Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ: ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΑΠΑΣ;
  • [02] ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΠΑ - ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ
  • [03] ΥΠΑΝ: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ I. BΛΕΜΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ
  • [04] ΤΟ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠ'
  • [06] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • [07] ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Δ. ΛΙΝΟΣ
  • [08] ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
  • [09] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ PMI ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
  • [10] ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Ο Γ. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [11] ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ 34%
  • [12] ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΕ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ Ο
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ
  • [14] ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [15] ΒΕΤΟ ΣΕΖΕΡ ΣΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΜΜΕ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ
  • [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
  • [17] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [18] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [19] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘYΝΗ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
  • [21] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΣΤΟ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΙΣΤΑΣ
  • [22] ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [23] "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [24] ΠΙΘΑΝΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [25] ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [27] ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ
  • [28] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟ
  • [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
  • [30] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗ, Γ.ΛΟΥΚΟ, Θ.ΒΑΛΤΙΝΟ
  • [31] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

  • [01] ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ: ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΑΠΑΣ;

    Βατικανό, 1 Απριλίου 2005 (21:38 UTC+2)

    Απεβίωσε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' σύμφωνα με τα διεθνή μμε. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το τελευταίο ηλεκτροκαρδιογράφημα του Πάπα δεν παρουσιάζει καμία διακύμανση. Το Βατικανό αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση.

    [02] ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΦΠΑ - ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (09:18 UTC+2)

    Τέθηκαν από την Παρασκευή σε εφαρμογή οι νέες τιμές στην αγορά με τον αυξημένο ΦΠΑ. Ίδιες θα παραμείνουν πάντως οι τιμές στα φάρμακα έως τις 15 Απριλίου, ενώ με το χέρι διορθώνεται ο ΦΠΑ και η τιμή πώλησης στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών.

    Από την αναπροσαρμογή των τιμών, αναμένονται ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ενώ εκφράζονται φόβοι και για νέο κύμα στρογγυλοποιήσεων προς τα πάνω, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα προς τους επίδοξους κερδοσκόπους.

    Η αγορά θα απορροφήσει μέρος της επιβάρυνσης, εκτίμησε μέσω του ΑΝΤ1,ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης που δήλωσε ότι δεν αναμένονται άλλα φορολογικά μέτρα εντός του 2005, αλλά δεν απέκλεισε κάποιες μικροπροσαρμογές, όπως είπε.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξομοιώσει, από το Φθινόπωρο, τον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης, καταργώντας τη φθηνή τιμή.

    Εξετάζει, πάντως, και τρόπους, ώστε η πρόσθετη επιβάρυνση να επιστρέφεται ως αποζημίωση στους καταναλωτές, καθώς στόχος είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου.

    Για τα φάρμακα, το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από 8 σε 9% στις λιανικές τιμές, θα εφαρμοστεί από τις 16 Απριλίου, για να γνωστοποιηθεί έως τότε στα φαρμακεία το νέο δελτίο τιμών.

    Το μόνο που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση είναι ψεύδη, ανακολουθίες, αναξιοπιστία και λάθη, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ άφησε πίσω της πάνω από 80 φόρους και περίπου 8 δισεκατομμύρια έλλειμμα, μαζί με έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα, ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    [03] ΥΠΑΝ: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ I. BΛΕΜΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (17:49 UTC+2)

    Τα προτεινόμενα πρόσωπα για τη στελέχωση της διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά τις χθεσινές παραιτήσεις των κκ Νίκου Κατσαρού και Χρήστου Αποστολόπουλου για το θέμα που προέκυψε με την απόσυρση μολυσμένων γιαουρτιών της εταιρίας ΦΑΓΕ, ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.

    Συγκεκριμένα, για τη θέση του προέδρου προτείνεται ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης I.Bλέμμας, ενώ η θέση του γενικού διευθυντή του φορέα θα προκηρυχθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Aντιπρόεδρος του EΦEΤ προτείνεται ο Eυ.Λάζος, προϊστάμενος του τμήματος τεχνολογίας τροφίμων του TEI Aθήνας.

    Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία ο Δ.Mανρέλης, μέλος του ΔΣ του EΦET και γενικός διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους.

    [04] ΤΟ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (21:36 UTC+2)

    Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Οι αποδεδειγμένα κατηγορούμενοι για τη δραματική καθυστέρηση όλων των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης εδώ και τόσα χρόνια, δεν μπορούν να παριστάνουν τους κατηγόρους.

    »Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ταλαιπώρησε από το 2001, τέσσερα ολόκληρα χρόνια δηλαδή, το έργο του νέου διαδρόμου προσγειώσεως - απογειώσεως του αεροδρομίου "Μακεδονία". Όλο αυτό το διάστημα, ο διαγωνισμός του έργου είχε εμπλακεί σε μία ατελέσφορη δικαστική διαδικασία. Γι' αυτό το λόγο, αποφασίστηκε το φθινόπωρο του 2004 η ακύρωση του διαγωνισμού και η προετοιμασία της νέας διακήρυξής του, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

    »Συγκεκριμένα λάθη που έγιναν στη διακήρυξη του διαγωνισμού από την Ειδική Υπηρεσία Αεροδρομίου Βορείου Ελλάδος, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν πολλές προσφυγές και να υπάρχει ο κίνδυνος νέας δικαστικής εμπλοκής του έργου. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως ήταν ότι -για τους λόγους που αναλύθηκαν στη χτεσινή μας ανακοίνωση- η διακήρυξη του έργου δεν υπηρετούσε τη διαφάνεια.

    »Αποφασίσαμε λοιπόν την επαναδημοπράτηση του έργου, πρώτον για λόγους διαφάνειας και δεύτερον γιατί είναι προτιμότερο να καθυστερήσει το έργο δυόμισι μήνες παρά πολλούς περισσότερους εάν εμπλακεί σε νέα μακρά δικαστική διαμάχη.

    »Η απόφαση της επαναδημοπράτησης του έργου, είναι μία απόφαση διαφάνειας, ένα μήνυμα διαφάνειας προς όλους.

    »Στις παρατηρήσεις ορισμένων κινδυνολόγων ότι δήθεν έχει προβλήματα το νέο θεσμικό πλαίσιο, απαντούμε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει με αυτό δημοπρατήσεις έργων πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ -ανάμεσα σε αυτά και έργα μεγαλύτερα από το διάδρομο του αεροδρομίου "Μακεδονία", όπως είναι το "Πέρασμα της Αρκούδας" στην Εγνατία Οδό- χωρίς να παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα. Οι διαγωνισμοί διεξάγονται καθαρά, με διαφάνεια και χωρίς καμία δικαστική εμπλοκή, όπως συνέβαινε προηγουμένως, με το σαθρό σύστημα του "μαθηματικού τύπου".

    »Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το λάθος δεν έχει καμία σχέση με το θεσμικό πλαίσιο, αλλά με τις αδυναμίες της διακήρυξης όσον αφορά στους πρόσθετους όρους, όπως αναφέρεται στη χτεσινή μας ανακοίνωση.

    »Βέβαια, όσοι υποστηρίζουν τώρα ότι το θεσμικό πλαίσιο παρουσιάζει προβλήματα, είναι οι ίδιοι που υποστήριζαν δημοσίως ότι δεν είναι σύμφωνο με το κοινοτικό δίκαιο. Προέβλεπαν μάλιστα κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως τελικά δεν τους έκανε τη χάρη, αλλά πρόσφατα έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για το νέο θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων.

