Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ: Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΤΕΛΗΣ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ-
  • [03] ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ F-16
  • [05] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [06] ΕΝΙΑΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [07] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
  • [09] ΤΕΧΝΗΤΗ ΡΗΞΗ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [10] ΥΕΝ: ΑΥΞΗΣΗ 25% ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
  • [11] ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [12] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ DETROP 2005
  • [13] ΚΕΠΚΑ: Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ
  • [14] Η ΟΤΟΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
  • [15] ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ Σ- Μ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΣΙΤΣ-
  • [16] ΝΕΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΛΕΕΙ ΤΟ 62% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
  • [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [19] ΤΟΥΡΚΙΑ: 1.634 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟ 2004
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [21] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΠΕΡΙΠΟΥ 155 ΑΘΛΗΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΔΗΜΑΣ, ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΗ ΚΑΙ ΣΓΟΥΡΟΣ
  • [23] Ν. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
  • [24] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
  • [25] ΤΟ ΛΙΚΟΥΝΤ ΖΗΤΑΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΓΑΖΑ
  • [26] ΣΑΡΟΝ: ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ
  • [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
  • [28] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [29] Ο ΑΜΠΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
  • [30] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ "ΑΝΤΙΟ" ΣΤΟΝ ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΑΡ
  • [31] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΜΣΤ "Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ"
  • [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [33] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΠΟ ΄ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ" ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [34] ΤΟ "MY NUMBER ONE" ΣΤΗ EUROVISION

  • [01] ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ: Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 3 Μαρτίου 2005 (13:42 UTC+2)

    Τις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες του Έβρου επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις του αφού ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους για την κατάσταση της περιοχής είπε: «Η υποστήριξη και ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής που επλήγη είναι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης και πράγματι από την πρώτη στιγμή οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές σε άριστο συντονισμό και συνεργασία αντιμετώπισαν επιτυχώς την κρίση αυτή. Θα ήθελα μα συγχαρώ όλους και να δηλώσω για μία ακόμη φορά τη συμπαράστασή μας προς του κατοίκους σε ότι χρειαστεί και βεβαίως είναι ευκαιρία και για το μέλλον να αποκτήσουμε μια καλύτερη συνεργασία και με τα όμορα κράτη για την περίπτωση αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών. Η συμπαράσταση όλων των ελλήνων πολιτών και της κυβέρνησης είναι δεδομένη για τους κατοίκους της περιοχής που επλήγη».

    Αναφερόμενος στη συμβολή του στρατού στην αντιμετώπιση της κρίσης είπε: «Ο στρατός είναι παρών πάντοτε σε ότι απαιτηθεί και να μην ξεχνάμε ότι εκτός από την αμυντική διάσταση υπάρχει και η κοινωνική της αποστολής του στρατού και βεβαίως ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή ο στρατός είναι πάντοτε παρόν και παρέχει τις υπηρεσίες του όπου και όποτε χρειαστεί.

    Ο.Ο.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΤΕΛΗΣ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (14:17 UTC+2)

    Μήνυμα συμπαράστασης, ελπίδας και προοπτικής στους λαούς της Σερβίας και του Μαυροβουνίου έστειλε από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι "το μέλλον τους είναι στην Ενωμένη Ευρώπη" και η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό τους για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

    Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης, στο Βελιγράδι, με τον πρόεδρο της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα παραμείνει ατελής, όσο δεν περιλαμβάνει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    "Το κοινό κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου πρέπει δικαιωματικά να βρει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα παραμένει ατελής, όσο δεν περιλαμβάνει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος στέλνω ένα μήνυμα συμπαράστασης, ελπίδας και προοπτικής στους λαούς της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Το μέλλον τους είναι στην Ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό τους" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Μάροβιτς για την εξαιρετικά χρήσιμη, όπως τόνισε, συνάντηση που είχαν, η οποία και επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις μεταξύ της Σερβίας- Μαυροβουνίου και της Ελλάδας.

    Πέραν της ανασκόπησης των εξελίξεων στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι περιφερειακές εξελίξεις και το θέμα του Κοσόβου.

    Σχετικά με το Κόσοβο, ο πρωθυπουργός τόνισε τα ακόλουθα: "Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και θα τις επαναλάβω σε λίγες ώρες και στην Πρίστινα. Στο στάδιο αυτό πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων, που θέτει η Διεθνής Κοινότητα. Παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει, είναι φανερό ότι η πορεία πλήρωσης των προϋποθέσεων δεν είναι ικανοποιητική, πάσχει. Χρειάζεται να καταβληθεί άμεση προσπάθεια για την ασφάλεια των μη αλβανικών κοινοτήτων και ειδικότερα των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την δημιουργία συνθηκών ασφαλείας για την επιστροφή των χιλιάδων Σέρβων προσφύγων και εκτοπισμένων. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των εκκλησιών και των πολιτιστικών μνημείων. Τα γεγονότα του περσινού Μαρτίου αποτελούν μελανό σημείο.

    Η δρομολόγηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, να προέλθει με ειρηνικές διαδικασίες και να είναι συμβατό με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και την Χάρτα των Παρισίων του 1990. Με άλλα λόγια: Σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, όπως την εγγυούνται τα Ηνωμένα Έθνη και διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας. Συνεπώς, η δρομολόγηση των όποιων συζητήσεων και εξελίξεων, πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Η επίλυση του προβλήματος βεβαίως απαιτεί και στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

    "Το Βελιγράδι πρέπει να μετέχει καθ' όλη τη διαδικασία συζητήσεων και προσδιορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου. Η συναίνεση θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς επίσης και του Κοσόβου, όπως δρομολογήθηκε στη Συνάντηση Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2003, μπορεί και πρέπει να δράσει ως καταλύτης.

    "Η διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και των γειτονικών χωρών, αποτελούν ουσιαστική παράμετρο. Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (S.E.E.C.P), τον προσεχή Μάιο, θα εργασθεί συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή.

    "Ασφαλές θα είναι το Κόσοβο, μόνο όταν όλοι οι Κοσοβάροι, ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης ή θρησκείας, θα μπορούν να ζουν, ελεύθεροι, ειρηνικά και χωρίς φόβο. Μία κοινωνία που στηρίζεται στο φόβο, είναι δυνάμει πηγή ανησυχίας και ανασφάλειας".

