Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΥ ΓΙΑ
  • [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
  • [03] ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΡΑΪΣ
  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ε.Ε.- ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [05] ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
  • [06] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ"
  • [07] "ΘΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΑΝ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ"
  • [08] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ
  • [09] "ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"
  • [10] ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 7-8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [12] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
  • [13] ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
  • [14] ΛΙΚΑ ΑΝΤΙ ΣΤΡΑΚΟΣΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ
  • [15] ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ
  • [16] Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  • [17] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΕΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Ο ΣΑΡΙΓΟΥΛ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ
  • [19] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.
  • [20] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 1-1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [21] ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [22] Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ "ΗΡΑΚΛΗ"
  • [23] ΠΑΟΚ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΜΟΥΛΑΟΜΕΡΟΒΙΤΣ
  • [24] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΡΙΡΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
  • [25] ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Ο ΠΑΠΑΣ
  • [26] ΠΩΛΗΣΗ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ F-16 ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [27] ΓΚΑΝΑ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 14 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [28] ΚΙΡΓΙΣΙΑ: ΣΗΜΕΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΓΕΦ ΜΕΣΩ E- MAIL
  • [29] ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΓΓΕΛΟΥΝ
  • [30] ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
  • [31] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
  • [32] Η "ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

  • [01] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (13:57 UTC+2)

    Στο νόημα της γιορτής της εθνικής παλιγγενεσίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του από την λαμπρή εκδήλωση ετοιμότητας Ενόπλων Δυνάμεων και λαού για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον τόπο μας και στην περιοχή μας.

    Είναι μια ανάμνηση όλων αυτών των αγώνων και των θυσιών του ελληνικού λαού για την ελευθερία και τις αρετές και για μια κοινωνική δικαιοσύνη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Να θυμόμαστε τον πατριωτισμό μας συχνότερα και όχι μόνο στις εθνικές επετείους παρότρυνε του έλληνες ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι η συνείδηση των υποχρεώσεων μας απέναντι στην πατρίδα είναι ο καλύτερος οδηγός για τη συμπεριφορά όλων μας.

    Η παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ηγήθηκε από τους ανάπηρους πολέμου και τις αδελφές του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ ακολούθησε το κύριο σώμα της παρέλασης, με τα μηχανοκίνητα σώματα στρατονόμων, το μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα άρματα, το πυροβολικό, τα τμήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, την Ελληνική Αστυνομία, το Πολεμικό Ναυτικό, τους Εύζωνες, τις σημαίες μονάδων της Σχολής Πεζικού.

    Επίσης έλαβαν μέρος οι μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, οι αξιωματικοί Νοσηλευτικής, μαθητές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, οι Ταξιαρχίες Μηχανοκίνητων Λόχων, τις Ειδικές Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών, οι Πεζοναύτες, καταδρομείς και βατραχάνθρωπους, τμήματα της Σχολής του Πολεμικού Ναυτικού, τμήματα Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών, η Πολεμική Αεροπορία, με τα τμήματα της Σχολής Ικάρων, που συνοδεύονταν από τη διέλευση των εναέριων πολεμικών μηχανών κάτω από τον αττικό ουρανό, τα πεζοπόρα τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, το Πυροσβεστικό Σώμα με τα τμήματα των δοκίμων αξιωματικών.

    Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τμήματα της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών. Μετά το τέλος της παρέλασης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός αντάλλαξαν χειραψία με τους ανάπηρους πολέμου.

    [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (16:11 UTC+2)

    Επεισοδιακή ήταν η θεία λειτουργία στα Ιεροσόλυμα για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Άραβες ορθόδοξοι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ναό της Αναστάσεως αποδοκίμασαν έντονα τον Πατριάρχη Ειρηναίο, κατά την προσέλευσή του στο ναό, ζητώντας του να παραιτηθεί.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την περιοχή ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, το σκηνικό έξω από το Ναό της Αναστάσεως συνέθεταν φωνές, αποδοκιμασίες, πανό με προσβλητικά μηνύματα, πάνοπλοι αστυνομικοί και ελάχιστοι πιστοί.

    Τη στιγμή της άφιξης του Πατριάρχη στο Ναό της Αναστάσεως ξεδιπλώθηκε ένα πανό που έγραφε, «έξω ο Ιούδας», που κρατούσαν μέλη των αραβικών ορθόδοξων κοινοτήτων, τα οποία και ζητούσαν όχι μόνο την παραίτηση του κ. Ειρηναίου, αλλά και την απομάκρυνσή του από τους Άγιους Τόπους.

    Ο κ. Ειρηναίος εισήλθε στο Ναό της Αναστάσεως συνοδευόμενος από άνδρες της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και αμέσως μετά τη λειτουργία, ενώπιον μόλις περίπου 40 ατόμων, επέστρεψε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Σημειώνεται ότι η αστυνομία της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ είχε ζητήσει από χθες από τον κ. Ειρηναίο να μην μεταβεί στο Ναό της Αναστάσεως για τη λειτουργία, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα, λόγω του δυσμενούς κλίματος των ημερών.

    [03] ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΡΑΪΣ

    Ουάσινγκτον, 24 Μαρτίου 2005 (23:08 UTC+2)

    Με την Αμερικανίδα ομόλογο του Κοντολίζα Ράις συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, συνάντηση που έγινε σε άριστο κλίμα.

    Η κ. Ράις χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

    Στο εξαιρετικό επίπεδο των "ξεχωριστών" διμερών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, αναφέρθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η κ. Ράις, που αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικό τρόπο στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, μίλησε, επίσης, για την κοινή δέσμευση των δύο χωρών στην επέκταση της δημοκρατίας, αναφερόμενη ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη συνδρομή στην προσπάθεια των Ιρακινών για ανασυγκρότηση μετά τις εκλογές. Αναφερόμενη στα Βαλκάνια χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τον καλύτερο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο κ. Μολυβιάτης από την πλευρά του, υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πορεία στην περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Όπως είπε, συζητήθηκαν με την Αμερικανίδα υπουργό τρόποι για να προωθηθεί η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Αναν.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείσα για τους τομείς συνεργασίας με την Ελλάδα ανέφερε τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του Κόσοβο, τη Μεσόγειο, όπου, όπως είπε, οι δύο χώρες μοιράζονται συμφέροντα και τη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε αμέσως μετά με το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Στίβεν Χάντλεϊ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα παραστεί την Παρασκευή σε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάταν, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στη δοξολογία θα χοροστατήσει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και θα παραβρεθούν αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.

    Ο κ. Μολυβιάτης αφίχθη στη Νέα Υόρκη μετά τις συναντήσεις του, την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις και το σύμβολο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ.

    Την Παρασκευή το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνει το Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης για να τιμηθεί η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης. Η δεξίωση είναι ανοικτή για το κοινό και ο κ. Μολυβιάτης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και με αρκετούς ομογενείς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θέματα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ορισμένα διεθνή προβλήματα, όπως το Μεσανατολικό, καθώς και οι προτάσεις του κ. Ανάν για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του διεθνούς Οργανισμού, καθώς η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2005-2006.

    Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ανάν, ο κ. Μολυβιάτης θα μεταβεί και πάλι στην Ουάσιγκτον, μετά από πρόσκληση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, για να παραστεί σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης θα επιδώσει την καθιερωμένη ετήσια διακήρυξη για τη αναγνώριση της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, ανακηρύσσοντας την 25η Μαρτίου ως "Εθνική Επέτειο Εορτασμού της Δημοκρατίας", με την οποία θα καλεί συγχρόνως όλους τους Αμερικανούς να εορτάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα με σχετικές τελετές και εκδηλώσεις. Στην τελετή θα παραβρεθούν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και εκπρόσωποι μεγάλων φορέων της Ομογένειας.

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Ε.Ε.- ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Άγκυρα, 25 Μαρτίου 2005 (15:07 UTC+2)

    Η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να ξεκινήσει άμεσα η μεταξύ τους η διαδικασία ανταλλαγής επιστολών αναφορικά με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, μεταδίδει: «Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για το περιεχόμενο του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου, που θα επεκτείνει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα 10 νέα κράτη- μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελληνοκυπριακής πλευράς (σ.σ. εννοείται η Κυπριακή Δημοκρατία). Η Άγκυρα αναμένει από την Ε.Ε. την αποστολή επιστολής άμεσα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία».

    Σύμφωνα πάντα με το Anadolu, «σε περίπτωση που η ΕΕ στείλει απαράλλαχτο το κείμενο, στο οποίο υπήρξε συμφωνία, η Άγκυρα θα γνωστοποιήσει στην Ένωση την έγκρισή της».

    Σημειώνεται, επίσης, ότι «μετά από παρέμβαση της Άγκυρας, αφαιρέθηκαν από το κείμενο του Πρωτοκόλλου τα όσα αναφέρονται γύρω από τη χρήση λιμένων και αεροδρομίων, καθώς επίσης και την άμεση εφαρμογή του πρωτοκόλλου».

