Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [02] Ο ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ
  • [03] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [04] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • [06] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΕΣΑΑ
  • [09] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • [10] ΗΠΙΕΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [11] Σ.ΚΑΠΡΑΛΟΣ: ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
  • [12] Ο Ε.ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ 25 ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ 2 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
  • [13] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ
  • [14] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [15] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΔΙΜΕΡΗ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [16] Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ "ΚΑΟΥΦΛΑΝΤ" ΕΠΕΝΔΥΕΙ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [17] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΙΑΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [18] Γ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Ο ΑΡΗΣ ΖΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ
  • [19] Π. ΣΤΑΘΗΣ: ΤΟ ΑΡΘΡΟ 44 ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [20] ΡΟΛΦ ΦΡΙΝΓΚΕΡ: Η ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
  • [21] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [22] ΠΟΛΛΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ
  • [23] ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ 1,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ
  • [24] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ
  • [26] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [27] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 45ου ΦEΣΤΙΒΑΛ
  • [29] "Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΕΙΝΑ" ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
  • [30] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
  • [31] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [32] ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

  • [01] Ο ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (14:41 UTC+2)

    Στην επιστολή που απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αναφέρθηκε στη σημερινή του ενημέρωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

    Οπως σχολίασε, η επιστολή ενισχύει την ελληνική διαπραγματευτική θέση γιατί και η αμερικανική πλευρά τάσσεται υπέρ της επίλυσης μέσω των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του το Μάιο στην Αμερική είχε ενημερωθεί από τον αμερικανό πρόεδρο για τις προθέσεις των ΗΠΑ για τυχόν αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση επί του θέματος. Τέλος ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός νιώθει προσβεβλημένος που δεν ενημερώθηκε για τις προθέσεις των ΗΠΑ ο κ. Αντώναρος απάντησε αρνητικά.

    Σχετικά με τη δήλωση του προέδρου της Αλβανίας για ενδεχόμενη αναγνώριση από τα Τίρανα της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ο κ. Αντώναρος απάντησε χαρακτηριστικά «οι πράξεις των κρατών κρίνονται όταν γίνονται, δεν σχολιάζω προθέσεις». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί με την αναζήτηση κοινά αποδεκτής ονομασίας μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ.

    [02] Ο ΕΥ. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τη χώρα μας πληροφορίες για τα όσα διαδραματίστηκαν στον Εχίνο κατά τη διάρκεια γυρίσματος τηλεοπτικής σειράς. Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε πάντως ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό χωρίς πολιτικές προεκτάσεις. Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως το αίτημα για ενημέρωση δεν αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.

    [03] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Στη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αναφέρθηκαν οι ομιλητές στη διημερίδα «Οι μετανάστες στην υπό διαμόρφωση πολυπολιτισμική ελληνική κοινωνία: μια πρόκληση για την Εκκλησία», που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, στο ξενοδοχείο «Les Lazaristes», στη Θεσσαλονίκη. Την διημερίδα, που τελεί υπό την αιγίδα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, διοργανώνουν η ιερά σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

    Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας κήρυξε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλως Βαρνάβας, ο οποίος επισήμανε ότι «στην αυγή της νέας χιλιετίας είναι ανάγκη η Εκκλησία να δραστηριοποιηθεί ακόμη περισσότερο και να αγκαλιάσει την κοινωνία και τον κόσμο, με τα προβλήματα του», σημείωσε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας. Πρόσθεσε, δε, ότι η Εκκλησία πρέπει να εργασθεί διακριτικά για την απάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την καλλιέργεια της φιλαδελφίας και της αρμονικής συμβίωσης.

    Επισήμανε ότι οι περισσότεροι μετανάστες ζουν και εργάζονται στην δυτική Θεσσαλονίκη, που ανήκει στη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η μητρόπολη για τους μετανάστες, τονίζοντας ότι προσπάθησε να εμπνεύσει στους χριστιανούς τον σεβασμό του διαφορετικού, του πρόσφυγα και του ξένου, ενώ συνεργάστηκε με τους τοπικούς φορείς και τους δήμους σε κοινές δράσεις για την πρόληψη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

    Επιπλέον, οργανώθηκαν τριάντα περίπου ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ενέταξε δύο κληρικούς ρωσικής καταγωγής και κτίζει ναό προς τιμήν του αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσφύγων από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Επίσης, κάθε χρόνο εκδίδει εγκόλπιο ημερολόγιο και στη ρωσική γλώσσα.

    Την ανάγκη να συνεργαστούν Πολιτεία και Εκκλησία για την ένταξη των μεταναστών επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός. Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει τα σύνδρομα ξενοφοβίας και να υποδεχθεί με αγάπη τους μετανάστες.

    Επιπλέον, τόνισε ότι η Πολιτεία πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες για ένταξη των παιδιών των μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσω των τμημάτων ένταξης.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι χρειάζεται επιμονή και καλλιέργεια για να αμυνθεί κανείς στον ενστικτώδη φόβο απέναντι στον ξένο.

    Πρόσθεσε, δε, ότι λόγω της εισόδου 1 εκ. μεταναστών αυξήθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας, μέγεθος που έχει επίπτωση τόσο στον αριθμό των ευρωβουλευτών, όσο και στα κοινοτικά κονδύλια.

    Ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος, υπογράμμισε ότι η Εκκλησία κινητοποιήθηκε άμεσα για την αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών και τους προσφέρει διακριτικά οικονομική και ψυχολογική συμπαράσταση.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, στον οποίο τόνισε ότι η Εκκλησία δραστηριοποιήθηκε οργανωμένα και συστηματικά στο θέμα των μεταναστών, προσφέροντας τους τροφή, ιματισμό και κυρίως στοργή και αγάπη.

    Η Εκκλησία με το «Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» και το «Κέντρο Συμπαράστασης Μεταστών» και την εκπόνηση προγραμμάτων που στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρέχει νομική στήριξη και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, έχοντας στη διάθεση της ειδικά επιτελεία από επιστήμονες νομικούς και κοινωνικούς λειτουργούς.

    Οι εργασίες της διημερίδας θα ολοκληρωθούν αύριο.

    [04] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, σε δημοσιογραφική ερώτηση, εάν, από ελληνικής πλευράς, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες σε συνέχεια των δηλώσεων που φέρεται να έχει κάνει ο πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μωϋσίου, σχετικά με ενδεχόμενη αναγνώριση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) από την Αλβανία, με την συνταγματική της ονομασία, απάντησε τα εξής:

    «Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο πρόεδρος της Αλβανίας, κ. Μωϋσίου, σύμφωνα με τις οποίες η Αλβανία θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε ήδη με τον πρέσβη της Αλβανίας, κ. Μπ. Ζενέλι, προς τον οποίο επισημάνθηκαν οι αρνητικές πτυχές της σκέψης αυτής.

    »Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης μας στα Τίρανα, Π. Καρκαμπάσης, προβαίνει σε ανάλογο διάβημα».

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών προγραμματισμένη συνάντηση του επικεφαλής της αρμόδιας πολιτικής Διεύθυνσης χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέσβη Α. Μαλλιά, με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ( ΠΓΔΜ) στην Αθήνα, πρέσβη κ. Handjiski.

    Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίσθηκε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Επιπλέον τονίσθηκε ότι ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν είναι δυνατή, καθώς επίσης και ότι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας προϋποθέτει την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

    Από πλευράς του, ο κ. Handjiski μετέφερε μήνυμα της κυβέρνησής του και του προέδρου Crvenkovski ότι θέλουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεών μας, η πορεία της ανάπτυξης των οποίων δεν θα πρέπει να ανακοπεί. Τέλος, τόνισε ότι και από την πλευρά της η χώρα του επιθυμεί να συνεχισθούν οι συνομιλίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    [06] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Κινητοποιήσεις με αποχή μαθητών όλων των σχολείων του δήμου Χορτιάτη, κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο Χορτιάτη (στο δημοτικό διαμέρισμα Ασβεστοχωρίου) και αποκλεισμό της κεντρικής οδικής αρτηρίας από τις 9 έως τις 11 το πρωί, προγραμματίζουν για τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χορτιάτη.

