Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΑΝΑΝΤΕΡ
  • [03] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΘΕΤΙΚΑ
  • [04] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 17
  • [05] ΕΝΤΕΚΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ
  • [07] Π.Ο.Ε.ΣΥ.: ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [08] Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [09] ΕΣΗΕΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΕΡΤ Χ.
  • [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗΣ
  • [11] ΕΠΑΝ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΡΑΤΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΟΣΕΠ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [13] ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ"
  • [14] Ο ΣΕΒΕ ΣΤΗ DETROP ΜΕ ΚΑΛΑΘΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • [15] ΔΕΝ "ΒΛΕΠΕΙ" ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Ο ΚΡΕΜΤΣΕΡ
  • [16] ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ / ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ - ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Ο
  • [17] ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ-
  • [18] Ο ΓΚΕΟΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [19] ΑΣΝΤΑΟΥΝ: ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Β- Ε ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 8- 10 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
  • [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 2-1 ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [21] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η Α' ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
  • [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΝΓΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
  • [23] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΟΕ
  • [24] Ο ΓΚΑΓΚΑΛΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [25] ΠΙΕΣΕΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ
  • [26] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΕΣ - ΝΤΑΧΛΑΝ
  • [27] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [28] ΡΑΦΑΡΕΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΠΕΝΑ
  • [29] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [30] ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
  • [31] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
  • [32] Ο Η.ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΚΑΙ Ο Γ.ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ
  • [33] ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΔΕΜΤ
  • [34] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ

  • [01] ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 2 Μαρτίου 2005 (17:37 UTC+2)

    Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον Έβρο, ενώ οι κάτοικοι περνούν ώρες αγωνίας βλέποντας τις περιουσίες τους να χάνονται.

    Πενήντα περίπου οικογένειες τα σπίτια των οποίων πλημμύρισαν, όταν τις πρωινές ώρες έσπασε το ανάχωμα στα Λάβαρα, έχουν μεταφερθεί από συνεργεία των ειδικών δυνάμεων σε συγγενικά σπίτια ή φιλοξενούνται σε ξενώνες του Δήμου Ορφέα.

    Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας είναι σε ισχύ ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Νομαρχίας Έβρου, οι Δήμοι και στρατός βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση για να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής που πλήττεται σφοδρότατα από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συντονιστικό νομαρχιακό Όργανο(ΣΝΟ) αποφάσισαν να περιμένουν για δύο ώρες για να δούνε αν ανέβει η στάθμη του Έβρου και αν ανέβει θα γίνει τεχνητή κατάκλιση στην Κορνοφωλιά προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

    Αυτήν την ώρα αυξημένη εμφανίζεται η στάθμη των υδάτων του Έβρου στο Πέταλο Φερών, όπου το ύψος του νερού φτάνει τα 6,22μ με όριο συναγερμού τα 6μ και προκαλεί ανησυχία. Όσον αφορά το φράγμα του ποταμού Άρδα στον Κυπρίνο, δέχεται από την Βουλγαρική πλευρά ποσότητες νερού που κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα και το ύψος του νερού είναι στα 4,60μ με όριο συναγερμού 5,20μ.

    Την κατάσταση με τις πλημμύρες ενδέχεται να επιβαρύνει στα επόμενα 24ωρα η αλλαγή των καιρικών συνθηκών καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται υποχώρηση των χιονοπτώσεων και άνοδος της θερμοκρασίας, που θα προκαλέσει την απότομη τήξη του χιονιού με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερού να διοχετευτούν στους ποταμούς.

    Ο.Ο.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΑΝΑΝΤΕΡ

    Ζάγκρεμπ, 2 Μαρτίου 2005 (19:08 UTC+2)

    Το στόχο της Ελλάδας για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Ίβο Σαναντερ, στο Ζάγκρεμπ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια.

    O κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Κροατία είναι επικεφαλής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία ενσωμάτωσής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στο δρόμο της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συνεργασία της Κροατίας με τα διεθνή δικαστήρια αλλά και το θέμα του Κοσόβου.

    Σημείωσε τέλος ότι οι διμερείς πολιτικές σχέσεις Ελλάδας και Κροατίας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και συνεχάρη τον κ. Σαναντερ για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της Κροατίας.

    Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

    «Είχα μία εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Ivo Sanader, τον οποίον και ευχαρίστησα για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξε.

    Κάναμε μία σύντομη ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι οι διμερείς πολιτικές σχέσεις είναι σε άριστο επίπεδο. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και με την σημερινή μας συνάντηση. Μείναμε σύμφωνοι να συνεργαστούμε ακόμα στενότερα, ώστε και οι οικονομικές μας σχέσεις να φθάσουν στο εξαίρετο επίπεδο που είναι και οι πολιτικές μας σχέσεις.

    Το Ζάγκρεμπ είναι ο πρώτος σταθμός μιας ευρύτερης περιοδείας που κάνω στην Ν.Α. Ευρώπη. Σε λίγο θα φύγουμε για το Βελιγράδι, όπου έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Αύριο το μεσημέρι θα επισκεφθούμε την Πρίστινα. Την Παρασκευή το πρωί, στην Αθήνα πια, θα υποδεχθώ τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Fatos Nano.

    Είναι απολύτως φυσιολογικό και αυτό θέλω να το τονίσω - η αφετηρία της περιοδείας να είναι το Ζάγκρεμπ. Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης, προκειμένου να μετατρέψουμε την περιοχή μας από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, όπως λεγόταν κάποτε, σε ευρωπαϊκή γειτονιά. Η Κροατία είναι, θα έλεγα, επικεφαλής των χωρών των λεγομένων Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία ενσωμάτωσής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα στάθηκε και στέκεται στο πλευρό της Κροατίας στο δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η θέση μας. Βεβαίως, είναι πάντα αναγκαία η συνεργασία με τα διεθνή Δικαστήρια, ως απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Τη συνεργασία βέβαια αυτή, οφείλουμε να επιβραβεύουμε.

    Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Βαλκανική, με έμφαση στο ζήτημα του Κοσόβου. Οι απόψεις μας βρίσκονται κοντά. Η Ελλάδα, που αναλαμβάνει, τον Μάιο, την Προεδρία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, αλλά και με την ιδιότητά της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, όπως επίσης και - την τρέχουσα διετία - του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνεργάζεται στενά με τις χώρες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, η στενή μας συνεργασία με την Κροατία έχει ειδικό βάρος.

    Θα ήθελα, καταλήγοντας, να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό κ. Ivo Sanader και την Κυβέρνησή του για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της Κροατίας και να επαναλάβω την αμέριστη υποστήριξή μας στον ευρωπαϊκό της δρόμο».

    [03] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005 (18:39 UTC+2)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, έχει ήδη θετικά αποτελέσματα, η δημοσιονομική προσαρμογή θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια να είναι ήπια και το 2005 θα πραγματοποιηθούν αρκετές αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκε στον απολογισμό της οικονομικής πολιτικής της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός έτους άσκησης των καθηκόντων της, αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια δύσκολη κατάσταση, έναν συνολικό οικονομικό εκτροχιασμό, η συνέχιση του οποίου θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία.

    Είπε επίσης ότι υπάρχει μια σαφής και συγκεκριμένη στόχευση για το μέλλον, ότι θα συνεχιστεί το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και μέσα σε λίγες εβδομάδες θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

    Επίσης, όπως είπε, υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και σύμφωνα με το οποίο θα μειώνεται το μερίδιο του δημοσίου τομέα στην οικονομία κατά 1% του ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία.

    Αναφερόμενος εξάλλου ο υπουργός στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, είπε μεταξύ άλλων ότι τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να λυθούν μετά από συνεννόηση. Οι νόμοι που ισχύουν, πρόσθεσε, εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται αλλά έχουν αδυναμίες σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό σκέλος. Η κυβέρνηση, τόνισε, θα κινείται με προσοχή στα ζητήματα αυτά. Κατ αρχήν ζητά τη συνεννόηση μεταξύ των μερών και όπου χρειαστεί, η κυβέρνηση θα

    παρεμβαίνει με πρωτοβουλίες.

    Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν και οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας είπε ότι το 2005 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη για το θέμα του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ ΚΠΣ) και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ είπε ότι προχωρούν οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση εξωτερικών συμβούλων στις περιφέρειες για

    την ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας είπε ότι το οικονομικό επιτελείο κληρονόμησε πολλά "ανοίγματα". Όλες οι στρατιωτικές δαπάνες του 2004 δεν είχαν καταγραφεί, το ίδιο και οι επιστροφές φόρων, όπως και 5,5 δισ. ευρώ για το τοκομερίδια, είπε ο κ. Δούκας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας είπε ότι στο υπουργείο έγιναν επιτυχείς κινήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων κράτους και πολίτη και το αποτέλεσμα θα φανεί μέσα στο 2005.

