Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [02] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΑΒΥΛΗ
  • [03] ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ: ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] ΤΟ ΕΚ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
  • [06] ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΤΕΘΗΚΕ Η ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΛΙΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
  • [08] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Ε.Ι.Η.Ε.Α. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
  • [09] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [10] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ (2)
  • [11] ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [12] ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ CEDEFOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
  • [13] ΥΜΕ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
  • [14] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
  • [15] ΜΠΑΓΙΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [17] Ο ΟΖΑΛ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΑΚΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ
  • [18] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΟΥΛΦΟΥ ΛΙΒΑΝΕΛΙ ΤΟΥ CHP
  • [19] ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [20] ΧΑΤΖΑΡΑΣ: ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΛΗΣΗ
  • [21] ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΕΩΝ ΣΤΗ FYROM
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ
  • [23] ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΗΤΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ
  • [24] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΟ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
  • [25] ΣΕΙΣΜΟΣ 6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [26] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΠΟΕ
  • [27] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ - ΑΕΡΟΣ
  • [28] ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΖΟΖΕ ΣΟΚΡΑΤΕΣ
  • [29] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [30] ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ
  • [31] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΗ
  • [32] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ
  • [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Ν.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [34] ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 11 ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΝΕΜΕΝΗ

  • [01] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΣΙΑΜΑΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (13:27 UTC+2)

    Υπέρ του άμεσου διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους:"Ο Μυστικός Δείπνος ανάμεσα σε δικαστικούς, τον Αρχιεπίσκοπο και εγκληματίες ιερωμένους, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιερουσαλήμ που έχει γίνει Οίκος Εμπορίου δείχνουν πια ότι έχουμε μία τερατογένεση.

    Ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση, που παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου., και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που παραδίδει μια τέτοια κατάσταση σήψης.

    Τα περί αυτοκάθαρσης είναι πια μια ανοιχτή κοροϊδία προς το λαό. Τα σιαμαία, κράτος και εκκλησία, πρέπει να χωριστούν αμέσως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, σύμφωνα με τις προτάσεις που πάντα στήριζε ο ΣΥΝ".

    [02] ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΑΒΥΛΗ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (09:37 UTC+2)

    Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη και καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση. Οι αρχές εξετάζουν δεκάδες άτομα που είχαν σχέσεις με τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ και στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται η πρώην σύζυγος του, Μαλί Κοέν.

    Η κ.Κοέν κατέθεσε χθες στην ασφάλεια ότι από το 2001 που χώρισε με τον Απόστολο Βαβύλη δεν είχε οποιαδήποτε σχέση μαζί του και αρνήθηκε ότι είχε επισκεφτεί κάποιο από τα διαμερίσματα του όπου έμενε ως Βαβύλης ή Φωκάς ή πατέρας Ραφαήλ. Ωστόσο οι αστυνομικοί βρήκαν στο σπίτι της οδού Μελά στο Χολαργό δακτυλικό της αποτύπωμα.

    Το αποτύπωμα εντοπίστηκε σε τραπέζι του διαμερίσματος και οι αξιωματικοί συμπεραίνουν ότι η γυναίκα είχε επισκεφτεί πρόσφατα το σπίτι και διατηρούσε σχέσεις με το Βαβύλη. Η κ.Κοέν αναμένεται να κληθεί εκ νέου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για να δώσει συμπληρωματική κατάθεση μετά την ταυτοποίηση του αποτυπώματος.

    Οι έρευνες της αστυνομίας εστιάζονται στο οικογενειακό περιβάλλον του Βαβύλη και από την ασφάλεια Αττικής έχει σταλεί σήμα στη Μαγνησία προκειμένου να ληφθεί κατάθεση από τη μητέρα του που ζει στο Βόλο, ενώ επίσης αναζητείται για να καταθέσει και ο αδελφός του, στο όνομα του οποίου ήταν η μοτοσικλέτα με την οποία κυκλοφορούσε ο καταζητούμενος.

    [03] ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ: ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Μπρατισλάβα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (10:04 UTC+2)

    Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του διεθνούς τύπου, καθώς σήμερα διεξάγεται η διάσκεψη κορυφής μεταξύ των προέδρων, Τζορτζ Μπους και Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο αμερικανικός τύπος επικαλούμενος αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους, αναφέρει ότι αναμένεται η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της πυρηνικής τρομοκρατίας.

    [04] ΤΟ ΕΚ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

    Στρασβούργο, 24 Φεβρουαρίου 2005 (13:42 UTC+2)

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ενέκρινε, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση στο Στρασβούργο, την υποχρεωτική καθιέρωση του κοινού ευρωπαϊκού διπλώματος οδήγησης, το οποίο και θα ανανεώνεται από τους κατόχους του κάθε 10 χρόνια.

    Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία, μέσα στην επόμενη δεκαετία (έως το 2015), όλα τα διπλώματα οδήγησης των πολιτών των χωρών μελών της ΕΕ πρέπει να αντικατασταθούν υποχρεωτικά και να πλαστικοποιηθούν. Δηλαδή, να πάρουν τη μορφή τραπεζικής πιστωτικής κάρτας.

    Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόταση, μέσα στη δεκαετία 2015-2025 τα διπλώματα οδήγησης θα αποκτήσουν και ενιαία μορφή και γραφή. Πάντως, για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του ΕΚ πρέπει να επικυρωθεί και από το αρμόδιο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, το οποίο και θα εξετάσει το ζήτημα κατά τις επόμενες συνεδριάσεις του.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, το Συμβούλιο των Υπουργών είχε εγκρίνει την καθιέρωση του ενιαίου τύπου διπλώματος οδήγησης για τις χώρες μέλη της ΕΕ, χωρίς όμως να αποφασίσει για το αν θα έπρεπε να προχωρήσουν οι «25» στην υποχρεωτική αντικατάσταση των παλιών διπλωμάτων.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Σχετικά με την τελική πρόταση της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΟΤΕ για μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ κατά 6.166 άτομα, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος της εργατικής του πολιτικής, δήλωσε τα εξής:

    «Με αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση και η Διοίκηση:

    »1. Οδηγούν σε ολοκληρωτική χρεοκοπία το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού του ΟΤΕ και το επικουρικό ταμείο του και κατ' επέκταση το ΙΚΑ και το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, στα οποία θα ενταχθούν στο άμεσο μέλλον, γιατί τους φορτώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους υλοποίησης αυτής της πρότασης, χωρίς να προβλέπουν από πού, πώς και πότε θα καλυφθεί ολόκληρο.

    »Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ΤΑΠ - ΟΤΕ, η Διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύεται να καλύψει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους αποχωρήσουν με αναγνώριση μέχρι 8 πλασματικά χρόνια ασφάλισης, δηλαδή περίπου 283 εκατομμύρια ευρώ και όχι τις κύριες συντάξεις, που θα τους δίνει τόσα χρόνια νωρίτερα το ΤΑΠ - ΟΤΕ, που το κόστος τους ανέρχεται περίπου στα 750 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το τεράστιο οικονομικό κόστος ποιος θα το πληρώσει και πότε;

    »Επίσης, όσον αφορά το επικουρικό ταμείο, η διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύεται να καλύψει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους αποχωρήσουν με αναγνώριση μέχρι 8 πλασματικά χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 47.654.799 ευρώ και όχι τις επικουρικές συντάξεις, που θα τους δίνει τόσα χρόνια νωρίτερα το επικουρικό ταμείο, που το κόστος τους ανέρχεται στα 125.752.233 ευρώ. Αυτό το τεράστιο οικονομικό κόστος ποιος θα το πληρώσει και πότε;

    »Μήπως το κράτος; Μα αυτό μέχρι σήμερα δεν εκπληρώνει ούτε τις στοιχειώδεις ήδη θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του προς την δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

    »2. Κονιορτοποιούν τις εργασιακές σχέσεις όσων απομείνουν, ή στους ελάχιστους που θα προσληφθούν στο μέλλον στον ΟΤΕ, αφού θα τους προσλαμβάνουν με σύμβαση αορίστου χρόνου, δημιουργώντας δεύτερη ταχύτητα εργαζομένων στην επιχείρηση. Προετοιμάζουν δηλαδή έναν εργασιακό μεσαίωνα στον ΟΤΕ, με ευρύτερες δυσμενείς προεκτάσεις στις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων της χώρας μας.

    »Ο ΣΥΝ είναι ριζικά αντίθετος και ζητά να αποσυρθεί αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πρόταση, που αφήνει τα κέρδη του ΟΤΕ στους ιδιώτες μετόχους του και φορτώνει τις ζημιές του στην κοινωνική ασφάλιση», κατέληξε ο κ. Στρατούλης.

    [06] ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΤΕΘΗΚΕ Η ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΛΙΑ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Σε αργία τέθηκε η πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, η οποία είχε παραπεμφθεί από τον ’ρειο Πάγο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, μετά και την ποινική δίωξη που της ασκήθηκε για την μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» από το 2000 έως το 2004.

    Παράλληλα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αποφάσισε την οριστική απόλυση ενός Πρωτοδίκη Θηβών Γ. Παπαδουκάκη για καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

    Διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα σε βάρος μίας πρωτοδίκη του Βόλου, η οποία φέρεται να επιδίκασε υπέρογκα ποσά για την απαλλοτρίωση κτημάτων που ανήκαν στη Μονή της Μακρυνίτσας.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, θα δεχθεί αύριο (Παρασκευή), στις 11 π.μ., στο γραφείο του, αντιπροσωπεία μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοδείας, συνοδευόμενη από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Charles Ries.

    [08] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Ε.Ι.Η.Ε.Α. ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Με το προεδρείο και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Δημήτρη Καλοφωλιά Πρόεδρο, εκδότη της εφημερίδας «Εξπρές», Δημήτρη Ρίζο, Γενικό Γραμματέα, εκδότη του «Αδέσμευτου Τύπου», Μαρία Λουδάρου, εκδότρια της «Νίκης», Φώτη Προβατά εκδότη της «Αυγής» και Γιώργο Αϊδήνη, γενικό διευθυντή της Ένωσης), συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την οικονομική βιωσιμότητα κυρίως των μικρών και μεσαίων, σε κυκλοφορία, εφημερίδων.

    Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η απώλεια εσόδων που υφίστανται οι εφημερίδες από αθέμιτες πρακτικές που έχουν επικρατήσει στην αγορά, και ιδίως ό,τι αφορά στη δημοσίευση ισολογισμών ανωνύμων εταιρειών, όπως και το θέμα της διαφάνειας στην κατανομή της δημόσιας διαφημιστικής δαπάνης.

    Κατά τη συζήτηση ο κ. Αλαβάνος τόνισε τη σημασία που έχει η αναλογική κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης για την πολυφωνία στον Τύπο.

    [09] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης έξω από τα δικαστήριο Κατερίνης την 1η Μαρτίου, στις 9πμ, με την ευκαιρία της έναρξης της δίκης του αστυνομικού Γιώργου Ατματζίδη για τον θάνατο του 17χρονου Νίκου Λεωνίδη, πριν από πέντε χρόνια.

    Σε ανακοίνωσή της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι ο αστυνομικός όχι μόνο αφέθηκε ελεύθερος, αλλά παραλίγο να μην δικαστεί καθόλου για την πράξη του.

    [10] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ (2)

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    ΕΤΕ:Αυξημένα κατά 27% τα προ φόρων κέρδη

    Σε 662 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας για τη χρήση 2004, πριν την εφάπαξ δαπάνη της εθελουσίας εξόδου, παρουσιάζοντας αύξηση 27% σε σχέση με το 2003.

    Τα αποτελέσματα αυτά, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αντιπροσωπεύουν την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερα ικανοποιητική υπήρξε η πορεία του Ομίλου το τελευταίο τρίμηνο του 2004, με τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, υπερβαίνοντας τα 188 εκατ.

    Οι εξαιρετικές επιδόσεις του Ομίλου οδηγούν σε περαιτέρω βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας του. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 19.8% ενισχυμένη κατά 4.5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2004. Αντίστοιχα, η αποδοτικότητα του ενεργητικού ανήλθε σε 1.26% έναντι 1.02% το 2003.

    Εντυπωσιακά εξελίσσονται τα οργανικά αποτελέσματα του Ομίλου, τα οποία διαμορφώθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 514 εκατ., αυξημένα κατά 37.6% σε σχέση με το 2003. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σταθερής ανάπτυξης του πυρήνα των τραπεζικών εργασιών του Ομίλου, γεγονός που αναδεικνύεται στη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού αποτελέσματος και την αύξηση των προμηθειών του Ομίλου.

    Συγκεκριμένα, το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου ενισχύθηκε κατά 15% σε σχέση με το 2003, προσεγγίζοντας τα 1 420 εκατ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου υπερέβη το 3% και διαμορφώθηκε σε 3.04% (2003: 2.75%). Χαρακτηριστική της δυναμικής του Ομίλου είναι η τριμηνιαία εξέλιξη του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου το οποίο στο τελευταίο τρίμηνο ανήλθε σε 3.22% έναντι 3.06% στο προηγούμενο τρίμηνο. Η τάση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επέκτασης των χορηγήσεων, ιδίως της λιανικής τραπεζικής, και της αλλαγής που αυτή συνεπάγεται στη σύνθεση του Ενεργητικού του Ομίλου.

    Η αύξηση των επιτοκιακών αποτελεσμάτων επιτεύχθηκε σε περιβάλλον σταθερότητας των χορηγητικών περιθωρίων και είναι συνέπεια της σημαντικής αύξησης του όγκου των εργασιών του Ομίλου, με αιχμή τη λιανική τραπεζική. Η συμβολή της λιανικής τραπεζικής υπογραμμίζεται από την κατά 20% αύξηση των επιτοκιακών αποτελεσμάτων από χορηγήσεις μέσα στο 2004.

    Αύξηση κατά 8.2% σε σχέση με το 2003 εμφανίζουν τα έσοδα από προμήθειες του Ομίλου προσεγγίζοντας τα 475 εκατ. Η ανοδική τάση είναι πιο έντονη στο δ! τρίμηνο του 2004 (+12.1%) ως αποτέλεσμα πρόσφατων πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Όμιλος στον τομέα αυτό, όπως καταγράφονται στη βελτίωση που σημειώνεται στις προμήθειες λιανικής (+11.2%), επιχειρηματικής τραπεζικής (+21.4%) και διαχείρισης κεφαλαίων (+12.5%).

    Παρά την ισχυρή ανάπτυξη των εργασιών του Ομίλου, η συνολική αύξηση των λειτουργικών δαπανών περιορίστηκε σε 5.3% σε σχέση με το 2003. Ειδικά, στο τελευταίο τρίμηνο, οι λειτουργικές δαπάνες παρέμειναν σταθερές στα επίπεδα των δύο προηγούμενων τριμήνων (302 εκατ.).

    Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης περιστολής των λειτουργικών δαπανών στην Τράπεζα, όπου για πρώτη φορά σημειώνεται μηδενική αύξηση στα γενικά έξοδα, γεγονός που αντιστάθμισε τις επιπτώσεις του φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης των εργασιών του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή.

    Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου κατά τη διάρκεια του οποίου αποχώρησε περίπου το 10% του συνόλου του προσωπικού της Τράπεζας (1 511 εργαζόμενοι) προοιωνίζει περαιτέρω αποκλιμάκωση των λειτουργικών δαπανών του Ομίλου στο μέλλον. Το κόστος της εθελουσίας εξόδου ανήλθε σε 109 εκατ. και βάρυνε εξ' ολοκλήρου τα αποτελέσματα του 2004, ενώ οι θετικές επιπτώσεις του στο κόστος της Τράπεζας θα φανούν στα προσεχή έτη.

    Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών είναι η περαιτέρω βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας του Ομίλου σε 59.6% από 64.6% το 2003. Με την επίδοση αυτή επιτεύχθηκε ο μεσοπρόθεσμος στόχος που είχε θέσει η Διοίκηση για βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας σε επίπεδα κάτω του 60% και δημιουργούνται οι βάσεις για την περαιτέρω αποκλιμάκωσή του.

    Το 2004 υπήρξε έτος εξαιρετικών επιδόσεων για τη λιανική τραπεζική, με τα υπόλοιπα των χορηγήσεων λιανικής να σημειώνουν αύξηση 29% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (2004: 14.5 δισεκατ., 2003: 11.2 δισεκατ.). Η συνεχιζόμενη επέκταση της λιανικής τραπεζικής μεταβάλλει την εικόνα του ενεργητικού του Ομίλου, με τις χορηγήσεις λιανικής να αντιπροσωπεύουν πλέον το 53% του συνολικού χαρτοφυλακίου, έναντι 48% το 2003.

