχωρήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Σιούφας, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Καθαρισμού.

    Στόχος της κίνησης αυτής, όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των επιχειρήσεων καθαρισμού.

    [12] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η αρτοποιία στην Ελλάδα δεν θα θιγεί, αλλά θα βγει δυναμωμένη σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης- εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (αντιπροσωπευτική συνάντηση 70 Προέδρων των Σωματείων των Αρτοποιών της χώρας).

    Αφού επισήμανε ότι ο κλάδος των αρτοποιών είναι μία από τις μεγάλες παραγωγικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, με 12.000 μικρομεσαίες βιοτεχνικές και οικογενειακές επιχειρήσεις, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι βασικός στόχος της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της παρουσίας των επιχειρήσεων αρτοποιίας προκειμένου να διατηρηθεί υγιής ο κλάδος και να προωθηθεί ο άρτος ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν.

    Ο κ. Σιούφας είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να προχωρήσει στη κατάθεση ενός σχεδίου νόμου για την αρτοποιία και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να προχωρήσει σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα νόμος ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος που να μην κινδυνεύει να ακυρωθεί από αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

    «Είναι πολύ καλύτερα να επιδείξουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις διάθεσης των προϊόντων άρτου από το να έρθει μια καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να χαθούν τα πάντα» τόνισε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στην προϊόντων «bake off» στην ελληνική αγορά, ο κ. Σιούφας παραδέχθηκε ότι αυτό σίγουρα δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς και διακινητές του φρέσκου άρτου και υπογράμμισε ότι για την προστασία του κλάδου των αρτοποιών και για την αποφυγή δημιουργίας σύγχυσης στους καταναλωτές πρέπει να υπάρξει εξ΄ αρχής ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ φρέσκου και διατηρημένου άρτου.

    Διαβεβαίωσε δε τους αρτοποιούς ότι το υπουργείο βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού ενός συστήματος Εποπτείας της Αγοράς, το οποίο θα καλύψει το σύνολο των προϊόντων που διακινούνται στην ελληνική αγορά.

    Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει

    τις προτάσεις της για γενναίες και ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις ώστε και ο κλάδος αρτοποιών να καταστεί ακόμη περισσότερο ανταγωνιστικός και να μην επαναληφθούν φαινόμενα μεγάλων αυξήσεων στα προϊόντα σας όπως παρατήθηκαν τη τελευταία χρονιά.

    [13] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (11:47 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 15/11

    ΕUROMEDICA Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 15/11/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00, στα γραφεία της εταιρίας, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 2-4 (Πύργος Αθηνών), Α' συγκρότημα γραφείων, 3ος όροφος, 115 27 Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων με καταβολή μετρητών καθώς και παροχή σχετικών με το θέμα εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο. 2. Τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού λόγω της ως άνω αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου. 3. Άλλα θέματα και ανακοινώσεις.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/11

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/11/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, στο Ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΑΣ, Πλατεία Αριστοτέλους, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή προς έγκριση των εταιρικών Οικονομικών Καταστάσεων της χρήσης 01.07.2003 έως 30.06.2004 μαζί με τις σχετικές Εκθέσεις Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών και Ανακοίνωση των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της ανωτέρω χρήσης. 2. Έγκριση Διαθέσεως Αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσης 01.07.2003 έως 30.06.2004. 3. Διαχείριση αποκτηθεισών ιδίων μετοχών. 4. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 01.07.2003 έως 30.06.2004. 5. Επικύρωση εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του καθορισμού της ιδιότητας εκάστου ως εκτελεστικού, μη εκτελεστικού και ανεξάρτητου μη εκτελεστικού. 6. Επικύρωση: Α) Της αποχώρησης του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Φρανκ Μπλετζιάν συνεπεία παραιτήσεώς του. Β) Της εκλογής του κ. Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και της ανάθεσης σε αυτόν των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου. 7. Καθορισμός αμοιβών και παροχών προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και προέγκριση σχετικής σύμβασης. 8. Έγκριση αμοιβών μελών Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 01.07.2003 έως 30.06.2004 και καθορισμός αυτών για την επόμενη χρήση. 9. Εκλογή Τακτικών και Αναπληρωματικών Ελεγκτών για τη χρήση 01.07.2004 έως 30.06.2005 και προσδιορισμός της αμοιβής αυτών. 10. Διάφορα - Ανακοινώσεις.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 22/11

    ΑΛΥΣΙΔΑ Α.Β.Ε.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων κοινών μετοχών της εταιρίας, την 22/11/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00, στα γραφεία της εταιρίας, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, 140 χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης Πολυγύρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1.Διεύρυνση του εταιρικού σκοπού. με την προσθήκη § 6 στο αρθρ.4, με τους εξής σκοπούς: Α. Ανέγερση οικοδομών για ιδιόχρηση η και για πώληση σε τρίτους. Β. Αξιοποίηση ιδίων ακινήτων η και τρίτων με σύναψη συμβάσεων Leasing, Franchising,Factoring,μίσθωση, υπεκμίσθωση και άλλους τρόπους. Γ. Ίδρυση υποκαταστημάτων λιανικής η χονδρικής σε άλλες πόλεις. Δ. Διενέργεια και οργάνωση λιανικού εμπορίου και σε άλλους κλάδους του εμπορίου. Ε. Εισαγωγή και εξαγωγή κάθε είδους εμπορευμάτων και γενικά κάθε νόμιμη εμπορική δραστηριότητα. 2. Διόρθωση - Τροποποίηση άρθρ. 34, 37 και όποιου άλλου αναφέρεται σαν εποπτεύουσα αρχή η Δν/ση Εμπορίου Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    MARFIN FINANCIAL GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Β' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 22/11/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00, στην αίθουσα συνελεύσεων των γραφείων της Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε., επί της Λεωφ. Κηφισίας 24Β, ισόγειο, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Θέσπιση προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 9 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλη του προσωπικού της Εταιρίας καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας. 2. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΠΕΜΠΤΗ 25/11

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.

    Α' Επαναληπτική Συνεδρίαση, των Μετόχων της εταιρίας, την 25/11/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο Δήμο Παιανίας Αττικής (θέση 19,5 χλμ. της νέας οδού Παιανίας - Μαρκοπούλου, Β' συγκρότημα, δεξιά για το βαίνοντα προς Μαρκόπουλο), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Eταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής με σκοπό την ισόποση επιστροφή κεφαλαίου σε μετρητά στους μετόχους. Αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρίας, περί μετοχικού κεφαλαίου. Παροχή των απαραίτητων εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε σχέση με την επιστροφή του ποσού της μείωσης του κεφαλαίου στους μετόχους με καταβολή μετρητών, την αποκοπή του δικαιώματος αυτού, καθώς και την ημερομηνία έναρξης καταβολής του ποσού της επιστροφής. 2. Διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 3, περί σκοπού, του Καταστατικού της Εταιρείας.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/11

    Ο. ΔΑΡΙΓΚ & ΣΙΑ Α.Β.Ν.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 26/11/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στο εργοστάσιο της εταιρίας, στην οδό Αρεθούσης 110, Χαλκίδα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας, κατά το ποσό των 8.559.039 ευρώ σε 2.853.013 ευρώ, με συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων και συνένωση 5 παλαιών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ εκάστης σε μια νέα μετοχή ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ και εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την τακτοποίηση των τυχόν κλασματικών δικαιωμάτων. 2. Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ, υπέρ στρατηγικού επενδυτή, με την έκδοση 12 εκατομμυρίων νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ εκάστης και με τιμή διάθεσης την ονομαστική αξία και παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης. 3. Τροποποίηση του Άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας και κωδικοποίηση αυτού σε νέο κείμενο.