    Πρόσθεσε επίσης ότι με τη χρήση της νέας τεχνολογίας θα μειωθεί η διαφθορά που μαστίζει την οικονομία.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι το ακριβές ποσοστό του δημοσίου ελλείμματος για το 2004 θα γνωστοποιηθεί από την Eurostat. Ήδη έχει αποσταλεί στην Eurostat το ποσοστό το οποίο έχει υπολογιστεί από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος και αναμένεται η επικύρωσή του από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ. Ο κ. Αλογοσκούφης αποδέχθηκε ότι υπάρχει μία υπέρβαση του ποσοστού 5,3% που είχε αρχικά υπολογιστεί.

    Εξάλλου, αναφερόμενος ο κ. Αλογοσκούφης στο ρυθμό ανάπτυξης, είπε ότι το οριστικό "κλείσιμο" για το 2004 θα γίνει σε λίγες ημέρες, ωστόσο εκείνο που είναι γνωστό, όπως είπε, είναι ότι η ανάπτυξη υπερέβη τις προσδοκίες.

    Για το 2005 είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 3,9%, σύμφωνα με το ένα από τα τρία σενάρια τα οποία καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του μηνός.

    Δέσμευση για ΛΑΦΚΑ

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τέθηκαν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ΛΑΦΚΑ. Ο υπουργός είπε για το θέμα αυτό ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα καταβάλει από τους αρμόδιους φορείς στους συνταξιούχους τα αναδρομικά της ειδικής συνταξιοδοτικής εισφοράς υπέρ του Δημοσίου και του ΛΑΦΚΑ "στο σύνολο των δικαιούχων, εφόσον με αμετάκλητη δικαστική απόφαση δικαιωθεί έστω και ένας συνταξιούχος".

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με απόφασή της κατήργησε από την 1η Ιουλίου 2004 την παρακράτηση αυτή (ΛΑΦΚΑ) και πρόσθεσε ότι θα αποδειχθεί η ευαισθησία της κυβερνήσεως για την καταβολή των αναδρομικών.

    [04] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 17 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (17:14 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Παιδείας και Αθλητισμού της Ιαπωνίας Rion Sionoyia, κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, τον συνεχάρη:

    Α) Για τις μέχρι σήμερα επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, στο Παγκόσμιο Χειμερινό Πρωτάθλημα Special Olympics, στο οποίο έχουν κατακτήσει 17 μετάλλια, 4 χρυσά (Σπύρος Θεοδωρίδης-1.600μ. χιονοδρομία, Δέσποινα Κοπάνου-200μ. χιονοδρομία, Σπύρος Μπαγιαίος-γιγαντιαία κατάβαση αλπικού σκι, Παύλος Κεχαγιάς-3 χλμ. κρος κάουντρι), 9 αργυρά (Μαρία Μαρία, Χρήστος Λευκόπουλος, Νίκος Παγάνης, Ζώης Ρώσιος, Βασίλης Ανυφαντής, Κώστας Σιλίστας, Παναγιώτα Ντίντιφα, Γλυκερία Βιντζιλαίου, Σοφία Περιστέρη) και 4 χάλκινα (Παύλος Κεχαγιάς, Κώστας Σκλαβούνος, Ηλίας Ακερμανίδης, Δημήτρης Αθανασίου).

    Β) Για την επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Συγκεκριμένα ο Ιάπωνας Υφυπουργός είπε τα εξής:

    Χάρη στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αναγεννήθηκε ο Ολυμπισμός. Και χαρακτηριστικά τόνισε: «Ήταν οι αγώνες του μέτρου, με ανθρώπινο πρόσωπο».

    Η Ελλάδα με τους φανταστικούς Αγώνες που διοργάνωσε, τόνισε ο κ. Sionoyia, βοήθησε πάρα πολύ τον Αθλητισμό της χώρας μου, διότι στην Ιαπωνία λατρεύουν ό,τι έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Ορφανός, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον ομόλογό του, διότι η Ιαπωνία , σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, στήριξε την προσπάθεια της Ελλάδας, να διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον συνεχάρη δε για την κατάκτηση των 37 μεταλλίων, αριθμό ρεκόρ για τη χώρα του, που κατέκτησαν οι Ιάπωνες αθλητές, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Η Ελλάδα, είπε στη συνέχεια ο κ. Ορφανός, απέδειξε με την άριστη διοργάνωση των Αγώνων, πως η διεθνής κοινότητα μπορεί να την εμπιστευτεί για επενδύσεις. Απέδειξε το δυναμισμό της, σε οργάνωση, ασφάλεια, κατασκευές, καθαριότητα και πειθαρχία.

    Η χώρα μας επικρινόταν και πιέστηκε αφόρητα, για το θέμα της ασφάλειας. Δε συνέβη όμως το παραμικρό. Τα μέτρα ήταν διακριτικά, αλλά απολύτως αποτελεσματικά. Περίτρανα λοιπόν η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ασφαλής χώρα.

    Σήμερα, τόνισε ο κ. Ορφανός, η Ελλάδα, χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, διαθέτει υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, τις οποίες και οι Ιάπωνες αθλητές καλούνται να τις χρησιμοποιούν για την προετοιμασία τους, πριν από τη συμμετοχή σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

    Ο κ. Ορφανός, αναφερόμενος σε μεγάλες διοργανώσεις που διεκδικεί η χώρα μας, είπε: "Ευελπιστούμε να μας δοθεί η εντολή διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου του 2009 για να ξαναδούμε στην Αθήνα, ανάμεσα στους κορυφαίους κολυμβητές του κόσμου, τους εξαίρετους Ιάπωνες κολυμβητές και ιδιαίτερα τον Kitazima, που κατάκτησε 2 Ολυμπιακά μετάλλια, στα 100 και 200μ. πρόσθιο.

    Επίσης, χάρη στα ποδοσφαιρικά γήπεδα που έγιναν στην Αθήνα και την περιφέρεια (Ηράκλειο , Βόλος, Πάτρα), διεκδικούμε και το EURO 2012".

    Τέλος ο Έλληνας Υφυπουργός είπε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιαπωνία για την προώθηση του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Ιδεών, στα οποία και οι δύο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

    Κάλεσε δε τον κ. Sionoyia να επισκεφθεί, όποτε επιθυμεί, την Ελλάδα.

    Αύριο ο κ. Ορφανός θα επισκεφθεί όλους τους χώρους του Ινστιτούτου Αθλητικών Επιστημών της Ιαπωνίας, που είναι ίσως το πιο σύγχρονο στον κόσμο. Βρίσκεται στην Ακαμπάνε, που απέχει 60 χλμ. από το Τόκιο.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας Υφυπουργός είναι από τους ελάχιστους ξένους αξιωματούχους του Αθλητισμού, στον οποίον επιτρέπεται να επισκεφθεί το Ινστιτούτο και να περιηγηθεί τους χώρους του.

    Το Ινστιτούτο, που άρχισε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2001 και ολοκληρώθηκε σε διάστημα 2 ετών, βοήθησε τα μέγιστα τους Ιάπωνες αθλητές, με την υψηλή τεχνολογία που διαθέτει, στο να κατακτήσουν 37 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [05] ΕΝΤΕΚΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2005-2006

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005 (21:04 UTC+2)

    Έντεκα νέα τμήματα, εκ των οποίων τέσσερα σε Πανεπιστήμια, τέσσερα σε ΤΕΙ, δύο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μια σχολή σε ΑΣΕΙ, θα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι τον προσεχή Ιούλιο για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006.

    Αναλυτικότερα, από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι τον προσεχή Ιούλιο για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2005-06, θα περιλαμβάνονται, σε σύγκριση με το περυσινό, ένδεκα νέα τμήματα, από τα οποία τέσσερα σε Πανεπιστήμια, τέσσερα σε ΤΕΙ, δύο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μια σχολή σε ΑΣΕΙ. Στο νέο μηχανογραφικό δελτίο δεν θα περιλαμβάνεται φέτος η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (Σ.Ι.Ρ.) επειδή δεν θα δεχθεί νέους σπουδαστές το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

    Εκτός των ανωτέρω, στο νέο μηχανογραφικό δελτίο έχουν περιληφθεί και οι μετονομασίες εννέα τμημάτων από αυτά που λειτουργούν ήδη.

    Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

    Ειδικότερα, οι αλλαγές στο νέο μηχανογραφικό δελτίο είναι:

    Α. ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

    Στο νέο μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνονται 11 νέα τμήματα ή σχολές και ειδικότερα:

    από δύο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου,

    από ένα στα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας καθώς και μία σχολή σε ΑΣΕΙ,

    δύο τμήματα στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας και από ένα τμήμα στα Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και Χαλκίδας.

    Τα ένδεκα αυτά νέα τμήματα είναι τα παρακάτω:

    1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

    α) Τμήμα Φιλολογίας με έδρα την Καλαμάτα το οποίο εντάσσεται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο.

