Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Ο Α.ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
  • [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
  • [04] ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
  • [05] ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ
  • [06] ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ
  • [07] ΑΥΡΙΟ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [10] ΣΤΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ 9ΜΗΝΟ 2004
  • [11] Ο ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χ. ΦΩΛΙΑ ΚΑΙ Γ'
  • [12] Δ-Ε.ΚΑΤ.Ο: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ
  • [13] ΕΕ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [14] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE ΓΙΑ 13.187 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
  • [15] 4,6 ΕΚΑΤ. ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 2004
  • [16] ΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΧΑΓΗΣ "ΒΛΕΠΕΙ" ΣΕΡΒΟΣ
  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΟΥΚΕΪΛΟΒΙΤΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [18] ΜΠΟΥΣΕΚ: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [19] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 4.000 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ
  • [20] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΚΑΡΤΑ "ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [21] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ - ΝΙΚΗ ΜΕ 1-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [22] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [23] Ρ. ΦΡΙΝΓΚΕΡ: Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
  • [24] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΣΕΦΑ ΝΑΡ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [25] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΚΑΤΣΑΒ: "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΙΩΠΗΣΕ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ"
  • [27] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΕΞ Η ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
  • [28] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ 900 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [29] ΝΕΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΕΛΑΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • [31] ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟ ΦΙΛΜ "Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ"
  • [32] Ο ΠΑΟΛΟ ΚΟΕΛΙΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [33] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΟΜΠΕΛΙΝΤΑ" ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [34] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΝΑΙ" ΤΟΥ ΓΚ. ΑΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

  • [01] ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (15:01 UTC+2)

    Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν αφορά μόνο τους Εβραίους, είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ενάντια σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό και φασισμό, υπογράμμισαν ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μεϊρ Σιτρίτ και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ντέϊβιντ Σαλτιέλ, στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

    Εξέφρασαν την λύπη τους γιατί υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος και επιδίδονται σε ανιστόρητους και απαράδεκτους ισχυρισμούς και ο υπουργός Μεταφορών αποδοκίμασε τις φωνές αντισημιτισμού που εκδηλώνονται στην Ευρώπη.

    Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στην εξόντωση 6.000.000 Εβραίων σε όλη την Ευρώπη και εξήραν τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας πως ήταν μια αχτίδα φωτός γιατί αντιστάθηκε στον φασισμό και αρκετοί Ελληνες στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις έκρυψαν τους Εβραίους συμπολίτες τους για να γλυτώσουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εξέφρασαν, επίσης, την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή όρισε την 27η Ιανουαρίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων.

    Ο πρέσβης της Γερμανίας Αλμπερτ Σπίγκελ είπε ότι εκπροσωπεί τη χώρα που ευθύνεται για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. "Να μη λησμονήσουμε τα εγκλήματα και τα θύματα", προέτρεψε, χαρακτήρισε τρομακτικούς και ασύλληπτους τους αριθμούς των Εβραίων που εξοντώθηκαν και υποκλίθηκε με σεβασμό και βαθύτατη θλίψη στη μνήμη των νεκρών.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις υπενθύμισε ότι δύο Εβραίοι που υπηρετούσαν στο Προξενείο τους στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο ένας δεν γύρισε και έδωσαν το όνομα του σε μια αίθουσα του Προξενείου.

    Ο πρέσβης της Ισπανίας Χουάν Ραμόν Μαρτίνες Σαλαζάρ υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται από όλους όσοι θέλουν να επιβάλουν το μοντέλο του απολυταρχισμού.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, που εκπροσώπησε τον υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, δήλωσε ότι "η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος είναι μια μέρα που είναι σημαντική για όλους μας. Οι λαοί που δεν έχουν μνήμη δεν έχουν μέλλον. Πρέπει, λοιπόν, να θυμόμαστε έτσι ώστε αυτές οι απάνθρωπες πράξεις της βαρβαρότητας του παρελθόντος να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον".

    "Ημέρα τιμής και μνήμης η σημερινή, νομίζω χρήσιμο για τις νεότερες γενιές πάντα να θυμούνται τις εποχές εκείνες και να ανανεώνουν έτσι τη δύναμη της κοινωνίας να αντιστέκεται στον ρατσιμό και να αγωνίζεται για την ελευθερία", επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    "Να θυμόμαστε. Δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε. Είναι το μήνυμα το οποίο στέλνουμε οι Θεσσαλονικείς και οι ξένοι φίλοι μας, που τιμήσαμε την Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα και συγχρόνως βέβαια τους 50.000 Εβραίους Θεσσαλονικείς οι υπήρξαν θύματα της ακραίας μορφής του φασισμού που ήταν ο ναζισμός", υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που αναφέρθηκαν στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και τη συνεισφορά τους στην πόλη δια μέσου των αιώνων.

    Ο πρόξενος της Γαλλίας Πολ Οτολαντ μίλησε για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η χώρα του ώστε να μην ξεχαστεί το Ολοκαύτωμα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς ζήτησε να διδάσκεται στα σχολεία για να μαθαίνουν και οι νεότερες γενιές.

    Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. Ιάκωβος Φραντζής, ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Νίκος Κριθαρίδης, ο γραμματέας της Π. Ε. του ΣΥΝ Τάσος Κανταράς, δημοτικοί σύμβουλοι, διπλωματικές αντιπροσωπείες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

    Η τελετή άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση και ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφανιών.

    [02] ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ Ο Α.ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (12:17 UTC+2)

    Για την πορεία των ερευνών σχετικά με το παραδικαστικό κύκλωμα, που φαίνεται ότι εξέδιδε σειρά ευνοϊκών αποφάσεων έναντι υψηλής αμοιβής, ενημερώθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

    Η συνάντηση κράτησε περισσότερες από δύο ώρες και ο κ.Παπαληγούρας ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και εξονυχιστικό έλεγχο στο έργο των δικαστών. Εξερχόμενος από τον Αρειο Πάγο ο υπουργός προανήγγειλε αυστηρά νομοθετικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στη δικαιοσύνη.

    «Κατέστησα σαφές ότι η πολιτεία έχει πρόθεση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη αυστηρών νομοθετικών μέτρων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα νοσηρά φαινόμενα και ακόμη να αποκατασταθεί απολύτως η εμπιστοσύνη του πολίτη στους Έλληνες δικαστές. Θέλω να σημειώσω ότι τα μέτρα αυτά ανταποκρίνονται στην κοινωνική ανάγκη σήμερα, σε μία βαθύτερη και νομιμότερη, διαρκέστερη κοινωνική ανάγκη. Χρειαζόμαστε σεβαστούς λειτουργούς του νόμου για να είναι ο νόμος σεβαστός», είπε ο κ.Παπαληγούρας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην υπόθεση.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται καθημερινά οι καταθέσεις μαρτύρων στον Αρειο Πάγο για το παραδικαστικό κύκλωμα. Τέσσερις δικαστικοί παραπέμπονται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της απόλυσης, ενώ τις τελευταίες μέρες προέκυψαν στοιχεία για άλλους έξι.

    [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (14:36 UTC+2)

    Για αβάσιμους, αστήρικτους ισχυρισμούς έκανε λόγο σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγγ. Αντώναρος ερωτηθείς για την καταγγελία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για 34.000 παράνομες προσλήψεις «γαλάζιων παιδιών». Ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στην χθεσινή απάντηση του αρμοδίου υπουργού του κ. Παυλόπουλου τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί οφείλονται είτε σε παροιμιώδη άγνοια, είτε σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο. Οι ισχυρισμοί όπως έγιναν από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή είναι αστήρικτοι» είπε χαρακτηριστικά.

    [04] ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (14:18 UTC+2)

    Ανοιχτός διάλογος για τα θέματα του Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις εργασίας των δημοσιογράφων με οργανισμούς του δημοσίου. Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, με τη συμμετοχή των κομμάτων και των δημοσιογραφικών Ενώσεων.

    Ο κ.Ρουσόπουλος στην αρχή της ομιλίας του έθεσε πέντε ερωτήματα, μεταξύ των οποίων την πολυθεσία στο δημόσιο, τις συμβάσεις έργου και τα όρια αμοιβών και το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, υποστηρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η δαιμονοποίηση, ούτε κάνει «κυνήγι μαγισσών». Σχετικά με τις λίστες είπε ότι θα στείλει στις Ενώσεις τον κατάλογο με τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στο δημόσιο το 2003 και έως τις 5 Απριλίου θα στείλει και τη λίστα του 2004.

