Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • [02] ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΠΕΛΟ" ΣΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [03] ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
  • [06] ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
  • [07] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ
  • [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [09] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ
  • [10] ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΕΠΒΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
  • [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
  • [12] ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,90% ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΧΑ
  • [13] ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [14] Ν. ΒΑΚΑΛΗΣ: ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [15] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [16] ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΣΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [17] ΡΩΣΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [18] Ο ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΟΥΜΠΟΤΕΝ
  • [19] ΚΟΣΟΒΟ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 10.000 ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ UCK ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [20] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [21] Ρ.ΦΡΙΝΓΚΕΡ: ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [22] ΚΑΡΑΤΕ: ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [23] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Ο Ο.ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [24] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [25] Η ΕΕ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ
  • [26] Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ
  • [27] ΕΕ: Ο ΜΠΑΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΙΜΑΕΙ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [28] ΟΑΣΕ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ
  • [29] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [30] Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ ΣΤΗ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ»
  • [31] "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ABBAS KIAROSTAMI" ΣΤΟ ΜΜΣΤ
  • [33] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ
  • [34] ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Ο ΚΙΓΙΟΣΙ

  • [01] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (13:52 UTC+2)

    Την κατάργηση της λίστας φαρμάκων από τον Μάρτιο του 2005 ανακοίνωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης. Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, εκτός από αυτά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, και αυτά που θεωρούνται φάρμακα σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως τα φάρμακα για την παχυσαρκία και τη διακοπή του καπνίσματος.

    Επίσης, όπως είπε ο κ.Κακλαμάνης καταργείται η θεώρηση των συνταγών, που υπέβαλε σε μεγάλη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους καθώς για κάθε συνταγή έπρεπε να περιμένουν σε ουρές. Το μέτρο αυτό ξεκινάει από τους ασφαλισμένους του δημοσίου.

    Ακόμη όπως υποστήριξε ο υπουργός δεν μεταβάλλονται τα ποσοστά συμμετοχής για τους ασφαλισμένους, εκτός από τα φάρμακα για την εξωσωματική γονιμοποίηση τα οποία θα είναι από δω και πέρα δωρεάν.

    «Αλλάζει η λίστα φαρμάκων, καταργείται. Ισχύει σήμερα η θεώρηση των συνταγών. Καταργείται η θεώρηση των συνταγών. Σας είπαμε ότι δεν αλλάζει τίποτα επί του παρόντος σε ότι αφορά το ποσοστό συμμετοχής. Εάν αλλάξει κάτι μελλοντικά θα αλλάξει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Θα είναι λιγότερο από το 25% που συμμετέχει σήμερα σε ορισμένα φάρμακα. Και ενδεικτικά σας ανέφερε τα φάρμακα της υπογονιμότητας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Κακλαμάνης.

    Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Υγείας θα συσταθεί Γενική Γραμματεία Φαρμάκου όπου θα λαμβάνει τις αποφάσεις για την πολιτική αλλά και τις τιμές των φαρμάκων.

    [02] ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΠΕΛΟ" ΣΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (16:11 UTC+2)

    Εντείνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κερδοσκόπων, που βάζουν «καπέλο» στις τιμές των πετρελαιοειδών, τώρα μάλιστα που έσφιξε το κρύο. Ήδη, στον εισαγγελέα παραπέμπει το υπουργείο Ανάπτυξης, 4 πρατήρια υγρών καυσίμων, για αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.

    Εντατικούς ελέγχους σε βυτιοφόρα για να διαπιστωθεί αν παραδίδουν σωστές ποσότητες πετρελαίου στους καταναλωτές άρχισαν από τη Δευτέρα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη φετινή περίοδο οι έλεγχοι θα διπλασιαστούν, φτάνοντας τους 600 μέχρι το Μάρτιο του 2005, ενώ παράλληλα το υπουργείο παρέπεμψε στον εισαγγελέα τέσσερα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία πωλούσαν σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές.

    Το υπουργείο με ανακοίνωσή του, καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην τηλεφωνική γραμμή 1520, ενώ ο γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων, Άγγελος Φάλαρης, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ συστάσεις προς τους καταναλωτές να προμηθεύονται πετρέλαιο μέσω γνωστών εταιρειών.

    Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυμαίνεται από 42 έως 45 λεπτά το λίτρο, ενώ στην περιφέρεια από 45 έως 50 λεπτά, το λίτρο

    [03] ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (10:01 UTC+2)

    Κλείνει για την ώρα, το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του Γιώργου Δημητρακόπουλου για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη στη δημοσιονομική απογραφή. Πηγές της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζουν τις απόψεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ «καθαρά προσωπικές».

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ επικοινώνησε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Απόστολος Σταύρου, και του ζήτησε διευκρινήσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και πως δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

    Με τον κ. Δημητρακόπουλο φέρεται να επικοινώνησε ήδη και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Προς το παρόν το θέμα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη της ΝΔ δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους και εισηγήθηκαν ακόμη και τη διαγραφή Δημητρακόπουλου ή να του ζητηθεί σε πρώτη φάση η παραίτησή του.

    Πάντως, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ επιτέθηκαν με δριμύτητα στον κ. Δημητρακόπουλο, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γνωρίζει πως η απογραφή αποτελεί βασική προγραμματική δέσμευση του κόμματος και να είναι προσεκτικότερος στις δηλώσεις του.

    Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι δεν του ζητήθηκε να υποβάλει παραίτηση, ωστόσο εάν του ζητηθεί από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, θα το πράξει.

    «Εάν ο πρωθυπουργός μού ζητήσει την παραίτησή μου, θα την υποβάλω χωρίς συζήτηση, σεβόμενος το πρόσωπό του και το θεσμικό του ρόλο. Εάν δεν ζητηθεί η παραίτησή μου δεν θα την υποβάλω, διότι θεωρώ υπερβολικό να υποβάλω μια παραίτηση, επειδή εξέφρασα ορισμένες προσωπικές απόψεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (16:52 UTC+2)

    Στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας, πενταετούς διάρκειας, καταρτίζει η κυβέρνηση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, μετά από σύσκεψη που είχε με αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο των επαφών του για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

    Ο κ. Λιάπης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δοθεί τέλος στην ασυδοσία των επικίνδυνων οδηγών και κατέστησε σαφές ότι όσοι οδηγούν επικίνδυνα θα υποστούν τις ανάλογες συνέπειες από την πολιτεία.

    Σχετικά με τις κατευθύνσεις των στρατηγικών δράσεων της κυβέρνησης ανέφερε ότι θα εστιαστούν στον οδηγό (αναδιοργάνωση του συστήματος χορήγησης αδειών οδήγησης και ενημέρωση του κοινού), το όχημα (τεχνικός έλεγχος), την υποδομή (εντοπισμός επικίνδυνων θέσεων του οδικού δικτύου και συντήρησή του), τον έλεγχο του συστήματος (για την εφαρμογή του Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας και την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών μέσων) και στην αντιμετώπιση των συνεπειών των ατυχημάτων (μετακίνηση τραυματιών και βελτίωση του συστήματος στήριξης των παθόντων).