    [05] ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Το νέο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ που βρίσκεται στην περιοχή Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) της Κοζάνης θα εγκαινιάσει στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος.

    Το νεόδμητο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποτελείται από ισόγειο και τρεις ορόφους. Από τα 15.000 τ.μ. της συνολικής του επιφάνειες τα 3.000 τ.μ. είναι υπόγειο πάρκινγκ 33 θέσεων, τα 600 τ.μ. είναι χώροι αρχείων και 200 τ.μ. είναι βοηθητικοί χώροι. Η συνολική επιφάνεια γραφείων και κοινόχρηστων χώρων είναι 11.200 τ.μ. Το κτίριο φιλοξενεί όλες τις Διευθύνσεις της Περιφέρειας, τη Διαχειριστική Αρχή, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

    Στο νέο κτίριο φιλοξενείται το ΕΡΓΑΝΗ που θα λειτουργήσει μέχρι το 2006. Πρόκειται για μία Περιφερειακή δομή στήριξης απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των γυναικών και εντάσσεται στο μέτρο 5.3 του προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων υπέρ των Γυναικών. Ειδικός χώρος έχει παραχωρηθεί και στο Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης που στο εξής θα στεγάζεται στο κτίριο της Περιφέρειας.

    Η σύμβαση για την κατασκευή του κτιρίου υπογράφθηκε τη 12η Νοεμβρίου 2001, η οικοδομική άδεια εκδόθηκε την 26η Απριλίου 2002 όταν ξεκίνησε και ουσιαστικά η κατασκευή του κτιρίου. Η διοικητική παραλαβή του κτιρίου έγινε την 1η Μαρτίου 2005.

    [06] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ"

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (18:38 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821, μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, δήλωσε μετά το τέλος της παρέλασης:

    «Η σημερινή διπλή μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας θυμίζει το χρέος που έχουμε όλοι να τιμούμε τις ιστορικές μας παρακαταθήκες και να αγωνιζόμαστε πάντα για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

    Παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να διασφαλίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, να κάνουμε την Ελλάδα παράγοντα ειρήνης σταθερότητας ευημερίας στην περιοχή μας, να φτιάξουμε ένα κράτος έντιμο και αποτελεσματικό, ένα κράτος που να σέβεται πρώτα το ίδιο τους νόμους, που να σέβεται το μόχθο του πολίτη, που να δίνει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας.

    Προχωρούμε με αισιοδοξία, προχωρούμε με αυτοπεποίθηση βέβαιοι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Χρόνια πολλά σε όλους», κατέληξε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    [07] "ΘΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΑΝ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ"

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (18:37 UTC+2)

    Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα, δήλωσε:

    «Σε μία περίοδο παγκοσμιοποίησης όπου ισοπεδώνονται εθνικοί πολιτισμοί και εθνικές ταυτότητες, η σημερινή μέρα υπογραμμίζει τις εθνικές μνήμες από τις οποίες θα πρέπει να διακατέχονται οι λαοί. Ήμουν ιδιαίτερα υπερήφανος από την παρέλαση όπου επιδείχθηκαν και υπογραμμίστηκαν αυτές οι εθνικές μας μνήμες μέσα από τον ελληνικό στρατό και ελπίζω ότι με την ενότητα του λαού και βάσει ορισμένων αρχών και αξιών, όπως γιορτάζουμε σήμερα την Ορθοδοξία και την Παλιγγενεσία, θα κατορθώσουμε να σταθούμε ισοδύναμα απέναντι σε έναν κόσμο άγνωστο και δύσκολο».

    [08] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (18:34 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το τέλος της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα, δήλωσε:

    «Χρόνια πολλά σε όλους, πρώτα από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στα νιάτα της πατρίδας μας, στα νιάτα που εγγυώνται την ασφάλειά μας, εγγυώνται τα σύνορά μας και την ακεραιότητα της χώρας. Βεβαίως σήμερα είναι μία μέρα που γιορτάζουμε την Παλιγγενεσία, γιορτάζουμε την πατρίδα μας, γιορτάζουμε την μεγάλη αξία της ελευθερίας.

    Αυτή η αξία είναι μία αξία για την οποία πρέπει να παλεύουμε καθημερινά ώστε κατακτώντας αυτή την αξία καθημερινά να δίνουμε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό πάντα να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, να δίνουμε το δικαίωμα στο φτωχό να ελπίζει στην υποστήριξη τη δικιά μας, της Πολιτείας, να δίνουμε με την έννοια αυτή το δικαίωμα να αισθάνεται κανείς ότι η Ελλάδας μπορεί να πάει μπροστά όταν είμαστε ενωμένοι και όταν δουλεύουμε μαζί.

    Η ελευθερία είναι μια μεγάλη αξία, ένα μεγάλο δικαίωμα, αλλά είναι και μία μεγάλη ευθύνη. Είναι και ευθύνη όλοι μας να προσφέρουμε με τον κάθε μας τρόπο στην πατρίδα. Είναι και μεγάλη ευθύνη όταν δίνουμε μάχες, να τις δίνουμε για το κοινό συμφέρον, να επιλέγουμε τις μάχες, όταν σηκώνουμε την ελληνική σημαία να τη σηκώνουμε για το κοινό συμφέρον, για το δημόσιο συμφέρον και να προετοιμάζουμε τις μάχες για να τις κερδίζουμε. Κι όταν το κάνουμε αυτό μπορούμε και τις κερδίζουμε».

    [09] "ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"

    Σόφια, 25 Μαρτίου 2005 (18:15 UTC+2)

    «Οι διμερείς δεσμοί είναι άριστες σήμερα, όταν και στις δύο χώρες επικρατούν η δημοκρατία και η οικονομία της αγοράς, Ελλάδα και Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ η Βουλγαρία αναμένεται να ενταχτεί στην ΕΕ σε λιγότερο από δύο χρόνια. Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις ήταν πολύ καλές ακόμα και όταν οι δύο χώρες ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς συνασπισμούς».

    Αυτά τονίζει ο πρέσβης της Ελλάδος στη Σόφια Προκόπιος Μαντζουράνης σε συνέντευξη, την οποία δημοσίευσε η οικονομική εβδομαδιαία εφημερίδα "Κας" στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος για την Εθνική επέτειο της Ελλάδος. Με αφορμή την 25 Μαρτίου τα βουλγάρικα ΜΜΕ έχουν αφιερώματα με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

    Η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά τη βουλγάρικη υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ και θα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της γειτονικής χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως την αναμενόμενη ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της την 1η Ιανουαρίου του 2007, σημειώνει ο κ. Μαντζουράνης, επισημαίνοντας, ότι με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ ανοίγουν νέες προοπτικές για τη διμερή συνεργασία, ενώ Αθήνα και Σόφια "θα πρέπει να σκέφτονται και να εργάζονται στο πνεύμα της φιλοσοφίας και της πολιτιστικής παράδοσης, που χαρακτηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Το τριμερές Πολιτικό Μνημόνιο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αναμένεται να υπογραφεί στη Σόφια στις 15 Απριλίου, αναφέρει επίσης ο Έλληνας πρέσβης. "Κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών μας", υπογραμμίζει ο κ. Μαντζουράνης. Επίσης, σημειώνει ότι το λιμάνι του Αλεξανδρούπολης είναι σε θέση να υποδέχεται δεξαμενόπλοια μέχρι τριακοσίων χιλιάδων κόρων και, συνεπώς, η υλοποίηση του σχεδίου θα συμβάλει ουσιαστικά για τη μεταφορά του πετρελαίου αφού μέσω του Βοσπόρου δεν μπορούν να περνάνε τάνκερ, μεγαλύτερα από εκατόν πενήντα χιλιάδες κόρους. Αλλά το σημαντικότερο είναι, ότι με τον τρόπο αυτό θα λυθεί το πρόβλημα με τα Στενά που έχουν φτάσει στο ακραίο όριο της εκμετάλλευσης τους, όπως επισημαίνει ο Έλληνας διπλωμάτης.

    Η οικονομική και η εμπορική συνεργασία βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, αναφέρει από την πλευρά του ο εμπορικός σύμβουλος στην πρεσβεία της Ελλάδος Δημήτρης Ζώμας. Το εμπόριο με την ανάπτυξη νέων αλυσίδων καταστημάτων, τα αναπτυξιακά σχέδια αναβάθμισης της υποδομής, η αγορά ακινήτων είναι μερικοί από τους τομείς που ενδιαφέρουν τους Έλληνες επιχειρηματίες στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον κ. Ζώμα.

    Τις θετικές προοπτικές της πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδος και της Βουλγαρίας και τη ριζικά βελτιωμένη ατμόσφαιρα φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, υπογράμμισε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας Νικόλαος Βλαχάκης σε σημερινές συνεντεύξεις του σε δύο τηλεοπτικά κανάλια της Βουλγαρίας.

