Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
  • [02] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ
  • [03] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ "ΦΑΟΥΛ" ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ
  • [04] TA KAΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [05] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [06] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 2005
  • [08] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 6,5 ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [09] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [10] ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [11] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΟΚΤΩ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [12] ΔΙΕΘΝΗ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
  • [13] ΜΕ ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • [14] ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΚΑΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΟΝ ΝΤΕΚΤΑΣ
  • [15] «ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ», ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [16] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ
  • [17] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [18] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ"
  • [19] ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ Ο ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ
  • [20] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ 28 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [21] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Ο ΚΑΡΖΑΪ
  • [22] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 1,35 ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [23] 21 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
  • [24] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ
  • [25] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [26] ΣΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2005 ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [27] ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΤΟ 2004
  • [28] Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (12:49 UTC+2)

    Γιορτινή ατμόσφαιρα και συγκινητικοί τόνοι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου χορωδίες και συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα έψαλλαν τα κάλαντα και ευχήθηκαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον 11χρονο εγγονό του, Κωστή, άκουσε κάλαντα από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από την Αμερική και τη Νότια Αφρική, αντάλλαξε δώρα και ευχές και φωτογραφήθηκε.

    Ο κ.Στεφανόπουλος, ο οποίος θα περάσει φέτος τα τελευταία του Χριστούγεννα στο προεδρικό Μέγαρο, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, όταν ο πατρινός σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων άρχισε το χορό, ωστόσο δήλωσε στους χορευτές με χιούμορ να προσέξουν το πάτωμα, ώστε να παραδοθεί σε καλή κατάσταση.

    Παιδιά της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ έψαλλαν τα κάλαντα στο πρωθυπουργικό ζεύγος. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του χάρισαν στα παιδιά δώρα που περιείχαν γλυκίσματα και γούρια. Τα κάλαντα ακούστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και από την παιδική χορωδία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το συγκρότημα της ΕΛ.ΑΣ. χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. χάρισαν στον πρωθυπουργό μία εικόνα του Αγίου Αρτεμίου, προστάτη του σώματος.

    Παιδιά αστυνομικών υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Ποντίων Ελευσίνας τραγούδησαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ.Παπανδρέου πρόσφερε δώρα και αντάλλαξε ευχές, ενώ έλαβε την εικόνα του Αγίου Αρτεμίου, αλλά και μία ξύλινη ποντιακή λύρα και ένα ημερολόγιο. Τον κ.Παπανδρέου επισκέφτηκαν επίσης Κρητικοί από τον Σύλλογο "Αρκάδιοι" Ρεθύμνου.

    Χριστουγεννιάτικο ήταν το κλίμα και στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό, όπου παιδιά της χορωδίας από την Περιφέρεια Νότιας Ελλάδας και της Παν-Ποντιακής Ομοσπονδίας, καθώς επίσης από τη χορωδία Συλλόγου Φαρακλάδων από την Κεφαλονιά έψαλλαν τα κάλαντα στη γγ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευτυχές το νέο έτος.

    Στα γραφεία του Συνασπισμού, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Αλαβάνος άκουσε τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από ομάδα παιδιών του Φόρουμ Μεταναστών, αλλά και από το σύλλογο Ποντίων.

    [02] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (10:11 UTC+2)

    Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης εγκρίνει τη στάση της κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από έρευνα της RASS. Tο 57,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε υπό τις παρούσες περιστάσεις και προστάτευσε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας και της Κύπρου έναντι του 37,7%, που διαφωνεί. Επίσης το 61,7% χαρακτηρίζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης πετυχημένους και «μάλλον πετυχημένους» έναντι του 33%, που τους κρίνει αποτυχημένους.

    Στα σημαντικά ευρήματα της έρευνας συγκαταλέγεται το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η κοινή γνώμη για τη σύνοδο κορυφής. Συγκεκριμένα, το 68% δηλώνει ότι το ενδιέφεραν πολύ και αρκετά οι εξελίξεις αντί του 31,6%, που δηλώνει αδιάφορο. Κατά τα λοιπά, η δημοσκόπηση της RASS επιβεβαιώνει τα ευρήματα και των άλλων πρόσφατων ερευνών σχετικά με το σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ και την υπεροχή του κ. Κ. Καραμανλή έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου. Η Ν.Δ. προηγείται στην πρόθεση ψήφου κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 34,6% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ 28,1%, το ΚΚΕ 6,1%, ο Συνασπισμός 3,3% και το ΛΑ.ΟΣ. 2,3%.

    Ο κ. Καραμανλής υπερισχύει του κ. Παπανδρέου στο ερώτημα «ποιος είναι ικανότερος για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων» με 40,2 έναντι 32,4%. Ακόμη πιο θετική είναι η εικόνα του στην κλίμακα δημοφιλίας, όπου προηγείται με ποσοστό 65,7% έναντι μόλις 28,3% του κ. Γ. Παπανδρέου.

    [03] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ "ΦΑΟΥΛ" ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

    Μόσχα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (10:02 UTC+2)

    Να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην Ρωσική αγορά, καλεί τους Έλληνες επιχειρηματίες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι ενώ ο συνολικός όγκος των παραγγελιών στον κατασκευαστικό τομέα της ρωσικής οικονομίας προς τους Τούρκους είναι 12-14 δις. Δολάρια, οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις απουσιάζουν παντελώς.

    Η πρόσκληση αυτή του Ρώσου προέδρου προς τους Έλληνες επιχειρηματίες, προέκυψε στη ετήσια καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προς 600 και πλέον δημοσιογράφους και στη διάρκεια της οποίας, για πρώτη φορά ευθέως ανέφερε ότι «σήμερα υποστηρίζουμε το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό».

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, «με την Ελλάδα έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις. Αλλά πρέπει να αναβαθμίσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις στο επίπεδο των πολιτικών μας επαφών. Με την Ελλάδα αναπτύσσουμε την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, όπως δεν αναπτύσσεται με την άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Αυτό επίσης συνηγορεί υπέρ του ιδιαίτερα εμπιστευτικού χαρακτήρα των σχέσεών μας. Δεν προτιθέμεθα να τον περιορίσουμε, ούτε να τον υποβαθμίσουμε. Αλλά ο συνολικός όγκος των παραγγελιών στον οικοδομικό τομέα της ρωσικής οικονομίας προς τους Τούρκους είναι 12-14 δις. Δολάρια. Οι Έλληνες όμως που είναι; Ποιος εμποδίζει να δραστηριοποιηθούν ενεργώς στη ρωσική αγορά; Εμείς θα χαιρετίσουμε και θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να προβούμε στην υποβάθμιση της οικονομικής μας συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά στην διεύρυνση των οικονομικών μας σχέσεων με την Ελλάδα», είπε ο κ. Πούτιν.

