Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ "ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΥΣ" ΟΔΗΓΟΥΣ
  • [02] ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 3% ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ
  • [05] 20.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
  • [06] ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • [07] ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΦΛΟΓΑ" ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
  • [08] ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΝΔ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
  • [09] Ο Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Σ.Η.Ε.Α.
  • [11] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
  • [12] ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ
  • [13] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΟΥΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΑΦΚΑ
  • [15] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [16] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
  • [17] ΕΥΧΕΣ ΣΕΖΕΡ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • [18] ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] 24 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  • [21] ΧΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΚΣΕΒΙΤΣ
  • [22] ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
  • [23] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 2ων ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [24] ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [25] ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ IAAF ΣΤΟ ΣΕΓΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
  • [26] 50.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΑΤΑ - ΚΛΩΝΟ
  • [27] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [28] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [29] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [30] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΚΑΤΑ 14 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [31] ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ
  • [32] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ "ΑΓΙΑΣ ΝΥΧΤΑΣ"
  • [33] ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΟΠΕΠ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ
  • [34] ΜΕΛΩΔΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ 16 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [35] ΛΑΜΠΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ "ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΥΣ" ΟΔΗΓΟΥΣ

    Πάτρα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (11:41 UTC+2)

    Γερά πρόστιμα, θα επιβάλλονται από την τροχαία στους «απρόσεκτους» οδηγούς, ενώ θα κατάσχονται τα αυτοκίνητα όσων οδηγούν με ταχύτητα πάνω από το όριο ή υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι από σήμερα και στο εξής, όσοι οδηγοί κινούνται στο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Λευκάδας. Σύμφωνα με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Πάτρας, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, θα κατάσχονται τα αυτοκίνητά τους, σε περίπτωση που διαπιστώνεται από την τροχαία ότι οδηγούν με ταχύτητα πάνω από 140 χιλιόμετρα, η υπό την επήρεια οινοπνεύματος που ξεπερνά το 1,1%.

    [02] ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2004 (09:51 UTC+2)

    Ανοιχτά μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα παραμείνουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, με βάση το συνεχές εορταστικό ωράριο που εφαρμόζεται από τις 16 Δεκεμβρίου, προς διευκόλυνση των καταναλωτών. Αύριο, παραμονή Χριστουγέννων, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 4 μετά το μεσημέρι.

    Από τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου ως και την Πέμπτη 30 του μηνός, οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους από τις 9 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η αγορά θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

    Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα τα Σαββατοκύριακα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου του 2005 (σε αντικατάσταση της Κυριακής 19/12/2004).

    ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

    Εξάλλου, σήμερα και από τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου ως και την Πέμπτη 30 του μηνός, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ. Στις 24 και στις 31 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα. Κλειστά θα παραμείνουν το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων και το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου του 2005 (σε αντικατάσταση της Κυριακής 19/12/2004)._

    [03] ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Aθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (15:13 UTC+2)

    Τη δημιουργία Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα λειτουργεί με ανεξάρτητο τρόπο και θα κάνει προτάσεις για τομές στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και της οικονομίας ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, οι προτάσεις της επιτροπής θα αφορούν σε θέματα πάταξης της γραφειοκρατίας, μεγαλύτερης αποκέντρωσης και αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. "Η κυβέρνηση επιζητεί την κριτική και επιζητεί τη γνώση ανθρώπων οι οποίοι τη διαθέτουν" είπε ο υπουργός και τόνισε ότι η Επιτροπή θα διευκολύνει την παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος.

    Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι δύο κεντρικές προτεραιότητες της επιτροπής είναι η απλοποίηση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την επιχειρηματικότητα και η απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

    Στην Επιτροπή μετέχουν ο Ακαδημαϊκός κ. Επ. Σπηλιωτόπουλος, ως Πρόεδρος, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Δ. Αργυριάδης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Δημόπουλος, ο Καθηγητής κ. Γ. Κασσιμάτης, η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ελένη Λουρή, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντ. Μακρυδημήτρης, ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Μπήτρος, η Αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Αθανασία Παπαλεξανδρή, ο πρ. Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Παπαλεξόπουλος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπ. Φλογαϊτης, ως μέλη.

    Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Πρ. Παυλόπουλος και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλοφοσκούφης, δήλωσαν:

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: «Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού είχε ως αντικείμενο τη δημιουργία μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για πρόσωπα, τα οποία είναι καταξιωμένα στο χώρο της κοινωνικής, οικονομικής και επιστημονικής μας ζωής, έχουν γνώση της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και των οικονομικών διαστάσεων της Δημόσιας Διοίκησης.

    Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα όργανο από ανεξάρτητες προσωπικότητες, που δεν έχουν καμία απολύτως δέσμευση, ως προς τη διατύπωση των απόψεών τους, που θα μπορούν να εκφράζουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που η Κυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει μέσα από το πρόγραμμά της.

    Η Επιτροπή αυτή θα έχει πλήρη ανεξαρτησία, δεν είναι βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης. Τα πρόσωπα επελέγησαν πέρα και έξω από οποιαδήποτε πολιτική τοποθέτηση. Και, επιπλέον, η Επιτροπή αυτή θα λειτουργεί με τρόπο ανεξάρτητο.

    Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις πρέπει να τεκμηριώνονται. Και, το κυριότερο, πρέπει κάθε Κυβέρνηση να υφίσταται την κριτική, η οποία είναι απαραίτητη, για να βελτιώνεται. Με αυτές τις προϋποθέσεις, αυτή η Επιτροπή θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αλλά μόνο ως προς τη διοικητική της υποστήριξη. Κατά τα λοιπά, η Επιτροπή αυτή θα είναι απολύτως ανεξάρτητη».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η Επιτροπή τί θα κάνει ακριβώς;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από πρόσωπα που έχουν γνώση στο χώρο της Οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης. Θα μπορούν κάλλιστα να κάνουν προτάσεις για τομές, που αφορούν π.χ. την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη μεγαλύτερη αποκέντρωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, την οικονομική αποτίμηση του έργου της Δημόσιας Διοίκησης. Και αυτό είναι απαραίτητο, διότι, όπως είναι γνωστό, στον τόπο μας έχουμε πολλά όργανα που αποφασίζουν, δεν υπάρχουν όμως οι μηχανισμοί εκείνοι, οι οποίοι μπορούν να κάνουν την κριτική, η οποία είναι απαραίτητη, για να μπορέσουν τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε και να γίνουν καλύτερα και να αποδώσουν περισσότερο στην πράξη.

    Η Κυβέρνηση επιζητεί την κριτική και επιζητεί τη γνώση ανθρώπων οι οποίοι τη διαθέτουν. Το έχουμε πει από την αρχή. Το Κυβερνητικό πρόγραμμα είναι γνωστό. Από κει και πέρα, η Επιτροπή αυτή θα βοηθήσει, ώστε να παρακολουθήσουμε στην πορεία τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων αυτών.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι ορίζοντα, κύριε Υπουργέ, θα ακουστούν οι πρώτες προτάσεις και πότε θα υλοποιηθούν;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Θα μου επιτρέψετε - διότι θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις με την Επιτροπή αυτή - να τα εκθέσουμε στην πορεία. Πάντως, σας είπα, η Επιτροπή αυτή θα είναι απολύτως ανεξάρτητη να προχωρήσει στο έργο της και να κάνει τις προτάσεις της. Να ξέρετε όμως ότι είναι μια Επιτροπή που θα συνεδριάζει συχνά και ότι ο χρονικός ορίζοντας, μέσα στον οποίο θα δείτε και τα πρώτα αποτελέσματα της λειτουργίας της, θα είναι πολύ βραχύς.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Όπως γνωρίζετε, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών, είναι μια κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης. Ο ρόλος αυτής της Επιτροπής είναι να μας βοηθήσει, με τις προτάσεις, τις εισηγήσεις και τις αναλύσεις που θα κάνει, στις διαδικασίες, στο να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Οι δύο μεγάλες προτεραιότητες είναι: Η απλοποίηση των διαδικασιών, που έχουν να κάνουν με την οικονομική διάσταση, με την επιχειρηματικότητα, με τις επενδύσεις. Σήμερα υπάρχουν διαδικασίες που χρειάζονται απλοποίηση. Η Επιτροπή αυτή, η οποία έχει και πολλούς έγκριτους οικονομολόγους, αλλά και ανθρώπους της αγοράς, θα μας βοηθήσει σε αυτό το στόχο. Η δεύτερη προτεραιότητα έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη. Χρειάζεται να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες. Θα υπάρξουν προτάσεις από την Επιτροπή. Θα αξιοποιηθούν από την Κυβέρνηση οι προτάσεις αυτές σε μια διαρκή διαδικασία. Δεν θα υπάρξει μια έκθεση, πάνω στην οποία θα πάρουμε εμείς πρωτοβουλίες. Θα υπάρχουν συνεχείς προτάσεις, είναι μια διαδικασία συνεχής, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για να απλοποιήσουμε την κατάσταση.