    «Η ελευθερία του Τύπου και η κριτική λειτουργία του στην κοινωνία της πληροφορίας που ζούμε αποτελεί στις μέρες μας καθοριστικό παράγοντα της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Βασική προϋπόθεση όμως για τη διασφάλιση ενός ελεύθερου Τύπου, σε κάθε μορφή του, είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ελευθερίας των λειτουργών του Τύπου από κάθε είδους εξάρτηση. Από κάθε σύγκρουση συμφερόντων, από κάθε είδους αντιδεοντολογική τακτική. Η πρωτοβουλία μας δεν έχει στόχο ούτε τη δαιμονοποίηση του θέματος, ούτε φυσικά εμείς θα μπορούσαμε να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Ερχόμαστε απλώς να δώσουμε σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το μεγάλο αυτό ζήτημα που ηγέρθησαν τις τελευταίες μέρες και στο παρελθόν. Οι Ενώσεις των δημοσιογράφων είναι θεματοφύλακες του κώδικα δεοντολογίας. Έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τα στοιχεία που αφορούν αυτό το ζήτημα. Εάν τα ζητήσουν σήμερα θα τους αποσταλούν αύριο. Θα τους αποσταλούν όλα τα στοιχεία όσα έχει η Γραμματεία Επικοινωνίας στη διάθεση της για το 2003 και σπεύδω να πω παραλλήλως θα αποσταλούν έως τις 5 Απριλίου τα νέα στοιχεία του 2004, αφού όπως δήλωσα προηγουμένως, το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ότι αυτά πρέπει να έχουν σταλεί στη Γραμματεία Επικοινωνίας έως τις 31 Μαρτίου», είπε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Κατά της κυβερνητικής παρέμβασης τάχτηκε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι και οι Ενώσεις τους πρέπει να έχουν τις πρωτοβουλίες για να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλης Μαθιουδάκης, από την πλευρά του τόνισε ότι η αυτορύθμιση αφορά τις δημοσιογραφικές Ενώσεις και μόνον. Παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δημήτρης Γουσίδης, και της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Γκλαβάς.

    Όπως αποφασίστηκε μετά το τέλος του σημερινού ανοιχτού διαλόγου στο Ζάππειο Μέγαρο, την ερχόμενη εβδομάδα να συναντηθούν ο υπουργός Επικρατείας, εκπρόσωποι των κομμάτων και των Ενώσεων Συντακτών, σε ένα κλειστό διάλογο, προκειμένου να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το θέμα.

    Εξάλλου, για τα μυστικά κονδύλια ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι τους 10 μήνες που είναι επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Τύπου δεν έχει να προσάψει τίποτα και σε κανέναν δημοσιογράφο, ενώ τάχθηκε υπέρ της μίας θέσης στο δημόσιο.

    Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Εθνικής ’μυνας, που έχει επιβάλλει περιορισμούς στους δημοσιογράφους, που καλύπτουν θέματα του υπουργείου. «Ποτέ δεν ήμουν και δεν είμαι υπέρ του περιορισμού στην ελευθερία του Τύπου και στην ελεύθερη πληροφόρηση των δημοσιογράφων. Είναι πυλώνας της Δημοκρατίας να μπορεί ο κάθε δημοσιογράφος να κάνει σωστά τη δουλειά του με ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές του».

    [05] ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Με καθυστέρηση αναμένεται η προγραμματισμένη για σήμερα άφιξη στη Θεσσαλονίκη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος απόψε στις 9 το βράδυ επρόκειτο να παραστεί στην εκδήλωση που οργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής η Ισραηλιτική Κοινότητα στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φίσερ -που επρόκειτο να έρθει στη Θεσσαλονίκη κατ' ευθείαν από τις εκδηλώσεις μνήμης του Αουσβιτς, όπου θα εκπροσωπούσε την κυβέρνησή του- δεν κατάφερε να πάει ούτε στον τόπο των μαρτυρίων εξ' αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    [06] ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ

    Θεσσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Στα μπλόκα των βαμβακοκαλιεργητών στα Τέμπη πήγε η βουλευτής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού, Ασημίνα Ξηροτύρη.

    Η κ. Ξηροτύρη δήλωσε ότι ο Συνασπισμός υποστηρίζει τον αγώνα των αγροτών και θα συμβάλλει μέσα και έξω από τη Βουλή, στην δίκαιη επίλυση των προβλημάτων τους.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, χρησιμοποιεί τους αγρότες ως όμηρους δηλαδή του πελατειακού συστήματος που η ίδια καλλιεργεί, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει και ενοχοποιεί τους αγώνες τους.

    «Ας μην παριστάνει τον έκπληκτο ο κ. Μπασιάκος για τις υπερβάσεις. Οι βαμβακοκαλλιεργητές δικαιούνται να πληρωθούν για τις αυξημένες ποσότητες που παρήγαγαν από νόμιμα και έγκαιρα δηλωμένα στρέμματα σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες».

    [07] ΑΥΡΙΟ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    «Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε για την παροχή θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ» είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αμυνταίου Ιωάννης Λιάσης, λίγες ώρες πριν την αυριανή κατάληψη του ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα.

    Ο δήμος Αμυνταίου και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Φιλώτα και Λεβαίας Φλώρινας ζητούν τη λειτουργία του έργου της τηλεθέρμανσης, αφού - όπως υπογραμμίζουν - το έργο, ύψους 16 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και η δοκιμαστική λειτουργία της τηλεθέρμανσης το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

    Παράλληλα χαρακτηρίζουν πολύ μεγάλο το κόστος που όρισε πρόσφατα η ΔΕΗ και σημειώνουν ότι απέχει κατά πολύ από το κόστος που είχε οριστεί με το συμφωνηθέν πρακτικό καθορισμού προσωρινού τιμολογίου παροχής θερμικής ενέργειας, το οποίο συνυπέγραψε η ΔΕΗ με τους δήμους Αμυνταίου και Φιλώτα το 1998.

    Η Διαδημοτική Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) τονίζει ότι με το κόστος που προτείνει σήμερα η ΔΕΗ ουσιαστικά καταργείται η λειτουργία της τηλεθέρμανσης καθώς το κόστος αγγίζει την τιμή του πετρελαίου.

    Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Αμυνταίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέα Λεούδη. Όπως ανέφερε ο κ. Λιάσης, ο κ. Λεούδης καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του ζητήματος ενώ έχει κάνει κάποιες κινήσεις προς τη ΔΕΗ.

    Αύριο στις 6.30 το πρωί θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις κατοίκων στο Αμύνταιο και τον Φιλώτα και από εκεί οι συγκεντρωθέντες θα μεταβούν στον ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον αποκλεισμό.

    Στο μεταξύ ψηφίσματα υπέρ της κινητοποίησης έχουν εκδώσει η ΔΕΤΕΠΑ, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Φλώρινας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φλώρινας, το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαϊδας, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Ν. Φλώρινας «Λυγκηστις», το Περιφερειακό Σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ Κοζάνης Πτολεμαϊδας Φλώρινας «Σπάρτακος» (Σωματειακό Παράρτημα ΑΗΣ Αμυνταίου Φιλώτα), η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Ε.ΤΕ ΔΕΗ Τ.ΔΕ ΑΗΣ Αμυνταίου, η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Περιφέρειας Αμυνταίου και η νομαρχιακή επιτροπή Συνασπισμού του Νομού Φλώρινας.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Η αχτίδα Δυτικών συνοικιών της Ν.Ε. της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει την εκδήλωση-παρουσίαση των θέσεων της Κ.Ε. για το 17ο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή (30/1/05), στις 10.30 π.μ. στο δημαρχείο Ευόσμου.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Χρίστος Κόφφας.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σπύρος Ταλιαδούρος, προκειμένου να παραστεί στην «Εορτή Ελληνικών Γραμμάτων» που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

    Αύριο, ο κ. Ταλιαδούρος θα συναντήσει τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Γρηγόριο. Το Σάββατο θα απευθύνει χαιρετισμό στο επίσημο δείπνο που οργανώνεται από το Σύνδεσμο Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Μεγάλης Βρετανίας προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Θυατείρων για τα πενηντάχρονα της ιερατικής διακονίας του.

    Στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, θα απευθύνει Πανηγυρική Ομιλία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας Λονδίνου στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, με θέμα «Για μια παιδεία ανοιχτή στις προκλήσεις του μέλλοντος-Το παιδευτικό πρότυπο των Τριών Ιεραρχών και η επιταγή για μια παιδεία εναρμονισμένη στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας της πληροφορίας και της κοινωνίας της γνώσης».