    Έντονους ρυθμούς ανάπτυξης (+28% σε σχέση με το 2003) καταγράφουν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία στο τέλος του 2004 ανέρχονταν σε 9.2 δισεκατ. Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσεται στον τομέα αυτό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων της ΕΤΕ επιταχύνεται για τρίτη συνεχή χρονιά παγιώνοντας την ηγετική θέση της και διευρύνοντας περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της. Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή είναι η χωρίς προηγούμενο αύξηση των εκταμιεύσεων νέων στεγαστικών δανείων κατά 45%, ξεπερνώντας τα 2.6 δισεκατ. έναντι 1.8 δισεκατ. το 2003.

    Παράλληλα, την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών σημειώνουν τα καταναλωτικά δάνεια, αυξημένα κατά 37% στα 2.6 δισεκατ. Το 2004 εκταμιεύτηκαν από την Τράπεζα 1.5 δισεκατ. νέα καταναλωτικά δάνεια, ποσό που υπερβαίνει το αντίστοιχο του 2003 κατά 47.5%. Σε υψηλά επίπεδα (+17%) διατηρήθηκε και η αύξηση των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών, προσεγγίζοντας πλέον το 1.5 δισεκατ.

    Με δυναμικό ρυθμό βελτιώνεται η παρουσία της ΕΤΕ στη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων. Το 2004 το πελατολόγιο της ΕΤΕ διευρύνθηκε με 8 700 νέους πελάτες, ενώ υψηλούς ρυθμούς ανόδου (+39% σε σχέση με το 2003) παρουσίασαν τα υπόλοιπα του χαρτοφυλακίου μικρών επιχειρήσεων (2004: 1.2 δισεκατ., 2003: 829 εκατ.).

    Αύξηση της τάξης του 8.8% στα 12.9 δισεκατ. σημείωσε το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου. Η χρηματοδότηση μεσαίων επιχειρήσεων αναδεικνύεται ως ο ισχυρότερα αναπτυσσόμενος τομέας επιχειρηματικής πίστης, καταγράφονας αύξηση της τάξης του 22%, γεγονός που επιβεβαιώνει την προσήλωση της Τράπεζας στον τομέα αυτό.

    Παράλληλα, βελτιώνεται η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία μετά την αφαίρεση των σχετικών προβλέψεων, αντιπροσωπεύουν πλέον μόλις το 1.0% του συνολικού χαρτοφυλακίου έναντι 1.6% το 2003. Η συνεπής πολιτική προβλέψεων του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση της κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων, η οποία προσεγγίζει πλέον το 80% έναντι 74% στο τέλος του 2003.

    Η υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και η αναθεώρηση του υποδείγματος προσδιορισμού των ελάχιστων εποπτικά απαιτούμενων προβλέψεων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς συντηρητικότερη κατεύθυνση από το 2005, δεν αναμένεται να επιφέρουν αλλαγές στην ήδη συντηρητική πολιτική προβλέψεων της Τράπεζας και των εταιριών του Ομίλου.

    Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο τέλος του χρόνου σε 47.5 δισεκατ. αυξημένα κατά 5.6% από την αρχή του έτους. Ειδικά, η καταθετική βάση του Ομίλου ενισχύθηκε κατά 4.7% (2004: 40.6 δισεκατ., 2003: 38.8 δισεκατ.), κυρίως λόγω της κατά 7.6% αύξησης των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου.

    Η υψηλή ρευστότητα και η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις (67%) αντιπροσωπεύει στρατηγικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια του Ομίλου να παγιώσει την ηγετική θέση του στην αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά στην Ελλάδα και να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ταχύτερη αύξηση (+10.9%) καταγράφουν τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια του Ομίλου τα οποία ανήλθαν σε 8.5 δισεκατ. Το μερίδιο αγοράς του Ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω προσεγγίζοντας το 27% στο τέλος του 2004 έναντι 25.3% στην αρχή του έτους. Η αύξηση αυτή προέρχεται από νέους καταθετικούς πόρους που επιλέγουν την Εθνική Τράπεζα για τη διαχείριση της περιουσίας τους. Τα μικτά και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια σημειώνουν αύξηση ταχύτερη από αυτή του συνολικού ενεργητικού υποδηλώνοντας την σταδιακή αντικατάσταση αμοιβαίων διαχείρισης διαθεσίμων με περισσότερο σύνθετα προϊόντα.

    Διευρύνεται η συμβολή του εξωτερικού στα κέρδη του Ομίλου

    Αύξηση κατά 5.6% στα 119 εκατ. σημειώνουν τα προ φόρων κέρδη των μονάδων του εξωτερικού παρά τη συνεχιζόμενη εξασθένιση του δολαρίου. Η δυναμική ανάπτυξη του Ομίλου της ΕΤΕ εκτός Ελλάδος αποτυπώνεται στην εντυπωσιακή αύξηση κατά 54% των οργανικών κερδών προ προβλέψεων. Η αύξηση αυτή συνέβαλε στη βελτίωση της απόδοσης του ενεργητικού τους η οποία διαμορφώθηκε σε 1.27% έναντι 1.22% το 2003.

    Την ταχύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι μονάδες του Ομίλου στη Βαλκανική με τα προ φόρων κέρδη των μονάδων αυτών να σημειώνουν αύξηση της τάξης του 32%. Το χαρτοφυλάκιο των δανείων (μετά την αφαίρεση των προβλέψεων) των θυγατρικών και καταστημάτων στις χώρες των Βαλκανίων σημείωσε θεαματική αύξηση κατά 45% ως αποτέλεσμα της έμφασης που δίνεται στην ανάπτυξη εργασιών επιχειρηματικής και λιανικής τραπεζικής στην περιοχή και της ταχείας βελτίωσης των οικονομιών των χώρων αυτών.

    Παράλληλα, βελτιώνεται ο δείκτης αποτελεσματικότητας των μονάδων του εξωτερικού σε 58.4% το 2004 από 63.9% το 2003. Η βελτίωση αυτή είναι συνέπεια του υλοποιούμενου εξορθολογισμού της παρουσίας του Ομίλου στη Δυτική Ευρώπη και των συνεχιζόμενων προσπαθειών συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών που αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ομίλου.

    Κατά τη διάρκεια του 2004 η Τράπεζα προχώρησε σε σειρά εκδόσεων υβριδικών τίτλων στοχεύοντας στην ενδυνάμωση, τη διαφοροποίηση της σύνθεσης και την αποδοτικότερη διαχείριση της κεφαλαιακής της βάσης. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2004 εκδόθηκαν υβριδικοί τίτλοι ύψους 350 εκατ. και 0 εκατ., οι οποίοι διατέθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε με ανάλογη επιτυχία η έκδοση 230 εκατ. νέων υβριδικών τίτλων.

    Στο τέλος του 2004 ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου (Tier I) εκτιμάται σε 11.8% έναντι 10.1% στο τέλος του 2003, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I & II) αναμένεται να προσεγγίσει το 14.7% (2003: 12.9%).

    Δεδομένης της θετικής εικόνας της κερδοφορίας αλλά και της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας και του Ομίλου, η Διοίκηση της ΕΤΕ προτίθεται να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος 0.60 ανά μετοχή, έναντι μερίσματος (αναπροσαρμοσμένου) 0.50 ανά μετοχή για τη χρήση 2003. Με βάση την τιμή κλεισίματος της 31.12.2004, το προτεινόμενο μέρισμα αντιπροσωπεύει απόδοση της τάξης του 2.5%.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ:Μέρισμα 0,071 ευρώ ανά ΅ετοχή

    Τη διανομή μερίσματος 0,071 ευρώ ανά ΅ετοχή για τη χρήση 2004 θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο. της Τράπεζας Κύπρου στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου 2005.

    Ως προτεινόμενη ημερομηνία αποκοπής (ex-dividend date) ορίζεται η Πέμπτη, 26 Μαϊου 2005. Με βάση την ημερομηνία αυτή, συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται μέχρι τη Τετάρτη, 25 Μαϊου 2005, θα δικαιούνται συμμετοχή στο μέρισμα χρήσεως 2004. Το μέρισμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ετήσια Γενική Συνέλευση, θα καταβληθεί στους μετόχους την Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2005.

    MINERVA:Αύξηση στον κύκλο εργασιών- μείωση στα καθαρά κέρδη

    Αύξηση 4,1% σημείωσε στη χρήση του 2004 ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης εταιρίας Αφοί Ι. & Β. Λαδένης ΑΕ Minerva Βιομηχανία Πλεκτικής και Eνδυσης, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 8,8% λόγω του αυξημένου κόστους διάθεσης.

    Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 20,9 εκατ. ευρώ από 20,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2003. Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις των προϊόντων της Αφοί Ι. & Β. Λαδένης ΑΕ Minerva που πραγματοποιήθηκαν στην εγχώρια αγορά, σημείωσαν αύξηση κατά 5,6%, η συνολική εικόνα του ετήσιου τζίρου επηρεάστηκε από τη μείωση κατά 19% των πωλήσεων στις αγορές του εξωτερικού.

    Αύξηση κατά 10,6% εμφάνισε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, καθώς ανήλθε σε 22,24 εκατ. ευρώ το 2004 έναντι 20,1 εκατ. ευρώ το 2003. Η αύξηση οφείλεται στην ικανοποιητική πορεία της νεοϊδρυθείσας ΕΛΕΤΕΝ ΑΕ - Ελληνική Εταιρία Ενδυσης που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές Μαΐου 2004 και παρουσίασε στο οκτάμηνο τζίρο 1,34 εκατ. ευρώ.

    Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν το 2004 κατά 8,8% και διαμορφώθηκαν στα 1,52 εκατ. ευρώ έναντι 1,67 εκατ. ευρώ που ήταν το 2003, ενώ η μείωση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του κόστους διάθεσης κατά 9,4%. Η δημιουργία νέων σειρών εσωρούχων και πιτζαμών και η προώθηση τους στην αγορά μέσω μεγάλης διαφημιστικής εκστρατείας που πραγματοποίησε η Minerva κατά το 2004, αύξησαν τα λειτουργικά κόστη, γεγονός που αποτυπώθηκε στην συνολική εικόνα της κερδοφορίας της. Παράλληλα, τα έσοδα της εταιρίας επιβαρύνθηκαν και από τις αυξημένες απαιτήσεις που προϋποθέτει η παρουσία των προϊόντων της στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

    ΑΤΕ:Στο 49% η συμμετοχή στη First Business Bank

    Την εξαγορά του 5% των μετοχών της First Business Bank A.E. που κατέχει η Bank of Nova Scotia αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Κατόπιν των ανωτέρω η συμμετοχή της ATE στη First Business Bank A.E. θα ανέλθει στο 49% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Η μεταβίβαση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις Εποπτικές Αρχές.

    INTRACOM: Ιδρυση εταιρίας στο Ντουμπάι

    Την ίδρυση νέας εταιρίας με την επωνυμία Fusion ανακοίνωσαν σε ειδική εκδήλωση στο Αμμάν της Ιορδανίας η Intracom, η Arab Bank και η InnoKAT FZ-LLC. Η εταιρία θα έχει έδρα στο Ντουμπάι και αναπτυξιακό κέντρο στο Αμμάν.

    Η νέα εταιρεία δραστηριοποιείται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής και εξειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων προηγμένης τεχνολογίας για χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κίνηση της Intracom εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ανάπτυξη στις χώρες της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης.

    Η Arab Bank ιδρύθηκε το 1930 στην Ιερουσαλήμ. Σήμερα, με ισολογισμό που ανέρχεται στα 34 δισ. δολ., έχει παρουσία σε όλες τις αραβικές χώρες αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσω 400 υποκαταστημάτων και γραφείων. Η InnoKAT, με έδρα το Ντουμπάι, είναι εταιρεία πληροφορικής, η οποία παρέχει λύσεις που αφορούν στη διαχείριση του κύκλου ζωής της πληροφορίας.

    Επίσης, θα παρέχει καθετοποιημένες λύσεις στους τομείς: Χρηματοοικονομικά, Δημόσια Διοίκηση, Πετρελαιοειδή, Τηλεπικοινωνίες και Υγεία.

    [11] ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι σταδιακά βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ΑΠΕ, διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ο οποίος κατά την ομιλία του στο 3ο Εθνικό Συνέδριο με θέμα την «Εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Προοπτικές και Προτεραιότητες προς το στόχο του 2010» που διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Μονάδα Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων (23-25 Φεβρουαρίου) αναφέρθηκε στις προωθούμενες από το υπουργείο Ανάπτυξης ενέργειες που έχουν στόχο την διείσδυση των ΑΠΕ.

    «Το επόμενο βήμα στην ενεργειακή μας πολιτική, θα είναι η συνολική παρέμβασή μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά την θεσμοθέτηση των κανονιστικών διατάξεων για τη Διαχείριση του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αγορά του Φυσικού Αερίου και την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την αγορά πετρελαιοειδών», ανέφερε ο κ. Σαλαγκούδης, σημειώνοντας ότι τον Δεκέμβριο 2004 η Ελλάδα ήταν για πρώτη φορά έκτη στην παγκόσμια κατάταξη με βάση το δείκτη ελκυστικότητας για επενδύσεις σε χερσαία αιολικά πάρκα που συντάσσει η Ernst & Young, ενώ με βάση το γενικό δείκτη για τις ΑΠΕ ανέβηκε στην όγδοη θέση.

    Σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ επισήμανε ότι εντός της εβδομάδας θα υποβάλει στον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα συνολική πρόταση, στόχοι της οποίας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η ασφάλεια των επενδύσεων, η εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης, η προώθηση των νέων τεχνολογιών κτλ

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ καθώς και για την ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων.

    Ακόμη σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες:

    -καταργείται η εφάπαξ αποζημίωση 1% υπέρ του Δημοσίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις,

    -νομιμοποιείται η επέμβαση σε δασικές εκτάσεις για την εγκατάσταση μετρητικών οργάνων και

    -διευκρινίζεται ότι και οι υποσταθμοί σύνδεσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν πέραν πάσης αμφιβολίας συγκεκριμένες παρερμηνείες που είχαν ανακύψει.

    Επίσης, τροποποιείται ο δασικός κώδικας ώστε να είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε δασικές εκτάσεις ανεξαρτήτως καυσίμου.

    Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ, λέγοντας ότι τόσο το θεσμικό πλαίσιο για τη Γεωθερμία όσο και το σχέδιο νόμου για τα βιοκαύσιμα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

    [12] ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ CEDEFOP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Η καινοτομία στις επιχειρήσεις μέσω της καινοτόμου επαγγελματικής κατάρτισης αποτελεί το θέμα διεθνούς συνεδρίου που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 1 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (CEDEFOP) στη Θεσσαλονίκη.

    Το Συνέδριο εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων Agora του CEDEFOP και θα συμμετάσχουν σε αυτό στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιστήμονες εξειδικευμένοι στην επαγγελματική κατάρτιση.

    Η υλοποίηση αυτού του Συνεδρίου γύρω από το συγκεκριμένο θεματικό πλαίσιο εντάσσεται στους γενικότερους «στόχους της Λισσαβόνας», ήτοι στη δέσμευση της ΕΕ να καταστεί έως το 2010 «η δυναμικότερη και πιο ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο».

    Ειδικότερα, το συνέδριο εστιάζει στην επίτευξη καινοτομίας στις επιχειρήσεις μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία είναι μία δυναμική, αέναη διαδικασία, προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι πάντα ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις, στο γνωστικό αντικείμενο τους.

    [13] ΥΜΕ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (18:39 UTC+2)

    Στη θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης σχημάτων επενδυτικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενός δικτύου σύγχρονων και βιώσιμων εμπορευματικών κέντρων, που θα ωφελήσουν τις μεταφορές και την οικονομία της χώρας στοχεύει το σχέδιο νόμου για την ίδρυση και λειτουργία Εμπορευματικών Κέντρων στην Ελλάδα που κατατέθηκε σήμερα από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προς επεξεργασία στη Βουλή.

    «Η δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων, η λειτουργία τους και οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν σε αυτά, θα τονώσουν την ανάπτυξη της περιφέρειας και θα αυξήσουν την απασχόληση, σε περιοχές όπου υπάρχει ανεργία και μάλιστα εκτός των αστικών περιοχών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου το πρόβλημα της απασχόλησης είναι εντονότερο», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

    Τα Εμπορευματικά Κέντρα, αποτελούν μοχλό ανάπτυξης των μεταφορών, καθώς μπορούν να λειτουργούν σε περιοχές που διαθέτουν μεταφορικές υποδομές ή εξασφαλίζουν πρόσβαση σε αυτές και στις οποίες αναπτύσσονται όλες οι λειτουργίες διαχείρισης προϊόντων που περιλαμβάνουν την οργάνωση και συγκέντρωση φορτίων, τη μεταφορά, αποθήκευση, διαχείριση και διανομή αγαθών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους αποτελούν οι συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών μέσων μεταφοράς που με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και εκμεταλλεύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μεταφορικού μέσου.

    Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θέτει το πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο ίδρυσης, χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των Εμπορευματικών Κέντρων, ενώ καθορίζει τους όρους και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες δύνανται να επιχορηγηθούν τέτοιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Μεταξύ των βασικών στόχων περιλαμβάνεται και η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε επενδυτικές δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στον εξορθολογισμό των εμπορευματικών μεταφορών.