    Θα αξιοποιήσουμε πλήρως και τις δυνατότητες του Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, για την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών, προκειμένου να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να αντιμετωπίσουμε και τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν και σε νομικό επίπεδο, διότι υπάρχουν και πολλά νομικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη της χώρας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε για το ΛΑΦΚΑ. Τελικά τι θα γίνει με όλες αυτές τις αιτήσεις που κατατίθενται;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Θα αξιοποιήσουμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, προκειμένου να απλοποιηθεί η κατάσταση και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιο τρόπο; Ξέρουμε τον τρόπο;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Θα ήθελα να σας τονίσω το εξής: Αν και το θέμα αυτό έχει αντιμετωπισθεί αρμοδίως, επαναλαμβάνω τη θέση που η Κυβέρνηση διατύπωσε, χωρίς να είναι αυτό θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως είπε η Κυβέρνηση, έστω και μια τελεσίδικη απόφαση να υπάρξει, θα εφαρμοστεί για όλους. Και, κατά τούτο, δεν είναι απαραίτητο να υποβληθούν αιτήσεις. Για όσους όμως θεωρήσουν, για τους δικούς τους λόγους, ότι πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις αυτές, σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, έθεσε στη διάθεση του κοινού, από σήμερα, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ώστε να υποβάλλονται οι αιτήσεις και εκεί, για να διευκολυνθούν οι πολίτες και, επομένως, η κατάθεση να θεωρείται εμπρόθεσμη και να αποφευχθούν, για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα βεβαίως, τα θέματα παραγραφής.

    Επαναλαμβάνουμε όμως ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί - και έχει σημασία αυτή η δέσμευση - ότι και μια τελεσίδικη απόφαση να υπάρξει, αυτή δεσμεύει την Κυβέρνηση για καθέναν ενδιαφερόμενο. Επομένως, αυτό το θέμα δεν υφίσταται".

    [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 3% ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ"

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (16:01 UTC+2)

    Φιλοδοξία της κυβέρνησης Καραμανλή, είναι να πετύχει το όριο του 3%, χωρίς να αυξήσει τη φορολογία, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της «Ντόϊτσε Βέλε».

    Αναφορικά με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε:

    «Ηταν αναμενόμενο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αναθεωρήσει την πολιτική της στον τομέα της ανάπτυξης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα τελευταία χρόνια δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα από το δημόσιο τομέα για τους Ολυμπιακούς και αυτό έπρεπε τώρα φυσικά να αλλάξει. Στόχος μας είναι να δώσουμε ώθηση στον ιδιωτικό τομέα, όπως στον τουρισμό, στις εξαγωγές, σε μέρος της βιομηχανίας, η οποία είναι ανταγωνιστική, στην παροχή υπηρεσιών. Ενα από τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 25%. Εχουμε υιοθετήσει ένα νέο νόμο επενδύσεων, ο οποίος θα αναζωογονήσει και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Οι κρατικές επενδύσεις θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές αλλά όχι τόσο όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πολιτική απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.»

    Παρά το ότι το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να φθάσει το 2004 στο 5,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διέθετε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πόσο εφικτό είναι οι ρυθμοί αυτοί να διατηρηθούν;

    «Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τους μέχρι σήμερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Υπάρχουν βέβαια αναλυτές οι οποίοι αμφιβάλλουν, αλλά ελπίζουμε η Ελλάδα να καταφέρει να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της και μέσω του νέου νόμου για τα επενδυτικά κίνητρα και την περιφερειακή σύγκλιση αλλά και μέσω της μείωσης της φορολογίας», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

    Συχνά διατυπώνονται οι κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Αλλες γειτονικές χώρες διαθέτουν χαμηλότερη φορολογία και φθηνότερα εργατικά χέρια. Πώς μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση; Λέει σχετικά ο κ. Αλογοσκούφης:

    «Δεν μπορούμε βεβαίως να ανταγωνιστούμε χώρες οι οποίες έχουν πολύ πιο χαμηλή φορολογία. Διαθέτουμε άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα έχουμε ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, έχουμε μια πολύ πιο αναπτυγμένη οικονομία. Εκτός αυτού βρισκόμαστε στο κέντρο μιας περιοχής η οποία αναπτύσσεται διαρκώς. Στο βορρά υπάρχουν οι βαλκανικές χώρες και ανατολικά η Τουρκία, και όλες προσβλέπουν στην ένταξη τους στην ΕΕ. Εμείς λοιπόν είμαστε στο κέντρο αυτής της περιοχής. Διαθέτουμε λοιπόν συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα του μάνατζμεντ και της παροχής υπηρεσιών.»

    Ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε πως θέλει η Ελλάδα να γίνει συνώνυμο της ποιότητας στους τομείς όπου μπορεί να είναι ανταγωνιστική και στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης ανήκει:

    «Η μείωση του δημόσιου ελλείμματος και να καταφέρουμε τον επόμενο χρόνο να φθάσουμε το όριο του 3%. Θα μπορούσαμε να το πετύχουμε γρήγορα αυτό αυξάνοντας τη φορολογία. Κάτι τέτοιο όμως θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και δεν το θέλαμε.»

    [05] 20.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ"

    Σικάγο, 23 Δεκεμβρίου 2004 (10:43 UTC+2)

    Περισσότερες από 20.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας του ΣΑΕ Αμερικής σε απάντηση της απόφασης της Αμερικανικής Κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Π.Γ.Δ.Μ. ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Β&Ν Αμερικής Χρήστος Τομαράς η άμεση ανταπόκριση του Μητροπολίτη Ιάκωβου του Σικάγο έδωσε στην προσπάθεια αυτή μεγάλη ώθηση και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεργασία του Σεβασμιότατου.

    «Η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ και οι ακούραστες προσπάθειες της ηγεσία της, οι οργανισμοί-μέλη του ΣΑΕ, το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο (HEC) όπως επίσης και η ιστοσελίδα μας έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας», τόνισε ο κ. Τομαράς. «Συγχαίρουμε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την απόφαση συμμετοχής όλων των Μητροπόλεων των ΗΠΑ στην προσπάθεια Διαμαρτυρίας. Το ΣΑΕ Β. & Ν. Αμερικής θεωρεί τιμή του να παραδώσει στον Σεβασμιότατο το πακέτο των υπογραφών, που μαζί με τις αιτήσεις διαμαρτυρίας που έχει παραλάβει η Αρχιεπισκοπή από άλλες πηγές θα παραδοθούν στον Πρόεδρο Μπους και στην ηγεσία του Κογκρέσου την κατάλληλη στιγμή.

    Είμαστε αισιόδοξοι πως η κίνηση αυτή θα προκαλέσει την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ να επανεξετάσει και να αλλάξει την σκόπιμη και λανθασμένη πολιτική της Αμερικανικής Κυβέρνησης για την Π.Γ.Δ.Μ.», είπε ο κ. Τομαράς προσθέτοντας ότι το ΣΑΕ Αμερικής παρακολουθεί συστηματικά το «Μακεδονικό Θέμα» για χρόνια.

