Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ
  • [02] ΔΙΕΚΟΠΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
  • [03] ECO/FIN: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [04] ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΤΣΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΟΝΤΟΥ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
  • [06] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΠΕΙΡΑ ΜΑΣΤΡΟΠΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [07] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [08] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ
  • [09] ΣΤΕΓΗ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΕ 20 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΠΕ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
  • [11] ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ 16.000 ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [13] Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ
  • [14] ΗΑΤΤΑ: Η ΕΤA ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [15] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ECOFIN ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [17] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΣΤΟΪΚΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ "ΠΑΓΩΜΑ" ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ
  • [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΞΑΝΘΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΤΥΧΟ ΦΙΛΑΘΛΟ
  • [21] Μ. ΜΙΕΤΣΕΛ: Ο ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [22] ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΟ 2005
  • [23] ΒΟΛΕΪ: ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΛΥΣΕ Ο Κ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ
  • [24] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [25] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΑΛΑΟΥΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [26] Η ΧΑΜΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [27] Α380: Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ
  • [28] Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [29] ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ
  • [31] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο Ν.
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ GOETHE
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ
  • [34] ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Η ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΜΑΓΙΟ

  • [01] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΟΜΩΝ

    Λάρισα, 18 Ιανουαρίου 2005 (18:09 UTC+2)

    Οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας, έπειτα από ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, ανακοίνωσαν ότι θα παρατάξουν την Πέμπτη το πρωί τα τρακτέρ τους στους κόμβους Μελισσοχωρίου και Μεγάλου Μοναστηρίου, επί της εθνικής οδού, στο Κιλελέρ, στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου και στα Φάρσαλα έξω απο το γήπεδο των Φαρσάλων. «Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός, άρα και οι δρόμοι θα παραμείνουν για λίγες μέρες ανοιχτοί», τόνισαν οι εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», πληροφορίες θέλουν τους αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας -οι οποίοι επισήμως δηλώνουν βέβαιοι για μεγάλη συμμετοχή παραγωγών στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης στον Πλατύκαμπο, στο Κιλελέρ και στο Μεγάλο Μοναστήρι- να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το κατά πόσον θα είναι ικανοποιητική η συμμετοχή των αγροτών.

    Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Ωστόσο, όπως τονίζουν ορισμένοι συνδικαλιστές, η απροθυμία των αγροτών να βγουν στους δρόμους οφείλεται στις δικαστικές εμπλοκές που τους ακολουθούν από προηγούμενες κινητοποιήσεις.

    Πρόσφατα, μάλιστα, 21 αγρότες -μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Θ.Κοκκινούλης, ο αντιπρόεδρος Θ.Νασίκας και το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Χρ.Σιδερόπουλος- έλαβαν κλητήρια θεσπίσματα να δικαστούν στις 21 Φεβρουαρίου για παρακώλυση συγκοινωνιών στον κόμβο Πλατυκάμπου, το 2002.

    Προβληματισμός για τη συμμετοχή των παραγωγών στα μπλόκα επικρατεί και μεταξύ των συνδικαλιστών της Μαγνησίας, ενώ στο Βόλο παρατηρείται διάσταση απόψεων ως προς τη μορφή των κινητοποιήσεων.

    Στη σύσκεψη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, τη Δευτέρα, από τους 45 συνδικαλιστές μόνο 12 -οι περισσότεροι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ- τάχθηκαν υπέρ των κινητοποιήσεων. Έπειτα από αντεγκλήσεις, αποφασίστηκε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση των προθέσεων των βαμβακοπαραγωγών.

    Πρόσκληση σε Μεϊμαράκη

    Πρόσκληση στον γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μεταβεί την Παρασκευή στο μπλόκο του Κιλελέρ, απευθύνει με δηλώσεις του στο Έθνος ο Θανάσης Κοκκινούλης.

    Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας καλεί τον κ. Μεϊμαράκη να μεταβεί στο Κιλελέρ, εκεί όπου -όπως λέει- συνάντησε τους αγροτοσυνδικαλιστές πριν από δύο χρόνια και τους ζήτησε να κρατήσουν σκληρή στάση.

    «Ας έρθει τώρα να μας δει. Να μιλήσουμε για τα αιτήματά μας, που δεν έχουν αλλάξει» τονίζει ο κ. Κοκκινούλης.

    [02] ΔΙΕΚΟΠΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

    Aθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (16:25 UTC+2)

    Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις της ΠΗΓΑΣΟΣ με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας προς το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α.

    Ειδικότερα. η ανακοίνωση της εταιρίας προς το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αναφέρει τα εξής:

    "H εταιρία ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 17.01.2005 επιστολής της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης που έλαβε από τους μετόχους της εταιρείας κ. Γεώργιο Φ. Μπόμπολα, κα Μαρία Γ. Μπόμπολα και κ. Φώτιο Γ. Μπόμπολα, ανακοινώνει ότι διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις με τον επιχειρηματία κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο".

    [03] ECO/FIN: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Βρυξέλλες, 18 Ιανουαρίου 2005 (11:12 UTC+2)

    Συνεχίζεται σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eco/Fin), η συζήτηση που άρχισε χτες στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup (το αντίστοιχο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωζώνης), για την ελαστικοποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

    Στόχος του Συμβουλίου είναι να καταλήξουν οι «25» σε συμφωνία ως προς τις αλλαγές που θα επέλθουν στο Σύμφωνο μέχρι το Μάρτιο, ώστε το τροποποιημένο κείμενο να εγκριθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υπό τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία, δηλαδή μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2005.

    Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, βάση συζήτησης αποτέλεσε η σχετική πρόταση που διατύπωσε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ως η πλέον ολοκληρωμένη.

    Μάλιστα, παρά την αρχική ένταση που επικράτησε μεταξύ των εκπροσώπων των «12», στη συνέχεια επιτεύχθηκε μια σχετική πρόοδος. «Πετύχαμε να εξαλείψουμε ορισμένες παρεξηγήσεις», τόνισε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας Ντιντιέ Ρεϊντέρ, και πρόσθεσε πως η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις «προχώρησε σημαντικά».