    Σε παρατήρηση σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε:

    «Υπάρχει πρωτίστως ένας δρόμος ο οποίος, νομίζω, ότι θα άρει όλες αυτές τις ανησυχίες: Ας αναπτύξουμε εξίσου ενεργώς τις οικονομικές μας σχέσεις με την Ελλάδα. Τότε οι σκέψεις, αυτού του είδους, οι ανησυχίες αυτού του είδους, θα εξαφανιστούν», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας ότι δύο εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το τρέχον έτος.

    Κατά την εκτίμησή του αυτό οφείλεται στο ότι «η Τουρκία εφάρμοσε ένα κανονικό, ανθρώπινο καθεστώς θεωρήσεων για τους Ρώσους τουρίστες. Κι εγώ ο ίδιος το έχω αξιοποιήσει κάποτε, 8-10 χρόνια πριν. Πέρασα τα σύνορα, μου έβαλαν μια «σφραγιδούλα» στο διαβατήριο, χωρίς να με ρωτήσουν καν που κατευθύνομαι. Πλήρωσα 10 δολάρια και πήγα στο καλό. Εγκαταστάθηκα στο ξενοδοχείο και έμεινα δύο βδομάδες. Στην Ελλάδα όμως είναι αδύνατο να μπει κανείς. Ή τουλάχιστον πολύ δύσκολο. Όμως δεν φταίμε εμείς γι' αυτό», είπε ο κ. Πούτιν.

    «Ελληνικό τμήμα»

    Αναφερόμενος, τέλος, στο Κυπριακό, που αποτέλεσε και την αφορμή της αναλυτικής απάντησης στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου παρουσία 600 και πλέον δημοσιογράφων, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «πάντοτε στηριχθήκαμε στο ότι, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι, μόνοι οι ίδιοι, μπορούν να καθορίσουν την τύχη τους».

    Όπως εξήγησε η χώρα του πράγματι άσκησε το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να αποκλειστεί κάθε πίεση κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Κύπρο. Δεν απέφυγε ωστόσο το -ενδεχομένως φραστικό- διπλωματικό ολίσθημα, κάνοντας λόγο για «ελληνικό τμήμα», το οποίο απέκτησε και άλλα «εργαλεία», με την ένταξή του στην ΕΕ, ενώ η Τουρκία απλώς σκοπεύει να ενταχθεί εκεί, και όχι για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Πάντως κατά την εκτίμηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ «δημιουργεί ένα επιπρόσθετο μέσο στα χέρια του ελληνικού τμήματος του νησιού για να επιλυθούν όλα τα χρονίζοντα και σοβαρά ζητήματα», τα οποία κατά τη ρωσική άποψη, «όπως και σε άλλες εστίες διαμάχης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στον μετασοβιετικό χώρο, πρέπει να διευθετηθούν από τους ίδιους τους ανθρώπους που διαμένουν σ' αυτό το έδαφος και προς το συμφέρον τους», όπως είπε.

    [04] TA KAΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (15:56 UTC+2)

    Χορωδία που την αποτελούσαν λυκόπουλα και πρόσκοποι έψαλε σήμερα τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο Υπουργός ΕΣΔΔΑ μοίρασε συμβολικά δώρα στα παιδιά κι απηύθυνε τις δικές του ευχές:

    «Χρόνια πολλά και θέλω να σας πω κάτι. Από καρδιάς, πέρα από το γεγονός ότι το μέλλον είναι δικό σας και για εσάς αλλά και για τους μεγαλύτερους, ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Πολιτείας για τη συμπαράσταση και τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μην τα ξεχνάμε αυτά τα πράγματα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες προσφέρατε πολλά κι αν η εικόνα της Χώρας ήταν αυτή που ήταν, οφείλεται εν πολλοίς στους Έλληνες και ιδίως στους νέους Έλληνες που έδωσαν τη ψυχή τους πραγματικά για να τα καταφέρουν. Και να συνεχίζετε έτσι στη ζωή ακόμα κι όταν η ίδια η Πολιτική, οι μεγαλύτεροι σας απογοητεύουν, εσείς να συνεχίσετε, ούτως ή άλλως το μέλλον είναι δικό σας. Χρόνια πολλά, καλή πρόοδο, καλή δύναμη και τις ευχές μου στις οικογένειές σας. Και εύχομαι και πρόσκοποι!».

    [05] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (15:54 UTC+2)

    Πλημμύρισε με μουσική και χορούς η Βουλή από παιδιά και μεγάλους που

    επισκέφθηκαν την Πρόεδρο της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα για να της

    τραγουδήσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

    Με παραδοσιακό τρόπο είπε τα κάλαντα η Χορωδία παιδιών αστυνομικών Αθηνών-Πειραιώς, ενώ η χορευτική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας με παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης χόρεψε συρτό. Με φορεσιές από την Τραπεζούντα και την Κερασούντα είπε τα χριστουγεννιάτικα ποντιακά κάλαντα στην Πρόεδρο της Βουλής το μουσικό συγκρότημα ΣΕΡΡΑ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της δώρισε το βιβλίο «Εδεσματολόγιο Πόντου» με αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής του Ποντιακού Ελληνισμού.

    Τα παιδιά της Χορωδίας της ΧΑΝ-Νίκαιας με φλογέρες και τρίγωνα είπαν τα μωραΐτικα και τα αθηναϊκά κάλαντα, ενώ τα κάλαντα τραγούδησαν παιδιά από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών Χολαργού και Καλογρέζας και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

    Παραδοσιακά κάλαντα τραγούδησαν τα παιδιά της Εστίας Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαιδευτικής Αγωγής, του Πανελλήνιου Συλλόγου Προσαρμοσμένων Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, τα μέλη του Επιστημονικού Αθλητικού Συλλόγου «ΝΙΚΗ» και η Χορωδία του Κ.Α.Π.Η του Δήμου Ν. Ερυθραίας.

    Η κ. Μπενάκη-Ψαρούδα, αφού ευχαρίστησε για τις ευχές, προσέφερε σε όλους δώρα από εργαστήρια με άτομα προσαρμοσμένων δραστηριοτήτων.

