Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [02] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ
  • [03] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ
  • [04] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [05] ΒΟΗΘΕΙΑ 250.000 ΕΥΡΩ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
  • [06] ΕΣΗΕΑ: "ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • [07] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΣΥΜΗ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΥΕΘΑ
  • [08] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ
  • [09] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [10] ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ - ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΚΡΙ-ΚΡΙ: ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΠΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 1,48 ΕΚ. ΕΥΡΩ
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΕΓΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕΘ
  • [13] ΑΝΕΘ: ΣΤΟ 39% Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΕ 122 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΠΑΑΧ
  • [14] ΑΓΩΓΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΚΑΤΑ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ
  • [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΟ PUR
  • [16] ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [17] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟΝ ΑΜΠΑΣ
  • [18] ΤΡΙΑ ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30
  • [19] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [20] Γ.ΟΡΦΑΝΟΣ: ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ
  • [21] ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [22] Η "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΟ "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"
  • [23] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
  • [24] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [25] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ
  • [26] ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [27] ΜΠΑΡΟΖΟ: Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
  • [28] Ο ΕΒΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ
  • [29] ΠΛΟΥΣΙΟ TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΓΙΑ ΤΟ 2005
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΜΑ
  • [31] ΜΠΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [32] "Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥΛΙ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (15:34 UTC+2)

    Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και θέματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια και το ωράριο των καταστημάτων, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης, που είχε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Επί τάπητος τέθηκε και ο προγραμματισμός του υπουργείου για το 2005, ενώ συζητήθηκαν και οι δράσεις για τη χρονιά που πέρασε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και οι υφυπουργοί, Γιάννης Παπαθανασίου και Γιώργος Σαλαγκούδης, ενημέρωσαν αναλυτικά τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να λειτουργήσουν ομαλά και η αγορά και ο ανταγωνισμός.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ακρίβεια, ο κ. Σιούφας τόνισε πως η προσπάθεια είναι να λειτουργεί η αγορά και ο ανταγωνισμός ομαλά και υπογράμμισε πως "αντί για ανακοινώσεις ότι υπάρχει ακρίβεια, υπάρχουν ανακοινώσεις ότι θα ακριβύνουν προϊόντα με αποτέλεσμα να ρίχνουν νερό στο μύλο της ακρίβειας".

    "Οι προσπάθειες είναι καθημερινές και δεν εφησυχάζουμε", τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως "ποτέ δεν είπαμε ότι υπάρχει ακρίβεια". Πρόσθεσε, όμως, ότι οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και αδιάλειπτοι, προειδοποιώντας ότι όσοι επιχειρούν να αισχροκερδήσουν η πολιτεία είναι και θα είναι αμείλικτη απέναντί τους.

    Ως μέτρα κατά της ακρίβειας ανέφερε τους συνεχείς ελέγχους στην αγορά, τις παραπομπές στον Εισαγγελέα και τα αυστηρά πρόστιμα και την ενεργοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού. Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε πως στη χρονιά που πέρασε υπήρξε μεγάλη κρίση με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Σιούφα, στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συζήτησαν για τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν ώστε να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για την ανάγκη ανταγωνιστικότητας και ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και υπογράμμισε ότι προτεραιότητες είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, η καθημερινότητα των πολιτών και η προστασία των καταναλωτών.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της κυβέρνησης για δράσεις στην περιφέρεια καθώς, όπως είπε, η ανάπτυξή της αποτελεί στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και η ανάπτυξη του τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Μεγάλη προσπάθεια, τόνισε ο κ. Σιούφας, θα δοθεί φέτος στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω και της διάδοσης του φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    [02] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:10 UTC+2)

    Η κυβέρνηση επιμένει στη μη καταβολή εθνικών επιδοτήσεων στους βαμβακοπαραγωγούς του Θεσσαλικού κάμπου, καθώς όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, η κυβέρνηση δεν θα παρανομήσει στο θέμα των εθνικών ενισχύσεων των αγροτικών προϊόντων.

    Την ίδια ώρα, βαμβακοπαραγωγοί, που ζητούν να απορροφηθούν επιπλέον ποσότητες βαμβακιού, ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα στις εθνικές οδούς. Αγρότες της Πέλλας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν το βράδυ της Τρίτης την είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, ενώ σύσκεψη οργανώνει την ίδια μέρα στη Λάρισα το ΚΚΕ.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, ανέφερε ότι βάσει του Κανονισμού που ισχύει στην ΕΕ για τις στρεμματικές αποδόσεις, μειώνονται ραγδαία όλες οι επιδοτήσεις για τους βαμβακοπαραγωγούς και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εθνικών ενισχύσεων, αφενός γιατί δεν υπάρχουν λεφτά, αφετέρου γιατί θα τιμωρηθούμε με εξοντωτικά πρόστιμα από την κοινότητα.

    Για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι αγρότες την εθνική οδό ο κ. Μπασιάκος είπε ότι η κυβέρνηση δεν υπόκειται σε εκβιασμούς οποιουδήποτε τύπου και πρόσθεσε πως όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση ουδέποτε τάχθηκε υπέρ του να κλείσουν δρόμοι.

    "Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε φέτος με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας με σύνεση το βαμβάκι, ώστε παρά τον καταστροφικό κανονισμό του 2001 που θα ισχύσει μέχρι το 2006, να εξασφαλίσουμε φέτος 690 εκ. ευρώ έναντι 620 εκ. ευρώ πέρσι", αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός, προσθέτοντας ότι φέτος έγιναν για πρώτη φορά έλεγχοι στους μισούς βαμβακοπαραγωγούς και έτσι κόπηκαν υπερβάσεις ποσοτήτων που ήταν εκτός του κανονισμού.

    "Η ΝΔ ουδέποτε μίλησε υπέρ των παράνομων εθνικών ενισχύσεων και της επιδότησης όλης της παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος, γιατί αυτό συνεπάγεται και υψηλά κοινοτικά πρόστιμα", κατέληξε ο κ. Μπασιάκος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θεόδωρου Ρουσόπουλου, που τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρανομήσει στο θέμα των εθνικών ενισχύσεων των αγροτικών προϊόντων, ενώ η απαγόρευση τους ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

    Ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις κινητοποιήσεις των αγροτών για το βαμβάκι, ανέφερε ότι η Ν.Δ ουδέποτε είχε μιλήσει για εθνικές ενισχύσεις ή για πληρωμή ή καταβολή επιδοτήσεων σε ολόκληρη την ποσότητα του βαμβακιού, λέγοντας χαρακτηριστικά "ποτέ δεν είχαμε πει ότι θα επιδοτηθούν όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά". 'Οσον αφορά το ενδεχόμενο κλεισίματος της εθνικής οδού, υπενθύμισε

    δήλωση του κ. Καραμανλή ως αρχηγού της αντιπολίτευσης «σεβόμαστε τους αγώνες των αγροτών, τα αιτήματα τους αλλά είμαστε αντίθετοι με ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα σε άλλους πολίτες». Τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές ισχύουν και σήμερα και δεν βλέπει να υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν τώρα που η Ν.Δ είναι κυβέρνηση.

    Το θέμα του βαμβακιού έχει πυροδοτήσει εντάσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τάσσονται στο πλευρό των παραγωγών.

    Σε δηλώσεις του ο γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε πως "ο κομματικός τσαμπουκάς του είδους ή μου τα δίνεις όλα ή κλείνω τους δρόμους, που έχει μείνει από την εποχή της αντιπολίτευσης, δεν οδηγεί πουθενά και δεν δίνει λύσεις".

    [03] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων πριν τον αγώνα Πανιωνίου Ολυμπιακού μετέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    «Οι εποχές της ασυδοσίας, του χουλιγκανισμού και της αλητείας τελείωσαν», δήλωσε ο κ. Ορφανός και πρόσθεσε ότι «σ' αυτούς που χθες, με όποιον τρόπο και αν σκέφτηκαν και ενήργησαν, τόλμησαν να κάνουν αυτά που έκαναν, η απάντηση θα είναι σκληρή».