    Αλλά και ο Ισπανός ομόλογός του και μέχρι πρότινος μέγας πολέμιος των σχετικών μεταρρυθμίσεων, όσο ήταν επίτροπος επί Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Κομισιόν, Πέδρο Σόλμπες, χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «ικανοποιητική». Τόνισε δε ότι ελπίζει πως οι διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Ο καγκελάριος Σρέντερ, σε άρθρο του στη γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», είχε προτείνει, στο μέλλον, η Κομισιόν να λαμβάνει υπόψη της, πριν από την έναρξη της διαδικασίας επιβολής ποινών σε χώρα μέλος που παραβιάζει τους όρους του Συμφώνου, κριτήρια όπως κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, δαπάνες για την ανάπτυξη της οικονομίας και ειδικές επιβαρύνσεις.

    «Οι διατάξεις του Συμφώνου του Μάαστριχτ δεν πρέπει να εφαρμόζονται μηχανικά», επισημαίνει στο άρθρο του ο Σρέντερ και η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της, χαιρέτισε «πολλά σημεία των προτάσεων του Βερολίνου». Πάντως, ορισμένες από τις μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, άσκησαν κριτική στις προτάσεις του Γερμανού καγκελάριου.

    [04] ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΤΣΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (13:31 UTC+2)

    Δύο σχέδια νόμου, ένα για την αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ από έναν νέο Οργανισμό κι ένα δεύτερο για τη δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης είπαν στους δημοσιογράφους:

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Σήμερα παρουσιάσαμε στην Κυβερνητική Επιτροπή δύο Σχέδια Νόμου: Το πρώτο αφορά την αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ με ένα νέο Οργανισμό, που θα καλύπτει και τα Τεχνολογικά Ανώτατα Ιδρύματα και τα Πανεπιστήμια. Αυτό έχει συζητηθεί και με τα κόμματα και με τα Πανεπιστήμια.

    Το δεύτερο είναι η δημιουργία μιας Κυβερνητικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, που εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την Παιδεία και τον Πολιτισμό και τη δυνατότητα όλων των Ελλήνων, αλλά πολύ περισσότερο των μαθητών, να εντάξουν τον Πολιτισμό σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Αυτό γίνεται με νομοσχέδιο, ακριβώς για να τονίσει τη θεσμική σημασία. Δεν αφορά μόνο στη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά όπως είπα πριν στη διάχυση του Πολιτισμού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και μέσα από όλη τη γενικότερη πολιτική.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ με ένα νέο όργανο έχει να κάνει και με τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το ΔΙΚΑΤΣΑ;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Δεν έχουν ακουστεί. Οι υποθέσεις είναι στον Εισαγγελέα. Η κατάσταση ξεκαθαρίζει απολύτως. Η πρακτική που έχει ακολουθηθεί, το τελευταίο διάστημα, με τις εξετάσεις που γίνονται υπό συνθήκες άψογες, δεν δημιουργεί πια καμία αμφισβήτηση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχούν τα πορίσματα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αυτή τη στιγμή, αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι να κάνουμε πράξη, το συντομότερο δυνατόν, αυτό που σας είπα πριν, την πολιτική Παιδείας και Πολιτισμού.

    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Πιστεύω ότι με αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ουσιαστικά μπαίνουν, για πρώτη φορά, οι βάσεις για ισχυρή συμφωνία και συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας. Μια από τις βασικότερες πολιτικές προτεραιότητες που έθεσε η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, είναι ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία, στη νέα εποχή, αποτελούν το ασφαλές όχημα για μια επιτυχημένη πορεία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει. Και είμαστε σίγουροι ότι πάρα πολύ γρήγορα θα αποδώσει αποτελέσματα.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΟΝΤΟΥ ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (21:10 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, σε σχέση με τη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη, που αναφέρεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα ασφάλειας των Τροφίμων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η δήλωση του κ. ευρωβουλευτή αναφέρει ότι στην Ελλάδα διαπιστώθηκαν επιστημονικά 12 κρούσματα Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας και συσχετίζει τη νόσο αυτή με τη νόσο της Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (νόσος των τρελών αγελάδων).

    »Προφανώς ο κ. Παπαδημούλης δεν γνωρίζει ότι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των αιγοπροβάτων ή τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων (κοινώς scrapie) είναι μία νόσος που γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα 200 χρόνια και πλέον και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

    »Η νόσος αυτή υπάρχει σχεδόν σε όλα τα κράτη που εκτρέφουν αιγοπρόβατα, τα οποία με εθνικά προγράμματα παρακολουθούν και φροντίζουν να την εξαλείψουν αποκλειστικά για την προφύλαξη του ζωικού κεφαλαίου και όχι για την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

    »Τέτοιες παράτολμες απλουστεύσεις προκαλούν, χωρίς λόγο, φόβο και ανησυχία στους καταναλωτές και δυσφημίζουν τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα που είναι εξαιρετικής ποιότητας και εξάγονται σε Ευρωπαϊκές χώρες», καταλήγει ο κ. Κοντός.

    [06] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΠΕΙΡΑ ΜΑΣΤΡΟΠΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Σπείρα εννιά ατόμων που εξωθούσε αλλοδαπές γυναίκες στην πορνεία εξαρθρώθηκε από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελία θύματος. Σε βάρος των εννιά ατόμων, αλλοδαπών και Ελλήνων σχηματίστηκε δικογραφία.

    Για την καταγγέλουσα αλλοδαπή κινήθηκε η διαδικασία χαρακτηρισμού της ως θύματος και παροχής της προβλεπόμενης προστασίας-αρωγής.

    [07] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε σε σύγκρουση βυτιοφόρου με επιβατικό αυτοκίνητο, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας (διασταύρωση Καβαλαρίου).

    Νεκρός είναι ο οδηγός του επιβατηγού αυτοκινήτου. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Λητής.

