Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [02] Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ:ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ
  • [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΦΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [05] Ο ΔΡΟΜΟΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ - ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ
  • [06] Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ
  • [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
  • [08] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [09] ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ
  • [10] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
  • [11] ΑΙΣΘΗΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΤΙΜΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [12] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
  • [13] ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [14] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
  • [15] ΜΠΑΡΟΖΟ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ
  • [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ
  • [17] ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [18] ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "ΡΑΣΤΑΝΣΚΙ ΛΟΖΙΑ" ΖΗΤΕΙ Ο ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ
  • [19] ΦΡΑΤΙΝΙ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
  • [20] ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [21] ΠΑΟΚ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
  • [22] ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΣΜ
  • [23] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ - ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗ
  • [25] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [26] Ο ΛΙΝΤΕΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [27] ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ: "Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ"
  • [28] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [29] Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
  • [31] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [32] ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ OSCAR ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ
  • [33] ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ Γ.ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Σέρρες, 24 Ιανουαρίου 2005 (11:48 UTC+2)

    Τέσσερις δικογραφίες σχηματίστηκαν μέχρι στιγμής και θα κοινοποιηθούν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σερρών σε βάρος αγροτών οι οποίοι συμμετείχαν στον αποκλεισμό του δρόμου Σερρών Προμαχώνα το περασμένο Σαββατοκύριακο με τα τρακτέρ τους.

    Όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές ο σχηματισμός των δικογραφιών έγινε από την τροχαία, στο πλαίσιο εισαγγελικής εντολής, ενώ αναμένεται να σχηματιστούν και νέες δικογραφίες σε περίπτωση που οι βαμβακοπαραγωγοί κλιμακώσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις.

    [02] Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ:ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (14:19 UTC+2)

    Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά στην επιτάχυνση της έκδοσης οικοδομικών αδειών και έως τον Μάϊο αυτό που ρυθμίζει πολεοδομικά θέματα, μεταξύ των οποίων και η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

    Μέχρι τώρα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υφυπουργών, Σταύρου Καλογιάννη και Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, η ένταξη στο σχέδιο πόλης καθυστερούσε 12-15 χρόνια, με αποτέλεσμα να διενεργούνται νέες γενιές αυθαιρέτων.

    Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τέθηκαν επί τάπητος οι προτεραιότητες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς, το 2005 είναι έτος έργων και ανάπτυξης, ενώ η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά θεσμικών αλλαγών και παρεμβάσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία και θα φτάσουν όπως διευκρίνισε στα 2,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Για τα έργα παραχώρησης, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι μέχρι την άνοιξη του 2006 θα φθάσουν στο ποσό των 5-6 δισ. ευρώ.

    ΥΠΕΧΩΔΕ-Γ΄ΚΠΣ

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Σουφλιάς, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει απορροφητικότητα το Γ' ΚΠΣ 43,6% και καθώς προηγείται όλων των άλλων φορέων, και με διαφορά, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, έχει πάρει "μπόνους" 500 εκατ. ευρώ. Ετοιμαζόμαστε, όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, πυρετωδώς για το Δ' ΚΠΣ.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ΠΕΧΩΔΕ, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι υψίστης σημασίας είναι και η ενσωμάτωση των Οδηγιών της ΕΕ, οι οποίες λόγω παραλείψεων των προηγούμενων κυβερνήσεων καθυστερούσαν, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόστιμα στη χώρα. «Εχουμε ήδη ενσωματώσει δυο Κοινοτικές Οδηγίες, μια περί υδάτινων πόρων και μία περί εκπομπής αερίων», υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

    Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο κ. Σουφλιάς, προωθείται και η μετεγκατάσταση του ΥΠΕΧΩΔΕ, του οποίου οι υπηρεσίες είναι διάσπαρτες σε 52 κτίρια που ενοικιάζει το δημόσιο και, όπως ανέφερε, επιδιώκεται να μετακομίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο κτίριο που στεγαζόταν ο "Αθήνα 2004" αν υπάρξει συμφωνία με τους ιδιοκτήτες και στο Βασικό Κέντρο Τύπου. Όπως διευκρίνισε, εάν υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, θα προχωρήσει γρήγορα και σε ριζική αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του υπουργείου.

    Παράλληλα, ο κ. Σουφλίας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε αναλυτικά στις θεσμικές αλλαγές και το νομοθετικό έργο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ κατά το 2004, όπως η κατάργηση του μαθηματικού τύπου, τα σύγχρονα τιμολόγια για τα δημόσια έργα, ο νόμος περί μελετών που θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την άλλη εβδομάδα στη Βουλή και η έγκαιρη ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (11:01 UTC+2)

    Στην Αθήνα φτάνει σήμερα Δευτέρα το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της αναμενόμενης αναθέρμανσης της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για επίλυσή του.

    [04] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΦΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (11:07 UTC+2)

    Η έφεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, της ΠΑΕ Πανιώνιος και του Αχιλλέα Μπέου κατά της υπ΄ αριθ. 74/14.1.2005 απόφασης της Πρωτοβάθμιου Δικαιοδοτικού Οργάνου της ΕΠΑΕ, θα συζητηθεί, ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, αύριο στα νέα γραφεία της ΕΠΟ (Ελληνικό).

    [05] Ο ΔΡΟΜΟΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ - ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Όπως έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου σε περίοδο χιονοπτώσεων, λόγω των επικίνδυνων γεωμετρικών χαρακτηριστικών (κλίση οδού 17%, συνεχείς στροφές) και της ολισθηρότητας του συγκεκριμένου δρόμου, θα πρέπει να παραμένει κλειστός για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

    [06] Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ-ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Τις θέσεις της για τη δημόσια συζήτηση που συγκάλεσε η κυβέρνηση για την Πέμπτη αναφορικά με τις σχέσεις δημοσιογράφων με το Δημόσιο έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΗΕΑ, μετά από συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

    Σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι «δεν αρνήθηκε ποτέ να συζητήσει με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τη διαφάνεια στα ΜΜΕ, το ρόλο και την ευθύνη της πολιτικής εξουσίας, των ιδιοκτητών και των δημοσιογράφων» και προσθέτει ότι «επιθυμεί να ανοίξει αυτός ο διάλογος στη κοινωνία».

    Η ΕΣΗΕΑ «για πολλοστή φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, καλεί οποιονδήποτε και ιδιαίτερα την Κυβέρνηση να καταθέσει ό,τι στοιχείο διαθέτει για τυχόν αδιαφανείς -συνεπώς παράνομες- σχέσεις και ενδεχόμενο χρηματισμό δημοσιογράφων είτε σήμερα είτε στο παρελθόν, από το κράτος και την πολιτική ή οικονομική εξουσία».

