Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΚ ΚΡΙΒΙ
  • [03] Ο Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [04] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ - ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.
  • [06] ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ
  • [07] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [09] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
  • [10] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [11] ΕΝΝΕΑ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
  • [12] ΚΑΤΑ 4,5% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ
  • [13] ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
  • [14] ΣΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΣΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΑΛΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
  • [15] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ TRAFFICKING ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
  • [16] ΣΕ ΚΑΛΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Η ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΣΟΛΑΝΑ
  • [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΥΛΗΣΕ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΒΡΟΖ
  • [18] ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
  • [20] Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
  • [21] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο Α. ΑΔΑΜΙΔΗΣ
  • [22] ΒΟΛΕΪ: ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΤΒΟΛΕΪ ΒΙΕΝΝΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [23] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ
  • [24] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΙ ΣΚΙΑΒΟ
  • [25] ΗΠΑ: ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΕΦΕΣΗΣ ΜΟΥΣΑΟΥΪ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [26] ΕΣΘΟΝΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [27] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ
  • [28] ΙΡΑΝ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ"
  • [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"
  • [30] ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Βερολίνο, 21 Μαρτίου 2005 (14:40 UTC+2)

    Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις κριτήρια που έχουν τεθεί, μεταξύ αυτών είναι και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας (για τελωνειακή σύνδεση με τα δέκα νέα μέλη της Ε.Ε.), για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να διακοπεί η διαδικασία επειδή η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, ο κ. Σρέντερ απάντησε ότι "έχουμε δεσμευτεί στις 17 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου. Βεβαίως πρέπει η Τουρκία να καλύψει τις προϋποθέσεις, θα υπάρξουν Εκθέσεις για την πορεία της, δεν ακούω καμιά φωνή για αναβολή αυτής της διαδικασίας.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και σημείωσε ότι πρέπει να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά κριτήρια.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της FYROM ο κ. Σρέντερ χαρακτήρισε σημαντική τη διαδικασία προσέγγισης Αθήνας-Σκοπίων και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί το συντομότερο λύση που να καλύπτει τα Σκόπια και να εξασφαλίζει την προσέγγιση τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χαρακτήρισε σοφή τη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού που είπε ότι η Ελλάδα προωθεί την πολιτική για αμοιβαία αποδεκτή λύση, πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί και θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά.

    Η συνάντηση Σρέντερ-Καραμανλή έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα κι αυτό επισήμαναν και οι δύο στις δηλώσεις τους αναφερόμενοι και στις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας. Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επήλθε σχτικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Διαφορετικές ήταν οι προσεγγίσεις τους στο θέμα των δαπανών της Ε.Ε. και ο κ. Σρέντερ το θεώρησε λογικό καθώς η Γερμανία θέλει να μειώσει τη συνεισφορά της και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα κονδύλια.

    Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

    Με χαρά βρίσκομαι σήμερα, εδώ, στο Βερολίνο, στην καρδιά της Γερμανίας, μιας χώρας που συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρώπης με στόχο το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Είχα σήμερα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Καγκελάριο κ. Schroeder μία σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο στις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, όσο και στις εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως γνωρίζετε, την περίοδο αυτή, συζητούμε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2007-2013. Με τον Καγκελάριο είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων αυτών και να ανταλλάξουμε απόψεις.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη λύσης που να εξασφαλίζει αφενός την επιτυχία της Διεύρυνσης και, αφετέρου, να εγγυάται την επίτευξη των κοινών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προώθηση της ευρωπαϊκής συνοχής και ανταγωνιστικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε την πρόταση της Επιτροπής, η οποία θεωρούμε ότι αποτελεί το ελάχιστο για να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης ανάμεσα και στα 25 κράτη-μέλη.

    Συζητήσαμε επίσης με τον κ. Schroeder για την πρόοδο και για την ανάγκη επανενεργοποίησης της Στρατηγικής της Λισσαβώνας, εν όψει μάλιστα της ενδιάμεσης αναθεώρησής της. Συμφωνήσαμε ότι οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Ειδικότερα, να επικεντρωθούμε στην προώθηση της ενιαίας αγοράς, στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς όμως αυτό να υπονομεύει την κοινωνική διάσταση, την περιβαλλοντική μας πολιτική και τους στόχους μας για βιώσιμη ανάπτυξη.

    Γνωρίζετε, ότι, προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ήπια προσαρμογή και την βελτίωση της εκπαίδευσης.

    Είχαμε, επίσης, μία χρήσιμη συζήτηση για τις εξελίξεις που υπήρξαν χθες το βράδυ αναφορικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την Ευρώπη, διότι αποκαθιστά την αξιοπιστία του Συμφώνου, ενώ παράλληλα του δίνει τα απαραίτητα στοιχεία ευελιξίας ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα, βεβαίως, αυτό που προέχει είναι η μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων και χρεών που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο θα διευκολύνει αυτήν την προσπάθεια, αλλά βεβαίως πρέπει να εντείνουμε και εμείς τις προσπάθειές μας, διότι η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε είναι μεγάλη.

    Εξετάσαμε τέλος, την πορεία των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Θέλω όμως να επισημάνω ότι είναι σημαντικό η Τουρκική Κυβέρνηση να υλοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό οφείλω να τονίσω, για μία ακόμη φορά, ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψει έγκαιρα το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

    Θέλω τέλος να σε ευχαριστήσω θερμά, Gerhard, για τη φιλοξενία. Θα χαρώ ιδιαίτερα να σε ξαναδώ σύντομα στην Αθήνα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν τη ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Το Γερμανικό και Βρετανικό Κοινοβούλιο τάχθηκαν υπέρ της ονομασίας αυτής. Απευθύνομαι στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ποιά ονομασία θα δεχθεί η Ελλάδα;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς πιστεύουμε και προωθούμε μια πολιτική που οδηγεί σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό. Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί αποτέλεσμα. Χρειάζεται βεβαίως, να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΚ ΚΡΙΒΙ

    Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Το θέμα του «βασικού μετόχου» συζήτησε στην συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεθνή Αγορά και τις Υπηρεσίες Τσαρλς Μακ Κρίβι, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο νόμος είναι συμβατός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα.

    Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποιο νέο στοιχείο, το οποίο να δικαιολογεί την αλλαγή της εισήγησης του κ. Μακ Κρίβι προς το Κολέγιο των Επιτρόπων.

    Αύριο αναμένεται το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να υιοθετήσει την εισήγηση του κ. Μακ Κρίβι Το επόμενο βήμα είναι η προειδοποιητική επιστολή που αναμένεται να σταλεί από την Κομισιόν και θα πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση μέσα σε 15 ημέρες.

    [03] Ο Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2005 (14:42 UTC+2)

    Η Ελλάδα αποδίδει σημασία στην άμεση διερεύνηση των υποθέσεων που φαίνεται να έχουν προκύψει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αν επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις τις οποίες καταδικάζουμε, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Πρόσθεσε πως «το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι και άμεσο και ζωντανό, η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου και δεν παρεμβαίνει σε διοικητικά θέματα, ωστόσο δεν απεκδύεται των ηθικών της υποχρεώσεων και είναι έτοιμη να συμβάλει με την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στη διερεύνηση των υποθέσεων».

    Σε ερώτηση εάν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος πρόκειται να παραιτηθεί, ο κ. Αντώναρος είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση περιβάλλει με στοργή και αγάπη το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το ποίμνιο.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2005 (18:38 UTC+2)

    Mε απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ορίστηκαν οι συντονιστές και οι αναπληρωτές συντονιστές των Τομέων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος

    Στον τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων συντονιστής ορίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος και αναπληρώτρια η Ευαγγελία Σχοιναράκη.

    Στον τομέα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συντονιστής τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και αναπληρωτής ο Γιάννης Μαγκριώτης.

    Συντονιστής του τομέα Οικονομικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε ο Γιώργος Φλωρίδης με αναπληρωτή τον Κώστα Σπηλιόπουλο.

    Σε ότι αφορά τον τομέας Κοινωνικών Υποθέσεων συντονίστρια τοποθετήθηκε η Εύη Χριστοφιλοπούλου και αναπληρώτρια η Τόνια Αντωνίου.

    Συντονιστής του τομέας Δημόσιας Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάνννου και αναπληρωτής ο Ντίνος Ρόβλιας.

    Στον τομέα Παραγωγής και Εμπορίου, συντονίστρια τοποθετήθηκε η Ροδούλα Ζήση και αναπληρωτής ο Χρήστος Πρωτόπαπας

    [05] ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ - ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2005 (21:03 UTC+2)

    Με τους αλλοδαπούς που είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με αρκετούς από τους μετανάστες, τους οποίους καλωσόρισε στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    «Είναι νομίζω όχι μόνο χαρά μας, αλλά είναι και μεγάλη πρωτοτυπία και πρωτοπορία, θα έλεγα, κάτι πολύ σημαντικό, ότι εμείς αλλάξαμε το καταστατικό μας για να μπορούν να συμμετέχουν μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, ισότιμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.

    Όπως είπε, οι μετανάστες, προσφέρουν στη χώρα και έχουν δικαιώματα, ενώ μπορούν να συνεισφέρουν με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας τους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί στο Κίνημα ειδική επιτροπή για τα προβλήματα των μεταναστών.

    [06] ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Γραπτές εξηγήσεις ζήτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος από τους μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Νικηφόρο και Κορίνθου Παντελεήμονα προκειμένου να απολογηθούν για τις κατηγορίες σε βάρος τους.

    Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέτασε τις μαρτυρίες δύο πολιτών που υποστηρίζουν ότι τους παρενόχλησε σεξουαλικά ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου.

    Για τον μητροπολίτη Κορίνθου τα επιβαρυντικά στοιχεία προκύπτουν από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου στο οποίο αποδίδεται στον ιεράρχη υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού. Επιπλέον, ο δημοσιογράφος Ιωάννης Λάμπρου κατήγγειλε τον μητροπολίτη Κορίνθου για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του.

    Την Τρίτη, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα μεταβεί στον Εβρο προκειμένου να επιδώσει οικονομική ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς.

    [07] ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣΔΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

    Aθήνα, 21 Μαρτίου 2005 (19:24 UTC+2)

    Τις θέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης σε ό,τι αφορά την στάθμευση των οχημάτων, στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των οδηγών και της κυκλοφορίας, ανέπτυξε τη Δευτέρα, σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών, με τίτλο «Προς μία πρακτική αντιμετώπιση του προβλήματος στάθμευσης στις Αστικές περιοχές. Τεχνολογίες και Διαδικασίες Δημιουργίας Νέων Χώρων Στάθμευσης εκτός οδού» σε ομιλία του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αθανάσιος Νάκος.

    Ο κ. Νάκος τόνισε ότι οι χώροι στάθμευσης αν ολοκληρωθούν θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, αναφέρθηκε στις συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με την τοπική αυτοδιοίκηση και σημείωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο πολλές προτάσεις Δήμων για να χρηματοδοτηθούν ώστε να προχωρήσουν αυτές οι συμπράξεις.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού:

    «Κύριοι, βρίσκομαι σήμερα στην ημερίδά σας για ένα θέμα, το οποίο εδώ και χρόνια είναι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα στην καθημερινότητα του πολίτη. Είναι οι χώροι στάθμευσης, που αν ολοκληρωθούν θα διευκολύνουν την ζωή μας. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν μου είναι άγνωστο καθώς, ως ιδιώτης μηχανικός και κατασκευαστής, προ ασυμβιβάστου, δημιούργησα, πιθανόν, το πρώτο τέτοιο πάρκινγκ στην Ελλάδα. Λογικό είναι όταν κάνεις κάτι το πρώτο να έχει προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται μετά και τα οποία ξεπερνιούνται και από την τεχνολογία αλλά και από την εμπειρία η οποία συσσωρεύεται.

    Θεωρώ και θεωρούσα από πολλά χρόνια, ότι αποτελεί την λύση για πάρα πολλές περιπτώσεις και για την κατασκευή νέων κτιρίων αλλά και την ενσωμάτωση χώρων στάθμευσης σε υφιστάμενα κτίρια όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

    Και ενώ το μυαλό μας πηγαίνει μόνο στις μεγάλες πόλεις, θα σας πω ότι εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο πρόβλημα, που λειτουργεί αντιαναπτυξιακά έχουν και ορεινά χωριά τα οποία είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν ελεύθερους χώρους, να δημιουργηθούν συμβατικοί χώροι στάθμευσης και έτσι η λύση είναι αυτές οι μορφές που σε μικρότερο χώρο μπορεί κανείς να αποθηκεύσει περισσότερα αυτοκίνητα.

