Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 12 ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ
  • [02] ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
  • [03] AKΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [04] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
  • [05] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ
  • [06] ΣΧΟΛΙΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ
  • [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ
  • [08] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ,
  • [09] ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
  • [10] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
  • [11] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η "ΑΚΡΙΤΑΣ"
  • [12] ΤΟ ΝΕΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΑΞΙ
  • [13] ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [14] ΣΤΟ ΒΕΘ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [15] ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΘΕΩΡΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ο ΣΕΣΕΛΙ
  • [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΝΤΟΡΙΣ ΠΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Σ-Μ ΜΕ ΧΑΓΗ
  • [17] ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ
  • [18] ΠΟΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [19] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
  • [20] ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [21] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [22] Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ
  • [23] ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003 ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ
  • [24] Η ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ MVP ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ
  • [25] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΪΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ
  • [26] ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΑΦΙΟΖΩΝ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ
  • [28] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  • [29] Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΜΠΑΣ
  • [30] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΡΕΜΠΕΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
  • [31] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
  • [32] ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"
  • [33] ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [34] ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΑΡΑΒΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΑΜΑΡΕΙΟΝ

  • [01] 12 ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (14:15 UTC+2)

    Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης εξήγγειλε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρμόδιος υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας. Όπως είπε πρόκειται για πακέτο 12 μέτρων που αποτυπώνουν τη βούληση της Πολιτείας να καταπολεμήσει ριζικά τα φαινόμενα διαφθοράς ενώ παράλληλα στηρίζονται οι πολλοί, έντιμοι και ακέραιοι δικαστικοί λειτουργοί.

    Μεταξύ άλλων μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα η δωροδοκία δικαστή και θα τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια, ενώ σε βαθμό κακουργήματος θα τιμωρείται και όποιος προσφέρει χρήματα ή δώρα σε δικαστικό λειτουργό για να επηρεάσει την κρίση του. Επίσης ενεργοποιείται ο έλεγχος του Πόθεν Εσχες των 3.000 περίπου δικαστών, ενώ παύει να ασκεί τα καθήκοντα του οποιοσδήποτε δικαστής σε βάρος του οποίου διενεργείται πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για θέματα διαφθοράς ή άλλα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Ακόμη θα επανελεγχθούν σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις που άπτονται με χρηματισμό και έχουν αρχαιοθετηθεί.

    Αναλυτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Αλλεπάλληλες καταγγελίες έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά νοσηρών φαινομένων, τα οποία καταδεικνύουν ότι και στο χώρο της Δικαιοσύνης έχει εισβάλει το κλίμα ηθικής χαλαρότητας και ψυχικής κατάπτωσης, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία μας. Η ύπαρξη - λίγων, έστω - επίορκων δικαστών, που πουλάνε δίκες, παζαρεύουν την ετυμηγορία τους, καταντούν πελάτες παραδικαστικών κυκλωμάτων, δυναμιτίζει στην κυριολεξία τα θεμέλια της Δικαιοσύνης. Γιατί απειλεί να καταστήσει τον ίδιο τον Νόμο μια διαδικασία, ένα προϊόν αθέμιτης συναλλαγής, στη συνείδηση των πολιτών! Όταν λειτουργοί της Δικαιοσύνης εμφανίζονται να παρανομούν, ανατρέπεται η ίδια η κοινωνική και δημοκρατική τάξη, δημιουργείται στους πολίτες - και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους - η αίσθηση ότι, αφού τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο, όλα επιτρέπονται πια σ' αυτόν τον τόπο!

    Η Κυβέρνηση, με την άμεση αντίδρασή της καταδεικνύει ότι είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι απαιτείται προκειμένου να αποκαθάρει την ελληνική Δικαιοσύνη από τα στοιχεία που τη διασύρουν, να περιφρουρήσει το κύρος και την αξιοπιστία των δικαστικών λειτουργών, να καταστήσει τον Νόμο σεβαστό. Δεν νοείται ευνομούμενη Πολιτεία με ανυπόληπτη Δικαιοσύνη. Γι' αυτό και εύλογα οι απαιτήσεις της Πολιτείας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας από τους δικαστικούς λειτουργούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Αυτοί που αποφασίζουν καθημερινά για την τιμή, την περιουσία, την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών, οφείλουν να είναι αδέκαστοι και ανεπίληπτοι.

    Αφού ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την όλη κατάσταση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στη νομοθετική θέσπιση μιας σειράς μέτρων, που αποτυπώνουν τη βούληση της Πολιτείας να καταπολεμήσει ριζικά τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης και, παράλληλα, να στηρίξει τους πολλούς, έντιμους και ακέραιους δικαστικούς λειτουργούς.

    Συγκεκριμένα:

    1.Μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα, η δωροδοκία δικαστή. Πέραν της κάθειρξης, θεσπίζεται και βαρύτατη χρηματική ποινή. Θα επιβάλλεται πλέον ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια, αντί φυλάκιση 1 μέχρι 5 ετών, όπως ίσχυε. Ορίζεται χρηματική ποινή από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

    2.Σε βαθμό κακουργήματος θα τιμωρείται και όποιος προσφέρει χρήματα, δώρα ή άλλα ωφελήματα σε δικαστικό λειτουργό προκειμένου να επηρεάσει την κρίση του. ευρεία αυτή διατύπωση περιλαμβάνει διαδίκους, δικηγόρους και οιονδήποτε τρίτον.

    3.Ουσιαστικοποιείται και εντατικοποιείται το έργο της Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αυξάνεται ο αριθμός των επιθεωρητών με τον ορισμό Επίκουρων Επιθεωρητών, ενώ ενισχύεται η Γραμματεία της Επιθεώρησης με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Η Επιθεώρηση δεν θα περιορίζεται σε έλεγχο 5 αποφάσεων κατ' επιλογήν του επιθεωρούμενου, όπως είναι η τρέχουσα πρακτική, αλλά θα διενεργείται πλέον συστηματικά, ουσιαστικά και σε βάθος. Έτσι, θα ασκείται πλήρης έλεγχος της υπηρεσιακής απόδοσης, των γνώσεων, της ικανότητας και του ήθους του δικαστή.

    4.Ενεργοποιείται ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες όλων των 3.000 περίπου δικαστών. Λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ώστε ο επί χρόνια πλημμελώς ασκούμενος έλεγχος να καταστεί πραγματικός και εξαντλητικός για όλους. Ενισχύεται δραστικά η υπηρεσία ελέγχου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Ο νόμος του Πόθεν Έσχες για τους δικαστές επιτέλους θα εφαρμοστεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

    5.Θα διενεργηθεί κάθε νόμιμος έλεγχος των δηλώσεων Πόθεν Έσχες και προηγουμένων ετών. Πέραν της σχετικής έκθεσης που θα υποβάλλεται από τούδε και στο εξής από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για κάθε ένα δικαστή, θα υποβληθεί έκθεση και για τα δύο προηγούμενα χρόνια.

    6.Παύει να ασκεί τα καθήκοντά του οποιοσδήποτε δικαστής, εις βάρος του οποίου διενεργείται πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για θέματα διαφθοράς ή άλλα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν υφίσταται τέτοια πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να δικάζουν δικαστές οι οποίοι τελούν υπό τον ίσκιο σοβαρότατων καταγγελιών.

    7.Ελέγχεται πειθαρχικά όποιος δικαστής καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο την έκδοση απόφασης πέραν του 8μήνου, και η δικογραφία τού αφαιρείται υποχρεωτικά. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο.

    8.Εισάγεται ο θεσμός του Εφέτη-Επόπτη Ανακριτών κατ' αποκλειστική αρμοδιότητα για τα μεγάλα Δικαστήρια (π.χ. Πρωτοδικεία Αθηνών - Θεσσαλονίκης), προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την εύρυθμη λειτουργία του ανακριτικού έργου. Εξακολουθεί την ανώτατη διεύθυνση στην ανάκριση να έχει ο Εισαγγελέας Εφετών. Ο Επόπτης Ανακριτών δεν παρεμβαίνει κατά το ουσιαστικό μέρος και βέβαια δεν θίγεται η σημερινή λειτουργική ανεξαρτησία του Ανακριτή.

    9.Θα επανελεγχθούν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον Οργανισμό των Δικαστηρίων διαδικασίες, σοβαρές πειθαρχικές υποθέσεις που αφορούν σε φαινόμενα διαφθοράς δικαστικών λειτουργών και είχαν τεθεί στο αρχείο. Κατ' επανάληψη έχει καταγγελθεί από πολλές πλευρές, ότι δικαστές εις βάρος των οποίων έχουν καταλογισθεί σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, τελικά έχουν απαλλαγεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα χωρίς πειστική αιτιολογία.

