Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [02] Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [05] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ
  • [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΪΤΙΔΗ ΚΑΙ ΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ
  • [08] Ο Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ 487 ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ ΣΕ
  • [09] ΧΡ.ΦΩΛΙΑΣ:"ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ο "ΠΟΛΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
  • [10] ΤΗΝ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ
  • [11] ΠΓΔΜ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ - ΑΧΜΕΤΙ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [12] ΤΟ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
  • [14] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΕ ΔΙΖΩΝΙΚΗ - ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
  • [16] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 25αρας ΠΙΣΙΝΑΣ: ΠΕΜΠΤΟΣ Ο Γ. ΔΡΥΜΩΝΑΚΟΣ ΣΤΑ 200μ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ
  • [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΠΑΟΚ
  • [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 59-58 ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [19] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ (92-72) ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΡΗΣ
  • [20] ΙΣΟΠΑΛΟ (0-0) ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [21] ΦΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟ 2004
  • [22] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [23] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 10 ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [24] ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [25] ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
  • [26] ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
  • [27] "ΜΠΙΡΛΙΜΠΙΜ Ο ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ" ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2004 (11:08 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται την Κυριακή, με την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος, το 4ο συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

    Το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας στο συνέδριο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, για διάλογο των δύο κομμάτων.

    «Δεν μπορούμε να δεχθούμε», είπε, «μαθήματα για θέματα δικαιωμάτων όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έστελνε στα ναυτοδικεία τον Μοναστηριώτη, (ο οποίος αρνήθηκε να πάει στον πόλεμο του Ιράκ), ενώ απαλλάσσονταν οι πρωταγωνιστές του Survivor, όταν τα παιδιά του λαού μας πηγαίνουν στο Αφγανιστάν και τη Βοσνία, όταν ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο για ασφαλιστικά δικαιώματα, όταν η Ελλάδα γίνεται πρώτη χώρα στην ανεργία.

    Αν ο κ. Παπανδρέου, πρόσθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος, θέλει να δώσει μαθήματα δικαιωμάτων, χωρίς να θέτει σε συζήτηση τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής του κόμματος του ας δώσει μαθήματα στα στελέχη του και όχι σε εμάς».

    Παράλληλα κάνοντας άνοιγμα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος τον κάλεσε να προσέλθει στο Κοινωνικό Φόρουμ Διαλόγου της Αριστερές, ενώ βεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν εταιροπροσδιορίζεται από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

    Τα στατιστικά στοιχεία του συνεδρίου

    Κορυφαία στιγμή της εσωκομματικής λειτουργίας, σημαντικό σταθμό στην πορεία και την ιστορία της αριστεράς στον τόπο μας αλλά και σημαντικό πολιτικό γεγονός χαρακτήρισε το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Χουντής.

    Ο Ν. Χουντής έκανε μια σύντομη αναδρομή στη δωδεκαετή ιστορία του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι "δώσαμε πολλές μάχες σε αντίξοες συνθήκες, άλλες κερδίσαμε άλλες χάσαμε, όμως ούτε μια στιγμή δεν σταματήσαμε την προσπάθειά μας. Συμμετείχαμε και στηρίξαμε τους αγώνες του λαού μας για τη δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα, την ειρήνη".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ν. Χουντής, ο προσυνεδριακός διάλογος κράτησε 80 ημέρες, έγιναν προσυνεδριακές διαδικασίες σε 350 πολιτικές κινήσεις και νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος και της Νεολαίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στις διαδικασίες πήρε μέρος και τελικά ψήφισε το 67% των μελών και εξελέγησαν 1.139 σύνεδροι, εκ των οποίων 838 άνδρες, ποσοστό 73,5% και 301 γυναίκες, ποσοστό 26,5%. Οι 1.139 σύνεδροι αποτελούν το σώμα του Συνεδρίου.

    [02] Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (12:02 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Γενική Γραμματέα του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ, που επισκέπτονται την Τουρκία ύστερα από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής της στην Τουρκία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί εκτός από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, όπου θα έχει συνάντηση με την τοπική κομματική οργάνωση του ΚΚ Τουρκίας.

    Σήμερα το απόγευμα η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιεί το ΚΚ Τουρκίας ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο «POSTANCI» της Κωνσταντινούπολης. Το πρωί επρόκειτο να επισκεφθεί το Φανάρι και να έχει συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Αύριο το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντάται με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ», ενώ το απόγευμα στον ίδιο χώρο θα συναντηθεί με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ), συνδικαλιστές και διανοούμενους. Τη Δευτέρα η αντιπροσωπεία του Κόμματος αναχωρεί για τη Σμύρνη, όπου θα συναντηθεί με την τοπική κομματική οργάνωση του ΤΚΡ. Ενώ το μεσημέρι της Τρίτης επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΡ).