    [08] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ"

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Στις προσωπικότητες των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, οι οποίοι έζησαν σε δύσκολες περιόδους της ζωής της Εκκλησίας, όταν δηλαδή οι αιρέσεις πολλαπλασιάζονταν, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του από τον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

    «Όσο στον ορίζοντα της Εκκλησίας δεν υπήρχαν οι αιρέσεις και οι αιρετικοί, δεν υπήρχε λόγος να διατυπώνονται δόγματα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

    «Τα δόγματα της Εκκλησίας στη γλώσσα της θεολογίας λέγονται όροι, που σημαίνει όρια», σημείωσε ο κ. Χριστόδουλος και πρόσθεσε:

    «Τα όρια αυτά είναι δηλαδή τα δόγματα της Εκκλησίας που οριστικοποιούν τη διδασκαλία του Κυρίου μας. Όταν κανείς βγαίνει έξω από αυτά (όρια), θέτει σε κίνδυνο τη σωτηρία και τη λύτρωση της ψυχής του», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παγκοσμιοποίηση, επισημαίνοντας τα εξής:

    «Σήμερα ζούμε σε μια εποχή, η οποία έχει ονομαστεί παγκοσμιοποιημένη και στην οποία οι νέοι άνθρωποι δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι δεν υπάρχουν όρια. Όταν πρόκειται για την Εκκλησία και τη θρησκεία, αυτοί οι οποίοι δημιουργούν ζητήματα σε βάρος τους, πλειοδοτούν σε δήθεν δημοκρατία, ελευθερία και δικαιώματα, τα οποία δήθεν τούς τα στερεί η ύπαρξη ορίων και γι' αυτό πολεμήθηκαν. Οι Πατέρες που εορτάζουν σήμερα, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη των ορίων και γι' αυτό πολεμήθηκαν. Γι' αυτά αγωνίσθηκαν, δίνοντάς μας ένα μοναδικό παράδειγμα αντίστασης σε εκείνους που επιδιώκουν τη νόθευση», υπογράμμισε ο κ. Χριστόδουλος.

    [09] ΣΤΕΓΗ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΕ 20 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 18 Ιανουαρίου 2005 (19:25 UTC+2)

    Ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε συνεργείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, διαπιστώθηκε ότι 20 σχολεία του νομού Έβρου περιέχουν την επικίνδυνη τοξική ουσία του αμίαντου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 1 εκ ευρώ θα απαιτηθεί για την αντικατάσταση των στεγών που κρίνονται ακατάλληλες.

    Ο.Ο.

    [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΠΕ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Συμφωνία με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεών τους για την προώθηση της οικονομικής, εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο υπέγραψαν ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

    Ειδικότερα, η συμφωνία που υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΕ Παναγιώτης Δρόσος και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Παναγιώτης Λοϊζίδης αφορά τόσο στην ενδυνάμωση και βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο Φορέων, όσο και στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων όπως:

    -Τη βελτίωση της εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας των οικονομικών παραγόντων των δύο χωρών

    -Τη διευκόλυνση της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών και την παροχή υπηρεσιών, σχετικά με τις διάφορες εμπορικές ευκαιρίες που εμφανίζονται, καθώς και τη δωρεάν δημοσίευση πληροφοριών σε σχετικές εκδόσεις των φορέων

    -Τη συνεργασία για διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους σε τρίτες αγορές, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς

    -Την κοινή συνεργασία και στρατηγική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών σχέσεων των Φορέων σε αγορές άλλων χωρών

    -Την ενθάρρυνση επαγγελματικών και διεπαγγελματικών οργανώσεων για την από κοινού υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο των ειδικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Με την Κύπρο διαθέτουμε μια μακροχρόνια παράδοση συνεργασίας και προώθησης των θεμάτων του ελληνισμού», σημείωσε ο κ.Δρόσος, εκφράζοντας την ελπίδα η συνεργασία με το ΚΕΒΕ να είναι εποικοδομητική και αμοιβαία επωφελής.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης των στελεχών του ΟΠΕ στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με το ΚΕΒΕ, το Υπουργείο Εμπορίου και Τουρισμού και την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου, με στόχο τη δημιουργία σταθερού δικτύου συνεργασίας για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    [11] ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ 16.000 ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ

    Πειραιάς, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Πρόστιμα ύψους 16.000 ευρώ επέβαλε από την αρχή του έτους η διεύθυνση εμπορίου και τουρισμού της Νομαρχίας Πειραιά σε πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου εντοπίστηκαν νοθευμένες έως και 94%, ποσότητες πετρελαίου κίνησης και βενζίνης super.

    «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανεχτούμε παρόμοιες περιπτώσεις νόθευσης προϊόντων και αισχροκέρδειας εις βάρος των καταναλωτών», επισήμανε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση με την ίδια ένταση.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Mε εκπροσώπους αγροτών και βουλευτές από τους νομούς Θεσσαλονίκης και Σερρών συναντήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι δεν θα δοθούν εθνικές ενισχύσεις , «γιατί αυτό συνεπάγεται υψηλά κοινοτικά πρόστιμα και δεν αντέχει η οικονομία να πληρώνει αυτά τα πολύ μεγάλα ποσά που πληρώνουμε ήδη για παρελθούσες χρήσεις λόγω κακής εφαρμογής των Κοινοτικών Ρυθμίσεων».

    «Συμφωνήσαμε δε στο να ενταθούν οι έλεγχοι οι οποίοι θα προκύψουν με διαδικασίες από τις Ενώσεις, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και εν συνεχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι διαδικασίες αυτές και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 21/1 μετά τη λήξη της σύσκεψης που έχουμε με το σύνολο των Ενώσεων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, ώστε να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που υπάρχουν και να απορριφθούν εκείνοι που παράνομα καλλιέργησαν ή εισκόμισαν ποσότητα βάμβακος στα εκκοκκιστήρια», υπογράμμισε.