    Εμείς, στο Υπουργείο Εσωτερικών, πιστεύουμε και προωθήσαμε ήδη τις συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το νέο αναπτυξιακό εργαλείο που θεσμοθετήσαμε και ήδη έχει αρχίσει να βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εφαρμογής, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, προβλέπουμε την χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μελετήσουν, να ξεπεράσουν την προσυμβατική διαδικασία για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

    Δηλαδή, χρηματοδοτούμε αυτές τις δράσεις και ενέργειες που απαιτούνται μέχρι να φτάσει κανείς στην διακήρυξη για οποιαδήποτε σύμπραξη του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα.

    Ήδη έχουμε συγκεντρώσει στο Υπουργείο πολλές προτάσεις Δήμων για να χρηματοδοτηθούν προκειμένου να προχωρήσουν αυτές οι συμπράξεις. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αιτημάτων είναι για την κατασκευή χώρων στάθμευσης, είτε σε ιδιόκτητα οικόπεδα είτε κάτω από χώρους κοινόχρηστους, πλατείες, ακόμη και δρόμους, είτε ακόμη και σε υφιστάμενα κτίρια όπου με κατάλληλη διαμόρφωση του υπογείου ή των ακαλύπτων χώρων μπορούν να πάρουν σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων.

    Θεωρώ ότι είναι ένα σύστημα το οποίο έχοντας ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες που είχε, είναι πλέον αξιόπιστο. Είναι ιδιαίτερα ευέλικτο διότι υπάρχουν πάρα πολλών ειδών συστήματα και ως πρόταση την οποία καταθέτω είναι η ενημέρωση των Μελετητών Μηχανικών σε προηγούμενο στάδιο, πριν δηλαδή αρχίσουν να σκεφτούν την αξιοποίηση ακινήτων και να εντάξουν ή να έχουν υπόψη τους αυτά τα συστήματα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ή να μην τα χρησιμοποιήσουν, αλλά σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει η γνώση της ύπαρξης των συστημάτων, της ευελιξίας που έχουν και των δυνατοτήτων που έχουν.

    Θα αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τα συμπεράσματα αυτής της Ημερίδας, συμπεράσματα τα οποία θα μας βοηθήσουν και εμάς στη χάραξη πολιτικής, προκειμένου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λύσουν το σημαντικότατο αυτό πρόβλημα και με αυτό τον τρόπο να ανακουφιστεί η κυκλοφορία, ακόμη και στις μικρές πόλεις, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα.

    Σας ευχαριστώ». Ακολουθεί ο διάλογος του Υφυπουργού με δημοσιογράφους:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

    Θα μας κάνετε μια διαπίστωση σχετικά με την παράλογη στάθμευση και όχι την παράνομη στην Αθήνα και το πόσο σημαντικό είναι αυτό που ξεκίνησε σήμερα.

    Κος ΝΑΚΟΣ:

    Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η Ημερίδα η οποία διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μεταφορών και αυτή τη στιγμή μεταβιβάζει εμπειρία από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες πως έλυσαν με τον καλύτερο τρόπο και έχουν προχωρήσει περισσότερο από εμάς στην διαχείριση του μεγάλου προβλήματος της στάθμευσης.

    Θεσμικά θέματα, οικονομικά θέματα, θέματα προτεραιοτήτων, όλα αυτά κάνουν ένα πολύπλοκο αλλά επιλύσιμο τοπίο προκειμένου να πάμε σε ανθρωπινότερες πόλεις.

    Αυτό που υπήρξε ως διαπίστωση είναι ότι όχι μόνο η Αθήνα, όχι μόνο οι μεγάλες πόλεις αλλά πόλεις και χωριά κάθε μεγέθους αντιμετωπίζουν προβλήματα, ακόμη και τα ορεινά χωριά τα οποία δεν μπορούν να αναπτυχθούν επειδή δεν έχουν ελεύθερους χώρους στάθμευσης.

    Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του Δημόσιου γενικότερα Τομέα με την ιδιωτική πρωτοβουλία διά του Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος ήδη προσφέρει σημαντικά κίνητρα, η σύμπραξη αυτή μέσα σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργείται και θα δημιουργηθεί και με το νέο Νόμο του Υπουργείου Οικονομίας, μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις.

    Εμείς στο Υπουργείο Εσωτερικών στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έχουμε προχωρήσει πιο μπροστά από όλους, έχουμε προβλέψει τη διαδικασία των συγχρηματοδοτούμενων έργων και το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ χρηματοδοτεί τις προσυμβατικές διαδικασίες, προκειμένου να φτάσουν οι Δήμοι σε συμπράξεις και αξιοποίηση αυτών των οικοπέδων που έχουν για την ανάπτυξη χώρων στάθμευσης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

    Κάτι πιο συγκεκριμένο σε ότι αφορά την Αθήνα γιατί το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο εδώ. Πώς βλέπετε εσείς την κίνηση αυτή του Δήμου Αθηναίων να ξεκινήσει την εξόρμηση σε συνεργασία με την Αστυνομία για τα παράνομααυτοκίνητα και δώστε μας μια εικόνα του τι θα γίνει.

    Κος ΝΑΚΟΣ:

    Κοιτάξτε, το να κυνηγάς κάποιον ή να βάζεις περιορισμούς χωρίς να του δίνεις την διέξοδο δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό το οποίο εμείς λέμε είναι ότι πηγαίνεις βήμα-βήμα και σταματάς την παρανομία αλλά δίνεις και την διέξοδο. Με χώρους στάθμευσης, είτε δημόσιους είτε ιδιωτικούς. Πρέπει λοιπόν η ενθάρρυνση των ιδιωτικών, όπως σας είπα, με την σύμπραξη με τον Ιδιωτικό Τομέα, με την χρηματοδότηση μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο να προηγείται των μέτρων αστυνόμευσης, σε συνδυασμό πάντα βέβαια με την ανάπτυξη των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς, των δημόσιων Μέσων Μεταφοράς.