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, οι δράσεις του ΥΜΕ για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας επικεντρώνονται σε πέντε άξονες, όπως περιγράφεται παρακάτω:

    Στρατηγικές δράσεις

    1. Οδηγός

    · Ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος χορήγησης αδειών οδήγησης

    Η συστηματική εκπαίδευση και η εξέταση των υποψηφίων οδηγών αποτελεί προϋπόθεση για τη οδήγηση με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες και τις επιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων. Το σύστημα εξετάσεων θα προβλέπει την επαναληπτική εξέταση των οδηγών -ιδιαίτερα δε των επαγγελματιών- σε τακτά χρονικά διαστήματα και με τρόπο που να διασφαλίζει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις διαδικασίες.

    · Συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού

    Τα όποια μέτρα για την οδική ασφάλεια απαιτούν τη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η εκστρατεία ενημέρωσης θα πρέπει να είναι συνεχής και συντονισμένη, με τη συμμετοχή κοινωνικών ομάδων και φορέων και έμφαση στους οδηγούς και τις μικρές ηλικίες.

    2. Όχημα

    - Συντονισμός ενεργειών με στόχο την αύξηση της ασφάλειας των οχημάτων.

    Ο συστηματικός και λεπτομερής τεχνικός έλεγχος των οχημάτων και ο εξοπλισμός τους με μέσα που αυξάνουν την ασφάλεια των επιβατών αποτελούν βασικές παραμέτρους για τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας. Κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η πρόληψη εμφάνισης επικίνδυνων συνθηκών για το όχημα αλλά και η μεγιστοποίηση της ασφάλειας του επιβάτη σε αυτό.

    3. Υποδομή

    · Εντοπισμός των επικίνδυνων θέσεων του δικτύου και άρση των αιτιών επικινδυνότητας

    Η ύπαρξη συγκεκριμένων σημείων αυξημένης επικινδυνότητας από πλευράς οδικής ασφάλειας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε ένα οδικό δίκτυο. Η συστηματική μελέτη και ο εντοπισμός των σημείων αυτών, συνοδευόμενος από τη λήψη μέτρων για την άρση της επικινδυνότητας περιορίζει σημαντικά την ύπαρξη ατυχημάτων που οφείλονται σε επιμέρους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με την υποδομή του οδικού δικτύου.

    · Συντήρηση οδικού δικτύου

    Η συστηματική και τακτική συντήρηση της υποδομής του οδικού δικτύου προλαμβάνει την εμφάνιση επικίνδυνων καταστάσεων και συγκαταλέγεται στις προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή ατυχημάτων.

    4. Θέματα ελέγχου και οργάνωσης του συστήματος

    · Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας

    Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οδικών ατυχημάτων απαιτείται συγκεκριμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός. Για την εξασφάλιση του συντονισμού των δράσεων είναι αναγκαία η σύνταξη συγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας, πενταετούς διάρκειας, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα για την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και ένα σύστημα ποσοτικοποιημένης παρακολούθησης των αποτελεσμάτων εφαρμογής του σχεδίου.

    · Εξασφάλιση συγκεκριμένων κονδυλίων για την οδική ασφάλεια

    Η υλοποίηση των δράσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων τους απαιτεί πόρους, χωρίς την ύπαρξη των οποίων είναι αδύνατο να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και εξασφαλισμένα, μέσω ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης, ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός και η συνέχεια των δράσεων.

    - Μεθοδευμένη αστυνόμευση, με αυστηρές ποινές στους παραβάτες και θέσπιση συστήματος που θα εξασφαλίζει την είσπραξη των προστίμων

    Η μεθοδευμένη αστυνόμευση, με συστηματικό τρόπο και διάρκεια, έχει αποδειχτεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο για την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας από τους οδηγούς. Η αστυνόμευση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από την επιβολή αυστηρών προστίμων και διοικητικών ποινών, με ταυτόχρονη δημιουργία μηχανισμού που θα εξασφαλίζει την είσπραξη των προστίμων.

    5. Μετά το ατύχημα

    · Μείωση του χρόνου μετακίνησης των τραυματιών από τον τόπο του ατυχήματος στο νοσοκομείο

    Ο χρόνος μετακίνησης των τραυματιών στο πλησιέστερο νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς οι πρώτες στιγμές μετά το ατύχημα είναι οι πλέον κρίσιμες. Η ταχύτερη και καλύτερη διακομιδή των θυμάτων μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και θα ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες

    · Βελτίωση του συστήματος στήριξης όσων υφίστανται άμεσα ή έμμεσα τις επιπτώσεις από την ύπαρξη θυμάτων στα τροχαία ατυχήματα

    Η αντιμετώπιση των συνεπειών ενός τροχαίου ατυχήματος δεν περιορίζεται στην αποκατάσταση των τραυμάτων των παθόντων. Οι ίδιοι οι τραυματίες, οι μετέχοντες σε ένα ατύχημα αλλά και οι οικείοι τους έχουν συχνά ανάγκη ψυχικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση της τραυματικής εμπειρίας.

    Ενδεικτικές επιμέρους ενέργειες

    · Σύνταξη στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια (2005-2009), με έμφαση στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των προτεινόμενων δράσεων

    · Αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ με κατεύθυνση στην επιβολή αυστηρών προστίμων και διοικητικών ποινών (ακινητοποίηση του οχήματος, αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας κλπ) και αποφυγή, κατά το δυνατόν, της ποινικής αντιμετώπισης των θεμάτων.

    · Ενεργοποίηση και αναβάθμιση του «Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών» (point system).

    · Αναβάθμιση των μικτών κλιμακίων ελέγχου (ΜΚΕ) με τη λειτουργία τους και κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες αλλά και τις νυχτερινές ώρες, την εντατικοποίηση των έλεγχων καθώς και τον εφοδιασμό τους με τον αναγκαίο εξοπλισμό.

    · Δημιουργία ειδικού σώματος τροχαίας οδών και εγκατάσταση δικτύου με ραντάρ και κάμερες για εντατικοποίηση των ελέγχων

    · Αύξηση της κατώτατης επιτρεπόμενης ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης λεωφορείου.

    Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης:

    "Η οδική ασφάλεια είναι τομέας πρώτης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση. Γιατί αφορά ζωές. Τις ζωές των παιδιών μας. Γι'αυτό σχεδιάζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την οδική ασφάλεια, χωρίς αποσπασματικές ρυθμίσεις, χωρίς πρόσκαιρους και επιπόλαιους ελέγχους. Αντίθετα, με συγκεκριμένα μέτρα, με σαφής στόχους, με συντονισμό δράσεων και ασφαλώς με συστηματικούς ελέγχους, εκπονούμε το στρατηγικό σχέδιο της πενταετίας με στόχο την μείωση των ατυχημάτων για το 2010 σε 50%, σε σχέση με το 2000.

    Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα στην ασυδοσία των επικίνδυνων οδηγών, για να προστατεύσουμε και τους ίδιους αλλά και τους άλλους συμπολίτες μας.

    Γιατί τα ατυχήματα δεν οφείλονται στην τύχη αλλά στην κακή οδήγηση. Οφείλονται πρωτίστως στα ανθρώπινα λάθη. Στην παραβίαση βασικών κανόνων οδήγησης, στον «ωχαδελφισμό», στην δήθεν μαγκιά. Πρέπει να σας πω ότι, εάν φοράμε κράνη, βάζουμε τις ζώνες μας, δεν παραβιάζουμε τα όρια ταχύτητας και δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ, τότε ακαριαία οι θάνατοι από τα ατυχήματα πέφτουν περισσότερο από 50%.