    Με τις κινητοποιήσεις τους, μαθητές και γονείς επιδιώκουν να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης σχολείων και των απαραίτητων υποδομών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

    «Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι -τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- να μεταφέρονται από χωριό σε χωριό αναζητώντας κάποια κατάλληλη αίθουσα για μάθημα, να εκτίθενται καθημερινά στην άκρως επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του "Πάρκου Κεραιών" λόγω ακαταλληλότητας των διάσπαρτων λυόμενων αιθουσών και να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες, σε πρώην καφετέριες, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, ακόμη και αυτές της υγιεινής».

    Οι γονείς καλούν τους αρμόδιους φορείς να δώσουν λύση επιτέλους στο πρόβλημα και να προχωρήσουν στην κατασκευή σχολικών αιθουσών, που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια των μαθητών.

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Πειραιάς, 19 Νοεμβρίου 2004 (19:43 UTC+2)

    «Τη σημασία του κλάδου της ναυτιλιακής βιομηχανίας και της εξασφάλισης θέσεων εργασίας των Ευρωπαίων ναυτικών έχει αναγνωρίσει επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα μου μαζί με την Μάλτα και την Κύπρο κατέθεσαν στο προηγούμενο Συμβούλιο προτάσεις, το περιεχόμενο των οποίων όλοι πλέον γνωρίζετε και πιστεύουμε ότι είχατε το χρόνο να μελετήσετε και να αναλύσετε σε βάθος. Εκτιμώ λοιπόν ότι σήμερα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και πιο ουσιαστική εξέταση του θέματος», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις επιμέρους ρυθμίσεις των προτάσεών μας για τις οποίες αναμένω τις σχετικές απόψεις σας. Περιορίζομαι στο να δηλώσω ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην βασιμότητα των θέσεών μας και στην προστιθέμενη αξία τους για το περιεχόμενο του σχεδίου Απόφασης Πλαίσιο προς όφελος της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας και του θαλασσίου περιβάλλοντος.

    »Θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε έχουν υπάρξει κάποιες εξελίξεις που ενδιαφέρουν όλους μας και στις οποίες θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε:

    «Πριν από λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε από την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, WORTMANN-KOOL, το σχέδιο σύστασης για τη δεύτερη ανάγνωση της κοινής θέσης του Συμβουλίου για την πρόταση Οδηγίας σχετικά με τη ρύπανση από πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων για παραβάσεις.

    »Η θέση της εισηγήτριας για την ατυχηματική ρύπανση σε σχέση με τη ρύθμιση του ’ρθρου 2 παράγραφος 3 του σχεδίου Απόφασης-Πλαίσιο επιβεβαιώνει τη στάση που τήρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την πρώτη ανάγνωση. Επίσης, δικαιώνει την πρόταση που έχουμε καταθέσει οι τρεις χώρες για το θέμα αυτό.

    »Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη αυτή και σε αναμονή της οριστικής απόφασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε βεβιασμένα στη λήψη απόφασης που υπερβαίνει τη MARPOL για το θέμα της ποινικοποίησης της ατυχηματικής ρύπανσης. Τούτο γιατί το σοβαρό αυτό θέμα εκκρεμεί ακόμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορεί να αποτελέσει μαζί με άλλα θέματα αντικείμενο συνδιαλλαγής.

    »Η δεύτερη εξέλιξη που θα ήθελα να θέσω υπόψη σας είναι ότι πρόσφατα και για πολλοστή φορά οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών, των πλοιοκτητών, των ασφαλιστών και άλλων φορέων της ναυτιλιακής βιομηχανίας επεσήμαναν την σοβαρότητα των επιπτώσεων της ποινικοποίησης της ατυχηματικής ρύπανσης για το ναυτικό επάγγελμα. Ζήτησαν λοιπόν την πλήρη ευθυγράμμιση για το θέμα αυτό με τα διεθνώς ισχύοντα (MARPOL) τόσο για λόγους νομικής βεβαιότητας και σαφήνειας όσο και για λόγους διατήρησης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και διαφύλαξης της ναυτιλιακής τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    »Οι παραπάνω θέσεις επιβεβαιώνονται και από τα γνωστά ναυτικά ατυχήματα που συνέβησαν τελευταία, όπως παραδείγματος χάριν με αυτό του PRESTIGE. Στο σημείο αυτό χαιρετίζουμε την απόφαση των δικαστικών αρχών της Ισπανίας να επιτρέψουν την ολιγόμηνη επιστροφή του πλοιάρχου Μάγκουρα στην Ελλάδα μετά από διετή παραμονή στην Ισπανία και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη αυτή.

    »Όσον αφορά την ορθή αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών θα ήθελα να επισημάνω την αξιόλογη πρωτοβουλία του ΙΜΟ και του ILO σχετικά με την εκπόνηση οδηγιών για την δίκαιη μεταχείριση των ναυτικών.

    »Απ' όσα ανέφερα προκύπτει ότι η ψύχραιμη και αντικειμενική αξιολόγηση των προτάσεών μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να οδηγηθούμε σε μια λύση που θα εξισορροπεί την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και την διατήρηση του ευρωπαϊκού ναυτεργατικού δυναμικού.

    »Προσδοκώ λοιπόν σε μια εποικοδομητική συζήτηση κατά τη σημερινή μας συνάντηση», κατέληξε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΕΣΑΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, στο Ζάππειο Μέγαρο, για πρώτη φορά μετά την αναβάθμισή του με το νόμο 3279/2004 και με τη νέα του σύνθεση, το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ).

    Κύρια θέματα της συνεδρίασης θα είναι η ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, η προετοιμασία για το Έτος Ανταγωνιστικότητας 2005 και η εκτίμηση του κόστους που έχει για τη χώρα μας η μη ανταγωνιστικότητα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η συνεδρίαση θα αρχίσει με εισαγωγικές ομιλίες του κ. Σιούφα, του ειδικού γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα, Σπύρου Ευσταθόπουλου και του προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΣΑΑ πρύτανη, Γ. Βενιέρη.

    Η υπόλοιπη ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχει ως εξής:

    · Ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβώνας

    -Πρεσβευτής Δ. Ράλλης, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    -Καθηγήτρια Ελένη Λουρή, προϊσταμένη Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού

    - Ανταλλαγή απόψεων

    · Συμβούλια Υπουργών Ανταγωνιστικότητας 24ης Σεπτεμβρίου και 25ης - 26ης Νοεμβρίου 2004

    -Πρεσβευτής Δ. Ράλλης, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    -Α. Ακριτόπουλος, Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ

    -Ανταλλαγή απόψεων

    · Ενημέρωση σχετικά με το Πρόγραμμα Δράσεων για το Έτος Ανταγωνιστικότητας 2005

    - Εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΣΑΑ

    - Ανταλλαγή απόψεων

    · Το κόστος της μη ανταγωνιστικότητας

    - Μια πρώτη προσέγγιση από τον καθηγητή κ. Σπ.

    Μακρυδάκη, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΣΑΑ

    - Ανταλλαγή απόψεων

    · Συμπεράσματα - Λήξη εργασιών

    [09] ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (17:06 UTC+2)

    Στην αναδιοργάνωση των γραφείων του ΕΟΤ στην περιφέρεια, αλλά και στην ίδρυση νέων σημείων πληροφοριών του οργανισμού σε κάθε πρωτεύουσα Νομού και κάθε τουριστικό προορισμό, προχωρά το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποίησε χθες και σήμερα στους Νομούς Λάρισας και Τρικάλων.

    Ο ίδιος επανέλαβε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της υπαίθρου και η θωράκιση της ελληνικής περιφέρειας με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιφέρεια, ώστε να καταστεί ουσιαστικός μοχλός προόδου και ποιοτικής αναβάθμισης.

    Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι στόχος του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο θρησκευτικός, ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός και ο συνεδριακός τουρισμός.

    Ειδικές αναφορές έκανε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης για επιμέρους τουριστικές περιοχές, όπως μεταξύ άλλων τα Μετέωρα, η Καλαμπάκα, η ανατολική πλευρά του Ολύμπου και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου, οι οποίες όπως διευκρίνισε εντάσσονται άμεσα στους προγραμματικούς σχεδιασμούς του υπουργείου.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες και σήμερα ο κ.Αβραμόπουλος, πραγματοποίησε επίσκεψη στους Νομούς Λάρισας και Τρικάλων, όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και φορείς του τουριστικού κλάδου, με αντικείμενο τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

    [10] ΗΠΙΕΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Εξανεμίστηκαν τα κέρδη που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.).