    Επίσης, καλεί τον υπουργό Επικρατείας να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των δημοσιογράφων που κατέχουν τις όποιες θέσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε με νηφαλιότητα να ερευνηθεί το μέγεθος των αντιδεοντολογικών φαινομένων στην ενημέρωση, όπου αυτά εμφανίζονται, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας και το μητρώο των μελών της Ένωσης.

    Επιπλέον, εκφράζει την άποψη ότι το θέμα ορισμού ασυμβιβάστων, πέραν των όσων προβλέπει ο υπάρχων Κώδικας Δεοντολογίας και τα Καταστατικά των δημοσιογραφικών Ενώσεων πρέπει να συζητηθεί και να αποφασισθεί από τους ίδιους τους δημοσιογράφους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

    «Η διαφάνεια στον κλάδο μας οδηγεί σε βελτίωση του δημοσιογραφικού προϊόντος όταν συνοδεύεται και από τις λύσεις στα πάγια αιτήματά μας για ουσιαστικές αυξήσεις με σεβασμό στα συντακτικά δικαιώματα όλων των δημοσιογράφων», τονίζει η ΕΣΗΕΑ.

    Τέλος, επισημαίνει ότι στη συνάντηση της Πέμπτης επιβάλλεται να συμμετέχουν όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις μέλη της ΠΟΕΣΥ καθώς και όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις των εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

    [07] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τελική φάση προς το συνέδριο και από αυτή την άποψη είναι λογικό να αναπτύσσεται πλούσιος προβληματισμός και γόνιμος διάλογος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος.

    «Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει σταθερά την αντιπολιτευτική του τακτική. Είναι μια θέση υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Δε θέλω να χρησιμοποιώ επίθετα, αλλά είναι μια θέση υπεύθυνης αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή, η οποία παίρνει κάθε φορά τα χαρακτηριστικά που επιλέγονται. Κάθε ένας μπορεί να έχει και σ' αυτό το θέμα τις παρατηρήσεις του. Καλό είναι όταν γίνονται δημόσια γνωστές. Λαμβάνονται υπόψη όλα και χαράζουμε τη γραμμή μας», υπογράμμισε.

    Ο κ. Αθανασάκης άφησε να εννοηθεί ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναέρθει στην εξουσία θα καταργήσει τον νόμο για τον βασικό μέτοχο.

    «Τώρα, το εάν θα αντέξει αυτός ο νόμος έως το τέλος της τετραετίας που θα γίνουν οι εκλογές για να τον βρούμε να τον καταργήσουμε, αυτό είναι ένα άλλο θέμα», σημείωσε.

    [08] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ωστόσο δεν είναι υπέρ των ακραίων μορφών κινητοποίησης, που φέρνουν τους αγρότες αντιμέτωπους με τις άλλες επαγγελματικές τάξεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Αθανασάκης.

    «Είναι κοινή διαπίστωση ότι το εισόδημα των αγροτών έχει συρρικνωθεί δραματικά το 2004, έτος που χαρακτηρίζεται απ' την πραγματική κατάρρευση των τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Οι καταναλωτές απ' την άλλη πλευρά δεν επωφελούνται. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγαλομεσάζοντες. Μετά την προεκλογική δημαγωγία της ΝΔ για τους αγρότες, ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται, τώρα, αντιμέτωπος με τη νεοδημοκρατική κοροϊδία», σημείωσε ο κ. Αθανασάκης.

    Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Αθανασάκης επισήμανε ότι «ο κ. Αλογοσκούφης συνεχίζει το παραμύθι της δήθεν ήπιας προσαρμογής, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιείται το κείμενο για την επίσημη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας».

    Όπως επισήμανε ο κ. Αθανασάκης, δεν είναι ήπια προσαρμογή «η συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων», «ο δραστικός περιορισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και ιδιαίτερα για την περιφέρεια», «η αναπτυξιακή άπνοια και η διόγκωση της ανεργίας», «η ακρίβεια που πλήττει όλους τους καταναλωτές, κάθε ελληνικό νοικοκυριό».

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Καραμανλής, έχουν την πλήρη ευθύνη για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2004, και ως προς τα έσοδα και ως προς τις δαπάνες. Έχουν την πλήρη ευθύνη για το ότι ο προϋπολογισμός του 2005 είναι ένας πλασματικός και ανεφάρμοστος προϋπολογισμός. Η αλήθεια είναι ότι οι επιδόσεις της ΝΔ στην οικονομία το 2004 είναι απογοητευτικές, σ' αυτό τον πρώτο χαμένο χρόνο της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, και γι' αυτές τις επιδόσεις της η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Καραμανλής, θα είναι υποχρεωμένοι συνεχώς να δίνουν εξηγήσεις, τις οποίες, δυστυχώς, δεν έχουν», υπογράμμισε.

    Σε ότι αφορά το ζήτημα σχετικά με τις λίστες δημοσιογράφων, ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι «το θέμα δεν είναι να βάλει κανείς απέναντί του όλους τους δημοσιογράφους, το θέμα είναι να είναι γνωστό τι συμβαίνει, να δει κανείς ποια προβλήματα δεοντολογίας δημιουργούνται, και οι ίδιες οι Ενώσεις κατ' αρχήν να δουν πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα, κάτω από τον γενικό τίτλο που για μας είναι κανόνας σε όλους τους τομείς, «διαφάνεια για όλους, διαφάνεια παντού»».

    Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «και αυτό το θέμα, και την ώρα που άνοιξε στη Βουλή και ο τρόπος που μεταμορφώθηκε ως θέμα την επόμενη ημέρα, εντάσσεται στη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης που και άλλη φορά με έχετε ακούσει να την βάζω κάτω απ' τον τίτλο: «αντιπερισπασμός, αποπροσανατολισμός, παραπλάνηση»».

    [09] ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Την βασιλόπιτά του έκοψε την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα της αποθήκης Δ' του Ο.Λ.Θ., ο κεντρικός σύλλογος πολυτέκνων Νομού Θεσσαλονίκης «Οι ’γιοι Πάντες».

    Η κοπή της πίτας έγινε από τον παναγιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. ’νθιμο, παρουσία πολλών επισήμων.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Η πολιτεία τακτοποίησε το θέμα του βασικού μετόχου στα ΜΜΕ, όχι όμως και της χώρας μας. Γιατί, εάν συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς οι γεννήσεις, οι θάνατοι και η εισροή αλλοδαπών στη χώρα μας, το 2030 αγωνιωδώς θα αναζητούμε τους βασικούς μετόχους του τόπου μας», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων.