    Εάν δεν γίνουν όλα αυτά συντονισμένα και η μάχη δεν δίδεται αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα επίλυση, του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δια της απαγορεύσεως ούτε με αστυνομικά μέτρα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

    Θεωρώντας λοιπόν ότι ήδη γίνονται οι υποδομές και προσπαθούν να βρεθούν και δρόμοι για τους Αθηναίους θα ήθελα να μου πείτε τι θα γίνει, ποιος είναι ο σκοπός της Κυβέρνησης, τι θα γίνει με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην Αθήνα, τα παράνομα.

    Κος ΝΑΚΟΣ:

    Αυτό δεν μπορώ να σας το πω ούτε υπάρχει μια Κυβερνητική απόφαση τι θα γίνει γι' αυτό, γιατί η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως ξέρετε είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας. Η πολιτεία αυτό που μπορεί να κάνει είναι να δώσει κίνητρα προκειμένου και οι Δήμοι αλλά και οι ιδιώτες να κατασκευάσουν θέσεις στάθμευσης και τα δίνει με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

    Με το Νόμο που έρχεται για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ανοίγει το παιχνίδι και μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερες θέσεις. Από εκεί και πέρα και οι Δήμοι, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ακίνητα, τα οποία για παράδειγμα έχουν, να μην τα κάνουν άλλα Πολιτιστικά Κέντρα αν έχουν ήδη Πολιτιστικά Κέντρα, για να σας το πω έτσι απλά αλλά να λύσουν τέτοια προβλήματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

    Πριν από 20 περίπου χρόνια κάνατε εσείς ένα πρώτο μικρό βήμα, ιδιωτικό φαντάζομαι τότε. Θέλετε να μας πείτε λίγο ποια ήταν η εμπειρία από αυτό το πράγμα;

    Κος ΝΑΚΟΣ:

    Ξέρετε κάθε αρχή είναι δύσκολη. Έπειτα να ληφθεί υπόψη ότι πριν από 20 χρόνια η τεχνολογία ήταν σε άλλα επίπεδα από την τεχνολογία που υπάρχει τώρα. Τότε υπήρχαν «παιδικές αρρώστιες», οι οποίες ταλαιπώρησαν εμένα ως ιδιώτη Μηχανικό τότε, οι οποίες όμως έχουν ξεπεραστεί, έχουν βρεθεί τα «εμβόλια» και τα «αντιβιοτικά» και πλέον η τεχνολογία έχει οδηγήσει και σε πιο εξελιγμένες μορφές και σε πιο αξιόπιστα συστήματα, διότι τα συστήματα ελέγχου κίνησης και σταματήματος της κίνησης, που υπάρχουν και η ακριβής θέση, έχουν πλέον γίνει ψωμοτύρι και είναι καθημερινής χρήσεως. Τότε δεν υπήρχαν. Για αυτό υπήρχαν ορισμένες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των συστημάτων. Τώρα μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει και το βλέπει σε αυτά που δουλεύουν, ακόμη και σε αυτό το οποίο εγώ έκανα πριν από 20 χρόνια και στο οποίο υπήρξε μετασκευή και βελτίωση στο ενδιάμεσο, την αξιόπιστη λειτουργία τους».

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2005 (19:20 UTC+2)

    Τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τη Μονή της Χώρας και το Νοσοκομείο Βαλουκλή, επισκέφθηκε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιαρτσιώνης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη Μεγάλη του Γένους Σχολή από τον διευθυντή, Νικόλαο Μαρκάκη και τον συντονιστή Εκπαίδευσης, Αριστοκλή Υφαντίδη, ενώ συνομίλησε με αρκετούς από τους 50 μαθητές ελληνικής καταγωγής που φοιτούν σ' αυτή. Στην ιστορική Μονή της Χώρας ο Υπουργός θαύμασε τα περίτεχνα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες.

    Στο Νοσοκομείο Βαλουκλή ο κ. Τσιαρτσιώνης ξεναγήθηκε, από τον πρόεδρο και τον διευθυντή Δημήτρη Καραγιάννη και Λάμπρο Ψαρόπουλο, στις κλινικές και τις άλλες πτέρυγες του Νοσοκομείου, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της πόλης, αφού διαθέτει 650 κλίνες και απασχολεί γύρω στους 450 εργαζομένους. Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης συνομίλησε με πολλούς από τους 120 ηλικιωμένους Ομογενείς που φιλοξενούνται πια στο Γηροκομείο του Νοσοκομείου και άκουσε πολλές και συγκινητικές ιστορίες από το παρελθόν.

    Επίσης, περιηγήθηκε και στην Κλειστή Aγορά «Καπαλί Τσαρσί», όπου μίλησε με Τούρκους καταστηματάρχες.

    «Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε ένα διήμερο στην Κωνσταντινούπολη, να γιορτάσουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συναντήσουμε ανθρώπους της ελληνικής Ομογένειας. Επισκεφτήκαμε δύο σημαντικές εστίες - φάρους του εναπομείναντος Ελληνισμού, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Νοσοκομείο Βαλουκλή. Πήγαμε εκεί, όπου "χτυπάει η καρδιά" του ελληνισμού.

    Πιστεύουμε ότι οι δύο λαοί έχουν κάνει αρκετή πρόοδο στις σχέσεις τους, μπορούν να αφήσουν πίσω την ιστορία που τόσο τους ταλαιπώρησε και σεβόμενοι τη διαφορετικότητα να προχωρήσουν μπροστά σε ένα μέλλον συνεργασίας, προόδου και ευημερίας. Θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα περισσότερο με την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    [09] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε από τον πρόεδρο, καθηγητή Θ. Καρακώστα, και τη διοίκηση του φορέα, για τις προοπτικές σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας του Ινστιτούτου, καθώς και για θέματα που άπτονται της φύσης του έργου του. Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι το ΕΙΜ γίνεται ο φορέας της συστηματικής προσπάθειας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την πειραματική υλοποίηση, διάδοση και εφαρμογή των μετρήσεων υψηλής ακρίβειας των φυσικών μεγεθών και των τεχνολογικών τους εφαρμογών σε δράσεις ποιότητας και ανάπτυξης.