    FANCO A.E.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 26/11/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:30, στα γραφεία της Eταιρίας, Κηφισού και Κωνσταντινουπόλεως 1, Περιστέρι, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας, κατ'εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13α παρ.2 του Κ.Ν.2190/20. 2. Απορρόφηση από την θυγατρική ΕΛΙΞ Α.Ε., του βιομηχανικού κλάδου του Πλεκτηρίου της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ ΕΠΕ - αγορά των μετοχών που θα λάβει η ΣΙΣΣΕΡ για την εισφορά του κλάδου. 3. Αναδιάρθρωση λειτουργικών δραστηριοτήτων, αξιοποίηση μη στρατηγικών συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων, συμφωνία με Τράπεζες. 4. Επικύρωση εκλογής μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. 5. Διάφορες εγκρίσεις - Ανακοινώσεις.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 27/11

    LOGICDIS Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 27/11/2004, ημέρα Σάββατο και ώρα 12:00 στην έδρα της Εταιρίας, Αγίου Κωνσταντίνου 59-61, Μαρούσι, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας προς συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής. 2. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, και τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού και κωδικοποίησή αυτού σε ενιαίο κείμενο. 3. Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 13.043.180 ευρώ με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ της τράπεζας EFG EUROBANK ERGASIAS και παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων έκδοσης και διάθεσης αυτού. 4. Έγκριση συγχώνευσης της Εταιρίας με απορρόφηση της κατά ποσοστό 100% θυγατρική της Εταιρία με την επωνυμία "AIPS CONSULTING Μονοπρόσωπη Ε.Π.E". 5. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου λόγω λήξεως της θητείας του παρόντος.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 29/11

    ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Α.Β.Ε.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 29/11/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:30, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο Λατζιμά της πρώην Κοινότητας Πρίνου, του Δήμου Αρκαδίου, του νομού Ρεθύμνης Κρήτης, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας α) με κεφαλαιοποίηση μέρους της διαφοράς από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο ποσού ευρώ 12.400.000 και β) κεφαλαιοποίηση μέρους του υπολοίπου των κερδών εις νέο ποσού ευρώ 1.000.000 με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά το ποσό του ευρώ 1 για κάθε μετοχή και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού. 2. Πραγματική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με σκοπό την καταβολή μετρητών στους μετόχους 1 ευρώ για κάθε μετοχή, που θα πραγματοποιηθεί με ισόποση μείωση της ονομαστικής αξίας της, ήτοι για το ποσό ευρώ 13.400.000 και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού. 3. Έκδοση ομολογιακού δανείου. 4. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις. 5. Παροχή εξουσιοδότησης στον Πρόεδρο και στον Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης για την υπογραφή και επικύρωση του Πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης.

    ΤΡΙΤΗ 30/11

    Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/11/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00, στα γραφεία της έδρας της, Ιερά οδός 96, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Αγορά ιδίων μετοχών μέσου του Χρηματιστηρίου Αθηνών σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Κ.Ν. 2190/1920 και παροχή των σχετικών εξουσιοδοτήσεων. 2. Λοιπά θέματα.

    ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε.

    Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/11/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στην Αλεξανδρούπολη, οδός Σωκράτη Οικονόμου 3, στην αίθουσα εκδηλώσεων, με θέματα ημερήσιας διάταξης: Α. Επανέγκριση των αποφάσεων, λόγω μη εμπρόθεσμης δημοσίευσης της πρόσκλησης, της από 30/6/2004 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων: 1. Υποβολή και έγκριση του 23ου Ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2003 και των λοιπών ετήσιων οικονομικών καταστάσεων ως και της επ' αυτού εκθέσεως του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών της περιόδου 1.1.2003-31.12.2003. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ως και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2003. 3. Eκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού ελεγκτού για τη χρήση 1.1.2004-31.12.2004 και έγκριση της αμοιβής τους. 4. Έγκριση των αμοιβών που καταβλήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά τη διάρκεια της χρήσεως 2003 και προέγκριση των αμοιβών και συμβάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη χρήση 2004 κατ' άρθρο 23α του κ.ν. 2190/1920. 5. Προσαρμογή του καταστατικού στις διατάξεις του Ν. 3156/2003 με τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 7, της παρ. 2 του άρθρου 9, της παρ. 1 του άρθρου 15 και του άρθρου 20 του καταστατικού. 6. Διάφορες ανακοινώσεις. Β. Λήψη νέας απόφασης: 1. Τροποποίηση του αρθ. 19 παρ.1 του καταστατικού για την αύξηση του ανωτάτου αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από 9 σε 11 μέλη.

    ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.:

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 30/11/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00 στην έδρα της εταιρείας στη Ν. Ιωνία Μαγνησίας, οδός Μυτιλήνης 15 και Εθνικών Αγώνων, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Μεταφορά της έδρας της εταιρείας από το Δήμο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας στο Δήμο Ν. Ηρακλείου της Αττικής. 2. Τροποποίηση του ?ρθρου 2 του καταστατικού.

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ ΑΒΕΕ

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/11/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:00, στα γραφεία της εταιρίας, στον Άλιμο Αττικής, επί της οδού Αρχαίου Θεάτρου 8, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Λήψη απόφασης για την συγχώνευση της εταιρείας μας (απορροφώσα) δι' απορροφήσεως της θυγατρικής μας ανώνυμης εταιρείας "Food Court Πολλαπλής Εστίασης Πολυεστιατορίων και Παιδικής Διασκέδασης Ανώνυμη Εταιρεία", (απορροφωμένη), που εδρεύει στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής, οδός Πέτρου Ράλλη αρ.97 (Αρ. ΜΑΕ 47564/02/Β/00/151) με έγκριση του δημοσιευθέντος σχεδίου συμβάσεως συγχωνεύσεως. 2. Τροποποίηση άρθρου 5 του Καταστατικού της εταιρείας. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2166/1993, κατά το ποσό της διαφοράς μεταξύ μετοχικού κεφαλαίου της απορροφωμένης θυγατρικής εταιρείας "Food Court A.E" και της αξίας (αποτίμησης) της συμμετοχής της εταιρείας ως απορροφώσας στην τελευταία. Επιπλέον, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την στρογγυλοποίηση του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού υπέρ το άρτιο δι' αυξήσεως της ονομαστικής αξίας της μετοχής. 3. Τροποποίηση άρθρου 3 του Καταστατικού της εταιρείας περί σκοπού - Προσθήκη ειδικότερου εμπορικού αντικειμένου. 4. Διάφορα Θέματα - Ανακοινώσεις.

    ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/11/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00, στα γραφεία της εταιρίας (Λ. Μεσογείων 318 - Αγ. Παρασκευή 153.41), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Αλλαγή έδρας της εταιρείας και τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού. 2. Κωδικοποίηση καταστατικού. 3. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 30/11/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:30, στα γραφεία της εταιρίας, στη Θέση Τζήμα, στο Κορωπί Αττικής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Παροχή άδειας προς την αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κυρία Μαρία Καραμολέγκου, να ενεργεί κατ' επάγγελμα πράξεις που υπάγονται στους σκοπούς που επιδιώκει η εταιρεία ή να μετέχει ως ομόρρυθμος εταίρος σε εταιρεία που επιδιώκει τέτοιους σκοπούς (σύμφωνα με άρθρο 28 του καταστατικού και του άρθρου 23 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει).

