Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΕΙΜΑΙ ΙΣΟΒΙΟΣ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ
  • [02] ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
  • [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [04] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΦΑΓΕ
  • [05] ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [06] ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 8 ΔΙΣ. ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΦΗΣΕ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Φ. ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟΝ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ
  • [09] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ
  • [10] ΤΗΝ 11η FURNIMA ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [11] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ
  • [12] ΥΠΑΝ: ΑΠΟ 16/4 ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΕΟΣ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • [13] ΥΠΑΑ:7,8 ΕΚ. ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  • [14] ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ
  • [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Ε.-
  • [16] ΚΟΣΟΒΟ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΗΛΘΕ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
  • [17] ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΡΟΒΤΣΑΝΙΝ
  • [18] ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕ
  • [19] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΜΑΓΛΟΣ
  • [22] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [23] ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
  • [24] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΒΟ
  • [25] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΑ
  • [26] ΠΕΘΑΝΕ Η ΤΕΡΙ ΣΚΙΑΒΟ
  • [27] ΗΠΑ: ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ "ΕΙΧΑΝ ΛΑΘΟΣ" ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ
  • [28] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΣΙΑ
  • [29] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ
  • [30] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ
  • [31] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ
  • [32] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ
  • [33] ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ

  • [01] "ΕΙΜΑΙ ΙΣΟΒΙΟΣ" ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

    Ιερουσαλήμ, 31 Μαρτίου 2005 (09:34 UTC+2)

    Δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, ο οποίος σε δήλωση του ζητάει "συγγνώμη" για παραλείψεις που τυχόν έγιναν εν αγνοία του, αλλά σημειώνει πως είναι ισόβιος.

    "Ως ισόβιος Ηγούμενος της Αγιοταφικής Αδελφότητας και ανταποκρινόμενος στο θεώρημα απέναντι στους θεσμούς του Πατριαρχείου, του ποιμνίου μου και του Έθνους, ζητώ συγγνώμη για παραλείψεις που τυχόν έγιναν εν αγνοία και καλοπιστία μου. Ζωτικής σημασίας είναι η παραμονή της ελληνικής σημαίας στους Άγιους τόπους, η διατήρηση του ισχύοντος στάτους κβο, και η αποκατάσταση της ηρεμίας στο ποίμνιο μου. Επ' αυτών των υψηλών ιδανικών αγωνίστηκα επί 50 χρόνια στις δύσκολες επάλξεις της Αγιοταφικής Αδελφότητας και δηλώνω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις με τη χάρη του Παναγίου Τάφου", επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης.

    Στην ίδια δήλωση ο κ.Ειρηναίος τονίζει πως δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε τον κ. Ειρηναίο να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες, μια τοποθέτηση που ερμηνεύτηκε ως άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του.

    Σήμερα λήγει το "τελεσίγραφο" της Ιορδανίας προς τον κ.Ειρηναίο, προκειμένου ο Πατριάρχης να αποδείξει εγγράφως ότι τα όσα του καταλογίζουν περί πώλησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, που βρίσκονται στην παλιά πόλη και ανήκουν στο Πατριαρχείο, σε εταιρίες εβραϊκών συμφερόντων είναι ψευδή.

    Χτες το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ειρηναίο.

    Από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

    "Με αφορμή τα πρόσφατα επικριτικά δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έπειτα από την αναστάτωση που προκλήθηκε σχετικά με το θέμα της δήθεν πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη (και που κάτι τέτοιο δεν διαπιστώθηκε) σύμφωνα με την ανακοίνωση της έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών που επισκέφθηκαν τους Αγίους Τόπους κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ.Ειρηναίου, ο Μακαριώτατος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών αναγνωρίζει ως πρώτο μέλημά της τη θωράκιση του θεσμού του Πατριαρχείου και τη διατήρηση του ηθικού του κύρους και δηλώνει ότι πράττει ό,τι επιβάλλει το ιστορικό της καθήκον, δηλαδή ότι "στηρίζει το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων". Απαρέγκλιτη θέση της ελληνικής Πολιτείας πρέπει να είναι η μη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα και στα της λειτουργίας του Πατριαρχείου. Η ελληνική Κυβέρνηση ήταν είναι και πρέπει να παραμείνει στήριγμα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Ως ισόβιος Ηγούμενος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και ανταποκρινόμενος στο χρέος μου έναντι του θεσμού του Πατριαρχείου, του Ποιμνίου μου και του Έθνους ζητώ συγνώμη για παραλήψεις που τυχόν έγιναν εν αγνοία και καλοπιστία μου. Ζωτικής σημασίας είναι η παραμονή της Ελληνικής σημαίας στους Αγίους Τόπους, η διατήρηση του ισχύοντος status quo και η αποκατάσταση της ηρεμίας στο Ποίμνιό μου. Επ΄αυτών των υψηλών ιδανικών αγωνίστηκα επί 50 χρόνια που ευρίσκομαι στις επάλξεις της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και δηλώνω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις με την χάριν του Παναγίου Τάφου και την στήριξη των πνευματικών μου παιδιών - μελών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και των πιστών της Σιωνίτιδος Μητρός των Εκκλησιών"".

    [02] ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (19:37 UTC+2)

    Σε δίκη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

    Η υπόθεση αφορά υπεξαίρεση 100 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη την περίοδο 1996-1997.

    Στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο κ. Παντελεήμονας πρέπει να δικαστεί σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Για άμεση συνέργια στην υπεξαίρεση παραπέμπεται με το ίδιο βούλευμα και ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Γρύλης, που υπηρετούσε ως γραμματέας του ιδιαίτερου γραφείου του μητροπολίτη.

    [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (11:54 UTC+2)

    Να αξιοποιηθεί η σπουδαία κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και να αποδειχτεί ότι το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι του 2004 δεν ήταν μία παρένθεση, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με θέμα «Ανοιχτά στάδια Η γιορτή του Ολυμπισμού συνεχίζεται».

    Ο κ.Καραμανλής, στην ομιλία του, προς τους 2.500 μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης Γυμνασίου από τα σχολεία της Αττικής, που επισκέφτηκαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Φίλες και φίλοι, είναι ξεχωριστή χαρά για μένα που είμαι μαζί σας. Η συνάντησή μας αυτή είναι συνέχεια της γιορτής του Ολυμπισμού, συνέχεια της γιορτής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που διοργάνωσε η Χώρα μας, όλες και όλοι μαζί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, τη χρονιά που πέρασε.

