Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2006 ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [03] ΥΦΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ- Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [05] ΤΟ AIDS ΑΠΕΙΛΕΙ 90 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ
  • [07] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • [08] Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
  • [09] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [10] ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
  • [11] ΙΚΑ: ΕΝΙΑΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ 4% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • [12] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [13] ΦΩΛΙΑΣ: Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ & ΕΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [14] Χ.Α:ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΣΙΣ
  • [15] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
  • [16] Ο ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΛΑΝΔΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΑΙΚΑΛ ΣΤΗΝ ΤRΤ
  • [19] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΓΔΜ-ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [20] ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [21] 155 ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ
  • [22] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΔΑΝΙΑ
  • [23] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [24] ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ UEFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
  • [25] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 19ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [26] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [27] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [28] Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [29] ΤΟ ΕΪΤΖ ΑΠΕΙΛΕΙ 90 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
  • [30] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ
  • [31] Η ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΓΟΥΑΪΤΡΙΝΤ ΘΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • [32] ΑΛΛΑΓΗ ΣΟΛΙΣΤ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] Ο Η.ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [34] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
  • [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ STEFAN MOSES ΣΤΟ GOETHE

  • [01] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2006 ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΑΦΚΑ

    Aθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (13:37 UTC+2)

    Την καταβολή στους συνταξιούχους των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα δοθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2006, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «κάθε συνταξιούχος θα λάβει στο ακέραιο αυτό που κατά νόμο δικαιούται σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς που τον διέπει» και πρόσθεσε: «Αυτό αντέχει η οικονομία και μάλιστα με μεγάλη δυσκολία. Αυτό μπορεί να γίνει και αυτό θα γίνει».

    Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ενώ η εισφορά για το ΛΑΦΚΑ έπρεπε να είχε καταργηθεί από τον Δεκέμβριο του 1997, το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν την κατάργησε αλλά δυο φορές ψήφισε ειδικό νόμο για να πληρώνουν οι συνταξιούχοι αυτή την εισφορά ως το 2008.

    Από την άλλη πλευρά, όπως είπε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την 1η Ιουλίου του 2004 απάλλαξε τους Έλληνες συνταξιούχους από την επιβάρυνση της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ, κάτι που σημαίνει, ότι από την 1η Ιουλίου αυξήθηκαν οι συντάξεις από 1 έως 5%.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για λανθασμένους και ατυχείς χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι μετέθετε τα προβλήματα για το μέλλον και τα «έβαζε κάτω από το χαλί» νομίζοντας ότι έτσι τα κρύβει από τους πολίτες.

    Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε εκκρεμότητες και αδικίες ετών και αντιμετωπίζει το θέμα με σύνεση, σταθερότητα, αποτελεσματικότητα, κοιτώντας τους Έλληνες πολίτες στα μάτια και λέγοντας μόνο την αλήθεια. «Η αλήθεια για το ΛΑΦΚΑ είναι αυτή που σας ανέφερα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κοινωνική πολιτική μιας κυβέρνησης στηρίζεται δυστυχώς όχι τόσο στη βούληση των κυβερνώντων αλλά στα όρια που θέτει η οικονομική κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να στηρίξουμε την κατ εξοχήν ευάλωτη ομάδα των συνταξιούχων στα όρια αντοχής της οικονομίας μας».

    Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από ένα χρόνο, υπήρξα πάντα ειλικρινής μαζί σας. Δεν σας έκρυψα ότι η Οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μια κρίση που γνώριζαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, αφού, ιδίως τον τελευταίο καιρό, ολοένα και συχνότερα, οι Βρυξέλλες προειδοποιούσαν την προηγούμενη Κυβέρνηση για τα ψευδή στοιχεία που έδινε.

    Επιλέξατε μια Κυβέρνηση που σας λέει και θα σας λέει την αλήθεια. Κάνουμε σκληρές προσπάθειες περιστολής των δαπανών στο δημόσιο τομέα. Ζήτησα από τον κάθε Υπουργό - και αυτό αποτυπώθηκε στον Προϋπολογισμό - να μειώσει όσο μπορεί τα έξοδα του κάθε Υπουργείου και Οργανισμού και να αυξήσει όσο γίνεται την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα. Ζήτησα όλες αυτές οι διαδικασίες να είναι διαφανείς.

    Γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι αυτή η Κυβέρνηση δίνει τη μάχη της διαφάνειας. Τη σημαία της διαφάνειας δεν την υποστείλαμε σε δύσκολες περιόδους, ως Αντιπολίτευση. Δεν θα την κατεβάσουμε ούτε τώρα. Η διαφάνεια όμως δεν αφορά μόνον τους άλλους, αλλά πρωτίστως εμάς, ως Κυβέρνηση.

    Θέλω ο κάθε Έλληνας πολίτης να γνωρίζει επακριβώς πώς σκέπτεται και πώς δρα η Κυβέρνηση. Και να το γνωρίζει χωρίς παραμορφωτικούς φακούς. Γι' αυτό και η σημερινή πρωτοβουλία μου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διαφάνεια των προθέσεων αυτής της Κυβέρνησης.

    Η διαφάνεια είναι αναγκαία, γιατί πολλά που μεσολάβησαν τις ημέρες αυτές θα μπορούσαν να ρίξουν σκιές. Μιλώ για την υπόθεση του ΛΑΦΚΑ. Η εισφορά αυτή στις συντάξεις έπρεπε να είχε καταργηθεί, από τον Δεκέμβριο του 1997. Το ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς δεν την κατήργησε, αλλά δύο φορές ψήφισε ειδικό νόμο για να πληρώνουν οι συνταξιούχοι αυτή την εισφορά έως το 2008.

    Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα καταργήσει την εισφορά στον ΛΑΦΚΑ. Εμείς, όταν δεσμευόμαστε για κάτι, το κάνουμε πράξη. Έτσι λοιπόν, από την 1η Ιουλίου του 2004, όλοι οι Έλληνες συνταξιούχοι απαλλάχθηκαν από μια επιβάρυνση, την οποία, με απόφαση του ΠΑΣΟΚ, πλήρωναν και θα πλήρωναν για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιουλίου 2004, αυξήσαμε τις συντάξεις κατά 1% έως 5%.

    Έτυχε στη δική μου Κυβέρνηση να παραλάβει εκκρεμότητες και αδικίες ετών. Παραλάβαμε την ομηρεία των συμβασιούχων και δώσαμε λύση. Παραλάβαμε σπατάλες και περιορίζουμε τα έξοδα. Παραλάβαμε χρέη και ελλείμματα πολύ μεγαλύτερα και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε. Με σύνεση, με σταθερότητα, με αποτελεσματικότητα και, πάνω απ' όλα, κοιτώντας τους Έλληνες πολίτες στα μάτια και λέγοντας μόνον την αλήθεια. Η αλήθεια για το ΛΑΦΚΑ είναι αυτή που σας ανέφερα.

     

    Η Κυβέρνησή μας απάλλαξε τους συνταξιούχους από το ΛΑΦΚΑ. Η Κυβέρνηση καλείται τώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αναδρομικών, που αφορά περίπου 900.000 συνταξιούχους. Παραλλήλως, καλείται να διαχειριστεί την κακή οικονομική κατάσταση, που μας κληροδότησαν τέτοιοι λανθασμένοι και ατυχείς χειρισμοί της προηγούμενης Κυβέρνησης.