    ΠΕΜΠΤΗ 2/12

    ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 02/12/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της εταιρείας, στο 1ο χιλ. Λεωφόρου Κορωπίου-Βάρης και Δημοκρίτου στο Κορωπί Αττικής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Κ.Ν.2190/1920 προς συμψηφισμό ζημιών που προέκυψαν από αποτίμηση αξίας χρεογράφων και ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από το λογαριασμό «διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο», με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και ισόποση αύξηση της ονομαστικής αξίας αυτής. - Τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/12

    ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 03/12/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30, στο ξενοδοχείο PRESIDENT, Λεωφ. Κηφισίας 43, Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Εκδοση ομολογιακού δανείου. 2. Επικύρωση εκλογής προσωρινών Συμβούλων.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/12

    ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 10/12/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στα εν Καλοχωρίω γραφεία αυτής, με θέματα ημερησίας διατάξεως: 1. Υποβολή και ανάγνωση της Εκθεσης Διαχειρίσεως του Διοικητικού Συμβουλίου και του Πιστοποιητικού Ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών επί των Οικονομικών Καταστάσεων και των πεπραγμένων της διαχειριστικής χρήσης 01/07/2003 - 30/06/2004. 2. Υποβολή και έγκριση του Ισολογισμού της διαχειριστικής χρήσεως 01/07/2003-30/06/2004 μετά της αναλύσεως των αποτελεσμάτων χρήσεως και του πίνακα Διαθέσεως των αποτελεσμάτων. 3. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από πάσης ευθύνης και αποζημιώσεως για την χρήσιν ταύτην. 4. Εκλογή ενός (1) Ορκωτού ελεγκτού Tακτικού και ενός (1) Αναπληρωματικού για την χρήσιν 2004-2005 και προσδιορισμός της αμοιβής αυτών. 5. Προέγκριση καταβολής αμοιβών στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την διαχειριστική χρήση 01/07/2004 - 30/06/2005. 6. Εγκριση του δικαιώματος του Διοικητικού Συμβουλίου να πραγματοποιεί επενδύσεις άνω των 293.470,29 ΕΥΡΩ σύμφωνα με το άρθρο 27 του καταστατικού της εταιρείας. 7. Λοιπές ανακοινώσεις

    [14] Γ.ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: "ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ"

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (11:14 UTC+2)

    «H κακή εικόνα προς τους επενδυτές, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων» δηλώνει ο υφυπουργός Aνάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης και συμπληρώνει «όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να επαναφέρουμε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών».

    Oπως εξηγεί, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (AΠE), εξυπηρετούν ταυτόχρονα μία σειρά πολιτικών στόχων κρίσιμης σημασίας για τη χώρα. «Πρώτα απ' όλα τον στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων της Eλλάδας. Συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και την τοπική απασχόληση λόγω του αποκεντρωτικού χαρακτήρα τους και αποτελούν μέσο εισόδου ξένων επενδύσεων». Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων, υπογραμμίζει ο ίδιος, απαιτείται «μια ολοκληρωμένη και ορθολογική ενεργειακή πολιτική, παρεμβάσεων και κινήτρων με σαφή στόχευση και προτεραιότητες».

    Oπως κατ' επανάληψιν έχει δηλώσει και ο υπουργός Aνάπτυξης Δ. Σιούφας, «η χώρα χρειάζεται μια επιθετική πολιτική για τις AΠE» προκειμένου να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους πλούσιους ανανεώσιμους πόρους που διαθέτει, να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για μείωση των ρύπων και να υλοποιήσει μία πολιτική υποκατάστασης των εισαγόμενων υγρών καυσίμων, περιορίζοντας την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

    Xώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Iσπανία έχουν αναπτύξει σχεδόν πλήρως το αιολικό τους δυναμικό, ενώ Σουηδία, Aυστρία και Φινλανδία απολαμβάνουν σημαντικά ποσοστά διείσδυσης AΠE στο ενεργειακό τους ισοζύγιο. H Eλλάδα υστερεί σημαντικά λόγω της αναποτελεσματικής και σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.

    H κυβέρνηση, με τη συνδρομή και των κονδυλίων ύψους 260 εκατ. ευρώ, του Eπιχειρησιακού Προγράμματος «Aνταγωνιστικότητα», έχει μία μοναδική ευκαιρία αποτελεσματικής παρέμβασης στην αγορά των AΠE. H ολοκλήρωση και κατάθεση στη Bουλή του νέου θεσμικού πλαισίου αναμένεται να τονώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

    [15] ΠΓΔΜ: ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ή ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σκόπια, 14 Νοεμβρίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Εως τα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe ο αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπουργός της γείτονος, Αλεξάνταρ Γκεστάκοφσκι.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Γκεστάκοφσκι δήλωσε μεταξύ άλλων στη ραδιοφωνική αυτή συνέντευξη: «Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος (για την ανάδειξη των τοπικών αρχών) και λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι τα νέα σώματα θα έχουν νέες αρμοδιότητες και νέες οικονομικές πηγές, θεωρούμε ότι οι δήμοι (στη βάση του νέου νομικού πλαισίου) θα αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Ιουνίου».

    [16] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΓΚΙΝΟΥΣΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 14 Νοεμβρίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Με την επανεκλογή του Σκεντέρ Γκινούσι στο αξίωμα του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας ολοκληρώθηκαν, σήμερα, στα Τίρανα, οι εργασίες του τέταρτου Συνεδρίου του Κόμματος.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο Γκινούσι έλαβε συνολικά 459 ψήφους έναντι μόλις 84 του αντιπάλου του, Γκάγκο Αποστόλι, ενώ τρεις ψήφοι ήταν άκυρες.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πέμπτη θητεία του Γκινούσι στην προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    «Το μήνυμα αυτού του συνεδρίου ήταν η επανένωση της αριστερής πτέρυγας, που πρέπει να μπει στη «μάχη» των επικείμενων εκλογών, του 2005, με κοινό πρόγραμμα, προκειμένου να διασφαλίσει τη νίκη» δήλωσε μετά την επανεκλογή του ο Γκινούσι.

    [17] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ Ο ΜΠΟΡΙΣ ΤΑΝΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 14 Νοεμβρίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Να συνεργαστούν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία κάλεσε τους πολίτες της Σερβίας- Μαυροβουνίου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μπόρις Τάντιτς, με χθεσινές του δηλώσεις στο «Radio Free Europe».

    Ο νόμος αυτής της χώρας ορίζει ότι όλοι οι καταζητούμενοι από το Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να συλληφθούν και να εκδοθούν στη Χάγη, τόνισε ο κ. Τάντιτς, επισημαίνοντας ότι η μη συνεργασία με τις αρχές του Διεθνούς Δικαστηρίου θα δυσχεραίνει την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Σερβία- Μαυροβούνιο τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

    [18] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

    Λεμεσός, 14 Νοεμβρίου 2004 (16:07 UTC+2)

    Δεν αναμένει οποιανδήποτε πρωτοβουλία τον Δεκέμβριο στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στο περιθώριο ολοήμερης Συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η απόφαση για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ θα φέρει μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: "Δεν αναμένω τίποτα".