    Για την προσέλκυση επενδυτών του ιδιωτικού τομέα εξασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας της "Εταιρίας του Εμπορευματικού Κέντρου" η οποία θα αναλάβει τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την ίδρυση, την κατασκευή και τη λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου. Στις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται, η νομική μορφή και το ελάχιστο προς επένδυση μετοχικό κεφάλαιο που θα επενδυθεί σε μια τέτοια δραστηριότητα.

    Επίσης, ορίζονται λεπτομερώς οι προϋποθέσεις, καθώς και η διαδικασία ίδρυσης και εγκατάστασης του Εμπορευματικού Κέντρου, με συγκεκριμένους πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, ενώ ταυτόχρονα καθορίζονται και οι όροι εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσα στο χώρο του Εμπορευματικού Κέντρου, καθώς και οι δραστηριότητές τους.

    Το σχέδιο νόμου διακρίνει τα Εμπορευματικά Κέντρα ανάλογα με την ύπαρξη μέσα σε αυτά μεταφορικών υποδομών και πρόσβαση σε μεταφορικές υποδομές και στα οποία δίνεται η δυνατότητα να απέχουν συγκεκριμένη απόσταση από τερματικό σταθμό διασύνδεσης μέσων μεταφοράς (50 ή 100 χλμ αντίστοιχα). Το στοιχείο αυτό συμβάλλει στην εκμετάλλευση ήδη υφισταμένων συγκοινωνιακών κόμβων, ενώ μειώνει σημαντικά και το κόστος επένδυσης παρέχοντας ουσιαστικά και τη δυνατότητα ανάπτυξης Εμπορευματικών Κέντρων.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τονίζει ότι η πρόβλεψη δημόσιας επιχορήγησης για την ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου, γίνεται με όρους και μεθόδους επιλογής και αξιολόγησης των προτάσεων που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

    Συγκεκριμένα, καθορίζονται αναλυτικά οι επιλέξιμες δαπάνες για την επιχορήγηση, ενώ προβλέπεται και επιπλέον επιχορήγηση από το ΥΜΕ για έργα βελτίωσης και επέκτασης των εμπορευματικών κέντρων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου, η ίδρυση και λειτουργία του οποίου ακολουθούν τα όσα ορίζονται για τα εμπορευματικά κέντρα στο νομοσχέδιο.

    [14] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (18:16 UTC+2)

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2004

    - Πτώση κερδών στον Όμιλο λόγω σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας.

    -Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5,4% λόγω ενίσχυσης των πωλήσεων στην κινητή τηλεφωνία (COSMOTE, GLOBUL).

    -Βελτίωση επιδόσεων σε COSMOTE, ROMTELECOM και διεθνείς επενδύσεις.

    -Αρχική συμφωνία με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για το πρόγραμμα εθελουσίας ανοίγει το δρόμο για τη ριζική αναδιοργάνωση της ΟΤΕ ΑΕ.

    Τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΟΤΕ κατά τη χρήση 2004 διαμορφώθηκαν ως εξής: Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα Euro 5206,7 εκατ. και είναι αυξημένος κατά 5,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία ανήλθαν στα Euro 1542,9 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 26,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και αντιπροσωπεύουν το 29,6% του κύκλου εργασιών έναντι 24,7% της προηγούμενης περιόδου. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συνδρομητικής βάσης όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου (Cosmote, AMC, Globul & Cosmofon) καθώς και στην ενίσχυση της κίνησης στην Ελλάδα. Το Κόστος Υπηρεσιών του Ομίλου ανήλθε στα Euro 3960,5 εκατ. και είναι αυξημένο κατά 9,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης κυρίως λόγω αύξησης του λειτουργικού κόστους υπηρεσιών της ΟΤΕ ΑΕ. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του 2004 ανήλθαν σε Euro 1914,1 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 4%, ενώ το αντίστοιχο περιθώριο διαμορφώθηκε στο 36,8%. Τα αποτελέσματα του Ομίλου όπως δημοσιεύονται έχουν την παρακάτω εικόνα: Όμιλος ΟΤΕ (Ν. 2190 / 1920*), (Εκατ. Euro): Κύκλος Εργασιών - Χρήση 2004: 5206,7. Χρήση 2003: 4941,7. 5,4%. Κόστος Υπηρεσιών - Χρήση 2004: 3960,5. Χρήση 2003: 3610,1. 9,7%. Μικτά Κέρδη - Χρήση 2004: 1246,2. Χρήση 2003: 1331,5. -6,4%. Κέρδη προ Φόρων - Χρήση 2004: 183,7. Χρήση 2003: 612,5. -70,0%. EBITDA - Χρήση 2004: 1914,1. Χρήση 2003: 1993,5. -4,0%. Περιθώριο EBITDA - Χρήση 2004: 36,8%. Χρήση 2003: 40,3%. -3,5μον. * Οι διαφορές που παρατηρούνται στα μεγέθη των οικονομικών αποτελεσμάτων μεταξύ της ελληνικής και της αγγλικής ανακοίνωσης οφείλονται στο ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας είναι με βάση τα αμερικάνικα λογιστικά πρότυπα (US GAAP). Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2004 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα χαρακτηρίζονται από τις ζημιές που παρουσιάζει η σταθερή τηλεφωνία, ΟΤΕ Α.Ε., για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, η απόδοση της οποίας βρίσκεται σε κάμψη τα τελευταία 2 χρόνια. Το γεγονός αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το ισχύον καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, αν γίνει σύντομα πράξη, μας δίνει τη δυνατότητα να θέσουμε υπό έλεγχο τις δαπάνες προσωπικού. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μας εφοδιάζει με τα μέσα για να αναδιοργανώσουμε ριζικά την ΟΤΕ Α.Ε. και να μειώσουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες. Η απόδοση της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας επιδεινώθηκε και από άστοχες αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής. Όλες οι άλλες μεγάλες εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ παρουσιάζουν σταθερή άνοδο των εσόδων τους και ικανοποιητικές επιδόσεις. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση μου ότι, από την στιγμή που θα μας δοθεί η δυνατότητα να ελέγχουμε τα κόστη στη σταθερή τηλεφωνία, μπορούμε να ξαναχτίσουμε έναν υγιή και κερδοφόρο Οργανισμό. ΟΤΕ Α.Ε.: Τα βασικά οικονομικά μεγέθη για την ΟΤΕ Α.Ε. είναι τα ακόλουθα: ΟΤΕ Α.Ε. (Ν. 2190 / 1920) (Εκατ. Euro): Κύκλος Εργασιών - Χρήση 2004: 2835,8. Χρήση 2003: 3118,8. -9,1%. Κόστος Υπηρεσιών - Χρήση 2004: 2708,5. Χρήση 2003: 2621,4. +3,3%. Αποτελέσματα προ φόρων - Χρήση 2004: -133,0. Χρήση 2003: 381,3. -134,9%. EBITDA - Χρήση 2004: 771,2. Χρήση 2003: 1125,2. -31,5%. Περιθώριο EBITDA % - Χρήση 2004: 27,2. Χρήση 2003: 36,1. -8,9 μον. Ο Κύκλος Εργασιών της ΟΤΕ Α.Ε. ανήλθε στη χρήση 2004 στα Euro 2835,8 εκατ. εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 9,1%. Η μείωση αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη ένταση του ανταγωνισμού από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τους εναλλακτικούς παρόχους σταθερής τηλεφωνίας, αλλά και στις αποφάσεις της ΕΕΤΤ για εφαρμογή των νέων μειωμένων τελών διασύνδεσης και μισθωμένων γραμμών. Αναλυτικά, η μεταβολή του κύκλου εργασιών προήλθε από: ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Τα έσοδα της Τηλεφωνίας Εσωτερικού ανήλθαν στα Euro 1642,0 εκατ., υποχωρώντας κατά 10,3% σε σχέση με την χρήση 2003 και αντιπροσωπεύουν το 57,9% του Κύκλου Εργασιών. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμολογίων και της κίνησης. ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ: Τα έσοδα των υπηρεσιών Διεθνούς Τηλεφωνίας, ανήλθαν στα Euro 228,3 εκατ. και εμφανίζουν μείωση στη χρήση 2004 κατά 11,4% σε σχέση με το 2003, που οφείλεται κυρίως στη μείωση της κίνησης και στη μεταβολή των μεριδίων των διεθνών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. ΛΟΙΠΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΣΟΔΑ: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Παραδοσιακές Υπηρεσίες, οι Νέες Υπηρεσίες, οι Εργασίες σε Βάρος Τρίτων και τα Έσοδα Διασύνδεσης που συνολικά παρουσίασαν μείωση κατά 6,3% έναντι εκείνων της χρήσης του 2003. Ειδικότερα: Παραδοσιακές Υπηρεσίες: Τα έσοδα από Παραδοσιακές Υπηρεσίες παρουσίασαν συνολική μείωση κατά 9,8%, η οποία οφείλεται στη μείωση των εσόδων από τηλεκάρτες κατά 22,2%, των εσόδων από υπηρεσίες Audiotext κατά 2,5% και παρά την αύξηση των εσόδων από τηλεφωνικό κατάλογο κατά 14,8%. Νέες Υπηρεσίες: Οι Νέες Υπηρεσίες παρουσίασαν μείωση κατά 9,4% στη χρήση 2004 έναντι της χρήσης 2003. Αναλυτικά: · Τα έσοδα από Μισθώσεις γραμμών και Μεταφορά δεδομένων παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά 36,2% λόγω των αποφάσεων της ΕΕΤΤ για εφαρμογή νέων μειωμένων τιμολογίων. · Τα έσοδα από ISDN (Νέες Συνδέσεις και Μηνιαία Τέλη) αυξήθηκαν κατά 24,8% λόγω της αύξησης του αριθμού των συνδέσεων. · Τα έσοδα από τις υπηρεσίες Internet αυξήθηκαν κατά 8% λόγω αύξησης της συνδρομητικής βάσης. · Τα έσοδα από Πωλήσεις Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού αυξήθηκαν κατά 11,1% λόγω αύξησης του όγκου των πωλήσεων. ΚΟΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Στη χρήση 2004 το Κόστος Υπηρεσιών ανήλθε στα Euro 2708,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που οφείλεται στα εξής: · Αύξηση κατά 4,8% των Δαπανών Προσωπικού, που προήλθε κυρίως από την εφαρμογή από 1-1-2004 της συλλογικής σύμβασης εργασίας έτους 2004 και τις μεταφερόμενες δαπάνες από την εφαρμογή συμβάσεων προηγούμενων χρήσεων. · Μείωση των αποδόσεων προς τις εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας κατά 12,5% κυρίως λόγω της μείωσης των τιμολογίων και της κίνησης. · Μείωση των αποδόσεων προς τους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς κατά 6,6% κυρίως λόγω της μείωσης της κίνησης. · Αύξηση κατά 2,7% στις Αποσβέσεις αποτέλεσμα του επενδυτικού προγράμματος των προηγουμένων χρήσεων. · Αύξηση των Λοιπών Λειτουργικών Εξόδων κατά 20,4% που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις δαπάνες υποστήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων και στις δαπάνες προώθησης των πωλήσεων σταθερής τηλεφωνίας. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα Καθαρά προ Φόρων Αποτελέσματα είναι αρνητικά (ζημία) και ανήλθαν στα Euro -133,0 εκατ. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται: · Στη μείωση του Κύκλου Εργασιών σε συνδυασμό με την αύξηση του Κόστους. · Στα Χρημ/κά Εξοδα (χρεωστικοί - πιστωτικοί τόκοι) ύψους Euro 89,9 εκατ. τα οποία είναι αυξημένα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρήσης κατά Euro 14,2 εκατ. · Στα Έσοδα Συμμετοχών, τα οποία είναι αυξημένα έναντι της προηγούμενης χρήσης κατά Euro 21,8 εκατ. · Στα Έκτακτα Έξοδα ύψους Euro 249,8 εκατ. τα οποία είναι αυξημένα κατά Euro 151,2 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και αποξηλώσεις τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΣΕ US GAAP): COSMOTE: Ρυθμούς ανάπτυξης από τους υψηλότερους στην Ευρώπη κατέγραψε η Cosmote το 2004, έχοντας επιτύχει συνεχή δυναμική ενίσχυση της χρήσης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις της θυγατρικής στην Αλβανία (AMC). Τα οικονομικά αποτελέσματα της COSMOTE (Ελλάδα) είναι τα παρακάτω (Εκατ. Euro): Κύκλος Εργασιών - 2004: 1470,7. 2003: 1254,5. +17,2%. EBITDA - 2004: 605,0. 2003: 515,2. +17,4%. EBITDA περιθώριο - 2004: 41,1%. 2003: 41,1%. Καθαρά κέρδη - 2004: 276,5. 2003: 230,2. +20,1%. Σύνολο πελατών - 2004: 4.151.347. 2003: 3.917.010. +6,0%. Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν παρά τα έκτακτα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και της δυναμικής προώθησης των υπηρεσιών i-mode από τον Ιούνιο 2004. Ο κυριότερος δείκτης μικτού AMOU (μέση μηνιαία χρήση ανά πελάτη σε λεπτά) ενισχύθηκε κατά 16,8% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε

    ΟΜΙΛΟΣ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ: Αποτελέσματα έτους 2004

    Σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.104 εκ., αυξημένος κατά 6,6% έναντι του 2003. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 9,3% και ανήλθαν σε 323 εκ. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά την αφαίρεση των φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε 169 εκ., παρουσιάζοντας άνοδο 35%.

    Τα λειτουργικά μεγέθη του Ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά από την ανατίμηση του Ευρώ κατά τη διάρκεια του 2004, ειδικά έναντι του δολαρίου. Με σταθερές τις ισοτιμίες, οι πωλήσεις του Ομίλου θα ήταν αυξημένες κατά 11% και τα λειτουργικά κέρδη κατά 12,6%.

    Η άνοδος των λειτουργικών κερδών του Ομίλου οφείλεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της απόδοσης των διεθνών δραστηριοτήτων του Τιτάνα, οι οποίες υπερκάλυψαν την αναμενόμενη μείωση των κερδών στην Ελλάδα, με την ολοκλήρωση της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους ήταν σημαντικά αυξημένα λόγω του θετικού ισοζυγίου των εκτάκτων αποτελεσμάτων, που απορρέουν κυρίως από τη συναλλαγματική πολιτική του Ομίλου.

    Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, δημοσιεύονται σήμερα, παράλληλα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, και αποτελέσματα για το 2003 και το 2004, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ). Όπως φαίνεται από τα συνοπτικά στοιχεία που παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα, τα ΔΠΧΠ οδηγούν σε οριακά καλύτερα μεγέθη, χωρίς να αλλάζουν ουσιωδώς την εικόνα.

    Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν στον τρόπο ενοποίησης των δραστηριοτήτων της Αιγύπτου (αναλογική ενοποίηση, έναντι ενοποίησης με τη μέθοδο της καθαρής θέσης), στον τρόπο υπολογισμού των αποσβέσεων (οικονομική ζωή έναντι φορολογικής ζωής) και των φόρων (αναβαλλόμενοι φόροι), καθώς και στον τρόπο απεικόνισης των συναλλαγματικών διαφορών (πάντα μέσα στην τρέχουσα χρήση).

    Αναλυτικά, για τις επιμέρους γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος:

    Στην Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση τσιμέντου κατά το τελευταίο τρίμηνο συνέχισε να κινείται πτωτικά μετά την κορύφωση της προ Ολυμπιακής περιόδου. Η επίπτωση στο κόστος λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών των καυσίμων και αντισταθμίστηκε μερικώς από τα οφέλη της πιο αποδοτικής λειτουργίας από τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

    Στις ΗΠΑ, οι συνθήκες της αγοράς συνέχισαν να βελτιώνονται. Η αδυναμία της προσφοράς να καλύψει τη ζήτηση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών πώλησης. Το πρόσφατα εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο του Pennsuco είναι σε πλήρη λειτουργία και η παραγωγική του δυναμικότητα καλύπτει ήδη αρκετή από την αυξημένη ζήτηση της αγοράς στη Φλόριδα. Ο νέος σταθμός διανομής στη Τάμπα τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο, και παρέχει περισσότερη ευελιξία στην επέκταση των δραστηριοτήτων μας.

    Η πρόσφατη επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στην Νότιο-ανατολική Ευρώπη συνεισέφερε θετικά στα αποτελέσματα του Ομίλου. Η αγορά της Βουλγαρίας σημείωσε διψήφια άνοδο στη ζήτηση, η Σερβία ελαφριά ανάκαμψη, ενώ η Π.Γ.Δ.Μ. οριακή πτώση.