    »Όσο για τα έργα της Θεσσαλονίκης, οι κ.κ. βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παριστάνουν τώρα τον κατήγορο, ξέρουν πολύ καλά ότι επί των κυβερνήσεων του κόμματός τους η Θεσσαλονίκη δεν είδε κανένα μεγάλο έργο. Ας καταλάβουν επιτέλους - θα το διαπιστώσουν και στην πράξη άλλωστε- ότι τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, όπως το Μετρό, ο νέος διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης του αεροδρομίου και η υποθαλάσσια αρτηρία, θα αρχίσουν να κατασκευάζονται μέσα στο 2005. Όχι με τα λόγια, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με πράξεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

    [05] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ"

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (21:23 UTC+2)

    «Το μόνο που μπορεί να περιμένουν οι εργαζόμενοι, το μόνο που μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός απ' αυτή την κυβέρνηση, είναι η επόμενη δέσμη μέτρων, με την οποία θα προσπαθήσουν και πάλι να κλείσουν τις τρύπες που προκαλεί η δική τους ανικανότητα, και οι δικές τους λανθασμένες πολιτικές. Παρακολουθείτε τι γίνεται αυτές τις μέρες στην αγορά μετά τα πρώτα μέτρα. Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να ελέγξει την κερδοσκοπία και να προχωρήσει σε συνεχείς ελέγχους στην αγορά, διότι με τις θεωρίες, ότι όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσει και θα τα ρυθμίσει η αγορά από μόνη της, η ακρίβεια εκτινάσσεται κάθε μέρα και περισσότερο στα ύψη».

    Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό και με την ιδιότητά του ως υπουργού Πολιτισμού για το εσωτερικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τις εκδηλώσεις «Ανοιχτά Στάδια

    Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του κ. Αθανασάκη προς τους πολιτικούς συντάκτες, έχουν ως εξής:

    «Θέλω καταρχήν, και με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για τις σημερινές του δηλώσεις, και για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα αυτής της μικροκομματικής επικοινωνιακής φιέστας που έστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, με υπουργό Πολιτισμού, υπενθυμίζω, τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.

    Θέλω να του εκφράσω, επίσης, την ειλικρινή συμπαράστασή μου, γιατί όταν αναγκάζεσαι να δηλώσεις ότι δεν γνωρίζεις ένα έγγραφο, για να μην απαντήσεις για το έγγραφο αυτό, τη στιγμή που έχει παραδεχθεί την ύπαρξη του εγγράφου με επίσημη ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, -η οποία όπως γνωρίζετε χθες μας απάντησε ότι πρόκειται για ένα «εσωτερικό σημείωμα», αλλά κατά την άποψή της «χωρίς καμία άλλη σημασία»- όταν αναγκάζεσαι να δηλώσεις ότι, δεν γνωρίζεις ένα έγγραφο, την ύπαρξη του οποίου έχει παραδεχθεί η αρμόδια Υπουργός, ή βρίσκεσαι σε πολύ δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά το θέμα ή παραδέχεσαι, ότι δεν σε ενημερώνει κανένας Υπουργός.

    Πέρα όμως απ' την ημέρα και την ημερομηνία, επανέρχομαι στο θέμα αυτό απολύτως σοβαρά, γιατί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Πολιτισμού, και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι, από τη φιέστα αυτή της μικροπολιτικής σκοπιμότητας και της μονοκομματικής μικροκομματικής λογικής, την οποία έστησαν, με ντεκόρ παιδιά της Α' Γυμνασίου, θέλοντας να χρησιμοποιήσουν σαν ντεκόρ, και παιδιά από σχολείο με μαθητές με ειδικές ανάγκες.

    Το θέμα είναι σοβαρό και δεν αντέχουν οι απαντήσεις της κυβέρνησης. Κανείς δεν έχει πει ότι τα στάδια δεν πρέπει να είναι ανοιχτά. Όλοι λέμε ότι, πράγματι, τα στάδια πρέπει να είναι ανοιχτά, και πρέπει να τα επισκεφθούν τα παιδιά, και πρέπει να γνωρίσουν και τα στάδια και τα αθλήματα, και να βρούμε τους αθλητές του μέλλοντος απ' αυτά τα παιδιά. Αυτά είναι το μέλλον της χώρας και το μέλλον του αθλητισμού μας.

    Τίποτα, όμως, απ' αυτά δεν έχει σχέση μ' αυτή την αθλιότητα που έκανε χθες η κυβέρνηση.

    Με την ευκαιρία θέλω να θίξω ένα παράπλευρο θέμα. Η κα Πετραλιά, εκτός απ' την ουσία της απάντησής της, χρησιμοποίησε διάφορους χαρακτηρισμούς για τις δικές μας ανακοινώσεις και δηλώσεις, σε προσωπικό επίπεδο, μιλώντας για «μικροψυχία» κλπ.

    Σήμερα το πρωί διατέθηκε αρκετός χρόνος στη δημόσια τηλεόραση, στην «ΝΕΤ», για να παρουσιάσει χωρίς αντίλογο τη θέση της, ενώ και στο δελτίο Ειδήσεων, το μεσημέρι, το θέμα παρουσιάστηκε χωρίς τις αντιδράσεις των κομμάτων, οι οποίες είχαν καταγραφεί και είχαν μεταδοθεί χθες . Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Τα φαινόμενα αυτά εντείνονται τις τελευταίες μέρες.

    Έχει γραφεί στον Τύπο, και σας το υπενθυμίζω, μόλις προχθές, και ενώ είχε κανονιστεί για άλλη πρωινή εκπομπή της «ΝΕΤ» συζήτηση για τα φορολογικά μέτρα με συμμετοχή του αρμόδιου συντονιστή του ΠΑΣΟΚ του κ. Φλωρίδη και του υφυπουργού του κ. Ρεγκούζα, η συζήτηση αυτή ματαιώθηκε, διότι ήθελε να πάει στην ίδια εκπομπή ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, όμως, ήθελε να πάει μόνος του, χωρίς εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης. Και η εκπομπή έγινε μόνο με τον κ. Αλογοσκούφη.

    Υπενθυμίζω στη διοίκηση της «ΝΕΤ», ότι και απ' το Σύνταγμα και απ' το νόμο, έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες οφείλει να σέβεται. Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά τις εκπομπές, και ευχόμαστε ειλικρινά να μη χρειαστεί να επανέλθουμε.

    Ξανάρχομαι στο πρώτο θέμα, πέρα απ' τη «ΝΕΤ», με αφορμή, όμως, τις απαντήσεις που έδωσε στη «ΝΕΤ» σήμερα η κ. Πετραλιά. Εγώ ρώτησα χθες, στην απάντησή μου στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, να μας πει - μια ερώτηση έθεσα - ποια διαφημιστική εταιρεία ανέλαβε αυτές τις εκδηλώσεις που δεν είναι μία. Το πρόγραμμα εννοούσα το συγκεκριμένο, το «Ανοιχτά Στάδια». Και η κ. Πετραλιά, απάντησε σήμερα, όχι στο ποια διαφημιστική εταιρεία, με τι κόστος και από ποιο κονδύλι θα πληρωθεί, αλλά απάντησε ότι, δεν έγινε καμιά διαφημιστική καμπάνια.

    Εγώ δεν μίλησα για διαφημιστική καμπάνια. Εγώ ρώτησα ποια διαφημιστική εταιρεία ανέλαβε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν μίλησα για υπέρογκο κόστος. Εγώ ρώτησα, ποια είναι η εταιρεία και πόσο κοστίζει το πρόγραμμα.

    Εταιρεία έχει προφανώς χρησιμοποιηθεί. Βλέπω το φάκελο στον οποίον έχει διανεμηθεί το υλικό, είναι κατασκευασμένο από διαφημιστική εταιρεία, όπως και το σήμα «Το διάλεξε το άθλημα που σου ταιριάζει» κλπ. Βλέπω το «Ολυμπιακό τετράδιο» που διανεμήθηκε, και είναι φτιαγμένο από εταιρεία. Βλέπω το CD που είναι μέσα στο φάκελο, και περιέχει τον τελευταίο νόμο, αυτό τον απαράδεκτο νόμο τον οποίον με πολύ καθυστέρηση παρουσίασε η κυβέρνηση για τις μεταολυμπιακές χρήσεις, το οποίο, επίσης, είναι μια επαρκής δουλειά μιας διαφημιστικής εταιρείας.

