Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] TO YΠΕΞ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟ NA ANAΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΟΥ
  • [02] ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΘΝΙΚΗ
  • [03] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠ.ΑΝ:ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΕΣΗΕΜ-Θ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΚΚΕ
  • [06] Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [08] ΥΠΕΞ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 200.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ
  • [09] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [10] ΣΕΤΕ: ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ
  • [11] ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ
  • [12] ΕΣΥΕ: ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ 55,5% ΤΟΥ ΑΕΠ
  • [13] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΕΠΩΔΥΝΗ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [14] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΤΟ ΥΠΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ
  • [15] Ο ΠΕΝΟΦ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [16] ΑΛΠΟΓΑΝ: ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ
  • [17] ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Ο ΠΕΝΟΦ
  • [18] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Ε.- ΠΓΔΜ
  • [19] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  • [21] ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 45 ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
  • [22] Η ΣΟΥΡΩΤΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΜ
  • [23] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
  • [25] Ο ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [26] ΟΗΕ: 518 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [27] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ
  • [28] ΚΙΝΑ: 27 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΗ ΧΛΩΡΙΟΥ ΑΠΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ
  • [29] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΟΥΛΦΟΒΙΤΣ
  • [30] ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Μ. ΣΑΧΤΟΥΡΗ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
  • [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η "ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ"
  • [33] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.800 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ 10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
  • [34] "ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ" ΤΟΥ Χ.ΠΙΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΦΑΣΟΥΛΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ

  • [01] TO YΠΕΞ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟ NA ANAΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (17:16 UTC+2)

    Έκκληση στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο να αναλογιστεί την κρισιμότητα της κατάστασης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Προηγήθηκε η δημοσιοποίηση του πορίσματος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών που μετέβη στις 21 Μαρτίου στα Ιεροσόλυμα και μελέτησε τις πληροφορίες περί μακροχρόνιας εκμίσθωσης των ακινήτων του Πατριαρχείου σε ισραηλινούς.

    Το πόρισμα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γίνεται αντιληπτό ότι δεν στάθηκε δυνατό να προκύψουν από όλες τις συναντήσεις μας στο Πατριαρχείο τεκμηριωμένα και ασφαλή στοιχεία που να διευκολύνουν την διερευνητική προσπάθεια της ομάδας κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της σύναψης δικαιοπραξίας μακροχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων. Τούτο κυρίως διότι ως μας ελέχθη προς έκπληξή μας στο αρχείο του Πατριαρχείου δεν υφίστανται αντίγραφα των πληρεξουσίων που κατά τον ίδιο τον Πατριάρχη αυτός χορήγησε προς τον κ. Παπαδήμα ώστε να διαπιστώσουμε το ακριβές περιεχόμενό τους».

    Κατόπιν αυτού ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Μόνο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου σύμφωνα με το εκ πάλαι ισχύον στάτους κβο και η διατήρηση του ηθικού του κύρους ως στοιχείου ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση της αποστολής του η οποία βρίσκεται πέρα και πάνω από πρόσωπα και προσωπικές φιλοδοξίες. Αυτά αποτελούν και το μόνο κριτήριο και γνώμονα των περαιτέρω ενεργειών της ελληνικής πολιτείας η οποία θα πράξει ό,τι επιβάλλει το ιστορικό της καθήκον. Είναι προφανές ότι η εικόνα που εμφανίζει σήμερα το Πατριαρχείο δεν είναι η ενδεδειγμένη ούτε και ενισχύει το κύρος του. Καλούμε τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο αναλογιζόμενο την κρισιμότητα της καταστάσεως να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες».

    [02] ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (00:03 UTC+2)

    Χωρίς προβλήματα και με πολύ καλή αγωνιστική διάθεση ολοκληρώθηκε την Τρίτη η προετοιμασία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου εν όψει του αγώνα της Τετάρτης με την Αλβανία. Ο Οτο Ρεχάγκελ, εκτός του τραυματία Τραϊανού Δέλλα, έχει όλους τους παίκτες στη σύνθεσή του και προφανώς έχει καταλήξει στα πλάνα του για την αρχική εντεκάδα, χωρίς πάντως να τα αποκαλύπτει.

    Το σίγουρο είναι ότι ουσιαστικά δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι του Σαββάτου με τη Γεωργία. Πάντως είναι πολύ πιθανόν να πάρει θέση στους βασικούς ο Τάκης Φύσσας ή ο Σωτήρης Κυργιάκος, ενώ ο ομοσπονδιακός τεχνικός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις στημένες φάσεις και στην επίθεση.

    [03] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (16:51 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχε επισωρεύσει η προκάτοχός της κι επέλεξε την πολιτική της ήπιας προσαρμογής, όπως ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή. Η απογραφή απέδωσε θεαματικά αρνητικά αποτελέσματα και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενός ελλείμματος ύψους 6,1% του ΑΕΠ» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις για τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και πρόσθεσε «Δεν είναι ευχάριστο να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν - ευτυχώς στο μικρότερο βαθμό - τον έλληνα πολίτη, όμως αυτή είναι η αλήθεια που είναι γνωστή στους ευρωπαίους εταίρους μας».

    Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε πως η αυτή η κυβέρνηση «προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με σωφροσύνη και σεβασμό στον έλληνα πολίτη» ενώ σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση που εμφανίσθηκε στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων καθώς και αν υπάρχει κίνδυνος κερδοσκοπίας και φοροδιαφυγής είπε για το μεν πρώτο πως «η δημόσια διοικητική μηχανή εργάζεται και πρέπει να βελτιωθεί η απόδοσή της» ενώ για το δεύτερο ερώτημα επισήμανε πως «η κυβέρνηση εκπέμπει απαγορευτικό μήνυμα στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων επισείοντας πολύ αυστηρές ποινές κι εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει και επιβολή νέων μέτρων ή «αν ολοκληρώθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις Αλογοσκούφη ανέφερε ότι «αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του ελλείμματος. Θέλουμε να ρίξουμε το έλλειμμα κάτω απ΄το 3% για να ακολουθήσουμε εν συνεχεία τις πολιτικές που ακολουθούν οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες». Ενδεικτικά σημείωσε επίσης πως «αν ένας πολίτης ξόδευε 500 ευρω τον μήνα για τα έξοδά του, με την αύξηση του 1% στον ΦΠΑ, τα έξοδά του θα αυξηθούν κατά 3,5 ευρω τον μήνα. Αυτό δεν είναι ευχάριστο, αλλά αναγκαστήκαμε να πάρουμε ορισμένα μέτρα που είναι τα λιγότερα δυνατά» είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυξήσεων στα καύσιμα ή στον ΦΠΑ ακινήτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οι τιμές στα καύσιμα συναρτώνται με διεθνείς παράγοντες». Οσον αφορά την αύξηση της τιμής των φτηνών τσιγάρων, ο κ.Ρουσόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη «συμπόρευσης» με τις τιμές στην ΕΕ και πρόσθεσε πως «η λήψη των μέτρων έγινε για συγκεκριμένο σκοπό. Δεν πρέπει δε, να ξεχνά κάποιος ότι τα συγκεκριμένα ελάχιστα μέτρα, σε σύγκριση με την φοροκαταιγίδα των μέτρων της περιόδου 2000-2004, είναι πραγματικά στο πλαίσιο της ήπιας προσαρμογής».