    [10] ΣΤΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ 9ΜΗΝΟ 2004

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Επιβραδύνονται οι πτωτικές τάσεις που είχαν παρατηρηθεί στις εξαγωγές κατά τους πρώτους μήνες του 2004, με αποτέλεσμα η αξία τους στο ισχυρό ευρώ στο 9μηνο του 2004, να παραμείνει στάσιμη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που πραγματοποίησε το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η αξία των ελληνικών εξαγωγών, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2004, έφτασε σε 8.837 εκατ. ευρώ από 8.935 εκατ.ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2003, μειώθηκε δηλαδή κατά 1,1%.

    Αν οι εξαγωγές υπολογιστούν στο αδύναμο σε σχέση με το ευρώ αμερικανικό νόμισμα, οι εξαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,4%, σε 10.831 εκατ. δολάρια. Η στασιμότητα των εξαγωγών οφείλεται στην επιβράδυνση της πτωτικής πορείας τους που είχε παρατηρηθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2004 και συνεχίστηκε και στους επόμενους μήνες του έτους.

    Κατά γεωγραφικές περιοχές, αν και οι εισπράξεις από τις εξαγωγές μειώθηκαν προς όλες σχεδόν τις περιοχές, εκτός των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής και της Κίνας, εν τούτοις παρέμειναν σχετικά ικανοποιητικές από τις χώρες - μέλη της Ε.Ε. των "15" και το βιομηχανικό κόσμο γενικότερα, και ήσαν ιδιαιτέρως θετικές από τη Μ. Ανατολή. Είναι όμως αρνητικές από τη Β. Αμερική και όλες τις άλλες περιοχές. Αρνητικές ήταν και οι εξαγωγές προς τις δέκα νέες χώρες μέλη της ΕΕ.

    Αρνητική επίδραση στις επιδόσεις των πρώτων εννέα μηνών του περασμένου έτους άσκησε η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων (-16%) με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στις εισπράξεις από τις εξαγωγές αγαθών συνολικά να περιοριστεί για πρώτη φορά κάτω από το 20%. Παρά ταύτα, και στην περίπτωση αυτή, ο πτωτικός ρυθμός επιβραδύνεται. Την ανοδική ώθηση έδωσαν και πάλι τα βιομηχανικά προϊόντα.

    Κατά την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν (8% περίπου) από όλες σχεδόν τις περιοχές, εκτός των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Ν.Α. Ασίας.

    [11] Ο ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χ. ΦΩΛΙΑ ΚΑΙ Γ' Κ.Π.Σ.

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Από τον Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Χ. Φώλια και την απορρόφηση κονδυλίων από το Γ' Κ.Π.Σ., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Χθες ο υφυπουργός κ. Χρ. Φώλιας παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου τα αποτελέσματα της χρήσης του 2004 για το Γ' ΚΠΣ. Η κυβέρνηση πασίχαρη συνεχίζει να αυτοσυγχαίρεται.

    »Και μόνο η δημόσια αντιπαράθεση, που ακολούθησε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, δείχνει και την «αξιοπιστία» των στοιχείων και την έλλειψη συντονισμού και την όλη λειτουργία της κυβέρνησης, που οδηγεί στη συσσώρευση προβλημάτων και την ανυπαρξία οποιουδήποτε θετικού αποτελέσματος.

    »Ο κ. Φώλιας δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την επίτευξη απορρόφησης 30% στο τέλος του 2004, έναντι 22% στις αρχές του έτους.

    »Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απόκλιση από το στόχο του 35-37% στο τέλος του 2004 που είχε θέσει η κυβέρνηση, ο κ. Φώλιας δήλωσε πως δεν θυμάται να ομίλησε κανείς για τέτοιο στόχο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Γενικός Γραμματέας ανέλαβε να ξελασπώσει την Κυβέρνηση αναφέροντας πως το 35-37% ήταν φιλόδοξος στόχος που προσωπικά είχε θέσει και όχι κυβερνητικός στόχος. Αξιέπαινη η αυτοθυσία, αλλά η αναφορά στον εν λόγω στόχο υπάρχει σε ομιλία του κ. Αλογοσκούφη (στις 8.6.2004).

    »Η κυβέρνηση έκανε εκ νέου προκλητικά λόγο για επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ, συγκρίνοντας τις απορροφήσεις του 2004 με το μέσο όρο των προηγουμένων ετών. »Ξέχασε για άλλη μια φορά να συγκρίνει το 2004 με το 2003, για τον απλούστατο λόγο ότι θα αποκάλυπτε πως το 2004 δεν υπήρξε καμία επιτάχυνση αλλά μάλλον επιβράδυνση. Οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν την παράλειψη αυτή.

    »Όσον αφορά τις απώλειες κοινοτικών πόρων της χρήσης 2004, ο κ. Φώλιας δήλωσε ευτυχής που ανέρχονται σε 112 εκατομμύρια και όχι στα δυσθεώρητα νούμερα που ο ίδιος είχε ανακοινώσει μερικούς μήνες νωρίτερα. Στην ουσία επιβεβαίωσε την ποσοτική εκτίμηση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες είχαν κάνει λόγο για κίνδυνο απώλειας πόρων ύψους 100 εκ. και είχαν δημόσια δηλώσει πως δεν αντιλαμβάνονται το λόγο για τον οποίον η Κυβέρνηση διογκώνει τον κίνδυνο αυτόν. Δεν μπόρεσαν όντως αντιληφθούν την κουτοπονηριά: διογκώνεις ένα πρόβλημα ώστε η αποτυχία να εμφανίζεται στο τέλος ως συνταρακτική επιτυχία.

    »Από τα 112 εκ. , η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να απολέσουμε οριστικά μόνο 35 εκ. καθώς ελπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει κάποιες από τις αιτήσεις εξαίρεσης που η Κυβέρνηση έχει υποβάλει. Σε κάθε περίπτωση, τα έστω 35 εκ. συνιστούν την πρώτη απώλεια πόρων από το Γ' ΚΠΣ, καθώς υπενθυμίζεται πως δεν υπήρξε απώλεια πόρων τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα της απορρόφησης εντείνεται το 2005 καθώς οι ρυθμοί του Γ' ΚΠΣ παραμένουν καχεκτικοί, στην ουσία σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2003.

    »Τέλος, για να θολώσει τα νερά, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σωρηδόν απώλειες πόρων κατά το παρελθόν, κάνοντας λογαριασμούς της συμφοράς:

    »Ανακοίνωσε απώλειες πόρων 800 εκ. από το Β' ΚΠΣ. Παρέλειψε να επισημάνει πως τα περίπου 500 εκ. (3% του Β' ΚΠΣ) δεν ζητήθηκαν ποτέ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι δεν πρόλαβαν να απορροφηθούν. Το ποσοστό αυτό (3%) είναι από τα μικρότερα σε επίπεδο ΕΕ. Τα υπόλοιπα 300 εκ. παρέμεναν σε εκκρεμότητα διαπραγμάτευσης με τις υπηρεσίες της ΕΕ. Προφανώς η διαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ ή απέτυχε καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα μετά την «απογραφή» έχει απολέσει κάθε κύρος και διαπραγματευτική ισχύ έναντι των υπηρεσιών της ΕΕ.

    »Αναφέρθηκε σε «απεντάξεις» έργων 950 εκ. από το Γ' ΚΠΣ. Πρόκειται περί ακραίας φανταστικής προσέγγισης. Εξ αυτών τα 580 εκ. αφορούν συμβάσεις που ποτέ δεν εντάχθηκαν στο Γ' ΚΠΣ. Τα 130 εκ. αφορούν δαπάνες σε αναστολή λόγω ποιοτικών προβλημάτων των έργων, προβλήματα που αναδείχθηκαν επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε τη βούληση να θεσπίσει για πρώτη φορά έλεγχο ποιότητας στα δημόσια έργα. Οι ποιοτικές αυτές αστοχίες οφείλουν να διορθωθούν από τους εργολάβους. Μετά την αποκατάσταση, οι πόροι μπορούν να διεκδικηθούν από την ΕΕ. Η Κυβέρνηση προεξοφλεί ότι δεν θα υποχρεώσει τους εργολάβους να προβούν στις εν λόγω διορθώσεις; Τα υπόλοιπα ποσά παραμένουν αδιευκρίνιστα. Σε κάθε περίπτωση, καμία από τις κατηγορίες αυτές δεν συνιστά οριστική απώλεια κοινοτικών πόρων.

    »Τέλος, ο κ. Φώλιας διέψευσε πως υπάρχει πρόβλημα επιλεξιμότητας για δαπάνες του Γ' ΚΠΣ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ύψους 530 εκ. . Όμως πρόκειται για «διαρροή» στον τύπο εκ μέρους του Υπ. Οικονομικών μόλις δύο ημέρες νωρίτερα. Οι δαπάνες αυτές αφορούν τα μέτρα που δεν έλαβε εγκαίρως η Κυβέρνηση και για τα οποία απειλείται από την ΕΕ με διακοπή χρηματοδότησης του ΚΠΣ.