    10.Το αδιάβλητο της διαδικασίας των κληρώσεων για τον καθορισμό των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων, διασφαλίζεται με νέα νομοθετική ρύθμιση. Ενεργός ρόλος παρακολούθησης και ελέγχου της κλήρωσης ανατίθεται, πέραν του προέδρου, στον νεότερο δικαστή της σύνθεσης.

    11.Αποκλείεται η αντικατάσταση οποιουδήποτε δικαστή έχει κληρωθεί ως μέλος ποινικού δικαστηρίου σε συγκεκριμένη δικάσιμο από άλλο δικαστή, πλην εκείνων που έχουν κληρωθεί ως αναπληρωματικοί. Προς τούτο αυξάνεται ο αριθμός των δικαστών που εκ των προτέρων κληρώνονται ως αναπληρωματικοί.

    12.Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα της ψευδορκίας και ψευδούς καταμήνυσης. Το φαινόμενο της ψευδομαρτυρίας έχει προσλάβει ενδημικές διαστάσεις, υποκινούμενο από παραδικαστικά κυκλώματα, και έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή παραπλάνηση των δικαστών και τη νόθευση της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι ανάγκη να παταχθεί αμείλικτα.

    Τα άμεσα αυτά μέτρα θα περιληφθούν σε ένα ενιαίο νομοθέτημα που θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες μέρες στη Βουλή. Εκτός από τη λήψη των νομοθετικών αυτών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης συστήνεται ευρεία Επιτροπή υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης - με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών, εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων και διακεκριμένων νομικών -, προκειμένου να μελετήσει και να προτείνει τα αναγκαία βελτιωτικά μέτρα για ορισμένα συνθετότερα θέματα, όπως είναι μεταξύ άλλων:

    ·Το σύστημα διοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών.

    ·Η διαδικασία κρίσεων και προαγωγών των δικαστικών λειτουργών.

    ·Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις των μεταθέσεων των δικαστών.

    Με τα παραπάνω μέτρα και πρωτοβουλίες: Αποσκοπούμε στο να κλείσουμε τις κερκόπορτες της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ανταποκρινόμαστε στην κοινωνική επιταγή για μια Δικαιοσύνη ανεπίληπτη, αλλά και στην ανάγκη της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων δικαστών να διαφυλάξουν το κύρος, την αξιοπιστία και την υπόληψή τους έναντι των πολιτών τους οποίους κρίνουν, αλλά από τους οποίους αυτές τις ημέρες κρίνονται.

    Στηρίζουμε και θωρακίζουμε μια ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία δεν έχει θέση κανένας επίορκος δικαστής! Γιατί οι λίγοι, δεν μπορούν να σπιλώνουν τους πολλούς».

    [02] ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

    Λάρισα, 31 Ιανουαρίου 2005 (18:29 UTC+2)

    Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας, που είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό, στο ύψος των Τεμπών. Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αποφάσισε, μετά από σύσκεψη, ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν τα τρακτέρ τους αύριο στις 11 π.μ. από το μπλόκο των Τεμπών και θα δώσουν διορία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τις 24 Φεβρουάριου για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγρότες- μέλη της Π.Α.ΣΥ έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους τον δρόμο Ελασσόνας - Τυρνάβου.

    [03] AKΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (10:50 UTC+2)

    Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς χιονίζει από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο χιονιάς στην Ήπειρο.

    Παράλληλα, από τη νύχτα της Κυριακής, χιονίζει στην Αττική, ιδιαίτερα στον Αγιο Στέφανο, στη Δροσιά, την Εκάλη και την Ερυθραία, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ.

    Δέκα χωριά και πενήντα οικισμοί εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα στα Ιωάννινα, καθώς το ύψος του χιονιού στα ορεινά του νομού ξεπερνά τα 3,5 μέτρα.

    Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, δυνάμεις της αστυνομίας και της ΕΜΑΚ συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων ή μεταφορές ασθενών και ηλικιωμένων από τα χωριά που έχουν αποκλειστεί από τα χιόνια.

    Εξάλλου, οι οδηγοί που κινούνται στα Ιωάννινα, τη Φλώρινα, την Καστοριά, την Κοζάνη χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες όπως επίσης και όσοι κινούνται στα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας, στα Τρία-Πέντε Πηγάδια και στο Σέλι. Η Τροχαία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή καθώς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων.

    Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα όλα τα σχολεία στους νομούς Ιωαννίνων και Φθιώτιδας, με απόφαση των νομαρχιών, εξαιτίας των χιονοπτώσεων.

    Μετ' εμποδίων διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, από την περιοχή του Μώλου μέχρι τις Θερμοπύλες. Από τη νύχτα χιόνι πέφτει στη Μαλακάσα και στο Καπανδρίτι.

    Εξάλλου, προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρατηρούνται λόγω της κακοκαιρίας και των ισχυρών ανέμων. Απαγορεύτηκε ο απόπλους από τα πορθμεία Πρίνου - Καβάλας και Θάσου - Κεραμωτής, ενώ μόνο με σκάφη κλειστού τύπου εκτελούνται τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αυτή την εβδομάδα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού και πτώση της θερμοκρασίας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά και σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα με χαμηλότερο υψόμετρο.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και ολόκληρη την εβδομάδα ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας ισχυρό παγετό κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

    [04] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (12:17 UTC+2)

    Ξεκινούν αύριο και θα διαρκέσουν έως το τέλος του Φεβρουαρίου οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας, όπως ορίζει σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου.

    Σε σχετική του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και των τομέων του εμπορίου των ΝΑ, θα διενεργούν ελέγχους και μετά τη λήξη των χειμερινών εκπτώσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν την τήρηση των διατάξεων, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, θα υπάρχουν και κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μεγάλες επιχειρήσεις παραπέμπονται από το υπουργείο Ανάπτυξης στις νομαρχιακές επιτροπές, καθώς διαπιστώθηκε ότι προχώρησαν σε εκπτώσεις πριν τη καθορισμένη ημερομηνία.

    Πάντως, η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων χαρακτηρίζεται ειδικά από τους μικρομεσαίους του κλάδου ως "σανίδα σωτηρίας", μετά την παρατεταμένη ανομβρία που έχει φέρει στην αγορά η συρρικνούμενη αγοραστική δύναμη των πολιτών.

    [05] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Για την προσφορά του στον πολιτισμό της χώρας μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα τιμηθεί το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» από τον Σύνδεσμο Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας.

    Συγκεκριμένα, σε ειδική τελετή που θα γίνει στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στις 8 Φεβρουαρίου (9μμ) θα απονεμηθεί στο Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», ο χρυσός κότινος, η ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμει ο Σύνδεσμος Ελληναιγυπτιακής Φιλίας σε πολιτιστικό φορέα.

    Στην ίδια τελετή θα απονεμηθεί στον πρόεδρο του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», Στέλιο Παπαδημητρίου, περιδέραιο με την όψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    [06] ΣΧΟΛΙΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Για παντελή έλλειψη αξιοπιστίας των δηλώσεων των στελεχών της ΝΔ για το αγροτικό έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Θεόδωρου Ρουσόπουλου για το θέμα.

    «Η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της, παριστάνει και σήμερα τον φίλο του αγρότη, και αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει πόσο κοντά στον αγρότη είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που οι τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων και το εισόδημα του αγρότη έχουν καταρρεύσει».

    «Προχθές ήταν ο κ. Μπασιάκος, χθες ήταν ο κ. Μεϊμαράκης, σήμερα είναι ο κ. Ρουσόπουλος. Η υποκρισία και η καραμέλα «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ» περνάει κάθε μέρα και σε κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος. Τους παραπέμπω ξανά σε όσα έχουν υποστηρίξει ακόμα και τα αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να κρίνουν οι ίδιοι την παντελή έλλειψη αξιοπιστίας των δηλώσεών τους», ανέφερε.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου θα έχει αύριο το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρία της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ.

    Μετά τις συναντήσεις, ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ.

    [07] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι «η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα προστατεύσει το κύρος της, και θα αποβάλλει από τις τάξεις της τους ολίγους διεφθαρμένους, κατ' όνομα μόνο Δικαστές», εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σε δηλώσεις του στους πολιτικούς συντάκτες.