    Όπως σας έλεγα προεκλογικά, μετέθεταν τα προβλήματα για το μέλλον. Τα έβαζαν κάτω από το χαλί, νομίζοντας ότι τα κρύβουν από τους Έλληνες πολίτες. Ήρθε η ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα. Προβλήματα που πρέπει εμείς να λύσουμε. Και θα τα λύσουμε, λέγοντάς σας την αλήθεια και λαμβάνοντας αποφάσεις για το καλό του τόπου, για το καλό όλων των Ελλήνων και του καθενός χωριστά. Αποφάσεις στο μέτρο του δυνατού και χωρίς να υπονομεύεται η Οικονομία για το μέλλον.

    Ανεξαρτήτως, λοιπόν, από την έκβαση των ένδικων μέσων στη Δικαιοσύνη, τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ θα καταβληθούν στους συνταξιούχους. Κάθε συνταξιούχος θα λάβει στο ακέραιο αυτό που κατά νόμον δικαιούται, σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς που τον διέπει. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα δοθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2006. Αυτό αντέχει η Οικονομία και μάλιστα με μεγάλη δυσκολία. Αυτό μπορεί να γίνει και αυτό θα γίνει.

    Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κοινωνική πολιτική μιας Κυβέρνησης στηρίζεται, δυστυχώς, όχι τόσο στην βούληση των κυβερνώντων, αλλά στα όρια που θέτει η οικονομική κατάσταση της χώρας. Η Κυβέρνησή μου κι εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να στηρίξουμε την κατ' εξοχήν ευάλωτη ομάδα, των συνταξιούχων, στα όρια αντοχής της Οικονομίας μας.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (16:38 UTC+2)

    Δεν έχει κάνει καμιά συμφωνία με τον Κώστα Λαλιώτη για την επαναδραστηριοποίηση του, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο Κέντρο Τύπου του συνεδρίου.

    Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει από πουθενά τον Κ. Λαλιώτη που είναι πάντα στο ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για δυσαρέσκεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την χτεσινοβραδινή εμφάνιση του ως πρόεδρος του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης απάντησε ότι δεν υπάρχει δυσαρέσκεια, λέγοντας στον δημοσιογράφο:«Μόνο εσείς έχετε διαπιστώσει δυσαρέσκεια.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των εργασιών του συνεδρίου και όσον αφορά την ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είπε ότι δεν υπάρχουν «λίστες» και ο καθένας θα εκλεγεί με το σπαθί του.

    [03] ΥΦΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Μαρτίου 2005 (09:44 UTC+2)

    Ύφεση παρουσιάζει σήμερα ο Έβρος καθώς τα νερά αποχωρούν σιγά σιγά από τον οικισμό των Λαβάρων. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Νομαρχίας Εβρου, παραμένουν σε αυξημένηνη ετοιμότητα.

    Το πρωί η στάθμη των νερών στον σταθμό μέτρησης του Πυθίου ήταν 5,26μέτρα με όριο επικινδυνότητας 5,70μέτρα στον Αρδα 4,70μ με 5,20μ, στους Κήπους 4,10μ με 4μ και στο Πέταλο 6,15μ με 6μ.

    Ο.Ο

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ- Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (13:03 UTC+2)

    Για την ολοκλήρωση της λειτουργίας του «Αθήνα 2004» ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η πρόεδρος του οργανισμού Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Με αφορμή τη ρύθμιση που μελετάται για χρήματα που έχουν δοθεί κατά τα έτη 2003-2004 στην Οργανωτική Επιτροπή, η κ. Αγγελοπούλου διέψευσε τις πληροφορίες περί ελλείμματος, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί πλήρως και σημείωσε ότι σύντομα θα γίνει δημόσια ο οικονομικός απολογισμός της εταιρίας με όλες τις λεπτομέρειες.

    Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

    «Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ: Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της λειτουργίας του ''Αθήνα 2004''. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και δημόσια τον οικονομικό απολογισμό της εταιρίας με όλες τις λεπτομέρειες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα 500 εκατομμύρια τί θα γίνει;

    Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ: Μην ακούτε όλα αυτά που λέγονται. Δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα. Κάντε λίγο υπομονή. Θα σας ενημερώσουμε μέχρι κεραίας σε όλες τις λεπτομέρειες για τα οικονομικά.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η εικόνα που έχετε ποιά είναι;

    Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ: Ότι πάμε πολύ καλά και θα τελειώσουμε πολύ νωρίτερα απ΄ όλους τους άλλους.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση γι΄ αυτή την ιστορία;

    Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ: Ό,τι είναι να υπάρξει έχει μπει σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Είμαστε ένα βήμα πριν το τέλος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός;

    Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ: Σαφώς έχει ενημερωθεί».

    [05] ΤΟ AIDS ΑΠΕΙΛΕΙ 90 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ

    Λονδίνο, 4 Μαρτίου 2005 (16:24 UTC+2)

    Σχεδόν 90 εκατομμύρια Αφρικανοί μπορεί να μολυνθούν από τον ιό HIV τα επόμενα 20 χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

    Σήμερα περίπου 25 εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν μολυνθεί από το HIV που προκαλεί το AIDS, μετέδωσε το BBC.

    Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τις επόμενες δυο δεκαετίες μπορεί να εμφανισθούν 89 εκατομμύρια νέα κρούσματα στην Αφρική, που θα αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού της ηπείρου.

    Ο ΟΗΕ προτείνει μια νέα εκστρατεία κατά της ασθένειας και κονδύλια που ανέρχονται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της.

    Στην καλύτερη περίπτωση, λένε τα Ηνωμένα Έθνη, η νέα εκστρατεία και τα αυξημένα κονδύλια μπορεί να σώσουν 16 εκατομμύρια ζωές ενώ 43 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μολυνθούν από το HIV.

    Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών συμπεραίνει ότι αν εκατομμύρια Αφρικανών συνεχίζουν να μολύνονται από το HIV «δεν θα συμβεί επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

    «Θα συμβεί επειδήδεν υπήρξε επαρκής πολιτική βούληση για να αλλάξει η συμπεριφορά σε όλα τα επίπεδακαι να εμποδιστούν οι δυνάμεις που οδηγούν την επιδημία του AIDS στην Αφρική».

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, με την Αυστριακή ομόλογό της, Ελίζαμπεθ Γκέρεκ, στο πλαίσιο της πληροφόρησης για τα εκπαιδευτικά θέματα εν όψει της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει ήδη η Αυστρία στον τομέα της εκπαίδευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση.

    Την Αυστριακή υπουργό Παιδείας συνόδευαν ο πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα κ. Κρολ, ο Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Χόλινγκερ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ινσμπουργκ κ. Ροντ και ο πρώην βουλευτής κ. Τζ. Χοτλ.

    Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι υφυπουργοί Παιδείας, Γιώργος Καλός και Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Ανδρέας Καραμάνος και οι Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου.