    Τόσο απλό είναι. Εγώ δεν είπα, ότι κόστισε ακριβά, αλλά η απάντηση «δεν κάναμε διαφημιστική καμπάνια» και το μόνο που πληρώσαμε ήταν «τα πούλμαν, μια πορτοκαλάδα και ένα σάντουιτς και τα καπελάκια των παιδιών», που ήταν η απάντηση της κ. Πετραλιά, σε συνδυασμό με την επίθεση για το πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αντιλαμβάνεστε ότι, δεν απαντά σε τίποτα απ' αυτό που έχουμε ρωτήσει. Και οι ερωτήσεις παραμένουν.

    Επαναφέρουμε την ερώτηση στην κ. Πετραλιά, και προφανώς στον υπουργό Πολιτισμού, στον προϊστάμενό της υπουργό Πολιτισμού, τον κ. Καραμανλή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με το διαγωνισμό για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Αθανασάκης επισήμανε:

    «Η απόφαση της κυβέρνησης, για την ακύρωση για δεύτερη φορά του διαγωνισμού για την επέκταση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, δείχνει πόσο καθηλωμένη είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον φαύλο κύκλο της απραξίας, της αδιαφάνειας και της ανικανότητάς της.

    Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2004, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, κ. Καραμανλής έλεγε πολύ συγκεκριμένα προς τους Θεσσαλονικείς και τον Ελληνικό λαό: «Ο διαγωνισμός του 2001 για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης αεροσκαφών, είχε καταλήξει σε φαύλο κύκλο και ακυρώνεται. Για την προώθηση του έργου προετοιμάζουμε νέο ανοιχτό διαγωνισμό, με το νέο σύστημα απόλυτης μειοδοσίας, (που θα καταστεί νόμος του κράτους μέσα στο Σεπτέμβριο). Τον ερχόμενο Φεβρουάριο - Μάρτιο θα έχουμε ανακηρυγμένο ανάδοχο». Κώστας Καραμανλής, 10 Σεπτεμβρίου 2004, στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

    Τώρα αντί για ανακηρυγμένο ανάδοχο, έχουμε ακύρωση. Αντί για επιτάχυνση, έχουμε νέα καθυστέρηση.

    Τι έχει να πει σήμερα ο κ. Καραμανλής στους Θεσσαλονικείς ιδιαίτερα, και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης; Και τι έχει να πει ο λαλίστατος Νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Ψωμιάδης; Τι έχει να πει ο λαλίστατος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος στους Θεσσαλονικείς;

    Και όλο αυτό βεβαίως, εκτός των άλλων, δείχνει τις επιπτώσεις του νέου νόμου τον οποίον ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, μέσα σε πολλές τυμπανοκρουσίες για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα -υποτίθεται- των δημοσίων έργων, της προκήρυξης και της ανάθεσης δημοσίων έργων, και ο οποίος έως τώρα, στα ελάχιστα έργα που έχουν δημοπρατηθεί μ' αυτό το νόμο, εμφανίζει σημαντικά προβλήματα με τις τεράστιες εκπτώσεις, τα προβλήματα των ενστάσεων, των εγγυητικών επιστολών κλπ.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει φέρει ήδη το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα οι αρμόδιοι συντονιστές, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Κώστας Σπηλιόπουλος», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

    «Είδα την προσπάθεια της κυβέρνησης σήμερα, δια του εκπροσώπου της, να μας πείσει, να πείσει τους δημοσιογράφους, να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι όταν ο κ. Ρουσόπουλος λέει, ότι «δεν υπάρχει πρώτο και δεύτερο πακέτο μέτρων» και όταν ο κ. Αλογοσκούφης λέει, ότι «δεν υπάρχουν τελευταία μέτρα στη φορολογία», λένε και οι δύο τα ίδια πράγματα. Αυτό λέει ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Εγώ μπορώ να συμφωνήσω μαζί του ότι λένε τα ίδια πράγματα, με την έννοια, ότι είμαστε εν αναμονή το επόμενου πακέτου. Διότι κάθε φορά κάπως έτσι αρχίζει η προετοιμασία του κλίματος. Θυμάστε όταν είχαμε επισημάνει εδώ τις δύο απλές λέξεις από τη δήλωση, ότι δεν θα υπάρξει μετακύληση βαρών στους φορολογούμενους, όταν ο κ. πρωθυπουργός προσέθεσε δύο λεξούλες, το «κατά το δυνατόν».

    Το μόνο, λοιπόν, που μπορεί να περιμένουν οι εργαζόμενοι, το μόνο που μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός απ' αυτή την κυβέρνηση, είναι η επόμενη δέσμη μέτρων, με την οποία θα προσπαθήσουν και πάλι να κλείσουν τις τρύπες που προκαλεί η δική τους ανικανότητα, και οι δικές τους λανθασμένες πολιτικές.

    Παρακολουθείτε τι γίνεται αυτές τις μέρες στην αγορά μετά τα πρώτα μέτρα. Είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης να ελέγξει την κερδοσκοπία και να προχωρήσει σε συνεχείς ελέγχους στην αγορά, διότι με τις θεωρίες, ότι όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσει και θα τα ρυθμίσει η αγορά από μόνη της, η ακρίβεια εκτινάσσεται κάθε μέρα και περισσότερο στα ύψη.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάτε με επιμονή για το θέμα της διαφημιστικής εταιρείας που ανέλαβε τη δουλειά αυτή για το Υπουργείο Πολιτισμού. Ξέρετε κάτι γι' αυτό, υπάρχει κάτι ή είναι μια απλή ερώτηση;

    Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ μια απλή ερώτηση κάνω, και περιμένω να πάρω μια απλή απάντηση, την οποία δεν παίρνω. Θα συνεχίσω να περιμένω.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, λέτε, ότι όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων χειρισμών, εκεί που έφτασε την οικονομία. Όμως, διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχονται και αποδέχονται τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση. Άρα εσείς αν ήσασταν στη θέση της δεν θα παίρνατε αυτά τα μέτρα για να συγκρατήσετε όλα αυτά τα μεγέθη;

    Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση δημιούργησε μια κατάσταση κ. Μποτώνη με την περίφημη απογραφή της, που έδεσε τα χέρια της οικονομίας, και έδεσε τα χέρια της χώρας. Στη συνέχεια έλεγε το ένα ψέμα μετά το άλλο έως την τελευταία στιγμή, λέγοντας ότι, δεν θα πάρει, και δεν χρειάζεται κανένα φορολογικό μέτρο.

    Παρουσίασε το δικό της προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, κι ο δικός της προϋπολογισμός ψηφίστηκε στη Βουλή. Και όταν από τότε λέγαμε, ότι είναι ένας ανεκτέλεστος και ανεφάρμοστος προϋπολογισμός και ότι μ' αυτά που λέει και με τα αποτελέσματα της δικής της διαχείρισης σ' αυτό το χρόνο της διακυβέρνησής της θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα, απαντούσε ότι, δεν πρόκειται να πάρει μέτρα. Μιλούσε για ήπια προσαρμογή. Υπάρχει ρητή δήλωση του κ. Αλογοσκούφη, απαντώντας στον κ. Χριστοδουλάκη στη Βουλή, και στην αναφορά του ότι θα αυξήσουν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά 1%, υπάρχει ρητή δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Υπάρχουν ρητές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Το σε ποια κατάσταση φέρνεις την οικονομία, κάνοντας την απογραφή όπως νομίζεις ότι σε βολεύει για να χτυπήσεις τους κομματικούς σου αντιπάλους, σε ποια κατάσταση φέρνεις την οικονομία, ύστερα από ένα χρόνο διακυβέρνησης, όταν έχεις διαλύσει όλο το σύστημα εισπράξεων του δημοσίου, όταν έχουν καταρρεύσει τα έσοδα, και όταν δεν έχεις καταφέρει να συγκρατήσεις τις δαπάνες, αλλά αντίθετα σου έχουν φύγει και οι δαπάνες δεν καλύπτεται με το να έρχεσαι εδώ μετά από ένα χρόνο δικιάς σου διακυβέρνησης και να συνεχίζεις να λες «αα, ξέρετε, αυτά είναι τα αποτελέσματα από το ΠΑΣΟΚ». Αυτά δεν ισχύουν. Δεν ισχύουν. Και επειδή ακριβώς την πραγματικότητα την αντιμετωπίζουν μ' αυτόν τον τρόπο, επειδή αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής τους, γι' αυτό μπορεί να προβλέψει κανείς, ότι θα αναγκαστούν να πάνε και σε επόμενες δέσμες μέτρων. Ήδη τις έχουν προαναγγείλει, είτε αυτό έχει να κάνει με τα καύσιμα, είτε αυτό έχει να κάνει με τα ακίνητα. Τις έχουν προαναγγείλει.

