Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΔΙΑΒΑΤΩΝ
  • [03] ΠΓΔΜ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ DUI
  • [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
  • [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΘΙΑΓΕ
  • [06] ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
  • [09] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
  • [10] ΠΤΩΣΗ 0,77% ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [11] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ECOFIN ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [12] ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [13] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ
  • [15] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ
  • [16] ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [17] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [18] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ Τ/Κ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΕΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] Γ. ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
  • [20] ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ 4-0 ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
  • [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΛΑΡΙ ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 5ης
  • [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΕ Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ
  • [24] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΕΝΙΝ
  • [25] ΗΠΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [26] ΓΑΛΛΙΑ: ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [27] ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ
  • [28] ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΟΥΣ
  • [29] ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΝΕΜΠΟΪΣΑ ΟΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ Ο
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ
  • [31] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ Γ.ΖΗΚΑ ΚΑΙ Π.ΠΑΥΛΙΔΗ ΣΤΟ "ΕΝΤΕΧΝΟΝ"
  • [32] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ

  • [01] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

    Aθήνα, 15 Νοεμβρίου 2004 (13:43 UTC+2)

    Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο για την ασφάλεια της πόλης της Αθήνας, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, μετά από συνεργασία που είχε με τον πρθωυπουργό.

    Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε την ελπίδα να μην δημιουργηθούν προβλήματα και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτές οι μέρες μνήμης να περιβάλλονται με την τιμή που τους πρέπει και να μην σημαδεύονται από επεισόδια.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη:

    "ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη σύγχρονη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Θυμίζει τους αγώνες ενός ολόκληρου λαού απέναντι σ' ένα καθεστώς το οποίο είχε κρατήσει δέσμια τη χώρα. Ελπίζω και η φετινή πορεία να είναι μέσα σε πλαίσια, τα οποία θα τιμήσουν την επέτειο αυτή και δεν θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτές οι μέρες μνήμης να περιβάλλονται με την τιμή που τους πρέπει και να μην σημαδεύονται από επεισόδια, τα οποία και την πορεία αμαυρώνουν και φυσικά το νόημά της μπορεί να ακυρώσουν.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ανασφάλεια σε ορισμένους δρόμους, σε περιοχές της Αθήνας. Θα κάνετε κάτι;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει πλήρες σχέδιο, το οποίο έχουμε εκπονήσει. Σκοπός είναι να μπορούμε να διατηρήσουμε την εικόνα της πόλης όπως πρέπει να είναι".

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Στους βασικούς άξονες της νέας σωφρονιστικής πολιτικής που, όπως είπε, κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Δικαστική Φυλακή Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως είπε ο υπουργός, ο πρώτος από τους άξονες αυτούς είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών με τη διοχέτευση αριθμού κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές, με τη δημιουργία καινούργιων φυλακών και με την ενδεχόμενη κατασκευή φυλακής στην Αλβανία.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην προοπτική κατασκευής φυλακής στην Αλβανία εξήγησε ότι «βρισκόμαστε αυτή την ώρα σε διαπραγμάτευση με τριμελή αντιπροσωπεία της αλβανικής Κυβέρνησης στην Αθήνα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι σημαντικός αριθμός αλλοδαπών κρατουμένων θα μεταφερθεί στη χώρα τους, ώστε να εκτίσει εκεί, το υπόλοιπο της ποινής τους».

    Ο δεύτερος άξονας είναι ο διαχωρισμός των διαφόρων κρατουμένων. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ετούτη την ώρα σε κάθε φυλακή δεν υπάρχει διάκριση ανάλογα με την ποινή, ανάλογα με το βάρος του αδικήματοςεάν είναι υπόδικος ή καταδικασμένος ο κρατούμενος» επισήμανε ο κ. Παπαληγούρας, εξηγώντας ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει. «Χωριστά οι καταδικασθέντες για ναρκωτικά, χωριστά οι βαρυποινίτες, έτσι ώστε να μη γίνεται η φυλακή σχολείο διαφθοράς όπως σήμερα» τόνισε.

    Τρίτος άξονας, όπως είπε ο υπουργός, είναι να εξασφαλιστεί ότι ο κρατούμενος θα έχει τη δυνατότητα, με την επαγγελματική κατάρτιση που συστηματικά θα του παρέχεται μέσα στη φυλακή, να κερδίζει στην αποφυλάκισή του «ένα τίμιο μεροκόματο».

    Στόχος, τόνισε ο κ. Παπαληγούρας, είναι να γίνουν οι φυλακές πιο ανθρώπινες.

    [03] ΠΓΔΜ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ DUI

    Σκόπια, 15 Νοεμβρίου 2004 (17:23 UTC+2)

    Με έμμεσες πλην σαφείς αιχμές κατά της "Ενωσης για τη Δημοκρατική Ενταξη" (DUI), του αλβανικού σύμμαχου κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ, υπέβαλε το μεσημέρι την παραίτησή του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Χάρι Κόστοφ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο κ. Κόστοφ, εξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί μετά από μόλις εξάμηνη θητεία, είπε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, η κυβέρνηση έχει εργαστεί με επιτυχία, αλλά η αποδοχή της (από τους πολίτες) εξακολουθεί να μειώνεται, γιατί ένα από τα κορυφαία κόμματα θεωρεί την κυβέρνηση ως όργανο για την προώθηση των εθνοτικών και στενών κομματικών του συμφερόντων».

    «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της έως την εκλογή μιας νέας, χωρίς να υπάρξει νομικό κενό» διευκρίνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Ρενάτα Ντέσκοφσκα.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι αυτός που πρέπει να ορίσει μέσα σε διάστημα 10 ημερών έναν εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει μέσα σε 20 ημέρες να υποβάλει στο κοινοβούλιο τη σύνθεση και το οργανόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

    Ο Χάρι Κόστοφ ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα στις 2 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση υπό τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, νυν πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

    Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, οι μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό τομέα, η προσχώρηση της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ, η εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, η «μάχη» για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ήταν μεταξύ των προτεραιοτήτων που είχε θέσει ο Κόστοφ, μόλις ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα.