    Τελείωσαν όμως τα ψέματα. Όποιοι οδηγοί θα συμπεριφέρονται αντικοινωνικά, όποιοι οδηγούν επικίνδυνα, θα υποστούν και τις ανάλογες συνέπειες απ'την πολιτεία. Και σας βεβαιώ, το τίμημα αυτό θα είναι πολύ υψηλό".

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να είναι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 32ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Yπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμες τις απόψεις, τις θέσεις και τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ στη στρατηγική επιλογή επανίδρυσης του Κράτους.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, το νέο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, «ο οποίος έχει ως στόχο την εμπέδωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και την ανάδειξη της προσωπικότητας του δημόσιου υπαλλήλου».

    Επισήμανε ότι σήμερα υπογράφεται προγραμματική συμφωνία για την εισαγωγική, προαγωγική και διαρκή εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για τη σταδιακή εισαγωγή νέου μισθολογίου από την 1/1/2006.

    «Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο κράτος. Έντιμο, αποτελεσματικό και υπεύθυνο. Κράτος κοντά στον πολίτη. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Αυτή είναι και η θέση του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου, όπως κατ' επανάληψη διατυπώνεται. Σ' αυτή την κατεύθυνση έχουμε δεσμευτεί να πορευτούμε. Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε όλοι μαζί, έτσι ώστε...

    - Να απαλλαγεί ο δημόσιος τομέας από τα φαινόμενα που τραυματίζουν την εικόνα του.

    - Να απαλλαγεί από τις πρακτικές και τις νοοτροπίες του παρελθόντος που πλήττουν την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, το κύρος του.

    -Να απαλλαγεί από τη δραματική γραφειοκρατία, την πολυνομία, τον υδροκεφαλισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι για τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα δεν είναι υπεύθυνος ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος, στο σύνολό του και δεν μπορεί να εκτίθενται όλοι για τις πράξεις και τις παραλείψεις των λίγων.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, που θα απασχολήσει και το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι το μεγάλο άλμα προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, αλλά είναι ένα σημαντικό και κρίσιμο βήμα προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

    Όπως είπε, η Συνταγματική Συνθήκη, είναι ο συνδετικός κρίκος που χρειάζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ώστε να λειτουργήσουν στο μέλλον χωρίς κραδασμούς, με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα και εισαγάγει, παράλληλα, θεσμούς που πρόκειται να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί δραστικά το σημερινό δημοκρατικό έλλειμμα.

    [06] ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ

    Aθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Στη Χάγη μετέβη ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σωτήρης Χατζηγάκης, ως επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας η οποία θα λάβει μέρος στις εργασίες της 32ης Διάσκεψης Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

    Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας για την προετοιμασία του Συμβουλίου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ.

    Επίσης, θα γίνει παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας του θέματος της ενδιάμεσης επανεξέτασης της στρατηγικής της Λισσαβώνας, που αποβλέπει στη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, μέσα σε περιβάλλον πλήρους απασχόλησης και βιώσιμης ανάπτυξης.

    Άλλα ζητήματα που θα εξετασθούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης είναι η θεσμική οργάνωση των Κοινοβουλίων της ΕΕ ενόψει των νέων συνθηκών που θα δημιουργηθούν μετά την κύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο τήρησης της αρχής της επικουρικότητας, στη νομοθετική διαδικασία και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών ενόψει της Κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης.

    [07] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΑΔΕΕ

    Aθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (19:32 UTC+2)

    Την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων στο έργο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) και την περαιτέρω εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας επαναβεβαίωσαν η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΔΕΕ κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

    Ο Πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, βουλευτής του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, Δημήτρης Γιάνναρος, αναφέρθηκε στην άμεση αντίδραση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης μετά την αιφνίδια ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της αναγνώρισης του κράτους των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα.

    «Πληροφορήσαμε όλα τα μέλη μας, καθώς και τον αμερικανικό τύπο, και ζητήσαμε από τους Έλληνες των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρο τον απόδημο ελληνισμό, να βοηθήσουν. Ενημερώσαμε ότι υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία πρέπει η Ελλάδα και η FYROM να βρουν λύση μεταξύ τους στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή τη θέση και να κάνουμε το παν για να πείσουμε την αμερικανική κυβέρνηση ότι αυτό που έγινε δεν είναι σωστό και οφείλει να το ανακαλέσει» είπε ο κ. Γιάνναρος.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΔΕΕ εξέφρασε επίσης την αναγκαιότητα άμεσης και συγκεκριμένης επίκαιρης ενημέρωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ιδίως όσον αφορά στην πορεία των εθνικών θεμάτων, ώστε να πληροφορεί σωστά και έγκαιρα τους ομογενείς βουλευτές των ξένων κοινοβουλίων.

    Τόσο η κ.Μπενάκη-Ψαρούδα όσο και ο Β΄ Αντιπρόεδρος Γ. Σούρλας, ο οποίος παρίστατο στη συνάντηση, συμφώνησαν με το αίτημα των ομογενών βουλευτών και τους διαβεβαίωσαν για την αμέριστη αρωγή της Βουλής στους σκοπούς της ΠΑΔΕΕ που είναι η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ελληνικής καταγωγής μελών κοινοβουλίων μη ελληνόφωνων χωρών, η ισχυροποίηση των διεθνών σχέσεων της χώρας μας και η προβολή της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού.

    [08] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Σε κοινωνική διαβούλευση με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τους στρατηγικούς του στόχους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Ανάπτυξης (Ε.Σ.Σ.Α. Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), για την περίοδο 2007 2013.

    Η σχετική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10:00, στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενώ θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βασίλειος Ανδρονόπουλος Παράλληλα θα γίνουν παρουσιάσεις των στρατηγικών στόχων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. για την περίοδο 2007 2013 και θα υπάρξουν τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων.

    [09] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

    Κοζάνη, 22 Νοεμβρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Σύσκεψη για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στο Καταφύγι Πιερίων του Δήμου Βελβεντού πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Ανδρέα Λεούδη. Ο Γενικός Γραμματέας ρητά και κατηγορηματικά εξέφρασε τη βούληση να στηρίξει την όλη προσπάθεια τόσο με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών όσο και με την ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών για την υλοποίηση της επένδυσης από τον όμιλο εταιρειών Garaventa και Doppelmayer.

    Συμφωνήθηκε επίσης, το γενικό συντονισμό και την ευθύνη των συζητήσεων, επαφών και εν γένει χειρισμών να έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Δήμο Βελβεντού.

    Μετά το πέρας της συσκέψεως ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ανέπτυξε τα ζητήματα που αφορούν το έργο και ανέδειξε την σημαντικότητα της συμμετοχής της Περιφέρειας στην κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση της περιοχής των Πιερίων με στόχο την ανάπτυξη.

    "Το χιονοδρομικό είναι μια παλιά πονεμένη ιστορία η οποία δεν έβρισκε ανταπόκριση. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή ο οποίος ελέγχει το 75% της παγκόσμιας αγοράς των χιονοδρομικών κέντρων. Η σκέψη κι η ιδέα του έργου έχει ωριμάσει πλέον στην τοπική κοινωνία, αφού τέτοιες μεγαλόπνοες επενδύσεις χρειάζονται ευρύτερη κοινωνική συνένεση. Από τη μεριά των επενδυτών τέθηκε το θέμα της κατασκευής ειδικής καμπίνας, που θα οδηγεί τους επισκέπτες στο χιονοδρομικό κέντρο, αυτή είναι και η μοναδική τους απαίτηση από την πολιτεία είπε ο κ. Λεούδης και πρόσθεσε: Μπαίνουμε σε ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο αλλά θα φτάσουμε με επιτυχία στο τέλος της διαδρομής. Αυτό το έργο θα δώσει νέα κίνητρα για ανάπτυξη του τόπου, θα βοηθήσει ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ώθηση στον τομέα του τουρισμού».