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Τουρκία ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τρίτης, με τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την οργάνωση βιομηχανικών εργατών του ΚΚ Τουρκίας.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ

    Κωνσταντινούπολη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε σήμερα μια μακράς διάρκειας συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

    Η κ. Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Τουρκία, σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Ανδρέας Α. Άθενς, χαρακτήρισε ως γόνιμη και σημαντική για το μέλλον του ΣΑΕ και του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο τις εργασίες της συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

    «Έχουμε κάνει πολλά στα εννιά χρόνια από την ίδρυση του ΣΑΕ και αυτό μας το αναγνωρίζουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες όπου έχουμε προσφέρει σημαντική βοήθεια, ειδικότερα μέσα από το Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης. Βασική προτεραιότητα μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των προγραμμάτων μας στα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού.

    »Πιστεύω ότι σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του ΣΑΕ και θα φέρουμε κοντά μας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Απόδημου Ελληνισμού. Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων και της ορθοδοξίας σε κάθε γωνιά της γης», τόνισε ο κ. Άθενς.

    Κατά τις τρεις ημέρες των εργασιών του προεδρείου του ΣΑΕ πέρα από τον απολογισμό δραστηριοτήτων έγινε εκτενή συζήτηση με τον υφ. Εξωτερικών, Παναγιώτη Σκανδαλάκη και τον Πρόεδρο και τον Α' Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ευγένιο Χαϊτίδη και Γρηγόρη Νιώτη, πάνω σε θέματα που αφορούν στην επεξεργασία προτάσεων για την κατάρτιση του Εκτελεστικού του Συντάγματος Νόμου περί λειτουργίας του ΣΑΕ.

    Οι προτάσεις για το νέο Εκτελεστικό Νόμο θα τεθούν μέσω του ΣΑΕ προς συζήτηση με την ευρύτερη βάση της ομογένειας, που θα συναποφασίσουν για την τελική διαμόρφωση τους.

    «Η ομογένεια είναι στις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Στόχος μας είναι μέσα από έναν πολυφωνικό και δημοκρατικό διάλογο να συναποφασίσουμε για όσες αλλαγές κρίνονται απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΣΑΕ, ώστε να καταστεί πραγματικά εκφραστής της ομογένειας σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο υφ. Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    «Είμαι αισιόδοξος ότι το ΣΑΕ θα εκπληρώσει επιτυχέστερα το ρόλο του στο μέλλον και εμείς, ως επιτροπή της Βουλής για θέματα Απόδήμων, είμαστε στο πλευρό των αποδήμων αδελφών μας», είπε ο Πρόεδρος της Ειδική Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Χαϊτίδης. «Το ΣΑΕ απέδωσε έργο και είναι άδικο να το κατακρίνουμε και μάλιστα εύκολα. Από κάθε καλό υπάρχει το καλύτερο και αυτό θα το πετύχουμε με όσα συζητήσαμε σε αυτή τη συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ».

    Από την πλευρά του ο κ. Νιώτης τόνισε ότι «ο νέος Εκτελεστικός Νόμος πρέπει να δεσμεύει την ελληνική πολιτεία, την ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο, την ελληνική αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνει το ΣΑΕ πραγματικό αντιπροσωπευτικό όργανο του απανταχού Ελληνισμού, να εισηγείται και να παίρνει απαντήσεις. Να διαβουλεύεται με την ελληνική πολιτεία με τιμή και με κύρος».

    Σήμερα το πρωί, τελευταία ημέρα των εργασιών, το προεδρείο του ΣΑΕ είχε συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαο Τσιαρτσιώνη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως το ΣΑΕ «έχει καταστεί στη συνείδηση όλων ως μοναδικό δικτυακό εργαλείο επικοινωνίας ανά τον κόσμο. Η ωριμότητα και η κατασταλαγμένη εμπειρία που αποκτήθηκε τα χρόνια που πέρασαν, μας παροτρύνουν να έχουμε την πεποίθηση ότι με αυτόν, τον -παρότι ανηφορικό, ωστόσο γοργό- βηματισμό, θα πορευθεί το δίκτυο και στο μέλλον».

    Τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ είχαν επίσης συνάντηση με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσσο Λυσσαρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Άθενς, με τον οποίον τον συνδέει παλιά φιλία και κοινοί αγώνες για την υπόθεση της Κύπρου, όπως και τα μέλη του Προεδρείου και όλο τον απόδημο ελληνισμό για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην υπόθεση της Κύπρου.

    Σε συνάντηση με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και τον Πρόεδρο του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας, Κωνσταντίνο Αδαμίδη, έγινε συζήτηση για την περαιτέρω δράση στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με έμφαση στα θέματα παιδείας και πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό αύριο η Νομαρχία Θεσσαλονίκης μαζί με το ΣΑΕ και το ΥΠΕΞ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ο Ελληνισμός στην τέως Σοβιετική Ένωση: Παρόν και μέλλον».

    Στις εργασίες της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, θα λάβουν μέρος πρόεδροι και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, της Κριμαίας, του Ουζμπεκιστάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας.

    Κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών η καθηγήτρια κ. Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Ειδική Συνεργάτης του κ. Σκανδαλάκη και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εξωτερικού, ενημέρωσε το Προεδρείο του ΣΑΕ για θέματα παιδείας, γενικότερης εκπαιδευτικής πολιτικής και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και προώθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

    Στις εργασίες του Προεδρείου του ΣΑΕ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ, βουλευτής Χαλκιδικής, Βασίλης Πάππας, ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, βουλευτής Σουηδίας, Νίκος Παπαδόπουλος, ο απερχόμενος Διευθυντής του Κυπριακού ΥΠΕΞ για θέματα Αποδήμων, πρέσβης Χαράλαμπος Ιωαννίδης και ο νέος Διευθυντής πρέσβης Μάριος Ιερωνυμίδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ακριτίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Γεώργιος Μαρκάκος και διευθυντικά στελέχη της ΓΓΑΕ.

    [05] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: "ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, είχε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος. 

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παυλόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει αύριο το «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία ο κ. Καραμανλής προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός αλλά υπάρχουν και ορισμένοι τομείς στους οποίους εκφράζεται δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο.

    Ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι κάθε δημοσκόπηση, που δείχνει ακόμα και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν συγκεκριμένοι τομείς, είναι ευπρόσδεκτη, γιατί πρέπει πάντα να βελτιωνόμαστε.

    «Οι δημοσκοπήσεις είναι καλά εργαλεία για πολιτική ανάλυση και από την άποψη αυτή, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην κυβέρνηση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και πρόσθεσε: «Αυτό μας δίνει δύναμη, αλλά, ταυτόχρονα, κάνει και μεγαλύτερες τις ευθύνες μας». 

    Όσον αφορά στο χρόνο κατά τον οποίο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», ο κ. Παυλόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλου.

    [06] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ"

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    «Η συμμετοχική δημοκρατία δίνει αυτοπεποίθηση στους πολίτες, ενώ το κράτος δεν πρέπει να είναι τροχοπέδη για τον πολίτη με τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά μέσω της συναλλαγής», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Κ.Ο. του κόμματος με τίτλο «Ο πολίτης έχει το λόγο», ενώ επανέλαβε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    «Η συμμετοχική δημοκρατία είναι ένα κάλεσμα για να βγούμε από την απάθεια, να αλλάξουμε την πολιτική ζωή και να φέρουμε πάλι στο επίκεντρο τον πολίτη και τον άνθρωπο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του διαπίστωσε ότι ο πολίτης αισθάνεται σήμερα αδύναμος μπροστά στις εξελίξεις και πρόσθεσε ότι «μπορεί να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά δεν συμμετέχει καθημερινά».

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα «πώς παίρνονται οι αποφάσεις για την κατανομή του πλούτου, τις επενδύσεις, την διάθεση των φορολογικών εσόδων» και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αντίστοιχα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

    «Ποιος παίρνει τις αποφάσεις στην ΕΕ», ρώτησε και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «το νέο Σύνταγμα της ΕΕ μεταβιβάζει σημαντικές αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε ζητήσει δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται».

    «Εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο, αλλάζοντας το Κίνημά μας, και σε αυτή τη νέα αρχή τούς χρειαζόμαστε όλους», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, αναγγέλλοντας ότι στις 20 Δεκεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει την πρώτη μέρα του εθνικού διαλόγου με 3ωρη συζήτηση, που θα γίνει με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, με θέμα τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας.

    Στην αυριανή επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, θα συζητηθούν τα θέματα της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΪΤΙΔΗ ΚΑΙ ΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Συνεργασία με το Προεδρείο του ΣΑΕ είχαν σήμερα ο Πρόεδρος και ο Α' Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ευγένιος Χαϊτίδης και Γρηγόρης Νιώτης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την κατάρτιση προτάσεων για τον Εκτελεστικό Νόμο περί λειτουργίας του ΣΑΕ.

    Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Χαϊτίδης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του ΣΑΕ έως την πλέων σημαντική και καρποφόρα από κοινού με το Προεδρείο της Επιτροπή της οποίας ηγείται. Όπως είπε συζητήθηκαν θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα ή θέλουν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις ενόψει της κατάρτιση του Νόμου.

    «Είμαι αισιόδοξος ότι το ΣΑΕ θα εκπληρώσει επιτυχέστερα το ρόλο του στο μέλλον και εμείς, ως επιτροπή της Βουλής για θέματα Απόδήμων, είμαστε στο πλευρό των αποδήμων αδελφών μας», είπε ο κ. Χαϊτίδης. « Είναι μεγάλη και πιστεύω δικαίως η ικανοποίηση μου ότι η Επιτροπή μας δημιούργησε εκείνο το μοντέλο του πολιτικού φορέα, όπου διατηρώντας τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, συνεργαζόμαστε για ένα κοινό στόχο».