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [19] ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ Η ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    Σεράγεβο, 14 Νοεμβρίου 2004 (11:56 UTC+2)

    Εδώ και 2000 χρόνια, οι Ερζεγοβίνιοι - από την εποχή των Ιλλυριών έως τους Ρωμαίους και τους σημερινούς Σλάβους - καλλιεργούσαν αμπέλια και παρήγαγαν κρασί. Θεμέλιο κάποτε της τοπικής οικονομίας, η οινοποιία περιήλθε σε δυσκολίες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων 1992-1995. Σήμερα, όμως, ο τομέας ανακάμπτει. Καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ευκαιρίες στη λιμνάζουσα οικονομία της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης (Β&Ε), ορισμένοι υπολογίζουν στην πανάρχαια αυτή παράδοση. Δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει πετρώδη μορφολογία και μεσογειακό κλίμα, είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν την οινοποιία ως έναν από τους καλύτερους τρόπους ανάπτυξης των εξαγωγών και μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της Β&Ε που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

    Καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ευκαιρίες στη λιμνάζουσα οικονομία της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης (Β&Ε), υπάρχουν ορισμένοι που υπολογίζουν στην πανάρχαια αυτή παράδοση.

    Η φετινή σοδιά, που διήρκεσε από τα μέσα του Σεπτέμβρη έως τις αρχές του Οκτώβρη, ήταν η καλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων για ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιία της περιοχής - την Οινοποιία Κίτλουκ, που βρίσκεται 40 χλμ. περίπου νοτιοανατολικά του Μόσταρ.

    «Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα καλή, 10 τοις εκατό πάνω από την περσινή χρονιά» ανάφερε ο Σπομένκα Μπρίκιτς, ανώτατο στέλεχος της οινοποιίας Κίτλουκ. «Είχαμε πολλές ώρες καλοκαιρίας και καλές κλιματολογικές συνθήκες».

    Εδώ και 2000 χρόνια, οι Ερζεγοβίνιοι - από την εποχή των Ιλλυριών έως τους Ρωμαίους και τους σημερινούς Σλάβους - καλλιεργούσαν αμπέλια και έκαναν κρασί και κονιάκ από σταφύλι. Οι πετρώδεις πλαγιές της Ερζεγοβίνης δεν είναι σαν τα χιονισμένα, δασώδη βουνά που νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται για τα Βαλκάνια. Αντιθέτως, το κλίμα της Ερζεγοβίνης - η οποία βρίσκεται μεταξύ των αδριατικών ακτών της Κροατίας και τις οροσειρές της Βοσνίας - είναι περισσότερο μεσογειακό, με μέση ετήσια θερμοκρασία 14 βαθμών κελσίου, αρκετό ήλιο και βροχή κατά την άνοιξη και τις αρχές του φθινοπώρου.

    Τα καλλιεργούμενα εδώ σταφύλια, το άσπρο Ζιλάβκα και το κόκκινο Μπλατίνα, αντέχουν καλά στην ξηρασία και είναι κατάλληλα για ξηρά κρασιά που είναι σχετικά ολιγοδάπανα. Στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα της Β&Ε μπορείτε να βρείτε κρασιά ποιότητας γύρω στα 9,7 ευρώ και άνω το μπουκάλι, ενώ οι φθηνότεροι, μη εμφιαλωμένοι τύποι διατίθενται γύρω στο 1,6 ευρώ.

    Προ του 1992, όλη η παραγωγή κρασιού ήταν συγκεντρωμένη στα χέρια της αγροτικής πολυκλαδικής Επόκ. Κατά τις συγκρούσεις της περιόδου 1992-1995, όμως, η εταιρεία - όπως και κάθε άλλη βιομηχανία στην εμπόλεμη Β&Ε - διαμελίστηκε.

    Η οινοποιία Κίτλουκ ήταν κάποτε μέρος της Επόκ. Η απόσχιση μιας δραστηριότητας από την πάλαι γιγάντια εταιρεία ήταν δύσκολο έργο, ανάφερε ο Μπίρκιτς, αλλά οι εργαζόμενοί της επιθυμούσαν να συνεχίσουν για καλύτερες μέρες - αντίθετα με το κοντινό Μόσταρ, όπου οι απλήρωτοι εργαζόμενοι προέβησαν σε απεργία και η εταιρεία φαλίρισε.

    «Οι χρονιές 1993 και 1994 ήταν άσχημες» δήλωσε. «Για έξι ή επτά μήνες, κανείς δεν λάβαινε μισθό αλλά οι εργαζόμενοί μας έδειξαν υπομονή και τώρα βγάζουν ένα μέσο μισθό για τη Β&Ε».

    Η οινοποιία Κίτλουκ απασχολεί σήμερα 90 εργαζόμενους και παράγει 960.000 λίτρα κρασί το χρόνο. Ο ανταγωνισμός σκληραίνει, κατά τον Μπίρκιτς. Η περιοχή φιλοξενεί και την παρομοίου μεγέθους Οινοποιία Λιουμπούσκι καθώς και 35 μικρότερες, οικογενειακές επιχειρήσεις οινοποιίας.

    Ξέχωρα από τον ανταγωνισμό, πολλοί οινοπαραγωγοί έγιναν μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Ερζεγοβίνης, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που συστάθηκε το 2001 για να ασκεί παρασκηνιακές πιέσεις στις διάφορες κυβερνήσεις της Β&Ε για τη βελτίωση του συνόλου των οινοπαραγωγών.

    Ο γραμματέας της Ένωσης Μάριν Σίβριτς δήλωσε ότι τα μεταπολεμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οινοποιίες - χαμένες εξαγωγικές αγορές, μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά και περιορισμένη αγοραστική δύναμη των ντόπιων ανθρώπων - είναι κοινά προβλήματα όλων των οινοπαραγωγών.

    «Η ιδέα για τη δημιουργία της ένωσης προήλθε από τους οινοπαραγωγούς που αντιλήφθηκαν ότι η παρουσίαση των ιδιαίτερων προβλημάτων τους μπορεί να γίνει ευκολότερα όταν φαινόμαστε ενωμένοι παρά ως μεμονωμένοι παραγωγοί», δήλωσε προσθέτοντας ότι σε γενικές γραμμές οι τοπικές αρχές θα βοηθούσαν την Β&Ε αν βοηθούσαν τους οινοπαραγωγούς.

    Το ετήσιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Β&Ε ανέρχεται περί τα 1,6 δις ευρώ και το ερώτημα που γεννάται είναι πότε θα μπορέσει η χώρα αυτή να παράγει κάτι (προς εξαγωγή). Αυτός είναι και ο λόγος που νομίζουμε ότι είναι καιρός να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε βασικά γεωργικά προϊόντα», πρόσθεσε.

    Η Ένωση έχει ήδη πετύχει έναν από τους βασικούς της στόχους προωθώντας με επιτυχία στο κοινοβούλιο τη συζήτηση για τη θέσπιση νέου νόμου για την οινοποιία. Τα κρασιά σήμερα χαρακτηρίζονται, βάσει του νόμου του κράτους, ως «οινοπνευματώδη», πράγμα που σημαίνει υψηλότερους φόρους και απαγόρευση της διαφήμισης στην τηλεόραση. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζουν το κρασί ως τροφικό προϊόν. Ο νόμος αυτός, εάν ψηφιστεί, θα κάνει το ίδιο.