    [10] ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΕΠΒΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα μελέτης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) για τον κοινωνικό διάλογο στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος, στη Θεσσαλονίκη.

    Η μελέτη, που λαμβάνει υπόψη την εμπειρία της Γερμανίας και της Ισπανίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου στον κλάδο της πληροφορικής θα πρέπει να επικεντρωθεί στους παρακάτω στόχους:

    -Δημιουργία προϋποθέσεων για την εμπέδωση, την ανάπτυξη, και τη θεσμοποίηση ενός μόνιμου μηχανισμού κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στις κλαδικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων και υπό την αιγίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

    -Διερεύνηση των δυνατοτήτων για σύναψη κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

    Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων κρίνεται σκόπιμη η σύσταση μιας τριμερούς διευρυμένης ομάδας εργασίας αποτελούμενης, πανελλαδικά από εκπροσώπους εργαζομένων, εργοδοτών και της ΟΚΕ.

    Ο ΣΕΠΒΕ εκτιμά ότι η ειλικρινής συνεργασία των κοινωνικών εταίρων στον τομέα των κοινών παρεμβάσεων προς την Πολιτεία μπορεί να συμβάλλει πολλαπλασιαστικά τόσο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και των εργαζομένων σε αυτόν.

    Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «New Employment, New E-quality-Promoting Industrial Relations and Social Dialogue in the IT Sector», που υλοποιήθηκε από τον ΣΕΠΒΕ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, την Γερμανική Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τομέα των Υπηρεσιών, τον γερμανικό Εθνικό Σύνδεσμο Ψηφιακής Οικονομίας και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πολυμέσων Ισπανίας.

    Τα αποτελέσματα του προγράμματος σε ότι αφορά την Ελλάδα, αναδεικνύουν τις εξής τάσεις:

    -αυξημένη παρουσία επιχειρήσεων παραγωγής λογισμικού, με ταυτόχρονη απορρόφηση εργαζομένων υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου.

    -ικανό ποσοστό συμμετοχής μεσαίων επιχειρήσεων (50-200 εργαζόμενοι).

    -ύπαρξη κατά πλειοψηφία διεύθυνσης ή τμήματος προσωπικού που αντανακλά την ορθολογική αντιμετώπιση θεμάτων προσωπικού.

    -χαμηλό ποσοστό γυναικείας απασχόλησης.

    -υψηλό ποσοστό απασχόλησης νέων σε ηλικία εργαζομένων

    -ικανοποιητική προσφυγή σε ευέλικτες μορφές οργάνωσης εργασίας.

    -απουσία επιχειρησιακών εργατικών σωματείων

    -χαμηλή εκπροσώπηση και συμμετοχή εργαζομένων σε εργοδοτικές οργανώσεις.

    -θετική διάθεση των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση ενός κλαδικού μηχανισμού κοινωνικού διαλόγου για τον χειρισμό οικονομικών, κοινωνικών και εργασιακών θεμάτων που αφορούν τον κλάδο.

    [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Σημαντική άνοδο κατά 4,5% σημείωσε τον Οκτώβριο ο γενικός δείκτης τιμών

    υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο συγκεκριμένος δείκτης τον Οκτώβριο ενισχύθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

    Η αύξηση αυτή είναι απόρροια κυρίως της ενίσχυσης που παρουσίασαν οι δείκτες των ομάδων υλικών: ηλεκτρολογικά υλικά 2,1%, καύσιμα μηχανημάτων (χωματουργικών και οικοδομικών) κατά 6,4%, υαλοπίνακες 0,7%, φυσικά πετρώδη υλικά 0,5% και έτοιμο σκυρόδεμα 0,2%.

    [12] ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,90% ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Με τη συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων που διαπραγματεύτηκαν αλλά και των κλαδικών δεικτών να σημειώνουν απώλειες, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) κατέγραψε σήμερα μια ισχυρή διόρθωση, υποχωρώντας κατά 0,90%, κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.600 μονάδων.

    Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έπεσε στις 2.599,58 μονάδες, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως οι απώλειές του οφείλονται, τόσο στην πτωτική πορεία που ακολουθούν σήμερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου αλλά και της ισοτιμίας του ευρώ όσο και στην πρόθεση διασφάλισης κερδών από μεγάλη μερίδα των επενδυτών.

    Στο σκηνικό αυτό, και με τις πιέσεις να διαχέονται σ' όλο το φάσμα των μετοχών, ο δείκτης ακολούθησε μια συνεχή πτωτική πορεία. Ενδοσυνεδριακά, πάντως, αναρριχθήκε έως το επίπεδο των 2.613,26 μονάδων, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στην περιοχή των 2.594,70 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ισχνός ήταν σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και δεν ξεπέρασε το ποσό των 123,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7.950.420,60 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της ALPHA BANK, ύψους 2.525.304,00 ευρώ, στα 24,47 ευρώ.

    Αρνητικό καταγράφηκε και το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, με τις 257 από αυτές να διαγράφουν πτωτική τροχιά, έναντι μόλις 48 ανοδικών και 114 που παρέμειναν αμετάβλητες.

    Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ (17,89%), ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (12%), ΙΝΤΕΑΛ (10,71%), ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (10,17%) και της PAPERPACK Τσουκαριδης (10%). Αντίθετα, τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των ΒΙΟΣΩΛ (9,09%), REDS (7,30%), ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (5,41%), RILKEN (5,33%) και ΜΠΑΛΑΦΑΣ (5,26%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και υποχώρησε κατά 1,50%. Της πτώσης ακολούθησαν ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας κατά 1,45 %, έναντι απωλειών 1,02% για τον FTSE/ASE 140 και 0,92% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν και στους δεικτοβαρείς κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με το μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 2,38% και το δε δεύτερο να διολισθαίνει σε ποσοστό της τάξης 1,04%.

    Οι απώλειες των τηλεπικοινωνιών αντανακλώνται στις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι των εταιριών της ΛΑΝ ΝΕΤ (3,67%), της COSMOTE (2,45%) και του ΟΤΕ (2,35%).

    Η πτώση στις τράπεζες είναι απόρροια των έντονων πιέσεων στις μετοχές των ΑΤΤΙΚΗΣ (4,50%), ΑΤΕ (4,27%), ASPIS (4,12%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (3,43%), ΚΥΠΡΟΥ (2,70%), ΓΕΝΙΚΗ (2,41%), ΕΓΝΑΤΙΑ (2,24%), ALPHA BANK (1,99%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (1,57%) και της Τράπεζας της Ελλάδος (1,38%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Εξάλλου, με μοναδική εξαίρεση το δείκτη των διυλιστηρίων, στον οποίο επικράτησαν οι αγοραστές, οδηγώντας τον μάλιστα στο +1,65%, εξαιτίας, κυρίως, την άνοδο του τίτλου των ΕΛΠΕ (+2,72%), οι υπόλοιποι 21 κλαδικοί δείκτες τερμάτισαν τις συναλλαγές κινούμενοι πτωτικά.