    [03] ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (09:43 UTC+2)

    Με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, αρχίζουν σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο Ολυμπιακό Κέντρο του Φαλήρου οι εργασίες του 7ου τακτικού συνεδρίου του κινήματος με κύριο σύνθημα «Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Παπανδρέου αναμένεται στην ομιλία του να αναπτύξει μία στρατηγική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ επίσης θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος για μείζονα θέματα όπως η δημόσια διοίκηση και η παιδεία, και θα επιμείνει στην ανάγκη βαθιάς ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ.

    Μετά την ομιλία του κ.Παπανδρέου θα ακολουθήσει χαιρετισμός του γραμματέα της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλη Χρυσοχοίδη και οι χαιρετισμοί των ξένων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων είναι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ως εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Αύριο, Παρασκευή, θα μιλήσουν οι Έλληνες προσκεκλημένοι και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας θα ολοκληρωθούν με τις εισηγήσεις για το καταστατικό, τις πολιτικές θέσεις, τη διακήρυξη και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

    Το Σάββατο, 5 Μαρτίου, οι εργασίες θα συνεχιστούν με τοποθετήσεις των συνέδρων στα θέματα του καταστατικού, των πολιτικών θέσεων και της διακήρυξης και θα ολοκληρωθούν με ομιλία του προέδρου κ.Παπανδρέου, ενώ το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 6 του μηνός, με τη ψηφοφορία για την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος.

    [04] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ F-16

    Άγκυρα, 3 Μαρτίου 2005 (19:13 UTC+2)

    Τα συντρίμμια του αεροσκάφους F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που είχε χαθεί από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από την πόλη Γενιτσέ, που βρίσκεται κοντά στο Καραμπούκ της Μαύρης Θάλασσας, εντοπίστηκαν αργά το απόγευμα από αέρος, σε ορεινή περιοχή, στην οποία η πρόσβαση δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής δυνατή, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της πυκνής ομίχλης.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους.

    [05] Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΡΙΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Την έναρξη των εργασιών συνεδρίου για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την επανάσταση του Θερίσου κήρυξε σήμερα το απόγευμα η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ενώ λίγο νωρίτερα εγκαινίασε σχετική έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.

    Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και του Δήμου Θερίσου και την υποστήριξη του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

    Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Η επανάσταση του Θερίσου στην οποία είναι αφιερωμένο το Συνέδριο, απετέλεσε αποφασιστική καμπή στην πορεία της Κρήτης προς την ένωση με την Ελλάδα και αποκάλυψε τις μεγάλες πολιτικές αρετές του Ελευθέριου Βενιζέλου αφενός, και τον πατριωτισμό και το αδάμαστο φρόνημα των Κρητών αφετέρου. Το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που συντηρεί την μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου, καθώς και πολύτιμα κειμήλια της ελληνικής ιστορίας, αξίζει να υποστηριχθεί. Για το λόγο αυτό η Βουλή των Ελλήνων συμβάλλει ηθικά και υλικά στις δραστηριότητες του Ιδρύματος, καθώς και στο πρόγραμμα αποκατάστασης της ιστορικής οικίας του Ελευθέριου Βενιζέλου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν ως το Σάββατο, 5 Μαρτίου, ενώ η έκθεση θα λειτουργήσει ως τις 11 Μαρτίου.

    [06] ΕΝΙΑΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βρυξέλλες, 3 Μαρτίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Την επέκταση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού στις χώρες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα την θέσπιση διασυνοριακών λειτουργικών ενοτήτων εναερίου χώρου βάσει του αναμενόμενου φόρτου εναέριας κυκλοφορίας, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου κ. Barrot σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Δημητρακόπουλου, σχετικά με την πρόθεση της Επιτροπής να δημιουργήσει ένα λειτουργικό τμήμα εναερίου χώρου στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

    «Το διάβημα αυτό πρέπει να εγκαινιαστεί με πολιτικής φύσεως δέσμευση προκειμένου να δρομολογηθούν οι επιχειρησιακές και οι τεχνικές εργασίες», συνεχίζει στην απάντησή του ο κ. Barrot και καταλήγει:

    «Η Επιτροπή θα καλέσει τις χώρες για τις οποίες εξουσιοδοτήθηκε να διαπραγματευθεί τη συμφωνία ΕΚΑΧ, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σερβία-Μαυροβούνιο, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, καθώς και την UNMIK (αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο), βάσει του ψηφίσματος αριθ. 1244 των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, προβλέπεται να προσκληθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (OACI) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Εναέριας Πλοήγησης (Eurocontrol). Τα κράτη-μέλη θα τηρούνται ενήμερα της διαδικασίας μέσω της Επιτροπής Ενιαίος Ουρανός, καθιστώντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, δυνατή τη συμμετοχή όσων θα ενδιέφερε η εν λόγω πρωτοβουλία λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των ενδεχόμενων συμφερόντων τους στη συγκεκριμένη περιοχή».

    Ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την απάντηση του Επιτρόπου και σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες αυτές».

    [07] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Ερευνα για τη διαρροή στον Τύπο καταθέσεων μαρτύρων για το παραδικαστικό κύκλωμα στον αντεισαγγελέα Γιώργο Σανιδά, πραγματοποιεί ο Άρειος Πάγος.

    Στην εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσιεύονται αποσπάσματα από καταθέσεις του αυτοκινητιστή Αθανάσιου Τόσκα ο οποίος εμφανίζεται ως ο μεσολαβητής για τον χρηματισμό δικαστικών μετά από παρέμβαση του Γιοσάκη.

