Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ- ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [03] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΣΤ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
  • [04] ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ
  • [05] ΧΑΝΙΑ: ΑΠΟ ΚΑΦΕΤΖΗΣ...ΜΠΟΥΚΜΕΪΚΕΡ
  • [06] Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
  • [07] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
  • [08] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • [09] ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [10] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [11] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΡΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [12] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕΣΕΛΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [14] ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ, ΜΠΡΑΧΙΜΙ ΚΑΙ ΜΠΑΛΙΑΓΙ
  • [15] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΑΙ ΙΩΝΙΚΟΣ
  • [16] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Ο ΣΟΛΜΠΕΡΓΚ
  • [17] ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΠΑΟΚ
  • [18] Α1 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 3-0 ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ
  • [20] ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [21] ΤΙΜΕ: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [22] ΙΡΑΚ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [23] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Ο ΠΑΠΑΣ
  • [24] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ
  • [25] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

  • [01] ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2005 (12:58 UTC+2)

    Τα νέα του καθήκοντα ανέλαβε σήμερα, αν και Κυριακή, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ.Παπούλιας το πρωί αναχώρησε από το σπίτι του στα Εξάρχεια για το Προεδρικό Μέγαρο και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η ζωή συνεχίζεται, γραφείο, σπίτι, σπίτι, γραφείο».

    Στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ.Παπούλιας είχε μία πρώτη συνεργασία με τους συνεργάτες, παλιούς και νέους, που θα έχει δίπλα του κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

    Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκαν η σύζυγος, οι δυο κόρες και οι εγγονές του Κάρολου Παπούλια.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ- ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Νέα Υόρκη, 13 Μαρτίου 2005 (13:00 UTC+2)

    Με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, συναντήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές προώθησης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που όπως είπε ο κ.Βαληνάκης θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής και θα επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    «Θέλουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος. Η λύση αυτή θα διευκολύνει τη διμερή μας σχέση με τα Σκόπια, θα διευκολύνει βεβαίως την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, που γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίο, και θα διευκολύνει την πορεία των Σκοπίων προς τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα δείξει την ίδια εποικοδομητική στάση που και εμείς που έχουμε δείξει και ότι θα αντιληφθεί την ανάγκη να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της προοπτική μέσα από το δρόμο της αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Βαληνάκης.

    Ο κ.Νίμιτς εμφανίστηκε συγκρατημένος μετά το τέλος της συνάντησης: «Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ θα συνεχιστούν».

    Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου και θα ολοκληρώσει την επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [03] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΣΤ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2005 (09:15 UTC+2)

    Σε ηλικία 73 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στη Θεσσαλονίκη, από ανακοπή καρδιάς, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 15 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς.

    Ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού, γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 15 ετών άρχισε τις σπουδές του στη Σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια έκανε μαθήματα σύγχρονης μουσικής στην Αθήνα.

    Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι του «Να 'τανε το 21» με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Ακολούθησαν μεγάλες επιτυχίες τραγουδιών όπως «Κάπου νυχτώνει», «Πού 'νε τα χρόνια», «Μην μου θυμώνεις μάτια μου», «Όλα καλά και όλα ωραία», «Το σακάκι μου κι αν στάζει», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς».

    [04] ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι και τη μία το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας θα παραμείνει ανοιχτή η ψαραγορά της Βαρβακείου για την αγορά των Σαρακοστιανών, ενώ στη Θεσσαλονίκη, τα παντοπωλεία, τα κρεοπωλεία και τα οπωρολαχανοπωλεία θα είναι ανοιχτά την Καθαρά Δευτέρα από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

    Η "απόδραση" στην ύπαιθρο για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού αναμένεται να γίνει με σύμμαχο τον καλό καιρό, ενώ η επιστροφή των εκδρομέων αναμένεται να αρχίσει το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, με την Τροχαία να είναι επί ποδός.

