Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ
  • [02] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΔΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
  • [03] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [04] ΜΕ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΛΜΑ ΤΟ ΧΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 3.000 ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
  • [06] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΛΥΟΣ
  • [08] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
  • [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΟ ΣΑΤΕ
  • [11] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ
  • [12] ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  • [13] ΚΡΙΣΙΜΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [14] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ
  • [15] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [16] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΡΙΝΕΙ Η ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ
  • [17] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ
  • [18] "MAYΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [19] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ
  • [20] ΑΥΡΙΟ Η 17η ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [21] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΕΦΗΒΩΝ
  • [22] Ο Β. ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [23] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [24] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΤ'...ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ VOLKSBANK IDEAL ΣΤΗΝ
  • [25] ΣΤΟΥΣ 61 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
  • [26] ΑΜΠΑΣ: ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΤΟΣ 24ΩΡΟΥ
  • [27] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [28] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΡΙ
  • [29] ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΤΟ ΜΑΪΟ
  • [30] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΜΑΪΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ
  • [31] Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [32] 300 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
  • [33] Η ΟΠΕΡΑ "ΜΟΜΟ" ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.
  • [34] "ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΤΑ ΖΩΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ GOETHE

  • [01] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (14:24 UTC+2)

    Κινδύνους εγκυμονούν οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα. Από το πρωί δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν, διαφημιστικές πινακίδες ξηλώθηκαν και καταπλάκωσαν οχήματα, μεγάλες περιοχές της Αττικής έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές στη μαρίνα Ζέας και τη Γλυφάδα όπου αποκόπηκαν οι κάβοι θαλαμηγών.

    Στη μαρίνα Ζέας ένας άνδρας που βρισκόταν πάνω σε δεμένη θαλαμηγό έχασε την ισορροπία του και τραυματίστηκε, ενώ μία γυναίκα χτύπησε ελαφρά στο κέντρο της Αθήνας από κλαδί δέντρου που έσπασε και έπεσε στο έδαφος.

    Εξαιτίας του καιρού συγκρούστηκαν ένα περιπολικό της τροχαίας Μαλακάσας και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο στο 49ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ο οδηγός του Ι.Χ. και ένας τροχονόμος.

    Επίσης, στο 40ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας ο οδηγός νταλίκας έχασε τον έλεγχο λόγω του αέρα και το όχημα ανετράπη. Στην αυλή του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου της Χαλκίδας ξεριζώθηκε δέντρο χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος από τους μαθητές.

    Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στην παραλία του Ναυπλίου. Από τη θαλασσοταραχή παρασύρθηκαν τραπέζια και καθίσματα, ενώ σκίστηκαν τέντες καταστημάτων. Οι μαθητές του λυκείου Ναυπλίου προχώρησαν σε διήμερη αποχή καθώς από τον δυνατό αέρα ξηλώθηκε μία πόρτα.

    Καταστροφές υπήρξαν και στο λιμάνι του Λαυρίου. Από τα τεράστια κύματα βούλιαξαν 15 μικρά σκάφη, δύο επιβατηγά πλοία που ήταν πρυμνοδετημένα συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ενώ παρασύρθηκε ένα ιστιοπλοϊκό.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και να αποφεύγουν παραλίες ή μέρη όπου υπάρχουν πινακίδες και δέντρα.

    [02] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΔΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (13:51 UTC+2)

    ’δικες χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τις επιθέσεις εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου.

    Ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις επιθέσεις στον Αρχιεπίσκοπο δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι άδικες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και ελπίζω ότι δεν θα συνεχιστούν».

    [03] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (14:30 UTC+2)

    Πολύ σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα τη συμβολή της στην ολοκλήρωση της Ευρώπης.

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Η Συνταγματική Συνθήκη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Κυβέρνηση, συνεπής με την όλη ευρωπαϊκή πορεία της Νέας Δημοκρατίας, φέρνει το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συνθήκης στη Βουλή το συντομότερο δυνατό, πολύ πιο σύντομα από άλλες χώρες. Αποδεικνύουμε έτσι έμπρακτα ότι η Ελλάδα και η Κυβέρνηση θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία αφορά όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη".

    [04] ΜΕ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΛΜΑ ΤΟ ΧΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 3.000 ΜΟΝΑΔΕΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (16:51 UTC+2)

    Μ' ένα ανοδικό άλμα της τάξης του 2,20%, που σημείωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), διέσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 3.000 μονάδων, και αναρριχήθηκε στις 3.013,41. Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης κινήθηκε από τις 2.968,04 έως τις 3.014,56 μονάδες.

    Τη μεγάλη σημερινή ώθηση στην ελληνική κεφαλαιαγορά έδωσαν τα σημαντικότατα κέρδη των τραπεζικών μετοχών, εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν οι ευνοϊκές εκθέσεις ξένων οίκων, αλλά και η θετική αντίδραση, τόσο των τηλεπικοινωνιακών τίτλων, όσο και των μετοχών των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

    Απόλυτα ικανοποιημένοι από την εικόνα της Σοφοκλέους δήλωναν άλλωστε και οι ειδικοί. Μάλιστα, διατύπωναν την εκτίμηση ότι η ανοδική κίνηση ενδέχεται να συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες, με αρωγούς τα αποτελέσματα εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, μερίδα αναλυτών, δεν απέκλειαν διορθωτική κίνηση, με δεδομένο ότι την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ στα παράγωγα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αυξημένος ήταν σήμερα και ο όγκος των συναλλαγών, που έφθασε στο ποσό των 254,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 5.719.476,24 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της ΕΤΕ, ύψους 1.893.570,00 ευρώ, στα 26,67 ευρώ.

    Θετικό καταγράφηκε επίσης και το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 197 να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 88 πτωτικών και 143 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΑΤΤΙ ΚΑΤ (+17,19%) και ΒΙΣ (+9,09%). Στον αντίποδα, στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των ΑΛΥΣΙΔΑ (-11,37%) και ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (-10,20%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Με θετικό πρόσημο και, μάλιστα, με κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας, τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Eurobank Mid 50 ενισχύθηκε κατά 0,90%.

    Θετικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, που έτρεξε με ρυθμό της τάξης του 2,64% και με αιχμή του δόρατος τις έντονες τοποθετήσεις στις τράπεζες (+3,16%), αλλά και το ανοδικό άλμα των τηλεπικοινωνιών (+1,36%).

    Τα κέρδη των τραπεζών αντανακλώνται στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για μετοχές των ΑΤΤΙΚΗΣ (+4,51%), ASPIS (+4,35%), ΕΓΝΑΤΙΑ (+4,32%), ΕΤΕ (+4,29%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+3,82%), EFG (+2,55%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (+2,39%) και ALPHA BANK (+2,35%).

    Η άνοδος στις τηλεπικοινωνίες είναι απόρροια της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΟΤΕ (+2,04%) και COSTMOE (+0,53%), που αντιστάθμισαν και τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΛΑΝ ΝΕΤ (-2,58%) και FORTHNET (-0,40%).

    Κατά 2,37% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης, έναντι κερδών 1,15% για τον Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και 1,12% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Σε ανοδικό κανάλι κινήθηκαν και οι περισσότεροι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση δύο από αυτούς, οι οποίοι με τη λήξη των συναλλαγών έφεραν αρνητικό πρόσημο. Πρόκειται για τους κλάδους του λιανικού εμπορίου (-0,73%) και των τροφίμων και ποτών (-0,27%).