    β) Τμήμα Νοσηλευτικής με έδρα την Σπάρτη, το οποίο εντάσσεται στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

    2. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης με έδρα τη Λιβαδειά, το οποίο εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

    3. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

    4. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

    α) Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, το οποίο εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό θα εξετάζονται και σε μία από τις εξής ξένες γλώσσες ΑΓΓΛΙΚΗ , ΓΑΛΛΙΚΗ , ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ , ΙΤΑΛΙΚΗ .

    β) Τμήμα Αρχιτεκτονικής, το οποίο εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό θα εξετάζονται και στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

    5. Α.Σ.Ε.Ι

    Τμήμα Ψυχολόγων ( ΣΣΑΣ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη το οποίο εντάσσεται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο.

    6. ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα τη Σπάρτη, το οποίο εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

    7. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

    α) Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων με έδρα τα Τρίκαλα, το οποίο εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό θα εξετάζονται και στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

    β) Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα την Καρδίτσα το οποίο εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

    8. ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού με έδρα την Θήβα, το οποίο εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

    Β. ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

    Ένα τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και επτά τμήματα ΤΕΙ μετονομάζονται και περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο με τη νέα ονομασία τους ως ακολούθως:

    1. Το Τμήμα Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανήκει στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

    2. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής (Ψυχολογία) του Πανεπιστημίου Κύπρου που ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Ψυχολογίας.

    3.Το τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο μετονομάζεται σε τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό θα εξετάζονται και στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

    4. Τα τμήματα Δασοπονίας των ΤΕΙ Καβάλας (Παράρτημα Δράμας), Λαμίας (Παράρτημα Καρπενησίου) και Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας) που ανήκουν στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο μετονομάζονται σε τμήματα «Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος».

    5. Το τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο μετονομάζεται σε τμήμα Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων.

    6. Το τμήμα Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων του ΤΕΙ Κρήτης που ανήκει στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο μετονομάζεται σε τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

    7. Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Παράρτημα Αργοστολίου) που ανήκει στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο αλλάζει γνωστικό αντικείμενο, μετονομάζεται σε Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι για το τμήμα αυτό δεν θα εξετάζονται σε ειδικό μάθημα.

    Γ. ΛΟΙΠΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

    1. Στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν προσεχώς οι πτυχιούχοι Β' κύκλου ΤΕΕ (τέλη Μαρτίου - Αρχές Απριλίου) θα περιλαμβάνονται οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και οι Σχολές Αστυφυλάκων.

    2. Όσοι φοιτούν ή όσοι εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και μετά σε σχολές ή τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μετεγγραφούν σε σχολές ή τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.

    Δ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Οι απολυτήριες εξετάσεις προγραμματίζεται να αρχίσουν, όπως και πέρυσι, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και να ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, θα ακολουθήσουν οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των πτυχιούχων Β' κύκλου ΤΕΕ, ενώ οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διενεργηθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Τζεμ βρίσκεται στην Ελλάδα, προκειμένου να εκπροσωπήσει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τόσο το κόμμα του «Νέα Τουρκία», όσο και το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ στο οποίο συμμετέχει.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην φιλική του σχέση με τον κ. Τζεμ τονίζοντας ότι «ο Ισμαήλ είναι παλιός φίλος, έχουμε συνεργαστεί πολύ εντατικά για την νέα εποχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και βεβαίως, για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ευρώπης Τουρκίας».

    «Τον καλωσορίζω ως παλιό φίλο, τον καλωσορίζω εδώ στην Ελλάδα, και εύχομαι πάντα οι σχέσεις μας να βελτιώνονται και να προωθούνται για το καλό και των δυο λαών», σημείωσε.

    «Όπως είπε και πριν λίγο ο Γιώργος, έχουμε συνεργαστεί μαζί στο παρελθόν, ανέκαθεν είχαμε διατηρήσει επαφές, και συνεισφέραμε ουσιαστικά στη φιλία ανάμεσα στις δυο χώρες μας. Και κοιτάζοντας προς τα πίσω, χαίρομαι πραγματικά που ενεργήσαμε έτσι», δήλωσε ο κ. Τζεμ.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δύο κόμματα με την συνεργασία τους θα φέρουν το δυο λαούς μας ακόμα πιο κοντά από ότι τώρα.

    [07] Π.Ο.Ε.ΣΥ.: ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

    «Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται με την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης και της διοίκησης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους είναι επί πολλά χρόνια εργαζόμενοι στην Ε.Ρ.Τ. και τα Πρακτορεία Ειδήσεων, με τη διαιώνιση μίας άθλιας κατάστασης ομηρίας για εκατοντάδες δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καλεί την κυβέρνηση, τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τις διοικήσεις Ε.Ρ.Τ. και Α.Π.Ε., όπως εκφράστηκε και στη σημερινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των πέντε Ενώσεων - Μελών μας, που οργάνωσε η Ομοσπονδία:

    * Να παγώσουν κάθε διαδικασία που αφορά, είτε οδηγεί σε απολύσεις συναδέλφων στην Ε.Ρ.Τ. και τα Πρακτορεία Ειδήσεων.

    * Να προχωρήσει επιτέλους στην αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης όλων των συμβασιούχων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στην Ε.Ρ.Τ., στο Α.Π.Ε. κι όπου αλλού διεκδικούν την αποκατάστασή τους, ανεξάρτητα με ποια σύμβαση απασχολούνται, να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

    Οι Ενώσεις - Μέλη της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλούνται να οργανώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις πανελλαδικά, με βάση και τις συγκεκριμένες προτάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα, με:

    * Παραστάσεις στους αρμοδίους

    * Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

    * Στάσεις εργασίας

    * 48ωρη απεργία

    Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της Ε.Ρ.Τ. του Α.Π.Ε. κ.λ.π. να αναλάβουν τις ευθύνες τους και προειδοποιεί ότι δε θα ανεχθεί τον εμπαιγμό σε βάρος του δημοσιογραφικού κόσμου όλης της χώρας. Να αναλάβουν επίσης, τις ευθύνες τους και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον κλάδο και τη συνδικαλιστική του ηγεσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

    [08] Ο ΣΕΡΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Βελιγράδι, 2 Μαρτίου 2005 (20:37 UTC+2)

    «Η μικρής διάρκειας περιοδεία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, μόνο μερικές ώρες στο Ζάγκρεμπ, άφιξη και διανυκτέρευση στο Βελιγράδι απόψε και αύριο μετάβαση στην Πρίστινα, επιβεβαιώνει την πεποίθηση της Αθήνας για την αναγκαιότητα μιας νέας ταχείας πολιτικής παρέμβασης στα Βαλκάνια, εν ονόματι της μακροχρόνιας σταθερότητας της περιοχής για την οποία η Ελλάδα φροντίζει ιδιαίτερα, νοιώθοντας ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη. Εκτός από την κατανόηση των αναγκών της περιοχής, πρωτίστως για την δική της ηρεμία, ως μοναδική χώρα της περιοχής που είναι μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα βεβαίως μπορεί να έχει και «θεραπευτικό» ρόλο». Αυτό τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα για τη βαλκανική περιοδεία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στα Βαλκάνια, η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Βελιγραδίου.

    Σε ό,τι αφορά τις επαφές του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, το ίδιο δημοσίευμα σχολιάζει: «Στο Βελιγράδι και την Πρίστινα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η λύση του «γόρδιου δεσμού» του Κοσσυφοπεδίου θα είναι το κύριο, αν όχι κα το μοναδικό, θέμα συζήτησης. Η ευαισθησία της Αθήνας σε οποιαδήποτε αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στα Βαλκάνια, μέσω της αλλαγής συνόρων ή της παροχής ανεξαρτησίας, είναι γνωστή. Έλληνες αναλυτές εξετάζουν μια τέτοια εξέλιξη με βάση τη θεωρία του ντόμινο, η οποία θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τους άμεσους γείτονες, αλλά και τους πιο μακρινούς. Έτσι ένας αναλυτής έφθασε μέχρι την Τρανσυλβανία, αναφέροντας το παράδειγμα της μεγάλης ουγγρικής μειονότητας που υπάρχει στην Ρουμανία».

    Στη συνέχεια του δημοψηφίσματος παρουσιάζεται εκτενώς η πολιτική παρουσία και σταδιοδρομία του πρωθυπουργού, τονίζοντας τόσο τη μεγάλη δημοφιλία του, βάσει των δημοσκοπήσεων όσο και τη μακρά παρουσία του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Στη βαλκανική περιοδεία του πρωθυπουργού αναφέρεται εκτενώς και η εφημερίδα "ΝΤΑΝΑΣ", που μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, που αναμένεται να απασχολήσει τις επαφές του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα. "Η Ελλάδα, η οποία τον τελευταίο καιρό συμμετέχει ενεργά στην ανταλλαγή απόψεων για το Κοσσυφοπέδιο, για το θέμα αυτό τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα συμβάλει στην σταθερότητα, θα σέβεται τον πολυεθνικό χαρακτήρα της περιοχής, θα στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, και θα συμπεριλαμβάνει την Σ-Μ στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Τέλος, η Αθήνα τάσσεται κατά του διαμελισμού ή της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου και κατά της ένωσης ή προσάρτησής του σε οποιαδήποτε γειτονική χώρα ή περιοχή» τονίζει η "ΝΤΑΝΑΣ".

