Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] K.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ"
  • [02] ΜΕΙΩΣΗ "ΨΑΛΙΔΑΣ" ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ
  • [03] ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ
  • [04] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [05] ΕΠΤΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΗΣΤΕΙΩΝ ΕΞΙΧΝΙΑΣΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] 15ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΕ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ
  • [07] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤ.ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ
  • [09] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [10] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΚΕΛ ΚΑΤΑ ΔΗΣΥ
  • [11] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [12] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ
  • [13] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΚΟ
  • [14] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖ.ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
  • [15] ΔΗΛΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΡ.ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΟΥΝΤ
  • [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Β.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ
  • [17] ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [18] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΤΖΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ
  • [19] ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ
  • [20] ΤΖ. ΜΠΟΥΣ: "Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
  • [21] ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ
  • [22] ΔΟΚΙΜΗ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [23] ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
  • [24] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [25] ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"
  • [26] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [27] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΡΙΑΡΑ" ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [28] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  • [01] K.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ"

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2005 (13:02 UTC+2)

    Τη βούληση της κυβέρνησης να πατάξει τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ, ενώ επισήμανε ότι το 2005 θα είναι χρονιά αλλαγών στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της υγείας και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τηρεί στο θέμα του βασικού μετόχου.

    Η ομιλίας του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι. Πριν από ένα χρόνο οι πολίτες επέλεξαν πολιτική αλλαγή. Επέλεξαν επανίδρυση του κράτους, νοικοκύρεμα στην οικονομία, νέα αναπτυξιακή πολιτική, σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Επέλεξαν ταυτόχρονα νέα πολιτική πρακτική. Απαλλαγμένη από τις νοοτροπίες και τα κατάλοιπα των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος. Οι πολίτες μας ανέθεσαν την ευθύνη να προχωρήσουμε στο σχέδιο, να προχωρήσουμε στο όραμά μας για την Ελλάδα του μέλλοντος, για την Ελλάδα του αύριο. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ξεκινήσαμε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο της δημιουργίας, της σύνθεσης, της προσφοράς, της προόδου. Στο χρόνο που πέρασε, χειριστήκαμε, με μεγάλη επιτυχία, κρίσιμες εθνικές υποθέσεις. Αντιμετωπίσαμε σοβαρές εκκρεμότητες, σε όλους τους τομείς. Δώσαμε λύσεις σε προβλήματα που διαιωνίζονταν και διογκώνονταν, χρόνο με το χρόνο. Προετοιμάσαμε σημαντικό έργο, που ξεδιπλώνεται τώρα, με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς.

    Tο 2004 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Πατρίδα μας. Ήταν χρονιά: των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, της ευρωπαϊκής διεύρυνσης της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., της μετάβασης από το παλιό στο καινούριο. Το 2005 είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων: Στις δομές του Κράτους. Στην Οικονομία. Στην Παιδεία. Στην Υγεία. Στους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Εφαρμόζουμε, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, το πρόγραμμά που επέλεξαν οι πολίτες. Ακολουθούμε σταθερά τη στρατηγική που δεσμευτήκαμε προεκλογικά.

    Σε ό,τι αφορά τη Παιδεία: Σας θυμίζω ότι ήταν πάντα πρώτη μας προτεραιότητα. Πρότεινα και έχουμε ξεκινήσει εθνικό διάλογο, με στόχο τη σύνθεση απόψεων και τη συνένωση των προσπαθειών όλων των πολιτικών δυνάμεων και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε, σήμερα, και όχι αύριο, το σχολείο του μέλλοντος. Να διαμορφώσουμε ένα μακρόπνοο σύστημα εκπαίδευσης, που δεν θα αλλάζει, ούτε από Υπουργό σε Υπουργό, ούτε από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση. Να συνδέσουμε την εκπαίδευση με τη παραγωγή και την αγορά εργασίας, ώστε να μην παράγουμε άνεργους πτυχιούχους. Πρότασή μας είναι η συνεννόηση και η δημιουργική συμμετοχή όλων. Γιατί η Παιδεία είναι εθνικό κεφάλαιο. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την Παιδεία. Είναι η γέφυρα για ένα πιο δίκαιο μέλλον. Είναι μοχλός για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Και ελπίζω, κάποια φαινόμενα στείρας άρνησης και στενόκαρδης αντίληψης, να ξεπεραστούν, γιατί χρωστάμε στους νέους μας μια καλύτερη Παιδεία και εμείς είμαστε αποφασισμένοι αυτό το εθνικό καθήκον να το κάνουμε πράξη.

    Φίλες και φίλοι,

    Προχωρούμε, με σίγουρα και σταθερά βήματα, στη στρατηγική επιλογής μας για την επανίδρυση του Κράτους. Δρομολογήσαμε την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων. Αντιμετωπίσαμε άμεσα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προωθήσαμε και προωθούμε αποτελεσματικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

    Οι δημόσιες υπηρεσίες υποχρεούνται, ήδη, να συγκεντρώνουν μια σειρά πιστοποιητικά που, έως χτες, ήταν αναγκασμένοι να τα ψάχνουν οι πολίτες. Υποχρεούνται, ταυτόχρονα, να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών, μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Τα ΚΕΠ μετεξελίσσονται σταδιακά σε υπηρεσίες «μιας στάσης».

    Όλα τα υπουργεία αναπτύσσουν παράλληλες προσπάθειες, για να φτιάξουμε, επιτέλους, ένα σύγχρονο κράτος: Ικανό να στηρίζει την επιχειρηματικότητα του Έλληνα και την ανάπτυξη σ' ολόκληρη τη Χώρα. Ικανό να παρέχει στους πολίτες τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Ιδίως, μάλιστα, στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, της Ασφάλειας για τη ζωή και την περιουσία τους.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Αγαπητοί φίλοι, Κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθειά μας για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθειά μας για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, κρίσιμο στοιχείο για μια πραγματικά ισχυρή οικονομία, είναι η αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Φαινόμενα που γιγαντώθηκαν επικίνδυνα, στα χρόνια που πέρασαν.

    Οι διαπιστώσεις των πολιτών είναι κοινές: Η διαφθορά, οι διαπλεκόμενες συναλλαγές, συνεπάγονται τεράστιο κόστος για την Οικονομία, υπονομεύουν την ανάπτυξη, πλήττουν τη δημοκρατική λειτουργία, είναι βάρος για κάθε πολίτη χωριστά. Η Οικονομία, η Κοινωνία και η Δημοκρατία, απαιτούν σεβασμό στο χρήμα, στους κόπους του φορολογούμενου πολίτη, απαιτούν διαφάνεια παντού, απαιτούν γενναιότητα και τόλμη.

    Δεσμευτήκαμε στους πολίτες να παραμερίσουμε το γκρίζο της διαφθοράς. Δεσμευτήκαμε να διαμορφώσουμε κανόνες κοινούς για όλους. Δεσμευτήκαμε να ενισχύσουμε την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Και αυτά που δεσμευτήκαμε δεν τα εγκαταλείπουμε. Καταργούμε τους νόμους της διαπλοκής. Προωθούμε μέτρα που βάζουν φραγμό στην κακοδιαχείριση και τη σπατάλη.

    Στηρίζουμε τους θεσμούς, ώστε να ανταποκρίνονται με διαφάνεια στην αποστολή τους. Θωρακίζουμε θεσμικά την Πολιτεία. Ανταποκρινόμαστε στο χρέος μας προς τη Δημοκρατία και το συλλογικό συμφέρον.

    Και όμως! Κάποιοι επιλέγουν την υπονόμευση! Είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι, ενώ ψηφίσαμε μαζί με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τη συνταγματική ρύθμιση για το «βασικό μέτοχο», σήμερα, εμείς την υπερασπιζόμαστε και εκείνοι την υπονομεύουν. Εμείς παλεύουμε για τη διαφάνεια και εκείνοι εγκαταλείπουν αυτά που δεσμεύτηκαν. Εμφανίζονται, μάλιστα, και σαν κατήγοροι! Έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι, όποιοι υπερασπίζονται τη συνταγματική τάξη, δεν ενισχύουν το κύρος της Χώρας! Προσποιούνται πως ξέχασαν τι συνέβαινε στη Χώρα μας, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Επιτέλους, όμως!