    Με τα όσα είπε ο κ. Θεοτοκάτος συμφώνησε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. ’νθιμος, ο οποίος τόνισε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων και η οικονομική στήριξή τους, ώστε να προχωρούν στη δημιουργία οικογένειας και απόκτησης παιδιών, διαφορετικά σε λίγα χρόνια η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

    Την εκδήλωση τίμησαν και έδωσαν τις ευχές τους, ο υφυπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σαλαγκούδης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, καθώς και πολλοί βουλευτές.

    [10] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε δυναμικές ενέργειες, αντιδρώντας άμεσα και αποτελεσματικά στο πρόβλημα της παρατεταμένης ακινησίας της εγχώριας αγοράς σίτου, με συγκεκριμένα μέτρα αυστηρού ελέγχου των εισαγομένων από τρίτες χώρες δημητριακών, δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με το οποία το υπουργείο επέτρεψε τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων (δημητριακών), πλήττοντας με αυτόν τον τρόπο την εγχώρια παραγωγή.

    Για το σκοπό αυτό, διευκρίνισε ο κ.Κοντός, εξεδόθη στις 25.8.2004 η απόφαση 552 με την οποία θεσπίστηκαν συμπληρωματικά έκτακτα φυτοϋγειονομικά μέτρα στις εισαγωγές δημητριακών καρπών από τρίτες χώρες που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση και για ζωοτροφές, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολύ δυσμενούς κλίματος στις εισαγωγές δημητριακών από τρίτες χώρες.

    "Για τις ενέργειες αυτές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δέχτηκε σωρεία διαμαρτυριών τόσο από χώρες που εξάγουν δημητριακά στη χώρα μας όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σωρεία καταγγελιών και εξωδίκων από τους εισαγωγείς και τους εμπόρους. Παρ όλες τις πιέσεις που δέχτηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υποχώρησε και με τα μέτρα που πήρε και συνεχίζει να παίρνει, στηρίζει με κάθε τρόπο το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών", ανέφερε ο κ.Κοντός.

    Σχετικά με τις άλλες εισαγωγές, ο κ. Κοντός επισήμανε ότι "οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής της προηγουμένης κυβέρνησης, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18-9-2000, αποδέχτηκε άκριτα τη δυνατότητα ανεξέλεγκτης εισαγωγής αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας από τρίτες χώρες, καταργώντας κάθε υφιστάμενο ποσοτικό περιορισμό και κάθε μέτρο ισοδυνάμου αποτελέσματος με ταυτόχρονη απαλλαγή από δασμούς και επιβαρύνσεις".

    "Είναι δε γνωστό ότι το σημερινό πρόβλημα αδιάθετων ποσοτήτων καθώς και χαμηλών τιμών σε διάφορα προϊόντα, οφείλεται τόσο στη φετινή υπερπαραγωγή που παρατηρείται διεθνώς, όσο και στα υπάρχοντα αποθέματα των τελευταίων ετών. Είναι δε επίσης γνωστό, ότι οποιαδήποτε Κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δικαιούται να επιδοτεί τιμές οποιουδήποτε προϊόντος, επί ποινή κοινοτικών καταλογισμών", κατέληξε ο υφυπουργός.

    [11] ΑΙΣΘΗΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΤΙΜΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Αύξηση 2,09% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδη βενζίνης στο διάστημα από τις 14 Ιανουαρίου 2005 έως 21 Ιανουαρίου 2005, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησε το υπουργείο Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στα 0,783 ευρώ ανά λίτρο από 0,767 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 7,11%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 47,50%.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι, η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2005 στα 0,426 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 2,65%, από τα 0,415 ευρώ ανά λίτρο στις 14 Ιανουαρίου 2005, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,42 ευρώ ανά λίτρο.

    Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 25,17% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [12] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση τριών επιχειρήσεων περιλαμβάνει η νέα ενημερωμένη κατάσταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί με στοιχεία της 21ης Ιανουαρίου 2005 και αναφέρεται στις μεταβολές μετόχων εταιριών, εισηγμένων στο Χ.Α. για ονομαστικές και ανώνυμες μετά ψήφου μετοχές.

    Ειδικότερα, στην Τηλέτυπος η Fidelity μείωσε το ποσοστό συμμετοχής της, από το 10%, στο 9,2%.

    Στην Domus ΑΕΕΧ, η συμμετοχή της Κούμπας Συμμετοχών μειώθηκε στο 4,4%, έναντι 10,7% που ήταν προηγουμένως.

    Τέλος, στην Ωμέγα ΑΕΕΧ η Laxey εμφανίζεται να κατέχει το 5,13% των μετοχών της εταιρείας.

    [13] ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑ 20% ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Όφελος της τάξης του 20% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και έως 60 % σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα καρπούται ο καταναλωτής από τη χρήση του φυσικού αερίου όπως επισημαίνει η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής.

    Το τιμολόγιο της εταιρείας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, διαμορφώνεται μια φορά κάθε δίμηνο και είναι πάντα σε συνάρτηση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ως βάση λαμβάνεται η μέση τιμή του πετρελαίου εσωτερικής καύσης για θέρμανση σε ευρώ σύμφωνα με την ελεύθερα διαμορφούμενη τιμή διυλιστηρίου. Οι τιμές του πετρελαίου εσωτερικής καύσης για θέρμανση λαμβάνονται επίσημα από τις γνωστοποιήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Η τελική τιμή χρέωσης του Φυσικού Αερίου διαμορφώνεται πάντοτε έτσι ώστε να είναι 20 % χαμηλότερη από την τελική τιμή του πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη τον διαφορετικό βαθμό απόδοσης αφού το φυσικό αέριο έχει υψηλότερη απόδοση από τα υπόλοιπα καύσιμα.

    Σε περίπτωση σημαντικής αλλαγής (είτε μείωσης, είτε αύξησης) της τιμής του πετρελαίου κατά τη διάρκεια ενός διμήνου, η διαφορά αυτή θα επηρεάσει την τιμή του Φυσικού Αερίου του επόμενου διμήνου.

    Ενδεικτικά, κατά τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2004, η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 36,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 45,96 ευρώ/ MWh. Η τρέχουσα τιμή του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2005 για το φυσικό αέριο διαμορφώθηκε στα 35,43 ευρώ/ MWh, ενώ η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα 44,28 ευρώ/ MWh με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού.

    [14] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών της, οι οποίες ξεκινούν με 24ωρη απεργία στις 31 Ιανουαρίου και με κύριο αίτημα τη λήψη αποφάσεων από την Κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, αποφασίζει αύριο η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), σε συνεδρίαση του γενικού της συμβουλίου.