    Για το έως τώρα έργο του ΣΑΕ ο κ. Χαιτίδης είπε: « Το ΣΑΕ απέδωσε έργο και είναι άδικο να το κατακρίνουμε και μάλιστα εύκολα. Από κάθε καλό υπάρχει το καλύτερο και αυτό θα το πετύχουμε με όσα συζητήσαμε σε αυτή τη συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ».

    Από την πλευρά του ο Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, χαρακτήρισε το ΣΑΕ ως μια μεγάλη ελπίδα.

    «Ο απόδημος Έλληνας, μέσα η έξω από το ΣΑΕ, δίνει πάντα τον καλύτερο του εαυτό. Προσπαθούμε μέσα από το ΣΑΕ και την παγκόσμια έδρα του τη Θεσσαλονίκη να κάνουμε όσα δεν κάναμε δεκαετίες πριν την ίδρυσή του. Να δώσουμε ένα βήμα διαλόγου και εκπροσώπησης στον έξω ελληνισμό», είπε ο κ. Νιώτης.

    Τόνισε δε ότι το ΣΑΕ με βάση τον Εκτελεστικό Νόμο, πρέπει να κατοχυρωθεί πολύ ουσιαστικά ως ο θεσμός αντιπροσώπευσης και έκφρασης των ζωντανών δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού, όπως προστάζει το Σύνταγμα.

    «Για να γίνει αυτό πρέπει ο νέος Εκτελεστικός Νόμος να δεσμεύει την ελληνική πολιτεία, την ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο, την ελληνική αυτοδιοίκηση, ώστε να μην τους αντιμετωπίζουμε μόνο επετειακά ούτε συναισθηματικά», είπε ο κ. Νιώτης. «Πρέπει να έχει πολιτική και προγραμματική βάση, να έχει βάση αξιοπιστίας και διαρκούς διαλόγου. Η πρόταση μου είναι να κάνουμε πράξη την επιταγή του Συντάγματος. Να κάνουμε το ΣΑΕ πραγματικό αντιπροσωπευτικό όργανο του έξω ελληνισμού. Να εισηγείται και να παίρνει απαντήσεις. Να διαβουλεύεται με την ελληνική πολιτεία με τιμή και αν θέλετε με κύρος».

    [08] Ο Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ 487 ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΟΕΚ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Τα συμβόλαια παραχώρησης και τα «κλειδιά» 487 κατοικιών στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, παρέδωσαν σε ισάριθμους τυχερούς δικαιούχους, ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Άγγελος Οικονομόπουλος, σε εκδήλωση που έγινε σήμερα το μεσημέρι στον υπαίθριο χώρο του νέου οικισμού του ΟΕΚ.

    Ο κ. Γιακουμάτος στην ομιλία του τόνισε ότι στόχος του υπουργείου και του ΟΕΚ είναι να μην υπάρχουν πλέον καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργατικών κατοικιών και αυτές να παραδίδονται εντός 2,5 χρόνων από την ημέρα της θεμελίωσής τους.

    Αναφερόμενος στον οικισμό που παραδόθηκε σήμερα και φέρει την επωνυμία «Θεσσαλονίκη 17», είπε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης βρεφονηπιακού σταθμού.

    Το συνολικό κόστος του έργου του οικισμού, ο οποίος περιλαμβάνει και όλα τα απαιτούμενα δίκτυα υποδομής, ανήλθε σε 21 εκατ. ευρώ. Εκτός από το κόστος των κτιρίων των κατοικιών, στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα δίκτυα της αίθουσας εκδηλώσεων και της πλήρους διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

    Νωρίτερα, ο κ. Γιακουμάτος είχε σύσκεψη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με το προεδρείο του Κέντρου και με εκπροσώπους εργασιακών σωματείων, μέλη των οποίων αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

    [09] ΧΡ.ΦΩΛΙΑΣ:"ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ο "ΠΟΛΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Φιλόδοξο και ρεαλιστικό πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης, χαρακτήρισε τον «Πόλο Καινοτομίας», που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας μιλώντας στις εργασίες του 1ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Αξιοποίηση καλών πρακτικών αξιολόγησης και προαγωγής της επιχειρηματικότητας με αξιοποίηση της καινοτομίας», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Παρατηρητήριο Περιφερειακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Μακεδονίας.

    «Στόχος είναι να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε Μητρόπολη καινοτομίας, ώστε να έρθουν νέες επιχειρήσεις, να έρθει τεχνογνωσία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Φώλιας υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης, που όπως είπε εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του βορειοελλαδικού χώρου με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη».

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης Ιωάννης Τσουκαλάς, αναφερόμενος στον «Πόλο Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» επισήμανε ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι όροι του παιχνιδιού δεν έχουν τεθεί ακόμη». Ωστόσο επισήμανε ότι οι όροι αυτοί θα είναι ιδιαίτερα σκληροί.