    [06] ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2004 (14:24 UTC+2)

    Τα χαρμόσυνα κάλαντα έψαλαν σήμερα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ομάδες παιδιών, φιλαρμονικές, χορωδίες και μπάντες παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλου, μελών της Διοίκησης του δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές, χαρούμενα

    Χριστούγεννα και ειρηνικό το 2005.

    [07] ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 2005

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης από το πρωί σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, δέχτηκε στο ΥΜΑ-Θ μπάντες και χορωδίες που έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

    Ο υπουργός Μ-Θ εκφράζοντας τις δικές του ευχές, τόνισε: «Η γέννηση του Θεανθρώπου αποτελεί μήνυμα ελπίδας για τον τόπο και την κοινωνία μας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να διαμορφώσουμε μία νέα εποχή για τη χώρα μας. Εύχομαι το 2005 να μας φέρει έναν κόσμο δικαιότερο, με λιγότερες ανισότητες, με λιγότερη φτώχεια, με περισσότερη ανάπτυξη για όλους τους λαούς, για όλες τις ελληνίδες και για όλους τους έλληνες».

    Συγκεκριμένα, τον υπουργό επισκέφθηκαν οι μπάντες της ΕΛ.ΑΣ, του Γ΄ Σώματος Στρατού, η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, το παιδικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων, οι χορωδίες του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, του Παιδικού Χωριού SOS στο Πλαγιάρι, του Ψυχαγωγικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μορφωτικού Συνδέσμου Κωφών Θεσσαλονίκης, του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων (παιδική χορωδία), του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγυνών, του συλλόγου «Οι Μακεδόνες», της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, του συλλόγου Νιγριτινών Θεσσαλονίκης «Ο Βισάλτης», του Ορθόδοξου Συλλόγου Ιεραποστολικής Δράσης «Ο Μέγας Βασίλειος», της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Εύοσμου, του ΚΑΠΗ του Γ΄ Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Θεσσαλονίκη» και η παιδική χορωδία Αγίας Τριάδος.

    [08] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 6,5 ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ κατά 6,5 μονάδες διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου ενώ η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται ικανοποιημένη από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή.

    Το 57,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε υπό τις παρούσες συνθήκες και προστάτευσε αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας και της Κύπρου ενώ το αντίθετο πιστεύει το 37,7%.

    Θετικά είδαν οι πολίτες τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αφού το 68,1% τη χαρακτηρίζει «καλή» ή «μάλλον καλή», και το 14% «κακή» ή «μάλλον κακή».

    Απαντώντας στην ερώτηση «πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες;», το 61,7% λέει «πετυχημένους» ή «μάλλον επιτυχημένους», ενώ το 33% «αποτυχημένους» ή «μάλλον αποτυχημένους».

    Το 68% ενδιαφέρθηκε «πολύ» ή «αρκετά» για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες ενώ το 31,6% των ερωτηθέντων, απάντησαν ότι τους ενδιέφερε λίγο ή καθόλου.

    Στο ερώτημα «ποιος είναι ο ικανότερος για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων;», ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, με ποσοστό 40,2% έναντι 32,4%.

    Ο Κ.Καραμανλής είναι επίσης ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 65,7%, έναντι 49,9% που συγκεντρώνει ο Γ.Παπανδρέου, 28,3% η γγ του ΚΚΕ Α.Παπαρήγα και 28,2% ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α.Αλαβάνος.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Δεκεμβρίου, με δείγμα 1.408 τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

    [09] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (14:55 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικος μποναμάς στους επενδυτές από το Χρηματιστήριο Αθηνών, που στην περιορισμένη, λόγω παραμονής Χριστουγέννων, διάρκειας συνεδρίασή του, έκλεισε με κέρδη 0,88%, φτάνοντας στις 2.736,51 μονάδες, αν και ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος ο τζίρος του, καθώς οι πράξεις που έγιναν ανέρχονταν μόλις στα 66,1 εκατ. Ευρώ.

    Τα μεγαλύτερα κέρδη, είχε ο κλάδος των ασφαλειών με 2,62% και ακολούθησαν το λιανικό εμπόριο (1,72%), οι κατασκευές (1,43%)τα μέταλλα (1,36%), οι τηλεπικοινωνίες (1,29%), η κλωστοϋφαντουργία (1,26%), οι τράπεζες (0,96%) και οι εκδόσεις (0,95%), ενώ η παράλληλη έκλεισε με κέρδη 0,65%. Ο μόνος κλάδος που κατέγραψε ζημίες, ήταν ατός των ειδών-λύσεων πληροφορικής που έκλεισε με -0,29%.

    Από τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά», όλα έκλεισαν με κέρδη, με πιο εντυπωσιακή τη μετοχή του ΟΤΕ που ανέβηκε στα 13,20 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 2,17%, ενώ η ΔΕΗ είχε άνοδο 0,70% φτάνοντας στα 20,26 ευρώ και ο ΟΠΑΠ κέρδισε 0,60% για να φτάσει στα 19,98ευρώ.

    Από τις Τράπεζες, όλες σχεδόν βρέθηκαν κερδισμένες και σ΄ αυτή τη συνεδρίαση, με καλύτερη τη μετοχή της Πειραιώς που είχε κέρδη 2,63% για να φτάσει στα 12,50 ευρώ,ενώ η Εθνική κέρδισε 0,93%, σκαρφαλώνοντας στα 23,90 ευρώ, η ΑLPHA κέρδισε 0,72 ευρώ και ανήλθε στα 25,08 ευρώ και η Eurobank είχε άνοδο 0,41% στα 24,54 ευρώ.

    [10] ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Λάρισα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (11:47 UTC+2)

    Το Φεβρουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η 5η Γεωργική - Κτηνοτροφική - Περιβαλλοντική Εκθεση Λάρισας. Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από το δήμο Λαρισαίων και τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού - Πολιτισμού θα διαρκέσει από τις 16 ως τις 20 Φεβρουαρίου και θα γίνει στο σκεπαστό εκθεσιακό χώρο στη Νεάπολη, επί της οδού Γ. Παπανδρέου.

    Πρόκεται για την πρώτη από τις συνολικά πέντε διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο χώρο μέσα στο 2005. Στον ευρύχωρο σκεπαστό εκθεσιακό χώρο, που θα διαμορφωθεί ειδικά για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των εκθετών και των επισκεπτών, θα γίνει η παρουσίαση γεωργικών μηχανημάτων, γενικότερου εξοπλισμού, γεωργικών εφοδίων, καθώς και υπηρεσιών.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τη δήλωση συμμετοχής τους στη γραμματεία της ΔΕΤΠΟΛ το αργότερο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2005.