    [05] ΧΑΝΙΑ: ΑΠΟ ΚΑΦΕΤΖΗΣ...ΜΠΟΥΚΜΕΪΚΕΡ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Άνδρες της αστυνομίας των Χανίων συνέλαβαν ένα άτομο, με την κατηγορία ότι με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή διενεργούσε παράνομο στοίχημα με ποδοσφαιρικούς αγώνες ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

    Στο σπίτι του συλληφθέντος βρέθηκαν πλήρεις κατάλογοι με τα μικρά ονόματα παικτών, όπου υπήρχαν τα παιχνίδια που στοιχημάτιζαν, τα ποσά, οι αποδόσεις και οι ομάδες. Βρέθηκε, επίσης, το ποσό των 21.925 ευρώ.

    Ο συλληφθείς ήταν ιδιοκτήτης Ιντερνετ-Καφέ, όπου λειτουργούσε παράνομα12 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που είχε μετατρέψει σε "φρουτάκια".

    [06] Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2005 (18:24 UTC+2)

    Τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή γειτονιά τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    «Για τη χώρα μας, η συμμετοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον αποτελεί στρατηγική επιλογή. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μετατροπή των Βαλκανίων σε μία πραγματικά ευρωπαϊκή γειτονιά» επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Βαληνάκης τονίζει ότι πρόκειται για ένα θέμα που χρήζει ενδελεχούς εξέτασης, μέσα από το πρίσμα μιας ευρωπαϊκής προοπτικής, που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα σε άλλο σημείο της περιοχής και δεν θα στηρίζεται σε μια στενά «εγωιστική» προσέγγιση.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι μια επιστροφή στην προ του 1999 κατάσταση, δεν αντιμετωπίζεται ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η ανάγκη διατήρησης του πολυεθνικού χαρακτήρα του Κοσόβου και η ευρωπαϊκή προοπτική αυτού, όσο και της Σερβίας. Διότι, όπως τονίζει ο κ. Βαληνάκης, μία επίλυση του προβλήματος χωρίς το παράλληλο άνοιγμα του ευρωπαϊκού δρόμου για τη Σερβία- Μαυροβούνιο δεν θα συνεισφέρει στη σταθερότητα των Βαλκανίων. «Η περιοχή δεν μπορεί να παραμείνει η "μαύρη τρύπα" της Ευρώπης» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Σημειώνει δε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να συνεργαστούν με τη Χάγη και χαρακτηρίζει ως θετικό βήμα την οικειοθελή παράδοση του τέως πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    [07] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2005 (15:29 UTC+2)

    Ως έναν από τους δημιουργούς που σημάδεψαν με το έργο τους το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς.

    «Ο Σταύρος Κουγιουμτζής υπήρξε ένας από τους δημιουργούς που σημάδεψαν με το έργο τους καθοριστικά το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Η μουσική του, αλλά και το ήθος και ο χαρακτήρας του, θα μείνουν ζωντανά σε όλους όσοι αγαπήσαμε τις μεγάλες επιτυχίες του» τονίζει ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    [08] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2005 (14:40 UTC+2)

    Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού εξαπέλυσε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του στην Αγία Μαρίνα της Ηλιούπολης. Η επίθεση έγινε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η χθεσινή παρουσία του στη Βουλή για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    Ο κ.Χριστόδουλος επέκρινε το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό για τη στάση τους: «Τον θεσμό αυτό της ιερότητας αλλά και της θρησκευτικότητας οφείλουμε να τον τιμούμε, να τον σεβόμαστε και κάθε ένας ο οποίος ούτε σέβεται, ούτε τιμά αυτόν τον θεσμό, δημιουργεί την οδό εκείνη που άγει τους ανθρώπους ως τη ζημιά, άγει τους ανθρώπους εκεί όπου υπάρχει η καταστροφή».

    Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος άφησε αιχμές και για την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία και τα εθνικά θέματα: «Δεν είναι μόνο ότι ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό από τις ελληνικές οικογένειες έχει φτάσει πλέον στα όρια της φτώχιας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες. Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πολλά άλλα ζητήματα και εθνικά ακόμη ζητήματα που έχουν σχέση με την ελευθερία και την ανεξαρτησία αυτού του τόπου».

    Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος εξαπέλυσε επίθεση και κατά των δημοσιογράφων, που όπως είπε με δόσεις κάθε βράδυ προπαγανδίζουν εναντίον της εκκλησίας: «Τι πράγματα είναι αυτά; Επί δύο μήνες κάθε βράδυ δίνονται αυτές οι δόσεις, οι δόσεις της κακοήθειας, οι δόσεις δήθεν των αποκαλύψεων. Να έρθουν να τα καταθέσουν, δεν έρχεται κανένας να καταθέσει τίποτα. Γιατί εκείνο που ενδιαφέρει δεν είναι η κάθαρση, είναι η τηλεθέαση». Σημειώνεται πως ούτε σήμερα ο κ.Χριστόδουλος άφησε τις τηλεοπτικές κάμερες να καταγράψουν το κήρυγμα του.

    [09] ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2005 (11:57 UTC+2)

    Αποφασισμένος να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τομές που απαιτούνται, για να καταστεί η ελληνική οικονομία σύγχρονη και ανταγωνιστική και να ανατρέψει παρωχημένες λογικές και ταμπού δεκαετιών, είναι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

    Παρά την πιθανολογούμενη σκληρή αντίσταση των συντεχνιών, που διαμόρφωσαν κρατούσες νοοτροπίες και κατεστημένους θεσμούς, ο K.Kαραμανλής θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες και ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση της κυβέρνησης για βαθιές αλλαγές μέσα από ειλικρινή διάλογο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η αρχή θα γίνει από τις ΔEKO (OTE, ΔEH, EΛTA κ.ά.), ενώ η πρώτη σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τον Aπρίλιο, με αφορμή τον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση της Oλυμπιακής Aεροπορίας.

    «H εταιρεία θα πωληθεί ή θα κλείσει», τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διαιώνιση λειτουργίας μιας άκρως ζημιογόνου επιχείρησης.

    [10] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 13 Μαρτίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Ομαλά κύλησαν σε γενικές γραμμές οι σημερινές δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, όπου κάλπες στήθηκαν σε 84 δήμους και στην πόλη των Σκοπίων, με συνολικά 379 υποψήφιους να διεκδικούν τη θέση του δημάρχου σε έναν από τους δήμους της χώρας.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα, 8 ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις, το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρη η σημερινή διαδικασία ήταν 30%.

    Προκειμένου να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο, απαιτείται πλειοψηφία του ενός τρίτου των ψήφων. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής στον πρώτο γύρο, στο δεύτερο γύρο περνούν οι δυο πρώτοι σε ψήφους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο, βάσει του αναλογικού μοντέλου.

    Η σημερινή διαδικασία κύλησε ομαλά σε γενικές γραμμές. Υπήρξαν ορισμένες καταγγελίες για μικροεπεισόδια σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, χωρίς, ωστόσο, τα επεισόδια αυτά να πάρουν έκταση.

    [11] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΡΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Ζάγκρεμπ, 13 Μαρτίου 2005 (17:50 UTC+2)

    Η Κροατία δεν συνεργάστηκε πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία για τον εντοπισμό των καταζητούμενων, προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα «Svenska Dagbladet» ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Όλι Ρεν.

    «Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο και άλλους καλά πληροφορημένους οργανισμούς, η Κροατία δεν συνεργάζεται πλήρως προς το παρόν. Η Κροατία επομένως θέλει περισσότερο χρόνο για την εκπλήρωση των κριτηρίων (για ένταξη στην Ε.Ε.)» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

    «(Η Κροατία) θα πρέπει να συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Χάγη, όχι μόνο για έναν συγκεκριμένο στρατηγό (τον Άντε Γκοτόβινα)» τόνισε ο Όλι Ρεν.