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην Σοφοκλέους, σήμερα τελευταία μέρα της εβδομάδας, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,34% και διαμορφώθηκε στις 2.623,16 μονάδες, έχοντας σκαρφαλώσει ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.652,23 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στην περιοχή των 2.620,16 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ικανοποιητικός καταγράφηκε σήμερα Παρασκευή ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και διαμορφώθηκε στο ποσό των 166,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 16.754.313,70 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι αυτό της EFG ύψους 2.393.391,00 ευρώ, στα 21 ευρώ.

    Από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 117 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 177 πτωτικών και 125 αμετάβλητων. Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΑΛΥΣΙΔΑ (11,31%), ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (11,11%) Interfish (9,23%), ενώ στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ΖΑΜΠΑ (7,67%) και της ΠΕΡΣΕΥΣ (7%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν στη λήξη των συναλλαγών και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με μπροστάρη τον Mid 40 της μέσης (0,69%) και ακολούθησαν ο FTSE/ASE 140 (0,44%), ο εικοσάρης των επιλεγμένων Blue chips (0,42%) και ο Small Cap 80 της μικρής (0,28%).

    Στο κόκκινο τερμάτισαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 0,83% και τον δε δεύτερο να σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,03%, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατέγραφε μεγάλα κέρδη.

    Η πτώση στις τράπεζες είναι απόρροια των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των ΕΜΠΟΡΙΚΗ (2,61%), ΚΥΠΡΟΥ (1,92%), ΓΕΝΙΚΗ (1,86%), ΕΓΝΑΤΙΑ (1,83%)\ και των Alpha bank και της EFG (1,23% αντίστοιχα).

    Οι οριακές απώλειες των τηλεπικοινωνιών, αντανακλώνται στις πιέσεις των τίτλων των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (1,80%) και της Cosmote (1,56%), τις οποίες και αντιστάθμισαν οι αυξημένες τοποθετήσεις στον τίτλο του ΟΤΕ (+1,11%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Από το σύνολο των επιμέρους κλαδικών δεικτών μόνο οι τέσσερις κατόρθωσαν να εμφανίσουν κέρδη στη λήξη των συναλλαγών, με επικεφαλή μάλιστα τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, που ενισχύθηκε κατά 1,05%, με αιχμή του δόρατος τις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των ΒΑΡΒΕΡΗΣ (+6,38%), ΕΛΥΦ (+5,38%) και της Πλαστικά Θράκης (+2,27%). Κατά 0,61% ενισχύθηκε ο δείκτης του χονδρικού εμπορίου, κατά 0,18% των ασφαλειών και κατά 0,04% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

    Επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος της πληροφορικής (,262%) και ακολούθησε ο δείκτης των εκδόσεων και εκτυπώσεων, λυγίζοντας υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (3,51%) και των Αττικών Εκδόσεων (2,10%).

    Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι δείκτες του λιανικού εμπορίου και της παράλληλης αγοράς (0,98% αντίστοιχα), των συμμετοχών (0,71%), των τροφίμων και ποτών (0,69%), της υψηλής κυκλοφορικής ταχύτητας (0,68%), των διυλιστηρίων (0,49%), των βασικών μετάλλων (0,41%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,38%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,26%) και των βιομηχανιών (0,21%).Ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,05% αντίστοιχα, σημείωσαν οι δείκτες των επενδύσεων και των κατασκευαστικών.

    [11] Σ.ΚΑΠΡΑΛΟΣ: ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΟ ΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (15:12 UTC+2)

    Αποφασισμένη να εξυγιάνει την ελληνική κεφαλαιαγορά και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, είναι η νέα διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), ώστε οι κακές ημέρες να μείνουν οριστικά πίσω, οι κανόνες του χρηματιστηριακού παιχνιδιού να γίνουν πιο ξεκάθαροι και οι μικροί επενδυτές να επιστρέψουν στη Σοφοκλέους.

    Στο στόχαστρο μπαίνει επίσης η αύξηση των εσόδων και η μείωση του λειτουργικού κόστους του χρηματιστηρίου, καθώς επίσης και η περαιτέρω επέκταση στις γειτονικές αγορές, ιδίως δε εκείνες που είτε έχουν ήδη περάσει το "κατώφλι" της ΕΕ (Κύπρος), είτε πρόκειται να γίνουν σύντομα κράτη-μέλη (Βουλγαρία και Ρουμανία).

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιδίωξης για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών, ήδη εξετάζεται η εισαγωγή εταιρικών ομολόγων στο ΧΑ και ναυτιλιακών παραγώγων στο ΧΠΑ, όπως τόνισε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξυγίανση παραμένει ο υπ΄αριθμόν ένα στόχος.

    Οι "αμαρτίες" του παρελθόντος, που οδήγησαν πολλούς μικροεπενδυτές σε απώλεια σημαντικών ποσών, είναι γεγονός, όπως τόνισε ο κ.Καπράλος, "αλλά είναι καιρός οι ημέρες αυτές να μείνουν πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά, με μια πιο δυνατή αγορά". Η εξυγίανση και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, επιδιώκονται σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση του ΧΑ αφήνει οριστικά στο παρελθόν πρακτικές όπως η μόνιμη ...προσωρινή διαπραγμάτευση μετοχών υπό αναστολή. "Στο ΧΑ υπήρχαν εταιρίες που βρίσκονταν σε τρίμηνη αναστολή από το 1992 ή το 1996. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πια και πιστεύω ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πράξει τα δέοντα", υπογράμμισε ο κ.Καπράλος.

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

    Πάντως, μετά από ένα τετράμηνο χαμηλών τζίρων, η Σοφοκλέους "βλέπει" κατά τον τρέχοντα μήνα καλύτερες ημέρες. "Ο Νοέμβριος δείχνει εξαιρετικός μήνας, γεγονός που πιστεύουμε ότι οφείλεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στη μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, αλλά και στο placement για το 7,5% της Εθνικής Τράπεζας και στην προσδοκία της αγοράς για συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων", υπογράμμισε ο κ.Καπράλος.

    Ο ίδιος τόνισε ότι αυξημένη είναι και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών, που δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη στο ΧΑ και την ελληνική οικονομία, χάρη και στη μεγάλη αξιοπιστία που "κληροδότησε" στη χώρα μας η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να διατυπώσει καμία πρόβλεψη για την πορεία του γενικού δείκτη τιμών στο επόμενο διάστημα.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ- ΦΟΥΣΚΕΣ

    Ερωτηθείς για την επίπτωση που θα μπορούσε να έχει στην αγορά η υπόθεση με τις μετοχές-"φούσκες", που μπήκε οριστικά στο αρχείο, ο κ.Καπράλος επεσήμανε ότι "οπωσδήποτε δεν είναι ευχάριστο να εμπλέκεται το όνομα του ΧΑ σε συζητήσεις για τέτοια προβλήματα", διευκρινίζοντας πάντως, ότι οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα ανήκουν στη δικαιοσύνη.

    "Εμείς θα κοιτάξουμε πώς μπορούμε από την πλευρά μας να επιτύχουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και της αξιοπιστίας της αγοράς", υπογράμμισε ο κ.Καπράλος, που κρατάει τα "ηνία" του εγχώριου χρηματιστηρίου τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και σήμερα ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του και στη διοίκηση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ).

    Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης τύπου, ο νέος πρόεδρος του χρηματιστηρίου ανέφερε ότι το ΧΚΘ δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου από την -υπεσχημένη από πλευράς της κυβέρνησης- ίδρυση γραφείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Θεσσαλονίκη, αφού το Κέντρο θα παραμείνει ο βασικός βραχίονας του ΧΑ για την επέκταση στα Βαλκάνια.

    Στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, παραμένει σταθερός ο στόχος της διοίκησης για την ανάπτυξη και νέων συνεργασιών, είτε μέσω της παροχής τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης είτε μέσω της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο των χρηματιστηρίων της περιοχής.

