Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 17 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [02] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩ ΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [04] ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΣΕΞ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [06] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΔΟΥΜΑΣ
  • [08] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [09] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • [10] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΣΤΗΝ
  • [11] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [12] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] ΗΡΑΚΛΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. 76-82
  • [14] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 0 - 0
  • [15] ΑΡΗΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 1-1
  • [16] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΣΕ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΕ
  • [17] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ο.Ε. ΕΓΙΝΑΝ
  • [18] Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΥΠ.ΕΞ. ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ
  • [19] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CNN
  • [20] 80 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [21] ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [22] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 17 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 12 Φεβρουαρίου 2005 (11:33 UTC+2)

    Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στην πόλη Μουσαγιέμπ, νοτίως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

    Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε κτίριο της τοπική διοίκησης.

    Το αυτοκίνητο κατευθυνόταν στο κτίριο και εξερράγη έξω από το προστατευτικό τείχος. Σχεδόν όλοι οι νεκροί είναι πολίτες. Η Μουσαγιέμπ βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

    Νωρίτερα, ένας ένοπλος δολοφόνησε το δικαστή Τάχα αλ Αμίρ στην πόλη της Βασόρας, που βρίσκεται στο νότιο Ιράκ.

    Χθες, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι από τις επιθέσεις κατά Σιϊτών της Βαγδάτης που έγιναν έξω από σιοτικό αρτοποιείο και κοντά σε τέμενος.

    [02] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩ ΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (11:31 UTC+2)

    Νέα στοιχεία για την υπόθεση του ελικοπτέρου που έπεσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 με 17 θύματα, μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, αποκαλύπτονται με απόρρητο έγγραφο της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ, το οποίο δημοσιεύει εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή».

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας από το έγγραφο προκύπτει ότι είναι πιθανόν τα ίχνη του μοιραίου ελικοπτέρου «Σινούκ» να διασταυρώθηκαν με επιβατικό αεροπλάνο στον εναέριο χώρο του Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στο σχετικό απόρρητο έγγραφο της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού, που κοινοποιήθηκε προς τη Διεύθυνση Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αποκαλύπτεται ότι μετά από σχολαστικό έλεγχο των στοιχείων που παρασχέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, διαπιστώθηκε πως την ημέρα του ατυχήματος και περί ώρα 10.52 αεροσκάφος διασταύρωσε σε μεγαλύτερο ύψος το ίχνος των πτήσεως του ελικοπτέρου.

    Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα το παραπάνω ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι το ελικόπτερο ανέβηκε από τα 2.000 στα 4.000 πόδια για να αποφύγει τα «κατωρεύματα» που επικρατούν στην περιοχή νότια της Χαλκιδικής. Σε αυτήν την περίπτωση το ελικόπτερο είτε άγγιξε στην «κοιλιά» του αεροπλάνου με το ένα από τα στροφεία του, το οποίο πιθανώς αποκολλήθηκε, είτε βρέθηκε στην περιοχή καυσαερίων του αεροπλάνου. Τα στοιχεία για τις πτήσεις την περίοδο της πτώσης του Σινούκ έχει ζητήσει ο υπεύθυνος Αμυνας του ΠΑΣOΚ Μιχάλης Καρχιμάκης με αίτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αλεξανδρούπολη, 12 Φεβρουαρίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η ΟΝΝΕΔ Έβρου με θέμα «Ο ρόλος των νέων στην ανάπτυξη της περιφέρειας», ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των μέτρων και των δράσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση συνολικά και ειδικότερα το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Συγκεκριμένα, εκτός του νέου αναπτυξιακού νόμου και το ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη της ακριτικής Ελλάδας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών που στοχεύει στην ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων που φέρνουν την κεντρική εξουσία κοντά στον πολίτη, στο νομοθετικό πλαίσιο, και τα μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που στοχεύουν και στην εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και στην ουσιαστική διευκόλυνση επενδυτικών πρωτοβουλιών ικανών να αλλάξουν το τοπίο της ελληνικής περιφέρειας.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στους δέκα μήνες παρουσίας του στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα για την στήριξη της περιφερειακής Ελλάδας, όπως η αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των χρεών από τους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας και την νομοθετική κατοχύρωση των οικονομικών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που προχώρησαν παράλληλα με την σύνταξη νέου κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον κώδικα Ν.Α. που θα φέρει το όνομα Θ. Κατριβάνος, προς τιμήν του πρωτοπόρου του θεσμού.

    Επίσης, ο υπουργός παρουσίασε το πλαίσιο του νέου νόμου για την μετανάστευση, το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για ζητήματα που αφορούν τους παλιννοστούντες, τους ROMA, καθώς και το πενταετές εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των γυναικών.

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Τ.Α., Δημοτικών Συμβουλίων Νέων, οι οποίοι θα εκλέγονται δημοκρατικά από τη βάση και θα έχουν ουσιαστική παρέμβαση στα δρώμενα των τοπικών κοινωνιών.