    Πρόσθεσε δε ότι συμφωνεί με τα συμπεράσματα της Γενικής Εισαγγελέως της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, ότι η Κροατία προσπάθησε να σαμποτάρει το έργο του Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά τους καταζητούμενους της Χάγης, αλλά παραδέχθηκε πως το Ζάγκρεμπ έχει ενισχύσει τη συνεργασία του με το Διεθνές Δικαστήριο, μετά το Φεβρουάριο, για τον εντοπισμό του στρατηγού Γκοτόβινα.

    [12] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 13 Μαρτίου 2005 (17:29 UTC+2)

    Κανονικά διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, όπου 1.711.293 ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν μέσα από μια λίστα 379 υποψηφίων τους νέους επικεφαλείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους 84 δήμους της χώρας και στην πόλη των Σκοπίων.

    Τα συνολικά 2.976 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα) και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη ψηφοφορία, με εξαίρεση κάποιες αντιδικίες μεταξύ εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και της εφορευτικής επιτροπής σε ορισμένα εκλογικά τμήματα και την έλλειψη καλπών σε άλλα.

    Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) ήταν στο 33%, γεγονός που σημαίνει ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία είναι έγκυρη, αφού το όριο είναι το 30%.

    [13] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕΣΕΛΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Χάγη, 13 Μαρτίου 2005 (17:12 UTC+2)

    Να συλλέξει τα επίσημα εκείνα έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν ότι για όλες τις κατηγορίες που αποδίδονται σε εκείνον ουσιαστικά υπεύθυνος είναι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', κάλεσε τις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος, Βόισλαβ Σέσελι, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σέσελι καταφέρεται εναντίον του Πάπα. Λίγο πριν μεταβεί στη Χάγη, όπου σήμερα κρατείται στις φυλακές του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο Σέσελι είχε προαναγγείλει ότι ο βασικός άξονας της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι ότι ένοχος για όσα συνέβησαν είναι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες διευκρινίσεις.

    Ο Σέσελι είχε τότε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έστειλε ομάδες εθελοντών στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη το 1992 και το 1993 για να κάνουν εγκλήματα σε βάρος του μη σερβικού πληθυσμού της περιοχής, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα την ευθύνη στον δολοφονηθέντα ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Τζίντζιτς, και στον ηγέτη του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς.

    [14] ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ, ΜΠΡΑΧΙΜΙ ΚΑΙ ΜΠΑΛΙΑΓΙ

    Χάγη, 13 Μαρτίου 2005 (16:55 UTC+2)

    Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα εμφανιστούν αύριο το πρωί ο τέως πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, και άλλα δυο μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου», οι Λιάχι Μπραχίμι και Ιντρίζ Μπαλιάγι.

    Το κατηγορητήριο κατά των τριών ανδρών δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα. Ο Ραμούς Χαραντινάι κατηγορείται για 17 περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας- μεταξύ των οποίων διώξεις, απάνθρωπες πράξεις, εκτοπίσεις, φυλακίσεις, δολοφονίες και βιασμούς- και για 20 περιπτώσεις παραβίασης του εθιμικού δικαίου του πολέμου.

    Οι Μπραχίμι και Μπαλιάγι κατηγορούνται για 16 περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας- διώξεις, εκτοπίσεις, φυλακίσεις, δολοφονίες, βιασμούς- και για 19 περιπτώσεις παραβίασης του εθιμικού δικαίου του πολέμου.

    Και οι τρεις κατηγορούνται, επίσης, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

    Όλες οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο από την 1η Μαρτίου το 1998 έως και την 30η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας και είχαν ως στόχο Σέρβους ή μέλη της αλβανικής και των άλλων εθνοτικών ομάδων της επαρχίας, από τις περιοχές της Δετσάνης, του Πετς, της Ντιακόβιτσα, του Ιστόκ και του Κλίνε, που είτε θεωρούνταν συνεργάτες των Σέρβων είτε δεν συνεργάζονταν με τον ΑΣΚ.

    [15] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΚΑΙ ΙΩΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το παιχνίδι μεταξύ της Καλλιθέας και του Ιωνικού στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Α' εθνικής.

