Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [02] ΔΟΥΛΕΙΑ, ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [04] Ο ΕΥ.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ «ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ»
  • [05] ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
  • [06] Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ-3
  • [07] ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ "FLASH" KAI "FLASH.GR"
  • [08] Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
  • [10] ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ
  • [11] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
  • [12] ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΕΖΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ
  • [13] ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ Χ.Α.
  • [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ'' ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ
  • [15] ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΟΤΟΕ-ΕΕΤ
  • [16] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο ΤΑΛΑΤ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [20] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ
  • [21] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [22] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ
  • [24] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
  • [25] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [26] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
  • [27] ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [28] "ΕΓΚΛΗΜΑ" Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΠΟΥΣ - ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [30] Ο ΧΑΤΑΜΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [31] "ΤΙΕΝ, Η ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ"
  • [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ OLIVIERO TOSCANI ΣΤΟ ΜΜΣΤ
  • [33] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ "ΤΙ ΑΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΑΫΝΜΑΝ"
  • [34] ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [35] ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  • [01] ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟΝ ΒΑΒΥΛΗ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (17:30 UTC+2)

    Σοβαρούς τριγμούς, προκαλεί στην ιεραρχία της Εκκλησίας η αποκάλυψη ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος γνώριζε τον Γιοσάκη, παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις.

    Ανώτερος δικαστής φέρεται να έχει καταθέσει στον Αρειο Πάγο, ότι ο Γιοσάκης του έκλεισε δυο ραντεβού με τον αρχιεπίσκοπο το τελευταίο εξάμηνο στο γραφείο της αρχιεπισκοπής, στις οποίες μάλιστα ήταν παρών και ο Γιοσάκης.

    Αίσθηση έχει προκαλέσει και η αποκάλυψη του ΑΝΤ1 για νέο οικονομικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή μητροπολίτη. Πρόκειται για ιεράρχη, ο οποίος εμφανίζεται να έχει τέσσερις λογαριασμούς σε αμερικανική τράπεζα, με καταθέσεις ύψους δεκαεπτά εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην κατοχή του είχε και κότερο, με το οποίο έκανε κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά.

    Ο λόγος για τον μητροπολίτη Χίου, Διονύσιο, ο οποίος χαρακτήρισε πάντως αναληθή την καταγγελία. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα όμως από προσκλήσεις ομογενών, ενώ διέψευσε ότι έχει μετοχές σε εταιρεία μαζί με τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Ο μοναδικός λογαριασμός που έχει, είπε ο κ. Διονύσιος, είναι σε τράπεζα της Χίου ύψους 250 χιλιάδων Ευρώ.

    Την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Διονύσιος θα δώσει εξηγήσεις στην Ιερά Σύνοδο, καθώς όπως δήλωσε, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

    Εξελίξεις σημειώθηκαν και στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα. Μετά τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, προφυλακιστέος κρίθηκε και ο στενός φίλος του, ιερομόναχος Κύριλλος Σταυρόπουλος, ο οποίος αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Και αυτός κατηγορείται για υπεξαίρεση εικόνων από τη μονή Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων.

    Η υπόθεση Βαβύλη

    Εδώ και σχεδόν μία δεκαετία ο Απόστολος Βαβύλης ήταν γνωστός στις Ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς όπως προκύπτει από άκρως απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ και αποκάλυψε η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο Βαβύλης κατονομάζεται ως πράκτορας της Μοσάντ. Σύμφωνα δε με τελευταίες πληροφορίες, ο Βαβύλης αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με την κατηγορία της κατασκοπείας και αυτός φέρεται ότι είναι ο λόγος που φοβάται να παραδοθεί στις αρχές. Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί η παραίτηση ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

    Η ίδια εφημερίδα, επανήλθε και την Τετάρτη και δημοσίευσε το διαβιβαστικό έγγραφο που απέστειλε η ΕΥΠ προς τον τότε αρχηγόπ της ΕΛΑΣ, Αθανάσιο Βασιλόπουλο, ο οποίος όμως υποστήριξε με δηλώσεις του ότι δεν θυμάται να έλαβε το εν λόγω άκρως απόρρητο έγγραφο στις 5 Οκτωβρίου 1996 που διαβιβάστηκε από το γραφείο του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Χαράλαμπου Σταυρακάκη.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του συστήματος επικοινωνιών της αστυνομίας CI4, αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλης Ταρνάρης, παραιτήθηκε την Τρίτη επικαλούμενος προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Ο κ. Ταρνάρης ήταν διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καπανδριτίου την εποχή που εκδόθηκε η πλαστή ταυτότητα του Απόστολου Βαβύλη με το όνομα Φωκάς. Ωστόσο, η έρευνα της αστυνομίας και η προανάκριση δεν απέδωσαν καμία ευθύνη στον αξιωματικό.

    Στο έγγραφο, που συνέταξε το Τμήμα Ασφαλείας της ΕΥΠ στις 3 Οκτωβρίου 1996 και συνυπέγραψε ο τότε διοικητής της Χαράλαμπος Σταυρακάκης, με παραλήπτη τον τότε αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, αναφέρει ότι «από πηγή της υπηρεσίας μας δόθηκε η πληροφορία ότι ο Βαβύλης Απόστολος του Χρήστου είναι πράκτορας των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών». Το απόρρητο έγγραφο αποτελεί «συνέχεια παλαιότερου πληροφοριακού σημειώματος» που αφορούσε έρευνα της ΕΥΠ σχετικά με τη διασύνδεση Ισραηλινών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

    Στο ίδιοι απόρρητο έγγραφο καταγράφεται πλήθος πληροφοριών για τη ζωή και τις παράνομες δραστηριότητες του Βαβύλη, αλλά και τον τόπο διαμονής του. «Ο Βαβύλης Απόστολος διαμένει στο Χαλάνδρι και στην οδό Τζαβέλλα 53 ή 57 στον 8ο όροφο. Το κουδούνι δεν αναγράφει το όνομά του αλλά το όνομα Νάκου Δώρα», αναφέρεται. Η κ. Νάκου είναι δικηγόρος από τον Βόλο και φέρεται ότι διατηρούσε προσωπικές σχέσεις με τον επί σειρά ετών Ισραηλινό Πρεσβευτή Δαβίδ Σαρόν.

    Η κάμερα του ALPHA και ο Γιώργος Παγάνης βρέθηκαν την Τρίτη στην εν λόγω πολυκατοικία και όπως δήλωσαν οι ένοικοι της, ο Απόστολος Βαβύλης ζούσε όντως σε διαμέρισμα του 8ου ορόφου, χωρίς μάλιστα να αλλάξει το όνομά του, ενώ τους είχε πει ότι είναι κτηνίατρος. Με θέα το Πεντάγωνο από τη ταράτσα της 12οροφης πολυκατοικίας, ο κτηνίατρος Απόστολος Βαβύλης δεχόταν συχνά επισκέψεις από τους γονείς του. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας Γιάννης Ζακυνθινός θυμάται το Βαβύλη χαμογελαστό να του ανοίγει ευχάριστα θέματα συζήτησης.

    Στο μεταξύ, η σύλληψη Βαβύλη θεωρείται από τις αρχές υπόθεση που θα έχει λήξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι ο Απόστολος Βαβύλης, παρά την προσπάθειά του να πείσει ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα εντός του νομού Αττικής. Το κουβάρι της δράσης του ξετυλίγεται μετά και την ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Χολαργού με τα αποτυπώματα του ανθρώπου με τα «χίλια πρόσωπα».

    Στα εγκληματολογικά εργαστήρια γίνεται η ανασύνθεση των εγγράφων που βρέθηκαν στα σκουπίδια, ολοκληρώνεται η διαδικασία αναγνώρισης των προσώπων που επισκέφθηκαν το διαμέρισμα στο Χολαργό, ενώ εξετάζονται οι πέντε κασέτες με θρησκευτικές εκδηλώσεις. Οι αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να αντλήσουν στοιχεία για όσα μυστικά κρύβει το πεντάρι διαμέρισμα του Χολαργού, κάλεσαν για κατάθεση τον πρώην αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, ο οποίος εφέρετο ως ενοικιαστής του διαμερίσματος. Κατά την 3ωρη κατάθεση του στην Ασφάλεια, ο κ. Φαρμάκης δήλωσε ότι είχε επισκεφθεί το διαμέρισμα τον περασμένο Αύγουστο για να μιλήσει με τον Βαβύλη, τον οποίο είχε γνωρίσει ως Απόστολο Φωκά και ότι δεν είχε ιδέα για τη γενικότερη δράση του.

    Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθετε επί μία ώρα την Δευτέρα και ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης. Ο κ. Τριανταφυλλάκης υποστήριξε ότι έλαβε την επιστολή Βαβύλη μέσω της μητέρας του καταζητούμενου, εκτίμησε ότι ο καταζητούμενος βρίσκεται μάλλον στο εξωτερικό και ότι θέλει για να παραδοθεί, αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα έχει μία δίκαιη δίκη. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τριανταφυλλάκη, ο Βαβύλης φοβάται τη φυλακή γιατί στο παρελθόν είχε δεχθεί επιθέσεις στις φυλακές Λαρίσης από συγκρατούμενους του, επειδή υπήρχε η φήμη ότι συνεργαζόταν με την αστυνομία.