    »Τελικά, η καταστροφική λογιστική στην οικονομία συνεχίζεται. Η τακτική αυτή συνιστά προπέτασμα καπνού προ της έξαρσης των γενικότερων προβλημάτων, αλλά και στο Γ' ΚΠΣ ειδικότερα. Όσο θα πυκνώνουν τα προβλήματα, τόσο η Κυβέρνηση θα ανασύρει από τα συρτάρια παλαιές υποθέσεις που θα εμφανίζει με καταστροφολογικό τρόπο.

    »Το τρέχον πρόβλημα που επιχειρείται να συγκαλυφθεί είναι η απειλή διακοπής χρηματοδότησης του Γ' ΚΠΣ που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη. Η προθεσμία που έχει τάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απάντηση στις αιτιάσεις της ΕΕ λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Δεν φαίνεται μέχρι τώρα η Κυβέρνηση να έχει πάρει το μήνυμα και να έχει αποφασίσει να προβεί στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

    »Το Γ΄ ΚΠΣ διαγράφει μια ολοένα και πιο προβληματική τροχιά, ενώ η χώρα βρίσκεται και πάλι χωρίς αναπτυξιακό νόμο καθώς, όπως είχε επισημάνει το ΠΑΣΟΚ στη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο, παραμένει άγνωστο το χρονοδιάγραμμα έναρξης εφαρμογής του νέου νόμου που πρόσφατα ψήφισε η ΝΔ.

    »Έτσι προστίθενται και άλλα σοβαρά προβλήματα στο ήδη βεβαρημένο τοπίο της οικονομίας. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των προηγούμενων ετών βρίσκονται πια σε άμεσο κίνδυνο με διαφαινόμενες επιπτώσεις στην ανεργία, στα έσοδα του Προϋπολογισμού και σε τελευταία ανάλυση στην ικανότητα του Κράτους να ασκήσει οικονομική και κοινωνική πολιτική προς όφελος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ.

    [12] Δ-Ε.ΚΑΤ.Ο: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Πώς μπορούν οι καταναλωτές να ξέρουν πότε η έκπτωση είναι πραγματική και όχι εικονική; Οι καταστηματάρχες γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται το ποσοστό της έκπτωσης, ενώ όλα τα καταστήματα υποχρεούνται από τον νόμο Ν.1732 να φέρουν τις τιμές στα προϊόντα που εκτίθενται στις βιτρίνες τους.

    Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η πλασματική έκπτωση μπορεί να καταγγελθεί μόνο αν ο καταναλωτής έχει φωτογραφίες των προϊόντων με τις τιμές τους ή έγγραφες δηλώσεις των καταστημάτων για τις τιμές των αντιστοίχων προϊόντων πριν από την περίοδο των εκπτώσεων.

    Με την ευκαιρία της έναρξης των εκπτώσεων την 1η Φεβρουαρίου, το Δίκτυο Ελληνικών Καταναλωτικών Οργανώσεων (δ-Ε.ΚΑΤ.Ο.) δίνει τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

    * Προγραμματίζουμε και πραγματοποιούμε τις αγορές μας σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες και ύστερα από έρευνα αγοράς προϊόντων.

    * Δεν αγοράζουμε πράγματα επειδή είναι φτηνά. Πολλές φορές είναι περιττά και δεν έχουμε κανένα κέρδος.

    * Δεν επηρεαζόμαστε από το ποσοστό της έκπτωσης επί συγκεκριμένων προϊόντων και νομίζουμε ότι το ίδιο ποσοστό ισχύει για όλα τα είδη που προσφέρει το εκάστοτε κατάστημα.

    * Προσέχουμε γιατί πολλές φορές η έκπτωση που αναγράφεται στη βιτρίνα σαν «κράχτης» δεν ανταποκρίνεται πάντα σε όλα τα είδη. Μέσα στα καταστήματα υπάρχει πολλές φορές διαχωρισμός στα ποσοστά έκπτωσης. Η αποφυγή της γενίκευσης των εντυπώσεων είναι σημαντική.

    * Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Τις ημέρες αυτές πιθανόν να κυκλοφορεί και εμπόρευμα χαμηλότερης ποιότητας. Πολλές φορές οι πολύ χαμηλές τιμές κρύβουν παγίδες.

    * Κάνουμε τις απαραίτητες ερωτήσεις: Διευκρινίζουμε το λόγο της μεγάλης έκπτωσης για εμπόρευμα χαμηλότερης ποιότητας, εμπόρευμα με ελάττωμα, στοκ περασμένης εποχής, είδη που δεν επιστρέφονται. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία που ζητά ο καταναλωτής (Ν.2251/94 άρθρο 1).

    * Δεν αφήνουμε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις να μας επηρεάσουν. H ωραιοποιημένη εικόνα της διαφήμισης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    * Καταπολεμούμε τη νοοτροπία που υπακούει στη φράση: «Να βιαστούμε, να προλάβουμε»

    * Αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής για λόγους αυτοπροστασίας.

    * Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να κάνουν «έκπτωση» και στην τσάντα μας.

    [13] ΕΕ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας, ήτοι της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, της βελτίωσης της παραγωγικότητας της εργασίας και της κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης, καθώς και της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την εφαρμογή των βασικών κατευθυντηρίων γραμμών οικονομικής πολιτικής 2003-2005, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι μετά από ενάμιση χρόνο εφαρμογής των γενικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής, η Ελλάδα σημείωσε περιορισμένη πρόοδο στην εκπλήρωση των στόχων που είχαν τεθεί.

    Σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών αναφέρεται ότι κατά το τελευταίο έτος δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, ενώ επισημαίνεται ότι παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα για τη μείωση με ικανοποιητικούς ρυθμούς του δημοσίου χρέους και τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, το οποίο η Επιτροπή εκτιμά ότι διαμορφώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα, σημειώνει η επιτροπή, συνέχισε να αποκλίνει το 2004 από το στόχο της επίτευξης ενός ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού προϋπολογισμού.

    Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι σημειώθηκε πρόοδος στην προσπάθεια αύξησης της χαμηλής παραγωγικότητας και κρίνονται ικανοποιητικές οι πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για τη μετάβαση σε μια οικονομία που να λειτουργεί με βάση τη γνώση.

    Τονίζεται ακόμη ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη απλούστευση του οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος, έχει μειωθεί ο ρυθμός μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία των κοινοτικών οδηγιών.

    Στην έκθεση γίνονται συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για επανεξέταση του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας και επισημαίνεται ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των ταμείων. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι μεγαλύτερες του πληθωρισμού μισθολογικές αυξήσεις δε συμβάλουν στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

    [14] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE ΓΙΑ 13.187 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Δέκα τρεις χιλιάδες εκατόν ογδόντα επτά άνεργοι θα επωφεληθούν άμεσα από την εφαρμογή των ειδικών Προγραμμάτων Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας (Stage), που εγκρίθηκαν ήδη από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

    Τα προγράμματα αυτά καταρτίστηκαν από τον ΟΑΕΔ, με την ευθύνη του Διοικητή Γιώργου Βερναδάκη, και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης, πάνω στις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και οδεύουν ήδη προς την εφαρμογή τους, σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Επιχορήγησης Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών στους τομείς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που αφορά Ελεύθερους Επαγγελματίες και είναι ήδη στη φάση υλοποίησής του.

    Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα Stage αφορούν στους εξής τομείς:

    Τομέας Φυσικού Περιβάλλοντος:

    3.220 άνεργοι, ηλικίας 18-40 ετών, θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία (Stage) σε σχετικούς με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος φορείς, που εποπτεύονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους ΟΤΑ, Α΄ και Β΄ βαθμού, σε συνδέσμους ΟΤΑ, καθώς και σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αντικείμενο δραστηριότητας το περιβάλλον.

    Τα ανωτέρω προγράμματα εξειδικεύονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

    διαχείριση υδάτινων πόρων και υγρών αποβλήτων, διαχείριση στερεών αποβλήτων,

    διαχείριση Βιοτόπων και προστατευμένων περιοχών (δάση, λίμνες κλπ),

    διαχείριση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θεσμούς λειτουργίας και διαχείρισης της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Τομέας δράσεων υπέρ ανέργων γυναικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

    Προγράμματα Εργασιακής Εμπειρίας (Stage) για 1.500 άνεργες γυναίκες.