    Στο μεταξύ, στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον Έβρο την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νησί της Σαμοθράκης και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νέα επιχειρησιακή μονάδα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, ειδικό κλιμάκιο δηλαδή το οποίο θα λειτουργεί στη Σαμοθράκη. Αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, θα δημιουργηθεί με μια προγραμματική συμφωνία η οποία θα υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας ΑΜ-Θ, του Δήμου Σαμοθράκης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας και θα δώσει την δυνατότητα να υπάρχει το κλιμάκιο στη Σαμοθράκη και να λειτουργεί αυτόνομα. Σύμφωνα με αυτή την συμφωνία, ο μηχανολογικός εξοπλισμός που είναι απαραίτητος, θα διατεθεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας και τα λειτουργικά έξοδα θα καλυφθούν από την ίδια την Περιφέρεια, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος για τα θέματα αυτά.

    Στη διάρκεια συνάντησης με τους Δημάρχους του νομού, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της πολιτείας για την περιφέρεια και παρότρυνε τους Δημάρχους μέσα από το πρόγραμμα «Θησέας» να υποβάλλουν αίτημα για την απόκτηση εκχιονιστικού μηχανήματος.

    Ο. Ο.

    [04] ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΣΕΞ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Ζωντανό σεξ επί σκηνής παρουσίαζε κατάστημα στριπ σόου στα Πετράλωνα, όπου έγινε έφοδος, χθες τα ξημερώματα, από την αστυνομία και συνελήφθησαν 12 άτομα.

    Η έφοδος έγινε στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο με σκοπό την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας από την αστυνομία.

    Όπως διαπιστώθηκε, ο υπεύθυνος του καταστήματος προσλάμβανε νεαρές αλλοδαπές και εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική θέση τους τις έπειθε να παρουσιάζουν ατομικό στριπτίζ σε θαμώνες και ζωντανό σεξ επί σκηνής.

    Συνελήφθησαν ο υπεύθυνος που κατηγορείται για σωματεμπορία, τέσσερις αλλοδαπές γυναίκες, δύο αλλοδαποί άνδρες και πέντε Έλληνες, ενώ αναζητείται ο εκπρόσωπος της εταιρίας στην οποία ανήκει το κατάστημα που λειτουργούσε χωρίς άδεια.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Παρίσι, 12 Φεβρουαρίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, συμμετείχε σήμερα στο Συνέδριο που διοργανώνει στο Παρίσι, η Οργάνωση - Πρωτοβουλία A gauche, en Europe, (Αριστερά στην Ευρώπη), με θέμα: «Το μέλλον των Ευρωατλαντικών σχέσεων».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της A gauche, en Europe, η οποία έχει στόχο τον επαναπροσδιορισμό των αρχών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

    Μετά την παρέμβαση, που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Μισέλ Ροκάρ, Πιέρ Μοσχοβίτσι, Ρομάνο Πρόντι, Ντομινίκ Στρος-Καν, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε πρόεδρε, ποια η σημασία της συνάντησης που γίνεται εδώ για την Ευρώπη και για τις σχέσεις με την Αμερική;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα είναι ανάγκη η Ευρώπη να έχει καθαρό λόγο και συνεκτικό λόγο στην εξωτερική πολιτική και σε σχέση με την Αμερική. Να έχει τη δική της πρόταση, την ευρωπαϊκή πρόταση, κάτι που πάντα προσπαθούσαμε εμείς ως κυβέρνηση, και βεβαίως, όταν ήμασταν στην προεδρία της Ε.Ε. Χωρίς να υπάρχει αυτή η συνεκτική πρόταση είναι αδύνατον να υπάρχει επιρροή και να περάσουν οι ευρωπαϊκές θέσεις και αξίες.