    Επικεφαλής των ανοδικών τέθηκε ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, καταγράφοντας ποσοστιαία κέρδη 2,35%, εξέλιξη που οφείλεται στις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών FHL MERMEREN (+8,14%) και ΤΙΤΑΝ (+3,86%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των βιομηχανιών (+2,04%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+1,61%), των διυλιστηρίων (+1,56%), των βασικών μετάλλων (+1,50%), του χονδρικού εμπορίου (+1,30%), της κλωστοϋφαντουργίας (+1,15%), των κατασκευαστικών (+1,13%) και των ειδών-λύσεων πληροφορικής (+1,09%).

    Κατά 0,90% ενισχύθηκε ο δείκτης των επενδύσεων και ακολούθησαν οι κλάδοι των ασφαλειών (+0,71%), της παράλληλης αγοράς (+0,43%), της πληροφορικής (+0,41%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,37%) και της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+0,36%).

    [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

    Ηγουμενίτσα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας συνελήφθη χθες το βράδυ ένας αλλοδαπός, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, έφερε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.

    Ο συλληφθείς αναμενόταν να προσαχθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

    [06] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε ειδική εκδήλωση - συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο (Τετάρτη), 16 Φεβρουαρίου, στις 13.00, στο Μουσείο Μπενάκη - νέο κτίριο, (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου), θα απονείμει τα βραβεία του Διαγωνισμού Ιδεών για Νέους Αρχιτέκτονες, για τη διαμόρφωση και το χαρακτήρα των γραφείων του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος σε όλη την Ελλάδα.

    Προηγουμένως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ιωνίας, στις 11 π.μ., στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 3η Ημέρα Εθνικού Διαλόγου με θέμα το Περιβάλλον.

    [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΛΥΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Το πιλοτικό πρόγραμμα για την περιβαλλοντική διαχείριση ιλύος (λάσπης που προκύπτει από τα αστικά λύματα) του βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».

    Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ζουρνάς, η βιολογική ιλύς μεταφέρεται σε ειδική μονάδα στους Ταγαράδες, όπου ανακατεύεται με αδρανή υλικά και υπολείμματα από κλαδέματα (γκαζόν, ροκανίδια, ξύλα, κλαδιά, φύλλα κλπ) με αποτέλεσμα να προκύπτει υλικό (στη μορφή του χώματος), χωρίς οσμές ή στοιχεία επικίνδυνα για το περιβάλλον.

    Από το Σεπτέμβριο έχει επιτευχθεί η «παραγωγή» 2.000 τόνων τέτοιου υλικού το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί είτε για την ανάπλαση του χώρου ταφής απορριμμάτων των Ταγαράδων, είτε θα αποδοθεί σε Δήμους για να χρησιμοποιηθεί σε κήπους, πάρκα ή πρανή δρόμων.

    Ο κ. Ζουρνάς τόνισε ότι το εδαφολογικό υλικό που προκύπτει θα χρησιμοποιηθεί μετά τον Απρίλιο, αφού πρώτα ελεγχθεί η συμπεριφορά του στο περιβάλλον.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η διαχείριση της ιλύος έχει αναδειχθεί σε σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, καθώς εάν δεν πραγματοποιηθεί με σύγχρονες περιβαλλοντικές μεθόδους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά το ποσό των 743.109 ευρώ από το πρόγραμμα της ΕΕ Life-Enviroment.

    [08] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Ο Συνασπισμός, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η σημερινή απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος «με διαδικασίες εξπρές ακυρώνουν τη λαϊκή συμμετοχή και έχουν βαθύτατο αντιδημοκρατικό χαρακτήρα, ενώ το χρονικό όριο στην Ε.Ε. είναι η 1/11/2006».

    Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει το αίτημά του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, σχετικά με την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος, έχει ως εξής:

    «Η κυβέρνηση μονομερώς αποφάσισε να προχωρήσει σε εσπευσμένη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος. Όπως είναι γνωστό, το χρονικό όριο στην ΕΕ. είναι η 1/11/2006.

    »Επειδή η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη θα καθορίζει την πορεία της Ευρώπης και της χώρας μας για δεκαετίες, είναι απόλυτα αναγκαίες διαδικασίες ουσιαστικού και ισότιμου διαλόγου, που θα εξασφαλίζουν την ανάγκη λαϊκής συμμετοχής και κυριαρχίας, που είναι συνυφασμένες ιστορικά και πολιτικά με κάθε έννοια Συντάγματος.

    »Οι διαδικασίες 'εξπρές' που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ακυρώνουν τη λαϊκή συμμετοχή και έχουν βαθύτατο αντιδημοκρατικό χαρακτήρα.

    »Ο ΣΥΝ τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επικύρωση χωρίς να έχει προηγηθεί πλατιά συζήτηση και ενημέρωση του ελληνικού λαού, χωρίς να ανοίξουν τα ΜΜΕ ουσιαστικές συζητήσεις με ισότιμη έκφραση των διαφορετικών απόψεων.

    »Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας συμμετοχής του λαού, θα πρέπει να είναι η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    »Μας προξενεί κατάπληξη ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει μιλήσει για Δημοψήφισμα, δεν πράττει απολύτως τίποτα σ' αυτή την κατεύθυνση και σιωπηρά συναινεί στις διαδικασίες 'εξπρές'.

    »Ταυτόχρονα, μάς προξενεί κατάπληξη, ότι το ΚΚΕ, παρά την αντίθεσή του με το Ευρωσύνταγμα δεν προτείνει Δημοψήφισμα, αφήνοντας έτσι ανοικτό το έδαφος για επικύρωση του Ευρωσυντάγματος από τη Βουλή, στο πλαίσιο της δικομματικής συναίνεσης.

    »Ο ΣΥΝ άμεσα και δια του προέδρου του θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και τα κόμματα για την ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής της κοινωνίας και τελικά Δημοψηφίσματος.

    »Ο ΣΥΝ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, για την ανάγκη απόρριψης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης που θεσμοθετεί τον νεοφιλελευθερισμό, ενισχύει το δημοκρατικό έλλειμμα και εγκλωβίζει την Ε.Ε. σε ατλαντικές σκοπιμότητες. Χρειάζεται ένα γνήσιο Σύνταγμα των λαών της Ευρώπης που θα κατοχυρώνει και θα διευρύνει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις τους, για μια Ευρώπη ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική, αυτόνομη, φεμινιστική και φιλειρηνική.

    »Ποιοι φοβούνται την κρίση του λαού με Δημοψήφισμα;», καταλήγει η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

    [09] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την εισοδηματική πολιτική του 2005, δήλωσε -μεταξύ άλλων- πως «η ανασφάλεια του πολίτη, για την οποία κάνει λόγο ο κ. Παπανδρέου, ήταν το "επίτευγμα" των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έφεραν την οικονομία στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα».

    Ολόκληρη η δήλωση-απάντηση του κ. Ρουσόπουλου στον κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

    «Η σοβαρότητα και η αξιοπιστία ταυτίζονται με την αλήθεια και βεβαίως καμία σχέση δεν έχουν με την κινδυνολογία και την αλλοίωση της πραγματικότητας που επιχειρεί ο κ. Παπανδρέου. Η ανασφάλεια του πολίτη, για την οποία κάνει λόγο, ήταν το "επίτευγμα" των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έφεραν την οικονομία στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και το απέδειξε, για ακόμη μια φορά, με την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΟ ΣΑΤΕ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Ο ΣΑΤΕ ζητάει την καλλιέργεια και ανάπτυξη μιας διαφορετικής αντίληψης στην παραγωγή των δημοσίων έργων στη χώρα μας. Αυτή η διαφορετική αντίληψη έχει ήδη γίνει πράξη με τη μεταρρύθμιση στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, η οποία έγινε μετά από συστηματικό διάλογο. Μεταρρύθμιση που συνίσταται στην ψήφιση των νέων νόμων για την ανάθεση των δημοσίων έργων και τις μελέτες, τα νέα τιμολόγια και τις νέες πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές.