    Παράλληλα, συνεχίζεται η προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Σωτηροπούλου για τα εντάλματα που εκκρεμούσαν εις βάρος του Απόστολου Βαβύλη από την Interpol και δεν εκτελέστηκαν.

    [02] ΔΟΥΛΕΙΑ, ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (18:58 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν τις περιφέρειες των βουλευτών, την οικονομία και την ανάπτυξη, εξετάστηκαν στις συναντήσεις με βουλευτές της Ν.Δ. που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Οι βουλευτές που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν οι: Παναγιώτης Μελάς, Αντώνης Μπέζας, Θ.Λεονταρίδης, Ιορδάνης Τζαμτζής, Ιωάννης Χωματάς, Γιώργος Βασιλείου, Θεόφιλος Βασιλείου και τέλος Γιώργος Γαρουφαλιάς.

    Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γαρουφαλιάς δήλωσε ότι ήταν μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος γνωρίζει τα ζητήματα του νομού Λαρίσης και της περιφέρειας. Ο βουλευτής ανέφερε ότι υπέβαλε προτάσεις για θέματα που έχουν σχέση με το αγροτικό, το θέμα της πληροφορικής, τη νέα γενιά και την ανεργία.

    Σε ερώτηση για το τι ζητάει ο πρωθυπουργός από τους βουλευτές, ο κ. Γαρουφαλιάς απάντησε: «Δουλειά, δουλειά, δουλειά». Ερωτηθείς εάν μετέφερε παράπονα πολιτών, παρατήρησε ότι παράπονα υπάρχουν αρκετά και διάφορα, ωστόσο όταν ασχολείται κανείς μόνο με τα παράπονα δεν λειτουργεί δημιουργικά για το καλό της πολιτικής και της χώρας.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα του «βασικού μετόχου» σημείωσε: «Ας αφήσουμε να τοποθετηθεί η ΕΕ σε δεκαπέντε ημέρες για το ζήτημα και μετά ας κάνουμε σχολιασμούς, δεν είναι καλό να βιαζόμαστε».

    Ο βουλευτής Πειραιώς Γιώργος Βασιλείου αναφέρθηκε στο θέμα της Εκκλησίας, λέγοντας: «Ας περιμένουμε μέχρι το 2006 στην νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, και αν προκύψει ζήτημα διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε και να το αναλύσουμε γιατί είναι πολύ μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον θέμα».

    Σε ερώτηση για τον εάν θεωρεί ότι τα κρούσματα διαφθοράς αγγίζουν τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο, ο κ. Βασιλείου απάντησε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τον αρχιεπίσκοπο, παρακολουθώ τα τεκταινόμενα και πρέπει να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, να γίνει κάθαρση πραγματική».

    Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με τους: Ξενοφώντα Βεργίνη, Μιχάλη Γιαννάκη,

    [03] ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (17:39 UTC+2)

    Υποχωρεί συνεχώς η στάθμη του νερού των ποταμών Έβρου και Άρδα, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός.

    Συγκεκριμένα το μεσημέρι το ύψος της στάθμης του ποταμού Έβρου στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου είχε πέσει στα 5,05 μ στους Κήπους στα 3,80 μ και στο Πέταλο στα 5,90, ενώ τα νερά του Άρδα στο φράγμα του Κυπρίνου έπεσαν στα 3 μ.

    Εξάλλου λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από έργα που εκτελούνται στο φράγμα Κομάρων και των έντονων βροχοπτώσεων διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία στο οδικό τμήμα από το φράγμα Κομάρων μέχρι το Θεραπειό.

    Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έγιναν από τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Έβρου στα δίκτυα ύδρευσης των χωριών Πυθίου, Ρηγίου και Πετράδων προκύπτει ότι προσδιορισθείσες μικροβιολογικές παράμετροι δεν βρίσκονται μέσα στα όρια για το πόσιμο νερό με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ακατάλληλο.

    Με παρέμβαση του Γεν. Γρ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Μιχ. Αγγελόπουλου απεστάλησαν τρία φορτηγά γεμάτα με φιάλες εμφιαλωμένο νερό και θα συνεχισθεί η αποστολή και άλλων για χρήση από τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων Ρηγίου, Πυθίου και Πετράδων.

    Για το χωριό Ασημένιο (Διδυμοτείχου) μπορεί να γίνεται χρήση του νερού του υδρευτικού δικτύου με την προϋπόθεση του ελέγχου της καλής λειτουργίας του χλωριωτή ώστε να εξασφαλίζεται η χλωρίωση του νερού. Μάλιστα από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Νομαρχίας εφιστάται η ιδιαίτερη προσοχή της καλής λειτουργίας των χλωριωτών από τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

    Ο νομάρχης Έβρου Ν. Ζαμπουνίδης, με επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης, εκφράζοντας και το αίτημα του εμπορικού κόσμου του νομού, ζητάει να παραταθούν για ένα δεκαήμερο οι εκπτώσεις λόγω των πλημμύρων που έπληξαν τον νομό τις τελευταίες μέρες.

    Ο.Ο.

    [04] Ο ΕΥ.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ «ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ»

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (14:41 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε από τους υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συστάσεις για αλλαγές στο νόμο περί του βασικού μετόχου δήλωσε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγγ. Αντώναρος τονίζοντας ότι τα όσα λέγονται και γράφονται είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

    Συγκεκριμένα ο κ. Αντώναρος αφού επανέλαβε την πεποίθηση της κυβέρνησης πως ο νόμος είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και συμβατός με το Κοινοτικό Δίκαιο, ζήτησε να σταματήσει επιτέλους η πρωτοφανής προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

     Υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε από μόνη της την πρωτοβουλία να ενημερώσει από κοντά και δια ζώσης την Κομισιόν για το νόμο κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έπραξαν και αυτό γιατί η κυβέρνηση συζητά όπως είπε με τους εταίρους της. Τα αποτελέσματα της συναντήσεως αυτής σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο ήταν θετικά.

    Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα υποβάλει στην Κομισιόν γραπτώς την επιχειρηματολογία της για το βασικό μέτοχο απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα να σταλεί άλλη επιστολή. Απαντώντας σε ερώτηση περί κυρώσεων της χώρας μας ( διακοπή χρηματοδοτήσεων) δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος και ότι πρόκειται για εφευρήματα δημοσιογραφικά.

    Ο κ. Αντώναρος τέλος όσον αφορά την διαφάνεια τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει όσα έχει εξαγγείλει, προχωρά με σταθερά βήματα και πραγματοποιεί τους στόχους της. «Αυτό είναι που μετράει για τους έλληνες πολίτες που ψηφίζουν στην Ελλάδα και οι οποίοι περιμένουν διαφάνεια και επιτυχίες κατά της διαπλοκής».

    Βάσω Κουτσούμπα

    [05] ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (13:37 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, παρήγγειλε εγγράφως σήμερα τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τυχόν ευθύνες του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών Αθηνών, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αντωνίου Πλωμαρίτη.

    Ο κ.Πλωμαρίτης φέρεται ότι ανέθεσε στον αντεισαγγελέα εφετών, Νίκο Αθανασόπουλο, -ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα- αίτηση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη για άσκηση αναίρεσης κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών.

    Στο έγγραφο του κ.Παπαληγούρα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τονίζεται η ανάγκη ταχύτατης ολοκλήρωσης της εξέτασης και υποβολής του σχετικού πορίσματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Η εξέταση θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό. O πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ.Κάππος δήλωσε ότι τα θεσμικά όργανα θα αντιμετωπίσουν τους δικαστικούς με τον προσήκοντα τρόπο.

    O τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας και νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αντώνης Πλωμαρίτης χρέωσε την εξέταση της αίτησης του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη για άσκηση αναίρεσης κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, που είχε αθωώσει τον καθηγητή Ξενοφώντα Παπαχαραλάμπους, μετά από μήνυση του Γιοσάκη.

    Ο κ. Πλωμαρίτης είχε επικαλεστεί τότε δήθεν κώλυμα του εισαγγελέα Ανδρέα Ζύγουρα και χρέωσε την υπόθεση στον Νίκο Αθανασόπουλο, ο οποίος όχι μόνο άσκησε αμέσως αναίρεση χωρίς να ερευνήσει καθόλου την υπόθεση, αλλά και το δικόγραφο της αναίρεσης είναι πολυσέλιδο με πλούσια νομολογία. Το γεγονός αυτό καθιστά προφανές ότι χρησιμοποιήθηκε έτοιμο κείμενο, που δεν προερχόταν φυσικά από τον Αθανασόπουλο.

    Τη σχετική καταγγελία έκανε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό ο εισαγγελέας Ανδρέας Ζύγουρας, που υποστήριξε ότι δεν ζήτησε αντικατάσταση, καθώς δεν είχε το παραμικρό κώλυμα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ν.Αθανασόπουλος έχει παραπεμφθεί από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ.Κάππο στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    Στο σχετικό έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης επισημαίνεται η ανάγκη ταχύτατης ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης και της υποβολής του σχετικού πορίσματος.

    Παπαληγούρας: Θα αποκαταστήσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης

    Στο Δικαστικό Σώμα δεν υπάρχει θέση για επίορκους δικαστές τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας μετά τη συνάντησή του με τα Προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων.

    Ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε: «Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στις δικαστικές Ενώσεις ότι δεν υπάρχει θέση για επίορκους δικαστές στο Δικαστικό Σώμα. Αντίθετα, οι πολλοί ακέραιοι δικαστές στηρίζονται από την Πολιτεία».

    » Είμαστε αποφασισμένοι -και αυτό πιστεύω ότι έχει γίνει σαφές- να αποκαταστήσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης και το σεβασμό στο Νόμο» επισήμανε.

    Αποφασιστικότητα από τον Αρειο Πάγο

    Θα φτάσουμε όσο ψηλά χρειαστεί, δήλωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός. «Τις επόμενες ημέρες θα δείτε και άλλα ονόματα επίορκων δικαστικών» προανήγγειλε ο κ. Λινός. Ανέφερε ότι στον Αρειο Πάγο έχουν φθάσει πολλές καταγγελίες που ερευνόνται και υπογράμμισε ότι η έρευνα θα φτάσει όσο ψηλά χρειαστεί.

    [06] Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:55 UTC+2)

    «Ενώ οι προθεσμίες κρίσης των αιτήσεων των συμβασιούχων, όπως τις έχει ορίσει το Π.Δ. 164/2004, ξεπεράστηκαν χρονικά και δεν ανακοινώθηκαν οι σχετικές αποφάσεις, πληροφορίες από διάφορες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν αρνητικά αιτήσεις για τη μετατροπή συμβάσεων έργου σε εργασίας αορίστου χρόνου, σημαντικού αριθμού δημοσιογράφων της ΕΡΤ-3, κυρίως ανταποκριτών του Τρίτου Κρατικού Καναλιού και άλλων συναδέλφων που απασχολούνται στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΑ σε πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης.

    «Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. με έγγραφό της προς τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο, το οποίο κοινοποιείται στον πρόεδρο της ΕΡΤ Α.Ε. Χρήστο Παναγόπουλο και τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΕΡΤ Α.Ε., ζητά να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. και ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετη σε όποια εισήγηση θα δημιουργούσε ενδεχομένως αδικίες σε βάρος έστω και ενός συναδέλφου.

    »Το δημοσιογραφικό έργο, που προσφέρουν όλοι οι συνάδελφοι στους οποίους αναφερόμαστε, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες κατά τρόπο αναμφισβήτητο.

    »Η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ. παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου χωρίς διακρίσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.

    [07] ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ "FLASH" KAI "FLASH.GR"

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε σήμερα την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας στον Ρ/Σ «FLASH» καθώς και στο «FLASH.GR», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 6 π.μ. της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου έως και τις 6 π.μ. της Τρίτης 1ης Μαρτίου 2005.

    «Η εργοδοσία παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας και τις δύο προηγούμενες 24ωρες απεργίες εξακολουθεί να αρνείται την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών.

    »Το Δ.Σ. της Ένωσης δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο και αναμένει τις ενέργειες της εργοδοσίας για την επίλυση του προβλήματος, που θα επιτρέψει την αναστολή των κινητοποιήσεων.

    »Στην αντίθετη περίπτωση το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.

    »Η ευθύνη βαρύνει την εργοδοσία και μόνον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

    [08] Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ"

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, συναντήθηκε σήμερα με τα Προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων.

    Αμέσως μετά συνάντηση, ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε τα εξής:

    «Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στις δικαστικές Ενώσεις ότι δεν υπάρχει θέση για επίορκους δικαστές στο Δικαστικό Σώμα.

    »Αντίθετα, οι πολλοί ακέραιοι δικαστές στηρίζονται από την Πολιτεία.

    »Είμαστε αποφασισμένοι -και αυτό πιστεύω ότι έχει γίνει σαφές- να αποκαταστήσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης και το σεβασμό στο Νόμο», κατέληξε ο κ. Παπαληγούρας.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

    Ηράκλειο, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, επισκέφθηκε σήμερα τη Βικελαία Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου. Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται από την βιβλιοθήκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ιδιαιτέρως, τη σημασία της γνώσης και της πληροφορίας στον σύγχρονο κόσμο.

    Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, τόνισε τα εξής:

    «Ο Δημήτρης Βικέλας κληροδότησε στο Δήμο Ηρακλείου τη βιβλιοθήκη αυτή. Από τότε και μετά υπήρχαν και άλλες δωρεές, αλλά παράλληλα αγοράστηκαν και βιβλία. Σήμερα η Δημοτική Βικελαία Βιβλιοθήκη έχει 170 χιλιάδες βιβλία. Εδώ μπορεί κάποιος να δανειστεί, να μελετήσει και πάνω απ' όλα, πάρα πολλοί επιστήμονες έρχονται για να αναδείξουν ακόμα καλύτερα την ιστορία μας.

    Μέσο όρο επισκεπτών, έχουμε εντός της ημέρας διακόσια άτομα. Πάρα πολλοί είναι φοιτητές και μαθητές. Πέρα απ' αυτά, η βιβλιοθήκη έχει ένα σπουδαίο εκδοτικό έργο. Έχει εκδώσει πάνω από 120 βιβλία διαφόρων ειδών. Επίσης, έχει αναλάβει να διοργανώσει διάφορες μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων την έκθεση Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, την έκθεση για τις εικόνες της Κρητικής Σχολής, καθώς επίσης, και τα πρόσωπα Φαγιούμ.

    Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι εδώ υπάρχουν και σπουδαιότατα αρχεία. Το τούρκικο αρχείο του Ηρακλείου, το βενετσιάνικο αρχείο, τα αρχεία της Δημογεροντίας της Κρητικής πολιτείας, και του Δήμου Ηρακλείου. Αυτά είναι τα αρχεία που βρίσκονται στο Δήμο Ηρακλείου.

    Ποιοι είναι οι στόχοι μας; Οι στόχοι μας είναι αυτή την ώρα να ενισχύσουμε αυτό το σπουδαίο έργο που έχει η Βικελαία βιβλιοθήκη. Βλέπετε εδώ, τις μεταφράσεις στα τούρκικα αρχεία. Θέλουμε να ενισχύσουμε αυτό το έργο, και παράλληλα να συντηρήσουμε αυτό το κτίριο που είναι ιδιόκτητο, του Δήμου Ηρακλείου, να το ανακατασκευάσουμε και να δώσουμε περισσότερους χώρους στη Βικελαία βιβλιοθήκη.

    Εδώ ο χώρος που βρισκόμαστε, είναι ένας χώρος όπου γίνονται μικρές διαλέξεις, και προβολή κινηματογραφικών ταινιών. Τα βιβλία που βλέπετε γύρω σας είναι δωρεά του Σεφέρη. Όλα τα βιβλία που βλέπετε δίπλα σας είναι του Βικέλα, και του Σεφέρη απέναντι. Ο Σεφέρης έχει δωρίσει πάνω από πέντε χιλιάδες βιβλία, ενώ του Βικέλα τα βιβλία είναι πάρα πολλά. Επίσης διατηρούμε και αρχείο απ' τον Τύπο του Ηρακλείου, αλλά και απ' τον αθηναϊκό Τύπο.

    Αυτά τα βιβλία θα σας τα αφιερώσουμε για τη βιβλιοθήκη σας. Είναι απ' τις Σπουδαίες Εκδόσεις, καθώς επίσης και ένα DVD που παρουσιάσαμε τελευταία μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, διαρκείας εφτά ωρών, με τίτλο: «Ηράκλειο, μια πόλη, μια ιστορία». Επί μήνες δούλεψαν άνθρωποι. Μας βοήθησε και το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχουν μοναδικά ντοκουμέντα. Θα παραδοθεί, βέβαια, και στους δημοσιογράφους.

    Πρόεδρε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, διότι πραγματικά το ενδιαφέρον σας να επισκεφθείτε τη Δημοτική Βικελαία Βιβλιοθήκη, δείχνει πόσο στηρίζεται τον πολιτισμό, και τα πνευματικά ιδρύματα. Εγώ τελειώνοντας, θέλω να σας καλωσορίσω για άλλη μια φορά στο Ηράκλειο. Είναι γνωστό ότι το Ηράκλειο σας αγαπάει, η Κρήτη σας αγαπά, σας τιμά.

    Θέλω, τέλος, να σας ευχηθώ, για το Συνέδριο σας, γιατί πραγματικά η Κρήτη, η Ελλάδα περιμένουν τις εργασίες που θα γίνουν την άλλη βδομάδα στο Συνέδριό σας, ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για τη χώρα, περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο Κόμμα της χώρας, που έχει κυβερνήσει, και έχει αλλάξει τη χώρα, να διαμορφώσει τη νέα του οργανωτική δομή, και τις νέες του πολιτικές θέσεις, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε», κατέληξε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε τα εξής:

    «Να είσαι καλά δήμαρχέ μου και ευχαριστώ πολύ. Πρώτα απ' όλα να σας συγχαρώ για τη δουλειά που έχει γίνει εδώ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία έχει πάρει το όνομα της απ' τον Δημήτρη Βικέλα. Η προσφορά του στην ιστορία της ανθρωπότητας, λόγω της συμβολής του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι γνωστή. Σήμερα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι, πια, ένα μεγάλο αθλητικό και πολιτικό γεγονός.