    Στο σημείο αυτό ανέφερε μια σειρά από μέτρα αυξήσεις που επιβλήθηκαν απ΄την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά «παρά ταύτα, όπως είπε, η οικονομία δεν ορθοπόδησε. Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας στην ΕΕ». Ενδεικτικά, αύξηση των τεκμηρίων για τα ΙΧ από 15% σε 30%, αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα κατά 20%, κατά 10 δρχ.το λίτρο στην αμόλυβδη και τη σούπερ βενζίνη, την αύξηση κατά 100% στο ειδικό τέλος πινακίδων κυκλοφορίας των καινούργιων αυτοκινήτων κά. Σε ερώτηση σχετική με τις αυξήσεις φόρων που επιβλήθηκαν στην περίοδο '90-'93, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίησή του γι΄αυτή την υπόμνηση - «δεδομένου ότι τότε τέθηκαν οι βάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, υπό την χλεύη του ΠΑΣΟΚ». Τέλος για το ενδεχόμενο κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «καταβάλλεται μια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες μιας λειτουργίας συγκοινωνούντων δοχείων, που εμφανίζεται συχνά στην οικονομία».

    [04] ΥΠ.ΑΝ:ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ

    Aθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (12:25 UTC+2)

    Στην απόσυρση περισσοτέρων από 350 χιλιάδες γιαουρτιών προχώρησε η εταιρία ΦΑΓΕ, καθώς από ελέγχους που πραγματοποίησαν συνεργεία του ΕΦΕΤ, ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών στο τέλος Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σφάλμα στην γραμμή παραγωγής που είχε σαν αποτέλεσμα την επιμόλυνση των γιαουρτιών.

    Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, στο τέλος Φεβρουαρίου έφθασαν καταγγελίες καταναλωτών στον ΕΦΕΤ ότι γιαούρτια της εταιρίας ΦΑΓΕ όταν ανοιγόταν παρ' όλο ότι ήταν πριν την ημερομηνία λήξεως εμφάνιζαν αλλοίωση ευρωτίαση (επιφανειακή μούχλα).

    Ο ΕΦΕΤ κινητοποιήθηκε αμέσως, πραγματοποίησε ελέγχους, επικοινώνησε με την εταιρία και προέβη σε έλεγχο των εγκαταστάσεων της, η οποία και παραδέχθηκε ότι σφάλμα στην γραμμή παραγωγής είχε σαν αποτέλεσμα την επιμόλυνση των γιαουρτιών.

    Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, η ΦΑΓΕ αναγνώρισε το πρόβλημα, απέσυρε άμεσα περισσότερα από 350.000 γιαούρτια, εντόπισε και αποκατέστησε το σφάλμα στην γραμμή παραγωγής και αυτό, όπως; διαβεβαιώνεται από το ΥΠ.ΑΝ, διαπιστώθηκε κατά τον επανέλεγχο του ΕΦΕΤ στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, ο ΕΦΕΤ έχει κινήσει όλες τις διαδικασίες για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για αυτές τις περιπτώσεις.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΕΣΗΕΜ-Θ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΚΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2005 (21:42 UTC+2)

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προεδρείου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γραμματέας της Κ.Ο.Θ. Κώστας Αβραμόπουλος.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., Δημήτρη Γουσίδη και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης στην εργασιακή ανασφάλεια που υπάρχει στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, που στην πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι και στις προσπάθειες που γίνονται για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

    Επίσης έγινε ενημέρωση για το πρόβλημα που μήνες τώρα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της Μακεδονικής Εκτυπωτικής (εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», κλπ. οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα αναδρομικά των αυξήσεων του 2004 και εδώ και μήνες πληρώνονται με καθυστέρηση. Αναλυτική ενημέρωση έγινε και για το καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που επικρατεί και σε άλλα ΜΜΕ.

    Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Κώστας Αβραμόπουλος, τόνισε την πρόθεση του Κόμματος να συμβάλει στην ανάδειξη και την προώθηση των προβλημάτων και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και δήλωσε πως είναι δεδομένη η συμπαράσταση του Κόμματος στα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Όπως είπε, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συνολική πολιτική που ακολουθεί και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ έχουν καταργήσει στην πράξη το 8ωρο, τη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

    Η λύση για το ΚΚΕ είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και η άμεση και έγκαιρη καταβολή των μισθών με βάση τις συμβάσεις. Ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους, να συντονίσουν τα βήματά τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για μόνιμη, σταθερή δουλειά, 7ωρο 5μερο 35ωρο, με κατώτερο μισθό 1.200.

    Επιπλέον, εκφράστηκε και η διάθεση τόσο από την αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, όσο και από το προεδρείο της ΕΣΗΕΜ Θ να υπάρξει συνεργασία για την ανάδειξη της πλούσιας και σημαντικής ιστορίας του «Παράνομου Τύπου» της πόλης.

    [06] Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (21:11 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, ξεκίνησε την Τετάρτη την περιοδεία του ανά την Ελλάδα το "Ευρω-λεωφορείο". Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο "Πρόγραμμα ενημέρωσης και δημόσιου διαλόγου για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη" που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση με κεντρικό σύνθημα "Ευρωπαϊκό Σύνταγμα: Η Ευρώπη προχωρά, η Ελλάδα κερδίζει". Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες και στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών να εξοικειωθούν με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και να πληροφορηθούν για το περιεχόμενο του. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι ένας ιστορικός σταθμός στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι σαν να αλλάζουμε τις ράγες πάνω στις οποίες θα τρέξει το ευρωπαϊκό τρένο. Είναι μια σημαντική στιγμή για την καθημερινή ζωή κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε Ελληνίδας. Για το σκοπό αυτό, το Ευρω-λεωφορείο μέσα στους επόμενους μήνες θα επισκεφθεί όλες τις τοπικές κοινωνίες, τις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας, όπου θα γίνουν και σχετικές εκδηλώσεις.

    Θέλουμε να φέρουμε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κοντά στον Έλληνα πολίτη. Να μάθει για το Σύνταγμα αυτό, να ενημερωθεί, διότι είναι ένα Σύνταγμα που τον αφορά, αφορά τη ζωή του, αφορά το μέλλον των παιδιών του, αφορά την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι κάθε φορά που η Ευρώπη προχωρά, η Ελλάδα κερδίζει".

    [07] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Πάτρα, 30 Μαρτίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Πάτρας συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, κατά την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι κατείχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

    Επίσης, από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι βρέθηκαν κρυμμένοι σε φορτηγό επικαθήμενο όχημα, το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών διενεργείται προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [08] ΥΠΕΞ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 200.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Με απόφαση του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (YΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών θα χορηγήσει το ποσό των 200.000 ευρώ ως έκτακτη αναπτυξιακή βοήθεια για τους πληγέντες από τον πρόσφατο σεισμό στην Ινδονησία.