    Ο Βούλγαρος πατριάρχη Μάξιμος, μέλη της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, κορυφαίοι διανοούμενοι και επιχειρηματικοί παράγοντες, ξένοι διπλωμάτες παραβρέθηκαν στη δεξίωση που έδωσε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο ο πρέσβης της Ελλάδος Προκόπιος Μαντζουράνης για την Εθνικής επέτειο.

    [10] ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (17:39 UTC+2)

    Ειδική αργία θα είναι η Δευτέρα, 28 Μαρτίου, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, ενώ κλειστές θα παραμείνουν η Σοφοκλέους και η Αγορά Παραγώγων, καθώς συμπίπτει με την επόμενη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών.

    Την ημέρα αυτή, το ευρωπαϊκό διατραπεζικό σύστημα TARGET, ως εκ τούτου και το σύστημα ΕΡΜΗΣ, θα παραμείνει κλειστό, γεγονός που θα επηρεάσει τις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές.

    Όπως διευκρινίζεται, ωστόσο, σε ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι τράπεζες θα είναι τη Δευτέρα ανοικτές.

    [11] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 7-8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (12:53 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία στις 7 και τις 8 Απριλίου, μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων. Η επίσκεψη θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφήμισης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

    Η εν λόγω αποστολή διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια.

    Το πρόγραμμα της αποστολής περιλαμβάνει επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων και Βούλγαρων επιχειρηματιών, οι οποίες θα διοργανωθούν από το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σημειώνεται ότι η αγορά της Βουλγαρίας είναι ανοιχτή για συνεργασία σε όλους του τομείς, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ.

    [12] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (12:00 UTC+2)

    Eνθαρρυντικά μηνύματα για την τουριστική σεζόν του τρέχοντος έτους, και ακόμη θετικότερα για τα έτη 2006 και 2007 καταγράφονται ήδη. Eκτιμάται ότι αυτό είναι το πρώτο αποτέλεσμα της νέας στρατηγικής ως προς την προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό. «Zήσε τον μύθο σου στην Eλλάδα» είναι το κεντρικό σύνθημα της διαφημιστικής εκστρατείας, ο προϋπολογισμός της οποίας είναι δεκαπλάσιος σε σύγκριση με τις ανάλογες δαπάνες του πρόσφατου παρελθόντος.

    [13] ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (10:47 UTC+2)

    Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζα, οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών, θα διενεργήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους στις δαπάνες των επιχειρήσεων που έχουν καταβληθεί στο εξωτερικό. Από την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, προκύπτει ότι ο έλεγχος θα αφορά σε δαπάνες ισολογισμών που έχουν κλείσει από 1 Ιανουαρίου 2001 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2004, καθώς και για υποθέσεις δαπανών της περιόδου αυτής που έχουν ήδη ελεγχθεί και έχουν εκδοθεί μερικά φύλλα ελέγχου.

    Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από ειδικές Επιτροπές που συστάθηκαν στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και στο Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, έργο των οποίων θα είναι ο έλεγχος, η αναγνώριση ή ο περιορισμός ή η απόρριψη της έκπτωσης των συγκεκριμένων δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα της οικείας διαχειριστικής περιόδου των ελεγχόμενων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες εκάστοτε φορολογικές διατάξεις και με βάση τις πληροφορίες και τα υφιστάμενα εν γένει στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή ή τίθενται υπόψη αυτής.

    Το πλήρες κείμενο της υπ. αρ. Πολ. 1051 απόφασης του κ. Ρεγκούζα είναι το ακόλουθο:

    Έχοντας υπόψη κ.λπ Αποφασίζουμε:

    1. Συγκροτούμε στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (Δ.Ε.Κ.) και σε κάθε Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) ειδικές επιτροπές για τον έλεγχο των ποσών που έχουν καταβληθεί στην αλλοδαπή.

    2. Ορίζουμε τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους Γραμματείς των παραπάνω ειδικών επιτροπών, ως εξής:

    2.1 Επιτροπή Δ.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ

    α. Τον Κωνσταντίνο Αβδελιώδη του Γεωργίου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή Δ.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ) ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Κριτσέλη του Δημητρίου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή Δ.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ).

    β. Τον Κωνσταντίνο Μπούργο του Ηλία με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Δ.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Ευάγγελο Κωτσαλά του Δημητρίου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Δ.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ).

    γ. Τον Χρυσοβέργη Κομνηνακίδη του Χριστόδουλου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Π.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ), ως μέλος, με αναπληρώτρια την Μαρία Τσαγκάρη του Ιωάννη με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη ΦΑΒΕ ΑΘΗΝΩΝ).

    2.2 Επιτροπή Δ.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    α. Τον Αριστοτέλη Μπρέζιο του Χρήστου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή Δ.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Χρήστο Τσαρουχά του Ιωάννη με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή Π.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).

    β. Τον Χρήστο Παπαχατζή του Νικολάου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Δ.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Σωκράτη Σαλτσίδη του Μόδεστου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Δ.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).

    γ. Τον Χαράλαμπο Αραμπατζή του Κωνσταντίνου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Π.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), ως μέλος, με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Σβερκούνου του Νικολάου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Π.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).

    2.3 Επιτροπή Π.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ

    α. Τον Δημήτριο Γκικόπουλο του Ανέστη με βαθμό ΠΕ/Α του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή Π.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ), ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Ζαβερδινό του Ζώη με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή Π.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ).

    β. Τον Χρήστο Ζάχαρη του Θωμά με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Π.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Μπάκα του Δημητρίου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Π.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ).

    γ. Τη Σταυρούλα Σιέμπου του Γεωργίου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη ΦΑΒΕ ΑΘΗΝΩΝ), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλο του Δημητρίου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη ΦΑΒΕ ΑΘΗΝΩΝ).

    2.4 Επιτροπή Π.Ε.Κ. ΠΕΙΡΑΙΑ

    α. Τον Γεώργιο Μαγκούφη του Βασιλείου με βαθμό ΠΕ/Α του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή Π.Ε.Κ. ΠΕΙΡΑΙΑ), ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Μπαγεώργο του Φωτίου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή Π.Ε.Κ. ΠΕΙΡΑΙΑ).

    β. Τον Σπυρίδωνα Λαγγούση του Μάριου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Π.Ε.Κ. ΠΕΙΡΑΙΑ), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Ευάγγελο Χασάπογλου του Παναγιώτη με βαθμό ΠΕ/Α του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Π.Ε.Κ. ΠΕΙΡΑΙΑ).

    γ. Τον Δαμιανό Κουτράκο του Ιωάννη με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Π.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Διονύσιο Βασιλόπουλο του Σωτήρη με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ).

    2.5 Επιτροπή Π.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    α. Τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο του Αναστασίου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή Π.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Καριοφύλη Τσουγένη του Αντωνίου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (υποδιευθυντή ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).

    β. Τον Σωκράτη Σαλτσίδη του Μόδεστου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Δ.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Τζιμουλίδη του Δημητρίου με βαθμό ΠΕ/Α1 του κλάδου Εφοριακών (επόπτη Π.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).

    γ. Τον Γεώργιο Θυμιάτη του Κωνσταντίνου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), ως μέλος, με αναπληρωτή τον Θεόδωρο Κισσούδη του Χρήστου με βαθμό ΠΕ/Α' του κλάδου Εφοριακών (επόπτη ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).

    3. Στις Επιτροπές μετέχει ως εισηγητής κάθε υπόθεσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο ελεγκτής της υπόθεσης και σε περίπτωση απουσίας του, άλλος ελεγκτής, οριζόμενος με εντολή ελέγχου από τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας.

    4. Έργο των παραπάνω Επιτροπών είναι ο έλεγχος και η αναγνώριση ή ο περιορισμός ή η απόρριψη της έκπτωσης των προαναφερόμενων δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα της οικείας διαχειριστικής περιόδου των ελεγχόμενων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες εκάστοτε φορολογικές διατάξεις και με βάση τις πληροφορίες και τα υφιστάμενα εν γένει στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή ή τίθενται υπόψη αυτής.

    5. Οι Επιτροπές στα Δ.Ε.Κ. είναι αρμόδιες για τις επιχειρήσεις ελεγκτικής αρμοδιότητας του οικείου Δ.Ε.Κ. και οι Επιτροπές στα Π.Ε.Κ. είναι αρμόδιες για τις υποθέσεις των επιχειρήσεων ελεγκτικής αρμοδιότητας του οικείου Π.Ε.Κ., καθώς και για τις υποθέσεις ελεγκτικής αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ., για τις οποίες η δήλωση φορολογίας εισοδήματος της ελεγχόμενης χρήσης έχει υποβληθεί στις Δ.Ο.Υ. που εκτείνεται η χωρική αρμοδιότητα του Π.Ε.Κ. αυτού.