    Και επί τη ευκαιρία να πω και το εξής. Παρακολουθώ την προσπάθεια που κάνουν να κρατήσουν το θέμα της οικονομίας και των μέτρων χαμηλά. Εγώ αναφέρθηκα πριν στη ΝΕΤ. Στις χθεσινές δηλώσεις για την οικονομία, το θέμα της οικονομίας, στο δελτίο των 18:00, παίχτηκε στις 18:25, περίπου. Είχαν προηγηθεί όλα όσα συνέβησαν στη χώρα από το αστυνομικό δελτίο, όλα όσα συνέβησαν εντός και εκτός της χώρας.

    Υπάρχει μία ιεράρχηση στα θέματα. Δεν θα υποδείξω εγώ σε κανέναν, είμαι όμως ελεύθερος να ασκώ κριτική σ' αυτό που βλέπω.

    [06] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο, με την οποία ζητεί να μην προωθηθεί από καμιά υποψήφια προς ένταξη χώρα οποιοδήποτε πυρηνικό πρόγραμμα.

    «Η τροπολογία αυτή αναμένεται να ψηφισθεί μέσα στον Απρίλιο και ευχή όλων είναι να τύχει της στήριξης των Ελλήνων ευρωβουλευτών, οι οποίοι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και στα πλαίσια των πολιτικών τους ομάδων στην Ευρωβουλή, προκειμένου να υπερψηφιστεί», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ.

    Το κείμενο της τροπολογίας του Έλληνα ευρωβουλευτή, έχει ως εξής:

    «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι καμία υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσει τον ευρύτερο ευρωπαϊκό περίγυρο με την προώθηση ενός πυρηνικού προγράμματος, ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν περιοχές με τεράστια σεισμικότητα στην ήπειρό μας».

    Να σημειωθεί, τέλος, ότι η παρέμβαση του κ. Καρατζαφέρη έγινε με την κατάθεση της ως άνω τροπολογίας σε Έκθεση του Πολωνού χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή κ. Klich.

    [07] ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Δ. ΛΙΝΟΣ

    Aθήνα, 1 Απριλίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα της Αλβανίας Θ. Σολάχου είχε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός.

    Η συνάντηση αφορούσε θέματα συνεργασίας σε δικαστικό επίπεδο των δύο χωρών, ενώ επικεντρώθηκε στη δραστηριότητα του Απόστολου Βαβύλη στη γειτονική χώρα.

    Ο κ. Σολάχου δήλωσε ότι οι αλβανικές αρχές δεν έχουν στοιχεία για εμπλοκή του Απόστολου Βαβύλη στο σκάνδαλο με τις παρατράπεζες, της περιόδου 1996-1997.

    Το μόνο που προκύπτει είναι, ότι ο Απόστολος Βαβύλης οφείλει 200.000 δολάρια σε κεντρική παρατράπεζα, καθώς φέρεται να εισέπραξε τα χρήματα και να μην παρέδωσε συστήματα ασφαλείας.

    [08] ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του τμήματος Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Αποστράτων στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος, Γεώργιος Αγγελάκος.

    Το Τμήμα Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Αποστράτων αποτελεί το 4ο Τμήμα της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εδρεύει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και έχει τις εξής αρμοδιότητες:

    -την εξασφάλιση της επικοινωνίας των αποστράτων και των εκπροσώπων των ενώσεών τους με την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας,

    -η μέριμνα για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αποστράτων και των εν ενεργεία αστυνομικών,

    -η μέριμνα για τη συμμετοχή των ενώσεων των αποστράτων στις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αρχηγείου και

    την ενημέρωση των αρμοδίων Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τα αιτήματα που υποβάλλονται από τους απόστρατους αστυνομικούς ή τις ενώσεις τους και την προώθησή τους για εξέταση.

    Ο κ. Βουλγαράκης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Πιστεύω ότι το επίπεδο της κοινωνικής ευαισθησίας μετράται σε ένα πολιτικό σύστημα, σε μία κοινωνία από δύο σημαντικές παραμέτρους. Από το πώς η οργανωμένη κοινωνία, το οργανωμένο σύστημα δηλαδή συμπεριφέρεται και στην πρώτη και στην τρίτη γενιά. Πώς συμπεριφέρεται δηλαδή στα άτομα εκείνα που χρειάζονται βοήθεια, που χρειάζονται υποστήριξη. Και πρέπει να ομολογήσω ότι στο ζήτημα αυτό στη χώρα μας έχουμε μεγάλο έλλειμμα. Μεγάλο έλλειμμα στην υποστήριξη και της πρώτης και της τρίτης γενιάς. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια σταθερή προσπάθεια, ούτως ώστε να αυξηθούν οι δείκτες της κοινωνικής ανταπόκρισης σε αυτούς που πραγματικά τους έχουν ανάγκη, γιατί αυτό σε τελική ανάλυση κατά τη γνώμη μου είναι και το μέτρο από το οποίο κρίνεται και η αποτελεσματικότητα της κάθε κοινωνίας. Η σημερινή πρωτοβουλία είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή, γιατί το Τμήμα Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Αποστράτων που σήμερα ιδρύουμε θα βοηθήσει στο να δρομολογηθούν πολλά προβλήματα που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που προσέφεραν στο Σώμα».

    Εξάλλου, αναφερόμενος ο υπουργός στα αιτήματα του συλλόγου των Αποστράτων, υποσχέθηκε τη λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα της Λέσχης της Αστυνομίας, καθώς και τη διευθέτηση του θέματος της αγοράς από τους αποστράτους της Αστυνομίας των φαρμάκων τους στα στρατιωτικά φαρμακεία.

    Στον χαιρετισμό του ο κ. Αγγελάκος επισήμανε ότι με την υπηρεσία εγκαινιάζεται ουσιαστικά μια νέα αντίληψη στις σχέσεις του Αρχηγείου με τους απόστρατους Αστυνομικούς.

    [09] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ PMI ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (19:28 UTC+2)

    Στις 50,1 μονάδες, έναντι 51,3 τον Φεβρουάριο, υποχώρησε το Μάρτιο ο ελληνικός εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ), ο οποίος αποτυπώνει την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

    Από τους πέντε επιμέρους δείκτες του PMI, μόνο η παραγωγή επέδρασε θετικά στο δείκτη το Μάρτιο, καταγράφοντας μια σταθερή αύξηση. Οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση κατέγραψαν οριακή μείωση, ενώ ο χρόνος παράδοσης προμηθειών σημείωσε ελαφρά συρρίκνωση. Τα αποθέματα προμηθειών συνέχισαν να συρρικνώνονται με έντονο ρυθμό.

    Τα στοιχεία της έρευνας κατέγραψαν μείωση στις νέες παραγγελίες για πρώτη φορά σε διάστημα 15 μηνών, παρότι με οριακό μόνο ρυθμό, καθώς οι εταιρίες ανέφεραν ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση. Οι παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα με ασθενέστερο ρυθμό από τον αντίστοιχο του Φεβρουαρίου.