    «Δεν διαπραγματευόμαστε, αυτό που έχουμε βάλει σαν στόχο. Θα πετύχουμε και η Ελλάδα θα γίνει η χώρα, στην οποία και το ποδόσφαιρο και όλος ο Αθλητισμός, θα είναι για όλους και όχι για τους λίγους! Αν νομίζουν κάποιοι, που παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, τόσο αυτοί που λειτουργούν, ως ηθικοί αυτουργοί, αλλά και οι άλλοι, που είναι οι φυσικοί αυτουργοί, ότι θα κάνουμε πίσω, έχουν πάρει λάθος μήνυμα. Είμαστε αποφασισμένοι και θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, ακόμη και αν υπάρχουν τέτοια διαλείμματα σαν αυτά, που είχαμε χθες», ανέφερε.

    Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε, ούτε με το λίγο, ούτε με το μέτριο, ούτε με το κακό. Διεκδικούμε το αγαθό που κερδίσαμε το 2004, με την προσπάθεια όλων, και είμαστε βέβαιοι ότι θα το πετύχουμε. Δεν τους χρειαζόμαστε αυτούς, που θέλουν να καταστρέφουν. Ας το πάρουν απόφαση, τόσο αυτοί, όσο και οι ομάδες τους, ότι η κοινωνία και η Πολιτεία θα τους αποβάλλει. Εμείς θα φέρουμε στα γήπεδα εκείνους που αγαπούν το άθλημα, που θέλουν να πανηγυρίσουν με τις οικογένειές τους, να κλάψουν στις αποτυχίες, να διασκεδάσουν», υπογράμμισε.

    [04] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (14:41 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι ανοικτή να ακούσει προτάσεις για το «βασικό μέτοχο» εφόσον αυτές είναι στην κατεύθυνση της φιλοσοφίας για την πάταξη της διαπλοκής επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνέντευξη του επιτρόπου κ. Δήμα στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι δηλώσεις του δεν έχουν αποδοθεί ακριβώς και

    σημείωσε ότι ο κ. Δήμας μιλά για τις θεμελιώδεις διατάξεις της Ε.Ε, για εξαιρέσεις από αυτές τις διατάξεις και λέει το αυτονόητο πως οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να

    είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, κάτι που ισχύει.

    [05] ΒΟΗΘΕΙΑ 250.000 ΕΥΡΩ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Το ποσό των 250.000 ευρώ, απέστειλε στις πληγείσες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, συμμετέχοντας ενεργά στη συντονισμένη επιχείρηση του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για βοήθεια στους πληγέντες της ΝΑ Ασίας.

    Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ανακοίνωσε την άμεση διάθεση υλικού βοηθείας (σκηνές, κρεβάτια, κουβέρτες, σαπούνια, φάρμακα, προκατασκευασμένες κατοικίες κ.λ.π.). Επίσης άνοιξε ειδικό λογαριασμό στην Αγροτική Τράπεζα, με την ένδειξη "Σεισμός στην Ινδονησία" και αρ.01704005437-32.

    Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

    Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, αφιέρωσε τις δύο πρώτες του παραστάσεις της κωμωδίας του Μιλτιάδη Χουρμούζη «Ο Λεπρέντης» στα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Ασία.

    Συγκεκριμένα, τα έσοδα από την παράσταση του Σαββάτου 8 Ιανουαρίου στις 9.00 το βράδυ και της Κυριακής 9 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα διατέθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

    [06] ΕΣΗΕΑ: "ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Αποφασισμένο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, «μετά την εμμονή του υπουργού Άμυνας κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης των στρατιωτικών συντακτών»

    Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. είχε συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας στις 23 Δεκεμβρίου 2004 και, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, είχε συμφωνηθεί ότι θα "παγώσουν" όλες οι αλλαγές που σχεδίαζε.

    Η ΕΣΗΕΑ είχε τότε επισημάνει ότι τα σχέδια του υπουργού Άμυνας δημιουργούσαν συνθήκες περιορισμού της ενημέρωσης και χειραγώγησής της, πράγμα ανεπίτρεπτο για τη Δημοκρατία μας.

    Το Δ.Σ. συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους στρατιωτικούς συντάκτες, οι οποίοι ζήτησαν από την ΕΣΗΕΑ να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε να μην υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές.

    Σήμερα, το Δ.Σ. απέστειλε επιστολή στον υπουργό Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλο, επισημαίνοντας ότι αθέτησε τη συμφωνία με την ΕΣΗΕΑ και ότι οι προσωπικοί του χειρισμοί βρίσκουν αντίθετο το δημοσιογραφικό κόσμο και την κοινή γνώμη.

    Παράλληλα, ζήτησε νέα συνάντηση με τον υπουργό, με την προϋπόθεση ότι μέχρι την πραγματοποίησή της δεν θα προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

    Επίσης, το Δ.Σ. ενημέρωσε σχετικά τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

    [07] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΣΥΜΗ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΥΕΘΑ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Στρατιωτικές μονάδες στη Σύμη και το Καστελόριζο θα επισκεφθεί στις 13 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές για τον νέο χρόνο με το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη και τη στρατιωτική ηγεσία, θα επισκεφθεί μονάδες της 95 ΑΔΤΕ στη Σύμη και το Καστελόριζο, καθώς και την Κανονιοφόρο «Ελευθερία» στο λιμάνι του Καστελόριζου.

    Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Σύμη και στο Καστελόριζο ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου 2004, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    [08] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Δ. ΣΑΜΙΟΥ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (19:28 UTC+2)

    Στο θέμα που προέκυψε μετά την μήνυση που υπέβαλε ιεροψάλτης εναντίον της Δόμνας Σαμίου, για αποκριάτικα τραγούδια τα οποία θεώρησε άσεμνα και προσβλητικά αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου.

    Ο κ. Οικονόμου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αποκτήσουμε πολιτιστικό κριτήριο και να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους θησαυρούς της παράδοσής μας από τα, ενδεχομένως, περιττά στοιχεία που διαθέτει.

    [09] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Την έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επίσης την ενδυνάμωση της συνεργασίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τα ΕΛΤΑ, αλλά και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑ, αποφάσισε η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, σε συνεδρίασή της τη Δευτέρα.

    Η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο, Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπη και Τουριστικής Ανάπτυξης Δ. Αβραμόπουλο.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε:

    -Την έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    -Τη διερεύνηση του προσφορότερου τρόπου για την ενδυνάμωση της συνεργασίας Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Ελληνικά Ταχυδρομεία, συμπεριλαμβανόμενης και της έως 10% μετοχικής συνεργασίας των δυο εταιρειών.

    -Τον τερματισμό για λόγους δημοσίου συμφέροντος χρονιζουσών διαδικασιών πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (πρώην ΕΤΑ) που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Παράλληλα η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα διερευνήσει και σε επόμενη συνεδρίαση θα προκρίνει νέες διαφανείς διαδικασίες για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης.

    [10] ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ - ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Λονδίνο, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Πτώση σημείωσαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στις ηγέτιδες αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης. Αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας αναδείχθηκε ο κλάδος των τροφίμων, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για την κερδοφορία των μεγάλων εταιριών του χώρου. Πάντως οι απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών περιορίστηκαν αργά το απόγευμα κυρίως λόγω της ανάκαμψης των αγορών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,28% και διαμορφώθηκε στις 4.840,70 μονάδες, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 0,21% υποχώρησε στις 4.307,37 μονάδες, ενώ στις 3.877,82 μονάδες έκλεισε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 0,14 μονάδες.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με οριακές απώλειες 0,05% έκλεισε στις 3.001,24 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε οριακά κέρδη 0,03%, στις 23.800,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI μειωμένος κατά 0,06% συρρικνώθηκε στις 5.731,80 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ με πτώση 0,19% υποχώρησε στις 355,13 μονάδες.

    Θετικό παραμένει το κλίμα στη Wall Street. Στις 21.34, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,52% και διαμορφωνόταν στις 10.659,16 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας «σκαρφάλωνε» στις 2.110,55 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,05% και ο ευρύτερος Standrard & Poor's 500 με άνοδο 0,68% ανερχόταν στις 1.194,26 μονάδες.

    [11] ΚΡΙ-ΚΡΙ: ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΠΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 1,48 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2005 (19:27 UTC+2)

    Εγκρίθηκε η υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της ΚΡΙ-ΚΡΙ Α.Β.Ε.Ε. στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" του Γ' ΚΠΣ. Η επένδυση, ύψους 1.477 χιλιάδων ευρώ, πρόκειται να επιδοτηθεί με ποσό 517.000 ευρώ, εντάσσεται στη δράση 2.5.1 του ΕΠΑΝ και αφορά τις κατηγορίες της εφοδιαστικής αλυσίδας και της καινοτομίας.