    Ο Μαρίζο Λέκο, επίκουρος καθηγητής αμπελουργίας του πανεπιστημίου της Μόσταρ, ανάφερε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την υπανάπτυξη των οινοπαραγωγών περιοχών της Ερζεγοβίνης. Σημείωσε ότι κάπου 12.000 εκτάρια γης - σε σύγκριση με τα σημερινά 4.000 εκτάρια - θα έπρεπε να καλλιεργούνται για να φτάσει η οινοπαραγωγή της Ερζεγοβίνης στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

    «Η Β&Ε διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες», ανάφερε. «Η οινοποιία είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην περιοχή λόγω του ότι τα αμπέλια μπορούν να αναπτυχθούν εδώ χωρίς ύδρευση. Είναι παράδοση - τη νιώθουμε στην ψυχή και την καρδιά μας - και απασχολεί όλη την οικογένεια, από παιδιά έως τους γηραιότερους».

    Μια από τις δεκάδες οικογενειακές οινοποιίες που ανακάμπτουν από τον καιρό των συγκρούσεων στη Β&Ε είναι η οινοποιία Αντρίγια, στα περίχωρα του Κίτλουκ. Ανήκει στην οικογένεια Κόριτς εδώ και 200 χρόνια. Τα δύο αδέλφια στα οποία ανήκει, ο Μίρο και ο Βαλεντίν, αποφάσισαν να σμίξουν το σύγχρονο με το παραδοσιακό επενδύοντας στην επιχείρηση το 1995.

    Η μικρή οινοποιία, που παράγει μεταξύ 200.000 και 300.000 λίτρα κρασί ετησίως, διαθέτει μια σύγχρονη εγκατάσταση εμφιάλωσης μήκους 20 ποδιών που απασχολεί περί τους 18 εργαζόμενους. Οι αρκετές δεκάδες, όμως, των τεράστιων βαρελιών βελανιδιάς στο κελάρι, όπου ωριμάζει για δύο χρόνια το κόκκινο κρασί και το λευκό για ένα, είναι παραδοσιακά.

    Η αναπαυτική, ψηλοτάβανη αίθουσα με κουζίνα και τραπέζια μπυραρίας - όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το κόκκινο Μπλατίνα, το λευκό Ζιλάβκα ή το ροζέ της Αντρίγια - έχει παραδοσιακή εμφάνιση.

    Μολονότι οι εξαγωγές προς Κροατία, Σερβία, Γερμανία, Ελβετία και Πολωνία αποτελούν το 50% των συναλλαγών της Αντρίγια, τα αδέλφια ευελπιστούν στην αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων σε περισσότερες αγορές στο μέλλον.

    «Η μεγάλη αλλαγή (για τις οικογενειακές οινοποιίες) είναι η ανέγερση νέων κελαριών και αυτός είναι ένας από τους τρόπους επανόδου της Ερζεγοβίνης στην αμπελουργία», ανάφερε ο Μίρο Κόριτς.

    Μια άλλη οικογενειακή οινοποιία, η Ντομανόβιτσι, που βρίσκεται κοντά στο Στόλακ, διεύρυνε τις επιχειρήσεις της με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Ο γενικός διευθυντής Ιβάν Ζάντρο επένδυσε 1,8 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων πριν πέντε περίπου χρόνια. Η Ντομανόβιτσι σήμερα παράγει πολλούς τύπους κρασιού υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης και της μόνης ποικιλίας σαμπάνιας της Β&Ε.

    Επιστρέφοντας στην Οινοποιία Κίτλουκ, ο Μπίριτς λέει ότι μέχρι τώρα οι οινοποιίες ήταν μόνες τους. «Δεν έχουμε καμιά βοήθεια από την πολιτεία, από πολιτικούς, από κανένα. Τα κάναμε όλα μόνοι μας», είπε. «Κάθε χρονιά λέμε πως θα πάει καλύτερα. Για τους Ερζεγοβίνιους, το μόνο μέλλον είναι οι οινοποιίες».

    [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Στην πρώτη θέση του Α' Ομίλου της Γ' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο συνεχίζει ο Αχαρναϊκός, ο οποίος νίκησε με 1-0, σήμερα, τον Ατσαλένιο, ενώ στον Β' Ομιλο, ο ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε 2-0 του φιλοξενούμενου Θερμαϊκού, και "έπιασε" στην κορυφή την ΠΑΕ Θράκη, που έχει έναν αγώνα λιγότερο, καθώς ο αγώνας της με τους Λύκους αναβλήθηκε, λόγω κακοκαιρίας.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογίες

    Α' όμιλος

    Μαρκό-Θρασύβουλος Φυλής 2-2

    Ηρόδοτος-Εθνικός Πειραιώς 1-2

    Βύζας Μεγάρων-Λήλας Βασιλικού 0-0

    Θύελλα Πατρών-Κερατσίνι 1-1

    Πάμισος Μεσσήνης-Αγιος Δημήτριος 1-0

    Χαϊδάρι ΑΟ-Ρόδος 3-1

    Αθηναϊδα-ΠΑΝΟ Μαλίων 5-1

    Αχαρναϊκός-Ατσαλένιος 1-0

    Βαθμολογία

    Αχαρναϊκός 16

    Θρασύβουλος 12

    Χαϊδάρι 12 (5αγ)

    Εθνικός 12

    Αγιος Δημήτριος 11

    Θύελλα Πατρών 10 (5αγ)

    Πάμισος Μεσσήνης 10

    Αχαϊκή 8 (5αγ)

    ΠΑΝΟ Μαλλίων 8

    Ατσαλένιος 8

    Λήλας Βασιλικού 7

    Μαρκό 6

    Αθηναϊς 4

    Ρόδος 3 (5αγ)

    Βύζας Μεγάρων 3

    Κερατσίνι 1 (5αγ)

    Ηρόδοτος 0 (5αγ)

    Β' Όμιλος

    Βέροια-Παύλος Μελάς 4-0

    Λύκοι-ΠΑΕ Θράκη ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ

    Κοζάνη-Αναγέννηση Αρτας 1-2

    Παναιτωλικός-Λαμία 2-0

    Πανδραμαϊκός-Δόξα Δράμας 0-2

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Καβάλα 2-1

    Γιάννινα-Θερμαϊκός 2-0

    Απόλλων Λάρισας-Αγροτικός Αστέρας 0-0

    Βαθμολογία

    Ενωση Θράκης 13 (5αγ)

    ΠΑΣ Γιάννινα 13

    Αναγέννηση Αρτας 11 (5αγ)

    Βέροια 10

    Κοζάνη 9 (5αγ)

    Λαμία 9

    Παύλος Μελάς 9

    Δόξα Δράμας 8 (5αγ)

    Καβάλα 8

    Πτολεμαϊδα 7 (5αγ)

    Αναγέννηση Καρδίτσας 7

    Λύκοι 6 (4αγ)

    Αγροτικός Αστέρας 6

    Παναιτωλικός 6

    Πανδραμαϊκός 4

    Θερμαϊκός 2

    Απόλλων Λάρισας 2 (5αγ)

    [21] ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Σε αντίθετη κατεύθυνση από τις διαμαρτυρίες του προπονητή της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, για τη διαιτησία στον αγώνα της ομάδας του κόντρα στον Ηρακλή κινείται ανακοίνωση που εξέδωσε, σήμερα, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ και φέρει την υπογραφή του προέδρου της ΚΑΕ, Τάκη Πανελούδη.

