Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
  • [02] ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ο ΑΠ. ΒΑΒΥΛΗΣ
  • [03] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [04] Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [06] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: 13 ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • [07] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [08] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [09] ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [10] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [12] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΙΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [17] ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [18] ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [19] ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 50 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [21] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [22] ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΠΑΣΧΑ
  • [23] ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΡΕΝΙΕ
  • [24] ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [25] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [26] "ΓΥΑΡΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ"
  • [27] "ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ" ΤΟΥ ΣΤΡΑΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΡΙΚΗ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

    Χανιά, 27 Μαρτίου 2005 (15:16 UTC+2)

    Την πρόθεση του να συγκρουστεί μετωπικά με τη διαπλοκή και τη διαφθορά επανέλαβε το πρωί της Κυριακής από τα Χανιά της Κρήτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, υποστηρίζοντας για μία ακόμη φορά πως στόχος της κυβέρνησης είναι η επανίδρυση του κράτους, η επίλυση των προβλημάτων που καθημερινά ταλαιπωρούν τους πολίτες και η ανάκαμψη της οικονομίας.

    Ο κ.Καραμανλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο, των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στους τάφους των Βενιζέλων. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Ακρωτήρι επικεφαλής κλιμακίου υπουργών και βουλευτών από την Κρήτη και συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πολιτικό μνημόσυνο ο κ.Καραμανλής απέστειλε σαφές μήνυμα σύγκρουσης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του συντηρητισμού, των αγκυλώσεων, της ατολμίας του παρελθόντος. Αλλά και εξαιτίας της διαμόρφωσης ενός κατεστημένου συμφερόντων και ενός συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς, ενός καθεστώτος αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας. Έχουμε υποχρέωση και αυτό κάνουμε να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που γιγαντώθηκαν επικίνδυνα τα χρόνια που πέρασαν».

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε εκτενώς την πολιτική προσωπικότητα και τη δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν πάνω από όλα επαναστάτης. Επαναστάτης στη νοοτροπια, στον τρόπο σκέψης, στην πολιτική δράση. Ήταν πάντα έτοιμος να συγκρουστεί με όποιες αντιξοότητες και αν βρίσκονταν μπροστά του. Φτάνει να πίστευε αυτό που του ζητούσε η πατρίδα και ότι αυτό που έκανε υπηρετούσε το συλλογικό συμφέρον. Το επαναστατικό του πνεύμα στόχευε στη ριζική μεταβολή του χάρτη ολόκληρης της περιοχής στην οποία μέχρι τότε δέσποζε η οθωμανική αυτοκρατορία».

    [02] ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ο ΑΠ. ΒΑΒΥΛΗΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2005 (21:38 UTC+2)

    Ο καταζητούμενος από την Ιντερπόλ, απατεώνας με τα χίλια πρόσωπα, Απόστολος Βαβύλης, στην συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Πρώτο θέμα» προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα γύρω από το πρόσωπό του. Για την σχέση του με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, είπε στο δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο o Βαβύλης: "Δίψασα και με τάισε. Μου στάθηκε στην φυλακή, φοράω παντελόνια δε θα τον δώσω".

    Ντυμένος με άμφια, που του πήγε από την Αθήνα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, από την τρύπα, όπως αποκαλεί το κρησφύγετό του ο Βαβύλης, αρνείται κάθε σχέση με την Μοσάντ. Ήρθε μάλιστα, όπως λέει, σε σύγκρουση με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες που δεν ήθελαν την εκλογή Ειρηναίου.

    Υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με την διακίνηση πορνογραφικού υλικού πριν από τις εκλογές στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τον Απρίλιο του 2001. Ζήτησε πάντως, όπως λέει, συγνώμη από τους μητροπολίτες Βόστρων και Πέτρας.

    Δημοσιογράφος: Γιατί παίρνεις επάνω σου την υπόθεση των Ιεροσολύμων αφού σε έστειλε ο Χριστόδουλος;

    Βαβύλης: Γιατί με έστειλε σε εθνική αποστολή!

    Δημοσιογράφος: Δηλαδή τι εθνική αποστολή, εσύ ήσουν καταζητούμενος, Αποστόλη.

    Βαβύλης: Μου τηλεφώνησε και μου είπε έλα γρήγορα εδώ. Όταν μπήκα μέσα, βρήκα τον Ειρηναίο. Δεν τον γνώριζα. Με σύστησε. Έχω εμπιστοσύνη, μου λέει, σε εσένα και πρέπει να βοηθήσεις να πάει το Πατριαρχείο σε ελληνικά χέρια πάση θυσία. Από σήμερα θα είσαι δίπλα του. Διάλεξε την ομάδα σου.

    Δημοσιογράφος: Ο Τριανταφυλλάκης ήταν εκεί;

    Βαβύλης: Όχι, τον ενημέρωσα αργότερα. Κάποια στιγμή γυρίζει και λέει στον Ειρηναίο: «Να ρυθμίσεις και τα έξοδα των παιδιών, την αμοιβή τους».

    Δημοσιογράφος: Μισθό;

    Βαβύλης: Όχι, διαμονή, μετακινήσεις, οδοιπορικά κλπ. Α! Ήταν και ο Συνοδινός, ο Θωμάς Συνοδινός παρών. Όπου γυρίζει ο Ειρηναίος και μου λέει γελώντας: «Αν εκλεγώ θα πάρετε 400 χιλιάδες δολάρια». Από πού τον ρωτάω εγώ, και έπαθα πλάκα και προσπαθούσα να υπολογίσω το ποσό σε δραχμές. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα λεφτά σε αυτές τις δουλειές είναι τόσα! Ε, όσο τα είδες εσύ, τόσο τα είδα κι εγώ. Τον προδότη".

    Ο Απόστολος βαβύλης δηλώνει ότι σκοπεύει να παραδοθεί, αλλά όχι υπό τις παρούσες συνθήκες. Και κλείνοντας την συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο θέμα», δεν κρύβει ότι φοβάται: «Κάποιοι με θέλουν νεκρό».

    Στην Αρχιεπισκοπή πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιμένουν να δουν ολόκληρη την συνέντευξη του Απόστολου Βαβύλη προτού προχωρήσουν σε oποιοδήποτε σχολιασμό.

    Ο Βαβύλης εμπλέκει και τον αρχηγό της Αστυνομίας, Γιώργο Αγγελάκο:

    Βαβύλης: Αυτό έγινε το '98. Με φώναξε ο Αγγελάκος στο γραφείο του. Μου τηλεφώνησε για την ακρίβεια, «Έλα μου λέει γρήγορα στο γραφείο μου». Φοβήθηκα και τον ρώτησα αν πρόκειται για κάτι που με αφορά, μη γίνει καμιά στραβή. «Άσε λέει τις βλακείες και έλα». Πήγα μετά φόβου Θεού. Και εκεί μου έδειξε το ένταλμα των Ιταλών μέσω Ιντερπόλ. Κατάλαβα ότι τα περιθώρια είχαν στενέψει. Με σεβάστηκε όμως. Έγινε ειδικός χειρισμός και μου δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος να απομακρυνθώ με ασφάλεια, γιατί εκτιμούσαν τη δουλειά μου.

    Δημοσιογράφος: Δεν έπρεπε να σε συλλάβει;

    Βαβύλης: Όχι, αφού είχα δικαστεί γι' αυτό, για την ίδια υπόθεση του Βόλου. Να είναι καλά, γιατί με βοήθησε και με τους Ισραηλινούς. Όταν ζήτησαν να μάθουν τι συμβαίνει με εμένα, διώκομαι κλπ., τους έστειλε τον πιο ήπιο xαρακτηρισμό. Μεγάλη υπόθεση το απαιτητικό του σήμα, γιατί ο Αγγελάκος μετράει στις ισραηλινές υπηρεσίες".

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, ο αρχιεπίσκοπος Χρστόδουλος αναμένεται να αντιδράσει σε όλα όσα ισχυρίζεται ο Απ.Βαβύλης τη Δευτέρα, αφού δηλαδή θα έχει προβληθεί η συνέντευξη στην τηλεόραση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να κάνει αναφορά και στο κυριακάτικο κήρυγμά του, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των συμβούλων του.

    Από την πλευρά του ο κ. Αγγελάκος, μιλώντας στο Mega, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Απ.Βαβύλη λέγοντας ότι το 1998 ήταν υποδιευθυντής στη Διώξη Ναρκωτικών και ότι την υπόθεση Βαβύλη χειριζόταν τότε ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

    Ακόμη, σε ερώτηση εάν έχει συναντηθεί με τον τότε βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρει: «Δεν θα ήθελα να συζητήσω αυτή τη στιγμή γι' αυτά τα πράγματα. Όλα αυτά τα στοιχεία και οτιδήποτε αφορά αυτά τα πράγματα θα δοθούν με τον καιρό τους». Αργότερα, βέβαια, αναφέρει στον δημοσιογράφο ότι και τους δύο τους είδε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως εκπροσώπου του Ειρηναίου.

    Πάντως, σε ερώτηση εάν και πότε σκοπεύει να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές απαντά ότι περιμένει πρώτα «να βελτιωθεί το κλίμα».

    [03] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2005 (09:58 UTC+2)

    Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της θα διεκδικήσει σήμερα, στις 7 το απόγευμα, η ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή. Οι κυανόλευκοι θα αντιμετωπίσουν στον τελικό του Champions League, που διεξάγεται στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, τη γαλλική Τουρ.