    Μερικές εβδομάδες πριν την αλλαγή πολιτικής της Αμερικανικής Κυβέρνησης, ο κ. Τομαράς είχε στείλει γράμμα στο Πρόεδρο Μπους σχετικά με την χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» από τον Υπουργό Rumsfeld κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια τον περασμένο Οκτώβριο. Επίσης το ΣΑΕ Αμερικής βρισκόταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με το τηλεοπτικό κανάλι "The History Channel" σχετικά με το κείμενο της σειράς για το Μέγα Αλέξανδρο, που μεταδόθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. «Αν και η αποστολή του ΣΑΕ δεν προβλέπει πολιτική δραστηριότητα, η Περιφέρεια μας έχει δεσμευτεί να κάνει οτιδήποτε δυνατό για να προστατεύσει τα εθνικά ενδιαφέροντα της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Τομαράς.

    [06] ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (14:34 UTC+2)

    Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε σήμερα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, «ο κ. Στεφανόπουλος δέχτηκε παράκληση του πρώην βασιλέως Κωνσταντίνου, όπως επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα μέλη της οικογενείας τους».

    [07] ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΦΛΟΓΑ" ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Μ. Μαθιουδάκη, τον Γενικό Γραμματέα Ν. Μεγγρέλη και τη νομική σύμβουλο Χρ. Σαλαβράκου, επισκέφθηκε χθες το Ίδρυμα παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια "Η Φλόγα" και μοίρασε δώρα στα παιδιά.

    Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε η Πρόεδρος Μ. Τρυφωνίδου και μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, οι οποίοι ευχαρίστησαν την ΕΣΗΕΑ για την ευγενική της χειρονομία και τη χαρά που έδωσε στα παιδιά.

    Ο Πρόεδρος κ. Μ. Μαθιουδάκης, εξ' ονόματος του Δ.Σ., συνεχάρη το Ίδρυμα για τις προσπάθειές του να σταθεί δίπλα στα παιδιά, που βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους, και υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια.

    [08] ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΝΔ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Και στο μεγάλο θέμα της γραφειοκρατίας η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ανέτοιμη να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    «Πριν από τις εκλογές η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής δήλωναν πανέτοιμοι για την πάταξη της γραφειοκρατίας, μιλώντας ως και για την επανίδρυση, υποτίθεται, του κράτους. Σήμερα, δέκα μήνες μετά, ο Πρωθυπουργός δημιουργεί μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα εκφράζει τις θέσεις και τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, και θα κάνει προτάσεις για τομές που απαιτούνται», σημείωσε ο κ. Αθανασάκης.

    «Και σ' αυτό, δηλαδή το μεγάλο θέμα της γραφειοκρατίας και της δημόσιας διοίκησης, το οποίο ενδιαφέρει κάθε πολίτη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δηλώνει ανέτοιμη να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Και σ' αυτό το μεγάλο θέμα καταγράφεται ήδη ο πρώτος χαμένος χρόνος για την κυβέρνηση της Ν.Δ», πρόσθεσε.

    [09] Ο Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Στην πρώτη της συνεδρίαση, η νέα Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού εξέλεξε ομόφωνα ως συντονιστή της τον Νίκο Χουντή.

    Την ερχόμενη Τετάρτη η Πολιτική Γραμματεία θα καταλήξει στο σύνολο των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβουν τα μέλη του οργάνου.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Σ.Η.Ε.Α.

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του στο Υπουργείο, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) με επικεφαλής τον πρόεδρο της Μανώλη Μαθιουδάκη.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της διαδικασίας ενημέρωσης των διαπιστευμένων στο υπουργείο δημοσιογράφων. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    [11] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

    Ναύπλιο, 23 Δεκεμβρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο Γενικό Κατανεμητή του Ψηφιακού Κέντρου του ΟΤΕ.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ, σήμερα στις 3.00 μ.μ.αποκαταστάθηκαν πλήρως οι τηλεπικοινωνίες στις περιοχές: Τολό, Αγία Τριάδα, Άγιο Αδριανό, Τίρυνθα, Ίρια, Λυγουριό, Τραχειά, Παλαιά και Νέα Επίδαυρο και Άγιο Δημήτριο.

    Στην πόλη του Ναυπλίου, αποκαταστάθηκε η λειτουργία του ψηφιακού κέντρου και από το βράδυ θα αρχίσουν να λειτουργούν σταδιακά οι τηλεφωνικές συνδέσεις με προτεραιότητα στα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης (Αστυνομία, Νοσοκομείo κ.λ.π.) καθώς και σε εκείνα των Τραπεζών και Εμπορικών Καταστημάτων.

    [12] ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 23 Δεκεμβρίου 2004 (17:17 UTC+2)

    Η Εθνική τράπεζα της Ελλάδας στη Σερβία εκδίδει τις πρώτες πιστωτικές κάρτες με το πρόγραμμα visa από τον περασμένο Νοέμβριο. Πιστωτική κάρτα, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΓΚΛΑΣ του Βελιγραδίου, μπορούν να αποκτήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, χωρίς ιδιαίτερες προϋποθέσεις. Χρειάζεται μόνο να υποβάλλουν αίτηση και να ανοίξουν λογαριασμό στην Τράπεζα. Ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης στο λογαριασμό, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να κάνει αγορές από καταστήματα και να σηκώνει χρήματα από όλα τα μηχανήματα που δέχονται την κάρτα, στη Σερβία και στο εξωτερικό.

    Οι πελάτες της τράπεζας που πληρώνουν κάποιο δάνειο θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις δόσεις μέσω των μηχανημάτων, μεταφέροντας τα χρήματα από το λογαριασμό τους στο λογαριασμό που πληρώνουν το δάνειο.

    Για πρώτη φορά στη Σερβία θα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης χρημάτων μέσω μηχανημάτων.

    Ο υπεύθυνος του τμήματος για πιστωτικές κάρτες της τράπεζας κ. Κόντιτς δήλωσε ότι σχεδιάζουμε να εκδίδουμε 1500 κάρτες το μήνα. Η τράπεζα σκοπεύει να εκδώσει και κάρτα visa classic

    [13] ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (16:50 UTC+2)

    Με απώλειες ολοκλήρωσε σήμερα τις συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, η οποία είχε μεν όλα τα χαρακτηριστικά της χτεσινής ήπια ανοδικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, μικρή διακύμανση του δείκτη γύρω από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας μέχρι και το τελευταίο ημίωρο πλην όμως έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Με μοναδικά στηρίγματα ορισμένους τραπεζικούς τίτλους αλλά και μερικές μετοχές του κλάδου των επενδύσεων, που προσπαθούσαν να κρατήσουν τη σημαία ψηλά, ο δείκτης κατέγραφε, μέχρι και το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, οριακές απώλειες. Από το σημείο εκείνο, όμως, και μετά η πτωτική του πορεία άρχισε κάπως να επιταχύνεται, επιβαρύνοντας την ήδη κακή, συνολική εικόνα της αγοράς.

    Άλλο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε μετοχές της περιφέρειας αλλά και σε τηλεπικοινωνιακούς τίτλους, οι οποίες και οδήγησαν σε απώλειες το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Σοφοκλέους, ο οποίος, όμως, κατάφερε να κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.700 μονάδων.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, ύστερα από μια συνεχή πτωτική πορεία, έκοψε τελικά το νήμα της συνεδρίασης με απώλειες 0,12% και διαμορφώθηκε στις 2.712,72 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.709,13 και των 2.725,45 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Χωρίς το χτεσινό μεγάλο τζίρο από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, ο όγκος των συναλλαγών επέστρεψε σήμερα στο γνώριμο ύψος του και περιορίστηκε στο ποσό των 127,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία και πάλι τα 46.858.810,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα της ALPHA BANK, αξίας 6.994.400,00 ευρώ, στα 24,98 ευρώ και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ LEASING, προϋπολογισμού 8.918.837,40 ευρώ, στα 7,26 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 71 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 215 πτωτικών και 134 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των ΕΡΓΑΣ (+12%) και της ΒΙΣ (+11,05%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τίτλοι των ΠΡΟΜΟΤΑ (-17,65%), Fanco (-16,67%), ELTON (-15,38%) και της INTERSONIC (-15%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών οι 3 από τους 4 δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Eurobank Mid 50 συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,33%. Αισθητή πτώση κατά 1,54 % σημείωσε ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και ακολούθησαν ο δείκτης Mid 40 της μέσης (-0,31%), καθώς και ο FTSE/ASE 140 (-0,09%). Αντίθετα, ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,04%.