    Είναι βέβαιο, ότι όλοι θα θυμάστε το Καλοκαίρι του 2004, γιατί ήταν, πράγματι, ένα μεγάλο, Ελληνικό Καλοκαίρι. Ήταν ένα μεγάλο Καλοκαίρι για τον Πολιτισμό, για τον αθλητισμό, για την Πατρίδα μας. Ήταν, πριν απ΄ όλα, η νίκη της Εθνικής μας ομάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ήταν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Ήταν το κλίμα της εθνικής ενότητας και του κοινού στόχου, που απλωνόταν σ' ολόκληρη τη Χώρα. Ήταν μια μοναδική, παγκόσμια γιορτή, που έχει αφήσει μια μεγάλη κληρονομιά στη Χώρα μας, και στον καθένα από μας. Και κυρίως στον καθένα από εσάς: Στα παιδιά. Δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις, μερικές από τις οποίες θα δείτε σήμερα από κοντά. Δεν είναι μόνο η εμπειρία, η γνώση, η εξειδίκευση που αποκτήσαμε. Είναι και το γεγονός ότι αποδείξαμε σ' ολόκληρο τον κόσμο, ότι μπορούμε να βάζουμε μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Αποδείξαμε, για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα είναι η Χώρα της φιλοξενίας, της Ιστορίας, του Πολιτισμού.

    Όλοι, νοιώσαμε περηφάνια, που οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 2004, έγιναν στη Χώρα όπου γεννήθηκαν. Όλοι, νοιώσαμε περηφάνια, που τα καταφέραμε τόσο καλά και στείλαμε σ' ολόκληρο τον κόσμο την πιο εκπληκτική εικόνα για τις ικανότητες μας. Αισθανθήκαμε περήφανοι για την Ελλάδα. Την Ελλάδα που αγωνίζεται και κερδίζει. Την Ελλάδα που βάζει στόχους και τους κατακτά. Την Ελλάδα που ξέρει - και μπορεί - να καταφέρνει το καλύτερο. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε. Γι' αυτή την Ελλάδα δουλεύουμε.

    Το συμπέρασμα, φίλες και φίλοι, είναι κοινό. Όλοι το ξέρουμε. Οι Έλληνες, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας, επιτυγχάνουμε πράγματα που, ακόμη και οι ίδιοι, τα θεωρούσαμε ακατόρθωτα. Έχουμε χρέος, λοιπόν, τα συμπεράσματα να τα κάνουμε πράξη. Να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Να αποδείξουμε ότι το Μεγάλο Ελληνικό Καλοκαίρι του 2004 δεν ήταν μια παρένθεση. Δεν τελείωσε παρά μόνο το ''πρώτο ημίχρονο'' των προσπαθειών μας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Το 2004 ήταν η αφετηρία για να πάμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά και πιο ψηλά. Αυτό κάνουμε και τώρα. Αυτό, που ήταν το σύνθημα και ο στόχος για τους Αγώνες, γίνεται σύνθημα και στόχος για την κοινωνία μας, για την καθεμιά και τον καθένα από μας. Στο σχολείο. Στη ζωή. Και βέβαια στον αθλητισμό.

    Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης. Αυτό το στόχο βάλαμε με το πρόγραμμα ''ανοικτά στάδια΄'' Και, για το στόχο αυτό, δεν ''παίζουμε άμυνα''. Βγαίνουμε δυναμικά και αισιόδοξα μπροστά. ''Παίζουμε επίθεση'' για να κατακτήσουμε το μέλλον. Το δρόμο της επιτυχίας τον ξέρουμε. Δουλειά, οργάνωση, αφοσίωση στο στόχο. Αυτό είναι το μυστικό για να πετύχουμε. Ρίχνουμε τώρα τις δυνάμεις στην αξιοποίηση της Ολυμπιακής Κληρονομιάς. Αυτή είναι η μεγάλη μεταολυμπιακή πρόκληση που πρέπει να κερδίσουμε. Και αυτό σημαίνει πολλά:

    -Σημαίνει ευκαιρίες στον τουρισμό και την Οικονομία της Χώρας.

    -Σημαίνει καλύτερη ζωή για τους πολίτες,

    -Σημαίνει εδραίωση και διάδοση του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης.

    -Σημαίνει... Στάδια ανοικτά, για τους αθλητές και τους πρωταθλητές μας. Στάδια ανοικτά, για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες μας. Στάδια ανοικτά σε σας, στις μαθήτριες και τους μαθητές, στις νέες και τους νέους. Στάδια ανοικτά και προσβάσιμα στα παιδιά με αναπηρία, μερικά από τα οποία είναι μαζί μας, σ' αυτή τη συνάντηση.

    Η επίσκεψή σας σήμερα εδώ είναι ενημερωτική και εκπαιδευτική. Ελπίζω, όμως, ότι ακουμπά τα δικά σας ενδιαφέροντα και τα δικά σας ''θέλω''. Ελπίζω να λειτουργήσει σαν ένα ισχυρό ερέθισμα, που θα σας φέρει πιο κοντά στον αθλητισμό. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Να δείτε και να ακούσετε πολλούς από τους αθλητές μας, τους Ολυμπιονίκες μας, τους προπονητές τους, τους εκπροσώπους που ήρθαν από διάφορες Αθλητικές Ομοσπονδίες, αλλά και γιατρούς από διάφορα αθλήματα.

    Θέλω να πω σε όλους ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή. Αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, τη θέλησή τους για προσφορά στον Τόπο και την κοινωνία μας. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω τους εθελοντές, που τόσο πολλά πρόσφεραν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι, και πάλι, μαζί μας, στο πρόγραμμα που αρχίζει σήμερα. Είναι ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, που επωμίζεται ένα ρόλο με μεγάλη κοινωνική σημασία. Και πρέπει να το πούμε: Η διάδοση του εθελοντισμού είναι σημαντική για την ελληνική κοινωνία. Είναι η έμπρακτη απάντηση των ενεργών πολιτών στην αποξένωση των μεγάλων πόλεων και την αποστασιοποίηση από τα κοινά.

    Αγαπητοί φίλοι, οι εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα εντάσσονται στις προσπάθειες που κάνουμε να αξιοποιηθούν δημιουργικά οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και να ενισχυθεί ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός μας, με τη δική σας συμμετοχή.

    -Να σας φέρουν σε επαφή με τους αθλητές, με τους Ολυμπιονίκες μας, με τους προπονητές ολυμπιακών αθλημάτων.

    -Να σας φέρουν κοντά στους χώρους και τις εγκαταστάσεις.

    -Να σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τα αθλήματα που σας ενδιαφέρουν και να επιλέξετε το άθλημα που θέλετε, το άθλημα που σας ταιριάζει.

    Και θέλω στο σημείο αυτό να κάνω μια διευκρίνηση: Ο αθλητισμός δεν σημαίνει, κατ' ανάγκη, πρωταθλητισμό. Βεβαίως μας ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός. Είναι χρέος της Πολιτείας, είναι χρέος για μας, να αναπτύσσουμε κάθε πρωτοβουλία, για να αξιοποιούνται τα ταλέντα, οι δεξιότητες. Ο αθλητισμός, όμως, δεν είναι μόνον ανταγωνισμός. Είναι διασκέδαση, είναι χαλάρωση, είναι σωματική άσκηση, είναι πνευματική υγεία. Είναι τόπος συνάντησης και καλλιέργεια των σχέσεών μας. Ο αθλητισμός δεν περικλείει μια, αλλά πολλές αξίες. Περικλείει αξίες που μας προσδιορίζουν σαν άτομα. Αξίες που καθορίζουν τις σχέσεις μας με τον κοινωνικό περίγυρο. Αξίες που επηρεάζουν τη στάση μας στη ζωή.