    ΤΟ 80% ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα του 2ου διεθνούς συνεδρίου κεφαλαιαγορών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 103 συνέδρων από 16 χώρες (μεταξύ των οποίων 45 εκπρόσωποι χρηματιστηρίων, 15 στελέχη Επιτροπών Κεφαλαιαγορών και 40 αναλυτές-χρηματιστές-τραπεζίτες).

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, τα οποία παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ΧΚΘ, Βασίλειος Μάργαρης, το 80% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι στην "ατζέντα" της επόμενης διοργάνωσης θα πρέπει να περιληφθεί το θέμα της υπογραφής μνημονίου αλληλοκατανόησης (ΜoU), για την επίτευξη περιφερειακής συμφωνίας των χρηματιστηρίων της περιοχής.

    Παράλληλα, το 64% επιθυμεί την υπογραφή MoU για την εναρμόνιση των διαδικασιών πιστοποίησης των επαγγελματιών του χώρου, θέμα που επίσης προτείνεται να τεθεί προς συζήτηση στο 3ο διεθνές συνέδριο κεφαλαιαγορών. Εξάλλου, το 80% εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ανταλλαγή εμπειριών από την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων (ΔΛΠ) στις ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, ενώ το 64% τάχθηκε υπέρ της συζήτησης του ενδεχομένου υπογραφής MoU για τη σύνδεση των αποθετηρίων της περιοχής. Τέλος, περίπου το 80% των συνέδρων διαπίστωσε μερική ή σημαντική βελτίωση στις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα.

    Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης τύπου, ο κ.Μάργαρης ανακοίνωσε ότι το ΧΚΘ θα συμμετάσχει στο επόμενο "Money Show", στη Θεσσαλονίκη, με παρουσιάσεις εισηγμένων εταιριών και με μια σημαντική κεντρική εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τα εναλλακτικά χρηματιστήρια (πχ, ενέργειας), στην οποία αναμένεται να δώσει το "παρών" και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Σαλαγκούδης._

    ΑΛ.Γ

    [12] Ο Ε.ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ 25 ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ 2 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Συνολικά 25 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου, ενέκρινε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, με το συνολικό τους προϋπολογισμού να φθάνει στο ποσό των 6.332,289 ευρώ.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Μπασιάκος ενέκρινε εννέα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, στα Μέτρα 7.04, 7.9, 7.12 και 7.13 του ’ξονα 7 «Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.) του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006» του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων αυτών φθάνει στο ποσό των 1.820.837 ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 1.075.199 ευρώ.

    Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε 16 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, στο Μέτρο 7.4, του ’ξονα 7 «Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.) του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη -Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006» του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η συνολική αξία των επενδύσεων αυτών φθάνει στα 4.511.452 ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 2.429.031 ευρώ.

    [13] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι αναπόφευκτη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ''το θέμα είναι πότε'' θα γίνει αυτό.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Ιταλία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Ρώμη και σημείωσε ότι ''είμαστε ικανοποιημένοι για το πνεύμα που επικράτησε και τα αποτελέσματα'' των συνομιλιών.

    ''Η ιδέα η δική μας είναι να εξηγούμε τις θέσεις μας όσο πιο καλά μπορούμε και όπου είναι δυνατό να βρίσκεται μια συναίνεση στο τι μπορεί να γίνει'', είπε.

    Οσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εμείς την υποστηρίζουμε, δεδομένου ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί και θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει προς την ΕΕ και κάθε χώρα μέλος''.

    Σε ερώτηση για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι αναπόφευκτη, το θέμα είναι πότε'' θα γίνει αυτό.

    ''Είναι υποχρέωση της Τουρκίας και έναντι της ΕΕ'', σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η δική μας πλευρά έχει δεχθεί το τελευταίο κείμενο του ψηφίσματος που θα προταθεί, όταν προταθεί, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εγκριθεί''.

    ''Εμείς υποστηρίζουμε την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκύπριων'', είπε και σημείωσε ότι ''δεν νομίζουμε ότι ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή είναι αρκετός από μόνος του''.

    Αναφερόμενος στη λεγόμενη ''απομόνωση'' των Τουρκοκύπριων και τις εκκλήσεις τους για άρση της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εάν υπάρχει απομόνωση, είναι αυτοεπιβαλλόμενη''.

    Οσον αφορά τον Οργανισμό "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''υπάρχει ήδη απόφαση του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης το 2002 που καθορίζει τον αποκλεισμό της Κύπρου και της Μάλτας από μερικές δραστηριότητες της ΕΕ''.

    ''Η Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι ξεχωριστό θέμα. Νομίζω τώρα έχουμε πολύ περισσότερα και πολύ πιο σοβαρά θέματα να μας απασχολήσουν'', σημείωσε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα της σταθεροποιητικής πορείας των τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 1.009,53 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 72,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 294 χιλιάδων λιρών.

    Αμελητέες απώλειες, σε ποσοστό 0,09%, κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 339,04 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΔΙΜΕΡΗ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Τίρανα, 19 Νοεμβρίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε σήμερα ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Καστριότ Ισλάμι, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου.

    Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα ο κ. Ισλάμι είπε ότι "η Αλβανία θα υποστηρίξει και θα καλοδεχθεί την όποια απόφαση και λύση που προέρχεται από διμερή διάλογο των δυο χωρών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση των προέδρων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Μοϊσίου και Τσερβένκοφσκι, αντίστοιχα, στο Πόγραδετς, ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε ότι "σε διμερείς συναντήσεις από καιρό η Αλβανία χρησιμοποιεί το όνομα `Μακεδονία`" και ανέφερε ότι η Αλβανία θα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

    [16] Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ "ΚΑΟΥΦΛΑΝΤ" ΕΠΕΝΔΥΕΙ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 19 Νοεμβρίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Τριακόσια εκατομμύρια Ευρώ σκοπεύει να επενδύσει η γερμανική αλυσίδα «Κάουφλαντ» στην κατασκευή υπερκαταστημάτων στη Βουλγαρία.

    Αυτό έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πλάμεν Παναγιώτοφ και το μέλος ΔΣ της «Κάουφλαντ» Μπρούνο Φέργκεν.

    Η γερμανική εταιρία μετά από έρευνα αγοράς αποφάσισε να κατασκευάσει αρχικά 10 υπερκαταστήματα στη Βουλγαρία, στις πόλεις Σόφια, Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη), Βάρνα, Πλέβεν, Στάρα Ζαγκόρα και Ρούσε.

    Η έναρξη των εργασιών τοποθετείται στις αρχές του 2005 και τα πρώτα υπερκαταστήματα της «Κάουφλαντ» στη Βουλγαρία θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

    Κ.Κ.

    [17] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΙΑΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Σκόπια, 19 Νοεμβρίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στα Σκόπια η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης της δολοφονίας, το Μάρτιο του 2002 στο χωριό Ραστάνσκι Λόζια έξω από την πόλη των Σκοπίων, των επτά Ασιατών λαθρομεταναστών (6 Πακιστανοί και 1 Ινδός) οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί από τις τότε δυνάμεις ασφαλείας και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, επί κυβέρνησης VMRO-DPMNE, Λιούμπε Μπόσκοφσκι ως μουτζαχεντίν και η όλη "επιχείρηση" ως "αντιτρομοκρατική επιτυχία" της ΠΓΔΜ.

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ομάδα πρώην ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας, μεταξύ αυτών ο πρώην διοικητής της ειδικής αστυνομικής μονάδας "Λέοντες", Γκόραν Στοϊκοφσκι, ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας, Γκόραν Μίτεφσκι κ.α. Κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην υπόθεση είναι ο πρώην υπουργός Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος διέφυγε στην Κροατία, όπου συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο από τις κροατικές αρχές και έκτοτε κρατείται προφυλακισμένος. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Μπόσκοφσκι θα δικαστεί στην Κροατία, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα της ΠΓΔΜ για την έκδοσή του.