    Οι καλές φάσεις ήταν ελάχιστες και το θέαμα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες ήταν κακό. Ο Ιωνικός βρέθηκε κοντά στο γκολ με τον Μακόρ στο 14' και στο 38', ενώ η Καλλιθέα απείλησε μόνο στο 41' με τον Αλεξανδρή.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κάκος του συνδέσμου Κέρκυρας. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Καρατζάς, Ντραγκίσεβιτς, Τελκίνσκι και Κοϊμπρα

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Μπαρτζώκας, Αγγελόπουλος, Κουλακιώτης, Τελκίνσκι, Νταμπρόφσκι (79' Κουτσοσπύρος), Κυριάκος, Ντραγκίσεβιτς, Πέτκοβιτς (61' Σαββίδης), Καρατζάς, Τσίγκας, Αλεξανδρής.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Οφρυδόπουλος, Ισά, Νατσούρας (81' Ντα Κόστα), Κινγκ, Μακόρ (76' Γκούτμαν), Λετιέρι, Τσιμπλίδης, Κοΐμπρα, Γαβριλόπουλος, Ουκάρ.

    [16] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Ο ΣΟΛΜΠΕΡΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Ο Νορβηγός Πέτερ Σόλμπεργκ με Σουμπαρού Ιμπρέζα ήταν ο νικητής στο ράλι του Μεξικού. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Φινλανδός Μάρκους Γκρόνχολμ με Πεζό και την τρίτη ο Εσθονός Μάρκο Μάρτιν.

    Οι 10 πρώτοι του ράλι Μεξικού είναι:

    1. Πέτερ Σόλμπεργκ (Νορβηγία/Σουμπαρού) 3ωρ.41:06.2

    2. Μάρκους Γκρόνχολμ (Φινλανδία/Πεζό) +34.5

    3. Μάρκο Μάρτιν (Εσθονία/Πεζό) +1:38.3

    4. Σεμπαστιάν Λεμπ (Γαλλία/Σιτροέν) +3:51.1

    5. Χάρι Ροβάνπερα (Φινλανδία/Μιτσουμπίσι) +3:58.1

    6. Τόνι Γκαρντεμάιστερ (Φινλανδία/Φορντ) +4:05.6

    7. Αντονι Βάρμπολντ (Γερμανία/Φορντ) +6:01.0

    8. Ζιλ Πανιζί (Γαλλία/Μιτσουμπίσι) +6:01.7

    9. Αρμιν Σβαρτς (Γερμανία/Σκόντα) +8:05.3

    10. Φρανσουά Ντιβάλ (Βέλγιο/Σιτροέν) +16:14.2

    Η βαθμολογία των οδηγών μετά από 3 αγώνες:

    1. Π.Σόλμπεργκ (Νορβηγία) 20β.

    2. Μάρτιν (Εσθονία) 19

    3. Γκαρντεμάιστερ (Φινλανδία) 17

    4. Λεμπ (Γαλλία) 15

    5. Γκρόνχολμ (Φινλανδία) 12

    6. Ροβάνπερα (Φινλανδία) 11.

    [17] ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 1-0 στο Ηράκλειο πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης στο 52' με καρφωτή κεφαλιά.

    Το παιχνίδι ήταν καλό και είχε πολλές φάσεις που ζέστανε τις κερκίδες. Ο Εργοτέλης έχασε κλασικές ευκαιρίες με τους Σιλά στο 2', Ογκουνσότο στο 6' και στο 13', ενώ ο ΠΑΟΚ είχε και αυτός καλές ευκαιρίες με τους Σαλπιγγίδη στο 8' και στο 15', Μίετσελ στο 21' και Ζωγραφάκη στο 40'.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Ταπατζάς του συνδέσμου Θράκης. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Φαλέμι, Σιλά και Χασιώτης

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Χανιωτάκης, Αργυράκης, Οικονομάκης, Φιλέκοβιτς, Φαλέμι (58' Μασιμπούκο), Σουτζής, Σλίχτινγκ, Σιλά (85' Πάρβου), Βοσκαρίδης, Ογκουνσότο, Άντο.