    Δεύτερον, νομίζω, ότι και η αριστερά οι Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης πρέπει να έχουν μια αντιπρόταση στις προτάσεις του κυρίου Μπους, σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και δημοκρατίας στον κόσμο. Γι' αυτά μίλησα. Είπα τις δικές μου σκέψεις και κατέθεσα μια ατζέντα την οποία, πρέπει να έχει η αριστερά και της Ευρώπης αλλά και διεθνώς. Για ένα νέο διεθνισμό που, όμως, θίγει, αφορά στα σημερινά προβλήματα του πολίτη ανά τον κόσμο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ποια είναι η δύναμη που μπορεί να έχει σήμερα η αριστερά για να μπορεί να προωθήσει αυτά τα θέματα;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, η ίδια η δύναμη των ιδεών και των αξιών που έχει η αριστερά και που νομίζω ότι όλο και περισσότερο γίνονται όχι απλώς αποδεκτές, αλλά, πιστεύω, και αναζητούνται από τον πολίτη. Ο πολίτης να έχει λόγο, να αισθάνεται ότι συμμετέχει, να αισθάνεται ότι ζει σε μια κοινωνία συνοχής, να αισθάνεται ότι έχει ασφάλεια αλλά όχι απλώς απέναντι σε μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά ασφάλεια απέναντι στην ανεργία, ασφάλεια απέναντι στο περιβάλλον που αλλάζει, διασφάλιση της ελευθερίας και των δημοκρατικών διαδικασιών. Αυτά είναι πολύ σημαντικά πιστεύω και νομίζω ότι αυτά είναι που σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αναδείξουν τις προοδευτικές δυνάμεις και πάλι κυρίαρχες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι μπορούμε να πούμε για τις σχέσεις Ευρώπης και ιδιαίτερα Γαλλίας και Αμερικής μετά την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στη Γαλλία και ενόψει της συνάντησης με τον Μπους που θα γίνει προσεχώς;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απ' ότι αξιολογώ γίνεται μια προσπάθεια να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο. Τονίζω, όμως, ότι για να υπάρχει ένας σωστός διάλογος, πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουνε συνεκτικό λόγο. Και αυτό αφορά περισσότερο την ίδια την Ευρώπη, η οποία πρέπει να διαμορφώσει τη δική της πολιτική σε διάφορα θέματα, πιο συγκεκριμένα. Νομίζω, ότι αυτό είναι το στοίχημα για την Ε.Ε.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη Γαλλία γίνεται πολύς λόγος για την Τουρκία, και αυτό φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το θέμα του δημοψηφίσματος. Πως βλέπετε αυτή την έκταση που έχει πάρει ο αντίλογος και η πολεμική για την Τουρκία στη Γαλλία;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα νομίζω ότι τα δύο θέματα δεν πρέπει να τα συνδέει κανείς. Βεβαίως, μπορεί να συνδέει κανείς το μέλλον της Ευρώπης με τα δύο ζητήματα, αλλά το θέμα του Συντάγματος πρέπει να το κρίνει ως το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Εμείς είμαστε θετικοί διότι έχουμε δουλέψει γι' αυτό το Σύνταγμα που έχει πολλά θετικά στοιχεία για τη χώρα μας, αλλά πιστεύω και για την Ευρώπη. Δίνει μια άλλη δύναμη στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, αν η Τουρκία θα μπει ή όχι, είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα κρίνει βεβαίως η Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει πάρει θέση, εγώ προσωπικά έχω πάρει θέση, ότι η Τουρκία οπωσδήποτε έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Στο πλαίσιο, βεβαίως, αυτής της Ευρωπαϊκής προοπτικής περιμένουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη που θα αφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό και στα θέματα εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην ίδια την Τουρκία για την προστασία μειονοτήτων, θρησκευτικών και άλλων.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Για το Ευρωσύνταγμα;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι αλήθεια ότι το Ευρωσύνταγμα έχει και την υπερκομματική του διάσταση, διότι μιλάει για βασικούς θεσμούς, που θα αφορούν σε όλους τους πολίτες της Ε.Ε. Αλλά και από την άλλη μεριά, είναι, επίσης αλήθεια, ότι ως αριστερός θεωρώ ότι το Σύνταγμα είναι μια διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των εργαζομένων, και άρα έχει και αυτή την ιδεολογική χροιά. Μιλάει για την πλήρη απασχόληση, μιλάει για θέματα οικολογίας, την ισότητα μεταξύ των φύλων, δηλαδή έννοιες οι οποίες, είναι πολύ κοντά στην καρδιά, αν θέλετε, των αξιών της αριστεράς.

    [06] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ"

    Καβάλα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (19:21 UTC+2)

    Με την παρουσία του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου, ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Νομού Καβάλας οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις διεξαγωγής του προσυνεδριακού διαλόγου.

    Κατά την διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του κλιμακίου των στελεχών του κόμματος με πολίτες όλων των δήμων του Νομού, που είτε ως μέλη του κόμματος είτε απλά ως φίλοι επιθυμούσαν να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με την λειτουργία και την ανασυγκρότηση του κόμματος.

    Μιλώντας σε στελέχη του κόμματος στην πόλη της Καβάλας, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι «τα μηνύματα του κόσμου πρέπει να ερμηνευτούν άμεσα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιβάλλεται να είναι ένα κόμμα - μηχανισμός που συνεχώς θα βρίσκεται πολύ κοντά στο λαό».

    Ο πρώην υπουργός σημείωσε επίσης ότι ο προσυνεδριακός διάλογος αποτελεί μια νέα αφετηρία που θα σημάνει την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών.

    Επιπλέον, έκανε λόγο για πορεία του κόμματος που σίγουρα δεν είναι εύκολη και δεν έχει ορίζοντα μόνο μέχρι το επικείμενο συνέδριο, αλλά πολύ μακρύτερα.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΔΟΥΜΑΣ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (18:53 UTC+2)

    Συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, θα έχει η Α' αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, Σλίσκα Κωνσταντίνοβνα, με τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολο Σταύρου.

    Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του κ. Σταύρου, στη Βουλή, τη Δευτέρα στις 12.00 μ.

    Η κυρία Κωνσταντίνοβνα, που ηγείται κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, γεννήθηκε στο Σάρατοβ και σπούδασε νομικά στο τοπικό Πανεπιστήμιο.

    Έχει τιμηθεί από την Ρωσική Ομοσπονδία με μετάλλια και άλλες διακρίσεις.