    Στην κατάθεση του ο Τόσκας υποστηρίζει ότι κατέθεσε στην Εμπορική Τράπεζα απέναντι από τη Σχολή Ευελπίδων 3.000 Ευρώ στο λογαριασμό του Ιάκωβου Γιοσάκη και 3.000 Ευρώ στο λογαριασμό ιδιοκτήτη γραφείου Κηδειών στο Νέο Κόσμο, προκειμένου ο τελευταίος να τα δώσει στην Αντωνία Ηλία, με την οποία είχε στενές φιλικές σχέσεις.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σπύρος Ταλιαδούρος, απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αθ. Λεβέντη, σχετικά με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, που διαφημίζεται ότι χορηγούνται από ιταλικά πανεπιστήμια εφόσον καταβληθεί το ποσό των 11.500 ευρώ και υπάρξει παρακολούθηση 50 ημερών στην Ιταλία, τόνισε τα εξής:

    «Ήδη, από το Μάιο του προηγουμένου έτους, που περιήλθαν σε γνώση του ΔΙΚΑΤΣΑ αυτά τα στοιχεία, έχει ζητηθεί, με δύο επιστολές στα πανεπιστήμια L' Aquila και της Ρώμης La Sapienza, να δοθούν πληροφορίες σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα σπουδών, στους καθηγητές που διδάσκουν, στην ύλη, στις προϋποθέσεις και όλες τις λεπτομέρειες των μεταπτυχιακών αυτών προγραμμάτων. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν απαντήσει μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ο Οργανισμός ζήτησε από το αντίστοιχο ΔΙΚΑΤΣΑ της Ιταλίας να δώσει διευκρινίσεις, όπου ούτε και αυτό μέχρι σήμερα έχει απαντήσει.

    Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΑΤΣΑ σε δυο συνεδρίες του, στις 4 και 18 Φεβρουαρίου, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

    Πρώτον, ότι δεν θα γίνονται δεκτά αυτά τα πτυχία, εάν δεν έρχονται απευθείας επικυρωμένα, με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, από τα πανεπιστήμια.

    Δεύτερον, ότι θα παγώσει όλες τις διαδικασίες αναγνώρισης αυτών των πτυχίων, μέχρις ότου υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και διευκρινίσεις.

    Διότι πράγματι, δεν είναι συμβατό με τα ακαδημαϊκά κριτήρια να έχεις παρουσία οκτώ ημέρες τα Χριστούγεννα, οκτώ ημέρες το Πάσχα, και πενήντα ημέρες το καλοκαίρι και να χορηγείται μεταπτυχιακό δίπλωμα, μάλιστα και σε υποψηφίους που δεν είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν την ιταλική γλώσσα!

    Το ΔΙΚΑΤΣΑ, ως το αρμόδιο όργανο της πολιτείας, έχει λάβει όλα τα παραπάνω μέτρα, προκειμένου να διαφυλάξει την ελληνική κοινωνία από μη συνάδοντα προς την ακαδημαϊκή τάξη και τα ακαδημαϊκά κριτήρια, πτυχία.

    Σε καμία περίπτωση το υπουργείο Παιδείας δια των οργάνων του, δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί πτυχία, είτε είναι προπτυχιακά, είτε είναι μεταπτυχιακά, είτε είναι διδακτορικά που δεν πληρούν όλες τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και έχουν ληφθεί με τρόπους που δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή τάξη. Σε αυτό θα είμαστε κατηγορηματικοί και αμείλικτοι», είπε ο υφυπουργός Παιδείας.

    Για το λόγο αυτό -κατέληξε ο κ. Ταλιαδούρος- εξετάζουμε το ενδεχόμενο να στείλουμε στον εισαγγελέα το φάκελο με όσα στοιχεία διαθέτουμε, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.

    [09] ΤΕΧΝΗΤΗ ΡΗΞΗ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 3 Μαρτίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Στην προσπάθεια να ανακουφιστεί ο οικισμός των Λαβάρων και κυρίως τα πλημμυρισμένα σπίτια σήμερα το απόγευμα στήθηκε επιχείρηση από τον στρατό, την ομάδα διάσωσης και ιδιώτη με εμπειρία σε εκρήξεις στα λατομεία όπου με εκρηκτικά έκαναν τεχνητή ρήξη του αναχώματος στο ύψος της Μάνδρας.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης είπε: «Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκτονωθεί η κατάσταση χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα».

    Ο.Ο.

    [10] ΥΕΝ: ΑΥΞΗΣΗ 25% ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Την αύξηση του εφάπαξ του Ταμείου Προνοίας Αξιωματικών και Κατωτέρων πληρωμάτων κατά 25% αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2005, με στόχο να ικανοποιηθεί το αίτημα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για το διπλασιασμό του τα αμέσως επόμενα χρόνια ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Όσον αφορά στην ικανοποίηση του αιτήματος για μείωση της φορολογίας, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.

    Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από τον ΥΕΝ η κυβέρνηση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης όλων των Ταμείων των Ναυτικών, έχει αυξήσει για το 2005 τον προϋπολογισμό του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, «διασφαλίζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο, όπως προτίθεται να πράξει και στο μέλλον, τις παροχές των Ταμείων αυτών».

    Επίσης, ως προς το αίτημα για την ίδρυση Ταμείου Ανεργίας, μετά από διάλογο με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σύντομα σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό.

    Τέλος, το υπουργείο επισημαίνει ότι κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο ναυτεργατικό χώρο και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

    [11] ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα παρουσιάσει αύριο και μεθαύριο στην Περιφέρεια της Ηπείρου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Αύριο το μεσημέρι, ο Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους Νομάρχες της Ηπείρου στα Ιωάννινα και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα, στο οποίο θα μετέχουν και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ηπείρου.

    Το απόγευμα, ο κ. Αλογοσκούφης θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων της περιοχής, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα μιλήσει σε ημερίδα που θα γίνει σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων, με θέμα: «Η ώρα της Περιφέρειας: Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και Επενδυτικά Κίνητρα».

    [12] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ DETROP 2005

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο το πρωί η λειτουργία της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων - Ποτών - Μηχανημάτων - Εξοπλισμού DETROP 2005, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη το απόγευμα, στον ημιώροφο του περιπτέρου 15.

    Στην έκθεση έχουν προσκληθεί επιλεγμένοι αγοραστές από το εσωτερικό και το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Γερμανία, την Ιταλία, τα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Αίγυπτο και την Π.Γ.Δ.Μ. Στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ευκαιριών και συνεργασιών των εταιριών που συμμετέχουν στην έκθεση, αναμένεται να συμβάλλει η εκδήλωση ExpoPartenariat, το οποίο ενισχύεται με τη συμμετοχή τραπεζών που παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών.

    Την 18η DETROP πλαισιώνουν σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, με σημαντικότερες: τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου, τη Γευσιγνωσία των βραβευμένων κρασιών, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής, παρουσιάσεις των οινοπαραγωγών και εργαστήρια γεύσης της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας, καθώς και τη Γευστική Δοκιμή Ελιάς.

    Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι αύριο (Παρασκευή), το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11:00 έως τις 21:00, και τη Δευτέρα από τις 11:00 έως τις 20:00, μόνο για εμπορικούς επισκέπτες.