    Τα χρήματα προέρχονται από τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών στην Τράπεζα της Ελλάδος ο οποίος δημιουργήθηκε για την παροχή βοήθειας στα θύματα της μεγάλης καταστροφής από το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου του 2004 και πρόκειται να χορηγηθούν μέσω της Συντονιστικής Οργάνωσης για Φυσικές Καταστροφές και Αποκατάσταση Προσφύγων ("BAKORNAS PBP") που συστήθηκε από την Κυβέρνηση της Ινδονησίας μετά το καταστροφικό τσουνάμι.

    [09] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 30 Μαρτίου 2005 (20:41 UTC+2)

    Από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Αλεξανδρούπολης συνελήφθη χθες στο λιμάνι οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης διότι δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης.

    Προανάκριση διενεργείται κατά την τακτική διαδικασία.

    [10] ΣΕΤΕ: ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (21:49 UTC+2)

    Η ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων στο άμεσο μέλλον είναι επιτακτική, αλλά εξίσου επιτακτική είναι και η διαμόρφωση πλαισίου διασφάλισης ελέγχου των ελλειμμάτων αυτών σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σχετικά με τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.

    Οι όποιες αυξήσεις έμμεσων φόρων, έστω και σε οριακό επίπεδο, δεν ενισχύουν την ανάπτυξη, σημειώνει ο ΣΕΤΕ προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά ειδικότερα στον τουριστικό τομέα σε μεγάλο βαθμό οι τιμές του 2005 έχουν συμφωνηθεί κατά το 2004 και έτσι «η αύξηση του ΦΠΑ, αφενός μεν θα κάνει κατά κάτι ακριβότερο το τουριστικό μας προϊόν, αφετέρου δε και κυρίως, υποχρεώνει τις τουριστικές επιχειρήσεις να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, τα οποία βρίσκονται σε οριακό επίπεδο».

    «Συμφωνούμε με την Κυβέρνηση, τόσο για την ανάγκη ήπιας προσαρμογής της οικονομίας, όσο και για την σε βάθος μελέτη των πιθανών επιπτώσεων των όποιων υπό εφαρμογή μέτρων. Θεωρούμε όμως ότι ειδικά για την περίπτωση του τουρισμού, δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι επιπτώσεις, δεδομένης της μεγάλης ευαισθησίας της διεθνούς τουριστικής ζήτησης σε θέματα τιμών και της δεινής ανταγωνιστικής θέσης που βρίσκεται σήμερα ο ελληνικός τουρισμός», τονίζει ο ΣΕΤΕ.

    [11] ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (21:34 UTC+2)

    Οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα προσαρμογής των ταμειακών τους μηχανών, θα αντιμετωπισθούν με σχετική ανεκτικότητα από άποψη διοικητικής εποπτείας διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την πρώτη εφαρμογή των αναπροσαρμοσμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

    «Όλες οι συναλλαγές από 01/04/2005 υπόκεινται σε Φ.Π.Α. με τους νέους συντελεστές και ο Φ.Π.Α. θα αποδοθεί στις Δ.Ο.Υ. στις ημερομηνίες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις. Επειδή υπάρχουν και ταμειακές μηχανές παλαιάς τεχνολογίας που είναι αδύνατη η μετατροπή τους με βάση δεκαδικά στοιχεία (κυρίως του 4,5%), δίδεται η δυνατότητα αγοράς καινούργιας ταμειακής μηχανής με ταυτόχρονη έκπτωση του κόστους αγοράς της, από τα καθαρά κέρδη της χρήσεως 2005», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

    [12] ΕΣΥΕ: ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ 55,5% ΤΟΥ ΑΕΠ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (21:27 UTC+2)

    Στις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνεται το 55,5% του συνόλου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα των Εθνικών Λογαριασμών σε επίπεδο Περιφέρειας (NUTS II), που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

    Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή έχει η περιφέρεια της Αττικής (37,9%), ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 17,6% και η Στερεά Ελλάδα με 7,1%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, κατά το 2003 η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) αυξήθηκε κατά 9,2% στο σύνολο της χώρας και τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας (13,7%), του Βορείου Αιγαίου (11,8%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (10,1%).

    Στον Πρωτογενή Τομέα, ο οποίος στο σύνολο της χώρας αυξήθηκε ΅ε ρυθμό 3,9%, μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειες της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου, ενώ η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα εμφάνισαν τις μικρότερες αυξήσεις.

    Στο Δευτερογενή Τομέα σημειώθηκαν υψηλές αυξήσεις σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, ΅ε 7 περιφέρειες να παρουσιάζουν διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης. Τέλος, στον Τριτογενή Τομέα, όλες οι περιφέρειες κινήθηκαν κοντά στο ΅έσο όρο του ρυθμού ανάπτυξης του Τομέα στη χώρα, που ήταν 9,2%.

    ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΑΕΠ

    Κατά το 2003, το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανήλθε σε 13.944 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,1%, έναντι αύξησης 7,5% που είχε σημειώσει το προηγούμενο έτος. Το υψηλότερο κατά κεφαλή Α.Ε.Π. καταγράφεται στη Στερεά Ελλάδα, για να ακολουθήσουν το Ν. Αιγαίο και η Αττική. Αντιθέτως το χαμηλότερο κατά κεφαλή Α.Ε.Π. καταγράφεται στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδος και της Αν. Μακεδονίας και Θράκης για να ακολουθήσει η Ήπειρος.

    Η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος και το Βόρειο Αιγαίο για τα έτη 2002-2003 αυξάνονται ταχύτερα από το κατά κεφαλή Α.Ε.Π. του συνόλου της χώρας.

    [13] Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΕΠΩΔΥΝΗ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Επώδυνη, αλλά αναγκαστική λύση χαρακτήρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.

    Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 ο κ.Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο που ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος το έλλειμμα υπολογιζόταν στο 4,9% αλλά τελικά έκλεισε στο 6,2%, όταν εμφανίστηκε το μέγεθος του προβλήματος.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει μια μείωση εσόδων η οποία πράγματι είναι σημαντική, αλλά και πάλι αυτή η μείωση είναι πολύ λιγότερη από το έλλειμμα του 6,2%». Θα είμαστε αυστηροί στο θέμα του να τηρηθεί ο προϋπολογισμός και ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά εδώ υπάρχει και άμεση ανάγκη να μειωθεί το έλλειμμα μέσω εισπράξεων, είπε.

    Ο κ.Παπαθανασίου επισήμανε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί άσχημο κλίμα «γιατί έτσι θα κερδίσει και ο κερδοσκόπος μέσα στον πανικό». Τόνισε τέλος ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα εντείνει τους ελέγχους και θα ενισχύσει περαιτέρω τους μηχανισμούς ανταγωνισμού γιατί «το μόνο πράγμα που μπορεί μακροπρόθεσμα να συγκρατήσει κερδοσκόπους είναι ο ανταγωνισμός».

    [14] ΣΙΟΥΦΑΣ: ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΤΟ ΥΠΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (20:25 UTC+2)

    Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι αμείλικτες στις περιπτώσεις που κάποιες επιχειρήσεις, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ, επιχειρήσουν κερδοσκοπικές στρογγυλοποιήσεις τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με θέμα «Απασχόληση και επιχειρηματικότητα, Πολιτικές για τη συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας και συνεργασία των επιπέδων διοίκησης».