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το μεν πρώτο να ενισχύεται σε ποσοστό 0,52% και το δε δεύτερο να διαγράφει πτωτική τροχιά κατά 0,48%, την ταχύτητα της οποίας, όμως, κατάφερε να συγκρατήσει κατά το τελευταίο δίλεπτο των συναλλαγών.

    Η άνοδος του τραπεζικού κλάδου είναι αποτέλεσμα των αυξημένων τοποθετήσεων στις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (+1,36%), EFG (+1,24%), ETE (+0,42%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,33%) και της ALPHA BANK (+0,32%). Από την άλλη, η πτωτική πορεία του τηλεπικοινωνιακού οφείλεται στις ρευστοποιήσεις τίτλων της ΛΑΝ ΝΕΤ (-5%) και του ΟΤΕ (-1,22%). Στον αντίποδα η μετοχή της COSMOTE ενισχύθηκε κατά 0,42%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτική τροχιά διέγραψαν η μεγάλη πλειοψηφία των συνολικά 22 επιμέρους και κλαδικών δεικτών, με εξαίρεση τρεις από αυτούς (μαζί με τον τραπεζικό δείκτη), οι οποίοι και τερμάτισαν τις συναλλαγές έχοντας θετικό πρόσημο.

    Αναλυτικότερα, κέρδη κατέγραψε ο δείκτης των εταιριών επενδύσεων, που σημείωσε ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 0,39%, εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα των τοποθετήσεων στις μετοχές των ΔΙΑΣ (+4,57%) και της DOMUS (+2,44%), καθώς και εκείνος των βασικών μετάλλων, ο οποίος και ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06%.

    Αντίθετα, επικεφαλής των πτωτικών τέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών, σημειώνοντας ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 3,39%, εξαιτίας των αυξημένων ρευστοποιήσεων που καταγράφηκαν στις μετοχές των εταιριών ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ (-4,57%) και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (-1,05%).

    Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν και οι δείκτες των εταιριών υψηλής κυκλ. ταχύτητας (2,63%) και εκείνος των κλωστοϋφαντουργικών (2,29%). Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,09%), καθώς και των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-1,06%).

    Κατά 0,99% υποχώρησε ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και ακολούθησαν οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (-0,87%), των βιομηχανιών (-0,78%), του λιανικού εμπορίου (-0,71%), των συμμετοχών (-0,69%), των κατασκευαστικών (-0,63%), των τροφίμων και ποτών (-0,44%) και της πληροφορικής (-0,37%). Μικρή κάμψη εμφάνισαν οι κλάδοι των διυλιστηρίων και του χονδρικού εμπορίου (-0,19% αμφότεροι) και των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,14%).

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΟΥΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΑΦΚΑ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (16:27 UTC+2)

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλει στο σύνολο των δικαιούχων τα αναδρομικά από την ειδική εισφορά υπέρ του Δημοσίου και του ΛΑΦΚΑ, εφόσον έστω και ένας συνταξιούχος δικαιωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, επανέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.

    Τα αναδρομικά θα καταβληθούν από την ημερομηνία που θα αναφέρει η δικαστική απόφαση, οπότε δεν συντρέχει λόγος υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, "διότι έτσι ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο", πρόσθεσε ο υφυπουργός. Εάν, παρά ταύτα, επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, μπορούν, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους, να απευθύνονται και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τα οποία θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις και θα τις διαβιβάζουν στις αρμόδιες συνταξιοδοτικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες του ΚΕΠ έχουν ήδη λάβει τις σχετικές εντολές και είναι καθ' όλα έτοιμες να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Το θέμα της καταβολής των αναδρομικών από την ειδική συνταξιοδοτική εισφορά υπέρ του δημοσίου και του ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους του δημοσίου και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης αποτέλεσε θέμα σημερινής σύσκεψης, με τη συμμετοχή δύο υπουργών και τριών υφυπουργών.

    Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης-Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος και Απασχόλησης-Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Επίσης, το "παρών" έδωσαν οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης-Αποκέντρωσης, Απόστολος Ανδρεουλάκος και Απασχόλησης-Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νίκος Αγγελόπουλος.

    [15] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2004 (16:00 UTC+2)

    Κάτω από δυσμενείς συνθήκες θα ζήσουν το 2005 οι Ελληνες, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, "η οποία με την απογραφή οδήγησε τη χώρα σε μια καταστροφική εξέλιξη για την εθνική οικονομία", όπως τόνισε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Κατά την καθιερωμένη περιοδεία του στις ιστορικές αγορές του Μοδιάνο και του Καπανίου, ενόψει των χριστουγέννων, ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: "η παράλογη επιβάρυνση στην οποία εξέθεσε την ελληνική οικονομία η ΝΔ, με το κόλπο της κατασκευής ελλειμμάτων και χρέους, είναι κάτι πάρα πολύ βλαπτικό για τον τόπο. Είναι γεγονός ότι θα ζήσουμε αυτή την καινούργια χρονιά με ευθύνη της ΝΔ, κάτω από δύσκολες συνθήκες".

    "Όσον αφορά τον προϋπολογισμό έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα: Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία ένας προϋπολογισμός που υποχρεωτικά θα αλλάξει. Πρώτον, διότι διαπιστώθηκε από την Ε.Ε ότι έχει υπερβολικά ελλείμματα και δεύτερον διότι δεν ανταποκρίνεται στη δέσμευση, που τον Ιούλιο ζήτησε η Ε.Ε, να οδηγήσουμε σταθερά σε μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%. Αυτό, όπως, καταλαβαίνετε δεν είναι ό,τι το καλύτερο για μια νέα χρονιά. Αυτό που εμείς θέλουμε να καταγγείλουμε είναι το γεγονός ότι τελικά η κυβέρνηση υποσχέθηκε περισσότερες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερο εισόδημα και αυξήσεις για όλους, πράγματα τα οποία δεν θα πραγματοποιηθούν, διότι οδήγησε τη χώρα, μέσα από αυτήν την περιπετειώδη υπόθεση της απογραφής, σε μια καταστροφική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία", υπογράμμισε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Εξάλλου, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε στην κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας την αδυναμία αντιμετώπισης των βασικών αναγκών των πολιτών και τη σημαντικότατη μείωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου καταναλωτή. Οπως τόνισε, "αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε αυτό έχει ευθύνες η ΝΔ, η οποία δείχνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις".

    Κατά την καθιερωμένη περιοδεία του στις αγορές του Μοδιάνο και του Καπανίου, στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των χριστουγέννων, ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε. "φέτος παρατηρούμε ότι ορισμένα είδη οπωροκηπευτικών έχουν χαμηλές τιμές. Αυτό οφείλεται στο ότι υλοποιήθηκαν, επιτέλους, οι διατάξεις του νομοσχεδίου που είχαμε ψηφίσει πέρυσι και οι οποίες διαμόρφωσαν νέες διαδικασίες ελέγχου. Βέβαια, και ο καλός καιρός στάθηκε σύμμαχος σε αυτήν την εξέλιξη".