    Η παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται, επιμηκύνοντας την τρέχουσα περίοδο της αυξανόμενης παραγωγής σε 16 συνεχείς μήνες. Μολονότι ο ρυθμός επέκτασης ήταν ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, παραμένει σταθερός. Όσον αφορά στην απασχόληση, διαπιστώνεται μείωση, και πάλι οριακή, για έβδομο συνεχή μήνα.

    [10] ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Ο Γ. ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (18:55 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Γιώργος Φωτεινόπουλος, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να έχει επαφές με τουριστικούς φορείς της περιοχής.

    Αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Φωτεινόπουλου ήταν η περαιτέρω εδραίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας γύρω από τον τομέα του τουρισμού, στο πλαίσιο ευρύτερων πρωτοβουλιών τις οποίες έχει αναπτύξει τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Φωτεινόπουλος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τουριστικών οργανισμών και γραφείων, είχε συνομιλίες με Ρώσους tour operators, ενώ παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη.

    [11] ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ 34%

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (18:16 UTC+2)

    Στο 34% από το 51% που είναι τώρα μειώνεται η συμμετοχή του Δημοσίου στον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), καθώς ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή σχετική τροπολογία, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση επιπλέον μετοχών της εταιρίας.

    Το Δημόσιο θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση ισχυρή καταστατική συμμετοχή, δηλαδή το 34% των μετοχών της ΟΠΑΠ ΑΕ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας διευκρινίζεται ότι η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους διάθεσης των μετοχών, αφού συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες για την επιτυχή διάθεσή τους.

    Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο κατοχυρώνει με τη νομοθετική διάταξη το δικαίωμα διορισμού της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. της εταιρίας για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση αποκλειστικότητας και οι τυχόν ανανεώσεις της. Όπως επισημαίνεται «με τον τρόπο αυτό το ελληνικό Δημόσιο θωρακίζει ακόμη περισσότερο τους μετόχους του ΟΠΑΠ ΑΕ όσο και τους πολίτες που τον εμπιστεύονται».

    Αναλυτικότερα στην τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

    -Το Δημόσιο δύναται να διαθέτει σε επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ποσοστό έως εξήντα έξι τοις εκατό (66%) του εκάστοτε μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε.» (Ο.Π.Α.Π.). Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο του Ο.Π.Α.Π. δεν δύναται να είναι κατώτερο του τριάντα τέσσερα τοις εκατό (34%).

    -Το Δημόσιο διορίζει το ήμισυ πλέον ενός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Α.Π. για το χρονικό διάστημα παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των παιχνιδιών που προβλέπονται στην από 15.12.2000 σύμβαση αποκλειστικότητας που έχει συναφθεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Π.Α.Π., σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 2843/2000 (ΦΕΚ 219 Α΄), ή των τυχόν ανανεώσεών της, κατά τους όρους της σύμβασης αυτής.

    -Ο κατά τα άνω διορισμός γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού.

    -Τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Π.Α.Π για το άνω χρονικό διάστημα εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση των μετόχων του, κατά τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 περί ανωνύμων εταιρειών, όπως ισχύει.

    [12] ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΕ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (17:51 UTC+2)

    Τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την επίσκεψή του το Σάββατο και την Κυριακή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Τον υπουργό θα συνοδεύουν ο γγ του υπουργείου Γιώργος Μέργος, ο γγ Επενδύσεων και Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Θεόδωρος Κασσίμης.

    Αύριο Σάββατο το μεσημέρι, ο Υπουργός θα συναντηθεί στην Κομοτηνή με τον Περιφερειάρχη και τους Νομάρχες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη τύπου και θα παρακαθήσει σε γεύμα, στο οποίο θα μετέχουν επίσης ο Περιφερειάρχης, οι Νομάρχες, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και οι βουλευτές της περιοχής. Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Υπουργός θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις επιχειρήσεων της περιοχής και το πρωί της Κυριακής θα είναι ομιλητής σε ημερίδα που θα γίνει σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, με θέμα το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τα επενδυτικά κίνητρα.

    Σημειώνεται ότι ο αναπτυξιακός νόμος 3299/2004 είναι ενεργός και οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια για υπαγωγή στις διατάξεις του, με βάση όσα προβλέπουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (www.ypetho.gr/anaptyksiakos_main.aspx). Ήδη, έχουν υποβληθεί τα πρώτα επενδυτικά σχέδια για έγκριση.

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

    Τίρανα, 1 Απριλίου 2005 (18:50 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη βοήθεια που προσέφερε ο αλβανικός στρατός στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τη συντριβή αμερικανικού αεροπλάνου το βράδυ της Πέμπτης στην Αλβανία, στο οποίο επέβαιναν εννέα αμερικανοί στρατιωτικοί.

    "Είμαι βαθιά ευγνώμων για την εξαιρετική υποστήριξη που προσέφεραν η αλβανική κυβέρνηση και ο αλβανικός στρατός κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλβανία Μάρσι Ράις.

    [14] ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 1 Απριλίου 2005 (18:41 UTC+2)

    Η Milliyet σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων και με τον τίτλο «Το φυσικό αέριο της Αιγύπτου θα περάσει από την Τουρκία», γράφει ότι ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου, Μουχαμμέντ Ρασίντ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις τουρκικές εταιρίες για το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Αιγύπτου, μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Ρασίντ είπε πως προβλέπεται το φυσικό αέριο της Αιγύπτου να φθάσει στην Τουρκία το 2007 και στη συνέχεια να μεταφερθεί στην ΕΕ.

    Ο Αιγύπτιος υπουργός και η επιτροπή που τον συνοδεύει επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (ΤΟΒΒ), κ. Χισαρτζικλίογλου.

    Ο κ. Ρασίντ στη συνέχεια δήλωσε ότι υπέγραψαν με την Τουρκία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κι ότι πολύ σύντομα επιθυμούν να συνάψουν συμφωνίες σε τομείς όπως ο τουρισμός και η μεταφορά πετρελαίου.

    [15] ΒΕΤΟ ΣΕΖΕΡ ΣΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΜΜΕ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ

    Αγκυρα, 1 Απριλίου 2005 (18:18 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος με τίτλους όπως «Προεδρικό βέτο στην πώληση τηλεοπτικών δικτύων σε ξένους» (Cumhuriyet) αναφέρεται στην αναπομπή από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σεζέρ του νόμου ο οποίος έδινε τη δυνατότητα στους ξένους αγοράς 100% των μετοχών ΜΜΕ, ο οποίος είχε υπερψηφιστεί πρόσφατα από το Κοινοβούλιο.

    Σημειωτέον ότι ο Σεζέρ αφού υπογράμμισε στο αιτιολογικό της αναπομπής του νόμου πως τα ΜΜΕ αποτελούν την '4η δύναμη του κράτους' και ενέχουν στρατηγική σημασία, τόνισε ότι η πώληση τους σε ξένους δεν συμβιβάζεται με τα εθνικά συμφέροντα.

    [16] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ

    Σαράγεβο, 1 Απριλίου 2005 (18:12 UTC+2)

    Τρία ειδησεογραφικά πρακτορεία των Βαλκανίων, το βοσνιακό FENA, το κροατικό HINA και το σλοβένικο STA συμφώνησαν σήμερα στο Σαράγεβο να συστήσουν ένα κοινό δίκτυο με στόχο να βελτιώσουν τη ροή της πληροφόρησης στην περιοχή και να αναπτυχθούν στις διεθνείς αγορές των μέσων ενημέρωσης.

    Το νέο δίκτυο θα φέρει την ονομασία "Net 5". Τα τρία πρακτορεία θα δημιουργήσουν μια κοινή βάση δεδομένων που θα είναι προσβάσιμη στους πελάτες τους.

    [17] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 1 Απριλίου 2005 (17:47 UTC+2)

    Δημοτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή, 3 Απριλίου στο Βουκουρέστι με 18 υποψήφιους να διεκδικούν την δημαρχία της ρουμανικής πρωτεύουσας.