    Επίσης, παρουσιάστηκαν από τη Διοίκηση του ΕΙΜ και τρεις συγκεκριμένες, προτάσεις νέων δράσεων που είναι:

    1. Περιοδικός Έλεγχος των Συστημάτων Μέτρησης Ταχύτητας Οχημάτων (Ραντάρ).

    2. Στήριξη της Νομικής Μετρολογίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νομικής Μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

    3. Στήριξη του Συστήματος Περιοδικού Ελέγχου των Μετρητών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενόψει της έκδοσης του «Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας».

    Στη συνέχεια, ο κ. Σιούφας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και στα εργαστήρια του Ινστιτούτου, που αποτελούν σημαντική υποδομή ποιότητας και ανάπτυξης της χώρας, με βασικό στόχο τη στήριξη και ενδυνάμωση του Εθνικού Μετρολογικού Συστήματος, όπως τα Εθνικά Πρότυπα Μάζας, Μήκους και Χρόνου. Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι είναι δυνατόν με την κατάλληλη αξιοποίηση να αποτελέσουν όλα αυτά εθνικό κεφάλαιο με σημαντικότατη συνεισφορά στην Ποιότητα και στην Ανταγωνιστικότητα των ελληνικών υπηρεσιών και προϊόντων. Ιδιαίτερα για το Πρότυπο Σύστημα Χρόνου, ο κ. Σιούφας εξέφρασε την επιθυμία να οργανωθεί ιδιαίτερη σύσκεψη των φορέων που εμπλέκονται στη μετάδοση του Εθνικού Χρόνου, με σκοπό την έναρξη μετάδοσής του με χρήση του Πρωτεύοντος Προτύπου της χώρας.

    [10] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2005 (18:52 UTC+2)

    Στελέχη της British Airways, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν την έναρξη απευθείας πτήσεων από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» προς το Gatwick του Λονδίνου, με τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα.

    Οι πτήσεις της ΒΑ θα αρχίσουν στις 27 Μαρτίου ενώ μέχρι τις 31 Μαρτίου η βρετανική αεροπορική εταιρείας προχωρεί σε προσφορές γνωριμίας που ξεκινούν από από 140 ευρώ μετ' επιστροφής (200 ευρώ με τους φόρους αεροδρομίου).

    Οι πτήσεις θα εκτελούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με αεροσκάφη τύπου Boeing 737, χωρητικότητας 140 θέσεων, και ώρα αναχώρησης στις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 4:25 το απόγευμα.

    Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, εντάσσεται και η απόφαση για απευθείας πτήσεις μεταξύ Ηρακλείου Κρήτης και Λονδίνου. Τα δρομολόγια θα αρχίσουν στις 3 Μαΐου 2005 και θα εκτελούνται δύο φορές την εβδομάδα από την GB Airways, θυγατρική της British Airways.

    [11] ΕΝΝΕΑ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2005 (18:31 UTC+2)

    Εννέα κοινοπραξίες ελληνικών και αλλοδαπών εταιριών, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο Σταθμοί της Γραμμής 3, Χολαργός, Νομισματοκοπείο & Αγία Παρασκευή, προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ, που δημοπρατήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2005.

    Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005, που έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α' Στάδιο Διαγωνισμού), εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι εξής 9 Κοινοπραξίες Ελληνικών και Αλλοδαπών εταιριών:

    -ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

    -ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε. - IMPRESA PIZZAROTTI & C S.p.A. - TODINI S.p.A. - C.L.F. S.p.A. - SIFEL S.p.A.

    -ZAGOPE - CONSTRUCOES E ENGENHARIA S.A. - CONSTRUTORA DO TAMEGA S.A. - EFACEC ENGENHARIA S.A.

    -ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - ALPINE MAYREDER BAU GmbH - ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. -POWELL ELECTRICAL SYSTEMS INC

    -ΑΕΓΕΚ - IMPREGILO S.p.A. - ALSTOM Transport S.A.

    -J&P ΑΒΑΞ Α.Ε.

    -ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

    -ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. - BETON UND MONIERBAU GmbH - MARTIN ROSE GmbH &Co.KG - GLEISBAU HILDIG & VENTZKE GmbH

    -Ed. ZUBLIN AG - ATTI-KAT A.T.E. - AΘΗΝΑ Α.Τ.Ε. - TPF CHAPEAUX INTERNATIONAL S.A.

    Οι παραπάνω κοινοπραξίες θα αξιολογηθούν από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στα Τεύχη του Διαγωνισμού και όσοι προεπιλεγούν θα κληθούν στο Β' Στάδιο να υποβάλουν Τεχνική και Οικονομική Προσφορά για το Έργο.

    [12] ΚΑΤΑ 4,5% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Αισθητή αύξηση, της τάξης του 4,5% σε σχέση με πέρυσι, σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2005 ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του 2004 προς το 2003 είχε σημειωθεί αύξηση 2,7%.

    Εξάλλου, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιανουάριο, ο δείκτης του Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 0,3% (έναντι αύξησης 0,4% κατά την ίδια σύγκριση πέρυσι). Στο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2004-Φεβρουαρίου 2005, οι τιμές υλικών κατασκευής νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε σύγκριση προς το ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου._

    [13] ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΔΡΑΣ

    Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2005 (17:12 UTC+2)

    Στο Ευρωδικαστήριο αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι η φορολογική νομοθεσία που εφαρμόζεται στη χώρα μας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στην περίπτωση της μεταφοράς έδρας εταιριών, δεν συνάδει με την κοινοτική.

    Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ελλάδα επιβάλλει φόρο εισφοράς όταν μία εταιρία μεταφέρει την έδρα της ή την έδρα της πραγματικής της διεύθυνσης στην Ελλάδα και απαλλάσσει γενικά από τον φόρο εισφοράς τις γεωργικές και ναυτιλιακές εταιρίες.