    Έχει μεγάλη σημασία αυτή η βιβλιοθήκη, και τοπικά, και για την Κρήτη, και για την Ελλάδα, και διεθνώς. Είναι, όμως, και αξιοζήλευτη η δουλειά που έχει γίνει εδώ, από πλευράς αρχείων, ανάδειξης των αρχείων, αλλά η επιστημονική προσφορά, και η πνευματική προσφορά στον τόπο.

    Ξέρω πόσο ο πνευματικός κόσμος της περιοχής, ο ακαδημαϊκός κόσμος, εκτιμά τη δουλειά της βιβλιοθήκης. Έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις πνευματικές διεργασίες, στις έρευνες και τις αναζητήσεις σε τοπικό επίπεδο. Είναι μια προσφορά στην κοινωνία.

    Θεωρώ ότι η επίσκεψή μου εδώ, ήταν χρέος μου λόγω και της μεγάλης ιστορίας που έχει αυτή βιβλιοθήκη, αλλά και για να μας δείξετε τη δουλειά που γίνεται από το Δήμο. Αλλά και για το μέλλον, διότι πιστεύω, ότι χώροι, όπως αυτή η βιβλιοθήκη, θα αποτελέσουν το επίκεντρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, σε μια κοινωνία, πια, που η πληροφορία, η πρόσβαση στην πληροφορία, θα είναι το κύριο στοιχείο και του πολιτισμού, και της παραγωγής, και της δημοκρατίας. Τέτοιοι χώροι πρέπει να ενδυναμωθούν, να βοηθηθούν, αλλά και να εξαπλωθούν σε όλη την Ελλάδα. Και πάλι συγχαρητήρια.

    Ευχαριστώ, βεβαίως, και για την αναφορά σας στο Συνέδριο. Το Συνέδριο θα αναδείξει την προσπάθειά μας, να γίνουμε μια πρωτοπορία για τη χώρα μας, να δώσουμε αυτό το οποίο ένα Κόμμα μπορεί να δώσει. Να αναμορφώσουμε την πολιτική και να δώσουμε αξία στην πολιτική, να αναμορφώσουμε τους δεσμούς μας με τον πολίτη. Αυτά, όμως, θέλουν ένα Κόμμα ανοιχτό, ένα Κόμμα της πληροφορίας, της ενημέρωσης, της διαβούλευσης, της δημοκρατίας, της επιμόρφωσης. Και οπωσδήποτε θα έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Εμείς προχωράμε, ως ΠΑΣΟΚ, σ' αυτή την πρωτοπόρα διαδικασία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    [10] ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ

    Λονδίνο, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Eξετάσεις για τη Πιστοποίηση της Ελληνομάθειας θα διενεργηθούν στις 18 και 19 Μαίου στο Λονδίνο για τρίτη συνεχή χρονιά, στο κτίριο του Ελληνικού Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου στο West Acton, στο Λονδίνο.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, οι εξετάσεις θα διενεργηθούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας είναι ο μόνος παγκόσμια αναγνωρισμένος τίτλος Ελληνομάθειας χορηγούμενος από την Ελληνική Πολιτεία, ενώ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξάσκηση διαφόρων επαγγελμάτων στην Ελλάδα, την εγγραφή σε Πανεπιστήμια και την απασχόληση στον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα.

    Οι υποψήφιοι μπορούν να διαγωνισθούν σε ένα από τα τέσσερα επίπεδα ανάλογα με τις γνώσεις τους και με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

    Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Γραφείο Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 23η Μαρτίου.

    Τα εξέταστρα για το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο είναι 45 λίρες Αγγλίας, ενώ για το τρίτο και το τέταρτο επίπεδο 50 λίρες Αγγλίας.

    Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες για α) θέματα εξετάσεων παρελθόντων ετών, β) θέματα για εξάσκηση των υποψηφίων και γ) το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 020 7221 0093 & 020 7221 5977.

    [11] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Στρασβούργο, 23 Φεβρουαρίου 2005 (19:08 UTC+2)

    «Στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνεται η οδική και η σιδηροδρομική διασύνδεση της Ελλάδος με την Κεντρική Ευρώπη», δήλωσε ο Επίτροπος Barrot, απαντώντας σε ερώτημα του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Παπαστάμκου, σχετικά με την ενοποίηση του οικονομικού χώρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στην ερώτησή του ο κ. Παπαστάμκος έδωσε έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας καθέτων και οριζοντίων διασυνοριακών συνδέσεων και αντιστοίχων υποδομών διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδος, των υποψηφίων για ένταξη κρατών και των υπολοίπων κρατών της ΝΑ Ευρώπης που προσβλέπουν σε έναν αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

    Στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος επί των Μεταφορών επιβεβαίωσε την προτεραιότητα του σχεδίου κατασκευής του οδικού δικτύου Αθήνας- Σόφιας-Βουδαπέστης, όπως επίσης και του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνας - Σόφιας - Βουδαπέστης - Πράγας-Νυρεμβέργης. Στους πανευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών περιλαμβάνονται επίσης και οι διάδρομοι 4, 9 και 10 που αφορούν την Ελλάδα και την διασυνδέουν, μέσω των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, με το Μόναχο (διάδρομος 10, Θεσσαλονίκη - Μόναχο), με το Ελσίνκι και τη Μόσχα (διάδρομος 9, Ορμένιο - Ελσίνκι και Μόσχα) ή διευκολύνουν τις ελληνικές μεταφορές (διάδρομος 4, Κωνσταντινούπολη - Πράγα- Νυρεμβέργη και Δρέσδη).

    Οι άξονες και τα σχέδια προτεραιότητας, τα οποία θα συνδέουν την διευρυμένη Ένωση με τους γείτονες της Βαλκανικής, θα πρέπει να αποσαφηνισθούν πλήρως ως τα τέλη του 2005, ώστε να υπαχθούν στις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες χώρες να προχωρήσουν στην υποβολή προτάσεων συγκεκριμένων σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία, τα ειδικά χρηματοδοτικά μέσα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    [12] ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΝΕΖΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (18:33 UTC+2)

    Αναμενόμενη, ήταν η παραίτηση, την Τετάρτη, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Στέργιου Νέζη, λογω των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί στη συνεργασία του με τον πρόεδρο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, Ιωάννη Παλαιοκρασσά.

    Για το θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, έκανε το απόγευμα της Τετάρτης την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Στέργιος Νέζης με επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα παρουσία του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης κ. Νίκου Στεφάνου και μου δήλωσε ότι, εξαιτίας των δυσλειτουργιών που δημιουργήθηκαν στη συνεργασία του με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά, υποβάλλει την παραίτησή του. Την έκανα αποδεκτή και ισχύει από αύριο Πέμπτη 24.2.2005.

    Κατόπιν αυτού και ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη, τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί η διαδικασία για τον ορισμό νέου διευθύνοντος συμβούλου»

    [13] ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ Χ.Α.

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (16:53 UTC+2)

    Με τους τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν αισθητά κέρδη και ορισμένους επιλεγμένους από την περιφέρεια να τους ακολουθούν, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), επανήλθε στις κερδοφόρες συνεδριάσεις σήμερα Τετάρτη, καταγράφοντας άνοδο 0,70% και αναρριχήθηκε στις 3.054,96 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης κινήθηκε από τις 3.025,91 έως τις 3.063,85 μονάδες.

    Επιπλέον, η Σοφοκλέους γύρισε σήμερα την πλάτη στις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, οι οποίες κατέγραφαν αισθητή πτώση. Πάντως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουσιαστική στήριξη στην ελληνική κεφαλαιαγορά έδωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι, τα κέρδη των οποίων στάθηκαν ικανά να αντισταθμίσουν τις απώλειες της περιφέρειας αλλά και των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου.

    Το γεγονός είχε, βέβαια, ως αποτέλεσμα η συνολική εικόνα της αγοράς να μην είναι σήμερα ιδιαίτερα ικανοποιητική, με τα ισοζύγια ανοδικών-καθοδικών τίτλων και κλάδων να είναι σχεδόν ισορροπημένα και το τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον όγκο των συναλλαγών, αυτός ανήλθε στο σχετικά χαμηλό ποσό των 199,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 13.714.094,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με τα σημαντικότερα να είναι εκείνα του ΟΤΕ, ύψους 2.714.720,00 ευρώ, στα 14,14 ευρώ και της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, αξίας 2.354.900,00 ευρώ, στα 3,41 ευρώ.

    Αρνητικό, έστω και οριακά, ήταν εξάλλου και το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 139 από αυτές να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 142 πτωτικών και 103 που παρέμειναν αμετάβλητες.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών της ΚΟΥΜΠΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (+17,65%) και της ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (+15%). Στον αντίποδα, στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των εταιριών ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (-10%) και ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (-7,89%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Με ικανοποιητική ποσοστιαία άνοδο ολοκλήρωσαν σήμερα τις συναλλαγές οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, καθώς μόνον ο Small Cap 80 της μικρής κατέγραψε απώλειες κι αυτές ήταν περιορισμένες (-0,03%).

    Αντίθετα, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (+0,20%). Κατά 0,81% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Eurobank Mid 50 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,31%.

    Πάντως, σημαντικά ήταν σήμερα τα κέρδη του εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος κατέγραψε ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 0,96%, καθώς οι τοποθετήσεις των επενδυτών σε τραπεζικούς τίτλους σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο (+0,96%), σε αντίθεση με ορισμένες μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών (-0,23%), που δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις.