    Ο αθλητισμός καλλιεργεί...

    -τη δημιουργικότητα,

    -την αυτοπεποίθηση,

    -την υπευθυνότητα,

    -την αυτοπειθαρχία.

    Ο αθλητισμός διδάσκει...

    -τη συνεργασία,

    -το ομαδικό πνεύμα,

    -τη συλλογική προσπάθεια,

    -το σεβασμό.

    Όλες αυτές τις αξίες πρέπει να κρατούμε ψηλά. Είναι αξίες που θα είναι και σε εσάς ιδιαίτερα χρήσιμες, απέναντι στις προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά σας. Είναι εφόδια για να κερδίσετε το μέλλον. Εφόδια που θα σας βοηθήσουν να προοδεύσετε στη ζωή σας. Εφόδια με τα οποία θα οδηγήσετε, εσείς αύριο, την Ελλάδα του μέλλοντος σε νέα, μεγάλα συλλογικά επιτεύγματα. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλες και σε όλους».

    [04] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΦΑΓΕ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Αποδεκτές έγιναν από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα οι παραιτήσεις που υπέβαλαν το απόγευμα ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Νίκος Κατσαρός και ο γενικός διευθυντής Χρήστος Αποστολόπουλος, έπειτα από το θέμα που προέκυψε με την απόσυρση μολυσμένων γιαουρτιών της εταιρείας ΦΑΓΕ.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τον υπουργείο Ανάπτυξης, διευκρινίζεται ότι οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές γιατί υπήρξε αδικαιολόγητη χρονική καθυστέρηση στη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων μετά την αρχική γνώση του προβλήματος, δεν ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ούτε το κοινό.

    Η πρακτική αυτή εκθέτει τη χώρα έναντι των υποχρεώσεών της απέναντι στις Ευρωπαϊκές Αρχές Ασφαλείας Τροφίμων, τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με την επισήμανση ότι «η επιλογή της κυβέρνησης να αναβαθμίσει και να στηρίξει τον ΕΦΕΤ, με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών, δεν συνάδει με καθυστερημένη αντίδραση όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση και με την έλλειψη έγκαιρης και υπεύθυνης ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού».

    [05] ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2005 (21:45 UTC+2)

    Αναρχικοί επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την πραγματοποίηση εκδήλωσης για την επέτειο του απελευθερωτικύ αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, την οποία οργάνωσαν η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών (ΠΕΟΦ) και η Χριστιανική Φοιτητική Δράση, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Φυσικού της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

    Λίγο μετά τις 7 απόψε ομάδα αναρχικών μπήκε στο αμφιθέατρο, έσκισε αφίσες, έγραψε συνθήματα και συνεπλάκη με Κύπριους φοιτητές, που στο τέλος τους απομάκρυναν από τον χώρο και η εκδήλωση έγινε κανονικά.

    [06] ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2005 (21:43 UTC+2)

    Επιμορφωτικές συγκεντρώσεις για το προσωπικό των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματιστεί, στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης. Για το τρίμηνο Απριλίου - Μαΐου - Ιουνίου, η πρώτη επιμορφωτική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    Σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης επισημαίνονται τα εξής:

    «Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στην Αστυνομία, η δια βίου εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Για κάλυψη της ανάγκης αυτής, μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί επιμορφωτικές συγκεντρώσεις για το προσωπικό των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

    »Τις επιμορφωτικές συγκεντρώσεις θα παρακολουθούν κάθε φορά 40 αστυνομικοί (15 από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας και 5 από κάθε Τμήμα Τροχαίας)

    »Για το τρίμηνο Απριλίου - Μαΐου - Ιουνίου, η πρώτη επιμορφωτική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο (1-4-05) και κατά τις ώρες 11:00-13:00, στην αίθουσα συγκεντρώσεων της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με θέμα: 'Οδικές μεταφορές (Εθνικές-Διεθνείς)'. Εισηγητής θα είναι ο δικηγόρος Θεοχάρης Αγγελίδης», καταλήγει η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

    [07] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 8 ΔΙΣ. ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΗΣ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ"

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (21:31 UTC+2)

    «Πάνω από 80 φόρους και περίπου 8 δισ. έλλειμμα, μαζί με έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα, άφησε πίσω της η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

    »Αυτά δεν καλύπτονται, με όσους τόνους προπαγάνδας και αν εξαπολύσει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Φ. ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟΝ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (21:24 UTC+2)

    «Μικρόψυχη» και «μικροπολιτική», χαρακτήρισε την άποψη που εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης για το πρόγραμμα «Ανοιχτά Στάδια», η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

    Σε ότι αφορά το εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Αθανασάκης, η κ. Πετραλιά τόνισε ότι δεν είχε κάποια άλλη σημασία.

    «Εξάλλου, στην εκδήλωση είχε κληθεί ο γνωστός μπασκετμπολίστας, στέλεχος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Φασούλας να μιλήσει και να παρουσιάσει το άθλημα στα παιδιά. Λυπάμαι, που η έλλειψη πολιτικής και τα εσωτερικά προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν της επιτρέπουν να διεκδικήσει μια δημιουργική συμμετοχή στον πολιτικό διάλογο και περιορίζεται σε στείρα και άγονη κριτική», ανέφερε.

    «Επί της ουσίας, όχι απλώς υπάρχει η αίσθηση αλλά και η πεποίθηση στην Ελληνίδα και τον Έλληνα πολίτη, ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σωστή και αποτελεσματική προετοιμασία για την μεταολυμπιακή χρήση και αξιοποίηση του ολυμπιακού κεκτημένου», κατέληξε.

    [09] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (21:13 UTC+2)

    Να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις και να υπάρξει πλήρης καταλογισμός ευθυνών για το θέμα που αφορά τον ΕΦΕΤ και τα αλλοιωμένα γιαούρτια.

    Περιμένουμε, να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις, και να υπάρξει πλήρης καταλογισμός ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν, σε όποιο επίπεδο, γι' αυτή την ιστορία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, τον ΕΦΕΤ και τα αλλοιωμένα γιαούρτια, τα οποία κυκλοφόρησαν στην αγορά και όταν εντοπίστηκαν δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση του κοινού», σημείωσε.

    «Πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας. Αυτά δεν είναι για να παίζει κανείς, δεν είναι για να επιδεικνύει κανείς απλώς την ανικανότητά του ή ό,τι άλλο το οποίο μπορεί κανείς να υποθέσει, αλλά στο βαθμό που δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί δεν μπορώ να το αναφέρω», υπογράμμισε.