    Ο Χάρι Κόστοφ γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 1959, στο χωριό Πιστίτσα του Πρόμπιστιοπ. Αποφοίτησε από την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων το 1983. Διετέλεσε ειδικός συνεργάτης της σκοπιανής κυβέρνησης την περίοδο 1983-1986 και στη συνέχεια, έως το 1988, ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης.

    Από τον Σεπτέμβριο του 1988 έως τον Φεβρουάριο του 1994 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ στη συνέχεια πέρασε από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπροσαρμογής (Φεβρουάριος 1994 έως Αύγουστος 1995).

    Ο Χάρι Κόστοφ διετέλεσε, επίσης, βοηθός του Εκτελεστικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας (Αύγουστος 1995- Οκτώβριος 1996) και διορίστηκε γενικός διευθυντής της τράπεζας «Komercijalna Banka AD Skopje» τον Οκτώβριο του 1996. Από το 2002 κι έως την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών.

    [04] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 15 Νοεμβρίου 2004 (16:44 UTC+2)

    Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μετέδωσε το CNN.

    [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΘΙΑΓΕ

    Καβάλα, 15 Νοεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), απέστειλε ο νομάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Καλλιοντζής, ο οποίος επανέρχεται στο ζήτημα της έναρξης λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού Κέντρου Στήριξης των Δενδροκηπευτικών, Ανθοκομικών Φυτών και Αμπελουργίας.

    Ο κ. Καλλιοντζής αναφέρει ότι στη Χρυσούπολή του Νομού Καβάλας, έχουν ανεγερθεί κτιριακές εγκαταστάσεις για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Κέντρο Στήριξης των Δενδροκηπευτικών, Ανθοκομικών Φυτών και Αμπελουργίας ενώ το έργο έτυχε της οριστικής ένταξης στο ΠΕΠ- ΑΜΘ 1994- 1999 (Β΄ ΚΠΣ) μετά από υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελέτης σκοπιμότητας, η οποία καταρτίσθηκε από το ΕΘΙΑΓΕ το έτος 1995 και επομένως με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΘΙΑΓΕ και του Υπουργείου Γεωργίας.

    Ο νομάρχης επισημαίνει πως το έργο έχει περατωθεί ως προς τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τρία κτίρια και έγιναν συνολικά πληρωμές 1,39 εκατομμυρίων ευρώ. Τονίζει δε ότι για την ολοκλήρωση του έργου απαιτείται εργαστηριακός και μηχανικός εξοπλισμός ενδεικτικού προϋπολογισμού 1,47 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ΠΕΠ ΑΜΘ (Γ΄ ΚΠΣ, μέτρο 1.6).

    «Η λειτουργική αποστολή του Κέντρου συνίσταται στην κατάρτιση και υλοποίηση Προγραμμάτων Γεωργικών Εφαρμογών. Κύρια μεθοδολογία των Γεωργικών Εφαρμογών θα είναι η εγκατάσταση δικτύων αποδεικτικών και δοκιμαστικών αγρών» τονίζει χαρακτηριστικά και ζητά από τον Πρόεδρο του ΕΘΙΑΓΕ να επανεξετάσει την αρ. 13/11.09.2003 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΘΙΑΓΕ, με την οποία δεν αποδέχεται την παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Αν. Μακεδονίας- Θράκης της Χρυσούπολης Καβάλας, διότι το Ίδρυμα δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για την λειτουργίας του.

    Υπογραμμίζει τέλος ότι το Πολυδύναμο Κέντρο θα αποτελέσει για την περιοχή του Ν. Καβάλας και την Περιφέρεια ΑΜΘ τον διαχρονικό Αναπτυξιακό Μηχανισμό στήριξης για τον προσανατολισμό των παραγωγών και την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου στήριξης, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αξιοποίηση των φυσικών και ενεργειακών πόρων (μικροκλιματικές ζώνες, γεωθερμία κ.λ.π.), και τελικά για την στήριξη των αγροτών και του εισοδήματός τους.

    [06] ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Στην φάση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης οικοπεδικής έκτασης, συνολικής επιφανείας 130,5 στρεμμάτων στην ευρεία περιοχή της Νέας Καρβάλης, έχει εισέλθει η πρωτοβουλία που τα τελευταία χρόνια προωθούν από κοινού, έπειτα από σχετική προεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας, η Ν.Α.Κ., ο Δήμος Καβάλας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, για την δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου.

    Στις 10 Νοεμβρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας τα 130,5 στρέμματα γης, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία του ΒΙΟ.ΠΑ., έναντι χρηματικού τιμήματος που θα καταβληθεί σε διάστημα τριών ετών.

    Μέχρι σήμερα, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την σύσταση του φορέα διαχείρισης του ΒΙΟ.ΠΑ., έχουν συνταχθεί και προωθηθεί οι απαραίτητες μελέτες (οικονομοτεχνική, σκοπιμότητας, περιβαλλοντικές) και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Γεωργίας και Τοπογραφική) έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανεύρεση των ιδιοκτητών 80 στρεμμάτων που γειτνιάζουν με την επίμαχη οικοπεδική έκταση που παραχωρήθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Έτσι η συγκεκριμένη έκταση θα αγορασθεί, ώστε να αποτελέσει τμήμα της έκτασης που θα χρησιμοποιηθεί για το ΒΙΟ.ΠΑ., αφού η μελέτη που έχει εκπονηθεί από το εταιρεία Alpha MENTOR, αποφαίνεται πως για την πλήρη ανάπτυξη του απαιτείται οικοπεδική έκταση 210 στρεμμάτων.

    Το συνολικό κόστος της δημιουργίας του ΒΙΟ.ΠΑ. εκτιμάται πως θα ανέλθει στο ποσό των 3.146.930 ευρώ, εκ των οποίων το 50% αποτελούν επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Με το συγκεκριμένο ποσό θα υλοποιηθούν έργα βασικών υποδομών στο ΒΙΟ.ΠΑ. (οδικό δίκτυο, γραφεία διοίκησης, δίκτυα ύδρευσης κ.λ.π.), ενώ σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη για να είναι βιώσιμο το εγχείρημα θα πρέπει να εγκατασταθούν στο Πάρκο 43 επιχειρήσεις.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζουν αύριο, στις 11 το πρωί, στη Βουλή, οι Συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, προκειμένου να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων, για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

    Mεσολόγγι, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα στο Μεσολόγγι η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου.

    Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δ. Σταμάτης καθώς και ο Δήμαρχος Αγρινίου Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Θύμιος Σώκος εξέφρασαν την άποψη πως μια ενδεχομένως θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της εκτροπής του Αχελώου, θα λειτουργήσει καθοριστικά στην περαιτέρω εξέλιξη του έργου, αφού αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης η εφαρμογή της από την κεντρική διοίκηση.

    Παράλληλα όμως, συνεχίζει να παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ενώ η Επιτροπή άμεσα θα επιδιώξει συνάντηση τόσο με εκπροσώπους των αρμοδίων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και με τον αρμόδιο Επίτροπο Σταύρο Δήμα.

    [09] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Στόχο κοινοτικής αλλά και εθνικής προτεραιότητας χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, μιλώντας, σήμερα, στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, με θέμα «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2004».

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χώρες της περιοχής για να είμαστε σύντομα στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε τη Συνθήκη που θα αποτελέσει αφετηρία γι' αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Το Σχέδιο δηλαδή που οδηγεί στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης που θα είναι ευεργετική για όλες τις χώρες της περιοχής και θα συμβάλλει στην ενσωμάτωση των γειτονικών ενεργειακών αγορών στην Εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ» εξήγησε ο υπουργός.

    Ανακοίνωσε σε ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί που μετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου να υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της Συνθήκης για την Ενεργειακή Αγορά (ηλεκτρισμό & φυσικό αέριο) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Σημειώνεται ότι οι κοινοτικές χώρες που συμμετέχουν ενεργά είναι: Η Αυστρία, η Ιταλία, η Ελλάδα, Σλοβενία και μέχρι σήμερα και η Ουγγαρία, ενώ συμβαλλόμενες χώρες είναι οι Αλβανία, Βουλγαρία, FΥΡΟΜ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία, Κροατία, Τουρκία, Ειδική Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο, και παρατηρητής η Μολδαβία.

    «Η ολοκλήρωση της αγοράς αυτής θα σημάνει το τέλος της απομόνωσης για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού τους. Θα σημάνει επίσης την ισχυροποίηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, αλλά και την ενδυνάμωση των συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σιούφας.

    Ανακοίνωσε, επίσης, από το βήμα του συνεδρίου ότι σύντομα πρόκειται να υπάρξει νέο πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τίμιο και απλό, όπως είπε, «ώστε να ξεφύγουμε επιτέλους από τη γραφειοκρατία και τα φαινόμενα διαφθοράς». Στόχος δεν είναι μόνον η μερική και σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και η μείωση του ενεργειακού κόστους ώστε να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, διευκρίνισε ο υπουργός.

    Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα, προκειμένου να ακολουθήσει τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, προχωρά στην απελευθέρωση τόσο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του φυσικού αερίου όσο και την εφαρμογή μιας νέας επιθετικής ενεργειακής πολιτικής.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιδιαίτερη σημασία της προώθησης της υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης για την αναβάθμιση της χώρας μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. «Η μονογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας, πριν από μια εβδομάδα στο Ζάππειο, αποτελεί ένα ιστορικό σταθμό στην κατεύθυνση αυτή. Ύστερα από 10 και πλέον χρόνια ολιγωριών και καθυστερήσεων, με σοβαρότητα και διπλωματικές διαβουλεύσεις, πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία που δημιουργεί επιτέλους τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου» τόνισε.

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι την περασμένη Παρασκευή η κοινοτική Επιτροπή Οικονομικής Υποστήριξης των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας ενέκρινε τη χορήγηση ποσού ύψους 3.225.00 ευρώ για την υλοποίηση προωθημένων μελετών της ΔΕΠΑ για τη διασύνδεση φυσικού αερίου Ελλάδα - Ιταλία.

    [10] ΠΤΩΣΗ 0,77% ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2004 (18:37 UTC+2)

    Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι.

    Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0,77%, υποχωρώντας στις 72,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 169 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 23,2% του τζίρου.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατάγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,66%, κλείνοντας στις 993,95 μονάδες.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,67% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 332,92.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ECOFIN ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 15 Νοεμβρίου 2004 (17:36 UTC+2)

    Συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση της Eurostat για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας τη περίοδο 1997-1999. Μία συνεδρίαση, την οποία χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμη» ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στο Ecofin θα ξεκαθαριστούν τα ελλείμματα του παρελθόντος, προσθέτοντας ότι ο στόχος της χώρας είναι να αποδείξει ότι η Ελλάδα λειτουργεί με διαφάνεια στα οικονομικά της στοιχεία. Ο υπουργός Οικονομίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ποινής από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι το πιθανότερο είναι να δοθεί χρονος προσαρμογής στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον για ένα χρόνο.

    Το επόμενο ραντεβού για την ελληνική οικονομία είναι η συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, όπου θα αξιολογηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος -το 2005- κάτω από το 3%.

    Θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις

    Ο κ. Αλογοσκούφης ρωτήθηκε εάν θα πουληθεί η Εμπορική Τράπεζα στους Γάλλους, απαντώντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι να προχωρούμε σε γρήγορες κινήσεις όταν τα πράγματα δεν είναι έτοιμα. Πρώτα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση και εξυγίανση των ομίλων και μετά συζητούμε για ιδιωτικοποιήσεις». Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα χρωστά περίπου 485 εκ ευρώ στο επικουρικό ταμείο των εργαζομένων, ενώ η γαλλική τράπεζα έχει θέσει ως προϋπόθεση την καταβολή του ποσού ώστε με τη σειρά της να διευρύνει το ποσοστό της στην Εμπορική.

    H ατζέντα του Eurogroup

    Όπως δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, εκτός από το θέμα της αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Eurogroup θα συζητηθούν ακόμα θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ακόμα, σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup, οι υπουργοί θα ασχοληθούν με τις προτάσεις έκδοσης χαρτονομισμάτων μικρής αξίας, αλλά και θα εξεταστεί η σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την απαλλαγή συμμόρφωσης στα μέτρα για τα περιουσιακά στοιχεία των ξένων κεντρικών τραπεζών.