    [07] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

    Ρέθυμνο, 4 Μαρτίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Τροχαίο ατύχημα εντός της μαρίνας Ρεθύμνου σημειώθηκε σήμερα, όταν μοτοσικλέτα με οδηγό έναν 23χρονο συγκρούστηκε με Ι.Χ. επιβατικό όχημα που οδηγούσε ένας 27χρονος αλλοδαπός.

    Από την σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

    Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

    [08] Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Η ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (20:11 UTC+2)

    «Η δημοκρατική ανατροπή που επαγγελλόμαστε και η νέα αλλαγή που θέλουμε θα γίνει εφόσον αλλάξουν πολλά πράγματα σ΄ εμάς τους ίδιους. Θα πρέπει να ανανεώσουμε τους εαυτούς μας πάνω από όλα σε ιδέες και σκέψεις, να αλλάξουμε νοοτροπίες, πρακτικές και συμπεριφορές» τόνισε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην εισήγησή του για το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφέρθηκε στην οικοδόμηση ενός νέου κόμματος, σύγχρονου, ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού και ανοιχτού προς την κοινωνία, πιστό βέβαια στις ιδέες και τις αξίες, στις αρχές της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη και παρουσίασε τις προτάσεις του για τις καταστατικές αλλαγές. Επισήμανε επίσης την ανάγκη στροφής προς το μέλλον και σημείωσε πως για να αλλάξει η Ελλάδα πρέπει πριν απ΄ όλα να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ.

    «Πρέπει να πάρουμε τα νέα μηνύματα και να τα περάσουμε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας γιατί τότε ο λόγος μας θα έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία και θα διαμορφώσουμε τον κινηματικό χαρακτήρα του κόμματος μας. Απαιτείται μια ισχυρή πολιτική βούληση της νέας ηγεσίας που θα αναδείξει το Συνέδριο μας για ριζικές τομές και δημοκρατικές ανατροπές» κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

    [09] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Πειραιάς, 4 Μαρτίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Από προσωπικό του Α' Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συνελήφθησαν σήμερα στην περιοχή του Αργοσαρωνικού ένας 24χρονος αλλοδαπός άνδρας, οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και στερείτο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και ένας 56χρονος άνδρας, ιδιοκτήτης του παραπάνω φορτηγού οχήματος, για παραχώρηση οδήγησης σε άτομο που δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης, ενώ κατά τον έλεγχο αντιστάθηκε και εξύβρισε τα λιμενικά όργανα.

    Οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά μαζί με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    Επίσης, από προσωπικό του Β' Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συνελήφθη σήμερα στην περιοχή του ΣΕΜΠΟ Ικονίου (χερσαίο χώρο λιμένα) ένας 55χρονος οδηγός ελκυστήρα διότι το επικαθήμενο που έσυρε ήταν αταξινόμητο και ανασφάλιστο, ενώ έφερε και πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας που ανήκε σε άλλο επικαθήμενο.

    Ο συλληφθείς πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [10] ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

    Πειραιάς, 4 Μαρτίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Ενημερώθηκε σήμερα το απόγευμα ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι το Ε/Γ-Ο/Γ ''JET FERRY I'', κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι της Σκοπέλου προσέκρουσε με την πλώρη στο κρηπίδωμα.

    Από την πρόσκρουση τραυματίσθηκαν ελαφρά δύο επιβάτες (ένας 83χρονος και μία 43χρονη) από τους 25 επιβάτες και τα 22 άτομα πλήρωμα, ενώ το πλοίο υπέστη υλικές ζημιές. Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς.

    Άμεσα κινητοποιήθηκε το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Σκοπέλου, αποβίβασαν τους δύο τραυματισθέντες και με ασθενοφόρο διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Στο πλοίο, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Βόλο για Σκιάθο-Σκόπελο, από τη Λιμενική Αρχή Σκοπέλου απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών του και την επιθεώρησή του από τοπικό κλιμάκιο επιθεώρησης πλοίων.

    Προανάκριση διενεργεί η οικεία Λιμενική Αρχή.

    [11] ΙΚΑ: ΕΝΙΑΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ 4% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Ενιαία και ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης θα είναι η αύξηση 4% που θα δοθεί στους δικαιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1/1/2005, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Τα αναδρομικά κύριας και επικουρικής σύνταξης μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου θα καταβληθούν με την κατά 4% αυξημένη σύνταξη Απριλίου στις 22/3/2005, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [12] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (16:39 UTC+2)

    Με θετικό πρόσημο τερμάτισε σήμερα Παρασκευή ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και επιταχύνοντας προς το τέλος των συναλλαγών το ρυθμό του ''σκαρφάλωσε'' πάνω από το επίπεδο των 3.100 μονάδων, σημείο με το οποίο και φλέρταρε καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

    Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσε ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και επιμέρους δείκτες της περιφέρειας, κυρίως της μέσης κεφαλαιοποίησης, ενώ καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος στη Σοφοκλέους, διαδραμάτισε η διατήρηση της ανοδικής τάσης στις ευρωπαϊκές αγορές. Ευεργετικά στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του δείκτη στο Χ.Α., επέδρασε και η απορρόφηση των πιέσεων που δεχόταν στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της του 1,01% και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ημέρας, στις 3.105,77 μονάδες, ενώ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 3.081,01 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ικανοποιητικός καταγράφηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, φθάνοντας στο ποσό των 184,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 21.611.588,18 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με τα σημαντικότερα να είναι αυτά των JUMBO , αξίας 2.280.000,00 ευρώ, στα 7,670 ευρώ και της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, ύψους 2.221.800,00 ευρώ, στα 4 ευρώ.

    Ισορροπημένο καταγράφηκε το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών με τις 143 να τερματίζουν κινούμενες σε θετικό πεδίο, έναντι 151 πτωτικών και 92 αμετάβλητων. Στο στόχαστρο των αγοραστών βρέθηκαν οι μετοχές των εταιριών Multirama (+13,61%), ΑΛΎΣΙΔΑ (+11,11%), ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ (+10,74%) και της ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ (+10%), ενώ στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ΦΟΙΝΙΞ-Metrolife (-50%), λεβεντακης (-19,15%) και της hitech (-18,87%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Σε θετική τροχιά τέθηκαν οι δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης και με μοναδική εξαίρεση τον Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος και σημείωνε οριακή άνοδο κατά του 0,11%, οι υπόλοιποι κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.

    Θετικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και έτρεξε με ρυθμό της τάξης του 1,38%, έναντι κερδών 1,21% για τον FTSE/ASE 140, 0,59% για τον Mid 40 της μέσης και 0,58% για τον Eurobank MID 50.

    Ενθαρρυντική πορεία ακολούθησαν τελικά και οι δύο δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο να τερματίζει στο +2,19% και τον δε δεύτερο τρέχει με πιο συντηρητικό ρυθμό της τάξης του 0,12%.

    Η εκρηκτική άνοδος των τραπεζών είναι απόρροια του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των ATTIKΚΗΣ (+5,10%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+2,88%), EFG (+2,44%) και των ALPHA BANK και ΕΤΕ (+2,22% αντίστοιχα).