    6. Η κατά περίπτωση ελεγκτική υπηρεσία που διενεργεί τακτικό έλεγχο σε επιχείρηση για την οποία διαπιστώνεται από τον έλεγχο αυτό ότι συντρέχουν οι λόγοι ελέγχου των δαπανών των περιπτώσεων ι' και ιη' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994 από τις παραπάνω Επιτροπές, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 της απόφασης αυτής, οφείλει, πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου και τη σύνταξη της οικείας έκθεσης φορολογίας εισοδήματος, να παραπέμψει την υπόθεση στην κατά τα ανωτέρω αρμόδια Επιτροπή για τον έλεγχο των δαπανών αυτών.

    Για το σκοπό αυτό συντάσσεται από την ελεγκτική υπηρεσία ειδικό παραπεμπτικό σημείωμα, στο οποίο αναγράφονται συνοπτικά, για κάθε μία από όλες τις ελεγχόμενες χρήσεις, η κατηγορία και το ύψος των ανωτέρω δαπανών, καθώς και το ποσοστό τους επί των ακαθάριστων εσόδων που προκύπτουν από τη χρήση του οικείου δικαιώματος, αν πρόκειται για δαπάνες της περίπτωσης Γ, υποπερίπτωσης β', της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994 ή επί των αντίστοιχων δαπανών της επιχείρησης, αν πρόκειται για δαπάνες της περίπτωσης ιη' της ίδιας παραγράφου του ίδιου άρθρου και νόμου.

    Στο ίδιο σημείωμα επισυνάπτονται επικυρωμένα από την ελεγκτική υπηρεσία αντίγραφα των υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των διαχειριστικών περιόδων για τις οποίες οι ανωτέρω δαπάνες ελέγχονται από την Επιτροπή, καθώς και των οικείων μηχανογραφικών δελτίων οικονομικών στοιχείων (έντυπο Ε3) και κάθε άλλης δήλωσης ή στοιχείου, για τις ίδιες διαχειριστικές περιόδους, που σχετίζεται με τις παραπάνω δαπάνες.

    7. Η αρμόδια κατά περίπτωση Επιτροπή, αφού ολοκληρώσει τον έλεγχο των προαναφερόμενων δαπανών και διαμορφώσει τελική γνώμη, λαμβάνει πλήρως αιτιολογημένη απόφαση για την αναγνώριση, περιορισμό ή απόρριψη των δαπανών αυτών. Η κρίση αυτή της Επιτροπής είναι δεσμευτική για την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία και περιέχεται σε σχετικό πόρισμα.

    8. Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής ως προς τις ανωτέρω δαπάνες και τις λοιπές διαπιστώσεις του διενεργηθέντος τακτικού ελέγχου, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας εκδίδει τα οικεία φύλλα ελέγχου ή πράξεις αποτελεσμάτων για το σύνολο των διαφορών των φόρων. Τα φύλλα ελέγχου ή οι πράξεις κοινοποιούνται στην επιχείρηση κατά τις κείμενες διατάξεις, μαζί με την οικεία έκθεση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία επισυνάπτεται αντίγραφο του πορίσματος της Επιτροπής ως ειδικό παράρτημα.

    9. Η Επιτροπή προκειμένου να διαμορφώσει γνώμη και να αποφασίσει για την αναγνώριση ή μη των προαναφερόμενων δαπανών, ζητεί από την ελεγχόμενη επιχείρηση την προσκόμιση δικαιολογητικών που σχετίζονται με τις παραπάνω δαπάνες, καθώς και την παροχή κάθε άλλου στοιχείου ή πληροφορίας ή διευκρίνισης που κρίνεται απαραίτητη για τη διενέργεια του ελέγχου.

    10. Κατ' εφαρμογή των οριζομένων στην προηγούμενη παράγραφο, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της:

    α. Τα ακόλουθα στοιχεία του Ομίλου στον οποίο ανήκει η ελεγχόμενη επιχείρηση:

    αα. Τα νομικά πρόσωπα, που είναι μέτοχοι ή εταίροι επιχειρήσεων του ομίλου που έχουν την έδρα τους σε άλλη χώρα και οι οποίες καταβάλλουν δικαιώματα ή αποζημιώσεις ή ποσά που αφορούν έξοδα διοικητικής υποστήριξης, οργάνωσης, αναδιοργάνωσης και υπηρεσιών γενικά, όπως και η ελεγχόμενη ημεδαπή επιχείρηση.

    ββ. Το ύψος των πιστωθέντων ή καταβληθέντων δικαιωμάτων ή αποζημιώσεων ή ποσών που αφορούν έξοδα διοικητικής υποστήριξης, οργάνωσης, αναδιοργάνωσης και υπηρεσιών γενικά, από τις επιχειρήσεις της υποπερίπτωσης αα', ανά δικαιούχο επιχείρηση, καθώς και το ποσοστό και τη βάση υπολογισμού αυτών και ειδικά επί εξόδων διοικητικής υποστήριξης, οργάνωσης, αναδιοργάνωσης και υπηρεσιών γενικά, το ποσοστό αυτών επί των αντίστοιχων δαπανών των παραπάνω επιχειρήσεων.

    γγ. Οι υποπεριπτώσεις αα' και ββ' εφαρμόζονται και όταν τα δικαιώματα ή ποσά καταβλήθηκαν σε διαφορετικές εταιρείες του ίδιου ομίλου.

    β. Το λόγο καταβολής των δικαιωμάτων ή αποζημιώσεων (χρήση σήματος, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κλπ.) και τον τρόπο υπολογισμού τους.

    γ. Για τα έξοδα διοικητικής υποστήριξης, οργάνωσης, αναδιοργάνωσης και υπηρεσιών γενικά:

    αα. Τα στοιχεία της δικαιούχου αλλοδαπής επιχείρησης (επωνυμία, έδρα, κλπ.) και αν αυτή ανήκει στον ίδιο όμιλο με την ημεδαπή ή όχι.

    ββ. Εξειδίκευση των υπηρεσιών για τις οποίες καταβλήθηκαν τα ποσά.

    γγ. Τη συμβολή των υπόψη δαπανών στη δημιουργία εισοδήματος στην Ελλάδα.

    δδ. Βεβαίωση από την αλλοδαπή επιχείρηση στην οποία να αναφέρεται το κόστος των συνολικών εξόδων, τη μέθοδο επιμερισμού τους και το ποσό που χρεώθηκε στην ημεδαπή εταιρία.

    11. Οι παραπάνω Επιτροπές συνεδριάζουν στο κατάστημα του οικείου Δ.Ε.Κ. ή Π.Ε.Κ., κατά περίπτωση, εντός των ωρών λειτουργίας του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

    12. Ως προς τα λοιπά θέματα συγκρότησης, απαρτίας, λήψης των αποφάσεων και λειτουργίας των Επιτροπών, εφαρμόζονται οι διατάξεις για τα συλλογικά όργανα του ν. 2690/1999 περί Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

    13. Οι διατάξεις της απόφασης αυτής ισχύουν για δαπάνες ισολογισμών που έχουν κλείσει από 1 Ιανουαρίου 2001 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2004, καθώς και για υποθέσεις δαπανών της περιόδου αυτής που έχουν ήδη ελεγχθεί και έχουν εκδοθεί μερικά φύλλα ελέγχου, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 68 του ν. 2238/1994.

    [14] ΛΙΚΑ ΑΝΤΙ ΣΤΡΑΚΟΣΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τίρανα, 25 Μαρτίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Με τον Ίλιον Λίκα κάτω από τα δοκάρια της αντί του Στρακόσια θα παραταχθεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αλβανίας στον αγώνα του Σαββάτου εναντίον της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, μετά από 15 χρόνια παρουσίας στην αλβανική εστία, ο Στρακόσια θα παραχωρήσει τη θέση του στον Λίκα στον αγώνα εναντίον του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Τουρκίας.

    [15] ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Σκόπια, 25 Μαρτίου 2005 (20:03 UTC+2)

    Σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της χώρας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ενόψει του β' γύρου των δημοτικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή.

    Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του θα προχωρήσει μπροστά προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με δημάρχους είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, μόνο αν αυτοί εκλεγούν με έντιμο και δημοκρατικό τρόπο. «Αλλιώς θα χάσουμε όλοι» είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου τάσσεται υπέρ των δημοκρατικών και δίκαιων εκλογών.

    Ανακοίνωσε δε ότι έχουν υποβληθεί πάνω από 20 μηνύσεις κατά ατόμων που συμμετείχαν σε επεισόδια και παρατυπίες στον α' γύρο των δημοτικών εκλογών.

    Μήνυμα προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αποδείξουν την πολιτική τους ωριμότητα ψηφίζοντας τον υποψήφιο της αρεσκείας τους στο β' γύρο έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) στα Σκόπια Μ. Σαλίν.

    Αφού σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι οι πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ διδάχθηκαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, διαπίστωσαν τις παραβάσεις και τις ελλείψεις και μπορούν πλέον να συμβάλουν σε μια έντιμη εκλογική διαδικασία την προσεχή Κυριακή, κάλεσε τους πολίτες να αποδείξουν την πολιτική τους ωριμότητα.