    «Ολη αυτή η διαδικασία συνετής εφαρμογής ενός καταστροφικού κανονισμού θα αποφέρει τελικώς τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη με την αναμενόμενη αύξηση της επιστροφής στους αγρότες, ώστε να αποκομίσουν ένα υψηλότερο εισόδημα. Κάποτε είχαμε και περισσότερα στρέμματα και περισσότερη επιλέξιμη παραγωγή και αυτό σημαίνει ότι έγινε καλύτερη χρήση, καλύτερη διαχείριση παρά το γεγονός ότι υπήρξε φέτος υπερπαραγωγή λόγω των καλών καιρικών συνθηκών», σημείωσε.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία», Γιάννης Τσακίρης δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφώνησε με το αίτημα των αγροτών για μεγιστοποίηση των ελέγχων στην παραγωγή βαμβακιού που παραδόθηκε και δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν με διαφάνεια.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, ο κ. Μπασιάκος δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για μεγιστοποίηση της επιδότησης που θα εισπραχθεί από την ΕΕ.

    Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους σε σύσκεψη που θα κάνουν σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστεί.

    Aνάλογη σύσκεψη θα κάνουν οι αγρότες των Σερρών αύριο το απόγευμα.

    [13] Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΗΓΑΣΟ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τον κ.Μπόμπολα για την εξαγορά της Πήγασος επιβεβαίωσε και ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

    Ειδικότερα το γραφείο του εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Σήμερα το πρωί, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, από τη Λοζάννη όπου βρίσκεται, έδωσε εντολή στους δικηγόρους του να ενημερώσουν τον κ. Γεώργιο Μπόμπολα ότι, για προσωπικούς λόγους και με βαθύτατη λύπη του, πήρε την απόφαση να μην προχωρήσει περαιτέρω στη διαπραγμάτευση, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη, για την αγορά των μετοχών της εταιρίας Πήγασος».

    [14] ΗΑΤΤΑ: Η ΕΤA ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (19:09 UTC+2)

    Την υιοθέτηση μίας πολιτικής που θα προτάσσει στην αξιοποίηση των ακινήτων την συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη και όχι τα άμεσα οικονομικά οφέλη από πώληση των κρατικών ακινήτων προτείνει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), πρώην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

    Ο ΗΑΤΤΑ, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η διαχείριση και η εκχώρηση διαχείρισης των ακινήτων πρέπει να γίνει σε πολλούς επιχειρηματίες που ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες και που έχουν άμεσο συμφέρον και ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του τόπου τους. Θα πρέπει, αναφέρει, να εξασφαλιστεί η επιλογή των καλύτερων δυνατών λύσεων για την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας που έχει περιέλθει στην ΕΤΑ.

    «Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑ από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού είναι τα πλέον κατάλληλα για τον εμπλουτισμό της Τουριστικής προσφοράς της χώρας μας και τη δημιουργία ειδικών υποδομών και αναδομών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

    [15] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ECOFIN ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN) υιοθέτησε σήμερα εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει την αναστολή της διαδικασίας του Συμφώνου Σταθερότητας, που αποφασίστηκε εναντίον της Κύπρου στις 5 Ιουλίου 2004 εξαιτίας του υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος (6,3% του ΑΕΠ το 2003).

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη σημερινή συνεδρία, χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου, αφού όπως είπε, επισημοποιούνται οι τοποθετήσεις της Επιτροπής.

    Στο μεταξύ ο Ισπανός Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Χοακίν Αλμούνια θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο στις 19 και 20 Μαΐου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Άγκυρα, 18 Ιανουαρίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Μήνυση εναντίον του αρχηγού του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για παρότρυνση σε βίαιες ενέργειες, προτίθεται να καταθέσει ο Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Μπαχτσελί για την τελετή αγιασμού των υδάτων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε πρόσφατη ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματός του στα Άδανα.

    Η μήνυση θα κατατεθεί στα Δικαστήρια του Σουλτάναχμετ για την προτροπή σε βίαιες ενέργειες με δηλώσεις που εμπεριέχουν εχθρότητα και μίσος για τις διαφορετικές ταυτότητες.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Μπαχτσελί είχε στραφεί κατά της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, ισχυριζόμενος ότι η τελετή αγιασμού των υδάτων

    αποτελεί «επιθυμία για την μετατροπή της Instabul σε Κωνσταντινούπολη».

    [17] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 18 Ιανουαρίου 2005 (19:12 UTC+2)

    Το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κάλεσε το κυπριακό ΔΗΣΥ στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του NTV.

    Σημειώνεται ότι το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη (Δημοκρατικός Συναγερμός) είχε πει «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του NTV, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι έλαβε πρόσκληση από το ΑΚΡ για επαφές στην Τουρκία, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το κόμμα δεν έχει λάβει ακόμη θέση επί του θέματος.

    Σημείωσε, ωστόσο, πως στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για τη μετάβασή του στην Τουρκία, θα καθορίσει μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, το μήνυμα που θα μεταφέρει στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στους άλλους Τούρκους αρμοδίους.

    [18] ΣΤΟΪΚΟΒΙΤΣ: ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ "ΠΑΓΩΜΑ" ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 18 Ιανουαρίου 2005 (18:49 UTC+2)

    Το «πάγωμα» της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς τη Σερβία δεν σχετίζεται με την έκδοση υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Ζόραν Στοΐκοβιτς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Ο κ. Στοΐκοβιτς δήλωσε άγνοια για το αν κάποιος από το υπουργικό συμβούλιο είχε επαφή με κάποιον από τους καταζητούμενους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι ο μόνος αρμόδιος για να διαπραγματευτεί ενδεχόμενη παράδοση κάποιου υπόπτου είναι ο ίδιος.

    [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2005 (18:45 UTC+2)

    Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση όσον αφορά τη στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, ''από ό,τι μας έχουν αναφέρει τόσο στη Μόσχα όσο και στη Λευκωσία, η ρωσική πολιτική στο Κυπριακό θα συνεχίσει χωρίς αλλαγές''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΞΑΝΘΗ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΤΥΧΟ ΦΙΛΑΘΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Ξάνθης, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές της ακριτικής ομάδας έδωσαν το παρών στο τελευταίο αντίο του άτυχου φιλάθλου, Σταμάτη Γεωργουδάκη που σκοτώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο στάδιο της Ξάνθης, όταν λόγω των δυνατών ανέμων αποκολλήθηκε η πόρτα του σταδίου και τον καταπλάκωσε.