    »Ειδικότερα για το νέο νόμο για την ανάθεση των δημοσίων έργων, είναι βαθιά μελετημένος και από τα πρώτα δείγματα λειτουργίας του φαίνεται ότι λειτουργεί αποτελεσματικά και υπηρετεί με απόλυτη διαφάνεια το δημόσιο συμφέρον. Πιο συγκεκριμένα:

    »Είναι ένας νόμος που δεν κάνει διακρίσεις και γι' αυτό οι συνεπείς που σέβονται τους κανόνες θα πάνε μπροστά. Οι υπόλοιποι, που είναι ασυνεπείς, ανοργάνωτοι και κινούνται με 'αεριτζίδικες μεθοδεύσεις' θα μείνουν πίσω. Αυτούς δεν τους ευνοεί ο νόμος.

    »Είναι ένας νόμος που αποτρέπει τις συμπαιγνίες, ενώ και οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να 'δώσει' ένα έργο σε κάποιον 'δικό της'. Γίνονται οι προσφορές, ανοίγουν μπροστά σε όλους και αμέσως αναδεικνύεται ο μειοδότης - ανάδοχος.

    »Ο νέος νόμος επιτυγχάνει μέχρι τώρα κατά μέσο όρο εκπτώσεις 25-26 %. Λειτούργησε αποτελεσματικά. Δεν εμφανίζονται δηλαδή οι 'φτιαχτές' και εικονικές μικρές εκπτώσεις στις οποίες οδηγούσαν οι συμπαιγνίες του 'μαθηματικού τύπου', αλλά ούτε και οι υπερβολικά υψηλές εκπτώσεις που έβγαζαν παλαιότερα οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί, επειδή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν σήμερα. Είναι αυτονόητο ότι και οι δύο αυτές περιπτώσεις του παρελθόντος, ήταν ιδιαίτερα επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον.

    »Τέλος, με τον νέο νόμο, όποια κι αν είναι η έκπτωση, ό,τι κι αν προκύψει στον ανάδοχο κατά την πορεία, ούτε το έργο κινδυνεύει να πάθει τίποτα, ούτε το δημόσιο να ζημιωθεί. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και προβλέπει την ταχύτατη (μέσα σε 2 μήνες) διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου εφόσον αυτός δεν τηρεί τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την πρόοδο του έργου. »Σ' αυτή την περίπτωση οι μεγάλες εγγυητικές επιστολές που έχει καταθέσει ο ανάδοχος εκπίπτουν υπέρ του κυρίου του έργου εξασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και το έργο ανατίθεται στον επόμενο μειοδότη.

    »Συμπερασματικά: Ο νόμος είναι εξυγιαντικός, αλλά αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι.

    »Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο να μελετήσουν όλοι πολύ καλά το νόμο και θα διαπιστώσουν ότι αυτοί που δίνουν μεγάλες εκπτώσεις είτε από κακό υπολογισμό είτε γιατί έχουν συνηθίσει 'στα παλιά', θα υποστούν πολύ αυστηρές συνέπειες. Τελείωσαν τα 'παλιά'. Η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον ένα σύστημα ανάθεσης δημοσίων έργων το οποίο χρειαζόταν εδώ και πολλά χρόνια και στο οποίο μπορεί πραγματικά να στηριχτεί η ανάπτυξη του τόπου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [11] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Εντολή για την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού παροχής βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες σκαφών που ελλιμενίζονται στη Μαρίνα της Ζέας και υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έδωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ Κ. Ζαχαρόπουλο.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες στο έργο τους ο κ. Ζαχαρόπουλος έσπευσε επιτόπου προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή υλικών καταστροφών στα σκάφη και τις υποδομές, αλλά κυρίως για την ασφάλεια της ζωής του προσωπικού και των επισκεπτών.

    [12] ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η κοινοπρακτική έκδοση του νέου 10-ετούς ομολόγου αναφοράς, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, με τοκομερίδιο 3,70.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η μεγάλη αποδοχή του νέου ομολόγου από την αγορά αποδεικνύεται από το βιβλίο προσφορών, το οποίο άνοιξε και έκλεισε την ίδια μέρα, με συνολικές προσφορές ύψους 11 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρξε κατά 2.5 φορές υπερκάλυψη της έκδοσης. Το ομόλογο τιμολογήθηκε μόλις 19 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο αναφοράς, λήξης 4 Ιανουαρίου 2015.

    Η επιτυχία της έκδοσης, όπως αναφέρεται, συνέβαλε και στη μετατόπιση της ελληνικής καμπύλης κατά 1,2 μονάδες βάσης προς τα κάτω, σε σχέση με τη γερμανική καμπύλη για τα ομόλογα 10-ετούς διάρκειας.

    Με την έκδοση, κύριοι ανάδοχοι της οποίας ήταν οι Alpha Bank, EFG Eurobank, HSBC, Merrill Lynch και Lehman Brothers, επιτεύχθηκε εκτός από τη μείωση του περιθωρίου στις 19 μονάδες βάσης, να επιμηκυνθεί κατά δύο μήνες την ημερομηνία λήξης του ομολόγου. Για το νέο ομόλογο υπήρξε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, κυρίως από Ευρώπη και ΗΠΑ. Σ' αυτούς συγκαταλέγονται ξένα funds, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρίες, συνταξιοδοτικά ταμεία, κ.λπ.

    Με δήλωσή του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας επισήμανε ότι η απόλυτη επιτυχία της έκδοσης, με τη μείωση του spread και την επιμήκυνση του χρόνου λήξης, κατέρριψε στην πράξη τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η δημοσιονομική απογραφή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των αγορών και είχε αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

    [13] ΚΡΙΣΙΜΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Συναντήσεις με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσων Χοακίν Αλμούνια, τον Επίτροπο για το Περιβάλλον Σταύρο Δήμα, τον Επίτροπο για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών Μάρκο Κυπριανού και την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ, θα έχει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin που θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα στην έδρα της ΕΕ.

    Εν όψει των Συμβουλίων, ο κ. Αλογοσκούφης δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη του Λουξεμβούργου - της χώρας που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2005 - Φέρναντ Καρτ Χάιζερ, με τον οποίο συζήτησε τα θέματα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και των Δημοσιονομικών Προοπτικών 2007-2013, που περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της Προεδρίας του Λουξεμβούργου.

    Η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin έχει ως ακολούθως:

    EUROGROUP:

    1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    -Διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος

    Η Επιτροπή υιοθέτησε στις 9 Φεβρουαρίου 2005 σύσταση για απόφαση του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 104(9) σχετικά με την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Θα συζητηθεί το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου, ενώ η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στις 17 Φεβρουαρίου.

    -Αναθεώρηση των Προγραμμάτων Σταθερότητας

    Η Επιτροπή υιοθέτησε στις 2 Φεβρουαρίου 2005 συστάσεις για γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου σχετικά με τη δεύτερη ομάδα των επικαιροποιημένων προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης, στα οποία περιλαμβάνονται τα προγράμματα έξι κρατών- μελών της Ευρωζώνης.