    [08] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (17:34 UTC+2)

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ λίγο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στον ΟΓΑ θα είναι σχεδόν διπλάσιες από τον πληθωρισμό.

    [09] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (15:28 UTC+2)

    Τη Δευτέρα δίδονται στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

    Πρόκειται για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2003 (χρήσης 2002). Αφορά δηλαδή στους βουλευτές της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

    Τα «πόθεν έσχες», που θα μοιραστούν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έχουν «αποθηκευτεί» σε ψηφιακό δίσκο.

    [10] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2005 (15:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία έχει δώσει στην Άγκυρα την ευκαιρία να προβάλει διεθνώς τις εξωφρενικές απόψεις της για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τα όσα είπε παραπέμπει την επίλυση του Κυπριακού στις δύο κοινότητες αγνοώντας την ύπαρξη των 45 χιλιάδων πάνοπλων Τούρκων στρατιωτών που κατέχουν παράνομα το νησί από το 1974. Χαρακτήρισε ακόμα εξωφρενικούς τους ισχυρισμούς Γκιουλ ότι ο Αττίλας βρίσκεται στην Κύπρο στη βάση της συνθήκης εγγυήσεως.

    Κατά συνέπεια, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τα αποτελέσματα της επίσκεψης ΔΗΣΥ στην Άγκυρα είναι πενιχρά, ανύπαρκτα και αρνητικά σε ό,τι αφορά την θετική συνεισφορά τους στην Κύπρο και το πολιτικό μας πρόβλημα.

    [11] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2005 (13:28 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους να είναι ''απομονωμένοι'' επειδή τελικά δεν επανενώθηκε το νησί πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ήταν ένα κακό αποτέλεσμα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξή της σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη μη υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν και είπε ότι η χώρα της προσπαθεί να χαλαρώσει την ''απομόνωση'' των Τουρκοκυπρίων, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις ''πολυμερείς υποχρεώσεις'' της.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2005 (11:03 UTC+2)

    Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι αναμένει γραπτώς και με λεπτομέρεια τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιό του για το Κυπριακό, η δήλωση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία χαρακτήρισε ως κακή εξέλιξη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς να προηγηθεί η επανένωση του νησιού, οι επαφές στην Αγκυρα της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, υπό τον Πρόεδρό του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, η μετάβαση στα κατεχόμενα εκπροσώπων 10 αμερικανικών εταιρειών και οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι σιτοπαραγωγοί είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δυσπιστία των Ευρωπαίων για Τάσο'' γράφει ότι ''το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη για την Κύπρο μετά το δημοψήφισμα και η δυσπιστία για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραμένουν, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση στην Αγκυρα αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με 22 πρεσβευτές κρατών - μελών της ΕΕ''. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, μετά από περιοδεία της στην Ευρώπη, χαρακτήρισε ως κακή εξέλιξη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς να προηγηθεί η επανένωση του νησιού.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μπούμερανγκ το ΚΥΣΑΤΣ για την Κύπρο'' γράφει ότι τεράστια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) τόσο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία συνεργάζονται με την Κύπρο, όσο και σε χιλιάδες φοιτητές που συνεργάστηκαν στο παρελθόν με ξένα πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται δυσαρεστημένος για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και είπε ότι θα επιφυλαχθεί να δώσει τις απαντήσεις του όταν επιστρέψει από την Αγκυρα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αυτογκόλ!'' γράφει ότι ''πράσινο φως στην κατάθεση επιπρόσθετων τουρκικών αξιώσεων επί του σχεδίου Ανάν ανάβει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', ο οποίος αντιδρώντας στην προχθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ''άφησε σαφώς να νοηθεί ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να προσέλθει σε ένα νέο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο των οποίων η τουρκική πλευρά θα ζητήσει περαιτέρω βελτιώσεις προς όφελός της''. Αλλού γράφει ότι στην εξυγίανση και αναβάθμιση της λειτουργίας βασικών μηχανισμών της τ/κ οικονομίας, προκειμένου αυτή να σταθεί στα πόδια της, αποσκοπεί η άνευ προηγουμένου επίσκεψη 10 αμερικανικών εταιρειών στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παγανιά δήμων για ιδιοκτήτες σκύλων'' γράφει ότι παρόλο που δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι ιδιοκτήτες σκύλων πληρώνουν δημοτικά τέλη ''για κατοχή'', παρόλο που η νέα νομοθεσία εγκρίθηκε αλλά θα ξανασυζητηθεί στη Βουλή για να γίνουν τροποποιήσεις, λόγω κυρίως των αντιδράσεων, τα δημαρχεία άρχισαν εκστρατείες για να εισπράξουν τα λαβείν τους. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε χθες ότι οι θέσεις που προβάλλει η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ στην Τουρκία αποτελούν θέσεις του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν διαπραγματεύεται το Κυπριακό και ότι ο μόνος αρμόδιος να το πράξει αυτό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος'' γράφει ότι στα άκρα ωθούν τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία οι ΗΠΑ προχωρώντας σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, καθώς χθες επιβεβαίωσαν ότι αξιωματούχος τους θα επισκεφθεί παράνομα τα κατεχόμενα την Πέμπτη αφικνούμενος μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου. Σύμφωνα με την εφημερία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη χθες το απόγευμα σε παραστάσεις προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή ο οποίος κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και η αντιπροσωπεία του κόμματος που τον συνοδεύει στην Τουρκία θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στο Εθνικό Συμβούλιο η δήλωση Ανάν'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η προχθεσινή δήλωση Ανάν δεν είναι αντικειμενική και πως θα ζητηθούν διευκρινίσεις ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπέδειξε ότι η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να διερευνηθεί μέσω της διπλωματικής οδού και να συζητηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι αποφασισμένο να προχωρήσει στη λήψη των προβλεπόμενων από το νόμο βαριών ποινών σε όσους πολιτειακούς αξιωματούχους δεν υποβάλουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2005 τις σχετικές δηλώσεις για τα περιουσιακά στοιχεία είναι το Τριμελές Συμβούλιο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Τα κορίτσια του ημερολογίου κτύπησαν τζακ - ποτ'' γράφει ότι η έκδοση ημερολογίου με τολμηρές φωτογραφίες γυναικών, που ξεκίνησε ως μια απλή ιδέα για τη συλλογή χρημάτων για αγορά ασθενοφόρου είχε ως αποτέλεσμα την αγορά τεσσάρων πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση των σιτοπαραγωγών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, με την επιστράτευση των γεωργικών τους ελκυστήρων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΗΡΑΚΛΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. 76-82