    Στον αγωνιστικό τομέα, η ομάδα πραγματοποίησε το απόγευμα μια προπόνηση, κατά τη διάρκεια της οποίας πήραν μέρος όλοι οι παίκτες. Παρόντες ήταν και οι τραυματίες Καλαστσιμπέτα και Παβιό, οι οποίοι συνεχίζουν την αποθεραπεία τους.

    [21] Μ. ΜΙΕΤΣΕΛ: Ο ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Τις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του ΠΑΟΚ έκανε σήμερα ο Μάρτιν Μίετσελ. Ο Πολωνός επιθετικός που μέχρι πρόσφατα φορούσε την φανέλα του Ηρακλή, αιτιολόγησε την απόφαση να συνεχίσει τη καριέρα του στο Δικέφαλο.

    «Γνωρίζω καλά ότι ο ΠΑΟΚ θέλει να χτίσει νέα ομάδα και θέλω να είμαι και εγώ αυτός που θα βοηθήσει σε αυτήν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Μίετσελ και συνέχισε: «Με τον Ηρακλή δε μπόρεσα να αγωνιστώ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο ΠΑΟΚ είναι μια μεγάλη ομάδα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συνεχή παρουσία στην Ευρώπη. Ξέρω τη δύναμη του κόσμου της, καθώς έχω παίξει δυο φορές στη Τούμπα με τη φανέλα του Ηρακλή. Προσωπικά θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να μπορέσω να μπω στην ενδεκάδα και να γίνω βασικός στην ομάδα του Δικεφάλου».

    [22] ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΣΤΟ 2005

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Ποδαρικό της πάλης στο 2005 είχαμε το Σαββατοκύριακο, με περιφερειακούς αγώνες πρόκρισης για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανδρών ελευθέρας (12-13/2) και ελληνορωμαϊκής (5-6/2). Τέτοιοι αγώνες έγιναν στη μισή Ελλάδα, αφού στην υπόλοιπη διεξάγονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    Οι αγώνες ελευθέρας πάλης για την περιφέρεια Αττικής και Νήσων φιλοξενήθηκαν στον Ασπρόπυργο. Πήραν μέρος 14 σύλλογοι και τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης πήραν Άτλας Καλλιθέας 35, Τιτάνες Μενιδίου 19 και Σπάρτακος Αχαρνών 17β.

    Στη Κ.Δ. Μακεδονία η ΕΣΠΑΚΜ οργάνωσε τους αγώνες ελευθέρας στη Μίκρα με συμμετοχή 72 αθλητών από 12 συλλόγους. Στη βαθμολογία πρώτευσε ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης (61β.) και ακολούθησαν ΧΑΝΘ (28β.) και Καραγιάννης Ευρώπου (15β.).

    Στη Κεντρική Ελλάδα (Λάρισα) στους αγώνες ελευθέρας πήραν μέρος 16 σύλλογοι. Την 1η θέση κατέκτησε ο ΠΑΟ Βόλου (43β.), τη 2η ο Πήγασος (14β.), ενώ στην 3η ισοβάθμησαν Άθλος Λάρισας και Αίας Βόλου (13β.).

    Στη περιφέρεια Σερρών οι αγώνες έγιναν στη Νιγρίτα και τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης στην ελληνορωμαϊκή πήραν Σκούταρι 28, Εμμ. Παπάς 26, Μεγ. Αλέξανδρος 18β. και στην ελευθέρα Θησέας 31, Δραβήσκος 17, Διογένης 12β., ενώ στη Κρήτη οι αγώνες φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά στο Αρκαλοχώρι, όπου η κατάταξη στην ελευθέρα ήταν ΑΠΟ Ρεθύμνου 21, ΚΑΟ 19, Αρκάδι Ρεθύμνου 9β. και στην ελληνορωμαϊκή Αλμυρός Αγ. Νικολάου 13, Μίνωας 9, ΠΟΑ 3β.

    [23] ΒΟΛΕΪ: ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΛΥΣΕ Ο Κ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:35 UTC+2)

    «Οι στόχοι μας είναι η πρόκριση στα τελικά του Ληγκ, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 2006 και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μια θέση καλύτερη από την έβδομη του 1997. Θα ήμουν ευχαριστημένος βέβαια με το χρυσό μετάλλιο, αλλά δεν νομίζω ότι και η πρόκριση στην τετράδα θα ήταν άσχημη» δήλωσε ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Χαριτωνίδης στην επίσημη παρουσίασή του στα γραφεία της ΕΟΠΕ.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης προλόγισε την συνέντευξη Τύπου και ανάμεσα στα άλλα είπε: «είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά πιστεύουμε στην εθνική ομάδα που έχει μεστώσει. Ευχαριστούμε τον πρωην ομοσπονδιακό προπονητή Στέλιο Προσαλίκα και τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη για την προσφορά τους στην Εθνική. Ο Στέλιος Προσαλίκας παραμένει φίλος και συνεργάτης. Προσλάβαμε τους Χαριτωνίδη, Αγγελόπουλο με αξιοκρατικά κριτήρια , ενώ διατηρήσαμε όλο το «σταφ» της περασμένης περιόδου. Εκτός από τον Χαριτωνίδη συζητήσαμε μόνο με τον Στέλιο Προσαλίκα πριν πάρουμε την απόφαση για την πρόσληψη του ομοσπονδιακού προπονητή».