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, σημειώνοντας "βουτιά" κατά 2,97% και συνεπεία των έντονων πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (12%), της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (10,17%) και της ΜΟΥΖΑΚΗΣ (7,50%).

    Αισθητή πτώση κατά 2,73% σημείωσε και ο κλάδος των ασφαλειών, γεγονός που οφείλεται στις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE (5,26%) και της Αγροτικής Ασφαλιστικής (4,43%).

    Πτώση άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (2,98%) και ακολούθησαν οι κλάδοι των εκδόσεων και εκτυπώσεων (2,17%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (2,05%).

    Απώλειες υψηλότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι κλάδοι των ειδών-λύσεων πληροφορικής (1,91%), των τροφίμων και ποτών (1,67%), της πληροφορικής (1,24%), των βασικών μετάλλων (1,18%) και των κατασκευαστικών (1,04%).

    Κατά 0,87% αμφότεροι υποχώρησαν οι δείκτες του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου και ακολούθησαν οι κλάδοι της παράλληλης αγοράς (0,63%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,51%), των επενδύσεων (0,48%) και των βιομηχανιών (0,13%).

    [13] ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (16:23 UTC+2)

    Την προσεχή Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 λήγει η τελευταία παράταση για υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο, που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2004, με δυνατότητα καταβολής μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις και με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό από 50% - 77%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που ο οφειλέτης θα επιλέξει.

    Επίσης, την προσεχή Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 λήγει και η προθεσμία για υποβολή εκπροθέσμων αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων χωρίς επιβολή πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης.

    Επισημαίνεται, ότι η παράταση αυτή, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο και για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, είναι η τελευταία που χορηγήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και δεν πρόκειται να υπάρξει νέα.

    Διευκρινίζεται, ότι οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σταματούν στις 2 Ιουνίου 2004, δηλαδή η οφειλή δεν επιβαρύνεται με άλλες προσαυξήσεις μέχρι την εξόφληση και της τελευταίας δόσης.

    Στη σχετική ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλοι οι οφειλέτες, που θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά μέχρι 26 Νοεμβρίου 2004, αλλά και αυτοί που είχαν υπαχθεί και αμέλησαν να πληρώσουν κάποιες δόσεις.

    [14] Ν. ΒΑΚΑΛΗΣ: ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2004 (15:50 UTC+2)

    Την εξαίρεση των δημόσιων δαπανών για την έρευνα από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος πρότεινε, με επιστολή που απέστειλε προς το αρμόδιο Συμβούλιο των Υπουργών, καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Βακάλης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Βακάλης, κατέθεσε τη σχετική πρόταση καθότι είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στα κράτη μέλη, ώστε αυτά να διαθέσουν το ποσό του 1% επί του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος του (ΑΕΠ), ως δημόσια χρηματοδότηση για την πολιτική έρευνας, όπως αυτό αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης το 2002.

    Με την επιστολή του, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έθεσε, τόσο στο Συμβούλιο όσο και στην Επιτροπή, το εξής ερώτημα: «Συμφωνείτε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την έρευνα αποτελούν στρατηγικές δαπάνες, υψίστης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ως τέτοιες δικαιολογείται να εξαιρεθούν από τα κριτήρια του Συμφώνου;».

       

    Εξάλλου, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της πρότασής του, ο κ. Βακάλης αναφέρει στην επιστολή του πως «η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετατραπεί στην πιο ανταγωνιστική οικονομία γνώσης του κόσμου (knowledge-based economy), όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ατζέντα της Λισσαβόνας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την ευρωπαϊκή πολιτική έρευνας.

    »Οι δαπάνες για την έρευνα είναι στρατηγικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την έννοια ότι αποτελούν επενδύσεις για το μέλλον. Από αυτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η μελλοντική επιβίωση της Ευρώπης σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

    »Όμως, η ατζέντα της Λισσαβόνας και οι διακηρύξεις περί φιλόδοξης ευρωπαϊκής πολιτικής έρευνας δύσκολα συμβιβάζονται με τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο απαγορεύει στα κράτη μέλη δημόσιες δαπάνες που να αυξάνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    »Σημειωτέον ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης (ECOFIN) την περασμένη Τρίτη (16 Νοεμβρίου) ο υπουργός της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, πρότεινε να μη συνυπολογίζονται οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D) κατά τη διαπίστωση του ελλείμματος.

    »Η πρόταση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών βρήκε κατ' αρχήν αντίθετο το Βρετανό ομόλογό του, Gordon Brown, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι μια τέτοια εξαίρεση θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα αποτελέσει βάση στο μέλλον για παρόμοιες απαιτήσεις από άλλα Κράτη Μέλη.

    »Το επιχείρημα ότι μια τέτοια απόφαση θα ανοίξει το δρόμο και για σωρεία άλλων εξαιρέσεων (π.χ. στρατιωτικές δαπάνες) καταρρίπτεται, δεδομένου ότι η ενίσχυση της έρευνας είναι ένας καταγεγραμμένος Ευρωπαϊκός στρατηγικός στόχος χωρίς καμία αναλογία με άλλους εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς στόχους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

    Επίσης, ο κ. Βακάλης επισημαίνει πως «το ερώτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο, εν όψει μάλιστα της επικείμενης αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ διαφαίνεται ότι μια νέα συμφωνία θα προκύψει στις αρχές του επόμενου έτους. Κατόπιν τούτου, οι απαντήσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

    [15] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Βουκουρέστι, 22 Νοεμβρίου 2004 (21:07 UTC+2)

    Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Ρουμάνοι θα προσέλθουν την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας και βουλευτές. Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου θεωρούνται από τους πολιτικούς αναλυτές ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος (που η θητεία του θα είναι πενταετής και όχι τετραετής όπως ίσχυε παλαιότερα) θα κληθεί να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ το 2007.

    Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές ανάμεσα στους 12 υποψηφίους, επικρατέστεροι είναι ο νυν πρωθυπουργός της χώρας και υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντριαν Ναστάσε και ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου και υποψήφιος της συμμαχίας Φιλελεύθερων-Δημοκρατικών Τράιαν Μπασέσκου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Μέχρι στιγμής ο Ναστάσε έχει ένα προβάδισμα έναντι του Μπασέσκου που κυμαίνεται από 4 μέχρι 8 ποσοστιαίες μονάδες.

    Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι υποψήφιοι των περισσότερων κομμάτων στήριξαν τα προγράμματά τους κυρίως σε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στην εξάλειψη της φτώχειας.

    Ο Τράιαν Μπασέσκου έχει ως κεντρικό του προεκλογικό σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς που ανησυχεί επίσης την ΕΕ, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Βουκουρέστι να πετύχει την εξάλειψη του φαινομένου για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ένταξη της χώρας. Σε ομιλίες του ο Μπασέσκου τόνισε ότι αν εκλεγεί θα ακολουθήσει μία σκληρή πολιτική για την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεν θα ανεχθεί κανέναν υπουργό που εμπλέκεται σε σκάνδαλο και υπάρχουν νόμιμες αποδείξεις εναντίον του. Ο κ. Μπασέσκου επισήμανε ότι χρειάζεται έξι μήνες για να πετύχει την εξάλειψη του φαινομένου της διαφθοράς και καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε ότι είναι «εκπρόσωπος της μαφίας».