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Χασιώτης, Ουντέζε, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Σπάσιτς (55' Φουτσίνι), Ζωγραφάκης, Μαλαδένης (75' Ανδράλας), Μέγκαχεντ (81' Καρυπίδης), Σαλπιγγίδης, Μίετσελ.

    [18] Α1 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 3-0 ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Με νίκη του Φιλαθλητικού σε βάρος της ομάδας των Βριλησσίων (3-0 σετ) ολοκληρώθηκε η 22η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 γυναικών. Ετσι μετά από αυτή τη νίκη η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέλαβε την 2η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.

    Τα αποτελέσματα και τα ζευγάρια στα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, έχουν ως εξής:

    Παναθηναϊκός-Σίρις 3-0 (25-15, 25-20, 25-21)

    Μαρκόπουλο-Λάρισα 3-0 (25-17, 25-8, 25-17)

    Απολλώνιος-Ηρακλής 3-0 (25-21, 25-17, 25-15)

    Βύρωνας-Πανελλήνιος 1-3 (25-21, 19-25, 16-25, 14-25)

    Αρης-Ολυμπιακός 3-0 (25-21, 25-13, 25-14)

    Φιλαθλητικός-Βριλήσσια 3-0 (25-14, 25-20, 25-21)

    Η τελική βαθμολογία

    1. Παναθηναϊκός 63

    2. Φιλαθλητικός 54

    3. Απολλώνιος 53

    4. Πανελλήνιος 50

    5. Μαρκόπουλο 38

    6. Βριλήσσια 29

    7. Σίρις Σερρών 29

    8. Άρης 24

    9. Ηρακλής 24

    10. Ολυμπιακός 17

    11. Βύρωνας 14

    12. Λάρισα 1

    Τα ζευγάρια των πλέι οφ

    Παναθηναϊκός-Αρης

    Φιλαθλητικός-Σίρις Σερρών

    Απολλώνιος-Βριλλήσια

    Πανελλήνιος-Μαρκόπουλο

    Οι ομάδες που αναφέρονται πρώτες έχουν το πλεονέκτημα της έδρας

    Τα ζευγάρια των πλέι άουτ

    Ηρακλής-Λάρισα

    Ολυμπιακός-Βύρωνας.

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2005 (19:23 UTC+2)

    Εύκολη νίκη με 93-67 στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών πέτυχε η ΑΕΚ. Επικράτησε εύκολα του Πανελληνίου στο κλειστό του Γαλατσίου και πέρασε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, εκμεταλλευόμενη την ήττα του Πανιωνίου από τον ΠΑΟ. Αντίθετα η ομάδα της Κυψέλης παρέμεινε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.

    Τα δεκάλεπτα: 20-24, 40-39, 59-55, 93-67

    ΑΕΚ: Λόλις 11, Νικολαϊδης, Ζήσης 14 (2), Πελεκάνος 9 (1), Κους 3 (1), Χατζής 15 (2), Νίτσεβιτς 2, Γλυνιαδάκης 2, Παπανικολάου 2, Μαγκουνής 2, Μπουρούσης 24 (1), Μπέιλι 9 (2)

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Στρούλενς 7, Κανταρτζής 5, Τσάπιν 2, Κράσιτς, Σακελλαρίου, Μποζίκας, Μασλαρινός 11 (1), Τσόπης, Μπέριτς 21 (2), Τρεντ 19, Τσαμάτος 2

    [20] ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Ρώμη, 13 Μαρτίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Μία γυναίκα και ένα 6χρονο κορίτσι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας σε εκκλησία της Μότα ντι Λιβέντζα, στην περιοχή Φριούλ της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η έκρηξη σημειώθηκε από παγιδευμένη με εκρηκτικά λαμπάδα την οποία άναψε η 45χρονη γυναίκα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η ίδια και το 6χρονο κοριτσάκι, στο οποίο χρειάστηκε, μάλιστα, να γίνει δύσκολη επέμβαση από τους γιατρούς, για την επανασυγκόλληση τριών δαχτύλων.