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΤΕΓΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2005 (18:29 UTC+2)

    Να ενισχύσουν τις προσπάθειες οικονομικής στήριξης των χιλιάδων αστέγων που άφησε ο καταστροφικός σεισμός στη ΝΑ Ασία προτρέπει τα μέλη του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ0, η διοίκηση τους οποίου κατέθεσε χρηματικό ποσό σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

    Επίσης, στο πλαίσιο προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, το Επιμελητήριο προχώρησε στην οικονομική στήριξη 22 κοινωφελών ιδρυμάτων και σωματείων της Θεσσαλονίκης.

    [13] ΑΝΕΘ: ΣΤΟ 39% Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΕ 122 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΠΑΑΧ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2005 (18:13 UTC+2)

    Στα 3,9 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 39% έφθασε η απορρόφηση δημόσιας δαπάνης από τις υλοποιούμενες 122 εγκεκριμένες ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο των πέντε Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας που παρακολουθεί η Αναπτυξιακή Εταιρία Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ ΑΕ). Σημειώνεται ότι η ΑΝΕΘ αποτελεί τη δομή στήριξης των ΟΠΑΑΧ στην ΠΚΜ και για τις ανάγκες του έργου έχει δημιουργήσει δίκτυο με μέλη-αντένες τις Αναπτυξιακές Εταιρίες των Νομών Ημαθίας (ΑΝΗΜΑ Α.Ε.), Κιλκίς (ΑΝΚΙ Α.Ε.), Πέλλας (ΑΝΠΕ Α.Ε.), Σερρών (ΑΝΕΣΕΡ Α.Ε.) και Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ Α.Ε.) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Έργο της Δομής Στήριξης είναι η παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και τεχνικής στήριξης στον αγροτικό πληθυσμό των περιοχών εφαρμογής των ΟΠΑΑΧ ως επενδυτές, η παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων ως προς το φυσικό και οικονομικό τους αντικείμενο και η παροχή γραμματειακής και τεχνικής υποστήριξης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δομής Στήριξης με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας υλοποιούνται 122 έργα συνολικού προϋπολογισμού 18.489.191 Ευρώ (9.994.957 Ευρώ Δημόσιας Δαπάνης). Από τα έργα αυτά τα 11 με συνολικό προϋπολογισμό 1.413.551 Ευρώ υλοποιούνται στην περιοχή Δυτικού Παγγαίου (Ν. Σερρών), τα 27 με συνολικό προϋπολογισμό 6.375.936 Ευρώ στο Ανατολικό Βέρμιο (Ν. Ημαθίας), τα 46 με συνολικό προϋπολογισμό 4.032.742 Ευρώ στην περιοχή Βόρα-Βεγορίτιδα (Ν. Πέλλας), τα 23 με συνολικό προϋπολογισμό 4.174.650 Ευρώ στην περιοχή Χολομώντα-Ομβριανού (Ν. Θεσσαλονίκης και Ν. Χαλκιδικής) και τα 15 με συνολικό προϋπολογισμό 2.492.312 Ευρώ στην περιοχή Κερδυλλίων-Βερτίσκου-Κρουσσίων (Ν. Θεσσαλονίκης και Ν. Κιλκίς).

    Τα έργα αυτά αφορούν τουριστικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, ενίσχυση τοπικών εκδηλώσεων και προβολή των περιοχών καθώς και δράσεις σχετικές με υλοτομία και εμπορία δασοκομικών προϊόντων.

    Σύμφωνα με τις σχετικές Εκθέσεις Προόδου Εργασιών, τις οποίες κατέθεσε η Δομή Στήριξης στους Τελικούς Δικαιούχους του Προγράμματος (Διεύθυνση Δασών και Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας) η αιτούμενη για απορρόφηση Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε 3.943.358,44 Ευρώ (39% της συνολικής). Από το ανωτέρω ποσό έχουν ήδη πληρωθεί μέχρι 31/12/2004 ενισχύσεις συνολικού ύψους3.901.366 Ευρώ. Επισημαίνεται ότι 49 έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραληφθεί.

    Επιπλέον υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη και Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006» (ΕΠΑΑ-ΑΥ) 12 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 2.323.500 Ευρώ, στην περιοχή Κερκίνης (Ν. Σερρών) και 15 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2.031.853 Ευρώ στην περιοχή Πάικου (Ν. Κιλκίς και Ν. Πέλλας). Επισημαίνεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων για τα ΟΠΑΑΧ του ΕΠΑΑ-ΑΥ δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται ακόμα η απόφαση οριστικής έγκρισης 4 επιπλέον έργων με συνολικό πρόσθετο προϋπολογισμό 1.053.923 Ευρώ, για τα οποία υπάρχει ήδη απόφαση προέγκρισης.

    Ως προς τη διαδικασία απορρόφησης-πληρωμής της Δημόσιας Δαπάνης αναφέρεται ότι για τα έργα του ΕΠΑΑ-ΑΥ έχουν κατατεθεί μέχρι 31/12/2004, στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΓΤΠΕ-Π Ενεργειών έξι αιτήματα πληρωμής, Δημόσιας Δαπάνης 503.941,68 Ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 21% της Δημόσιας Δαπάνης των έργων, τα οποία έχουν οριστική απόφαση έγκρισης και αναμένεται η πληρωμή τους το αμέσως επόμενο διάστημα.

    [14] ΑΓΩΓΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΚΑΤΑ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλής στη Ρουμανία Αντριαν Ναστάσε (πρώην πρωθυπουργός) κατέθεσε σήμερα αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατά του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου για παραβίαση του Συντάγματος.

    Η αντίδραση αυτή του Ναστάσε προέρχεται μετά από συνέντευξη του Μπασέσκου στην εφημερίδα Adevarul στην οποία ο τελευταίος ζήτησε από τα κόμματα του κοινοβουλίου να αντικαταστήσουν τους νεοεκλεγέντες προέδρους των δύο σωμάτων της Βουλής, που προέρχονται από το πρώην κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

    Ο Ναστάσε υποστηρίζει ότι ο Μπασέσκου προχώρησε σε κατάχρηση της εξουσίας του και προσπαθεί να δημιουργήσει σύγκρουση ανάμεσα στην προεδρία και στο Κοινοβούλιο.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΟ PUR

    Βουκουρέστι, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Την παραμονή του στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Τραϊάν Ταριτσεάνου αποφάσισε το Ουμανιστικό Κόμμα (PUR), μετά τον σάλο που δημιούργησαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών ως τρόπου απαλλαγής από «μια ανήθικη λύση που λέγεται PUR».

    Ο κ. Μπασέσκου ζήτησε επίσης από το PUR να αποδείξει ότι είναι πιστό στη Συμμαχία PNL-PD κόβοντας τις γέφυρες συνεργασίας με το PSD.

    Αν και αρχικά ο πρόεδρος του PUR Νταν Βοϊκουλέσκου είχε δηλώσει ότι είναι πιθανό το PUR να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, το κόμμα αποφάσισε την παραμονή του στην κυβέρνηση συνασπισμού.

    Στην ίδια συνεδρίαση το PUR αποφάσισε να μην υποβάλει υποψηφιότητες για τις πέντε νομαρχίες που του αναλογούσαν, βάσει της διάταξης του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Όσον αφορά το θέμα της αντικατάστασης των προέδρων των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, που ανήκουν στο PSD, ο πρόεδρος του PUR δήλωσε ότι το κόμμα του δεν αλλάζει την ψήφο του, όμως δεν απέκλεισε να συμβεί αυτό στην περίπτωση που ανακύψουν «σοβαρά στοιχεία ικανά να διαταράξουν τη διεξαγωγή των εργασιών του Κοινοβουλίου».

    [16] ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Εμμένουν στο αίτημά τους για απαλλαγή από την υπεράσπιση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου από το ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι Βρετανοί δικηγόροι Στίβεν Κέι και Γκίλιαν Χίγκινς.

    Οι δυο Βρετανοί δικηγόροι ζήτησαν από τον πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία να επανεξετάσει την απόφασή του να είναι παρόντες οι δικηγόροι στη δίκη προκειμένου να αναλάβουν τη διαδικασία υπεράσπισης, σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας του Μιλόσεβιτς.