    Στο πλευρό των παικτών του Αλέκου Λεώνη θα βρίσκονται για μία ακόμη φορά χιλιάδες φίλαθλοι. Ο Γηραιός μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, το βράδυ του Σαββάτου, στα ημιτελικά της ευρωπαϊκής διοργάνωσης επικράτησε επί της ρωσικής Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ με 3-2 σετ.

    Οι παίκτες του Ηρακλή εμφανίζονται αισιόδοξοι ενόψει του αποψινού τελικού και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν τα πάντα για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Ο αρχηγός των κυανόλευκων, Αντρέι Κράβαρικ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στον τελικό θα δώσουμε τα πάντα για να κατακτήσουμε το κύπελλο. Ευχαριστούμε τον κόσμο μας που πιστεύουμε ότι θα σταθεί και πάλι στο πλευρό μας και θα μας βοηθήσει».

    [04] Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Την απόσυρση της υπογραφής του από την κοινή έκκληση για την υπερψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ζήτησε ο Μίκης Θεοδωράκης με επιστολή του στον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λάνγκ, λόγω «της επίθεσης που δέχεται η Ελλάδα από την Κομισιόν». Ο Μίκης Θεοδωράκης εξηγεί στην επιστολή του η σύγκρουση έχει λάβει "εθνικό χαρακτήρα".

    Πιο συγκεκριμένα γράφει στον κ. Λανγκ: «Είχες την ευγενή καλοσύνη να μου ζητήσεις να συνυπογράψω μαζί με άλλους Ευρωπαίους πνευματικούς λειτουργούς κοινή έκκληση για την υπερψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, πράγμα που έκανα ευχαρίστως. Πλην όμως, όπως ίσως γνωρίζεις, η χώρα μου δέχεται αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή επίθεση εκ μέρους της Κομισιόν με στόχο την αλλαγή του άρθρου 14 του Ελληνικού Συντάγματος, γεγονός νομίζω πρωτοφανές στην έως σήμερα πρακτική της Ευρώπης απέναντι στους εταίρους της. Η σύγκρουση έχει λάβει πλέον για μας εδώ εθνικό χαρακτήρα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη στάση όλο και περισσότερων συμπατριωτών μου που αισθάνονται βαθειά προσβεβλημένοι από την επίθεση αυτή. Το ίδιο αισθάνομαι κι εγώ, που όπως γνωρίζεις, υπήρξα εξ αρχής υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας.

    Επομένως μου είναι αδύνατον να προσυπογράψω ένα Σύνταγμα μέσα στο οποίο δεν τονίζεται ρητώς και κατηγορηματικώς ότι όλα τα άρθρα των Εθνικών Συνταγμάτων τα συναφή με ύψιστα κοινωνικά αγαθά -όπως συμβαίνει στην περίπτωση του άρθρου 14- είναι αδιαπραγμάτευτα και υπερέχουν κάθε σχετικής Ευρωπαϊκής νομολογίας και πρακτικής. Το άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος επιδιώκει την προστασία από τις δυνάμεις της διαπλοκής με τον πλήρη διαχωρισμό ανάμεσα στην Ιδιοκτησία των ΜΜΕ και εκείνη των Εταιριών που αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

    Όπως γνωρίζεις, η διαπλοκή και η διαφθορά στην οποία αυτή αναπόφευκτα οδηγεί, είναι πραγματικές μάστιγες της σημερινής δημόσιας ζωής και φθάνω μέχρι του σημείου να πω ότι αλλοιώνουν την ίδια την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την εδραίωση του οποίου ο Ελληνικός Λαός έκανε τόσες θυσίες.

    Επομένως ζητώ με αληθινή λύπη την απόσυρση της υπογραφής μου».

    [05] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Δεν είναι χωρίς σημασία, το να αναγνωρίζουν, - έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών-, οι κληρονόμοι των αντιπάλων και των πιο σκληρών πολέμιών του, το πολιτικό μέγεθος και την τεράστια συμβολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στο έθνος.

    Το να προσπαθείς, όμως, μιλώντας στους τάφους των Βενιζέλων , να φέρεις τον Ελευθέριο Βενιζέλο στα δικά σου μέτρα, για να δικαιολογήσεις τις σημερινές πολιτικές σου, είναι τουλάχιστον πολιτική προπέτεια και υποκρισία. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η πολιτική σου, μικραίνει και φτωχαίνει την Ελλάδα καθημερινά».

    [06] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: 13 ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Κοζάνη, 27 Μαρτίου 2005 (17:12 UTC+2)

    Τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Χρήστο Αυγουλά, τον Ειδικό Γραμματέα του Γ΄ ΚΠΣ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τους Προέδρους του ΕΛΓΑ κ. Ν. Κατσαρό και ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ι. Καρατζόγλου.

    Στη πόλη της Κοζάνης, προήδρευσε σε μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των αγροτών σε θέματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και να συζητήσει αναλυτικά τα τοπικά προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του αγροτικού τομέα στον Νομό. Ανέφερε, πως στρατηγική του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών πορισμάτων με κατεύθυνση τις νέες καλλιέργειες και την πιλοτική εφαρμογή για εναλλακτικές λύσεις στις περιπτώσεις συρρίκνωσης ορισμένων καλλιεργειών. Ανακοίνωσε δε την προκήρυξη δεκατριών μελετών (μία για κάθε Περιφέρεια) για την εκτίμηση των επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ, τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και τη διευκόλυνση της διάθεσης των τοπικών αγροτικών προϊόντων σύμφωνα με τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις, ώστε ο τομέας να καταστεί ανταγωνιστικός.

    Στο πλαίσιο της 7ης Συνόδου Περιφερειαρχών που διεξήχθη στην πόλη των Γρεβενών παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Ν. Τσιαρτσιώνης, οι βουλευτές κ.κ. Παπαδόπουλος και Καστανίδης, ο Περιφερειάρχης κ. Λεούδης και ο Νομάρχης κ. Ανδρεάδης. Ο Υπουργός κ. Ε. Μπασιάκος ανέλυσε στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος των αγροτών σχετικά με την εφαρμογή και τα πρακτικά ζητήματα της νέας ΚΑΠ. Αναλύθηκε η διαδικασία και η προετοιμασία καθορισμού των ποσοστών σύνδεσης και αποσύνδεσης, καθώς και της κατανομής των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών της ενιαίας ενίσχυσης, που θα ισχύσει μετά το 2006. Συζητήθηκαν, ακόμη, θέματα που περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, όπως η ίδρυση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ αρμοδιότητας του Υπουργείου.

    Στην 7η Σύνοδο Περιφερειαρχών παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας.

    Η ενημερωτική εκστρατεία του Υπουργείου θα συνεχιστεί στις πρωτεύουσες των Νομών, ώστε να γίνει κτήμα κάθε αγρότη η νέα ΚΑΠ και να συζητηθούν οι προοπτικές του αγροτικού τομέα στο νέο διεθνές και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    [07] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 27 Μαρτίου 2005 (17:03 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο, των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στους τάφους των Βενιζέλων. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Ακρωτήρι επικεφαλής κλιμακίου υπουργών και βουλευτών από την Κρήτη και συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πολιτικό μνημόσυνο ο κ.Καραμανλής απέστειλε σαφές μήνυμα σύγκρουσης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    Το κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Είναι πάντα ξεχωριστή η χαρά μου, όταν βρίσκομαι στον Τόπο που δίδαξε λεβεντιά και περηφάνια. Στον Τόπο του Ελευθέριου Βενιζέλου, που με τη δράση του στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα σφράγισε την μοίρα της Ελλάδας. Του Σοφοκλή Βενιζέλου που επί δεκαετίες έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας και πιο πρόσφατα του πρώην Πρωθυπουργού και επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σήμερα, όμως, είναι για μένα μια ξεχωριστή ημέρα. Νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που είμαι μαζί σας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Μεγάλους της Κρήτης και ολόκληρου του Ελληνισμού. Ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγχαίρω θερμά το Δήμο Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Τιμούμε σήμερα εκείνους που τίμησαν την Ελλάδα: Τον Ελευθέριο και το Σοφοκλή Βενιζέλο. Τιμούμε τον Ηγέτη που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη νεότερη ελληνική ιστορία. Εκείνον που ξεκίνησε από τη μαχόμενη Κρήτη, αποφασισμένος να αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για την ενσωμάτωση του Τόπου του στον εθνικό κορμό, για την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας, για την πραγματοποίηση των οραμάτων που παρέμεναν άσβεστα στο νου και τις καρδιές των Ελλήνων. Παιδί της αλύτρωτης ακόμη Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν, πάν' απ' όλα, επαναστάτης. Επαναστάτης στη νοοτροπία, στον τρόπο σκέψης, στην πολιτική δράση. Ήταν πάντα έτοιμος να συγκρουστεί με όποιες αντιξοότητες και αν βρίσκονταν μπροστά του. Φτάνει να πίστευε ότι αυτό που του ζητούσε η Πατρίδα και ότι αυτό που έκανε υπηρετούσε το συλλογικό συμφέρον.