    [09] ΕΣΗΕΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΕΡΤ Χ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ "ανησυχώντας για το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων συμβασιούχων της ΕΡΤ" απέστειλε κατεπειγόντως στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, την ακόλουθη επιστολή:

    "Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ πληροφορείται ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της ΕΡΤ με άγνωστα σε μας κριτήρια εξαιρεί εκατοντάδες δημοσιογράφους από το δικαίωμά τους να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.

    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητά άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου εκφράζοντας -όπως τόνισε ο Πρόεδρός μας σήμερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- τις ανησυχίες εκατοντάδων συναδέλφων που κινδυνεύουν να χάσουν άδικα τις θέσεις εργασίας τους.

    Ζητούμε επίσης να γίνουν σαφώς γνωστές σε όλους τους ενδιαφερομένους οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης που ελήφθησαν υπόψη".

    [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Τα αιωρούμενα σωματίδια, μαζί με τη φωτοχημική ρύπανση που προσδιορίζεται από τις υψηλές τιμές διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και όζοντος (Ο3) αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές. Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ημερίδα με θέμα «Πετρελαιοκίνηση:Λύση ή Αδιέξοδο;» που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη έξι ελληνικές πόλεις βρίσκονται μεταξύ των δέκα πρώτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στην εκπομπή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, ενώ την πρώτη θέση κατέχει η Θεσσαλονίκη.

    Η ενδεχόμενη απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ήδη την Πολιτεία. Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές πτυχές της πρότασης. Οι υποστηρικτές της πετρελαιοκίνησης στα ΙΧ επισημαίνουν ότι τα πετρελαιοκίνητα έχουν φθηνό κόστος κυκλοφορίας για τον οδηγό (φθηνότερο καύσιμο), καθώς και ότι τα νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων. Η άλλη άποψη αναφέρει ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα αποτελούν τη βασική πηγή εκπομπής σωματιδίων και διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα μίας πόλης, ουσίες οι οποίες σε συνδυασμό με την ιδιότητα τους να προσροφούν καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες χημικές ενώσεις γίνονται ιδιαίτερα βλαβερές για τον άνθρωπο.

    Το πλαίσιο με το οποίο θα επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα θα οριστεί, όπως έκανε γνωστό κατά την ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, με νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει εντός του έτους το ΥΠΕΧΩΔΕ. Του νομοσχεδίου θα προηγηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η ημερίδα της Δευτέρας.

    Το περιβάλλον δε πρέπει να αποτελεί τελευταίο θέμα στην ατζέντα της πολιτικής κάθε πολιτείας που σέβεται τους πολίτες της είπε ο κ.Τσιαρτσιώνης, ο οποίος τόνισε ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι κατά πόσο θα μπορεί η πολιτεία να ελέγξει τα καύσιμα, τους καυστήρες και τους καταλύτες, ώστε να μπορούν να κρατούν όσο το δυνατό περισσότερα μικροσωματίδια για να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον».

    Η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης είναι ένα σημαντικό ζήτημα με μεγάλες προεκτάσεις για το περιβάλλον, την οικονομία και την υγεία, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας Κώστας Φυτιάνος, ο οποίος επισήμανε ότι αν και η χρήση της πετρελαιοκίνησης στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 1,5% -όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη φτάνει το 50% και στην Αυστρία το 70%- η συγκέντρωση σε αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) είναι ιδιαίτερα υψηλή. Σε αυτό, προσέθεσε, συμβάλλει η μεγάλη νοθεία που γίνεται στα καύσιμα στη χώρα μας, η οποία υπολογίζεται ότι φτάνει το 25% αν και τα επίσημα στοιχεία την εμφανίζουν μεταξύ 5% και 10%.

    Από την πλευρά του ο χημικός περιαβαλλοντολόγος στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης Κώστα Νικολάου, σημείωσε ότι αν και η σημαντική ανανέωση του στόλου των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην τελευταία δεκαετία, η βελτιωση της ποιόηττας των καυσίμων και τα προγράμματα ελέγχου των εκπομπών οδήγησαν σε μία σημαντική διαχρονική μείωση των τιμών των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, ωστόσο οι τιμές των σωματιδίων εξακολουθούν να είναι πάνω από τα καθιερωμένα όρια ποιότητας της ατμόσφαιρας.

    Όπως είπε, στη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα εσπνεύσιμα σωματίδια (PM10) ξεπερνούν τα 80 μg ανά κυβικό μέτρο με όριο τα 40μg αν κυβικό μέτρο για το 2005 και τα 20μg gia to 2010. «Η αντικατάσταση σήμερα, ενός μέρους έστω, των βενζινοκίνητων ΙΧ οχημάτων με πετρελαιοκίνητα θα ανατρέψει όποια βελτίωση έγινε μέχρι σήμερα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει φρθάσει ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα», σημείωσε.

    Σημειώνεται ότι την ημερίδα διοργανώνει η αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ecocity, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

    [11] ΕΠΑΝ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Την υλοποίηση της δράσης 2.11.1 στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ, που αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά των εμπορικών, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και θα υλοποιηθεί μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ).

    Με την αξιοποίηση της συγκεκριμένης δράσης του ΕΠΑΝ οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια για την αναβάθμιση και ανακαίνιση του χώρου όπου ασκείται η εμπορική δραστηριότητα, να προχωρήσουν στον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό τους, καθώς και να χρηματοδοτήσουν την ένταξη μιας μεμονωμένης εμπορικής επιχείρησης σε δίκτυα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή της δικαιόχρησης ( franchising).

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Από αυτά μέχρι και το 40% (80 εκατ. ευρώ) προέρχεται από δημόσια χρηματοδότηση, ενώ το υπόλοιπο 60%(120 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα(ιδιωτική συμμετοχή).

    Η δημόσια χρηματοδότηση του προγράμματος θα προέλθει κατά 50% από πόρους της Ε.Ε. ( Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και κατά 50% από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα διατεθεί κατά 50% στη χρηματοδότηση των καλύτερων σε βαθμολογία προτάσεων πανελλαδικά, ενώ το υπόλοιπο 50% θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια με συγκεκριμένο ανώτατο ποσοστό για την καθεμιά.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί σχέδια μεμονωμένων και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    -Τα σχέδια των μεμονωμένων επιχειρήσεων θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός πέντε μηνών, να περιέχουν επενδύσεις σε πάγια ή και άυλες επενδύσεις και το όριο του προϋπολογισμού των υποβαλλόμενων σχεδίων να είναι 40.000 ευρώ το κατώτατο και 100.000 ευρώ το ανώτατο.

    -Τα σχέδια των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός οκτώ μηνών, να περιέχουν επενδύσεις σε πάγια ή και άυλες επενδύσεις και το όριο του προϋπολογισμού των υποβαλλόμενων σχεδίων να είναι 40.000 ευρώ το κατώτατο και 150.000 ευρώ το ανώτατο.

    -Το χρηματοδοτικό σχήμα κάθε Επιχειρηματικού Σχεδίου θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα: Ίδια συμμετοχή 25%, Τραπεζική συμμετοχή έως 35% και Δημόσια Χρηματοδότηση 40%. Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει μία πρόταση.

    Για τη χρηματοδότηση των Επιχειρηματικών Σχεδίων με χρήση τραπεζικού δανείου, υπάρχει η δυνατότητα παροχής σημαντικού τμήματος των απαιτούμενων εγγυήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΡΑΤΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΟΣΕΠ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των Κρατών - Μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη, έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας (Νοέμβριος 2004 - Απρίλιος 2005) στον Οργανισμό. Πριν από τη συνάντηση αυτή, θα προηγηθεί κοινή συνάντηση των ομάδων εργασίας για τα Ηλεκτρικά Δίκτυα και την Ενέργεια γενικά στις 2 και 3 Μαρτίου 2005.

    Από όλα τα Κράτη Μέλη του ΟΣΕΠ (Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ουκρανία) ήδη βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπείες στις οποίες συμμετέχουν εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας. Στην Υπουργική συνάντηση που θα γίνει στις 4 Μαρτίου 2005, οι χώρες Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία θα εκπροσωπηθούν από Υπουργούς των χωρών τους υπεύθυνους για τον τομέα της Ενέργειας.