    [11] ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: ΟΚΤΩ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (11:47 UTC+2)

    Οκτώ γενναία μέτρα δηλώνει ότι χρειάζεται η οικονομία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, όπως δημοσιεύει ο «Κόσμος του Επενδυτή». Ο κ. Γκαργκάνας δίνει μεγάλο βάρος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων, την αποφασιστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού και την ανάληψη γενναίων πολιτικών πρωτοβουλιών για να προχωρήσουν κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Γκαργάνας σε δηλώσεις του στον «ΚτΕ» ζητεί άμεσες αποφάσεις και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και προτείνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αρθούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και να βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας. Επίσης, επιμένει για λύση του ασφαλιστικού και αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    «Η σταδιακή εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων μπορεί να συμβάλει σε συνδυασμό με τη διασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και στην επίτευξη μιας δυναμικής για ταχύρυθμη ανάπτυξη. Έτσι, θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να επωφεληθεί από τις ευνοϊκές συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και τις νέες ευκαιρίες στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα καταστεί δυνατό να μειωθεί και το απαράδεκτα υψηλό ποσοστό ανεργίας», ολοκλήρωσε ο κ. Γκαργκάνας.

    [12] ΔΙΕΘΝΗ ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (11:28 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμας«Hσημερινή Aθήνα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με μετρό, τραμ, περιφερειακούς δρόμους και ένα αισθητά αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο, ικανή να προσελκύσει σημαντικές επεδύσεις, τόσο σε ό,τι αφορά την κτηματαγορά όσο και άλλους τομείς». Tα κολακευτικά αυτά σχόλια για την πόλη των Aθηνών διατυπώνονται στην τελευταία έκθεση της αμερικανικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών CB Richard Ellis, η οποία σημειώνει ότι η επιτυχής διοργάνωση των Oλυμπιακών Aγώνων βελτίωσε αισθητά τις υποδομές της πόλης, αλλά κυρίως την πρόβαλαν σε όλο τον πλανήτη αναδεικνύοντας το σύγχρονο πρόσωπό της.

    Στην έκθεση της CB Richard Ellis, που στην Eλλάδα δραστηριοποιείται μέσω της «Δανός και Συνεργάτες», υπογραμμίζεται ότι τον περασμένο Mάρτιο οι τιμές κατοικίας μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 4,5%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το τελευταίο τρίμηνο του 1995. «Eπειτα από τρία χρόνια έντονης ανόδου με τις τιμές να ενισχύονται κατά 17,6%, 16,2% και 4% το 2001, 2002 και 2003 αντίστοιχα, η αγορά κατοικίας εμφανίζει σαφείς ενδείξεις κόπωσης που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον οργασμό οικοδομικής δραστηριότητας του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του περιορισμού της ζήτησης» σημειώνει η έκθεση της CBRE. Eξαίρεση πάντως αποτελούν οι περιοχές που φιλοξενούν ολυμπιακές εγκαταστάσεις, λόγω της αισθητής βελτίωσης των προσβάσεων και των αναπλάσεων που πραγματοποιήθηκαν, με αυτές του Aμαρουσίου, του Φαλήρου και του Eλληνικού να ξεχωρίζουν, εμφανίζοντας αυξημένη ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες. Aντιθέτως, επισημαίνει η έκθεση της αμερικανικής εταιρείας, περιοχές κατά μήκος της Aττικής Oδού όπως τα Bριλήσια, ο Γέρακας ή το Nέο Hράκλειο καταγράφουν πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες υπερεκτιμήθηκαν και αυτό που κυριαρχεί είναι η υπερπροσφορά κατοικιών.

    Tο 2005

    Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη ζήτηση στη διάρκεια του 2005, τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. H επικείμενη αύξηση των επιτοκίων που τοποθετείται κάποια στιγμή στη διάρκεια του νέου έτους, θα διατηρήσει μεν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αλλά σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη συνέχιση της ανατίμησης του ευρώ διαμορφώνουν αρνητικές συνθήκες σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων κατοικιών. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ρυθμός χορηγήσεως στεγαστικών δανείων επιβραδύνεται σταθερά από τα μέσα του 2003, αν και ο όγκος αυξάνεται λόγω της αύξησης των δανειοδοτούμενων αξιών. Aπό την αλλη πλευρά, ο περιορισμός της οικοδομικής δραστηριότητας, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε συνδυασμό με δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις αναμένεται να λειτουργήσουν εξισορροπητικά τουλάχιστον για τις τιμές των κατοικιών.

    Στην αγορά γραφείων η CBRE κάνει λόγο για σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ εκτιμά ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης τουλάχιστον έξι υπουργείων είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά γραφείων. Στην αγορά κυριαρχεί η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και η τάση ενοποίησης υπηρεσιών και τμημάτων υπό μία στέγη, ενώ η ανάδειξη νέων αγορών γραφείων κατά μήκος της Aττικής οδού, τη λεωφόρο Kηφισού ή την εθνική οδό εντείνει τον ανταγωνισμό και συγκρατεί τα μηνιαία μισθώματα μεταξύ των 12 και 25 ευρώ/τ.μ.

    [13] ΜΕ ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (11:09 UTC+2)

    Mε νέο βραχυκύκλωμα απειλούνται τα έργα πληροφορικής στο Δημόσιο έπειτα από παρέμβαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου. Tο Eλεγκτικό Συνέδριο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», έχει ήδη μπλοκάρει τέσσερις σημαντικές συμβάσεις, με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία Kοινωνία της Πληροφορίας A.E. (KτΠ A.E.), που υλοποιεί τα έργα για λογαριασμό υπουργείων ή φορέων του Δημοσίου, πρέπει να υπογράφει συμβάσεις με τους τελευταίους και όχι απλά συμφωνητικά.