    Ο υπουργός επανέλαβε την παραίνεσή του προς τις μεγάλες αλυσίδες από το εξωτερικό, που λειτουργούν στην Ελλάδα, να αυξήσουν τις προμήθειες προϊόντων από τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που τις φιλοξενεί. «Θέλω ακόμη να επαναλάβω την παραίνεσή μου προς το λιανικό εμπόριο και τους προμηθευτές να συμπιέσουν τις τιμές γιατί υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σιούφας επεσήμανε τη δημιουργική συνεργασία με τη ΚΕΔΚΕ και τις γόνιμες συζητήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο και αναφέρθηκε σε δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως την προώθηση προγραμματικής συνεργασίας με την ΚΕΔΚΕ για σημαντικά θέματα και την επεξεργασία των σημείων τριβής μεταξύ Αυτοδιοίκησης και ΔΕΗ, τονίζοντας ότι είμαστε «αποφασισμένοι να δρομολογήσουμε εφικτές λύσεις».

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι ζητήθηκε από την ΚΕΔΚΕ, να συστήσει στους Δήμους της Χώρας, φιλικότερη στάση απέναντι στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όριά τους και να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στο ύψος των δημοτικών τελών. «Ωφελούνται οι Δήμοι από την παρουσία επιχειρήσεων στα όριά τους και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται εχθρικά. Δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους δημότες τους. Συμβάλλουν ώστε να κινείται η αγορά, να υπάρχει ανάπτυξη», ανέφερε.

    Περαιτέρω ο υπουργός σημείωσε ότι έπειτα από συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης προωθούνται ρυθμίσεις ώστε τα ΚΕΠ των Δήμων να εξυπηρετούν τα μέλη των Επιμελητηρίων για να μην μετακινούνται στην πρωτεύουσα του Νομού. Επιπλέον στο επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες για τα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ).

    Τέλος, υπενθύμισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στους Δήμους στους οποίους βρίσκονται τα Διυλιστήρια της Χώρας, για περιβαλλοντικά έργα, ποσό ύψους 3,9 εκατ. ευρώ αντί των αρχικών 2,4 και το 2005 θα δώσει πολύ περισσότερα.

    «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρεί την Αυτοδιοίκηση (Τοπική και Νομαρχιακή) ως βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της Χώρας», επισήμανε ο υπουργός.

    [15] Ο ΠΕΝΟΦ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Σκόπια, 30 Μαρτίου 2005 (21:39 UTC+2)

    Ο υποψήφιος του κυβερνητικού σλαβομακεδονικού συνασπισμού για τον δήμο των Σκοπίων Ρίστο Πένοφ, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την διεκδίκηση του δήμου των Σκοπίων, στον δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, στις 10 Απριλίου.

    Ο Πένοφ δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή, επειδή το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου που διεξήχθη στις 13 Μαρτίου, έδειξε ξεκάθαρα ότι οι δημότες των Σκοπίων, επέλεξαν να εμπιστευτούν τον Κόστοφσκι.

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τον δήμο των Σκοπίων, Τρίφουν Κόστοφσκι συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ποσοστό 48,9%, ενώ ο υποψήφιος των σλαβομακεδονικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και νυν δήμαρχος των Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ, έλαβε ποσοστό 28 %.

    [16] ΑΛΠΟΓΑΝ: ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ

    ’γκυρα, 30 Μαρτίου 2005 (20:40 UTC+2)

    «Αβάσιμες υπερβολές» χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, Γιγίτ Αλπογάν, τις δηλώσεις περί κλιμάκωσης της κρίσης στις σχέσεις της ’γκυρας με την Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε το Αμερικανο-τουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την 20η επέτειο από την ίδρυσή του, ο Αλπογάν δήλωσε ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική, την αποφασιστικότητα και τη βούληση για την περαιτέρω βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.

    Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις τόσο από τουρκικούς όσο και από αμερικανικούς κύκλους για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας του τουρκικού ΣΕΑ τις χαρακτήρισε φυσιολογικές στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας και υποστήριξε πως μπορούν κατά κάποιον τρόπο να αποτελέσουν οδηγό στις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να επικρατεί η λογική και να αποφεύγονται οι αβάσιμοι ισχυρισμοί και οι υπερβολές, που ορισμένες φορές ενδέχεται να οδηγήσουν σε λαθεμένα συμπεράσματα την κοινή γνώμη.

    [17] ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Ο ΠΕΝΟΦ

    Σκόπια, 30 Μαρτίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία των Σκοπίων ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρίστο Πένοφ.

    «Αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Θα κλείσω το εκλογικό μου κέντρο και θα ετοιμάσω το επιτελείο (του Δήμου) για τον Τρίφουν Κόστοφσκι» δήλωσε ο Πένοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

    Ο Πένοφ έλαβε αυτή την απόφαση, αφού, όπως εξήγησε, η διαφορά του με τον έτερο διεκδικητή της δημαρχίας, Τρίφουν Κόστοφκι, είναι πολύ μεγάλη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι φανερή η βούληση των πολιτών να εναποθέσουν την τύχη τους στα χέρια του Κόστοφσκι.

    Κάνοντας έναν απολογισμό των δυο θητειών του στη Δημαρχία των Σκοπίων, ο Πένοφ είπε μεταξύ άλλων: «Εργαστήκαμε με πολύ ενθουσιασμό τα τελευταία οχτώ χρόνιαΕίμαι πολύ περήφανος για το έργο του, καθώς είχα την ευκαιρία να γευτώ την ικανοποίηση των πολιτών των Σκοπίων, με την υλοποίηση περίπου 2.000 έργων. Παρ' όλα αυτά, οι πολίτες ζητούν περισσότερα, γι' αυτό κι εγώ σέβομαι την απόφασή τους».

    [18] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Ε.- ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 30 Μαρτίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Τη δέσμευση των μελών της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την ΠΓΔΜ να συμβάλουν στην ενσωμάτωση των Σκοπίων στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης επανέλαβε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας, Γεώργιος Παπαστάμκος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.- ΠΓΔΜ. Μέλη της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκαν για πρώτη φορά την Πέμπτη, στα Σκόπια, με τα μέλη της αντίστοιχης αντιπροσωπείας του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Παπαστάμκος αναφέρθηκε στα σημαντικά, όπως είπε, βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της προσαρμογής της χώρας στις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες, και πρότυπα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη πληρέστερης συμμόρφωσης της ΠΓΔΜ με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε., και γενικότερα την αναγκαιότητα περαιτέρω ριζικών μεταρρυθμίσεων, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι επιπλέον απαραίτητες για τη μεγαλύτερη προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και γενικότερα στη σταθερότητα της ΠΓΔΜ.

    Η εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-ΠΓΔΜ εξαρτάται από την ίδια την ΠΓΔΜ, η οποία θα πρέπει να προσεγγίσει την Ένωση προβαίνοντας σε ουσιαστικές προσαρμογές, τόνισε ο κ. Παπαστάμκος.