    Επικρατέστερος όλων είναι ο Αντριαν Βιντεάνου της Συμμαχία Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Οι 18 υποψήφιοι είναι: Αντριαν Βιντεάνου Συμμαχία Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, Ντάνιελ Μαριαν Βαγγελι Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Ράντου Οπαινα Ανθρωπιστικό Κόμμα, Νικολάε Σερμπου Λαϊκή Συμμαχία, Κρίστιαν Ποπέσκου Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, Στεφαν Κορτσαου Χριστιανικό Κόμμα, Ραντου Ορατιου Μουντεανου Εκλογική Συμμαχία του Λαϊκού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ιερονιμ Κριστεα Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, Γκαμπριελ Κοφαρου Οικολόγοι, Αλεξαντρου Βλάντου Λαϊκό Κόμμα, Κονσταντιν Γκουλα Δημοκρατική Νεολαία, Μόνικα Ρασιτορ Εργατικό Κόμμα, Κονσταντιν Ιονέσκου «Κονσταντιν Τιτελ Πετρεσκου» Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Ανκα Πετρέσκου Μεγάλη Ρουμανία, Ραλου Φιλιπ Ανεξάρτητος, Σιλβιου Ντανουτ Ποπα Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, Πετρε Φετκου Κομμα Συνταξιούχων και κοινωνικής Ασφάλειας, Εμιλ Γκιοργκιου Σοσιαλιστική Συμμαχία.

    [18] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (18:25 UTC+2)

    Το κράτος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα εισιτήρια της εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου, δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, απαντώντας στον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλο, που χαρακτήρισε ρατσιστική πολιτική το γεγονός ότι επιτράπηκε η είσοδος στον αγώνα Ελλάδας-Αλβανίας, μόνο σε Ελληνες πολίτες.

    Όπως είπε ο κ. Ορφανός , ήταν καθαρά θέμα της ΕΠΟ. Πρόσθεσε, όμως, ότι από τη στιγμή που τα εισιτήρια ήταν ονομαστικά, οι κάτοχοί τους, σύμφωνα με το Νόμο ήταν υποχρεωμένοι να δείχνουν την ταυτότητά τους.

    «Μακριά από μας- είπε- κάθε ρατσιστική μέθοδος. Έχουμε αποδείξει ότι το κλίμα δημοκρατίας και φιλοξενίας είναι για μας κυρίαρχο», σημείωσε

    Ο κ. Ορφανός τόνισε ότι έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η κατασκευή δύο παγοδρομίων, το ένα στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη.

    «Τα τελευταία 20 χρόνια είναι καταγεγραμμένοι, 2500 αθλητές στα αθλήματα της Παγοδρομίας , που λόγω του ότι δεν είχαν φροντίσει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις να κατασκευάσουν παγοδρόμια, ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν, για προπόνηση σε χώρες του εξωτερικού», συμπλήρωσε.

    [19] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘYΝΗ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (17:32 UTC+2)

    Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στη ΝΕΤ ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

    Εάν υπάρχει και αποδειχθεί από τους ελέγχους ντόπινγκ, πολλαπλό φαινόμενο παραβάσεων, τότε τεκμηριώνεται ότι η ομάδα έχει ευθύνη. Σε αντίθετη περίπτωση, ποινή θα επιβάλλεται μόνο στον παίκτη που βρίσκεται θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η τιμωρία θα είναι 2 η 4 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση που έχει κάνει.

    Το παραπάνω στοχεύει στο να αποτρέψει φαινόμενα ντόπινγκ, ενώ στο πλαίσιο της πρόληψης, το ΕΣΚΑΝ, ετοιμάζει βιβλία για την ενημέρωση γονέων, αθλητών, παραγόντων, τα οποία θα μοιραστούν στα σχολεία και στις αθλητικές ομοσπονδίες.

    Είμαστε η πρώτη χώρα, που ακολουθεί σε ταχύτητα ενεργειών τις οδηγίες της WADA. Το θέμα του ντόπινγκ δεν είναι απλό. Υπάρχει και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι μια μεγάλη μάχη, στην οποία μπαίνουμε με όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύουμε ότι θα βρούμε και πολλούς συμμάχους.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είμαστε η πρώτη χώρα που ακολουθούμε το WADA, αλλά είμαστε και η πρώτη χώρα που αθωώσαμε αθλητές, οι οποίοι κατηγορήθηκαν διεθνώς για αποφυγή ελέγχου.

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ:Τα στοιχεία τα έκρινε μια επιτροπή, όπως τα έκρινε. Εφόσον γίνει προσφυγή, θα υπάρξει και δεύτερη φάση στο διεθνές δικαστήριο. Η Πολιτεία δεν έχει αρμοδιότητα στην όλη διαδικασία. Βέβαια, την πολιτική μας βούληση την έχουμε εκφράσει. Είμαστε αντίθετοι στη χρήση φαρμάκων, που οδηγεί σε ψεύτικη νίκη και η οποία δεν εκπροσωπεί τίποτα.

    Τώρα βάζουμε όλους τους κανόνες και η Πολιτεία θα έχει το δικό της ρόλο με την απόφαση που θα υπογραφεί από τους υφυπουργούς αθλητισμού, που θα γίνει στο Παρίσι. Δεν θα αφήσουμε κανένα γεγονός να επισκιάσει την προσπάθειά μας, να πρωταγωνιστήσουμε στον πόλεμο απέναντι στο ντόπινγκ.

    Έχουμε τα καλύτερα μηχανήματα και τα πλέον αξιόπιστα στην Ευρώπη, όπως έχουν παραδεχτεί και οι ξένοι και πως η χώρα μας είναι από αυτές που τουλάχιστον πολιτικά, πρωταγωνιστεί κατά της μάστιγας του ντόπινγκ.

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (17:27 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Κώστας Κουκοδήμος, στο πλαίσιο των συναντήσεων με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών, θα συναντήσει τη Δευτέρα τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών Ποδηλασίας και Μοντέρνου Πεντάθλου.

    Σήμερα ο ΓΓΑ είχε συνεργασία με το προεδρείο της Ομοσπονδίας του Παγκρητίου Αθλήματος.

    [21] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΣΤΟ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΙΣΤΑΣ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (14:22 UTC+2)

    Περισσότεροι από 250 ποδηλάτες από 32 συλλόγους της χώρας αναμένεται να πάρουν μέρος στο 3ο Πανελλήνιο Κύπελλο πίστας ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων, παίδων και κορασίδων, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο Αθηνών.

    Οι αγώνες αύριο, Σάββατο, αρχίζουν στις 10 το πρωί και στις 4 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή θα ξεκινήσουν στις 9:30 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 3 το μεσημέρι. Οι επιδόσεις των αθλητών και των αθλητριών στα Κύπελλα Ελλάδας αποτελούν κριτήριο για τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πίστας 2005.

    [22] ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2005 (13:53 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η προετοιμασία των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ για το κρίσιμο αυριανό παιχνίδι του πρωταθλήματος κόντρα στην Ξάνθη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών στο γήπεδο της Τούμπας.

    Ο Νίκος Καραγεωργίου θα έχει στη διάθεσή του και τον Ιφεάνι Ουντέζε που επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίθετα δεν μπορεί να υπολογίζει στον Διονύση Χασιώτη. Ο τεχνικός του Δικεφάλου γνωρίζει καλά πόσο επικίνδυνη ομάδα είναι η Ξάνθη και γι αυτό το λόγο έχει ζητήσει από τους ασπρόμαυρους να παίξουν σοβαρά και πειθαρχημένα για να καταφέρουν να κατακτήσουν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής.

    Ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει πάση θυσία να πάρει το θετικό αποτέλεσμα έστω και χωρίς τη βοήθεια των φιλάθλων του- προκειμένου να καταλάβει την 4η θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    [23] "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 1 Απριλίου 2005 (21:31 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει ελπίδα» πλέον για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', που η υγεία του επιδεινώθηκε αισθητά τις βραδινές ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ANSA, επικαλούμενο "ιατρική πηγή πολύ καλά ενημερωμένη" για τα της υγείας του Ποντίφικα.