    Από την άλλη πλευρά ο Ναστάσε, ελπίζοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις ομιλίες του τόνισε ότι θα καταπολεμήσει την φτώχεια παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα.

    Σημαντικό ρόλο στην αναμέτρηση ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στην συμμαχία Φιλελεύθερων-Δημοκρατικών και στην ανάδειξη του νικητή θα παίξουν επίσης το ακροδεξιό κόμμα Μεγάλη Ρουμανία του Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ και η Δημοκρατική Ενωση Ούγγρων του Μάρκο Μπέλα.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΣΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Βελιγράδι, 22 Νοεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Την ετήσια έκθεσή της για το έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα παρουσιάσει αύριο, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αναμένεται να αφορά στις σχέσεις του Δικαστηρίου με τις αρχές της Σερβίας- Μαυροβουνίου και τη μεταξύ τους συνεργασία για τη σύλληψη των καταζητούμενων από τη Χάγη.

    Ο ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου και διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελιγραδίου, Βόζιν Ντιμιτρίεβιτς, δήλωσε σε σχέση με την αυριανή κατάθεση της ντελ Πόντε ότι, εάν η Γενική Εισαγγελέας της Χάγης επαναλάβει εκ νέου πως το Βελιγράδι δεν συνεργάζεται με τις αρχές του Δικαστηρίου, η Σερβία- Μαυροβούνιο θα πρέπει να αναμένει σοβαρές συνέπειες.

    Η Κάρλα ντελ Πόντε είχε επισκεφθεί το Βελιγράδι στις αρχές Οκτωβρίου και είχε ορίσει την αυριανή ημέρα, δηλαδή την 23η Νοεμβρίου, ως καταληκτική ημερομηνία για την εμπέδωση της συνεργασίας των αρχών της Σερβίας- Μαυροβουνίου με το Διεθνές Δικαστήριο, μέσω της σύλληψης ή ακόμη και της έκδοσης υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η σερβική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις αρχές της Χάγης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα απαραίτητη αυτή τη συνεργασία.

    Ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, Τέοντορ Μερόν, μιλώντας, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα στην ολομέλεια του Συμβουλίου του ΟΗΕ, χαρακτήρισε ως ουσιαστικά μη υπαρκτή τη συνεργασία των αρχών του Δικαστηρίου με το Βελιγράδι.

    [17] ΡΩΣΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 22 Νοεμβρίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Με την κατάθεση του Νικολάι Ριζκόφ και του Λεονίντ Ιβασόφ θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας θα καλέσει στο βήμα τον πρωθυπουργό της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Νικολάι Ριζκόφ, και τον Λεονίντ Ιβασόφ, ανώτατο αξιωματούχο του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, έναν από τους δριμύτερους επικριτές των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και νυν αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στο Interfax, οι δυο άνδρες είχαν χαρακτηρίσει «παρατραβηγμένες» τις κατηγορίες που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποδίδει στον Μιλόσεβιτς.

    [18] Ο ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΟΥΜΠΟΤΕΝ

    Σκόπια, 22 Νοεμβρίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Ο Λιούμπε Μπόσκοφσκι θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των αρμόδιων αρχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία για την «υπόθεση Λιούμποτεν», το διάστημα μεταξύ 22-25 Νοεμβρίου.

    Η υπόθεση αφορά στην εκτέλεση Αλβανών αμάχων στο χωριό Λιούμποτεν στη διάρκεια της κρίσης στην ΠΓΔΜ το 2001. Σε επιχείρηση της αστυνομίας τον Αύγουστο του 2001 στη διάρκεια των συγκρούσεων με αντάρτες του αποκαλούμενου "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών της ΠΓΔΜ" δολοφονήθηκαν 10 Αλβανοί, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε ήταν πολίτες. Μεταξύ των υπόπτων φέρεται να είναι και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

    Οι αρχές της Χάγης έχουν ήδη αποστείλει κατάλογο με ερωτήσεις μέσω φαξ στον δικηγόρο του Μπόσκοφσκι, αλλά δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης να τεθούν συμπληρωματικές ερωτήσεις.

    [19] ΚΟΣΟΒΟ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 10.000 ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ UCK ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Πρίστινα, 22 Νοεμβρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Περισσότεροι από 10.000 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου διαδήλωσαν, σήμερα, στην Πρίστινα, κατά της δίκης τριών μελών του UCK ή άλλως ΑΣΚ (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου) που διεξάγεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Κρατώντας αλβανικές σημαίες και πανό και αψηφώντας το δριμύ ψύχος, περίπου 10.000 Αλβανοί διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη δίκη των τριών, που θεωρούνται από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου ως «ήρωες» ενός πολέμου που είχε ως στόχο την ανεξαρτησία της επαρχίας.

    Οι Φατμίρ Λιμάι, Χαραντίν Μπαλά και Ισάκ Μοτσλιού είναι τα πρώτα πρώην μέλη του UCK που δικάζονται από τις αρχές της Χάγης και κατηγορούνται για απαγωγή και δολοφονίες Σέρβων πολιτών της επαρχίας, αλλά και Αλβανών, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι είχαν συνεργασία με τις σερβικές αρχές.

    Η διαδήλωση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο στις σχέσεις της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου και της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ένα πανό που κρατούσαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, που χαρακτήριζε τη UNMIK ως «υπηρέτρια της Σερβίας».

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή διαδήλωση ήταν ουσιαστικά επίδειξη δύναμης από την αλβανική κοινότητα, ενόψει μάλιστα της έκδοσης κι άλλων κατηγορητηρίων κατά μελών του UCK από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [20] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2004 (14:34 UTC+2)

    Συγκλονιστικές μάχες αναμένονται αύριο, Τρίτη, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Champions League. Η φάση των ομίλων μπαίνει στην τελική ευθεία και αρκετές ομάδες παλεύουν για την πρόκριση στους «16» της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

    Στο πλαίσιο του Α' ομίλου θα αναμετρηθούν αύριο τα ζευγάρια Ολυμπιακός Λα Κορούνια και Μονακό Λίβερπουλ. Οι ερυθρόλευκοι θέλουν το θετικό αποτέλεσμα στο στάδιο Καραϊσκάκη για να πανηγυρίσουν την πρόκριση, ενώ σκληρή μάχη θα γίνει και στο Μονακό με την ομάδα της Γαλλίας να επιθυμεί μόνο νίκη.

    Για τον Β' όμιλο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Ντιναμό Κιέβου Ρόμα και Ρεάλ Μαδρίτης Μπάγερν Λεβερκούζεν. Στον Γ' όμιλο θα αναμετρηθούν Μπάγερν Μακάμπι Τελ Αβίβ και Γιουβέντους Αγιαξ, ενώ στον Δ' Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Λιόν και Σπάρτα Πράγας Φενέρμπαχτσέ.

    [21] Ρ.ΦΡΙΝΓΚΕΡ: ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2004 (14:25 UTC+2)

    Την πίστη πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον ΠΑΟΚ εξέφρασε ο Ρολφ Φρίνγκερ, με δηλώσεις που έκανε πριν τη σημερινή πρωινή προπόνηση της ομάδας. Ο τεχνικός του Δικεφάλου, παρά τη νέα ήττα στο πρωτάθλημα, εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν ο Δικέφαλος συνεχίσει να αγωνίζεται όπως στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στη Χαλκηδόνα θα έρθουν τα θετικά αποτελέσματα.