    «Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να βρίσκεται στη δίνη μιας γενικευμένης απαξίωσης και αμφισβήτησης, εξαιτίας της απαράδεκτης πρακτικής λίγων επίορκων δικαστών. Οι θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρέπει να παρασύρουν σε γενικευμένη απαξίωση της δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ εμπιστεύεται και σέβεται τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων λειτουργών της Δικαιοσύνης, οι οποίοι πιστεύουμε ότι δεν θα επηρεαστούν από το νοσηρό κλίμα, και θα διατηρήσουν τη ψυχραιμία και την απόσταση που επιβάλλεται για μία δίκαιη κρίση», υπογράμμισε.

    «Η απόλυτη θέση μας για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, «Διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα», ισχύει προφανώς και για τη Δικαιοσύνη. Ο πολίτης πρέπει να μπορεί να αισθάνεται ότι προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη θα βρει, πραγματικά, το δίκαιο του, έξω από παράνομες συναλλαγές ή άλλου είδους εξαρτήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι κάθε θεσμικό μέτρο και ρύθμιση που συμβάλλει σ' αυτόν το στόχο θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αρκεί να μην αποτελεί αντίδραση συγκυριακού χαρακτήρα υπό την πίεση των γεγονότων.

    Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για την «βελτίωση του αυτοδιοίκητου» και τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναμένει τις σχετικές προτάσεις, αλλά πρόσθεσε ότι «θα μας βρει κατηγορηματικά αντίθετους, κατηγορηματικά απέναντι, οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης, περιορισμού ή φαλκίδευσης του αυτοδιοίκητου, μιας μεγάλης δημοκρατικής κατάκτησης για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

    «Η κυβέρνηση πρέπει να προβαίνει σε ψύχραιμη στάθμιση των συνταγματικών προβλέψεων για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, σε σχέση με τα τρέχοντα γεγονότα, αποφεύγοντας τον πειρασμό της παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στο χώρο της Δικαιοσύνης, η οποία δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να επιχειρηθεί», κατέληξε.

    Ερωτηθείς για όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την κατάσταση στην Εκκλησία, ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι «η Εκκλησία πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της, και να φροντίσει για την αυτοπροστασία της, ώστε να μην προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων».

    [08] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΔΩΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, που προέκυψε στην εκτέλεση των αποχετευτικών έργων σε τρεις από τους μεγαλύτερους Δήμους και μία Κοινότητα της περιαστικής ζώνης της Θεσσαλονίκης, έλαβαν οι Δήμαρχοι των Δήμων Θερμαϊκού, Μηχανιώνας, Εχεδώρου και Κοινότητας Πεύκων, Αντώνης Ματζάρης, Ιωάννης Μαυρομάτης, Γεώργιος Αρβανιτίδης και Δημήτριος Φράγκος αντίστοιχα, σε συνάντηση, που είχαν το πρωί, με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα.

    Οι Δήμαρχοι και ο Κοινοτάρχης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη σοβαρή καθυστέρηση, που υπάρχει στην εκτέλεση των αποχετευτικών έργων, ενώ έχουν εξασφαλισθεί επιχορηγήσεις για το σκοπό αυτό από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.

    Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου διαβεβαίωσαν ότι με την ψήφιση του νέου Νόμου, αύριο ή μεθαύριο από τη Βουλή, περί Δημοσίων Έργων και προμηθειών και την άμεση έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου το θέμα θα διευθετηθεί τάχιστα.

    [09] ΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Την άμεση απομάκρυνση των 150.000 τόνων λυματολάσπης από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας ζητούν η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι του Δήμου Περάματος που προέβησαν το πρωί σε δίωρο αποκλεισμό της λεωφόρου Δημοκρατίας.

    Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2003 έπαψαν να μαζεύονται οι 400 τόνοι ημερήσιας παραγωγής λυμάτων, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην Ψυτάλλεια σε βάρος της υγείας των εργαζομένων στο νησί, των κατοίκων των γύρω δήμων και του Σαρωνικού. Εκφράζουν δε έντονους φόβους για το ενδεχόμενο να καταλήξουν τα λύματα στη θάλασσα και σημειώνουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα προκληθεί μεγάλη οικολογική καταστροφή.

    Στη σημερινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε υπό καταρρακτώδη βροχή συμμετείχαν ο δήμαρχος, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, ο νομάρχης Πειραιά, οι ενώσεις συλλόγων γονέων των σχολείων, η ομοσπονδία γονέων, αντιπροσωπείες από τα σωματεία των εργαζομένων του Δήμου και τους τοπικούς φορείς της περιοχής και πλήθος κόσμου.

    Σύσκεψη στη νομαρχία Πειραιά

    Το μεσημέρι ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου με τη συμμετοχή των νομαρχιακών συμβούλων, βουλευτών, εκπροσώπων από τους Δήμους Αμπελακίων Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος, Σαλαμίνας, Αίγινας, Νίκαιας και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχίας, η «λύση» που φαίνεται να προκρίνεται, μετά την ανακήρυξη νέου μειοδότη του διαγωνισμού είναι αυτή της καύσης της λυματολάσπης και όχι της μεταφοράς και εναπόθεσής της σε κατάλληλους χώρους, όπως προβλέπεται από τη διακήρυξη του διαγωνισμού, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την Κοινή υπουργική απόφαση.

    Ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, επεσήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να σταθεί απλός θεατής μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, που μπορούν να αποτελέσουν την αρχή ενός μεγάλου οικολογικού εγκλήματος σε βάρος της περιοχής και των κατοίκων ολόκληρου του λεκανοπεδίου».

    Ο κ. Μίχας γνωστοποίησε ότι αύριο στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παράσταση στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου Νομαρχία, Δήμοι και φορείς να ενημερωθούν επίσημα για τις εξελίξεις και για το αν έχει προηγηθεί της ανάθεσης του έργου προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και το εάν έχουν εξετασθεί το μέγεθος, η θέση, η εφαρμοσμένη τεχνολογία του έργου, οι συνθήκες της περιοχής και η συσσωρευτική δράση με τις άλλες δραστηριότητες.

    «Αν δεν μας καλύψουν οι απαντήσεις της ΕΥΔΑΠ, η Νομαρχία θα επιβάλει νέο πρόστιμο ύψους 60.000 στην ΕΥΔΑΠ, θα προσφύγει κατά της απόφασης της ΕΥΔΑΠ» τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί εγκαταλείφθηκε η λύση της απομάκρυνσης της λάσπης, που αποτελούσε και το στόχο του διαγωνισμού και γιατί δεν γίνεται καθόλου λόγος για την κατασκευή της μονάδας ξήρανσης που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό».

    Παράλληλα ο νομάρχης τόνισε ότι η νομαρχία θα ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ την πλήρη και άμεση εφαρμογή όλων όσων προβλέπονται από την Περιβαλλοντική Μελέτη. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, οι Δήμοι θα ενημερώσουν τους κατοίκους μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια και η Νομαρχία με συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα γίνει παμπειραϊκή κινητοποίηση σε συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

    Κάλεσε τέλος τους βουλευτές, τους δημάρχους και τους φορείς της περιοχής, να υποστηρίξουν την προσφυγή της Νομαρχίας Πειραιά, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.

    [10] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.: Λύση Σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης

    Στη λύση της 04/04/2003 μεταξύ τους σύμβασης ειδικής διαπραγμάτευσης προχώρησαν από κοινού, στις 27 Ιανουαρίου 2005, οι εταιρίες Κυριακούλης και Proton Χρηματιστηριακή.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κυριακούλης, η Proton Χρηματιστηριακή γνωστοποίησε με την από 31/01/2005 επιστολή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη λύση της σύμβασης, τα αποτελέσματα της οποίας επέρχονται μετά την παρέλευση τριών μηνών, ήτοι από 01/05/2005.

    Παράλληλα, η κα Αρετή Κυριακούλη, κύρια μέτοχος της εταιρίας γνωστοποιεί ότι στις 27/01/2005 λύθηκε η από 04/04/2003 σύμβαση που είχε συνάψει προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης με την εταιρία Proton Χρηματιστηριακή.

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS AE: Διοικητικές αλλαγές

    Σε διοικητικές αλλαγές προχώρησε η τράπεζα EFG Eurobank Ergasias στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδος, παράλληλα με την ανάπτυξη της τραπεζικής επιχειρήσεων και ιδιωτών.

    Με πράξη Διοικήσεως ο κ. Χρήστος Κομιόπουλος αναλαμβάνει Σύμβουλος Διοίκησης με αντικείμενο να συνδράμει τις διοικήσεις των περιφερειακών τραπεζών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιφέρεια στην ανάπτυξη υποδομής, πελατολογίων και εργασιών στον τομέα της τραπεζικής επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εργασιών leasing και factoring.