    Τα κέρδη των τραπεζών αντανακλώνται στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο εκδηλώθηκε για μετοχές των ALPHA BANK (+3,55%), ΕΓΝΑΤΙΑ (+2,42%), ΕΤΕ (+1,18%) και ASPIS (+2,42%). Στις τηλεπικοινωνίες τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των ΛΑΝ ΝΕΤ και του ΟΤΕ, που κέρδισαν σε ποσοστό 4,29% και 0,14% αντίστοιχα, ενώ τροχοπέδη για τον κλάδο αποτέλεσαν οι πιέσεις στις μετοχές των FORTHNET (-1,20%) και της COSTMOE (-0,79%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Σε ανοδικό κανάλι κινήθηκαν και οι περισσότεροι από τους 22 επιμέρους και κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση 8 από αυτούς, οι οποίοι με τη λήξη των συναλλαγών έφεραν αρνητικό πρόσημο. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο κλάδος ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, που υποχώρησε κατά 1,22%, εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων στη μετοχή της FHL MERMEREN, η οποία και σημείωσε πτώση κατά 4,73%.

    Αισθητή υποχώρηση κατά 1,06% σημείωσε ο κλάδος των διυλιστηρίων και ακολούθησε ο δείκτης των βασικών μετάλλων (-1,0%), καθώς και εκείνος των βιομηχανιών, που διολίσθησε κατά 0,88% αλλά και του χονδρικού εμπορίου (-0,83%). Κάμψη της τάξης του 0,80% σημείωσε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, έναντι οριακών απωλειών 0,05% για το δείκτη του λιανικού εμπορίου.

    Στον αντίποδα, θετικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, που σημείωσε ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 2,10%, εξέλιξη που οφείλεται στις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (+4,17%) και ΕΛΥΦ (+4,02%). Αισθητή άνοδο σημείωσαν και οι δείκτες των τροφίμων και ποτών (+1,69%) και των ασφαλειών (+1,55%).

    Κατά 0,67% ενισχύθηκε ο δείκτης της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και ακολούθησαν αυτός των ειδών-λύσεων πληροφορικής (+0,62%), των συμμετοχών (+0,60%), των κατασκευαστικών (+0,40%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+0,38%), της πληροφορικής (+0,15%), των επενδύσεων (+0,12%) και της παράλληλης αγοράς (+0,08%).

    [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ'' ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (16:50 UTC+2)

    Και νέα παρέμβαση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί στην Ξάνθη με την βιομηχανία επεξεργασίας καπνού ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ , έκανε σήμερα ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    Υστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδότη - εργαζομένων και του αρμόδιου υπουργείου, τελικά συμφωνήθηκε, να λειτουργήσει το εργοστάσιο για 3.000.000 κιλά καπνού διαφόρων ποικιλιών και 2.000.000 κιλά καπνού ποικιλία μπασμά.

    Στο εργοστάσιο θα απασχοληθούν τουλάχιστον 300 άτομα και υπήρξε συμφωνία και από τις δύο πλευρές εργοδότη και εργαζομένων για το 2005 να υπάρξει εργασιακή ειρήνη. Στο μεταξύ, διαψεύσθηκαν τα συκοφαντικά σενάρια περί μετεγκατάστασης της μονάδας στα Σκόπια, καθώς η εταιρία θα παραμείνει στην Ελλάδα.

    [15] ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΟΤΟΕ-ΕΕΤ

    Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2005 (16:47 UTC+2)

    Ακαρπη απέβη και η σημερινή νέα συνάντηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) με την ΟΤΟΕ για την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς η ομοσπονδία απέρριψε την καινούρια πρόταση του προέδρου των τραπεζιτών, Γιάννη Κωστόπουλου για το επικουρικό ταμείο.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΤΟΕ αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στις κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει. Έτσι, η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ στις 17 Μαρτίου, σε συνεργασία με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    [16] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Λονδίνο, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Ερωτηματικά, δημιουργεί μία έκθεση για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, που συντάχθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανικής Βουλής, η οποία συνιστά στην κυβέρνηση του Λονδίνου, σε συμφωνία με τη Γερμανία, τη Γαλλία και με άλλες χώρες της ΕΕ να εργαστούν για την αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Συνιστά επίσης να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να πράξει το ίδιο.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το γεγονός πως αναγνώρισαν το όνομα του Σκοπιανού κράτους τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ενθαρρύνει τη Βρετανία να το αναγνωρίσει. Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι επιθυμητή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και συνιστά τη βρετανική υποστήριξη στις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ να ενταχθούν στην ΕΕ. Στην έκθεση τονίζεται ότι η σταθερότητα της ΠΓΔΜ δεν είναι πλήρως εγγυημένη και η μείωση της διεθνούς δράσης μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έσπευσε αμέσως να χαιρετίσει την πρόταση. Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη ο Σκοπιανός πρέσβης στο Λονδίνο Γκιόργκι Σπάσοφ δήλωσε ότι είναι μια πολύ ευχάριστη είδηση. Απαντώντας στην ερώτηση αν η πρόταση αυτή θα μπορούσε να τεθεί για συζήτηση στην ΕΕ διευκρίνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής δε δεσμεύει τη Βουλή και τη κυβέρνηση είναι απλώς μια σύσταση που έχει μεγάλη σημασία. Τον κύριο λόγο για τη λύση του προβλήματος του ονόματος το έχει η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε ο Σκοπιανός.

    Η βρετανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδεται από το Λονδίνο, χαιρετίζει την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανικής Βουλής, που συνιστά την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος του κράτους των Σκοπίων αλλά τονίζει ότι παραμένει σταθερή η πολιτική της ως προς το ζήτημα.

    Ο Βρετανός υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντένις Μακσέιν δήλωσε σε συνέντευξη του στην υπηρεσία του ΒΒC ότι χαιρετίζει συνολικά την έκθεση και τονίζει ότι όσον αφορά στο όνομα των Σκοπίων η πολιτική της Βρετανίας δεν αλλάζει. Ο κ. Μακσέιν επισημαίνει ότι επισήμως η Βρετανία θα συνεχίσει να αποκαλεί τα Σκόπια ως ΠΓΔΜ και αυτό δεν αλλάζει. Ο κ. Μακσέιν αναφέρει ότι ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί από τα Σκόπια και την Αθήνα.

    [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Παρανόηση των γεγονότων σε πολλά σημεία που ίσως οφείλεται σε ελλειμματική πληροφόρηση, διαπιστώνει η κυπριακή κυβέρνηση στην πρώτη αντίδρασή της για την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου.

    Σε απογευματινή ενημέρωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως υπάρχουν και θετικά στοιχεία, ενώ φαίνεται πως για τα συμπεράσματα λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και οι απόψεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, όπως διατυπώνονται στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

    Για κάποιες αναφορές ο Εκπρόσωπος εξέφρασε απογοήτευση και διερωτήθηκε αν δεν επιβεβαιώνουν τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι γίνονται προσπάθειες για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας και υποβοήθησής της για να πάρει πολιτικά πλεονεκτήματα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Σκόπια, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:37 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δέχθηκε σήμερα εκπροσώπους του αμερικανικού κογκρέσου και τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τις προτεραιότητες της σκοπιανής κυβέρνησης.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι υπογράμμισε ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας θα ολοκληρωθεί με τις δημοτικές εκλογές και με την αύξηση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Τόνισε δε ότι η ΠΓΔΜ επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και αναμένει να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2005 και πρόσκληση για συμμετοχή στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των άλλων ο Σκοπιανός πρόεδρος ενημέρωσε τους Αμερικανούς βουλευτές για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το όνομα.

    [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο ΤΑΛΑΤ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρεξηγεί εκ του πονηρού τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τη στήριξη της ε/κ κοινότητας προς την τ/κ κοινότητα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επαναλαμβάνοντας πως οι μόνοι που έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει χειροπιαστή βοήθεια προς τους Τ/Κ είναι οι Ε/Κ.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει το λογοπαίγνιο στο οποίο προέβη ο λεγόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας ότι "στραγγαλίζουμε τους Τ/Κ από αγάπη", είπε ότι ο Πρόεδρος "πνίγει τους Τ/Κ από αγάπη".

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ''ηθελημένη παρεξήγηση του νοήματος εκείνου που ήθελε να μεταδώσει ο πρόεδρος Παπαδόπουλος'' και πρόσθεσε ότι ''οι μόνοι που μέχρι στιγμής έχουν δώσει χειροπιαστή οικονομική βοήθεια προς την τ/κ κοινότητα σε πολλούς τομείς είναι οι Ε/Κ''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ

    Σόφια, 23 Φεβρουαρίου 2005 (19:38 UTC+2)

    ΚανονικόΣυνθήκηορισμούΛίσταορισμώνΔιεύθυνσηΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΟ Βούλγαρος πρωθυπουργός, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, παρουσίασε στο κοινοβούλιο τις προτάσεις του για δομικές και προσωπικές αλλαγές στην κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφιστούν από τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μέσω των προτεινόμενων αλλαγών θα δημιουργηθούν δυνατότητες τόσο για τη διατήρηση και την αξιοποίηση της ήδη συσσωρευμένης εμπειρίας στη διακυβέρνηση της χώρας, όσο και για την προσέλκυση νέων προσώπων για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού προγράμματος. Ο Συμεών Σαξκομπουργκότσκι είπε ότι οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θα είναι ήδη δύο αντί τρεις.