    [13] ΚΕΠΚΑ: Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Οι Τράπεζες, που θέτουν την υπογραφή ασφαλιστηρίου ζωής, ως απαραίτητη προϋπόθεση, για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου, πρέπει παρανομούν, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) με αφορμή καταγγελίες παράπονα Καταναλωτών, που αναφέρουν ότι κάποιες Τράπεζες, το τελευταίο χρονικό διάστημα, «υποχρεώνουν» τους Καταναλωτές, που ζητούν στεγαστικό δάνειο, να υπογράψουν, εκτός από τη σύμβαση ασφάλισης του ακινήτου και σύμβαση ασφάλισης ζωής.

    «Γνωρίζουμε ότι οι Διοικήσεις των Τραπεζών πιέζουν, κατάφορα, τους υπαλλήλους τους να πωλούν ασφαλιστικά προϊόντα, έχουν μετατρέψει τους τραπεζοϋπαλλήλους σε ''κυνηγούς κεφαλών'' Καταναλωτών, γιατί απειλείται η σταδιοδρομία τους ακόμα και η εργασιακή τους θέση, εάν δεν καλύψουν τους στόχους, που θέτουν οι Διοικήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους Καταναλωτές να καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά στα τηλέφωνα: 2310233333 και 2310269449.

    [14] Η ΟΤΟΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (19:43 UTC+2)

    Την απόφασή της να αποδεχθεί την πρόταση των Τραπεζών και να προσέλθει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

    Η Ομοσπονδία ζητεί η πρώτη συνάντηση να γίνει στις 10 και όχι στις 9 Μαρτίου, ενώ επιμένει στην πρόταση για ενιαίο ταμείο ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων και θέτει ως προϋπόθεση να δηλώσει η κυβέρνηση ότι σέβεται το ισχύον νομικό θεσμικό πλαίσιο του 3029/02 άρθρο 4 & 5 στα σημεία που αφορούν στην ένταξη των ειδικών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης των Τραπεζών στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ με βάση τα καταστατικά τους.

    Τέλος, η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο διάλογο για το ασφαλιστικό των τραπεζών, που θα ικανοποιεί την ΟΤΟΕ, η ημερομηνία αυτή θα αποτελέσει την απαρχή της περαιτέρω κλιμάκωσης του αγώνα.

    [15] ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ Σ- Μ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΣΙΤΣ- ΜΙΛΕΤΙΤΣ- ΓΚΒΕΡΟ

    Βελιγράδι, 3 Μαρτίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Εγγυήσεις για την προσωρινή απελευθέρωση των Μόμτσιλο Πέρισιτς, Ράντιβογε Μίλετιτς και Μίλαν Γκβέρο, έως την εξέταση των υποθέσεών τους, αποφάσισε να καταβάλει η Σερβία- Μαυροβούνιο. Οι τρεις παραδόθηκαν οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Σερβίας- Μαυροβουνίου, στην οποία τονίστηκε, επίσης, πως εφόσον πραγματοποιούνται βήματα συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα πρέπει να αναμένεται μια θετική Έκθεση Σκοπιμότητας, στα τέλη του τρέχοντος μήνα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [16] ΝΕΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Νέος Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο διορίζεται ο Πίτερ Μίλετ, σε αντικατάσταση του Λιν Πάρκερ, ο οποίος θα μετακινηθεί σε άλλο διπλωματικό πόστο, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Μίλετ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τον Ιούνιο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΛΕΕΙ ΤΟ 62% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

    Άγκυρα, 3 Μαρτίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Σχεδόν τα δυο τρίτα των Τούρκων ή άλλως, σε ποσοστό 62%, στηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 8 Νοεμβρίου του 2004, με δείγμα περίπου 25.000 ατόμων, και δείχνει ότι οι Τούρκοι αναμένουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» θα επιδράσει θετικά στη διασφάλιση της οικονομικής ευημερίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Μόλις το 12% των Τούρκων διάκειται αρνητικά απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ενώ το 20% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

    Στην ερώτηση τι σημαίνει γι' αυτούς η Ε.Ε., το 48% των Τούρκων απάντησε «οικονομική ευημερία» και το 34% «κοινωνική προστασία». Το δε 30% βλέπει την ένταξη στην Ε.Ε. ως μια ευκαιρία ελεύθερης διακίνησης και καλύτερων προοπτικών εκπαίδευσης και εργασίας στα κράτη- μέλη της Ένωσης.

    Βάσει της δημοσκόπησης, το 74% των Τούρκων ανησυχεί για την ανεργία και το 45% για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

    [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Άγκυρα, 3 Μαρτίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Ευρεία δημοσιότητα στην ετήσια έκθεση άμυνας της Ελλάδας, στην οποία η τρομοκρατία και όχι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη θέση των απειλών για τη χώρα μας, δίνει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

    Η Hyrriyet, με αφορμή πρόσφατη αντίστοιχη κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, κάνει λόγο για «αμοιβαίες χειρονομίες καλής θέλησης». Από την πλευρά της η Milliyet αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα, δημοσιεύοντας σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε απήχηση στην έκθεση της Ελλάδας όσον αφορά την απαρίθμηση των απειλών για τη χώρα. «Η Αθήνα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια δεν παρουσίασε την Τουρκία ως υπ' αριθμόν 1 απειλή για την ασφάλεια και την άμυνά της» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

    Η Zaman γράφει ότι «η Τουρκία δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα» και η Cumhuriyet εκτιμά ότι «άλλαξε η αντίληψη περί απειλής για την Ελλάδα».

    [19] ΤΟΥΡΚΙΑ: 1.634 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟ 2004

    Άγκυρα, 3 Μαρτίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Χίλιες εξακόσια τριάντα τέσσερις προσφυγές για υποθέσεις παραβιάσεις δικαιωμάτων από συνολικά 847 άτομα κατατέθηκαν προς τα Συμβούλια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των νομών και των επαρχιών και στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής Πρωθυπουργίας εντός του 2004, όπως ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πρωθυπουργίας, Βαχίτ Μπιτζάκ.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, την πρώτη θέση όσον αφορά τις προσφυγές που έγιναν στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν πάρει αυτές που έχουν σχέση με βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ προσελκύει την προσοχή και το γεγονός ότι μεταξύ των προσφυγών που έγιναν, υπάρχουν και 16 από μέλη του Στρατού και της Ασφάλειας.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μπιτζάκ τόνισε πως στις προσφυγές που έγιναν, τις πρώτες 3 θέσεις καταλαμβάνουν οι προσφυγές για βασανιστήρια και κακομεταχείριση, για δικαίωμα δίκαιης δίκης και για την ελευθερία και ασφάλεια του ατόμου.