    Σημειώνεται ότι οι δυο Βρετανοί δικηγόροι ορίστηκαν συνήγοροι υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, λόγω της βεβαρημένης υγείας του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος αντέδρασε, ωστόσο, σε αυτή τη δικαστική απόφαση και ζήτησε να του δοθεί εκ νέου το δικαίωμα της υπεράσπισης, το οποίο και τελικά κέρδισε τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι δυο Βρετανοί συνήγοροί του θα πρέπει να είναι παρόντες στη δίκη προκειμένου να αναλάβουν την υπεράσπισή του, σε περίπτωση νέας επιδείνωσης της υγείας του.

    [17] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟΝ ΑΜΠΑΣ

    Άγκυρα, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, απέστειλε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    «Πιστεύω ότι η εκλογή σας στη θέση του προέδρου δεν αποτελεί μόνο ένδειξη της εμπιστοσύνης του (παλαιστινιακού) λαού στην εξοχότητά σας, αλλά και σαφή απόδειξη της δέσμευσης και επιθυμίας του για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, που θα βασίζεται στο όραμα των δυο κρατών, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, που θα ζουν ειρηνικά, το ένα πλάι στο άλλο», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η τεράστια εμπειρία και οι ηγετικές σας ικανότητες θα συμβάλλουν στην εδραίωση της πολυπόθητης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας» καταλήγει ο κ. Γκιούλ.

    [18] ΤΡΙΑ ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ

    Αγκυρα, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Τρία δισεκατομμύρια δολάρια έχει δαπανήσει η Τουρκία για τα κατεχόμενα της Κύπρου την τελευταία τριακονταετία, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Η Milliyet γράφει ότι πέραν αυτού του ποσού, η Αγκυρα κατέβαλε και το ποσό των 179 εκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέτες που είχαν ζημιώσει το 2000 από τη χρεοκοπία τραπεζών, κατά την οικονομική κρίση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Radikal, το προεδρείο της Επιτροπής Βοήθειας της Πρεσβείας της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, ετοίμασε έκθεση «Οικονομικών Εξελίξεων στην ΤΔΒΚ και Επενδύσεων Υποδομής». Σύμφωνα με την έκθεση, παράλληλα με τις δαπάνες άμυνας και τα σχέδια που ετοιμάσθηκαν, η Τουρκία που στηρίζει την τουρκοκυπριακή οικονομία με τα σχέδια παρότρυνσης και με τις πιστώσεις, σχεδιάζει να παράσχει στα κατεχόμενα βοήθεια 356,9 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το 2005.

    Βάσει της έκθεσης, το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα, το οποίο ήταν πριν από το 1974, 300-500 δολάρια, έφθασε το 2000 τα 4.978 δολάρια. Το εθνικό εισόδημα το οποίο κατά την οικονομική κρίση του 2001 μειώθηκε στα 4.303 δολάρια, το 2004 ξεπέρασε τα 7.350 δολάρια.

    Ο μέσος όρος μισθού ''δημοσίου υπαλλήλου'' ενώ το 1994 ήταν στο επίπεδο των 430 δολαρίων, το 2000 έφθασε έως τα 826 δολάρια. Ο μισθός των ''δημοσίων υπαλλήλων'' ο οποίος το 2001 μειώθηκε στα 577 δολάρια, κατά τα τελευταία χρόνια, με τις επιπρόσθετες αυξήσεις, ξεπέρασε το 2004 τα 1.100 δολάρια. Ο χαμηλότερος μισθός υπαλλήλου το 2004 ήταν γύρω στα 700 δολάρια.

    Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο αριθμός ξενοδοχείων ο οποίος στα τέλη του 2000 ήταν 103, το 2004 έφθασε τα 116. Ο δε αριθμός κλινών ο οποίος ήταν 10.213, έφθασε τις 11.654. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατασκευή νέων ξενοδοχείων και συγκροτημάτων με δυναμικό 5.000 κλίνες. Το ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία έφθασε το 2004 το 43% και τράβηξε την προσοχή η αύξηση των ξένων υπηκόων τουριστών.

    Από την άλλη, αυξάνονται συνεχώς οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, ο οποίος έχει σημαντική θέση στην οικονομία των κατεχομένων. Παράλληλα με την κατασκευή δρόμων και ασφαλτόστρωσης, συνεχίζονται τα σχέδια προστασίας όσον αφορά τις χελώνες καθώς και οι έρευνες σπηλαίων. Η Τουρκία μετέχει σημαντικά στη βοήθεια, στις εκστρατείες και στις παροτρύνσεις για την προσέλκυση περισσότερο τουριστών στα κατεχόμενα, τονίζεται στο δημοσίευμα.

    [19] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού άσκησε ο εισαγγελέας στους δύο οπαδούς που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Πανιώνιος Ολυμπιακός. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο.

    Εξάλλου, απόλυτα επιτυχής ήταν η επέμβαση στο κεφάλι στην οποία υποβλήθηκε αργά χτες το βράδυ ο 24χρονος έφεδρος σμηνίας ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στα επεισόδια και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

    [20] Γ.ΟΡΦΑΝΟΣ: ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (13:12 UTC+2)

    Θέση στα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, πριν το ματς Πανιωνίου Ολυμπιακού, πήρε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, υποστηρίζοντας πως οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

    «Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Θα μείνουν έξω από τα γήπεδα. Δεν τους χρειαζόμαστε. Θα φέρουμε εκείνους που αγαπούν το άθλημα, εκείνους που θέλουν να έρθουν να πανηγυρίσουν, να κλάψουν εάν αποτύχουν, να διασκεδάσουν με την οικογένεια τους. Αλλά εκείνους που καταστρέφουν δεν τους θέλουμε. Ας το πάρουν απόφαση και τα σωματεία τους και οι αθλητικές ανώνυμες εταιρίες και οι ίδιοι», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Ορφανός.

    [21] ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2005 (11:13 UTC+2)

    Ικανοποίηση επικρατεί στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ για την άνετη νίκη της ομάδας επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς με σκορ 5-2, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Ο Ρολφ Φρίνγκερ εμφανίζεται ευχαριστημένος από το πρόσωπο που παρουσίασαν οι ποδοσφαιριστές του στο πρώτο ματς του 2005 και ζητά ανάλογη συνέχεια στο μέλλον.

    Για τους ασπρόμαυρους όμως οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση. Γι αυτό το λόγο σήμερα το πρωί όλοι βρέθηκαν στο γήπεδο για προπόνηση. Για τον Δικέφαλο ακολουθεί την Τετάρτη ο αγώνας ρεβάνς του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στο Αιγάλεω. Το πρώτο ματς που έγινε στην Τούμπα έληξε ισόπαλο 0-0 και πλέον ο ΠΑΟΚ θέλει θετικό αποτέλεσμα για να περάσει στους «16» της διοργάνωσης.

    Η αποστολή θα αναχωρήσει αύριο για την Αθήνα και σε αυτήν θα βρίσκεται ο Ιφεάνι Ουντέζε, που χθες δεν αγωνίστηκε λόγω τιμωρίας. Αντίθετα, δεν μπορεί να υπολογίζει στον Δημήτρη Ζωγραφάκη που έχει υποστεί κάκωση έσω πλαγίου και θα μείνει εκτός δράσης για δύο ακόμη εβδομάδες, όπως επίσης και στον Γιώργο Θεοδωρίδη.

    [22] Η "ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΟ "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2005 (10:29 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για την βράβευση των καλύτερων αθλητών του 2004 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε μία λαμπρή τελετή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Δευτέρα) 10 Ιανουαρίου, στις 19.30, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", παρουσία των αρχών της πόλης, εκπροσώπων της εκκλησιαστικής, πολιτειακής, εκπαιδευτικής και διπλωματικής ηγεσίας και σύσσωμου του αθλητικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.

    Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος «ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απονείμει στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τα βραβεία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», που συνοδεύονται και από τα χρηματικά έπαθλα που αντιστοιχούν σε κάθε κατηγορία, ως επιβράβευση και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν, αλλά και ως την ελάχιστη δυνατή ενίσχυση για τις αγωνιστικές τους προσπάθειες στο μέλλον».

    Η επίσημη τελετή, θα πλαισιωθεί και από καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα εμφανιστεί η χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, υπό την διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου και η Εθνική ομάδα ακροβατικής γυμναστικής με προπονητές τη Γιάννου Μιχαέλα και την Γιάννου Βασιλική.