    Το επαναστατικό του πνεύμα στόχευε στη ριζική μεταβολή του χάρτη ολόκληρης της περιοχής, στην οποία εδέσποζε, μέχρι τότε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έπαιρνε, συχνά, παράτολμες πρωτοβουλίες και οδηγείτο σε ρηξικέλευθες πολιτικές επιλογές. Όποτε πίστευε πως χρειαζόταν, ακολουθούσε πολιτικές ''σταθμισμένου ρίσκου''. Είχε, όμως, και τεράστια αυτοπειθαρχία, που τον βοηθούσε, όχι μόνο να βρίσκει αλλά και να ακολουθεί καινούριους δρόμους, για νέες προοπτικές. Ήταν επαναστάτης, αλλά και ρεαλιστής. Ήταν επαναστάτης, αλλά και διπλωμάτης. Και ο συνδυασμός αυτός, ήταν ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία της ταυτότητας και της παρουσίας του στον εθνικό στίβο. Δημιουργούσε ένα ξεχωριστό ''κράμα προσωπικότητας''. Κράμα δυναμισμού, ευφυίας, αλλά και ευελιξίας. Είναι γεγονός κοινά αποδεκτό πλέον ότι, ειδικά στην πρώτη περίοδο της Διακυβέρνησής του, ο Βενιζέλος, προσέγγισε τα όρια του ακατόρθωτου. Κατάφερε, μέσα σε λίγα χρόνια, να ανασυντάξει την αδύναμη Ελλάδα και να την υπερδιπλασιάσει. Κατάφερε να την επιβάλει ως ισχυρό παράγοντα και υπολογίσιμη δύναμη στο διεθνή περίγυρο. Κατάφερε ταυτόχρονα, να προωθήσει ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό (οικονομικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό) έργο.

    Κατέφερε: Να βγάλει την Χώρα από τη μιζέρια και την καχεξία. Να τη σπρώξει σε μια πορεία ρωμαλέας ανάπτυξης. Να τη μετατρέψει σε ισχυρή Ναυτική Δύναμη. Να εμπνεύσει εθνική αυτοπεποίθηση. Η προσπάθειά του, ωστόσο, είχε υπερβεί τις αντοχές του λαού. Έχασε τις εκλογές, την ώρα που βρισκόταν στο αποκορύφωμα των επιτυχιών του και στην τελική φάση του δρόμου για τους εθνικούς στόχους που είχε τάξει. Δύο χρόνια αργότερα, η Μικρασιατική καταστροφή διαμόρφωνε μια νέα και πολύ δεινή πραγματικότητα. Τα τραύματα στον εθνικό κορμό ήταν βαρειά και οι συνέπειες δραματικές. Η εδαφική επέκταση του Ελληνικού κράτους στις αλύτρωτες Πατρίδες σταματούσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Είχαν ήδη διαμορφωθεί νέες ισορροπίες στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, (ο, μέχρι τότε, ''μεγάλος ασθενής'') είχε μεταβληθεί σε μια Τουρκία με αξιόλογη εθνική δύναμη. Η ''Μεγάλη Ιδέα'' εγκαταλειπόταν. Η Χώρα έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στα νέα σύνορα. Και όλα αυτά ο Βενιζέλος, όχι μόνο τα κατάλαβε έγκαιρα, αλλά άρχισε να τα εντάσσει, από την πρώτη στιγμή, στους προβληματισμούς και τους νέους σχεδιασμούς του για το μέλλον. Οι προκλήσεις που πρόβαλαν στον κοντινό χρονικό ορίζοντα έγιναν πλήρως και αμέσως, κατανοητές από το Βενιζέλο. Αυτός που υπήρξε πρωτεργάτης της μεγέθυνσης του Ελληνικού Κράτους, ήταν, πια, αναγκασμένος να αναζητήσει καινούριους δρόμους. Υπολόγιζε υπεύθυνα τη δυναμική των επερχόμενων εξελίξεων, και αποφάσιζε να ακολουθήσει μια νέα πολιτική ''ρεαλισμού''.

    Η απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων, ως προτεραιότητα της εθνικής πολιτικής, παραχώρησε τη θέση της στις άμεσες ανάγκες του Τόπου:

    - Στην επιβίωση,

    - την αντιμετώπιση του προσφυγικού,

    - την εσωτερική ανόρθωση.

    Η ειρήνη και η ασφάλεια, αποτελούσαν πια το νέο ζητούμενο, για τον, μέχρι τότε, επαναστάτη και απελευθερωτή των αλύτρωτων. Η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας και η πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας γινόταν πρωταρχικός σκοπός της νέας πολιτικής. Η προσήλωση στο πνεύμα της Κοινωνίας των εθνών και ο σεβασμός στη διεθνή έννομη τάξη ήταν οι ασφαλιστικές δικλείδες για τη νέα πορεία της Χώρας και τη διεκδίκηση μιας αξιοσέβαστης θέσης στη Διεθνή Κοινότητα. Ο Βενιζέλος είχε συλλάβει έγκαιρα τις ανάγκες των καιρών και βάλθηκε να τις καλύψει, παίρνοντας στην πλάτη του

    αυτό που σήμερα αποκαλούμε ''πολιτικό κόστος''. Και αυτό ήταν στοιχείο ευδιάκριτο στο χαρακτήρα του. Στοιχείο που χαρακτηρίζει μόνο τις κορυφαίες ηγετικές προσωπικότητες. Στοιχείο που διακρίνει εκείνους που πρωταγωνιστούν στα κοινά, φιλοδοξώντας να δώσουν στον Τόπο και όχι να πάρουν από αυτόν.

    Κυρίες και κύριοι,

    Η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή δεν απαιτούσε μόνο την προσαρμογή της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των απλών ανθρώπων. Η καινούρια αλήθεια πρόβαλε πολύ ξαφνικά και πολύ σκληρά, για όλους τους Έλληνες. Ο Βενιζέλος αισθανόταν πως όφειλε να τους βγάλει από τα όνειρα του παρελθόντος και να τους εμπνεύσει ένα νέο σκοπό. Ήταν, βέβαια, δύσκολο και εξαιρετικά σκληρό για τον ίδιο. Χρειαζόταν να σφίξει την καρδιά του και να επιστρατεύσει όλη τη δύναμη της ψυχής του, για την Ελλάδα που τάχθηκε να υπηρετεί.

    Οι συνθήκες που διαμορφώνονταν στην περίοδο του μεσοπολέμου δεν ήταν δυνατόν να τον αφήσουν αδιάφορο. Αποφάσιζε έτσι, μετά από μία απουσία τεσσάρων ετών, να επανέλθει (τον Ιούλιο του 1928) στην πολιτική σκηνή, και να εκθέσει ένα νέο πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής, με καινούριους στόχους και ασφαλείς κινήσεις για το μέλλον. Η Μεγάλη Ιδέα εγκαταλειπόταν οριστικά. Οι εθνικές διεκδικήσεις, δεν αναφέρονταν πουθενά. Οι πρόσφυγες έπρεπε να πάψουν να ελπίζουν πως θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο ελληνικός λαός καλείτο να ξεπεράσει την παραδοσιακή αντιπαλότητα με την Τουρκία.

    Έπρεπε...

    - να λυθούν οι διαφορές με τη Γιουγκοσλαβία,

    - να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τη Βουλγαρία,

    - να εγκαινιαστεί μια νέα πολιτική φιλίας με την Ιταλία.

    Ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα, η διαβαλκανική συνεργασία, η συνεννόηση με την Τουρκία και η ανάδειξη της Χώρας σε ισχυρό περιφερειακό παράγοντα ήταν οι νέες πτυχές της διπλωματικής στρατηγικής του. Στις εκλογές που ακολούθησαν, ούτε ο Βενιζέλος περίμενε τη σαρωτική νίκη που πέτυχε: Το εκλογικό Σώμα, με όσα είχε περάσει, και όσα φοβόταν για το επόμενο διάστημα, στρεφόταν σε έναν Ηγέτη που ενέπνεε εμπιστοσύνη για να οδηγήσει τον Τόπο, με σιγουριά και ασφάλεια, στην πορεία του προς το μέλλον. Επιστρέφοντας στην εξουσία ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε τρεις στόχους:

    Πρώτον, να γίνει Ηγέτης για όλους τους Έλληνες. Δεύτερον, να διασφαλίσει την ακεραιότητα της Χώρας, μακριά από συγκρούσεις. Και, Τρίτον, να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης. Αντί για νέα δάφη διεκδικούσε πια τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Αντί των διεκδικήσεων απέναντι στους κατέχοντες ελληνικά εδάφη, αντιμετώπιζε τους γείτονες της χώρας και ιδίως την Τουρκία, ως πιθανούς φίλους. Αντί για ρίσκο ζητούσε την σιγουριά για τον Τόπο. Ήθελε και πάλι να διεκδικήσει για την Ελλάδα και τους Έλληνες κάτι μεγάλο και σπουδαίο. Σε άλλη κατεύθυνση, βέβαια. Αλλά οπωσδήποτε μεγάλο και τολμηρό. Εγκαινίασε, έτσι, μια νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία και δεν δίστασε να αναλάβει όποιο πολιτικό κόστος χρειαζόταν για να φτάσει στη συμφωνία του ΄30. Συνομιλούσε, όμως, με την Άγκυρα ισότιμα. Αναδιάτασσε, με τόλμη και ρεαλισμό, τις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής. Μείωνε τους πόρους που κατευθύνονταν στους εξοπλισμούς και άνοιγε το δρόμο για σημαντικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς. Ζητούσε να υπογραφούν διμερή σύμφωνα φιλίας και διαιτησίας μεταξύ των Βαλκανικών κρατών. Να αναγνωριστούν τα σύνορα ως οριστικά και να δοθούν αμοιβαίες εγγυήσεις. Να υπάρξει πολιτική μη επέμβασης σε περίπτωση σύγκρουσης ενός βαλκανικού κράτους

    με οποιοδήποτε άλλο.