    Το φιάσκο με τους "ένοπλους μουτζαχεντίν" αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Χάρι Κόστοφ και η εκπρόσωπος του υπουργείου Μιργιάνα Κόντεφσκα παρουσίασαν στοιχεία που επιβεβαίωναν ότι οι Ασιάτες ήταν οικονομικοί μετανάστες , οι οποίοι το μόνο που επεδίωκαν ήταν να μεταφερθούν στην Ελλάδα όπου διέμεναν συγγενείς τους. Σύμφωνα με τον κ.Κόστοφ και την κ.Κόντεφσκα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι, έδωσε εντολή να εκτελεστούν και να παρουσιαστούν ως "μουτζαχεντίν", με σκοπό να αποσπάσει η τότε κυβέρνηση την εύνοια της διεθνούς κοινότητας ως ενεργός σύμμαχος στον αγώνα κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

    Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας δυο πρώην αστυνομικοί οι οποίοι ήταν στην ομάδα που υποτίθεται ότι εντόπισε τους Ασιάτες λαθρομετανάστες. Και οι δυο παραδέχθηκαν ότι επρόκειτο για σκηνοθετημένο έγκλημα. Οπως είπαν, τους δόθηκε εντολή να στήσουν ενέδρα στους λαθρομετανάστες και να πυροβολήσουν εναντίον τους, ενώ στη συνέχεια άφησαν δίπλα στις σορούς τους όπλα και στολές ώστε να εμφανιστούν ως επικίνδυνοι τρομοκράτες που είχαν εισέλθει παράνομα στην ΠΓΔΜ.

    [18] Γ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Ο ΑΡΗΣ ΖΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 44

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Για το μέλλον του Αρη, μετά την ένταξή του στο άρθρο 44, αλλά και στην έντονη μεταγραφολογία αναφέρθηκε σήμερα ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Χατζάρας στη σημερινή συνάντηση.

    «Ο Αρης μετά την απόφαση του Εφετείου ζει ιστορικές στιγμές. Για μας αυτή η εβδομάδα ήταν ευχάριστη. Αυτή τη στιγμή προηγείται το κομμάτι της εξυγίανσης της ΠΑΕ. Όμως θα πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι και σε καμιά περίπτωση να μην συμπεριφερθούμε σαν νεόπλουτοι», τόνισε ο κ. Χατζάρας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και συνέχισε: «Ο Αρης στη συνέχεια πρέπει να είναι προσεκτικός. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω σε όλους. Οι σύλλογοι είναι για πάντα και σε καμιά περίπτωση για ελάχιστα χρόνια».

    Ο προπονητής του Αρη αναφερόμενος στα αγωνιστικά θέματα, επισήμανε πως το μειονέκτημα της ομάδας είναι η άμυνα. «Δεν παρουσιάζουμε δυνατή άμυνα. Δεν έχουμε κρατήσει παιχνίδια με «μηδέν» παθητικό. Αυτό που πρέπει να βελτιώσουμε είναι το να κρατάμε το «μηδέν» στην άμυνα. Δεν έχουμε άριστη αμυντική συμπεριφορά και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά σε αυτόν τον τομέα».

    Οσο για το παιχνίδι με τον Ιωνικό ο κ. Χατζάρας επισήμανε: «Είμαστε καλά ψυχολογικά και αγωνιστικά. Ολα τα παιχνίδια πρέπει να τα βλέπουμε με αισιοδοξία και καλή αγωνιστική συμπεριφορά. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ κοντά ο κόσμος και τον ευχαριστούμε για αυτό. Ελπίζω όλα τα παιδιά ν΄ ανταποκριθούν στον αγώνα της Κυριακής.

    Τέλος αναφερόμενος στα μεταγραφικά σενάρια επισήμανε: «Από αυτά που ακούγεται τίποτε δεν είναι αληθινό. Δεν σκεφτόμαστε τις μεταγραφές. Εχω εμπιστοσύνη στα παιδιά που διαθέτουμε. Η σκέψη μας είναι μόνο για τα αγωνιστικά και όχι για μεταγραφικά ζητήματα», ολοκλήρωσε ο κ. Χατζάρας.

    [19] Π. ΣΤΑΘΗΣ: ΤΟ ΑΡΘΡΟ 44 ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ Πέτρος Στάθης μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την ένταξη της ΠΑΕ του "Δικεφάλου" στο άρθρο 44 αλλά και για το θέμα του γηπέδου.

    «Μάλλον ήταν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Είχαν συνδέσει το θέμα  με την ένταξη του Αρη στο 44 και θεώρησαν ότι το ίδιο θα γίνει και με την ΑΕΚ», τόνισε ο κ. Στάθης και συνέχισε: «Τώρα έγινε καλύτερος ο φάκελος ενώ και το δημόσιο δεν έκανε παρέμβαση. Το δικαστήριο κατέλαβε ότι το άρθρο 44 είναι μονόδρομος. Αφού λοιπόν το δικαστήριο αντιλήφθηκε, ότι αν δεν ενταχθεί στο άρθρο 44, τότε θα οδηγηθεί στην πτώχευση πήρε αυτήν την απόφαση. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην ελληνική δικαιοσύνη για αυτήν την απόφαση. Η κυβέρνηση θέλει να δοθεί λύση σε όλες τις ομάδες. Ο πρωθυπουργός όπως ενημερώνεται, για τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ενημερώθηκε και για αυτό».

    Παράλληλα μίλησε και για την μεγάλη προσπάθεια που έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα από μερίδα ατόμων που αγαπούν την ΑΕΚ. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και δουλέψαμε για να έρθουμε σε αυτήν την κατάσταση. Σίγουρα ένιωσα μεγάλη ανακούφιση, στο άκουσμα αυτής της απόφασης. Συμφώνησα με τον Ντέμη και του τόνισα ότι θα είμαι στο πλευρό της ΑΕΚ σαν φίλαθλος. Όμως όποτε μου το ζητηθεί θα βοηθήσω. Η γενική συνέλευση του Μαΐου, έδωσε στον Ντέμη τη συγκατάβαση της για να αναλάβει την ΑΕΚ και ταυτόχρονα τέθηκαν στο περιθώριο η  NETMED και η ENIC, γιατί έχασαν την πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Στάθης. 

    Ο τελευταίος, τέλος, για το γήπεδο επισήμανε: «Το συγκεκριμένο πλάνο, για το γήπεδο δεν είναι λειτουργικό. Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υλοποιηθεί με οποιοδήποτε νόμο. Θα πρέπει ο ερασιτέχνης και η ΠΑΕ να κινηθούν μαζί για το γήπεδο».

    [20] ΡΟΛΦ ΦΡΙΝΓΚΕΡ: Η ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Με την αισιοδοξία ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης την Κυριακή κόντρα στην Χαλκηδόνα, ολοκλήρωσε σήμερα το κύριο στάδιο της προετοιμασίας του. Αυτό τουλάχιστον τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ρολφ Φρίνγκερ, ο οποίος διεμύνησε ότι η ομάδα του αν στηριχθεί στην πειθαρχία και αγωνιστικότητα θα καταφέρει να κερδίσει την αναμέτρηση.

    «Η ομάδα μας έχει δυνατότητες. Αυτό θα το αποδείξουμε μέσα στο γήπεδο. Ο αγώνας της Κυριακής είναι σημαντικός για την ψυχολογική ανάταση όλων όσοι την απαρτίζουν. Έχουμε κάποια προβλήματα τραυματισμών και κάποιες απουσίες για άλλους λόγους, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούμε δυνατοί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το ποιοι θα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Αυτό θα το ξέρουμε μετά την απογευματινή προπόνηση», τόνισε ο προπονητής του Δικεφάλου και συνέχισε: «Θα δώσουμε έμφαση στην εμφάνιση της ομάδας μας. Εννοώ ότι πρέπει να επιδείξουν οι παίκτες μας επαγγελματισμό, να αγωνιστούν για 90 λεπτά με το ίδιο πάθος. Σκοπός μας είναι η νίκη, οι τρεις βαθμοί που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Για να επιτευχθεί αυτό δεν θα πρέπει να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να είμαστε πειθαρχημένοι και συγκεντρωμένοι στο στόχο μας. Αυτές τις δύο εβδομάδες κάναμε δυνατές προπονήσεις και πιστεύω πως θα πετύχουμε σε ότι έχουμε σχεδιάσει».

    Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε και στο σχήμα που θα χρησιμοποιήσει. «Η ομάδα είναι ευέλικτη. Το σχήμα που θα παρατάξουμε στους αγώνες θα εξαρτάται πάντα από τον αντίπαλο και από τους παίκτες που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Εγώ είμαι υπεύθυνος για αυτό που δείχνουμε στο γήπεδο. Είναι σημαντικό για μένα να κερδίζουμε τους αγώνες παρουσιάζοντας μια θετική εικόνα. Πιστεύω πως υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να είσαι καλός και απλά να μην κερδίζεις. Και αυτό είναι το να μην είσαι καλός και να μη δημιουργείς. Εμείς έχουμε δυνατότητες, προσπαθούμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Απλά μερικές φορές δεν έχουμε την τύχη μαζί μας. Υπάρχει και η πίεση που δεχόμαστε, ιδιαίτερα μετά τις αποτυχίες στην αρχή της χρονιάς στα ευρωπαϊκά μας παιχνίδια. Χρειαζόμαστε μερικά θετικά αποτελέσματα για να απομακρύνουμε τον εκνευρισμό που συσσωρεύτηκε στους κόλπους της ομάδας μας».

    Οσο για την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας; «Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα εικόνα μας, αλλά βλέπω ότι υπάρχουν προοπτικές. Αν κοιτάξω πίσω, θα πω ότι αν δεν είχαμε τα αρνητικά αποτελέσματα με τον Εργοτέλη και τον ’ρη ίσως ήταν διαφορετικές οι καταστάσεις τώρα», επισήμανε ο κ. Φρίγκερ και συνέχισε αναφερόμενος στις όποιες φήμες ακούγονται για το δέσιμο των παικτών. «Προχωράμε μπροστά χωρίς να δίνουμε σημασία στις φήμες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό. Είμαστε μια δεμένη οικογένεια και αυτό φάνηκε και χθες στη συγκέντρωση που είχαμε, στο γεύμα που μας παρέθεσε ο πρόεδρος της ομάδας. Υπήρξε μια όμορφη ατμόσφαιρα. Αυτός αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι κοντά μας. Αυτό που μένει πλέον είναι να του κάνουμε και εμείς ένα δώρο. Την καλή απόδοσή μας μέσα στο γήπεδο, τις νίκες και την προσφορά όμορφων στιγμών στον κόσμο της ομάδος μας, αρχίζοντας από τον αγώνα της Κυριακής απέναντι στη Χαλκηδόνα».

    Μετά από νοσηλεία 11 ημερών πήρε σήμερα εξιτήριο από την κλινική «Αγιος Λουκάς» ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Νίκος Σκαρμούτσος. Για τους επόμενους επτά μήνες ο παίκτης θα ακολουθήσει ειδική θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή.

    [21] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι την Κυριακή θα πάρει το θετικό αποτέλεσμα από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς φάνηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Ηρακλή, Σέρχιο Μαρκαριάν.

    «Εχουμε πολύ δύσκολο έργο, όμως ελπίζουμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», ανέφερε αρχικά ο προπονητής του Ηρακλή, κ. Μαρκαριάν και συνέχισε: «Γνωρίζουμε καλά τη δυναμικότητα του Απόλλωνα. Ξέρουμε τα λάθη μας και θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε. Θέλουμε να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα, μετά τις συνεχόμενες άσχημες εμφανίσεις που έχουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα».

    Από το συγκεκριμένο παιχνίδι θα απουσιάσει ο Σινιόρι που είναι τραυματίας. «Από το παιχνίδι θα απουσιάσει ο Σινιόρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, ενώ εμπύρετος ήταν ο Κατσαμπής. Όμως δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πρόβλημα μαζί του», τόνισε ο Σέρχιο Μαρκαριάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στον κόσμο του Ηρακλή, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο πλευρό της ομάδας: «Δεν ξέρω ο κόσμος από πού έχει πειστεί για μένα. Δεν ξέρω απόλυτα και την ιστορία του Ηρακλή τα τελευταία χρόνια. Όμως κατάλαβε ότι η αλλαγή προπονητή δεν είναι καλό για την ομάδα. Μπορεί από εκεί να έχουν πειστεί για τη δουλειά μας. Αυτό είναι καλό για την ομάδα. Πιστεύω ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει μόνο μια αλήθεια. Υπάρχουν πολλές. Είναι σωστό να λέμε ότι, για να κερδίζουμε, πρέπει να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, αλλά πρώτα πρέπει να κερδίζουμε».

    Οσο για τα μεταγραφικά; «Υπάρχει μεταγραφικό ενδιαφέρον για τον Ιανουάριο. Μέσα από την οικονομική δυνατότητα που έχουμε θα κάνουμε και τις ανάλογες κινήσεις», ολοκλήρωσε ο κ. Μαρκαριάν.

    Στην αποστολή της ομάδας για τον αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς μετέχουν οι εξής παίκτες: Καπετάνος Παντελής, Καπετάνος Κώστας, Πουρσανίδης, Λαγός, Σνάουτσερ, Μουράτι, Κελπέκης, Παπαποστόλου, Σεγκιρί, Περπερίδης, Μουζάκα, Ιωάννου, Αμπάρης, Κατσαμπής, Στεφανής, Μίετσελ, Παπαζαχαρίας, Κέιτα, Μπακιρτσίογλου.

    [22] ΠΟΛΛΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (17:57 UTC+2)

    Αλλους τρεις βαθμούς θέλει να προσθέσει στο ενεργητικό του ο πρωτοπόρος Αχαρναϊκός στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής στην Γ' εθνική. Υποδέχεται την Αθηναίδα, σκεφτόμενος μόνο τη νίκη. Το Χαϊδάρι δοκιμάζεται εκτός έδρας με αντίπαλο την Αχαϊκή, ενώ ο Εθνικός φιλοξενεί το Λήλαντα Βασιλικού.

    Το πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι:

    1ος όμιλος (έναρξη 14:45)

    Εθνικός-Λήλας Βασιλικού

    Κερατσίνι-Ηρόδοτος

    Αγιος Δημήτριος-Βύζας Μεγάρων

    Ρόδος-Θύελλα Πατρών

    Αχαϊκή-Χαϊδάρι

    ΠΑΝΟ Μαλλίων-Μαρκό

    Αχαρναϊκός-Αθηναϊδα

    Ρεπό: Ατσαλένιος

    Στο 2ο όμιλο της Γ` Εθνικής, η Ένωση Θράκης υποδέχεται τον Παύλο Μελά, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα φιλοξενείται στη Λάρισα από τον τοπικό Απόλλωνα, με τον τελευταίο να ψάχνει την πρώτη του νίκη στο εφετινό πρωτάθλημα.

    Το πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι:

    2ος όμιλος (έναρξη 14:45)

    Ενωση Θράκης-Παύλος Μελάς

    Αναγέννηση ’ρτας-Λύκοι

    Λαμία-Βέροια

    Δόξα Δράμας-Κοζάνη

    Καβάλα-Παναιτωλικός

    Πτολεμαίδα-Πανδραμαϊκός

    Θερμαϊκός-Αναγέννηση Καρδίτσας

    Απόλλων Λάρισας-ΠΑΣ Γιάννινα

    Ρεπό: Αγροτικός Αστέρας.

    [23] ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ 1,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

    Ρώμη, 19 Νοεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ο νομικός σύμβουλος της ιταλικής κυβέρνησης, η πολιτική αγωγή στην υπόθεση SME, στη δίκη του Ιταλού πρωθυπουργού για δωροδοκία δικαστών, ζήτησε σήμερα να επιβληθεί στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι η καταβολή αποζημίωσης ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.

    Υπογραμμίζοντας "τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης στην οποία ένας δικηγόρος του κράτους, ο οποίος στην άσκηση του λειτουργήματός του υπόκειται στην πρωθυπουργία, ζητεί την καταδίκη και την καταβολή αποζημίωσης από αυτόν που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της ιεραρχίας", ο Ντομένικο Σαλβεμίνι δήλωσε ότι παρουσίασε τα πορίσματά του ενώπιον του δικαστηρίου του Μιλάνου "με βαριά καρδιά, αλλά με σεβασμό προς το νόμο και τη συνείδησή του".