    "Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι κανόνες αυτοί είναι αντίθετοι προς την οδηγία που αφορά τους έμμεσους φόρους επί συγκεντρώσεων κεφαλαίων (69/335/EΟΚ), η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιβάλλουν φόρο εισφοράς μόνο κατά τη σύσταση των εταιριών και όχι κατά τη μεταφορά της έδρας τους και δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να απαλλάσσει από τον φόρο ορισμένους οικονομικούς τομείς", τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν επέφερε τις αναγκαίες αλλαγές στη νομοθεσία της, παρόλο που η Επιτροπή το ζήτησε ρητά το Δεκέμβριο του 2004.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του ελληνικού νόμου 1676/86, συνεχίζει η Κομισιόν, "οι εταιρίες που μεταφέρουν την έδρα τους ή την έδρα της πραγματικής τους διεύθυνσης από ένα άλλο κράτος- μέλος στην Ελλάδα υπόκεινται σε φόρο εισφοράς, όταν η μεταφορά αυτή δεν υπόκειται σε φόρο εισφοράς σε ένα άλλο κράτος μέλος. Επιπλέον, η Ελλάδα απαλλάσσει όλες τις γεωργικές και ναυτιλιακές εταιρίες από αυτόν τον φόρο".

    Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι αυτές οι δύο διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας είναι ασυμβίβαστες προς την οδηγία 69/335/ΕΟΚ, βάσει της οποίας τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν φόρο εισφοράς στην πράξη σύστασης μιας εταιρίας σε ένα κράτος μέλος με ανώτατο συντελεστή 1%.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι η οδηγία δεν επιτρέπει την επιβολή φόρου εισφοράς στην πράξη μεταφοράς στην Ελλάδα της πραγματικής της διεύθυνσης ή της έδρας μιας εταιρίας η οποία είχε συσταθεί σε ένα άλλο κράτος μέλος. "Επιπλέον, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, βάσει μιας τροποποίησης της οδηγίας για τον φόρο εισφοράς το 1985, να απαλλάσσει ορισμένες συναλλαγές από το φόρο εισφοράς, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να απαλλάσσει ολόκληρους τομείς", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο ανταγωνισμός που υφίσταται στο ναυτιλιακό τομέα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τα κράτη μέλη να μην θεσπίζουν διατάξεις ασυμβίβαστες με το κοινοτικό δίκαιο (ιδίως στις περιπτώσεις που υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στο ναυτιλιακό τομέα)._

    [14] ΣΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΣΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΕΞΙ ΑΛΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ "LIJANOVICI"

    Σεράγεβο, 21 Μαρτίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Στις 30 Μαΐου θα ξεκινήσει η δίκη του Ντράγκαν Τσόβιτς και των συγκατηγορούμενων του στην υπόθεση φοροδιαφυγής και απάτης που αφορά την εταιρεία κρεάτων "Lijanovici", σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA.

    Σημειώνεται ότι εκτός του εκπροσώπου της κροατικής κοινότητας στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, για την ίδια υπόθεση θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μάτε Τάντιτς, ο καθηγητής Δικαίου, Ζντράβκο Λούτσιτς και οι τέσσερις συνιδιοκτήτες της εταιρείας, οι οποίοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων. Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Ιβάνκοβιτς- Λιγιάνοβιτς (Γιόζα, Μλάντεν, Γιέρκα και Σλάβε) κατηγορούνται, επίσης, για πλαστογραφία και απάτη, σύσταση ή συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα από κοινού με τους Τσόβιτς και Λούτσιτς.

    Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Τσόβιτς κατηγορείται, επίσης, για κατάχρηση εξουσίας από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, τον Ιούνιο του 2000, οπότε και φέρεται να χορήγησε προνομιακό καθεστώς εκτελωνισμού των προϊόντων που εισήγαγε η εταιρεία "Lijanovici". Ο Τσόβιτς κατηγορείται, επίσης, ότι δωροδόκησε τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μάτε Τάντιτς, το 2003.

    Ο Τάντιτς κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και δωροληψία. Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Τάντιτς έλαβε το ποσό των 200.000 ευρώ από την εταιρεία "Lijanovici" προκειμένου να πείσει τους δικαστές που ερευνούσαν την υπόθεση "Lijanovici" να σταματήσουν τον έλεγχο.

    [15] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ TRAFFICKING ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

    Σκόπια, 21 Μαρτίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Άνδρες του σκοπιανού στρατού και της συνοριακής αστυνομίας της ΠΓΔΜ λαμβάνουν μέρος σε τετραήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking).

    Τούρκοι αξιωματικοί θα δώσουν μια σειρά από διαλέξεις, με στόχο την επιμόρφωση και εκπαίδευση των Σκοπιανών συναδέλφων τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών που συνδέονται με το συγκεκριμένο φαινόμενο.

    «Οι τουρκικές εμπειρίες θα είναι πολύτιμες για το στρατό και την αστυνομία» είπε ο Συνταγματάρχης Κίρο Ντίμοφσκι, προϊστάμενος του Τρίτου Γραφείου του σκοπιανού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

    Το σεμινάριο φιλοξενείται στο κτίριο του Υπουργείου Άμυνας της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια.

    [16] ΣΕ ΚΑΛΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Η ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΣΟΛΑΝΑ

    Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το Βελιγράδι βαδίζει στο σωστό μονοπάτι στο δρόμο προς την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), Χαβιέρ Σολάνα, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

    Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις «εποικοδομητικές και καλές», όπως χαρακτηριστικά είπε, σχέσεις μεταξύ της Σερβίας - Μαυροβουνίου και της Ε.Ε. την τρέχουσα περίοδο, ο Σολάνα εκτίμησε ότι η προσέγγιση «δυο ταχυτήτων» που έχουν υιοθετήσει οι Βρυξέλλες στις σχέσεις τους με την ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου φαίνεται πως αποδίδει καρπούς.

    Επισήμανε δε ότι υπάρχει καλό κλίμα στην Ευρώπη αναφορικά με την προώθηση της υπογραφής της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Σερβία - Μαυροβούνιο, σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωσης της συνεργασίας της τελευταίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [17] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΥΛΗΣΕ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΒΡΟΖ

    Άγκυρα, 21 Μαρτίου 2005 (19:00 UTC+2)

    Με συνθήματα υπέρ των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, σημαίες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να ανεμίζουν σε κάθε διαδήλωση, παραδοσιακή μουσική και χορούς, αλλά προπαντώς με ειρηνικό τρόπο, γιόρτασαν τη Δευτέρα οι Κούρδοι της Τουρκίας το Νεβρόζ, την αρχή της άνοιξης.

    Στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DEHAP), Τουντσέρ Μπακιρχάν, εξέφρασε στην ομιλία του την ελπίδα να αποτελέσει το Νεβρόζ την απαρχή της ενότητας και της ειρηνικής συμβίωσης, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, αλλά και το "άγρυπνο" βλέμμα των αστυνομικών που περιφρουρούσαν τη συγκέντρωση.

    Από την πλευρά της, η Λεϊλά Ζανά, η οποία μόλις πέρυσι αφέθηκε ελεύθερη μετά από μια δεκαετία κράτησης στις τουρκικές φυλακές, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα των Τούρκων και τάχθηκε υπέρ της εκλογής των νομαρχών απευθείας από τον λαό, μέσω εκλογών.

    Σημειώνεται ότι οι τοπικοί «άρχοντες» στην Τουρκία διορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

    Ειρηνικά κύλησαν οι εορτασμοί του Νεβρόζ στο Κάισερι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Αϊδίνι, στο Τσανάκαλε και στο Ντενιζλί.

    [18] ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Σόφια, 21 Μαρτίου 2005 (19:00 UTC+2)

    Στην πόλη Σμόλιαν της Νότιας Βουλγαρίας, διεξάγεται η 5η συνάντηση του Δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας. Νομάρχες και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία συζητούν τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των τριών χωρών, καθώς και τις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας στους τομείς των επιστημών και της παιδείας.

    [19] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διαιτητών από την νέα αγωνιστική περίοδο προανήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη σχετικά με δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΟΠΑΠ κ. Φιλιππίδη για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες ο κ. Ορφανός παραδέχτηκε ότι τη χρονιά που διανύουμε έχουμε κακή διαιτησία.

    Ωστόσο επεσήμανε ότι οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση αυτή τη στιγμή θα επέφερε χειρότερα αποτελέσματα και θα θεωρείτο ως πολιτική παρέμβαση.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι "με μια ψευδεπίγραφη παραίτηση του κ. Φιλιππίδη δεν λύνεται το πρόβλημα της κακής διαιτησίας" και κάλεσε τον υπουργό να πάρει μέτρα τα οποία θα στηρίξει -όπως είπε- το ΠΑΣΟΚ.

    Νατάσα Θωμά

    [20] Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΒΕΛΤΙΩΣΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Στην 58η θέση από την 59η της παγκόσμιας κατάταξης της WTA με 599,25 βαθμούς βρέθηκε η ελληνίδα πρωταθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου. Στην κορυφή της σχετικής λίστας παραμένει η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ με 5.233 βαθμούς.

    Οι 10 πρώτες τενίστριες είναι:

    1) Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (ΗΠΑ) 5.233 βαθμοί

    2) Αμελί Μορεσμό (Γαλλία) 4.890

    3) Μαρία Σαράποβα (Ρωσία) 4.662

    4) Σερένα Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 4.535

    5) Ελενα Ντεμεντίεβα (Ρωσία) 3.884

    6) Αναστασία Μίσκινα (Ρωσία) 3.358

    7) Σβετλάνα Κουζνέτσοβα (Ρωσία) 3.323

    8) Αλίσια Μόλικ (Αυστραλία) 2.630

    9) Βένους Ουίλιαμς (ΗΠΑ) 2.520

    10) Τζένιφερ Καπριάτι (ΗΠΑ) 2.234

    [21] ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο Α. ΑΔΑΜΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2005 (19:01 UTC+2)

    Στην Ιταλία βρίσκεται από το μεσημέρι ο Β' αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής Αλέξης Αδαμίδης προκειμένου να συζητήσει με Ιταλούς για επικείμενη συνεργασία τους (χορηγία) με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Η μετάβαση του κ. Αδαμίδη στην Ιταλία ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, όμως τότε είχε αναβληθεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Εξάλλου την προηγούμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. αποφασίστηκε επίσημα και εγκρίθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση με την ιταλική εταιρία.

    [22] ΒΟΛΕΪ: ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΤΒΟΛΕΪ ΒΙΕΝΝΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2005 (18:50 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και ο Ηρακλής ετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο ώστε να πετύχει απόλυτα στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ στο βόλεϊ. Παίκτες και διοίκηση έχουν στρέψει την προσοχή τους στο παιχνίδι με την Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ. Ωστόσο στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ο «Γηραιός» θα αντιμετωπίσει την Τρίτη (20:00) σε διεθνή φιλικό αγώνα τη Χοτβόλεϊ Βιέννης. Το αυστριακό συγκρότημα, το οποίο είχε τεθεί αντιμέτωπο του Παναθηναϊκού στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αφίχθη τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Το φιλικό παιχνίδι θα διεξαχθεί στο κλειστό της Πυλαίας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Σημειώνεται ότι το φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθεί στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Πυλαία στις 26 και 27 Μαρτίου.

    [23] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΡΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2005 (17:56 UTC+2)

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο Ολυμπιακός κάνει αναφορά στα διάφορα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ επισημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση η ομάδα του Ολυμπιακού δεν πωλείται. «Τον τελευταίο καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα ρεπορτάζ από «έγκυρες» αλλά ωστόσο άγνωστες και μυστηριώδεις πηγές, σχετικά με θέματα που αφορούν την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

    Βρέθηκε, γράφουν, Eλβετός επενδυτής για να αγοράσει την ΠΑΕ. Καλό θα ήταν λοιπόν, αφού τον ξέρουνε, να τον γνωρίσουν και σε εμάς. Θα τους δώσουμε τη νόμιμη προμήθεια, ώστε να λύσουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα.

    Σήμερα, νέα και υποτίθεται έγκυρη εφημερίδα αναφέρει και  μάλιστα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, ότι «ο Ολυμπιακός μιλάει με τον Κούμαν, προκειμένου να αντικαταστήσει τον προπονητή του».

    Κύριοι Δημοσιογράφοι και Εκδότες,

    Με τέτοιου είδους δημοσιεύματα, κακό στον εαυτό σας κάνετε, καταφέρνοντας καίρια χτυπήματα στη δική σας αξιοπιστία.

    Οι αναγνώστες μπορούν και να κρίνουν και να καταλάβουν τί ακριβώς επιδιώκετε, σε μια εποχή που θεωρείται «in», η με κάθε τρόπο πρόκληση φθοράς στον Ολυμπιακό.