    Αναφερόμενος στο εκκρεμές ζήτημα του ονόματος στις σχέσεις Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, ευθυγραμμιζόμενη και με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα πρέπει να ανταποκριθεί στην διαδικασία- στο πλαίσιο του ΟΗΕ- εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε την απαραίτητη προϋπόθεση της ομόφωνης απόφασης όλων των κρατών μελών για την ενσωμάτωση μιας τρίτης χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της σκοπιανής βουλής, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.- ΠΓΔΜ, είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του εργάζεται με γνώμονα την ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές, απαριθμώντας, παράλληλα, τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχουν μέχρι σήμερα προβεί τα Σκόπια.

    «Πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και το αίτημα για ένταξη στην Ε.Ε., διανύσαμε μακρύ δρόμο, με πολλά εμπόδια, με γνώμονα ότι η θέση μας είναι εντός της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του σκοπιανού κοινοβουλίου.

    [19] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ

    Βουκουρέστι, 30 Μαρτίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επικύρωσε τη συνθήκη προσχώρησης της Βουλγαρίας με ψήφους 71 υπέρ, μία κατά, και μία αποχή και την συνθήκη προσχώρησης της Ρουμανίας με ψήφους 59 υπέρ, δύο κατά, και εννέα αποχές.

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της επιτροπής και δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θα προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (21:47 UTC+2)

    Τρία άτομα συνελήφθησαν στο στάδιο Καραϊσκάκη, περίπου μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Αλβανίας.

    Οι συλληφθέντες προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό υβριστικό για τους Ελληνες ποδοσφαιριστές, ωστόσο έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς.

    [21] ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 45 ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (21:47 UTC+2)

    Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, θα λειτουργήσουν 45 σχολές προπονητών, που αφορούν 30 αθλήματα και οι ομοσπονδίες τους υπέβαλαν σχετική αίτηση, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 136 του Ν/2725.

    Για τη λειτουργία των παραπάνω σχολών, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, εγκρίθηκε ποσό 1.000.000 ευρώ.

    Την υλοποίηση της απόφασης θα αναλάβουν οι ομοσπονδίες.

    Σχολές θα λειτουργήσουν για τα παρακάτω αθλήματα:

    Καλαθοσφαίριση (Α΄-Β΄-Γ΄ κατηγορίας στην Αθήνα, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας στη Θεσσαλονίκη, Γ΄ κατηγορίας σε Ηράκλειο και Αγρίνιο), Πετοσφαίριση (Α΄-Γ΄ Θεσσαλονίκη), Χειροσφαίριση (Α΄, Β΄, Γ΄ Λουτράκι), Κολύμβηση (Γ΄ στη Θεσσαλονίκη), Συγχρονισμένη Κολύμβηση (Γ΄ στην Αθήνα), Υδατοσφαίριση (Α΄ στην Αθήνα και Γ΄ στην Κρήτη και Βόρεια Ελλάδα), Γυμναστική (Ενόργανη και Τραμπολίνο Ανδρών Γ΄ στην Αθήνα), Πάλη (Α΄, Β΄, Γ΄ στην Αθήνα, Α΄, Γ΄ στη Θεσσαλονίκη, Α΄ στα Τρίκαλα και Γ΄ Πάτρα και Ξάνθη), ’ρση Βαρών (Γ΄ στη Θεσσαλονίκη), Πυγμαχία (Β΄ και Γ΄ στην Αθήνα), Κωπηλασία (Γ΄ στην Αθήνα), Κανόε Καγιάκ (Γ΄ στην Αθήνα), Τζούντο (Β΄, Γ΄ στην Αθήνα, Γ΄ στη Θεσσαλονίκη), Τάε Κβο Ντο (Β΄ και Γ΄ Αθήνα και Θεσσαλονίκη), Αντισφαίριση (Β΄ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), Ποδηλασία (Γ΄ στη Θεσσαλονίκη), Ξιφασκία (Γ΄ στην Αθήνα), Τοξοβολία (Γ΄ στην Αθήνα), Παγοδρομία (Γ΄ στην Αθήνα), Κουνγκ Φου (Β΄ και Γ΄ στην Αθήνα), Παγκράτιο (Β΄ και Γ΄ στην Αθήνα), Κρίκετ (Β΄ και Γ΄ Κέρκυρα), Τάε Κβο Ντο Ελλάδας (Β΄ και Γ΄ στη Θεσσαλονίκη), Αντιπτέρισης (Β΄ και Γ΄ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και Κικ Μπόξινγκ, Τριάθλου, Μπιλιάρδου, Σκακιστική, Ράγκμπι, Μπέιζμπολ, Σοφτ Μπολ (Γ΄ κατηγορίας στην Αθήνα).

    Σχολές έχουν εγκριθεί και για το ΣΕΓΑΣ (στίβος), αλλά δεν έχουν προσδιοριστεί για ποιες κατηγορίες και πού θα γίνουν.

    [22] Η ΣΟΥΡΩΤΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣΜ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Ο Ορφέας Σουρωτής κατέκτησε για τρίτη φορά στην ιστορία του το κύπελλο ερασιτεχνών της ΕΠΣΜ. Κέρδισε με 1-0 στον τελικό την Επανομή παρουσία 300 περίπου φιλάθλων που αψήφησαν την βροχή και βρέθηκαν στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης».

    Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε ο Φοινικόπουλος στο 5'. Κλασικές ευκαιρίες για γκολ είχαν στο 12' ο Ζαρογιάννης, στο 46' ο Γκαγκάτσης, στο 63' ο ίδιος παίκτης, όταν την μπάλα έδιωξε πάνω στην γραμμή ο Σύρρος, καθώς και στο 88' ο Σαββίδης.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Δημήτρης Αραμπατζής που σφύριξε για τελευταία φορά.

    [23] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας βρίσκονται από τη Δευτέρα οι αθλητές της εθνικής ομάδας μπιτς βόλεϊ, Θανάσης Μιχαλόπουλος και Μάνος Ξενάκης, οι οποίοι πραγματοποιούν κοινή προετοιμασία με τους Ισπανούς, Ερέρα (2ος Ολυμπιονίκης) και Μέσα, δίνοντας παράλληλα και φιλικούς αγώνες.

    Εξάλλου, στις 3 Απριλίου αναμένονται στην Αθήνα οι Ελβετίδες, Κουν και Ερνί για να συμμετάσχουν σε κοινό καμπ προετοιμασίας, το οποίο περιλαμβάνει και φιλικές αναμετρήσεις, με την Εθνική ομάδα μπιτς βόλεϊ της Ελλάδας. Το κοινό καμπ θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου.

    [24] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Η ΠΑΕ Αρης απέστειλε την Τετάρτη επιστολή προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σύμφωνα με την οποία διαμαρτύρεται για τις ημερομηνίες των ημιτελικών αγώνων του κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο την SKODA Ξάνθη.

    Οι άνθρωποι του Αρη δηλώνουν έντονα δυσαρεστημένοι, αφού θα κληθούν να δώσουν 5 αγώνες σε 14 ημέρες. Η επιστολή αναφέρει: «Μετά την ανακοίνωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των ημιτελικών αγώνων Κυπέλλου, έντονα δυσαρεστημένοι που θα δώσουμε 5 αγώνες σε 14 ημέρες για δεύτερη φορά, αιτούμαστε την αλλαγή αυτών των ημερομηνιών και ζητούμε να συζητηθεί στο αυριανό Δ.Σ. της ΕΠΟ, με την μορφή του κατεπείγοντος.