    Τα Ιδρύματα για τα οποία υπάρχουν τα περισσότερα παράπονα είναι η Ασφάλεια και τα Δικαστικά Ιδρύματα. Οι περισσότερες δε προσφυγές έχουν γίνει στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη.

    Όσον αφορά τις προσφυγές 16 μελών από το Στρατό και την Ασφάλεια, ο κ. Μπιτζάκ είπε πως αυτές αφορούν διαμαρτυρίες για υπέρβαση των ωρών εργασίας.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (19:50 UTC+2)

    Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη διεξαγωγή της πρώτης ειδικής διαδρομής του «Ράλι Ακρόπολης», στο Ο.Α.Κ.Α.

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος, γι' αυτό το λόγο, συναντήθηκε στη Γενεύη, όπου γίνεται το 75ο Σαλόνι Αυτοκινήτου, με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαξ Μόσλεϊ.

    Ο συγκεκριμένος αγώνας θα διεξαχθεί στο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα.

    Αύριο ο κ. Κουκοδήμος θα μεταβεί στη Μαδρίτη, προκειμένου να βρεθεί κοντά στην ελληνική αποστολή, που βρίσκεται εκεί για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

    [21] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΠΕΡΙΠΟΥ 155 ΑΘΛΗΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (19:18 UTC+2)

    Τα νιάτα της ελληνικής πυγμαχίας είναι πανέτοιμα για να δώσουν τη δική τους όμορφη εικόνα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των Παίδων, που θα φιλοξενηθεί από τις 5 του μήνα μέχρι τις 9 στην Κατερίνη. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 45 σύλλογοι απ΄ όλη τη χώρα με ό,τι καλύτερο έμψυχο υλικό διαθέτουν (141 παίδες, 14 κορασίδες), φιλοδοξώντας να διεκδικήσουν τις καλύτερες δυνατές διακρίσεις σε ένα πρωτάθλημα που πάντα ξεχωρίζει και προσφέρει ξεχωριστό θέαμα, αλλά και που αποτελεί ιδιαίτερη φροντίδα-μέχρι σχολαστικότητας-για τους ανθρώπους που στηρίζουν το άθλημα της γροθιάς.

    Οι σύλλογοι που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα είναι παρόντες στο πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι οι εξής: Π.Σ.Φ Συκεών με 2 αθλητές, Ολυμπιακός με 4+1, Δραπετσώνα 3, Δοαγόρας Νίκαιας 5+2, ΗΡΑ, 7+2, Πυθαγόρας 1 αθλήτρια, Πόντιοι Θες. 2, Ηρακλής Χαϊδαρίου 4, Παναθηναϊκός 2, ΠΟΕΘ 4, Αίολος 4, Καλαμαριά 1, Τόφαλος 4, Άτρωτος 1+2, Πολυδάμας 1, Ηρακλής Αγ. Αναργύρων 8, Ροδιακός 2, Αλέξανδρος 3, Άτλας Αιγίου 5, Μαλεβίκ 1, Ελιμειώτης 5, ΠΑΟΚ 1, Παναχαϊκή 7, Αλέξανδρος Αχαρνών 6, Άρκων 1, Άγιος Θωμάς Γουδί 1, Μαχητές Καβάλας 4, Δίας Αιγίου 4, Μαχητές Περάμου 2+1, Άρης Νίκαιας 3, Κροτωνιάτης 8,, Αλέξανδρος Θ. 2, Εθνικός Κοζάνης 2, Μπάλιος 1, ΠΑΟ Πατρών 4, Άρης Θ. 4+1, Τάλως 6, Διοικητήριο Θ. 3+1, Αίας Χολαργού 1, Λεωνίδας Π. 1, Εθνικός Αθηνών 2, ΚΒΟΝ Αχαρνών 3, Πανελλήνιος 3, ΕΑΠατρών 4+1, ΑΠΣ Πέραμα 2.

    Όλοι οι αθλητές με τους συνοδούς τους θα βρίσκονται αύριο στην Κατερίνη, αφού το Σαββάτο θα διενεργηθεί η ζύγιση και ιατρική εξέταση των αθλητών και κατόπιν το «ζευγάρωμα» για τους πρώτους αγώνες που θα γίνουν το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Στην Κατερίνη θα είναι παρόντα αρκετά μέλη του Δ.Σ της ΕΟΠ και τεχνικοί του αθλήματος, οι οποίοι θα φροντίσουν μαζί με τους εκπροσώπους του δήμου της πόλης να παρουσιάσουν την καλύτερη δυνατή διοργάνωση.

    [22] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΔΗΜΑΣ, ΚΑΧΙΑΣΒΙΛΗ ΚΑΙ ΣΓΟΥΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Η καριέρα τους μετά από τόσα χρόνια στα πλατό είναι γεμάτη διακρίσεις και μετάλλια, εκ των οποίων τα τρία χρυσά αφορούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος για τους Ολυμπιονίκες Πύρρο Δήμα και Ακάκιο Καχιασβίλη, οι οποίοι βραβεύθηκαν από τη Διεθνή ομοσπονδία άρσης βαρών για τη συνολική προσφορά τους στο άθλημα και την κατάκτηση των τριών χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, στην Κωνσταντινούπολη, όπου εορτάζεται η συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς ομοσπονδίας, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και το εκλογικό συνέδριο. Στην ίδια εκδήλωση, βραβεύθηκε για την πολυετή προσφορά του στο άθλημα και ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς ομοσπονδίας και πρόεδρος της ελληνικής, Γιάννης Σγουρός.

    [23] Ν. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (18:57 UTC+2)

    Στο κρίσιμο και καθοριστικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Νίκος Καραγεωργίου, ο οποίος επισήμανε πως το μοναδικό αποτέλεσμα για την ομάδα του είναι η νίκη.