    [10] ΤΗΝ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ Ο Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, θα κηρύξει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, την έναρξη της Διυπουργικής Διάσκεψης της Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σκοπός της Διυπουργικής Διάσκεψης είναι η προώθηση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και η διασύνδεσή της με την ενεργειακή αγορά των χωρών της Ε.Ε.

    Η ενεργειακή εβδομάδα αρχίζει με τομεακές συναντήσεις των εκπροσώπων των υπουργείων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

    Στην 3η Διυπουργική Διάσκεψη συμμετέχουν ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Andris Piebalgs, υπουργοί των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης (Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Π.Γ.Δ.Μ., Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Σλοβενία, Κόσσοβο, Μολδαβία, Τουρκία), και των κοινοτικών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσεχία), εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπουργείων.

    [11] ΠΓΔΜ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ - ΑΧΜΕΤΙ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2004 (15:34 UTC+2)

    Σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης κατέληξαν σήμερα ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, και ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

    Η συμφωνία επήλθε μετά από αρκετές μέρες διαπραγματεύσεων και έτσι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ στις 15 Δεκεμβρίου.

    Εμπόδιο στις συνομιλίες των δύο κομμάτων στάθηκε η άρνηση του Μπούτσκοφσκι να τοποθετήσει ως υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, τον Αγκρόν Μπουτζάκου ηγετικό στέλεχος του Αλβανικού κόμματος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ανάμειξη σε οικονομικά σκάνδαλα, αλλά τελικά το αίτημα ικανοποιήθηκε.

    Ο Μπούτσκοφσκι κατέθεσε στη Βουλή τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, στην οποία προτείνει 4 αντιπροέδρους και 14 υπουργούς, εκ των οποίων τα 5 υπουργεία θα ελέγχει το Αλβανικό κόμμα (DUI) και άλλα τρία υπουργεία, το τρίτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του Ρίστο Πένοφ.

    [12] ΤΟ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 2004 (14:45 UTC+2)

    Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό πριν τη 17η Δεκεμβρίου, εντάσσεται στην τακτική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν ενόψει των διαβουλεύσεων που ακολουθούν και των πιέσεων που θα ασκηθούν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας στο περιθώριο του τακτικού συνεδρίου του ΔΗΚΟ, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η κ. Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τέτοια στάση, η οποία θα δικαιολογεί γόητρα ή διαπραγματευτικές θέσεις, τονίζοντας ότι «η 17η Δεκεμβρίου δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μια πορείας».

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [13] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

    Αγκυρα, 11 Δεκεμβρίου 2004 (14:45 UTC+2)

    Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα χαλαρώσουν τους όρους που θέτουν στην Τουρκία, όταν θα κληθούν να αποφασίσουν, την προσεχή εβδομάδα, για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    ''Νομίζω ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε για τις ενταξιακές συνομιλίες'' είπε ο κ. Ερντογάν κατά την επιστροφή του αργά χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες, όπου εξέθεσε τις θέσεις της χώρας του ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

    [14] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ουάσινγκτον, 11 Δεκεμβρίου 2004 (14:44 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν σε ομιλία του στην Συνέλευση των Τουρκοαμερικανικών Συνδέσμων στην Ουάσινγκτον.

    Ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι οι ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη την ψήφο των Τ/Κ "υπέρ της ειρήνης και ενός μέλλοντος στην Ευρώπη", προβαίνουν σε βήματα που στοχεύουν στη μείωση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν χαλαρώσεις στους εμπορικούς και τουριστικούς περιορισμούς με την τ/κ κοινότητα και αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης των κατεχομένων.

    ''Εκφράζουμε λύπη γιατί μια ιστορική ευκαιρία για μια βιώσιμη και διαρκή ειρήνη στο νησί χάθηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Παραμένουμε δεσμευμένοι μέχρι την επίτευξη μιας συμφωνίας", σημείωσε ο Αμερικανός ΥΦΕΞ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΕ ΔΙΖΩΝΙΚΗ - ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

    Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια λύση διζωνική - δικοινοτική που θα μπορούσε να προκύψει με βελτίωση του σχεδίου Ανάν με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη διάρκεια ομιλίας του στο 8ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το σχέδιο αυτό ''δεν οδηγούσε σε λειτουργική και βιώσιμη λύση, δεν ήταν δίκαιο και ισορροπημένο, δεν αντιμετώπιζε τις λογικές ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού και, πάνω από όλα, δεν προωθούσε την επανένωση της Κύπρου, αλλά αντίθετα ενίσχυε και διαιώνιζε τις διαιρετικές τάσεις στο χώρο, στην οικονομία, στην κοινωνία και στους θεσμούς και δεν κατοχύρωνε ισότιμα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών''.