    Στην Αίγυπτο, η ανάκαμψη των τιμών διατηρήθηκε λόγω της διοχέτευσης της πλεονάζουσας παραγωγής σε εξαγωγές. Ωστόσο, η ζήτηση στο εσωτερικό σημείωσε μικρή πτώση, η οποία αντισταθμίστηκε από την αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών. Η Αιγυπτιακή λίρα παρέμεινε αξιοσημείωτα σταθερή έναντι του δολαρίου, και κατά συνέπεια υποτιμήθηκε ελάχιστα έναντι του ευρώ, σε σχέση με τις σημαντικές απώλειες του 2003.

    Για το 2005, προβλέπεται να αυξηθεί εκ νέου η συνεισφορά των διεθνών δραστηριοτήτων, κυρίως των ΗΠΑ, στην οργανική κερδοφορία του Ομίλου. Στην Ελλάδα αναμένεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης των προϊόντων μας. Ο Τιτάν θα συνεχίσει να επενδύει στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του, σε μικρότερη όμως κλίμακα από αυτήν της τελευταίας τριετίας.

    Στη μητρική εταιρία Α.Ε.Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες στα 431 εκ. για το 2004. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 148 εκ., παρουσιάζοντας μείωση 5%, αντικατοπτρίζοντας την μετατόπιση του όγκου τσιμέντου από την εγχώρια αγορά προς τις εξαγωγές κατά το τελευταίο μέρος του έτους, καθώς επίσης και τις αυξήσεις στα στερεά καύσιμα. Οι αυξημένες αποσβέσεις ύψους 41 εκ. (έναντι 27 εκ. το 2003), μαζί με την αύξηση της πρόβλεψης για αποχώρηση προσωπικού οδήγησαν σε μείωση των καθαρών κερδών κατά 15%, στα 95 εκ. Αν εξαιρεθούν οι δύο παραπάνω χρεώσεις, τα καθαρά κέρδη είναι στα ίδια επίπεδα με το 2003. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη φόρου εισοδήματος για την μητρική εταιρία είναι προσωρινή και έχει γίνει χωρίς τον υπολογισμό Ειδικών Αφορολόγητων Αποθεματικών για τα οποία αναμένονται διευκρινίσεις από τις αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή του νόμου.

    Το Δ.Σ. της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαΐου του 2005, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,52 ανά μετοχή, έναντι 0,475 της χρήσης του 2003.

    FOLLI FOLLIE:Αποτελέσματα χρήσης 2004

    Εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασαν τα αποτελέσματα χρήσης 2004 για τη Folli Follie, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία της από άποψη κερδοφορίας και τζίρου.

    Ειδικότερα, σε ενοποιημένη βάση, ο κύκλος εργασιών για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2004 έως 31 Δεκεμβρίου 2004 ανήλθε στα 194,9 εκατ., έναντι 160,6 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 21,4% σε σχέση με το 2003. Σε επίπεδο καθαρών κερδών Προ Φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, τα κέρδη ανήλθαν στα 65,6 εκατ. έναντι 56,4 εκατ. κατά το 2003, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,3%.

    Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η πορεία της εταιρείας σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία ανήλθαν στα 60,7 εκατ. έναντι 52,1 εκατ. για το 2003, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 16,5%. Παράλληλα, το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 60% επί των πωλήσεων, έναντι 62,7% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Όσον αφορά στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, η εταιρεία εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 52.2εκατ. έναντι 43.5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2003.

    Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας για την υπό εξέταση περίοδο, η Folli Follie ΑΒΕΕ παρουσίασε κύκλο εργασιών 35,8 εκατ., παραμένοντας σταθερός σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 13 εκατ. έναντι 10 εκατ. για την ίδια περίοδο του 2003, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 30%. Αναλύοντας γεωγραφικά την κατανομή των πωλήσεων, η Ιαπωνία σημείωσε το 25%, η υπόλοιπη Ασία κατέγραψε το 37%, η Ελλάδα το 7%, η υπόλοιπη Ευρώπη το 18%, και οι πωλήσεις στα Duty Free αεροδρομίων και αεροπορικών γραμμών το 13%. Σύμφωνα με την κατανομή των πωλήσεων κατά είδος, τα κοσμήματα αντιπροσωπεύουν το 66% των πωλήσεων, τα ρολόγια το 28% και τα υπόλοιπα αξεσουάρ το 6%.

    Ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Αντιπρόεδρος της Folli Follie, δήλωσε: «Η αρνητική επιρροή στα αποτελέσματα λόγω του δυνατού ευρώ έναντι του γεν και του δολαρίου και αστάθμητοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι αλλαγές στο οικονομικό πολιτικό κλίμα της Ισπανίας και οι τυφώνες στην Ιαπωνία, υπήρξαν αδιαμφισβήτητα παράμετροι που επηρέασαν την πορεία της εταιρείας αλλά που δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη στην εντυπωσιακή της ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λανσάρισμα της νέας σειράς κοσμημάτων από λευκόχρυσο και διαμάντια κατά το 2004 κρίνεται άκρως επιτυχές και είμαστε αισιόδοξοι ότι και το 2005 η εταιρεία θα κινηθεί σε θετική τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας λόγω της στρατηγικής ενδυνάμωσης του δικτύου και ταυτόχρονης ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας του εμπορικού μας σήματος διεθνώς».

    H Folli Follie, αμιγώς ελληνική εταιρεία, σχεδιάζει, παράγει και διαθέτει κοσμήματα, ρολόγια και αξεσουάρ με την επωνυμία Folli Follie. Σήμερα, η Folli Follie δραστηριοποιείται σε 20 χώρες, έχει 283 σημεία πώλησης και συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες, στρατηγικής σημασίας αγορές, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει την παρουσία της στις ήδη υπάρχουσες.

    ΙΟΝΙΚΗ (ΞΕΝ/ΚΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ): Αποτελέσματα έτους 2004

    Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 11,4 εκατ. έναντι κερδών Ευρώ 1,5 εκατ. το 2003, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε Ευρώ 47,3 εκατ. έναντι Ευρώ 27,2 εκατ. το 2003, καταγράφοντας αύξηση 74%. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλλε και το γεγονός ότι το 2004 υπήρξε το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του ανακαινισμένου Hilton Αθηνών.

    Τα αποτελέσματα μετά τα χρηματοοικονομικά έξοδα και τις αποσβέσεις ανήλθαν σε ζημίες Ευρώ 1,8 εκατ. έναντι ζημιών ύψους Ευρώ 4,4 εκατ. το 2003, και ως εκ τούτου δεν θα διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση 2004.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Αύξηση μεγεθών, μείωση αποτελεσμάτων λόγω αυξημένων προβλέψεων το 2004

    Η πορεία της Τράπεζας Αττικής και του Ομίλου της το 2004 χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική αύξηση των μεγεθών αλλά τη μείωση των τελικών αποτελεσμάτων η οποία οφείλεται στις αυξημένες προβλέψεις και αποσβέσεις.

    Η αύξηση των προβλέψεων κατά 54,2% το 2004 εντάσσεται στην πολιτική της νέας Διοίκησης για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών προτύπων και της στρατηγικής ουσιαστικής αναδιάρθρωσης (reengineering) των λειτουργιών της Τράπεζας και των εταιριών του ομίλου της.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενοποιημένη λογιστική κατάσταση:

    Τα οργανικά κέρδη σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2003. Τα κέρδη προ προβλέψεων και αποσβέσεων σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκαν σε 58,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7% έναντι του 2003. Οι αποσβέσεις διαμορφώθηκαν σε 20,1 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 59.1% σε σχέση με το 2003, λόγω των σημαντικών επενδύσεων για τον λειτουργικό και μηχανογραφικό εκσυγχρονισμό της Τράπεζας και των εταιριών του ομίλου της. Οι προβλέψεις του 12μήνου ανήλθαν σε 24,6 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 54,2%. Η ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των αποσβέσεων και των προβλέψεων, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ενοποιημένων κερδών (προ φόρων) σε 14,2 εκατ. Ευρώ έναντι 27,1 εκατ. ευρώ το 2003 και μετά την αναλογία μετοχών μειοψηφίας σε 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 26,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

    Ιδιαίτερα για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της Τράπεζας το 2004:

    Το σύνολο του Ενεργητικού της Τράπεζας ανήλθε σε 2.410,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 17,9% έναντι του 2003. Οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 1.791,8 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 20,7% σε σχέση με το 2003. Ιδιαίτερα τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 52,4% και η καταναλωτική πίστη κατά 40,9%. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 2.024,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 28,7% σε σχέση με το 2003, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων προς πελάτες (καταθέσεις, Repos, κ.α.) σε 2.078.8 εκατ. ευρώ , αυξημένες κατά: 21,2%. Οι καθαροί τόκοι ανήλθαν σε 70,4 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 6,9%. Οι προβλέψεις ανήλθαν σε 23,4 εκατ. ευρώ και οι αποσβέσεις παγίων στοιχείων σε 6,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες αντίστοιχα κατά 48% και 28,8% έναντι του 2003. Λόγω της αύξησης των προβλέψεων και των αποσβέσεων τα κέρδη (προ φόρων) της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 12,7 εκατ. ευρώ έναντι 26,2 εκατ. ευρώ το 2003.

    Όσον αφορά τις θυγατρικές εταιρίες του ομίλου της Τράπεζας Αττικής:

    Τα κέρδη (προ φόρων) της Αττικής Leasing ανήλθαν σε 455,5 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 236,5%. Τα κέρδη (προ φόρων) της Αττική Επενδυτική ανήλθαν σε 1.824,9 χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 32.1%. Η νεοσύστατη Αττική Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Attica Ventures) είχε κέρδη 204,4 χιλ. ευρώ. Αρνητικά αποτελέσματα κατέγραψε η Αττικής Κερδώος Ερμής ΧΑΕΠΕΥ 1.063 χιλ. ευρώ, ενώ οριακά κέρδη εμφάνισε η Αττική ΑΕΔΑΚ, 1.225 ευρώ.

    Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πολιτική της Διοίκησης για αναδιάρθρωση του Ομίλου και των λειτουργιών της Τράπεζας (re-engineering) με άμεσους στόχους την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου, την αποδοτικότερη κατανομή των κεφαλαίων της και την ενδυνάμωση των συνεργιών μεταξύ των εταιριών του Ομίλου.

    Στα πλαίσια αυτά, ήδη έχουν δρομολογηθεί:

    Η έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated loan) ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας.

    Η πώληση της Αττικής Κερδώος Ερμής ΧΑΕΠΕΥ με την υπογραφή προσύμφωνου, ενώ παράλληλα η Τράπεζα θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες χρηματιστηριακών συναλλαγών με τη δημιουργία εσωτερικής μονάδας.

    Στα άμεσα σχέδια της Διοίκησης της Τράπεζας περιλαμβάνεται η συνεργασία με μια ασφαλιστική εταιρία για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών bancassurance (η αντίστοιχη Διεύθυνση στην Τράπεζα έχει ήδη δημιουργηθεί), η παροχή υπηρεσιών e-banking, η επέκταση των υπηρεσιών leasing σε νέα αντικείμενα και η δημιουργία τριών νέων καταστημάτων.

    ΔΕΗ:Αποτελέσματα έτους 2004

    Αύξηση εσόδων κατά 5,0%.

    Μείωση του καθαρού χρέους κατά 6,6%.

    Το σύνολο των εσόδων αυξήθηκε κατά 5,0% σε σχέση με το 2003 και έφθασε τα 4.094 εκατ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,1%, λόγω των σχετικά ήπιων καιρικών συνθηκών και των περιορισμών στις εξαγωγές, με σκοπό τη διασφάλιση της μέγιστης ενεργειακής εφεδρείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2,5% από 01.11.2004, ενώ, η προηγούμενη αύξηση έγινε την 01.09.2003 (2,5%).

    Τα κέρδη προ αποσβέσεων τόκων και φόρων (ΚΠΑΤΦ) αυξήθηκαν κατά 6,0% από 1.138,4 εκατ. σε 1.207,2 εκατ. και τα λειτουργικά κέρδη κατά 9,8% από 592,7 εκατ. σε 650,5 εκατ., κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων, παρά τα αυξημένα έξοδα συντήρησης και την αυξημένη δαπάνη υπερωριών κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κερδοφορία του 2004 επηρεάστηκε από τις έκτακτες δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ανήλθαν σε 65 εκατ. περίπου.

    Το περιθώριο των ΚΠΑΤΦ έφθασε το 29,5% σε σύγκριση με 29,2% το 2003.

    Τα μη λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 14,6% λόγω αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών ύψους 10,4 εκατ., σε σύγκριση με αντίστοιχες θετικές ύψους 35,1 εκατ. το 2003.

    Η συμμετοχή στις ζημίες συνδεδεμένων εταιρειών, μειώθηκε σε 8,2 εκατ., από 26,9 εκατ. το 2003 και αντιστοιχεί στη συμμετοχή της ΔΕΗ στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tellas Α.Ε.

    Ως συνέπεια, τα Κέρδη Προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 8,6%, από 475,3 εκατ. σε 516 εκατ. και τα Καθαρά Κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,7% σε 322 εκατ. από 304,6 εκατ. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν από 1,31 σε 1,39.

    Οι επενδυτικές δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος των Ολυμπιακών έργων, ανήλθαν σε 754,3 εκατ.

    Σε σύγκριση με το 2003, το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 256,9 εκατ. ή 6,6% σε 3.635,1 εκατ. από 3.892 εκατ.

    Ο αριθμός του προσωπικού, μη συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων που έχουν παραχωρηθεί στο ΔΕΣΜΗΕ, μειώθηκε, λόγω συνταξιοδοτήσεων και πολιτικής περιορισμένων προσλήψεων, σε 27.921 άτομα, ενώ, το αντίστοιχο μέγεθος στο τέλος του 2003, ήταν 28.100 άτομα.

    Η Εταιρεία, εφάρμοσε τις διατάξεις του άρθρου 15 του Νόμου 3229/2004 σχετικά με το φόρο υπεραξίας ακινήτων και επέλεξε η αναπροσαρμογή των αξιών των Γηπέδων, Ορυχείων και Κτιρίων της στις 31 Δεκεμβρίου 2004 να γίνει σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, μετά την εκτίμησή τους, από ανεξάρτητο εκτιμητή.

    Η συγκεκριμένη αποτίμηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα λόγω των χιλιάδων ακινήτων ιδιοκτησίας ΔΕΗ και της ευρύτατης διασποράς αυτών σε όλη την επικράτεια. Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη δυνατή η ποσοτικοποίηση των επιδράσεων της εν λόγω αποτίμησης στον Ισολογισμό και στα Αποτελέσματα Χρήσεως, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ των άλλων- και της επίδρασης του φόρου υπεραξίας στα κέρδη της Εταιρείας.

    Τα αποτελέσματα της αποτίμησης θα καταχωρηθούν στις ελεγμένες Οικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας της 31ης Δεκεμβρίου 2004.

    Επιπρόσθετα, μετά την αποτίμηση των Γηπέδων, Ορυχείων και Κτιρίων, ο ίδιος ανεξάρτητος εκτιμητής θα προχωρήσει στην αποτίμηση των άλλων παγίων περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας (Μηχανήματα, Εξοπλισμός κλπ.) τα αποτελέσματα της οποίας θα καταχωρηθούν στις εγγραφές ανοίγματος της 1ης Ιανουαρίου 2005. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ.Στέργιος Νέζης, δήλωσε :

    "Παρά την μέτρια αύξηση στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών και των χαμηλότερων του πληθωρισμού αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος το 2003 και το 2004 τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,8% σαν αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Τα αποτελέσματα του 2004 επηρεάσθηκαν αρνητικά από τις έκτακτες δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που ανήλθαν σε 65 εκατ., περίπου. Οι δαπάνες αυτές, αντικατοπτρίζουν τη συνεισφορά της ΔΕΗ στην επιτυχή διοργάνωση των Αγώνων. Με την εξαίρεση των έκτακτων αυτών δαπανών, τα μετά από φόρους κέρδη θα σημείωναν αύξηση 19%.

    Είμαι, επομένως, στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι, η ΔΕΗ συνεχίζει να καταγράφει μια ισχυρή οικονομική πορεία, προς όφελος των μετόχων της και των εχόντων έννομο συμφέρον".

    ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.: Αποτελέσματα Χρήσης 2004

    Κύκλος Εργασιών: 152,6 εκατ. , Κέρδη 19,2 εκατ. ,

    Μέρισμα: 0,12

    Σημαντική αύξηση κερδών σημείωσαν το 2004 τόσο ο Όμιλος Εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ όσο και η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., σύμφωνα με τη Λογιστική Κατάσταση της 31ης Δεκεμβρίου 2004.

    Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα προ φόρων και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη ενισχύθηκαν το 2004 κατά 14,7% και ανήλθαν σε 19,24 εκατ. ευρώ, από 16,76 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (λειτουργικά κέρδη-EBITDA) του Ομίλου Εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ ανήλθαν σε 29,41 εκατ. ευρώ, έναντι 26,75 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 9,9%.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών κυμάνθηκε οριακά υψηλότερα στα 152,66 εκατ. ευρώ, έναντι 152,12 εκατ.