    Τομέας Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης

    Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας (Stage) για 2.867 ανέργους.

    Τομέας Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

    Εργασιακή Εμπειρία (Stage) για 4.600 ανέργους σε όλη την Ελλάδα.

    Επιπλέον, εκτός του κύκλου Stage, προωθούνται προς εφαρμογή Προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων στον τομέα του φυσικού Περιβάλλοντος, για τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, για ανέργους ηλικίας 18-64 ετών (νέες θέσεις εργασίας).

    Επίσης, βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης το Πρόγραμμα επιχορήγησης 6.450 Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ν.Ε.Ε.) ηλικίας 18-64 ετών στους τομείς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

    Οι θέσεις του προγράμματος θα κατανεμηθούν σε τοπικό επίπεδο ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και σύμφωνα με προτεραιότητες της πολιτικής απασχόλησης, με δυνατότητα ανακατανομής των θέσεων, για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ.

    Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης, των ανέργων που αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση στους τομείς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Για την επίτευξη του σκοπού του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι δύνανται, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο μετά την αξιολόγηση τους μέσω της εξατομικευμένης προσέγγισης, να υπαχθούν σε προγράμματα βραχυχρόνιας κατάρτισης, προκειμένου να ενισχυθούν.

    Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι πρέπει να δημιουργήσουν επιχείρηση στα ακόλουθα πεδία:

    Α. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: βιβλίο, λογοτεχνία, συγγραφική δραστηριότητα, μεταφράσεις βιβλίων, εκδόσεις κλπ.

    ΤΕΧΝΗ:

    2.1. Καλές Τέχνες (Ζωγραφική, χορός, μουσική, αρχιτεκτονική, γλυπτική)

    2.2.Διακοσμητική τέχνη: αισθητική διαμόρφωση χώρου (αγγειοπλαστική, υφαντουργία, μεταλλοτεχνία, επιπλοποιία)

    2.3.Δραματική τέχνη: Θέατρο

    2.4. Έβδομη τέχνη: Κινηματογράφος

    ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Στοιχεία πολιτισμού του παρελθόντος που διασώζονται και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της πολιτισμικής μας παράδοσης.

    3.1. Παραδοσιακό στοιχείο: Ακολουθεί τα πρότυπα που καθιερώθηκαν από την παράδοση, π.χ. παραδοσιακή μουσική, ποίηση, χορός, αρχιτεκτονική, ενδυμασία, τέχνη.

    3.2. Μαγειρική: Τέχνη και γνώσεις παρασκευής φαγητών.

    Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

    Γκαλερί, θέατρο, μουσική, χορός, δημιουργική απασχόληση παιδιών, βιβλίο, ζωγραφική, γλυπτική, αγιογραφία, ξυλογλυπτική, οπτικοακουστικά, γραφικές τέχνες, σχέδιο, φωτογραφία, οπτικοακουστικά, κινηματογράφος, πολυμέσα, μουσικά όργανα, κεραμική τέχνη, ψηφιδωτά βοτσαλωτά, καραγκιοζοπαίχτες κατασκευές φιγούρων, καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, προστασία συντήρηση αναστήλωση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, παραγωγοί πιστοποιημένων αντιγράφων, επιχειρήσεις φορείς πολιτιστικών εκδηλώσεων, συντηρητές έργων τέχνης πιστοποιημένοι από το Υπ. Πολιτισμού, πολιτιστικός τεχνολόγος, πολιτιστικός τουρισμός επιχείρηση υπαίθριου κινηματογράφου, μαγειρική, καλαθοπλεκτική, κεντητική, μεταλλοτεχνία, υφαντική, κατασκευή ξύλινων πλοίων, τοιχογραφία, επισκευή παλαιών επίπλων, κατασκευή και εμπορία αντιγράφων, παραδοσιακών κατασκευών, δημιουργία νέων πολιτιστικών αγαθών με βάση την πολιτιστική κληρονομιά και άλλα συναφή.

    Β. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Προστασία ή μελέτες περιβάλλοντος με στόχο τη βελτίωση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

    Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

    Μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, βιολογικός καθαρισμός, διαχείριση απορριμμάτων (υγειονομική ταφή, χυμοποίηση, καύση, ανακύκλωση), αναπλάσεις χώρων, αναδασώσεις χώρων, δημιουργία πρασίνου, συντήρηση ή λειτουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθαριότητα εξωτερικών χώρων, προστασία δασών, καθαρισμός λιμένων και ακτών, διαχείρισης δασικού πλούτου, βιομηχανική αντιρρύπανση, οικολογικά προϊόντα κ.ά.

    [15] 4,6 ΕΚΑΤ. ΞΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 2004

    Σόφια, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Περίπου 4,6 εκατομμύρια ήταν οι ξένοι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία πέρυσι δηλ., ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 14,38% σε σχέση με το 2003.

    Από στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ακόμη πως πέρυσι αυξήθηκε και ο αριθμός των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία ως τουρίστες. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση 23,9% χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέψεις από τις 10 χώρες - νέα μέλη της Ε.Ε.

    Κ.Κ.

    [16] ΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΧΑΓΗΣ "ΒΛΕΠΕΙ" ΣΕΡΒΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Βελιγράδι, 27 Ιανουαρίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Θετικά αποτελέσματα από τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία αναμένει το σερβικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Ζόραν Στοΐκοβιτς.

    Ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα προβεί σύντομα σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη συνεργασία των αρχών του Βελιγραδίου, μετά το πέρας των επαφών που θα έχει με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που επισκέπτεται τη σερβική πρωτεύουσα.

    Θετικό αποτέλεσμα σημαίνει, εξήγησε ο κ. Στοΐκοβιτς, ότι Βελιγράδι και Χάγη θα συμφωνήσουν στις υποχρεώσεις του πρώτου έναντι της δεύτερης και οι υποχρεώσεις αυτές θα υλοποιηθούν.

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΟΥΚΕΪΛΟΒΙΤΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Μπάνια Λούκα, 27 Ιανουαρίου 2005 (19:14 UTC+2)

    Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι στη νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν υπάρχει χώρος για όσους συμβάλλουν στην αποδυνάμωση των θεμελίων της δημοκρατίας, έστειλε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Πέρο Μπουκέιλοβιτς.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, ο

    κ. Μπουκέιβολιτς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει χώρος στη μελλοντική κυβέρνηση για όσα κόμματα δεν σέβονται τις βασικές αρχές της Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής Δράσης.

    [18] ΜΠΟΥΣΕΚ: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Λιουμπλιάνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (18:47 UTC+2)

    Αδύνατη θεωρεί την προοπτική ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Έρχαρντ Μπούσεκ.

    Σε δηλώσεις του στο Reuters (Ρόιτερς), ο κ. Μπούσεκ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προχωρήσει στην επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου μέσα στη χρονιά, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η ανερξατησία της σερβικής επαρχίας δεν αποτελεί προοπτική λύσης.

    «Δυο ακραίες θέσεις είναι αδύνατες. Η μια είναι η ενσωμάτωση της Σερβίας και η άλλη η ανεξαρτησία. Θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιου είδους αυτονομία, ίσως μια επαρχία με ημικρατικό καθεστώς, υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του σταδιακού εξευρωπαϊσμού του Κοσσυφοπεδίου «βήμα- βήμα και όχι μέρα με τη μέρα».

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπούσεκ εξέφρασε την ανησυχία του για τυχόν μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την αμερικανική διοίκηση του Τζορτζ Μπους, βήμα που, όπως είπε, θα συντελέσει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων.

    [19] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 4.000 ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    ’γκυρα, 27 Ιανουαρίου 2005 (18:17 UTC+2)

    Περισσότεροι από 4.000 Ιρακινοί που διαβιούν στην Τουρκία έχουν δικαίωμα ψήφου στις ιρακινές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, 4.178 Ιρακινοί έχουν δικαίωμα ψήφου σε ένα από τα τρία εκλογικά κέντρα που θα στηθούν γι' αυτό το σκοπό στην Κωνσταντινούπολη και στην ’γκυρα.

    Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 250.000 Ιρακινοί σε 14 διαφορετικές χώρες έχουν δικαίωμα ψήφου στις ιρακινές εκλογές.

    [20] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΚΑΡΤΑ "ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα: «Ο Ελληνικός Αθλητισμός στην μεταολυμπιακή περίοδο: Καλύτερο Ποδόσφαιρο για όλους», που διοργάνωσε το ελληνοβρετανικό εμπορικό επιμελητήριο.

    Ο κ. Ορφανός αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Λίγους μήνες νωρίτερα είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον τέως υπουργό Αθλητισμού της Μ. Βρετανίας, τον παλιό Ολυμπιονίκη Λόρδο Κόλιν Μόινιχαμ.