    Με ποιούς συμμαχούν; Τί επιδιώκουν; Τί υπερασπίζονται; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα.

    Έβλαπταν ή δεν έβλαπταν το κύρος της Χώρας οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά και η προνομιακή μεταχείριση επιχειρηματιών σε βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού;

    Έβλαπτε ή δεν έβλαπτε το κύρος της Χώρας η εκτεταμένη διαφθορά, που δεν άφηνε επιχειρηματίες του εξωτερικού να επενδύσουν ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ, στην Ελλάδα;

    Έβλαπτε ή δεν έβλαπτε το κύρος της Χώρας μας το καθεστώς αδιαφάνειας που επικρατούσε σε διαγωνισμούς και αναθέσεις δημόσιων έργων;

    Έβλαπτε ή δεν έβλαπτε το κύρος της Χώρας το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατασσόταν ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη διαφθορά;

    Έβλαπτε ή δεν έβλαπτε το κύρος της Χώρας η γκρίζα λογιστική και τα κρυφά ελλείμματα που συσσωρεύονταν για χρόνια;

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Αγαπητοί φίλοι, Ένα μόνο θα προσθέσω: Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συνεχιστεί η ασυδοσία της διαπλοκής. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για τη διαφάνεια. Είναι αγώνας για το συλλογικό συμφέρον. Είναι αγώνας που αφορά τον κάθε πολίτη. Είναι αγώνας για την ουσία της Δημοκρατίας. Και τον αγώνα αυτόν θα τον κερδίσουμε. Οι δυσκολίες τονώνουν την αποφασιστικότητά μας. Νικητές στη σύγκρουση με τη διαφθορά, νικητές στη σύγκρουση με την ασυδοσία και την υποκρισία, θα είναι οι πολίτες. Αυταπάτες ας μην υπάρχουν σε κανένα.

    Φίλες και φίλοι, Σε ό,τι αφορά την Οικονομία είπαμε την αλήθεια και αναλάβαμε μια δύσκολη προσπάθεια. Όλοι οι πολίτες ξέρουν πια ότι είναι δύσκολη η κατάσταση που μας κληροδότησε το παρελθόν. Είναι τεράστια τα χρέη. Είναι μεγάλα τα ελλείμματα. Είναι πρόβλημα η απουσία βασικών διαρθρωτικών αλλαγών. Έχουμε τώρα μπροστά μας ένα διπλό και δύσκολο στοίχημα.

    Αφενός να πετύχουμε δημοσιονομική εξυγίανση και προσαρμογή στα όρια που επιβάλλει η Ε.Ε., χωρίς να μεταφέρουμε τα βάρη στους πολίτες. Και, αφετέρου να διασφαλίσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική.

    Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να πετύχουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στην Οικονομία τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της. Εφαρμόζουμε σχέδιο ευθύνης και προοπτικής. Σχέδιο που επιτρέπει σε κάθε πολίτη χωριστά να αισθάνεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο μέλλον. Ακολουθούμε ...

    το δρόμο του νοικοκυρέματος,

    το δρόμο της δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης,

    το δρόμο που εγγυάται νέα προοπτική στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

    Κηρύξαμε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας, και σηματοδοτήσαμε μια νέα προσπάθεια, με στόχο να γίνει η Χώρα μας ανταγωνιστική στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Οικονομίας μας.

    Ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε το νέο φορολογικό νόμο.

    Ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο.

    Δημιουργήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

    Αναθεωρήσαμε τα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ, και αυξήσαμε σημαντικά (σχεδόν διπλασιάσαμε, σ' ένα χρόνο) την απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων.

    Προωθούμε άμεσα την απελευθέρωση των αγορών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

    Προχωρούμε, στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για το εμπόριο του αύριο.

    Θεσπίζουμε ενιαίο και διαφανές νομικό πλαίσιο για τα συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.

    Διαμορφώσαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες των δημόσιων έργων και προωθούμε συμβάσεις παραχώρησης για έξι μεγάλους οδικούς άξονες.

    Ενεργοποιήσαμε τις διαδικασίες για την εκπόνηση ολοκληρωμένου εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τη χρήση γης.

    Προωθούμε έργα πνοής σ' ολόκληρη την Ελληνική περιφέρεια.

    Προετοιμάζουμε, με ευθύνη και γνώμονα το συλλογικό συμφέρον, μια νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων- μετοχοποιήσεων αποκρατικοποιήσεων, που στόχο έχει:

    την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου,

    τη μείωση του δημόσιου χρέους, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Αγαπητοί φίλοι,

    Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια καθυστερήσεων. Πρέπει να πάμε μπροστά. Και για να πάμε μπροστά χρειάζονται αλλαγές. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Με διάλογο, βέβαια. Με συνεννόηση. Με μεταβατικές περιόδους, όπου χρειάζεται. Με σεβασμό στα θεμελιωμένα δικαιώματα. Χωρίς αιφνιδιασμούς! Είναι δεδομένα αυτά. Δεν μπορεί, όμως, να λέγεται από κανέναν «ότι δεν θα αλλάξει τίποτε». Δεν μπορεί να λέει κανείς ότι «έτσι έμαθε τα πράγματα» και δεν δέχεται, ούτε να αλλάξουν, ούτε καν να συζητήσει. Η λογική της στασιμότητας και της συντήρησης κατάντησε την Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης. Μ' αυτή τη λογική, όποια ταμπέλα κι αν χρησιμοποιεί, δεν στεκόμαστε, ούτε στον Κόσμο, ούτε στην Ευρώπη. Μ' αυτή τη λογική των στερεότυπων και συντηρητικών αντιλήψεων δεν υπάρχει πρόοδος. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι, να εργαστούμε για την πρόοδο, να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που οδηγούν στην ανάπτυξη, να πάμε τη Χώρα και την Κοινωνία μπροστά. Η ανάπτυξη, για μας, δεν είναι παιχνίδι αριθμών για τους λίγους. Είναι θέσεις δουλειάς. Είναι μοχλός για την αντιμετώπιση των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων. Είναι αύξηση του παραγόμενου προϊόντος, αλλά και του κοινωνικού μερίσματος.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Αυτή την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών, των τολμηρών μεταρρυθμίσεων, προωθούμε με συνέπεια, με αποφασιστικότητα, με ακόμα πιο γρήγορα βήματα. Αυτό μπορεί να ενοχλεί κάποιους, να δημιουργεί δυσαρέσκειες. Ο στόχος όμως είναι μεγάλος. Και το χρέος μας είναι βαρύ. Να αλλάξουμε τη μοίρα της πατρίδας μας. Να την απαλλάξουμε, επιτέλους, από τη μιζέρια, την κακομοιριά, την μετριότητα. Να της δώσουμε τα φτερά που της αξίζουν. Επιτέλους, να δώσουμε πραγματικά περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά της Ελλάδος.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Ολοι οι Έλληνες έχουμε ένα όραμα για την Πατρίδα μας. Θέλουμε μια Ελλάδα δυναμική και περήφανη. Θέλουμε μια κοινωνία πιο ισχυρή, πιο συνεκτική και πιο δίκαιη. Θέλουμε σταθερά καλύτερη ζωή, για όλους, σε όλη την Ελλάδα. Βάση στην οποία στηριζόμαστε για να κάνουμε πράξη το όραμα αυτό είναι η Ενωμένη Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί, από ουραγός, να βρεθεί στην ομάδα των πρωτοπόρων. Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπηρετεί τα καλύτερα συμφέροντα της Χώρας και των πολιτών. Μ' αυτή ακριβώς την πεποίθηση υπογράψαμε, (τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρώμη) την πρώτη ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Κάναμε ένα ιστορικό βήμα στο δρόμο του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Και το βήμα αυτό, θα ολοκληρωθεί, από την πλευρά μας, με την κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, από τη Βουλή. Ακολουθούμε (και σε αυτή την περίπτωση) τη συνταγματική πρακτική, που ακολουθήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Την πρακτική που εφαρμόζουμε σταθερά από τότε που μια άλλη Κυβέρνηση (η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή) έφερνε για κύρωση το μεγαλύτερο ιστορικό επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας: την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ακολουθούμε την πρακτική που είχε προβλεφθεί από το Σύνταγμα του 1975 και εφαρμόστηκε σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα: στην Ενιαία Πράξη, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη Συνθήκη του Άμστερνταμ.