    Τα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου Ecofin αφορούν την ευρωπαϊκή δράση για την ανάπτυξη, τον τόπο παροχής υπηρεσιών (τόπος φορολόγησης των υπηρεσιών που πραγματοποιούνται μεταξύ υποκειμένων στο φόρο, όπως και τη δημιουργία συστήματος «μιας και μοναδικής θυρίδας», όπου ο υποκείμενος στο ΦΠΑ συγκεντρώνει όλες τις υποχρεώσεις του στο κράτος-μέλος εκείνο απ' όπου «αναχωρούν τα αγαθά».

    Αντώναρος: «Καλώς μπήκε η Ελλάδα στο Ευρώ»

    «Κανείς, απ' την πλευρά της ΕΕ, δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα καλώς μπήκε στο ευρώ» τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με πληροφορίες που αποδίδουν σε διαπίστωση της Eurostat ότι το έλλειμμα της χώρας το ΄99 υπερέβαινε το 3%.

    Παραπέμποντας εξάλλου σε δηλώσεις του Αλογοσκούφη, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι αύριο στη συνεδρίαση του ECOFIN «θα συζητηθούν θέματα που αναφέρονται στο παρελθόν και άλλα που αναφέρονται στο μέλλον» και τόνισε, πως το μείζον σ' αυτή τη συγκυρία «είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η μείωση των ελλειμμάτων». Ο κ. Αντώναρος απέφυγε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη» και άρα, τα λοιπά ερωτήματα θα απαντηθούν αύριο με τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη μετά από τη σύνοδο του ECOFIN.

    [12] ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2004 (16:56 UTC+2)

    Μειωμένη κατά 1,91% καταγράφηκε η μέση τιμής της αμόλυβδης της περασμένη εβδομάδα, αφού σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, στις 12 Νοεμβρίου διαμορφωνόταν σε 0,82 ευρώ ανά λίτρο, από τα 0,836 ευρώ ανά λίτρο στις 5 Νοεμβρίου 2004.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 12,18%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 34,16%.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι, η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2004 στα 0,462 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 3,75%, από τα 0,48 ευρώ ανά λίτρο στις 5 Νοεμβρίου 2004, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,454 ευρώ ανά λίτρο.

    Η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [13] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Κέρδη της τάξης του 0,31% κατέγραψε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και διαμορφώθηκε στις 2.618,99 μονάδες.

    Ουσιαστικά, ο Γενικός Δείκτης αγνόησε την αστάθεια που εμφανίζουν σήμερα οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και στηριζόμενος, κυρίως, στις αυξημένες επενδυτικές τοποθετήσεις στους τηλεπικοινωνιακούς τίτλους, εμφάνισε ικανοποιητική άνοδο.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, εντάσσονται το στενό εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, ο οποίος σκαρφάλωσε έως την περιοχή των 2.626,06 μονάδων, ενώ υποχώρησε έως τη ζώνη των 2.608,00 μονάδων, το ισορροπημένο ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν, αλλά και η διατήρηση του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Συγκεκριμένα, σήμερα ο όγκος των συναλλαγών ήταν για μία ακόμη φορά περιορισμένος, καθώς έφτασε στο ποσό των 128,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7.921.791,60 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο του ΟΤΕ, ύψους 2.230.300,00 ευρώ, στα 12,60 ευρώ.

    Εξάλλου, από το σύνολο των των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 112 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 173 πτωτικών και 134 αμετάβλητων.

    Ισχυρές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΙΝΤΕΑΛ (8,70%), ΑΛΥΣΙΔΑ (8,185), ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ (7,95%) και PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (7,76%). Στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ (17,50%), ΑΝΕΚ (11,38%) και ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (10,13%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Με εξαίρεση το Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, που υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,61%, οι υπόλοιποι 3 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης τέθηκαν σε ανοδική τροχιά. Της ανόδου ηγήθηκε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, παρουσιάζοντας ενίσχυση κατά 0,36%, συνεπεία των αυξημένων τοποθετήσεων στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και της διατήρησης του θετικού πρόσημου για τις τράπεζες.

    Αναλυτικότερα, ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, αν και προς το τέλος των συναλλαγών έχασε μέρος της αρχικής του δυναμικής, τερμάτισε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,02%, με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση των μετοχών των εταιριών COSMOTE (+1,60%) και του ΟΤΕ (+0,64%), ενώ αντιθέτως πιέσεις εκδηλώθηκαν στον τίτλο της ΛΑΝ ΝΕΤ (3,48%).

    Ηπια ανοδική πορεία ακολούθησε ο κλάδος των τραπεζών (+0,24%), λαμβάνοντας ώθηση από τις αυξημένες τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές των ΕΜΠΟΡΙΚΗ (2,79%), ALPHA BANK (2,34%) και της ΑΤΕ (2,11%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των άλλων τριών δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης - ενισχύθηκε κατά 0,28%, έναντι ανόδου 0,21% για τον Mid 40 της μέσης.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν με τη λήξη της συνεδρίασης οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, καθώς μόνον οι οκτώ από 22 τερμάτισαν με θετικό πρόσημο. Μπροστάρης της ανόδου αναδείχθηκε ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,17%, απόρροια του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των εταιριών ΕΡΜΗΣ (6,59%) και του ΚΕΚΡΟΨ (1,64%).

    Σε ανοδική τροχιά τέθηκαν επίσης και οι δείκτες των ασφαλειών (0,63%), της πληροφορικής (0,62%), των επενδύσεων (0,32%), των κατασκευαστικών (0,15%) και των τροφίμων και ποτών (0,11%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος των διυλιστηρίων (0,93%), συνεπεία των ισχυρών πιέσεων στη μετοχή των ΕΛΠΕ (1,60%) και ακολούθησαν οι κλάδοι της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,89%), του χονδρικού εμπορίου (0,81%), των βιομηχανιών (0,56%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (0,55%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,40%), της παράλληλης αγοράς (0,31%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,29%), των βασικών μετάλλων (0,25%) και των συμμετοχών (0,23%). Τη μικρότερη πτωτική ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν οι δείκτες του λιανικού εμπορίου και της κλωστοϋφαντουργίας, υποχωρώντας κατά 0,12% και 0,16% αντίστοιχα.