    Η ΟΤΟΕ ζητεί από την κυβέρνηση και τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσέλθουν έγκαιρα στο διάλογο με στόχο την αναζήτηση μιας συνολικής και ενιαίας λύσης, η οποία, όπως επισημαίνει «είναι η μόνη που δίνει πραγματική διέξοδο στο πρόβλημα και θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των τραπεζών».

    [15] ΜΠΑΡΟΖΟ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθάει τη Ρουμανία στην προσπάθεια της να ενταχθεί στην ΕΕ δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά ζήτησε από το Βουκουρέστι να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ και να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο Μπαρόζο που συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλες με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τη ρήτρα ασφαλείας κατά της Ρουμανίας μόνο αν η χώρα αποτύχει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ορίζει η ΕΕ. Η ρήτρα ασφαλείας ορίζει ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν στην ΕΕ ένα χρόνο αργότερα από την 1η Ιανουαρίου 2007 αν δεν κατορθώσουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

    Ο Μπαρόζο τόνισε ότι πρέπει η Ρουμανία να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της.

    Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ταριτσεάνου τόνισε ότι η Ρουμανία θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και θα εναρμονιστεί με τους όρους που έχουν τεθεί από την ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 24 Ιανουαρίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρέσβης στη Ρουμανία Κουίντον Κουέηλ δήλωσε σήμερα αισιόδοξος ότι το Βουκουρέστι θα καταφέρει να καταπολεμήσει το φαινόμενο της διαφθοράς και τόνισε ότι το Λονδίνο θα βοηθήσει τη χώρα ως προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Κουέηλ επισήμανε ωστόσο ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση της διαφθοράς δεν πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική διαμάχη ανάμεσα στον κυβερνώντα συνασπισμό Φιλελεύθερων-Δημοκρατικών και στην πρώην κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    Ο Βρετανός πρέσβης τόνισε ότι πρέπει ο αγώνας να έχει ως μόνο στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα από όπου κι αν προέρχεται και η δικαιοσύνη να είναι αδιάφθορη.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 24 Ιανουαρίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη των βίαιων γεγονότων του περασμένου Μαρτίου έδωσε ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Νάπολη, Μάικλ Μάλεν, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό ’μυνας της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Πρβοσλαβ Ντάβινιτς, ο Μάικλ Μάλεν δήλωσε ότι η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην επαναληφθούν τα περυσινά επεισόδια στην επαρχία, που «ξύπνησαν» πολεμικές μνήμες.

    Ο Ναύαρχος Μάλεν δήλωσε πως στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας- Μαυροβουνίου για ένταξη στη «Συνεργασία για την Ειρήνη», αλλά διευκρίνισε ότι απαιτείται από την πλευρά των αρχών της ομοσπονδίας μεγαλύτερη προσπάθεια για αποδοτικότερη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [18] ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "ΡΑΣΤΑΝΣΚΙ ΛΟΖΙΑ" ΖΗΤΕΙ Ο ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 24 Ιανουαρίου 2005 (19:32 UTC+2)

    Τη διαλεύκανση της υπόθεσης «Ραστάνσκι Λόζια» ζητεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τονίζοντας ότι η αποκάλυψη της αλήθειας είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και κυρίως του σκοπιανού κράτους.

    Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά στη δολοφονία το Μάρτιο του 2002 στο χωριό Ραστάνσκι Λόζια έξω από την πόλη των Σκοπίων, επτά Ασιατών λαθρομεταναστών (6 Πακιστανοί και 1 Ινδός) οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί από τις τότε δυνάμεις ασφαλείας και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, επί κυβέρνησης VMRO-DPMNE, Λιούμπε Μπόσκοφσκι ως μουτζαχεντίν και η όλη "επιχείρηση" ως "αντιτρομοκρατική επιτυχία" της ΠΓΔΜ.

    Η δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση αναμένεται να συνεχιστεί αύριο, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο δικαστήριο των Σκοπίων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται τέσσερις πρώην αξιωματικοί της ειδικής αστυνομικής μονάδας "Λέοντες", ενώ κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην υπόθεση είναι και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος διέφυγε στην Κροατία, όπου συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο από τις κροατικές αρχές και έκτοτε κρατείται προφυλακισμένος.

    Σε ανακοίνωση του Προεδρικού Γραφείου, που αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στο αίτημα του VMRO-DPMNE για αμνήστευση των κατηγορουμένων, τονίζονται τα εξής:

    «Ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θεωρεί ότι προς το συμφέρον όλων των πλευρών που εμπλέκονται στην υπόθεση και πρωτίστως προς το συμφέρον της χώρας θα πρέπει να αποκατασταθεί η πλήρης αλήθεια για την υπόθεση Ραστάνσκι Λόζια, για το θάνατο 7 ανθρώπων, υπηκόων δυο ξένων κρατών, ζήτημα στο οποίο δίνεται μεγάλη διεθνής δημοσιότητα και προκαλεί την προσοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

    »Ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να διαλευκανθεί η υπόθεση είναι η δικαστική διαδικασία βάσει όλων των αποδείξεων και πληροφοριών κα μαρτυριών, προκειμένου να γίνει επαλήθευση των γεγονότων.

    »Η πράξη της απονομής χάριτος στους κατηγορούμενους θα απέκλειε τη διαδικασία αυτή και θα προδίκαζε την ενοχή των κατηγορουμένων δίχως να ολοκληρωθεί η δίκη.

    »Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για πρώην υπαλλήλους, ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, ο Πρόεδρος υπογραμμίζει ότι ούτε οι κατηγορούμενοι ούτε ολόκληρη η υπόθεση δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά αντίθετα θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στις δικαστικές αρχές να αποφασίσουν αμερόληπτα και αντικειμενικά».

    [19] ΦΡΑΤΙΝΙ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

    ’γκυρα, 24 Ιανουαρίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του μουσουλμανικού κόσμου, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνκο Φρατίνι.

    «Η Τουρκία, που είναι ένα κοσμικό κράτος με μουσουλμανικό πληθυσμό θα αποτελέσει παράδειγμα για τον ισλαμικό κόσμο», τόνισε ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

    «Η ένταξη της Τουρκίας (στην Ε.Ε.) είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Η Τουρκία είναι μια χώρα - κλειδί για την Ε.Ε. Ζητάμε από αυτή να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά στάνταρτ, αρχίζοντας από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία, ένα κοσμικό κράτος με κυρίαρχο το μουσουλμανικό στοιχείο θα αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Φράνκο Φρατίνι.

    Πρόσθεσε δε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τον ερχόμενο Οκτώβριο θα συμβάλει στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ της Ε.Ε. και των μεσογειακών χωρών.