    Την πρακτική που αναδεικνύεται και υποδεικνύεται σήμερα, όσο ποτέ στο παρελθόν, από την ερμηνευτική δήλωση, που προστέθηκε (και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία) στο άρθρο 28 του Συντάγματος, κατά την τελευταία αναθεώρησή του. Ασκήσεις αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση δεν χρειάζεται ο Τόπος. Εκείνο που χρειάζεται είναι ουσιαστική συζήτηση για την πορεία μας στην Ευρώπη. Εκείνο που χρειάζεται είναι να στείλουμε παντού ένα ισχυρό μήνυμα:

    Το μήνυμα ότι η Ελλάδα άλλαξε το βηματισμό της.

    Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία.

    Αυτό είναι το μήνυμα που μετάφερα στις συζητήσεις μου με τους ηγέτες των χωρών της Ένωσης και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα κάνω και στις συναντήσεις που προγραμματίζω για το επόμενο διάστημα.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Για μια ακόμη φορά θέλω να υπογραμμίσω ότι οι Έλληνες επενδύουμε στην προσπάθεια να γίνει ολόκληρη η περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου μια γειτονιά ανάπτυξης και ευημερίας, για τους λαούς της. Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή μας. Επιλογή ευθύνης, ειρήνης και προόδου.

    Επιδιώκουμε διαρκώς στενότερες σχέσεις, διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, με όλους τους λαούς της περιοχής μας.

    Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, με την πεποίθηση ότι η πορεία τους προς την Ε.Ε. είναι καταλύτης για την εμπέδωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης σ' ολόκληρη την περιοχή.

    Στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, με την πεποίθηση ότι στο δρόμο αυτό, η γειτονική χώρα μπορεί να λειτουργεί προς όφελος όλων. Και του λαού της και των γειτόνων της. Ο δρόμος, όμως, αυτός εξαρτάται, πρώτ' απ' όλα, από την ίδια. Εξαρτάται από την ανταπόκρισή της στα θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια και τις προϋποθέσεις, που τίθενται κάθε φορά, για κάθε επόμενο βήμα της. Και αυτό, με την υπεύθυνη πολιτική μας, έγινε απόλυτα σαφές στα συμπεράσματα της 17ης Δεκεμβρίου.

    Οι Έλληνες επιθυμούμε, περισσότερο από κάθε άλλο, την επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Επιδιώκουμε σταθερά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προσβλέπουμε σε αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας.

    Θέλω, μάλιστα, να υπογραμμίσω ότι ελπίζω σε μια δημιουργική συζήτηση, με τον Τούρκο ομόλογό μου, τις επόμενες ημέρες. Και βέβαια είναι αυτονόητο πως αναμένουμε, το ταχύτερο δυνατό, την ανταπόκριση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που ανέλαβε για το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Συνεργασίας.

    Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω, την ισχυρή μεσογειακή διάσταση της εξωτερικής πολιτικής μας, όπως σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψή μου, πριν από μερικούς μήνες, στην Αίγυπτο. Υποστηρίζουμε την ανανέωση των ειρηνευτικών προσπαθειών για την επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος, και τη διαμόρφωση συνθηκών που να εγγυώνται, τόσο την ασφάλεια του Ισραήλ, όσο και την ασφάλεια των Παλαιστινίων, σ' ένα δικό τους κράτος.

    Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της περιοχής μας, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκα, και ειδικότερα το θέμα του Κοσσυφοπεδίου -ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα - είναι προφανές ότι αναγνωρίζεται ο αξιόπιστος και εποικοδομητικός ρόλος μας από όλους: Και από την Ε.Ε. και από τις Η.Π.Α. και από τη Ρωσία. Οι συναντήσεις που είχα με τους ηγέτες των χωρών αυτών, την προηγούμενη χρονιά, δεν επιτρέπουν αμφιβολίες.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και ειδικότερα την εκκρεμότητα της ονομασίας, υπενθυμίζω ότι, παρά την αρνητική στασιμότητα πολλών ετών, έχει γίνει αποδεκτή, σε διεθνές επίπεδο, η θέση για κοινά αποδεκτή λύση, μέσα από ουσιαστικό διάλογο. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά.

    Κινούμαστε, σε κάθε περίπτωση, με στόχο την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η ελληνική πολιτική κινείται σοβαρά και συγκροτημένα. Κινείται με διορατικότητα και ευθύνη. Κινείται όπως απαιτούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.

    Φίλες και φίλοι,

    Βασική επιδίωξή μας είναι να υπάρχει, συνεννόηση, σύνθεση απόψεων, συνένωση δυνάμεων, στα μεγάλα ζητήματα της Χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά που λέγαμε ως Αντιπολίτευση, τα λέμε και τώρα. Αυτά που λέγαμε ως Αντιπολίτευση, τα επιδιώκουμε και τα προωθούμε σήμερα, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης. Έχουμε τη γενναιότητα να κάνουμε επιλογές που ενισχύουν την ενότητα των Ελλήνων. Έχουμε τη θέληση να αναζητούμε και να αξιοποιούμε καινούριες ιδέες, βγαλμένες από την ίδια την κοινωνία. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Διεκδικούμε, όμως, το καλύτερο δυνατό, για όλους τους Έλληνες πολίτες. Έχουμε ανοικτά και τα μάτια και τα αυτιά μας. Βλέπουμε από κοντά τα προβλήματα και ακούμε καθαρά τα αιτήματα της κοινωνίας. Προχωρούμε μαζί με την κοινωνία. Χωρίς αιφνιδιασμούς. Αλλά με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Προχωρούμε με συνεννόηση και συνεργασία.

    Όμως! και το λέω ξεκάθαρα: Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά και τις σκοπιμότητες και τις μεθοδεύσεις που προτάσσει το σύστημα της διαπλοκής και της υποκρισίας: Υποθάλπει συστηματικά την αντίδραση και επιδιώκει την υπονόμευση προσπαθειών που υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον. Η δική μας θέση ήταν και είναι ξεκάθαρη, απόλυτα διαυγής.

    Δεν παίζουμε στο ταμπλό της πόλωσης.

    Δεν υιοθετούμε πρακτικές πολιτικής οξύτητας.

    Λέμε την αλήθεια για την κατάσταση που μας κληροδότησε το παρελθόν, χωρίς να καταφεύγουμε σε υπερβολές.

    Απαντούμε, στους αβάσιμους ισχυρισμούς τους χωρίς να υιοθετούμε ακρότητες.

    Προβάλλουμε το έργο μας χωρίς να χρησιμοποιούμε μεγαλοστομίες.

    Επεξηγούμε το σχέδιό μας, χωρίς να επιστρατεύουμε ωραιοποιήσεις. Άλλωστε, η αλήθεια είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν τα έχουμε ανάγκη.

    Σε κάθε περίπτωση, έχουμε σύμμαχό μας την αλήθεια. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και τη στρατηγική αυτή δεν την αλλάζουμε. Ασκούμε πολιτική ευθύνης. Πολιτική ωριμότητας. Πολιτική που εμπνέει σιγουριά. Πολιτική εμπιστοσύνης.

    Φίλες και φίλοι,

    Από τη στιγμή που αναλάβαμε, εδώ και ένα χρόνο, την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου, ο θεσμικός ρόλος της Παράταξής μας έχει αλλάξει. Έχουμε κωδικοποιήσει, με σαφήνεια, τις σχέσεις Κυβέρνησης, κόμματος και Κράτους, κατά το Συνέδριο του κόμματός μας, τον περασμένο Ιούλιο. Θέσαμε αρχές και κανόνες που δεσμεύουν τόσο την Κυβέρνηση, όσο και το κόμμα. Χρέος όλων είναι να υπηρετούμε έμπρακτα το άνοιγμά μας στην κοινωνία. Χρέος της Παράταξής μας είναι να φέρνει στο κέντρο τα μηνύματα κάθε ομάδας του πληθυσμού, από κάθε γωνιά της Πατρίδας μας. Να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διαρκή ισχυροποίηση της σχέσης εμπιστοσύνης, που χτίσαμε μαζί με την κοινωνία. Θέλουμε μια οργάνωση λειτουργική και αποτελεσματική. Θέλουμε οργανωτικά σχήματα, απαλλαγμένα από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θέλουμε σχήματα τα οποία να συμβάλλουν:

    στην εκπλήρωση του νέου ρόλου της Παράταξής μας,

    την τήρηση των αρχών μας,

    την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματός μας,

    την αμφίδρομη επικοινωνία μας με την κοινωνία.