    Πάντως, από την πλευρά τους οι ειδικοί της αγοράς εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους για την πορεία της Σοφοκλέους την τρέχουσα εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η λήξη των παραγώγων, αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κεφαλαιαγορά.

    Παράλληλα, οι αναλυτές της Praxis επισημαίνουν ότι η εικόνα της Σοφοκλέους θα επηρεαστεί και από την τροχιά της τιμής της Εθνικής, η οποία θα καθοριστεί σε ΅εγάλο βαθ΅ό από την ποιότητα των θεσ΅ικών που έλαβαν ΅έρος στην πρόσφατη ιδιωτική τοποθέτηση.

    Έτσι, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ρευστοποιήσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά κατά την τρέχουσα εβδομάδα και στο πλαίσιο αυτό συστήνουν την εφαρ΅ογή της στρατηγικής "wait & see". Εξάλλου, κατά τη χρηματιστηριακή εβδο΅άδα, που ξεκίνησε σήμερα ανα΅ένεται να ανακοινώσουν αποτελέσ΅ατα 9μήνου οι εταιρίες του FTSE 20, Cosmote και ΗΥΑΤΤ.

    [14] ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ

    Αγκυρα, 15 Νοεμβρίου 2004 (21:05 UTC+2)

    Υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), το συντομότερο δυνατό, τάσσεται με δηλώσεις του στη Zaman ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ.

    «Αν και το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, η βελγική κυβέρνηση διακηρύττει από τώρα ότι είναι υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, το συντομότερο» τονίζει ο Βέλγος πρωθυπουργός, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με την αναβολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων «με την πρόφαση της υπερψήφισης του Συντάγματος της ΕΕ».

    Όπως χαρακτηριστικά λέει: «Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και η υπερψήφιση του Συντάγματος της ΕΕ είναι δύο διαφορετικά θέματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται».

    «Αυτό το οποίο ενέχει σημασία είναι ότι θα πρέπει κατά την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων εντός του 2005 και δεν πρέπει να δημιουργηθεί ζήτημα το αν η ημερομηνία αυτή θα είναι μερικούς μήνες πριν ή μετά» υπογράμμισε ο κ. Φερχόφσταντ.

    Σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών εντός της ΕΕ, ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε αντίθετος με τους μόνιμους περιορισμούς που έχουν προταθεί.

    «Όταν η Τουρκία ενταχθεί στην Ένωση θα μπορούσαν να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί όπως συνέβη και με την περίπτωση της Ισπανίας» επισημαίνει.

    Όσον αφορά δε στην αβέβαιη έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, είπε ότι αυτό αποτελεί την ίδια τη φύση των διαπραγματεύσεων, «διότι εάν η διαδικασία ήταν αυτόματη, τότε τι νόημα θα είχαν οι διαπραγματεύσεις»;

    Επισημαίνει δε ότι υπάρχει μόνο μια περίπτωση χώρας η οποία άρχισε μεν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά τελικά δεν εντάχθηκε στην Ένωση κι αυτό με δική της βούληση. Πρόκειται για τη Νορβηγία, ο λαός της οποίας απέρριψε την ένταξη, μέσα από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

    Ο Βέλγος πρωθυπουργός δηλώνει επίσης κατηγορηματικά αντίθετος με το να προταθεί στην Τουρκία σχέση προνομιούχου εταίρου, λόγω του διαφορετικού θρησκεύματος της χώρας αυτής. «Θεωρώ τη μουσουλμανική ταυτότητα της Τουρκίας ως πλεονέκτημα και λαμβανομένου υπόψη του ενδεχομένου κινδύνου σύγκρουσης των πολιτισμών, πιστεύω ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτόν τον κίνδυνο είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» υπογραμμίζει.

    «Η Τουρκία με την δημοκρατία και το κοσμικό καθεστώς της καθώς και την ελεύθερη οικονομία αγοράς θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τις μουσουλμανικές χώρες της Βορείου Αφρικής και των άλλων περιοχών του κόσμου» καταλήγει ο κ. Φερχόφσταντ.

    [15] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Η σημερινή μέρα είναι μέρα διαμαρτυρίας και καταδίκης της ανακήρυξης του παράνομου ψευδοκράτους του Ντενκτάς και της Αγκυρας, ανέφερε σε μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πεύκιος Γεωργιάδης, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του λεγόμενου τουρκοκυπριακού κράτους.

    ''Ιδιαίτερα σήμερα, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με την επιθυμία της Τουρκίας για μια ευρωπαϊκή πορεία, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται η συνέχιση της κατοχής και του βίαιου διαχωρισμού της πατρίδας μας'', είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την 1η Δεκεμβρίου θα κατέλθουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς εάν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η εργοδοτική πλευρά δεν υποβάλει βελτιωμένη, ικανοποιητική πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2003, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Νίκος Τάμπας.

    Ανέφερε επίσης πως αύριο θα σταλεί επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , Χρίστο Ταλιαδώρο, με κινητοποίηση προς όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, με την οποία θα τονίζεται ότι οι συντεχνίες είναι έτοιμες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να εργαστούν θετικά για να διαφυλαχτεί η εργατική ειρήνη.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Αγκυρα, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Πρόσκληση διαλόγου στην Τουρκία απηύθυνε με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου προς την Τουρκία, ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πηγαίνει στη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ, στις 17 Δεκεμβρίου, με την πρόθεση να ασκήσει βέτο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η τελική στάση της Λευκωσίας εξαρτάται από την αντίστοιχη στάση της Αγκυρας.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ιακώβου στη Milliyet:

    Ερωτ: Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν σας αναγνωρίσει θα ασκήσετε βέτο για την χορήγηση ημερομηνίας στην Τουρκία στη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ, στις 17 Δεκεμβρίου;

    Ιακώβου: Εμείς δεν μιλάμε κατ' αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζουμε καλά την ΕΕ και το πώς λειτουργεί. Δεν ξεκινάμε με την πρόθεση να ασκήσουμε βέτο κατά της Τουρκίας. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε την Τουρκία και καλούμε την Τουρκία να μας βοηθήσει.