    Θα βραβευθούν :

    Καλύτερος αθλητής για το 2004, ο Αριστείδης Γρηγοριάδης του Αρη Θεσσαλονίκης, ένας ελπιδοφόρος δεκαεννιάχρονος αθλητής της κολύμβησης, για τις πρώτες θέσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στα 50 μ. ελεύθερο, στα 100 μ. ύπτιο και στα 100 μ. ελεύθερο και για την τέταρτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στα 50 μ. ύπτιο.

    Συνολικά το 2004 κατέρριψε 28 Πανελλήνια ρεκόρ ανδρών και εφήβων και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. (17η θέση στα 100 μ. ύπτιο και 14η  στα 4Χ100 μ. ελεύθερο).

    Καλύτερη αθλήτρια για το 2004, η Ευαγγελία Ψάρρα του Σκοπευτικού Ομίλου Αποφοίτων του Α.Π.Θ., για την έβδομη θέση στο ατομικό και την πέμπτη θέση στο ομαδικό στην Τοξοβολία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Το 2004 κατέκτησε επίσης και την τέταρτη θέση στο ομαδικό στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες.

    Καλύτερη ομάδα για το 2004, ο Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ στην Πάλη, ο οποίος για 5η συνεχή χρονιά κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΝΔΡΩΝ ελευθέρας ερασιτεχνικής πάλης και μάλιστα με 38 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο.

    Τρεις δε από τους αθλητές του αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ελλάδος. Ο Μπετινίδης Εμζάριος στα 74 κιλά, ο Λοϊζίδης Λάζαρος στα 84 κιλά ο οποίος αναδείχθηκε και 6ος Ολυμπιονίκης στην Αθήνα και ο Ξανθόπουλος Αφταντίλ στα 96 κιλά.

    Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος αθλητής (έως 20 ετών) για το 2004, ο μόλις 14 ετών Φρέντυ Γεωργούδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στο τένις, για τις πρώτες θέσεις στους Πανελλήνιους και τους Βαλκανικούς αγώνες κάτω των 14 ετών.

    [23] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

    Νέο Δελχί, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:44 UTC+2)

    Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των ινδικών αρχών, στους 10.136 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι στην Ινδία και σε 5.630 οι αγνοούμενοι,.

    Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν χθες και σήμερα στα νησιά Ανταμαν και Νίκομπαρ από τη λάσπη και τα ερείπια, που άφησε πίσω του το τσουνάμι περισσότερους από 100 νεκρούς. Μόνο στο νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα έχασαν τη ζωή τους 1.310 άνθρωποι και 5.617 αγνοούνται.

    Στην Ηπειρωτική Ινδία, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 8.826 με το κρατίδιο Ταμίλ Νάντου, να έχει πληγεί περισσότερο, καθώς έχασαν εκεί τη ζωή τους 7.960 άνθρωποι.

    Τουλάχιστον 378.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στην Ινδία μετά την καταστροφή και έχουν βρει προσωρινά καταφύγιο σε 594 καταυλισμούς.

    Την ίδια ώρα, αυστραλοί ερευνητές, δήλωσαν ότι η Γη εξακολουθεί να δονείται σαν καμπάνα δύο εβδομάδες μετά το σφοδρό σεισμό των 9 Ρίχτερ, στα ανοικτά της Ινδονησίας, που προκάλεσε τα φονικά τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

    Στο μεταξύ, ένας Ινδονήσιος που πέρασε μέρες στον Ινδικό Ωκεανό, όπου παρασύρθηκε από το τσουνάμι, διασώθηκε από παραπλέον σκάφος, που θα τον μεταφέρει σήμερα στο λιμάνι Πορτ Κλανγκ της Μαλαισίας.

    [24] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Λονδίνο, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Μεγαλώνει και άλλο ο μακάβριος κατάλογος των βρετανών, που συμπεριλαμβάνονται στα θύματα της βιβλικής καταστροφής στη νοτιοανατολική Ασία, στις 26 Δεκεμβρίου, από το σεισμό 9 ρίχτερ της Σουμάτρα και τα φονικά τσουνάμι που ακολούθησαν.

    Τετρακόσιοι πενήντα τρεις Βρετανοί πιθανώς να είναι νεκροί από τα τσουνάμι στη ΝΑ Ασία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν εξακριβωμένα 51 νεκροί.

    Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ότι συνολικά 871 Βρετανοί μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και επισήμανε ότι ενδέχεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί δραματικά.

    [25] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ

    Κουβέιτ, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Κουβέιτ σκοτώθηκαν σήμερα και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με ένοπλους άγνωστους άνδρες στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση η οποία επικαλέστηκε πηγές ασφαλείας.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, την περασμένη εβδομάδα το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι διέλυσε ομάδα στρατιωτικών που υπήρχαν υποψίες ότι θα επιτίθεντο στις αμερικανικές δυνάμεις και πιθανώς να σχετίζονταν με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    [26] ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Αβάνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρεθ Ρόκε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κουβανική κυβέρνηση αποφάσισε να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς εξαιρέσεις.

    Η Αβάνα ανανεώνει έτσι τις σχέσεις της και με την Ολλανδία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, τέσσερις χώρες που εκπροσωπούνται στην κουβανική πρωτεύουσα, μετά την εξομάλυνση των σχέσεών της, την οποία είχε ανακοινώσει στις 3 Ιανουαρίου, με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

    "Μπορούμε να πούμε ότι από αυτήν τη στιγμή, η Κούβα έχει αποκαταστήσει τους επίσημους δεσμούς της σε επίπεδο κυβερνήσεων με όλες τις χώρες της ΕΕ", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κουβανός υπουργός.

    Οι σχέσεις Κούβας-ΕΕ είχαν εισέλθει το 2003 σε περίοδο κρίσης όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση -η οποία ασκεί έντονες επικρίσεις όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα- άρχισε να προσκαλεί κουβανούς αντιφρονούντες σε δεξιώσεις.

    Η Κούβα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτικών κρατουμένων στον κόσμο, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η εκτός νόμου «Κουβανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση» (CCDHRN).

    "Ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της κουβανικής κυβέρνησης είναι ο πιο αυξημένος στον κόσμο. Από τους 84 που αναγνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία, οι 70 κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας σε απάνθρωπες συνθήκες", αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Επιτροπή.

    "Πέραν του αριθμού των κρατουμένων που αναγνωρίζεται επισήμως μέχρι σήμερα, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η κατηγορία των κρατουμένων ξεπερνάει κατά πολύ στην περίπτωση της Κούβας τους εκατό", επισημαίνει η Επιτροπή.

    [27] ΜΠΑΡΟΖΟ: Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

    Βρυξέλλες, 10 Ιανουαρίου 2005 (20:30 UTC+2)

    Η επίσκεψη την οποία θα πραγματοποιήσει στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι μία ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να εξομαλύνουν τις προστριβές εξαιτίας των διαφορών τους αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία για να ξαναρχίσει ο διάλογός μας", δήλωσε ο Μπαρόζο στις Βρυξέλλες μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

    [28] Ο ΕΒΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ

    Αλεξανδρούπολη, 10 Ιανουαρίου 2005 (17:01 UTC+2)

    Ένας πίνακας του ζωγράφου Δημ. Ναλμπάντη μέσα από τον οποίο παρουσιάζονται όλα τα αξιοθέατα του Έβρου προσπαθεί να γίνει το σήμα κατατεθέν του νομού προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες.

    Μέσα από τον πίνακα ο Δημ. Ναλμπάντης δίνει το στίγμα της κάθε περιοχής του νομού και τι μπορεί να δει ο επισκέπτης. Στον πίνακα απεικονίζεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Φάρος της, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, η Νίκη της Σαμοθράκης, το Δέλτα του Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς, η Βυζαντινή εκκλησία των Φερών, το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, τα κάστρα του Διδυμοτείχου, ο παλαιός σταθμός της Ορεστιάδας και ο Άρδας. Επίσης στο κέντρο του πίνακα υπάρχει ένα δένδρο με τρία κλαδιά τα οποία συμβολίζουν την τριεθνή συνεργασία μεταξύ Ελάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

    Ο πίνακας ο οποίος σχεδιάστηκε ύστερα από αίτημα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Έβρου «θα αποτελέσει την ταυτότητα μας στο θέμα της τουριστικής προβολής» είπε ο πρώην πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Πολυχρόνης Αντωνιάδης.