    Μετά το πέρας των εργασιών της κοινής συνάντησης της Έκτακτης Ομάδας Εργασίας για τα Ηλεκτρικά Δίκτυα και της Ομάδας Εργασίας για την Ενέργεια θα εκδοθεί Έκθεση που θα υποβληθεί για έγκριση στην συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ενώ τις εργασίες θα παρακολουθήσουν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου. Στις ομάδες εργασίας το συντονιστικό ρόλο θα έχουν ο πρόεδρος της Ρ.Α.Ε. Μ. Καραμανής και ο πρόεδρος του Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Ε. Λεκατσάς.

    Οι υπουργοί Ενέργειας θα υιοθετήσουν τη Δήλωση της Αλεξανδρούπολης η οποία θα προδιαγράφει τη μελλοντική συνεργασία των Κρατών Μελών του ΟΣΕΠ στον τομέα της Ενέργειας.

    [13] ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ"

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005 (19:04 UTC+2)

    «Η επιμονή του κ. Αλογοσκούφη να εκτιμά την ανάπτυξη στο 3,9% μέσα στο 2005 είναι εκτός τόπου και χρόνου και μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλεί», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Συνασπισμού, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Αναλυτικότερα, η δήλωση του κ. Λαφαζάνη έχει ως εξής:

    «Οι αισιόδοξες και καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφη, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις οδυνηρές οικονομικοκοινωνικές καταστάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

    »Η επιμονή του κ. Αλογοσκούφη να εκτιμά την ανάπτυξη στο 3,9% μέσα στο 2005 είναι εκτός τόπου και χρόνου και μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλεί.

    Δυστυχώς, η ελληνική οικονομία, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τις οποίες συνεχίζει και εμβαθύνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., έχει εισέλθει σε μια φάση δραστικής μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης, αν όχι και σοβαρής ύφεσης, η οποία αν συνδυαστεί με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές νέας μονομερούς λιτότητας και τη συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη ακρίβεια, εγείρει θέματα επιβίωσης για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ενώ εκτινάσσει σε νέα εφιαλτικά ύψη την ανεργία.

    »Η πρωτοφανής δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι κάθε χρόνο και για τα επόμενα πέντε έτη, θα μειώνεται κατά 1% του ΑΕΠ το μερίδιο του δημόσιου τομέα, σημαίνει γενικό σάρωμα των κοινωφελών επιχειρήσεων, των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, «χαράς ευαγγέλια» για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και νέες τραγικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο και την απασχόληση.

    »Οι τοποθετήσεις, επίσης, του κ. υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θέματα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα κυβερνητικές δεσμεύσεις και δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα σε νέα κατεδαφιστικά μέτρα για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, πράγμα, άλλωστε, που έχει ξεκινήσει με τις απαράδεκτες θέσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό των Τραπεζών και την έγκριση των εξίσου απαράδεκτων σχεδίων του ΟΤΕ για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

    »Οι προσπάθειες της Ν.Δ. να φορτώσει τις δικές της ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και του ΠΑΣΟΚ να χρεώσει τα πάντα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ., αντιπροσωπεύουν ένα κακόγουστο δικομματικό θέατρο και δεν μπορούν να κρύψουν τη συν-ευθύνη της δικομματικής νεοφιλελεύθερης συναίνεσης», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

    [14] Ο ΣΕΒΕ ΣΤΗ DETROP ΜΕ ΚΑΛΑΘΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Με καλάθι Πιστοποιημένων Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων, αντιπροσωπευτικό δείγμα της Μεσογειακής Διατροφής, στην ελληνική της εκδοχή, συμμετέχει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στη 18η διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών DETROP 2005.

    Η αύξηση της ζήτησης μεσογειακών προϊόντων σε όλον τον κόσμο- αποτέλεσμα της φήμης που απέκτησε η Μεσογειακή Διατροφή ως μυστικό της υγείας και της μακροζωίας- ήταν ο λόγος που ο ΣΕΒΕ επέλεξε να υλοποιήσει το πρόγραμμα προώθησης και προβολής ελληνικών τοπικών προϊόντων σε πέντε δυτικοευρωπαϊκές χώρες, το οποίο ανέλαβε στο πλαίσιο του μέτρου 4.3 του ΕΠ Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου 2000-2006, με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.

    Τα προϊόντα του καλαθιού (φρούτα, οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, πουλερικά, όσπρια, ελαιόλαδο, κρασί, μέλι κ.α.)αποτελούν επιλεγμένα brands, ποιοτικών και υγιεινών τροφίμων από την Ελλάδα και μπορούν να υποστηρίξουν μια ολοκληρωμένη πρόταση Μεσογειακής Διατροφής. Είναι πιστοποιημένα Τοπικά Προϊόντα, ορισμένα βιολογικής καλλιέργειας. Οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν συστήματα ποιότητας ISO και HACCP.

    [15] ΔΕΝ "ΒΛΕΠΕΙ" ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Ο ΚΡΕΜΤΣΕΡ

    Άγκυρα, 2 Μαρτίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την τουρκική κυβέρνηση στον τομέα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων από τις 17 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, οπότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Άγκυρας, διατύπωσε ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, Χανς Γιεργκ Κρέμτσερ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο Χανς Γιεργκ Κρέμτσερ εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο εκπρόσωπος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ανοιχτές διώξεις κατά περίπου 60 εκδοτών και συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και ο ευρέως γνωστός Ορχάν Παμούκ, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμιά επίσημη αντίδραση σε αυτή την κατάσταση.

    [16] ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ / ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ - ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΤΣΟΒΙΤΣ

    Σεράγεβο, 2 Μαρτίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Το ειδικό τμήμα καταπολέμησης του οργανωμένου και εμπορικού εγκλήματος και της διαφθοράς του Γραφείου της Εισαγγελίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης αποφάσισε, σήμερα, τη δίωξη του εκπροσώπου των Κροατών στη συλλογική προεδρία της Β-Ε, Ντράγκαν Τσόβιτς, των αδελφών Ιβάνκοβιτς- Λιγιάνοβιτς, του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, Μάτε Τάντιτς και του καθηγητή Δικαίου, Ζντράβκο Λούτσιτς, με την κατηγορία της τελωνειακής απάτης, της φοροδιαφυγής και της δωροδοκίας στην υπόθεση της εταιρείας «Λιγιάνοβιτς».

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, βάσει του κατηγορητηρίου, οι αδελφοί Ζόζο, Μλάντεν, Ζέρκο και Σλάβο Ιβάνκοβιτς- Λιγιάνοβιτς φέρονται να είναι μέλη μιας ομάδας που δραστηριοποιείται στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος, μαζί με τους Τσόβιτς και Λούτσιτς.

    Συγκεκριμένα, ο Ντράγκαν Τσόβιτς κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, οπότε και φέρεται να έλαβε δυο αποφάσεις για την ειδική φορολόγηση της εταιρείας συσκευασίας κρεάτων Λιγιάνοβιτς, που ζημίωσαν το κράτος.

    Οι αδελφοί Λιγιάνοβιτς και ο Τσόβιτς κατηγορούνται, επίσης, ότι δωροδόκησαν τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μάτε Τάντιτς, ο οποίος και κατηγορείται με τη σειρά του ότι υπέκυψε στη δωροδοκία.

    Το κατηγορητήριο έχει ήδη προωθηθεί προς επικύρωση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

    [17] ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ- ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ

    Σκόπια, 2 Μαρτίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Άτυπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, η οποία εστιάστηκε στην οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ ΠΓΔΜ και Σερβίας- Μαυροβουνίου, στο ύψος του Κοσσυφοπεδίου, είχε σήμερα, στην Πρίστινα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Οι κ.κ. Μπούτσκοφσκι και Χαραντινάι συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση των συνόρων είναι ένα τεχνικό ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί πριν από την έναρξη των συνομιλιών για την οριστικοποίηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

    «Η οριοθέτηση των συνόρων είναι μια τεχνική διαδικασία, που δεν επιλύει το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραντινάι, ο οποίος χαιρέτισε την πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, λέγοντας ότι είναι επωφελής για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο κ. Χαραντινάι χαιρέτισε, επίσης, τα σημερινά εγκαίνια του εμπορικού γραφείου της ΠΓΔΜ στην Πρίστινα, από τον κ. Μπούτσκοφσκι, με τον οποίο και συμφώνησε πως διανοίγονται καλές προοπτικές για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου.

    [18] Ο ΓΚΕΟΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 2 Μαρτίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα, νυν γερουσιαστής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος τον Απρίλιο αν έχει την υποστήριξη αρκετών μελών.