    «Θα δώσουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά που θα αγωνιστούν στο Κύπελλο Άνοιξης και τους Μεσογειακούς Αγώνες. Αυτή η ομάδα θα είναι προθάλαμος για να είναι έτοιμη για την πρώτη ομάδα. Ένας προπονητής για να πετύχει θέλει τη στήριξη όλων και ειδικά του Τύπου. Με την πένα σας μπορείτε να σπρώξετε την ομάδα πολύ υψηλά, με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρουμε. Βέβαια, χρειάζεται η ομάδα να έχει και τύχη. Η νίκη από την ήττα κρέμεται σε μία κλωστή. Εύχομαι όλα να πάνε καλά», τόνισε ο κ. Χαριτωνίδης και συνέχισε: «Η ομάδα είναι μεστή, όχι ηλικιακά, αλλά έχει τις εμπειρίες και μπορεί να κοιτάει όλες τις ομάδες στα μάτια. Ο Τσακιρόπουλος και ο Κράβαρικ, που είναι οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, παίζουν καλά και θα τους καλούσε οποιοσδήποτε προπονητής και αν ερχόταν. Το θέμα είναι αν θέλουν οι ίδιοι να συνεχίσουν. Για εμάς θα ήταν ευχής έργον να παίξουν για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα. Τον προγραμματισμό θα τον δούμε εντός της εβδομάδας. Ανέλαβα την Παρασκευή και σε μία εβδομάδα πρέπει να δηλώσω 22άδα για το World League.

    Είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε και τους τρεις στόχους. Πρέπει να δούμε πότε θα τελειώσουν οι τελικοί του πρωταθλήματος γιατί σε δύο εβδομάδες μετά θα είναι το πρώτο παιχνίδι του World League και οι παίκτες που θα παίξουν στους τελικούς θα χρειάζονται ρεπό. Πιστεύω όμως ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει σε όλες τις ομάδες. Εγώ βασίζομαι στη μεστότητα, που δεν είναι ηλικιακή, αλλά αγωνιστική. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να κυνηγήσουμε τους στόχους μας. Και βέβαια χρειάζεται μια καλή προετοιμασία.

    Έχουμε μια ομάδα έμπειρη που είναι μέσα στις 10 καλύτερες. Αυτό που μπορείς να αλλάξεις είναι κάποιες λεπτομέρειες. Η ομάδα θα κριθεί όταν θα παίξει. Η απάντηση στο τι θα αλλάξω και τι καινούριο έχω να δώσω θα απαντηθεί από την εικόνα που θα δείξει η ομάδα.

    Αν με φόβιζε η σύγκριση με τις επιτυχίες του παρελθόντος θα καθόμουν σπίτι μου. Όταν παίρνεις μία απόφαση αναλαμβάνεις τα ρίσκα. Δεν έχω μάθει να βλέπω τα πράγματα μέτρια. Θέλω να πάμε καλά. Όμως χρειάζεται και τύχη, να μην έχουμε τραυματισμούς και απρόοπτα.

    Δεν έχουμε βγάλει ακόμα το πρόγραμμα προετοιμασίας, αλλά ο χρόνος μέχρι το World League είναι πολύ μικρός. Σε γενικές γραμμές θα στηριχτούμε σε αυτούς που υπάρχουν από πέρυσι. Θα υπάρξουν βέβαια κάποιες μικροαλλαγές.

    Πηγαίνω στο γήπεδο και τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ περισσότερα παιχνίδια από οποιονδήποτε άλλον προπονητή. Σταμάτησα πριν από τρία χρόνια για να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου. Παρακολουθώ επιμελέστατα όλες τις ομάδες. Προπονητικά όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά είμαστε και λίγο πίσω. Η συνεχόμενη καταγραφή πόντων έχει ως αποτέλεσμα τη μικρή διάρκεια των αγώνων και είναι μέγα λάθος που μικραίνει και ο χρόνος προπόνησης. Πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος προπόνησης για να μειωθούν τα λάθη, που δυστυχώς είναι σημαντικός τομέας και επηρεάζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Ένας προπονητής που είναι έξω από τα πράγματα και τα βλέπει με ηρεμία, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει και διαβάζει, είναι πιο μεστωμένος από ποτέ.

    Πιστεύω ότι όταν έρχεται ένας παίκτης στην Εθνική ομάδα, δεν έρχεται για να περάσει την ώρα του. Θέλει να δείξει ότι είναι εδώ και να διεκδικήσει ένα καλύτερο συμβόλαιο. Οι παίκτες που παίρνουν ένα σεβαστό ποσό από τις ομάδες τους και το καλοκαίρι παίζουν στο World League αντί να κάνουν τα μπάνια τους, σημαίνει ότι δεν είναι κορεσμένοι. Τον Κράβαρικ σαν πρώτη φάση τον υπολογίζουμε ως διαγώνιο. Εξάλλου είναι ένα παιδί που αν του πεις να παίξει σε οποιαδήποτε θέση, δεν θα αρνηθεί.

    Στο Ευρωπαϊκό μπορούμε να κερδίσουμε όλες τις ομάδες, αλλά και να χάσουμε από όλες. Ευχαριστημένος θα είμαι με την 1η θέση... Νομίζω ότι αν μπούμε στην 8άδα ή στην 4άδα δεν θα μας απολύσει ο πρόεδρος...».

    [24] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Τη δεύτερη φετινή ημερίδα κλειστού στίβου πραγματοποιεί η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο στο κλειστό προπονητήριο του Δήμου Αμπελοκήπων με αγωνίσματα ανδρών γυναικών και παίδων κορασίδων.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι:

    15.00 Μήκος Α-Ε-Π, Επί κοντώ Γ-Ν-Κ, Υψος Α-Ε-Π

    15.15 60μ εμπόδια Κ

    15.30 60μ εμπόδια Π

    15.45 60μ εμπόδια Γ-Ν

    16.00 60μ εμπόδια Α-Ε

    16.15 Μήκος Γ-Ν-Κ, Επί κοντώ Α-Ε-Π

    16.20 60μ Κ, Υψος Γ-Ν-Κ

    16.35 60μ Π

    16.50 60μ Γ-Ν

    17.00 Τριπλούν Γ-Ν-Κ

    17.05 60μ Α-Ε, Τριπλούν Α-Ε-Π.