    [20] ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη η ακροαματική διαδικασία των ΠΑΕ Ολυμπιακός και Πανιώνιος ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.

    Οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο ομάδων ζήτησαν να μην αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί, να γίνει το μεταξύ τους παιχνίδι και να μειωθεί η τιμωρία της έδρας και το χρηματικό πρόστιμο που τους επιβλήθηκε. Οι δύο ΠΑΕ επίσης υποστήριξαν ότι δεν φέρουν την παραμικρή αντικειμενική ευθύνη για τα επεισόδια, επισημαίνοντας πως σε κανέναν διεθνή κανονισμό των FIFA και UEFA δεν προβλέπεται ποινή αφαίρεσης βαθμών.

    Στην κατάθεσή του, ο κ. Κόκκαλης επισήμανε πως ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που είχε προτείνει να μη δίνονται εισιτήρια στη φιλοξενούμενη ομάδα, αφού το 5% που προβλέπεται από το νόμο για τη φιλοξενούμενη ομάδα είναι πιθανό να καταλήξει σε άτομα που θα ήθελαν να δημιουργήσουν επεισόδια.

    Επίσης κατέθεσε ο παράγοντας του Πανιωνίου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν ήθελε να δώσει τα εισιτήρια, για να προστατέψει την ομάδα και τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης.

    Την ΠΑΕ Ολυμπιακός εκπροσώπησε ο νομικός σύμβουλός της, Γιάννης Βούλτσης, και οι συνταγματολόγοι, Γιώργος Παπαδημητρίου, Βασίλης Δημακόπουλος, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ενώ την ΠΑΕ Πανιώνιος υπερασπίστηκαν οι νομικοί, Πέτρος Καϊμακάμης, Γιάννης Καραμηνάς και Κώστας Μπάιμπας.

    Θέση για το θέμα πήρε και επίσημα με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος: «Ο διαιτητής μπορεί να διακόψει κάποιον αγώνα μόνο στην περίπτωση που ο αγώνας ξεκινήσει. Κάτι που δεν έγινε. Αυτό το δικαίωμα δίνει το άρθρο 21 του ΚΑΠ», επισήμανε ο κ. Λυκουρέζος.

    Η απόφαση αναμένεται να βγει το βράδυ της Τετάρτης ή το μεσημέρι της Πέμπτης.

    [21] ΠΑΟΚ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Συνέντευξη τύπου των υποψήφιων επενδυτών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δόθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Οι υποψήφιοι επενδυτές αναφέρθηκαν στις προηγούμενες διοικήσεις της ομάδας, αλλά και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο σύλλογος.

    Ο νομικός σύμβουλος Δημήτρης Μόκκας κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για την κατάσταση της ομάδας επισήμανε: «Μου ζητήθηκε από τον κ. Καραγιώργο η νομική βοήθεια. Μετά χαράς προσφέρω τις γνώσεις μου, γιατί για μένα ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα αγαπημένη. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι προβληματισμένος και δικαιολογημένα έχει τις επιφυλάξεις και τις καχυποψίες του. Το συναίσθημα αυτό που κατέχει την οικογένεια του ΠΑΟΚ είναι δικαιολογημένο. Τόσα χρόνια ο ΠΑΟΚ τράβηξε πολλά, τόσο με τον κ. Βουλινό, όσο με τον κ. Μπατατούδη και τον κ. Γούμενο», είπε ο κ. Μόκκας και συνέχισε: «Οι ενδιαφερόμενες πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των συζητήσεων και ήταν να βρεθούν ξανά την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό το προκαθορισμένο ραντεβού το ματαίωσε ο κ. Γούμενος με το πρόσχημα ότι διέρρευσε αυτή η είδηση. Εμείς του γνωστοποιήσαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από σωστούς και καταξιωμένους επιχειρηματίες. Εμείς από την πλευρά μας θέλαμε αυτή την συνέντευξη για να ξεκαθαρίσει το θέμα».

    Κατόπιν τον λόγο πήρε ο κ. Λυκούδης, νομικός σύμβουλος των επενδυτών: «Η συνάντηση αυτή δεν είναι τυχαία, ούτε συγκυριακή. Δεν αποσκοπεί σε διαφημιστική προβολή. Το σύνολο των επενδυτών στο στάδιο αυτό δεν επιθυμούν την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, αφού πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ορόσημο και αφετηρία μιας νέας αρχής για τον ΠΑΟΚ. Ορόσημο γιατί αποτελεί γιατί είναι μια πρωτοβουλία που κυοφορείται εδώ και ένα δίμηνο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και παίρνει σάρκα και οστά. Ολοι αυτοί έχουν ένα κοινό. Την αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ. Πολλοί δεν κατοικούν στην Ελλάδα και θέλουν να δουν την ομάδα πολύ ψηλά, πρωταθλητή και με πολλά οράματα».

    Ακολούθως το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των επενδυτών Ελευθέριος Καραγιώργος που δήλωσε ότι "υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να δουλέψουν με τον ΠΑΟΚ και μπορούν να το κάνουν αυτό μαζί σας, με τον κόσμο της ομάδος. Αυτό που συμβαίνει, η κακοβουλία που υπάρχει εδώ, συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Συναντήθηκα με τον κ. Χυρίδη για μία εξαγορά πετρελαϊκής εταιρείας. Βλέποντας την οικονομική τους δυνατότητα, έριξα και το όνομα του ΠΑΟΚ. Ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τον ΠΑΟΚ είναι Σύριος, νομικός στο επάγγελμα που γνωρίζει άπταιστα τα ελληνικά. Επίσης από πίσω βρίσκεται και η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στην Μεσόγειο, το όνομα της οποίας δεν μπορώ να το αποκαλύψω. Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις για το προπονητήριο. Ο στόχος μας είναι να έχουμε ισχυρή ομάδα και να γίνουν επώνυμες μεταγραφές. Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε όραμα στον ΠΑΟΚ, μαζί με τους φιλάθλους».

    [22] ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΣΜ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2005 (18:48 UTC+2)

    Σήμερα το απόγευμα (19:00) στο Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η ετήσια κοπή της πίτας της ΕΠΣΜ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκτός από τα ερασιτεχνικά σωματεία που διακρίθηκαν την περίοδο 2003-2004, θα τιμηθούν και πρόσωπα με ιδιαίτερα προσφορά στο χώρο του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού και του πολιτισμού, γενικότερα.

    Θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις στα σωματεία που αναδείχθηκαν πρωταθλητές, δευτεραθλητές και ανήλθαν κατηγορία κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο 2003 - 2004: Απόλλωνας Καλαμαριάς (άνοδος στην Α' Εθνική), Θερμαϊκός Θέρμης, Παύλος Μελάς (άνοδος στη Γ' Εθνική), Ομόνοια Σίνδου, Αναγέννηση Επανομής (άνοδος στη Δ' Εθνική), ΑΣ Αμπελόκηποι (κυπελλούχος ΕΠΣΜ), Διόσκουροι, Μακεδονικός Λητής, ΠΑΟ Διοικητηρίου, Οδυσσέας Κορδελιού, ΑΕ Φιλύρου, Αγιος Γεώργιος (άνοδος στην Α1 κατηγορία), Μακεδονικός Γέφυρας, Ενωση Ανθοκήπων Καρατάσου, Απόλλων Κ. Σχολαρίου, Κεραυνός Αγγελοχωρίου, Μ. Αλέξανδρος Μελισσοχωρίου, Ελλήσποντος Μαδύτου, Ολυμπιακός Κυμίνων, Αίολος, Πορφυριακός, Αχιλλέας Περαίας, Κισσός Χορτιάτη, Φλόγα Λαγκαδικίων (άνοδος στην Α' κατηγορία), Μακεδονία '95, Θεσσαλονίκη, Αστέρας Ραιδεστού, ΠΑΟ Ξυλούπολης, Ιωνες Ιωνίας, Ομόνοια Σταυρούπολης, Δόξα Λακκιάς, Μ. Αλέξανδρος Ν. Απολλωνίας, Ιωνες Κορδελιού, Αστραπή Νεάπολης, Αναγέννηση Αγ. Ιωάννη, ΑΕ Μαρτίου, Ηρακλής Χρυσαυγής, Νέστωρ Οσσας, Φοίνικας Σχολαρίου (άνοδος στη Γ' κατηγορία), Θεσσαλονίκη, Μ. Αλέξανδρος Ν. Απολλωνίας, ΑΟ Αρετσούς Καλαμαριάς, Ακαδημία «Γ. Κούδας», Ακαδημία «Ζ. Ζάχος», Μακεδονία '95, Δόξα Αγ. Φανουρίου, Απόλλων Κ. Σχολαρίου, ΠΟ Μαλακοπής Πυλαίας, ΑΕ Φαλήρου, Διόνυσος, Ρουβικώνας (πρώην ΠΑΟΚ Αμπελοκήπων), Ιωνες Ιωνίας, Κανάρης, Ερμής Μηχανιώνας (κατάκτηση κυπέλλου ήθους).

    [23] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2005 (18:07 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα περιφερειακά πρωταθλήματα νεοεγγραφέντων αθλητών και αθλητριών, που διοργάνωσε στο ΕΑΚ Πυλαίας, η Τοπική Επιτροπή ’ρσης Βαρών Μακεδονίας-Θράκης, υπό την αιγίδα της ΕΟΑΒ. Παράλληλα με αυτούς τους αγώνες εγκαινιάστηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς.

    Τα αποτελέσματα των αγώνων είναι:

    ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΔΡΩΝ

    56κ. Παπουτσής (Κρόνος Σερρών) 55-60-115

    69κ. Κιλιγκάρης (Κομοτηνή) 70-90-160, Μουζενίδης (Ηρακλής Καβάλας) 70-80-150

    85κ. Μπερμπερίδης (Πυρσός Προσοτσάνης ) 100-110-210, Δήμου (Κομοτηνή) 47,5-52,5-100

    94κ. Μουρουσίδης (Αρίων Ξάνθης) 90-105-195, Παπακωνσταντίνου (Πυρσός Προσοτσάνης ) 45-55-100

    105κ. Αμανατίδης (Ηρακλής Καβάλας) 110-125-235, Μελεγγίδης (Πλάτων Σερρών) 70-85-155

    +105κ. Καραγιαννίδης (Βύβων Δράμας) 105-100-205

    ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ 2ος όμιλος

    50κ. Λαρακασίδης (ΦΟΑ) 32,5-40-72,5

    56Κ. Πολατίδης (Πετρίτσι- Μυκήνες) 42,5-60-102,5, Παπαδόπουλος (ΦΟΑ) 30-42,5-72,5, Μπίνος (ΦΟΑ) 30-40-70

    62κ. Τσάπας (ΦΟΑ) 30-45-75, Σταμπουλής (ΦΟΑ) 30-40-70

    69Κ. Σεϊταρίδης (Πετρίτσι Μυκήνες) 52,5-67,5-120, Μαναβίδης (Πετρίτσι - Μυκήνες) 50-60-110

    77κ. Μπάλιαρης (Διόνυσος) 60-70-130, Τσεπελάκης (Σπάρτακος) 50-65-115, Φαναηλίδης (Πετρίτσι- Μυκήνες ) 52,5-62,5-115

    85κ. Χριστοφορίδης (Πετρίτσι- Μυκήνες) 45-60-105

    105κ. Τσομπανίδης (ΦΟΑ) 45-60-105

    Βαθμολογία: Πετρίτσι Μυκήνες 30 β, Διόνυσος Μαλακοπής 10

    ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2ο όμιλος

    53κ. Μπίνου (ΦΟΑ) 22,5-30-52,5

    58κ. Λάπου (Νέμεσις) 55-65-120, Παπαδοπούλου (ΦΟΑ) 32,5-40-72,5

    63κ. Ντισλή (Νέμεσις) 35-45-80, Τσακαλίδου Α. (Νέμεσις) 32,5-42,5-75

    69κ. Τσακαλίδου Δ. (Νέμεσις) 35-42,5-77,5, Κούτρα (Σπάρτακος) 27,5-35-62,5

    +96κ. Μαυρίδου (Νέμεσις) 80-87,5-167,5, Μαρκοντίνη (Νέμεσις) 35-50-85

    ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ 3ος όμιλος

    50κ. Ταμπουλίδης (Αρίων Ξάνθης) 27,5-27,5-50

    56κ. Παπαδόπουλος (Πυρσός Προσοτσάνης) 30-35-65

    77κ. Καμάρης (Κρόνος Σερρών) 87,5-90-177,5

    94κ. Τερζίδης (Κομοτηνή) 40-47,5-87,5

    Βαθμολογία: Κρόνος Σερρών 10 βαθμούς.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ - ΜΠΕΛΙΓΡΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2005 (17:11 UTC+2)

    Συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, είχαν το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης, ο γενικός γραμματέας, Στέλιος Κούβαρης, ο Β' αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Κωβαίος και το μέλος του ΔΣ, Γιώργος Φωτεινόπουλος κατά την οποία συζήτησαν κυρίως για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού κέντρου μπιτς βόλεϊ, στην παραλία της Καλλιθέας για τη διεξαγωγή των τουρνουά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ ανδρών- γυναικών 2005.