    Ωστόσο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι ο ιδρυτής της παράταξης Ιον Ιλιέσκου και ο πρώην πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΑΣΝΤΑΟΥΝ: ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Β- Ε ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 8- 10 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

    Μπάνια Λούκα, 2 Μαρτίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Κρίσιμες για το μέλλον της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης κρίνει τις επόμενες 8-10 εβδομάδες ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη βαλκανική αυτή χώρα, Πάντι Άσνταουν, διευκρινίζοντας ότι το μέλλον της εξαρτάται από τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, ο Πάντι Άσνταουν δήλωσε σήμερα από τη Μπάνια Λούκα ότι εάν η Βοσνία- Ερζεγοβίνη μπορέσει να διαβεί την «πόρτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και αυτή του ΝΑΤΟ, τότε θα έχει το μέλλον μπροστά της. Διαφορετικά, όπως είπε, θα παραμείνει η «μαύρη τρύπα» των Βαλκανίων.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη σημείωσε, επίσης, πως παρά το γεγονός ότι η συνεργασία με τη Χάγη βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, δηλαδή σύλληψη των καταζητούμενων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Σε περίπτωση απουσίας αποτελεσμάτων, δεν έχω άλλη επιλογή από τα να λάβω νέα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άσνταουν, ο οποίος χαρακτήρισε την ένταξη στην Ε.Ε. ως «ιστορική επιβράβευση» των πολιτών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και ως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

    [20] ΚΥΠΕΛΛΟ: Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 2-1 ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η συνεχόμενη χιονόπτωση δεν στάθηκε εμπόδιο στη διεξαγωγή του αγώνα κυπέλλου μεταξύ της Καστοριάς και του Ολυμπιακού. Τελικά η ακριτική ομάδα κέρδισε με 2-1 και έτσι θα έχει ένα μικρό προβάδισμα στον επαναληπτικό αγώνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

    Η Καστοριά μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και επιδίωξε τη νίκη. Σημείωσε πρώτη γκολ στο 16' με τον Σουλτανίδη. Στο 28' ο Ντ' Ακόλ με κεφαλιά έκανε το 1-1, για να απαντήσει και πάλι η Καστοριά με τον Σουλτανίδη στο 56' κάνοντας το τελικό 2-1.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τακίδης του συνδέσμου Κιλκίς. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Ταραλίδη και Καφέ.

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Συμεωνίδης, Καπετανόπουλος, Αγγος (56' Μπρίτο), Μυρωνίδης, Λαζαρίδης, Κισκαμπάνης, Γιόσιτς, Ταξιάρχης (46' Γουλέτας), Παντελιάδης (84' Τέλλος), Ντα Σίλβα, Σουλτανίδης

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Κουλουχέρης, Σούρερ (80' Βλάχος), Βάλλας, Ρέζιτς (65' Θανόπουλος), Φιλιππάκος, Ταραλίδης, Ντ' Ακόλ, Καφές, Καστίγιο (60' Μενδρινός).

    [21] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η Α' ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 56 μαθητών και μαθητριών Λυκείων και ΤΕΕ της Βόρειας Ελλάδας (1ος όμιλος) οι οποίοι είναι εν ενεργεία αθλητές και αθλήτριες της άρσης βαρών ολοκληρώθηκαν σήμερα στο ΕΑΚ Σταυρούπολης οι αγώνες της Α' φάσης του πανελληνίου σχολικού πρωταθλήματος που διοργάνωσαν η Επιτροπή Σχολικών Αγώνων Ανατολικής Θεσσαλονίκης και η Τοπική Επιτροπή Μακεδονίας Θράκης.

    Οι πέντε πρώτοι αθλητές και τρεις πρώτες αθλήτριες όλων των κατηγοριών και από τους δύο ομίλους θα λάβουν μέρος την άνοιξη στη Β και τελική φάση της διοργάνωσης όπου και θα αναδειχθούν οι πανελληνιονίκες μαθητές και μαθήτριες.

    Οι πρώτοι νικητές του σχολικού πρωταθλήματος είναι:

    ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

    53κ. Παπαδοπούλου Αγγ. (2ο Εν. Λύκειο Μενεμένης) 40-40-80

    58κ. Λάππου (2ο Ενιαίο Λύκειο Μενεμένης) 40-40-80

    63κ. Κουταλιανού (4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμαριάς) 45-50-95

    75κ. Χρυσίδου (Ενιαίο Λύκειο Αριδαίας) 55-65-120

    ΜΑΘΗΤΕΣ

    56κ. Παπαδόπουλος Γ. (2ο ΤΕΕ Αριδαίας) 55-65-115

    62κ. Μαυρίδης (1ο ΤΕΕ Σταυρούπολης) 75-80-155

    69κ. Κεχαγιάς (Ενιαίο Λύκειο Αριδαίας) 90-110-200

    77κ. Ατζάρης (2ο Ενιαίο Λύκειο Μενεμένης) 100-120-220

    85κ. Δημητρίου (2ο Ενιαίο Λύκειο Κορδελιού) 100-110-210

    94κ. Τσέμπος (1ο ΤΕΕ Αριδαίας) 95-115-210

    105κ. Τονονίδης (Εν.Λύκειο Ποδοχωρίου Καβάλας) 105-130-235

    +105κ. Παντελόπουλος (Εν.Λύκειο Αγ. Αθανασίου) 120-120-240.

    [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΝΓΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (19:28 UTC+2)

    Δεν επηρέασε τη θέση του Καλλίνικου Κρεάνγκα στην παγκόσμια κατάταξη, το γεγονός ότι απουσίασε τον Φεβρουάριο από το Eυρωπαϊκό Τοπ-12, αλλά και το τουρνουά Προ Τουρ του Κατάρ.

    Στο νέο πίνακα αξιολόγησης, που ανακοίνωσε για τον μήνα Μάρτιο, η Διεθνής

    Ομοσπονδία (I.T.T.F.), ο 33χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής, παρέμεινε στο νούμερο 10 με 2.110 βαθμούς, όσους ακριβώς είχε και τον Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι σταθερά στην 10άδα του RANKING LIST, η οποία επίσης δεν είχε μεταβολές: 1. Γουάνγκ Λιτσίν (Κίνα), 2. Μα Λιν (Κίνα), 3. Γουάνγκ Χάο (Κίνα), 4. Τίμο

    Μπολ (Γερμανία), 5. Ρίου Σέουνγκ Μιν (Κορέα), 6. Βλαντίμιρ Σαμσόνοφ (Λευκορωσία), 7. Τσουάν Τσι Γιουάν (κινεζική Ταϊπέι), 8. Τσεν Κι (Κίνα), 9. Βέρνερ Σλάγκερ (Αυστρία), 10. Καλλίνικος Κρεάνγκα (Ελλάδα).

    Όσον αφορά στους άλλους δέκα Έλληνες αθλητές, που βρίσκονται στον πίνακα, ο Ντανιέλ Τσιόκας, ο οποίος αγωνίστηκε στο Κατάρ, παρέμεινε στο νούμερο 87, ο Παναγιώτης Γκιώνης ανέβηκε από το νούμερο 103 στο 102, ο Κώστας Λαγογιάννης από το 451 στο 450, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου από το 461 στο 459, ο έφηβος Κώστας Μουτσάκης από το 718 στο 706 και ο Σπύρος Κιούφης από το 755 στο 724. Επίσης, ο Γιάννης Βλοτινός διατηρήθηκε στο νούμερο 160, ο Κώστας Παπαγεωργίου στο 258, ενώ ο Γιάννης Κορδούτης και ο Τάσος Ρηνιώτης έπεσαν μία θέση (366 από 365 και 390 από 389 αντίστοιχα).

    Στις γυναίκες, είχαν πτώση και οι τέσσερις πρώτες Ελληνίδες της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι φυσιολογικό από τη στιγμή που δεν μετέχουν σε διεθνή τουρνουά. Η Μαρία Μοίρου βρέθηκε από το νούμερο 172 στο 174, η Αρχοντούλα Βολακάκη από το 176 στο 179, η Κατερίνα Ντουλάκη από το 261 στο 264 και η Χριστίνα Φίλη από το 344 στο 347. Επίσης, η Μαρία Κρουστάλλη παρέμεινε στο 462, η Όλγα Γεωργοπούλου έπεσε στο 485 από το 484, ενώ η Φιλαρέτη Εξάρχου ανέβηκε στο 519 από το 520.

    [23] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΟΕ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (19:01 UTC+2)

    Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να στελεχώσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας και την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος των οποίων οι Πρόεδροι είχαν εκλεχθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΟΕ.

    Η στελέχωση απαρτίζεται από τους:

    Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία:

    Πρόεδρος: Νίκος Φιλάρετος.

    Ex officio: Μίνως Κυριακού (Πρόεδρος ΕΟΕ), Λάμπης Νικολάου (μέλος ΔΟΕ), Μανώλης Κατσιαδάκης (Γ.Γ. ΕΟΕ).

    Μέλος ΕΟΕ: Ευάγγελος Σουφλέρης.

    Φίλαθλα μέλη: Παναγιώτης Κόντος, Λεωνίδας Βαρουξής, Γιώργος Φωτεινόπουλος.

    Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας

    Πρόεδρος: Γιάννης Βασιλειάδης.

    Μέλη ΕΟΕ: Μανώλης Κατσιαδάκης, Παύλος Κανελλάκης, Αντώνης Νικολόπουλος, Ευάγγελος Σουφλέρης, Γιώργος Σμυρναίος, Μιχάλης Φυσεντζίδης, Γιάννης Καρράς, Βασίλης Σεβαστής.