    «Παίξαμε καλά στο πρώτο μέρος, είχαμε ευκαιρίες, δοκάρια, μπορούσαμε να βάλουμε γκολ, αλλά τελικά χάσαμε», ήταν τα πρώτα λόγια του Ρολφ Φρίνγκερ, ο οποίος συμπλήρωσε στους δημοσιογράφους:

    «Παίζουμε καλύτερα, αλλά δεν έχουμε γκολ. Έχουμε πετύχει μόνο δύο τέρματα από μη στημένες φάσεις. Αν παίξουμε όπως στο πρώτο ημίχρονο, θα έρθει το γκολ και το αποτέλεσμα στην Ξάνθη».

    [22] ΚΑΡΑΤΕ: ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (14:13 UTC+2)

    Στη δεύτερη θέση του βάθρου των νικητών ανέβηκε ο Κώστας Παπαδόπουλος, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καράτε ανδρών και γυναικών που ολοκληρώθηκε στο Μοντερέι του Μεξικού.

    Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 75 κιλών καθώς στον τελικό ηττήθηκε από τον Ισπανό, Σαντάνα Βέγκα, με 2-1 στα σημεία.

    [23] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Ο Ο.ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Στη Γερμανία θα μεταβεί την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών, Οτο Ρεχάγκελ, συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του Γιάννη Τοπαλίδη, προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα Βέρντερ Βρέμης Ιντερ για το Champions League.

    Εξάλλου, ο κ.Τοπαλίδης θα παρακολουθήσει το αυριανό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, στο στάδιο Καραϊσκάκη, για την ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπως επίσης και το ντέρμπι Ολυμπιακού Παναθηναϊκού για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    [24] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Πίκρα και απογοήτευση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο στρατόπεδο του Άρη για την ήττα της ομάδας από τον Ιωνικό με σκορ 2-0 στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι κίτρινοι δεν κατάφεραν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στον Ιωνικό και έτσι εξακολουθούν να παραμένουν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας συγκεντρώσει μόλις 4 βαθμούς. Ο Γιώργος Χατζάρας προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των παικτών του ενόψει της δύσκολης συνέχειας και συγκεκριμένα του αγώνα που ακολουθεί με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

    «Έχουμε προβλήματα ως ομάδα, πρέπει όμως να παλέψουμε και να προχωρήσουμε με την ελπίδα πως παιχνίδι με το παιχνίδι θα είμαστε πιο τυχεροί και πιο ικανοί», υποστηρίζει ο προπονητής του Άρη. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στις πρώτες οχτώ αγωνιστικές του πρωταθλήματος παραμένει χωρίς νίκη, ενώ σε τέσσερα ματς έχει αποσπάσει ισοπαλίες.

    [25] Η ΕΕ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία δεν ανταποκρινόταν στα διεθνή κριτήρια και θα ζητήσει από τις ουκρανικές αρχές "να αναθεωρήσουν την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμά της", δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ, του οποίου η χώρα ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

    Οι πρεσβευτές της Ουκρανίας θα κληθούν στα υπουργεία Εξωτερικών των 25 χωρών μελών της ΕΕ για να τους ανακοινωθεί το μήνυμα της "βαθιάς ανησυχίας" σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και για να ζητηθεί από το Κίεβο να "αναθεωρήσει την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμά της", πρόσθεσε ο κ. Μποτ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Με καταμετρημένο το 99,38% των ψήφων, ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα κυβερνητικός υποψήφιος και πρωθυπουργός της χώρας 54χρονος Βίκτορ Γιανούκοβιτς προηγείται με 49,42% έναντι του αντιπάλου του φιλοδυτικού Βίκτορ Γιουστσένκο που λαμβάνει 46,7%.

    [26] Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Μόσχα, 22 Νοεμβρίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Ο Μπόρις Γκριζλόφ, απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη σήμερα τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Η κεντρική εκλογική επιτροπή, πάντως, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, από τον οποίο αναδεικνύεται νικητής ο Γιανούκοβιτς, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η αντιπολίτευση, ο ΟΑΣΕ και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ έχουν καταγγείλει νοθεία στη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

    Ο.Κ.

    [27] ΕΕ: Ο ΜΠΑΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΙΜΑΕΙ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ

    Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πιστεύει ότι ο Ζακ Μπαρό θα γίνει ένας "εξαίρετος επίτροπος", δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ., εξηγώντας ότι ο γάλλος επίτροπος έδωσε εξηγήσεις για την πρόσφατα αποκαλυφθείσα καταδίκη του με την κατηγορία της κατάχρησης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο 67χρονος Μπαρό, μέλος του κόμματος UMP του Ζακ Σιράκ, καταδικάστηκε πρωτόδικα το 1995 με αναστολή με την κατηγορία της κατάχρησης βάσει της νομοθεσίας περί παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων και ενώ το 1995 ο γάλλος πολιτικός αμνηστεύθηκε από τον πρόεδρο της χώρας και η καταδίκη του διαγράφηκε από το ποινικό του μητρώο υπήρξε νέα καταδίκη το 2000 με την ίδια κατηγορία.

    Ο.Κ.

    [28] ΟΑΣΕ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

    Κίεβο, 22 Νοεμβρίου 2004 (17:45 UTC+2)

    Ο χθεσινός δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία δεν ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές προδιαγραφές, ανακοίνωσαν στο Κίεβο οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

    "Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία δεν ανταποκρίνεται σε σημαντικό αριθμό κριτηρίων του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ούτε σε άλλους ευρωπαϊκούς κανόνες για μία δημοκρατική εκλογή", δήλωσε ο Μπρους Τζορτζ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

    Η κεντρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 99,14% των ψήφων, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς προηγείται με 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης μεταρρυθμιστή Βίκτορ Γιουστσένκο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Γιανούκοβιτς, ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με τη Μόσχα, έχει λάβει 49,42% των ψήφων και ο αντίπαλός του φιλοδυτικός Γιουστσένκο 46,69%, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή.

    [29] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Βιέννη, 22 Νοεμβρίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) είναι σε θέση να επαληθεύσει ως την κρίσιμη σύνοδο της Πέμπτης αν το Ιράν διέκοψε τις δραστηριότητες εμπλουτισμού του ουρανίου, δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    Νωρίτερα, ο Ελ Μπαραντέι χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC τη διακοπή από το Ιράν της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου ως "σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

    Το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ θα συνέλθει την Πέμπτη για να αποφασίσει αν το ζήτημα του Ιράν θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [30] Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ ΣΤΗ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ»

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2004 (18:21 UTC+2)

    O Αντώνης Ρέμος θα εμφανιστεί φέτος στην καθιερωμένη "γιορτή των αγγέλλων" που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σηματοδοτώντας την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πόλη.

    Η Γιορτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 7:00 το βράδυ στη πλατεία Αριστοτέλους και θα ξεκινήσει με την χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Η βραδιά θα κορυφωθεί με τη φωταψία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και του παραδοσιακού καραβιού από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ εντυπωσιακά πυροτεχνήματα θα προσδώσουν στην γιορτή μια ξεχωριστή νότα.

    Στη συνέχεια θα εμφανισθεί ο Αντώνης Ρέμος ενώ ξεχωριστή λαμπρότητα θα προσδώσουν η προβολή σε ειδική γιγαντοοθόνη εορταστικών video, το ειδικό πρόγραμμα πυροτεχνημάτων, σε συνδυασμό με το φαντασμαγορικό πολυθέαμα laser που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη.