    Xθες, κατά τη συζήτηση αιτήσεως αναίρεσης που κατέθεσε η KτΠ A.E., η διοίκηση της τελευταίας υποστήριξε ότι οι συμφωνίες με τους φορείς δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο -και συνεπώς δεν υπόκεινται στον έλεγχο του Eλεγκτικού Συνεδρίου- αφού απλώς τους δεσμεύουν ότι πράγματι θα υλοποιήσουν τα έργα και ότι θα διαθέσουν συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού. Oι συμφωνίες κρίνονται απαραίτητες για να μην προκηρύσσονται έργα τα οποία στη συνέχεια δεν υλοποιούνται επειδή άλλαξε γνώμη π.χ. η διοίκηση ενός υπουργείου. Mεταξύ των έργων που έχουν μπλοκαριστεί είναι τμήματα του «Σύζευξις» για τη δικτύωση της δημόσιας διοίκησης, τρία έργα πληροφορικής του υπουργείου Eθνικής Aμυνας κ.λπ. Σημειώνεται ότι το Eλεγκτικό Συνέδριο έχει μέχρι σήμερα εγκρίνει περισσότερες από 10 αντίστοιχες συμβάσεις, χωρίς να θέσει κανένα ζήτημα σύμβασης μεταξύ KτΠ A.E. και υπουργείων ή δημοσίων οργανισμών.

    [14] ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΚΑΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΟΝ ΝΤΕΚΤΑΣ

    Άγκυρα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (15:50 UTC+2)

    Η Τουρκία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια εξαρτημένη χώρα δεν έχει την εξουσία να φέρει την ειρήνη, ανέφερε ο Ραούφ Ντενκτάς Σε συζήτηση με θέμα το ψευδοκράτος, η Τουρκία και η ΕΕ μετά τη 17η Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Yildiz της Κωνσταντινούπολης, ο Ντενκτάς είπε ότι εάν η Τουρκία χάσει την Κύπρο, θα κλείσει για την Αγκυρα η Μεσόγειος. Στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είπε, ζητείται από την Άγκυρα να αναγνωρίσει μιαν τρομοκρατική διοίκηση με το όνομα Κυπριακή Δημοκρατία και να εγκαταλείψει το ψευδοκράτος, το οποίο αναγνωρίζει και προστατεύει εδώ και 30 και πλέον χρόνια. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η επαναφορά του σχεδίου Ανάν στο τραπέζι θα σημαίνει την τροποποίηση του σχεδίου υπέρ των Ελληνοκυπριών. Κάλεσε την Τουρκία να κρατήσει την υπόσχεσή της για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν δεν δημιουργηθεί μια κοινή, όπως είπε, κυβέρνηση. Απάντηση στον Ντενκτάς έδωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντζ ο οποίος με αυστηρό ύφος τον κάλεσε να μην ανακατεύεται στο θέμα της επίλυσης του Kυπριακού κατηγορώντας τον ότι ασκεί κριτική ενώ τα εγγόνια του περνούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για να πάρουν διαβατήρια. Η πολιτική της ανδρείας, κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος, έχει τελειώσει και διαβεβαίωσε τον κατοχικό ηγέτη ότι η Τουρκία δεν έχασε τίποτε στην Κύπρο.

    Στο μεταξύ, η Άγκυρα άρχισε να διαμορφώνει τα βασικά στοιχεία των επιφυλάξεων που θα διατυπώσει στο Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με όλα τα 25 κράτη μέλη της. Η τουρκική εφημερίδα ΖΑΜΑΝ αναφέρει ότι η Τουρκία θα σημειώσει στη Συμφωνία αυτή ότι οι Ελληνοκύπριοι, δεν εκπροσωπούν τους Τουρκοκυπρίους, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί δια της βίας στους Τουρκοκυπρίους και ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν ισχύει στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Θα τονίζεται επίσης ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος καθώς και το γεγονός ότι αν και η ''Νότια Κύπρος'', όπως αποκαλεί η εφημερίδα την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέλος της ΕΕ αυτό δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στα δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου και τις υποχρεώσεις της έναντι αυτής, που απορρέουν από τις Συμφωνίες του 1960.

    [15] «ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ», ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Άγκυρα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (15:49 UTC+2)

    Στη δέσμευση ότι θα εργασθεί για την προώθηση μιας ειρηνευτικής λύσης για την Κύπρο, προέβη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πρέπει να κάνουμε βήματα ώστε να γίνει η Κύπρος νησί της ειρήνης. Θα εργασθούμε με ειλικρίνεια, θα ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε συγκέντρωση τούρκων επιχειρηματιών, Και πρόσθεσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας των Τουρκοκυπρίων και όχι η "ήττα" της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων του νησιού.«Θα αποφασίσουμε για την Κύπρο στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε καταλήγοντας.

    [16] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

    Λευκωσία, 24 Δεκεμβρίου 2004 (15:48 UTC+2)

    Πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού, ζητούν με κοινή διακήρυξη τους ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις νεολαίας, που συμμετέχουν στην Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή Κύπρου για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα πραγματοποιηθεί στη Βενεζουέλα από τις 5 μέχρι τις 13 Αυγούστου 2005 Τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να αναπτύξουν το συντομότερο δυνατό νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό μέσα από τις οποίες να αναζητηθούν τρόποι και μηχανισμοί για να διασφαλιστούν οι νόμιμες ανησυχίες της ε/κ πλευράς στο σχέδιο Ανάν, το οποίο παραμένει η βάση για την επίτευξη λύσης, καλεί η Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή Κύπρου (ΕΠΕ) για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα πραγματοποιηθεί στη Βενεζουέλα από τις 5 μέχρι τις 13 Αυγούστου 2005. Σε κοινή διακήρυξη ε/κ και τ/κ οργανώσεων νεολαίας που συμμετέχουν στην ΕΠΕ αναφέρεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις φιλειρηνικές, προοδευτικές δυνάμεις στην ε/κ κοινότητα να ενθαρρύνουν το λαό, έτσι ώστε να επιτευχθεί λύση στο προσεχές μέλλον. Διαβάζοντας τη διακήρυξη ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι Ε/Κ όσο και οι προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο, πρέπει να εκφράσουν περαιτέρω την αλληλεγγύη τους προς τις φιλειρηνικές δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που αγωνίζονται ενάντια στο στάτους κβο στο νησί, με στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση της θέλησης και της αποφασιστικότητας του για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. ''Μέρος του παγκόσμιου αγώνα για ειρήνη και δικαιοσύνη δεν μπορεί παρά να είναι και ο αντι-ιμπεριαλιστικός αγώνας του κυπριακού προβλήματος'', είπε ο κ. Λουκαϊδης, συμπληρώνοντας ότι όραμα της ΕΠΕ είναι μια Κύπρος ελεύθερη, ενωμένη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, αποστρατικοποιημένη στην οποία όλα τα παιδιά της, Ε/κ και Τ/κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα ζουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. ''Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ως κίνημα της νεολαίας θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του λαού μας στον αγώνα για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού με βάση τη διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, όπως προβλέπεται στις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, στα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δίκαιο'', πρόσθεσε. ''Προσβλέπουμε σε μια ενωμένη Κύπρο όπου το κοινοτικό κεκτημένο και ο Χάρτης του ΟΗΕ θα διασφαλίζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, καθώς επίσης και την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων'', συνέχισε. Η Επιτροπή, χαιρετίζει θερμά την επερχόμενη πραγματοποίηση του 16ου ΠΦΝΦ στη Βενεζουέλα και δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει με μεθοδικότητα για τη μαζικοποίηση και την όσο το δυνατό ευρύτερη ενημέρωση της νεολαίας της Κύπρου σχετικά με το 16ο ΠΦΝΦ, το περιεχόμενο και το χαρακτήρα του Φεστιβάλ. Πρόσθεσε πως η ΕΠΕ έχοντας συνείδηση της ιστορίας και του θεσμού των Παγκόσμιων Φεστιβάλ θα εργαστεί οργανωμένα και δραστήρια για την επιτυχή υλοποίησή του αλλά και για τη αποδοτική, ωφέλιμη και συγκροτημένη παρουσία της κυπριακής αποστολή. Είπε ότι η δραστηριότητα της ΕΠΕ Κύπρου τόσο μέσα από τις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις όσο και μέσα από την παρουσία των αντιπροσώπων της Κύπρου στο ίδιο το Φεστιβάλ θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, την έμπρακτη πολιτική, υλική και ηθική στήριξη των λαών που αγωνίζονται για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική πρόοδο, την κινητοποίηση και τη συμβολή στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας. Ανέφερε ακόμα ότι οι προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις θα πρέπει να περιστρέφονται και γύρω από την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων και των φοιτητών παγκοσμίως για τον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα που διεξάγει ο λαός της Κύπρου μεταδίδοντας την επιθυμία των νέων του νησιού, Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών να ζήσουν σε μια πατρίδα ελεύθερη, ενωμένη, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, ομοσπονδιακή και αποστρατικοποιημένη, τον αγώνα για προστασία του περιβάλλοντος και για αειφόρο ανάπτυξη και την προβολή και προώθηση λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν την νεολαία της Κύπρου.