    «Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε το θέμα της αλλαγής στην τεχνική ηγεσία. Είναι μια δύσκολη στιγμή για τον ΠΑΟΚ και όπως σας είχα πει πριν 15 μέρες, χρειαζόμουν χρόνο ώσπου να είμαι έτοιμος για να συναντιόμαστε μεσοβδόμαδα και να σχολιάζουμε τα ζητήματα που αφορούν στην ομάδα μας. Υπήρξε βέβαια μια μικρή πίεση και έτσι ήθελα να έρθω εδώ για να συζητήσουμε», τόνισε ο κ. Καραγεωργίου και συνέχισε: «Το παιχνίδι που έρχεται είναι ιδιαίτερης σημασίας για όλους μας και είναι δεδομένο ότι θα μπούμε για να το κερδίσουμε. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αγωνίζεται με μοναδικό στόχο τη νίκη, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Οι ποδοσφαιριστές είναι έτοιμοι από ψυχολογικής πλευράς και τα όποια μικροπροβλήματα θα τα ξεπεράσουμε ως την Κυριακή ώστε να παρουσιαστούμε όπως πρέπει. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα εξάλλου είχα πει σε σας αλλά και στους παίκτες μου ότι αυτό που θα προσπαθήσω να πετύχω είναι ο ΠΑΟΚ να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι λοιπόν στόχος μας είναι να επιβάλλουμε από την αρχή το ρυθμό μας και να πάρουμε τους τρεις πόντους».

    Εξάλλου απηύθυνε πρόσκληση στον κόσμο του ΠΑΟΚ να πάει στο γήπεδο και να στηρίξει την μεγάλη προσπάθειά της ομάδας: «Θα ήθελα να προσθέσω ακόμα ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι κοντά μας με τη ψυχή του και με το μυαλό του. Θα πρέπει να δείξουν λίγη υπομονή και το ίδιο επιβάλλεται να κάνουμε και εμείς μέσα στο παιχνίδι. Έτσι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε. Η αναμέτρηση είναι σημαντική για εμάς, για τον κόσμο μας, για τη Διοίκηση, για τους πάντες που αγαπούν τον ΠΑΟΚ. Οι ποδοσφαιριστές μας έχουν συνειδητοποιήσει σε αυτόν το λίγο χρόνο ότι θα πρέπει να τα δίνουν όλα για να επιτυγχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσωπικά εγώ αλλά και οι παίκτες θα προσπαθήσουμε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας να φέρουμε το χαμόγελο στον κόσμο του ΠΑΟΚ, καθώς επίσης και τη διάθεση να έρθουν στο γήπεδο».

    Οσο για τον τομέα που δούλεψε περισσότερο την εβδομάδα; «Αυτές τις ημέρες που είμαι εδώ φρόντισα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ψυχολογίας. Θυμάμαι ότι στις αρχές τα κεφάλια των ποδοσφαιριστών μας ήταν όλα κάτω. Σιγά σιγά όμως αρχίζει να διαφαίνεται κάτι διαφορετικό. Τα αποτελέσματα των 2 προηγουμένων εβδομάδων μας βοήθησαν, καθώς αποτέλεσαν για εμάς μια τόνωση και μας έδωσαν το δικαίωμα να βλέπουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα. Παρατηρούμε όλοι μας ότι οι παίκτες προσπαθούν περισσότερο πλέον, δείχνουν μια διάθεση να αγωνιστούν με όλο τους το πάθος. Είμαστε ΠΑΟΚ και συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα με δυνατές ομάδες, γι' αυτό θα παλεύουμε κάθε αγώνα με το πνεύμα του νικητή. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια. Σίγουρα όμως θα δείχνουμε μια εικόνα ενός συνόλου που θα μάχεται μέσα στο γήπεδο με έναν και μοναδικό σκοπό, τη νίκη».

    Ο κ. Καραγεωργίου αναφερόμενος στην αγωνιστική κατάσταση της ομάδας επισήμανε: «θα ήθελα να αναφέρω ότι το διάστημα που είμαι εδώ είναι πολύ μικρό ώστε να ανατρέψω τα προηγούμενα δεδομένα. Είναι γενικά παραδεκτό ότι υπάρχουν προβλήματα. Στο προσεχές μέλλον θα γίνουν προσπάθειες να τα λύσουμε».

    [24] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (18:29 UTC+2)

    Το Ινστιτούτο Αθλητικών Επιστημών, όπου γυμνάζονται και εξελίσσονται οι Ιάπωνες Πρωταθλητές, επισκέφθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Ο Έλληνας Υφυπουργός διαπίστωσε πως, η επιστήμη στέκεται δίπλα στους αθλητές, προπονητές τους, και τους βοηθάει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στη χρήση απαγορευμένων και επικίνδυνων, για την υγεία τους, ουσιών.

    «Είδαμε το αθλητικό θαύμα της Ιαπωνίας και αντιληφθήκαμε, γιατί αυτή η χώρα κατάφερε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, να διπλασιάσει τα μετάλλια που κατέκτησαν αθλητές της (37), σε σχέση με εκείνα που είχαν κατακτήσει στο Σίδνεϊ», δήλωσε ο κ. Ορφανός μετά την επίσκεψή του.

    Στη διάρκεια της περιήγησής του στο Ινστιτούτο, ο κ. Ορφανός είχε τη ευκαιρία να συνομιλήσει με Ιάπωνες Ολυμπιονίκες της Αθήνας, όπως ο Ισάο Γιονέτα, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη Γυμναστική, ο οποίος του είπε ότι, ελπίζει στο Πεκίνο να κερδίσει δύο με τρία μετάλλια.

    Επίσης ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προπόνηση επίλεκτων αθλητριών της συγχρονισμένης κολύμβησης και να διαπιστώσει τον τρόπο που οι Ιάπωνες, με τη βοήθεια σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, εντοπίζουν και διορθώνουν τα λάθη των αθλητριών.

    Ακόμη του δόθηκε η ευκαιρία να δει πως, μέσω των υπολογιστών, ο διάσημος Ιάπωνας κολυμβητής Ιταζίμα βελτίωσε τη εκκίνησή του, κάτι που του έδωσε τη δυνατότητα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να νικήσει τον Αμερικανό μεγάλο αντίπαλό του Χάντσεν, στα 100 και 200 μ. πρόσθιο.

    Ο κ. Ορφανός δεν έκρυψε την επιθυμία του να αρχίσει και στην Ελλάδα σχεδιασμός για την κατασκευή παρόμοιου HI-TECH Αθλητικού Ινστιτούτου, το οποίο θα βοηθήσει τους Έλληνες, αθλητές και αθλήτριες, να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους.