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Βαθμολογική ανάσα για την παραμονή πήρε ο Ιωνικός Ν.Φ. Αμαλιάδα μέσα στο «Ιβανώφειο» επικρατώντας του Ηρακλή με 82-76. Με 3/3 τρίποντα στην τέταρτη περίοδο, ο Γιώργος Γιαννουζάκος ήταν αυτός που βοήθησε τον Ιωνικό να πετύχει την νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 18-25, 34-42, 54-54, 76-82.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χάμιλτον 18, Σφέικος, Καλαϊτζίδης 1, Ηλιάδης 25 (1), Μπράιαντ 16, Χένιακ 2, Αποστολίδης 5, Παυλίδης 5 (1), Παπαϊωακείμ, Δέδας 2, Κούβελας 2.

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. : Κούρτοβιτς 11 (1), Γιαννουζάκος 9 (3), Νικολαϊδης 7 (2), Μπράουν 16 (1), Μοσχοβίτης, Κουτρούλιας 6, Χάφναρ 15, Πασχάλης 12, Λιούις 6.

    [14] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 0 - 0

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Ως τον κακό δαίμονα του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα, έχει εξελιχθεί η Σκόντα Ξάνθη, καθώς έχει αναγκάσει τον Ολυμπιακό στη μοναδική του ήττα, ενώ του έσπασε και το απόλυτο στο γήπεδο Καραϊσκάκη, εκεί όπου οι πρωτοπόροι μετρούσαν μόνο νίκες έως τώρα. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 0-0.

    Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)

    Κίτρινες: Αντζας, Λουτσιάνο, Παπαδημητρίου, Μαγκχράτζε, Κωστούλας, Τοροσίδης

    Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Σούρερ, Βάλλας, Κωστούλας (88' Ταραλίδης), Τζόρτζεβιτς, Γεωργιάδης (59' Καστίγιο), Ζιοβάνι (70' Μάριτς), Ριβάλντο, Οκκάς.

    Ξάνθη: Πιζανόφκσι, Σίκοφ, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Μαχράτζε, Τοροσίδης, Λουτσιάνο (78' Κλέμπερ), Αντζας (70' Γαρπόζης), Πρίττας, Μπαϊκαρά (89' Βόζαμπαλ), Λαμπριάκος.

    [15] ΑΡΗΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 1-1

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Χωρίς νικητή τελείωσε η αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία της 18ης αγωνιστικής. Άρης και Εργοτέλης αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1, αποτέλεσμα που δεν επέτρεψε σε κανέναν από τους δύο να ξεφύγουν από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

    Ο Ογκουνσότο άνοιξε το σκορ στο 42΄, αλλά ο Λαζανάς στο 52΄ έκανε το 1-1.

    Διαιτητής: Ευθυμιάδης (Δράμας)

    Κίτρινες: Γόγολος, Κολτσίδας, Φιλέκοβιτς, Αργυράκης

    Οι συνθέσεις:

    ΑΡΗΣ: Λυμπερόπουλος, Καλλιμάνης, Νάϊντος, Γόγολος (64΄ Κολτσίδας), Μουράφσκι, Πασσαλής, Σανχούρχο, Νεμπεγλέρας, Ινόγκε (80΄ Εκουέμε), Κουεμάχα, Λαζανάς

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Ξημεράκης, Φιλέκοβιτς, Αργυράκης, Οικονομάκης, Πάρβου, Σουτζής, Λαμπράκης (67΄ Φαλέμι), Αντο, Βοσκαρίδης, Ογκουνσότο, Σλίχτινγκ.