    2. Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε στα πλαίσια της συνεδρίασης του Eurogroup στις 17 Ιανουαρίου, η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή ασχολήθηκε, όπως της είχε ζητηθεί, με μια σειρά από συγκεκριμένα θέματα τεχνικής φύσης και διαμόρφωσε προτάσεις που θα συζητηθούν από τους Υπουργούς.

    3. ’λλα θέματα

    Αντικατάσταση ενός μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

    ECOFIN:

    1. Χρηματοδοτικό Μέσο για το Τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού

    Στο πλαίσιο του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων που συγκλήθηκε στις 7/1/2005 με σκοπό την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των συνεπειών της φυσικής καταστροφής στη ΝΑ Ασία, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η συνεργασία της Ευρωπαικής Επιτροπής με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μέσου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους υπό τον τίτλο «Χρηματοδοτικό Μέσο για το Τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού» (Indian Ocean Tsunami Facility).

    2. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    -Εξέταση αναθεωρημένων προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης.

    Κύριο θέμα συζήτησης του Συμβουλίου θα είναι η διατύπωση επίσημης γνωμοδότησης επί των αναθεωρημένων προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης του Βελγίου, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας και επί των αναθεωρημένων προγραμμάτων σύγκλισης της Δανίας, της Εσθονίας, της Μάλτας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

    -Εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμ΅ατος: Απόφαση σχετικά με την Ελλάδα βάσει του ’ρθρου 104 (9) της Συνθήκης ΕΚ.

    Το σχέδιο απόφασης που θα συζητηθεί για τον τερματισμό της κατάστασης υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα βασίζεται στη σχετική σύσταση προς το Συμβούλιο που υιοθέτησε η Ευρωπαική Επιτροπή στις 9/2/2005, με την οποία ζητείται από την Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2006.

    -Δημοσιονομικές στατιστικές.

    Στις 22/12/2004 η Ε. Επιτροπή προώθησε στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο ανακοίνωση που παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη βελτίωση της διαχείρισης του ευρωπαϊκού συστήματος των δημοσιονομικών στατιστικών. Η ανακοίνωση προβλέπει την κατάρτιση ενός σχεδίου Κανονισμού που θα ενισχύσει τη διαφάνεια στο σύστημα παραγωγής και διάδοσης των στατιστικών στοιχείων.

    3. Προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (22 - 23 Μαρτίου 2005).

    (α) Γενικές Κατευθύνσεις Οικονομικής Πολιτικής (ΓΚΟΠ) και Στρατηγική της Λισσαβόνας (ΣτΛ).

    -Δεύτερη έκθεση της Ε. Επιτροπής για την εφαρμογή των Γενικών Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής της περιόδου 2003-2005.

    -Κύρια θέματα προς εξέταση (Κey Issues Paper).

    Το έγγραφο προτεραιοτήτων που θα καταθέσει προς συζήτηση στο Συμβούλιο η Προεδρία του Λουξεμβούργου δίνει έμφαση στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Λισσαβόνας.

    -Εαρινή έκθεση της Ε. Επιτροπής για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας.

    Ενόψει της ενδιάμεσης αξιολόγησης της ΣτΛ από το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , υπό τη νέα της Σύνθεση, διατύπωσε πρόταση ανανέωσης της ΣτΛ.

    (β) Εξέταση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τελευταίας συζήτησης της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής σχετικά με την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε βάσει των προτάσεων που δημοσίευσε η Ε. Επιτροπή στις 3/9/2004.

    4.Δημοσιονομικές προοπτικές 2007 2013.

    Η οργάνωση των σχετικών διαπραγματεύσεων από την Προεδρία του Λουξεμβούργου ακολουθεί μια διαφορετική λογική και προσέγγιση από την ολλανδική και στηρίζεται στη μεθοδολογία διαπραγμάτευσης των προηγούμενων δημοσιονομικών προοπτικών, το "negotiating box". Πρόκειται για ένα πλαίσιο, εντός του οποίου θα συμπεριληφθούν τα κύρια ζητήματα και εναλλακτικές που προέκυψαν από την ολλανδική μεθοδολογία των "building blocks" και το οποίο προοδευτικά θα συμπληρώνεται ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κύριο στόχο της Προεδρίας του Λουξεμβούργου αποτελεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2005.

    [14] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ

    Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Παράταση των καταληκτικών προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους επιτηδευματίες και τους εισοδηματίες, λόγω του φόρτου εργασίας στις εφορίες και στο ΚΕΠΥΟ, που δημιουργούν η υποχρέωση υποβολής από όλους τους φορολογούμενους του εντύπου Ε9 και οι δηλώσεις αυτοελέγχου των επιτηδευματιών, προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα.

    Ειδικότερα, οι προθεσμίες άρχιζαν να τρέχουν από την 1η Μαρτίου και τώρα διαμορφώνονται από την 15η έως 30η Μαρτίου ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Επίσης, υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση από το Εθνικό Τυπογραφείο φορολογικών εντύπων Ε1 και Ε9 λόγω του όγκου τους.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2006 θα υποβληθεί για τελευταία φορά το έντυπο Ε9 από όσους φορολογούμενους φέτος θα έχουν μεταβολή στα περιουσιακά τους στοιχεία. Στο μέλλον για τις μεταβολές των στοιχείων στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα ενημερώνονται οι εφορίες από τους συμβολαιογράφους.

    Επίσης, στις αποφάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ρεγκούζας προβλέπεται ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και οι κάτοικοι του εξωτερικού που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα αλλά όχι εισόδημα από αυτά, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν το έντυπο Ε1 καθώς και το έντυπο Ε9 έως τις 15 Ιουλίου 2005.

    Εξάλλου, από την 1η Μαρτίου μειώνεται από το 1,5% στο 1% η προσαύξηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

    [15] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΝΕΑ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Μπάνια Λούκα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε, σήμερα, η κυβέρνηση του Πέρο Μπουκέιλοβιτς, η 10η κατά σειρά της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, 46 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Πέρο Μπουκέιλοβιτς, 32 κατά, ενώ υπήρχε και μία αποχή. Σε ό,τι αφορά δε το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπήρξαν 46 θετικοί ψήφοι και 33 αρνητικοί.

    Η νέα κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας αποτελείται από 16 Σέρβους, πέντε Βόσνιους και τρεις Κροάτες υπουργούς. Τέσσερις εξ' αυτών, οι Ντάρκο Ματιγιάσεβιτς (Εσωτερικών), Μίλοβαν Στάνκοβιτς (’μυνας), Μπόρις Γκάσπαρ (Εμπορίου και Τουρισμού) και Γιάσμιν Σάμαρτζιτς (Προσφύγων και Εκτοπισμένων) συμμετείχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Ντράγκαν Μικέρεβιτς.

    Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβε η Σβετλάνα Τσένιτς, υπουργός Εργασίας διορίστηκε ο Μίοντραγκ Ντέρετιτς, ενώ οι Ντράγκογιε Λάγιτς και Γκόραν Πέρκοβιτς ανέλαβαν τα «ηνία» των υπουργείων Μεταφορών και Επικοινωνιών και Γεωργίας, Δασοπονίας και Υδάτινων Πόρων αντίστοιχα. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στη νέα σερβοβοσνιακή κυβέρνηση είναι ο Μίλοβαν Πέτσελι και Οικονομίας, Ενέργειας και Ανάπτυξης ο Μίλαντιν Γκλίγκοριτς.

    Οι τρεις Κροάτες στη νέα σερβοβοσνιακή κυβέρνηση είναι οι Ζντένκα Αμπαζάγκιτς, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ίβο Κομλιένοβιτς, υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Μπόρις Γκάσπαρ.