    Η κα Ιάσμιν Ράλλη αναλαμβάνει Σύμβουλος Διοίκησης με αντικείμενο να συνδράμει τις διοικήσεις των περιφερειακών τραπεζών στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη στην ανάπτυξη, οργάνωση και έλεγχο των μονάδων Treasury με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζουν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Φωκίων Καραβίας προάγεται σε Γενικό Διευθυντή Διεθνών Κεφαλαιαγορών. Ο κ. Γεώργιος Μαρίνος προάγεται σε Γενικό Διευθυντή Corporate Banking.

    Ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκης προάγεται σε Γενικό Διευθυντή Δικτύου Καταστημάτων.

    Ο κ. Ευάγγελος Κάββαλος προάγεται σε Γενικό Διευθυντή Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων.

    Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας προάγεται σε Γενικό Διευθυντή Private Banking. Οι νέοι Γενικοί Διευθυντές θα συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή.

    ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.:

    Το Δ.Σ. έκανε αποδεκτή την από 26.01.2005 παραίτηση του κ.Παναγιώτη Κασαπάκη από τη θέση του Γενικού Διευθυντή και εξέλεξε ομοφώνως τον κ.Αντώνιο Μανιαδάκη μέλος του Δ.Σ. ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

    ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε.: Στα 9,8 εκατ. ευρώ οι σφραγισμένες επιταγές

    Σε απάντηση της από 27/01/2005 επιστολής του Χ.Α. η εταιρεία ΕΜΠΕΔΟΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

    1. Όπως σας ενημερώσαμε με την από 28.1.2005 γνωστοποίηση της Εταιρείας την 27-1-05 κοινοποιήθηκε στην Εταιρία αίτηση ενώπιον του Εφετείου Αθηνών: 1. της ανώνυμης τραπεζιτικής εταιρείας Άλφα Τράπεζα ΑΕ, 2. της ανώνυμης τραπεζιτικής εταιρείας Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, 3. της ανώνυμης τραπεζιτικής εταιρείας Εμπορική Τράπεζα της Ελλάος ΑΕ, 4. της ανώνυμης τραπεζιτικής εταιρείας BNP Paribas, 5. της ανώνυμης τραπεζιτικής εταιρείας Γενική Τράπεζα Της Ελλάδος ΑΕ, 6. της ανώνυμης τραπεζιτικής εταιρείας Societe Generale, 7. της ανώνυμης τραπεζιτικής εταιρείας Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία ΛΤΔ, 8. της ανώνυμης εταιρείας χρηματοδοτικών μισθώσεων Κύπρου Χρηματοδοτικές Μισθώσεις ΑΕ, κατά της εταιρείας Εμπεδός Α.Ε. για την υπαγωγή αυτής υπό την επιτροπεία του άρθρου 45 του Ν. 1892/1990.

    Οι συνέπειες που προκύπτουν για την Εταιρία μας από την ανωτέρω ενέργεια είναι οι προβλεπόμενες από την εφαρμογή του άρθρου 45 του Ν. 1892/1990. Η εν λόγω αίτηση πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον του Εφετείου Αθηνών την 8-2-2005. Οι ανωτέρω τράπεζες έχουν ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των 2 και 3 παρακάτω.

    2. Σε συνέχεια και της από 14.12.2004 επιστολής της Εταιρίας μας, σας γνωρίζουμε ότι έως σήμερα, όπως έχουμε ενημερωθεί από τις τράπεζες, έχουν σφραγιστεί επιταγές της Εταιρείας ύψους 9,8 εκατ. ευρώ. Για μέρος εξ αυτών η Εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία διακανονισμού και πληρωμής τους, προς τους πιστωτές της.

    3. Μέχρι σήμερα έχουν αναληφθεί διάφορες νομικές ενέργειες από πιστωτές μας, προς διασφάλιση των απαιτήσεών τους.

    4. Με βάση τα δεδομένα και τα στοιχεία της Εταιρείας που έχουμε μέχρι σήμερα, πέραν των ανωτέρω, δεν υπάρχουν άλλα γεγονότα σημαντικά (οικονομικά και νομικά) που δύνανται να επηρεάσουν δυσμενώς την περιουσιακή και οικονομική θέση της Εταιρείας μας».

    F.G.EUROPE A.E.: Καταβολή των τόκων στους δικαιούχους Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου

    Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2005 ημερομηνία πρώτης εξαμηνιαίας επετείου, του με ημερομηνία έκδοσης 3/8/2004, Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της εταιρίας, θα γίνει η καταβολή των τόκων στους δικαιούχους. Δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι Ομολογιών με ημερομηνία 1/2/2005. Το μικτό ποσό των τόκων του εξαμήνου ανά Ομολογία (Ονομαστικής αξίας 100 ευρώ εκάστη), ανέρχεται σε ένα ευρώ και ενενήντα τέσσερα λεπτά (1,94). Η καταβολή των τόκων στους δικαιούχους θα γίνει μέσω του Κ.Α.Α. σύμφωνα με το άρθρο 103 του Κανονισμού Εκκαθάρισης όπως ισχύει.

    ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε:Τροποποίηση Χρήσης Αντληθέντων Κεφαλαίων

    Την μετάθεση και τροποποίηση της χρήσης του ποσού που άντλησε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε το Δ.Σ. της εταιρίας Εκδόσεις Λιβάνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρίας στις 31/12/2004 ήταν 881 χιλ. ευρώ.

    Λόγω των νέων συνθηκών της αγοράς και του ύψους του δανεισμού της εταιρίας, με την από 25/01/2005 απόφαση του Δ.Σ., αποφασίστηκε το ποσόν των 881 χιλ. να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή τραπεζικών δανείων τα οποία από 9.453 χιλ. που ήταν στις 31/12/2004 να μην ξεπερνούν τα 8.572 χιλ. στις 30/06/2005.

    Σημειώνεται ότι η απόφαση του Δ.Σ. της εταιρίας τελεί υπό την έγκριση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης.

    Συγκεκριμένα, τα αντληθέντα από την ΑΜΚ κεφάλαια της εταιρίας μείον τις δαπάνες έκδοσης ανήλθαν σε 6.657 χιλ. ευρώ, τα οποία η Λιβάνης δεσμεύτηκε και βάσει των από 14/11/2002 και 29/12/2003 αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων να επενδύσει μέχρι 30/06/2005.

    -Η επένδυση σε νέο κατάστημα λιανικής ύψους 734 χιλ. ευρώ αποφασίστηκε βάσει του αρχικού επενδυτικού προγράμματος. Με την από 14/11/2002 Γ.Σ. της εταιρίας αποφασίστηκε η επένδυση να μειωθεί σε 300 χιλ. και να υλοποιηθεί μέχρι την 30/06/2004. Με την από 29/12/2003 απόφαση της Γ.Σ. της εταιρίας, μετατέθηκε η ημερομηνία ολοκλήρωσης του και έγινε η 30/06/05.

    -Η επένδυση σε κέντρα διανομής ύψους 1.174 χιλ. ευρώ αποφασίστηκε βάσει του αρχικού επενδυτικού προγράμματος. Με την από 14/11/2002 Γ.Σ. της εταιρίας αποφασίστηκε η επένδυση να μειωθεί σε 440 χιλ. ευρώ και να υλοποιηθεί μέχρι 30/06/2004 και να αφορά ανέγερση ορόφων στο ήδη υπάρχον κέντρο διανομής επί της Στρυμώνος 18 - Βοτανικός.

    Με την από 29/12/2003 απόφαση της Γ.Σ. της εταιρίας μετατέθηκε η ολοκλήρωσή του, έως την 30/06/2005.

    -Η επένδυση σε προεκτυπωτικό εξοπλισμό ύψους 119 χιλ. ευρώ αποφασίστηκε με το αρχικό επενδυτικό πρόγραμμα. Με την από 14/11/2002 απόφαση Γ.Σ. της εταιρίας αυξήθηκε το ποσόν σε 150 χιλ. ευρώ με ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31/12/2003.

    Με την από 29/12/2003 απόφαση της Γ.Σ. της εταιρίας αποφασίστηκε η ολοκλήρωση των υπολοίπων 141 χιλ. (9 χιλ. επενδύθηκαν το 2003) να πραγματοποιηθεί έως την 30/06/2005.

    Global AEEX: Αύξηση κερδών

    Αύξηση 110,68% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Global Επενδυτικά Κεφάλαια Νέας Ευρώπης ΑΕΕΧ κατά την τρίτη εταιρική χρήση (1/1-31/12/2004) και διαμορφώθηκαν σε περίπου ευρώ 5,00 εκ. έναντι ευρώ 2,37εκ. κατά την προηγούμενη χρήση 2003 (1/1/-31/12/2003).