    Είναι αδιανόητο οι 2 ημιτελικοί "Αρη-SKODA Ξάνθη" και "Ολυμπιακός-ΑΕΚ" και οι επαναληπτικοί τους, να διεξάγονται σε διαφορετική ημερομηνία και μάλιστα με 15 ημέρες διαφορά.

    Με τον ορισμό αυτό που έχετε κάνει, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ θα γνωρίζουν πριν ακόμα παίξουν το μεταξύ τους πρώτο αγώνα, την ομάδα που θα παίξει στον τελικό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, ότι οι θέσεις που οδηγούν στο ΟΥΕΦΑ θα έχουν προκαθοριστεί από το 1ο ζευγάρι του Κυπέλλου, με συνέπεια να καταστρατηγούνται οι κανονισμοί και να υπάρχει αλλοίωση και των αποτελεσμάτων του Πρωταθλήματος".

    [25] Ο ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Ουάσινγκτον, 30 Μαρτίου 2005 (21:21 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, που θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα τις ΗΠΑ, θα γίνει δεκτός και από τα δύο Σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου στις 6 Απριλίου, ανακοινώθηκε από αξιωματούχους της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετέδωσε το CNN.

    "Η εκλογή του Γιούσενκο εμπνέει την επέκταση της δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο, παρά τις απειλές και τους εκφοβισμούς", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντένις Χάστερτ και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μπιλ Φρίστ σε ανακοίνωσή τους. "Θα τον υποδεχτούμε στο ναό αυτό της δημοκρατίας", πρόσθεσαν.

    [26] ΟΗΕ: 518 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Τζακάρτα, 30 Μαρτίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Σε 518 ανέρχονται σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του ΟΗΕ, οι νεκροί από το νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ανοιχτά της Ινδονησίας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Συνολικά 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί Νίας, δήλωσε ο Μασούντ Χάιντερ, αναπληρωτής συντονιστής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην επαρχία Μπάντα ’τσεχ, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 9 ανθρώπων στο νησί Σιμελούε και 9 ανθρώπων στη Σουμάτρα και το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα Μπανιάκ.

    Στο μεταξύ μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα στο Σινάμπανγκ, την κύρια πόλη του νησιού Σιμελούε. Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν ολοσχερώς δεκάδες κτίρια και σπίτια.

    O αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Γιουσούφ Κάλα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γουντχογιόνο θα μεταβεί την Πέμπτη στο νησί Νίας για να κάνει αποτίμηση των καταστροφών και να συναντήσει τους επιζήσαντες.

    [27] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

    Αντις Αμπέμπα, 30 Μαρτίου 2005 (18:40 UTC+2)

    Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αιθιοπία Ντόρον Γκρόσμαν, ο οποίος βρέθηκε τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στην Αντίς Αμπέμπα, αυτοπυροβολήθηκε, δήλωσε διπλωματική πηγή.

    Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι ο Γκρόσμαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

    Οπως έγινε γνωστό ο 48χρονος διπλωμάτης θα διακομισθεί στο Ισραήλ το ταχύτερο δυνατό για να του παρασχεθεί εκεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Γκρόσμαν υπηρετεί στην Αιθιοπία από το 2002 και σύντομα επρόκειτο να αναλάβει την ισραηλινή πρεσβεία στη Νότια Αφρική.

    [28] ΚΙΝΑ: 27 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΗ ΧΛΩΡΙΟΥ ΑΠΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

    Πεκίνο, 30 Μαρτίου 2005 (18:31 UTC+2)

    Ενα βυτιοφόρο γεμάτο χλώριο συγκρούστηκε με φορτηγό στην ανατολική Κίνα με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τοξικός καπνός και να χάσουν τη ζωή τους 27 άνθρωποι και 300 να μεταφερθούν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

    Το βυτιοφόρο μετέφερε 30 τόνους υγροποιημένου χλωρίου όταν έσκασε ένα από τα ελαστικά του με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του οχήματος και να συγκρουστεί με άλλο φορτηγό, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Τα δύο φορτηγά ανατράπηκαν και σκοτώθηκε ο ένας από τους δύο οδηγούς στον αυτοκινητόδρομο Πεκίνου-Σανγκάης στην επαρχία Γιανγκσού.

    [29] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΟΥΛΦΟΒΙΤΣ

    Βρυξέλλες, 30 Μαρτίου 2005 (18:09 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υποψήφιος της Ουάσινγκτον για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς, ενώ η Γερμανία θεωρεί ότι η υποψηφιότητά του θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της ΕE, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε "ικανοποιημένος από ό,τι είπε ο Γούλφοβιτς σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο, τον περιορισμό της φτώχειας και την αναπτυξιακή πολιτική", μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ με οικονομικούς παράγοντες της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    [30] ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Μ. ΣΑΧΤΟΥΡΗ

    Aθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Μεγάλη απώλεια χαρακτήρισε το θάνατο του Μίλτου Σαχτούρη η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Έφυγε ο Μίλτος Σαχτούρης, ο μεγάλος μας ποιητής. Η πνευματική ζωή της Ελλάδος και ειδικότερα της Αθήνας γίνεται φτωχότερη. Ο Μίλτος Σαχτούρης έζησε μετρημένα μέσα σε μια επιλεγμένη απλότητα και με τις ποιητικές του συλλογές καθιερώθηκε ως μια από τις εξέχουσες μορφές των Ελληνικών γραμμάτων" αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς και τους φίλους του εκλιπόντος.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2005 (18:22 UTC+2)

    Σήμερα (Τετάρτη), στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., θα παρουσιαστεί ζωντανά σε εκδήλωση το νέο C.D. του 4ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Η Μαρμαρυγή των ’στρων», σε μουσική Παντελή Τερεζάκη και ποίηση Βασίλη Σαρησάββα.

    Στο έργο συμμετέχουν οι τραγουδιστές Βασίλης Λέκκας, Μανόλης Χατζημανώλης, Ηλίας Κλωναρίδης, η τετράφωνη χορωδία νέων «’γιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος», η παιδική χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών και στην αφήγηση η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού.

    Η εκδήλωση γίνεται με τη συμπαράσταση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και όλα τα έσοδα από την πώληση του δίσκου θα διατεθούν για την ανέγερση Δημοτικού σχολείου στην Αφρική.

    Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η "ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΟΪΣ ΜΠΡΟΥΝΕΡ"

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2005 (17:57 UTC+2)

    Την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της συνέχισης του αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογράμμισαν οι ομιλητές κατά τη σημερινή παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου «Υπόθεση Αλόις Μπρούνερ. Ο δήμιος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης» του δημοσιογράφου Σπύρου Κουζινόπουλου.

    Επισήμαναν ακόμη, πως το βιβλίο εκδίδεται φέτος, που συμπληρώνονται 60 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο Αυστριακός Αλόις Μπρούνερ, αρχιδήμιος των Ες-Ες οδήγησε σε θάνατο στα ναζιστικά κρεματόρια τόσο τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης όσο και άλλους 47.000 από τη Βιέννη, 23.500 από τη Γαλλία και 14.000 Εβραίους από τη Σλοβακία δηλ., συνολικά 128.000 ψυχές.

    Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, στον πρόλογο του βιβλίου, «κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες, άλλοτε με πλαστές ταυτότητες και άλλοτε μεταμφιεσμένος, ο Αλόις Μπρούνερ κατάφερε τα πρώτα χρόνια μετά τη συντριβή του ναζιστικού τέρατος να ξεφύγει από τους διώκτες των εγκληματιών πολέμου, ενώ αργότερα, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, βρέθηκε στο απυρόβλητο, τυγχάνοντας της «προστασίας» των Αμερικανών με αντάλλαγμα τη βοήθειά του στην οργάνωση των μυστικών υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας, μέσα από την περιβόητη «Οργάνωση Γκέλεν».

    Τις τελευταίες δεκαετίες, μετά από περιπλάνησή του στη Λατινική Αμερική, βρήκε άσυλο στη Συρία, υπηρετώντας τις μυστικές υπηρεσίες του δικτάτορα ’σαντ, στον πόλεμο των Αράβων κατά της Μοσάντ και του ισραηλινού στρατού.

    Παρουσιάζοντας την έκδοση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε για μια αξιέπαινη προσπάθεια και ένα βιβλίο- ντοκουμέντο.

    Αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα, το αποκάλεσε ορόσημο στην ανθρώπινη ιστορία και «το τέλος της νεοτερικότητας». Το Ολοκαύτωμα, είπε, μας έμαθε να αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο «όπως όντως είναι, με προτερήματα και ελαττώματα».

    Ακόμη, προειδοποίησε πως το Ολοκαύτωμα μπορεί να ξανασυμβεί και χρέος μας είναι να αποτρέψουμε την επανάληψή του.

    Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για τα ερωτηματικά που προκύπτουν πάντα γύρω από το όνομα Αλόις Μπρούνερ: «Ζει, πέθανε, δεν τιμωρήθηκε;». Την τύχη του πατέρα της αγνοεί και η κόρη Μπρούνερ, η οποία ζει στην Αυστρία και είναι σύζυγος βουλευτού.

    Ο κ. Χυτήρης μίλησε για τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα που υπήρξε στην Ελλάδα, αυτή της Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «έβαλε τη σφραγίδα της στην πόλη».

    «Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Να διαβάζουμε συχνά - πυκνά ιστορία και κυρίως αυτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του ανθρώπου, τη δημοκρατία, τον αντιρατσισμό», προέτρεψε ο κ. Χυτήρης και κατέληξε με νόημα πως «τα πράγματα αρχίζουν αθώα, από φανατισμό εναντίον του άλλου, του διαφορετικού, από ορισμένους λόγους, ακόμη και στην εκκλησία, εναντίον αλλοθρήσκων».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, μίλησε για πολλά «τείχη» που υπάρχουν ακόμη σε πολλά μέρη του πλανήτη και χωρίζουν τους λαούς (Κύπρος, Βαλκάνια, Παλαιστίνη).

    «Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα. Η λήθη ακόμη και σήμερα είναι συνενοχή. Μόνο η μνήμη μπορεί να μας προστατέψει από τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό», επισήμανε.

    Ο Μωυσής Κωνσταντίνης πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει τόσο τον Νόμο 3933/ 1959 όσο και το Νομοθετικό Διάταγμα 4016, ώστε να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για έκδοση από τη Συρία, του Αλόις Μπρούνερ, εφόσον, βέβαια, βρίσκεται ακόμη εν ζωή, ή να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για δίκη ερήμην του στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα έχει γίνει στη Γαλλία, όπου καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.

    Σκοπός είναι, όπως είπε, «η ηθική ικανοποίηση για τους απογόνους των θυμάτων».

    Επίσης, «θα διδάξει πως κανείς δεν μπορεί να εγκληματεί σε βάρος της ανθρωπότητας» και ουδείς δύναται να διαφύγει της δικαιοσύνης, όπως επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνης.

    Ο συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στην 20ετή δημοσιογραφική έρευνα για τη συγκέντρωση του υλικού και στην επιθυμία του να συμβάλλει με το βιβλίο στον εντοπισμό του Αλόις Μπρούνερ.

    Πριν από ενάμισι μήνα, είπε, ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, στη Θεσσαλονίκη, για την τύχη του Μπρούνερ και η απάντηση που πήρε ήταν πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το Βερολίνο, «πρέπει να έχει πεθάνει».

    Ωστόσο, κατά τον συγγραφέα, οι συριακές αρχές πρέπει κάποια στιγμή να δώσουν πληροφορίες για τον Αλόις Μπρούνερ, «για να επαναπαυτούν επιτέλους οι ψυχές των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης».

    «Ίσως να βρίσκεται ακόμη στη ζωή, οπότε θα είναι 93 χρόνων, ίσως και όχι. Εάν συμβαίνει το τελευταίο, θα βρήκε επιτέλους ανάπαυση. Καθώς δεν είναι μικρό πράγμα να σε κυνηγούν επί εξήντα και πλέον χρόνια οι Ερινύες για τα εγκλήματά σου κατά της ανθρωπότητας. Να σε καταδιώκουν 128.500 και πόσες άλλες ψυχές», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο.

    Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης.

    Να σημειωθεί πως η έκδοση (εκδόσεις Ιανός), συμπληρώνεται με ένα χρήσιμο παράρτημα για τα ναζιστικά στρατόπεδα στην Ελλάδα, τις εκτελέσεις στη διάρκεια της κατοχής, την υπόθεση Μέρτεν, που είχε υπό τις διαταγές του τον Μπρούνερ στη Θεσσαλονίκη, την γέννηση των στρατοπέδων, αλλά και την επανάσταση των κολασμένων, μία άγνωστη σχεδόν εξέγερση, τον Οκτώβριο του 1944, των κρατουμένων στο στρατόπεδο Μπιρκενάου Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

    Κ.Κoύτρα

    [33] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.800 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ 10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2005 (15:42 UTC+2)

    Περισσότερα από 60 σχολικά συγκροτήματα από το νομό Θεσσαλονίκης, με πάνω από 1.800 μαθητές, θα συμμετάσχουν στο 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων νομού Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 17 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (Μ. Αλεξάνδρου 57).

    Το Φεστιβάλ διοργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Παραδοσιακών χορών Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με το Δήμο Ευόσμου και τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Ωδείου Ευόσμου.

    Η τελετή έναρξης του 10ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών θα λάβει χώρα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, το Σάββατο 2 Απριλίου 8.30 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ.

    Το Φεστιβάλ, που αποτελεί θεσμό για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, θα δώσει για ακόμη μια φορά τη δυνατότητα στις χορευτικές ομάδες των σχολείων να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αλλά και την μοναδική ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει ένα πανόραμα από χορούς της Ελληνικής παράδοσης.

    Στόχος του μακρόχρονου αυτού θεσμού είναι η ενδυνάμωση της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης αλλά και η ενθάρρυνση των παιδιών προκειμένου να ασχοληθούν με τους παραδοσιακούς χορούς.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (ΠΡΩΙ ΈΝΑΡΞΗ 11 π.μ.)