    Είπε πως το Κίνημα των ΠΦΝΦ, το οποίο ξεκίνησε το 1947, αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός που οργανώνεται από τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς νέους σ όλο τον κόσμο και είναι μια από τις κυριότερες εκφράσεις αντί-ιμπεριαλιστικού, αντί-φασιστικού, αντί-αποικιακού αγώνα που διοργανώνεται από τη νεολαία και τους φοιτητές. Στην ΕΠΕ συμμετέχουν οι οργανώσεις νεολαίας και φοιτητών ΕΔΟΝ, η νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, η ΝΕΔΗΚ, η νεολαία του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, η ΝΕΟΙ, η νεολαία του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου, η ΝΕΟΣ, η νεολαία του τ/κ Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου και η νεολαία του Κόμματος Πατριωτικής Ενότητας. Η διακήρυξη διαβάστηκε και στα τουρκικά από την εκπρόσωπο της νεολαίας του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ηediye Κurucu.

    [17] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σόφια, 24 Δεκεμβρίου 2004 (11:51 UTC+2)

    Σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των βαλκανικών επιχειρήσεων λήφθηκαν στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων (ΑΒC), που πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

    Ορισμένες από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις που πήραν οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των βαλκανικών επιμελητηρίων, σύμφωνα με την εφημερ΄λιδα «Κέρδος», ήταν:

    - Η οργάνωση και η τήρηση στις βαλκανικές χώρες, των εμπορικών μητρώων από τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, καθώς αυτά διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και ικανότητα, αλλά και τα μητρώα είναι βάσεις δεδομένων που ανήκουν στις επιχειρηματικές κοινότητες των αντιστοίχων χωρών.

    - Η διεύρυνση του διαλόγου ανάμεσα στις τοπικές κυβερνήσεις και τα επιμελητήρια, που εκπροσωπούν την επιχειρηματική κοινότητα, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    - Η ενθάρρυνση και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στις βαλκανικές χώρες, που διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αποδοτικές επενδύσεις.

    - Η δημιουργία σταθερής περιφερειακής αγοράς εντός της περιοχής των Βαλκανίων.

    - Η συμμετοχή σε κοινά προγράμματα και η ενθάρρυνση δημιουργίας προγραμμάτων σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως οι μεταφορές και οι επικοινωνίες.

    - Η ανοικοδόμηση και η ενίσχυση των δυνατοτήτων των υφισταμένων έξι διασυνοριακών σημείων ελέγχου.

    - Η χρήση ενιαίων διασυνοριακών εγγράφων.

    - Η παροχή κατάρτισης στους επιχειρηματίες της περιοχής.

    - Η συνεχής προσπάθεια των βαλκανικών εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

    - Ιδιαίτερη προσοχή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι οι πλέον δυναμικές και ευέλικτες οικονομικές μορφές στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    - Η βελτίωση της ετοιμότητας των επιχειρηματιών των βαλκανικών χωρών για ένταξη στην Ε.Ε. και η παροχή αρωγής για την ολοκλήρωση της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής στην εσωτερική αγορά, επωφελούμενοι της πλούσιας εμπειρίας της Ελλάδος ως κράτους - μέλους και της Κύπρου, ως νεοενταχθείσης χώρας.

    - Ενίσχυση του ρόλου του Euro Info Centres, που έχουν αναπτύξει τα ΕΒΕ στη Βαλκανική.

    - Διεξαγωγή μελετών και ερευνών για την ετοιμότητα εταιρειών, κυρίως ΜΜΕ, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν, με επιτυχία στην αγορά της Ε.Ε.

    Η πρόσφατη ένταξη της Κύπρου, η επερχόμενη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και η αναμενόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εκτιμάται ότι σκιαγραφούν τις νέες τάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και τις νέες προτεραιότητες των Επιμελητηρίων -μελών του ABC.

    Σημειώνεται ότι την προεδρία του ABC για το 2005 θα ασκεί η Ελλάδα, ενώ την αντιπροεδρία θα ασκεί εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της FYROM.

    [18] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ"

    Λευκωσία, 24 Δεκεμβρίου 2004 (11:25 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις ανά πάσα στιγμή, χωρίς, όμως, επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και χωρίς νέα στενά χρονικά όρια. Προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν έχει ηθικό ή νομικό δικαίωμα να επαναφέρει ως έχει το σχέδιο Ανάν σε νέο δημοψήφισμα.