    Φίλαθλα μέλη: Δημήτρης Μίχας, Στέλιος Κούβαρης.

    Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος

    Πρόεδρος: Χρήστος Χατζηαθανασίου

    Μέλος ΕΟΕ: Γιάννης Βασιλειάδης

    Φίλαθλα μέλη: Γιώργος Νικολόπουλος, Μαρία Μπάρλα, Κωνσταντίνος Ξυδιάς.

    Η ΕΟΕ εξέλεξε στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας τον Πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Μίνωα Κυριακού.

    Ακόμα στη θέση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ εξελέγη ο Αντώνης Νικολόπουλος στη θέση του αναπληρωτή Ταμία ο Γιάννης Καρράς και στη θέση του Προέδρου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας τον Ευάγγελο Σουφλέρη.

    Τέλος αρχηγός αποστολής για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005 στην Αλμερία θα είναι ο Αντώνης Νικολόπουλος και αρχηγός αποστολής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 στο Τορίνο ο Γιώργος Σμυρναίος.

    [24] Ο ΓΚΑΓΚΑΛΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (18:50 UTC+2)

    Κατάφερε να γίνει το πρόσωπο της αναμέτρησης με τη Λιέτουβος Ρίτας χθες στο κλειστό της Πυλαίας με αποτέλεσμα να κερδίσει τα εύσημα από τον Μπάνε Πρέλιεβιτς. Ο λόγος για τον Γιάννη Γκαγκαλούδη, ο οποίος πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση.

    «Το παιχνίδι κρίθηκε στη θέληση που δείξαμε όλα τα παιδιά», τόνισε μόλις μία ημέρα μετά την σπουδαία νίκη σε βάρος των Λιθουανών ο άσος του ΠΑΟΚ και συνέχισε: «Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό μας και μας υποστήριξε σε υπέρτατο βαθμό».

    Σήμερα έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο Ιβάν Γκργκατ. Ο Κροάτης σέντερ δεσμεύτηκε με νέο συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους και αυτό θα ενεργοποιηθεί από τη στιγμή που περάσει τις ιατρικές εξετάσεις.

    [25] ΠΙΕΣΕΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

    Ουάσινγκτον, 2 Μαρτίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς Ιράν και τη Συρία. Η Ουάσιγκτον, κατηγορεί τη Δαμασκό ότι αποτελεί εμπόδιο στη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και την Τεχεράνη ότι παραπλανά τον κόσμο για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η Συρία αποτελεί εμπόδιο στις δημοκρατικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή.

    «Αρχίζουμε να αποκτούμε μια εικόνα της συμπεριφοράς της Συρίας η οποία εμποδίζει μια διαφορετική Μέση Ανατολή. Η επικράτεια της Συρίας χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της εξέγερσης στο Ιράκ κάτι που εμποδίζει ένα καλύτερο μέλλον για τον ιρακινό λαό. Στο Λίβανο, ο κόσμος είναι στο δρόμο, διαδηλώνει απαιτώντας την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων έτσι ώστε να πάρει τη τύχη της χώρας στα χέρια του. Στις παλαιστινιακές περιοχές η Συρία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις» είπε η Κοντολίζα Ράις.

    Παράλληλα η αμερικανίδα υπουργός, είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» πως η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ που δρα από τη Δαμασκό όχι μόνο γνώριζε για την επίθεση στο Τελ Αβίβ, αλλά είχε ανάμιξη και στο σχεδιασμό της.

    «Κανείς δεν γνωρίζει το εύρος της συριακής ανάμειξης αλλά όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην επικράτεια της Συρίας τότε η χώρα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει δράση κατά των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων» είπε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

    Όμως και η Ρωσία ζητά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    «Εμμένουμε πιστά στην πολιτική μας ότι όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το ψήφισμα 1559. Πάντως λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι τόσο η Συρία όσο και ο Λίβανος κάνουν βήματα για να συμμορφωθούν με το ψήφισμα. Αυτό απομακρύνει τον κίνδυνο ανάμειξης κάποιας ξένης δύναμης στα εσωτερικά κυριάρχου κράτους» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπάσαρ αλ Άσαντ της Συρίας σε συνέντευξη του στο περιοδικό Τάιμ (Time) δήλωσε ότι τα συριακά στρατεύματα μπορεί να αποσυρθούν από τον Λίβανο στους επόμενους μήνες.

    Πρόσθεσε όμως, ότι η απόσυρση των στρατευμάτων εξαρτάται από τις εξελίξεις στον Λίβανο και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

    Ο δημοσιογράφος του Τάιμ, Τζο Κάιν, που πήρε τη συνέντευξη από τον ηγέτη της Συρίας είπε ότι ρώτησε ευθέως τον Μπάσαρ αλ Άσαντ, πότε θα αποχωρήσει από τον Λίβανο.

    «Απάντησε: Να φύγουμε ολοκληρωτικά; Toυ είπα, ναι. Και απάντησε: Σε διάστημα μηνών...», είπε ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

    Πιέσεις σε Ιράν

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις τους και προς το Ιράν κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι παραπλανά το κόσμο στην «κυνική προσπάθεια» της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    Η Τεχεράνη λέει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς

    Η αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Η Τζάκι Σάντερς, σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής για τις Πυρηνικές Δραστηριότητες του Ιράν τόνισε ότι η έκθεση αποκαλύπτει τις συνεχείς προσπάθειες του Ιράν να αποκρύψει τις δραστηριότητες του και να παραπλανήσει τους επιθεωρητές όπλων και ζήτησε από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Αλλά όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC στη Βιέννη, δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι η αμερικανική πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τα άλλα κράτη μέλη.

    Ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απίθανο για τη Διεθνή Επιτροπή να κάνει τέτοιο δραστικό βήμα, εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC.

    Η Ουάσιγκτον υποπτεύεται ότι στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Παρτσίν του Ιράν, μπορεί να πραγματοποιούνται έρευνες για πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων -κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η Τεχεράνη.

    [26] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΕΣ - ΝΤΑΧΛΑΝ

    Τελ Αβίβ, 2 Μαρτίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σίμον Πέρες είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο υπουργό Πολιτικών Υποθέσεων, Μοχάμαντ Νταχλάν στην πρώτη ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση αφότου έγινε η πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ την περασμένη Παρασκευή, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Η συνάντηση, που έγινε στο Τελ Αβίβ, αφορούσε θέματα οικονομικής συνεργασίας, αλλά οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και σε καθαρά πολιτικά ζητήματα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [27] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Ουάσινγκτον, 2 Μαρτίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε την έκκλησή του προς την Συρία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία στην υπόθεση.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο Γάλλος ομόλογός της έχουν δηλώσει σθεναρά και ξεκάθαρα στην Συρία "αποσύρετε τα στρατεύματά σας και τις μυστικές σας υπηρεσίες από το Λίβανο για να μπορέσει να αναπτυχθεί η δημοκρατία", δήλωσε ο Μπους σε ομιλία του στο Αρνολντ, στο Μέριλαντ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ο κόσμος εργάζεται ενωμένος όταν πρόκειται να διασφαλίσει το ότι η δημοκρατία θα μπορέσει να αναπτυχθεί στο Λίβανο και στο σύνολο της Μέσης Ανατολής", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    [28] ΡΑΦΑΡΕΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΠΕΝΑ

    Παρίσι, 2 Μαρτίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Πιέρ Ραφαρέν δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ότι δεν έχει διατυπωθεί η παραμικρή αξίωση εκ μέρους των απαγωγέων της Φλοράνς Ομπενά, η οποία εξαφανίστηκε στις 5 Ιανουαρίου στο Ιράκ, ούτε έχει υπάρξει διάλογος με τους απαγωγείς της Γαλλίδας δημοσιογράφου.

    Ο Ραφαρέν κάλεσε τον βουλευτή Νιντιέ Ζιλιά να συνεργασθεί με τις μυστικές υπηρεσίες για την απελευθέρωση της Ομπενά, απεσταλμένης της εφημερίδας "Λιμπερασιόν" στο Ιράκ, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [29] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 2 Μαρτίου 2005 (18:25 UTC+2)

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα από τον σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας δήλωσαν σεισμολόγοι στη Τζακάρτα. Το Παρατηρητήριο των Επιστημών της Γης σε ανακοίνωσή του από το Στρασβούργο ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,1 βαθμοί.

    Ο σεισμός διήρκεσε δέκα δευτερόλεπτα και κάτοικοι σε επτά μεγάλες πόλεις της Ινδονησίας βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

    [30] ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

    Ελασσόνα, 2 Μαρτίου 2005 (20:06 UTC+2)

    Δεκαπέντε χρόνια ζωής κλείνει φέτος το καρναβάλι της Ελασσόνας και στα Δημοτικά Διαμερίσματα το φαγοπότι, ο χορός, το γλέντι και η διασκέδαση θα κρατήσουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

    Το Σάββατο 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί «Μασκέ Πάρτι» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προξενείο» στο club "Hajar" στην Ελασσόνα. Tην Tρίτη 8 Μαρτίου θα γίνει το «Μασκέ Πάρτι» της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας στο club "El Toro" στην Τσαριτσάνη .