    [16] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΣΕ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΕ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (17:05 UTC+2)

    Κανονικά και με το νόμο θα εξελιχθούν οι διαδικασίες για την συγκρότηση σε σώμα της νέας Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει κατ' αρχήν από την κάθετη απάντηση του Νίκου Φιλάρετου, μέλους της ΔΟΕ, στην διακριτική κι επιφυλακτική... παρέμβαση του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Ο κ. Ρογκ με πολύ τακτ, αλλά και με πολλή προσοχή δεν ξεκινά από τυχόν προσωπική άποψη ή εκτίμηση ή και πληροφορίες του για όσα συμβαίνουν στην ΕΟΕ. Αντίθετα θεωρεί ως αφετηρία την καταγγελία του προέδρου της ΕΟΕ, Λάμπη Νικολάου και απευθύνεται στον αρχαιότερο των Ελλήνων «αθανάτων» ζητώντας το σεβασμό στον Ολυμπιακό Χάρτη και το καταστατικό της ΕΟΕ χωρίς να απαιτεί ή να καθορίζει τυχόν εξελίξεις.

    Η αντίδραση του Νίκου Φιλάρετου στην επιστολή την οποία έλαβε από την ΔΟΕ ήταν άμεση, επειδή θεωρεί ότι τυχόν «θολό» τοπίο εκεί διευκολύνει την εξύφανση παραπλανητικών σεναρίων σε ό,τι αφορά την Ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Η επιστολή του κ. Φιλάρετου αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Αγαπητοί Συνάδελφοι,

    σε απάντηση του εγγράφου σας της 11ης Φεβρουαρίου 2005, σας γνωρίζω ότι κάλεσα τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, προκειμένου να συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία αλλά και με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο διέπει τη λειτουργία της και το οποίο έχει γίνει δεκτό από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Οι προϋποθέσεις του καταστατικού της ΕΟΕ προκειμένου μία Ομοσπονδία να εκπροσωπηθεί στην Ολομέλειά της είναι οι εξής :

    1. Να υπάρχει δικαστική αναγνώριση.

    2. Να έχει αναγνωριστεί από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες στην Ελλάδα είναι το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    3. Να υπάρχει η αναγνώριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας (χωρίς να διαχωρίζεται εάν πρόκειται για δόκιμο ή τακτικό μέλος αυτής).

    Για τις τέσσερις (4) Ομοσπονδίες, δηλαδή την Ελληνική Ομοσπονδία Κέρλινγκ, την Ελληνική Ομοσπονδία Χόκεϊ επί πάγου, την Ελληνική Ομοσπονδία Ελκήθρων Λουτζ και την Ελληνική Ομοσπονδία Ελκήθρων Μπομπ και Σκέλετον, υπήρχαν όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

    Και ως εκ τούτου εκ του Νόμου ήμουν υποχρεωμένος να καλέσω και κάλεσα τους εκπροσώπους τους, άλλως θα ήταν παράνομη η συγκρότηση της νέας Ολομέλειας.

    Μέχρι την ημερομηνία της πρώτης πρόσκλησης, δηλαδή την 31η Ιανουαρίου 2005 και μέχρι την ημερομηνία της δεύτερης πρόσκλησης την 9η Φεβρουαρίου 2005, δεν υπήρχε καμία αμφισβήτηση της νομιμότητας της πρόσκλησης, παρά μόνον διαμαρτυρίες κάποιων μελών.

    Να σημειωθεί επίσης, ότι αυτές οι Ομοσπονδίες δεν είναι νέες, αλλά προέρχονται μετά από νόμιμη διαδικασία αποχώρησης από την αθλητική Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών και οι αθλητές των Ομοσπονδιών αυτών μετέχουν από το 1990 έως και σήμερα στους Διεθνείς, Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες και ήδη μετείχαν και στα προκριματικά για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο 2006.

    Μέχρις ότου με νόμιμες διαδικασίες πάψουν να ισχύουν οι Ομοσπονδίες αυτές, είναι νομίμως μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ο εκπρόσωπος τους υποχρεωτικά παρίσταται στη συγκρότηση της νέας Ολομέλειας της.

    Οι τυχόν διαμάχες των μελών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν τη μη συγκρότηση της Ολομέλειας της σε Σώμα, την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, καθ' όσον θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με βλάβη του Δημοσίου συμφέροντος, εάν μέσα στις προθεσμίες τις οποίες ορίζει ο νόμος, δεν γίνει η συγκρότηση της Ολομέλειας της ΕΟΕ σε σώμα.

    Με τιμή

    Νίκος Φιλάρετος».

       

    [17] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ Ε.Ο.Ε. ΕΓΙΝΑΝ ΝΟΜΟΤΥΠΑ"

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (14:28 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ερωτηθείς από τον κ. Χατζηνικολάου, στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, για την παρέμβαση της ΔΟΕ (Ρογκ) σχετικά με τις εκλογές στην Ε.Ο.Ε., τις τέσσερις νέες Ομοσπονδίες, και το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν οι εκλογές της Δευτέρας, απάντησε:

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Δε λέει αυτό το πράγμα. Ο κ. Ρογκ, απευθύνεται στους δύο εκπροσώπους της Ε.Ο.Ε., που είναι μέλη της ΔΟΕ, στον κ. Φιλάρετο και τον κ. Νικολάου.