    Ερωτ: Αυτό τι έννοια έχει;

    Ιακώβου: Ίσως να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο διαλόγου. Έναν απ' ευθείας διάλογο ή έναν έμμεσο διάλογο, στον οποίο θα λάβει μέρος και μια τρίτη πλευρά. Αν το επιθυμούν μπορεί να υλοποιήσουμε κάτι τέτοιο μέσω κάποιας προσωπικότητας στην οποία έχουμε εμπιστοσύνη όλοι. ’λλωστε αυτό δεν θα κάνουμε όταν το θέμα Τουρκίας φθάσει στη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ; Δηλαδή αυτό δεν θα κάνουν κάποιοι από την ΕΕ;

    Ερωτ: Ο διάλογος μέσω της ΕΕ, στον οποίο αναφερθήκατε θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου;

    Ιακώβου: Όχι. Μπορεί να γίνει νωρίτερα. Αυτό μπορεί να γίνει από κάποιον αρμόδιο στην Ολλανδία, που προεδρεύει την περίοδο αυτή στην ΕΕ, από τον υπεύθυνο επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ ή από τον κύριο Σολάνα.

    Ερωτ: Κρατάτε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τα αιτήματα σας;

    Ιακώβου: Ο πήχης είναι σε ρεαλιστικό ύψος. Όλα τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 11 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, έχουν στενή σχέση με τα κριτήρια Κοπεγχάγης.

    Ερωτ: Έχετε κάποιο αίτημα στο οποίο επιμένετε πριν από την 17η Δεκεμβρίου;

    Ιακώβου: Δεν θα πούμε το τι θα κάνουμε μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου. Όλος ο κόσμος θα δει τι θα κάνουμε στις 17 Δεκεμβρίου. Βλέποντας και τη συμπεριφορά της Τουρκίας μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου, θα ανακοινώσουμε την απόφαση μας.

    [18] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ Τ/Κ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΕΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι λόγω του ορόσημου της 17ης Δεκεμβρίου αλλά και λόγω της πολιτικής αστάθειας στην κατεχόμενη Κύπρο, η Τουρκία και κατ' επέκταση η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια καινούργια διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, "συμπεριφορά η οποία δεν οδηγεί τη δική μας πλευρά στην αδράνεια".

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ για καταδίκη του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του ''Ορφέα'' στη Λευκωσία ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ως ελληνοκυπριακή πλευρά ''εργαζόμαστε συστηματικά και επίμονα για να είμαστε πανέτοιμοι ώστε μόλις εκδηλωθεί μια καινούργια πρωτοβουλία να ανταποκριθούμε θετικά και εποικοδομητικά''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] Γ. ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Ο Γιάννης Γρανίτσας μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για το γήπεδο της ΑΕΚ και τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς Πολιτείας για το συγκεκριμένο θέμα. «Περιμένουμε μεταξύ άλλων την επιχορήγηση της πολιτείας. Πρέπει  να μάθουμε πιο είναι η άποψη της πολιτείας τι θεωρεί ρεαλιστικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γρανίτσας και συνέχισε: «Ο κ. Ορφανός δεν μας είπε ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Μας είπε ότι θα μεταφέρει το θέμα και θα μας απαντήσει. Επίσημη απάντηση από την πολιτεία ότι δεν είναι ρεαλιστικό, δεν έχουμε πάρει. Αυτά τα θέματα δεν είναι εύκολα. Δεν μπορείς να έχει εναλλακτικές λύσεις, ανά πάσα στιγμή. Μην ξεχνάτε ποσά χρόνια χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί το Καραϊσκάκη και της Πυλαίας. Δεν λέω ότι δεν έχουμε καθυστερήσει. Όμως δεν φταίμε μόνο εμείς. Όταν την προσβολή και το σταμάτημα των εργασιών από το συμβούλιο της επικρατείας εμείς τι έπρεπε να κάνουμε. Υπήρχαν και άλλα προβλήματα. Περιμένουμε μια απάντηση από την πολιτεία.  Εγώ κατάλαβα, από τις δηλώσεις του κύριου Ορφανού, ότι η πολιτεία θα επιχορηγήσει γήπεδα. Είμαι αισιόδοξος γιατί  πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό. Αν πρόκειται η πολιτεία να μας επιχορηγήσει με ένα ποσό, ας μας το πει, για να ξέρουμε».

    Ο κ. Γρανίτσας επίσης αποκάλυψε ότι στο γήπεδο της ΑΕΚ θα δημιουργηθούν 1100 συνολικά θέσεις εργασίας. «Η πρόταση  που έκανα για τον αναπτυξιακό νόμο, δεν αφορά μόνο το γήπεδο της ΑΕΚ. Αφορά όλα τα γήπεδα της Ελλάδος και όχι μόνο τα ποδοσφαιρικά. Στο δικό μας το γήπεδο, θα δημιουργηθούν περισσότερο από 1100 θέσεις εργασίας, επι μονίμου βάσεως. Σύμφωνα με την πληροφόρηση μου, βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να ενταχθεί το γήπεδο στο αναπτυξιακό νόμο καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, δημιουργούνται έσοδα για το δημόσιο. Είναι αναπτυξιακό έργο που είναι το μεγαλύτερο μετα-Ολυμπιακό», τόνισε ο κ. Γρανίτσας.

    [20] ΠΕΝΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, η Μόσχα, το Λονδίνο και η Μαδρίτη είναι οι πέντε υποψήφιες πόλεις που κατέθεσαν σήμερα τους τελικούς φακέλους για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, καθώς τα μεσάνυχτα λήγει η σχετική προθεσμία της ΔΟΕ.

    Σημειώνεται ότι στις 18 Μαϊου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ είχε αποκλείσει τη Λειψία, την Κωνσταντινούπολη, την Αβάνα και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Η αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ θα ξεκινήσει τις επιθεωρήσεις των πέντε πόλεων από τον Φεβρουάριο.

    Συγκεκριμένα θα πάει στην Μαδρίτη στις 3-6 Φεβρουαρίου 2005, στο Λονδίνο στις 16-19 Φεβρουαρίου 2005, στη Νέα Υόρκη στις 21-24 Φεβρουαρίου 2005, στο Παρίσι στις 9-12 Μαρτίου 2005 και στην Μόσχα στις 14-17 Μαρτίου 2005.