    Ώθηση στις τηλεπικοινωνίες έδωσαν οι αυξημένες τοποθετήσεις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (+1,31%), FORTHNET (+1,24%) και του ΟΤΕ (+0,54%), αλλά και η απορρόφηση σημαντικού μέρους των αρχικών απωλειών για την Cosmote, η οποία τελικά υποχώρησε κατά 0,58%.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν στη λήξη των συναλλαγών οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού σε πτωτική τροχιά τέθηκαν οι επτά από αυτούς.

    Επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών, υποχωρώντας κατά 2,69% και λυγίζοντας υπό το βάρος των πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (-7,475), ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ (-4,31%), ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ (-3,79%) και της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (-3,12%).

    Αισθητή πτώση κατά 1,60% σημείωσε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ακολούθησαν οι κλάδοι της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-0,67%), των τροφίμων και ποτών (-0,19%), της πληροφορικής (-0,43%), της παράλληλης αγοράς (-0,23%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (-0,20%).

    Της ανόδου ηγήθηκε ο κλάδος των συμμετοχών, κερδίζοντας σε ποσοστό 2,48%, με αιχμή του δόρατος τις αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (+9,52%), FOURLIS (+5,96%), ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+3,75%) και της ΕΛΤΕΧ (+3,72%). Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+1,36%) και των διυλιστηρίων (+1,22%).

    Κατά 0,82% ενισχύθηκε ο δείκτης των βιομηχανιών, κατά 0,73% των βασικών μετάλλων, κατά 0,53% του χονδρικού εμπορίου, κατά 0,90% του λιανικού εμπορίου και κατά 0,36% των επενδύσεων.Οριακή άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των κατασκευαστικών (+0,01%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (+0,13%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,06%).

    Ε.Α.

    [13] ΦΩΛΙΑΣ: Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ & ΕΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (15:48 UTC+2)

    Την ανάγκη δημιουργίας κοινής πρωτοβουλίας, παλαιών και νέων μελών της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία και οδηγεί στην ισχυρή και ενιαία οικονομία, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στο σεμινάριο προώθησης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας.

    Όπως επισήμανε ο κ. Φώλιας, η πρόκληση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, είναι ιδιαιτέρα σημαντική και στο πλαίσιο αυτό αναγνώρισε ωστόσο ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν από τη μια ημέρα στην άλλη.

    "Χρειαζόμαστε καλύτερες και αποτελεσματικότερες πολιτικές στους τομείς της διαχείρισης της πληροφορίας, της αξιοποίησης των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, της σύνδεσης της έρευνας με τις παραγωγικές ανάγκες, της ενίσχυσης της καινοτομίας και της επένδυσης στις ανθρώπινες δεξιότητες", ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τους Τσέχους ομολόγους του ο κ. Φώλιας, και δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως "κλειδί" για την επίτευξη του στόχου την πραγματική σύγκλιση.

    Με τη ευχή, οι συγκλίνουσες απόψεις των κρατών μελών της Ε.Ε, να συνεχισθούν για να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι, ο κ. Φώλιας, αναφέρθηκε διεξοδικά στις βασικές θέσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των δημοσιονομικών προοπτικών όπως

    -Την διατήρηση του 1,26% του ΑΕΕ της Ε.Ε

    -Την κατανομή του 0,41% του ΑΕΕ με στόχο τη ενίσχυση της συνοχής και την ομαλή συνέχιση των διαρθρωτικών πολιτικών.

    -Την κατανομή των πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο κατά τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζει την επαρκή στήριξη των μεταβατικών καθεστώτων

    -Οι υπολογισμοί για τη κατανομή των πόρων να γίνουν στην βάση της Ευρώπης των 25.

    [14] Χ.Α:ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΣΙΣ

    Aθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (14:47 UTC+2)

    Αναστέλλεται για σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας Εμφασις, προκειμένου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, να δοθεί χρόνος στο επενδυτικό κοινό να ενημερωθεί λεπτομερώς και να σταθμίσει τα γεγονότα που συνδέονται με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με τη διοίκηση της εταιρίας.

    Η μετοχή της εταιρίας διαπραγματευόταν στο ΧΑ έως και στη 1.30 το μεσημέρι και όταν σταμάτησε υποχωρούσε σημαντικά σε ποσοστό κατά 16,55%, όταν στην αρχή είχε κινηθεί και πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.

    [15] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (14:45 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα τη διασύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την τοπική αμπελουργική δραστηριότητα, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης αντίληψης για την ανάπτυξη της υπαίθρου, διοργανώνει την Κυριακή, στο πλαίσιο της DETROP 2005, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

    Στην εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι και θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός της HELEXPΟ, θα συμμετάσχουν ανώτατα στελέχη της Κομισιόν και υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, που δραστηριοποιούνται στον οινικό κλάδο.

    Σημειώνεται ότι η διασύνδεση των ΟΤΑ με την τοπική παραγωγική δραστηριότητα αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος COHESION, που υλοποιείται στο πλαίσιο του INTERREG IIIB, με τη συμμετοχή και της ΚΕΟΣΟΕ.

    [16] Ο ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 4 Μαρτίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί αναμένεται στις 7 και 8 Μαρτίου στην Κροατία και στη γειτονική Βοσνία, έγινε γνωστό από επίσημες πηγές, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Στο Ζάγκρεμπ ο Χαταμί θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Στίπε Μέσιτς, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Ιράν τον Ιούνιο του 2001. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες μεταξύ των οποίων εμπορικές και επιστημονικές, έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΛΑΝΔΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 4 Μαρτίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών και Επικοινωνιών της φινλανδικής Βουλής θα βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές με τη Βουλή και άλλους φορείς από τις 6 ως τις 9 Μαρτίου.

    Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκη Κωνσταντινίδη, τον Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Σέργιο Σεργίου, τον πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, καθώς και τον πρόεδρο και μέλη της κοινής ομάδας φιλίας Κύπρου-Φινλανδίας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΑΙΚΑΛ ΣΤΗΝ ΤRΤ

    Αγκυρα, 4 Μαρτίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης TRT ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Ντενίζ Μπαϋκάλ, που εμφανίσθηκε στο πρόγραμμα ²Μπουγιουτέτς² της TRT, τόνισε πως ο δρόμος προς την Ε.Ε. είναι γεμάτος παγίδες και όσον αφορά τις σχέσεις με τις Η.Π.Α. αυτές βαίνουν προς μία φάση έντασης.

    Ο Μπαϋκάλ σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στο δρόμο για την Ε.Ε., είπε ότι μετά τη 17η Δεκεμβρίου έγινε αντιληπτό ότι ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος παγίδες και γι' αυτό παρατηρείται κάποια μείωση της διάθεσης και ενδείξεις ²ψυχολογικής κατάρρευσης².

    Ο Μπαϋκάλ είπε πως η Κυβέρνηση, όπως και στην περίπτωση της Ε.Ε. και του Κυπριακού, έτσι και στις σχέσεις με τις Η.Π.Α. έκανε λάθη και τόνισε: «Δυστυχώς, το σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι σχέσεις μας με την Αμερική δεν είναι λαμπρό. Γίνεται αντιληπτό από τα παρατηρητικά μάτια ότι οι σχέσεις βαίνουν προς μία φάση έντασης».