    Στόχος της προσπάθειάς του ήταν, τελικά, να πλησιάσουν, η μια την άλλη, οι βαλκανικές χώρες και μάλιστα τόσο πολύ, ώστε να προχωρήσει η Βαλκανική Ένωση. Τα Βαλκάνια, η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, μετατρέπονταν σταδιακά σε μια γειτονιά στην οποία η Ελλάδα μπορούσε να διεκδικήσει ένα νέο πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό ρόλο. Όπως στην έως τότε πορεία του, έτσι ακριβώς και στη νέα περίοδο, η πολιτική του Βενιζέλου ήταν μεγαλεπήβολη. Έβαζε ψηλά τον πήχη των προσπαθειών του, τόσο στα διεθνή, όσο και στα εσωτερικά ζητήματα. Τα αποτελέσματα δεν ήταν βέβαια τα αναμενόμενα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ακολούθησε δεν άφησε να φανεί το τεράστιο έργο που έγινε, σ' ό,τι αφορά την Οικονομία και την Ανάπτυξη. Τα κατάλοιπα του εθνικού διχασμού δεν του επέτρεψαν να αναδειχθεί, όπως ήθελε, σε ηγέτη, αποδεκτό απ΄ όλους τους Έλληνες. Οι προσπάθειές του, και προπάντων τα αποτελέσματα των προσπαθειών του, επρόκειτο να προσκρούσουν στις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις και τις παρενέργειες που επιφύλασσαν στα ελληνικά δεδομένα. Ο Βενιζέλος πρόβλεπε το κόστος και, όπως αποδείχτηκε, το πλήρωσε ακριβά.

    Η διεθνής αναταραχή, στις αρχές της δεκαετίας του ΄30, έφερναν και πάλι (και μάλιστα εξαιρετικά βαρειά) τα σύννεφα των συγκρουσιακών καταστάσεων του παρελθόντος. Οι Δημοκρατίες στην Ευρώπη, η μια μετά την άλλη, υποχωρούσαν και στη θέση τους ''ξεφύτρωναν'' αυταρχικά καθεστώτα. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, θα έστελνε και πάλι την Ελλάδα (όπως και ολόκληρη την Ευρώπη) σε νέες περιπέτειες. Αλλά και σε νέες καταστροφικές περιόδους, όπως η δραματική δεκαετία του ΄40 -΄49.Βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι οι θέσεις του Βενιζέλου, σε ένα μεγάλο βαθμό, παραμένουν, ακόμα και τώρα, επίκαιρες. Και αυτό οδηγεί σε κρίσιμα συμπεράσματα, όχι μόνο για την αξιολόγηση του παρελθόντος, αλλά και (κυρίως, μάλιστα) για τις πολιτικές του μέλλοντος. Αυτή, άλλωστε, είναι και η βασική αποστολή της Ιστορίας.

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Η πορεία του Ελευθέριου Βενιζέλου, συνθέτει μια μεγαλειώδη σελίδα στην Ελληνική Ιστορία, η μελέτη της οποίας οδηγεί σε διαχρονικής αξίας συμπεράσματα. Και οι λόγοι είναι πολλοί: Πρώτ' απ' όλα, γιατί ο Βενιζέλος έγραψε, πράγματι, Ιστορία. Είχε σχέδιο και όραμα για την Ελλάδα. Είχε την έμπνευση και την τόλμη να ανοίγει καινούριους δρόμους. Είχε τη δύναμη, όταν άλλαζαν τα πράγματα, να αλλάζει θέση απέναντι στα πράγματα. Στις ημέρες του, η Ελλάδα μεγάλωσε, αλλά και διχάστηκε. Στις ημέρες του, οι Έλληνες δοξάστηκαν, αλλά ένοιωσαν και μεγάλες απογοητεύσεις. Στις ημέρες του, έγιναν μεγάλα και σπουδαία, αλλά δεν έλειψαν πάθη και τα λάθη.

    Η πολιτική του δεν περιοριζόταν ποτέ σε πράξεις διεκπεραίωσης και διαχείρισηςτης όποιας πραγματικότητας. Η πολιτική δεν μπορεί να καθυποτάσσεται σε κατεστημένες καταστάσεις. Ο συντηρητισμός αυτός (όποιον αυτοχαρακτηρισμό κι αν επιστρατεύει) δεν οδηγεί μπροστά. Δεν υπηρετεί, παρά μόνον συμφέροντα, που βρίσκονται μακριά από τα αιτήματα της κοινωνίας. Η πολιτική χρειάζεται δύναμη προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Χρειάζεται να βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα, να οδηγεί κι όχι να οδηγείται από τις εξελίξεις. Χρειάζεται συγκεκριμένη στόχευση, πίστη στο σκοπό, γενναιότητα στις κρίσιμες επιλογές. Χρειάζεται, παν' απ' όλα, όραμα, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο που να οδηγεί στην πραγματοποίησή του. Όλα αυτά τα βρήκαμε, τόσο στο πνευματικό έργο, όσο και στην πολιτική δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

    Γιατί ο Βενιζέλος υπήρξε, πρώτ' απ΄ όλα, πολίτης με ευρύτατη μόρφωση και πνευματικά ενδιαφέροντα. Συνδεόταν άμεσα με τη λαϊκή ψυχή, στις καθημερινές πλούσιες πολιτισμικές εκφράσεις της. Κατάφερνε, έτσι, να συγκινεί, να συναγείρει και να συναρπάζει. Υπήρξε δυναμικός επαναστάτης. Υπήρξε οραματιστής, αλλά και ρεαλιστής. Υπήρξε πολιτικός των μεγάλων στόχων και των δύσκολων αγώνων. Διεκδικούσε μαχητικά και δεν δίσταζε να προχωρά επαναστατικά. Είχε και τη βούληση και τη δύναμη να αλλάζει ρότα, όταν έκρινε πως ήταν αναγκαίο και σωστό, για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πίστευε στους στόχους που έβαζε. Είχε πάθος γι' αυτό που έκανε. Είχε (και αυτό ήταν ένα από τα θεμελιακά στοιχεία του χαρακτήρα του) απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Ήταν βέβαιος πως μπορούσε να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα, όσο περίπλοκο κι αν έμοιαζε. Ήταν Ηγέτης που έσκυβε στα προβλήματα. Ήταν πολιτικός με αντίληψη για την πολιτική πραγματικότητα και τις ανάγκες των καιρών. Πάν' απ' όλα, όμως, ήταν Ηγέτης της δράσης, με ισχυρή την πεποίθηση ότι η συντηρητική διαχείριση ισοδυναμούσε με καθήλωση και απώλεια ευκαιριών. Έβαζε ψηλούς στόχους και επεδίωκε αποτελεσματικές λύσεις. Πίστευε στο όραμα ολόκληρου του Ελληνισμού και αγωνιζόταν να το κάνει πραγματικότητα. Συνέλαβε έγκαιρα το αίτημα της εθνικής αναγέννησης και της εξόδου από το τέλμα του παρακμιακού εφησυχασμού. Έγινε εκφραστής του έθνους κράτους και της εθνικής ολοκλήρωσης.

    Παρόλον ότι ήταν Πρωθυπουργός μιας χώρας μικρής στο χάρτη, κατάφερνε με την εύστοχη ανάγνωση των μηνυμάτων που έφερναν οι νέοι καιροί, να στέκεται ως ίσος προς ίσον απέναντι στους ηγέτες των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής του. Διεκδικούσε (και τα κατάφερνε) ακόμη και κάτω από αντίξοες περιστάσεις, να συνομιλεί ισότιμα μαζί τους. Ήθελε (και επεδίωκε συστηματικά) να μετέχει στη διαμόρφωση όσων συντελούνταν και όσων προδιαγράφονταν στο διεθνή περίγυρο. Πίστευε βαθειά ότι η ασφάλεια της Ελλάδας, τα εθνικά όνειρα και η ευημερία του ελληνικού λαού ήταν στόχοι που επηρεάζονταν άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις. Ένοιωθε την ανάγκη να λαμβάνει υπόψη τις πιθανές εξωτερικές αντιδράσεις σε κάθε κίνηση που σχεδίαζε. Αλλά και αντίστροφα: Μετρούσε σοβαρά τις επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων στην πορεία της Χώρας. Είχε πλήρη συνείδηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής και των πολιτικών επιλογών εσωτερικής διάστασης.