    [16] Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2005 (18:52 UTC+2)

    Καθοριστική, ήταν η επίδραση των ιδεών του Ρήγα Φεραίου σε όλα τα Βαλκάνια. Με τα επαναστατικά του κηρύγματα, είναι αυτός, που συμπυκνώνει τους πόθους των Ελλήνων και των άλλων βαλκανικών λαών για ελευθερία και δικαιοσύνη, συνδέοντάς τα με τα ιδανικά της Γαλλικής επανάστασης. Ο μαρτυρικός του θάνατος στον πύργο Νεμπόϊσα του Βελιγραδίου προσέθεσε την κορυφαία μορφή στο πάνθεο των ηρώων της χερσονήσου του Αίμου.

    Αυτή η πνευματική και ιδεολογική δυναμική, φυσικά οδήγησε στην ίδρυση επαναστατικών οργανώσεων. Θα αναφέρουμε δυο απ' αυτά-την Φιλόμουση Εταιρεία, που σχηματίστηκε το 1813 στην Αθήνα, και την Φιλική Εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας. Η προσπάθεια της Φιλικής Εταιρείας να ξεκινήσει τον αγώνα στην Μολδαβία και Βλαχία απέτυχε, η στιγμή για την οριστική ορμή των Ελλήνων προς την ελευθερία όμως ήταν ώριμη αρκετά, ώστε να μην σβήσει από μια αποτυχία.

    Απ' όλες τις ελληνικές περιοχές η Πελοπόννησος αποδείχθηκε η πιο προετοιμασμένη. Εκεί στις 25 Μαρτίου του 1821, την ημέρα του Ευαγγελισμού, ξέσπασε η Ελληνική επανάσταση κατά της Τουρκοκρατίας. Είναι γνωστός ο ηρωικός δρόμος των επαναστατών, οι σκληρές μάχες με τον εχθρό υπό την ηγεσία των φημισμένων οπλαρχηγών Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Μακρυγιάννη. Ας αναφερθούμε όμως στην συμμετοχή των Βουλγάρων στον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία.

    Αρκετοί Βούλγαροι, τόσο μετανάστες, όσο και εντός της Βουλγαρίας, συμμετείχαν στο μυστικό επαναστατικό δίκτυο της Φιλικής Εταιρείας, η οποία υπήρξε όντως παμβαλκανικό απελευθερωτικό κίνημα. Ευρύτατη κοινωνική απήχηση στον βουλγαρικό λαό βρήκε το ξέσπασμα της Ελληνικής επανάστασης. Όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα υποδέχθηκε με ειλικρινή και θερμή συμπάθεια τον αγώνα των Ελλήνων. Οι πιο πολυάριθμοι εθελοντές στα ελληνικά επαναστατικά τμήματα ήταν ακριβώς οι Βούλγαροι.

    Αναφέρονται τα ονόματα εθελοντών απ' όλα τα μέρη της Βουλγαρίας. Η Σόφια έδωσε 14 επαναστάτες, η Φιλιππούπολη (Πλόβντιφ) 27. Μερικοί αξιώθηκαν υψηλή αναγνώριση για την συνεισφορά τους στον αγώνα των Ελλήνων. Ας αναφέρουμε τον χατζή Χρίστο, ο οποίος επικεφαλής τάγματος Βουλγάρων διακρίθηκε στα Δερβενάκια και το 1824 προήχθη στον βαθμό στρατηγού. Ήταν ο πρώτος, ο οποίος πρότεινε στην επαναστατική κυβέρνηση να αναδιοργανώσει το ιππικό σε ξεχωριστό τμήμα του στρατού. Άλλοι Βούλγαροι στρατηγοί ήταν επίσης ο Άγγελ Γκάτσο, ο Καρά Γκεόργκι, ο χατζή Στέφαν.

    Η αφοσίωση στην ορθόδοξη πίστη και η κοινή τραγική ιστορική μοίρα φυσικά ενοποίησαν τους βαλκανικούς λαούς, δημιούργησαν αλληλεγγύη μεταξύ τους, η οποία όμως δεν επαναλήφθηκε ποτέ στις επόμενες δεκαετίες. Δεκαετίες αργότερα όμως, στις συνθήκες κλιμάκωσης της εθνικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, οι σύγχρονοι δεν είχαν ξεχάσει τις μέρες του κοινού αγώνα. Το 1860 ο θεμελιωτής της ελληνικής δημοσιογραφίας Κωνσταντίνος Λεβίδης γράφει: «Βούλγαροι οπλαρχηγοί επικεφαλής Βούλγαρων εθελοντών πολέμησαν μαζί με τον Κολοκοτρώνη, Μπότσαρη και Καραϊσκάκη στον ιερό αγώνα για την πατρίδα και την ελευθερία. Άφθονο βουλγαρικό αίμα χύθηκε μαζί με το ελληνικό στα πεδία μάχης, ώστε να επιφέρει το θανάσιμο χτύπημα στον μέχρι τότε ανίκητο εχθρό, την Τουρκία».

    [17] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΕΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 25 Μαρτίου 2005 (18:29 UTC+2)

    Με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις κορυφώθηκαν σήμερα στην Κύπρο οι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Επίκεντρο των γιορτασμών ήταν η Λευκωσία, όπου το πρωί εψάλη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη δοξολογία, χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα.

    Στη δοξολογία παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και τον πανηγυρικό της ημέρας είπε ο πρέσβης της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος.

    Στην ομιλία του, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε την ανάγκη πανεθνικής συσπείρωσης χωρίς ταλαντεύσεις, για την υλοποίηση του κοινού οράματος Ελλάδας και Κύπρου, που είναι μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

    Πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις έγιναν και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, παρουσία μελών της κυβέρνησης.

    [18] ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ Ο ΣΑΡΙΓΟΥΛ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ CHP

    Άγκυρα, 25 Μαρτίου 2005 (17:34 UTC+2)

    Αποφασισμένος να προσφύγει στις δικαστικές αρχές μετά την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τη διαγραφή του από τους κόλπους του κόμματος δήλωσε ο δήμαρχος Σισλί, Μουσταφά Σαριγούλ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για διαγραφή του από το CHP, ο Σαριγούλ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία δήλωσε αποφασισμένος να διεκδικήσει όλα τα νόμιμα, όπως είπε, δικαιώματά του δια της δικαστικής οδού. «Η απόφαση που πάρθηκε από τη χούντα του ηγέτη του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, θα αναστραφεί από την τουρκική νομοθεσία» είπε χαρακτηριστικά.

    [19] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΤΑΜΟΥΡΙΔΗ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (17:16 UTC+2)

    Το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πίστας που διεξάγεται στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών κατέκτησε ο Έλληνας ποδηλάτης, Γιάννης Ταμουρίδης, ο οποίος αν και έχασε στο τελικό σπριντ από τον Ουκρανό Βλαδιμίρ Ρίμπιν, ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, συγκεντρώνοντας 36 βαθμούς, έναν λιγότερο από τον αντίπαλό του, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέλαβε ο Ισπανός Ροζέλο Πανέρας, με 34 βαθμούς.

    Στο μεταξύ, καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Έλληνες ποδηλάτες και στο ομαδικό σπριντ. Οι πρωταθλητές μας Θάνος Μαντζουράνης, Κλεάνθης Μπάργκας και Παναγιώτης Βουκελάτος πήραν την έβδομη θέση, με χρόνο 46.536. Την πρώτη θέση στο αγώνισμα κατέλαβε η Βρετανία, με χρόνο 44.337, τη δεύτερη η Ολλανδία με 44.575 και την τρίτη η Γερμανία με 44.790.

    [20] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 1-1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (17:10 UTC+2)

    Ισόπαλη με σκορ 1-1 αναδείχθηκε η εθνική ποδοσφαίρου των Ελπίδων κόντρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γεωργίας, στον μεταξύ τους αγώνα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο στάδιο «Μπόρις Παϊτσάτζε» της Τιφλίδας.

    Η εθνική μας, που μπήκε στο παιχνίδι με στόχο τη νίκη που θα της έδινε το δικαίωμα να διατηρεί βάσιμες ελπίδες για πρόκριση, προηγήθηκε στο 5' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γουνδουλάκη. Λίγο μετά τα μισά του πρώτου ημιχρόνου, ωστόσο, και συγκεκριμένα στο 28', οι Γεωργιανοί ισοφάρισαν με τον Χοτζάβα.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Τσαρλς Ρίτσμοντ από τη Σκοτία έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Κανκάβα, Χοτζάβα, Λομίτζε και Παπαζαχαρίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνική μας ολοκλήρωσε το παιχνίδι με δέκα παίκτες, αφού ο Δάρλας τραυματίστηκε στο πρόσωπο και δεν μπορούσε να συνεχίσει, αλλά η αντικατάστασή του δεν ήταν δυνατή αφού ο προπονητής της εθνικής, Στέλιος Αποσπόρης, είχε κάνει ήδη χρήση του δικαιώματος των τριών αλλαγών.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΓΕΩΡΓΙΑ: Τοτλάτζε, Τσικβιλάτζε, Λομίτζε, Κανκάβα, Κινκλάτζε, Ελιάβα (42' Γκετσάτζε), Ιασβίλι, Γκουρούλι (59΄ Τζελιόζε), Χοτζάβα (75΄ Κάσιας), Μπεσαρασβίλι, Τσβινιανίτζε.

    ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης, Πιπίνης (81΄ Δάρλας), Παπαζαχαρίας, Λιαπάκης, Παπαδόπουλος, Τζιώλης (63΄ Κυριακίδης), Γουνδουλάκης, Μπούρμπος, Σαμαράς, Παππάς (65΄ Πλιάγκας), Λαγός.

    [21] ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (11:38 UTC+2)

    Το ντέρμπι κορυφής στο κλειστό του Αγ. Θωμά μεταξύ του Αμαρουσίου και του Παναθηναϊκού, το οποίο θα κρίνει κατά πολύ τον κάτοικο του ρετιρέ κατά το τέλος της κανονικής φάσης του πρωταθλήματος, μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην 22η αγωνιστική της Α1 που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο. Οι γηπεδούχοι με νίκη πλησιάζουν στον ένα βαθμό τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και πλέον θα ευελπιστούν σε στραβοπάτημα των «πρασίνων» στις υπολειπόμενες 4 αγωνιστικές προκειμένου να γελάσουν τελευταίοι (εάν φυσικά αυτοί σημειώσουν μόνο νίκες). Στην αντίπερα όχθη το «τριφύλλι» εάν καταφέρει να περάσει αλώβητο και αυτό το εμπόδιο τότε κλειδώνει την πρώτη θέση της κανονικής περίοδο. Από τους μνηστήρες μιας θέσης που οδηγεί στην τετράδα ο ΠΑΟΚ έχει το πιο δύσκολο έργο αφού φιλοξενείται στην ισχυρή έδρα της Ολύμπια στη Λάρισα. Θεωρητικά πιο εύκολο έργο έχει ο Μακεδονικός που υποδέχεται στην Κοζάνη τον Ηρακλή όπως και ο Πανιώνιος που αγωνίζεται στην έδρα του με αντίπαλο τον Ιωνικό ΝΦ/Αμαλιάδας. Η τρίτη της βαθμολογίας ΑΕΚ θεωρητικά έχει εύκολο απόγευμα απέναντι στον Απόλλωνα Πάτρας στο ΟΑΚΑ. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    ΣΑΒΒΑΤΟ: (Πανελληνίου 17:00) Πανελλήνιος-Αρης, (Ν. Σμύρνης 17:00) Πανιώνιος-Ιωνικός, (Κοζάνης 17:00) Μακεδονικός-Ηρακλής, (Νεάπολης 18:30 ΕΤ1) Ολύμπια Λ.-ΠΑΟΚ, (Αγ. Θωμά 19:00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Μαρούσι-Παναθηναϊκός. ΚΥΡΙΑΚΗ: (Γαλατσίου 17:00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ΑΕΚ-Απόλλων Π., (Ιβανώφειο 18:30 ΕΤ1) ΜΕΝΤ-Ολυμπιακός.

    [22] Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ "ΗΡΑΚΛΗ"

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2005 (11:37 UTC+2)

    Μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρις στιγμής ιστορίας της βρίσκεται το επόμενο διήμερο, 26 και 27 Μάρτη, η ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή, όπου θα έχει την ευκαιρία να κατακτήσει το σημαντικότερο τρόπαιο σε επίπεδο συλλόγων στην Ευρώπη. Ο «Γηραιός», που μετέχει και παράλληλα είναι ο οικοδεσπότης του φάιναλ φορ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, θέλει να βαδίσει στο δρόμο που χάραξε πριν 10 ημέρες ο Ολυμπιακός (κατέκτησε το Τοπ Τιμς Καπ στο ΣΕΦ) έχοντας όμως σαφώς πιο δύσκολη αποστολή. Αλλωστε μόνο το γεγονός ότι με το «καλημέρα» της διοργάνωσης οι «κυανόλευκοι» καλούνται να ξεπεράσουν στο δεύτερο ημιτελικό το εμπόδιο της ρωσικής Μπελγκόριε, δυο φορές πρωταθλήτριας Ευρώπης, και τα φαβορί και φέτος φανερώνει από μόνο του το βαθμό δυσκολίας. Η αγωνιστική κατάσταση του Ηρακλή είναι σε πολύ καλά επίπεδα, αφού μόλις πρόσφατα τερμάτισε και στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Α1. Παράλληλα η σταθερή πορεία που έχει επιδείξει φέτος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τον συγκαταλέγουν σε μια από τις καλύτερες ομάδες στη «Γηραιά ήπειρο» αυτή τη στιγμή.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Η τύχη στα χέρια του

    Μπορεί η κλήρωση να έφερε τους «οικοδεσπότες» να δίνουν τον πρώτο τους αγώνα κόντρα στην πιο ισχυρή ομάδα του φάιναλ φορ, εντούτοις στον Ηρακλή δε δείχνουν να τρομάζουν και όπως τόνισε και ο Μάριος Γκιούρδας, απλά η ομάδα θα πρέπει να παίξει δυο τελικούς. «Το βλέπουμε σαν δυο τελικούς το φάιναλ φορ. Το σημαντικό είναι να προκριθούμε στο δεύτερο τελικό. Διανύουμε μια περίοδο ανάλυσης του αντιπάλου. Τους ξέρουμε και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να τους αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά. Οι δυο ομάδες έχουν δείξει το τι μπορούν να κάνουν. Πρέπει πάνω από όλα να είμαστε έτοιμοι ψυχικά. Πάντως στα κρίσιμα παιχνίδια αποδίδουμε καλό βόλεϊ». Σύμφωνα με τον «κυανόλευκο» διεθνή, το γεγονός ότι κανείς παίκτης του Ηρακλή δεν έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο δίνει ένα κίνητρο παραπάνω.

    Οσο για τον τεχνικό της θεσσαλονικιώτικης ομάδας, Αλέκο Λεώνη, αυτός τόνισε στους παίκτες του να μην παρασυρθούν από το άγχος που ενδεχομένως να δημιουργήσει η παρουσία του κόσμου (τα εισιτήρια στο κλειστό έχουν εξαντληθεί) και να έχουν καθαρό μυαλό απέναντι στη ρωσική ομάδα. «Η τύχη είναι στα χέρια μας. Αυτό το μήνυμα προσπαθώ να περάσω στους παίκτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας τεχνικός που έδειξε να θεωρεί το παιχνίδι με τους Ρώσους σαν το πλέον κρίσιμο της διοργάνωσης.

    ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ: 1. Λόι Μπολ (ΗΠΑ) 1972 Π 2,03. 2. Μάριος Γκιούρδας 1973 Α 2,02. 3. Φρέντι Μπρουκς 1969 Λ 1,90. 4. Νίκος Ιωαννίδης 1971 Κ 1,98. 5. Γιάννης Καλμαζίδης 1968 Π 1,88. 6. Αντρέι Κράβαρικ 1971 Κ 2,06. 8. Γκόρτσανιουκ Ζένια 1987 Α 2,00. 10. Κώστας Μπαρμπούδης 1978 Α 1,98. 11. Αντώνης Μαυρίδης 1988 Α 1,90. 12. Τομ Χοφ (ΗΠΑ) 1973 Κ 2,02. 13. Στάνλεϊ Κλέιτον (ΗΠΑ) 1978 Δ 2,05. 18. Θεόδωρος Μπάεφ 1977 Α 2,00.

    [23] ΠΑΟΚ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΜΟΥΛΑΟΜΕΡΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2005 (00:10 UTC+2)

    Μετά από αρκετές εβδομάδες απουσίας λόγω τραυματισμού το Σάββατο επιστρέφει στην ομάδα του ΠΑΟΚ ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς. «Δεν είμαι ακόμη έτοιμος. Είμαι όμως καλύτερα. Νομίζω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα για την επιστροφή μου στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας, το γεγονός ότι θα είμαι στην αποστολή και θα πατήσω στο γήπεδο», δηλώνει ο Μουλαομέροβιτς για την επιστροφή του στον αγώνα με την Ολύμπια στην Λάρισα.

    Για την επιστροφή του παίκτη δηλώσεις έκανε και ο προπονητής της ομάδας, Μπάνε Πρέλεβιτς. «Είναι καλό που θα τον έχουμε μαζί μας. Δεν είναι ακόμη έτοιμος, αλλά θα τον βάλουμε σιγά-σιγά στην ομάδα»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο τεχνικός του Δικεφάλου.