    Σε επίπεδο μητρικής Εταιρείας, τα προ φόρων κέρδη της ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. σημείωσαν άνοδο της τάξης του 24,6% και ανήλθαν σε 15,36 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2004, έναντι 12,31 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο του 2003.

    Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Εταιρείας (λειτουργικά κέρδη-EBITDA) ανήλθαν σε 20,13 εκατ. ευρώ, έναντι 17,11 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 17,63%.

    Ο κύκλος εργασιών της ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. σημείωσε οριακή μείωση 1,8% και ανήλθε στα 107,61 εκατ. ευρώ, έναντι 109,53 εκατ. ευρώ το 2003.

    Με βάση τα παραπάνω οικονομικά αποτελέσματα, η Διοίκηση της Εταιρείας θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων την πληρωμή μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,10 ευρώ που είχε δοθεί για την προηγούμενη χρήση και αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 20%. Σύμφωνα με τις παρούσες χρηματιστηριακές αξίες, η μερισματική απόδοση της κοινής μετοχής (ΚΟ) ανέρχεται σε 5,8% και της προνομιούχου μετοχής σε 8,0%.

    Η στρατηγική ανάπτυξης της Εταιρείας τόσο στην εγχώρια όσο και στις αγορές του εξωτερικού εστιάζεται σε τρεις βασικούς τομείς:

    - Στις κατασκευές δημόσιων και ιδιωτικών έργων,

    - Στην ανάπτυξη ακινήτων και στις εκμεταλλεύσεις,

    - Στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

    Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις δραστηριότητές της στο εξωτερικό και μέσω θυγατρικών της εταιρειών στην Ουκρανία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία υλοποιεί σημαντικά επενδυτικά προγράμματα στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων για εμπορικές και οικιστικές χρήσεις. Συγκεκριμένα:

    Στο Κίεβο:

    - Στην περιοχή Darnitsa, η Eταιρεία θα ανεγείρει κτήρια συνολικής επιφάνειας περίπου 37.000 τ.μ. που θα αποτελούν συνδυασμό εμπορικών και οικιστικών χρήσεων.

    - Στην περιοχή Boritsev Tok θα ανεγερθεί πολυτελές κτήριο 5.340 τ.μ. για εμπορική χρήση.

    Στην Οδησσό:

    - Μετά την ολοκλήρωση ενός κτηρίου γραφείων και διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 9.954 τ.μ., καθώς και του Εμπορικού Κέντρου «Αθηνά», 30.000 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, η MHXANIKH έχει εξασφαλίσει παραθαλάσσια έκταση 200 στρεμμάτων και ολοκληρώνει τις αρχιτεκτονικές μελέτες για τη δημιουργία πρότυπου συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 200.000 τ.μ.

    Στη Σόφια:

    - Η Εταιρεία έχει στην κατοχή της προνομιακό οικόπεδο 17,6 στρεμμάτων στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Σόφια με το διεθνές αεροδρόμιο, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε νέα οικόπεδα συνολικής εκτάσεως 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Βοτανικού Κήπου της βουλγαρικής πρωτεύουσας η οποία θεωρείται από τις πλέον ελκυστικές της Σόφιας. H MHXANIKH σκοπεύει να αναπτύξει την έκταση για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου οικιστικών συγκροτημάτων, σε μια περιοχή που γνωρίζει ραγδαία άνοδο των αξιών των ακινήτων.

    Στην Πράγα:

    - Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εμπορικού κέντρου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας, συνολικής επιφάνειας 115.000 τ.μ.

    Στη Μόσχα:

    - Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ από κοινού με άλλες εταιρείες του Ομίλου (Βαλκάν Εξπόρτ, Ελ. Σωληνουργεία, Μάρμαρα Καβάλας) προχώρησαν στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Ρωσία (MICHANIKI RUSSIA S.A.) με έδρα τη Μόσχα. Σκοπός της εν λόγω εταιρείας είναι η κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων, η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων και η εμπορία των προϊόντων των βιομηχανιών του Ομίλου στην αγορά της Ρωσίας. Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ βρίσκεται στα τελευταία στάδια σύναψης συμφωνίας με τοπικούς φορείς για την απόκτηση οικοπέδου στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας, στο οποίο θα αναγερθούν κτήρια πολλαπλών χρήσεων.

    ΌΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΗΡΑΚΛΗΣ:Λειτουργικά έσοδα 115,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2004

    Το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή

    Ο Όμιλος Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ ανακοίνωσε σήμερα πωλήσεις 592,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2004, μειωμένες κατά 2,4% έναντι του 2003. Η μείωση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη κάμψη της απόδοσης της εσωτερικής αγοράς, αντικατοπτρίζοντας την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Έργων καθώς και τους περιορισμούς στην εκτέλεση έργων στην περιοχή της Αττικής τον Αύγουστο του 2004.

    Το κόστος πωληθέντων μειώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το 2003. Ο ρυθμός μείωσης είναι χαμηλότερος από αυτόν των πωλήσεων, κυρίως ως συνέπεια των υπέρμετρων αυξήσεων στις τιμές στερεών καυσίμων (άνθρακας και πετ-κωκ).

    Τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 3,0% σε σχέση με το 2003 οφειλόμενη κυρίως στον σχηματισμό προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων στη Μητρική Εταιρία καθώς και στον καταλογισμό ασφαλίστρων πιστώσεων.

    Τα λειτουργικά προ τόκων και φόρων αποτελέσματα ανήλθαν σε 115,7 εκατομμύρια ευρώ έναντι 127,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2003.

    Οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 75,1% και ανήλθαν σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ έναντι 5,0 εκατομμυρίων ευρώ της χρήσεως 2003, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού λόγω κυρίως της αποδοτικότερης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

    Τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα του Ομίλου για τη χρήση 2004 εμφανίζουν κέρδη 107,4 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 117,0 εκατομμυρίων ευρώ το 2003.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Γ.Ε.Τ. Ηρακλής πρότεινε την καταβολή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή, το ίδιο με την περυσινή χρήση.

    ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

    Στο πλαίσιο της ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού και με βάση τον Κανονισμό του Χ.Α., η Ε.ΥΔ.Α.Π. ανακοινώνει ότι κατά το ημερολογιακό έτος 2005 προτίθεται να συγκαλέσει την Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας και να αποκόψει μέρισμα μεταξύ 17 και 30 Ιουνίου 2005, μετά δηλαδή την ημερομηνία λήξεως των παραγώγων μηνός Ιουνίου επί του δείκτη FTSE/ASE-MID-40, εις τον οποίο συμπεριλαμβάνεται η μετοχή της εταιρείας. Η έναρξη πληρωμής του μερίσματος θα γίνει εντός διμήνου όπως ορίζει ο νόμος και θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση.

    ΚΟΥΜΠΑΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό του Χ.Α. (ΦΕΚ 900Β/ 16.6.2004), ενότητα 4, άρθρο 277, παρ. 2γ, σχετικά με το Πρόγραμμα Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων η ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, γνωστοποιεί ότι: α) η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος 01/06/2005 - 30/06/2005, β) καταβολή μερίσματος χρήσης 2004 δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Α.Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε.:Προαναγγελία Συναλλαγών

    Ο κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης, με την από 24/02/2005 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί σύμφωνα με το άρθρο 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Ιωάννης Βαρδινογιάννης. Επωνυμία εταιρίας: Α.Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Απόκτηση / εκχώρηση δικαιωμάτων: Εκχώρηση. Ποσοστό υφιστάμενης συμμετοχής υπόχρεου μετόχου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας: 8,45%. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 1.000.000 τεμάχια, % του συνόλου των μετοχών: 4,0%. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 25/02/2005 έως 22/4/2005 (Συμπεριλαμβανομένης). Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ.

    Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ Ι.ΛΑΠΠΑΣ Α.Ε.:Προαναγγελίες Συναλλαγών

    Α/ Ο κ. Ιωάννης Λάππας, με την από 24/02/2005 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί σύμφωνα με το άρθρο 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Ιωάννης Λάππας. Επωνυμία εταιρίας: Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ Ι.ΛΑΠΠΑΣ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Απόκτηση / εκχώρηση δικαιωμάτων: Εκχώρηση δικαιωμάτων. Ποσοστό υφιστάμενης συμμετοχής υπόχρεου μετόχου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας: 40,1711%. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 575.000 τεμάχια, % του συνόλου των μετοχών: μέχρι και 8,365%. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 28/02/2005 έως 28/3/2005. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: EFG EUROBANK SECURITIES. Παρατηρήσεις: Η συναλλαγή αφορά Προσυμφωνημένο Πακέτο Διακανονισμού.

    Β/ Ο κ. Ιωάννης Κλουκίνας, με την από 24/02/2005 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί σύμφωνα με το άρθρο 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Ιωάννης Κλουκίνας. Επωνυμία εταιρίας: Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ Ι.ΛΑΠΠΑΣ Α.Ε. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Απόκτηση / εκχώρηση δικαιωμάτων: Εκχώρηση δικαιωμάτων. Ποσοστό υφιστάμενης συμμετοχής υπόχρεου μετόχου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας: 40,1711%. Είδος συναλλαγής: Πώληση. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 575.000 τεμάχια, % του συνόλου των μετοχών: μέχρι και 8,365%. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 28/02/2005 έως 28/3/2005. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: EFG EUROBANK SECURITIES. Παρατηρήσεις: Η συναλλαγή αφορά Προσυμφωνημένο Πακέτο Διακανονισμού.

    NEW MILLENNIUM INVESTMENTS A.E.E.X.:Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι την 21/02/2005 συνήλθε η μετ' αναβολή Τακτική Γενική Συνέλευση της με ποσοστό απαρτίας 75,5%. Τα θέματα που συζητήθηκαν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν και η πλειοψηφία προς τις αποφάσεις αυτές έχουν ως εξής: Θέμα 1ο: Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της τέταρτης (4ης) Εταιρικής Χρήσης (1.1.2004 - 31.12.2004) και των σχετικών Εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. Ενέκρινε με πλειοψηφία 100% τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της τέταρτης (4ης) Εταιρικής χρήσης 01/01/2004 - 31/12/2004 και τις σχετικές Εκθέσεις του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. Θέμα 2ο: Έγκριση εκλογής νέων Μελών Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. Ενέκρινε με πλειοψηφία 100% την εκλογή των κ.κ. Τατιάνας Παπακώστα Μη Εκτελεστικού Μέλους, της Στέλλας Τσαρτσάλης Εκτελεστικού Μέλους και της Πελαγίας Γερασίμου Μη Εκτελεστικού Μέλους, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων συμβούλων κ.κ. Φωτεινής Λεγάκις, Αρίστου Δωρίτη και Επαμεινώνδα Ιωάννου, για όλη την εναπομείνασα διάρκεια της θητείας τους. Θέμα 3ο: Απαλλαγή των Μελών του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της τέταρτης (4ης) Εταιρικής Χρήσης. Απάλλαξε με πλειοψηφία 100% τα μέλη του Δ.Σ. και τους Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της τέταρτης (4ης) εταιρικής χρήσης 01/01/2004 - 31/12/2004. Θέμα 4ο: Ενημέρωση Μετόχων για τη διαδικασία μετατροπής της Εταιρίας σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο. Εξουσιοδότηση του Δ.Σ. της Εταιρίας να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Η Εταιρία ενημέρωσε τους μετόχους ότι έχει ήδη υποβάλλει το σχετικό φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις. Περαιτέρω έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης οι πράξεις για τις οποίες απαιτείται η τήρηση διατυπώσεων δημοσιότητας του κ.ν. 2190/1920. Με πλειοψηφία 100% εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας της μετατροπής της Εταιρίας σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο. Σημειώνεται ότι ως ομοφωνία νοείται η θετική ψήφος ποσοστού 73,06% του μετοχικού κεφαλαίου δηλαδή του συνόλου των δικαιουμένων ψήφου στη Γενική Συνέλευση συνεπεία της εφαρμογής του άρθρου 5 της υπ' αρ. 2/258/5.12.02 απόφασης του Δ.Σ. της Ε.Κ. Ανακοινώνεται σύμφωνα με το άρθρο 277 του νέου κανονισμού του ΧΑ η Εταιρία ότι δεν θα μοιράσει μέρισμα για τη χρήση 2004 λόγω ζημιών χρήσεως.

    ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.

    Στα πλαίσια της διαδικασίας για την υλοποίηση της πρόθεσης της εταιρείας για συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής αυτής εισηγμένης εταιρείας FEEDUS A.E.B.E. που ξεκίνησε δυνάμει του από 29/12/2004 πρακτικού Δ.Σ., το Δ.Σ. της εταιρείας ανακοινώνει ότι ανέθεσε στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., υπό την ιδιότητα του Ανεξάρτητου Χρηματοοικονομικού Συμβούλου, την αποτίμηση της εταιρείας (ως απορροφώσας) και της FEEDUS A.E.B.E. (ως απορροφώμενης) και την γνωμοδότηση επί της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα Κανονισμό του Χ.Α. για την περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένης εταιρείας με απορρόφηση άλλης εισηγμένης εταιρείας.

    FEEDUS Α.Ε.Β.Ε.

    Στα πλαίσια της διαδικασίας για την υλοποίηση της πρόθεσης της εταιρείας για συγχώνευση με απορρόφησή της από την μητρική αυτής, εισηγμένη εταιρεία, ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΧΙΟΥ Α.Ε., που ξεκίνησε δυνάμει του από 29/12/2004 πρακτικού Δ.Σ., το Δ.Σ. της εταιρείας ανακοινώνει ότι ανέθεσε στον Ορκωτό Ελεγκτή κο ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΩΝ. ΠΕΡΡΟ, την κατάρτιση της έκθεσης πιστοποίησης της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας κατά την 31/12/2004 σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του Ν.2166/1993.

    ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 277, παρ. 2.γ. του Κανονισμού του Χ.Α. σχετικά με το Πρόγραμμα Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων, η εταιρία ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ ανακοινώνει ότι: Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρίας για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της 31/12/2004 θα πραγματοποιηθεί εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου 2005. Το τυχόν προκύπτον μέρισμα, με την επιφύλαξη έγκρισης διάθεσής του από την παραπάνω Γενική Συνέλευση, θα καταβληθεί εντός διμήνου από την ημερομηνία σύγκλησης της ανωτέρω.

    ΑΤΤΙ - ΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 277, παρ. 2.γ. του Κανονισμού του Χ.Α. σχετικά με το Πρόγραμμα Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων, η εταιρεία ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ, στο πλαίσιο της έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, γνωστοποιεί ότι: α) η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου 2005 και β) το μέρισμα που τυχόν θα προκύψει, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για την χρήση 2004, με την επιφύλαξη έγκρισης διάθεσής του από την παραπάνω Γενική Συνέλευση, θα καταβληθεί εντός διμήνου από την ημερομηνία σύγκλησης της ανωτέρω.

    SPRIDER Α.Ε.Β.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία SPRIDER ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ -ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ότι, εντός του μηνός Μαίου 2005 προτίθεται να πραγματοποιήσει την Τακτική Γενική Συνέλευση της. Η καταβολή του μερίσματος θα γίνει εντός των ημερομηνιών που ορίζει ο νόμος.

    UNIBRAIN Α.Ε.:Απάντηση σε Επιστολή του Χ.Α.