    Κυρίες και κύριοι,

    Μελετώντας τη θυελλώδη πορεία του Ελευθέριου Βενιζέλου, κάθε Έλληνας μπορεί να αποκομίζει πολλά και να συμπεραίνει ακόμη περισσότερα. Ξέρετε ότι κι εγώ, αυτήν ακριβώς την προσωπικότητα, αυτή τη σελίδα της Ιστορίας μας, επέλεξα να μελετήσω για τη διδακτορική διατριβή μου. Οφείλω, λοιπόν, να πω με ειλικρίνεια ότι έμαθα πολλά και χρήσιμα. Όχι βέβαια για τον καταλογισμό ευθυνών και την ταξινόμηση των πρωταγωνιστών της Ιστορίας σε κάποιο ''Πάνθεο Ηρώων''. Δεν είμαι ανάμεσα σε εκείνους

    που προσεγγίζουν την Ιστορία σαν κριτή ή αδέκαστο δικαστή. Ιστορία είναι το σύνολο των μαθημάτων που θα έπρεπε να είχαμε διδαχθεί, προ πολλού. Ιστορία είναι γνώση είναι η εμπειρία του παρελθόντος, που συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και την επιλογή των δρόμων του μέλλοντος. Δεν αρκεί, λοιπόν, να βγάζουμε συμπεράσματα από την ιστορική διαδρομή μας και να τα επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας, σε επετείους και εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

    Είναι ανάγκη να τα αξιοποιούμε στην πράξη, στις επιλογές, στις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας. Είναι ανάγκη να βλέπουμε κατάματα τις αλήθειες που συνθέτουν την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, να μετρούμε τις δυνάμεις μας και να παίρνουμε τις αποφάσεις που απαιτεί το συλλογικό συμφέρον. Είναι ανάγκη να ενώνουμε τις δυνάμεις και να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας σε κοινούς στόχους. Να παίρνουμε αποφάσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Με σύνεση, αλλά και τόλμη. Με εθνική συνεννόηση, αλλά και αποφασιστικότητα. Με ευθύνη απέναντι στο μέλλον, αλλά και κοινωνική ευαισθησία.

    Φίλες και φίλοι,

    Η Χώρα μας αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του συντηρητισμού, των αγκυλώσεων και της ατολμίας του παρελθόντος. Αντιμετωπίζει δυσκολίες, εξαιτίας της διόγκωσης του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Εξαιτίας της απουσίας απόλυτα αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. Αλλά και εξαιτίας της διαμόρφωσης ενός κατεστημένου συμφερόντων, ενός συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς, ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και ασυδοσίας. Έχουμε υποχρέωση (και αυτό κάνουμε) να δώσουμε στην Οικονομία τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της. Να προχωρήσουμε στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και τη θεμελίωση μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας. Να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Έχουμε υποχρέωση (και αυτό κάνουμε) να προχωρήσουμε στην επανίδρυση του κράτους.

    Να δημιουργήσουμε κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό, δίπλα στον πολίτη. Να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Ιδίως σ' ό,τι αφορά την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του πολίτη.

    Έχουμε υποχρέωση (και αυτό κάνουμε) να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που γιγαντώθηκαν επικίνδυνα στα χρόνια που πέρασαν. Στη σύγχρονη Ελλάδα οι κανόνες πρέπει να είναι κοινοί για όλους. Να διασφαλίζουν διαφάνεια παντού. Να καθιστούν ισχυρό τον πολίτη και να υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Αυτή είναι και η αξίωση της Νέας Εποχής. Το παρελθόν μας διδάσκει. Το μέλλον είναι ήδη παρόν. Οι υποχρεώσεις όλων μας είναι βαρειές. Οδηγός μας είναι το συμφέρον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Οδηγός μας είναι η Ελλάδα του κοινού μέλλοντος».

    [08] ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2005 (15:40 UTC+2)

    Επίσκεψη στα Β' ΚΑΠΗ Πετρούπολης έχει προγραμματίσει για τις 9:30 το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος.

    Ακολούθως, στη 1 το μεσημέρι, ο κ.Αλαβάνος θα συναντηθεί με τον Επιτετραμμένο της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας Παλαιστίνης κ. Σάμπρι, για το θέμα των Ιεροσολύμων, στα γραφεία του Συνασπισμού.

    [09] ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2005 (11:59 UTC+2)

    Η δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών μετά την έντονη διόρθωση της αγοράς παραπέμπει περισσότερο σε... ηλιοφάνεια ύστερα από καταιγίδα.

    Τη βίαια διόρθωση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αρκετοί επενδυτές, που ποντάρισαν σε μια έστω και τεχνική αντίδραση κυρίως στα βαριά χαρτιά και δικαιώθηκαν, καθώς τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας ο γενικός δείκτης ανέβηκε.

    Από τεχνικής πλευράς, με βάση «στήριξης» τις 2.800 μονάδες για τον γενικό δείκτη -και τις 1.580 μονάδες του FTSE/20-, φαίνεται πως είναι πιθανή η προσέγγιση των 3.050 μονάδων - και των 1.680 μονάδων αντίστοιχα. Βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να εμφανιστεί ένα δεύτερο κύμα ρευστοποιήσεων, ειδικά αν υπάρξουν αρνητικές για τα χρηματιστήρια εξελίξεις στο εξωτερικό.

    Με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων, προκύπτει ότι αρκετοί ξένοι «έβαλαν πλάτη» στην πτώση μετοχών που οι ίδιοι πούλησαν -σε υψηλότερες τιμές- για να ακολουθήσουν στις 24 Μαρτίου και αρκετοί έλληνες θεσμικοί και τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Το ουσιαστικό όμως είναι πως είτε στην άνοδο είτε στη διόρθωση στη Σοφοκλέους, στις δύο αγορές (μετοχών και παραγώγων), πραγματοποιούνται καθημερινά συναλλαγές περίπου 300-350 εκατ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό αξιολογείται ως θετικό από χρηματιστηριακούς αναλυτές, αφού αποδεικνύει ότι υπάρχει ρευστότητα στο σύστημα.

    Οπως σημειώνουν, τις βίαιες διακυμάνσεις των δεικτών (είτε ανοδικές είτε πτωτικές) διαδέχονται περίοδοι εξομάλυνσης της τάσης. Κανόνας που επιβεβαιώθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς αρκετές μετοχές εταιρειών που είχαν πιεστεί σημαντικά αντέδρασαν, και μάλιστα με αυξημένη εμπορευσιμότητα.

    Βέβαια και σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον των ξένων παραμένει συγκεντρωμένο σε λίγες μετοχές.

    [10] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2005 (11:10 UTC+2)

    Με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, περικοπές στις σπατάλες και τα προνόμια, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας,Γιώργος Αλογοσκούφης, επιχειρεί να συμμαζέψει την άσχημη κατάσταση στα οικονομικά του κράτους.

    Με συνέντευξη που παραχώρησε ο κ.Αλογοσκούφης στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» υποστήριξε πως θα αφαιρεθεί από τους προέδρους ΔΕΚΟ, διευθύνοντες συμβούλους, ειδικούς συμβούλους και άλλους το δικαίωμα χρήσης κρατικών αυτοκινήτων, η παροχή πιστωτικών καρτών, η φύλαξη από άνδρες της αστυνομίας και άλλα, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στους πολίτες ότι η κυβέρνηση αρχίζει τον περιορισμό της σπατάλης από τα του οίκου της. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε αξιωματούχους που είναι επιτελικά στελέχη υπουργείων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ανωνύμων Εταιριών, που δεν δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό.

    Επίσης, αλλάζει το φθινόπωρο το εργασιακό καθεστώς για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι οποίοι θα αντιμετωπίζονται όπως στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή παύει το καθεστώς της μονιμότητας. Οι νέοι υπάλληλοι θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

    Όπως υποστήριξε ο κ.Αλογοσκούφης η κυβέρνηση αρχίζει μία μεγάλη μάχη κατά της σπατάλης: «Όπως ξέρετε η υποχρέωση που έχουμε είναι να εφαρμόσουμε τον προϋπολογισμό φέτος, όπως τον έχουμε καταθέσει και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, και να κάνουμε μία περαιτέρω προσπάθεια για το 2006. Θα είναι μία προσπάθεια η οποία θα είναι διαρκής μέσα στη διετία. Όπως θα είναι διαρκής και η προσπάθεια περιορισμού των δαπανών, γιατί η προσπάθεια περιορισμού των δαπανών είναι μία συνεχής μάχη με τη σπατάλη, είναι μία συνεχής μάχη της κυβέρνησης με τα αιτήματα που υπάρχουν για διεύρυνση των δαπανών».

    Όσο για το ενδεχόμενο της αύξησης της έμμεσης φορολογίας σε διάφορους τομείς, σε προϊόντα όπως τα ποτά και τα σιγάρα ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Εγώ θα ήθελα να πω ότι αποκλείω όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Αλλά είμαστε σε μία κατάσταση τέτοια που δεν μπορεί κανείς να κάνει κατηγορηματικές δηλώσεις πάνω σε αυτό».

    Τέλος, για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε: «Ο ΦΠΑ στα ακίνητα όπως έχουμε δεσμευτεί θα είναι το 2006 και όλες οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα είναι από την 1/1/2006 όπως έχουμε δεσμευτεί μέχρι τώρα και θα είναι γνωστές νομοθετικά από τον Ιούνιο, γιατί μέχρι τον Ιούνιο θα είναι ο στόχος μας να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο δεν θα ισχύσει άμεσα, θα ισχύσει από την 1/1/2006. Το ίδιο και οι αντικειμενικές τιμές».

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 27 Μαρτίου 2005 (18:43 UTC+2)

    Επίσημη διήμερη επίσκεψη, πραγματοποιεί στη Βουλγαρία ο υπουργός Αμύνης της Ισπανίας, Χοσέ Μπόνο Μαρτίνες, κατόπιν πρόσκλησης του Βούλγαρου ομολόγου του, Νικολάι Σβινάροφ.

    Η θεματολογία των συνομιλιών μεταξύ των δύο υπουργών Αμύνης θα περιστραφεί γύρω από την εμπειρία της Βουλγαρίας και της Ισπανία από τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών εν όψει της επικείμενης ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

    Η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του κ. Μαρτίνες περιλαμβάνει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Συμεών Σαξκομπούργκοτσκι, και τον πρόεδρο της Βουλής, Μπορισλάβ Βελίκοφ.