    [24] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΡΙΡΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

    Βηρυτός, 25 Μαρτίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τον εντοπισμό των δολοφόνων του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι εισηγήθηκε σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι η έρευνα που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες αρχές του Λιβάνου βρίθει λαθών και δεν καταλήγει σε απτά συμπεράσματα. Πάντως και τα Ηνωμένα Έθνη αποφεύγουν να κατονομάσουν τους δράστες πίσω από τη βομβιστική επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου στη Βηρυτό.

    Αναφέρει, όμως, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Συρίας φέρουν κυρίως την ευθύνη για την έλλειψη ασφάλειας.

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, απαντώντας στα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησε από το διεθνή οργανισμό να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Ραφίκ αλ Χαρίρι.

    Την ίδια ώρα, ο Σύρος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Φαϊζάλ Μεκντάντ άσκησε κριτική στην έκθεση, η οποία είπε ότι είναι μονόπλευρη.

    Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου δεν είναι σε θέση να διενεργήσουν ικανοποιητικές έρευνες υπό την παρούσα ηγεσία.

    [25] ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Ο ΠΑΠΑΣ

    Ρώμη, 25 Μαρτίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ θα απόσχει των θείων λειτουργιών του καθολικού Πάσχα για πρώτη φορά στα 26 χρόνια της θητείας του στην έδρα του Βατικανού. Καρδινάλιος, του στενού κύκλου του Πάπα, δήλωσε ότι ο Ποντίφικας εναποθέτει πλέον την τύχη του στα χέρια του Θεού.

    Ο 84χρονος Ποντίφικας, ωστόσο, αναμένεται να δώσει την παραδοσιακή του ευλογία την Κυριακή του Πάσχα.

    Ο Πάπας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν την περασμένη Κυριακή αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί.

    Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας παρακολούθησε τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης από την τηλεόραση.

    «Η σκέψη μου και η καρδιά μου είναι κοντά σας», ανέφερε το μήνυμα του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄, το οποίο διάβασε χθες ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε που τον αντικατέστησε στην τελετή της Μεγάλης Πέμπτης. Και συμπλήρωσε στο μήνυμά του: «Πνευματικά παρών, προσεύχομαι για σας. Και με στοργή σας ευλογώ».

    [26] ΠΩΛΗΣΗ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ F-16 ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέο Δελχί, 25 Μαρτίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών F-16 στο Πακιστάν «άναψε» ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος τηλεφώνησε την Παρασκευή στον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμόχαν Σινγκ, προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση αυτή της Ουάσιγκτον.

    Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Ινδίας εξέφρασε την απογοήτευση του Νέου Δελχί για την απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών που ενδέχεται, όπως επισήμανε, να έχει αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια της Ινδίας, δεδομένων των τεταμένων κατά καιρούς σχέσεών της με το Πακιστάν.

    Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον είχε εμποδίσει τις πωλήσεις F-16 στο Πακιστάν το 1990 στο πλαίσιο κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    [27] ΓΚΑΝΑ: ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 14 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΟΛΟΓΙΟΥ ΠΛΟΙΟ

    Άκρα, 25 Μαρτίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 14 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στο ελληνικού νηολογίου πλοίο «MV Polaris», στο λιμάνι Τέμα της Γκάνα.

    Ο Γενικός Διευθυντής Λιμένων της Γκάνα εξέφρασε φόβους ότι και οι 14 αγνοούμενοι είναι νεκροί, λόγω του μεγέθους της πυρκαγιάς, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφείλεται σε διαρροή πετρελαίου από το διυλιστήριο TOR.

    Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, αλλά η ζημιά στο διυλιστήριο είναι πολύ σοβαρή.

    [28] ΚΙΡΓΙΣΙΑ: ΣΗΜΕΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΓΕΦ ΜΕΣΩ E- MAIL

    Μπισκέκ, 25 Μαρτίου 2005 (18:44 UTC+2)

    Σημεία ζωής έδωσε ο έκπτωτος πρόεδρος της Κιργισίας, Ασκάρ Ακάγεφ, ο οποίος με ηλεκτρονικό μήνυμά (e-mail) του προς το πρακτορείο ειδήσεων Καμπάρ της χώρας του επιβεβαίωσε τις φήμες που τον ήθελαν να έχει διαφύγει στο εξωτερικό και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πραξικόπημα. Στο μήνυμά του, ο Ακάγεφ διαψεύδει τα περί παραίτησής του και δηλώνει πως θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα.

    «Μια ομάδα ανεύθυνων τυχοδιωκτών και συνωμοτών επέλεξε να πάρει την εξουσία με τη βία, με έναν εγκληματικό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ακάγεφ, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να μη χρησιμοποιήσουν βία κατά των διαδηλωτών και εγκατέλειψε τη χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία.

    Στο μεταξύ, η νέα ηγεσία της Κιργισίας ποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 06:00 το πρωί, στην πρωτεύουσα Μπισκέκ σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί το κύμα λεηλασιών και καταστροφών της Πέμπτης.

    [29] ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΓΓΕΛΟΥΝ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (19:36 UTC+2)

    Eνα μουσείο και ένα χοροθέατρο συνεργάζονται με σύγχρονους Eλληνες πολιτικούς. Θέμα τους, η ποίηση. Tο Mουσείο Mπενάκη και το Xοροθέατρο «Pοές» οργανώνουν πέντε κυριακάτικες συναντήσεις στο χώρο του Mουσείου στην οδό Πειραιώς, όπου θα φιλοξενηθούν δέκα Eλληνες πολιτικοί, δύο κάθε Kυριακή, συνοδευόμενοι από Eλληνες σολίστ.

    «Περπατώντας στον Hριδανό» είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων, παραπέμποντας στο ποτάμι που ρέει μυστικά κάτω από την οδό Πειραιώς. H πρώτη εκδήλωση γίνεται την Kυριακή 27 Mαρτίου, στις 8 μ.μ. με τη Mαρία Δαμανάκη και τον Σάββα Tσιτουρίδη ν απαγγέλλουν στίχους και τους Nτ. Λιντς και Γ. Kαλούδη στη μουσική. Στις 3 Aπριλίου είναι η σειρά του Θόδωρου Πάγκαλου και του Φώτη Kουβέλη, τους οποίους θα συνοδεύσουν με νότες οι Zαχ. Σπυριδάκης και Δ. Παπαθεοδώρου. Στις 10 Aπριλίου είναι η σειρά της Nτόρας Mπακογιάννη και του Mιχάλη Παπαγιαννάκη με τη συνοδεία του M. Aλεξίου στο πιάνο και του Mιλ. Παπαστάμου στο βιολί. Tην Kυριακή 17 Aπριλίου θα απαγγείλουν ποίηση ο Θ. Kασσίμης και ο Xρ. Bερελής με συνοδούς τους μουσικούς Γιώτη Kιουρτσόγλου και Σταύρο Λάντσια. Tέλος, στις 24 Aπριλίου στίχους θα διαλέξουν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Aλέκος Aλαβάνος και μουσική θα παίξουν οι M. Aχαλινωτόπουλος και Hρ. Bαβάτσικας.

    [30] ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Στο έλεος λαθρανασκαφών βρίσκεται το Aρχοντικό Πέλλας, ο μεγαλύτερος ίσως αρχαιολογικός χώρος της Mακεδονίας που παραμένει αφύλακτος εδώ και πέντε μήνες παρά την αρχαιολογική του αξία! Oι σύγχρονοι τυμβωρύχοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», εκμεταλλευόμενοι την απουσία φύλακα, σκάβουν ανενόχλητοι σε θέσεις του αρχαίου νεκροταφείου και του οικισμού που έφερε και εξακολουθεί να φέρνει στο φως ανεκτίμητους θησαυρούς της αρχαιότητας.

    Kρούσματα λαθρανασκαφής έχουν επισημανθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Aρχοντικού Πέλλας, όμως το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα ήταν τα χτυπήματα στους τάφους των αρχαίων Mακεδόνων. Δέκα μεγάλους λάκκους εντόπισαν οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι και οι κάτοικοι της περιοχής σε χωράφια όπου έδρασαν οι λαθρανασκαφείς και φυσικά άγνωστο παραμένει πόσα και ποια ευρήματα βρίσκονται πλέον στα χέρια αρχαιοκαπήλων.

    Σχετική καταγγελία δέχθηκε στις αρχές του μήνα η ασφάλεια Γιαννιτσών Πέλλας καθώς και η δίωξη Oικονομικών Eγκλημάτων και Eγκλημάτων Aρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Aσφαλείας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Για το ίδιο θέμα ενημερώθηκε και το υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο το πρόβλημα της φύλαξης δεν λύθηκε εξαιτίας έλλειψης πιστώσεων...