    Πάντως, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, παρά την όποια βελτίωση στις τιμές ορισμένων οπωροκηπευτικών, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι εμφανές. "Είναι πασιφανές ότι οι τιμές είναι ανεβασμένες και υπάρχει ακρίβεια, όχι τόσο στα τρόφιμα, όσο στα βιομηχανικά προϊόντα και στις υπηρεσίες. Το εισόδημα του πολίτη δοκιμάζεται. Διαπιστώνεται αδυναμία αντιμετώπισης των βασικών του αναγκών. Παρατηρείται σημαντικότατη μείωση της αγοραστικής δυνατότητας του μέσου καταναλωτή. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε αυτό έχει ευθύνες η κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ, η οποία δείχνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει αυτές τις εξελίξεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, για το κυπριακό, ο κ.Τσοχατζόπουλος είπε: «Τα όσα δήλωσε ο κ. Ρουσσόπουλος ήταν ανακριβή, διότι με το σχέδιο Ανάν επικεφαλής θα ήταν και πάλι ο κ. Παπαδόπουλος και στην καλύτερη περίπτωση θα συμπροέδρευε ο κ. Ντενκτάς. Εντούτοις, μπαίνουν ορισμένα ερωτήματα. Θα ήθελα να ξέρω αν τελικά υπάρχει διαφορετική πολιτική από τη Ν.Δ, σε σχέση με το σχέδιο Ανάν. Έχω την εντύπωση ότι και τα δυο κόμματα είχαμε υποστηρίξει από κοινού το «ναι» στο σχέδιο Ανάν, εκτός αν στη Ν.Δ άλλα έλεγαν και άλλα εννοούσαν».

    [16] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

    Αγκυρα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενημέρωσε σήμερα τις Επιτροπές της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τη Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε., της 17ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Ο Γκιουλ πριν την έναρξη της ενημέρωσης, προέβη σε σύντομες δηλώσεις κατά τις

    οποίες είπε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. μετά από μία

    διάρκεια εργασίας 50 ετών που προηγήθηκε. Ακόμη, είπε ότι αφού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα έχει μπροστά της μία μακρόχρονη περίοδο και πρόσθεσε: «Η χώρα η οποία ξεκινάει διαπραγματεύσεις θα πει ότι έχει περάσει σε μία νέα φάση. Αυτό οδηγεί σε μία διαφορετική κατάσταση και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό».

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Κοινοβουλευτικών επιτροπών ο Γκιουλ τόνισε ότι το Κυπριακό θα λυθεί με συμβιβασμό και πρόσθεσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και του ζήτησε να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος.

    Σχετικά με τις διατυπώσεις για το Κυπριακό στο Σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου ο Γκιουλ ανέφερε ότι αυτές δεν αποτελούν αναγνώριση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    [17] ΕΥΧΕΣ ΣΕΖΕΡ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    Αγκυρα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμετ Νετζντετ Σεζέρ απηύθυνε για πρώτη φορά μήνυμα

    προς τους Χριστιανούς πολίτες της Τουρκίας εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Στο μήνυμα ο Σεζέρ «εύχεται στους Χριστιανούς Καλά Χριστούγεννα» και προσθέτει ότι «αυτές οι μέρες βοηθούν στην ενδυνάμωση της αγάπης και του σεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους». Ο κ. Σεζέρ αναφέρει ότι «η Ανατολία είναι το λίκνο πολλών θρησκειών, ανάμεσά τους και του Χριστιανισμού και για αιώνες η Ανατολία φιλοξενεί διαφορετικούς πολιτισμούς και πιστούς που ζουν μαζί αρμονικά και ειρηνικά».

    Ο κ. Σεζέρ αναφέρει επίσης ότι «η Τουρκία αποτελεί σύμβολο ανεξιθρησκίας όπου διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν κάτω από την ελευθερία της έκφρασης και της πίστης». Τέλος ο Τούρκος πρόεδρος εύχεται τα Χριστούγεννα να φέρουν στους Χριστιανούς της Τουρκίας και στους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο ευτυχία και ειρήνη».

    Ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν εξέδωσε επίσης ευχητήριο μήνυμα Χριστουγέννων για τους Χριστιανούς πολίτες, στο οποίο τόνισε:

    «Συμμερίζομαι με αισθήματα ευτυχίας, εν ονόματι όλου του λαού μας, τη χαρά και τον ενθουσιασμό των Χριστιανών πολιτών μας με την ευκαιρία των Χριστουγέννων. Εύχομαι η Εορτή των Χριστουγέννων να φέρει ηρεμία και ευτυχία στους Χριστιανούς πολίτες μας, στον Χριστιανισμό και σ' όλο τον Κόσμο».

    Ευχετήριο μήνυμα για τους Χριστιανούς πολίτες εξέδωσε και ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Αρίντς.

    [18] ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 23 Δεκεμβρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,25%, κλείνοντας στις 1.008,26 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,04% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,21 μονάδες. Μειωμένη σε σύγκριση με χθες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 223 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 32,5% του τζίρου.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,26% κατέγραψε επίσης ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 337,92 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] 24 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βουκουρέστι, 23 Δεκεμβρίου 2004 (18:44 UTC+2)

    Η νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας θα απαρτίζεται από 24 υπουργούς δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών Εμίλ Μποκ και πρόσθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2005.

    Ο Μποκ τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ το 2007.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ

    Βουκουρέστι, 23 Δεκεμβρίου 2004 (18:44 UTC+2)

    Το Ανθρωπιστικό Κόμμα της Ρουμανίας (RUR) ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Συμμαχία Φιλελεύθερων-Δημοκρατικών PNL-PD για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος του RUR, Νταν Βοικουλέσκου ανήγγειλε σήμερα την απόφαση του κόμματος να συνεργαστεί με τη Συμμαχία και τόνισε ότι αυτή η κίνηση είναι για το συμφέρον της Ρουμανίας και το κόμμα του επιθυμεί να συμβάλει στην διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

    Η Συμμαχία PNL-PD σε συνεργασία με το RUR μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Χθες ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] ΧΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΚΣΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Χώρισαν οι δρόμοι του Ολυμπιακού και του Ντούσαν Βούκσεβιτς, αφού έλυσαν το απόγευμα κοινή συνεναίσει τη συνεργασία τους. Οι υπόλοποι "ερυθρόλευκοι"... σκόρπισαν μετά την επιστροφή τους από την Μπολόνια στους τέσσερις ορίζοντες.

    Ο Μαρκί Πέρι αναχώρησε για το Σικάγο, ο Λαβόρ Ποστέλ για τη Νέα Υόρκη, ο Τζεφ Νορντγκαρντ για το Μιλγουόκι, ο Ιβάν Ζορόσκι για το Βελιγράδι, ο Έλβιρ Όβσινα για τη Λιουμπλιάνα και ο Γιόνας Καζλάουσκας για το Βίλνιους.

    Ο Λιθουανός τεχνικός έχει δώσει ραντεβού με τους παίκτες του για το απόγευμα της Δευτέρας (27/12), ενώ οι τρεις Αμερικανοί λόγω του μεγάλου ταξιδιού έχουν εξασφαλίσει δυο ακόμα μέρες άδειας και θα επιστρέψουν στο ΣΕΦ το απόγευμα της Τετάρτης (29/12).

    Αυτό που επιθυμούν όλοι είναι η επιστροφή τους σε κανονικούς ρυθμούς να συνοδευτεί με πολλές αλλαγές για την ομάδα κι αυτό φαίνεται από τα λόγια του Μαρκί Πέρι: «Ελπίζω να επιστρέψουμε πιο φρέσκοι και με περισσότερο καθαρό μυαλό, για το καλό της ομάδας. Να παίξουμε επιτέλους σαν ομάδα», επισήμανε ο Αμερικανός πλέι μέικερ που στάθηκε και στην ήττα από τη Φορτιτούντο: «Είναι απλά τα πράγματα. Στο πρώτο ημίχρονο παίξαμε σαν ομάδα και στο δεύτερο παίζαμε ένας εναντίων όλων».