    Αύριο (3.30μμ) θα γίνει συζήτηση αντιπροσωπείας της ΕΟΠΕ με τον πρόεδρο της εταιρείας Ολυμπιακά ακίνητα, κ. Χατζηεμμανουήλ, προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία για την παραχώρηση του Ολυμπιακού κέντρου μπιτς βόλεϊ.

    [25] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Βαγδάτη, 24 Ιανουαρίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν βασικό στέλεχος της οργάνωσης του φερομένου ως επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της μεταβατικής ιρακινής ηγεσίας ο συλληφθείς, Σαμί Μοχάμεντ αλ Τζάφι είναι ο ιθύνων νους 32 βομβιστικών επιθέσεων από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στην «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, την περιοχή δηλαδή που βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία και κτίρια της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

    Ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκίνητου έπεσε πάνω στο σημείο ελέγχου της αστυνομίας στον δρόμο που βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος του Ιρακινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στο κτίριο.

    Στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί επίθεση αυτοκτονίας και πριν από 3 εβδομάδες.

    Απειλεί ο Ζαρκάουι

    Ισλαμική ιστοσελίδα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι κηρύσσει «οδυνηρό πόλεμο» στις «αμερικανο-σιιτικές», όπως τις χαρακτηρίζει, εκλογές της επόμενης Κυριακής στο Ιράκ.

    Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, νωρίτερα, είχε ανακοινώσει νέα πρόσθετα αυστηρά μέτρα ασφαλείας με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φαλάχ αλ Νακίμπ, το αεροδρόμιο της Βαγδάτης θα μείνει κλειστό επί δύο ημέρες, ενώ θα επιβληθούν και περιορισμοί κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και πεζούς.

    Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας θα είναι κλειστά τα σύνορα της χώρας.

    Ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Κάρλος Βαλενσουέλα, δήλωσε ότι εφόσον τα μέτρα ασφαλείας αποδώσουν, είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή από όλους η εγκυρότητα των εκλογών.

    [26] Ο ΛΙΝΤΕΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Στρασβούργο, 24 Ιανουαρίου 2005 (19:15 UTC+2)

    Ο Ολλανδός Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, 61 χρόνων, εξελέγη σήμερα ομόφωνα στο Στρασβούργο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για θητεία ενός έτους, που μπορεί να ανανεωθεί δύο φορές, διαδεχόμενος τον Αυστριακό, Πέτερ Σάιντερ.

    Μεταξύ των προτεραιοτήτων του είναι "η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη".

    [27] ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ: "Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ"

    Μόσχα, 24 Ιανουαρίου 2005 (18:57 UTC+2)

    Η Ρωσία θα παραμείνει "παντοτινός στρατηγικός εταίρος" της Ουκρανίας δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο σε συνάντησή του στο Κρεμλίνο με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο κ. Γιούσενκο επανέλαβε ότι "είμαστε και θα είμαστε πάντα υπέρ της άποψης ότι η Ρωσία είναι παντοτινός στρατηγικός μας εταίρος", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του "γι'αυτό το πολύ καλό σημάδι" και διαβεβαίωσε πως οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις θα "εξελιχθούν προοδευτικά".

    [28] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Κίεβο, 24 Ιανουαρίου 2005 (18:03 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο ανακοίνωσε πως υποψήφια για το πρωθυπουργικό αξίωμα είναι η Γιούλια Τιμόσενκο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα διορισμού της Τιμόσενκο λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα και ο διορισμός της πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο.

    [29] Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 24 Ιανουαρίου 2005 (16:55 UTC+2)

    Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο έφτασε σήμερα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγο πριν από την αναχώρησή του από το Κίεβο, ο Γιούσενκο δήλωσε πως είναι καιρός "να γυρίσουμε σελίδα" στις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία.

    Οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Γιούσενκο είπε: "είμαι πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής χώρας, ελεύθερης και δημοκρατικής και γνωρίζω ότι η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, παντοτινός γείτονας της Ουκρανίας με τον οποίο πρέπει να ζούμε πάντα σε κλίμα ειρήνης και κατανόησης".

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2005 (13:37 UTC+2)

    Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση, με αφορμή την 60η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο ’ουσβιτς, διοργανώνει η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, θέλοντας να τιμήσει τα θύματα από το Ολοκαύτωμα. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της Γερμανικής Σχολής, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στις 9.00 το πρωί.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν μεταξύ των άλλων ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ. ’λμπερτ Σπίγκελ, ο κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος, η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας Ρίκα Μπενβενίστε και εκπρόσωποι των μαθητών.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία θα λάβουν μέρος οι μαθητές του Λυκείου και της τρίτης τάξης του Γυμνασίου τόσο του γερμανικού όσο και του ελληνικού τμήματος της ΓΣΘ, αναμένεται να τεθούν μεταξύ των άλλων τρία θέματα: Η ανάμνηση του ολοκαυτώματος: Πως αντιμετωπίζουν το θέμα Έλληνες και Γερμανοί, εβραϊκής ή μη εβραϊκής καταγωγής; Η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα: μνήμες και συμφιλίωση. Η σημερινή πραγματικότητα: Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για το μέλλον και τι πρέπει να κάνει η πολιτική;

    Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη για την 60η επέτειο από το κλείσιμο του ’ουσβιτς, ο διευθυντής του σχολείου Δρ. Γιόαχιμ Φέγκεντινγκ και εκπρόσωποι των μαθητών θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Αντιπροσωπεία της ΓΣΘ θα καταθέσει στεφάνι εις μνήμην των θυμάτων του ολοκαυτώματος στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

    [31] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Πάτρα, 24 Ιανουαρίου 2005 (13:30 UTC+2)

    Ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου στην Πάτρα οι εκδηλώσεις του φετινού καρναβαλιού. Στην κεντρική πλατεία της Αχαϊκής πρωτεύουσας στήθηκε ένα μεγάλο πάρτυ, όπου οι Πατρινοί παρά τον άσχημο καιρό και το τσουχτερό κρύο λικνίστηκαν σε λάτιν και σάλσα ρυθμούς.

    Την έναρξη των φετινών εορτασμών κήρυξαν ο δήμαρχος της Πάτρας Ανδρέας Καράβολας και ο πρόεδρος της καρναβαλικής επιτροπής Σπύρος Καραχάλιος.

    Πληρώματα καρναβαλιστών, χορευτές και μουσικοί υποδέχτηκαν το βασιλιά καρνάβαλο υπό το φως φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων και παρουσίασαν το κεντρικό θέμα του φετινού καρναβαλιού, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

    Οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαρτίου, με την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών.