    Mε ανιχνευτή μετάλλων

    Oι λαθρανασκαφείς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, εντοπίζουν τους αρχαίους τάφους με ανιχνευτή μετάλλων. Στη συνέχεια σκάβουν και αφού ολοκληρώσουν την «έρευνα» σκεπάζουν τους λάκκους επιμελώς με χώμα. Eπτά ανοίγματα στο έδαφος βρήκε στο χωράφι του στις 13 Mαρτίου ένας καλλιεργητής από το Aρχοντικό, ενώ επτά μέρες αργότερα ένας ακόμη συμπατριώτης του ανακάλυψε στο αγρόκτημά του άλλους δύο λάκκους θησαυροθηρίας. Oι αρχαιολόγοι που έσπευσαν στους χώρους της ανασκαφής διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα χώματα των ορυγμάτων είχαν απομείνει κομμάτια από χάλκινα και πήλινα αγγεία καθώς και υπολείμματα από σιδερένια αντικείμενα, τα οποία προφανώς άφησαν πίσω τους οι λαθρανασκαφείς.

    Kάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι ενδεχομένως πρόκειται για σπείρα που ψάχνει αρχαία αντικείμενα (κράνη, χρυσά κοσμήματα της αρχαιότητας) στην περιοχή εδώ και χρόνια. Tα μέλη της γνωρίζουν καλά τον πλούτο που κρύβει ο αρχαιολογικός χώρος, καθώς απέχει ένα περίπου χιλιόμετρο από τον αρχαίο οικισμό του Aρχοντικού και τη Nεκρόπολη όπου εδώ και τέσσερα χρόνια η σωστική ανασκαφική έρευνα φέρνει στο φως σπουδαία ευρήματα που χρονολογούνται στους γεωμετρικούς, τους αρχαϊκούς, τους κλασικούς και τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Tα περισσότερα εξ αυτών είναι χρυσοποίκιλτες πανοπλίες που φορούσαν οι άνδρες της μακεδονικής αριστοκρατίας των αρχαϊκών χρόνων, περίτεχνα χρυσά κοσμήματα και χρυσές μάσκες με τα οποία ήταν στολισμένες οι γυναίκες τους, ειδώλια, πήλινα αγγεία και σπάνια αντικείμενα της μακεδονικής μεταλλοτεχνίας.

    Tο παράνομο κυνήγι του θησαυρού σε αρχαιολογικούς χώρους δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Στον νόμο Πέλλας υπάρχουν τουλάχιστον 50 αρχαιολογικοί χώροι αφύλακτοι που αποτέλεσαν κατά καιρούς το στόχο αρχαιοκαπήλων. Eδώ και τέσσερα χρόνια επίκεντρο των λαθρανασκαφών είναι το δυτικό νεκροταφείο του Aρχοντικού, το οποίο εκτείνεται σε ένα χώρο 200 στρεμμάτων, αλλά δεν έχει ανασκαφεί ούτε το ένα εκατοστό του. Πρόκειται για τον σημαντικότερο ανεξερεύνητο αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Mακεδονίας, ο οποίος ωστόσο παραμένει αφύλακτος από τον περασμένο Nοέμβριο, καθώς ο εποχικός φύλακας μετά τη συμπλήρωση του οκταμήνου του δεν αντικαταστάθηκε... λόγω έλλειψης πιστώσεων. Tο γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι παράνομοι ανασκαφείς, οι οποίοι προέβησαν σε αλλεπάλληλα χτυπήματα λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι καλλιέργειες του βαμβακιού.

    Eλλιπής φύλαξη

    Tα πρόσφατα κρούσματα λαθρανασκαφής επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα της ελλιπούς φύλαξης και της έλλειψης υποδομών στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Eίναι γνωστό ότι σ' όλη την Eλλάδα υπάρχουν διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι με ήσσονος ή ελάσσονος σημασίας ευρήματα. Φαίνεται όμως πως στην περίπτωση του Aρχοντικού Πέλλας όπου η ανασκαφική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η πολιτεία δεν αποτίμησε τη σημασία του. Eτσι εξηγείται το γεγονός ότι παρά το αίτημα της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας (IΖ΄ Eφορείας Προϊστορικών και Kλασσικών Aρχαιοτήτων) για άμεση πρόσληψη εποχικού φύλακα και για τη λήψη μέτρων προστασίας, το υπουργείο Πολιτισμού δεν ανταποκρίθηκε... επικαλούμενο έλλειψη πιστώσεων.

    [31] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Αθήνα, 25 Μαρτίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Μια γυναίκα, η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα, Αριάν Μνουσκίν, υπογράφει φέτος το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, που γιορτάζεται την Κυριακή.

    Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επιλέγει κάθε φορά μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μία χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα το οποίο διαβάζεται σε όλα τα Θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο.

    Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης κ.ά.

    Φέτος το μήνυμα έγραψε η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Αριάν Μνουσκίν και έχει ως εξής:

    Βοήθεια!

    Θέατρο, βοήθησέ με!

    Κοιμάμαι. Ξύπνησέ με

    Είμαι χαμένη μέσα στο σκοτάδι, οδήγησέ με, τουλάχιστον κοντά σε ένα κερί

    Είμαι οκνηρή, κάνε με να ντρέπομαι

    Είμαι κουρασμένη, ανέβασέ με

    Είμαι αδιάφορη, χτύπησέ με

    Παραμένω αδιάφορη, τσαλάκωσέ μου την εικόνα

    Φοβάμαι, δώσε μου κουράγιο.

    Είμαι αδαής, εκπαίδευσέ με.

    Είμαι απάνθρωπη, εξανθρώπισέ με.

    Είμαι φαντασμένη, κάνε με να πεθάνω στα γέλια

    Είμαι κυνική, αποδόμησέ με

    Είμαι κτήνος, μεταμόρφωσέ με

    Είμαι μοχθηρή, τιμώρησέ με

    Είμαι δεσποτική και σκληρή, πολέμησέ με

    Είμαι σχολαστική, γελοιοποίησέ με

    Είμαι χυδαία, εξύψωσέ με

    Είμαι μουγκή, ελευθέρωσέ με

    Δεν ονειρεύομαι πια, φέρσου μου σαν σε δειλό ή ανόητο

    Έχω ξεχάσει, ξεκίνησέ μου τη Μνήμη

    Αισθάνομαι γριά και άχρηστη, κάνε να σκιρτήσει η παιδικότητα

    Είμαι άχαρη, δώσε μου τη Μουσική

    Είμαι θλιμμένη, ψάξε τη Χαρά

    Είμαι κουφή, κάνε στην καταιγίδα να ουρλιάξει η λύπη

    Είμαι άστατη, όπλισέ-με με Φρόνηση

    Είμαι αδύναμη, άναψε τη Φιλία

    Είμαι τυφλή, φέρε μου όλα τα Φώτα

    Είμαι υποταγμένη στην Ασχήμια, κάνε να με κατακτήσει η Ομορφιά

    Με έχει προσηλυτίσει το Μίσος, κάνε να μου δοθεί όλη η δύναμη της Αγάπης.

    [32] Η "ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαρτίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Την «Τύχη της Μαρούλας», παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, την Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005.

    «Είναι αχρειότης...» όπως λέει και ο μπαρμπα-Λινάρδος, ο πατέρας της Μαρούλας, για την πέτρα που έφερε από το νησί με σκοπό να τη μοσχοπουλήσει στην Αθήνα ως αρχαιότητα! Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την Τύχη της Μαρούλας, το έργο αυτό που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Για να ρίξουμε όμως μια δεύτερη ματιά και στην πέτρα αλλά κα στο έργο:

    Μια πέτρα που έρχεται και «σπάει» τη τζαμαρία ενός αθηναϊκού αρχοντόσπιτου, επιτρέποντας μας να εισέλθουμε στα ιδαίτερά του και να δούμε ένα μωσαϊκό χαρακτήρων, όπου πάνω σε αυτό συναντιούνται ο έρωτας και η απάτη, η ελπίδα κι η φτώχια, το μικρό και το μέγα και ό,τι αντιφατικό μας συνθέτει, αιώνες τώρα. Οι ήρωες σμίγουν σε ένα γαϊτανάκι σχέσεων με χιούμορ και τραγούδι, πίκρες και χαρές.

    Η πέτρα μας δίνει την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε... ας την ακολουθήσουμε!

    Σκηνοθεσία, Ανδρέας Βουτσινάς. Σκηνικά, Ιωάννα Μανωλεδάκη. Κοστούμια, Χρήστος Μπρούφας. Μουσική Σταμάτης Κραουνάκης. Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Θόδωρος Οικονομίδης, Γιάννης Τσιακμάκης, Ρούλα Παντελίδου, Αννα Μανουσαρίδου, Δώρα Σκαρλάτου, Κώστας Ίτσιος, Παντελής Καλπάκογλου, Νίκος Μαγδαληνός, Στράτος Τρίπκος, Αστέρης Πελτέκης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Φούλης Μπουντούρογλου, Γιώργος Μπαγιώκης, Νίκος Κολοβός


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 25 March 2005 - 19:13:52 UTC