    Ο κ.Παπαδόπουλος είπε πως δεν αγνοεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν και που εξακολουθούν να απειλούν τον κυπριακό λαό, αλλά αυτοί οι κίνδυνοι -όπως ανέφερε- δεν είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζαμε εάν γινόταν δεκτό το σχέδιο Ανάν ως είχε για τη λύση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ''ανεδαφικό και αβάσιμο'' το επιχείρημα της Τουρκίας ότι με τη στάση που επέδειξε η τουρκική πλευρά στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν έκανε το χρέος της.

    Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι υπόχρεη έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και έναντι της ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, καλώντας τη χώρα αυτή να αποσύρει τα στρατεύματά της αίροντας την κατοχή και εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της πριν ή μέχρι τη 17η Δεκεμβρίου, οπόταν αναμένει να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Για το εάν θα ασκήσει ή όχι ο ίδιος το δικαίωμα αρνησικυρίας της Δημοκρατίας ως μέλους της ΕΕ για την παραχώρηση στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι όλα θα αποφασισθούν την τελευταία στιγμή, τη 17η Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής.

    Παρόντες στην εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, Υπουργοί της κυβέρνησης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών κομμάτων και βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων από την Ελλάδα και τα κατεχόμενα, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα υγείας και καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 25αρας ΠΙΣΙΝΑΣ: ΠΕΜΠΤΟΣ Ο Γ. ΔΡΥΜΩΝΑΚΟΣ ΣΤΑ 200μ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Ο Γιάννης Δρυμωνάκος στον τελικό των 200μ. πεταλούδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 25άρας πισίνας πήρε την 5η θέση με χρόνο 1:55.77 συντρίβοντας το δικό του ρεκόρ που είχε πετύχει στον πρωινό προκριματικό με 1:57.19.

    «Τον τελευταίο καιρό είμαι πάρα πολύ καλά. Από πέρυσι που άνοιξε ο καιρός έχω κάνει πολύ προπόνηση. Τόσο καλή και δυνατή προπόνηση ίσως να κάνω για τους επόμενους Ολυμπιακούς», ανέφερε ο Ελληνας κολυμβητής μετά το τέλος της κούρσας του.

    Αναλυτικά οι 8 πρώτοι στα 200μ. πεταλούδα των ανδρών είναι:

    1. Νικολάι Σκβορτσόφ (Ρωσία) 1:52.90

    2. Πάβελ Κορζενιόφσκι (Πολωνία) 1:53.19

    3. Ιοαν Γκέργκελ (Ρουμανία) 1:54.86

    4. Ανατόλι Πολιακόφ (Ρωσία) 1:55.70

    5. Γιάννης Δρυμωνάκος (Ελλάδα) 1:55.77

    6. Λούκατς Ντρζεβίνσκι (Πολωνία) 1:55.35

    7. Ντένις Σιλάντιεφ (Ουκρανία) 1:56.35

    8. Άλες Αμπερτσεκ (Σλοβενία) 1:58.20.

    [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Χωρίς να πιάσει κορυφαία απόδοση ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φύγει από το κλειστό της Πυλαίας με τους βαθμούς της νίκης, κερδίζοντας στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής την Ολύμπια Λάρισας με 87-67.

    Η ομάδα της Λάρισας ξεκίνησε δυνατά και με κορυφαίο παίκτη τον Φράνκο Νάκιτς κατάφερε να διατηρηθεί κοντά στο σκορ. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ είχε σε πολύ καλή ημέρα τον Μουλαομέροβιτς που πέτυχε 22 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Από την Ολύμπια Λάρισας καλύτερος παίκτης και πρώτος σκόρερ ήταν ο Νάκιτς που πέτυχε 21 πόντους. Σημειώνεται ότι αυτή η νίκη για την ομάδα του ΠΑΟΚ ήρθε μετά από τέσσερα άσχημα αποτελέσματα.

    Τα δεκάλεπτα: 21-20, 42-39, 59-51, 87-67

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 22 (2), Βασιλειάδης 17 (3), Βασιλόπουλος 9 (1), Γκαγκαλούδης 6, Μαυροκεφαλίδης, Ταμίρ 12 (2), Μέι, Μπασμίνοφ 4, Νίλσεν 17 (1).

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Παπαβασιλείου, Μπάρκλεϊ 6 (2), Λάππας 4, Γκραντ 1, Κακλαμάνος 2, Μπένερμαν 10 (2), Νάκιτς 21 (3), Χαρισμίδης 2, Παπακώστας 10, Γιάνσεν 7 (1), Καράτζιος 4.

    [18] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 59-58 ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Ηρακλής επιβλήθηκε στο Ιβανώφειο του Μακεδονικού με 59-58 και απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι διαθέτει δυνατή έδρα.