    Για όλα αυτά, έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένες ιδέες και προχωρούμε στην υλοποίησή τους.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Συγκροτήσαμε, τα τελευταία χρόνια, μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, αρχών και αξιών. Συμμαχία στηριγμένη πάνω στα αιτήματα των πολιτών για ειλικρίνεια, ευθύνη, μεταρρυθμίσεις, πρόοδο. Στους πρώτους δώδεκα μήνες ξεφύγαμε από τη μακροχρόνια στασιμότητα και τη συντηρητική διαχείριση. Δημιουργούμε ένα νέο περιβάλλον, ασφάλειας και σταθερότητας. Εφαρμόζουμε στην πράξη πολιτικές που έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο. Εφαρμόζουμε πολιτικές που βασίζονται σε αρχές: την εμπιστοσύνη, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ισονομία την ισότητα ευκαιριών, την σύνθεση ιδεών.

    Η επιλογή του Κάρολου Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας,

    ο διάλογος για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου,

    η επιλογή μας να εφαρμόσουμε ήπια δημοσιονομική πολιτική,

    οι τόσες άλλες ενέργειες της καθημερινής πολιτικής πρακτικής μας, αποδεικνύουν στην πράξη ότι αυτό που λέμε το εννοούμε και το κάνουμε πράξη.

    Κινούμαστε σταθερά στους άξονες του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου. Επιμένουμε αταλάντευτα στη στρατηγική του μεσαίου χώρου. Ακούμε και σεβόμαστε όλους τους πολίτες. Η πολιτική μας στην πράξη δείχνει καθαρά το δρόμο της κοινωνικής ευθύνης, το δρόμο του μέλλοντος, το δρόμο της σύγχρονης Ελλάδας. Η Κυβέρνηση νοιάζεται και εργάζεται για όλους τους πολίτες. Οι δεσμεύσεις μας τηρούνται. Ακούμε τον κόσμο που στήριξε τους αγώνες μας. Ακούμε κάθε γόνιμη ιδέα και πρόταση. Δύναμή μας είναι η κοινωνία και η ικανότητά μας να την αφουγκραζόμαστε. Δύναμή μας είναι η συμμαχία με τους πολίτες. Δύναμή μας είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Δύναμή μας είναι η ειλικρίνεια με την οποία μπορούμε να μιλούμε στους πολίτες.

    Φίλες και φίλοι,

    Γνωρίζω το ξέρουμε όλοι - τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξαιτίας της βαρειάς κληρονομιάς του παρελθόντος. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι οι προσπάθειές μας οδηγούν σε σίγουρα και απτά αποτελέσματα. Η πολιτική μας διασφαλίζει για τον Έλληνα πολίτη, μια νέα διαδρομή. Σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή, βαδίζουμε με αισιοδοξία και σιγουριά. Το μέλλον είναι μπροστά μας. Και το μέλλον θα το κερδίσουμε, όλοι μαζί. Για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

    Σας ευχαριστώ.

    [02] ΜΕΙΩΣΗ "ΨΑΛΙΔΑΣ" ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (23:16 UTC+2)

    Μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

    Ειδικότερα, η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 6,4 τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Παράλληλα, αγκάθια για την κυβέρνηση αποτελούν οικονομία, ακρίβεια και ανεργία, καθώς, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι πολίτες εκτιμούν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί απέδωσαν μικρότερο αποτέλεσμα απ ότι ανέμεναν.

    Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού μειώθηκε κατά 13%. Πτωτικά κινείται, όμως, και η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου, που έπεσε από το 61% στο 54,7%.

    Ωστόσο, στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 63% έναντι 24,8% του ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Τεταμένο είναι το κλίμα στα Ιεροσόλυμα, με αφορμή το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Μααρίβ», που αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί αγόρασαν ακίνητα τεράστιας αξίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που βρίσκονται στην περιοχή της Παλαιάς Πόλης.

    Εκπρόσωποι ορθόδοξων αραβικών κοινοτήτων συγκεντρώθηκαν σήμερα (Σάββατο) στη Ραμάλα και καταφέρθηκαν με δηλώσεις εναντίον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, ζητώντας την παραίτησή του. Για αύριο (Κυριακή) έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις έξω από ορθόδοξους ναούς της Παλαιστίνης.

    Στο μεταξύ, σε αποψινή ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας του Ισραήλ «Μααρίβ» η οποία ανέφερε ότι είχαν πουληθεί ξενοδοχεία και ακίνητα του Πατριαρχείου στην παλιά πόλη σε Εβραίους επενδυτές, επισημαίνεται ότι είναι ανυπόστατη και άκυρη η εξουσιοδότηση που δόθηκε στον εξαφανισθέντα πρώην υπάλληλο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Νίκο Παπαδήμα, επειδή δεν δόθηκε από τον Πατριάρχη εν Συνόδω..

    «Αγοραστής ή πωλητής μιας περιουσίας, με τόσο στρατηγική σημασία, απαραίτητα γνωρίζει ότι για την διενέργεια μιας τέτοιας συναλλαγής απαιτείται η σαφής συγκατάθεση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου. Είναι, επίσης, προφανές ότι όποιος αγοραστής ή πωλητής δεν έχει ζητήσει την έγγραφη άδεια και συγκατάθεση του Πατριάρχη και της Συνόδου ειδικά, αναφορικά με την περιουσία για την οποία γίνεται λόγος στο δημοσίευμα της εφημερίδας, ενεργεί κακόπιστα και κακοπροαίρετα, γεγονός το οποίο καθιστά την όποια συναλλαγή άκυρη, πέραν πιθανών ποινικών ευθυνών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Τέλος, σημειώνεται ότι έχει δοθεί σήμα για τη σύλληψη του πρώην υπαλλήλου του Πατριαρχείου που φέρεται ως εμπλεκόμενος σε αυτή την υπόθεση, ενώ κατόπιν ενεργειών του Πατριαρχείου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην Ελλάδα εναντίον αυτού του προσώπου σε βαθμό κακουργήματος.

    «Με πρωτοβουλία του Πατριάρχη, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων έχει ήδη επανακτήσει περιουσιακά στοιχεία ακύρως και παρανόμως εκφυγόντα στο παρελθόν και έχει αρχίσει να προχωρεί ευτάκτως στην αξιοποίηση της περιουσίας του για την ευημερία του ποιμνίου του», καταλήγει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    [04] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2005 (19:46 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Α. Άθενς υπήρξε εποικοδομητική η συνεργασία με τον υφ. Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη και τα μέλη του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, για την προώθηση προτάσεων για τον Εκτελεστικό του Συντάγματος Νόμο, περί λειτουργίας του ΣΑΕ.

    «Είμαστε βέβαιοι ότι θα μπουν οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΣΑΕ, ώστε να προσφέρουμε τα μέγιστα στην ομογένεια και στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα», τόνισε ο κ. Άθενς.

    Από την πλευρά του ο Υφ. Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης επισήμανε ότι έχουν τεθεί από κοινού οι βασικές αρχές, ενόψει της κατάρτισης του Εκτελεστικού Νόμου περί λειτουργίας του ΣΑΕ, που θα είναι έτοιμος πριν από την 6η Παγκόσμια Συνέλευση το Δεκέμβριο του 2005.