    [25] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΑΛΑΟΥΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ουάσινγκτον, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι για την προετοιμασία των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    "Αποτελεί συνέχεια των συνομιλιών τους για τις προσεχείς εκλογές και αναφέρθηκαν επίσης στις προσπάθειές τους για την αύξηση της συμμετοχής των Ιρακινών στις εκλογές", δήλωσε ο Σκοτ Μακλίλαν, μετέδωσε το ΒΒC. Οι κ.κ. Μπους και Αλάουι έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά αρκετές φορές από τις αρχές Ιανουαρίου.

    [26] Η ΧΑΜΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Το ένοπλο τμήμα της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς ανέλαβε με ανακοίνωσή του την ευθύνη της σημερινής επίθεσης αυτοκτονίας σε κεντρικό σταυροδρόμι στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Κατίφ, που προκάλεσε το θάνατο ενός και τον τραυματισμό έξι ανθρώπων, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [27] Α380: Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΕΡΕΣ

    Παρίσι, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Το επιβατικό αεροπλάνο "Airbus-380", το μεγαλύτερο στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας, παρουσιάστηκε σήμερα στο Μπλανιάκ κοντά στην Τουλούζη (Γαλλία), ενώπιον πέντε χιλιάδων προσκεκλημένων, αντιπροσώπων 13 αεροπορικών εταιριών που το έχουν ήδη παραγγείλει και πολλών ευρωπαίων ηγετών, μετέδωσε το ΒΒC.

    Τον θαυμασμό τους για το νέο αεροσκάφος εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο καθώς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε πως το τεράστιο αυτό τζάμπο αποτελεί το "απόγειο χρόνων σκληρής δουλειάς" και συνεχάρη την εταιρία Airbus για το όραμά της και επισήμανε πως το αεροσκάφος αυτό έχει σχεδιαστεί ώστε να μην προκαλεί ζημιές στο περιβάλλον.

    Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είπε πως η δημιουργία του Airbus Α380 δείχνει πως "τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την Ευρώπη" αν είναι ενωμένη.

    "Είναι ο θρίαμβος της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής", σχολίασε στο Λονδίνο η υπουργός Εμπορίου-Βιομηχανίας, Πατρίσια Χιούιτ.

    Το διώροφο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει 555 επιβάτες και η κατασκευή του κόστισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια (έξι δισεκατομμύρια λίρες).

    Σύμφωνα με ειδικούς η κατασκευάστρια εταιρία «Airbus» επένδυσε στην ανάγκη του επιβατηγού κοινού για μεγάλα αεροπλάνα με περισσότερες θέσεις και άρα φθηνότερα εισιτήρια.

    Εν αντιθέσει, η αμερικανική εταιρία «Boeing» προσανατολίζεται στην κατασκευή ενός νέου μικρού και ευέλικτου αεροσκάφους, το οποίο θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις σε περισσότερους προορισμούς.

    Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί 129 αεροσκάφη Α380, τα οποία θ' αρχίσουν να εκτελούν πτήσεις το 2006.

    Η κατασκευή του Α380 θα ήταν αδύνατη χωρίς τις κρατικές επιχορηγήσεις.

    Δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής δόθηκαν τα τελευταία χρόνια στην «Airbus», γεγονός που προκάλεσε την οργή της αμερικανικής «Boeing».

    Μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούσαν να προσφύγουν στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με τις «παράνομες», όπως λένε, επιχορηγήσεις της «Airbus».

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προβεί σε ανάλογες χρηματοδοτήσεις της «Boeing».

    Τελικά ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν και απέσυραν τις απειλές τους.

    [28] Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Τεχεράνη, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:21 UTC+2)

    O πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ κατά κάθε στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν, το οποίο "δεν είναι ο σωστός τόπος για περιπέτειες", όπως είπε.

    "Η απειλή των εξωτερικών μας εχθρών δε μας φοβίζει, γνωρίζουν καλά ότι το Ιράν, χώρα ιστορική του ισλάμ με παλαιό πολιτισμό, δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για περιπέτειες", δήλωσε ο κ. Ραφσαντζανί, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Οι δηλώσεις αποτελούν μία απάντηση σε όσα δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, αν η χώρα επιμείνει στην απόφασή της να αποκτήσει ατομικά όπλα, όπως την κατηγορούν οι ΗΠΑ.

    [29] ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΑΝΑΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 18 Ιανουαρίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Παλαιστίνιος βομβιστής ανατινάχθηκε σήμερα σε κεντρική διασταύρωση κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος των εβραίων εποίκων, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο ισραηλινός στρατός και αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι έγινε έκρηξη κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γιους Κάτι λίγο μετά την άφιξη του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς στην πόλη της Γάζας, για να ασκήσει πιέσεις για επιβολή κατάπαυσης του πυρός.

    [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Εκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων αφιερωμένη στον Παύλο Μελά εγκαινίασαν στην στάση του Μετρό της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.

    Στην ομιλία του ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι με τη διοργάνωση της έκθεσης η νομαρχία Θεσσαλονίκης πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στο κοινό τα πρόσωπα και τα γεγονότα των ετών από το 1904 έως το 1908 «περίοδο κατά την οποία κορυφώθηκε ο αγώνας του ελληνισμού να υπερασπιστεί την ελληνικότητα της πατρώας γης, ένας αγώνας που χαρακτηρίστηκε από παλλαϊκή συστράτευση γεμάτη θυσίες και ηρωισμούς».

    «Σήμερα που το ιερό όνομα της Μακεδονίας και η ελληνικότητα της αμφισβητούνται και πάλι από τους πλαστογράφους της ιστορίας, οι αρχές αυτές διατηρούν ολοζώντανη την αξία τους. Σήμερα ξαναγυρίζουμε και κλείνουμε το γόνυ ευλαβικά στο παρελθόν, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες. Γιατί σε αυτούς τους ωραίους Ελληνες οφείλουμε τη λευτεριά μας, σε αυτούς τους γίγαντες που σήκωσαν στην πλάτη τους ένα ολόκληρο έθνος οφείλουμε την εθνική μας υπερηφάνεια», υπογράμμισε.