    Ας υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις αλλαγές, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα, το Υπουργείο Πολιτισμού μετατρέπεται σε Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

    Απομακρύνθηκαν: η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Λίντια Σούλεβα, ο υπουργός Πολιτισμού, Μποζιντάρ Αμπράσεφ, ο υπουργός Γεωργίας και Δασών, Μεχμέτ Ντικμέ, και ο υπουργός Ενέργειας, Μίλκο Κοβάτσεφ

    Ο έως σήμερα υπουργός Ενέργειας, Μίλκο Κοβάτσεφ, αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Για υπουργό Γεωργίας ο πρωθυπουργός πρότεινε τον Νιχάτ Καμπίλ (έως τώρα υφυπουργό Γεωργίας)

    Για υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού-Νίνα Τσίλοβα

    Για υπουργό Ενέργειας-Μιροσλάβ Σεβλίεφσκι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Νέα Εποχή».

    [21] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, θα επισκεφθεί αύριο στις 9:30 π.μ., ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας Francesco Zerbi, τον οποίο θα συνοδεύει ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ Βασίλης Δεσποτόπουλος.

    Αύριο το μεσημέρι ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα αναχωρήσει για την Ιαπωνία, προκειμένου να παρακολουθήσει τους αγώνες των Special Olympics. Κατά το διάστημα της εκεί παραμονής του, ο κ. Ορφανός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αθλητισμού της Ιαπωνίας και άλλους αξιωματούχους.

    [22] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Σπουδαίες νίκες στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής πέτυχαν το Χαϊδάρι και ο Αχαρναϊκός. Κέρδισαν τη Θύελλα Πατρών και το Κερατσίονι αντίστοιχα και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας, ενώ ο Θρασύβουλος αναδείχθηκε ισόπαλος (1-1) εκτός έδρας με την Αχαϊκή.

    Τα αποτελέσματα του πρώτου ομίλου είναι:

    Πάμισος Μεσ. - Εθνικός 0-2

    Χαϊδάρι - Θύελλα Πατρών 2-0

    Μαρκό - Βύζας Μεγάρων 0-1

    Αθηναϊς - Λήλας Βασιλικού 0-1

    Αχαρναϊκός - Κερατσίνι 3-1

    Ατσαλένιος - Αγιος Δημήτριος 2-1

    ΠΑΝΟ Μαλίων - Ρόδος 1-0

    Αχαϊκή - Θρασύβουλος 1-1

    Η βαθμολογία:

    1.Χαϊδάρι 42

    2. Θρασύβουλος 42

    3. Αχαρναϊκός 42

    4. Εθνικός 36

    5. Ρόδος 30

    6. Αχαϊκή 25

    7. Λήλας Βασιλικού 25

    8. ΠΑΝΟ Μαλλίων 23

    9. Θύελλα Πατρών 21

    10. Ατσαλένιος 21

    11. Αγιος Δημήτριος 21

    12. Κερατσίνι 20

    13. Ηρόδοτος 19

    14. Πάμισος Μεσσήνης 19

    15. Βύζας Μεγάρων 18

    16. Μαρκό 17

    17. Αθηναϊς 12.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε 3-1 τον Παύλο Μελά στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής του 2ου ομίλου. Επίσης το βαθμό της ισοπαλίας πήρε εκτός έδρας η Καβάλα στην Πτολεμαϊδα από την ομώνυμη ομάδα, ενώ ο Αγροτικός Αστέρας κέρδισε 4-1 την Λαμία.

    Τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου είναι:

    Παναιτωλικός - Ένωση Θράκης 3-0

    Πανδραμαϊκός - Κοζάνη 0-1

    Αναγέννηση Καρδίτσας - Βέροια 0-2

    ΠΑΣ Γιάννινα - Παύλος Μελάς 3-1

    Απόλλων Λάρισας - Αναγέννηση Άρτας 1-0

    Αγροτικός Αστέρας - Λαμία 4-1

    Θερμαϊκός - Δόξα Δράμας 0-1

    Πτολεμαϊδα - Καβάλα 1-1.

    Η βαθμολογία:

    1. ΠΑΣ Γιάννινα 41

    2. Καβάλα 39

    3. Βέροια 37

    4. Δόξα Δράμας 32

    5. Αναγέννηση Αρτας 31

    6. Ενωση Θράκης 30

    7. Κοζάνη 27

    8. Αναγ. Καρδίτσας 27

    9. Λαμία 27

    10. Αγροτικός Αστέρας 26

    11. Πτολεμαϊδα 23

    12. Παναιτωλικός 23

    13. Θερμαϊκός 21

    14. Παύλος Μελάς 21

    15. Λύκοι 16

    16. Απόλλων Λάρισας 16

    17. Πανδραμαϊκός 12.

    [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Συνολικά 13 αθλητές που έχουν διακριθεί την χρονιά που μας πέρασε θα βραβεύσει το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, η Τοπική Επιτροπή Αρσης Βαρών Μακεδονίας - Θράκης, παράλληλα με την κοπή της πίτας. Στην τελετή κοπή της πίτας που θα γίνει στο ΕΑΚ Πυλαίας, η ΤΕΜΘ θα βραβεύσει την 8η Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Βίκυ Κασάπη, και ακόμη τους: Δημήτρη Παπαγερίδη, Βλαδίμηρο Λαζαρίδη, Μαρία Πιπιλιαρίδου, Θεανώ Κατσίδη, Ολυμπία Τόκα, Κώστα Τύμτσιο, Μαρία Παναγιωτίδου, Σπύρο Σταματιάδη, Κώστα Παπαδόπουλο, Κώστα Γκαρίπη, Αγγελική Αδάμου και Βασίλη Κωνσταντινίδη.

    Επίσης, στο ίδιο γήπεδο, θα διεξαχθούν από την Παρασκευή (25/2) έως την Κυριακή (27/2) οι εξής διοργανώσεις της ΤΕΜΘ: Τα πρωτάθλημα νέων γυναικών (έως 23 χρόνων), το πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων, το αγωνιστικό τεστ παμπαίδων - παγκορασίδων και προκριματικοί αγώνες.

    [24] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΒΟΛΕΪ: ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (20:04 UTC+2)

    Στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας θα διεξαχθεί τελικά το φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ μετά την επιθεώρηση που έκαναν το απόγευμα οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας βόλεϊ. Και αυτό γιατί ακόμη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και είναι αμφίβολο αν θα έχουν τελειώσει τη δεδομένη χρονική στιγμή (τριήμερο της 25ης Μαρτίου).

    «Το γήπεδο είναι καταπληκτικό. Οι χώροι του πληρούν τις προϋποθέσεις για να διεξαχθεί το φάιναλ φορ του βόλεϊ. Όλα δείχνουν ότι θα γίνει μια υπέροχη διοργάνωση», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Ριέτ Οουνς για να συνεχίσει ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης. «Είναι ένα πολύ όμορφο και επιβλητικό γήπεδο. Εχει τις προδιαγραφές να φιλοξενήσει το φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Θεσσαλονίκη εκείνο το τετραήμερο γιορτάζει και όλοι επιθυμούμε να κερδίσει τον τίτλο η ελληνική ομάδα. Πάντως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε το έμαθα την τελευταία στιγμή από τους δημοσιογράφους. Δεν θέλω να πω περισσότερα, όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Αλεξάνδρειο μετά τα έργα που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί απορρίφθηκε και πλέον βλέπουμε το κλειστό της Πυλαίας. Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και ο κόσμος του βόλεϊ πρέπει να δώσει το παρών του».

    Τέλος πρόεδρος του ΤΑΠ Ηρακλής, Νίκος Αρταβάνης επισήμανε: «Σαφώς και είναι καλύτερο γήπεδο αυτό της Πυλαίας από το Αλεξάνδρειο. Όμως θέλω να επισημάνω πως ενώ γνώριζαν ότι στο Αλεξάνδρειο το τριήμερο της 25ης Μαρτίου θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ κάποιοι αποφάσισαν να γίνει την ίδια ημερομηνία η συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό. Θεωρώ ότι το φάιναλ φορ είχε προτεραιότητα και έπρεπε όλα να στραφούν γύρω από αυτό. Να ευχαριστήσω τη διοίκηση του ΠΑΟΚ για την παραχώρηση του κλειστού και να ευχηθώ ότι καλύτερο στην ομάδα μου».

    [25] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ- ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (17:16 UTC+2)

    Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τάε Κβο Ντο έκανε δεκτή την πρόταση της τεχνικής επιτροπής για την συγκρότηση της εθνικής ομάδας εφήβων - νεανίδων η οποία θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 11 έως και τις 13 Μαρτίου 2005.