    Όσο για τον Τζεφ Νορντγκααρντ; «Είχαμε πει πριν από το παιχνίδι ότι πρέπει να σταματήσουμε τα τρίποντά τους, αλλά δεν το κάναμε. Είχαμε πει ακόμα ότι είναι περισσότερο επικίνδυνοι στο δεύτερο ημίχρονο που ζεσταίνονται. Αλλά Κάναμε πολλά λάθη στην άμυνα, ενώ ο Βούγιανιτς ήταν εκπληκτικός. Μας σκότωσε στο τρίτο δεκάλεπτο», ολοκλήρωσε ο Λιθουανός τεχνικός.

    [22] ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Επίσημα μέλος της οικογένειας του ΠΑΟ είναι ο Κώστας Χαραλαμπίδης. Ο 23χρονος Κύπριος δεξιός μπακ χαφ, που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στον ΑΠΟΕΛ, υπέγραψε πενταετές (3+1+1) συμβόλαιο συνεργασίας με τους «πράσινους» χωρίς να γίνουν γνωστά τα οικονομικά ανταλλάγματα.

    Σημειώνεται ότι για την απόκτηση του Χαραλαμπίδη είχε ενδιαφερθεί και η ΑΕΚ, αλλά τότε δεν πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση γιατί δεν ήθελε ο παίκτης, αφού ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα που αγάπησε από μικρός.

    [23] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 2ων ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ανακοινώθηκε σήμερα το πρόγραμμα των δεύτερων αγώνων του κυπέλλου Ελλάδας στη φάση των «32». Αυτό είναι το ακόλουθο:

    3/1/05:

    Χαλκηδόνα - Κέρκυρα (Δημ. Νεάπολης) 16:00

    Πανιώνιος - Πανηλειακός (Πανιωνίου) 15:00

    4/1/05:

    Απόλλωνας Αθ. - Λάρισα (Γ. Καμάρας) 14:15

    5/1/05:

    Ηλυσιακός - Ηρόδοτος (Γρ. Λαμπράκη) 14:15

    Αγ. Δημήτριος - ΑΕΚ (Αγ. Δημητρίου) 14:15

    Εθνικός - Αγρ. Αστέρας (Δημ. Νίκαιας) 14:15

    Ηρακλής - Νίκη Βόλου (Καυτανζόγλειο) 14:15

    Καλαμαριά - Πανσερραϊκός (Καλαμαριάς) 14:15

    ΟΦΗ - Θύελλα Πατρών (Θ. Βαρδινογιάννης) 14:15

    11/1/05:

    Πτολεμαΐδα - Εργοτέλης (Δημ. Πτολεμαΐδας) 14:15

    12/1/05:

    Αρης - Ατρόμητος (Χαριλάου) 14:15

    Καστοριά - Παύλος Μελάς (ΟΑΚΑ Καστοριάς) 14:15

    Ξάνθη - Λεβαδειακός (Ξάνθης) 14:15

    Αιγάλεω - ΠΑΟΚ (Δημ. Αιγάλεω) 16:00

    Καλλιθέα - Ολυμπιακός (Δημ. Καλλιθέας) 19:00

    Ιωνικός - Παναθηναϊκός (Δημ. Νεάπολης) 18:00.

    [24] ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Καλές γιορτές ευχήθηκαν σήμερα οι παίκτες του Αρη, που βρέθηκαν στα γραφεία της ΠΑΕ και πήραν δώρα από τους ανθρώπους της διοίκησης τόσο για τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους.

    «Πρέπει να ξεκουραστούμε και να περάσουμε μαζί με τις οικογένειές μας, όμως πάντα στο βάθος του μυαλού μας θα πρέπει να είναι η αναμέτρηση με τον Πανιώνιο», επισήμανε μεταξύ άλλων στην σημερινή προπόνηση ο προπονητής των κιτρίνων, Γιώργος Χατζάρας, ο οποίος τους είπε ότι οι προπονήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι το απόγευμα της Κυριακής.

    Στον μεταγραφικό τομέα ακόμη περιμένουν τον Εκουένε. Σε νέα συνομιλία που είχαν σήμερα οι άνθρωποι της διοίκησης επισήμαναν ότι μετά τις εορτές των Χριστουγέννων θα μπουν σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τον μάνατζερ του παίκτη. Από την άλλη ακόμη περιμένουν να πάρουν βίζες οι τέσσερις καμερουνέζοι προκειμένου να μπορέσουν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη. Πάντως οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να έρθουν ση Θεσσαλονίκη μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

    [25] ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ IAAF ΣΤΟ ΣΕΓΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ- ΘΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Κοινοποιήθηκε σήμερα στον ΣΕΓΑΣ από την IAAF επιστολή με την οποία θεώρησε μη αποδεκτές τις γραπτές εξηγήσεις των αθλητών Κατερίνας Θάνου, Κώστα Κεντέρη και του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου.

    Ετσι σύμφωνα με τους κανονισμούς της, τους θέτει σε προσωρινή διαθεσιμότητα από αγώνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέχρι την επίλυση της υπόθεσής τους.

    Παράλληλα μεταβιβάζει πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς, την υπόθεση ενώπιον της αρμόδιας Πειθαρχικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ, προκειμένου αυτή να αποφασίσει εάν διαπράχθηκαν παραβιάσεις κανονισμών σε θέματα doping και εάν ναι να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές.

    Ετσι η διαδικασία πρέπει να είναι δίκαιη και αμερόληπτη και να διέπεται από τις αρχές των άρθρων 38.8 του κανονισμού της ΙΑΑF. Δηλαδή να διασφαλίσει το δικαίωμα ακρόασης, παρουσίασης αποδεικτικών στοιχείων, προσέλευσης μαρτύρων και εκπροσώπησης από Νομικό Σύμβουλο.

    [26] 50.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΑΤΑ - ΚΛΩΝΟ

    Ουάσινγκτον, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Μία Αμερικανίδα πλήρωσε 50 χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσει ένα κλώνο του γάτου της που πέθανε το 2003, και έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέκτησε κατοικίδιο ζωάκι-κλώνο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το ζωάκι-κλώνος είναι προϊόν καλιφορνέζικης εταιρίας βιοτεχνολογίας η οποία αποφάσισε να ανοίξει επιχείρηση για να ικανοποιεί περίεργους ζωόφιλους.

    Η νεογέννητη γατούλα-κλώνος ονομάζεται Λίτλ Νίκι και παραδόθηκε στην Αμερικανίδα ιδιοκτήτριά της στις 10 Δεκεμβρίου, οκτώ εβδομάδες μετά από τη γέννησή της.

    "Δεν βλέπω καμία διαφορά μεταξύ της Λίτλ Νίκι και της Νίκι" (της γάτας που πέθανε το 2003 σε ηλικία 17 ετών) δήλωσε πανευτυχής η ιδιοκτήτρια , που λίγο πριν το θάνατο της γάτας της ζήτησε από ειδικούς ερευνητές να πάρουν κύτταρά με το DNA της ώστε να καταστεί δυνατόν να παραχθεί ο κλώνος της.

    [27] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Βαγδάτη, 23 Δεκεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών ξέσπασαν στη Φαλούτζα του Ιράκ, στην οποία επιστρέφουν σταδιακά οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που την είχαν εγκαταλείψει το Νοέμβριο, μετά την έναρξη των αμερικανικών επιχιερήσεων.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέϊτεντ Πρες στην ευρύτερη περιοχή της Φαλούτζα σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες, εδώ αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους ανταρτών στην ίδια την πόλη.

    Σήμερα επετράπη η επιστροφή στη Φαλούτζα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, που είχαν καταφύγει με τους άλλους πρόσφυγες στις κοντινές περιοχές.

    Περίπου 2.000 κάτοικοι - από τους 250.000 και πλέον κατοίκους που είχε η Φαλούτζα- θα επισκεφτούν τα σπίτια τους για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται και να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν εκεί.