    Οι αρχές αυτές, με την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης, εστιάζονται στην κατοχύρωση του γνωμοδοτικού-συμβουλευτικού ρόλου του ΣΑΕ, την αναμόρφωση των οργανωτικών του δομών, τη συμμετοχή στρατηγικής σημασίας οργανώσεων των αποδήμων στην παγκόσμια οργάνωση, βάσει κριτηρίων, με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατόν εκπροσώπηση της ομογένειας σε όλο τον κόσμο, αλλά και την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της δράσης του ΣΑΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η αναμόρφωση του Προεδρείου του ΣΑΕ, στο οποίο ο κ. Σκανδαλάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει και εκπρόσωπος της Νεολαίας, διότι όπως τόνισε πρέπει να προετοιμάσουμε τη σκυτάλη για τους νέους της ομογένειας. Η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ, συνολικής διάρκειας πέντε έως έξι ημερών, προτείνεται να διεξάγεται ανά τετραετία στη Θεσσαλονίκη, έδρα του ΣΑΕ και να είναι ημέρες ουσιαστικού διαλόγου με την ομογένεια. Το κύριο σώμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης προτείνεται να συγκροτείται από 400 έως 500 μέλη. Προς αυτή την κατεύθυνση έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη των Περιφερειών, οι Συνελεύσεις των οποίων θα πραγματοποιούνται ανά διετία, ενώ τα Δίκτυα να υπάγονται πλέον στις Περιφέρειες ώστε να εργαστούν συγκροτημένα για την προσέλκυση των δημιουργικών δυνάμεων της ομογένειας.

    Η χρηματοδότηση του ΣΑΕ θα καλύπτει τον εισηγητικό και συμβουλευτικό του ρόλο, ενώ η ανάπτυξη δράσεων θα γίνεται στη βάση της αυτοχρηματοδότησης μέσω του Εθνικού Ταμείου Ομογενών (ΕΤΟ). Για τη νομική μορφή των Κέντρων Υγείας συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς εμβέλειας ΜΚΟ.

    Ο κ. Σκανδαλάκης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει πλαίσιο οικονομικής στήριξης των ομογενειακών οργανώσεων με θέσπιση κανόνων, μέσα από διαφανή και αντικειμενική διαδικασία, και το πλαίσιο που θα θεσπιστεί να μην αδικεί και παραγνωρίζει το πολυσχιδές έργο τους. Με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου των Ελληνικών Κοινοτήτων και Ομοσπονδιών πρέπει να επιλεγούν βασικοί τομείς προτεραιότητας και θέσπιση κριτηρίων επιλογής των προς χρηματοδότηση αιτημάτων για προγράμματα και δράσεις, ανάλογα με την προσφορά και το έργο του κάθε φορέα.

    Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλάκης, εντάσσεται και το θέμα της παιδείας των ομογενών, με εξειδίκευση ανά περιοχές και κράτη, που αντιμετωπίζουν διαφορετικής φύσεως προβλήματα, όπως και η ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων και προγραμμάτων, που θα αναδεικνύουν το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας, αλλά και την πολιτιστική δύναμη της ομογένειας.

    Το Προεδρείο του ΣΑΕ είχε επίσης συνεργασία με τον Υπ. Μακεδονίας-Θράκης κ. Νικόλαο Τσιαρτσιώνη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η φετινή χρονιά είναι καθοριστική με την οργάνωση της Παγκόσμιας Συνέλευσης και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προετοιμαστούν και να δοθούν οι οριστικές απαντήσεις στα προβλήματα και να δρομολογηθεί η σταδιακή υλοποίηση όλων των δράσεων.

    Οι προτάσεις του Προεδρείου του ΣΑΕ για τον Εκτελεστικό Νόμο συζητήθηκαν και με το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: κ.κ. Ευγένιο Χαϊτίδη, Πρόεδρο, Γρηγόρη Νιώτη, Α΄ Αντιπρόεδρο, Νικόλαο Γκατζή, Β΄ Αντιπρόεδρο και Νικόλαο Κωνσταντόπουλο, Γραμματέα, οι οποίοι επισήμαναν ότι κατάθεση του Νόμου πρέπει να γίνει πριν από την 6η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ και να εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες των αποδήμων, ενώ το ίδιο το ΣΑΕ να ανταποκριθεί στο Συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο του. Βούληση των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι να εργαστούν σε πνεύμα ομοψυχίας για την προώθηση μιας ομόφωνης νομοθετικής ρύθμισης.

    Τις εργασίες της συνεδρίασης του προεδρείου του ΣΑΕ παρακολούθησαν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, η Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Παιδείας Ομογενών κ. Ισμήνη Κριάρη, οι εκπρόσωποι-γραμματείς των πολιτικών κομμάτων για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: κ.κ. Βασίλης Πάππας, Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Δόλλης, ΠΑΣΟΚ, και Βασίλης Πριμικήρης, ΣΥΝ.

    Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΑΕ είχε συνάντηση με το Δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    [05] ΕΠΤΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΗΣΤΕΙΩΝ ΕΞΙΧΝΙΑΣΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2005 (19:06 UTC+2)

    Η ασφάλεια Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε σήμερα ότι εξιχνίασε επτά υποθέσεις ληστειών, από τις οποίες 6 σε Τράπεζες και μια εις βάρος οδηγού ταξί

    Πέντε από αυτές είχε διαπράξει υπό την απειλή ψεύτικου όπλου στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης ένας 36χρονος αποσπώντας συνολικά 99.000 ευρώ.

    Συγκεκριμένα λήστεψε χθες στην οδό Κ. Καραμανλή της Θεσσαλονίκης το υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας από όπου πήρε 7.960 ευρώ και στις 12 Μαρτίου είχε κάνει το ίδιο στην Εμπορική Τράπεζα στην οδό Βασιλίσσης Όλγας παίρνοντας 36.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ίδιος ομολόγησε ότι διέπραξε τρεις ακόμα ληστείες στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στα υποκαταστήματα των Τραπεζών: City Bank, Eurobank και Παγκρήτια Συνεταιριστική από όπου πήρε συνολικά 53.000 ευρώ.

    Σε μια άλλη περίπτωση, όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθη ένας 54χρονος που είχε ληστέψει την Πέμπτη 17 Μαρτίου υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην διασταύρωση των οδών Αιγαίου και Χαλδίας στη Θεσσαλονίκη απ΄ όπου άρπαξε 20.000 ευρώ, ενώ η αστυνομία συνέλαβε έναν αλλοδαπό που μαζί με ομοεθνή του είχαν ληστέψει οδηγό ταξί στη Σίνδο Θεσσαλονίκης υπό την απειλή μαχαιριού. Ο συνεργός του αναζητείται από τις αρχές.

    [06] 15ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΣΕ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2005 (18:50 UTC+2)

    Πρόγραμμα παιδικής πορνογραφίας διακινούσε μέσω του Διαδικτύου 15χρονος, εις βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, μετά τη σχετική έρευνα που έγινε στο σπίτι του, στην Αθήνα.

    Ο 15χρονος δέχτηκε τις κατηγορίες και απέδωσε τις ενέργειές του σε απόπειρα εντυπωσιασμού των φίλων του.

    [07] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2005 (17:59 UTC+2)

    Τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τον εκτελεστικό Νόμο περί λειτουργίας του ΣΑΕ εξέφρασαν σε δηλώσεις τους στο ΜΠΕ τα μέλη του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, μετά από τη συνεργασία που είχαν χθες και σήμερα με το Προεδρείο του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

    Ευγένιος Χαϊτίδης

    Την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα των εργασιών και τις προτάσεις που δρομολογούνται εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ευγένιος Χαϊτίδης.

    «Χαίρομαι διότι ελήφθη πρακτική απόφαση, η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του ΣΑΕ», τόνισε ο κ. Χαϊτίδης. «Ιδιαίτερα ικανοποιούνται τα αιτήματα για τη συγκρότηση των Περιφερειών, κάτι που θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του ΣΑΕ, ενώ προωθείται η αυτόνομη και ανεξάρτητη, μεταξύ τους, χρηματοδότηση».

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα ενταθεί η προσπάθεια για μεγαλύτερη συμμετοχή του ΣΑΕ στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών.

    Γρηγόρης Νιώτης

    Την πολιτική βούληση του ΠΑΣΟΚ να εργαστεί σε απόλυτο πνεύμα ομοψυχίας, «ώστε να οδηγηθούμε σε μια ομόφωνη νομοθετική ρύθμιση που θα ανταποκρίνεται στο αίτημα του Απόδημου Ελληνισμού για το 21ο αιώνα», εξέφρασε ο Α' Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης.