    Ανταλλάξαμε απόψεις και συζητήσαμε το πώς η βρετανική κυβέρνηση έφτασε σε αυτά τα θαυμαστά αποτελέσματα, σχετικά με την καταπολέμηση της βίας. Δεν επιτεύχθηκε σε λίγους μήνες. Χρειάστηκε σταθερή πορεία, από την πλευρά των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, αλλά και από την πλευρά των πολιτικών.

    Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτούς που εκφράζουν τεράστια απογοήτευση, γιατί έγιναν τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Πιστέψατε ότι όλα τελειώνουν με κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις, ή με κάποιες δηλώσεις;

    Χρειαζόμαστε διαδρομή και αποφασιστικότητα από όλες τις πλευρές. Αλλά κυρίως υπομονή. Εμείς τα έχουμε όλα αυτά και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τα γήπεδα στις οικογένειες. Να μπορεί ο καθένας να ξαναβρεθεί με κάποιον, που έχει διαφορετικά αισθήματα, να αντιδικήσουν την ώρα του αγώνα αλλά να συνεχίσουν να είναι φίλοι.

    Από τις 7 Μαρτίου και μετά ήταν σταθερή η θέση μας, ότι η βία δεν έχει θέση στον Αθλητισμό και ότι πρέπει να χαραχτεί μια νέα πορεία. Η μεγάλη επιτυχία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία, τα εκατομμύρια του κόσμου που αισθάνθηκαν ότι μετέχουν αυτών των δράσεων και των αποτελεσμάτων, αλλά και η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων, ήταν στοιχεία που ενίσχυσαν την πορεία που είχαμε διαγράψει. Όμως, αυτά από μόνα τους δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

    Εμείς, ως Πολιτεία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάναμε σημαντικά βήματα νομοθετώντας ένα πλαίσιο το οποίο προστέθηκε σε εκείνο που ίσχυε. Αυτό είχε κάποιες παραμέτρους που αφορούσαν τις ευθύνες, του καθενός από εμάς, των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών, της Πολιτείας και όλων εκείνων που μετέχουν στο αθλητικό γίγνεσθαι.

    Σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί τα τμήματα ιδιωτικής ασφάλειας από την κάθε μία Α.Α.Ε. Για φέτος λειτουργεί πιλοτικά η παρουσία της με στην αστυνομία, γιατί η τελευταία ζήτησε να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος.

    Τελική μας πρόθεση είναι, αυτό που ισχύει και σήμερα με τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων και τη φύλαξη μέσα στα γήπεδα, η ευθύνη να είναι στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες.

    Επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα, πρέπει να σας πω ότι, ήδη η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου μας, έχει ετοιμάσει την υπουργική απόφαση που αφορά τα ονομαστικά εισιτήρια, τα οποία λειτουργούν, ως ένας μοχλός για να συνυπάρξουν όλοι μαζί.

    Ο καθένας θα αποκτήσει μία κάρτα φιλάθλου, η οποία θα είναι το διαβατήριο για να πάει στο γήπεδο. Με αυτή θα μπορεί, στα σημεία που θα πωλούνται τα εισιτήρια όλων των αγώνων, να επιλέξει εκείνον που θέλει να παρακολουθήσει και τη θέση του. Η διαχείριση που γίνεται σήμερα, μέσω των συνδέσμων, τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα. Διαχειρίσεις που οδηγούν σε ομαδοποιήσεις δεν είναι αποδεκτές.

    Θέλω να στείλω κι ένα μήνυμα. Οι ίδιες οι Α.Α.Ε δεν έχουν καταλάβει γιατί διαχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο το επενδυτικό τους προϊόν. Είναι δράση που έχει σαν στόχο να φέρει παράπλευρες ωφέλειες.

    Το 1985, είχαμε περίπου 3.300.000 εισιτήρια στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Την τελευταία χρονιά δεν φτάσαμε τις 800.000. Δηλαδή, απώλεσαν 2.500.000 εισιτήρια, που με ένα μέσο όρο τιμής, 25 ευρώ, είναι περισσότερα από 50 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο. Αντιλαμβάνεστε τι χάνουν επενδυτικά. Γιατί λοιπόν, δεν διώχνουν τους 500-1.000, οι οποίοι απομακρύνουν τον κόσμο από τα γήπεδα, αφού γνωρίζουν ποιοι είναι;

    Με αυτά τα μέτρα, κανείς δεν θα μπορεί πλέον να προβεί σε άσχημες ενέργειες και να είναι ανώνυμος.

    Πολλές φορές ακούμε, ότι δεν είναι δυνατή η σύλληψη κάποιου ατόμου, κατά τη διάρκεια του αγώνα γιατί μπορεί να προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Με αυτή, όμως τη μέθοδο θα έχουμε την εικόνα του καθενός, τα στοιχεία του και η σύλληψή του από την αστυνομία θα μπορεί να γίνει είτε έξω από την πόρτα του γηπέδου ή αργότερα στο σπίτι του.

    Η μάζα δεν θα υπάρχει. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, κινούμαστε, ενεργούμε και δεν φαινόμαστε τελειώνει. Είναι τελεσίδικη απόφαση και θα εφαρμοστεί. Ευελπιστούμε ότι σε αυτό θα έχουμε τη βοήθεια των ανθρώπων του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού. Διαφορετικά δεν θα μπορούμε να κοιτάμε θετικά το μέλλον.

    Ο Υφυπουργός αναφερόμενος στην καθιέρωση των τακτικών αθλητικών δικαστών στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα είπε: «Εκτιμούμε ότι η αυστηρότητα και η απονομή δικαιοσύνης με τον ίδιο τρόπο, προς όλες τις κατευθύνσεις, ανεξαρτήτου χρώματος φανέλας και δύναμης της ομάδος, θα βοηθήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Επειδή εκτιμούμε ότι για να προχωρήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει οι οικονομικές συνθήκες να διαφοροποιηθούν, κάναμε μια ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών προς το δημόσιο και το ΙΚΑ, σε βάθος μιας δεκαετίας.

    Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι κρίσιμο. Θα ισχύσει η αδειοδότηση της UEFA στα εσωτερικά πρωταθλήματα. Ακόμη θα πρέπει η Α.Α.Ε. να είναι εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις για τις οφειλές που ρύθμισαν, αλλά και αυτές που θα δημιουργήσουν στον τρέχον έτος. Διαφορετικά θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, όπως του υποβιβασμού στην Α΄ Ερασιτεχνική κατηγορία. Εγώ απλά τους ενημερώνω. Δεν θα είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση για ότι θα υποστούν.

    Επίσης, το ίδιο συνεπείς πρέπει να είναι σε ότι αφορά το μετοχικό τους κεφάλαιο. Να τηρούν τις διατάξεις του νόμου περί ανωνύμων εταιριών. Διαφορικά το υπουργείο ανάπτυξης με διαπιστωτική πράξη θα προχωρήσει στη διάλυση των ΠΑΕ, που δεν θα είναι συνεπείς.

    Για το στοίχημα

    Το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή όποιου αγώνα, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Το διαχειρίζεται ελεύθερα η Πολιτεία και η κοινωνία.

    Έχουν αποφανθεί γι' αυτό όλα τα διεθνή δικαστήρια. Κανείς και καμία ομάδα στον κόσμο δεν παίρνει χρήματα για τη συμμετοχή στο στοίχημα. Όπως, εμείς ως ΟΠΑΠ, χρησιμοποιούμε για τη σύνθεση του δελτίο ΠΡΟΠΟ, ξένες ομάδες, χωρίς να πληρώνουμε.

    ’λλο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και άλλο ότι εκ της συμμετοχής στο στοίχημα θα πάρουν ποσοστό. Αυτά τα δύο είναι διαφορετικά πράγματα. Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει. Είναι διαφορετικό η θέληση της ΟΠΑΠ ΑΕ, διότι είναι ένας χώρος δράσεώς της και στον οποίο θέλει να συμμετέχει, να δίνει κίνητρα και διαφορετικό ότι μόνο εκ της συμμετοχής θα πάρουν οι ομάδες χρήματα.

    Για την αξιοποίηση των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων επιδιώκουμε ένα συνδυασμό, πολιτιστικών, τουριστικών χρήσεων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εμπορικές χρήσεις, την πραγματοποίηση συνεδρίων και γενικά όλα εκείνα που μπορούν να αποφέρουν εισοδήματα. Αλλά βέβαια, οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στα χέρια του ελληνικού δημοσίου. Θα δίδονται απλά για κάποιες χρήσεις, με διαφάνεια, με διαγωνισμούς. Τα εισοδήματα εξ' αυτών, θα χρησιμοποιούνται για την καλύτερη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

    Το σχετικό νομοσχέδιο υπολογίζουμε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Αναφερόμενος στο ντόπινγκ, ο κ. Ορφανός είπε ότι, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση του, με στόχο το 2005 και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία υπό τη σκέπη της UNESCO.