    Συμμετέχουν επίσης πέντε Βόσνιοι και συγκεκριμένα οι: Φουάντ Τούραλιτς, υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας, Τζέραρντ Σέλμαν, υπουργός Δικαιοσύνης, Γιάσμιν Σεφέροβιτς, υπουργός Οικονομικών Σχέσεων και Συντονισμού, Γιάσμιν Σάμαρτιτς και Μοχάμεντ Λίσιτς, υπουργός Χωροτοξίας, Πολεοδομίας και Οικολογίας.

    Οι προκάτοχοι του Πέρο Μπουκέιλοβιτς στην πρωθυπουργία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας από το 1992 έως σήμερα είναι οι: Μπράνκο Ντιέριτς, Βλάντιμιρ Λούκιτς, Ντούσαν Κόζιτς, Ράικο Κάσαγκιτς, Γκόικο Κλίτσκοβιτς (δυο θητείες), Μίλοραντ Ντόντικ, Μλάντεν Ίβανιτς και Ντράγκαν Μικέρεβιτς. Ο τελευταίος παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σε αντίδραση στα μέτρα που εξήγγειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη για την αδυναμία των σερβοβοσνιακών αρχών να συνεργαστούν επαρκώς με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο Μπουκέιλοβιτς γεννήθηκε το 1946 στο Ντόμποϊ. Σπούδασε μηχανολόγος στο Σεράγεβο και στο Ζάγκρεμπ. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

    [16] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΡΙΝΕΙ Η ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ

    Λιουμπλιάνα, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του Σκοπιανού προέδρου, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων ΠΓΔΜ- Σλοβενίας διατύπωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης με τον κ. Τσερβένκοφσκι στη Λιουμπλιάνα.

    Ο κ. Γιάνσα χαιρέτισε την πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειώσει η ΠΓΔΜ στον δρόμο της ενσωμάτωσης στις ευρωατλαντικές δομές, αλλά και στη διαδικασία επίλυσης των εσωτερικών εθνοτικών της προβλημάτων.

    Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις ΠΓΔΜ- Σλοβενίας, οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσερβένκοφσκι επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της δημιουργίας ενός ελκυστικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα του, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων Σλοβένων επενδυτών.

    Αναφορικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Γιάνσα συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει ενεργή στην περιοχή έως την επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος της επαρχίας.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι είχε, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο του σλοβενικού κοινοβουλίου, Φρανς Τσουκιάτι, αλλά και τον δήμαρχος της Λιουμπλιάνα, Ντάνιτσα Σίμσιτς.

    [17] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΝΤΙΤΣ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, στις δηλώσεις που έκανε στην Πρίστινα ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Σερβίας και η προοπτική ανεξαρτητοποίησής του είναι απαράδεκτη».

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «Φωνή της Αμερικής», ο κ. Ρουγκόβα εξέφρασε τη λύπη για «την κατάχρηση της φιλοξενίας της UNMIK» από τον κ. Τάντιτς και εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές του Σέρβου προέδρου δεν θα έχουν κανέναν αντίκτυπο στη διεθνή πολιτική σκηνή ως προς την προοπτική ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.

    «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το Κοσσυφοπέδιο, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της προόδου και της εδραίωσης μιας δημοκρατικής και σύγχρονης κοινωνίας κι ενός κράτους, που θα αποτελέσει την πατρίδα για όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουγκόβα.

    [18] "MAYΡΗ ΛΙΣΤΑ" ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Αναστάτωση προκάλεσαν στους δικαστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ, οι φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες, η Ουάσιγκτον φέρεται να καταρτίζει "μαύρη λίστα" για τους σκοπιανούς δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι αποδεδειγμένα εμποδίζουν το έργο της δικαιοσύνης.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, στη "μαύρη λίστα" θα περιλαμβάνονται ονόματα εν ενεργεία δικαστών, οι οποίοι χειρίστηκαν μεγάλες υποθέσεις κατάχρησης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, στις οποίες εμπλέκονται κυρίως αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης VMRO-DPMNE. Πολλές δε από αυτές, όπως επισημαίνουν τα δημοσιεύματα, δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα εξαιτίας κωλυσιεργιών των δικαστών που τις χειρίζονται.

    Οι δικαστικοί λειτουργοί παραδέχονται, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ", ότι τα δικαστήρια δεν είναι αποτελεσματικά, ότι η εκδίκαση των υποθέσεων δεν γίνεται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και ότι υπάρχει συσσώρευση εκκρεμουσών δικαστικών υποθέσεων, ωστόσο οι φήμες ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζει "μαύρη λίστα" προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκειά τους.

    Η υπουργός Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, Μαίρη Μλάντεφσκα-Γκεοργκίεφσκα, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν έλαβε κανένα επίσημο έγγραφο από την αμερικανική πρεσβεία στην ΠΓΔΜ, που να αποδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζει "μαύρη λίστα" για τους δικαστές.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών, Αγκίμ Μιφτάρι, σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ενέργεια των ΗΠΑ, εφόσον επαληθευθεί, δεν είναι ορθή και ότι αν υπάρχουν περιπτώσεις διαφθοράς στη δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας, στην περίπτωση που επαληθευθούν οι φήμες για "μαύρη λίστα δικαστών", έκανε λόγο η πρόεδρος της κυβερνητικής Επιτροπής Καταπολέμησης Διαφθοράς.

    Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων επισημαίνουν πάντως ότι τόσο στις εκθέσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την ΠΓΔΜ όσο και στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, διαπιστώνεται πάντοτε διαφθορά στο χώρο της δικαιοσύνης, πολιτικοποίηση των δικαστηρίων και άσκηση πολιτικών πιέσεων στους δικαστές.

    [19] ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Ενισχυμένη εμφανίζεται η δημοτικότητα του Ρουμάνου πρόεδρου Τράιαν Μπασέσκου αυτή την περίοδο, ένα μήνα μετά την εκλογή του στο αξίωμα σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε μετά από αίτημα του πρώην κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από τις 4 μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, το 70% των ερωτηθέντων έχει εμπιστοσύνη στον Μπασέσκου ενώ λιγότερο από το 20% εκδήλωσαν προτίμηση στον πρώην πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε και στον πρώην πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου. Συγκεκριμένα το 71,28% προτιμάει τον Μπασέσκου, μόνο το 17,53% εμπιστεύεται τον Ναστάσε και το 16,14% τον Ιλιέσκου.

    Σημειώνεται επίσης ότι ο κυβερνών συνασπισμός Φιλελεύθερων - Δημοκρατικών θα κέρδιζε αν διεξάγονταν γενικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή αφού το 72,7% απάντησαν ότι θα τον ψήφιζαν.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΑΥΡΙΟ Η 17η ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:27 UTC+2)

    Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ ξεχωρίζει στην αυριανή 17η εμβόλιμη αγωνιστική της Α1 μπάσκετ ανδρών. Η αναμέτρηση θα γίνει στο κλειστό του Κορυδαλλού και όχι στο ΣΕΦ με τον ΠΑΟΚ να επιδιώκει τη νίκη παρά το γεγονός ότι στην σύνθεσή του δεν θα έχει τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, αν και ταλαιπωρείται από αιμάτωμα στο δεξί χέρι, θα αγωνιστεί κανονικά, ενώ στην αποστολή θα συμπεριληφθεί και ο νεαρός Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Από την άλλη οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της κούρασης, αφού τα συνεχόμενα παιχνίδια δεν άφησαν χρόνο στους παίκτες να αναλάβουν δυνάμεις.