    [10] ΤΗΝ 11η FURNIMA ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2005 (21:53 UTC+2)

    Ιδιαίτερα ωφέλιμες για την ελληνική οικονομία και για την οικονομία της Θεσσαλονίκης ειδικότερα «η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της» χαρακτήρισε της κλαδικές εκθέσεις που διοργανώνει η Helexpo ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος εγκαινίασε απόψε την 11η διεθνή έκθεση μηχανημάτων, πρώτων υλών, εργαλείων, υλικών και εξοπλισμού επιπλοποιίας Furnima.

    Η Furnima εκτιμώ ότι θα αποτελέσει αποφασιστικό εργαλείο για όσους ασχολούνται με το έπιπλο, είπε ο κ.Ψωμιάδης εξαίροντας τη συμβολή της σημερινής διοίκησης της Helexpo, η οποία όπως είπε «με πρωτοποριακές απόψεις, ιδέες και προτάσεις έχει αναβαθμίσει τους τελευταίους μήνες όλες τις κλαδικές εκθέσεις και αναμένουμε ακόμη καλύτερες μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη που από ό,τι πληροφορούμαστε θα είναι κάτι το εξαιρετικό».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Helexpo Αριστοτέλης Θωμόπουλος επισήμανε ότι τα μεγέθη της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται ανά διετία, είναι αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει και αύξηση των εμπορικών επισκεπτών. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο των ενεργειών για την ενίσχυση της Furnima η Helexpo θα διοργανώσει στην Αθήνα από τις 15 έως τις 19 Μαρτίου 2006 την έκθεση αναλόγου ενδιαφέροντος AthensWood.

    Στη φετινή Furnima, η οποία είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας, μετέχουν 180 εκθέτες, έναντι 104 πέρυσι, από την Ελλάδα και 18 χώρες και συγκεκριμένα τις: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κορέα, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Ταϊβάν, Τουρκία και Τσεχία.

    Η 11η Furnima αναπτύσσεται στα περίπτερα 13, 14 και 15 και καλύπτει 6.282 τ.μ. καθαρή εκθεσιακή επιφάνεια, έναντι 5.812 στην προηγούμενη διοργάνωση. Την έκθεση, στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα της, αναμένεται να επισκεφθεί μεγάλος αριθμός εμπορικών επισκεπτών από τις χώρες της Βαλκανικής και την Κύπρο, ενώ η λειτουργία του Expo Partenariat, αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για συνεργασία των εταιριών που συμμετέχουν. Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή από διαδικτυακή έγινε και τηλεφωνική, με δυνατότητα για ραντεβού, στο τηλέφωνο 2310-291.806.

    Μέγας χορηγός της 11ης Furnima είναι η βιομηχανία επίπλων Δρομέας. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι τις καθημερινές από τις 12:00 έως τις 21:00 και το Σαββατοκύριακο από τις 11:00 έως τις 21:00.

    [11] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΑΠΟΓΕΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Την ακύρωση του διαγωνισμού για την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το ΥΠΕΔΩΔΕ, το οποίο διευκρινίζει ότι κατέληξε στην παραπάνω απόφαση μετά από τη σωρεία ενστάσεων των διαγωνιζομένων και την εξέταση του τεύχους της διακήρυξης και των τεχνικών προδιαγραφών του έργου, τα οποία συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Αεροδρομίου Βορείου Ελλάδος.

    Το έργο πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί άμεσα μετά τις διορθώσεις στη διακήρυξη και τις τεχνικές προδιαγραφές, ενώ με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά αντικαθίσταται ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν για τους εξής λόγους:

    «1. Παραβιάστηκε η απαίτηση περί διαφάνειας του διαγωνισμού και ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων που έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος σ' αυτόν που επιτάσσει να μην αλλοιώνονται οι κρίσιμοι όροι διεξαγωγής του, μετά τη δημοσίευση της σχετικής διακήρυξης.

    2. Στην περίπτωση του διαγωνισμού του θέματος, οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου προβλέπουν ότι η σημαντική για την τεχνική πληρότητα του έργου εργασία της βαθιάς δονητικής συμπύκνωσης (vibroflotation), πρέπει να εκτελεσθεί με ηλεκτρικό μηχάνημα. Στις 7-3-2005, δηλαδή 3 μόλις ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού (10-3-2005), η δημοπρατούσα αρχή διευκρίνισε ότι η εργασία μπορεί να εκτελεσθεί και με υδραυλικό μηχάνημα που έχει τις ίδιες τεχνικές δυνατότητες. Η πρόβλεψη στις τεχνικές προδιαγραφές μόνο για ηλεκτρικό μηχάνημα ήταν εσφαλμένη και αδικαιολόγητη και δημιούργησε την εντύπωση ότι ευνοείται συγκεκριμένος ή συγκεκριμένοι διαγωνιζόμενοι που διαθέτουν ή μπορούν να αποκτήσουν τέτοιο μηχάνημα.

    Η επελθούσα με το διευκρινιστικό έγγραφο της υπηρεσίας τροποποίηση αποτελεί κατ΄ουσίαν σημαντικότατη αλλοίωση των όρων του διαγωνισμού και δημιουργεί ακυρότητα της διαδικασίας, αν ληφθεί υπόψη το χρονικό σημείο στο οποίο επήλθε, δεδομένου ότι είναι δυνατόν να αποθαρρύνθηκαν από τον όρο της τεχνικής προδιαγραφής οι τυχόν διαθέτοντες τέτοια υδραυλικά μηχανήματα και να μην υπέβαλαν προσφορά, ενώ όταν διευκρινίσθηκε το ζήτημα ήταν πλέον πρακτικά αδύνατο να προετοιμασθούν για την υποβολή προσφοράς. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη, μόνον συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις συγγραφές υποχρεώσεων ή τα άλλα συμβατικά τεύχη πρέπει να παρέχονται από τις αναθέτουσες αρχές το αργότερο έξι μέρες πριν την ημέρα παραλαβής των προσφορών, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν το χρόνο να προσαρμόσουν την προσφορά τους.