    «Τα χρονοδιαγράμματα αυτή τη φορά είναι για την Τουρκία και όχι για μας», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς πρώτα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Δεν υπάρχει τρόπος η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγνοήσει είτε την Ελλάδα, είτε την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μόνιμα μέλη της και έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν την περαιτέρω διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας», είπε.

    «Θέλουμε ένα κράτος, μια διζωνική ομοσπονδία, με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα και αν αυτές τις αρχές τις δεχθεί η Τουρκία, τότε υπάρχουν προοπτικές λύσης» κατέληξε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [19] ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ Ο ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ

    Χάγη, 24 Δεκεμβρίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Συμβόλαιο 3,5 ετών στον Αγιαξ, υπέγραψε ο Αγγελος Χαριστέας. Οι παράγοντες του «Αίαντα», μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, έφτασαν τελικώς σε συμφωνία με τους ιθύνοντες της Βέρντερ Βρέμης και ο Χαριστέας υπέγραψε το συμβόλαιό του.

    Προηγουμένως, ο Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης είχε περάσει επιτυχώς από «εξονυχιστικές» ιατρικές εξετάσεις.

    Ο σκόρερ του τελικού του EURO φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της νέας του ομάδας (χωρίς όμως νούμερο, το οποίο θα του δοθεί τον Ιανουάριο), «τσούγκρισε» με τους διοικούντες μπροστά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του ιστορικού συλλόγου επεσήμανε:

    «Ο Αγιαξ είναι ένα βήμα μπροστά στην καριέρα μου. Είναι ένας από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης και θέλω να κερδίσω μαζί του όσο το δυνατόν πιο πολλά τρόπαια μέσα στα επόμενα 3.5 χρόνια.

    » Μίλησα με τον Γιάννη Αναστασίου, και τον Πέτρι Πασάνεν που αγωνίζεται τώρα στη Βέρντερ και μου είπαν και οι δύο ότι ο Αγιαξ είναι ένας φανταστικός σύλλογος».

    [20] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ 28 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 24 Δεκεμβρίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Ένα άτομο σκοτώθηκε και 28 ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση με χειροβομβίδα, που είχε στόχο ένα αστυνομικό φυλάκιο αλλά από πιθανή αστοχία εξερράγη κοντά σε στάση λεωφορείου στο ινδικό Κασμίρ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η επίθεση επιχειρήθηκε στο αστυνομικό φυλάκιο στο χωριό Παχαρπόρα στην επαρχία Μπαντγκάμ, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Σριναγκάρ.

    Μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις αστυνομικοί.

    [21] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Ο ΚΑΡΖΑΪ

    Καμπούλ, 24 Δεκεμβρίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Ανέλαβε επισήμως από σήμερα τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν που αποτελείται από 27 μέλη, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες.

    Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, αφού ολοκληρώθηκε η τελετή ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε "ταχείες και με εντατικούς ρυθμούς" μεταρρυθμίσεις και θα απομακρύνει τους υπουργούς που δεν θα ασκήσουν σωστά τα καθήκοντά τους.

    Σημειώνεται ότι ο Καρζάι έχει δεσμευθεί για την εγκαθίδρυση μίας αποτελεσματικής διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου.

    [22] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 1,35 ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Νέα Υόρκη, 24 Δεκεμβρίου 2004 (15:47 UTC+2)

    Το ευρώ, ξεπέρασε σήμερα το ιστορικό φράγμα των 1,35 δολαρίων, μετά τις εκτιμήσεις ότι Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθενται να παρέμβουν στην αγορά συναλλάγματος για να ανακόψουν την ανοδική του πορεία. Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας και με σημαντικά ετήσια κέρδη βρίσκονται τα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια μία εβδομάδα πριν από το τέλος του 2004, δικαιώνοντας τις προβλέψεις για καλές επιδόσεις των μετοχικών αξιών φέτος.

    Η νέα πτώση της τιμής του δολαρίου αποδίδεται στα ελλείμματα του προϋπολογισμού, το παθητικό ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο )167,7 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τετράμηνο του 2004) και στις ανακοινώσεις για την κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με αναλυτές είναι πιθανό να συνεχισθεί η πτωτική τάση του δολαρίου και η άνοδος του ευρώ στα 1,50 δολάρια, εκτιμώντας συγχρόνως ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πράττει τα απαραίτητα για να σταματήσει τη διολίσθηση του δολαρίου.

    Το ακριβό ευρώ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την εξαγωγική οικονομία της Ευρώπης, η οποία απευθύνεται κυρίως στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας, καθώς περιορίζει τον όγκο των εξαγωγών και τα κέρδη.

    [23] 21 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

    Ντάκα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (12:17 UTC+2)

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι ακόμη τραυματίστηκαν όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν βγήκε από την πορεία του, στο Μπαγκλαντές.

    Τα θύματα ήταν εργάτες που είχαν επιλέξει το φορτηγό ως μέσο μετακίνησης λόγω προσφοράς φθηνότερης ναύλου από τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Σύμφωνα με τον αξιωματικό υπηρεσίας της Τανγκάιλ,που βρίσκεται περίπου 62 μίλια βορειοδυτικά της Ντάκα, το δυστύχημα συνέβη λόγω υψηλής ταχύτητας την ώρα που η ορατότητα ήταν λιγοστή λόγω ομίχλης.

    [24] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ

    Μπακούμπα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (10:31 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον δύο αστυνομικών τμημάτων σημειώθηκε σήμερα κοντά στην Μπακούμπα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ένοπλοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και βλήματα όλμου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [25] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2004 (13:04 UTC+2)

    Ενα πανάρχαιο, επίκαιρο ποντιακό έθιμο, σατυρικού περιεχομένου «Τα Μωμοέρια» θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, στις 13.30, ο Πνευματικός και Καλλιτεχνικός σύλλογος «ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ», στους κήπους της Νομαρχίας, στα πλαίσια του εορτασμού του.

    Το έθιμο θα παρακολουθήσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και η διάρκεια του θα είναι 15 λεπτά.

    [26] ΣΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2005 ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2004 (10:54 UTC+2)

    Tο νέο κτίριο που θα στεγαστεί εντός του 2005 το YΠΠO, επισκέφθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού K. Kαραμανλής, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, τον υφυπουργό Πέτρο Tατούλη, τον γενικό γραμματέα Xρήστο Zαχόπουλο και τον γενικό γραμματέα Oλυμπιακών Eργων Σπύρο Kλαδά.