    Σε απάντηση επιστολής του ΧΑ. σχετικά με την από 17/2/2005 ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία αφορά στην παραίτηση του Δ/ντος Συμβούλου και μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου, η εταιρία UNIBRAIN με επιστολή της προς το ΧΑ γνωστοποιεί τα εξής: «(1) Ο κ. Μάριος Ερρίκος Τζαβάρας παραιτήθηκε από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου τόσο από την Unibrain A.E., όσο και από τη θυγατρική Unibrain Inc. για προσωπικούς του λόγους, όπως εγγράφως έχει δηλώσει στην υποβληθείσα παραίτησή του. Η Εταιρεία δεν γνωρίζει σε τι συνίστανται οι προσωπικοί λόγοι, που ο κ. Τζαβάρας αναφέρει στην επιστολή του, καθόσον πρόκειται για προσωπικό του ζήτημα. (2) Οι διαδικασίες αντικατάστασης του κ. Ε. Μ. Τζαβάρα στα καθήκοντά του (από 1/3/2005) έχουν ήδη δρομολογηθεί. Έχει ήδη υποβληθεί πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο από τον δντα σύμβουλο κ. Γ. Ζαχόπουλο ως αντικαταστάτες του παραιτηθέντος να ορισθούν οι κ.κ. (α) Φεντερίκο Καράσκο, παλαιό στέλεχος της Εταιρείας, από το έτος 1996, Γενικός Διευθυντής της Unibrain Α.Ε. και (β) ο κ. Θεολόγος Σωσώνης, επίσης υπάλληλος της Εταιρείας από το έτος 1999, διευθύνων σύμβουλος της Unibrain Inc. Επίσης έχει προταθεί διευθύνων σύμβουλος της Unibrain A.E. να παραμείνει μόνον κ. Γ. Ζαχόπουλος. (3) Δεν αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις στην Εταιρεία από την παραίτηση του κ. Ε. Τζαβάρα στην εταιρική διακυβέρνηση της Unibrain A.E. και της θυγατρικής της Unibrain Inc. Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της Εταιρείας θα ορισθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο στα πλαίσια του καλώς εννοούμενου συμφέροντος της εταιρείας. (4) Δεν αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις στην Εταιρεία από την παραίτηση του κ. Ε. Τζαβάρα στην δραστηριότητα και λειτουργία τόσο της Unibrain A.E. όσο και της θυγατρικής της Unibrain Inc., ούτε θεωρείται η παραίτηση αυτή ως επέλευση επενδυτικού κινδύνου για την δραστηριότητα της Εταιρείας. Ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος είχε αναλάβει την εποπτεία και διαχείριση της διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης των δύο εταιρειών. Από της εισαγωγής όμως της Unibrain A.E. στο Χ.Α. η Unibrain έχει αναπτύξει επαρκείς δομές διοίκησης και λειτουργίας, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της, ακόμη και υπό συνθήκες απουσίας των διευθυνόντων στελεχών. Τέλος οι αντικαταστάτες του παραιτηθέντος που θα ορισθούν αναμένεται να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των αντιστοίχων θέσεων τους, ώστε να μην προκληθεί καμία δυσλειτουργία στην δραστηριότητα της Εταιρείας. (5) Ο κ. Ε. Μ. Τζαβάρας διατηρεί συμμετοχή στην Unibrain Α.Ε. που σε ποσοστό υπερβαίνει το (10%) του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας. Ο κ. Τζαβάρας δεν έχει ανακοινώσει στην Εταιρεία τις προθέσεις του σχετικά με την διατήρηση ή εκποίηση της συμμετοχής του στην Unibrain A.E.. Σε κάθε περίπτωση όμως επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση μείωσης του ποσοστού της συμμετοχής του κάτω του 10% ή σε επαύξηση της συμμετοχής του κατά 3%, υπόκειται στις υποχρεώσεις ενημέρωσης της Εταιρείας και του επενδυτικού κοινού σύμφωνα με το Π.Δ. 51/1992, όπως ισχύει. Η διατήρηση του ποσοστού συμμετοχής του κ. Τζαβάρα στην Εταιρεία δεν συνδέεται με την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αυτόν, ούτε έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με την Εταιρεία.»

    ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ στο πλαίσιο των προβλεπόμενων, από τη διάταξη του άρθρου 277 παρ. 2 εδ. Γ. της Δ' ενότητας του Κανονισμού του ΧΑ, υποχρεώσεων τακτικής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού και συγκεκριμένα όσον αφορά το Πρόγραμμα Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων ανακοινώνει ότι: Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας θα πραγματοποιηθεί εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου του 2005. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εταιρίας για τη χρήση 2004 το τυχόν προκύπτον Μέρισμα, με την επιφύλαξη έγκρισης διάθεσής του από την παραπάνω Γενική Συνέλευση, θα καταβληθεί εντός διμήνου από την ημερομηνία σύγκλησης της ανωτέρω.

    Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ Ι.ΛΑΠΠΑΣ Α.Ε.

    Η εταιρεία Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-Ι.ΛΑΠΠΑΣ ΑΕ γνωστοποιεί τα παρακάτω: 1. Τα Δ.Σ. των εταιρειών Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-Ι.ΛΑΠΠΑΣ ΑΕ και ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΙΟΙ ΕΥΘ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΕ , κατά την συνεδρίαση τους στις 01/02/2005 ενέκριναν τη Συμβολαιογραφική Πράξη Συγχώνευσης από την Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-Ι.ΛΑΠΠΑΣ ΑΕ της κατά 100% θυγατρικής της ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΙΟΙ ΕΥΘ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΕ. 2. Η Συμβολαιογραφική Πράξη κατατέθη στο Υπουργείο Ανάπτυξης με Αρ.Πρωτ.Κ2-1721/09/02/2005 καθώς και στην αρμόδια Νομαρχία με Αρ.Πρωτ.4375/18/02/2005. 3. Η Συγχώνευση απο την Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-Ι.ΛΑΠΠΑΣ ΑΕ της κατά 100% θυγατρικής της ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΙΟΙ ΕΥΘ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΕ εγκρίθηκε με την υπ.αριθμ. Κ1817/18/02/2005 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης. 4. Με την υπ'αριθμ.4375/21/02/2005 απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών διαγράφηκε από το Μ.Α.Ε. η Ανώνυμη Εταιρεία ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΙΟΙ ΕΥΘ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ με ΑΡ.Μ.Α.Ε 471/01/Β/86/472 και έδρα το Δήμο Αθήνας (Ερμού 47). 5. Η ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού της Απορροφώμενης εταιρείας ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΙΟΙ ΕΥΘ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΕ είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2004. 6. Η μεταφορά των στοιχείων της Απορροφώμενης εταιρείας στα βιβλία της Απορροφώσας θα γίνει με την περαίωση της Συγχώνευσης δηλαδή μετά από την καταχώρηση της εγκριτικής αποφάσεως της αρμόδιας αρχής για την συγχώνευση των ως άνω εταιρειών. 7. Η συγχώνευση έγινε με απορρόφηση κατά τις διατάξεις των άρθρων 68 παρ. 2 και 78 κ.ν. 2190/1920 σε συνδυασμό με τα άρθρα1-5 ν. 2166/1993.

    ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό του Χ.Α. (ΦΕΚ 900Β/ 16.6.2004), ενότητα 4, άρθρο 277, παρ. 2γ, σχετικά με το Πρόγραμμα Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων η ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΑΕ, γνωστοποιεί ότι: α) η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος 01/06/2005 - 30/06/2005, β) η καταβολή του μερίσματος χρήσης 2004 θα πραγματοποιηθεί από 01/07/2005 έως 30/08/2005.

    ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 277 παρ. 2(γ) του Κανονισμού του Χ.Α. η εταιρία ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α.Β.Ε.Ε. γνωστοποιεί σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων ότι: α) Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας αναμένεται να συγκληθεί μεταξύ 20.6.2005 έως και 30.6.2005. β) Η καταβολή του μερίσματος στους μετόχους εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός δύο μηνών από την ημερομηνία λήψης της σχετικής απόφασης από την Τακτική Γενική Συνέλευση και πάντως το αργότερο μέχρι την 31.8.2005. Σημειώνεται ότι οι ως άνω ημερομηνίες του Προγράμματος Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων είναι ενδεικτικές και μη δεσμευτικές για την Εταιρία.

    ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 277 παρ. 2(γ) του Κανονισμού του Χ.Α. η εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε. γνωστοποιεί σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων ότι: α) Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της αναμένεται να συγκληθεί μεταξύ 20.6.2005 έως και 30.6.2005. β) Μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για την χρήση 2004 το τυχόν προκύπτον μέρισμα θα καταβληθεί στους μετόχους εντός δύο μηνών από την ημερομηνία λήψης της σχετικής απόφασης από την Τακτική Γενική Συνέλευση και πάντως το αργότερο μέχρι την 31.8.2005. Σημειώνεται ότι οι ως άνω ημερομηνίες του Προγράμματος Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων είναι ενδεικτικές και μη δεσμευτικές για την Εταιρία.

    ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Σύμφωνα με το άρθρο 277 παρ.2.γ του Κανονισμού του Χ.Α., η εταιρία ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΕΧ γνωστοποιεί τις σκοπούμενες Εταιρικές Πράξεις της για την Τακτική Γενική Συνέλευση που προσδιορίζεται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του μηνός Μαρτίου 2005. Επίσης, η εταιρία ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι λόγω ζημιών προηγουμένων χρήσεων που υπερκαλύπτουν τα κέρδη χρήσεως 2004 δεν δύναται να διανεμηθεί μέρισμα.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται ότι η Εταιρία «INTRAKAT» προέβη στη σύνταξη και διάθεση Πληροφοριακού Σημειώματος σύμφωνα με τον κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο οποίο περιέχονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν τη χρήση των κεφαλαίων που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών, η οποία αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 20.09.2001. To Πληροφοριακό σημείωμα, θα βρίσκεται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού από την Παρασκευή 25.02.2005 και ώρα 15:00 στο Χ.Α., στα γραφεία του ΣΜΕΧΑ (Φειδίου 14-16), στην Αίθουσα Ενημέρωσης Συνδρομητικού Επενδυτικού Κοινού (Ακαδημίας & Ασκληπιού 1, 1ος Όροφος), καθώς και στα γραφεία της Εταιρίας «INTRAKAT», 19,7 Χ.Θ. Νέας Οδού Παιανίας - Μαρκοπούλου, 19002 Παιανία. Επίσης, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρίας στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.intraκat.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα του Χ.Α (www.ase.gr). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Μετόχων κα Ι.Παπαβασιλείου 210-6674346.

    ΩΜΕΓΑ Α.Ε.Ε.Χ.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, σύμφωνα με το άρθρο 277 παρ. 2 εδ.β.περ.γ. του Κανονισμού Χ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 3152/2003 και την υπ' αριθμόν 1/304/10.6.2004 Εγκριτική Απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ 900Β/16.6.2004), ότι το χρονικό διάστημα εντός του οποίου σκοπείται η πραγματοποίηση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας είναι από 3 Μαΐου 2005 έως 20 Μαΐου 2005 και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου σκοπείται η πραγματοποίηση της καταβολής μερίσματος προς τους Μετόχους της Εταιρείας, εφόσον υπάρξουν κέρδη για την κλειόμενη χρήση, δύο μήνες από την πραγματοποίηση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Τα ανωτέρω αναφερθέντα χρονικά διαστήματα δεν είναι δεσμευτικά για την Εταιρεία.

    ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε.:Αγορά Ιδίων Μετοχών

    H ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΑΕ ανακοινώνει ότι, σε εφαρμογή της από 1.6.2004 σχετικής απόφασης της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της για αγορά ιδίων μετοχών, κατά το τέταρτο και τελευταίο επιμέρους χρονικό διάστημα διενέργειας αγορών που ορίστηκε από 1.3.2005 έως και 20.5.2005, προτίθεται να προβεί στην αγορά του εναπομείναντος αριθμού των 1.050.000 μετοχών (ποσοστό 0,95% του συνολικού αριθμού των μετοχών της εταιρείας) με κατώτατη τιμή 5,00 Ευρώ και ανώτατη 10,30 Ευρώ για κάθε μετοχή.

    ΔΙΑΣ Α.Ε.Ε.Χ.

    Σύμφωνα με τη παρ. 2γ, του άρθρου 277, της ενότητας 4 του Κανονισμού του Χ.Α., η εταιρία ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό το κάτωθι Πρόγραμμα Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων: 1. Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρίας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την 31 Μαρτίου 2005. 2. Το μέρισμα το οποίο θα αποφασισθεί από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, προβλέπεται να δοθεί μέσα στο χρονικό διάστημα από 16 έως και 31/05/2005. Η πρόσκληση στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, πρόκειται να δημοσιευθεί εγκαίρως στον τύπο και στο ημερήσιο δελτίο τιμών του Χρηματιστηρίου.

    IMAKO MEDIA Α.Ε.

    Η ΙΜΑΚΟ MEDIA S.A. στα πλαίσια εφαρμογής των όσων προβλέπονται από το άρθρο 277, παρ.2.γ του Νέου Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α. περί υποχρεώσεων τακτικής ενημέρωσης των επενδυτών και σχετικά με το Πρόγραμμα Σκοπούμενων Εταιρικών Πράξεων, με την επιφύλαξη των εγκρίσεων που απαιτούνται από τις αρμόδιες αρχές, γνωστοποιεί τη μη δεσμευτική εκτίμηση της ότι: 1. Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου 2005. 2. Η αποκοπή του μερίσματος, εφόσον εγκριθεί η διανομή του από την Τακτική Γενική Συνέλευση, θα πραγματοποιηθεί την επομένη εργάσιμη ημέρα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και 3. Το μέρισμα θα καταβληθεί στους μετόχους εντός δύο μηνών από την ημερομηνία της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, όπως ορίζει ο νόμος.

    ΑΕΓΕΚ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 277 παρ. 2.γ του Κανονισμού του Χ.Α., η εταιρία ΑΕΓΕΚ γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό τα εξής: Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας θα πραγματοποιηθεί εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου 2005. Το μέρισμα που τυχόν προκύψει από τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων, όπως αυτό θα εγκριθεί από την εν λόγω Συνέλευση, θα καταβληθεί εντός διμήνου από την ημερομηνία λήψεως της σχετικής αποφάσεως.

    IMAKO MEDIA Α.Ε.

    Η ΙΜΑΚΟ, μέσα στα πλαίσια υλοποίησης των αναπτυξιακών της πλάνων και του στρατηγικού της σχεδιασμού, ανακοινώνει τα εξής: 1. Τη επίτευξη συμφωνίας με τον Διεθνή Εκδοτικό Οίκο DENNIS PUBLISHING LTD, για την ελληνική έκδοση του κορυφαίου στον κόσμο ανδρικού lifestyle περιοδικού ΜΑΧΙΜ, ενός τίτλου με διεθνή απήχηση. Το Maxim, το οποίο κυκλοφορεί ήδη σε 40 χώρες παγκοσμίως, έκανε την εμφάνισή του στην Αμερική το 1997, σημειώνοντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την πιο ραγδαία ανοδική πορεία στην ιστορία του σύγχρονου Ανδρικού Τύπου και κατακτώντας μέσα στα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του τη πρώτη θέση ανάμεσα στα ανδρικά περιοδικά της κατηγορίας του. Η κυκλοφορία του ΜΑΧΙΜ είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2005. 2. Τη αρχική συμφωνία με μεγάλο Διεθνή Εκδοτικό Οίκο, για την έκδοση στην Ελλάδα κορυφαίου αμερικάνικου γυναικείου περιοδικού. Η ΙΜΑΚΟ, με την οριστικοποίηση της τελικής συμφωνίας, με νέα ανακοίνωση της θα δημοσιοποιήσει τόσο τον τίτλο του περιοδικού όσο και το όνομα του Διεθνή Εκδοτικού Οίκου. Το λανσάρισμα του νέου περιοδικού αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2005. 3. Τη επίτευξη συμφωνίας με την ΠΑΕ ΑΕΚ για την έκδοση, από τη Διεύθυνση Ειδικών Εκδόσεων της ΙΜΑΚΟ, του επίσημου περιοδικού της ΠΑΕ ΑΕΚ με τον τίτλο ΑΕΚ EMPIRE, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός συλλογικού εντύπου άλλου ύφους και άλλης αισθητικής από τα ήδη υπάρχοντα σε κυκλοφορία. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2005.

    ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε.Β.Ε.

    Σε απάντηση της από 22/2/2005 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με την εξαγορά του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και της εμπορικής δραστηριότητας της Σ.& Δ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ Ο.Ε. η οποία ανακοινώθηκε στο ημερήσιο δελτίο τιμών την 18η Φεβρουαρίου 2005, η εταιρία διευκρινίζει τα εξής: «Το τίμημα της εξαγοράς του συνόλου της του μηχανολογικού εξοπλισμού και της εμπορικής δραστηριότητας της Σ.& Δ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ Ο.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 600.000 Euro. Η εν λόγω εξαγορά έγινε για να μεταφερθεί το κέντρο βάρους των πωλήσεων της εταιρείας από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας ο οποίος βρίσκεται σε ύφεση σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους (απορρυπαντικά, ιχθυοκαλλιέργειες), αλλά και να πραγματοποιηθεί η καθετοποίηση της παραγωγής βάσει του επενδυτικού σχεδίου με τη δημιουργία μονάδων συσκευασίας για μικρά καταναλωτικά προϊόντα. Όσον αφορά την επίδραση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας από την εν λόγω εξαγορά, η εταιρεία αναμένει με βάση την πιό συντηρητική της πρόβλεψη να διατηρήσει ένα μέρος της τάξεως του 60% του κύκλου εργασιών της Σ.& Δ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ Ο.Ε. δηλαδή 600 χιλιάδες Ευρώ με μικτό περιθώριο κέρδους 25%. Τα αναμενόμενα κέρδη από την παραπάνω δραστηριότητα αναμένονται να είναι 150 χιλιάδες Ευρώ, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα κόστη που δεν περιλαμβάνονται στο μικτό περιθώριο κέρδους, θα καλυφθούν από την υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας. Σημειωτέον επειδή η ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ δεν προέβη σε συνολική εξαγορά της Σ.& Δ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ Ο.Ε. δεν τίθεται θέμα μεταφοράς επισφαλειών ή υποχρεώσεων. Τέλος να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρόβλεψη δεν θα λειτουργήσει προσθετικά στις προβλέψεις οι οποίες έγιναν κατά την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επειδή υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας μας στις πωλήσεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, υπολογίζουμε να πετύχουμε τους στόχους όπως αυτοί αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο από την εν λόγω εξαγορά.»