    Αυτό έγινε μετά από την παρέμβαση του κ. Νικολάου. Δεν πειράζει. Πάντα στις ξένες δυνάμεις τρέχαμε για να λύσουμε τα εσωτερικά μας θέματα. Η ουσία είναι ότι η ΔΟΕ ζητάει να διευρυνθεί το σκηνικό. Δεν μιλάει για μη συμμετοχή των τεσσάρων Ομοσπονδιών, δεν λαμβάνει καμία θέση.

    Είναι ένα πολύ διπλωματικό κείμενο, που ουσιαστικά λέει: εσείς μόνοι σας να δείτε το θέμα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι εκλογές θα γίνουν τη Δευτέρα;

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Αυτό δεν είναι δικό μου θέμα. Δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος. Ο κ. Φιλάρετος είναι εκείνος, ο οποίος έχει την ευθύνη. Έχει στείλει τις προσκλήσεις, έχει ελέγξει όλη τη διαδικασία.

    Ο κ. Φιλάρετος, είναι ένας άνθρωπος που με το ήθος του κοσμεί τη ΔΟΕ. Έχει κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει η συμμετοχή, αλλά εγώ θέλω να σταθώ στην προσπάθεια απαξίωσης που γίνεται από την πλευρά κάποιων Ομοσπονδιών, που δεν κινούνται για το κοινό αθλητικό συμφέρον, αλλά από κομματικό συμφέρον.

    Η προσπάθειά τους για απαξίωση, είναι φανερή και αυτό είναι που με λυπεί ιδιαίτερα. Παρά τις ιδιαίτερες προσπάθειές μου να βρεθεί κοινή συναίνεση.

    Πρέπει να σας πω κάτι που δεν είναι γνωστό μέχρι τώρα. Υπάρχουν Ομοσπονδίες, οι οποίες δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να λειτουργούν ανεξάρτητα, γιατί έχουν μικρό αριθμό Σωματείων. Σύμφωνα με το Ν. 2725 έπρεπε να τους έχει αφαιρεθεί η σχετική άδεια. Επειδή όμως μου ζητήθηκε, από αρκετού χρόνου, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να μην τις διαλύσουμε, παρ' ότι οι εκπρόσωποί τους είναι άνθρωποι αυτού του κόμματος, δεν προχωρήσαμε σε διαδικασία διάλυσή τους, σεβόμενοι την προσπάθεια που γίνεται, να βοηθήσουμε αυτά τα αθλήματα. Αυτή είναι η δική μου παρέμβαση. Δηλαδή στο να παραμείνουν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη διαδικασία.

    Αυτό, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν έξω από τον αθλητισμό τα κομματικά. Μετά τη συναίνεση που βρήκαμε στο πρόσωπο του Προέδρου, ζητήσαμε να υπάρξει και για τα υπόλοιπα μέλη. Κι ενώ φαινόταν ότι θα προχωρήσουμε με αυτή τη μορφή, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε για κομματικούς λόγους, τη σύγκρουση.

    Εμείς, και αν θέλετε εγώ προσωπικά, δεν αλλοιώνω καμία διαδικασία. Το Υπουργείο στο μόνο σημείο που μπαίνει στη διαδικασία είναι εκεί που εζητήθη η ειδική αναγνώριση των Ομοσπονδιών, που προήλθαν από την παγοδρομία. Ήταν υποχρέωση να τη δώσουμε, αφού όλα τα στοιχεία, όλα όσα προβλέπει ο νόμος, υπήρχαν.

    Από εκεί και πέρα τα θέμα προχώρησε στην Ε.Ο.Ε. ο κ. Φιλάρετος, δεδομένου ότι υπήρχαν οι αναγνωρίσεις από τις αντίστοιχες Διεθνείς Ομοσπονδίες. Άρα όλες οι διαδικασίες έγιναν νομότυπα.

    Θα μπορούσα να σας πω, αν ήθελα να συμμετάσχω στο παιχνίδι της έκρηξης, πώς μετείχαν το 2000, άλλες τέσσερις Ομοσπονδίες, που είχε συστήσει τότε το ΠΑΣΟΚ, με πολύ χειρότερες διαδικασίες, αν κριθεί το επίπεδο δράσεων τους και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε τότε, από τους σημερινά φερόμενους ως ανθρώπους που σκέφτονται το Αθλητικό και Ολυμπιακό ιδεώδες.

    Λέω λοιπόν ότι και σήμερα, αν θέλουν να συνέλθουν, υπάρχει δρόμος. Φαίνεται όμως ότι έχουν επιλέξει δυστυχώς την οδό της κομματικής σύγκρουσης.

    Εγώ πάντως, εκείνο το οποίο θέλω αυτή τη στιγμή είναι να κάνω μία έκκληση. Όλοι να φροντίσουν να δουν ως κεντρικό στόχο την πρόοδο του αθλητισμού και όχι την πρόοδο του κόμματός τους.