    Ο αναισθησιολόγος Βιτσέντσο Καρπίνο δήλωσε ότι με την κατάσταση της υγείας του Πάπα, όπως αυτή περιγράφηκε από τον εκπρόσωπο του Βατικανού--χαμηλός ρυθμός αναπνοής, ασταθής αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά και νεφρικά προβλήματα--αποκλείεται "ο Πάπας να έχει τις αισθήσεις του".

    [24] ΠΙΘΑΝΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 1 Απριλίου 2005 (21:00 UTC+2)

    Οι υποθέσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος θρησκευτικός ηγέτης των Ρωμαιοκαθολικών μετά το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', μπορούν να θεωρηθούν παρακινδυνευμένες, ωστόσο οι βασικότεροι διεκδικητές της Αγίας Εδρας είναι οι ακόλουθοι εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Ρόυτερς:

    Φράνσις Αρίνζε (Νιγηρία). Γεννημένος την 1η Νοεμβρίου 1932 στο χωριό Εζιοβέλε, ο Καρδινάλιος Αρίνζε υπήρξε επί 20 χρόνια ο εκπρόσωπος του Βατικανού για τις σχέσεις με το Ισλάμ, ένα γεγονός που ενδέχεται να λάβει σοβαρά υπόψη του το Κονκλάβιο κατά την εκλογή του επόμενου Πάπα. Για το λόγο αυτό εικάζεται ότι μπορεί να γίνει ο πρώτος Αφρικανός Πάπας. Θεωρείται συντηρητικός και είναι επικεφαλής του τμήματος θείας λατρείας. Ο Αρίνζε προέρχεται από οικογένεια ανιμιστών και βαπτίστηκε Καθολικός σε ηλικία 9 ετών.

    Γιόζεφ Ράτσινγκερ (Γερμανία). Από το 1981 ο Καρδινάλιος Ράτσινγκερ είναι ο θεματοφύλακας του δόγματος στο Βατικανό. Ως επικεφαλής της Συνέλευσης για το Δόγμα της Πίστης (CDF, η διάδοχη κατάσταση της Ιεράς Εξέτασης) πήρε μέτρα κατά της φιλελεύθερης θεολογίας στη Λατινική Αμερική και κατήγγειλε τη σεξουαλική απελευθέρωση στη Δύση. Το 2000 προκάλεσε την οργή των Προτεσταντών χαρακτηρίζοντας "ανεπαρκείς" τις εκκλησίες τους. Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 και θεωρείται από τους στενότερους συμβούλους του Πάπα Ιωάννη Παύλου.

    Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε (Ιταλία). Ο Ρε γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1934 και πιστεύεται ότι γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη λειτουργία του Βατικανού. Θεωρείται υπερσυντηρητικός και έχει βοηθήσει να επιλυθούν ορισμένα από τα πλέον ακανθώδη διοικητικά ζητήματα.

    Ντιονίτζι Τεταμάντσι (Ιταλία). Ο επικεφαλής της πανίσχυρης αρχιεπισκοπής του Μιλάνου θεωρείται και ο βασικότερος από τους Ιταλούς υποψηφίους. Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1934 και έχει πολλούς φίλους και ελάχιστους εχθρούς. Είναι πολυγραφότατος αλλά, γεγονός ασυνήθιστο για καρδινάλιο, δεν μιλάει ξένες γλώσσες και δεν έχει ταξιδέψει πολύ έξω από την Ιταλία.

    [25] ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 1 Απριλίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' που κρίνεται κρίσιμη, "επιδεινώθηκε περαιτέρω" δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Πάπα, Χοακίν Ναβάρο - Βαλς. Ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκδήλωσης και νεφρικής ανεπάρκειας του Ποντίφικα, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 1 Απριλίου 2005 (17:39 UTC+2)

    Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε στη Μαδρίτη και στα περίχωρά της 12 άτομα που είναι ύποπτα ότι συνδέονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Τέσσερις από τους συλληφθέντες συνδέονται με τον Γιούσεφ Μπελχάτζ, ύποπτο ως εκπρόσωπο της αλ-Κάιντα στην Ευρώπη, ο οποίος εκδόθηκε από το Βέλγιο στην Ισπανία, μετέδωσε το Ρόυτερς. Έξι από τους υπόπτους είναι Μαροκινοί, τρεις Σύροι, ένας Αιγύπτιος, ένας Παλαιστίνιος και ένας Αλγερινός.

    [27] ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2005 (21:40 UTC+2)

    Μια σημαντική έκδοση για την Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα του Αρμενικού Πολιτιστικού Κέντρου με ομιλητές τον τέως υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Γκιουλέκα, τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Χασιώτη, που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης και τον φιλόλογο και μέλος της αρμενικής εθνικής επιτροπής Γκιούλα Κασαπιάν, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης.

    Η Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Η Αρμενική παροικία συμπλήρωσε εκατόν τριάντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην μακεδονική πρωτεύουσα. Η παρουσία των πρώτων Αρμενίων στον ελληνικό χώρο τοποθετείται τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Τότε η άρχισε η ουσιαστική συγκρότηση και η οργάνωση της αρμενικής παροικίας του Διδυμοτείχου (που απέκτησε ιδιόκτητο λατρευτικό χώρο στα 1928), της Κομοτηνής και στη συνέχεια από το δεύτερο μισό του αιώνα της Θεσσαλονίκης, όπου το Μάρτιο του 1881 έχουμε τις πρώτες καταγραφές μόνιμα εγκατεστημένων αρμενικών οικογενειών.

    Όπως εξήγησε ο καθηγητής κ. Χασιώτης, η ιστορία της αρμενικής παροικίας της Θεσσαλονίκης χωρίζεται σε τρεις περιόδους: Η πρώτη αρχίζει στα μέσα του 19ου αιώνα και κλείνει με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δεύτερη άρχισε στα 1919-1923 με την άφιξη και εγκατάσταση στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη χιλιάδων Αρμενίων προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Η περίοδος αυτή κλείνει στα 1946-47, τα χρόνια δηλαδή που το μεγαλύτερο τμήμα των Αρμενίων της Θεσσαλονίκης εγκατέλειψε μαζικά την Ελλάδα «παλιννοστώντας» στη Σοβιετική Αρμενία. Η επακολουθείσασα τρίτη περίοδος συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

    Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Δημοκρατίας της Αρμενίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το Σεπτέμβριο του 1991 και κυρίως η εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια μερικών χιλιάδων Αρμενίων και Ελληνο-Αρμενίων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών από τις χώρες της υπερ-Καυκασίας συνιστούν παράγοντες που επηρεάζουν κατ' αρχήν δημογραφικά τη ζωή της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

    Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας στις ομιλίες τους χαιρέτησαν ως πολύ σημαντική την έκδοση του βιβλίου για την Ιστορία της Αρμενικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη υπογραμμίζοντας την τεράστια συμβολή των Αρμενίων συμπολιτών μας στην πολιτιστική, οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

    [28] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Δημοτική δαπάνη κηδεύτηκε την Παρασκευή ο σημαντικότερος Πόντιος τραγουδιστής και συνθέτης Χρύσανθος Θεοδωρίδης, που άφησε προχθές το βράδυ την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών.

    Το τελευταίο αντίο στο αιδόνι του Πόντου είπαν εκατοντάδες άνθρωποι το μεσημέρι στα κοιμητήρια του Ευόσμου, νωρίτερα η σορός του εκλιπόντος τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος της Πολίχνης, όπου συνέρευσαν πόντιοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από το εξωτερικό.

    Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πολίχνης η κηδεία του έγινε δημοτική δαπάνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που σφράγισε με τη φωνή του τους πόνους, τους καημούς και τις αγωνίες των ξεριζωμένων Ελλήνων του Πόντου.