    Ο υπουργός Ασφαλείας της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ δήλωσε ότι οι κάτοικοι επέμεναν να επιστρέψουν στις εστίες τους παρά το γεγονός ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ότι υπάρχουν νάρκες στους δρόμους της πόλης.

    Στα σημεία ελέγχου οι αμερικανικές δυνάμεις έπαιρναν τα δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζουν την ίριδα των ματιών των Ιρακινών που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να διασφαλίσουν οι Αμερικανοί ότι δε θα επιστρέψουν στη Φαλούτζα μέλη της ιρακινής αντίστασης.

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επιστροφή των κατοίκων της Φαλούτζα θα είναι επώδυνη, ιδίως μόλις αντικρίσουν την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η πόλη.

    Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Καρολάιν Χόλι, μετέδωσε ότι οι κάτοικοι της Φαλούτζα επιθυμούν απεγνωσμένα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η ζωή στα αντίσκηνα το χειμώνα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

    Η επιστροφή των κατοίκων αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες.

    Η ιρακινή μεταβατική ηγεσία τόνισε ότι έχει τοποθετήσει δεξαμενές νερού στην πόλη και θα δώσει στον κάθε πολίτη που επιστρέφει από 100 δολάρια.

    Σε άλλες εξελίξεις στο Ιράκ:

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο στη δυτική Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    Περισσότεροι από 40 ύποπτοι για συμμετοχή στην ιρακινή αντίσταση συνελήφθησαν από Αμερικανούς πεζοναύτες κατά τη διάρκεια επιδρομών σε πόλεις νοτίως της Βαγδάτης.

    Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση με πύραυλο εναντίον αστυνομικού τμήματος της Βαγδάτης.

    Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι η πολύνεκρη επίθεση στη Μοσούλη ήταν το έργο ενός βομβιστή αυτοκτονίας. Η επίθεση σε αμερικανική βάση στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

    Η αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία «Κόντρακ», η οποία έχει αναλάβει μεγάλα έργα στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το προσωπικό της από τη χώρα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους για την ασφάλεια.

    [28] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 23 Δεκεμβρίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις συγκλόνισαν το απόγευμα την ιρακινή πρωτεύουσα, μετέδωσαν οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

    [29] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Κίεβο, 23 Δεκεμβρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία Βίκτορ Γιούσενκο προηγείται με 14 εκατοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο φιλοευρωπαίος Γιούσενκο συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 51%, ενώ ο πρωθυπουργός Γιανουκόβιτς 37% σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο κοινωνιολογικής έρευνας και το Κέντρο κοινωνικής παρακολούθησης μεταξύ 2.035 ερωτηθέντων από όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.

    Στις εκλογές της Κυριακής καλούνται να ψηφίσουν 37 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

    [30] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΚΑΤΑ 14 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 23 Δεκεμβρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία, κι ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιούσενκο, προηγείται με 14 εκατοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης

    Ο φιλοευρωπαίος Γιούσενκο συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 51%, ενώ ο πρωθυπουργός Γιανουκόβιτς 37%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο κοινωνιολογικής έρευνας και το Κέντρο κοινωνικής παρακολούθησης, μεταξύ 2.035 ερωτηθέντων από όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον στις σχέσεις μεταξύ της χώρας αυτής και της ΕΕ. Είπε ακόμη ότι είναι «σίγουρος ότι όλα τα κόμματα θα συμβάλλουν ώστε οι εκλογές να είναι ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς». Στις εκλογές της Κυριακής καλούνται να ψηφίσουν περίπου 37 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

    Στο μεταξύ, η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στη δηλητηρίαση του Γιούσενκο, του 50χρονου πρώην πρωθυπουργού που στις αρχές του χρόνου υποστήριξε ότι οι αρχές προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν με διοξίνη.

    «Μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μέσα ενημέρωσης το γραφείο τύπου της SBU κρίνει αναγκαίο να ανακοινώσει ότι η υπηρεσία δεν έχει καμία σχέση με την επιδείνωση της υγείας του Βίκτορ Αντρίγιοβιτς Γιούσενκο», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.

    [31] ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (12:44 UTC+2)

    Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Eθνικού Kέντρου Bιβλίου, στεγάζονται, ασφαλείς πλέον, οι τρεις χιλιάδες τόμοι της βιβλιοθήκης Στρατή Tσίρκα, μετά τη μεταφορά τους από τη βίλα Mπότση και την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν υποστεί από την πολύχρονη υγρασία και την εγκατάλειψη. Η βιβλιοθήκη θα είναι πλέον ανοικτή στο κοινό (όχι ως δανειστική) τις εργάσιμες μέρες από τις 9 το πρωί ώς τις 5 μ.μ.

    «Δώσαμε μάχη με τον χρόνο και με τα χρήματα», είπε η διευθύντρια του EKEBI Kατρίν Bελισσάρη. H υπόσχεση που δόθηκε όμως κρατήθηκε. Tα βιβλία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», ήταν στη θέση τους και μπορούσε να δει κανείς στις ράχες των βιβλίων παλιά λεξικά, βιβλία για την Aίγυπτο, για τον Kαβάφη, για τους Aιγυπτιώτες, βιβλία ομοτέχνων του Tσίρκα με πολλές αφιερώσεις. Kαι εκτός από τους μελετητές, η Kατρίν Bελισσάρη προσκάλεσε και τα μέλη του Συλλόγου Φίλοι του Tσίρκα να συνεδριάζουν στον χώρο της βιβλιοθήκης. «H προσωπικότητα μιας βιβλιοθήκης απαυγάζει την προσωπικότητα αυτού που τη σχηματίζει», είπε χθες το μεσημέρι στο Eθνικό Kέντρο Bιβλίου ο βιβλιογράφος Kυριάκος Nτελόπουλος και πρόσθεσε: «Mε τη μεταφορά των βιβλίων και τη συντήρησή τους κερδήθηκε το μέλλον της βιβλιοθήκης».

    O Aιγυπτιώτης δημοσιογράφος Σοφιανός Xρυσοστομίδης ευχαρίστησε εκ μέρους του Συλλόγου Φίλοι του Tσίρκα το EKEBI. «O Tσίρκας είναι ζωντανός και επίκαιρος συνομιλητής», είπε.

    H Xρύσα Προκοπάκη, η μελετήτρια και μεταφράστρια του Tσίρκα στα Γαλλικά, μετέφερε τις ευχαριστίες της Aντιγόνης Xατζηανδρέα - Tσίρκα και υπογράμμισε ότι τα βιβλία «τιμήθηκαν όπως τους έπρεπε». Eπισήμανε ότι η βιβλιοθήκη είναι μια επιλογή του συνόλου των βιβλίων που είχε ο Tσίρκας στην Aίγυπτο -όσα του χρειαζόταν για να δουλεύει και τα αγαπημένα του. Xθες προστέθηκαν στα ράφια της δύο τόμοι από τη μετάφραση της Tριλογίας στα Tουρκικά, και λίγο μετά τις γιορτές η βιβλιοθήκη θα συμπληρωθεί με τη νέα έκδοση της τριλογίας «Aκυβέρνητες Πολιτείες» που επιμελήθηκε η Xρ. Προκοπάκη. Eκδοση στοιχειοθετημένη εξ αρχής, μονοτονική και σχολιασμένη ώστε να γίνονται κατανοητά τα γεγονότα και τα πρόσωπα από τους σύγχρονους αναγνώστες. Παρών στην εκδήλωση ο γαμπρός του συγγραφέα, Παύλος Mαλουκάτος, ο οποίος μετέφερε τη συγκίνηση και τη χαρά που θα είχε ο ίδιος ο Tσίρκας αν ήταν παρών.

    [32] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ "ΑΓΙΑΣ ΝΥΧΤΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2004 (11:49 UTC+2)

    Πριν από περίπου δύο αιώνες, από το Oberndorf της Αυστρίας, το 1818, ξεκινά η ιστορία του γνωστού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού «Άγια Νύχτα» (Silent Night), το οποίο εμπνεύστηκαν δύο ιερείς του καθεδρικού ναού της πόλης.