    Στο Αθλητικό Ινστιτούτο, έμπειροι και ειδικά επιλεγμένοι επιστήμονες γυμνάζουν καθημερινά αθλητές και των 28 Ολυμπιακών αθλημάτων.

    Τον κ. Ορφανό συνόδευε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Τόσιο Ασαμι, ο οποίος του εξηγούσε τον τρόπο λειτουργίας, κάθε χώρου του Ινστιτούτου και του ανέφερε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που υπήρξαν στο διάστημα της τριετούς λειτουργίας του.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες, χάρη στην υψηλή τεχνολογία που έχουν, πέτυχαν να δημιουργήσουν, μέσα στο Ινστιτούτο, τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες για τη προπόνηση των αθλητών.

    Η κατασκευή του Ινστιτούτου και ο εξοπλισμός του με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα στοίχισε, συνολικά, 270 εκατομμύρια δολάρια, για δε την ετήσια λειτουργία του χρειάζονται 1,7 εκατομμύρια Γιεν.

    Οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στεγάζονται σε κτίριο 29.780 τ.μ., που βρίσκεται στην Ακαμπάνε, η οποία απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από το Τόκιο.

    Για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού της Ιαπωνίας Ruy Sionoyia, ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι τέθηκαν οι βάσεις για την έναρξη των διαδικασιών υπογραφής Συμφωνίας Αθλητικών Ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

    Τέλος τόνισε ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους αθλητές των Special Olympics και αυτός ήταν ο βασικός λόγος της παρουσίας του στην Ιαπωνία.

    [25] ΤΟ ΛΙΚΟΥΝΤ ΖΗΤΑΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 3 Μαρτίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Το Λικούντ, το κόμμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ψήφισε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, τασσόμενο κατά της γνωμοδότησης του Σαρόν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η απόφαση, που δεν είναι δεσμευτική για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ελήφθη με ανάταση της χειρός της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της κεντρικής επιτροπής του Λικούντ.

    [26] ΣΑΡΟΝ: ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 3 Μαρτίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν δήλωσε ότι η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας θα "υλοποιηθεί" παρά τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται από την αντιπολίτευση του κόμματός του, του Λικούντ, προσθέτοντας ότι δεν θα καμφθεί από τις απειλές που εξαπολύονται. Υποσχέθηκε όμως ότι ο εποικισμός στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ θα συνεχιστεί.

    "Το υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο πήρε αποφάσεις και αυτές οι αποφάσεις θα προχωρήσουν και θα γίνουν πράξη", τόνισε μιλώντας σε σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του Λικούντ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

    Λονδίνο, 3 Μαρτίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Δυο άνδρες και μια γυναίκα συνελήφθησαν στο Κόβεντρι (κεντρική Βρετανία) στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής έρευνας, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η σύλληψη έγινε την Τρίτη, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2000. Τα άτομα που συνελήφθησαν είναι δυο άνδρες 30 και 29 ετών, και μια γυναίκα 41 ετών.

    [28] ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσινγκτον, 3 Μαρτίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους βεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την αμείλικτη καταδίωξη του Οσάμα μπιν Λάντεν, του αρχηγού του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Κάιντα και του στενού συνεργάτη του, του Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, που είναι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στην περιοχή του Ιράκ, μετέδωσε το CNN.

    "Νύχτα μέρα εργαζόμαστε για να διαλύσουμε το δίκτυο του Λάντεν και να τον προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη", συμπλήρωσε ο Μπους επ' ευκαιρία της επίσημης ανάληψης καθηκόντων εκ μέρους του νέου υπουργού Εσωτερικών, Μάικλ Τσέρτοφ.

    [29] Ο ΑΜΠΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

    Τελ Αβιβ, 3 Μαρτίου 2005 (19:36 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στα τέλη Μαρτίου και θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ανακοινώθηκε από παλαιστίνιο αξιωματούχο στη Ραμάλα.

    Ο Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν προσκλήθηκαν στην Ουάσινγκτον από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στις αρχές Φεβρουαρίου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αμπάς έγινε σήμερα δεκτός από τον Χόσνι Μουμπάρακ στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας, όπου ο Αιγύπτιος πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της συνόδου που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Λονδίνο με θέμα τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις.

    [30] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ "ΑΝΤΙΟ" ΣΤΟΝ ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (17:33 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου, μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, αλλά και πάρα πολλοί Χριστιανοί, συνόδευσαν νωρίς το απόγευμα στην τελευταία του κατοικία, στο Ισραηλιτικό νεκροταφείο της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, τον σημαντικό λογοτέχνη και Άνθρωπο, Αλμπέρτο Νάρ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 58 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

    Το στερνό «αντίο», απηύθυναν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, που διάβασε και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Κοινότητας, να θεσπιστεί στη μνήμη του εκλιπόντος, υποτροφία για τη μελέτη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, και ο πρόεδροs του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, που εξέφρασε την οδύνη των Ελλήνων Εβραίων για την μεγάλη απώλεια στη Θεσσαλονίκη και τον πνευματικό της κόσμο, από το θάνατο του Αλμπέρτου Νάρ.

    Ο Ναρ, ασχολήθηκε ιδιαίτερα στα κείμενά του με την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, με το Ολοκαύτωμα και τους επιζήσαντες. Χαρακτηριστικό, ήταν το διήγημα «Η πόλη μου, οι ρίζες μου», όπου ο Ναρ αφηγείται την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας σε δεύτερο πρόσωπο «σα να ήταν ο ίδιος ένας από αυτούς», όπως σημειώνει ο Περικλής Σφυρίδης.

    Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1947 και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Διηύθυνε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε «ψυχή» της ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και παρήγαγε πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τη λαογραφία και την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

    Μεταξύ άλλων έχει γράψει τα έργα: «Σε αναζήτηση ύφους», «Σαλονικάι δηλαδή Σαλονικιός», «Κειμένη επί ακτής θαλάσσης», «Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης» , «Κοινωνική οργάνωση και δραστηριότητες της Εβραικής κοινότητας Θεσσαλονίκης» κ.α.