    Ο αγώνας πρόσφερε έντονες συγκινήσεις από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Ο Ηρακλής από την αρχή πήρε ένα μικρό προβάδισμα, ενώ στην 3η περίοδο κατάφερε να πάρει διαφορά ακόμη και 7 πόντων. Ωστόσο δύο λεπτά πριν το τέλος ο Μακεδονικός βρέθηκε μπροστά στο σκορ (57-58) με κορυφαίο τον Χάτσον. Όμως ο τελευταίος σε αυτό το σημείο αποβλήθηκε με πέντε φάουλ και έτσι ο Ηρακλής κατάφερε να ανεβάσει την απόδοσή του και 23 δεύτερα πριν το τέλος να προηγηθεί με σκορ 59-58.

    Τα δεκάλεπτα: 16-14, 34-30, 50-49, 59-58.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χάμιλτον 15, Μιλόσεβιτς 1, Καλαϊτζίδης, Ηλιάδης 11, Μπράιαντ 9, Ταπούτος 4, Παπαϊωακείμ 8, Δέδας 8, Χέντζακ, Κούβελας 3.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καυκής, Παπαμακάριος 3, Κέτσμαν 5, Χάτσον 13, Ρίματς 8, Χίζνιακ 9, Μάικλ 11, Τσάνακ 9.

    [19] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ (92-72) ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Σε ρυθμό προπόνησης ο Αρης επιβλήθηκε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης του Πανελληνίου με 92-72. Οι κίτρινοι δεν συνάντησαν ουσιαστική αντίσταση, παρά μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, όπου οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να ισορροπήσουν το παιχνίδι.

    Από τους νικητές καλύτερη απόδοση είχε ο Κόλινς που πέτυχε 25 πόντους, ενώ τον ακολούθησε ο Κυρίτσης με 19π. Από τον Πανελλήνιο τους περισσότερους πόντους (25) πέτυχε ο Τσαμάτος.

    Τα δεκάλεπτα: 25-17, 49-26, 70-49, 92-72

    ΑΡΗΣ: Κόλινς 25, Κέιστλ 4, Ραΐτσεβιτς 4, Κυρίτσης 19, Φάρμερ 11, Χαριτόπουλος 3, Μεσεριάκου 8, Καραποστόλου 9, Στακ 6, Σχορτσιανίτης 3.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Μασλαρινός 6, Κανταρτζής 3, Μποζίκας 3, Γιανγκ 8, Τσόπης 15, Γκαρσία 8, Λίγκος 4, Τσαμάτος 25.

    [20] ΙΣΟΠΑΛΟ (0-0) ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Ισόπαλη χωρίς τέρματα έληξε η αναμέτρηση του Άρη με το Αιγάλεω που διεξήχθη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Α εθνικής. Οι δύο ομάδες δεν έπιασαν την καλύτερη απόδοσή τους, με τον Αρη να έχει μια μικρή υπεροχή, την οποία όμως δεν κατάφερε να αξιοποιήσει. Χαρακτηριστικό της αναμέτρησης ήταν το γεγονός ότι ο Γιώργος Χατζάρας αντιμετώπισε για πρώτη φορά την παλιά του ομάδα.

    Οι φάσεις που "ζέσταναν" τις κερκίδες ήταν ελάχιστες και ξεχωρίζουν αυτές του Λαζανά στο 27' όταν ο παίκτης σούταρε από κοντά και απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Αιγάλεω, στο 63΄ όταν ο Αμπελάς γύρισε την μπάλα στο το ύψος της μικρής περιοχής, ο Σιντιμπέ δεν κατάφερε να μπλοκάρει, αλλά ο Παπουτσής απομάκρυνε, στο 73΄ όταν ο Μανουσάκης από κοντά δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα και στο 77΄ όταν ο Σανχούρχο με καλή εκτέλεση φάουλ, προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Σιντιμπέ κάτι που δεν πέτυχε.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Μαζαράκης (Κεφαλονιάς). Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Αλεξόπουλος, Παπαδόπουλος και Χλωρός.

    ΑΡΗΣ: Λυμπερόπουλος, Νάιντος, Γόγολος, Παπαδόπουλος, Καλλιμάνης, Βανγκέλι (69΄ Χρυσάφης), Μουράφσκι, Σανχούρχο, Μαρκομιχάλης, Αμπελάς, Λαζανάς.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Εντουσέι, Ψωμάς, Αλεξόπουλος, Παπουτσής, Μπάρκογλου (55΄ Μακρής), Φωτάκης (90΄ Άγγος), Σκοπελίτης, Μανουσάκης (74΄ Χλωρός), Τσάτσος, Αγρίτης.

    [21] ΦΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2004 (15:40 UTC+2)

    Από τις αρχές του 2004 έχασαν τη ζωή τους 54 δημοσιογράφοι, ενώ εξασκούσαν τα καθήκοντά τους, κυρίως στο Ιράκ και στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

    Βάση των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η οργάνωση, η φονικότερη χρονιά μετά το 1994 όταν έχασαν τη ζωή τους 66 δημοσιογράφοι σε Αλγερία, Ρουάντα και Βοσνία είναι η φετινή.