    [12] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΙΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 27 Μαρτίου 2005 (18:39 UTC+2)

    Η Βουλγαρία θα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αρχής γενομένης από την 25η Απριλίου. Αυτά σημείωσε σε συνέντευξή του προς τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής κυβέρνησης, Πλάμεν Παναγιότοφ, ισχυριζόμενος ότι το καθεστώς παρατηρητή που θα λάβει η χώρα, αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσάρτησης στην ΕΕ, αποτελεί γεγονός-κλειδί στη νέα βουλγαρική ιστορία.

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2005 (11:22 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ''εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωριστεί από την Τουρκία μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, η Τουρκία θα βρίσκει το Κυπριακό μπροστά της''.

    Ο κ. Χριστόφιας σχολίαζε τις δηλώσεις που έκανε το Σάββατο σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για απομόνωση της ε/κ πλευράς και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε στους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της Τουρκοκυπριακής ομάδας Γενίτζαμί που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Στάδιο Αμμόχωστος στη Λάρνακα.

    Ο αγώνας ήταν ο πρώτος που διεξήχθηκε μεταξύ ε/κ και τ/κ ποδοσφαιρικής ομάδας ύστερα από 50 χρόνια. Στις δηλώσεις του ο κ.Χριστόφιας ανέφερε ότι ''έχουμε φτάσει στο σημείο το αυτονόητο (ένας απλός ποδοσφαιρικός αγώνας) να είναι γεγονός''.

    Πρόσθεσε ότι ''η διχοτόμηση και η παρουσία των ξένων στρατευμάτων μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο και αυτό το πράγμα πρέπει να αλλάξει''.

    Ταυτόχρονα ευχήθηκε όπως στο μέλλον να υπάρξει μια ομάδα στην Κύπρο που να την απαρτίζουν Ε/Κ και Τ/Κ ποδοσφαιριστές.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2005 (10:52 UTC+2)

    Το Κυπριακό σε σχέση με την τουρκική πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - ΕΕ και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα αυτά και οι σχέσεις Λευκωσίας - Αθήνας, καθώς και οι εξελίξεις στην υπόθεση διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ''Σαπφάιαρ'' είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Νέα Σαλαμίνα και στην τουρκοκυπριακή ομάδα Γενίτζαμί είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των κυριακάτικων εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο ''Στο ψυγείο η περιουσία Ανδρονίκου'', ότι η ΑΗΚ αρχίζει από αύριο προσπάθειες ανάκτησης των 9,2 εκατομμυρίων λιρών του Ταμείου Συντάξεων, έχοντας εξασφαλίσει συντηρητικό διάταγμα, με το οποίο παγιοποιείται η προσωπική περιουσία του ζεύγους Γιάννου και Ρέας Ανδρονίκου, ιδιοκτητών της ''Σαπφάιαρ'', καθώς επίσης και της περιουσίας πέντε εταιρειών τους.

    Σε άλλο θέμα γράφει πως συγκινητικές στιγμές έζησαν χθες στο γήπεδο ''Αμμόχωστος'' στη Λάρνακα όσοι παρακολούθησαν το φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Νέα Σαλαμίνα και στην τουρκοκυπριακή Γενίτζαμί. Ηταν η πρώτη φορά κατά την οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες στο ποδόσφαιρο ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετά από 50 χρόνια.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Σφοδρή επίθεση Νίκου Αναστασιάδη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ξέσπασε ''νέα κόντρα'' μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναπαράγει τις τουρκικές θέσεις με τα όσα δηλώνει. Οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκάλεσαν ''τη μήνιν'' του κ.Αναστασιάδη, ο οποίος ''έκανε λόγο για απώλεια ψυχραιμίας από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας'' και είπε ότι κατανοεί πλήρως την αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στα "εντεινόμενα πολιτικά αδιέξοδα''. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ''Αντέννα'', όπου μεταξύ άλλων είπε πως είναι θέμα χρόνου η υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τι προβληματίζει τον Καραμανλή;'', γράφει πως Αθήνα και Λευκωσία δείχνουν να απομακρύνονται η μια από την άλλη και ότι, παρά την εντύπωση που επικρατεί περί συντονισμού μεταξύ τους, υπάρχουν τέσσερα σημεία - αγκάθια που χωρίζουν τις δύο κυβερνήσεις. Τα σημεία αυτά αφορούν τη μη σαφή διατύπωση από την κυβέρνηση Παπαδοπούλου των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, το ζήτημα των πρωτοβουλιών για νέα κινητικότητα στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, τους χειρισμούς σχετικά με τις τουρκικές υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και τους κανονισμούς χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων και του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι το επιτελείο του Προέδρου Παπαδόπουλου επεξεργάζεται έγγραφο, το οποίο θα τεθεί υπόψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στην προσεχή

    συνεδρία και στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι ανησυχίες με βάση τις κωδικοποιημένες θέσεις των κομμάτων για τις ζητούμενες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πιθανές συλλήψεις'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η υπόθεση της εξαφάνισης ποσού πέραν των εννέα εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ εισήλθε πλέον στην πιο κρίσιμη και ουσιαστική της φάση και ότι είναι πολύ πιθανόν να εκδοθούν κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες ακόμα και εντάλματα σύλληψης, μη αποκλειομένης και της επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά της ''Σαπφάιαρ'' με πιθανό και το κλείσιμό της ή/και την επιβολή χρηματικού προστίμου 100.000 λιρών. Αλλη είδηση είναι οι πληροφορίες για αναθέρμανση του ρωσικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο ως τουριστικού προορισμού, παρά την εισαγωγή από της 1ης Ιανουαρίου 2004 του καθεστώτος θεώρησης διαβατηρίων Ρώσων πολιτών που επισκέπτονται το νησί.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Εφθασε η ώρα της κρίσεως'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι ανακριτικές Αρχές συμπλήρωσαν τους φακέλους με τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν ενώπιον του Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων κράτησης. Οι ανακριτές, σύμφωνα με την εφημερίδα, ετοιμάζονται για τις επόμενές τους κινήσεις προς διαλεύκανση της υπόθεσης που αφορά το έλλειμμα 9,2 εκ. λιρών στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ και των 250.000 λιρών του Ταμείου Προνοίας των Δασικών Βιομηχανιών. Αλλού γράφει ότι πιλότοι και αεροσυνοδοί των Κυπριακών Αερογραμμών προχωρούν σήμερα σε συσκέψεις, για να αποφασίσουν εάν θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο ή εάν θα αποδεχθούν την εισήγηση της διοίκησης της εταιρείας για διάλογο επί του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Επικίνδυνη αντιπολίτευση'', ότι ''σε θέση συνηγόρου της Αγκυρας διολισθαίνει ο ΔΗΣΥ'' και ''από την κακή - αντιπαραγωγική στην επικίνδυνη αντιπολίτευση'', καθώς συστηματικά τον τελευταίο καιρό -σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα- επιδίδεται στο ''ροκάνισμα'' της αξιοπιστίας των θεσμών της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα υποσκάπτει τη χαραγμένη από το Εθνικό Συμβούλιο στρατηγική στο Κυπριακό. Αλλού παραθέτει τις απόψεις τριών νέων μελών του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, των Νικόλα Παπαδόπουλου, Κυριάκου Κενεβέζου και Γιώργου Κολοκασίδη, σχετικά με το ρόλο του κόμματος σε όλους τους τομείς της κυπριακής κοινωνίας μετά τις εσωκομματικές εκλογές της 19ης Μαρτίου 2005.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Οι αεροσυνοδοί των ΚΑ καλομελετούν απεργιακά μέτρα'', γράφει στο κύριο θέμα της πως σήμερα το απόγευμα θα αποφασίσει το προσωπικό καμπίνας των Κυπριακών Αερογραμμών εάν θα πραγματοποιήσουν αύριο μονοήμερη απεργία, μετά την εντολή της διοίκησης της εταιρείας για κατάργηση διανυκτερεύσεων σε τρία δρομολόγια του καλοκαιρινού προγράμματος πτήσεων. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές Λυκείων, ηλικίας 15 - 17 ετών, έχουν δοκιμάσει αλκοολούχα ποτά, ενώ σε ποσοστό 47% έχουν καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μια φορά.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 27 Μαρτίου 2005 (10:26 UTC+2)

    Άνοιξαν σήμερα, Κυριακή, οι κάλπες στην ΠΓΔΜ για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές που διεξάγονται μετά από τις δυναμικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, η οποία διαμαρτύρεται για εκλογική νοθεία στον πρώτο γύρο που έγινε πριν από δύο εβδομάδες.

    Επαναληπτικές εκλογές διεξάγονται σε 57 από τους 84 δήμους, μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Σκόπια. Ειδικά για τα Σκόπια η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Σημειώνεται πάντως, πως το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» του Αρμπέν Τζαφέρι και το «Κόμμα Δημοκρατίας και Ευημερίας» του Αμπντουλιάντι Βεϊσέλι ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές αντιδρώντας έτσι στην απόρριψη του αιτήματός τους για την επανάληψη του πρώτου εκλογικού γύρου σε 16 δήμους του δυτικού τμήματος της χώρας.