    Tο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατά τη συνεδρίασή του της 24ης Ιανουαρίου 2005, ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της τρίτης εταιρικής χρήσης 2004 και πρότεινε τη διανομή του συνόλου των καθαρών κερδών που δύνανται να διανεμηθούν.

    Πιο συγκεκριμένα, το δ.σ. πρότεινε τη διανομή μερίσματος ποσού ευρώ 4,41 εκατ. που αντιστοιχεί σε ευρώ 0,27 ανά μετοχή και μερισματική απόδοση 9,03% με βάση το κλείσιμο της 31/12/2004 και 7,89% με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής. Τα κέρδη της χρήσης 2004 από αγοραπωλησίες χρεογράφων ανήλθαν στο ποσό των ευρώ 7,87εκ. έναντι ευρώ 4,46εκ. της προηγούμενης χρήσης 2003.

    Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, με αποτίμηση με βάση τις τιμές κλεισίματος της 31ης Δεκεμβρίου 2004, εμφάνισε υπεραξία ίση με 6,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2004. Η καθαρή αξία των στοιχείων του ενεργητικού στις 31/12/2004 ανήλθε σε 61,93 εκ. ευρώ και αντιστοιχεί σε εσωτερική αξία μετοχής 3,79 ευρώ. Σημειώνεται ότι την 17/09/2004 ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων ανήλθε στο ποσό των ευρώ 13.154.859,20.

    Η ποσοστιαία σύνθεση του Χαρτοφυλακίου (χρεόγραφα και διαθέσιμα) της Global Επενδυτικά Κεφάλαια Νέας Ευρώπης ΑΕΕΧ σε τρέχουσες τιμές στις 31/12/2004 είχε ως εξής: 69,31% μετοχικοί τίτλοι εισηγμένοι κατά κύριο λόγο σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, 5,34% ομόλογα εξωτερικού από τα οποία ποσοστό 3,90% του χαρτοφυλακίου είναι ομόλογα εταιρικά Ρωσίας και 25,35% διαθέσιμα από τα οποία ποσοστό 16,46% του χαρτοφυλακίου είναι καταθέσεις προθεσμίας Τούρκικης Λίρας με επιτόκια Τουρκίας.

    Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο στις 31/12/2004 περιελάμβανε 30,89% μετοχές Τουρκίας, 15,03 % μετοχές Ελλάδας, 9,4% μετοχές Ρωσίας, 5,53% μετοχές Πολωνίας, 5,51% μετοχές Ουγγαρίας και 2,95% μετοχές Τσεχίας.

    [11] ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η "ΑΚΡΙΤΑΣ"

    Αλεξανδρούπολη, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου ΄΄ΑΚΡΙΤΑΣ'', η οποία εδρεύει στον Έβρο. Το μεγάλο βήμα για ένα δυναμικό αναπτυξιακό μέλλον της εταιρίας έγινε τα τελευταία τρία χρόνια, με τη σημαντική επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ και με άξονα τη νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής μοριοσανίδας.

    Η μονάδα αυτή, είναι η μεγαλύτερη του είδους σήμερα στη Νοτιανατολική Ευρώπη και σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούργιας εποχής για την εταιρία, συμβάλλοντας στην αύξηση των πωλήσεων της ΑΚΡΙΤΑΣ και του εξαγωγικού της μεριδίου. Η νέα μονάδα της μοριοσανίδας, δυναμικότητας 1.000 κ.μ. σε 24ωρη βάση δίνει στην εταιρία προβάδισμα αναφορικά με την παραγόμενη ποσότητα μοριοσανίδας στην ευρύτερη περιοχή, με τα συνεπαγόμενα οφέλη στο κόστος παραγωγής.

    Μιλώντας στο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, Λουκία Σαράντη επισήμανε: "κάναμε μια πολύ μεγάλη επένδυση σε ένα πολύ ευαίσθητο χώρο στην Ελλάδα. Ειμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της εταιρίας και νομίζω ότι αυτή η επένδυση που έχουμε κάνει απέδωσε. Αναλυτικότερα, το 2004 είχαμε μια μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 64%, με αποτέλεσμα να έχουμε και αύξηση των εξαγωγών της εταιρίας η οποία είναι το 30% του κύκλου εργασιών.

    Σχολιάζοντας το επενδυτικό περιβάλλον της Θράκης η κ. Σαράντη υπογράμμισε ότι "είναι πολύ δύσκολο σήμερα μια επιχείρηση να λειτουργεί μακριά από την Αθήνα, μακριά από το κέντρο των αποφάσεων. Και αυτό το κάνει ακόμη ποιο δύσκολο. Από εκεί και πέρα ο νομός Έβρου δεν μπορώ να πω ότι είναι αφιλόξενος επενδυτικά. Εχει και αυτός τις δυσκολίες του έχει και τα καλά του", σημείωσε και τόνισε: "εμείς επιμένουμε να είμαστε εδώ γιατί έχουμε χρέος να κάνουμε κάποια αποκέντρωση. Εχουμε χρέος γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα. Η απόφασή μας είναι να μείνουμε εδώ. Θα αγωνισθούμε αλλά θα μείνουμε στον Εβρο".

    Ολγα Ορφανίδου

    [12] ΤΟ ΝΕΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Το νέο τιμολόγιο στα κόμιστρα των Ταξί ενέκρινε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από την εισήγηση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Το νέο τιμολόγιο, που θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου 2005, με μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 8,30%, έχει ως εξής:

    -δικαίωμα εκκίνησης - πτώση σημαίας: 0,85 ευρώ

    -μονή ταρίφα: 0,30 ευρώ

    -διπλή ταρίφα: 0,56 ευρώ

    -ωριαία αναμονή: 7,90 ευρώ

    -ελάχιστη αποζημίωση: 1,75 ευρώ.

    [13] ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Από τις 4 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου λήγουν οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ανάλογα με το λήγον ψηφίο του φορολογικού τους μητρώου. Φέτος, δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι κάτοικοι Ελλάδας, που απόκτησαν ετήσιο εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μέχρι 6.000 ευρώ. Κατ' εξαίρεση οι παραπάνω φορολογούμενοι θα υποβάλουν φορολογική δήλωση, εάν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν το έντυπο Ε9.

    Η υποβολή των δηλώσεων έχει αρχίσει από τις 3 Ιανουαρίου 2005, ενώ οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ναυτικοί μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους:

    α) Μέχρι τις 4 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.

    β) Μέχρι τις 6 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 2.

    γ) Μέχρι τις 10 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 3.

    δ) Μέχρι τις 12 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 4.

    ε) Μέχρι τις 16 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 5.

    στ) Μέχρι τις 18 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 6.

    ζ) Μέχρι τις 20 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 7.

    η) Μέχρι τις 24 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 8.

    θ) Μέχρι τις 26 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 9.

    ι) Μέχρι τις 30 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 10, 20, 30, 40 και 50.

    ια) Μέχρι την 1 Ιουνίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ.

    Όσον αφορά στους αγρότες υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και το 2004 το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα ήταν πάνω από 3000 ευρώ.

    Όσοι δηλώνουν γεωργικό εισόδημα, ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή αποκτούν εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γής μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους:

    α) Μέχρι την 1 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.

    β) Μέχρι τις 4 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.

    γ) Μέχρι τις 5 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.

    δ) Μέχρι τις 6 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 4.

    ε) Μέχρι τις 7 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 5.

    στ) Μέχρι τις 8 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 6.

    ζ) Μέχρι τις 11 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 7.

    η) Μέχρι τις 12 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 8.

    θ) Μέχρι τις 13 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει στο 9.

    ι) Μέχρι τις 14 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50.

    ια) Μέχρι τις 15 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που το ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ.

    Στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι όλοι ανεξάρτητα αν έχουν κέρδη ή ζημιές από την άσκηση του επαγγέλματός τους.

    Όσοι ασκούν ατομικά ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας ή δεν τηρούν βιβλία αν και έχουν υποχρέωση, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους:

    α) Μέχρι την 1η Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.

    β) Μέχρι τις 2 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.

    γ) Μέχρι τις 3 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.

    δ) Μέχρι τις 4 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.

    ε) Μέχρι τις 7 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.

    στ) Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.

    ζ) Μέχρι τις 9 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.

    η) Μέχρι τις 10 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.

    θ) Μέχρι τις 11 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.

    ι) Μέχρι τις 15 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50

    ια) Μέχρι τις 16 Μαρτίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν ΑΦΜ.