    «Η φιλοσοφία μία ομάδας εκφράζεται από την διοίκηση. Η διοίκηση της ΚΑΕ, δεν έχει κανένα παράπονο από την διαιτησία του αγώνα Ηρακλής ΠΑΟΚ» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Επισημαίνεται δε ότι «οι καλές διαιτησίες είναι καλές διαιτησίες, οι κακές διαιτησίες είναι κακές διαιτησίες και τα ανθρώπινα λάθη είναι στο πρόγραμμα» και σημειώνεται πως «καλά θα κάνουμε, όλοι εμείς οι άλλοι, παράγοντες, προπονητές, παίκτες και φίλαθλοι, να κοιτάμε την δουλειά μας, τα λάθη μας και να σκύβουμε το κεφάλι, δουλεύοντας, για να είναι καλύτερη η επόμενη μέρα».

    [22] ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ: ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΒΟΛΕΪ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΟ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (16:56 UTC+2)

    Το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας γυναικών έκανε, σήμερα, η ομάδα βόλεϊ του Φιλαθλητικού, επικρατώντας με 3-2 σετ της Λα Ροσέτ, στο τάι μπρέικ.

    Εκτός της Λα Ροσέτ, ο Φιλαθλητικός απέκλεισε, επίσης, στον τέταρτο όμιλο τη Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία) και την Ινσμπρουκ (Αυστρία).

    Χθες, η ομάδα βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού επικράτησε της βελγικής Σαρλερουά με 3-1 σετ και θέλει νίκη επί της Ριόμ για να περάσει στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας.

    [23] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ Β'

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (16:31 UTC+2)

    Ανοίγει μεθαύριο, Τρίτη, και πέφτει το ερχόμενο Σάββατο η αυλαία των πανελλήνιων πρωταθλημάτων Νέων και Ανδρών Β` της πυγμαχίας, που θα διεξαχθούν στο κλειστό γυμναστήριο του ΜΕΤΣ.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με στόχο να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλοι του μποξ στο κλειστό του ΜΕΤΣ και να παρακολουθήσουν τις δυο αυτές διοργανώσεις, που αποτελούν ουσιαστικά τον προάγγελο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών.

    «Θέλουμε τον κόσμο κοντά στα νέα παιδιά για να τα στηρίξει και να τα βοηθήσει να φέρουν τις καλύτερες ημέρες που ποθούμε όλοι μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΟΠ, Γιάννης Πετρόπουλος.

    Στο κλειστό του ΜΕΤΣ θα δώσουν το «παρών» περισσότεροι από 60 σύλλογοι, από όλη τη χώρα, με περίπου 350 πυγμάχους, διεκδικώντας τα πρωτεία σε όλες τις κατηγορίες βάρους, αλλά και τις ξεχωριστές διακρίσεις.

    [24] Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Τεχεράνη, 14 Νοεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Το Ιράν φέρεται να έχει συμφωνήσει στην αναστολή του προγράμματός του για εμπλουτισμό του ουρανιού, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), που έχει ως στόχο να δώσει τέλος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, Ιρανοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Τεχεράνη απέστειλε επιστολή στην Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία δηλώνει τα Ηνωμένα Εθνη ότι θα αναστείλει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου.

    Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς και μόνο σκοπούς, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την Τεχεράνη ότι στόχος της είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πυρηνικού οπλοστασίου.

    [25] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ- ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ

    Γάζα, 14 Νοεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Πανικός προκλήθηκε, σήμερα, στη Γάζα, όταν ένοπλοι παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε μέρος, όπου βρίσκονταν ο διάδοχος του εκλιπόντος Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, στην προεδρία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ ή άλλως PLO), Μαχμούντ Αμπάς, και άρχισαν να πυροβολούν. Από τα πυρά σκοτώθηκαν δυο άνδρες της ασφάλειας του Μαχμούντ Αμπάς ή Αμπού Μάζεν, όπως τον αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι, ενώ ο νέος αρχηγός της ΟΑΠ δεν υπέστη κανένα τραύμα.

    «Δεν ήταν απόπειρα δολοφονίας» ξεκαθάρισε λίγο αργότερα ο Αμπού Μάζεν και σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να οδηγούν και οι δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, βάσει των οποίων, τα όπλα ήταν στραμμένα προς το ταβάνι και όχι προς τον Αμπάς.

    Οι πυροβολισμοί προήλθαν από μέλη του κινήματος Φατάχ, της οργάνωσης που ίδρυσε ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ, τα οποία αντιτίθενται στην ανάληψη της αρχηγίας της ΟΑΠ από τον Αμπού Μάζεν.

    [26] ΙΡΑΚ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 14 Νοεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Μετά από έξι μέρες συγκρούσεων, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει την πόλη Φαλούτζα, αλλά δεν έχουν υποτάξει όλη την ιρακινή αντίσταση και μικρές ομάδες στα νότια εξακολουθούν να αντιστέκονται, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να απαγορεύουν την είσοδο στην πόλη σε φάλαγγα αυτοκινήτων της Ερυθράς Ημισελήνου με ανθρωπιστική βοήθεια, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

    Υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες άμαχοι είναι παγιδευμένοι στη Φαλούτζα, χωρίς τρόφιμα και πόσιμο νερό, εδώ και έξι μέρες οπότε και άρχισε η επίθεση.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, επίσης, ότι βρήκαν το διαμελισμένο πτώμα μιας γυναίκας, δυτικής καταγωγής, που είχε αποκεφαλιστεί. Υπάρχουν δυο δυτικές γυναίκες που έχουν απαχθεί από την ιρακινή αντίσταση.

    Την ίδια ώρα οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, μεταξύ της ιρακινής αντίστασης και της ιρακινής εθνοφρουράς.

    Τουλάχιστον δυο αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν ξανά επίθεση.

    Η Μοσούλη βρέθηκε στο έλεος της αντίστασης την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν σχεδόν όλα τα αστυνομικά τμήματα.

    [27] ΑΛΓΕΡΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 20 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ

    Αλγέρι, 14 Νοεμβρίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Τρία άτομα πνίγηκαν και περίπου 20 ναυτικοί αγνοούνται μετά από το ναυάγιο ενός πλοίου και την προσάραξη άλλων δυο κοντά στο λιμάνι του Αλγερίου, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αλγερίου τα σωστικά συνεργεία δίνουν σκληρή μάχη για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοουμένων.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τα πτώματα δυο μελών ενός αλγερινού πλοίου, το οποίο βυθίστηκε αργά χθες βράδυ και η σορός ενός ναυτικού, από ένα τουρκικό πλοίο που προσάραξε στην ίδια περιοχή.

    Από τη σφοδρή θαλασσοταραχή και τα πελώρια κύματα, το ύψος των οποίων έφτανε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα οχτώ μέτρα, προσάραξε ένα ακόμη αλγερινό πλοίο.

    [28] ΣΤΙΣ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Ραμάλα, 14 Νοεμβρίου 2004 (15:34 UTC+2)

    Στις 9 Ιανουαρίου του 2005 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Παλαιστινιακής Αρχής, όπως δήλωσε σήμερα επίσημα ο εκτελών χρέη προέδρου, Ράουχι Φατούχ.

    Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ανακοινώθηκε επίσης από

    υψηλόβαθμο παλαιστίνιο αξιωματουχο ότι ο Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, θα είναι ο επίσημος υποψήφιος της Φατάχ στις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ στην κορυφή της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι διορίστηκε σήμερα επικεφαλής του εθνικού παλαιστινιακού συμβουλίου ασφαλείας στη θέση του εκλιπόντος Γιάσερ Αραφάτ, όπως δήλωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    [29] ΣΤΙΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Με 186 ταινίες στο πρόγραμμά του το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει φέτος την αυλαία του στις 19 Νοεμβρίου. Στη διάρκεια των δέκα επόμενων ημερών, μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, η Θεσσαλονίκη θα ζήσει στο ρυθμό του ελληνικού και διεθνούς σινεμά.

    Το φετινό φεστιβάλ ξεικνά επίσημα στις 20 Νοεμβρίου με την ταινία The Sea Within (Η θάλασσα μέσα μου) του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ (παραγωγή Ισπανία -Γαλλία - Ιταλία, 2004). Η αυλαία θα πέσει με Ζιανγκ Γιμού και την ταινία House Of Flying Daggers (Ιπτάμενα στιλέτα).

    Όπως κάθε χρόνο το φεστιβάλ περιλαμβάνει το Διεθνές Διαγωνιστικό, το τμήμα ελληνικών ταινιών, τους Νέους Ορίζοντες (η ανακοίνωση του πρόγραμματος θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου από τον Δ.Εϊπίδη), το αφιέρωμα σε μια διεθνή κινηματογραφία (αργεντίνικος κινηματογράφος), το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» και πολλά αφιερώματα σε σημαντικούς ανθρώπους της ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφίας.

    Διεθνές Διαγωνιστικό

    1. Boats Out Of Watermelon Rinds (Βαρκούλες από Καρπουζόφλουδες), Ahmed Ulucay, Τουρκία 2004

    2. Bitter Dream (Όνειρο Πικρό), Mohsen Amiryoussefi, Ιράν 2004

    3. Days and Hours (Ημέρες και ώρες), Pjer Zalica, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 2004

    4. Les Revenants (Επιστρέφουν στη ζωή), Robin Campillo, Γαλλία, 2004

    5. Green Hat (Πράσινο καπέλο), Liu Fendou, Κίνα, 2004

    6. Temporada de Patos (Το κυνήγι της πάπιας), Fernando Eimbcke, Μεξικό, 2004

    7. Una de dos (Ένας στους δυο), Alejo Taube, Αργεντινή, 2004

    8. To Take a Wife (Να πάρεις μια γυναίκα), Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz, Ισραήλ, 2004

    9. Vento di terra (Ανεμος της στεριάς), Vincenzo Marra, Ιταλία, 2004

    10. Viva Algeria (Ζήτω η Αλγερία), Nadir Mokneche, Γαλλία-Αλγερία, 2003

    11. The Harvest Time (Η εποχή του θερισμού) Marina Razhbezkina, Ρωσία, 2004

    12. Whisky, Pablo Stoll, Juan Pablo Rebella, Ουρουγουάη, 2003

    * Πριν τη Νύχτα, Τίμων Κουλμάσης, Ελλάδα, 2004

    * Είναι ο Θεός μάγειρας;, Στέργιος Νιζίρις, Ελλάδα, 2004

    Εκτός συναγωνισμού

    1. Days of Santiago (Μέρες του Σαντιάγο), Jose Mendez, Περού, 2004

    2. Undertow, David Gordon Green, ΗΠΑ, 2004

    Η κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος απαρτίζεται από τον πρόεδρο Μίκλος Γιάνκσο (σκηνοθέτης, Ουγγαρία) και τα μέλη Αρσινέ Καντζιάν (ηθοποιός, Καναδάς), Αλεξάντερ Πέιν (σκηνοθέτης, ΗΠΑ), Βαλέριο Αντάμι (ζωγράφος, Ιταλία), Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (κριτικός κινηματογράφου, Ελλάδα), Ντόναλντ Ράνβοντ (παραγωγός, Βρετανία), Κεντ Τζόουνς (κριτικός κινηματογράφου, ΗΠΑ).

    Ελληνικές ταινίες

    1. Τεστοστερόνη, Γιώργος Πανουσόπουλος, 2004

    2. Λόγοι και αμαρτήματα, Βασίλης Μαζωμένος, 2004

    3. Χαιρέτα μας τον πλάτανο (E Tanti Saluti), Δημήτρης Μακρής, 2004

    4. Rakushka, Φωτεινή Σισκοπούλου, 2004

    5. Είναι ο Θεός μάγειρας;, Στέργιος Νιζίρης, 2004

    6. Χειμωνιάτικη νοσταλγία, Κώστας Αινιάν, 2004

    7. Ουτοπία, Γιώργος Καρυπίδης, 2004

    8. Hardcore, Ντένης Ηλιάδης, 2004

    9. Μη φεύγεις, Αλέξανδρος Πανταζούδης, 2004

    10. Μετεωρίτες, Γιάννης Μαυρογένης, 2004

    11. Νύφες, Παντελής Βούλγαρης, 2004

    12. CC TV, Βασίλης Κατσίκης, 2004

    13. Μαραθώνιος, Αντώνης Κόκκινος, 2004

    14. Φτάσαμεεε!..., Σταύρος Τσιώλης, 2004

    15. Quo Vadis, Τάκης Τουλιάτος, 2004

    16. Αγάπη στα 16, Κώστας Χαραλάμπους, 2004

    17. Αληθινή ζωή, Πάνος Κούτρας, 2004

    18. Η σκόνη που πέφτει, Τάσος Ψαρράς, 2004

    19. Αλεμάγια, Ηλίας Γιαννακάκης, 2004

    20. Πριν τη νύχτα, Τίμων Κουλμάσης, 2004

    Ντοκιμαντέρ

    1. Φωνή Αιγαίου, Λυδία Καρρά, 2004

    2. Μασσαλία, μακρινή κόρη, Μάρκο Γκαστίν, 2004

    3. Ο Ιερός Βράχος, Μυρτώ Παράσχη, 2004

    4. Ένας άνθρωπος παντός καιρού, Γιάννης Σολδάτος, 2004

    Ειδικές προβολές

    1. Uncut Family, Κώστας Ζάπας, 2004

    2. Delivery, Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2004

    3. Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει, Θόδωρος Αγγελόπουλος

    Αφιερώματα

    Το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά με αφιερώματα, ρετροσπεκτίβες και ειδικές βραδιές πολλά μεγάλα ονόματα του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου. Ιζαμπέλ Ιπέρ (επίσημη προσκεκλημένη της διοργάνωσης), Αμπάς Κιαροστάμι (παρουσίαση του πλήρους έργου του), Βίκτορ Ερίθε, Κιγιόσι Κουροσάβα, Κώστας Σφήκας, Αλέξης Δαμιανός, καθώς και οι Μαρία Κλωνάρη και Κατερίνα Θωμαδάκη είναι οι άνθρωποι που φέτος τιμώνται από το φεστιβάλ.