    Στη συνέχεια, τόνισε πως όταν την 17η Δεκεμβρίου δόθηκε ημερομηνία, αυτό γιορτάσθηκε σαν μεγάλη επιτυχία, αλλά με την πάροδο των ημερών άρχισαν να έρχονται στο φως οι πραγματικότητες και πρόσθεσε: «Τώρα, σιγά-σιγά, βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν είναι έτσι. Δηλαδή, προκύπτει πως μέσα σε εκείνη την απόφαση που ελήφθη, υπάρχουν παγίδες.

    Μας παρουσιάζονται συνεχώς και νέα εμπόδια τα οποία δεν υπήρχαν στα πλαίσια εκείνης της απόφασης. Παράδειγμα αποτελεί η τροποποίηση που έκανε η Γαλλία, προ ημερών, στο Σύνταγμά της. Όποια κι αν είναι η πορεία και οι εξελίξεις, η Γαλλία θα πει ²Είμαι αναγκασμένη να ρωτήσω τη γνώμη των Γάλλων πολιτών και μετά να το περάσω από έγκριση²».

    Ο Μπαϋκάλ ισχυρίσθηκε πως στην Κυβέρνηση παρατηρείται ότι έχει επέλθει κάποια κούραση όσον αφορά το θέμα της Ε.Ε.

    Για το Αρμενικό, ο Μπαϋκάλ είπε πως όσον αφορά το θέμα αυτό καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε να βάλουν στην Τουρκία μία ετικέτα ότι έχει κάνει γενοκτονία και υπογράμμισε πως οι ιστορικές πραγματικότητες δεν επιβεβαίωσαν ποτέ τους ισχυρισμούς αυτούς.

    Ακόμη, είπε πως η Τουρκία θα πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς και [ότι ο ίδιος] σκέπτεται να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό μόλις επιστρέψει από την Αφρική για να συζητήσουν το θέμα της αντιμετώπισης των ισχυρισμών αυτών. Στη συνέχεια, είπε ότι όλη η ιστορία περί γενοκτονίας, προκύπτει από το ²Γαλάζιο βιβλίο² , το οποίο όμως για τα όσα αναφέρει, δεν έχει στοιχεία. Ο κ. Μπαϋκάλ είπε ότι κάλεσαν τον καθηγητή Mc Ceny [;] για να πραγματοποιήσει διαλέξεις στις 24 Απριλίου για το θέμα και τόνισε ότι κατά τις ομιλίες του, θα υποστηρίξει την Τουρκία και τις θέσεις της. Ακόμη πρόσθεσε πως στις διαλέξεις αυτές θα καλέσει και τον Πρωθυπουργό.

    Ο Μπαϋκάλ αναφερόμενος στο Κυπριακό, επεσήμανε ότι παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν, συνεχίζεται η απομόνωση της ''ΤΔΒΚ'' και ενώ έχει περάσει τόσος χρόνος, δεν προσέγγισε ούτε ένα πλοίο στους λιμένες της ''ΤΔΒΚ'' και δεν προσγειώθηκε επίσης ούτε ένα αεροπλάνο. Ακόμη είπε δεν υπογράφηκε και καμία εμπορική συμφωνία. Γι' αυτό θα πρέπει να επιδειχθεί από πλευράς Τουρκίας η απαιτούμενη αντίδραση και θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως η ''ΤΔΒΚ'' θα υποστηριχθεί από την Τουρκία.

    [19] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΓΔΜ-ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Σκόπια, 4 Μαρτίου 2005 (19:47 UTC+2)

    Στην πάλη κατά του οργανωμένου εγκλήματος η ΠΓΔΜ θα έχει τη βοήθεια του ιταλικού γραφείου καταπολέμησης της μαφίας. Ο εισαγγελέας της Ιταλίας Πιερο Λουίτζι Βινα και ο εισαγγελέας της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Πρτσέφσκι υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας που θα συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Σε ένα χρόνο στην ΠΓΔΜ συνελήφθησαν 270 άτομα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, 40 άτομα για εμπόριο λευκής σαρκός και 690 για κατάχρηση αρμοδιοτήτων.

    [20] ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Σκόπια, 4 Μαρτίου 2005 (19:43 UTC+2)

    Οι πολίτες της ΠΓΔΜ ανησυχούν κυρίως για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια και η διαφθορά σύμφωνα με έκθεση της UNDP. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία δημοσκόπησης της BRIMA-GALUP σε δείγμα 1055 ατόμων, σε διεθνείς εκθέσεις και σε έρευνες ειδικών επιστημόνων.

    Η ανεργία θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 78,5% των ερωτηθέντων, ακολουθεί η φτώχεια για το 48% και τέλος η διαφθορά για το 30%. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι πολίτες θεωρούν πως τα οικονομικά προβλήματα αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρσι το Σεπτέμβριο αλλά τονίζεται ότι νιώθουν πιο ασφαλείς όσον αφορά στις διεθνικές εντάσεις. Σημειώνεται επίσης ότι το 66% των πολιτών παραμένει απογοητευμένο από την διακυβέρνηση της χώρας και το 28,4% ελπίζει σε αλλαγές.

    Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση να δώσει θετικά αποτελέσματα στο μέλλον, δήλωσε ο Φρόντε Μάουρινγκ μόνιμος εκπρόσωπος της UNDP στα Σκόπια. Ανέφερε δε ότι οι πολίτες αναμένουν πολλά από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στις 13 Μαρτίου, που σηματοδοτούν τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες.

    [21] 155 ΠΥΓΜΑΧΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ

    Κατερίνη, 4 Μαρτίου 2005 (14:43 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 45 συλλόγων από όλη την Ελλάδα, θα διεξαχθεί από αύριο, Σάββατο, έως και την Τετάρτη, Μαρτίου, στην Κατερίνη το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων πυγμαχίας. Στους αγώνες έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 155 αθλητές, 141 παίδες και 14 κορασίδες.

    Αύριο, στις 8 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ζύγιση των αθλητών και οι αγώνες θα αρχίσουν στις 5 το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο Κατερίνης.

    [22] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΔΑΝΙΑ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (13:19 UTC+2)

    Είκοσι δύο ποδοσφαιριστές κάλεσε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Σεμερτζίδης, στην Εθνική ομάδα των Παίδων ενόψει των δύο φιλικών αγώνων με τη Δανία (8 και 10 Μαρτίου), στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι οι: Μπουκουβάλας (Παναιτωλικός), Γιάντζης, Ιωαννίδης, Βούρας, Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Σταθόγλου, Μονιάκης (Εργοτέλης), Αργυρίου (ΑΕ Ποντίων), Σιάκκας (Πανσερραϊκός), Πλιάτσικας (Χαϊδάρι), Παπασταθόπουλος (Απόλλων Πεταλιδίου), Λαμπρόπουλος, Μπράβος (Πατραϊκός), Παλιούρας (Μαγνησιακός), Γκέσιος (Ελπίδα Εδεσσας), Γιαντσέλης (Ξάνθη), Πάγκαλης (Παναθηναϊκός), Κουρτζίδης (ΑΕ Κοζάνης), Γκλαβέρης (Αξιός Αξιοχωρίου), Κομβολίδης (Στουτγάρδη), Δαυίδ (Κολονία) και Στόικος (Μπρέσια).