    Ο πίνακας έχει τυπωθεί σε 3000 λιθογραφίες, οι οποίες θα διανεμηθούν σε όλη την Ελλάδα, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, υπηρεσίες, προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης για τον καθένα.

    O.O.

    [29] ΠΛΟΥΣΙΟ TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΓΙΑ ΤΟ 2005

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2005 (16:07 UTC+2)

    Ένα μαγικό ταξίδι με ποιοτική μουσική, με συναυλίες για όλη την οικογένεια, βραδιές με χορωδιακό τραγούδι και με λογοτεχνία, υπαίθριες συμφωνικές γιορτές, καθώς και με συνεργασίες με νέους μουσικούς, υπόσχεται για το 2005, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.), σύμφωνα με το πρόγραμμά της για το νέο έτος.

    «Επιδιώκουμε πλέον η καθεμία συναυλία μας να αποτελεί μία ολοκληρωμένη και συνεπή ενότητα με βάση είτε τη θεματολογία είτε την ορχηστρική διάταξη-γραφή είτε κάποιο άλλο πρωτότυπο και ελκυστικό κριτήριο» αναφέρει ο διευθυντής της Μύρων Μιχαηλίδης.

    Για τη φετινή χρονιά, στον κύκλο «Μεγάλοι Σολίστ», η ΚΟΘ παρουσιάζει διάσημους καλλιτέχνες σε μοναδικές ερμηνείες έργων του κλασικού και ρομαντικού ρεπερτορίου.

    Στον κύκλο «Η Κ.Ο.Θ. παρουσιάζει τους μουσικούς της» προσφέρει δείγματα από το υψηλού επιπέδου έμψυχο δυναμικό, που διαθέτει η ορχήστρα της, παρουσιάζοντας τους μουσικούς της ως σολίστ με την δική τους ορχήστρα.

    Τον Μάιο θα συμμετάσχει σε πανηγυρική συναυλία στις «Ελληνικές Γιορτές» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κλείνοντας την αυλαία του Φεστιβάλ με έργα ελλήνων συνθετών και εγκαινιάζοντας την ετήσια τακτική της παρουσία και στην Αθήνα.

    Επίσης, θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, καθώς και σε άλλα καλοκαιρινά Φεστιβάλ πόλεων όλης της Ελλάδας από το βορρά μέχρι το νότο και θα επισκεφτεί την επαρχία, επαναλαμβάνοντας συναυλίες της και εκτός Θεσσαλονίκης και διευρύνοντας συνεργασίες με μικρότερες πόλεις.

    Φέτος, εξάλλου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή ελλήνων δημιουργών και καλλιτεχνών, ξεκινά μία προσπάθεια για δισκογραφική παραγωγή με εταιρείες παγκόσμιας απήχησης.

    Οι φίλοι της ΚΟΘ, μπορούν να επισκέπτονται την σελίδα της, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το τέλος Οκτωβρίου του 2004, (www.tsso.gr), από όπου μπορούν να ενημερώνονται για τα νέα και τις δραστηριότητές της.

    Ο διευθυντής της Ορχήστρας, αναφέρεται και στο θέμα της στέγασής της. «Μετά από σχεδόν μισό αιώνα ιστορίας και προσφοράς σε μία πόλη με τόσες άρτιες πολιτιστικές υποδομές, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης όχι απλώς ελπίζει, όχι απλώς προσπαθεί. Κάτι πολύ περισσότερο: αξιώνει και διεκδικεί τη λύση του στεγαστικού της προβλήματος. Αξιώνει να προσφέρουν οι μουσικοί της σε συνθήκες αντάξιες ενός οργανισμού, ο οποίος αρχίζει να γίνεται πολιορκητικός κριός της τέχνης εντός και εκτός Ελλάδας. Για χάρη του σημαντικότερου εξαγώγιμου προϊόντος της: του πολιτισμού».

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της ΚΟΘ για την καλλιτεχνική περίοδο Ιανουαρίου Ιουλίου 2005, έχει ως εξής:

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Adrian Sunshine (διευθυντής ορχήστρας) Νικολός Δημόπουλος (φλάουτο) C. Debussy: «Νυχτερινά» J. Ibert: Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα D. Milhaud: Γαλλική σουίτα M. Ravel: Ισπανική ραψωδία

    Συναυλία στον κύκλο: «Η Κ.Ο.Θ. παρουσιάζει τους μουσικούς της» Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα γάλλων συνθετών

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Emil Tabakov (διευθυντής ορχήστρας), Δημήτρης Σγούρος (πιάνο) S. Rachmaninoff: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα No. 2, έργο 18, σε Ντο ελάσσονα Α. Borodin: Συμφωνία No. 2, σε Σι ελάσσονα.

    Ρωσική βραδιά με το διάσημο κοντσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ και την γνωστότερη συμφωνία του ρώσου συνθέτη της «ομάδας των πέντε» με τη σύμπραξη του καταξιωμένου έλληνα σολίστ

    - ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005, Α.Π.Θ.

    Μύρων Μιχαηλίδης (διευθυντής ορχήστρας) Νέοι έλληνες σολίστ

    Μια βραδιά λογοτεχνίας και μουσικής με τον τίτλο «Μούσα παιδευτική» σε συνεργασία με τη λέσχη «Ηδύπολις» με έργα των: F.v.Suppe, W.A.Mozart, G. Rossini, S. Rachmaninoff, L.v.Beethoven, J. Brahms, G. Verdi, P. Mascagni, Α. Dvorak, A. Catalani, G. Puccini, J. Sibelius, A. Piazzolla

    Γνωστοί λογοτέχνες και ηθοποιοί διαβάζουν πεζογραφία και ποίηση, ενώ η Κ.Ο.Θ. αποδίδει συνειρμικές εικόνες, ερμηνεύοντας διάσημα έργα αποσπάσματα του συμφωνικού ρεπερτορίου

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005, Α.Π.Θ.

    Βύρων Φιδετζής (διευθυντής ορχήστρας) Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί) B. Καλαφάτης: «Εισαγωγή-Φαντασία», έργο 8 (Α΄ πανελλήνια εκτέλεση) S. Prokofiev: Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα No. 1, έργο 19, σε Ρε μείζονα C. Nielsen: Συμφωνία Νο. 5, έργο 50

    Συναυλία στον κύκλο: «Η Κ.Ο.Θ. παρουσιάζει τους μουσικούς της.». Πέρα από το γνωστό κοντσέρτο του Προκόφιεφ, παρουσιάζεται ένα έργο του αξιόλογου έλληνα συνθέτη Βασίλη Καλαφάτη που τώρα μόλις «ανακαλύπτεται»!. Ο Β.Κ. που έζησε στην Αγία Πετρούπολη, υπήρξε μαθητής του Κόρσακοφ και δάσκαλος του Στραβίνσκυ.

    - ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005, ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ

    Christof Escher (διευθυντής ορχήστρας) Gottfried Huppertz: «METROPOLIS» του Fritz Lang

    Η μεγάλη προσφορά της Κ.Ο.Θ. για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Για πρώτη φορά, Κρατική Ορχήστρα θα συνοδεύσει ζωντανά φιλμ του βωβού κινηματογράφου

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005,

    Άλκης Μπαλτάς (διευθυντής ορχήστρας) Ιουλίτα Ηλιοπούλου (αφηγήτρια) J. Haydn: Συμφωνία Νο. 88, σε Σολ μείζονα Α. Μπαλτάς: «Μόμο»

    Η συμφωνική εκδοχή σε μορφή σουίτας της γνωστής Όπερας του Άλκη Μπαλτά. Κάποιοι «γκρίζοι κύριοι» (όπως οι μικροφιλοδοξίες και το κυνήγι του χρήματος) μας κλέβουν τον χρόνο μας, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται η Μόμο

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Λίζα Ξανθοπούλου (διευθυντής ορχήστρας) Πρόδρομος Συμεωνίδης (πιάνο) P.I.Tchaikovsky: Σουίτα από τη «Λίμνη των κύκνων, έργο 20 O. Messiaen: «Το ξύπνημα των πουλιών», για πιάνο και ορχήστρα O. Respighi: «Τα πουλιά» I. Stravinsky: «Το πουλί της φωτιάς», Σουίτα (1911)