    Τιμιτικές βραδιές θα διοργανωθούν για τον θεατρικό συγγραφέα, αλλά και σπουδαίο σεναριογράφο Ιάκωβο Καμπανέλη, καθώς και για το δημιουργό, μια από τις σημαντικότερες φιγούρες του νέου ελληνικού κινηματογράφου, Μάνο Ζαχαρία.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος Ματιές στα Βαλκάνια θα προβληθούν οι ταινίες:

    * Η Αίθουσα Αναμονής, Zeki Demirkubuz, Τουρκία

    * Περιμένοντας τα Σύννεφα, Yesim Ustaoglu, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα

    * Η Μίλα από τον Αρη, Zornitsa Sophia, Βουλγαρία

    * Καλοκαίρι στη Χρυσή Κοιλάδα, Srdjan Vuletic, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    * Μάρτυρες, Vinko Bresan, Κροατία

    * Νύχτα χωρίς φεγγάρι, Artan Minarolli, Αλβανία

    * Ο Φαραώ, Sinisa Dragin, Ρουμανία

    * Κάτω απ' το παράθυρό της, Metod Pevec, Σλοβενία

    * Η Εποχή των Ψευδαισθήσεων, Svetozar Rostovski, ΠΓΔΜ-Αυστρία

    * Όταν Μεγαλώσω θα Γίνω Καγκουρώ, Radivoje Andric, Σερβία-Μαυροβούνιο.

    [30] ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Κηδεύεται αύριο, από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, ο δημοφιλής ηθοποιός, Μίμης Χρυσομάλλης, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, την περασμένη Παρασκευή, από ανακοπή καρδιάς, λίγο πριν την παράσταση «Ένα παράξενο ζευγάρι», στην οποία και πρωταγωνιστούσε.

    Τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και στους οικείους τού Μίμη Χρυσομάλλη εξέφρασαν η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. Χρήστος Ζαχόπουλος

    «Η υποκριτική τέχνη έχασε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς. Ο Μίμης Χρυσομάλλης ανέδειξε σπουδαίους θεατρικούς χαρακτήρες και έπλασε με εξαιρετική μαεστρία τους ρόλους του στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση» δήλωσε η κα Πάλλη- Πετραλιά.

    «Ο αδόκητος θάνατος του Μίμη Χρυσομάλλη μας λύπησε όλους μας βαθύτατα. Επρόκειτο για ένα σπουδαίο ηθοποιό με αστείρευτη πηγή ταλέντου, ο οποίος διακρίθηκε πάνω στη θεατρική σκηνή, στο σελιλόϊντ και στη μικρή οθόνη για τη δεξιοτεχνία του στους σημαντικούς ρόλους που υποδύθηκε» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τατούλης, ενώ ο κ. Ζαχόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Στο μεγάλο θεατρικό θίασο, που επί σκηνής διδάσκει και διαλέγεται, μια θέση μένει κενή, μια φωνή λιγότερη. Ο Μίμης Χρυσομάλλης θα ζει μέσω των αναμνήσεων και του έργου του στις καρδιές όλων μας.»

    Η κηδεία του Μίμη Χρυσομάλλη θα γίνει με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού.

    [31] ΣΤΑ 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (11:02 UTC+2)

    Στα 150 εκατομμύρια ευρώ ή 50 δισεκατομμύρια δραχμές έφτασε εν τέλει το συνολικό κόστος της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», την οποία διοργάνωσε η χώρα μας κατά την τετραετία 2001-2004, για να προσδώσει, ανεπιτυχώς σε γενικές γραμμές, «πνευματικότερο χαρακτήρα» στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων εν γένει και της Ολυμπιάδας της Αθήνας ειδικότερα.

    Στο συμπέρασμα αυτό, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», καταλήγει τρίτομος «Απολογισμός του Προγράμματος 2001-2004 της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», τον οποίο συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΠ, δηλαδή του «Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού» που είχε επιφορτισθεί με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα (Π.Ο. στο εξής). Στον «Απολογισμό» αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το σύνολο των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο ΟΠΕΠ κόστισε 82,5 εκατ. ευρώ (γύρω στα 29 δισ. δρχ.), αλλά, όπως δείχνει καθαρά και ο πίνακας που παραθέτουμε σε διπλανές στήλες, στο ποσόν αυτό πρέπει να προστεθούν:

    -2,86 εκατ. ευρώ (περίπου 1 δισ. δρχ.) που κόστισαν εκδηλώσεις της Π.Ο. τις οποίες είχε χρηματοδοτήσει απευθείας το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) κατά το 2001, πρώτο έτος της Π.Ο., όταν ακόμα ήταν ρευστά όλα τα διαδικαστικά.

    -13 εκατ. ευρώ (περίπου 4,5 δισ. δρχ.) για «πρόσθετα έξοδα προβολής και διαφήμισης της Π.Ο».

    -48 εκατ. ευρώ (γύρω στα 16 δισ. δρχ.) για τα έξοδα λειτουργίας του ίδιου του ΟΠΕΠ (μισθοδοσία, ενοίκια, εξοπλισμός, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.), αφού ο οργανισμός αυτός στην ουσία στήθηκε, στελεχώθηκε με δεκάδες υπαλλήλους και επί τετραετία λειτούργησε ασχολούμενος αποκλειστικά σχεδόν με την Π.Ο.

    Ετσι, οι συνολικές δαπάνες για τη «μεγαλεπήβολη» Π.Ο. φτάνουν στα 146.324.558 ευρώ (περίπου 50 δισ. δρχ.) ή 142.079.586 ευρώ (48,5 δισ. δρχ.) αν αφαιρεθούν τα (μηδαμινά) έσοδα από εισιτήρια και πώληση προγραμμάτων, που έφτασαν τα 4.244.971 ευρώ (1,45 δισ. δρχ.).

    Στον τρίτομο «Απολογισμό» της Π.Ο. που υπό την επίβλεψη της διευθύνουσας συμβούλου Γεωργίας Ηλιοπούλου έχει ολοκληρώσει ο ΟΠΕΠ εδώ και ενάμιση μήνα (αλλά κατά περίεργο τρόπο δεν δίδεται στη δημοσιότητα, αν και έχει διανεμηθεί στην ηγεσία του ΥΠΠΟ και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη του οργανισμού), καταγράφονται λεπτομερώς και αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα κάθε εκδήλωσης. Οπου μπορεί εύκολα κανείς να εντοπίσει ουκ ολίγες περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, όχι μόνο με τη χρηματοδότηση προκλητικά δαπανηρών εκδηλώσεων (οι πίνακες που παραθέτουμε μιλάνε μόνοι τους), αλλά και με την «προικοδότηση» άσχετων ή ακατάλληλων για την Π.Ο. εκδηλώσεων (μέχρι και το... Ράλι Ακρόπολις χρηματοδοτήθηκε).

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο Α.ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ

    Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2004 (09:41 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα "Τα ελληνικά τελωνεία από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως σήμερα", θα πραγματοποιήσει αύριο, στις 7 το βράδυ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστεί πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό από την λειτουργία των ελληνικών τελωνείων, ξεκινώντας από το πρώτο τελωνείο της Ελλάδας στη Σύρο, φτάνοντας ως τις σύγχρονες ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις του σήμερα.

    Μέσα από αυτά τα φωτογραφικά ντοκουμέντα φανερώνεται η συμβολή του τελωνειακού θεσμού στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

    Η έκθεση άνοιξε για το κοινό σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 21 του Νοεμβρίου, ενώ σημειώνεται ότι οι ώρες λειτουργίας της είναι καθημερινά από τις 10 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα, μέχρι και τις 9 το βράδυ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 14 November 2004 - 19:14:29 UTC