    Οι αρχικοί στίχοι ανήκουν στον νεαρό τότε ιερέα του τοπικού καθεδρικού ναού και ταυτόχρονα μουσικού Joseph Mohr και η μουσική στον Franz Gruber, μουσικό του ίδιου ναού.

    Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1818, το εκκλησιαστικό όργανο του ναού του Oberndorf βρισκόταν εκτός λειτουργίας και λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, η επισκευή του δεν ήταν δυνατή πριν από την άνοιξη του 1819.

    Ο Joseph Mohr επιθυμώντας να υπάρξει μουσική συνοδεία στη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία εκείνης της χρονιάς, ανακάλεσε ένα απλό ποίημα που είχε γράψει δύο χρόνια νωρίτερα και αναζήτησε εναλλακτικά μουσικά όργανα και μια μελωδία για την εκτέλεση του ποιήματος αυτού στον καθεδρικό ναό.

    Ζήτησε τότε τη βοήθεια του Franz Gruber, ο οποίος χειριζόταν το εκκλησιαστικό όργανο. Ο Gruber ενθουσιάστηκε με το ποίημα του Mohr, και υπό την πίεση του χρόνου για τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, δημιούργησε μια μουσική σύνθεση με τη μορφή νανουρίσματος.

    Εκείνη τη βραδιά, οι στίχοι του Mohr τραγουδήθηκαν υπό τη μελωδία του Gruber, μόνο με τη συνοδεία μιας κιθάρας. Το τραγούδι που προέκυψε τότε, έγινε μέχρι το 1959 το πιο δημοφιλές και αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών, ενώ οι στίχοι του μεταφράστηκαν σε πολλές ακόμη γλώσσες του κόσμου.

    [33] ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΟΠΕΠ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (11:32 UTC+2)

    Δαπάνες ύψους 143 εκατομμυρίων ευρώ και έσοδα 3 εκατομμυρίων παρουσιάζει ο επίσημος απολογισμός του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.

    Ο υφυπουργός έκανε λόγο για ακραίες σπατάλες, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκδήλωση «Όλα γύρω είναι φως» που πραγματοποιήθηκε στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης το Μάιο του 2003, και για την οποία δαπανήθηκαν 92.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 77.000 για μια δεξίωση.

    Επίσης επέκρινε το γεγονός ότι ο ΟΠΕΠ επικοινωνιακά δεν κατάφερε να γίνει κτήμα των Ελλήνων, δεν αξιοποίησε τις ανταλλαγές, ενώ απέτυχε να αξιοποιήσει το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, προβαίνοντας σε υποκειμενικές επιλογές που δημιούργησαν κλίμα καχυποψίας, αλλά ούτε να αφήσει υποδομές και θεσμούς, παρά το γεγονός ότι το κόστος ήταν μεγάλο.

    Στα θετικά της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ανέφερε την αγορά της Συλλογής Ηellafi, την έκθεση Καζαντζάκη, την έκθεση «Διαπολιτισμοί» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τους Θεατρικούς Μονολόγους.

    Εκτίμησε, εξάλλου, πως οι επαφές με τις χώρες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του ΟΠΕΠ δημιουργούν τις συνθήκες για μελλοντικές συνεργασίες, ενισχύοντας την ιδέα της θεσμοθέτησης μίας μόνιμης Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Όπως ανέφερε, ο θεσμός θα παραμένει, ωστόσο, θα μειωθούν οι παραγωγές, θα καταργηθούν οι αναθέσεις και θα αξιοποιηθεί η ψηφιακή τεχνολογία.

    Οι δηλώσεις του κ.Τατούλη προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαξίωση του έργου του ΠΑΣΟΚ, για μισαλλοδοξία και καθυστερήσεις, και καταλόγισε πολιτικό θράσος στον υφυπουργό.

    «Το πολιτικό θράσος έφτασε μέχρι του σημείου να εμφανίζεται ως θεματοφύλακας του Μουσείου της Ακρόπολης ο άνθρωπος που κίνησε τις μηνύσεις και τις προσφυγές» αναφέρει στη δήλωσή του και προσθέτει: «Συμπληρώνεται σε λίγο ένας χρόνος θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ. Στον τομέα του πολιτισμού αυτός ήταν ένας χρόνος μισαλλοδοξίας, καθυστέρησης και διάλυσης. Μοναδικός στόχος του κ. Τατούλη, στον οποίο ο κ. Καραμανλής εμπιστεύτηκε το υπουργείο του, είναι η απαξίωση του έργου και των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως συμπαρασύρει το σύνολο της πολιτιστικής πολιτικής του κράτους».

    Σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο, το μόνο που ενδιέφερε την σημερινή διοίκηση ήταν να δημιουργηθεί η εντύπωση ενός «διαχειριστικού σκανδάλου», ενώ σχετικά με τις συμβάσεις του ΟΠΕΠ, είπε ότι έχουν ελεγχθεί προληπτικά από ειδική επιτροπή επιτίμων λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου με επικεφαλής τον επίτιμο πρόεδρο κ. Απόστολο Μπότσο.

    Ο κ.Τατούλης ανταπάντησε ότι «ο κ. Βενιζέλος είχε όλο τον καιρό να κάνει τομές και να προωθήσει τον Πολιτισμό της χώρας μας, όπως όμως αποδείχθηκε, είχε μάλλον απορροφηθεί όλα αυτά τα χρόνια στις εσωκομματικές ζυμώσεις και στις παρασκηνιακές κινήσεις».

    [34] ΜΕΛΩΔΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ 16 ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου 2004 (10:43 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια θα ψάλλουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δήμου, 16 χορωδιακά και μουσικά σύνολα, μεταφέροντας το μήνυμα της χαράς και αγάπης.

    Οι χορωδίες που θα συνοδεύονται μεταξύ άλλων από το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου θα γυρνούν στους δρόμους της πόλης στις 23, 24 και 25 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης σε υπηρεσίες, κοινωνικούς φορείς, νοσοκομεία και ιδρύματα.

    Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν τα παρακάτω χορωδιακά και μουσικά σχήματα:

    1. Χορωδία Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων

    2. Χορωδία Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

    3. Νεανική χορωδία Συλλόγου «Ο Απόστολος Παύλος»

    4. Χορωδία Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αναπήρων Παίδων

    5. Παιδική χορωδία Αγίας Τριάδος

    6. Παιδική χορωδία Παναγίας Λαοδηγήτριας

    7. Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Θεσσαλονίκη»

    8. Χορωδία Συλλόγου Φίλων Εκκλησιαστικής Βυζαντινής χορωδίας «Ιωάννης ο Κουκουζέλης»

    9. Χορωδία Γεωργίας Καρακάσογλου Παναγοπούλου

    10. Χορωδία Ορθοδόξου Αδελφότητας «Χριστιανική Ελπίς» Θεσσαλονίκη

    11. Χορωδία Μουσικομορφωτικού Ομίλου «Ορφεύς» Θεσσαλονίκης

    12. Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Σαράντα Εκκλησιών

    13. Χορωδία Ακαδημαϊκού Μουσικού Ομίλου Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής «Μαΐστορες της Μακεδονίας»

    14. Χορωδία Ανδρέα Δερβίση

    15. Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης

    16. Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

    [35] ΛΑΜΠΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2004 (10:25 UTC+2)

    Με μία λαμπρή γιορτή που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία Κοτζιά θα υποδεχτεί ο δήμος Αθηναίων το νέο έτος.

    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11.00 το βράδυ με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, του Νίκου Πορτοκάλογου και του Γιώργου Μαργαρίτη, ενώ δύο χιλιάδες πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό. Για την περίσταση θα ετοιμαστεί μία βασιλόπιτα 14 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στην οποία θα τοποθετηθούν εφτά φλουριά.

    Η γιορτή, που θα συνοδεύεται από τους ήχους της Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας του δήμου Αθηναίων, θα λήξει στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 23 December 2004 - 19:14:14 UTC