    Για τα δύο φιλικά παιχνίδια με τη Δανία ο κ.Σεμερτζίδης δήλωσε: «Είναι τα τελευταία φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας πριν από τα επίσημα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα τέλη Μαρτίου. Εχουμε καλέσει και πάλι νέα παιδιά από την περιφέρεια και το εξωτερικό. Η ομάδα έδειξε καλά στοιχεία στα τελευταία φιλικά με τη Γαλλία και τα παιδιά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να είναι έτοιμα στις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Είμαστε αισιόδοξοι, αν και το έργο μας στην Αυστρία δεν θα είναι εύκολο».

    [23] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2005 (13:05 UTC+2)

    Ενδιαφέρουσες βαθμολογικά αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ξεχωρίζουν οι μάχες του Ακράτητου με τον Πανηλειακό και του Ολυμπιακού Βόλου/ Κασσάνδρα με τον Λεβαδειακό.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας:

    Σάββατο, 5 Μαρτίου

    20:00 Ακράτητος - Πανηλειακός

    Κυριακή, 6 Μαρτίου

    15:30 Ηλυσιακός Προοδευτική

    15:30 Καλαμάτα Ατρόμητος Αθηνών

    15:30 Κασσάνδρα Λεβαδειακός

    15:30 Λάρισα Απόλλων Αθηνών

    15:30 Εθνικός Αστέρας Παναχαϊκή 2005

    Δευτέρα, 7 Μαρτίου

    17:00 Πανσερραϊκός Καστοριά

    Από το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής δεν θα γίνει το ματς Νίκη Βόλου Ποσειδών Νέων Πόρρων, καθώς οι φιλοξενούμενοι έχουν ήδη υποβιβαστεί στη Γ' εθνική κατηγορία.

    [24] ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ UEFA ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2005 (12:40 UTC+2)

    Σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού στα ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι αποφασισμένη να πάρει η UEFA. Μάλιστα απειλούνται ακόμη και με αποβολή από τα εγχώρια πρωταθλήματα όσες ομάδες έχουν στις τάξεις τους οπαδούς που κάνουν ρατσιστικά σχόλια στη διάρκεια των αγώνων.

    "Δεν υπάρχει μέτρο στην αυστηρότητα των ποινών που θα επιβάλλουμε. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και δεν θα την ανεχτούμε άλλο. Οι ομάδες έχουν συνειδητοποιήσει πως θα τιμωρηθούν όχι μόνο με πρόστιμα, αλλά και με αφαίρεση βαθμών ή τιμωρία της έδρας τους. Αυτό είναι το κόστος που θα πρέπει να πληρώσουν για τις πράξεις μιας μειοψηφίας, την οποία μπορούν λαμβάνοντας κάποια μέτρα να απομονώσουν και να την αποβάλλουν από τα γήπεδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ο. Γκαγιαρντ.

    [25] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 19ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2005 (10:01 UTC+2)

    Αρκετά σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνει η 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, του Άρη με τον Μακεδονικό και του Ηρακλή με τον Πανιώνιο.

    Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν έξι αναμετρήσεις και την Κυριακή μόνο μία, αυτή του Ιωνικού Ν.Φ. Αμαλιάδας κόντρα στην ΑΕΚ. Αναλυτικά το πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις:

    Σάββατο, 5 Μαρτίου

    17:00 Απόλλων Πατρών Μαρούσι

    17:00 Αρης Μακεδονικός (Supersport)

    17:00 Πανελλήνιος ΜΕΝΤ

    18:00 Ολυμπιακός Ολύμπια Λάρισας

    19:00 Ηρακλής Πανιώνιος (ΕΤ1)

    19:00 Παναθηναϊκός ΠΑΟΚ (Supersport)

    Κυριακή, 6 Μαρτίου

    18:30 Ιωνικός Ν.Φ. Αμαλιάδας ΑΕΚ (ET1)

    [26] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Ουάσινγκτον, 4 Μαρτίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα αναφέρει ότι η Συρία πρέπει να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τον Λίβανο μέχρι τον Μάιο για να ανοίξει ο ο δρόμος για δίκαιες εκλογές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Το θέμα που κατά την γνώμη μου είναι σημαντικότερο τώρα είναι η Συρία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τον Λίβανο και εννοώ όλες τις δυνάμεις και ιδιαίτερα την μυστική υπηρεσία", υποστηρίζει στην συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Ποστ".

    Ερωτηθείς αν ο Μπους θέτει τον Μάιο ως καταληκτική ημερομηνία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΛίλαν, απάντησε ότι ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως θέλει η Συρία να αποσυρθεί αμέσως.

    Λιβανική πολιτική πηγή ανέφερε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπάσαρ αλ Άσαντ θα ανακοινώσει αύριο μερική αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από τον Λίβανο.

    [27] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Μόσχα, 4 Μαρτίου 2005 (20:19 UTC+2)

    O Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κίεβο στις 19 Μαρτίου όπου και θα συναντηθεί με τον ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιούστσενκο, ανακοινώθηκε από το ρώσο πρεσβευτή στην Ουκρανία, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ της Ουκρανίας. "Η ημερομηνία της συνάντησης των δύο προέδρων αποφασίστηκε και επιβεβαιώθηκε σήμερα" τόνισε ο Τσερνομίρντιν μετά από συνάντηση που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο.

    [28] Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 4 Μαρτίου 2005 (17:38 UTC+2)

    Στη Γερμανία υπάρχουν παραδοσιακά στενές διασυνδέσεις οικονομίας και πολιτικής. Από την εποχή του Μπίσμαρκ, μέχρι τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, την ναζιστική δικτατορία, τη μεταπολεμική και τη σύγχρονη Γερμανία οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι όπως τράπεζες, ασφάλειες και βιομηχανίες επηρέαζαν ουσιαστικά την πολιτική είτε ως σύμβουλοι, είτε ως πιστωτές του εκάστοτε καθεστώτος ή της εκάστοτε κυβέρνησης.

    Αυτές τις διασυνδέσεις οικονομίας και πολιτικής καταγράφει και σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας Ρούντιγκερ Λίντκε στο βιβλίο του «Σε ποιόν ανήκει η δημοκρατία μας» που φέτος συμπλήρωσε 15 χρόνια έκδοσης. Πόσο ισχυρή είναι η διαπλοκή οικονομίας και πολιτικής στη Γερμανία φαίνεται σύμφωνα με τον συγγραφέα από το γεγονός ότι: "Όλοι οι καγκελάριοι αναζητούσαν πάντα στους μάνατζερ της Deutsche Bank συμβουλές για την δημοσιονομική τους πολιτική. Ασφαλώς η σχέση αυτή επί μονίμου βάσεως δημιουργεί εξαρτήσεις και υπαγορεύσεις εν απορρήτω. Ήταν πάντα έτσι και δεν άλλαξε μέχρι σήμερα επί της ουσίας τίποτε. Ο σημερινός καγκελάριος εξάλλου διακηρύσσει πως είναι 'καγκελάριος της αυτοκινητοβιομηχανίας'. Αυτή και μόνον η δημόσια παραδοχή αποδεικνύει ότι ο Γερμανός καγκελάριος συνδέεται στενά με βιομηχανικά συγκροτήματα, και ειδικά με την Volkswagen, ως πρωην πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας."