    Την Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 8 το βράδυ θα ανάψει φωτιά στα Αραδοσίβια (Δημοτικά Διαμερίσματα Γαλανόβρυσης και Στεφανόβουνου) με παραδοσιακή ορχήστρα αλλά και στον Οικισμό Μικρ. Ελευθεροχωρίου.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Παρασκευή 11 Μαρτίου περιλαμβάνει στις 6 το απόγευμα κουκλοθέατρο για παιδιά στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Ελασσόνας και στις 7 παραδοσιακή αποκριάτικη εκδήλωση στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας.

    Το Σάββατο 12 Μαρτίου, το πρωί και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ένα γιορτινό ξεφάντωμα που συνδυάζει στοιχεία Θεάτρου Δρόμου και Θεάματος (παντομίμα, ταχυδακτυλουργικά νούμερα και ηχοπαιχνίδια) με πολλές εκπλήξεις. Στις 8 το βράδυ θα ανάψουν φωτιές στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δρυμού, στον Οικισμό της Αετοράχης και στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Βαλανίδας.

    Την Κυριακή 13 Μαρτίου η Δ.Ε.Π.Τ.Α.Κ.ΑΛ. του Δήμου Ελασσόνας & Ο σύλλογος Αεραθλητών Λάρισας, διοργανώνουν για 5η συνεχόμενη χρονιά το ιπτάμενο καρναβάλι.

    Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα με πάνω από 50 διαφορετικές και γεμάτες φαντασία παρουσίες με αεραθλητές από όλη την Ελλάδα, που θα πετάξουν στον ουρανό της Ελασσόνας με αλεξίπτωτα πλαγιάς έχοντας αποκριάτικα κουστούμια. Χώρος απογείωσης είναι η κορυφή μετά το Δ.Δ. Δρυμού, πάνω από το κέντρο «Πισίνα» και προσγείωσης ο χώρος που βρίσκεται δίπλα στο ίδιο κέντρο.

    [31] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

    Πολύγυρος, 2 Μαρτίου 2005 (19:02 UTC+2)

    Με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Δόμνας Δέλλιου ξεκινούν αύριο οι 12ήμερες εκδηλώσεις του Πολυγυρινού Καρναβαλιού 2005. Ο Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου σε συνεργασία με το Δήμο Πολυγύρου παρουσιάζουν τη ζωγράφο Δόμνα Δέλλιου σε αναδρομική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 13 Μαρτίου 2005, σε αίθουσα που βρίσκεται κάτω από το Δημαρχείο της πόλης.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση της ζωγράφου θα γίνουν την Πέμπτη στις7 το απόγευμα στον ίδιο χώρο.

    Η Δόμνα Δέλλιου κατάγεται από τον Πολύγυρο και ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1997. Από τότε ζωγραφίζει ακατάπαυστα και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτει στην ιδιαίτερη πατρίδα της και οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την καλλιτεχνική της πορεία.

    Στο μεταξύ, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στις 9.00 το βράδυ, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου παρουσιάζει τον Μανώλη Λιδάκη, στο Δημοτικό Θέατρο.

    Ο Μανώλης Λιδάκης θα ερμηνεύσει τραγούδια υψηλής συναισθηματικής φόρτισης, από το νεοκυμματικό Μικρό παιδί του Λίνου Κόκοτου και το Άνθρωποι μονάχοι του Γιάννη Σπανού, μέχρι το Σαν μαγεμένο το μυαλό μου φτερουγίζει του Μπαγιαντέρα και το Πάρε τα χνάρια του Θ. Δερβενιώτη. Ερμηνεύει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και κλείνει τον κύκλο της μουσικής μαγείας χαρίζοντας στους ακροατές δικά του τραγούδια που αυτοί θέλουν να ακούσουν, με συνοδεία μικρής λαϊκής ορχήστρας. Την μουσική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

    [32] Ο Η.ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΚΑΙ Ο Γ.ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (14:03 UTC+2)

    Μια βραδιά με ιστορική αναδρομή στην όπερα μπούφα, στο γαλλικό ρομαντισμό και στον ιταλικό βερισμό, που τελειώνει με μία συμφωνία - ύμνο του Σιμπέλιους, εμπνευσμένη από τη σχολή Τσαϊκόφσκι, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Ηλίας Βουδούρης και τις άριες θα ερμηνεύσει ο βαρύτονος Γιάννης Γιαννίσης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστές άριες για βαρύτονο από Όπερες των Mozart, Rossini, Gounod, Giordano, τη δημοφιλή εισαγωγή της Όπερας Italiana in Algeri" του G. Rossini, την "Mιditation" από την Όπερα "Thais" του J. Massenet, καθώς και το "Intermezzo" από την Όπερα "Manon Lescaut" του G. Puccini. Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιαστεί η Συμφωνία Νο. 1, έργο 39, σε Μι ελάσσονα του J. Sibelius.

    [33] ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΔΕΜΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2005 (13:32 UTC+2)

    Με καινούριο πρόγραμμα λειτουργίας και μια νέα ταινία στο Πλανητάριο ξεκινά ο Μάρτιος στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης.

    "Ο Τυφλός που έβλεπε τα' αστέρια", ένα μαγευτικό παραμύθι με αστρονομικό περιεχόμενο είναι η καινούρια ταινία που θα προβάλλεται στο Πλανητάριο του ΚΔΕΜΤ και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

    Η ταινία μεταφέρει τους θεατές στο Μεσαίωνα στο επιβλητικό κάστρο ενός Τύραννου που θέλει να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο. Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να μετρήσει ένα προς ένα όλα τα άστρα του ουρανού.

    Θα τα καταφέρει ο Τύραννος να γίνει πιο δυνατός από τα ίδια τα αστέρια ή μήπως τα αστέρια θα του αλλάξουν τη ζωή; Η ταινία είναι μεταγλωττισμένη στα ελληνικά και διαρκεί 30 λεπτά.

    Το πρόγραμμα προβολών για τον Μάρτιο και Απρίλιο έχει ως εξής:

    Στο Πλανητάριο:

    - "Ο τυφλός που έβλεπε τ αστέρια"

    Τρίτη και Πέμπτη 9:30, 10:15, 11:00, 11:45, 12:30

    Σάββατο 19:00 και 20:00, Κυριακή 11:00 και 11:45

    - "Όαση στο Διάστημα" Διάρκεια 30 λεπτά.

    Τετάρτη και Παρασκευή 9:30, 10:15, 11:00, 11:45, 12:30, Σάββατο 20:45 Κυριακή 12:30

    Στο Κοσμοθέατρο:

    - "Everest" Η ταινία απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Διάρκεια: 45 λεπτά.

    Τρίτη Παρασκευή: 10:05, 11:15, 12:20, Σάββατο: 19:05, 20:35, Κυριακή: 11:15, 12:20

    Στον Προσομοιωτή:

    Πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο μήνα Μάρτιο και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Στον Προσομοιωτή, μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών.

    Γενικές πληροφορίες

    Τρίτη-Παρασκευή, εξυπηρετούνται σχολεία ή άλλα οργανωμένα γκρουπ μετά από συνεννόηση. Μεμονωμένοι επισκέπτες εξυπηρετούνται κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή.

    Τιμές εισιτηρίων:

    Κοσμοθέατρο: 7 και 5 ευρώ (μειωμένο)

    Πλανητάριο: 6 και 4 ευρώ (μειωμένο)

    Προσομοιωτής: 4 και 3 ευρώ (μειωμένο)

    [34] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2005 (13:28 UTC+2)

    Το δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο θα στεγαστούν τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή, θα αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη, μετά την έγκριση προμελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Μέχρι σήμερα τα ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν την ανάπτυξη της περιοχής, ξεκινώντας από τη νεολιθική εποχή, στεγάζονται σε αποθήκες και διαμερίσματα, κρατώντας άγνωστη για το ευρύ κοινό την ιστορία της.

    Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται στα δύο εκατομμύρια ευρώ, θα έχει συνολικό εμβαδόν 3.515 τμ, εκ των οποίων τα 590 τμ θα ανήκουν στην κτιριακή εγκατάσταση.

    Το μουσείο θα στεγάσει ευρήματα των ανασκαφών από τη Μάκρη, από τα νεκροταφεία των μεγαλιθικών τάφων της Ρούσσας και από τα νεκροταφεία της Μεσημβρίας, τα χάλκινα αντικείμενα από τον ταφικό τύμβο της Τραϊανούπολης και από άλλους ταφικούς τύμβους του νομού Εβρου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 2 March 2005 - 19:14:10 UTC