    ARROW Α.Ε.Ε.Χ.

    Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ARROW A.E.E.X., την 23.02.2005, το μέρισμα για τη χρήση του 2004 ανέρχεται σε 0,10 Ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος χρήσης 2004 είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρείας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου 2005. Από την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2005 οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος για τη χρήση 2004. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2005 και θα πραγματοποιηθεί μέσω του Κ.Α.Α. στους χειριστές (Θεματοφύλακες και Χρηματιστηριακές Εταιρείες) των δικαιούχων μετόχων, οι οποίοι (χειριστές) θα δηλώσουν στο Κ.Α.Α. ότι έχουν δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος για τους πελάτες τους, προκειμένου να το καταβάλουν στους μετόχους ή να πιστώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των μετόχων. Για τους μετόχους, για τους οποίους οι χειριστές τους δεν θα κάνουν την πιο πάνω δήλωση ή οι μετοχές τους βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό, η καταβολή θα γίνει από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών (Πλατεία Μαυροκορδάτου & Αχαρνών 17, 104 38 Αθήνα, τηλ. 210-5214500) τις εργάσιμες ημέρες και από τις 8:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ. μέχρι την Τρίτη 7 Ιουνίου 2005 ή με διαδικασία που θα ανακοινώσει το Αποθετήριο. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας αυτής (7 Ιουνίου 2005) η καταβολή θα γίνεται μόνο στα γραφεία της εταιρείας μας (Κανάρη 24, Αθήνα 106 74, τηλ. 210-3390790). Για την είσπραξη του μερίσματος είναι απαραίτητο οι Μέτοχοι να προσκομίσουν την Αστυνομική τους Ταυτότητα. Η καταβολή του μερίσματος σε τρίτο πρόσωπο θα γίνεται εφόσον προσκομίζεται εξουσιοδότηση του δικαιούχου που θα αναφέρει τα πλήρη στοιχεία του δικαιούχου και του εξουσιοδοτημένου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή.

    ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.Α. ΔΡΟΜΕΑΣ:Απάντηση σε Επιστολή του Χ.Α.

    Σε απάντηση επιστολής του ΧΑ σχετικά με τη δημοσιοποίηση στις 23/2/2005, ανακοίνωσης της εισηγμένης εταιρίας ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΒΕΕΑ - ΔΡΟΜΕΑΣ στην οποία παρουσιάζονταν και σχολιάζονταν τα αποτελέσματα της χρήσης 2004, χωρίς να αναφέρεται η ημερομηνία δημοσίευσης των λογιστικών της καταστάσεων, η εισηγμένη εταιρία γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωρίζουμε ότι ο Ισολογισμός μας Χρήσης 2004 θα δημοσιευθεί στην οικονομική εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και στην πολιτική εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το Σάββατο 26/2/2005.»

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.:Απάντηση σε Επιστολή του Χ.Α.

    Σε απάντηση επιστολής του ΧΑ σχετικά με τη δημοσιοποίηση στις 23/2/2005, ανακοίνωσης της εισηγμένης εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ στην οποία παρουσιάζονταν και σχολιάζονταν τα αποτελέσματα της χρήσης 2004, χωρίς να αναφέρεται η ημερομηνία δημοσίευσης των λογιστικών της καταστάσεων, η εισηγμένη εταιρία γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ ανακοινώνει ότι η συνοπτική λογιστική κατάσταση της μητρικής και η ενοποιημένη λογιστική κατάσταση για τη χρήση 2004, θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" στις 25/02/2005. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, οι συνοπτικές λογιστικές καταστάσεις θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.hellenicfabrics.com).»

    ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.:Απάντηση σε Επιστολή του Χ.Α.

    Σε απάντηση επιστολής του ΧΑ σχετικά με τη δημοσιοποίηση στις 23/2/2005, ανακοίνωσης της εισηγμένης εταιρίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στην οποία παρουσιάζονταν και σχολιάζονταν τα αποτελέσματα της χρήσης 2004, χωρίς να αναφέρεται η ημερομηνία δημοσίευσης των λογιστικών της καταστάσεων, η εισηγμένη εταιρία γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας ενημερώνουμε ότι η δημοσίευση των συνοπτικών οικονομικών καταστάσεων (απλής και ενοποιημένης) της 31ης Δεκεμβρίου 2004 της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θα γίνει την 25η Φεβρουαρίου 2005 στις εφημερίδες ΗΜΕΡΗΣΙΑ και ΕΘΝΟΣ.»

    [15] ΜΠΑΓΙΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας Η.Π.Α. και Σύμβουλος επί Θεμάτων Εξωτερικών Σχέσεων του Πρωθυπουργού Ερντογάν, κ. Εγκεμέν Μπαγίς, είπε πως μεταξύ των διοικούντων των δύο χωρών και από πλευράς αντίληψης όσον αφορά τη διοίκηση, δεν υπάρχει καμία ένταση.

    Ο κ. Μπαγίς, ο οποίος μίλησε στη Γενική Συνέλευση του Αμερικανοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, επεσήμανε ότι δύο χώρες οι οποίες δεν πολέμησαν ποτέ μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της Ιστορίας, είναι η Τουρκία και οι Η.Π.Α. και μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

    «Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε γίνει Πρωθυπουργός μερικές μέρες μετά από το έγγραφο εκχώρησης άδειας για τη διέλευση στρατιωτών στο Ιράκ μετά την 1η Μαρτίου, πριν ακόμη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αποτάθηκε στη Βουλή με ένα νέο σχετικό έγγραφο και εξασφάλισε το άνοιγμα του τουρκικού εναερίου χώρου στα αμερικανικά αεροσκάφη. Αυτό ήταν πολιτικό ρίσκο και ο κ. Ερντογάν το έπραξε χωρίς καμία επιφύλαξη.

    Σαν άτομο το οποίο έλαβε μέρος σε κάθε φάση των σχέσεων, μπορώ να πω άνετα ότι δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε έντασης μεταξύ των διοικούντων των δύο κρατών καθώς και από πλευράς αντίληψης για τη διοίκηση. Πρόκειται για άτομα που αποδίδουν σημασία στις αμοιβαίες ευαισθησίες. Και ο Πρωθυπουργός μας τόνισε πως δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς ότι οι σχέσεις διανύουν μία περίοδο με ρίσκο.

    Εμείς, επειδή πιστεύουμε ότι κάποιο παιχνίδι στα ποσοστά πληθυσμού στο Κιρκούκ θα 'ματώσει τις πληγές', εκπληρώνουμε το καθήκον μας ως σύμμαχοι και προβαίνουμε στη σχετική προειδοποίηση. Υπάρχουν πράγματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν και από την απέναντι πλευρά.

    Το ΡΚΚ και η Κύπρος είναι το υπογάστριό μας».

    [16] Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρέσβης στο Βουκουρέστι Κουίντον Κουέιλ συναντήθηκε σήμερα με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου και τόνισε ότι η πρώην κυβέρνηση απέτυχε στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Κουέιλ ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την εξάλειψη του φαινομένου που αποτελεί εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Ο Βρετανός πρέσβης ζήτησε να καταπολεμηθεί η διαφθορά αρχικά στα ανώτερα αξιώματα και πρόσθεσε ότι τρεις βρετανοί ειδικοί θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να πετύχει ως προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] Ο ΟΖΑΛ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΑΚΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ

    Αγκυρα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Κούρδου πρώην βουλευτή του DEP Orhan Doπan στη Hόrriyet, σήμερα ένας άλλος πρώην βουλευτής του DEP, ο Sύrrύ Sakύk επιβεβαιώνει τα λεχθέντα του πρώτου σχετικά με το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο πρώην Πρόεδρος Turgut Φzal για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με το PKK.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε και η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή Birgόn με τίτλο «Ο Φzal ήταν έτοιμος να πληρώσει το τίμημα και το πλήρωσε», ο Sakύk αναφέρει ότι είχαν υπάρξει αρκετές συναντήσεις με τον αποθανόντα Τούρκο Πρόεδρο και επιβεβαιώνει ότι είχαν κομίσει στον Abdullah Φcalan, ο οποίος βρισκόταν τότε στη Συρία, μήνυμα του Φzal να παραταθεί η περίοδος κατάπαυσης των εχθροπραξιών, έτσι ώστε να κατορθώσει να πείσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας να επιτευχθεί μία μόνιμη ειρήνη. Προσθέτει, όμως, ότι μόλις έφθασαν στη Συρία κομίζοντας το συγκεκριμένο μήνυμα έμαθαν τα νέα του θανάτου του.

    Ο Sakύk αποδίδει στον πρώην Πρόεδρο τη δήλωση ότι ''το συγκεκριμένο πρόβλημα καίει τα χέρια [όποιου το χειρίζεται]. Όποιο κι αν είναι το τίμημα είμαι έτοιμος να το πληρώσω'', και εκτιμά ότι ο Φzal αναζητούσε πάντοτε λύσεις «εκτός επίσημης ιδεολογίας» σε τέτοιου είδους ζητήματα. Προσθέτει ότι ο Φcalan ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί θετικά στο μήνυμα Φzal, αλλά ο θάνατος του τελευταίου απέτρεψε την εξεύρεση μιας λύσης. Όπως εκτιμά ο πρώην βουλευτής του DEP «ορισμένες πλευρές εντός του κράτους και οι ισορροπίες εντός του PKK εμπόδισαν την πρόοδο της διαδικασίας».

    [18] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΟΥΛΦΟΥ ΛΙΒΑΝΕΛΙ ΤΟΥ CHP

    Αγκυρα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk και όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ζουλφού Λιβανελί, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος, την τελευταία στιγμή, κατά το 13ο Έκτακτο Συνέδριο του CHP, στις 29 Ιανουαρίου, παραιτήθηκε σήμερα από το κόμμα του.

    Ο κ. Λιβανελί δήλωσε πως η σημερινή Διοίκηση του CHP, κυβερνά το κόμμα έχοντας δημιουργήσει μία ολιγαρχική δομή. Γι' αυτό το λόγο δεν έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί περισσότερο στο κόμμα αυτό.

    Ο κ. Λιβανελί σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σχετικά με την παραίτησή του, είπε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει ανάγκη από ένα νέο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα συσταθεί. Όμως, δεν παραιτήθηκα για να ιδρύσω κάποιο νέο κόμμα».

    Ο κ. Λιβανελί τόνισε ότι στο να λάβει απόφαση να παραιτηθεί από το CHP επέδρασε και το γεγονός ότι τα δύο τελευταία συνέδρια του κόμματος πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια της Στρατοχωροφυλακής και της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης.

    Ακόμη, είπε πως στην απόφασή του έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στη Σμύρνη κ. Γιουκσέλ και οι συνεργάτες του, επειδή τον είχαν υποστηρίξει στο συνέδριο. Στη συνέχεια, επεσήμανε πως πιστεύει ότι θα σημειώσουν επιτυχία οι συνεργάτες του που παραμένουν στο CHP και αγωνίζονται και ότι τότε ίσως και ο ίδιος να επιστρέψει στο κόμμα του.

    Τέλος, πρόσθεσε πως δεν σκέπτεται να προσχωρήσει σε κανένα κόμμα και θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική.

    [19] ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Τα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων συζητήθηκαν κατά την πρώτη μέρα των συνόδων της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. Τουρκίας στο Στρασβούργο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV και όπως μεταδόθηκε στο χθεσινό νυκτερινό δελτίο ειδήσεων σε ανταπόκριση του κ. Καϋχάν Καρατζά από το Στρασβούργο.

    Ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μεχμέτ Αϋντίν, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες κοινοβουλευτικοί άσκησαν πίεση στους Τούρκους κοινοβουλευτικούς όσον αφορά τα θέματα Κύπρου και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάποιος Γάλλος ευρωβουλευτής μίλησε με τρόπο απρεπή και εξύβρισε τον βουλευτή του CHP κ. Σουκρού Ελέκνταγ που θέλησε να μιλήσει για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

    Στην πρώτη Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πολλοί κοινοβουλευτικοί, και πρώτος ο κ. Eurlings, απηύθυναν στον κ. Μεχμέτ Αϋντίν πολλά ερωτήματα όσον αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία και η επιμονή στα θέματα αυτά προκάλεσε ένταση.

    Εξ' άλλου, οι βουλευτές του CHP κ.κ. Ονούρ Οϋμέν και Κεμάλ Ντερβίς, επέκριναν το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές έφεραν στην επικαιρότητα μόνο το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών.

    Επίσης, ο ευρωβουλευτής Jacques Toubon άρχισε να φωνάζει στον βουλευτή του CHP κ. Σουκρού Ελέκνταγ ο οποίος θέλησε να του απαντήσει στην ομιλία που έκανε σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

    Ακόμη, γράφει ότι ο Ελληνοκύπριος βουλευτής Μάριος Ματσάκης, που είναι μέλος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Μεχμέτ Αϋντίν, του είπε: «Εσείς εκπροσωπείτε μία χώρα η οποία έκανε τρεις γενοκτονίες εντός του 20ου αιώνα. Πρώτα για τους Αρμενίους, στη συνέχεια για τους Ελληνοκύπριους και τέλος για τους Κούρδους».

    Τα λόγια αυτά του κ. Ματσάκη οδήγησαν στην αντίδραση του κ. Joost Lagendijk. Η μοναδική αντίδραση στα λόγια αυτά από την τουρκική πλευρά ήταν αυτή του κ. Ελέκνταγ. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σήμερα και στην ημερήσια διάταξη υπάρχει το Κουρδικό θέμα, η γενοκτονία των Αρμενίων και το Κυπριακό.

    Στις συνόδους, που θα συνεχισθούν κεκλεισμένων των θυρών, παράλληλα με τον Υπουργό Επικρατείας, Μεχμέτ Αυντίν, λαμβάνουν μέρος 12 βουλευτές, εκ των οποίων οι 8 από το AKP και οι 4 από το CHP.

    [20] ΧΑΤΖΑΡΑΣ: ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΛΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Στο μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο προπονητής των κιτρίνων, Γιώργος Χατζάρας.

    «Πάντα ένα τέτοιο παιχνίδι έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Η ομάδα με την περισσότερη θέληση θα κερδίσει την Κυριακή», επισήμανε ο κ. Χατζάρας και συνέχισε: «Από τον ΠΑΟΚ λείπει η προπονητική ηρεμία. Αν δείξουμε τον καλό μας εαυτό, τότε σίγουρα θα είμαστε αυτοί που θα πάρουμε τη νίκη. Το παιχνίδι της Κυριακής το βλέπουμε σαν τα υπόλοιπα ένδεκα που έχουμε να δώσουμε, ιδίως τα πέντε που έχουμε στο γήπεδό μας. Ένα θέμα που μας παραξένεψε από την αρχή της εβδομάδας ήταν το ότι κυκλοφόρησε ότι κάποιος ξένος ποδοσφαιριστής μας ήταν ντοπαρισμένος. Μας έβαλε σε σκέψη, το ψάξαμε και δεν νομίζω ότι υπάρχουν στοιχεία».

    Ο Ελληνας προπονητής, Γιώργος Χατζάρας επισήμανε ότι ο Αρης έχει κάνει πολλά βήματα προόδου: «Ο σύλλογος έχει κάνει βήματα. Είναι σε σωστή κατεύθυνση. Ο Αρης έχει διοικητική ηρεμία, έχει αγωνιστική ηρεμία και έχει περάσει δύσκολες αγωνιστικές καταστάσεις. ’λλος θα είναι ο φετινός Αρης, άλλος αυτός που έρχεται. Για μας είναι θετικό μήνυμα ότι ο κ. Τζεβελέκης ήρθε κοντά και μετά από αυτόν θα μπορέσουνε να έρθουν και άλλοι».

    Επίσης ο τεχνικός του Αρη αναφέρθηκε και στον κόσμο της ομάδας του: «Οι φίλαθλοι είναι το υγειές κομμάτι της ομάδας που έχει μέλλον και είναι δίπλα στην ομάδα έχοντας χρόνια να γευτεί τη χαρά ενός τίτλου. Εύχομαι και ελπίζω το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ να γίνει χωρίς ακρότητες και από τις δύο πλευρές. Θέλουμε τον κόσμο να είναι θερμός αλλά μέχρι εκεί. Και αυτό γιατί είχαμε εξαιρετική φιλοξενία στην Τούμπα».

    [21] ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΕΩΝ ΣΤΗ FYROM

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (18:06 UTC+2)

    Δύο φιλικά παιχνίδια θα δώσει η εθνική ομάδα χαντμπολ νέων στην πόλη Καβάνταρτσι της FYROM με το αντίστοιχο συγκρότημα της γειτονικής χώρας. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει την Δευτέρα (20.00) και το δεύτερο την Τρίτη (12.00 το μεσημέρι).