    Ο Ολυμπιακός ούτε πουλιέται, - μπορεί άλλες ΠΑΕ να έχουν προταθεί προς πώληση αντί 30 δισεκατομμυρίων δραχμών, αλλά δεν βρέθηκε αγοραστής- ούτε προπονητή ψάχνει, γιατί έχει».

    [24] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΙ ΣΚΙΑΒΟ

    Ουάσινγκτον, 21 Μαρτίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο θα συνεδριάσει εκτάκτως στην Τάμπα της Φλόριντα για να εξετάσει την περίπτωση της Τέρι Σκιάβο, της 41χρονης γυναίκας που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 15 χρόνια, μετέδωσε το CNN.

    Η ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο νόμου που εγκρίθηκε αμέσως από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους επιτρέπει στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη να παρέμβει στην υπόθεση και να αποφασίσει αν η Σκιάβο θα επανασυνδεθεί με το μηχάνημα με το οποίο τρεφόταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε της αφαιρέθηκε με δικαστική εντολή, κατόπιν ενεργειών του συζύγου της.

    Η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα ξεκινήσει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) κατόπιν αιτήματος των γονέων της Σκιάβο που υποστηρίζουν ότι η κόρη τους αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.

    [25] ΗΠΑ: ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΕΦΕΣΗΣ ΜΟΥΣΑΟΥΪ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Ουάσινγκτον, 21 Μαρτίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει ο κατηγορούμενος για συνωμοσία την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 (ημέρα τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ), Ζαχαρίας Μουσάουϊ, που υποστήριξε στην προσφυγή ότι δεν μπορεί να έχει "τίμια δίκη" στις ΗΠΑ, χωρίς να είναι παρόντες άλλοι κρατούμενοι της οργάνωσης Αλ Κάιντα και να ερωτώνται άμεσα από τους συνηγόρους υπεράσπισής του.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επέτρεψε οι συνήγοροι του Μουσάουϊ να μπορέσουν να ερωτούν άμεσα, στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας τους άλλους κρατούμενους της Αλ Κάιντα και επικύρωσε το τμήμα της εφετειακής απόφασης, με το οποίο επιτράπηκε στην Κατηγορούσα Αρχή να ζητήσει από το δικαστήριο ακόμα και την θανατική ποινή για τον Μουσάουϊ.

    [26] ΕΣΘΟΝΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τάλιν, 21 Μαρτίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούχαν Παρτς, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει την παραίτηση της τρικομματικής κυβέρνησής του αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Κεν-Μάρτι Βάχερ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου της χώρας στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιό του για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    "Η ψηφοφορία έδειξε ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελείωσε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Παρτς, η κυβέρνηση του ήταν στην εξουσία δύο έτη, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Οι 54 από τους 101 βουλευτές της χώρας υπερψήφισαν την πρόταση μομφής κατά του Βάχερ.

    [27] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ

    Τελ Αβίβ, 21 Μαρτίου 2005 (19:16 UTC+2)

    Το Ισραήλ συμφώνησε να παραδώσει τον έλεγχο της πόλης Τουλκαρέμ στους Παλαιστινίους αφού επιλύθηκαν οι διαφωνίες που είχαν διατυπώσει οι δύο πλευρές, ανακοίνωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι κατέληξαν σε συμβιβασμό όσον αφορά τη μεταβίβαση του ελέγχου δύο χωριών κοντά στην Τουλκαρέμ, η οποία θα είναι η δεύτερη πόλη, μετά την Ιεριχώ, που θα παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο. Οι Παλαιστίνιοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της Τουλκάρεμ αλλά τα δύο γειτονικά χωριά θα παραμείνουν υπό ισραηλινό έλεγχο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

    [28] ΙΡΑΝ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ"

    Τεχεράνη, 21 Μαρτίου 2005 (18:57 UTC+2)

    Το Ιράν δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε ένα πόλεμο σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά θα είναι "απολύτως έτοιμο" για μία στρατιωτική αναμέτρηση αν εξαναγκαστεί, δήλωσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε τηλεοπτική του ομιλία, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δεν είμαστε όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν επιδιώκουμε την εμπλοκή σε πόλεμο, αλλά αν εξαναγκαστούμε τότε θα είμαστε απολύτως έτοιμοι", υπογράμμισε αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε ο προέδρος Μπους, που τόνισε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης αν το Ιράν αρνηθεί να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Ο Χαμενεΐ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον, ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, μύθευμα.

    [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2005 (11:58 UTC+2)

    Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας», 10 χρόνια (1995 2004), στο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στο βιβλίο, τη δεκαετή πολιτιστική πορεία των Φίλων, χαιρετίζουν μεταξύ άλλων οι: Ζυλ Ντασσέν, πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Κούρτης, πρόεδρος των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, και Δημήτρης Μπακατσέλος, πρόεδρος της ΔΕΘ.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης κείμενα, στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τη δεκαετή πολιτιστική πορεία των Φίλων, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

    [30] ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2005 (10:49 UTC+2)

    Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν μεγάλη επετειακή συναυλία με το έργο «Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών», σε μουσική Βασίλη Δέλλιου και λιμπρέτο Θανάση Μπίντα, την Πέμπτη 24 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συντελεστές της συναυλίας είναι ο Νικήτας Τσακίρογλου ως αφηγητής, τενόρος ο Ζάχος Τερζάκης ενώ συμμετέχουν και οι Χορωδίες Μακεδονίας και Fons Musicalis. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Μύρων Μιχαηλίδης.

    ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Εισιτήρια διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00 & 17:00-20:00, Παρασκευή 10:00 13:00. Την ημέρα της εκάστοτε συναυλίας στο Μ.Μ.Θ./ Α.Π.Θ./ Ράδιο Σίτυ/ Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο από 19:00 21:00.

    Τιμές εισιτηρίων: 20 - 12 - 9 & μειωμένο ομαδικό 9 - 6. Οικογενειακό 18 - 24 - 40.

    Πληροφορίες ταμείου: 2310 236 990

    Ιστοσελίδα: www.tsso.gr


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 21 March 2005 - 19:14:33 UTC