    Στην προσπάθεια αυτή, η χώρα μας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο με τη 4η διεθνή διάσκεψη υπουργών αθλητισμού και υψηλών αξιωματούχων που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλιαγμένη κατά την οποία έγινε η υλοποίηση των τελικών κειμένων και η έκδοση της διακήρυξης των Αθηνών, για το πώς θα κινηθεί ο αθλητισμός τις επόμενες δεκαετίες.

    Τέλος, αναφέρθηκε στο ότι το 2005 έχει ανακηρυχθεί διεθνές έτος φυσικής αγωγής και αθλητισμού από τον ΟΗΕ και είπε: «Το Υφυπουργείο Αθλητισμού ετοιμάζει ένα σύνολο από δραστηριότητες που θα τονίσουν τη θετική πλευρά του αθλητισμού. Κεντρικός μας στόχος είναι η επέκταση και ενίσχυση του Αθλητισμού σε όλη τη χώρα.

    Σε συνεργασία με τον Υπουργείο Παιδείας, επιδιώκουμε να αναδιατάξουμε τον Σχολικό Αθλητισμό. Φιλοδοξούμε να δώσουμε τη δυνατότητα της ανάδειξης ταλέντων, από το χώρο του Σχολείου.

    Επίσης πρόθεσή μας είναι, τα επόμενα χρόνια να διεκδικήσουμε την ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων, κορυφαίων γεγονότων, που θα φέρουν και πάλι τη χώρα μας στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού".

    [21] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ - ΝΙΚΗ ΜΕ 1-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Βήμα πρόκρισης στα υπολειπόμενα 70 λεπτά, μετά την χθεσινή διακοπή του αγώνα λόγω βροχόπτωσης, έκανε η Ξάνθη η οποία το απόγευμα κέρδισε με 1-0 το Αιγάλεω. Οι ακρίτες ήταν αποφασισμένοι να πάρουν ένα προβάδισμα και αυτός ήταν ο λόγος που μπήκαν δυνατά και δημιουργούσαν κλασικές ευκαιρίες για τέρματα.

    Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 32' από τον Σταύρο Λαμπριάκο ο οποίος πραγματοποίησε όμορφο μπάσιμο, βρέθηκε μόνος του στην μικρή περιοχή και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίκτυα. Η Ξάνθη βρέθηκε κοντά στο δεύτερο γκολ, όταν ο Μπαϊκαρά επιχείρησε δυνατό σουτ στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

    Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν την απόδοσή τους και βρέθηκαν και αυτοί κοντά στο γκολ, όταν ο Μασουσάκης εκτέλεσε κόρνερ το οποίο απέκρουσε σωτήρια στο 89' ο νεοαποκτηθείς τερματοφύλακας της Ξάνθης, Πιζανόφσκι.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κασναφέρης, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Τσάτσο, Αγρίτη και Ζαπρόπουλο.

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Τοροσίδης, Κάραμπας (77` Μαγκράτζε), Σίκοφ, ’ντζας, Πρίττας, Λουτσιάνο (39` Νικάσιο, 71` Μελισσάς), Λαμπριάκος, Μπαϊκαρά.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Λιαπάκης (46` Μανουσάκης), Χρήστου, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Χλωρός (69` Παπουτσής), Σκοπελίτης, Φωτάκης, Μπάρκογλου (63` Μακρής), Αγρίτης, Τσάτσος.

    [22] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Αύριο αναμένεται η απόφαση της επιτροπής εφέσεων για τον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο, καθώς συνεχίζεται η μελέτη των στοιχείων της υπόθεσης. Και οι δύο σύλλογοι χθες κατέθεσαν στην επιτροπή εφέσεων υπομνήματα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις που βγήκαν είναι εξοντωτικές. Σημειώνεται ότι υπόμνημα κατέθεσε και ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ποινές θα πρέπει να είναι μικρότερες.

    [23] Ρ. ΦΡΙΝΓΚΕΡ: Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Δεν θα πραγματοποιήσει άλλες μεταγραφές ο ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα ο προπονητής του Δικεφάλου, Ρολφ Φρίνγκερ. «Δεν θα γίνουν άλλες κινήσεις τις επόμενες μέρες. Η ομάδα ενισχύθηκε και με το ήδη υπάρχον δυναμικό σύντομα θα είναι πιο έτοιμη. Θα έχουμε κοντά μας τον Μίετσελ που μετά από 8 εβδομάδες αποθεραπείας επιστρέφει, αλλά και τους νέους παίκτες που ήρθαν, που θα έχουν αφομοιώσει τη φιλοσοφία μας», τόνισε ο κ. Φρίνγκερ και συνέχισε: «Χτίζουμε τη νέα μας εικόνα, βασιζόμενοι σε ποδοσφαιριστές κυρίως νεαρούς και στόχος μας είναι να δώσουμε στο σύλλογο μια νέα δυναμική, να δημιουργήσουμε ένα νέο κλίμα».

    Αναφερόμενος ο Αυστριακός προπονητής στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος επισήμανε: «Το πρόγραμμα στο 2ο γύρο μας βοηθάει στην προσπάθεια που κάνουμε και αυτό γιατί δε θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε πολλές φορές μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Θα προσπαθήσουμε να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο και με επιμονή και υπομονή να πετύχουμε το καλύτερο και να δουν όλοι την ανοδική μας πορεία. Υπάρχει βέβαια μια πίεση και ειδικά σε μένα, αλλά αυτό είναι λογικό. Συμβαίνει σε όλους τους προπονητές, είναι κάτι που το γνωρίζω εκ των προτέρων».

    Ο κ. Φρίνγκερ πάντως τόνισε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στο διοικητικό τομέα επηρεάζουν την ψυχολογία των παικτών του. «Οσον αφορά στις φήμες που κυκλοφορούν τελευταία σχετικά με διοικητικά θέματα, θέλω να πω ότι ενοχλούν και είναι εύκολα κατανοητό ότι επηρεάζουν την ομάδα. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται. Ο κόσμος πρέπει να είναι κοντά και θα ικανοποιηθεί βλέποντας ένα σύνολο που θα αγωνίζεται με ψυχή και με πάθος. Όλοι θέλουμε τις νίκες και να βλέπουμε τον ΠΑΟΚ να ανεβαίνει", ολοκλήρωσε ο κ. Φρίνγκερ.

    [24] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΣΕΦΑ ΝΑΡ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (19:22 UTC+2)

    Τα βρήκε σε όλα, τελικά, η ομοσπονδία πυγμαχίας με τον Τούρκο τεχνικό, Σεφά Ναρ και οριστικοποιεί τη συνεργασία μαζί του, αφού ο 52χρονος προπονητής έρχεται την 1η Φεβρουαρίου στη χώρα μας και πιάνει αμέσως εργασία.

    Ο Σεφά Ναρ, που συνοδεύεται από πολύ κολακευτικές συστάσεις, αφού έχει προσφέρει τις γνώσεις του στις εθνικές ομάδες της πατρίδας του με επιτυχία ( έχει αναδείξει μεγάλη ονόματα της πυγμαχίας στη χώρα του) θα αναλάβει αποκλειστικά την εκγύμναση των παίδων και των κορασίδων, σε μια προσπάθεια να θεμελιώσει γερές βάσεις στα νέα παιδιά, ώστε η εξέλιξή τους να είναι ανάλογη των φιλοδοξιών των ανθρώπων της πυγμαχίας.

    Επ΄ ευκαιρία γίνεται γνωστό, ότι υπεύθυνος της προετοιμασίας των εφήβων και των νέων, καθώς και των ανδρών θα είναι ο ελληνορώσος προπονητής Βίκτωρας Δημητριάδης με άμεσους συνεργάτες τους Χρήστο Τριάντη και Λευτέρη Λειβάδη.

    Ο κ. Κούβαρης θα είναι επίσης υπεύθυνος των προπονήσεων των νεανίδων και των γυναικών με άμεση συνεργάτιδα την Μίνα Λούγκου.

    [25] ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Βίντεο με τη δολοφονία του υποψηφίου βουλευτή Σάλεμ Ζααφάρ αλ-Κανάνι με το κόμμα του Ιρακινού πρωθυπουργού, προβάλλει σε ισλαμική ιστοσελίδα η οργάνωση του Ζαρκάουι, συμμάχου της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ, όπως μετέδωσε το ΒΒC.