    Τη θλίψη του για το θάνατο του σημαντικού αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη εξέφρασε ο δήμαρχος Πολίχνης, Μιχάλης Ξανθόπουλος. «Είναι μία μεγάλη απώλεια για όλον τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και για τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο Χρύσανθος ήταν ο σημαντικότερος εκφραστής της ποντιακής παράδοσης, ένας άνθρωπος σεμνός, που αφιέρωσε τη ζωή του στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μυώντας δεκάδες νέους ανθρώπους στην ποντιακή μουσική και το τραγούδι και εμφυσώντας τους ταυτόχρονα τις αξίες της ποντιακής φυλής» ανέφερε.

    [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2005 (14:01 UTC+2)

    Στο χωριό Ανω Σκοτίνα του Ολύμπου βρίσκονται 25 νέοι, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων από 11 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, από σήμερα μέχρι και τις 10 Απριλίου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου κατάρτισης διαχειριστών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας νέων, που διοργανώνει η μη κυβερνητική οργάνωση «Παιδιά Εν Δράσει», σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το πρόγραμμα «ΝΕΟΛΑΙΑ».

    Συγκεκριμένα, το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν νέοι από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Σλοβακία και την Ιρλανδία. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατάρτιση στη διαχείριση σχεδίων κινητικότητας / ανταλλαγών νέων στην Ευρώπη καθώς και στις τεχνικές βελτίωσης της ποιότητας τους.

    Ο τόπος υλοποίησής του επιλέχθηκε με σκοπό την ανάδειξη ενός ιστορικού, εγκαταλελειμμένου χωριού το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αναμόρφωσης. Οι συμμετέχοντες, πέρα από την κατάρτιση, θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στον Όλυμπο, να γευτούν παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, να επισκεφτούν την πόλη της Κατερίνης αλλά και να συμμετέχουν σε X-treme games που θα οργανωθούν στο βουνό.

    Τα «Παιδιά εν Δράσει» δημιουργήθηκαν στην Θεσσαλονίκη το 2003, με στόχο την ισότιμη συμμετοχή κι ελεύθερη έκφραση όλων των νέων της πόλης. Η οργάνωση δραστηριοποιείται κυρίως σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Κινητικότητας Νέων και στην εμψύχωση και ψυχαγωγία παιδιών με ή χωρίς αναπηρία.

    [30] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗ, Γ.ΛΟΥΚΟ, Θ.ΒΑΛΤΙΝΟ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2005 (13:42 UTC+2)

    Συναντήσεις με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, τον διευθυντή μπαλέτου της Οπερας της Λιον και διευθυντή χορού στο Φεστιβάλ Καννών, Γιώργο Λούκο, και με τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, με τους οποίους συζήτησε για τα νέα τους καθήκοντα στην προεδρία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αντίστοιχα, στο πλαίσιο των αλλαγών που ανακοινώθηκαν χθες.

    Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ.Καραμανλή, ο Παντελής Βούλγαρης, δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει το έργο της απερχόμενης διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με συλλογικότητα. «Είναι γνωστό ότι είναι φίλος του Κινηματογράφου ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού. Περιμένουμε πολλά. Υποσχόμαστε κι εμείς πολλά. Θα συνεχίσουμε τον κόπο και τις προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και του Μισέλ Δημόπουλου. Ο Κινηματογράφος είναι συλλογική δουλειά, δεν είναι μόνο προσωπική μου υπόθεση. Ελπίζουμε οι καινούριες μέρες που έρχονται, οι νέες μέρες, να είναι μέρες ευκαιρίας για τους νεώτερους κινηματογραφιστές, τους Έλληνες και τους ξένους εφόσον είναι διεθνές το Φεστιβάλ» είπε.

    Ο κ.Λούκος, επιβεβαίωσε ότι του έχει γίνει πρόταση ανάληψης καθηκόντων για το Φεστιβάλ Αθηνών, από το 2006, και εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία του θεσμού. «Χάρηκα πολύ που γνώρισα τον πρωθυπουργό και είδα τι ενθουσιασμό έχει για τους θεσμούς, τι αγάπη έχει για τον ελληνικό πολιτισμό και πόσα σχέδια θέλει να πραγματοποιήσει. Είμαι αισιόδοξος και έχω διάθεση να δουλέψουμε μαζί. Να ξανάρθω και να δουλέψω. «Μου έγινε μια πρόταση για το Φεστιβάλ Αθηνών, από το 2006. Θα συνεχίσω να δουλεύω στη Γαλλία και θα φροντίσω να αναζωογονήσουμε αυτό το θεσμό, ο οποίος είναι καταπληκτικός θεσμός εδώ και τόσα χρόνια. Να τον κάνουμε δυνατότερο για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και φυσικά για την Ελλάδα» δήλωσε.

    Ο κ.Βαλτινός ανέφερε ότι εξέθεσε τις απόψεις του στον πρωθυπουργό για την λειτουργία του ΕΚΚ, ενώ συζητήθηκαν και τα οικονομικά του Κέντρου. «Η κουβέντα πήγε και παραπέρα, στη λογοτεχνία, στον πολιτισμό γενικότερα. Είμαι θα έλεγα αισιόδοξος γι' αυτά που ελπίζω ότι θα γίνουν. Μιλήσαμε και για τα οικονομικά του Κέντρου, αλλά όχι λεπτομερειακά. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μέριμνα και γι΄ αυτό. Εξέθεσα τις απόψεις μου, τον τρόπο που σκέφτομαι να λειτουργήσω εκεί. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις που θα αποβλέπουν κυρίως στους νεότερους ανθρώπους. Θεωρώ, επίσης, ότι υπήρξε μια ρουτίνα μέχρι τώρα, αυτό που πολλοί έχουν γράψει ως επετηρίδα. Εν μέρει είναι σωστό βεβαίως. Και, εν πάση περιπτώσει, ο καθένας δίνει το δικό του στίγμα σε ένα πόστο που παίρνει. Ελπίζω να έχω καλούς συνεργάτες και να έχω κυρίως καλές προτάσεις. Φυσικά το πρόγραμμα του χρόνου είναι κλεισμένο από την προηγούμενη Διοίκηση. Ελπίζω, επίσης, ότι θα είναι καλές οι επιλογές. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε καθ' οδόν» είπε.

    [31] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

    Λονδίνο, 1 Απριλίου 2005 (12:48 UTC+2)

    Το 39ο ετήσιο διεθνές εαρινό συμπόσιο Βυζαντινών Σπουδών διοργανώνεται από 2-4 Απριλίου στο Μπέλφαστ από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών του Βασιλικού Πανεπιστημίου της πόλης, σε συνεργασία με τη Βρετανική Επιτροπή Προώθησης Βυζαντινών Σπουδών και το ΕΙΠ στο Λονδίνο.

    Θέμα του συμποσίου είναι ο ρόλος και η χρήση του δράματος και της δραματικής ερμηνείας στο Βυζάντιο, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται ομιλίες, εκθέσεις οπτικοακουσικά δρώμενα και παραστάσεις.

    Το Βυζάντιο έχει χαρακτηριστεί γενικά σαν μία κοινωνία χωρίς δραματικό στοιχείο, ωστόσο μία πιο προσεκτική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βυζαντινός πολιτισμός είναι γεμάτος δραματουργία και θέαμα. Βασικό μέλημα του συμποσίου στο Μπέλφαστ είναι η διερεύνηση του δραματικού στοιχείου την περίοδο του Βυζαντίου σε ό,τι αφορά το θέατρο, τις θρησκευτικές τελετουργίες και τον προφορικό λόγο. Επίσης, θα επιχειρηθεί ο εντοπισμός της χρήσης άλλων μορφών δράματος στο Βυζάντιο: στις τελετές, στο θέαμα του δρόμου, στον ιππόδρομο, σε παιχνίδια πόλο, σε δημόσιες εκτελέσεις καταδίκων, σε τελετές θριάμβου κ.α.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 1 April 2005 - 19:13:57 UTC