    Ειδικότερα επισήμανε ότι είναι σημαντικό το ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν στην τελική διαμόρφωση των προτάσεων του ΣΑΕ επί του νέου εκτελεστικού Νόμου, που προωθείται. Χαρακτήρισε δε επίπονη και μακρά τη διαδικασία που τώρα απαιτεί την ολοκλήρωση, εκ΄ μέρους της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Διακομματική Επιτροπή, του σχεδίου Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί υπ΄ όψιν των Περιφερειακών Συνελεύσεων του ΣΑΕ ώστε να εκφραστεί δημοκρατικά η γνώμη της βάσης του Απόδημου Ελληνισμού

    «Η Βουλή των Ελλήνων με ομοφωνία, που πάντα επιδιώκεται σε θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό, θα προωθήσει τον Εκτελεστικό Νόμο του Συντάγματος για το άρθρο 108 για το νέο ρόλο του ΣΑΕ ως Συνταγματικού θεσμού έκφρασης όλων των δυνάμεων του απόδημου Ελληνισμού», είπε ο κ. Νιώτης με την επισήμανση ότι το ΣΑΕ θα πρέπει να λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε «όταν έχουμε στην εικόνα μας το θεσμό να μην τον αντιλαμβανόμαστε ως το θεσμό που αφορά τον Α. Άθενς και τους υπόλοιπους ηγέτες, αλλά το σύνολο των δυνάμεων του Απόδημου Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο».

    Νικόλαος Γκατζής

    Στην ανάγκη το ΣΑΕ να λειτουργεί για τα πραγματικά συμφέροντα των Αποδήμων και όχι μέσω αυτού να εξυπηρετούνται κυβερνητικές και μικροκομματικές επιδιώξεις, αναφέρθηκε ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

    Όπως τόνισε το ΣΑΕ ξέφυγε από τις ιδρυτικές του επιδιώξεις και μετατράπηκε σε καθαρά κυβερνητικό εργαλείο, «το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στον απόδημο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ στη λειτουργία του δεν αναγνωρίζεται ο ουσιαστικός ρόλος των κοινοτήτων των αποδήμων.

    Για το οικονομικό κόστος της λειτουργίας του ΣΑΕ είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει γενναία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, και όχι να πέφτει το βάρος στις πλάτες των αποδήμων.

    Νίκος Κωνσταντόπουλος

    Το ΣΑΕ μετά από την πρώτη περίοδο οργανωμένης ζωής και λειτουργίας έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου χρειάζεται θεσμική ανασυγκρότηση, τόνισε από την πλευρά του ο Γραμματέας της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    «Χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο που οργανώνεται και λειτουργεί το ΣΑΕ. Βασική αρχή πρέπει να είναι η δημοκρατική αντιπροσώπευση, που εξασφαλίζει και τη συμμετοχή, τον έλεγχο και την νομιμοποίηση των αποφάσεων. Επίσης πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική αυτοδυναμία ώστε να μην εξαρτάται από τις διαθέσεις του ελληνικού κράτους, όπως αυτό εκφράζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, πρέπει να αποσαφηνισθούν υπεύθυνα και με αποφασιστικό τρόπο τα κριτήρια, με τα οποία θα προσδιοριστούν οι οργανώσεις -βάσεις και οι εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες του ΣΑΕ και ενόψει της 6ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν και να εκδοθεί ο εκτελεστικός νόμος.

    «Το ΣΑΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ως τέτοιο πρέπει να παίξει το ρόλο που του έχει ανατεθεί με πεδίο ευθύνης την ελληνική ομογένεια», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Δ.Ρ.

    [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤ.ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2005 (13:45 UTC+2)

    Συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος καθηγητή Στέλιου Ορφανουδάκη, προέδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας της Κρήτης, εκφράζει με τηλεφράφημά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς.

    «Η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα της χώρας είναι από χθες φτωχότερες. Ο Στέλιος Ορφανουδάκης υπήρξε πρωτοπόρος. Τον διέκρινε η επιστημονική του συγκρότηση, το ήθος του και η αποτελεσματικότητα στη διεύθυνση ενός κρίσιμου για την ανάπτυξη και σπουδαίου για την επιστήμη ερευνητικού ιδρύματος της χώρας».

    Ο κ. Τσουκαλάς, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης στη νεκρώσιμη ακολουθία που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ρέθυμνο μαζί με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα.

    [09] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 18 Μαρτίου 2005 (22:42 UTC+2)

    Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες τιμών στις κυριότερες χρηματαγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τίτλοι των μεγαλύτερων ορυχείων και των εταιριών χάλυβα, καθώς και πετρελαϊκές μετοχές, αφού οι τιμές του μαύρου χρυσού παρέμειναν και σήμερα σε υψηλά επίπεδα.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε οριακά κέρδη 0,02% και διαμορφώθηκε στις 4.923,30 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με άνοδο 0,46%, αναρριχήθηκε στις 4.050,77 μονάδες. Στις 4.327,18 μονάδες βρέθηκε ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, ενισχυμένος κατά 0,26%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 0,49% ανήλθε στις 3.090,94 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 0,60%, στις 24.286,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με απώλειες 0,54% υποχώρησε στις 5.897,04 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ με ενισχυμένος κατά 0,40% έκλεισε στις 369,84 μονάδες.

    Στη Wall Street, στις 21.47 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,33% και διαμορφωνόταν στις 10.591,04 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 2.005,70 μονάδες, μειωμένος κατά 0,53% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,31%, στις 1.186,47 μονάδες.

    [10] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΚΕΛ ΚΑΤΑ ΔΗΣΥ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, κατηγόρησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) ότι στέλλει λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό και τον κάλεσε «να είναι πιο προσεκτικός, όταν τοποθετείται δημόσια».

    Με τα μηνύματα αυτά, είπε, δίδεται το δικαίωμα σε κάποιες χώρες, αντί να στρέφουν την προσοχή και την επιρροή τους προς την Τουρκία για να κατανοήσει τις βασικές ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να αρχίσει διάλογος, να ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυπριακή πλευρά για να αποδεχθούμε δεδομένα που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων.

    Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης, ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επιθυμεί να στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα πως τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διερευνήσουν κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού.

    [11] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2005 (14:52 UTC+2)

    Με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, δεκάδες Ε/Κ και Τ/Κ πορεύτηκαν σήμερα από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, καταδικάζοντας ''τις επεμβάσεις σε ξένες χώρες με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ή της αποκατάστασης, τάχα, της δημοκρατίας''.

    Κατά τη διάρκεια της πορείας, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και μέλη ε/κ και τ/κ οργανώσεων, οι δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως ''Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι'', ''Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός'', ''Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με την αριστερά αντίσταση και πάλη''.

    Η Αστυνομία έλαβε μέτρα ασφάλειας τόσο κατά τη διάρκεια της πορείας όσο και πέριξ του οικήματος της αμερικανικής πρεσβείας. Ο δρόμος μπροστά από το κτίριο έκλεισε με συρματοπλέγματα και οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ανοικτό χώρο απέναντι από την πρεσβεία, όπου και παρέμειναν για μια περίπου ώρα.

    Σε ομιλία του έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Αρης Γεωργίου τόνισε ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος και η αμερικανική κατοχή στο Ιράκ και ''να δοθεί στον ιρακινό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του, χωρίς ξένες επεμβάσεις και λεηλασία του πλούτου της χώρας''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [12] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Είναι αυτονόητο πως αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό την ανταπόκριση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που ανέλαβε σε σχέση με το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής είπε πως ''οι Έλληνες επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλον την επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα'' και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προσβλέποντας σε αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας.

    [13] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΚΟ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Ιστορική και μεγάλη μέρα για το ΔΗΚΟ, χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές στο κόμμα ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι από τις σημερινές εκλογές το κόμμα θα βγει δυνατό.

    Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο επαρχιακό εκλογικό κέντρο της Λευκωσίας, που λειτουργεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ημέρα είναι ιστορική γιατί για πρώτη φορά μετά την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος ψηφίζουν όλα τα μέλη του κόμματος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖ.ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Η Συντηρητική Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς καταδίκασε τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε σχέση με το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, που αυτός είχε κάνει μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ανακοίνωση του γραφείου της κ. Βίλιερς αναφέρει πως η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολή στον κ. Στρο, με την οποία απαιτεί όπως αυτός ανακαλέσει τις δηλώσεις του.

    ''Εχω γράψει στον κ. Στρο, απαιτώντας να ανακαλέσει τα σχόλιά του'', αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κ. Βίλιερς, προσθέτοντας πως ''είναι αδιανόητο για μια χώρα να αρχίσει ενταξιακές διπραγματεύσεις χωρίς να αναγνωρίζει όλα τα υφιστάμενα μέλη της ΕΕ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΔΗΛΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΡ.ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΟΥΝΤ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2005 (15:25 UTC+2)

    Για προκλητική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, κατηγορεί ο νομικός σύμβουλος του Κώστα Κεντέρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενωσης κατά του Ντόπινγκ (WADA), Ντικ Πάουντ με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε μετά την αθώωση του Έλληνα παγκόσμιου πρωταθλητή από τον ΣΕΓΑΣ.

    Η δήλωση απάντηση του κ. Ιωαννίδη στον πρόεδρο της WADA έχει ως εξής:

    «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που καταφέραμε και «προσφέραμε» αυτήν την έκπληξη στον κ. Πάουντ, ο οποίος από την αρχή της υπόθεσης, δεν έχει σταματήσει να καταφέρεται εναντίον του πελάτη μου και να δηλώνει τη σιγουριά του για την τιμωρία. Η σοφία του λαού μας θα πρέπει να του γίνει μάθημα. Εμείς οι Έλληνες λέμε, «Τα λίγα λόγια ζάχαρη»!

    Θα πρέπει ο κ. Πάουντ να σταματήσει να επεμβαίνει με αυτόν τον προκλητικό τρόπο στο έργο της Δικαιοσύνης και να προσπαθεί να προσβάλει την αδιάβλητη, έγκυρη και νομικά εμπεριστατωμένη απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ. Η προτεραιότητα του κ. Πάουντ είναι να βάλει σε τάξη τον Οργανισμό του και να δημιουργήσει κανόνες οι οποίοι θα σέβονται τις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης και τα δικαιώματα των αθλητών. Οι ημέρες Αυγούστου δεν θα επαναληφθούν και οι απειλές, πιέσεις και προκλήσεις σε βάρος των Ελλήνων δεν έχουν πλέον κανένα αντίκτυπο. Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει»!

    [16] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Β.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2005 (11:00 UTC+2)

    Εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου άσου του ελληνικού ποδοσφαίρου, Βασίλη Χατζηπαναγή, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει τιμητική βράβευση του Βασίλη Χατζηπαναγή, που φόρεσε επί χρόνια τη φανέλα του Ηρακλή, από τον Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [17] ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η 23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2005 (10:47 UTC+2)

    Ανοίγει σήμερα η αυλαία της 23ης Αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος με τη διεξαγωγή δύο αγώνων. Στις 5.45 μ.μ. παίζουν Σκόντα Ξάνθης Κέρκυρα και στις 7.30 μ.μ. Καλλιθέα Παναθηναϊκός.

    Για την 21η Αγωνιστική της Α1 κατηγορίας του μπάσκετ παίζουν στις 5.00 μ.μ. Ιωνικός Αμαλιάδας Πανελλήνιος και Ηρακλής Μαρούσι, στις 6.00 μ.μ. Ολυμπιακός Μακεδονικός, στις 6.30 μ.μ. ΠΑΟΚ Πανιώνιος και στις 7.00 μ.μ. Παναθηναϊκός Ολύμπια.

    [18] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΤΖΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2005 (00:10 UTC+2)

    Να συνεχίσουν ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου να αγωνίζονται ευχήθηκε ο Χρήστος Τζέκος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της δικαστικής επιτροπής του ΣΕΓΑΣ.

    «Θέλω να συνεχίσουν έτσι όπως τους έχω διδάξει να αγωνίζονται, να ξαναχαρίσουν χρυσά μετάλλια στην Ελλάδα να είναι πρώτοι και αυτό θα είναι η μεγαλύτερη χαρά για εμένα.

    Τα παιδιά αυτά έχουν δώσει τη ζωή τους, έχουν κάνει έναν τρομερό αγώνα όπως και εγώ γι' αυτό που λέγεται Ελλάδα. Τους αγώνες θα τους συνεχίσουν γιατί έτσι πρέπει να κάνουν και θέλω οι Ελληνες να συνεχίσουν να πιστεύουν σε αυτά τα παιδιά, γιατί όντως αυτά τα παιδιά αγωνίστηκαν γι' αυτούς», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Τζέκος.

    [19] ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

    Αθήνα, 19 Μαρτίου 2005 (00:06 UTC+2)

    O δικηγόρος του Κώστα Κεντέρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απόφαση της δικαστικής επιτροπής του ΣΕΓΑΣ που απάλλαξε τον πελάτη του και την Κατερίνα Θάνου από τις κατηγορίες για αποφυγή ελέγχου ντόπινγκ:

    «Η απόφαση σημαίνει πως ο κ. Κεντέρης αθωώθηκε από εξαιρετικά επιζήμιες και αβάσιμες κατηγορίες, που προξένησαν μεγάλη ζημιά στην καριέρα του. Υποστήριξε επίμονα την αθωότητά του, η οποία επαληθεύτηκε από περαιτέρω στοιχεία που ήμασταν σε θέση να καταθέσουμε στην επιτροπή, μετά την εξέταση του Ιανουαρίου. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι από τον κ. Κεντέρη δεν ζητήθηκε ποτέ να υποβληθεί σε έλεγχο από τη ΔΟΕ, οπότε δεν θα μπορούσε να κριθεί ένοχος για εσκεμμένη αποφυγή ελέγχου. Αποδεικνύουν ότι δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. Στον κ. Κεντέρη πρέπει τώρα να δοθεί η ευκαιρία που του αξίζει, να ξαναφτιάξει την καριέρα του χωρίς κανένα στίγμα. Υπέφερε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας, που υπέβαλε τον ίδιο και την οικογένειά του σε τρομακτικές πιέσεις».

    [20] ΤΖ. ΜΠΟΥΣ: "Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΣΦΑΛΗ"

    Ουάσιγκτον, 19 Μαρτίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ έκανε την Αμερική περισσότερο ασφαλή και αποτέλεσε την αφορμή να δρομολογηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σήμερα, δεύτερη επέτειο της στρατιωτικής επιχείρησης που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    «Η ύπαρξη ελευθερίας στη χώρα μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία της ελευθερίας σε άλλες χώρες. Λόγω τον δικών μας ενεργειών, η ελευθερία αποκτάει ρίζες στο Ιράκ και ο αμερικανικός λαός είναι περισσότερο ασφαλής», υπογράμμισε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα ο πρόεδρος Μπους.

    Ο Αμερικανός ηγέτης επικαλέστηκε την απειλή από τον Σαντάμ ως δικαιολογία για ένα πόλεμο που αντιμετώπισε μεγάλη δημόσια αντίδραση σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Παράλληλα, απέτισε φόρο τιμής στους περίπου 1.500 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στο Ιράκ.

    Τέλος, υπενθύμισε την πολιτική πρόοδο, η οποία σημειώθηκε στο Ιράκ και οδήγησε στη διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του έτους και την πρώτη σύνοδο της μεταβατικής εθνοσυνέλευσης στις αρχές της εβδομάδας, ενώ είπε ότι τον Οκτώβριο ένα νέο Σύνταγμα θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα από τον ιρακινό λαό.

    [21] ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Κοπεγχάγη, 19 Μαρτίου 2005 (15:47 UTC+2)

    Η Δανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, θα είναι αρνητικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην συντηρητική εφημερίδα της Αυστρίας, Die Presse.