    [26] ΚΑΤΣΑΒ: "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΙΩΠΗΣΕ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ"

    Αουσβιτς, 27 Ιανουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ εξέφρασε, σήμερα στο ’ουσβιτς, τη λύπη του για το ότι ο κόσμος στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος παρέμεινε "σιωπηλός".

    Ο Ισραηλινός πρόεδρος, που εκφώνησε ομιλία "στο μεγαλύτερο εβραϊκό κοιμητήριο στον κόσμο", υπογράμμισε ότι "η Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αντισημιτισμού", όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Ο κόσμος γνώριζε ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης εξοντώνονταν και συνέχιζε να επιδεικνύει την άγνοιά του", συνέχισε ο Κατσάβ ενώπιον των εκπροσώπων 44 κρατών.

    Η τελετή κάτω από συνθήκες μεγάλου ψύχους, έγινε στο "’ουσβιτς ΙΙ"--το Μπιρκενάου.

    [27] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΥΠΕΞ Η ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ

    Ουάσινγκτον, 27 Ιανουαρίου 2005 (18:14 UTC+2)

    Η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις ανέλαβε σήμερα επίσημα τα καθήκοντά της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η κα Ράις έφτασε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ νωρίς το πρωί και εκφώνησε σύντομη ομιλία σε μερικές εκατοντάδες μέλη του προσωπικού του υπουργείου που την υποδέχθηκαν στην είσοδο, μετέδωσε το CNN.

    Η νέα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις που προκλήθηκαν από τον ιρακινό πόλεμο στη διεθνή σκηνή.

    [28] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ 900 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Τελ Αβιβ, 27 Ιανουαρίου 2005 (16:45 UTC+2)

    Το Ισραήλ δέχθηκε να απελευθερώσει στο εγγύς μέλλον 900 παλαιστίνιους κρατουμένους, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων παλαιστίνιος αξιωματούχος. "Οι Ισραηλινοί δέχθηκαν να απελευθερώσουν 900 κρατουμένους σε ένα πρώτο στάδιο, ελπίζω, στο προσεχές μέλλον", σημείωσε ο αξιωματούχος.

    [29] ΝΕΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΝΔΙΚΟ

    Σουμάτρα, 27 Ιανουαρίου 2005 (16:36 UTC+2)

    Πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 5 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκαν σήμερα στο ινδικό αρχιπέλαγος των νήσων Ανταμάν και Νικομπάρ, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία του Νέου Δελχί.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι ινδικές αρχές ανέφεραν ότι από τις δονήσεις δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές ή θύματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δονήσεις εντάσσονται στη μετασεισμική δραστηριότητα του μεγάλου σεισμού των 9 Ρίχτερ την 26η Δεκεμβρίου.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΕΛΑΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Την πολιτιστική έκθεση «Ελαίας Εγκώμιον» θα φιλοξενήσει από τις 2 Φεβρουαρίου και για τρεις μήνες η ιστορική περιοχή του Ελαιώνα, με την πρωτοβουλία και την υποστήριξη του Δήμου Περιστερίου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα κάνουν ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Εμμανουήλ Ρούκουνας και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Την έκθεση οργάνωσε το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και περιλαμβάνει θεματικές ενότητες από τη μυθολογία και την ιστορία της ελιάς στο χώρο της Μεσογείου και τη σχέση της με τους Έλληνες, τη σημασία της για την οικονομία, τη διατροφή, την υγεία αλλά και τη λατρεία, την τέχνη, την αναγωγή της σε σύμβολο κ.α.

    [31] ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΟΣΚΑΡ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟ ΦΙΛΜ "Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ"

    Μαδρίτη, 27 Ιανουαρίου 2005 (17:35 UTC+2)

    Η ταινία "Η Θάλασσα μέσα μου" του Αλεχάντρο Αμεναμπάρ θεωρείται φαβορί για το βραβείο Όσκαρ ξένης ταινίας και έχει τιμηθεί με μια Χρυσή Σφαίρα, μετέδωσε το Reuters.

    Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του ισπανού δύτη Ραμόν Σαμπέδρο, που επί 30 χρόνια αγωνιζόταν να του επιτραπεί να θέσει τέρμα στη ζωή του μ' έναν αξιοπρεπή τρόπο, καθώς μετά από ένα ατύχημα είχε μείνει παράλυτος από το λαιμό και κάτω.

    Το 1998 ο Σαμπέδρο πέθανε μυστηριωδώς σε ηλικία 55 χρόνων ενώ γύρω του βρίσκονταν μόνο οι στενοί του φίλοι.

    Την ιστορία του Σαμπέδρο μετέφερε στην οθόνη ο Χιλιανής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεχάντρο Αμεναμπάρ χρησιμοποιώντας κορυφαίους ισπανούς ηθοποιούς όπως τον Χαβιέρ Μπαρντέμ που ενσαρκώνει τον ήρωα της ταινίας.

    [32] Ο ΠΑΟΛΟ ΚΟΕΛΙΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2005 (13:37 UTC+2)

    Προσκεκλημένος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι ο γνωστός Βραζιλιάνος συγγραφέας, Πάολο Κοέλιο, δημιουργός του «Αλχημιστή» που ταξίδεψε σε όλες τις χώρες του κόσμου, δημιουργώντας ένα θερμό αναγνωστικό κοινό.

    Ο Κοέλιο θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα «Το φανταστικό μέσα στο πραγματικό» (The imaginary in the real) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, στις 19.00. Την εκδήλωση θα προλογίσει η συγγραφέας και καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου, Φωτεινή Τσαλίκογλου.

    Τα βιβλία του «Ημερολόγιο ενός μάγου» και «Ο αλχημιστής» καθιέρωσαν τον Κοέλιο ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας.

    [33] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΟΜΠΕΛΙΝΤΑ" ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (13:11 UTC+2)

    Πρόγραμμα επικοινωνίας, έκφρασης και δημιουργίας για παιδιά ηλικίας από 5-12 ετών διοργανώνει το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών στο χώρο της Λέσχης του (Καμβουνίων 8, 3ος όροφος, πλ. Συντριβανίου).

    Στο πρόγραμμα με τον τίτλο «Ομπελίντα» τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν τις δικές τους ώρες, παρέα με κατάλληλους εμψυχωτές-παιδαγωγούς, παίζοντας τα αγαπημένα τους παραμύθια, φτιάχνοντας κούκλες, ζωγραφίζοντας ποιήματα, αυτοσχεδιάζοντας ή χορεύοντας.

    Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο και οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 6.30 8.30 μ.μ. τις ακόλουθες Παρασκευές:

    28 Ιανουαρίου - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

    18 Φεβρουαρίου - ΚΟΝΔΥΛΙΕΣ - ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ

    4 Μαρτίου - ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

    8 Απριλίου - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ- ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

    13 Μαΐου - ΠΑΡΑΜΥΘΙ

    10 Ιουνίου - KATΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΚΛΑΣ & ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

    Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 2310.27.67.82 (Η συμμετοχή είναι δωρεάν)

    [34] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΝΑΙ" ΤΟΥ ΓΚ. ΑΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2005 (12:59 UTC+2)

    Το έργο «Ναι» του Γκαμπριέλ Αρού, σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά, παρουσιάζει η εταιρία «Νέο Θέατρο», στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς, από αύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.

    Πρόκειται για ένα έργο που υμνεί την πίστη προς τον άνθρωπο, μέσα από τον σκηνικό διάλογο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Είναι ένα έργο σκληρό και ασυμβίβαστο, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητο, που καταφέρνει να αγγίξει βαθιά το θεατή.

    Ο Γκαμπριέλ Αρού, είναι γνωστός γάλλος συγγραφέας ρώσικης καταγωγής, ο οποίος συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στον εμπλουτισμό της λογοτεχνίας και της δραματουργίας στη χώρα του. Το έργο του περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα που παίχτηκαν με επιτυχία στο Παρίσι, αλλά και εξαιρετικές μεταφράσεις και θεατρικές διασκευές στα γαλλικά πολλών ρώσικων αριστουργημάτων.

    Στη συγκεκριμένη παράσταση πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Κοντός και Γιάννης Τσεμπερλίδης. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι δημιουργία του Γιάννη Κατρανίτσα, τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Βασικαρίδης και τους φωτισμούς σχεδίασε ο Στέλιος Τζολόπουλος. Οι παραστάσεις θα δίνονται τις ημέρες Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:15 και τις Κυριακές στις 19:00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 27 January 2005 - 19:13:53 UTC