    Στην Ιταλία, η πρωθυπουργία εκπροσωπείται από την πολιτική αγωγή σε δίκες στις οποίες το κράτος μπορεί να αδικηθεί. Η δίκη για την υπόθεση SME, κατά την οποία η εισαγγελία ζήτησε πριν από μία εβδομάδα την καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε ποινή κάθειρξης 8 ετών, παραπέμπει στη δεκαετία του 80.

    Η Fininvest, η εταιρία χαρτοφυλακίου του Μπερλουσκόνι, είχε τότε αντιταχθεί ενώπιον των δικαστηρίων της Ρώμης στην αγορά της αγροτοδιατροφικής ημιδημόσιας επιχείρησης SME από τον επιχειρηματία Κάρλο ντε Μπενεντέτι. Η έρευνα για τις δραστηριότητες της Fininvest οδήγησε στην αποκάλυψη συστήματος διαφθοράς των δικαστών του δικαστηρίου της Ρώμης.

    [24] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 19 Νοεμβρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Μία από τις τελευταίες ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Ιράκ η World Vision (Παγκόσμιο Όραμα) ανακοίνωσε την αναχώρησή της από τη χώρα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Στόχος της οργάνωσης, η οποία είχε παραμείνει στο Ιράκ για 18 μήνες, ήταν ο σχεδιασμός μιας σειράς προγραμμάτων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των άμαχων Ιρακινών.

    Όμως τώρα η οργάνωση λέει ότι οι κίνδυνοι στη χώρα είναι δυσανάλογα μεγάλοι για να συνεχίσει να παράγει έργο.

    Τους εργαζόμενους στο Ιράκ έχει συγκλονίσει η απαγωγή και δολοφονία της Μάργκαρετ Χασάν, της βρετανο-ιρακινής γυναίκας που εργαζόταν για την ανθρωπιστική οργάνωση Care στη Βαγδάτη, εδώ και τριάντα χρόνια.

    Ο Τιμ Κοστέλο, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής της World Vision στην Αυστραλία, εξηγώντας την απόφαση είπε: «Η απόφασή μας να φύγουμε έχει να κάνει με την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ».

    «Αυτό είναι το καινούριο πρόσωπο του τρόμου και της βίας, γεγονός που σημαίνει ότι παρ' όλο που έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε σε επικίνδυνες περιοχές, το Ιράκ έγινε υπερβολικά επικίνδυνο», είπε.

    [25] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ

    Βιέννη, 19 Νοεμβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Το Ιράν προετοιμάζει μεγάλες ποσότητες ουρανίου για εμπλουτισμό, μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες.

    "Οι Ιρανοί παράγουν UF6 (εξαφθοριούχο ουράνιο) με πολύ γρήγορους ρυθμούς", δήλωσε στο Ρόιτερ ένας διπλωμάτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

    Το UF6 είναι η μορφή του ουρανίου με την οποία τροφοδοτούνται οι συσκευές φυγοκέντρισης οι οποίες καθαρίζουν το ουράνιο για χρήση ως καυσίμου σε πυρηνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ή πυρηνικά όπλα.

    Το Ιράν έχει υποσχεθεί στην ΕΕ ότι θα παγώσει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου από τις 22 Νοεμβρίου.

    [26] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ρώμη, 19 Νοεμβρίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν αποτύχει στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κυβερνητικών του εταίρων για την ελάφρυνση της φορολογίας στις αρχές του 2005.

    Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Σλοβακία ο κ. Μπερλουσκόνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι οπαδοί του κόμματός του ''Φόρτσα Ιτάλια'' δεν θα δείξουν κατανόηση αν η κυβέρνησή του καθυστερήσει περισσότερο τις περικοπές του φόρου εισοδήματος, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Σε ερώτηση αν μία καθυστέρηση θα αποτελούσε απειλή για την κυβέρνηση, ο Μπερλουσκόνι απάντησε: "Για τη 'Φόρτσα Ιτάλια' αυτό θα ήταν σίγουρα λόγος για νέες εκλογές".

    [27] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 19 Νοεμβρίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε νωρίτερα σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον απολογισμό αστυνομικών και νοσοκομειακών πηγών.

    Ο καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στην οδό Παλαιστίνης, κοντά στο αστυνομικό τμήμα της Ζαγιούνα, καθώς αστυνομικοί έστηναν σημείο ελέγχου, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο αστυνομικός διοικητής Τζάμπαρ Χάσαν.

    [28] ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 45ου ΦEΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (17:25 UTC+2)

    Ανοιξε η αυλαία σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που υποδέχεται και φέτος δεκάδες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, κινηματογραφικούς συντελεστές και φυσικά χιλιάδες κόσμου.

    Στην επίσημη τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 20.30, στο Ολύμπιον, έχουν προσκληθεί οι υφυπουργοί Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, καθώς και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

    Δύο σημαντικοί κινηματογραφιστές της Ιαπωνίας και της Ελλάδας θα τιμήσουν με την παρουσία τους την τελετή έναρξης του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Κώστα Σφήκα, που στο πλαίσιο της 45ης διοργάνωσης, παρουσιάζεται το σύνολο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής του δουλειάς, αλλά και για τον ανατρεπτικό Kiyoshi Kurosawa, που ταινίες του θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

    Επίσης στην τελετή έναρξης θα παρευρεθούν και τα μέλη της επταμελούς κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος που αποτελείται από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, παραγωγούς, κριτικούς κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.

    Την εκδήλωση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας έναρξης με τίτλο "Η θάλασσα μέσα μου" / Mar Adentro και δύο από τους πρωταγωνιστές της Lola Duenas και Tamar Novas πρόκειται επίσης να παρευρεθούν για την παρουσίασή της. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Αlejandro Amenabar και ο πρωταγωνιστής Javier Bardem, παρόλο που δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στην τελετή έναρξης καθώς προωθούν αυτήν την περίοδο την υποψηφιότητα της ταινίας τους στα Όσκαρ, στέλνουν τις ευχαριστίες τους για τη συμμετοχή της ταινίας τους στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τις ευχές τους για καλή επιτυχία.

    Μετά την τελετή έναρξης θα ακολουθήσει δεξίωση στην Αποθήκη Γ΄ στην προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    [29] "Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΕΙΝΑ" ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (13:02 UTC+2)

    Την παράσταση «Ο Αρλεκίνος και η Μητέρα Πείνα», σε σκηνοθεσία του Mario Gallo, θα δώσει ο ιταλικός θίασος Teatro Ricerche, σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

    Στην παράσταση παίρνει μέρος ο ίδιος ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί Alessandra Parise, Cristiano Leopardi και Rosalba Bataglia. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Maria Bronzetti και της Annita Scotti.

    Η παράσταση που προτείνει εκ νέου μια τις πιο γνωστές φιγούρες της Commedia dell'Arte, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Commedia dell'Arte: παράδοση και ανανέωση», πρόγραμμα κατάρτισης που απευθύνεται σε έλληνες καθηγητές δημόσιας εκπαίδευσης.

    TEATRO RICERCHE

    Το Teatro Ricerche υπό τη διεύθυνση του Mario Gallo (ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτη) είναι πολιτιστικός σύνδεσμος που παράγει και προωθεί στην Ιταλία και στο εξωτερικό την ιταλική θεατρική τέχνη από τις απαρχές του είδους μέχρι τις επιρροές από την ανατολική Ασία και την Ευρώπη.

    Τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει θεατρικά προγράμματα που στοχεύουν στην εμβάθυνση της παράδοσης της commedia dell'arte και σε μια δυνητική της εξέλιξη στην σύγχρονη κοινωνία μέσω της εφαρμογής της αρχαίας τεχνικής της κωμωδίας αυτοσχεδιασμού σε νέες θεατρικές, εικαστικές, λογοτεχνικές και μουσικές φόρμες του 1900.

    Η ομάδα έρευνας και παραγωγής αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς που συνεργάζονται μαζί, ο καθένας με τα προσωπικά του θεατρικά και πολιτιστικά βιώματα, προερχόμενοι από διαφορετικές εμπειρίες σκηνικής τέχνης: commedia dell'arte, κλόουν, μιμική, χορός, θέατρο πρόζας, λυρικό τραγούδι.