    Τα μέλη της εθνικής ομάδας είναι:

    ΕΦΗΒΟΙ:

    -45κιλά Μεχτερίδης Στυλιανός

    -48κιλά Τσουρδίνης Μάριος

    -51κιλά Κοπαλίδης Δημήτριος

    -55κιλά Γκόβας Ανδρέας

    -59κιλά Μήτσιος Νικόλαος

    -63κιλά Νικολαϊδης Ανέστης

    -68κιλά Τζέλλος Νικόλαος

    -73κιλά Διάφας Αργύριος

    -78κιλά Νικολαϊδης Γρηγόριος

    +78κιλά Λαζαρίδης Χρήστος

    ΝΕΑΝΙΔΕΣ:

    -42κιλά Ριζά Ευσταθία

    -44κιλά Γουργούλη Βσιλική

    -46κιλά Σαρλή Δανάη

    -49κιλά Χόνδρου Σοφία

    -52κιλά Μιχάλογλου Αικατερίνη

    -55κιλά Φωτάκη Αναστασία

    -59κιλά Πεχλιβανίδου Μένια

    -63κιλά Κατσάρα Ελένη

    -68κιλά Δεμερτζίδου Δήμητρα

    +68κιλά Γραμματικοπούλου Παναγιώτα.

    [26] ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

    Τελ Αβίβ, 23 Φεβρουαρίου 2005 (19:19 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποφάσισε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση των Παλαιστινίων, αφού για μία ακόμη φορά αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το σχηματισμό του νέου παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου.

    Πρόκειται για την τρίτη συνεχή ημέρα αναβολής της ψηφοφορίας και πιστεύεται ότι υπάρχουν μεγάλες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους οπαδούς της παλαιάς φρουράς και τους μεταρρυθμιστές.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι Παλαιστίνιοι βουλευτές αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

    Αφού για χρόνια δέχονταν τις εντολές άλλων, τώρα δίνουν το δικό τους παράγγελμα στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κορέι.

    Του ζητάνε να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο που θα αποτελείται από νέα πρόσωπα, χωρίς να γίνει καμία απολύτως εξαίρεση.

    Στην πλειοψηφία τους, οι βουλευτές προέρχονται από τη Φατάχ και ζητάνε μια λύση μέχρι το Σάββατο.

    Απαιτούν ακόμη οι νέοι υπουργοί να είναι ειδικοί στους τομείς τους έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να λύσουν τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στις παλαιστινιακές περιοχές.

    Η πρώην διαπραγματευτής των Παλαιστινίων και νυν βουλευτής Χανάν Ασράουι είπε ότι η αντίδραση της βουλής συνιστά αλλαγή εποχής για την παλαιστινιακή πολιτική.

    «Το συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες θέλουν υπουργούς ικανούς, τίμιους αξιόπιστους, έτοιμους να εργαστούν», είπε.

    Τη Δευτέρα ο κ. Κορέι εξόργισε τα μέλη της Φατάχ και άλλους βουλευτές παρουσιάζοντας ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο περιλάμβανε μόλις τέσσερα καινούρια πρόσωπα, ενώ όλοι οι άλλοι υπουργοί προέρχονταν από την παλαιά φρουρά του Γιασέρ Αραφάτ.

    [27] ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Χάγη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα διεξαχθεί στην Ολλανδία την 1η Ιουνίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι Ολλανδοί είναι ευρωπαϊστές, ωστόσο παρατηρείται μια αύξηση στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών και οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια μικρή προσέλευση στις κάλπες θα ευνοούσε τους υποστηριχτές του "Όχι".

    [28] "ΕΓΚΛΗΜΑ" Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 23 Φεβρουαρίου 2005 (17:44 UTC+2)

    Με την αποκλειστική δημοσίευση αποσπασμάτων του προς κυκλοφορία βιβλίου του Βρετανού καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Φίλιπ Σαντς, η εφημερίδα Γκάρντιαν, επαναφέρει το θέμα της δικαιολόγησης και νομιμότητας της συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

    Βασικό επιχείρημα υπέρ της έλλειψης νομιμότητας της απόφασης της κυβέρνησης Μπλερ, πάντα με βάση το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι η αμφισβήτηση της αυθεντικότητας του πορίσματος του γενικού εισαγγελέα, λόρδου Γκόλντσμιθ, ότι η βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο δεν παραβαίνει το διεθνές δίκαιο.

    Αντιθέτως, σύμφωνα με το συγγραφέα, το έγγραφο του πορίσματος που επέδωσε στον πρωθυπουργό Μπλερ ο λόρδος Γκόλντσμιθ -το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα- προειδοποιεί ακριβώς ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ μπορεί να θεωρηθεί παράνομη.

    Παράλληλα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στην επιστολή παραίτησής της η αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ελίζαμπεθ Γουίλμσχερστ, χαρακτήριζε «έγκλημα» την εισβολή στο Ιράκ.

    «Ένοχοι δίχως κατηγορίες»

    Τις έντονες αντιδράσεις στις εξαγγελίες του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης υπόπτων τρομοκρατών στη χώρα, μεταφέρει στο κύριο θέμα της η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Βρετανός υπουργός, παρουσιάζοντας τα σχέδιά του στο Κοινοβούλιο, χρησιμοποίησε ως νομιμοποιητική βάση αυτών την απειλή που συνιστούν για τη Βρετανία οι τρομοκρατικές ομάδες, λέγοντας ότι «όποιος πιστεύει πως η χώρα δεν απειλείται, είναι αδαής».

    Τα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, διαγράφουν 800 χρόνια νομικής ιστορίας και δίνουν για πρώτη φορά τόσο αυξημένες αρμοδιότητες σε υπουργό εν καιρώ ειρήνης.

    Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται ο έλεγχος του τόπου κατοικίας και εργασίας των υπόπτων, ο έλεγχος των συναναστροφών τους, η παρακολούθηση και ο κατ' οίκον περιορισμός τους χωρίς κατηγορίες.

    [29] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΠΟΥΣ - ΣΡΕΝΤΕΡ

    Βερολίνο, 23 Φεβρουαρίου 2005 (17:41 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, άφησαν στο παρελθόν τις διαφορές για τον πόλεμο στο Ιράκ, κάνοντας κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη επίδειξη ενότητας.

    Ο κ. Μπους βρίσκεται στη Γερμανία, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και είχε συνομιλίες στην πόλη του Μάινζ με τον κ. Σρέντερ

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Γερμανία, Ρέι Φάρλονγκ, μεταδίδει ότι η κεντρική ιδέα της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη - ότι δηλαδή η ευρω-ατλαντική συμμαχία υπάρχει και είναι ζωντανή - ενισχύθηκε μετά από την επίσκεψη στη Γερμανία.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο κ. Μπους κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει με μια φωνή από το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    «Μόλις ξεκινήσαμε τις διπλωματικές προσπάθειες και θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους μας που έκαναν την αρχή. Θα συνεργαστούμε για να πείσουμε τους μουλάδες να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες».

    Όμως ο πρόεδρος επανέλαβε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μια άποψη διαφορετική από αυτή της Γερμανίας που έχει αποκλείσει τη χρήση βίας.

    Οι δύο ηγέτες παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές σχετικά με το πρωτόκολλο του Κιότο, αλλά συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν για ένα καλύτερο περιβάλλον. Ο κ. Σρέντερ επανέλαβε: «Οι διαφορές του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν».

    Για το θέμα του Ιράν, ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε: «Συμφωνούμε απολύτως ότι το Ιράν πρέπει να πει όχι σε κάθε είδους πυρηνικά όπλα».

    «Το Ιράν δεν είναι Ιράκ»

    Στη ατζέντα των δύο ηγετών ήταν οι εξελίξεις στο Ιράκ, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον καγκελάριο Σρέντερ έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, όμως οι Γερμανοί πολίτες δεν έχουν πεισθεί απολύτως.

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε με την άφιξη του προέδρου Μπους στη Γερμανία δείχνει ότι περισσότεροι Γερμανοί εμπιστεύονται τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν παρά τον Αμερικανό ομόλογό του.

    Λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών, στην τελετή υποδοχής του Τζορτζ Μπους στο χιονισμένο κάστρο της Μάινζ, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες με Αμερικανούς και Γερμανούς στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν.

    Αυτή η συμβολική κίνηση αποτελεί μήνυμα ότι οι δύο χώρες έχουν μια κοινή αποστολή, μεταδίδει ο ανταποκριτής μας.

    Όμως, προσθέτει ότι παρά τις προσπάθειες τους να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο, υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές μεταξύ τους.

    Ο Γερμανός καγκελάριος έχει ζητήσει μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ, προκειμένου η Ευρώπη να αποκτήσει ίση φωνή - μια πρόταση που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «αδέξια».

    Επίσης, η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν να άρουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Κίνα, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις.

    Υποσχέσεις

    Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επαφές με Γερμανούς ηγέτες , ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την αμερικανική στρατιωτική βάση του Βισμπάντεν για να ενισχύσει το ηθικό των στρατιωτών.

    Την Τρίτη, ο κ. Μπους έλαβε την υπόσχεση της Ευρώπης για συνεργασία στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ.

    Στη σύνοδο των Βρυξελλών, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν τη βοήθειά τους για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εντός και εκτός του Ιράκ.

    ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, εξάλλου, συμφώνησαν να συνδιοργανώσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της χώρας και τη στήριξη της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο κάποιες από τις προσφορές είναι πολύ μικρές.

    Για παράδειγμα η Γαλλία θα στείλει μόλις έναν αξιωματούχο για να βοηθήσει στην αποστολή του ΝΑΤΟ ενώ η οικονομική βοήθεια του Λουξεμβούργου είναι πολύ μικρή.