    Ο Δανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι ήδη η Δανία έχει εξαιρεθεί στα θέματα που αφορούν την κοινή αμυντική πολιτική, το ευρώ και τους τομείς εσωτερικής πολιτικής και δικαιοσύνης, συνεπώς δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί μία νέα εξαίρεση στο θέμα του Συντάγματος.

    Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Δανία, το 33% των πολιτών τάσσονται υπέρ του ευρω-Συντάγματος, 21% είναι κατά και ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 46% παραμένει αναποφάσιστο.

    [22] ΔΟΚΙΜΗ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 19 Μαρτίου 2005 (15:25 UTC+2)

    Δοκιμή πυραύλου εδάφους εδάφους, τύπου Shaheen II, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχο σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων, δοκίμασε σήμερα το Πακιστάν, παρουσία του προέδρου της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, δύο μόλις μέρες μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζας Ράις, η οποία εξήρε την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία.

    Ο πρόεδρος Μουσάραφ ευχαρίστησε τους Πακιστανούς επιστήμονες και δήλωσε ότι «το έθνος είναι υπερήφανο για τις ένοπλες δυνάμεις του».

    [23] ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

    Κίεβο, 19 Μαρτίου 2005 (14:52 UTC+2)

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Πούτιν έφτασε στην Ουκρανία από το Παρίσι, όπου είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ, τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

    Στο Κίεβο θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Ιουλία Τιμοσένκο και τον πρόεδρο της Βουλής Βολοντίμιρ Λίτβιν, με τους οποίους θα συζητήσει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    [24] ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 19 Μαρτίου 2005 (14:25 UTC+2)

    Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, ωστόσο, ο κύκλος επιθέσεων συνεχίστηκε σε διάφορες πόλεις της χώρας, αφήνοντας 10 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

    Το πρωί καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα στην πόλη Ραμάντι, ενώ λίγο αργότερα, ένοπλοι σκότωσαν Αμερικανό στρατιώτη στη βορειοδυτική Βαγδάτη. Στην πόλη Μπάλαντ ένας στρατιώτης και ένας πολίτης έπεσαν νεκροί στη διάρκεια επίθεσης εναντίον οδοφράγματος.

    Στο Κιρκούκ, τρεις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι εφτά τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε κηδεία συναδέλφου τους, που έχασε χθες τη ζωή του.

    Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σιγκαπούρης στο Ιράκ λαμβάνουν τέλος, με την επιστροφή σήμερα του μεγαλύτερου πολεμικού της πλοίου στη χώρα.

    [25] ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΟΝ "ΙΑΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2005 (18:23 UTC+2)

    Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2005, ώρα 8:00 το βράδυ, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), η Στέλλα Μιχαηλίδου παρουσιάζει το βιβλίο της «Περπατώ εις το δάσος», εκδόσεις ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ. Θα μιλήσουν οι Nίκος Xουρμουζιάδης, καθηγητής τμήματος Φιλολογίας του A.Π.Θ. - σκηνοθέτης, Aπόστολος Bέττας, σκηνογράφος - καθηγητής του A.Π.Θ., Γλυκερία Kαλαϊτζή, θεατρολόγος σκηνοθέτης και Kατερίνα Παπανδρέου, μαθήτρια. Επίσης συμμετέχουν: Κώστας Bόμβολος, Mιχάλης Σιγανίδης, Pούλα Mανισάνου

    Συμμετέχουν: Κώστας Bόμβολος, Mιχάλης Σιγανίδης, Pούλα Mανισάνου

    Οι αναμνήσεις από πολλά κλασικά παραμύθια (Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κοντορεβυθούλης, κ.ά.) διασταυρώνονται περιπλέκονται, συνδυάζονται συνθέτοντας τον κόσμο μιας αλλόκοτης ηρωίδας. Μιας ηρωίδας που περιπλανιέται προσπαθώντας να γνωρίσει τον εαυτό της και τον κόσμο.

    Πρόκειται για ένα έργο παραγγελία που γράφτηκε το καλοκαίρι του 1992 ειδικά για την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, η οποία το ανέβασε το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Έκτοτε, έχει ανεβεί από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (1997) και Βέροιας (1997), από το Δήμο Κερατσινίου (1997), από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης (2002, από το Δήμο Θέρμης και από δεκάδες σχολεία και ερασιτεχνικούς θιάσους σε όλη την Ελλάδα.

    Η Στέλλα Μιχαηλίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι ηθοποιός και χορογράφος. Συνεργάζεται με την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" από το 1989. Είχε την κινησιολογική επιμέλεια πολλών παραστάσεων στην παραπάνω σκηνή, καθώς επίσης και στο Κ.Θ.Β.Ε. και σε δημοτικά θέατρα. Από το 1999 διδάσκει Κινησιολογία στο τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

    Έχει γράψει κείμενα για ραδιοφωνικές εκπομπές, στίχους για θεατρικές παραστάσεις και μικρές ιστορίες σε συνεργασία με παιδιά. Ακόμη το θεατρικό έργο "Το όνειρο του Ρο" (2002, εκδόσεις Επόμενος Σταθμός).

    [26] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2005 (09:51 UTC+2)

    Προβλήματα υδροδότησης θα παρουσιαστούν αύριο, Κυριακή 20 Μαρτίου, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στην ευρύτερη περιοχής της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, λόγω προγραμματισμένης επέμβασης στη δεξαμενή.

    Σε ανακοίνωση της ΕΥΑΘ αναφέρεται πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντόμευση του παραπάνω χρόνου, ενώ ζητείται η κατανόηση των πολιτών.

    [27] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΡΙΑΡΑ" ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2005 (09:48 UTC+2)

    Το βιβλίο «Επιστολές Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου και Εμμ. & Αικ. Κριαρά», των εκδόσεων της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου θα παρουσιαστεί σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

    Θα μιλήσουν η επίκουρη καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Βίκυ Καλαντζοπούλου, η ειδική επιστήμων του Α.Π.Θ. Αννα Κατσιγιάννη, και ο λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πυλαρινός. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Εμμανουήλ Κριαράς.

    Η αλληλογραφία των δύο ανδρών αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τεκμήριο της πολυετούς και αδιατάρακτης προσωπικής και οικογενειακής φιλίας τους, παράλληλα όμως αποκαλύπτει μέσα από στιγμιότυπα της πηγαίας και απροσχημάτιστης ιδιωτικής ζωής το χαρακτήρα και το ήθος των αλληλογράφων.

    Ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1901 στο Αιτωλικό. Το 1910 εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε καθηγητής στο Ελληνικόν Εκπαιδευτήριον Δ.Ν. Μάκρη, το οποίο πέρασε το 1938 στην ιδιοκτησία του.

    Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε πολύ νέος και η παρουσία του ήταν πληθωρική, αφού καταπιάστηκε με όλα τα είδη της λογοτεχνίας.

    Έγραψε διηγήματα, ποιήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια, ταξιδιωτικά και κριτικά κείμενα, μελέτες και άρθρα. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και υπήρξε βασικός συνεργάτης της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας του Πυρσού. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μορφωτικού Συλλόγου "Αθήναιον" και του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε επί μακρά σειρά ετών στο Διδασκαλείο της Μέσης Εκπαιδεύσεως.

    Στη μεταπολιτευτική υπηρεσιακή κυβέρνηση χρημάτισε υπουργός Πολιτισμού και διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως. Τιμήθηκε με διάφορα βραβεία και για τη συνολική και μακρά προσφορά του στα ελληνικά γράμματα το 1976 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Τα έργα του, που γνώρισαν πολλές επανεκδόσεις, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 1982.

    [28] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2005 (00:07 UTC+2)

    Ένα «μουσικό οδοιπορικό» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες ο τραγουδιστής Βασίλης Παπακωσταντίνου.

    Συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου (9.30μμ) ο δημοφιλής τραγουδοποιός και ερμηνευτής θα δώσει συναυλία στο συνεδριακό κέντρο των ΤΕΙ στη Λάρισα, στις 22 Μαρτίου (10μμ), στο Πολυτεχνείο του Βόλου και στις 23 Μαρτίου (9.30μμ) στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

    Τις συναυλίες διοργανώνει η Πολιτιστική Παρέμβαση, ενώ το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 March 2005 - 19:13:48 UTC