    Σήμερα το Teatro Ricerche, διευθύνοντας το Διεθνές Κέντρο Θεατρικής Κατάρτισης και Πειραματισμού στην πόλη Porano (περιοχή του Terni), επεξεργάζεται το πρόγραμμα "Commedia 2004/2005" και την Biennale «Θέατρο σχολείο και κοινωνία ανοικτές πόλεις 2004/2006» σε συνεργασία με το ιταλικό υπουργείο Παιδείας.

    Τα παραπάνω προγράμματα στοχεύουν στην προώθηση και στην αξιοποίηση της παιδαγωγικής, της διδακτικής και της παραγωγής θεατρικής τέχνης και ειδικά της κωμωδίας αυτοσχεδιασμού, σε κάθε είδους σχολείο της Ιταλίας αλλά και στο εξωτερικό, όπως επίσης και σ' εκείνες τις περιοχές «υψηλού κινδύνου» (αναμορφωτήρια και θεραπευτικές κοινότητες) όπου η εισαγωγή στη θεατρική τέχνη και η παραγωγή η ίδια αυτής της τέχνης μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνικο-πολιτιστική ανάπτυξη αυτών των ομάδων.

    Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΕΙΝΑ

    Με το έργο «Ο Αρλεκίνος και η Μητέρα Πείνα» ο Mario Gallo επαναφέρει και καθιστά επίκαιρο το θέμα της πείνας μέσα από τη θεατρική γλώσσα της Commedia dell'Arte.

    Η πείνα έχει διπλή σημασία: είναι πείνα πραγματική, ένα πρόβλημα που ακόμη και σήμερα δεν έχει λυθεί, αλλά είναι και μεταφορικά «πείνα» για πολιτισμό, για έκφραση. Και οι δυο σημασίες παράγουν δυστυχία, βία, εξαθλίωση στην ανθρώπινη ψυχή, βασανίζουν και δεν αφήνουν περιθώρια για επικοινωνία.

    Ο Αρλεκίνος αντιλαμβάνεται πως για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και να επιβιώσει, θα πρέπει να μάθει να συμβιώνει με το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα των καιρών του, διατηρώντας όμως την αξιοπρέπεια του και προσπαθώντας να μην προδώσει τα όνειρά του, την επικοινωνία με τους άλλους και τον έρωτα.

    Τα πρόσωπα που κινούνται γύρω του είναι τα συναισθήματα που βρίσκονται μέσα σε κάθε άνθρωπο: αγάπη, μίσος, ζήλια. Όλα τα συναισθήματα τελικά εξισορροπούνται από τον Αρλεκίνο, που κατορθώνει να βρει ένα θετικό συμβιβασμό με τη ζωή. Από τη μια να επιβιώσει, μέσω της συμβίωσης με την κοινωνία και την εξουσία και από την άλλη να ζήσει πραγματικά, καταφέρνοντας να είναι ο εαυτός του.

    Η επιλογή της χρήσης της Commedia dell'Arte έχει μια καλλιτεχνική έννοια, για τις δυνατότητες έκφρασης που προσφέρει αλλά και πολιτιστική επίσης με αναφορές στις ρίζες του ιταλικού θεάτρου.

    Ο ηθοποιός βρίσκει πράγματι στην Commedia dell'Arte μια δυνατότητα συνολικής έκφρασης μέσα από την γλώσσα, τις χειρονομίες και τη χρήση του προσωπείου και ένα εκφραστικό μέσο εποχής που επιτρέπει την απόδοση των χαρακτήρων που ανήκουν στη σημερινή κοινωνία με τρόπο αποτελεσματικό και δηκτικό.

    Η παράσταση υλοποιήθηκε με βάση το παιχνίδι: το παιχνίδι του θεάτρου, μέσα από την σκηνογραφία και τα κοστούμια, και το παιχνίδι του ηθοποιού που μεταμφιέζεται και αλλάζει συνέχεια το χαρακτήρα του.

    Οι ηθοποιοί του ιταλικού θεάτρου ανάμεσα στα 1500 και τα 1700 συνέβαλαν με το έργο τους στην συγκρότηση του ευρωπαϊκού θεάτρου. Η παράσταση στοχεύει να δώσει τη δική της συμβολή στην γνώση και την αξιοποίηση της παράδοσης του ιταλικού λαϊκού θεάτρου που ξεπήδησε από την Commedia dell'Arte.

    [30] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2004 (12:31 UTC+2)

    Διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου για νέους από οκτώ ετών και άνω διοργανωνώνει το Διεθνές Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

    Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει ένα μόνο έργο 30 40 σελίδων Α4, το οποίο να είναι γραμμένο στα αγγλικά ή γαλλικά, και σε τρία αντίτυπα, μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2005 στη διεύθυνση: Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Αγίου Πολυκάρπου 52, 17124 Νέα Σμύρνη (Υπ' όψιν: κ. Λεία Καραβία).

    Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμο, εσωκλείοντας το πραγματικό όνομα του συγγραφέα σε κλειστό φάκελο (πάνω στον φάκελο να αναγράφεται το ψευδώνυμο του συγγραφέα και ο τίτλος του έργου). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-3306115, 3303149.

    [31] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (12:16 UTC+2)

    Εκθεση με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: θησαυροί μιας επικής εποχής του ελληνισμού» διοργανώνει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, στη Νέα Υόρκη από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 16 Απριλίου του 2005.

    Η μεγάλη έκθεση, που έχει στόχο να αναδείξει την ιστορία και το θρύλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα περιλαμβάνει 200 αρχαιοελληνικά αντικείμενα από τα μουσεία της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Δίου, Κιλκίς, Πολυγύρου, Βεργίνας), πολλά εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου» μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν η «Δέσποινα των Αιγών» - έκθεμα με σπάνια και πολύτιμα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στη Βεργίνα, στον τάφο μίας αρχαίας βασίλισσας - μαρμάρινη κεφαλή του νεαρού Αλέξανδρου του γλύπτη Λεωχάρη, αγαλματίδιο του Μακεδόνα βασιλιά πάνω στο άλογό του και η κεφαλή του Αλεξάνδρου που βρέθηκε στην Πέλλα.

    Ακόμη, στην έκθεση θα παρουσιαστούν πρώιμα νομίσματα που απεικονίζουν θεούς, μεταγενέστερα που απεικονίζουν τον Αλέξανδρο και νομίσματα των διαδόχων του, ενώ θα περιληφθούν αντικείμενα από αμερικανικά μουσεία, το Αρχαιολογικό της Νάπολης και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας

    Τα εκθέματα θα παρουσιαστούν σε ενότητες, όπως αυτή του μακεδονικού οπλισμού και των καινοτομιών που εισήγαγαν Φίλιππος και Αλέξανδρος στην αρχαία στρατιωτική εκπαίδευση, της συλλογής σκευών από μακεδονικά συμπόσια, του αφιερώματος στις γυναίκες της Μακεδονίας τους ελληνιστικούς χρόνους.

    [32] ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2004 (11:38 UTC+2)

    Το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε διασκεδάζοντας στην Ευρώπη» διοργανώνει η οργάνωση «Παιδιά εν Δράσει», στα πλαίσια του προγράμματος «ΝΕΟΛΑΙΑ» και με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ψυχαγωγικές παραστάσεις (με κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, μουσικούς) σε παιδιά που λόγω οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών αλλά γεωγραφικών δυσχερειών δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να παρακολουθούν. Το πρόγραμμα συντονίζουν τα «Παιδιά Εν Δράσει» σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, αφού στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν και στις αντίστοιχες χώρες ψυχαγωγικές παραστάσεις.

    Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στις 12:00 π.μ θα πραγματοποιηθεί μια ψυχαγωγική παράσταση με πολλά ομαδικά και παραδοσιακά παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά που μένουν στην περιοχή του Μύλου (πίσω από το Σταθμό).

    Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου (στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία) τα «Παιδιά Εν Δράσει» θα πραγματοποιήσουν και πάλι ψυχαγωγική παράσταση στη μακρινή Ηγουμενίτσα σε συνεργασία με το δήμο Ηγουμενίτσας και το Ειδικό σχολείο για άτομα με αναπηρία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 19 November 2004 - 19:15:31 UTC