    Η σχετική αναφορά θα παραδοθεί στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το αργότερο μέχρι και τον Ιούνιο του 2005, ενώ στο 117ο συνέδριο της ΔΟΕ στη Σιγκαπούρη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ 4-0 ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασαν οι Λύκοι που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Γ' εθνικής την Ενωση Θράκης με 4-0. Ο συγκεκριμένος αγώνας επρόκειτο να διεξαχθεί χθες, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας. Μετά από αυτή τη νίκη οι Λύκοι ανέβηκαν στην πέμπτη θέση με 9 βαθμούς, ενώ η Ενωση Θράκης παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας με 13 βαθμούς.

    [22] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΛΑΡΙ ΣΤΙΟΥΑΡΤ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Ο Λάρι Στιούαρτ αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 5ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών. Ο Αμερικανός φόργουορντ του Αμαρουσίου στον αγώνα με τον Αρη πέτυχε 20 πόντους με 1/7 βολές, 2/7 δίποντα και 5/7 τρίποντα. Επίσης πήρε 6 αμυντικά και 4 επιθετικά ριμπάουντ. Συγκέντρωσε 43 βαθμούς έναντι 37 του φόργουορντ του Ηρακλή, Τρέβορ Μπράιαντ και 19 του Σκούνι Πεν του Μακεδονικού.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι:

    1. Λάρι Στιούαρτ (Μαρούσι) 43

    2. Τρέβορ Μπράϊαντ (Ηρακλής) 37

    3. Σκούνι Πεν (Μακεδονικός) 19

    4. Λάζαρος Αγαδάκος (Ολυμπιακός) 11

    5. Μάρκι Πέρι (Ολυμπιακός) 8

    6. Νίκος Μπάρλος (Απόλλων Π.) 5

    7. Χρήστος Ταπούτος (Ηρακλής) 4

    8. Αντρέ Χάτσον (Μακεδονικός) 4

    9. Τόμπι Μπέιλι (ΑΕΚ) 1.

    [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΕ Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών τιμώρησε σήμερα ο αθλητικός δικαστής τον Πάρη Ανδράλα του ΠΑΟΚ, ενώ με μία αγωνιστική τιμωρήθηκαν οι Τελκίνσκι (Καλλιθέα), Γήτας (Κέρκυρα), Σταυρακάκης (ΟΦΗ), Μπάρκογλου (Αιγάλεω), Δημόπουλος (Ηλυσιακός), Σιαντρόπουλος (Καστοριά), Κουμεντάκος (Προοδευτική), Τριανταφύλλου (Ατρόμητος), Στεφάνοφ (Νίκη Βόλου), Βιτζέκας (Απόλλων Αθηνών).

    [24] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΕΝΙΝ

    Τελ Αβιβ, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απομακρύνθηκαν το τρέχον 24ωρο από τον προσφυγικό καταυλισμό στην περιοχή της Τζενίν (Δυτική Όχθη) όπου βρίσκονταν από την 28η Οκτωβρίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. "Οι ένοπλες δυνάμεις μας αναδιατάχθηκαν και επανέλαβαν τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους", αναφέρεται σε ισραηλινό ανακοινωθέν.

    Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι έγινε η σύλληψη 25 καταζητούμενων Παλαιστίνιων και η κατάσχεση σημαντικού οπλισμού στο χρονικό αυτό διάστημα.

    Παλαιστινιακές πηγές από την πλευρά τους ανέφεραν ότι στη διάρκεια της παραμονής στη Τζενίν του ισραηλινού στρατού τέσσερα μαχητικά στελέχη των Παλαιστινίων έχασαν την ζωή τους από ισραηλινά πυρά, ενώ 25 τραυματίστηκαν. Οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι οι συλληφθέντες φθάνουν τους σαράντα.

    [25] ΗΠΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 15 Νοεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Ροντ Πέιτζ θα ανακοινώσει σήμερα την παραίτησή του, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει νωρίτερα την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με το CNN, εκτός των Πάουελ και Πέιτζ τα άλλα δύο μέλη της κυβέρνησης που αναμένεται να παραιτηθούν είναι ο υπουργός Ενέργειας Σπενς Έιμπραχαμ και η υπουργός Γεωργίας Αν Βένμαν.

    [26] ΓΑΛΛΙΑ: ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Παρίσι, 15 Νοεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Εξακολουθεί να ισχύει το ιατρικό απόρρητο όσον αφορά την ασθένεια και την αιτία θανάτου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερβέ Λαντσού.

    Ο θάνατος του προέδρου Αραφάτ σε νοσοκομείο του Παρισιού λόγω ασθένειας, που δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή από τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν, εξακολουθεί να τροφοδοτεί διάφορες φήμες, με επικρατέστερη μεταξύ των Παλαιστινίων αυτή που θέλει τον Αραφάτ να δηλητηριάστηκε από το Ισραήλ με ουσία που δεν μπορούσε να εντοπιστεί.

    Ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Υγείας Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, δήλωσε ότι "τίποτε δεν μας κάνει να σκεφτούμε ότι δηλητηριάστηκε".

    [27] ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 15 Νοεμβρίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, όπως μετέδωσε το CNN, έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τριών άλλων μελών της κυβέρνησης του, επιβεβαίωσε απόψε ο Λευκός Οίκος.

    [28] ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 15 Νοεμβρίου 2004 (17:35 UTC+2)

    Ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει την παραίτηση τεσσάρων μελών της κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Μπους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, χωρίς να διευκρινίσει για ποιούς πρόκειται, μετέδωσε το CNN. "Αναμένουμε τέσσερις παραιτήσεις σήμερα", δήλωσε ο Μακλίλαν, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι δεν θα εγκαταλείψουν αμέσως τις θέσεις τους και ότι τα ονόματα των διαδόχων τους δεν θα ανακοινωθούν αμέσως.

    [29] ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΝΕΜΠΟΪΣΑ ΟΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Σε ιστορικό μνημείο μετατρέπεται ο Πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι, όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Βελεστινλής και οι επτά σύντροφοί του, ενώ ματαιώνεται οριστικά κάθε σχέδιο για την εμπορική του εκμετάλλευση.

    Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Β΄ αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γ. Σούρλα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού της Σερβίας και το δήμαρχο Βελιγραδίου.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Φερών με το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και εμπειρογνώμονες του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, πρότεινε στη σερβική πλευρά να γίνει αναστήλωση ανακαίνιση του Πύργου, να αξιοποιηθεί ως κοινό ιστορικό μνημείο των δύο λαών για τους απελευθερωτικούς αγώνες Σέρβων και Ελλήνων με κυρίαρχο σύμβολο το Ρήγα που φυλακίστηκε στον Πύργο Νεμπόισα και στραγγαλίστηκε μαζί με τους συντρόφους του εκεί το 1798.

    Τόσο ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κ. Μίλαντιν Λούκιτς όσο και ο δήμαρχος Βελιγραδίου κ. Νέναντ Μπογκτάνοβιτς (στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο Πύργος) συμφώνησαν με τις προτάσεις αυτές και υιοθέτησαν την πρωτοβουλία Σούρλα να δοθεί έμφαση στο Ρήγα ως σύμβολο διαβαλκανικής Συνεργασίας.

    Κατά τη διάρκεια των σημαντικών επαφών στο Βελιγράδι ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο δήμαρχο Βελιγραδίου κ. Μπογκτάνοβιτς: «Ο Πύργος Νεμπόισα συμβολίζει τους αγώνες του σερβικού λαού για την ελευθερία αλλά συμβολίζει επίσης και τη θυσία του έλληνα πατριώτη για την ελευθερία και συνεργασία όλων των Βαλκανικών λαών».

    Ο δήμαρχος Βελιγραδίου τόνισε ότι ο Πύργος του Ρήγα είναι το παλαιότερο μνημείο της πόλης και με τον εορτασμό των 600 χρόνων του Βελιγραδίου αυτή η ελληνική πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

    Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν :

    1. στην αναστήλωση ανακαίνιση του Πύργου

    2. στη χρήση των τεσσάρων ορόφων του

    3. στη λειτουργία του

    4. στους όρους και τις προϋποθέσεις σχετικά με αυτή τη συνεργασία

    Για την εξέλιξη αυτή, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Σούρλας όχι μόνο γιατί θα αξιοποιηθεί ο Πύργος - που χτίστηκε τον 15ο αιώνα - αλλά γιατί ματαιώνονται οριστικά τα σχέδια για την εμπορική εκμετάλλευση του ιστορικού μνημείου με τη δημιουργία καφέ-μπαρ στους διαμορφωμένους χώρους.

    Να σημειωθεί ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Π. Τατούλη, προκειμένου να καθοριστούν όλες οι διαδικασίες για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΣΛΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Συναυλία για τα παιδιά του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας που έπεσαν θύματα τρομοκρατικής ενέργειας διοργανώνουν στις 28 Νοεμβρίου (8.30 μμ) στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ ο Πολιτιστικός-Πνευματικός Σύλλογος «Κοραής» του Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδα, ο Κοινωνικός Σύνδεσμος Κατοίκων Χαριλάου, ο Σύλλογος Χίων Θεσσαλονίκης και το Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Στην εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας , της νομαρχίας και του δήμου Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής, η Μόρφων Τσαϊρέλη, ο Παναγιώτης Μάργατης και η χορωδία «Κοραής». Εισιτήρια προπωλούνται στα καταστήματα Μαλλιάρης-Παιδεία ενώ για τα παιδιά του Μπεσλάν έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην τράπεζα Eurobank με αριθμό 0026-0203-80-0101639973. Να σημειωθεί ότι συγκεντρώνεται εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια προκειμένου να αποσταλούν στα παιδιά του σχολείου του Μπεσλάν και γι αυτό καλούνται οι φορείς και οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310 303045 απογευματινές ώρες ή στο 6942 487804

    [31] ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ Γ.ΖΗΚΑ ΚΑΙ Π.ΠΑΥΛΙΔΗ ΣΤΟ "ΕΝΤΕΧΝΟΝ"

    Θεσσαλονίκη, 15 Νοεμβρίου 2004 (12:59 UTC+2)

    Το Γιώργο Ζήκα και τον λυράρη Παντελή Παυλίδη θα φιλοξενήσει στις 22 Νοεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου αντίστοιχα το « «Καφέ Εντεχνον» παρουσιάζει

    Στην ζωντανή παράσταση της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου οι θαμώνες του «Εντεχνον» θα ακούσουν τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του Γιώργου Ζήκα από το «Με μπουνάτσες και μποφόρια» και το «Κύμα το κύμα» ως το «Δραπέτες», το «Μια ζωή στην ίδια τάξη» και το «Σώπα κι άκουσε».Μαζί του θα τραγουδήσει η σπουδαία ερμηνεύτρια Αλμπένα ενώ θα «βοηθήσουν» και τα άλλα μέλη της μουσικής ομάδας που είναι οι εξής :μπουζούκι Στέλιος Ρήγας,κιθάρα φωνή Βασίλης Γκάτσιος, τραγούδι μπαγλαμά Δημήτρης Καβάζης, τραγούδι κιθάρα Εύα Γιαντζή, βιολί Φωτεινή Μελίδου

    Στις 15 Δεκεμβρίου ο λυράρης Παντελής Παυλίδης θα παρουσιάσει μια μουσική συνάντηση με τίτλο «Λύρας και άρπας -Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».Πρόκειται για ένα οδοιπορικό με μελοποιημένα αποσπάσματα αρχαίων χορικών, τραγούδια του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Καρπάθου καθώς και συνθέσεις του λυράρη. Συμμετέχουν οι μουσικοί :Ειρήνη Μπακοπούλου : αναγεννησιακή άρπα,Θεοδώρα Μπάκα :τραγούδι

    Νίκος Λυμπεράκης : πλήκτρα

    [32] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ

    Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2004 (09:29 UTC+2)

    Σήμερα στις 4.00 το απόγευμα, αποχαιρετά η καλλιτεχνική οικογένεια, τον Μίμη Χρυσομάλλη.

    Ο δημοφιλής ηθοποιός, ο οποίος πέθανε ξαφνικά την περασμένη Παρασκευή, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 66 ετών, κηδεύεται στις 4.00 το απόγευμα από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 15 November 2004 - 19:13:56 UTC