    [31] "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2004 (17:03 UTC+2)

    Με το έργο του βραβευμένου Θεσσαλονικιού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη "Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών" ξεκίνησε την φετινή θεατρική του περίοδο το θέατρο τέχνης "Ακτίς Αελίου" (Χριστοπούλου 12 - κάθετος Ιασωνίδου), σε σκηνοθεσία του Νίκου Σακαλίδη.

    Οι ήρωες του έργου είναι τρεις νέοι άνθρωποι, ένα ζευγάρι και η φίλη της γυναίκας. Με έναν μη αναμενόμενο τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ερωτικό τρίγωνο που θα ξεπεράσει τα όρια του πάθους, καταφεύγοντας σε ακραίες ερωτικές φαντασιώσεις. Η πρωτοτυπία του έργου δεν βρίσκεται τόσο στο θέμα όσο στην αντιμετώπιση και στον τρόπο δόμησής του, στην ποιητικότητά του, στην ένταση και το βάθος. Το θέμα του έρωτα προσεγγίζεται με μία καθαρά σύγχρονη οπτική.

    Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ευαγγελίας Κιρκινέ, ενώ την επιμέλεια κίνησης έκανε η Αναστασία Θεοφανίδου. Οι φωτισμοί του Κώστα Σιδηρόπουλου και η μουσική επιμέλεια (βοηθός σκηνοθέτη) ο Θωμάς Βελισσάρης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Θεανώ Αμοιρίδου, Νίκος Ορτετζάτος. Συμμετέχει ο Γιώργος Παπαδημητρίου.

    Στη διάρκεια των παραστάσεων θα πραγματοποιηθούν τέσσερις λογοτεχνικές βραδιές, όπου θα γίνει παρουσίαση του συνολικού έργου του Δημήτρη Δημητριάδη, παρουσία του ίδιου, καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών του θεάτρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ABBAS KIAROSTAMI" ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2004 (16:56 UTC+2)

    Την έκθεση φωτογραφίας "Οι Δρόμοι του Abbas Kiarostami", αφιερωμένη στον μεγάλο Ιρανό σκηνοθέτη, φιλοξενεί από σήμερα μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Ξεκινώντας από το 1978 μέχρι σήμερα, η έκθεση αποτελείται από δύο φωτογραφικές σειρές, "Οι Δρόμοι" και "Χωρίς Τίτλο", με κοινή συνισταμένη τη φύση και τα τοπία της ιρανικής εξοχής. Η πρώτη σειρά περιλαμβάνει 52 ασπρόμαυρες φωτογραφίες μικρής κλίμακας και η δεύτερη από 30 μεγάλης κλίμακας.

    Επιμελητές της έκθεσης είναι ο διευθυντής του μουσείου κινηματογράφου του Τορίνο, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, και η κριτικός κινηματογράφου Ελίζα Ρεσεγκότι.

    [33] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2004 (16:55 UTC+2)

    Εκδήλωση, με την απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου, προς τιμήν του θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 21.30 στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" του Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Εισηγητές θα είναι ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ενώ θα προβληθεί μία από τις δύο ταινίες του "Το Κανόνι και τ' αηδόνι (1968). Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό φιλμ, τρεις ιστορίες υπό μορφή κωμωδίας, τραγωδίας και σάτιρας, που εκτυλίσσονται γύρω από το θέμα της Κατοχής και της Αντίστασης.

    Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, ανανέωσε και καθόρισε το μεταπολεμικό ελληνικό θέατρο με έργα σταθμούς όπως "Η αυλή των θαυμάτων", "Η έβδομη μέρα της δημιουργίας", "Το παραμύθι χωρίς όνομα", "Ο μπαμπάς ο πόλεμος", "Η γειτονιά των αγγέλων", "Το μεγάλο μας τσίρκο" κ.α. Η δεύτερη ταινία του στον κινηματογράφο ως σκηνοθέτη είναι η κωμωδία "Η χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα" με την Τζένη Καρέζη.

    Ε.Ρ.

    [34] ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Ο ΚΙΓΙΟΣΙ ΚΟΥΡΟΣΑΒΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2004 (16:18 UTC+2)

    Φανατικός οπαδός του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, από τους σκηνοθέτες του οποίου έχει δεχτεί πολλές επιρροές, μεταξύ άλλων και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, δήλωσε ο Γιαπωνέζος δημιουργός, Κιγιόσι Κουροσάβα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή το ειδικό αφιέρωμα με έξι ταινίες του που προβάλλονται στο φετινό πρόγραμμα.

    Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, χαρακτήρισε τον σκηνοθέτη σημαντική μορφή του σύγχρονου κινηματογράφου, που όμως για διάφορους λόγους δεν είναι ευρέως γνωστός στη χώρα μας. "Ο Κιγιόσι Κουροσάβα ανήκει σε αυτή την κατηγορία σκηνοθετών, αν και έχει παρουσιάσει και βραβευτεί για τα έργα του σε πολλά φεστιβάλ", δήλωσε.

    Το έργο του, με ισχυρή cult φήμη, μετράει πάνω από τριάντα σκηνοθετικές δουλειές για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τον κόσμο των βιντεο-παραγωγών. Το Φεστιβάλ έχει επιλέξει έξι από τις πιο αντιπροσωπευτικές του ταινίες: Cure (1997), License to Live (1998), Charisma (1999), Seance (2000), Kairo (2001), Bright Future (2003).

    Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης εξέφρασε την ικανοποίηση αλλά και την έκπληξή του για το θερμό κοινό που συνάντησε στη Θεσσαλονίκη, αντίθετα από την πατρίδα του, όπου το έργο του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. "Υπάρχουν γιαπωνέζικα χιτ στην χώρα μου, ωστόσο οι ταινίες μου έχουν τη μοίρα των ευρωπαϊκών ταινιών, δηλαδή προβάλλονται λίγο και σε μικρές αίθουσες" είπε και πρόσθεσε: "Λυπάμαι για αυτό, αλλά χαίρομαι που υπάρχει κοινό αλλού, όπως στη Γαλλία, την Κίνα και στη Θεσσαλονίκη. Είμαι ευτυχής με αυτό και μου φτάνει".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, θετική τη διεθνοποίηση του ιαπωνικού σινεμά, μέσα από τις διασκευές ταινιών από τις ΗΠΑ. "Το θεωρώ καλό για την Ιαπωνία, όπου τα χρήματα που επενδύονται σε ταινίες είναι λίγα. Οταν αυξάνεται το ενδιαφέρον, αφυπνιζόμαστε και κάνουμε ακριβότερες παραγωγές. Οι παραγωγοί στην Ιαπωνία είναι ακόμη πολύ διστακτικοί σε αυτό το θέμα" εξήγησε.

    Ο Κιγιόσι Κουροσάβα υποστήριξε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του σκηνοθέτη ταινιών τρόμου και παραδέχτηκε την αγάπη του για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. "Στην Ιαπωνία δεν φτάνουν πολλές ευρωπαϊκές ταινίες, παρ' όλα αυτά προσπαθώ να βλέπω όσο το δυνατόν περισσότερες. Εχω επηρρεαστεί από πολλούς ευρωπαίους σκηνοθέτες, όπως από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο" είπε. Τέλος, αναφέρθηκε στη νέα του ταινία - βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του μοντάζ - η οποία προσεγγίζει μία ερωτική ιστορία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 22 November 2004 - 19:14:33 UTC