    [18] Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΥΠ.ΕΞ. ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

    Ιερουσαλήμ, 12 Φεβρουαρίου 2005 (18:21 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, πρόκειται να επισκεφθεί αύριο (Κυριακή) τη Βρετανία και τη Γαλλία επιζητώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη των δύο χωρών στην πρόταση του εβραϊκού κράτους να χαρακτηρισθεί η λιβανική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατική οργάνωση», όπως μετέδωσε σήμερα η ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία.

    Η προσπάθεια του κ. Σαλόμ θα εστιασθεί στο να πείσει τις δύο χώρες να συγκατανεύσουν στο αίτημα που υπέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση προς την ΕΕ να συμπεριλάβει την οργάνωση στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, στον οποίο έχουν περιληφθεί εξάλλου και παλαιστινιακές ομάδες, όπως οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση από πλευράς Ισραηλινού ΥΠ.ΕΞ. για την επίσκεψη του Σαλόμ.

    [19] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CNN

    Ουάσινγκτον, 12 Φεβρουαρίου 2005 (15:57 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε τελικώς ο διευθυντής ενημέρωσης του αμερικάνικου τηλεοπτικού δικτύου CNN, Ίζον Τζόρνταν λόγω δηλώσεων που αφορούσαν τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    Η «διαμάχη» για το περιεχόμενο των δηλώσεων ξέσπασε όταν ορισμένοι σύνεδροι στο πρόσφατο οικονομικό φόρουμ του Νταβός είπαν ότι ο κ.Τζόρνταν δήλωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα έθεσαν σκοπίμως στο στόχαστρό τους δημοσιογράφους στο Ιράκ.

    Ο κ.Τζόρνταν διέψυσε με επιστολή του τους εν λόγω ισχυρισμούς αλλά παραδέχτηκε ότι δεν ήταν απολύτως σαφής. Είπε πάντως ότι αποφάσισε να παρατηθεί -μετά από 23 χρόνια εργασίας-προκειμένου να μην υποστεί πλήγμα το CNN αδίκως». Ο κ. Τζόρταν ήταν κατηγορηματικός στην επιστολή του σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις του, όπου υπογράμμισε ότι ουδέποτε εννόησε ότι οι αμερικάνοι στρατιώτες σκότωσαν δημοσιογράφους λειτουργώντας με σκοπιμότητα και όχι από λάθος.

    Πάντως, οι υπεύθυνοι για την οργάνωση του Φόρουμ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνεδρίασης, εξηγώντας ότι περιέχει πρόκειται για ομιλίες «off the record».

    [20] 80 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 12 Φεβρουαρίου 2005 (12:27 UTC+2)

    Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πακιστάν όπου περίπου 20.000 άνθρωποι βρίσκονται σε δεινή θέση από τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 16 χρόνων ενώ ο αριθμός των θυμάτων από την πτώση φράγματος έφτασε στους 80 και οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 400, ανακοίνωσαν οι Αρχές στη νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουχιστάν.

    «Οι άνδρες της ακτοφυλακής έχουν μέχρι στιγμής ανασύρει τις σορούς 80 ατόμωνενώ 400 αγνοούνται», είπε ο υπουργός Σερ Ίαν Μπαλούχ.

    Σε διάφορα σημεία της χώρας συνολικά έχουν πεθάνει 50 άνθρωποι από τις κατολισθήσεις και την κατάρρευση σπιτιών που προκάλεσαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις και το χιόνι των τελευταίων δύο εβδομάδων.

    Ομάδες διάσωσης μεταφέρουν φάρμακα, τροφή και σκηνές για τους επιζώντες κοντά στο Πασνι.

    Αξιωματούχοι στην επαρχία Μπαλουχιστάν ανακοίνωσαν ότι πέντε χωριά καταστράφηκαν από την κατάρρευση του φράγματος του Σαντικόρ, κοντά στο Πάσνι, που βρίσκεται περίπου 650 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, την Κουέτα.

    [21] ΕΚΡΗΞΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τιφλίδα, 12 Φεβρουαρίου 2005 (10:14 UTC+2)

    Έκρηξη από χειροβομβίδα σημειώθηκε έξω από το σπίτι αμερικάνου διπλωμάτη στην πρωτεύουσα της Γεωργίας αργά το βράδυ της Παρασκευής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η γυναίκα του αμερικάνου διπλωμάτη και το παιδί του, που ήταν οι μόνοι άνθρωποι στο σπίτι εκείνη την ώρα πάντως, είναι σώοι και αβλαβείς.

    Η χειροβομβίδα έπεσε μέσα στην αυλή ιδιωτικού σπιτιού σε συνοικία διπλωματών στο κέντρο της Τιφλίδας. Η αμερικάνικη πρεσβεία δεν έχει ακόμη προβεί σε ανακοινώσεις.

    [22] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2005 (18:36 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2005 το συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής της Βαρουσιάδου Δωροθέας.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στις 20:30 στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24).

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου και θα λειτουργεί από 10:00 - 13:30 και από 18:00 - 20:30 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

     


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 12 February 2005 - 19:13:40 UTC