    Όσοι ασκούν ατομικά ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας εφόσον η διαχειριστική περίοδος έληξε μέσα στους μήνες Νοέμβριο ή Δεκέμβριο 2004 μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους:

    α) Μέχρι τις 18 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1.

    β) Μέχρι τις 19 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 2.

    γ) Μέχρι τις 20 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 3.

    δ) Μέχρι τις 21 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4.

    ε) Μέχρι τις 22 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 5.

    στ) Μέχρι τις 25 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 6.

    ζ) Μέχρι τις 26 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7.

    η) Μέχρι τις 27 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 8.

    θ) Μέχρι τις 28 Απριλίου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 9.

    ι) Μέχρι τις 3 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 10, 20, 30, 40 και 50

    ια) Μέχρι τις 4 Μαΐου 2005 οι υπόχρεοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00 και υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ.

    Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσής τους, μέσω διαδικτύου, στην υπηρεσία TAXISnet (Ηλεκτρονική Διεύθυνση www.taxisnet.gr) με χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση τουλάχιστον πέντε εργάσιμες μέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, για να του αποδοθούν αυτοί οι κωδικοί.

    [14] ΣΤΟ ΒΕΘ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (19:24 UTC+2)

    Συνάντηση με τον γενικό πρόξενο του Ουζμπεκιστάν στην Ελλάδα Οτίλ Σαϊντικράμοβ είχε σήμερα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Σωτήρης Μαγόπουλος, στα πλαίσια της προώθησης και ανάπτυξης της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων- μελών του επιμελητηρίου, καθώς και στην προσπάθειά διερεύνησης νέων αγορών.

    Ο πρόξενος έδωσε πληροφοριακά στοιχεία για τη χώρα του, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Ασίας, γειτονεύει με πέντε άλλες χώρες και γι' αυτό αποτελεί πόλο προσέλκυσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το Ουζμπεκιστάν, το οποίο έχει 26.000.000 κατοίκους, ενδιαφέρεται να εισάγει κάθε είδους προϊόντα από την Ελλάδα, αλλά και τεχνογνωσία στον τομέα των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων.

    Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να έχουν τακτικές επαφές, με στόχο την οικοδόμηση επιχειρηματικών επαφών και δραστηριοτήτων.

    [15] ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΘΕΩΡΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ο ΣΕΣΕΛΙ

    Χάγη, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β' θεωρεί ως ένοχο για τα όσα συνέβησαν στη Γιουγκοσλαβία ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος, Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος κατηγόρησε τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ότι καθυστερούν την έναρξη της δίκης του.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, ο Σέσελι ανακοίνωσε ότι βασικός άξονας της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι ότι ένοχος για όσα συνέβησαν είναι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις.

    Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έστειλε ομάδες εθελοντών στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη το 1992 και το 1993 για να κάνουν εγκλήματα σε βάρος του μη σερβικού πληθυσμού της περιοχής, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα την ευθύνη στον δολοφονηθέντα ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Τζίντζιτς, και στον ηγέτη του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς.

    [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΝΤΟΡΙΣ ΠΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Σ-Μ ΜΕ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Ικανοποιημένη από την πρόοδο στη συνεργασία της Σερβίας- Μαυροβουνίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ντόρις Πακ, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι οι καταζητούμενοι από τη Χάγη θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του στρατηγού Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς, ο οποίος αποφάσισε να παραδοθεί οικειοθελώς.

    Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων υπουργός της Σερβίας- Μαυροβουνίο, Ραμίς Λιάγιτς, δήλωσε στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA ότι τον «δρόμο» του στρατηγού Λαζάρεβιτς αναμένεται να ακολουθήσει και ο στρατηγός Σίνισα, ο οποίος καταζητείται, επίσης, από τις αρχές της Χάγης.

    [17] ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΛΑΖΑΡΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Χάγη, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Τις συνέπειες που αναμένεται να έχει η απόφαση του στρατηγού Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς, να παραδοθεί οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία για τους υπόλοιπους τρεις καταζητούμενους στρατηγούς αναλύει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «ΓΚΛΑΣ» του Βελιγραδίου.

    Η εφημερίδα αφού σημειώνει ότι η σερβική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να κερδίσει πολιτικούς πόντους, κυρίως σε σχέση με την πολιτική της «οικειοθελούς παράδοσης» που εφαρμόζει, όσον αφορά τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, διερωτάται τι συνέπειες θα έχει αυτή η κίνηση για τους υπόλοιπους καταζητούμενους στρατηγούς και κυρίως για τον πρώην Α / ΓΕΣ στρατηγό Πάβκοβιτς, ο οποίος με δηλώσεις που είχε κάνει, μέσω ανθρώπων του περιβάλλοντός του παλαιότερα, φαινόταν ως ο πιο αδιάλλακτος από τους τέσσερις.

    Έτσι το ερώτημα που τώρα τίθεται είναι πως η κυβέρνηση του Βελιγραδίου θα καταφέρει να πείσει τον Νέμποϊσα Πάβκοβιτς να παραδοθεί οικειοθελώς, αφού ο μεν Τζόρτζεβιτς φέρεται να έχει διαφύγει στη Μόσχα και οι σερβικές Αρχές να μην έχουν καμιά επαφή μαζί του, ενώ ο Σρέτεν Λούκιτς, σύμφωνα με τον συνήγορό του, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και για το λόγο αυτό δεν έχει, μέχρι στιγμής, κάνει κανενός είδους διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

    Παρόλο που χθες ο δικηγόρος του Πάβκοβιτς είπε πως ενδέχεται , ο στρατηγός Πάβκοβιτς, «υπό ορισμένες προϋποθέσεις» να παραλάβει το κατηγορητήριο, η πλειοψηφία στο Βελιγράδι εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί.

    Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πιέσεις προς τους Πάβκοβιτς και Λούκιτς θα συνεχισθούν, ενώ θα προβάλλεται όλο και περισσότερο η ενέργεια του Λαζάρεβιτς να παραδοθεί, γράφει η «ΓΚΛΑΣ».

    Από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης χαιρέτισαν αυτό το «πρώτο βήμα», αλλά είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι αρκετό, εκτιμά η σερβική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι για να ανάψει το «πράσινο φως» για τη σύνταξη της Έκθεσης Σκοπιμότητας θα πρέπει και οι υπόλοιποι στρατηγοί να παρουσιαστούν στη Χάγη, με πρώτο τον πρώην αρχηγό των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς.

    [18] ΠΟΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Για πόλωση στην πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου με αφορμή τον σχηματισμό, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δύο πολιτικών σχημάτων που τάσσονται το ένα υπέρ και το άλλο κατά της διατήρησης της ομοσπονδίας της Σερβίας - Μαυροβουνίου, κάνει λόγο στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «ΜΠΛΙΤΣ» του Βελιγραδίου.

    Η πόλωση στο Μαυροβούνιο τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί. Στις 27 Ιανουαρίου ιδρύθηκε στο Μίλοτσερ το «Κίνημα για μια Ευρωπαϊκή Κρατική Κοινότητα» με επικεφαλής τον Ζόραν Ζίζιτς, ενώ την επομένη, στην Ποντγκόριτσα, σχηματίσθηκε το «Κίνημα για την Ανεξαρτησία», επικεφαλής του οποίου εξελέγη ο Μπράνκο Λούκοβατς, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δημοσίευμα.

    Στελέχη των δυο κομμάτων εκτιμούν, ωστόσο, ότι η δημιουργία τους δεν θα βαθύνει περισσότερο το ήδη μεγάλο χάσμα στην πολιτική ζωή του Μαυροβουνίου.

    [19] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Σκόπια, 31 Ιανουαρίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του απηύθυνε, σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι τόνισε ότι η χώρα του αναμένει από τις Βρυξέλλες μια έντιμη αντιμετώπιση και ευκαιρία για να της δοθεί το καθεστώς του υποψήφιου μέλους.

    Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι επί τέσσερις μήνες εργάστηκαν για τη συμπλήρωση των 14.000 σελίδων του ερωτηματολογίου και απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα- της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης- προς όλους τους εμπειρογνώμονες, τους επιστήμονες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο δρόμο προς την Ε.Ε.

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι έκανε, παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία στις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, όταν τον περασμένο Οκτώβριο είχε μεταβεί στα Σκόπια προκειμένου να επιδώσει το ερωτηματολόγιο στη σκοπιανή ηγεσία.

    Ο Ρομάνο Πρόντι είχε δηλώσει τότε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από τα Βαλκάνια, η απουσία των οποίων δημιουργεί στην Ε.Ε. ένα κενό, όπως χαρακτηριστικά είχε πει.