    Tο αναξιοποίητο εδώ και μία τετραετία κτίριο της οδού Θηβών στου Pέντη, είναι 45.000 τ.μ. Πρόθεση του YΠΠO είναι να λύσει με τη μεταστέγαση το πρόβλημα κατακερματισμού των υπηρεσιών του YΠΠO, που είναι διάσπαρτες σε διάφορα κτίρια. Mαζί και τη σπατάλη εκατομμυρίων, αφού όλες οι υπηρεσίες θα συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο, άρα θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα από τα έξοδα ενοικίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτίριο του Pέντη θα γίνουν μικρές διορθωτικές αλλαγές πριν από τη μεταφορά. O χώρος θα παρέχει όλες τις ανέσεις και θα διαθέτει αίθουσες πολυμέσων, θεατρικών παραστάσεων, εκδηλώσεων, εστιατορίου κ.ά. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι υπάρχει σκέψη για τη μεταφορά, στο ίδιο κτίριο, του βρεφονηπιακού σταθμού για τα παιδιά των υπαλλήλων του YΠΠO.

    [27] ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΤΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2004 (09:54 UTC+2)

    Από τις 12 το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς θα αρχίσει το πάρτυ στην στολισμένη πλατεία Αριστοτέλους που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης με κεντρικό μήνυμα «Όλη η πόλη μια παρέα». Όλοι οι Θεσσαλονικείς θα αποχαιρετίσουν το 2004 και θα υποδεχθούν το νέο χρόνο με χορό, τραγούδι και πολλά χάπενιγκ.

    Η έναρξη της γιορτής θα γίνει στην κεντρική εξέδρα όπου θα αρχίσουν να εμφανίζονται γνωστοί καλλιτέχνες της πόλης με μια μεγάλη ορχήστρα. Συγκεκριμένα οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν είναι o Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Αντρέας Καρακότας, οι HI5, ο Χρήστος Αντωνιάδης, ο Πέτρος Ίμβριος, ο Κώστας Καραγέλης, ο Γιώργος Καραγιαννάκης, ο Γιώργος Φανάρας και η Βάγια Δάλλα.

    Το πάρτυ θα τελειώσει αργά το βράδυ με την εμφάνιση των ροκ συγκροτημάτων, Δυτικές Συνοικίες, ΑΤΜΑ και MOSAIK.

    Σε όλους θα δοθούν κόκκινα σκουφάκια και βασιλοπιτάκια, ο Αϊ Βασίλης θα μοιράσει στα παιδιά δώρα, σοκολάτες, κ.ά. και θα κληρωθούν 10 χρυσές λίρες.

    [28] Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2004 (08:37 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Τα λόγια που χωρέσανε», από τις εκδόσεις Ιανός, θα παρουσιάσει την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005, στις 8:00 το βράδυ, στον ΙΑΝΟ ο Σταμάτης Κραουνάκης.

    Στιχάκια, σκίτσα, χειρόγραφα, χύμα σημειώσεις, φωτογραφίες από το 1978 ως το 2004. Μαρτυρίες «κόπου», μιας εποχής, που για όλους μας ήταν τα «γόνιμα νιάτα» μας. Χωρίς την αφορμή και την αιτία της θεάς μουσικής, τίποτε απ' αυτά δε θα 'χε γίνει.

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε μουσική με την κυρία Κλέλια Τερζάκη και Πολιτικές Eπιστήμες στο Πάντειο.

    Με τη Λίνα Νικολακοπούλου, την οποία γνώρισε στο Πάντειο και με την οποία είναι συνδεδεμένο πάνω από το 80% του συνολικού του έργου, συνεργάζονται από το 1980, με κορυφαία στιγμή το 1985 τον δίσκο «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ».

    Το 1986 μαζί με τον Ανδρέα Βουτσινά πρότειναν μιαν άλλη μορφή διασκέδασης, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου.

    Έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές και με σημαντικούς ερμηνευτές του θεάτρου και έχει αναδείξει εξαιρετικούς νέους ερμηνευτές.

    Από το 1990 συγκεντρώνει ελληνικά έργα που επιδέχονται μουσική ανάπτυξη και τα επεξεργάζεται, ενώ παράλληλα βλέπουν το φως της δισκογραφίας εσωτερικοί μουσικοί μονόλογοι, νέες τεχνικές, τραγούδια με μεγάλες μουσικές εισαγωγές γενικότερα μουσική που δηλώνει την εικόνα της. Συγχρόνως δοκιμάζει, με όλους τους σημαντικούς νέους σκηνοθέτες, εφαρμογές εικόνας ή μελοποίηση κλασικών κειμένων, κυρίως κωμωδία που είναι η μεγάλη του αγάπη.

    Το 1997 δέχεται να αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. «Χτίζει» στην κυριολεξία, με σύμμαχό του τον Θεσσαλονικιό αρχιτέκτονα, σκηνογράφο και δάσκαλο Απόστολο Βέττα, το Δημοτικό Θέατρο Καβάλας, ανεβάζει τρεις εφαρμογές ελληνικού λόγου με μουσική (Χτίστες του Γιώργου Χειμωνά, Γκρο Πλαν του Γιώργου Μανιώτη και Πλούτο του Αριστοφάνη).

    Μέσα από σεμινάρια ερμηνείας τραγουδιού που οργάνωσε στο Χοροθέατρο Ροές σχηματίζεται από τους μαθητές του η ομάδα ελληνικού μουσικού θεάτρου Σπείρα-

    Σπείρα. Με την ομάδα αυτή σκηνοθέτησε την πρώτη του μουσική παράσταση με τίτλο «Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο» και συνεχίζουν να παρουσιάζουν παραστάσεις μέχρι σήμερα (7 παραγωγές και Παιδική Σκηνή), στη μόνιμη καλλιτεχνική του στέγη στον Πολυχώρο Αθηναΐς.

    Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με το Βραβείο Τηλεοπτικής Mουσικής 2000 για τη μουσική στην τηλεοπτική σειρά «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» και με το Βραβείο Αρίων 2002 για το soundtrack της ταινίας του Nίκου Παναγιωτόπουλου «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου».

    Τον περασμένο Μάιο συνέθεσε και δίδαξε χορικά του Οιδίποδα στους τελειόφοιτους της RADA (Royal Academy of Dramatic Arts) στο Λονδίνο, για την παράσταση INSTALLATION 496. Έχει ηχογραφήσει 40 δίσκους και έχει συνθέσει μουσική σε πάνω από 50 έργα για το θέατρο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 24 December 2004 - 19:13:46 UTC