    [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, αναφερόμενος στην μεγάλη επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Η Εθνική έδειξε χαρακτήρα και αποφασιστικότητα στα κρίσιμα σημεία του αγώνα με την Γεωργία. Η νίκη είναι τεράστιας σημασίας και αποτελεί το στέρεο υπόβαθρο για την περαιτέρω πορεία. Θερμά συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή για την μεγάλη επιτυχία».

    [17] ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2005 (15:32 UTC+2)

    Στην ανατροπή του σκορ από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας στέκονται τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, στα σχόλια τους για το παιχνίδι της Τιφλίδας και τονίζουν ότι η ελληνική ομάδα παραμένει στο κυνήγι της πρώτης θέσης του ομίλου.

    Συγκεκριμένα η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA αναφέρει: «Η Ελλάδα απέδρασε από την Τιφλίδα. Οι πρωταθλητές Ευρώπης κατάφεραν να γυρίσουν το εις βάρος τους σκορ, παραμένοντας στο κυνήγι της πρώτης θέσης στο δεύτερο όμιλο».

    Το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει: «Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ελλάδα, ανέτρεψε την εις βάρος της κατάσταση και κέρδισε τη Γεωργία με 3-1, πραγματοποιώντας την τρίτη της συνεχόμενη νίκη στον δεύτερο προκριματικό όμιλο».

    Το BBC κάνει λόγο: «Αν και βρέθηκε να χάνει με ένα γκολ, η Ελλάδα πήρε τη νίκη με 3-1 από τη Γεωργία, χάρη στα γκολ μέσα σε δέκα λεπτά των Μιχάλη Καψή, Ζήση Βρύζα και Στέλιου Γιαννακόπουλου», ενώ το Kicker αναφέρει:

    «Ένα σοκ ήταν αρκετό για την Ελλάδα με τη Γεωργία, όταν στο 22ο λεπτό ο Ασατιάνι έδωσε το προβάδισμα στη Γεωργία. Λίγο πριν το ημίχρονο, το διπλό χτύπημα του Μιχάλη Καψή και του Ζήση Βρύζα μετέβαλαν τις αναλογίες και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος διαμόρφωσε το 1-3».

    [18] ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2005 (09:51 UTC+2)

    Και τώρα σειρά έχει η Αλβανία Ο Οτο Ρεχάγκελ και οι ποδοσφαιριστές του κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία το εμπόδιο της Γεωργίας στη Τιφλίδα και έβαλαν πλώρη για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 που θα γίνει στα γήπεδα της Γερμανίας.

    Η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών έδειξε στοιχεία «πρωταθλήτριας Ευρώπης» και επικράτησε με σκορ 3-1, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει από τους Γεωργιανούς με 1-0 στο 22' λεπτό. Παρά τη ψυχρολουσία του γκολ, οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ έδειξαν θέληση και πείσμα και ανέτρεψαν το εις βάρος τους αποτέλεσμα, σε μία καυτή έδρα, κατακτώντας τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς.

    Πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη βαθμολογία του 2ου ομίλου, βρίσκεται στη 2η θέση με 11 βαθμούς, μόλις τρεις πίσω από την πρωτοπόρο Ουκρανία. Το ματς που ακολουθεί με την Αλβανία την Τετάρτη στο στάδιο Καραϊσκάκη είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Εθνική μας ομάδα, που χρειάζεται νίκη και μόνο νίκη. Στα συν για τους Έλληνες διεθνείς θα είναι η παρουσία του κόσμου, καθώς τα εισιτήρια του αγώνα έχουν ήδη εξαντληθεί.

    Η αποστολή της Εθνικής ομάδας επέστρεψε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Αθήνα και αμέσως ξεκινά η προετοιμασία για το επόμενο κρίσιμο παιχνίδι του ομίλου κόντρα στους Αλβανούς. «Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την Αλβανία. Θα πρέπει να κερδίσουμε για να έρθει πιο κοντά το Μουντιάλ», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

    Εξάλλου, ο Οτο Ρεχάγκελ έγινε ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. Η νίκη επί της Γεωργίας ήταν η 24η σε 43 αγώνες. Ο Γερμανός τεχνικός ξεπέρασε τον Αλκέτα Παναγούλια (23 νίκες σε 74 ματς).

    Ο κ.Ρεχάγκελ δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα με τη Γεωργία: «Οι παίκτες απέδειξαν με την εμφάνισή τους ότι θέλουν πολύ την πρόκριση. Η Γεωργία ξεκίνησε δυνατά στον αγώνα, αλλά οι παίκτες αντιστάθηκαν. Όταν μπήκε το γκολ των Γεωργιανών, ξέραμε ότι δεν είχε χαθεί τίποτα. Ισοφαρίσαμε και περάσαμε μπροστά στο σκορ πολύ γρήγορα. Την Τετάρτη με την Αλβανία πρέπει να νικήσουμε».

    [19] ΒΟΛΕΪ: Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2005 (22:39 UTC+2)

    Ο Ηρακλής και η Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ διασταύρωσαν απόψε τα ξίφη τους στον ημιτελικό της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης Βόλεϊ (Champions League), όπου νικητής ανεδείχθη η Ελληνική ομάδα με 3-2 σετ.

    Η Λοκομοτίβ πήρε το πρώτο σετ με 22-25, με τον Ηρακλή να ισοφαρίζει σε 1-1, κερδίζοντας το δεύτερο σετ με 25-23. Οι Ρώσοι όμως επικράτησαν στο τρίτο σετ με 18-25 και προηγήθηκαν με 1-2. Οι "κυανόλευκοι" πήραν το τέταρτο σετ με 25-18 και έστειλαν το παιχνίδι στο ταϊ - μπρέικ, το οποίο κέρδισαν με 15-13.

    Την Κυριακή στις 7μ.μ. ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει την Γαλλική Τουρ στο μεγάλο τελικό και έχει την μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το μεγαλύτερο τρόπαιο της ιστορίας του.

    Η Τουρ έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό του φάιναλ φορ στο Champions League του βόλεϊ των ανδρών, το οποίο διεξάγεται στο κλειστό της Πυλαίας.

    Η γαλλική ομάδα επικράτησε στον πρώτο ημιτελικό της γερμανικής Φριντρισχάφεν με 3-0 σετ και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του β' ημιτελικού ανάμεσα στον Ηρακλή και τη ρωσική Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ.

    Τα σετ: 25-18, 25-21, 25-19

    [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 50 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 27 Μαρτίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Στην Αίγυπτο η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχει τεθεί εκτός νόμου ανακοίνωσε ότι 50 οπαδοί τους συνελήφθησαν από την αστυνομία πριν από μια προγραμματισμένη διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας στην χώρα, μεταδίδει το BBC.

    Εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε ότι μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν ήταν και ηγετικά μέλη της οργάνωσης. Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Κάιρο για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο.

    Οι διαδηλωτές ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις πριν την διενέργεια των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος. Tους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγκεντρώσεις κατά του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ, που πρόσφατα ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων περιορισμένης πολιτικής μεταρρύθμισης, στοχεύει στην πέμπτη του θητεία στα ηνία της χώρας.

    Πάντως εκτός από τις διαδηλώσεις εντείνεται και η διεθνής πίεση προς τον ηγέτη της Αιγύπτου να προωθήσει δραστικότερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    [21] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 27 Μαρτίου 2005 (19:10 UTC+2)

    Οι σωματοφύλακες του υπουργού Επιστημών και Τεχνολογίας Ρασάντ Μαντάν Ομάρ άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών έξω από κυβερνητικό κτίριο στη Βαγδάτη σήμερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο.

    Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 50 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας των υπουργείων οι οποίοι ζητούσαν την καταβολή ολόκληρων των μισθών τους.

    Στο μεταξύ την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το ιρακινό κοινοβούλιο προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο της Βουλής. Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές συνεδρίασαν για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου αλλά έχουν επανειλημμένα αναβάλει τη δεύτερη συνεδρίαση λόγω των διαπραγματεύσεων για τις υπουργικές θέσεις αλλά ακόμη παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα οριστεί την Τρίτη ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος αναμένεται να είναι ο κούρδος ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπανι.

    [22] ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΠΑΣΧΑ

    Βατικανο, 27 Μαρτίου 2005 (16:13 UTC+2)

    Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για τον εορτασμό του Πάσχα των καθολικών χριστιανών, περιμένοντας ίσως να ακούσουν όπως συμβαίνει τα τελευταία 25 χρόνια την καθιερωμένη ευχή από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ο οποίος όμως, τελικά δεν τα κατάφερε.

    Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ωστόσο, έκανε την εμφάνισή του στο παράθυρο των διαμερισμάτων του και ευλόγησε τους πιστούς.

    Ο 84χρονος Πάπας είπε εν τέλει δια στόματος του καρδινάλιου Άντζελο Σοντάνο ότι οι προσευχές πρέπει να στραφούν προς τη γη η οποία έχει ποτιστεί με το αίμα τόσων αθώων θυμάτων στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, εκεί όπου εξακολουθεί να χύνεται αίμα και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη για όσους πεθαίνουν από τη φτώχεια και την πείνα, τους πληθυσμούς που αποδεκατίζονται από θανατηφόρες επιδημίες ή πλήττονται από τρομερές φυσικές καταστροφές.

    [23] ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΡΕΝΙΕ

    Μονακό, 27 Μαρτίου 2005 (13:36 UTC+2)

    Ανησυχητική εξακολουθεί να παραμένει και σήμερα, Κυριακή, η κατάσταση της υγείας του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που έδωσε στη δημοσιότητα το παλάτι του πριγκιπάτου.