    Πρόγραμμα με ενιαία θεματολογική ενότητα (τα πουλιά) αξιόλογων έργων, με το οποίο πρωτοεμφανίζεται ο βραβευμένος σε διεθνή διαγωνισμό Μεσιάν Θεσσαλονικιός Πρόδρομος Συμεωνίδης, υπό την διεύθυνση της επίσης Θεσσαλονικιάς Αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Ηλίας Βουδούρης (διευθυντής ορχήστρας) Γιάννης Γιαννίσης (βαρύτονος) G. Rossini: Εισαγωγή από την όπερα"Italiana in Algeri", J. Massenet: «Meditation» από την Όπερα "Thais" G. Puccini: "Intermezzo" από την Όπερα "Manon Lescaut" Άριες για βαρύτονο από όπερες των Mozart, Rossini, Gounod Giordano J. Sibelius : Συμφωνία Νο. 1, έργο 39, σε Μι ελάσσονα

    Μια βραδιά με ιστορική αναδρομή στην όπερα μπούφα, στο γαλλικό ρομαντισμό και στον ιταλικό βερισμό, που τελειώνει με μία συμφωνία- ύμνο εμπνευσμένη από τη σχολή Τσαϊκόφσκυ

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Κάρολος Τρικολίδης (διευθυντής ορχήστρας) Ντιμίτρι Γκουντίμωβ (βιολοντσέλο) A. Dvoψαk: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα Νο. 1, σε Λα μείζονα L.v.Beethoven: Συμφωνία Νο. 8, έργο 93, σε Φα μείζονα

    Το γνωστότερο κοντσέρτο του μεγάλου βοημού συνθέτη και η προτελευταία συμφωνία του Μπετόβεν, δείγμα της συμπυκνωτικής ικανότητας και δύναμης της γραφής του συνθέτη

    - ΠΕΜΠΤΗ 17 και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Μύρων Μιχαηλίδης (διευθυντής ορχήστρας) Martino Tirimo (πιάνο) (ενδεχομένως) L.v.Beethoven: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Νο. 4, έργο 58, σε Σολ μείζονα P.Ι.Tchaikovsky: Συμφωνία Νο. 5, έργο 64, σε Μι ελάσσονα Επανάληψη της συναυλίας σε άλλη πόλη

    Η Κ.Ο.Θ. συμπράττει με τον διάσημο ελληνικής καταγωγής πιανίστα, προσφέροντας ένα πρόγραμμα με πασίγνωστα κλασικά και ρομαντικά έργα

    - ΠΕΜΠΤΗ 24 και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ (Αρχιμουσικός, σολίστ και το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν προσεχώς) Επανάληψη της συναυλίας σε άλλη πόλη

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005, ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

    (διεθυντής ορχήστρας) Μήπως τον ξέρετε; (Σολίστ) Ποιοί άραγε; ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Δεν θα το πιστέψετε! Ένα απρόβλεπτο πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις και πρωταπριλιάτικα ψέματα!

    - ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005, Α.Π.Θ.

    Λουκάς Καρυτινός (διευθυντής ορχήστρας) Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί) Βασίλης Σαΐτης (βιολοντσέλο) Γιώργος Λαζαρίδης (πιάνο) J. Brahms: «Ακαδημαϊκή εισαγωγή», έργο 80 L.v.Beethoven: Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο και ορχήστρα, έργο 56, σε Ντο μείζονα J. Brahms: Συμφωνία Νο. 3, έργο 90, σε Φα μείζονα

    Συναυλία στον κύκλο: «Η Κ.Ο.Θ. παρουσιάζει τους μουσικούς της». Συμπράττει ο Θεσσαλονικιός αναγνωρισμένος πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης, υπό τη Διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού

    - ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Mύρων Μιχαηλίδης (διευθυντής ορχήστρας) Shlomo Mintz (βιολί) C. Debussy: Εισαγωγή στο απόγευμα ενός φαύνου E. Lalo: «Ισπανική συμφωνία» για βιολί και ορχήστρα», έργο 21 M. Ravel: Χαρούμενο ξημέρωμα M. Ravel : Δάφνις και Χλόη : Σουίτα Νο. 2

    Μια βραδιά με πασίγνωστα αριστουργήματα γάλλων συνθετών, με τη σύμπραξη του διάσημου βιολιστή

    - ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Mύρων Μιχαηλίδης (διευθυντής ορχήστρας) Paul Badura-Skoda (πιάνο) Χορωδίες της Θεσσαλονίκης J. Brahms: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Νο. 1, έργο 15, σε Ρε ελάσσονα Μ. Αδάμη: Έργο παραγγελία για τη Μεγάλη Εβδομάδα N. Rimsky-Korsakov: «Το μεγάλο ρωσικό Πάσχα»

    Στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας ένα από τα κορυφαία κοντσέρτα για πιάνο του ρομαντισμού, με τη σύμπραξη του διάσημου πιανίστα. Επίσης: Πρόσκληση για από κοινού συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό χορωδιών της Θεσσαλονίκης

    - ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΙΟΥ 2005, Α.Π.Θ.

    Βλαδίμηρος Συμεωνίδης (διευθυντής ορχήστρας) 2 Νέοι Σολίστ A. Μπαλτά: Μουσική για νέους W.A.Mozart: Συμφωνία Νο. 25, σε Σολ ελάσσονα, Κ. 183 I. Stravinsky: Σουίτα Νο. 2 Επιπλέον 2 έργα με πρωτοεμφανιζόμενους νεόυς σολίστ

    Σε μία εντελώς πρωτότυπη και καινούρια για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα, η Κ.Ο.Θ. προσφέρει μία συναυλία απαρτιζόμενη κατά ένα μέρος από δικούς της μουσικούς και κατά άλλο μέρος από μικρούς νέους μουσικούς ορχήστρας. Μια βραδιά με παιδιά για όλη την οικογένεια!

    - ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΙΟΥ 2005, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Μύρων Μιχαηλίδης (διευθυντής ορχήστρας) ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Πρόγραμμα με έργα ελλήνων συνθετών

    Η Κ.Ο.Θ. συμμετέχει με πρόγραμμα έργων ελλήνων συνθετών κλείνοντας την αυλαία των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών» με πανηγυρική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Κάρολος Τρικολίδης (διευθυντής ορχήστρας) J.S.Bach: Σουίτα Νο. 1, σε Ντο μείζονα, BWV 1066 R. Strauss: Συμφωνία των Άλπεων, έργο 64 Ένα κοντράστ εποχών και συναισθημάτων. Από το μικρό ορχηστρικό σύνολο του μπαρόκ στην τεράστια συμφωνική ορχήστρα του υστερορομαντισμού

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΙΟΥ, 2005 Μ.Μ.Θ.

    Κάρολος Τρικολίδης (διευθυντής ορχήστρας) Olivier Charlier (βιολί) Δόμνα Ευνουχίδου (πιάνο) R. Hahn: « Ουγγρική Σουίτα» για βιολί και ορχήστρα J. Haydn: Διπλό κοντσέρτο για βιολί κα πιάνο L.v.Beethoven: Συμφωνία Νο. 4, έργο 60, σε Σι ύφεση. Eνα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα για βιολί, πιάνο και ορχήστρα και μια κλασική συμφωνία. Συμπράττουν δύο διεθνούς φήμης σολίστ

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Alun Francis (διευθυντής ορχήστρας) Γιάννης Βακαρέλης (πιάνο) ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ C. Ives: Το «Κεντρικό Πάρκο» στο σκοτάδι G. Gershwin: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, σε Φα μείζονα Α. Copland: Συμφωνία Νο. 2 (σε Ά Εκτέλεση από την Κ.Ο.Θ.) A.Copland: «Rodeo»: Τέσσερα χορευτικά επεισόδια Ένα «καθαρόαιμο» αμερικάνικο πρόγραμμα, με το πασίγνωστο κοντσέρτο για πιάνο του Gershwin και άλλα εντυπωσιακά έργα στους ρυθμούς της jazz μουσικής

    - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005, Μ.Μ.Θ.