    Από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της ομάδας νέων Νίκο Μάντζο κλήθηκαν για τους αγώνες αυτούς οι εξής παίκτες: Αντώνης Γλουσσίδης (Γ.Σ. Κορωπίου), Νίκος Ριγανάς, Γιώργος Βακάλης Κώστας Παπαδόπουλος, Θωμάς Κορωνάς (Φίλιππος Βέροιας), Κωνσταντίνος Σταματιάδης, Γιάννης Σαουλίδης (ΒΑΟ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Ξανθόπουλος, Χρήστος Σπυρόπουλος, Ιωακείμ Ιωακειμίδης, Χαράλαμπος Ράμμος, Ευριπίδης Ναουμίδης, Βύρων Παπαδόπουλος (ΧΑΝΘ), Μάριος Θωμαίδης, Νίκος Μουτζουρίδης (Δούκας), Δημήτρης Μπαλαμός (’ρης Θεσσαλονίκης), Χρήστος Τσάρας (ΠΑΟΚ), Κώστας Θωμίδης (Γ.Σ. Δράμας).

    Οι αγώνες αυτοί εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει της προκριματικής φάσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος, που θα γίνει από 25 έως 28 Μαρτίου στην Κροατία με αντιπάλους την Σουηδία και την Κροατία. Οι τελικοί θα γίνουν τον Αύγουστο στην Ουγγαρία.

    Σε δήλωσή του ο Νίκος Μάντζος, τόνισε: «Μετά τη μίνι προετοιμασία στον Κολινδρό, τώρα που πλησιάζει η ημερομηνία των αγώνων επιλέξαμε ως αντίπαλο την ομάδα των Σκοπίων μια και έχει παράλληλη πορεία με την ομάδα της Κροατίας αφού προέρχεται από την ίδια Σχολή. Αυτά τα παιχνίδια θα μας βοηθήσουν σημαντικά. Θεωρώ ότι κάποιες απουσίες που υπάρχουν δεν θα μας επηρεάσουν, αφού οι αθλητές που καλούνται να τους αντικαταστήσουν μπορούν να το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο. Προσπαθούμε να κλείσουμε δύο παιχνίδια με την εθνική νέων της Σερβίας στο Βελιγράδι γύρω στις 20 Μαρτίου. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε παιχνίδια με ομάδες της Α1 κατηγορίας της Σερβίας, ώστε να δώσουμε δύο καλά τεστ πριν από τα παιχνίδια στην Κροατία».

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (17:37 UTC+2)

    O υφυπουργός πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, συναντήθηκε σήμερα με το νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνωα Κυριακού.

    "Η συνάντησή μου με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Κυριακού, ξεκίνησε ως εθιμοτυπική, αλλά τελικά κατέληξε σε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα, τα οποία αφορούν την πορεία του ελληνικού Αθλητισμού", τόνισε ο κ. Ορφανός και συνέχισε: "Συμφωνήσαμε ότι, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας, να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του ελληνικού Αθλητισμού, και κυρίως να βρούμε διεξόδους, έτσι ώστε τα νέα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να γυμνάζονται επιλέγοντας το άθλημα, που τους αρέσει.

    Αυτό σημαίνει ότι Πολιτεία και ΕΟΕ θα συνεργαστούμε για να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο τετραετούς διάρκειας. Στη συνέχεια θα γίνουν κινήσεις που αφορούν το Σχολικό και τον Εργασιακό Αθλητισμό. Γενικά προσπάθειά μας θα είναι να δώσουμε καινούριες αποχρώσεις στον ελληνικό Αθλητισμό.

    Δική μου πεποίθηση είναι ότι, μια νέα εποχή ξεκινάει με τον κ. Κυριακού στο τιμόνι της ΕΟΕ και θεωρώ ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για να υλοποιήσουμε τα σχέδια και τις σκέψεις μας".

    Εξάλλου, ο κ. Κυριακού επισήμανε: "Ο Υφυπουργός τα κάλυψε όλα. Αυτό που εγώ προβλέπω είναι ότι θα έχω μια πολύ στενή συνεργασία μαζί του, δηλαδή με την Πολιτεία, από την οποία μόνο καλά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν για την αθλούμενη νεολαία".

    [23] ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΗΤΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (17:27 UTC+2)

    Απρόσμενη ήττα στην έδρα της γνώρισε η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του Τοπ Τιμς Καπ (11-12 Μαρτίου), Ντούγκλα Λίμπερετς στο τσέχικο πρωτάθλημα. Η Ντούγκλα, αν και πρωτοπόρος έχασε 3-2 από την Οστράβα, η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Παρόλα αυτά παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 37 βαθμούς έχοντας μάλιστα την διαφορά... ασφαλείας των πέντε πόντων από τη δεύτερη Μπουντεγιοβίτσε.

    Όσον αφορά στις δύο ολλανδικές ομάδες, οι οποίες θα τεθούν αντιμέτωπες στον άλλο ημιτελικό του Τοπ Τιμς Καπ, πήραν και οι δύο το «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ολλανδίας (26-27 Φεβρουαρίου). Θα παίξουν Σταμπ Όριον-Όμνιγουολ και Πιετ Ζούμερς-Νεσελάντε. Η Νεσελάντε απέκλεισε στους ημιτελικούς τη Ζβόλε και η Ομνιγουορλντ τη Λυκούργους.

    Στο πρωτάθλημα η Νεσελάντε κέρδισε 3-1 την ’νκερ Λυκούργους και προπορεύεται με 52 βαθμούς, ενώ η Ομνιγουόρλντ που κέρδισε 3-0 τη Σταπ Όριον έχει χάσει αρκετό... έδαφος, αφού έχει μόλις 44 βαθμούς.

    [24] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΟ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (16:47 UTC+2)

    Με το πλεονέκτημα της νίκης στους αγώνες της περασμένης εβδομάδας, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, κατά σειρά, θα διεκδικήσουν απόψε το δικαίωμα συμμετοχής στη φάση των «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στις 20:00, οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν με την Σοσό στο «Ογκίστ Μπονάλ», όπου θα κληθούν να υπερασπιστούν το 1-0 του γηπέδου Καραϊσκάκη, ενώ στις 22:30 οι «πράσινοι» θα παραταχθούν με τον ίδιο σκοπό στο «Σάντσεθ Πιθχουάν».

    Ολες οι υπόλοιπες αναμετρήσεις (εντός παρενθέσεως το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα):

    Στουτγάρδη-Πάρμα (0-0)

    Φέγενορντ-Σπόρτιγκ Λισ. (1-2)

    Ντνιεπρ-Παρτιζάν (2-2)

    Στεάουα-Βαλένθια (0-2)

    Οσέρ-Αγιαξ (0-1)

    Σάλκε-Σαχτάρ (1-1)

    Βιγιαρεάλ-Ντιναμό Κιέβου (0-0)

    Μίντλεσμπρο-Γκράτσερ (2-2)

    Νιουκάστλ-Χέρενφεν (2-1)

    Λιλ-Βασιλεία (0-0)

    Μπενφίκα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0-2)

    Σαραγόσα-Φενέρμπαχτσε (1-0)

    Αλκμααρ-Ααχεν (0-0)

    Αούστρια-Αθλέτικ Μπιλμπάο α΄ αγώνας.

    Σε περίπτωση πρόκρισης των ελληνικών ομάδων, ο ΠAO πρόκειται ν΄ αντιμετωπίσει στην επόμενη φάση την Στουτγάρδη ή την Πάρμα και ο Ολυμπιακός τη Νιουκάστλ ή την Χέρενφεν.

    [25] ΣΕΙΣΜΟΣ 6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στα ανοιχτά της Ινδονησίας, στην ίδια περιοχή με εκείνον που προκάλεσε τον Δεκέμβριο τα τσουνάμι από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι σε αρκετές χώρες της περιοχής του Ινδικού ωκεανού, ανέφερε επίσημη τοπική πηγή.

    Ο σεισμός με επίκεντρο κοντά στο νησί Σιμεουλούε που αποτελεί τμήμα της ινδονησιακής επαρχίας Ατσεχ, είχε μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΠΟΕ

    Μπρατισλάβα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν στη Μπρατισλάβα να συνεργαστούν με τη Ρωσία ώστε αυτή φέτος να εισέλθει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως προκύπτει από μία κοινή δήλωση των προέδρων των δύο χωρών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν, ώστε να καταλήξουν θετικά οι Ρωσικές διαπραγματεύσεις για ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στη διάρκεια του 2005", αναφέρεται στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος των προεδρικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας στη Μπρατισλάβα.

    Η Ρωσία παραμένει η μοναδική ισχυρή χώρα που δεν αποτελεί ακόμα ισότιμο μέλος του ΠΟΕ.

    [27] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ - ΑΕΡΟΣ

    Μπρατισλάβα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (18:52 UTC+2)

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν σήμερα στην Μπρατισλάβα συμφωνία για τον έλεγχο των πυραύλων εδάφους - αέρος, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, τη συμφωνία υπέγραψαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ στη σλοβακική πρωτεύουσα στο περιθώριο της συνάντησης μεταξύ του προέδρου Μπους και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    "Αυτό το κείμενο είναι η υλοποίηση της συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τα μέρη δεσμεύονται να ενημερώνονται αμοιβαία για τις πωλήσεις φορητών πυραύλων εδάφους - αέρος σε τρίτες χώρες", δήλωσε ο Ιβανόφ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    [28] ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΖΟΖΕ ΣΟΚΡΑΤΕΣ

    Λισσαβόνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (18:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στον Ζοζέ Σόκρατες, Γενικό Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε η προεδρία.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που βρισκόταν στην αντιπολίτευση εδώ και τρία χρόνια, κέρδισε την Κυριακή τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές παίρνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο με το 45% των ψήφων.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε 120 έδρες από τις 230 του κοινοβουλίου, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέντρο Σαντάνα Λόπες κέρδισε 28,69% των ψήφων και 72 έδρες.

    [29] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Τελ Αβιβ, 24 Φεβρουαρίου 2005 (17:44 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για το σχηματισμό νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης εξέφρασε ο Iσραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ. "Δεχόμαστε θετικά την είδηση για τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση", δήλωσε ο Σαλόμ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Πρόκειται για ένα σημαντικό και θετικό σταθμό προς ένα καλύτερο μέλλον, όμως αποτελεί μόνον ένα πρώτο βήμα", σημείωσε, σχολιάζοντας: "Πιστεύω ότι είναι ώρα η νέα κυβέρνηση να πάρει στρατηγικές αποφάσεις για μια καλύτερη συνεννόηση με το Ισραήλ".

    Το παλαιστινιακό κοινοβούλιο ενέκρινε νωρίτερα το νέο υπουργικό συμβούλιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι. Από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στο Νομοθετικό Συμβούλιο, 54 ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης, δέκα κατά και τέσσερις δεν ψήφισαν. Το Νομοθετικό Συμβούλιο αριθμεί 83 βουλευτές, εκ των οποίων οι 62 ανήκουν στη Φατάχ, το κόμμα του Κορέι.

    O Νάσερ αλ-Κίντουα, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ο ισχυρός άνδρας της Λωρίδας της Γάζας Μοχάμαντ Νταχλάν το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων και ο Νάσερ Γιούσεφ το υπουργείο Ασφαλείας. Από τα πρόσωπα που παραμένουν στην κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Σάατ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Πληροφόρησης και ο υπουργός Οικονομικών Σαλάμ Φαγιάντ, τον οποίο υποστηρίζουν οι ΗΠΑ θα παραμένει στην ίδια θέση.

    [30] ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ

    Αγκυρα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Σε δημοσίευμα της Zaman με τον πολύστηλο τίτλο «Τα ηλικίας 1500 ετών ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας περιμένουν ακόμη τη διάσωσή τους», σημειώνονται:

    "Οι ανυπολόγιστης αξίας ψηφίδες [ψηφιδωτών παραστάσεων] οι οποίες επί 1500 χρόνια περίπου στόλιζαν το θόλο του μουσείου της Αγίας Σοφίας, αλλά κατέπεσαν λόγω υγρασίας και κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης, περιμένουν ακόμη τη 'διάσωσή' τους σε ένα χώρο ανάμεσα στην Αγία Σοφία και την Αγία Ειρήνη [βυζαντινός ναός κοντά στην Αγία Σοφία], όπου έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα.

    Μέχρι το Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου κανείς δεν γνώριζε για την τύχη αυτών των ψηφίδων οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε κιβώτια χωρίς καλύμματα, δίπλα σε ένα ερειπωμένο [οθωμανικό] πτωχοκομείο [κοντά στην Αγία Σοφία].

    Παρ' όλες δε τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων όταν ανακαλύφθηκε η υπόθεση ότι σύντομα θα τοποθετηθούν σε ασφαλείς αποθήκες, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια, πράγμα το οποίο προκαλεί την αντίδραση [!] της κοινής γνώμης και των ιστορικών Τέχνης, οι οποίοι κάνουν λόγο για ²μεγάλη αμέλεια και αδιαφορία².

    Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Σεμαβί Εγίτζε [ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε θέματα που αφορούν στην Αγία Σοφία] χαρακτηρίζει την αδιαφορία των αρμοδίων ως ²όνειδος της Τουρκίας². "

    [31] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (19:24 UTC+2)

    Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Παραλή και του γιου του Νίκου θα φιλοξενήσει από τις 7 έως τις 30 Μαρτίου η Gallery Fleming, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Γιώργος Παραλής (1908-1975) γεννήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Ουμβέρτου Αργυρού. Πήρε μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις, σε εκθέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και σε εκθέσεις του υπουργείου Παιδείας σε Αίγυπτο, Καναδά, Ιταλία, Ρουμανία, Κύπρο και Αγγλία και σε πολλές άλλες ομαδικές. Υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής στο κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης.

    Ο Νίκος Παραλής (1941-1995) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του ζωγράφος, Γιώργος Παραλής, του έδειξε το δρόμο της τέχνης. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Ι. Μόραλη στη ζωγραφική, τον Κ Γεωργακόπουλο στην τεχνική της βυζαντινής ζωγραφικής και τον Π. Πρεβελάκη στην ιστορία της τέχνης. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Ελαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    [32] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2005 (18:38 UTC+2)

    Έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα Επτάνησα - 140 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα» θα εγκαινιάσει η πρόεδρος της Βουλής, ’ννα Μπενάκη-Ψαρούδα, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 7.30΄ το απόγευμα, στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, στην Πλατεία Συντάγματος.

    Η έκθεση οργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης, το 2004, εκατόν σαράντα χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δώσει στους μαθητές, που συμμετείχαν, το ερέθισμα να αποτυπώσουν εικαστικά σκέψεις, συναισθήματα, εικόνες και βιώματα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τα Επτάνησα, εμπνεόμενοι από τη σύγχρονη ζωή αλλά και από την ιστορία της περιοχής.

    Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 1.373 μαθήτριες και μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων των Επτανήσων. Από το σύνολο των έργων επιλέχθηκαν 103 από ειδική επιτροπή με πρόεδρο το ζωγράφο, ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση και μέλη τη διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Ελένη-Φαίη Σταμάτη, στελέχη του Κοινοβουλίου και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθούν οι 103 νεαροί δημιουργοί των έργων με τους γονείς τους, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν για τρεις ημέρες από τη Βουλή και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο διάστημα αυτό ένα πλούσιο ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

    [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Ν.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (14:25 UTC+2)

    Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Συμεωνίδου «Εφιαλτικές Νύχτες στην έρημο της Αραβίας» θα παρουσιάσουν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και η πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας Ανθή Πορφυριάδου Αγγελιάδου. Η παρουσίαση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα του νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

    [34] ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 11 ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΝΕΜΕΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Φεβρουαρίου 2005 (14:05 UTC+2)

    Συνάντηση χορωδιών διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Μενεμένης για ένατη συνεχή χρονιά, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, στις 7:00 μ.μ. στην Κατακόμβη του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής.

    Έντεκα χορωδίες θα συμμετάσχουν στη διήμερη συνάντηση, όπου θα έχουν την ευκαιρία τα μέλη τους και οι μαέστροι τους να ανταλλάξουν απόψεις για τη δουλειά τους και βέβαια το κοινό που θα παρακολουθήσει το πρόγραμμά τους να απολαύσει το ρεπερτόριό τους με τραγούδια μεγάλων συνθετών.

    Θα συμμετέχουν οι χορωδίες των δήμων Ροδολίβους, Μ. Αλεξάνδρου, Καλαμπάκας, Κρύας Βρύσης, Πολυκάστρου, καθώς επίσης οι χορωδίες του συλλόγου Αταλάντης «Αρμονία», της Πολιτιστικής Στέγης Μηχανιώνας, του ΚΑΠΗ Βασιλικών, της Παναγίας Σουμελά Κατερίνης και του Πνευματικού Κέντρου Μενεμένης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 24 February 2005 - 19:14:01 UTC