    [31] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο Ν. ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (18:37 UTC+2)

    Για άλλα τρία χρόνια, παραμένει ο Νίκος Κούρκουλος στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, εξέφρασε την ελπίδα πως στην προσεχή τριετία θα λειτουργήσει το ανακαινισμένο κτίριο της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, οι εργασίες του οποίου θα γίνουν με κονδύλια του Γ' ΚΠΣ.

    Ήδη για το θέμα, η διοίκηση του Εθνικού, μαζί με την επιτροπή των ειδικών που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό, συνεχίζει να εξετάζει τους φακέλους των τριών εταιρειών που συμμετέχουν.

    Η πρόεδρος Ελένη Αρβελέρ τόνισε η τελευταία δεκαετία του Εθνικού Θεάτρου με επικεφαλής τον Ν. Κούρκουλο «σημαδεύτηκε από μία πορεία ανοδική, όχι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική, με κοινό στην πλειοψηφία του νεολαία και σπουδαστές, σε αντίθεση με τα ελεύθερα θέατρα που γνωρίζουν μεγάλη κρίση».

    Από τη συνέντευξη απουσίαζε ο Νίκος Κούρκουλος λόγω ίωσης, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η κ. Αρβελέρ.

    Η πρόεδρος του Εθνικού ανέφερε ενδεικτικά ότι τα εισιτήρια που έκοψε το Εθνικό την τελευταία χρονιά έφτασαν τα 284.265, και οι εισπράξεις ανήλθαν 3,332.832 ευρώ. «Βέβαια, το Εθνικό δεν ζει μόνο από τα έσοδά του, οι κρατικές επιχορηγήσεις παραμένουν το κύριο έσοδό του και γι' αυτόν δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε το έργο των ονείρων μας αλλά το έργο των μέσων που διαθέτουμε» σχολίασε.

    Από το 1994 έως το 2004, το Εθνικό Θέατρο έδωσε 7.590 παραστάσεις με 136 παραγωγές στις σκηνές του, αύξησε τον αριθμό των παραγωγών του «με αποτέλεσμα να απορροφά κάθε χρόνο ένα σημαντικό αριθμό συνεργατών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν την άλλοτε κλειστή πόρτα του Εθνικού για να πρωταγωνιστήσουν στην πρώτη Κρατική Σκηνή της χώρας» αναφέρουν στον απολογισμό της δεκαετίας τα στελέχη του Εθνικού.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ GOETHE

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2005 (17:35 UTC+2)

    Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση υποστήριξης νέων ΑΡΣΙΣ και τη διαδικτυακή φωτογραφική κοινότητα DPGR Digital Photography Greece -, στη γκαλερί του Ινστιτούτου, από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου.

    Σκοπός της έκθεσης είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση του έργου της ΑΡΣΙΣ, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων λόγω δυσχερών συνθηκών ζωής, της προάσπιση των δικαιωμάτων των νέων, της προώθησης της νεανικής πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης και της ανάπτυξης πρακτικών ενδυνάμωσης της νεανικής συμμετοχής.

    Για το σκοπό αυτό μέλη της διαδικτυακής φωτογραφικής κοινότητας DPGR, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι, προσέφεραν κάποια από τα έργα τους, τα οποία και θα εκτεθούν προς πώληση.

    Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στους Γιώργο Ελευθεριάδη και Γιώργο Πάλλα ενώ μεταξύ των φωτογράφων που συμμετέχουν είναι οι: Γιώργος Ηλίας, Δομένικος Γεωργιακάκης, Γιώργος Ελευθεριάδης, Βασίλης Δημάκης, Χάρης Ξανθόπουλος, Βιβή Παπαδοπούλου, Νίκος Καλύβας, Γιώργος Πανάγος, Κυριάκος Πίσσαρης, Πόπη Ακριτοπούλου, Μιχάλης Κουλιέρης, Νίκος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Πάλλας, και Ελίζα Πατρινού.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005 (14:15 UTC+2)

    Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφίζοντας Σαν Σινεμά» θα παρουσιαστεί στην γκαλερί "Σινέ Όνειρο" στον δημοτικό κινηματογράφο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου.

    Πρόκειται για 12 σειρές φωτογραφιών που βραβεύθηκαν στον 1ο Διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας FOTO ART MAGAZINE, με το ίδιο θέμα. Ο διαγωνισμός διεξήχθη το 2003 με την υποστήριξη του Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών φιλμ και βίντεο και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στις 19:00, από τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Νίκος Θεοδοσίου.

    Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Γιώργο Φιωτάκη, ενώ συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Χοροζίδης Κυριάκος, Κορομηλά Χρύσα, Κατσάκος Ανδρέας,

    Χρυσικού Ελένη, Τζοτζόπουλος Βασίλης, Τσίρος Σωτήρης, Καραθεοδώρου Στέλιος, Κολημένος Κώστας, Λούβρου Δήμητρα, Μουράτιδης Ευθύμης, Κασαπάκης Νικόλαος, Κατσιφαράκη Αικατερίνη.

    [34] ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Η ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΜΑΓΙΟ

    Λος Αντζελες, 18 Ιανουαρίου 2005 (13:56 UTC+2)

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, η ηθοποιός του Χόλιγουντ Βιρτζίνια Μάγιο. Η Μάγιο πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες τις δεκαετίες του '40 και του '50, δίπλα σε σημαντικές μορφές της έβδομης τέχνης, όπως ο Ρόναλντ Ρήγκαν μετέπειτα πρόεδρος των Η.Π.Α.-, ο Τζέιμς Κάγνεϊ και ο Μπομπ Χόουπ.

    Παρ' όλο που ξεκίνησε την καριέρα της ως μπαλαρίνα, πέρασε στη δραματική τέχνη και η καριέρα της απογειώθηκε το 1944 με την ταινία «The Princess and the Pirate».

    Εμφανίστηκε επίσης πολλές φορές και σε τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ η τελευταία από αυτή ήταν το 1990, στην ταινία τρόμου Evil Spirits.

    Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Μάικλ Ο' Σι και είχαν μαζί μία κόρη. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1973, δεν ξαναπαντρεύτηκε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 18 January 2005 - 19:16:00 UTC