    [22] ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 11 Δεκεμβρίου 2004 (14:17 UTC+2)

    Ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπέρναρντ Κέρικ, που είχε προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, μετά από στοιχεία που ήρθαν στο φως σχετικά με την οικονόμο του.

    Όπως έγινε γνωστό, η οικονόμος και νταντά που είχε προσλάβει ο Κέρικ, έχει προβλήματα με το νόμο μετανάστευσης, αλλά και με την εφορία.

    Σε σχετική επιστολή προς τον Μπους, με την οποία δικαιολογεί την απόσυρση της υποψηφιότητάς του, ο Κέρικ εξηγεί: «Εάν προχωρούσα δεν θα ήταν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κυβέρνησης, του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας και του Αμερικανικού λαού».

    [23] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 10 ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Κέτα, 11 Δεκεμβρίου 2004 (14:07 UTC+2)

    Περισσότερα από 10 άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές του Πακιστάν, ως υπόπτους για σειρά επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και την χθεσινή βομβιστική επίθεση στην πόλη Κέτα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 27.

    Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή της αστυνομίας της χώρας, Περβέζ Ραφί, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις. Στο μεταξύ, την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η εθνικιστική ομάδα BLA.

    [24] ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ρώμη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (13:41 UTC+2)

    Ενοχο για συνεργασία με την μαφία έκρινε Ιταλικό δικαστήριο στενό πολιτικό και επιχειρηματικό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καταδικάζοντάς τον σε εννιά χρόνια φυλάκιση.

    Ο Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι, γερουσιαστής του κόμματος του Μπερλουσκόνι Forza Italia και πρώην πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρείας του Ιταλού πρωθυπουργού Publitalia, κατηγορήθηκε ότι δρούσε ως σύνδεσμος ανάμεσα στη μαφία και την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας.

    Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει ως ποινή 11 χρόνια φυλάκισης, υποστηρίζοντας ότι ο Ντελ Ούτρι είχε συχνές επαφές με τη μαφία όταν εργαζόταν για την εταιρεία της οικογένειας Μπερλουσκόνι Fininvest από το 1974 1994. Σύμφωνα με την σημερινή απόφαση εναντίον του, ο Ντελ Ούτρι, απαγορεύεται να ασκεί οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

    Σημειώνεται ότι μόλις χθες δικαστήριο του Μιλάνο αθώωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό σε υπόθεση για διαφθορά.

    [25] ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ

    Ραμπάτ, 11 Δεκεμβρίου 2004 (13:20 UTC+2)

    Την ανάγκη οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στον Αραβικό κόσμο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ανοίγοντας το συνέδριο «Φόρουμ για το μέλλον» που πραγματοποιείται στο Μαρόκο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περίπου 30 χώρες.

    Εν μέσω της συνέχισης της βίας στο Ιράκ, πολλοί είναι αυτοί στη Μέση Ανατολή που θεωρούν τη διεξαγωγή του συνεδρίου ως μία ακόμη μορφή της ιμπεριαλιστικής τακτικής των ΗΠΑ.

    «Ολοι μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά την απειλή της τρομοκρατίας. Για να νικήσουμε τους εξτρεμιστές πρέπει να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της απόγνωσης και της σύγχυσης που εκμεταλλεύονται οι εξτρεμιστές για να πετύχουν τους στόχους τους» είπε ο Πάουελ και έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν της χώρες της περιοχής να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση με τον δικό τους τρόπο.

    [26] ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ορίζεται κατ' εξαίρεση η σημερινή μέρα, 11η Δεκεμβρίου, (Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού), ως ημέρα ελευθέρας εισόδου για τα παιδιά και έναν συνοδό τους σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο.

    [27] "ΜΠΙΡΛΙΜΠΙΜ Ο ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ" ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Το νέο της παιδικό βιβλίο "Μπιρλιμπίμ ο καλικάντζαρος" από τις εκδόσεις Μίλητος, θα παρουσιάσει το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι στον ΙΑΝΟ, η λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τασούλα Τσιλιμένη.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν παιδιά από τη θεατρική ομάδα των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, η εμψυχώτρια Λία Ναστά, αλλά και ο ίδιος ο καλλικάντζαρος, που θα περιμένει τα παιδιά για παιχνίδι, κατασκευές και ζαβολιές.

    Η Τασούλα Τσιλιμένη διδάσκει την τέχνη της αφήγησης και της μυθοπλασίας. Από το 1979 ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία. Το 1983 τιμήθηκε με το Α' βραβείο από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Καρδίτσας για το έργο της "Ιστορίες για μικρά παιδιά". Το 1989 τιμήθηκε από τον ίδιο φορέα για το έργο "Η παιδική λογοτεχνία στο νηπιαγωγείο". Επίσης έχει γράψει το μυθιστόρημα "Τη νύχτα που ζήλεψε το φεγγάρι", ενώ είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 11 December 2004 - 19:13:47 UTC