    Το βιβλίο του Ρούντιγκερ Λίντκε, αναφέρει η «Ντόϊτσε Βέλε», είναι ένα είδος ετήσιου οδηγού με τα στοιχεία όλων των οικονομικών ομίλων. Αναφέρουμε ορισμένα από τα στοιχεία που καταγράφονται π.χ. για την Volkswagen: ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου είναι το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας με 13,7%. Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι 12μελές με ετήσια αμοιβή 2.156.575 ευρώ και ανάμεσα στα μέλη του είναι ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ομίλου Thyssen-Krupp, ο πρόεδρος των τουριστικών επιχειρήσεων TUI, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομίας της Κάτω Σαξωνίας και ως αντιπρόεδρος μετέχει εκπρόσωπος του συνδικάτου του μετάλλου (IG-METALL). Το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο έχει ετήσια αμοιβή: 13. 835.090 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στην Volkswagen είναι 336.843 και η συνολική αμοιβή τους ετησίως είναι 11.182.000 ευρώ (Wem geh?rt die Republik, S. 420ff).

    Σε εποχές οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης ουδείς αντιλαμβάνεται τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομία. Όταν όμως το κέρδος των οικονομικών κολοσσών διακυβεύεται, τότε η κατάσταση αλλάζει. Οι φοροαπαλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Σρέντερ επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου "Σε ποιόν ανήκει η δημοκρατία μας", τις πιέσεις που ασκούν τα κοντσέρν:

    "Οι φοροαπαλλαγές που έκανε δώρο ο ερυθροπράσινος συνασπισμός στη βιομηχανία, πριν από λίγα χρόνια δεν θα τολμούσε κανείς να τις διανοηθεί. Κι αυτό συνέβη, διότι υπάρχει μόνιμα ο φόβος μήπως εγκαταλείψουν οι οικονομικοί όμιλοι τη χώρα μας και μεταφερθούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, επιδοτήσεις, δάνεια και εγγυήσεις δεν είχαν γίνει ποτέ σε αυτή τη μορφή. Η αντιπολίτευση μάλιστα είναι έτοιμη να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία των μεγαλοβιομηχάνων από την κατάργηση της προστασίας του εργαζόμενου από μενομερή καταγγελία της σύμβασης μέχρι και ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές."

    Ο Ρούντιγκερ Λίντκε εκτιμά ότι οι διασυνδέσεις ορισμένων ομίλων που δρουν στο χώρο της ενημέρωσης με την πολιτική είναι ανησυχητικές, όπως π.χ. η σχέση του πανίσχυρου ομίλου Bertelsmann με τους περισσότερους πολιτικούς:

    "Για τον όμιλο Bertelsmann μπορούμε να υποστηρίξουμε πως επηρεάζει την πολιτική και την κοινωνία μας. Αυτό ασφαλώς δεν είναι μόνον επικίνδυνο. Έχει και τα θετικά του, διότι το ίδρυμα Bertelsmann χρηματοδοτεί έρευνες, τις οποίες καμία γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιδοτήσει. Όμως αναμφίβολα ο Bertelsmann είναι πολύ ισχυρός και είναι εις θέσιν να κινητοποιεί πάντα το πολιτικό του λόμπι, εάν διακυβεύονται τα συμφέροντά του. Π.χ. στο ευρωκοινοβούλιο το λόμπι του Bertelsmann είναι ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος εκπροσωπεί πλήρως τα συμφέροντα του ομίλου."

    Πως είναι δυνατόν ένα βιβλίο τόσο αποκαλυπτικό να μην δέχθηκε πιέσεις στα 15 χρόνια έκδοσής του; Δέχθηκα, παραδέχεται ο συγγραφέας: "Τα πρώτα χρόνια που ήμουν άγνωστος και το βιβλίο καινούργιο στην αγορά οι πιέσεις ήταν πολλές π.χ. στα πλαίσια της συγχώνευσης της Bayerische Vereinsbank με την Hypo- και Wechselbank δέχθηκα απειλές. Προσπάθησαν να με εκφοβήσουν για να διαγράψω ορισμένα σχόλια. Ακόμη μια φορά δέχθηκα ισχυρές πιέσεις, όταν έγραψα για τις εξαγωγές σκόνης γάλακτος της Nestle στον τρίτο κόσμο. Η Nestle μου διαμήνυσε ότι αν διέγραφα αυτές τις 'τρείς σειρές' θα ήταν προς όφελός μου. Είναι όμως παλιές ιστορίες. Στα τελευταία 10 χρόνια οι πιέσεις μειώθηκαν ουσιαστικά."

    Στο μεταξύ το βιβλίο θεωρείται σήμερα ακόμη και από τους οικονομικούς ομίλους χρήσιμο 'εγχειρίδιο εργασίας'.

    [29] ΤΟ ΕΪΤΖ ΑΠΕΙΛΕΙ 90 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

    Νέα Υόρκη, 4 Μαρτίου 2005 (17:31 UTC+2)

    Σχεδόν 90 εκατομμύρια Αφρικανοί μπορεί να μολυνθούν από τον ιό HIV τα επόμενα 20 χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

    Σήμερα περίπου 25 εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν μολυνθεί από το HIV που προκαλεί το AIDS. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τις επόμενες δυο δεκαετίες μπορεί να εμφανισθούν 89 εκατομμύρια νέα κρούσματα στην Αφρική, που θα αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού της ηπείρου.

    Ο ΟΗΕ προτείνει μια νέα εκστρατεία κατά της ασθένειας και κονδύλια που ανέρχονται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της.

    Στην καλύτερη περίπτωση, λένε τα Ηνωμένα Έθνη, η νέα εκστρατεία και τα αυξημένα κονδύλια μπορεί να σώσουν 16 εκατομμύρια ζωές ενώ 43 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα μολυνθούν από το HIV.

    Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών συμπεραίνει ότι αν εκατομμύρια Αφρικανών συνεχίζουν να μολύνονται από το HIV «δεν θα συμβεί επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

    «Θα συμβεί επειδήδεν υπήρξε επαρκής πολιτική βούληση για να αλλάξει η συμπεριφορά σε όλα τα επίπεδακαι να εμποδιστούν οι δυνάμεις που οδηγούν την επιδημία του AIDS στην Αφρική».

    [30] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Βαγδάτη, 4 Μαρτίου 2005 (17:03 UTC+2)

    Η ιρακινή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείται ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, ανέλαβε με ανακοίνωσή της σε ισλαμιστική ιστοσελίδα την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν χθες, κατά του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ, λέγοντας ότι στόχος των επιθέσεων ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Φάλαχ αλ Νάκιμπ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Δύο λιοντάρια της ταξιαρχίας των μαρτύρων" εξαπέλυσαν χθες "δύο μαρτυρικές επιχειρήσεις κατά του υπουργείου Εσωτερικών με στόχο τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, βρισκόταν εντός του κτιρίου, αλλά κατάφερε να διαφύγει", αναφέρεται στην ανακοίνωση της "Οργάνωσης Αλ Κάιντα της Τζιχάντ στη Μεσοποταμία".