    [20] ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Τρεις ελληνικές ομάδες ρίχνονται στη μάχη της FIBA Europe League (FEL) στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής. Το σίγουρο είναι ότι για τον Ηρακλή, τον Ιωνικό ΝΦ Αμαλιάδας και την Ολύμπια Λάρισας τα συγκεκριμένα παιχνίδια θα έχουν την μορφή αγγαρείας, αφού είναι ουσιαστικά αδιάφορα.

    Ο Ηρακλής χωρίς τους Ταπούτο και Μιλόσεβιτς υποδέχεται αύριο (20:30) την κυπριακή Λεμεσό στο Ιβανώφειο για τον Δ΄ Όμιλο, ενώ στην Ουκρανία βρίσκεται από το μεσημέρι η Ολύμπια Λάρισας η οποία θα αντιμετωπίσει την Κίμικ στις 18:30 ώρα Ελλάδας (Δ΄ Όμιλος). Ο τεχνικός της Θεσσαλικής ομάδας, Βαγγέλης Αλεξανδρής δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα. Τέλος, ο προπονητής του Ιωνικού, Γιώργος Ζευγώλης δεν θα έχει στη διάθεσή του αύριο (20:30) εναντίον της ουκρανικής Άζοβμας Μάριουπολ (Β΄ Όμιλος) τους Γκρεγκόρ Χάφναρ και Μίρζα Κούρτοβιτς, ενώ παρελθόν αποτελεί ήδη ο Σάσα Ζιφά που υπέγραψε στην ισπανική Μπρέογκαν.

    [21] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Μετά την εδραίωση στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, σειρά παίρνει το κύπελλο για τον Ολυμπιακό. Την ερχόμενη Τετάρτη υποδέχεται τον Ηρακλή στο «Γ. Καραϊσκάκης» στον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των «16». Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να ανατρέψουν το εις βάρος τους 1-0 από τον πρώτο αγώνα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προκριθούν στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Η μίνι προετοιμασία για τον συγκεκριμένο αγώνα άρχισε σήμερα με προπόνηση που έγινε το μεσημέρι στο Ρέντη. Όσοι αγωνίστηκαν στο παιχνίδι με τον Άρη έκαναν αποθεραπεία, ενώ ο Μαυρογενίδης ακολούθησε πρόγραμμα που περιελάμβανε θεραπεία και ατομική προπόνηση. Ο Μπούτσεκ (υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα που έδειξε ελαφράς μορφής θλάση) έκανε θεραπεία.

    Στην αποστολή για το παιχνίδι της Τετάρτης με τον Ηρακλή για το Κύπελλο, συμπεριελήφθησαν 21 ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι: Καστίγιο, Ντακόλ, Τζόρτζεβιτς, Μάριτς, Σούρερ, Ζιοβάνι, Ανατολάκης, Ριβάλντο, Βάλλας, Γεωργάτος, Γεωργιάδης, Γιάννου, Καφές, Κουλουχέρης, Κωστούλας, Νικοπολίδης, Οκκάς, Πάντος, Στολτίδης, Ταραλίδης και Φιλιππάκος.

    Εν τω μεταξύ, σε επέμβαση στον πρόσθιο χιαστό θα υποβληθεί την Τρίτη ο Στέλιος Βενετίδης από τον επικεφαλής της Ιατρικής ομάδας του Ολυμπιακού, Παντελή Νικολάου.

    Αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου που εμφανίζουν πρόβλημα στις σχέσεις του ποδοσφαιριστή μας Ριβάλντο με τον προπονητή της ομάδας μας Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Ολυμπιακός διευκρινίζει ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται.

    [22] Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 1-0 πέτυχε η Πτολεμαϊδα εντός έδρας επί του Παναιτωλικού στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Γ` εθνικής. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε ο Μαυροματίδης στο 66΄. Μετά από αυτή τη νίκη η Πτολεμαϊδα ανέβηκε στην 11η θέση της βαθμολογίας.

    Τα αποτελέσματα των άλλων παιχνιδιών της αγωνιστικής που πραγματοποιήθηκαν χθες:

    ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΕ Θράκη 2-0

    Αγροτικός Αστέρας-Αναγέννηση Καρδίτσας 0-0

    Θερμαϊκός-Πανδραμαϊκός 2-1

    Καβάλα-Κοζάνη 2-1

    Δόξα Δράμας-Βέροια 2-1

    Λαμία-Λύκοι 6-1

    Παύλος Μελάς-Αναγένηση Αρτας 2-1.

    [23] ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2003 ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (19:20 UTC+2)

    Σε 342 αθλητές αθλήτριες και τους προπονητές τους θα καταβληθούν αύριο, οι οικονομικές επιβραβεύσεις, συνολικού ύψους 3.500.000 ευρώ, για τις επιτυχίες που σημείωσαν, κατά τη διάρκεια του έτους 2003.

    Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, με την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης των υφυπουργών, Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού και Οικονομικών Πέτρου Δούκα.

    Στον παραπάνω συνολικό αριθμό, συμπεριλαμβάνονται και οι αθλητές με αναπηρία, καθώς και οι προπονητές τους. Η καταβολή των οικονομικών επιβραβεύσεων θα πραγματοποιηθεί, με την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών, αύριο στις 10:00 π.μ., στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γ.Γ.Α. (Κηφισίας 7 1ος όροφος).

    [24] Η ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ MVP ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (18:39 UTC+2)

    Για δεύτερη φορά τη φετινή σεζόν, η Σοφία Ιορδανίδου παίρνει τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας της αγωνιστικής. Η διαγώνιος του Απολλώνιου Κερατσινίου αναδείχθηκε MVP της 15ης αγωνιστικής της Α1 Γυναικών, καθώς οδήγησε την ομάδα της στην ανατροπή και την εκτός έδρας νίκη με 3-2 σετ επί του Φιλαθλητικού στη Θεσσαλονίκη. Η Ιορδανίδου είχε 19 πόντους, με 16/39 επιθέσεις, 3 μπλοκ και 6 άμυνες.

    Η διεθνής διαγώνιος είχε αναδειχθεί πολυτιμότερη παίκτρια και στην 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος, μετά τη νίκη του Απολλώνιου επί του Πανελληνίου στην Κυψέλη.

    Η Ιορδανίδου (1.93) γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1974 στη Γερμανία, μεγάλωσε στη Χαλκίδα και έπαιξε στην ΑΓΕΧ, στα Γρεβενά, στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, στις Κάννες, στην Ανκόνα, στον Παναθηναϊκό, στον Πανελλήνιο και τώρα στον Απολλώνιο. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (Ιωνικός, Παναθηναϊκός, Πανελλήνιος 2), 1 Κύπελλο (Πανελλήνιος) και αναδείχθηκε 3 φορές MVP του πρωταθλήματος (2000, 2001, 2004).

    [25] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΪΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ

    Καλιφόρνια, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Ο Μάικλ Τζάκσον παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα στο δικαστήριο της Σάντα Μαρία στην Καλιφόρνια κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του για σεξουαλική παρενόχληση ενός αγοριού 13 ετών, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο 46χρονος τραγουδιστής, ο οποίος συνοδευόταν από το δικηγόρο του Τόμας Μέζερο και πολλούς σωματοφύλακες, μπήκε απευθείας στο δικαστήριο της Σάντα Μαρία.

    Ο Μάικλ Τζάκσον κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 20 ετών.

    [26] ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Λονδίνο, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βίντεο που δείχνει το πλήγμα με πύραυλο του μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου Hercules της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στη Βαγδάτη.

    Το βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση "Επαναστατικές Ταξιαρχίες 1920", δείχνει και μια έκρηξη που έγινε σε κάποια απόσταση και καιγόμενα συντρίμμια ενός μεγάλου αντικειμένου που μοιάζει να είναι ένα πεσμένο αεροσκάφος, ενώ φαίνεται μια μηχανή αεροσκάφους, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν δήλωσε ότι δέκα στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την πτώση του αεροσκάφους.

    [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΑΦΙΟΖΩΝ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ

    Ρώμη, 31 Ιανουαρίου 2005 (19:14 UTC+2)

    Η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε σπίτια και κρησφύγετα στα περίχωρα της Κατάνης στη Σικελία και συνέλαβε 45 μαφιόζους που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο κοκαίνης, απαγωγές και εκβιασμούς, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στόχος της επιχείρησης ήταν η μαφιόζικη οικογένεια "Σανταπάολα", παρακλάδι της Κόζα Νόστρα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Τζουζέπε Ερκολάνο, 68 ετών, που πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής της οικογένειας.