    3. Η Διακήρυξη του έργου στο άρθρο 23.4 εμφανίζει ελλείψεις, ασάφειες και κυρίως υπερβολικά λεπτομερείς απαιτήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να υποβληθούν τεκμηριωμένες (εκ πρώτης όψεως) ενστάσεις από όλους σχεδόν τους διαγωνιζόμενους εναντίον όλων, με αποτέλεσμα να υφίσταται σοβαρότατος κίνδυνος δισεπίλυτων δικαστικών εμπλοκών, καθυστέρησης στην ανάδειξη του αναδόχου και απώλειας κοινοτικών πόρων, δεδομένου ότι το υπόψη έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, τελείως αδικαιολόγητα απαιτείται από τη διακήρυξη α) να κατατεθεί δήλωση συνεργασίας με εξειδικευμένη επιχείρηση εργασιών συμπύκνωσης με τη μέθοδο vibroflotation, ακόμα κι αν η ίδια η διαγωνιζόμενη έχει εμπειρία εφαρμογής της μεθόδου, β) να υποβληθεί με την προσφορά των υποψηφίων λεπτομερής περιγραφή και εξοπλισμός για την εφαρμογή της μεθόδου vibroflotation και επιπλέον για την τοποθέτηση εξαρτημάτων του έργου (πλαστικών στραγγιστηρίων, γεωφάσματος), τα οποία λεπτομερώς περιγράφονται στην τεχνική προδιαγραφή και αποτελούν είδη ευρέως διαδεδομένα στην αγορά, συνεπώς αποτελούν σε κάθε περίπτωση υποχρέωση του αναδόχου, γ) να υποβληθεί πλήρης περιγραφή των γεωτεχνικών οργάνων που είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει ο ανάδοχος, συνοδευόμενη με εγχειρίδια οδηγιών και κατάλογο των έργων όπου έχουν τοποθετηθεί τέτοια όργανα, κ.λπ..

    Στις υπερβολικές, λεπτομερείς και μη αναγκαίες απαιτήσεις της Διακήρυξης δεν συμμορφώθηκε πλήρως κανένας από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερείσματα αποκλεισμού όλων σχεδόν των διαγωνιζομένων, άλλων για περισσότερους και ουσιαστικότερους και άλλων για λιγότερους και καθαρά τυπικούς λόγους.

    4. Σημειώνεται τέλος ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ ο ν. 3316/05 (ΦΕΚ Α΄42/22-2-2005) με τον οποίο, για να αποφεύγεται ακριβώς η εισαγωγή στις διακηρύξεις τέτοιων άστοχων και καταχρηστικών όρων, όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν, προβλέπεται ότι για να τεθούν από τους φορείς που δημοπρατούν δημόσια έργα, επιπλέον όροι απ΄αυτούς που περιλαμβάνονται στις εγκεκριμένες Διακηρύξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, απαιτείται απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που εκδίδεται μετά από γνώμη του τεχνικού συμβουλίου κατασκευών της Γ.Γ.Δ.Ε. Οι διατάξεις του νόμου αυτού και συγκεκριμένα η διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 42 δεν εφαρμόσθηκε στην παρούσα περίπτωση, επειδή η διακήρυξη εγκρίθηκε πριν την έναρξη ισχύος του νόμου. Όμως, θα εφαρμοσθούν κατά τη δημοπράτηση του έργου με προσδοκώμενη συνέπεια την αποφυγή παρομοίων προβλημάτων, ενώ επιπλέον θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια των υδραυλικών έργων.

    5. Το έργο αυτό καρκινοβατεί από το 2001, όταν και πάλι λόγω ελαττωμάτων στο περιεχόμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού έγιναν πολλές προσφυγές των διαγωνιζομένων, με αποτέλεσμα την εμπλοκή επί τρία χρόνια σε ατελείωτες δικαστικές διαδικασίες.

    Το έργο δημοπρατήθηκε το Μάρτιο του 2005 με το νέο νόμο, αλλά παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω και, τελικά, αποφασίστηκε η λύση της επαναδημοπράτησης, πρώτον για λόγους διαφάνειας και δεύτερον διότι είναι προτιμότερο να χαθούν δυόμισι μήνες από την επαναδημοπράτηση, παρά να εμπλακεί εκ νέου το έργο σε μία ατέρμονη δικαστική διαδικασία. Θα ληφθούν δε, όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα ελαττωμάτων στη διακήρυξη».

    [12] ΥΠΑΝ: ΑΠΟ 16/4 ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΕΟΣ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Στις μέχρι σήμερα ισχύουσες τιμές θα πωλούνται τα φάρμακα στα φαρμακεία έως και τις 15 Απριλίου. Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης των υφυπουργών Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα και Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, οι οποίοι συζήτησαν το ειδικό θέμα της αλλαγής των λιανικών τιμών των φαρμάκων (οι οποίες είναι και οι μόνες που ορίζονται από το κράτος), λόγω της αλλαγής του συντελεστή ΦΠΑ από 8 σε 9%.

    Ειδικότερα, αποφασίστηκε ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ από 8 σε 9% στις λιανικές τιμές των φαρμάκων και μόνο, τίθεται σε ισχύ από τις 16 Απριλίου του 2005, προκειμένου μέχρι τότε να εκδοθεί το νέο δελτίο λιανικής τιμής των 8000 και πλέον φαρμάκων, να γνωστοποιηθεί στο σύνολο των φαρμακείων της χώρας και να προστατευθούν οι καταναλωτές από τυχόν καταστρατηγήσεις.

    Τα φαρμακεία κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, θα αποδώσουν το φόρο με βάση τους νέους συντελεστές, αλλά ταυτόχρονα, στο σκέλος των εισροών (εκπτώσεων) θα αφαιρεθεί η διαφορά της μίας μονάδας του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου του τρέχοντος έτους, ώστε να μην έχουν καμία επιβάρυνση.

    [13] ΥΠΑΑ:7,8 ΕΚ. ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Ενενήντα εννέα αποφάσεις ένταξης ιδιωτικών επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης με κατεύθυνση την κτηνοτροφία, στα πλαίσια της Γ' προκήρυξης του Μέτρου 1.1 «Επενδύσεις στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006», υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Το Συνολικό Ποσό Δημόσιας Δαπάνης των επενδύσεων ανέρχεται στο ποσό των 7.776.752,82 ευρώ.

    Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις ένταξης αφορούν 34 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια Κρήτης, 25 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια Θεσσαλίας, 10 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 13 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, 5 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 8 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 3 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ένα επενδυτικό σχέδιο στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, βασικός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ενθάρρυνση των επενδύσεων με κατεύθυνση κυρίως την κτηνοτροφία με στόχο τη βελτίωση των γεωργικών εισοδημάτων και των συνθηκών διαβίωσης, εργασίας και παραγωγής στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με επενδύσεις που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αναδιάταξη της παραγωγής, στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, στη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και των συνθηκών υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων καθώς και στην προώθηση της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων στην εκμετάλλευση.

    [14] ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ

    Μπάνια Λούκα, 31 Μαρτίου 2005 (21:04 UTC+2)

    Την άρση των κυρώσεων που επέβαλε πριν από περίπου έξι χρόνια στο δήμο Τρέμπινιε για την παρεμπόδιση υλοποίησης των αρχών της Συμφωνίας του Ντέιτον αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ντάγκλας Μακ Ιλχένεϊ.

    «Η αμερικανική κυβέρνηση θα συμπεριλάβει από εδώ και στο εξής το δήμο Τρέμπινιε σε μια σειρά οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων προγραμμάτων, που θα διαρκέσουν όσο ο συγκεκριμένος δήμος συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής.

    [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ε.Ε.- ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 31 Μαρτίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Για μια θετική εισήγηση ώστε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον προσεχή Δεκέμβριο, να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΠΓΔΜ, προτρέπει την Κομισιόν η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε.- ΠΓΔΜ, στη διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης της συνάντησης, στα Σκόπια.

    Ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την ΠΓΔΜ, Γιώργος Παπαστάμκος, διευκρίνισε ότι οι συστάσεις αυτές δεν είναι μεν δεσμευτικές για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ενδέχεται να ληφθούν υπόψη.

    Από την πλευρά του, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέι Ζερνόφσκι, επισήμανε ότι θα είναι ενθαρρυντικό σημάδι για την ευρύτερη περιοχή εάν δοθεί τελικά στην ΠΓΔΜ το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

    Στη διακήρυξη γίνεται λόγος και για τη χρηματική βοήθεια που θα δώσει, όπως τονίζεται, η Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ. Όπως είπε ο κ. Παπαστάμκος με τη βοήθεια αυτή θα πρέπει να βελτιωθεί η υποδομή της περιοχής.

    [16] ΚΟΣΟΒΟ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΗΛΘΕ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

    Βελιγράδι, 31 Μαρτίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η Εκκλησία της Ελλάδας στην οργάνωση «Μητέρα των εννιά Γιούγκοβιτς» της πόλης Γκρατσάνιτσα στο Κοσσυφοπέδιο, καταστράφηκε χθες, Τετάρτη, διότι παρήλθε η ημερομηνία λήξης, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Βελιγραδίου.

    Η γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού, Μίριανα Λίσανιν - Γκοστίλιατς, δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια τον Ιανουάριο είχε αποθηκευθεί, σε άριστη κατάσταση, στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού στο Κράλιεβο, όμως η ημερομηνία λήξης παρήλθε, διότι ούτε ο αποστολέας, ούτε ο παραλήπτης της δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ και πρόσθεσε ότι «επειδή η δωρεά περιείχε μπισκότα και χυμούς των οποίων πέρασε η ημερομηνία λήξης και λόγω του γεγονότος ότι ούτε τα είδη ένδυσης μπορούν να μένουν αποθηκευμένα επ' αόριστον, η δωρεά έπρεπε να καταστραφεί».

    Η συνολική αξία της ανθρωπιστικής βοήθειας ανέρχεται σε 12.000 ευρώ, ενώ η καταστροφή της έγινε υπό την επιτήρηση γιατρού από το Κραγκούγιεβατς και τα έξοδα της καταστροφής πλήρωσε η οργάνωση «Μητέρα των εννιά Γιούγκοβιτς».

    [17] ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΡΟΒΤΣΑΝΙΝ

    Βελιγράδι, 31 Μαρτίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Την απόφαση του Βελιγραδίου να παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσής του ο πρώην στρατηγός της σερβοβοσνιακής αστυνομίας, Λιούμπομιρ Μπορόβτσανιν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Σέρβος υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Σλόμπονταν Λάλοβιτς.

    Σημειώνεται ότι ο Μπορόβτσανιν, ο οποίος αποφάσισε να παραδοθεί οικειοθελώς στη Χάγη στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται να αναχωρήσει για τη Χάγη αύριο, Παρασκευή.

    [18] ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ

    Μπάνια Λούκα, 31 Μαρτίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Την παροχή όλων των απαραίτητων εγγυήσεων για την προσωρινή απελευθέρωση των πέντε Σερβοβόσνιων που κρατούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία έως την εκδίκαση των υποθέσεών τους, αποφάσισε την Πέμπτη η σερβοβοσνιακή κυβέρνηση.

    Η επικεφαλής του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της σερβοβοσνιακής κυβέρνησης, Τσβιέτα Κοβάτσεβιτς, δήλωσε ότι οι εγγυήσεις αφορούν τους Γκόικο Γιάνκοβιτς, Σάβο Τόντοβιτς, Μίτσο Στάνισιτς, Ντράγκο Νίκολιτς και Βίνκο Παντούρεβιτς.

    Και οι πέντε κρατούνται στις φυλακές Σεβένινγκεν της Χάγης.

    [19] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2005 (21:59 UTC+2)

    Με μοναδικό τον Αλβανό Αλτίν Χατζί συνεχίστηκε την Πέμπτη η προετοιμασία της Καλαμαριάς. Ο Απόλλων θα υποδεχθεί την Κυριακή στο γήπεδο του, χωρίς τον διεθνής παίκτης, καθώς ο τελευταίος είναι τιμωρημένος. Από την άλλη επανέρχεται ο Βέλα Τζούνιορ που θα πάρει θέση στη μεσαία γραμμή της ομάδας του.

    Στο μεταξύ, με απόφαση της επιτροπής εφέσεων, μειώθηκε από τρεις σε ένα μήνα η απαγόρευση εισόδου του Νίκου Ζαλίκα στους αγωνιστικούς χώρους. Ετσι, ο συνεργάτης του Κοκότοβιτς θα χρειαστεί να μείνει για δύο ακόμη παιχνίδια μακριά από τον πάγκο του Απόλλωνα.

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2005 (21:57 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι στον Αρη για την απόφαση της ΕΠΟ να αλλάξει το πρόγραμμα των αγώνων κυπέλλου. Ετσι οι κίτρινοι θα έχουν ευνοϊκότερο πρόγραμμα το οποίο θα τους δώσει τη δυνατότητα να δουν με άλλο μάτι τη συνέχεια των αγωνιστικών υποχρεώσεών τους. Τα δύο παιχνίδια για την ημιτελική φάση του θεσμού με αντίπαλο την Ξάνθη θα διεξαχθούν στις 13/4 το πρώτο στη Θεσσαλονίκη και στις 26 ή 27 Απριλίου η ρεβάνς στην Ξάνθη.

    «Θα ήταν άδικο για τον Αρη να γίνουν τα ματς στις ημερομηνίες που ορίστηκαν αρχικά. Αυτό θα μας εξόντωνε. Τώρα αποκαθίσταται η ισονομία και είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΠΑΕ Αρης, Νικήτας Ματθαίου.

    Συνεχίστηκε η προετοιμασία του Αρη εν όψει της αναμέτρησης με τον ΠΑΟ, αλλά και της Καλαμαριάς την επόμενη αγωνιστική. Από το συγκεκριμένο παιχνίδι θα απουσιάσουν οι Νεμπεγλέρας και Νάιντος (τιμωρημένοι) και Σανχούρχο (τραυματίας).

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΜΑΓΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2005 (21:47 UTC+2)

    Παρελθόν από τον ΠΑΟΚ αποτελεί ο Κώστας Μάγλος. Ο παίκτης έλυσε την Πέμπτη τη συνεργασία του με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ κοινή συναινέσει. Εξέλιξη η οποία ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι μετά από όσα συνέβησαν με αφορμή το γεγονός ότι ο παίκτης δεν ταξίδεψε στην Λιθουανία για το παιχνίδι με την Λιέτουβος Ρίτας.

    Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του μπήκε την Πέμπτη ο ΠΑΟΚ. Αν και στην αρχή της εβδομάδας υπήρχε η άποψη ότι ο Αμίτ Ταμίρ θα απουσιάσει λόγω τραυματισμού στη μέση, εντούτοις η διάγνωση των γιατρών αναφέρει ότι ο Ισραηλινός δεν θα λείψει από τον αγώνα με το Μαρούσι την Κυριακή.

    [22] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Στα μέτρα για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός και ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

    Όπως είπε ο κ. Ορφανός, θα γίνονται έλεγχοι σε κάθε αγωνιστική στους 8 αγώνες της Α' Εθνικής και κατά ελάχιστον σε 2 της Β' Εθνικής, ενώ θα διενεργούνται και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. Σταδιακά οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στην Γ' Εθνική.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι ένα από τα στοιχεία που θέλει η UEFA να κατατεθούν, ως δικαιολογητικά για τη διοργάνωση του EURO 2012, είναι και για τον έλεγχο ντόπινγκ.

    Σχετικά με την πρόληψη ο κ. Ορφανός υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή το ΕΣΚΑΝ έχει ξεκινήσει τη συγγραφή βιβλίων που απευθύνονται, στους γονείς, στους παράγοντες, στους αθλητές, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Μέσω του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας, Ολυμπιονίκες και Παρολυμπιονίκες θα πάνε στα σχολεία για να αναλύσουν τους κινδύνους, ώστε εκτός από τα βιβλία, να δώσουν και οι ίδιοι τη διάσταση του προβλήματος. Με την ενημέρωση επιδιώκουμε να μην φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα».

    Ο κ. Λυκουρέζος, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι, ενώ οι ομάδες ελέγχου θα αποτελούνται από ένα γιατρό και δύο βοηθούς. Σε πρώτη φάση ο έλεγχος θα γίνεται με ουροληψία ενώ σε δεύτερη φάση θα αντιμετωπίσουμε και το θέμα της αιμοληψίας, καθώς υπάρχουν προς το παρόν κάποια προβλήματα.

    Σύντομα, θα συγκροτηθεί μια πενταμελή επιτροπή στην Ε.Π.Α.Ε., με πρόεδρο τον αθλίατρο Σταύρο Χάντζο και μέλη το Νομικό Σύμβουλο της Ε.Π.Α.Ε., δυο γιατρούς και έναν εκπρόσωπο του Π.Σ.Α.Π.

    [23] ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου 2005 (19:34 UTC+2)

    Πλούσια αγωνιστική κίνηση υπάρχει και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αρση Βαρών. Αυτή την φορά το κλειστό της Πυλαίας θα φιλοξενήσει τα πρωταθλήματα ανδρών- εφήβων, γυναικών- νεανίδων, τα αγωνιστικά τεστ παμπαίδων- παγκορασίδων, καθώς και τους προκριματικούς αγώνες. Οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα της Τοπικής Επιτροπής Μακεδονίας - Θράκης και μετέχουν περίπου 200 αθλητές και αθλήτριες από 30 σωματεία.

    Οι αγώνες αναμένεται να προσφέρουν πλούσιο θέαμα και καλές επιδόσεις, λόγω κατηγοριών, αλλά και συμμετοχών. «Σε αυτούς τους αγώνες βλέπουμε κάθε φορά νέα ταλέντα, αλλά κυρίως τους φτασμένους αθλητές να βελτιώνουν ολοένα τις επιδόσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΤΕΜΘ και αντιπρόεδρος της ΕΟΑΒ, Δημήτρης Μαυροματίδης.

    Το πρόγραμμα των αγώνων είναι:

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/4

    ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ- ΝΕΑΝΙΔΩΝ -ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Κατηγ. 10:00 48κ, 53κ

    Κατηγ. 12:00 58κ, 63κ.

    Κατηγ. 14:00 69κ., 75κ., +75κ.

    ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ- ΕΦΗΒΩΝ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Κατηγ. 16:00 56κ.

    Κατηγ. 18:00 62κ

    Κατηγ. 20:00 69κ.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 2/4

    Κατηγ. 10:00 77κ.

    Κατηγ. 12:00 85κ

    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ- ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Κατηγ. 16:00 94κ

    Κατηγ. 18:00 105κ.

    Κατηγ. 20:00 +105κ.

    [24] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΒΟ

    Ουάσινγκτον, 31 Μαρτίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "θλίβονται" για τον θάνατο της Τέρι Σκιάβο και βεβαίωσε την προσήλωση του σε "έναν πολιτισμό της ζωής".

    "Σήμερα εκατομμύρια Αμερικανοί αισθάνονται θλίψη για τον θάνατο της Τέρι Σκιάβο", δήλωσε ο Μπους εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους γονείς της νεαρής γυναίκας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Εκτιμώ το παράδειγμα της χάρης και της αξιοπρέπειας που έδειξαν στις δύσκολες στιγμές. Καλώ όλους αυτούς που αποτιμούν φόρο τιμής στην Τέρι Σκιάβο να συνεχίσουν να οικοδομούν έναν πολιτισμό της ζωής που αποδέχεται, δίνει αξία και προστατεύσει όλους τους Αμερικανούς", δήλωσε σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

    [25] ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ

    Λονδίνο, 31 Μαρτίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Πρωτοφανή επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, εξαπέλυσε, ειδικός σε θέματα σίτισης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Ελβετός καθηγητής Ζαν Ζιγκλέρ, κατήγγειλε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι μια από τις τραγικές συνέπειες του πολέμου είναι ο διπλασιασμός των ιρακινών παιδιών που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.

    Κατά τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, τη στιγμή αυτή περίπου το 10% των παιδιών στο Ιράκ απειλείται με θάνατο από τον υποσιτισμό, μετέδωσε το BBC.

    Η έκθεση του καθηγητή κοινωνιολογίας, Ζαν Ζιγκλέρ θα παρουσιαστεί στην ετήσια σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.

    «Η σιωπηλή καθημερινή γενοκτονία από την πείνα είναι μια μορφή δολοφονίας», είπε ο κ. Ζιγκλέρ και κατέληξε, «πρέπει να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί».

    Ο Ελβετός εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τη Βόρειο Κορέα και την επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν.

    Ο Ζαν Ζιγκλέρ δήλωσε ευθέως ότι υπεύθυνη για την τραγική αυτή εξέλιξη είναι η πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    «Από τότε που ξεκίνησε η αμερικανοβρετανική επιχείρηση στο Ιράκ, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα υποσιτισμού στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που οδηγεί πολλά βρέφη σε θάνατο, είναι η έλλειψη καθαρού νερού, λόγω της πλήρους καταστροφής της τεχνικής υποδομής της χώρας. Έχουμε, επίσης, καταγγελίες ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποθέματα πόσιμου νερού, η παροχή εμποδίζεται από τον αμερικανικό στρατό, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής για να καμφθεί το ηθικό του ιρακινού λαού», είπε στην 53μελή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Ελβετός πανεπιστημιακός Ζαν Ζιγκλέρ και κατέληξε με την εξής έκκληση:

    «Θα πρέπει να σταματήσει αμέσως η κατοχή του Ιράκ, να σταματήσει η αιματοχυσία. Δεν νομιμοποιούμε την τρομοκρατία νοσταλγών του μπααθικού καθεστώτος, φονταμενταλιστών και εγκληματικών δικτύων αλλά είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι δυνάμεις κατοχής είναι δολοφόνοι αθώων Ιρακινών πολιτών».

    Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε τις κατηγορίες.

    [26] ΠΕΘΑΝΕ Η ΤΕΡΙ ΣΚΙΑΒΟ

    Ουάσινγκτον, 31 Μαρτίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Η Τέρι Σκιάβο που βρισκόταν εδώ και 15 χρόνια σε κώμα, απεβίωσε την Πέμπτη μετά την αποσύνδεση του σωλήνα σίτισής της πριν από 13 ημέρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των γονέων της, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ατλάντα της Τζόρτζια, αρνήθηκε την Τετάρτη να εξετάσει νέο αίτημα των γονέων της Σκιάβο να επιτραπεί η επανασύνδεση του σωλήνα σίτισης της 41χρονης κόρης τους.

    Οι δικαστές είχαν δώσει ελπίδες στον Μπόμπ και στην Μέρι Σίντλερ όταν συμφώνησαν να εξετάσουν εάν θα άκουγαν το νέο αίτημά τους. Εντούτοις, το δικαστήριο αργότερα έδωσε αρνητική απάντηση στους γονείς.

    [27] ΗΠΑ: ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ "ΕΙΧΑΝ ΛΑΘΟΣ" ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 31 Μαρτίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν "τελείως άδικο" στο θέμα της παρουσίας όπλων μαζικής καταστροφής (ADM) στο Ιράκ, αναφέρεται σε έκθεση που υποβλήθηκε στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στην έκθεση που συντάχθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν χρόνια για να ανακάμψουν από τα πλήγματα που δέχτηκαν στην αξιοπιστία τους λόγω του λάθους αυτού.

    Ο Μπους είχε παρουσιάσει την ύπαρξη τέτοιων όπλων ως τον βασικό λόγο για να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 για να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσέιν.

    Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι μυστικές υπηρεσίες χειραγώγησαν τις πληροφορίες που προέρχονταν από το Ιράκ για να καταλήξουν στην παρουσία των ADM στη χώρα αυτή.

    [28] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΣΙΑ

    Μπισκέκ, 31 Μαρτίου 2005 (17:39 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ της αντιπολίτευσης, η οποία έχει αναλάβει την εξουσία στην Κιργισία, και του εκδιωχθέντος προέδρου Ασκάρ Ακάγεφ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ Ντιμίτρι Ρούπελ στο Μπισκέκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Θα ήθελα να δηλώσω ότι υποστηρίζω την πρωτοβουλία του κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Ακάγεφ όσον αφορά την παραίτησή του. Ο ΟΑΣΕ υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Ρούπελ έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τον Φέλιξ Κούλοφ και τον Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ, ο οποίος ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας.

    [29] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (22:00 UTC+2)

    Τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του Γιώργου Σισιλιάνου εξέφρασαν η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης και ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ , Χρήστος Ζαχόπουλος.

    «Ο Γιώργος Σισιλιάνος έδωσε εξαιρετικά δείγματα μουσικής γραφής. Το έργο του τον κατατάσσει στους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του '50», σημείωσε η κ. Πάλλη-Πετραλιά.

    «Η καλλιτεχνική προσφορά του Γιώργου Σισιλιάνου είναι ανεκτίμητη. Η τέχνη της Μουσικής έχασε έναν ιδιαίτερα σημαντικό συνθέτη.», ανέφερε ο κ. Τατούλης.

    «Η Πρώτη Συμφωνία βρήκε το Αντίφωνο της στο θάνατο. Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Σισιλιάνος τίμησε την τέχνη της Μουσικής και τη χώρα μας. Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας.», υπογράμμισε ο κ. Ζαχόπουλος.

    Η κηδεία του Γιώργου Σισιλιάνου θα γίνει την Παρασκευή, 1 Απριλίου, και ώρα 15.00, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού.

    [30] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (21:15 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του συνθέτη και τραγουδιστή Χρύσανθου Θεοδωρίδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Γνήσιος εκφραστής της ψυχής του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης με τη μοναδική του φωνή συνέβαλε όσο λίγοι στο να μείνει ακμάζουσα η πλούσια μουσική παράδοση του Πόντου. Η προσφορά του θα μείνει ζωντανή ως πηγή έμπνευσης των λαϊκών δημιουργών.

    »Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    [31] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, για το θάνατο του Γιώργου Σισιλιάνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Γιώργος Σισιλιάνος υπήρξε ένας αξιολογότατος συνθέτης με ποικιλία έργων και ρυθμών. Η αναζήτηση ενός αυθεντικού ύφους, η διαρκής καλλιτεχνική του απαίτηση, η διακριτική του εμμονή προς τη σύνθεση και την ολοκλήρωση, τον καθιστούν σημαντικότατο μουσουργό στο σταυροδρόμι της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής παράδοσης.

    »Η ελληνική μουσική οικογένεια χάνει στο πρόσωπό του έναν άξιο συνεχιστή της».

    [32] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Γ. ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, για το θάνατο του Γιώργου Σισιλιάνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Γιώργος Σισιλιάνος, κορυφαίος Έλληνας συνθέτης της γενιάς του '50, δραστήριος και δημιουργικός μέχρι τις τελευταίες του στιγμές, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, αφήνοντας ένα σημαντικό πολυβραβευμένο έργο που ακούγεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    »Με μια μουσική δημιουργία που επεκτάθηκε σε όλα τα είδη μουσικής, ο Γιώργος Σισιλιάνος ήταν ένας μεγάλος πρέσβης της μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο.

    »Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    [33] ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ

    Αθήνα, 31 Μαρτίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Κηδεύεται την Παρασκευή, στις 3 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο μουσουργός Γιώργος Σισιλιάνος, ο οποίος πέθανε την Τρίτη, σε ηλικία 85 ετών.

    Από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες της γενιάς του '50, ο Γ. Σισιλιάνος

    δοκίμασε να συνθέσει σ' όλα τα είδη της μουσικής: σκηνική, χορωδιακή, ορχηστρική, μουσική δωματίου, τραγούδια.

    Την Πρώτη Συμφωνία του, την παρουσίασε ο Δημήτρης Μητρόπουλος, το 1956, με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.

    Τιμήθηκε με τα βραβεία Χέρντερ (1991), της Ακαδημίας Αθηνών (1994) και Μαρίας Κάλλας του Τρίτου Προγράμματος (2001). Είχε ανακηρυχθεί διδάκτωρ του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999) και Ιππότης των Γραμμάτων της Γαλλικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 31 March 2005 - 19:14:01 UTC