    Βασίλης Χριστόπουλος (διευθυντής ορχήστρας) Σίμος Παπάνας (βιολί) Γιώργος Δεμερτζής (βιολί) N. Σκαλκώτας: «Πομπή στον Αχέρωντα» (Α΄Παγκόσμια Εκτέλεση) N. Σκαλκώτας: Διπλό κοντσέρτο για βιολί (Α΄ Εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη) F. Mendelssohn: Συμφωνία Νο. 3, έργο 56, σε Λα ελάσσονa. Dύο πρώτες παρουσιάσεις της Κ.Ο.Θ. για τον Νίκο Σκαλκώτα. Ακολουθεί η σκωτική συμφωνία του Μέντελσον, ένα αριστούργημα του πρώιμου ρομαντισμού του 19ου αι.

    - 13-17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 - ΔΟΚΙΜΕΣ, ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Η Κ.Ο.Θ. εγκαινιάζει μια σοβαρή δισκογραφική πορεία, ηχογραφώντας με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες

    - ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005, ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Μύρων Μιχαηλίδης (διευθυντής ορχήστρας) Θεόδωρος Κερκέζος (σαξόφωνο). Πρόγραμμα με έργα για σαξόφωνο και ορχήστρα (με έργα Θεοδωράκη (Α΄ παγκόσμια εκτέλεση, Μικρούτσικου (Α΄ παγκόσμια εκτέλεση), Gershwin, Ραβέλ, De Falla κ.α. Μια καλοκαιρινή μουσική πανδαισία σε ανοιχτό χώρο, που πλημμυρίζει από πανέμορφες μελωδίες, με το ζεστό ήχο του σαξοφώνου του διεθνούς φήμης έλληνα σολίστα

    23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2 IOYΛIOY 2005 - ΔΟΚΙΜΕΣ, ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    - 4 17 IOYΛΙΟΥ 2005. Η Κ.Ο.Θ. εμφανίζεται σε καλοκαιρινά φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις ολόκληρης της Ελλάδας.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΜΑ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (12:54 UTC+2)

    Με τη συναυλία «Μουσική και Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο» θα γιορτάσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, σε τέσσερις ξεχωριστές βραδιές σήμερα, στις 11, 17 και 18 Ιανουαρίου.

    Η συναυλία είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, στη Θεσσαλονίκη και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

    Σε αυτές που θα δοθούν στο Μέγαρο Μουσικής θα συμμετάσχουν η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, ο Αντώνης Ρέμος και οι ηθοποιοί Πέτρος Φιλιππίδης, Νατάσσα Μανίσαλη και Γιάννης Σαμσιάρης οι οποίοι, θα σχολιάζουν έμμετρα τα κείμενα της Κάκιας Ιγερινού.

    Στην οθόνη θα προβάλλονται σκηνές από τις ταινίες με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, φωτογραφικό υλικό των παραστάσεων και σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν το κλίμα της εποχής.

    Η καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης και η επιμέλεια και σκηνοθεσία του οπτικού υλικού είναι της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.

    [31] ΜΠΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2005 (11:38 UTC+2)

    Με την Αγνή Μπάλτσα και τον Σταύρο Ξαρχάκο θα ξεκινήσει το νέο έτος 2005 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε μία βραδιά με τίτλο «Τα Τραγούδια της Πατρίδας μου».

    Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 21.00, η διάσημη μεσόφωνος και ο καταξιωμένος συνθέτης θα συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής σε μία συναυλία με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σπύρου Περιστέρη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάνου Χατζιδάκι.

    Η Αγνή Μπάλτσα μετά την εμφάνισή της στο ΜΜΘ ως Σαντούτσα στην όπερα Καβαλερία Ρουστικάνα, τον Οκτώβριο του 2003, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια συνθετών που σφράγισαν με τις μελωδίες τους την νεοελληνική μουσική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται σε προηγούμενη συνεργασία της καλλιτέχνιδας με τον Σταύρο Ξαρχάκο, όταν το 1986 ηχογράφησαν για την Deutsche Grammophon το CD From Greece with love Songs from the Home of the Olympics.

    Η Αγνή Μπάλτσα χαρακτηρίστηκε από τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν ως η σπουδαιότερη δραματική μεσόφωνος της εποχής μας. Το πλούσιο ρεπερτόριό της εκτείνεται από ρόλους όπως οι: Sesto, Idamantes, Orfeo, Octavian, Komponist, Rosina, Cenerentola, Isabella έως τους Carmen, Eboli, Santuzza, Azucena, Dalila, Elisabetta και Romeo. To 1980 της απονεμήθηκε ο τίτλος «Fsterreichische Kammersngerin» και από το 1988 είναι επίτιμο μέλος της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις, ενώ από το 1993 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

    Ο Σταύρος Ξαρχάκος ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες συνθέτες, σπούδασε κοντά στους Nadia Boulanger, David Diamond και Leonard Bernstein με τον οποίο συνεργάστηκε και ως μαέστρος. Στα έργα του περιλαμβάνονται σουίτες μπαλέτου, κοντσέρτα, συμφωνικά έργα καθώς επίσης και μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πολλά έργα του έχουν βραβευτεί σε Μουσικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης. Από τις αρχές του 1995 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.

    Η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής είναι το μοναδικό κρατικό ορχηστρικό σύνολο στην Ελλάδα, που περικλείει στο ρεπερτόριό του αποκλειστικά την ελληνική μουσική παράδοση στο σύνολό της: από τη δημοτική και τη βυζαντινή, ως τη λαϊκή και τη σύγχρονη μουσική. Η ΚΟΕΜ αποτελείται τόσο από μουσικούς κλασικών δυτικών, όσο και παραδοσιακών ελληνικών οργάνων. Ανάλογα ωστόσο με τα παρουσιαζόμενα κάθε φορά έργα ο σταθερός πυρήνας των μουσικών εμπλουτίζεται με τη σύμπραξη και άλλων καλλιτεχνών.

    Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει στις 28 Δεκεμβρίου και γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12, 25, 40, 50, 60 και 12 (μαθητικά-φοιτητικά).

    [32] "Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥΛΙ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2005 (11:30 UTC+2)

    Η βραβευμένη κοινωνικο-πολιτική σάτιρα του Βούλγαρου συγγραφέα Χρίστο Μπόιτσεφ, «Ο Συνταγματάρχης Πουλί» παρουσιάζεται από σήμερα, στις 21:00, σε επίσημη πρεμιέρα, στο θέατρο «Κνωσσός» της Αθήνας.

    Το έργο γράφτηκε το 1997 - από τον Μπόιτσεφ, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλγαρίας - σχεδόν προφητικά για τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, αφού, με άφθονο ειρωνικό χιούμορ, αναφέρεται στον ξεπεσμό και την παρακμή των ερημωμένων από τον πόλεμο Βαλκανίων.

    Η σκηνή του θεάτρου «Κνωσσός» έχει μεταμορφωθεί σε ένα απομονωμένο άσυλο για ψυχασθενείς, το νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα και πρώην μοναστήρι, τοποθετημένο στα βουνά ενός ανώνυμου βαλκανικού κράτους και κοντά στα Σερβικά σύνορα, το έτος 2000. Εκεί, αφημένοι στη μοίρα τους, ζουν 6 τρόφιμοι ψυχασθενείς και ένας γιατρός.

    Ο «Συνταγματάρχης Πουλί» απέσπασε το 1997 το 'Διεθνές βραβείο του Βρετανικού Συμβουλίου για το Καλύτερο Θεατρικό έργο της χρονιάς'. Το βραβείο απένειμε στο συγγραφέα Χρίστο Μπόιτσεφ ο Χάρολντ Πίντερ, σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου. Έκτοτε, το έργο μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε σε 25 χώρες παγκοσμίως.

    Στην παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο «Κνωσσός», τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Λάμπρος Τσάγκας, ενώ η μετάφραση του κειμένου έγινε από τον Γιούρι Στούπελ και η επεξεργασία της από τον Χρήστο Τσάγκα. Η μουσική της παράστασης είναι επίσης δημιουργία του Γιούρι Στούπελ, τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Λέα Κούση και τους φωτισμούς ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

    Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Λάμπρος Τσάγκας, Δημήτρης Τζουμάκης, Γιώτα Φωτοπούλου, Τάκης Λιατζιβίρης, Κώστας Κλάδης, Γιάννης Μπίμης, Ευθύμης Λιάτσος.

    Οι παραστάσεις στο θέατρο «Κνωσσός» θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, και κάθε Κυριακή στις 19:30, ενώ την αποψινή επίσημη πρεμιέρα θα τιμήσει με την παρουσία του ο συγγραφέας του έργου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 10 January 2005 - 19:14:07 UTC