    [28] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    Νέα Υόρκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι ο ιρακινός λαός άσκησε μαζικά το εκλογικό του δικαίωμα, παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες να διασαλευτεί βίαια η διαδικασία και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις οι εκλογές διεξήχθησαν με επιτυχία.

    Ο κ. Ανάν εξήρε το θάρρος του ιρακινού λαού και συνεχάρη την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ, τους χιλιάδες ιρακινούς και τους διεθνείς παρατηρητές που εργάστηκαν για την αποτελεσματική οργάνωση και ολοκλήρωση των εκλογών, μέσα σε τόσο περιορισμένα χρονικά περιθώρια και υπό συνθήκες εκφοβισμού.

    Ο ίδιος συνεχάρη επίσης τα άτομα που συμμετείχαν στην Αποστολή Βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ, οι οποίοι σε συνεργασία με άλλες διεθνείς ομάδες ειδικών, εργάστηκαν πολύ σκληρά για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας, ιρακινές και διεθνείς, συνεισέφεραν σημαντικά στη δημιουργία σχετικά ασφαλών εκλογικών συνθηκών.

    Ο κ. Ανάν τόνισε ότι η επιτυχία των εκλογών, αποτελεί καλό οιωνό για μια επιτυχημένη μεταβατική διαδικασία. Στην επόμενη φάση, η μεταβατική Εθνοσυνέλευση θα καταρτίσει το Σύνταγμα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο του 2005.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισήμανε ότι "είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε, ότι όλοι οι πολίτες, ομάδες και κόμματα, που για οποιοδήποτε λόγο είτε δε μπόρεσαν είτε δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες εκλογές, θα συμμετάσχουν στη διαδικασία κατάρτισης Συντάγματος".

    "Είναι η στιγμή της συμφιλίωσης. Είναι ενθαρρυντικές οι πρόσφατες δηλώσεις Ιρακινών πολιτικών, οι οποίοι εξέφρασαν τη θέλησή τους να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία ή να επιτρέψουν σε άλλους να συμμετάσχουν σ' αυτή", ανέφερε ο κ. Ανάν.

    Τέλος, ο κ. Ανάν υπογράμμισε ότι "τα Ηνωμένα Έθνη είναι πάντα σε ετοιμότητα για να συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθεια τους στην εκλογική διαδικασία, και, εάν τους ζητηθεί, να συνδράμουν την εκλεγμένη μεταβατική Εθνοσυνέλευση στην κατάρτιση του Συντάγματος".

    [29] Η ΜΟΣΧΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΜΠΑΣ

    Μόσχα, 31 Ιανουαρίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Η Μόσχα "υποστηρίζει τα μέτρα που ελήφθησαν" από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για να "τεθεί τέρμα στην ένοπλη αντιπαράθεση" στη Μέση Ανατολή, αναφέρουν η Ρωσία και η Παλαιστινιακή Αρχή σε κοινή δήλωση που υπογράφηκε σήμερα στο Κρεμλίνο από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμπάς.

    Οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στο κείμενο τονίζεται ότι η Ρωσία και οι Παλαιστίνιοι τάσσονται "υπέρ της επανάληψης το συντομότερο δυνατόν του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου για την εφαρμογή του οδικού χάρτη".

    Είναι το πρώτο ταξίδι του νέου ηγέτη των Παλαιστινίων στο εξωτερικό. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει τη διεθνή υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [30] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΡΕΜΠΕΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωί ο ρεμπέτης της Θεσσαλονίκης Σταύρος Κεφάλας.

    Γεννημένος το 1929 ο Σταύρος Νείρος, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, βρέθηκε στο πάλκο από τα 15 του χρόνια.

    Ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες, ενώ επιτυχία γνώρισαν και τραγούδια που συνέθεσε και έδωσε σε άλλους τραγουδιστές, όπως ο Χριστάκης. Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με την κόρη του Μαριάνθη Κεφάλα.

    Εμεινε «πιστός» στη Θεσσαλονίκη, καθώς αρνήθηκε κάθε πρόταση που του έγινε για να σταδιοδρομήσει στην Αθήνα.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στα κοιμητήρια του Ευόσμου.

    [31] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (20:04 UTC+2)

    Την λύπη του για τον πρόωρο θάνατο του ηθοποιού, ποιητή και στιχουργού Λάζαρου Ανδρέου εκφράζει με ανακοίνωση του το ΚΘΒΕ.

    Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Λάζαρος Ανδρέου ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ήταν με το Ελεύθερο Θέατρο και στη συνέχεια με την Ελεύθερη Σκηνή. Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ στα έργα «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές», «Γυάλινος Κόσμος», «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», «Νεφέλες», «Στέλλα Βιολάντη», «Το φιντανάκι», «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του», «Ο Παρασκευάς», «Η τρικυμία», «Πλατόνοφ».

    Συνεργάστηκε, επίσης, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου στα έργα «Βόιτσεκ», «Ονειρόδραμα», «Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες», «Ειρήνη».

    Συμμετείχε στο έργο «Πρώτη Σελίδα» με τον θίασο του Κώστα Αρζόγλου και «Η χαρτοπαίχτρα» με τον θίασο της Αννας Παναγιωτοπούλου.

    Ελαβε μέρος στις ταινίες μεγάλου μήκους «Ταξίδι του μέλλοντος», «Οι απέναντι», «Καραβάν Σαράι», «Δοξόμπους», «Ερωτας στην χουρμαδιά», «Τα χρυσά μήλα των εσπερίδων», «Το μόνο της ζωής μου ταξίδειον» «Και αύριο μέρα είναι».

    Συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά, «Η λέξη» και «Διαγώνιος». Τραγούδια του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες, όπως ο Σταύρος Κουγιουμτζής και ο Νίκος Παπάζογλου.

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

    [32] ΒΡΑΔΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (14:17 UTC+2)

    Ειδικές βραδιές κατά τις οποίες θα παρουσιαστεί το συνολικό έργο του βραβευμένου συγγραφέα, Δημήτρη Δημητριάδη, διοργανώνει το θέατρο τέχνης "Ακτίς Αελίου", στα πλαίσια της παράστασης "Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών".

    Στις βραδιές που θα πραγματοποιηθούν τις Τετάρτες 2, 9 και 16 Φεβρουαρίου, στις 21.00, στο χώρο του θεάτρου, θα συμμετέχει και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ στην πρώτη βραδιά θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη της παράστασης Νίκο Σακαλίδη και τον Δημήτρη Δημητριάδη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    [33] ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2005 (13:24 UTC+2)

    Η εξαφάνιση των Γάλλων δημοσιογράφων Florence Aubenas και Hussein Hanoun Al Saadi καθώς και οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι δημοσιογράφοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης του Συνεδρίου που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων μαζί με τη Διακομματική Ομάδα Τύπος-Επικοινωνία-Ελευθερία της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης.

    Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο διευθύνων Σύμβουλος της "Liberation", Serge July, ο Γενικός Γραμματέας των "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" Robert Mιnard, ο Γάλλος δημοσιογράφος, πρώην όμηρος στο Ιράκ Christian Chesnot, οι γονείς της Florence Aubenas καθώς και αντιπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

    Οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν την πρόθεση τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες τόσο για την ομηρία των συγκεκριμένων δημοσιογράφων, όσο και για την πρόληψη που θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των ΜΜΕ να εργάζονται χωρίς κινδύνους σύμφωνα με την αρχή της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος στην ενημέρωση.

    Με πρωτοβουλία του Έλληνα Ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομμάτη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού ακρόαση με θέμα την ελευθερία της έκφρασης και την εφαρμογή της στα μέσα ενημέρωσης. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προασπίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων αλλά και του πολίτη και να φροντίσει για το σεβασμό των αρχών της Δημοκρατίας και των Διεθνών Συνθηκών" δήλωσε.

    [34] ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΑΡΑΒΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΑΜΑΡΕΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2005 (12:08 UTC+2)

    Μια ιδιαίτερη βραδιά, με αυθεντικά Αραβικά τραγούδια και σκοπούς, με τον γνωστό

    Σύριο ουτίστα, Ζιγιάντ Ρατζάμπ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 01 Φεβρουαρίου, στο «Αμάρειον», στις 22.00.

    Παίζουν οι μουσικοί: Ζιγιάντ Ρατζάμπ (Ούτι), Χρήστος Τσαπράζης (Κοντραμπάσο), Δημήτρης Παναγούλιας (Κρουστά).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 31 January 2005 - 19:13:56 UTC