    Στο μεταξύ, χωρίς τον Χρήστο Ταπούτο υποδέχεται ο Ηρακλής τον ΠΑΟ. Στόχος των παικτών του Ηρακλή είναι μια καλή εμφάνιση και η εξασφάλιση του ροζ φύλλου αγώνα. Στο κλειστό του Γαλατσίου η ΑΕΚ υποδέχεται τον Μακεδονικό που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Εύκολο απόγευμα αναμένεται να έχει ο Αρης στο Αλεξάνδρειο όπου υποδέχεται την Ολύμπια Λάρισας.

    Το πρόγραμμα της εμβόλιμης αγωνιστικής είναι:

    Αμαλιάδας (16:30) Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδα-ΜΕΝΤ (Σχινάς-Τζάμος-Ταβουλαρέας)

    Δ. Τόφαλος (17:00) Απόλλων Π.-Πανιώνιος: Τανατζής-Αφεντουλίδης-Μητσόπουλος

    Πανελληνίου (17:00) Πανελλήνιος-Μαρούσι: Χριστοδούλου-Ηλιόπουλος-Ψαριανός

    Γαλατσίου (17:00) ΑΕΚ-Μακεδονικός: Ζαβλανός-Αναστόπουλος-Παπαδόπουλος Γ.

    Ιβανώφειο (17:00) Ηρακλής-ΠΑΟ: Καρούσης-Μαχαιριανάκης-Σταματόπουλος

    Κορυδαλλού (17:00) Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Βορεάδης-Μαστραφτσής-Τσούντσουρας

    Αλεξάνδρειο (19:15) ’ρης-Ολύμπια Λάρισας: Κορομηλάς-Δροσόπουλος-Κορομηλάς Ηλ.

    [21] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Η Ελλάδα Α' κέρδισε στο πρώτο της παιχνίδι την δεύτερη ελληνική ομάδα (Ελλάδα Β') με 27-13 και έτσι ξεκίνησε με νίκη τις υποχρεώσεις της στη 2η Μεσογειάδα εφήβων (γεννημένων τα έτη '88-'89). Η αναμέτρηση είχε διάρκεια τριών 20λέπτων και έγινε παρουσία 500 θεατών, δείχνοντας ότι οι κάτοικοι της Πιερίας βρίσκονται κοντά στο χάντμπολ. Τα 20άλεπτα: 10-3, 20-10, 27-13.

    Διαιτητές της αναμέτρησης ήταν οι κ.κ. Ανδρέου και Παναγίδης από τη Κύπρο.

    ΕΛΛΑΔΑ Α' : Παπανίκος 1, Παλάσκας, Τζιουβάρας 2,Αρναούτης 4, Σιμιτζής 1, Μανουσέλης, Γρηγοράκης 2, Γκόγκας 5, Τούτσης, Οικονόμου, Φατούρος 3, Τάτσος 1, Λούσης, Μίτσικας 1, Γεωργίου, Χατζηγεωργίου 5.

    ΕΛΛΑΔΑ Β': Ιωαννίδης, Ρεμπελάκος, Καργάκης, Κόκκας 1, Νταλαμάγκας 1, Χένος, Καράγκελος, Βασιάδης 1, Μάτζος 3, Χατζηαγαπίου 2, Λαγούδης, Λιμπούδης 1, Τζιμούρτος 2, Σαμαράς 2, Μπομπόρας.

    «Είμαι χαρούμενος που 38 παιδιά της εθνικής ομάδας δίνουν εδώ στους αγώνες το μέτρο της αξίας τους και έχουν το όνειρο να φτάσουν αλλά και να ξεπεράσουν τους σημερινούς διεθνείς αθλητές οι οποίοι έφτασαν στη μεγάλη καταξίωση της κατάκτησης της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς αγώνες και στο Μουντιάλ της Τυνησίας. Το ζητούμενο είναι να γίνουν πρώτα σωστοί αθλητές. Και αυτό είναι ο πρώτος στόχος μας», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Παναγιώτης Ιατρούδης.

    [22] Ο Β. ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (18:56 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου εν όψει των 12ων Βαλκανικών Αγώνων κλειστού στίβου που θα γίνουν αύριο στο στάδιο της Παιανίας παραχώρησε σήμερα στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ η διοίκηση της ελληνικής ομοσπονδίας που είναι για μία ακόμη χρονιά και η διοργανώτρια αρχή.

    Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και της ABAF Βασίλης Σεβαστής, ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας Κώστας Σπανίδης, ο τεχνικός σύμβουλος Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, ο υπεύθυνος δημοσίων και διεθνών σχέσεων, Λάμπρος Παπακώστας και η αθλήτρια Μαρία Παπαδοπούλου.

    «Με τα γνωστά προβλήματα που όλοι ξέρετε τις προηγούμενες εβδομάδες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το περασμένο σαββατοκύριακο η περίοδος του κλειστού στίβου σε ότι αφορά τις κύριες αγωνιστικές εκδηλώσεις για τη φετινή μεταολυμπιακή χρονιά. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το σαββατοκύριακο διεξήχθη με πολύ καλές εντυπώσεις. Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά την ουσιαστική, καθοριστική παρέμβαση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Κώστα Κουκοδήμου στην επίλυση τελικά των μεγάλων προβλημάτων που δυστυχώς αντιμετωπίσαμε και φέτος. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φαίνεται ότι ο ελληνικός στίβος πραγματικά έχει χρυσές εφεδρείες και εναλλακτικές δυνάμεις και σε ότι αφορά αθλητές που στο παρελθόν αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα όπως ο Κώστας Ζαλαγκίτης αλλά και αθλητές- αθλήτριες της νέας γενιάς όπως ο Κώστας και ο Γερβάσιος Φιλιππίδης, ο Λούης Τσάτουμας και μία σειρά ακόμη αθλητών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Σεβαστής και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε στη μεταολυμπιακή περίοδο με καλές πιστεύω προοπτικές σε ότι αφορά το έμψυχο δυναμικό, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε ένα πλούσιο δυναμικό αθλητών υψηλού επιπέδου έτσι όπως καταγράφηκε μέσα από τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους πλαισιώνουν και αθλητές της νεότερης γενιάς. Όλα δείχνουν και θα ολοκληρωθεί η εικόνα τόσο αύριο στους Βαλκανικούς Αγώνες όσο και την Κυριακή στο διεθνές μίτινγκ «Αθήνα 2005», ότι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού της Μαδρίτης θα δούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις προοπτικές των αθλητών μας, παρότι τα τελευταία χρόνια την περίοδο του κλειστού στίβου δεν έχουμε βάλει πάρα πολύ υψηλούς στόχους και είναι ως ένα βαθμό θετικό και λογικό.

    Οι Βαλκανικοί Αγώνες που γίνονται για μία ακόμη χρονιά στη χώρα μας αύριο είναι οι 12οι. Η Ελλάδα αποτελεί το μόνιμο διοργανωτή αυτού του πρωταθλήματος κάθε χρόνο. Γενικώς τα Βαλκανικά Πρωταθλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αναβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό και επιτελούν τους σκοπούς για τους οποίους έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή τη σύσφιξη των σχέσεων των αθλητών αλλά και των ομοσπονδιών των Βαλκανικών χωρών και τη δημιουργία αγωνιστικών εκδηλώσεων σε όλη τη γκάμα των ηλικιών. Έχουμε αξιόλογες συμμετοχές τόσο από την πλευρά των Ελλήνων αθλητών, όσο και από τις άλλες βαλκανικές χώρες.

    Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες αθλητές και τους προπονητές τους καλή δύναμη και να μας χαρίσουν όπως πάντα σημαντικές επιτυχίες στις επόμενες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

    Κλείνοντας θέλω να απευθύνω έκκληση στην Πολιτεία να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις διεργασίες εκείνες που θα αποδώσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προπονητικές και αγωνιστικές στον ελληνικό αθλητισμό λειτουργικές και άρτιες διότι έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις. Να κάνω επίσης έκκληση η προσέγγιση της κυβέρνησης στα ζητήματα χρηματοδότησης των φορέων του αθλητισμού να μην έχει σημαντικές αποκλίσεις και περιορισμούς όπως μέχρι τώρα. Έχω ξαναπεί ότι δεν νομίζω πως διοργανώσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες για να αποσταθεροποιήσουμε ή να υποβαθμίσουμε τον ελληνικό αθλητισμό μεταολυμπιακά και πιστεύω ότι και με την ολοκλήρωση της ανάδειξης της νέας ηγεσίας στην Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή θα μπορέσουμε όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες και η ΕΟΕ να δημιουργήσουμε σύντομα, άμεσα το πλαίσιο εκείνο του διαλόγου με την Πολιτεία το οποίο θα αρχίσει να βάζει τις πρώτες βάσεις και να διαγράφει τα πλαίσια μέσα στα οποία ο ελληνικός αθλητισμός θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια».

    [23] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (18:45 UTC+2)

    Την Πέμπτη μεταβαίνει στην Καέν της Γαλλίας η εθνική ομάδα Αρσης Βαρών προκειμένου να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τους αθλητές που αναμένεται να διεκδικήσουν θέσεις στο βάθρο είναι ο Μουζενίδης στα 62κ., ο Παπαγερίδης και Αναστασιάδης στα +105κ., η Μαρία Ντόβα στα 63κ. και η Κατσίδη Θεανώ στα +75κ.

    Η αποστολή είναι: ΑΝΔΡΕΣ: Χατζίδης Χάρης (56κ.), Μουζενίδης Χάρης (62κ.), Δεμελίδης Ελ. (77κ.), Αβραμίδης Π. (77κ.), Ανδρίτσος Αν. (85κ.), Βελιανίτης Δημ. (94κ.), Παπαγερίδης Δημ. (+105κ.), Αναστασιάδης Παν. (+105κ). ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Χρ. Φιλανδριανού (48κ.), Μαρία Ντόβα (63κ.), Παναγιωτίδου Μαρία (63κ.), Κουρτελίδου Ελένη (69κ.), Αρτεμις Θεριάκη (69κ.), Αγγελική Αδάμου (75κ.), Θεανώ Κατσίδη (+75κ.).

    Αρχηγός της αποστολής είναι το μέλος του Δ.Σ, Αντώνης Ταμουτσίδης και συνοδός το μέλος του ΔΣ, Ελένη Δεσκάτα.

    [24] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΤ'...ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ VOLKSBANK IDEAL ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους... οιωνούς η προετοιμασία του ποδηλάτη Βασίλη Αναστόπουλου μαζί με την επαγγελματική του ομάδα την Volksbank Ideal στην Ολυμπία. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στην πόλη της Ηλείας δυσχεραίνουν το έργο των αθλητών, όπως επισημαίνει ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης: «Στις δυο αυτές πρώτες μέρες της προετοιμασίας μας έχουμε συναντήσει πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Βρέχει συνεχώς, ενώ οι ισχυροί άνεμοι μας δυσκολεύουν αρκετά την ώρα της προπόνησης» τονίζει ο Ελληνας αθλητής και συμπληρώνει: «Ελπίζω να βελτιωθούν οι συνθήκες τις επόμενες μέρες, για να μπορέσουμε να βγάλουμε με επιτυχία το προπονητικό πρόγραμμά μας. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για τον πρώτο επίσημο αγώνα της νέας περιόδου, που θα γίνει στις 6 Μαρτίου στην Ελβετία».

    [25] ΣΤΟΥΣ 61 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Τεχεράνη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (19:28 UTC+2)

    Τουλάχιστον 61 άτομα σκοτώθηκαν και 296 τραυματίστηκαν από την χθεσινή πυρκαγιά σε τέμενος της Τεχεράνης, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Από τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα πιθανολογείται ότι κάποια βλάβη στο σύστημα θέρμανσης προκάλεσε την πυρκαγιά, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [26] ΑΜΠΑΣ: ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΤΟΣ 24ΩΡΟΥ

    Τελ Αβιβ, 15 Φεβρουαρίου 2005 (18:52 UTC+2)

    Μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι θα έχει σχηματιστεί "εντός 24 ωρών", δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Κορέι στη Ραμάλα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οκτώ νέοι υπουργοί θα μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

    [27] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 15 Φεβρουαρίου 2005 (18:05 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στη βορειοανατολική Ινδία. "Σημειώθηκε σεισμός και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους από τα σπίτια τους πανικόβλητοι", δήλωσε στο Ρόυτερς αξιωματικός της αστυνομίας, από το Σίλονγκ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Μεγκαλάγια. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    [28] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΡΙ

    Παρίσι, 15 Φεβρουαρίου 2005 (17:25 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Ραφίκ αλ-Χαρίρι σκοτώθηκε πιθανόν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Φράντζιε. Όπως ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το αυτοκίνητο, το οποίο μετέφερε τη βόμβα που σκότωσε τον Χαρίρι στη δυτική Βηρυτό φαίνεται ότι εκινείτο και προσέγγισε το στόχο του πριν ακολουθήσει η έκρηξη, σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ιλί Φερτζέλι επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός υπόπτου για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον Χαρίρι και σε 14 άτομα.

    [29] ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Παρίσι, 15 Φεβρουαρίου 2005 (17:16 UTC+2)

    Οι βουλευτικές εκλογές στο Λίβανο θα διεξαχθούν όπως προβλέπεται τον Μάιο παρά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Σουλεϊμάν Φράντζιε, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα το γαλλικό αίτημα για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για το φόνο του Χαρίρι.

    [30] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΜΑΪΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ

    Καλιφόρνια, 15 Φεβρουαρίου 2005 (21:02 UTC+2)

    Ο Αμερικανός τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον, που δικάζεται στη Σάντα Μαρία (Καλιφόρνια) για σεξουαλική κακοποίηση 13χρονου, ένοιωσε αδιαθεσία και εισήχθη στο τμήμα έκτακτων περιστατικών του τοπικού νοσοκομείου, ανακοινώθηκε από τον δικαστή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Με ενημέρωσαν ότι ο Μάικλ Τζάκσον ένοιωσε αδιαθεσία. Έτσι, διακομίστηκε στο τμήμα εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου Μάριαν", δήλωσε κατά την επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικαστής Ρόντνεϊ Μέλβιλ. Αργότερα, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο Τζάκσον "έχει γρίπη".

    [31] Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (14:45 UTC+2)

    Τα βιβλία του "Κωνσταντινούπολη" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και "Το μενού των φαντασμάτων" από τις εκδόσεις Πατάκη θα παρουσιάσει την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στις 8.00 το βράδυ, ο Γιάννης Ξανθούλης. Θα μιλήσει ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

    Στο βιβλίο "Κωνσταντινούπολη" ο συγγραφέας περιδιαβαίνει την Πόλη, ανθολογώντας κείμενα που ανασυνθέτου την εικόνα της σε ένα γοητευτικό τόμο που περιλαμβάνει φωτογραφίες του Ara Guler.