    [31] Η ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΓΟΥΑΪΤΡΙΝΤ ΘΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Λονδίνο, 4 Μαρτίου 2005 (17:25 UTC+2)

    Στο Λονδίνο το μουσείο σύγχρονης τέχνης Τέιτ ανέθεσε στη γλύπτρια Ρέιτσελ Γουάιτριντ να διακοσμήσει με ένα έργο της τη γιγαντιαία κεντρική αίθουσα της γκαλερί, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η κ. Γουάιτριντ που απέσπασε το Βραβείο Σύγχρονης Τέχνης το 1993 είναι ο έκτος καλλιτέχνης που καλείται να «γεμίσει» την αχανή «αίθουσα τουρμπίνων» (turbine hall).

    Το μουσείο Τέιτ έχει στεγασθεί σε έναν πρώην υδροηλεκτρικό σταθμό στη νότια όχθη του Τάμεση και η κεντρική αίθουσά του είναι ένας χώρο μήκους 155 μέτρων, πλάτους 35 μέτρων και ύψους 25 μέτρων.

    Το εγχείρημα αποτελεί «τεράστια πρόκληση» είπε η Βρετανίδα καλλιτέχνης, καθώς το έκθεμα θα πρέπει να ξεχωρίζει και να ελκύει τον επισκέπτη.

    Η κ. Γουάιτριντ δεν αποκαλύπτει με τι είδους και ποιών διαστάσεων έργο θα ανταποκριθεί στην αποστολή της, αλλά ελπίζει ότι το δημιούργημά της θα δώσει στους φιλότεχνους μια αίσθηση οικειότητας και πληρότητας, παρά τις τεράστιες διαστάσεις του περιβάλλοντος χώρου.

    Τα προηγούμενα έργα που στεγάσθηκαν στο χώρο αυτό ήταν πάντοτε μεγάλων διαστάσεων, τολμηρής τεχνοτροπίας και εικαστικής έκφρασης.

    Το γλυπτό της θα βρίσκεται στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Τέιτ για πέντε μήνες, αρχίζοντας τον προσεχή Οκτώβριο.

    [32] ΑΛΛΑΓΗ ΣΟΛΙΣΤ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2005 (14:00 UTC+2)

    Η προγραμματισμένη για την Κυριακή 6 Μαρτίου εμφάνιση του πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Δρέσδης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21.00, δεν θα πραγματοποιηθεί για λόγους υγείας του καλλιτέχνη, και στη θέση του θα εμφανιστεί ο καταξιωμένος Ουκρανός Alexey Botvinov, ο οποίος θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 του F. Chopin.

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί και αύριο Σάββατο 5 Μαρτίου, ενώ την ορχήστρα θα συνοδεύει και η βιολονίστρια Mirjam Tscopp (Μύριαμ Τσοπ).

    Η Φιλαρμονική της Δρέσδης δημιουργήθηκε το 1870 και είναι από τα αρχαιότερα μουσικά σύνολα της Ευρώπης. Στη διάρκεια της μακράς ιστορίας της συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες και αρχιμουσικούς όπως οι: Μπραμς, Τσαϊκόφσκι, Ντβόρζακ και Στράους.

    Από το 1934, διετέλεσαν διευθυντές της ορχήστρας οι Paul von Kempen και Carl Schuricht, από το 1945 οι Heinz Bongartz, Horst Fφrster, Kurt Masur, Gόnther Herbig, Herbert Kegel, Jφrg-Peter Weigle και Michel Plasson. Σήμερα είναι μία από τις πιο σπουδαίες ορχήστρες της Γερμανίας. Ο Ισπανός Rafael Frόhbeck de Burgos, είναι από το 2003 ο πρώτος φιλοξενούμενος διευθυντής της ορχήστρας, ενώ ο Kurt Masur είναι ο επίτιμος διευθυντής.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12, 20, 30, 40, 50 και 12 (μαθητικά-φοιτητικά).

    [33] Ο Η.ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2005 (13:09 UTC+2)

    Ένα πρωτότυπο εργαστήρι μαγειρικής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της έκθεσης «Γεύμα στο Τελλόγλειο» στη Θεσσαλονίκη.

    Ο γνωστός σεφ, Ηλίας Μαμαλάκης, θα μαγειρέψει με τα παιδιά από τα Δημιουργικά Εργαστήρια του Τελλόγλειου Ιδρύματος, μετατρέποντας τη μαγειρική τέχνη σε ένα ευχάριστο παιχνίδι αυτενέργειας.

    Το εργαστήρι μαγειρικής έχει τον τίτλο «Πάρτε την ποδιά σας κι ελάτε» και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [34] ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

    Νάουσα, 4 Μαρτίου 2005 (12:59 UTC+2)

    Εντυπωσιακά άνοιξε το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στην πλατεία Καρατάσου η αυλαία των εκδηλώσεων «Νάουσα - Αποκριά 2005» που διοργανώνει ο Δήμος και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας. Το συγκρότημα «Monie & Monie Conniente» με τον Διογένη Δασκάλου, παρουσίασε τη σατυρική μουσική παράσταση «"Fix Me", The new show».

    Το κοινό αψηφώντας το κρύο, κατέκλυσε και από νωρίς τους χώρους γύρω από την κεντρική εξέδρα που στήθηκε στην Πλατεία Καρατάσου, ενώ η ρίψη πυροτεχνημάτων έδωσε πανηγυρικό χρώμα στην έναρξη των 11ήμερων εκδηλώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.

    Κάθε μέρα σε όλη την πόλη θα γίνονται εκδηλώσεις γλεντιού, οι οποίες όπως κάθε χρόνο, ξεχωρίζουν για το παραδοσιακό χρώμα, την αυθεντική διάθεση για διασκέδαση, κέφι και σάτιρα με κύριο στοιχείο τους την αυθόρμητη συμμετοχή των Ναουσαίων αλλά, και των χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, που ήδη έχουν προγραμματίσει την επίσκεψη και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.

    [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ STEFAN MOSES ΣΤΟ GOETHE

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2005 (12:36 UTC+2)

    Εκθεση φωτογραφίας του Stefan Moses με τίτλο "Γερμανικός Βίος" φιλοξενείται στην γκαλερί του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe, και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου, στο πλαίσιο της Φωτοσυγκυρίας 2005, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας του Μονάχου και Θεσσαλονίκης.

    Ο Stefan Moses είναι μία από τις πιο σημαντικές και ισχυρές προσωπικότητες της σύγχρονης γερμανικής φωτογραφίας. Τις τελευταίες δεκαετίες κατάφερε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους να γράψει ιστορία στη φωτογραφία και έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό μέσα από τη συνεργασία του με το περιοδικό Stern.

    Είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της φωτογραφίας πορτραίτου, που έχει μεγάλη παράδοση στη Γερμανία του 20ου αιώνα. Οι ιδέες του Moses συμπυκνώνονται σε θεματικούς κύκλους, τους οποίους προσεγγίζει επί δεκαετίες, δίνοντας έτσι το στίγμα της Γερμανίας ως κοινωνικού και πνευματικού χώρου.

    Η έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα - Παρασκευή τις ώρες 10.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 4 March 2005 - 19:13:59 UTC