    - Δημοτικό Σχολείο Πενταλόφου

    - 2ο Δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας

    - 13ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 16ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο Προχώματος

    - 8ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

    - 7ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

    ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (ΠΡΩΙ - ΈΝΑΡΞΗ 11 π.μ.)

    - 4ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

    - 46ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 1ο Ενιαίο Λύκειο Μενεμένης

    - Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

    - Δημοτικό Σχολείο Αρέθουσας

    - 18ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

    - Δημοτικό Σχολείο Περιβολακίου

    ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΈΝΑΡΞΗ 6 μ.μ.)

    - 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - Γυμνάσιο Πανοράματος

    - 9ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 3ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης

    - 37ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου

    - 49ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων

    - 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

    ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (ΠΡΩΙ ΈΝΑΡΞΗ 11 π.μ.)

    - 29ο Γυμνάσιο Χαριλάου

    - 9ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

    - 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - Γυμνάσιο Βρασνών

    - 3ο &1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου

    - 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς

    - 26ο Γυμνάσιο Τριανδρίας

    ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΈΝΑΡΞΗ 6 μ.μ.)

    - 83ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

    - 91ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 27ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 28ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 53ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 7ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 6ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού

    - 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης Μετεώρων

    - 15ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

    ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (ΠΡΩΙ - ΈΝΑΡΞΗ 11 π.μ.)

    - 14ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 69ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - Παιδικός σταθμός ΜΗΤΕΡΑ

    - 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας

    - 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων

    - Δημοτικό Σχολείο Ασκού

    - 8ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

    - Δημοτικό Σχολείο Βερτίσκου

    - Γυμνάσιο Ν. Απολλωνίας

    - Δημοτικό Σχολείο ’νω Σταυρού

    ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΈΝΑΡΞΗ 6 μ.μ.)

    - 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς

    - 19ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

    - 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου

    - 34ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - 85ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

    - Δημοτικό Σχολείο Ρετζικίου

    - 105ο Δημοτικό Σχολείο Τούμπας

    - 9ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης

    [34] "ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ" ΤΟΥ Χ.ΠΙΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΦΑΣΟΥΛΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2005 (15:38 UTC+2)

    Το δημοφιλέστερο έργο του Χάρολντ Πίντερ «Ωραία Χρόνια», παρουσιάζουν από αύριο Πέμπτη 31 Μαρτίου, ο Σταμάτης Φασουλής, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Όλια Λαζαρίδου, στο θέατρο Εγνατία, επιχειρώντας ένα ταξίδι στο χρόνο και στη μνήμη και στον τρόπο που αυτή καθορίζει το σήμερα.

    «Είμαστε ότι θυμόμαστε»

    Η ιστορία ξεκινά όταν ένα ζευγάρι ο Ντίλι και η Κέιτ, που ζει στην εξοχή, δέχεται την επίσκεψη μιας παλιάς φίλης της συζύγου, της ’ννας. Το παρελθόν εισβάλλει στη σκηνή γεμάτο μελωδίες, χορούς, μουσικές, αμαρτίες, χαστούκια και φιλιά.

    Το ζήτημα της συμβίωσης, που συχνά απασχολεί τον συγγραφέα, στο συγκεκριμένο έργο συντίθεται και κορυφώνεται αποκαλυπτικά.

    Ο πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης αλλά και μεταφραστής του έργου, Σταμάτης Φασουλής, χαρακτήρισε το έργο ρομαντικό και ταυτόχρονα σκληρό, επειδή ξεκινά με τη νοσταλγία της ανάμνησης των «ωραίων χρόνων» του παρελθόντος που όμως καταλήγουν σε πόνο, όταν οι πρωταγωνιστές συνειδητοποιούν αυτά που «σκότωσαν» στο παρελθόν τους για να ζήσουν καλά σήμερα. «Ο καθένας αντιλαμβάνεται το παρελθόν με εντελώς διαφορετικό τρόπο και προσπαθεί να το επιβάλλει στον άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη σκηνοθεσία, έκανε λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα προς τον ίδιο τον εαυτό του, που μάλλον κερδίθηκε, δεδομένου ότι το έργο γράφηκε σε μία πολύ συγκεκριμένη εποχή (γράφηκε το 1972 και αναφέρεται στην περίοδο του '55, επηρεασμένο από τα γεγονότα της εποχής). «Ηταν δύσκολο ένα τόσο ποιητικό κείμενο να περάσει στο πλατύ κοινό, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις σε καμία πλευρά. Το στοίχημα μάλλον κερδίθηκε. Το έργο γράφηκε σε πολύ συγκεκριμένη εποχή. Ηταν δύσκολο να βγει από αυτή, και ταυτόχρονα να διατηρηθεί όλη αυτή η ατμόσφαιρα που υπήρχε» είπε και πρόσθεσε: «ένα έργο έτσι γίνεται κλασικό. Όταν καταφέρει να φύγει από το επίκαιρο μίας συγκεκριμένης εποχής και να μείνει στο επίκαιρο του συναισθήματος» πρόσθεσε.

    Τα «Ωραία Χρόνια» αποτελούν, ωστόσο, και ένα έργο - γρίφο, όπου η μία σκηνή ανατρέπει την προηγούμενη και που όλα φανερώνονται στο τελευταίο λεπτό και όπου καθοριστική φαίνεται να είναι η «ταυτότητα» της Αννας (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) στη ζωή του ζευγαριού, που δεν είναι άλλη από το alter ego της Κέιτ (Ολια Λαζαρίδου).

    «Ο ρόλος μου ακροβατεί στα όρια του φανταστικού και του αληθινού. Πρόκειται για το άλλο πρόσωπο της συζύγου, το πρόσωπο που σκότωσε την πλευρά της σεξουαλικότητας, της αναζήτησης, της ζωής, επειδή νόμιζε ότι έτσι την ήθελε ο άντρας της μέσα στη σχέση. Επιστρέφει, ωστόσο, ξανά για να διεκδικήσει την ύπαρξή της» δήλωσε η κ.Καραμπέτη και πρόσθεσε αναφερόμενη στο ρόλο της: «Εχω το μερίδιο ενός κόσμου πιο συναισθηματικού, που αποζητά τη χαμένη νιότη, τα όνειρα, τον έρωτα και τη φιλοδοξία. Το έργο θίγει τα θέματα της μνήμης και του χρόνου, πως και πόσο μας καθορίζουν οι μνήμες μας».

    Από την πλευρά της η Ολια Λαζαρίδου μίλησε για το βάθος της σκέψης του Πίντερ, που κάνει τον λόγο του δύσκολο, αλλά και στο ιδιαίτερο χιούμορ του. «Βλέπει στα πρόσωπα και την πολυπλοκότητά τους και τα όριά τους, τα οποία όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Εμπεριέχουν όλες τις πλευρές, τον συμβιβασμό, τον κυνισμό, το απωθημένο, τη φρεσκάδα, τα οποία μοιράζονται στα τρία πρόσωπα» είπε.

    ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Γιώργου Ελευθεριάδη, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου, μελέτη φωτισμών Λευτέρη Παυλόπουλου και μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Βοηθός σκηνοθέτης είναι η Μελίτα Κούρκουλου.

    Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.30 και Σάββατο και Κυριακή στις 18.30 και 21.30. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 23 και 17 ευρώ (φοιτητικό μαθητικό).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 30 March 2005 - 19:14:36 UTC