    Την Πέμπτη ο κ. Μπους αναμένεται στη Σλοβακία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [30] Ο ΧΑΤΑΜΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (17:29 UTC+2)

    Ο Τζορτζ Μπους θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πλήρωναν βαρύτερο τίμημα από το Ιράν αν προσπαθούσαν να πλήξουν την ανεξαρτησία της ισλαμικής χώρας, προειδοποίησε ο πρόεδρός του Μοχαμάντ Χαταμί.

    "Η Αμερική δεν θέλει ένα ανεξάρτητο Ιράν, το ερώτημα είναι τι τίμημα θα έπρεπε να πληρώσει για να επιτύχει αυτό το στόχο", είπε ο Χαταμί. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι "αν ο Μπους έχει λίγη λογική θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πλήξει την ανεξαρτησία του Ιράν, αλλά και αν μπορεί, το τίμημα που θα πληρώσει θα είναι πολύ βαρύτερο από αυτό που θα πληρώναμε εμείς".

    Μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες ο Μπους χαρακτήρισε "γελοία" την ιδέα ότι σχεδιάζει να βομβαρδίσει το Ιράν.

    [31] "ΤΙΕΝ, Η ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (16:49 UTC+2)

    Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005, ώρα 7.00 μ.μ., στο νέο πολυβιβλιοπωλείο - πολυχώρο ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ - «ΑΝΑΤΟΛΙΑ», (Γούναρη 39, απέναντι από την Καμάρα ), θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Δημήτρη Παλιούρα, «ΤΙΕΝ, Η ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ».

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Λάμπρος Μυγδαλιάς, καθηγητής Φιλοσοφικής Α.Π.Θ., και η Σωτηρία Σταυροπούλου, λέκτορας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α.Π.Θ.

    «Λυσιμελής ο έρωτας, θεϊκός, απροσπέλαστος και καταλυτικός για την ανθρώπινη ύπαρξη. Εισχωρεί απρόσκλητος στα ριζώματα της καρδιάς και τα καψαλίζει, τα κατακαίει Δεν έχει χαλινάρια ο φτερωτός αυτός μικρός θεός ούτε όρια και σύνορα, πατρίδες, έθνη και γλώσσα, θρησκεία και φυλή. Ίδιος πάντα, από καταβολής κόσμου μέχρι και σήμερα, και όσο θα κατοικούν άνθρωποι επάνω σε τούτο τον πλανήτη

    Αυτός ο έρωτας κατακυρίεψε την καρδιά της μικρής Κινεζούλας, της Τιέν και του ΄Ελληνα Γρηγόρη, εκεί πέρα στο μακρινό Πεκίνο! Εκεί, στην ξακουστή, στην κραταιά και αχανή Κίνα, αντάμωσαν τα βλέμματά τους κι από εκεί ξεκίνησε μια Οδύσσεια για το νεαρό ζευγάρι Για την Τιέν και το Γρηγόρη, για το Γρηγόρη και την Τιέν!»

    [32] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ OLIVIERO TOSCANI ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (14:29 UTC+2)

    Εκδήλωση προς τιμήν του Oliviero Toscani διοργανώνει το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας, την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 20:00, στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

    Ο διάσημος Ιταλός φωτογράφος με την ευκαιρία της έκθεσης του με τίτλο «Οι μελλοθάνατοι» που φιλοξενείται μέχρι τις 13 Μαρτίου στο ΜΜΣΤ, θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό, με οπτικο-ακουστικά μέσα, την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και τις ανθρώπινες εμπειρίες του.

    [33] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ "ΤΙ ΑΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΑΫΝΜΑΝ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (14:27 UTC+2)

    Για μία εβδομάδα έως τις 6 Μαρτίου παρατείνονται οι παραστάσεις του έργου του Πήτερ Παρνέλ «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» στο θέατρο Αυλαία, με τον Γιώργο Κοτανίδη και την Ιρις Χατζηαντωνίου.

    Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη (λαϊκή) & Κυριακή: 20:00, Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο: 21:00.

    [34] ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (14:22 UTC+2)

    Δύο νέα εργαστήρια για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών εισάγει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στον Γ΄ Κύκλο των Δημιουργικών του Εργαστηρίων.

    Πρόκειται για το Εργαστήριο Κατασκευής και Εμψύχωσης Θεατρικής Κούκλας - Κουκλοθέατρο και για το Εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού, ενώ παράλληλα συνεχίζονται το Εικαστικό Εργαστήρι και το Εργαστήριο Μουσικού Αυτοσχεδιασμού.

    Ο Γ΄ Κύκλος των Δημιουργικών Εργαστηρίων του Τελλογλείου Ιδρύματος θα ξεκινήσει από τις 19 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου. Σε κάθε εργαστήριο θα πραγματοποιηθούν 8 συναντήσεις και η συμμετοχή για κάθε εργαστήριο για όλη την περίοδο είναι 15 ευρώ. Οι εγγραφές στα εργαστήρια θα γίνονται τηλεφωνικά (τηλ: 2310 991615) από τις 28.02.2005 μέχρι τις 10.03.2005.

    Το πρόγραμμα:

    - Εικαστικό Εργαστήριο

    Κάθε Κυριακή 11:00-14:00

    · Τμήμα για παιδιά 5-6,5 ετών (25 άτομα)

    · Τμήμα για παιδιά 7-12 ετών (25 άτομα)

    Ζωγραφική, κολλάζ, κατασκευές με διάφορα υλικά

    - Εργαστήριο Μουσικού Αυτοσχεδιασμού

    Κάθε Παρασκευή 17:00-19:00

    · Τμήμα για παιδιά 5-6,5 ετών (25 άτομα)

    · Τμήμα για παιδιά 7-12 ετών (25 άτομα)

    Το εργαστήρι αποτελεί έναν τόπο συνάντησης των παιδιών με την έννοια της προσωπικής μουσικής δημιουργίας, όπου ο αυτοσχεδιασμός γίνεται εργαλείο έκφρασης, εργαλείο άρθρωσης μουσικού λόγου.

    - Εργαστήριο Κατασκευής και Εμψύχωσης Θεατρικής Κούκλας - Κουκλοθέατρο

    Κάθε Σάββατο 11:00-13:00

    · Τμήμα για παιδιά 8-11 ετών (20 άτομα)

    Κατασκευή κούκλας και μικρών σκηνικών από ανακυκλώσιμα υλικά. Φωνητικές ασκήσεις, παντομίμα, έκφραση συναισθημάτων, ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού.

    - Εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού

    Κάθε Σάββατο 11:00-13:00

    · Τμήμα για παιδιά 6-8 ετών (20 άτομα)

    Το εργαστήριο περιλαμβάνει παιχνίδια γνωριμίας και ενεργοποίησης του σώματος και της φωνής. Εξερεύνηση του φανταστικού κόσμου, εξοικείωση με την έννοια της ομάδας, δημιουργία πρωτότυπων δρώμενων.

    [35] ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2005 (13:54 UTC+2)

    Τη δική του ανεξάρτητη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο απέκτησε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, με χορηγία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου.

    Ο νέος δικτυακός τόπος www.mbp.gr προβάλλει όλες τις πτυχές της δεκάχρονης παρουσίας του Μουσείου. Η δημιουργία ιστοσελίδας επιχειρεί να ικανοποιήσει το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού -με δεδομένη και την πρόσφατη βράβευσή του ως Ευρωπαϊκού Μουσείου 2005 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, διάκριση που για πρώτη φορά απονέμεται σε ελληνικό μουσείο στα 28 χρόνια ύπαρξης του θεσμού.

    Η ιστοσελίδα παρουσιάζει σε δύο γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά) τις 11 αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, προβάλλοντας την πρωτοποριακή μουσειολογική της άποψη και τον παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό της χαρακτήρα. Παρουσιάζονται επίσης το ιστορικό της ίδρυσης του Μουσείου, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, οι υποδειγματικές αρχαιολογικές αποθήκες και τα άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια συντήρησης, η δραστηριότητα του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου, καθώς και ο ρόλος των δωρητών και των χορηγών.

    Ο επισκέπτης θα βρει επίσης χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του Μουσείου, το πωλητήριο και το καφέ-εστιατόριο «Βυζαντινό», καθώς και για τον Λευκό Πύργο, που υπάγεται διοικητικά στο Μουσείο.

    Μια ιδιαίτερη ενότητα αφιερώνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα, με αναλυτικές πληροφορίες τόσο για τα ίδια τα προγράμματα όσο και για άλλες εκδηλώσεις που οργανώνονται από το αντίστοιχο Τμήμα του Μουσείου. Σύντομα θα παρέχεται η δυνατότητα on-line κρατήσεων για τα σχολεία που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποιο από τα προγράμματα, ενώ θα προστεθούν παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    Τα «Νέα του Μουσείου» ανανεώνονται διαρκώς, ενημερώνοντας τους επισκέπτες για τις περιοδικές εκθέσεις, τα νέα προσκτήματα, τις εκδόσεις, τις διαλέξεις και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Μουσείο. Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει και η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας του Μουσείου με το κοινό του, χάρη στο εικονικό «Βιβλίο επισκεπτών» που θα δημιουργηθεί και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να στέλνουν ηλεκτρονικά τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 February 2005 - 19:13:55 UTC