    Ο 81χρονος πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται από τις 7 Μαρτίου, λόγω επιδείνωσης της κατάστασής του εξαιτίας της λοίμωξης των πνευμόνων από την οποία έπασχε.

    [24] ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 27 Μαρτίου 2005 (12:47 UTC+2)

    Οι βρετανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Συντηρητικοί μετά την πρόσφατη «γκάφα» του αντιπροέδρου του κόμματος και την απομάκρυνσή του από τον Μάικλ Χάουαρντ.

    Η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday) θεωρεί ότι η προεκλογική εκστρατεία των Τόριδων βρίσκεται υπό διάλυση, καθώς έχει ξεσπάσει μία εξέγερση στους κόλπους του κόμματος. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «πυρηνική αντίδραση» στους κόλπους του κόμματος και αναφέρει ότι αναμένονται πολλές αντιπαραθέσεις.

    Η Ομπσέρβερ (Observer) υπογραμμίζει ότι ο εκδιωχθείς Χάουαρντ Φλάιτ έχει ορκισθεί να αγωνισθεί για τη θέση του και την υποψηφιότητά του. Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό ενδέχεται να πυροδοτήσει μεγάλη αντιπαλότητα στους κόλπους των Συντηρητικών λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

    Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο άρθρο της τα σχόλια του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αγγλία και την Ουαλία, καρδινάλιου Κόρμακ Μέρφι Ο' Κόνορ, για τις αμβλώσεις. Ο ίδιος συγκρίνει τις έξι εκατομμύρια αμβλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία από το 1967 μέχρι σήμερα με τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί στην περίοδο του ολοκαυτώματος.

    Η Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) αποτίει φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, λόρδο Κάλαχαν, ο οποίος πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 92 χρόνων, κατά την παραμονή των γενεθλίων του. Ο λόρδος Κάλαχαν, ο οποίος κυβέρνησε τη Βρετανία ως επικεφαλής των Εργατικών από το 1976 μέχρι το 1979, πέθανε μόλις 11 ημέρες μετά το θάνατο της αγαπημένης συζύγου του, σχολιάζει το δημοσίευμα.

    [25] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2005 (12:22 UTC+2)

    Κυριακή 27/3

    · Ξεκινούν οι συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου, με τίτλο «Η Ελεγεία του Ξεριζωμού» (27, 28, 29/3), με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Manfred Eicher, τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, συνόλου παραδοσιακών οργάνων και της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

    · Στη μουσική σκηνή «Μεθυσμενάκι» (Καλογήρου Σαμουήλ 2 και Διπύλου, πλατεία Κουμουνδούρου), τρεις μουσικοί και τρεις ηθοποιοί με παιχνιδιάρικη διάθεση λένε τραγούδια της καρδιάς «περνώντας» από την ατμόσφαιρα του καμπαρέ, της τζαζ, της Μεσογείου και του ελληνικού τραγουδιού και καταλήγοντας στα λαϊκά και ρεμπέτικα.

    Δευτέρα 28/3

    · Ο Κώστας Μακεδόνας δίνει το δικό του «Ρεσιτάλ τραγουδιού ανάμεσα σε δύο πιάνα», στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41), στις 8.30 μμ. Μια ανθολόγηση από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της προσωπικής του δισκογραφίας, ανάμεσα στους πιανίστες Γιώργο Παπαχρηστούδη και Νίκο Καλαντζάκο.

    · Η Σοφία Τσέρου με τον Βασίλη Καρόζα και το σχήμα «Αέρας» (σήμερα και αύριο), στον «αέρα» (Κάσσου 11, κεντρική πλατεία Πετρούπολης). Ωρα έναρξης 10.00 μμ.

    · Ο Ross Daly και ο Μιχάλης Νικολούδης φιλοξενούνται στο «Coronet» (Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι) στις 28 και 29/3 στις 9 το βράδυ.

    Τρίτη 29/3

    · Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14 - πλατεία Καραϊσκάκη), ο Αποστόλης Μπουλασίκης παρουσιάζει τραγούδια από τον καινούριο του δίσκο. Τραγουδούν Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης κ.ά.

    · Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4), έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Κανά. Πρόκειται για 38 δημιουργίες των τριών τελευταίων χρόνων, που έχουν ως θέμα τους τη γυναικεία φιγούρα.

    · Αφιέρωμα στους Μπιτλς παρουσιάζεται στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41), με τη συμμετοχή των σπουδαστών μοντέρνας φωνητικής του Ωδείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Τετάρτη 30/3

    · Οπως κάθε Τετάρτη, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14- πλατεία Καραϊσκάκη) φιλοξενούνται τα «Μακρινά Ξαδέρφια», που, με τη σειρά τους, αυτή την Τετάρτη φιλοξενούν τους Μ. Αχαλινωτόπουλο, Μ. Νικολούδη.

    · Ρεσιτάλ τρομπονιού της Σουηδής Jessica Gustavsson στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41), στις 8.30 μμ.

    Πέμπτη 31/3

    · Συνεχίζεται στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλεξ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό), η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ζιαμπάρα. Παρουσιάζονται έργα από την καινούρια του δουλιά (λάδια, ακριλικά, ακουαρέλες και μελάνια). Δημιουργίες με θέμα απλές καθημερινές εικόνες ή αντικείμενα.

    · Συνεχίζει τις εμφανίσεις της στο «Ποντίκι» (Επτανήσου 9 και Ανδρου, Κυψέλη), η Νάντια Καραγιάννη. Μαζί της ο Νίκος Καραγιάννης και οι «Αιθεροβάμονες».

    Παρασκευή 1/4

    · «Ταξίδια του χειμώνα» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που παρουσιάζεται, σήμερα και αύριο, στον «αέρα» (Κάσσου 11, κεντρική πλατεία Πετρούπολης), με τον Πάνο Κατσιμίχα και τους «Αργοναύτες». Συμμετέχει ο Νίκος Μαΐντας (11.00 μμ).

    · Ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Σάκης Μπουλάς συναντούν (Σάββ. - Κυρ.) ένα συγκρότημα της νέας γενιάς, τους «ΟΝΑΡ», «Δίπλα στο ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι). Ωρα έναρξης 10.30 μμ.

    · Ο Νότης Μαυρουδής παρουσιάζει (1 και 2/4) την παράσταση «Το μινόρε της φωνής» με άξονα την ελληνική μπαλάντα. Συμμετέχει ο Παναγιώτης Μάργαρης (κιθάρα) και ερμηνεύει η Μόρφω Τσαϊρέλη.

    · Πρεμιέρα, στο «Κορονέτ» (Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι), «Ρωμαίου και Ιουλιέτας» από το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας Ολομους της Τσεχίας.

    Σάββατο 2/4

    · Στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41), η σειρά συναυλιών «Οι Νέοι για τους νέους» συνεχίζεται με τη Ραλλού Γεωργουσοπούλου στο ρεσιτάλ όμποε, στις 7 το απόγευμα. Στο πιάνο η Χρύσα Γρένδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [26] "ΓΥΑΡΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ"

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2005 (12:20 UTC+2)

    Ο Σύλλογος «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη» υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού με θέμα «Τριήμερο Μνήμης για το μαρτυρικό νησί της Γυάρου» στις 1, 2 και 3 του Απρίλη 2005 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας, Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής τηλ.: 210.7224.028). Φωτογραφίες: Αρχείο Συλλόγου «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη», Γ. Σαλαβέρης, Κ. Κατσιμπίνης, Γ. Κομηνός, Γρ. Γρηγοράκης.

    Ωρες λειτουργίας: 9.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00 (εκτός απογεύματος Κυριακής).

    [27] "ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ" ΤΟΥ ΣΤΡΑΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΡΙΚΗ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2005 (12:09 UTC+2)

    Mία χαρούμενη παράσταση ετοιμάζει για τις πρώτες ημέρες της Aνοιξης η Eθνική Λυρική Σκηνή. Aπό την 1η Aπριλίου θα παρουσιάζει στο θέατρο Oλύμπια, την οπερέτα του Γιόχαν Στράους «Nυχτερίδα», η οποία επαναλαμβάνεται για ακόμη μία φορά αφού κάθε φορά σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Eργο μελωδικό και ευφυές, πλούσιο και δημοφιλές, κυριαρχείται από το ρυθμό του βαλς. O Γιόχαν Στράους συνέθεσε τη Nυχτερίδα μέσα σε έξι εβδομάδες, το 1874, ενθουσιασμένος από την ευκαιρία που του έδινε το λιμπρέτο να γράψει χορευτική μουσική. Eκτός από τη θαυμάσια οβερτούρα, τις πασίγνωστες άριες, τα ντουέτα, το τρίο και τα δημοφιλή βαλς ο συνθέτης με το έργο αυτό εγκαινίασε ένα νέο είδος θεάτρου. H Nυχτερίδα ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Λίζας Ξανθοπούλου και Bλαδίμηρου Συμεωνίδη, σκηνοθεσία Σπύρου Eυαγγελάτου, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Zιάκα. Eμφανίζονται οι: Zάχος Tερζάκης, Tζένη Δριβάλα, Mαρία Kόκκα, Tάσος Aποστόλου, Aκης Λαλούσης κ.ά. Aκαδημίας 59


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 27 March 2005 - 19:13:47 UTC