    [31] ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΜΣΤ "Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (13:43 UTC+2)

    Εικαστική έκθεση με τίτλο "Η τέχνη στο πλευρό της Νοτιοανατολικής Ασίας" διοργανώνει από τις 7 - 14 Μαρτίου, στο χώρο του ΚΜΣΤ, στο λιμάνι (Αποθήκη Β1), ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το γραφείο Θεσσαλονίκης του ΟΠΕΠ.

    Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών αποφάσισε την οργάνωση της έκθεσης, αποδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη. Θα παρουσιαστούν έργα που παραχωρήθηκαν από 60 μέλη του Συλλόγου, και τα οποία θα διατίθενται σε τιμές προσιτές στο φιλότεχνο κοινό. Τα έσοδα από την πώληση θα δοθούν στους Γιατρούς του Κόσμου για την ανθρωπιστική αποστολή τους στη ΝΑ Ασία.

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 8.00 το βράδυ. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά τις ώρες 10.00 - 21.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (13:03 UTC+2)

    Μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων έχει προγραμματίσει για το μήνα Μάρτιο, ο δήμος Καλαμαριάς.

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Θεατράκι της Χηλής αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα χαιρετήσουν ο δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης και η πρόεδρος του δημοτικού οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας Κυριακή Φοροπούλου. Παράλληλα, θα βραβευθεί η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Τζαμπάζη.

    Την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα", νηστίσιμα εδέσματα θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν όσοι βρεθούν στο χώρο αυτό. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10:30 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι στον ανοικτό χώρο του Κόδρα. Ο Χορευτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης, το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, το χορευτικό συγκρότημα Καυκασίων "Ο Προμηθέας" η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Αλέκου Ζώρα αλλά και το λαϊκό συγκρότημα "Χάρτινα Φεγγάρια" υπόσχονται να δημιουργήσουν μια απολαυστική ημέρα. Στα παιδιά θα μοιραστούν πολύχρωμοι χαρταετοί.

    Το Σάββατο 19 Μαρτίου θα γίνει μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση στις 12 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών, ενώ στις 21 Μαρτίου και ώρα 11:30 το πρωί, στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών, μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου και σε συνεργασία με την Τοπική Εφορία Προσκόπων Καλαμαριάς θα προσφερθούν 2.000 δενδρύλλια και φυτά τους δημότες, τα οποία παραχωρεί κάθε χρόνο η Διεύθυνση Αναδασώσεως Θεσσαλονίκης στο δήμο.

    [33] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΠΟ ΄ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ" ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2005 (12:01 UTC+2)

    Το έργο του Αλαν Έικμπορν «Από ΄δω και πέρα», σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη ανεβάζει από αύριο Παρασκευή 4 Μαρτίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Το έργο είναι μια κωμωδία ενός από τους πολυγραφότερους και σίγουρα τους πιο επιτυχημένους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής μας. Με τα εξήντα έργα που έχει γράψει κατέχει το ρεκόρ τόσο για το West End όσο και για το Broadway.

    Ο Άλαν Έικμπορν, έχει καταφέρει ν' αγγίξει με απαράμιλλο τρόπο το πιο ευαίσθητο νεύρο της σύγχρονης κοινωνίας: το αδιέξοδο στις σχέσεις των δύο φύλων. Το αστείρευτο χιούμορ του εναλλάσσεται διαρκώς με τη σοβαρότητα που προκαλεί η αναγνώριση της πραγματικότητας που βιώνουν οι ήρωες των έργων του, που διαπιστώνουν ότι ο διαχρονικός έρωτας δεν είναι παρά μια ουτοπία. Αυτή η ικανότητα του Άγγλου συγγραφέα να συνδυάζει με συνεχείς ανατροπές το γέλιο με το δάκρυ, τον έχουν κάνει τον πιο πολυπαιγμένο συγγραφέα στον κόσμο.

    Το «Από 'δω και πέρα» διηγείται την ιστορία του Ντέηβιντ που είναι ένας απόμακρος καλλιτέχνης ο οποίος ζει αποκομμένος στο δικό του κόσμο. Για να μπορέσει όμως να δημιουργεί χρειάζεται την ανθρώπινη παρουσία. Το ερώτημα είναι ποιους ανθρώπους και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Ο Ντέηβιντ θέλει τον απόλυτο έλεγχο σ' αυτές τις επιλογές. Είναι όμως αυτό δυνατό; Μήπως ο μόνος τρόπος να τις ελέγξει είναι να κάνει αυτό που κάνουμε πλέον σχεδόν οι περισσότεροι, να υποκαταστήσει δηλαδή την κοινωνική επαφή με τις ψευδαισθητικές διευκολύνσεις που παρέχει πλέον απεριόριστα η τεχνολογία;

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Μετάφραση-σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα, μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα, φωτισμοί: Ανδρέας Σινάνος, σχεδιασμός ήχου-βίντεο: Γιάννης Πειραλής, βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Ευτυχιάδου, βοηθός σκηνογράφου: Νατάσσα Ψάρρη.

    Παίζουν, με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Γιάννης Τσορτέκης, Στέλλα Καζάζη, Νίκος Καπέλιος, Δήμητρα Ματσούκα, Σταύρος Βαφειάδης, Ερατώ Πίσση. Ειδική συμμετοχή με τη βοήθεια της τεχνολογίας: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Πέρης Μιχαηλίδης, Αργύρης Μπακιρτζής.

    ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Παραστάσεις από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

    Τετάρτη 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Πέμπτη (λαϊκή) & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Κυριακή 19.00. Τιμή εισιτηρίου: 20, φοιτητικό: 10, Λαϊκές: 10, φοιτητικό: 8.

    [34] ΤΟ "MY NUMBER ONE" ΣΤΗ EUROVISION

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2005 (11:49 UTC+2)

    Το τραγούδι «My number one», σε στίχους της Ναταλίας Γερμανού και μουσική του Χρήστου Δάντη, που θα ερμηνεύσει η Έλενα Παπαρίζου, επιλέχθηκε χθες από κοινό και επιτροπή να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 50ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαϊου στο Κίεβο της Ουκρανίας.

    Τα τρία τραγούδια που διαγωνίστηκαν ήταν το «Let's get wild» (Douglas Carr), «My number one» (Δάντης Γερμανού) και το ΟΚ (Χριστόδουλος Σιγανός Βαλεντίνο Γιώργος Παπαδημητρίου), εκ των οποίων το δεύτερο προκρίθηκε με ποσοστό ψήφων 66,47%.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 3 March 2005 - 19:14:03 UTC