    [32] ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ OSCAR ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ

    Λονδίνο, 24 Ιανουαρίου 2005 (13:20 UTC+2)

    Μια πρωτότυπη ψηφοφορία μεταξύ των τηλεθεατών του για την ανάδειξη των 10 σκηνοθετών που θα έπρεπε να βραβευτούν με Όσκαρ, αλλά ποτέ δεν τα κατάφεραν, διοργάνωσε το Channel Turner της Μεγάλης Βρετανίας εν όψει και της φετινής απονομής των αμερικανικών κινηματογραφικών βραβείων.

    Πρώτος στη λίστα αναδείχθηκε ο ’λφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος παρά τις 6 υποψηφιότητές του στο παρελθόν για τις ταινίες του, όπως το 'Psycho' και 'Rear Window', δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο χρυσό αγαλματάκι.

    Τη δεύτερη και τρίτη θέση στη λίστα κατέλαβαν ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Στάνλεϋ Κιούμπρικ. Ωστόσο, ο Σκορτσέζε είναι φαβορί για το φετινό Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία του 'The Aviator', η οποία απέσπασε ήδη 3 Χρυσές Σφαίρες.

    Στην ίδια λίστα ακολουθούν οι Ρίντλεϊ Σκοτ, Τιμ Μπάρτον, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σπάικ Λι, Μάικ Λι, Χάουαρντ Χοκς και Ρομπέρτο Ροσελίνι.

    Στις αντίστοιχες ψηφοφορίες για τους άνδρες και γυναίκες ηθοποιούς που θα έπρεπε να κερδίσουν ένα Όσκαρ, αλλά ποτέ δεν το κατάφεραν, τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι Σάμιουελ Τζάκσον και Ντέμι Μουρ. Στη λίστα για τους άνδρες ηθοποιούς, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Στηβ Μακ Κουίν, ακολουθούμενος από τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο οποίος είχε λάβει 7 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και μία για το ρόλο του στην ταινία 'Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ'.

    Στην λίστα των γυναικών ηθοποιών, μετά τη Ντέμυ Μουρ, ακολουθεί η Σάρον Στόουν. Η δημοφιλής ηθοποιός ήταν υποψήφια για Όσκαρ το 1996, για το ρόλο της στην ταινία 'Καζίνο', δεν κατάφερε, όμως να φύγει νικήτρια από εκείνη την απονομή.

    Οι φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη.

    [33] ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Βέροια, 24 Ιανουαρίου 2005 (13:10 UTC+2)

    Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ποία η πόλις;» μεταξύ γνωστών συγγραφέων και κοινού διοργανώνει η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ημαθίας σε συνεργασία με το δήμο Βέροιας, σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης της Βέροιας.

    Στην εκδήλωση αυτή οι συγγραφείς Δημήτρης Νόλλας, Γιάννης Ξανθούλης, Σάκης Σερέφας και Ευγενία Φακίνου θα συζητήσουν με το κοινό της Βέροιας για την «πόλη» γενικότερα, με αφορμή κάποιο βιβλίο τους, το οποίο άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με το θέμα της εκδήλωσης.

    Παράλληλα με την εκδήλωση, οι τέσσερις συγγραφείς θα επισκεφτούν, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές, να τους παρουσιάσουν το θέμα της εκδήλωσης και να συζητήσουν μαζί τους για την τέχνη της συγγραφής.

    Ο καθένας από τους παραπάνω συγγραφείς θα συνθέσει ένα κείμενο που θα αποτυπώνει τις εντυπώσεις του από την παραμονή του στη Βέροια. Τα κείμενα στο σύνολό τους θα εκδοθούν από το δήμο της Βέροιας στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

    [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ Γ.ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2005 (13:09 UTC+2)

    Τα βιβλία του «Αστείοι ως Έλληνες» και «Το Χόλλυγουντ της Πλατείας Κάνιγγος», από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης, θα παρουσιάσει ο θεατρικός συγγραφέας, Γιώργος Λαζαρίδης, στον Ιανό, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στις 8:00 το βράδυ.

    Για τα βιβλία θα μιλήσουν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο θεατρικός συγγραφέας, Λάκης Μιχαηλίδης.

    Το βιβλίο «Αστείοι ως Έλληνες» αποτελείται από τρία θεατρικά γραμμένα σε δύσκολη εποχή, τότε που το γέλιο ήταν η πιο σοβαρή μορφή άμυνας απέναντι σε δραματικές καταστάσεις. Το μόνο που χρειάζεται για να τα διαβάσει κανείς αλλά και να παίξει κάποιον από τους ρόλους είναι να νιώθει ή να έχει γεννηθεί Έλληνας.

    «Το Χόλλυγουντ της Πλατείας Κάνιγγος» είναι η ιστορία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου από κάποιον που έζησε εκείνα τα χρόνια και που κατέγραψε την ιστορία έτσι όπως πρέπει χωρίς να επιλέγει τα καλά και να ξεχνά τα «άλλα»

    Ο Γιώργος Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και η συγγραφική του δραστηριότητα αρχίζει από το 1948 με το καθημερινό χρονογράφημα, κινηματογραφική και θεατρική κριτική, δοκίμια και σχόλια για πολλές εφημερίδες. Την ίδια χρονιά άρχισε και η συνεργασία του σαν βοηθός σκηνοθέτη με το Νίκο Τσιφόρο και τον Αλέκο Σακελλάριο αλλά και η συγγραφή σεναρίων. Η πρώτη θεατρική του παρουσία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954 όπου γυρίστηκε και η πρώτη του ταινία. Την ίδια εποχή άρχισε τη συνεργασία του με το εθνικό ίδρυμα ραδιοφωνίας και ανέλαβε διευθυντής δημοσίων σχέσεων της «Σκούρας Φιλμ».

    Από τότε έγραψε πολλά έργα. ’λλοτε κωμωδίες, άλλοτε δράματα και άλλοτε θρίλερ και έβαλε την υπογραφή του σε πολλές κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές όπως και σε τηλεοπτικές συνεργασίες. Σαν θεατρικός συγγραφέας και παραγωγός έφτιαξε πέντε θέατρα. Στη συνέχεια ασχολήθηκε αποκλειστικά και βιοποριστικά με το χαρτί και τη γραφομηχανή του. Τον τελευταίο καιρό συνεργάζεται με την εθνική λυρική σκηνή ενώ δίνει αγώνα με πολλούς συναδέλφους του υπέρ των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των θεατρικών συγγραφέων, των σεναριογράφων και των σκηνοθετών. Έχει δύο παιδιά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 24 January 2005 - 19:13:51 UTC