    Στο "Μενού των φαντασμάτων", που ανήκει στη σειρά "Η κουζίνα του συγγραφέα", τα αυτοβιογραφικά στοιχεία είναι κυρίαρχα. Ο Ξανθούλης με βιτριολικό κέφι ανακεφαλαιώνει τα πεπραγμένα μιας παιδικής ηλικίας που δεν λέει να τελειώσει.

    Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, στον Εβρο, από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε δημοσιογραφία και σχέδιο. Από το 1969 εργάζεται ως δημοσιογράφος και χρονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο. Ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο. Εγραψε και εικονογράφησε παιδικά βιβλία. Μερικά από αυτά: Μέσα στο νερό δασκάλα, Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο, Ο μάγος με τα χρώματα, Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα. Το 1981 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα "Ο μεγάλος θανατικός". Ακολούθησαν: Οικογένεια Μπες - Βγες, Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα, Ο Σόουμαν δεν θα ρθει απόψε, Το πεθαμένο λικέρ, Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας, Το ροζ που δεν ξέχασα, Η εποχή των καφέδων, Η Δευτέρα των αθώων, Το τρένο με τις φράουλες, ....Υστερα ήρθαν οι μέλισσες, Ο Τούρκος στον κήπο, Το ταγκό των Χριστουγέννων, όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μεταφράστηκε στα γαλλικά, ολλανδικά, ισπανικά, αγγλικά και ιαπωνικά. Ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.

    [32] 300 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (12:42 UTC+2)

    Μια δεύτερη μουσική βραδιά, στα πλαίσια του προγράμματος «Λαϊκός Χειμώνας», διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με τη διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., με κεντρικό θέμα «Στις ’κρες του Ελληνισμού».

    Πρόκειται για μια εκδήλωση γνωριμίας και επικοινωνίας των άγνωστων λαϊκών οργανοπαιχτών και τραγουδιστών από την ελληνική επαρχία και περιοχές εκτός των ελληνικών συνόρων, όπου έζησαν και άνθισαν ελληνικοί πληθυσμοί, με το κοινό της Θεσσαλονίκης.

    Θα εμφανιστούν μουσικά και χορευτικά σχήματα από την Κέρκυρα, τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, την ορθόδοξη Γκαγκαουζία, τον Καύκασο, την Κρήτη, την Κύπρο, όπως και την Προποντίδα, την Ιωνία, την Αιολία, την Καππαδοκία, τα παράλια της Σμύρνης, τη Φρυγία και τη Λυκαονία της Μικράς Ασίας.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 300 οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και χορευτές, πολλοί από τους οποίους όπως οι Πομάκοι και οι Γκαγκαβούζηδες θα εμφανιστούν για πρώτη φορά έξω από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

    Το πρόγραμμα «Λαϊκός Χειμώνας» διοργανώνεται από το 1982 και επιχειρεί να καταδείξει την επιβίωση και διάρκεια του ελληνο-ορθόδοξου πολιτισμού, μέσα από το χορό και τη μουσική.

    Εμπνευστής και επιμελητής της βραδιάς είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Μελίκης, ο οποίος δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι «στόχος είναι να δοθούν δείγματα του ελληνικού μουσικοχορευτικού πολιτισμού, σε μια βραδιά που προσπαθεί να προσεγγίσει την ιδέα της Μεγάλης Ελλάδας». Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [33] Η ΟΠΕΡΑ "ΜΟΜΟ" ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (12:23 UTC+2)

    Τη συμφωνική εκδοχή σε μορφή σουίτας της γνωστής Οπερας του Αλκη Μπαλτά, "Μόμο", θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Αλκης Μπαλτάς και αφηγήτρια θα είναι η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα των J. Haydn: Συμφωνία Νο.88, σε σολ μείζονα και Α. Μπαλτάς: "Μόμο".

    [34] "ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΤΑ ΖΩΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ GOETHE

    Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2005 (11:09 UTC+2)

    Ενας κύκλος θεατρικών σεμιναρίων, με αφορμή το ανέβασμα του θεατρικού έργου «Οι γάτες έχουν επτά ζωές», θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γερμανικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου, χορού και άλλων τεχνών Dame Blanche.

    Το σεμινάριο στοχεύει στην άσκηση των προσωπικών τρόπων έκφρασης και έχει προσκληθεί σε αυτό η συγγραφέας του έργου Jenny Erpenbeck, η οποία σπούδασε θεατρολογία και σκηνοθεσία μουσικού θεάτρου στο Βερολίνο. Από το 1991 εργάστηκε αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτη ενώ στη συνέχεια σκηνοθέτησε παραστάσεις όπερας και μουσικού θεάτρου στο Βερολίνο και το Γκρατς. Ζει στο Βερολίνο όπου εργάζεται ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το μυθιστόρημά της «Ιστορία του γερασμένου παιδιού» μεταφράστηκε το 2004 στα ελληνικά.

    «Οι γάτες έχουν επτά ζωές» είναι το πρώτο της θεατρικό έργο, που από το Μάρτιο θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Σοφούλη.

    Πρόγραμμα του σεμιναρίου:

    - Δημιουργική γραφή στο θεάτρο: Jenny Erpenbeck, συγγραφέας, σε γερμανική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά (19-20 Φεβρουαρίου, 10 -2 μ.μ.)

    - Υποκριτική: Χρύσα Καψούλη, σκηνοθέτης, ηθοποιός (22-23/2, 5-9 μ.μ.)

    - Devising, Αυτοσχεδιασμοί: Βαγγέλης Μανιτάκης, ηθοποιός, θεατρολόγος (22-23/2, 5-9 μ.μ.)

    - Mουσική και θέατρο: Δημήτρης Καμαρωτός, μουσικός (26-27/2, 10-2 μ.μ.)

    - Μουσικός αυτοσχεδιασμός: Τηλέμαχος Μούσας, μουσικός (24/2, 5-9 μ.μ.)

    - Σκηνικός χώρος: Ερωφίλη Πολιτοπούλου, σκηνογράφος (25/2, 5-9 μ.μ.)

    - Έκφραση: Ανδρέας Τσάφος, ψυχίατρος, συστημικός ψυχοθεραπευτής (25/2, 5-9 μ.μ.)

    Δήλωση συμμετοχής και πληροφορίες για το κόστος συμμετοχής: Goethe-Institut, 2310 889611

    Η παράσταση

    Το έργο αποτελείται από μια σειρά διαλόγων, οι οποίοι περιγράφουν τα διάφορα είδη σχέσεων που μπορεί να προκύψουν ανάμεσα σε γυναίκες. Οι δύο πρωταγωνίστριες παραμένουν ανώνυμες, εκπροσωπώντας κατ' αυτόν τον τρόπο το σύνολο των γυναικών. Οι γάτες έχουν επτά ζωές, οι γυναίκες έχουν πολλούς ρόλους.

    Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 21.00, στο Θέατρο Σοφούλη, σε μετάφραση της Τατιάνας Λιάνη και σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη. Τα σκηνικά και κουστούμια είναι της Ερωφίλης Πολιτοπούλου, οι φωτισμοί της Σοφίας Καρακάντζα. Παίζουν: Χρύσα Καψούλη, Κατερίνα Ανδριανάκη, Ορέστης Μεσοχωρίτης. Kράτηση εισιτηρίων: Θέατρο Σοφούλη, 2310 423925. Είσοδος: 18 Ευρώ, 10 Ευρώ φοιτητικό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 15 February 2005 - 19:14:00 UTC