    Οι Αρχές εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται ο λεγόμενος Ιταλός Unabomber, στο οποίο αποδίδονται περίπου 30 επιθέσεις από το 1994 έως σήμερα.

    [21] ΤΙΜΕ: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Ουάσιγκτον, 13 Μαρτίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Επιθέσεις σε «εύκολους στόχους», όπως για παράδειγμα θέατρα, εστιατόρια και σχολεία, φέρεται να σχεδιάζει ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το αμερικανικό περιοδικό Time, επικαλούμενο δηλώσεις πρώην στενού συνεργάτη του στενού συνεργάτη της «αλ Κάιντα».

    Οι δηλώσεις αυτές, υπό τη μορφή σημειώματος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Time, περίπου δυο εβδομάδες μετά την επιβεβαίωση από αξιωματούχους της υπηρεσίας ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν έστειλε μήνυμα στον Ζαρκάουι, ζητώντας του να προχωρήσει σε επιθέσεις εντός της αμερικανικής επικράτειας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ζαρκάουι έχει μάλιστα μελετήσει το ενδεχόμενο να μπει ο ίδιος στις ΗΠΑ από το Μεξικό, αφού εξασφαλίσει πρώτα βίζα για Ονδούρες.

    Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επικηρύξει τον Ζαρκάουι με το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων.

    [22] ΙΡΑΚ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Βαγδάτη, 13 Μαρτίου 2005 (20:04 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ρουές Σουέις, δήλωσε την Κυριακή ότι οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ της σιιτικής συμμαχίας που επικράτησε στις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου και του δεύτερου κουρδικού μπλοκ θα συνεχιστούν, μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου της χώρας, την προσεχή Τετάρτη.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι δυο πλευρές απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος σε δυο βασικά ζητήματα, αυτά της διανομής των χαρτοφυλακίων των διαφόρων υπουργείων και της επέκτασης της αυτονομίας των Κούρδων, στο βορρά.

    [23] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Ο ΠΑΠΑΣ

    Ρώμη, 13 Μαρτίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Μετά από 18 ημέρες νοσηλείας στην κλινική Τζεμέλι της Ρώμης, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' πήρε, σήμερα, εξιτήριο και επέστρεψε στο Βατικανό.

    Ο 84χρονος Ποντίφικας, φανερά καταβεβλημένος από την τελευταία περιπέτεια με την υγεία του, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο, με τη βοήθεια των συνεργατών του και στη συνέχεια στράφηκε προς το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο και ευλόγησε από το παράθυρο, κάνοντας το σημείο του σταυρού.

    [24] ΛΙΒΑΝΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ

    Βηρυτός, 13 Μαρτίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Χεζμπολάχ και κατέκλυσαν τους δρόμους της Ναμπατίγια, στο Λίβανο, διαδηλώνοντας κατά της ξένης ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας.

    «Έξω η Αμερική» φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος στη Ναμπατίγια, ενώ στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές κυριαρχούσαν συνθήματα, όπως «όχι στην ξένη ανάμειξη», «θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».

    Τη σημερινή διαδήλωση διοργάνωσε η Χεζμπολάχ σε συνεργασία με το σιιτικό κόμμα Άμαλ (Ελπίδα).

    Πρόκειται για τη δεύτερη διαδήλωση σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας που διοργανώνει η Χεζμπολάχ. Την περασμένη Τρίτη, χιλιάδες κάτοικοι της Βηρυτού διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, μετά από κάλεσμα και πάλι της Χεζμπολάχ.

    [25] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2005 (12:19 UTC+2)

    Συναυλία με έργα για τρίο της κλασικής και ρομαντικής εποχής θα δοθεί την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Η Ειρήνη Μαύρου (πιάνο), η Πόπη Μυλαράκη (βιολί) και ο Χρήστος Γρίμπας (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν έργα των Μπετόβεν, Ραχμάνινοφ και Μέντελσον Μπαρτόλντι. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 13 March 2005 - 19:13:52 UTC